Σάββατο, Ιουλίου 24, 2010

Ο πλέον φαντασμαγορικός -κι ενδεχομένως πιασιάρικος- τίτλος στο θέμα ,που όσο να ναι απασχολεί τους Θηραίους μιας και αναφέρεται στην Σαντορίνη και τα οικονομικά ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων στο νησί, σχετικά με τις οφειλές τους στο δημόσιο, είναι αυτός της Ελευθεροτυπίας που κάνει λόγο για «γκλάμουρους -φαντασμαγορικούς δηλαδή- πλειστηριασμούς»

Από κεί και πέρα ο Τύπος, πιστός στην τακτική του «δώστε τους μεγάλους» (σ.σ. «καρφώστε τους» μπας και ικανοποιηθεί -ο μικρός- το αίσθημα του δικαίου ή από την άλλη παραδειγματιστούν οι μικροί) βρίθει δημοσιευμάτων σχετικά με τους «μεγαλοοφειλέτες» των 2 διάσημων και δημοφιλών νησιών. Της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Ορισμένα από τα σχετικά δημοσιεύματα είναι τα εξής:

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο αριθμός των οφειλετών που πήγαν στις εφορίες για να «τακτοποιήσουν» τις οφειλές τους είναι μικρός κάτι που ειλικρινώς δεν γνωρίζουμε (κι άμα γνωρίζαμε σιγά μην σας το λέγαμε) εάν γίνεται λόγο αψιλιών (δεν έχουν δηλαδή οι άνθρωποι λεφτά να πληρώσουν -αλλά ήθελε ο πισινός τους πισίνες στην Καλνέρα-) ή εάν γίνεται στην λογική του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» γνωστή και ως τακτική free rider…..

Ελευθεροτυπία

Ημερησία

Ημερησία (πάλι, σε νέα έκδοση…)

από την ελευθεροτυπία διαβάζουμε,

Τα πρώτα χαρτιά κατασχέσεων ακινήτων αρχίζει να στέλνει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη που συνεχίζουν να χρωστούν στην Εφορία.
Από τα πιο «in» νησιά ξεκίνησε το σαφάρι της Εφορίας για μεγαλοοφειλέτες και θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα
«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα παράταση», διευκρίνιζε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι τώρα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, καθώς το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει τα χρωστούμενα. Αλλωστε για φέτος αναμένουν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη που εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ.
Πρώτοι στη λίστα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών μπήκαν Μυκονιάτες και Σαντορινιοί. Χρωστούν 6,75 εκατ.
Οι 990 οφειλέτες των δύο νησιών χρωστούν συνολικά 6,75 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν στην ιδιοκτησία τους 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, ενώ η συνολική ακίνητη περιουσία τους φτάνει στα 6.121 ακίνητα και είναι αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ.
Το υψηλότερο χρέος 592.688 ευρώ είχε καταγραφεί σε φορολογούμενο από τη Μύκονο, ο οποίος έχει στο νησί ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 55.046 ευρώ, ενώ στην κατοχή του βρίσκονται συνολικά 7 ακίνητα αξίας 621.596 ευρώ.
Τη χαμηλότερη οφειλή στον πίνακα 58.637 ευρώ έχει επίσης φορολογούμενος εκ Μυκόνου, με ένα ακίνητο αξίας 363.743 ευρώ. Αλλος, φορολογούμενος από τη Σαντορίνη με ακίνητη περιουσία 7,05 εκατ. ευρώ χρωστάει στο δημόσιο 115.107 ευρώ.
Οι οφειλέτες έλαβαν επιστολές στις αρχές του μήνα, με τις οποίες τους καλούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εξοφληθεί μόλις 500.000 ευρώ επί συνόλου 6,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπολείπονταν άλλα 6,25 εκατ. ευρώ.
Από σήμερα, όσοι δεν ξόφλησαν το χρέος τους θα αρχίσουν να λαμβάνουν επιστολές κατάσχεσης των ακινήτων τους. Το επόμενο βήμα είναι να βγουν στον πλειστηριασμό, πιθανότατα από το φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην χαρίσει ούτε ένα ευρώ.

Πέμπτη, Ιουλίου 22, 2010


Η Κοινότητα της Οίας μας ενημερώνει...

για ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα που αναμένεται να "ανοίξει" τις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένα μας ενημερώνει για την προδημοσίευση της πράξης «Πράσινος Τουρισμός» του οποίου η προκήρυξη αναμένεται σύντομα.
Η Πράξη αποτελεί μια επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΕ).

Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχειακά ή λοιπά τουριστικά καταλύματα και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας ενώ δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1998/2006.

Η Πράξη αποσκοπεί:

· Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων.
· Στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.
· Στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι τουριστικές μονάδες που θα ενισχυθούν μέσω της Πράξης «Πράσινος Τουρισμός» καλούνται να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους υποδομές και τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες με οικολογικό προσανατολισμό αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα τοπικά, γεωγραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων του Τομέα Τουρισμού και τον ΕΦΕΠΑΕ. Οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Στις αποφάσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων από την ΕΥΔ/ΕΠΑΕ θα εξειδικεύεται ο ρόλος καθενός εκ των δύο ΕΦΔ.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 15.000,00 και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00.
Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού θα καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να είναι:
Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου καθώς και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα που παρέχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Το έντυπο υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι θα τα βρίσκουν, μετά την οριστική προκήρυξη του Οδηγού της Πράξης, στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους:
· του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού http://www.visitgreece.gr/, http://www.gnto.gr/
· της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ, http://www.antagonistikotita.gr/
· του ΕΦΕΠΑΕ http://www.efepae.gr/
· των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Φορέων.

Η υποβολή των προτάσεων και η αποστολή τους θα γίνεται σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθενός καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργαζόμενος αναπτυξιακός φορέας είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ) Διεύθυνση: Βαλαωρίτου 4, ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνα/FAX: 2103620242/2103621950
e-mail: contact@elanet.gr   Ιστοσελίδα: http://www.elanet.gr/

Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2010

Μεγαλοοφειλέτες ταμπουρωμένοι σε κάναβες -ή υπόσκαφα-… (καλό είναι αυτό τώρα ή κακό;)

Ε, βγάλτε, ξε-αναρτήστε δηλαδή, επιτέλους την είδηση για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που βρίσκονται σε Μύκονο και Σαντορίνη! το εμπεδώσαμε (την ώρα που τα νησιά χρειάζονταν άλλου τύπου διαφήμιση) ότι Mykonos και Santorini είναι άντρα μεγαλοοφειλετών. Το καταλάβαμε. Ζούμε σε πλούσια νησιά. Σε Μύκονο και Σαντορίνη είμαστε όλοι πλούσιοι. Και χρωστάμε. Είναι γεγονός, σε λίγο δεν θα ξέρουμε που χρωστάμε…


Η προθεσμία πάντως του υπ. Οικονομικών εξέπνευσε, χθες…

Οι ιδιοκτήτες ,φαντάζομαι, ότι ξεφουσκώνουν… (το φυσάνε και δεν κρυώνει δηλαδή..)

Ο Τύπος γράφει και ξαναγράφει τις τελευταίες ημέρες οτι,

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών συνέταξε λίστα με ονόματα 990 φορολογουμένων οι οποίοι, ενώ χρωστούν στο δημόσιο 6,7 εκατ. ευρώ εμφανίζονται να κατέχουν ακίνητα αξίας 289 εκατ. ευρώ σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ο καθένας από τους ιδιοκτήτες εμφανίζεται να χρωστά πάνω από 590.000 ευρώ.

Μετά και την είδηση άφατος ενθουσιασμός έχει ξεσπάσει μεταξύ των μονίμων κατοίκων των νησιών που αναφωνούν με ενθουσιασμό “είμαστε πλούσιοι”  (μπορεί να μην έχουμε γιατρούς και ανακύκλωση αλλά είμαστε πλούσιοι! Παίρνουμε το γιότ ή το λίαρ τζέτ μας και πεταγόμαστε Αθήνα για να πετάξουμε τα σκουπίδια μας!)

Α, καλά.. έχει και νεότερα η υπόθεση βλέπω…. (στα αριστερά, στα αριστερά της σελίδας..)
Πάμε πακέτο (την ώρα που άλλοι πάνε Παμε…)

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβε η βουλευτής επικρατείας του Πασοκ Μάγια Τσόκλη σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων και αποδέκτες τους … επισκέπτες της Ελλάδας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τον τουρισμό που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, μέσω της διανομής στους αφιχθέντες επισκέπτες ενός πακέτου με δώρα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει η Κοινότητα της Οίας, η οποία και μας ενημέρωσε για την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ το «πακέτο» θα μοιράζεται και στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση,
Όπως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, η βαριά βιομηχανία μας, ο ελληνικός τουρισμός, δέχεται ολομέτωπη επίθεση από τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, από το εσωτερικό κυρίως της χώρας, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες εισροές για την ελληνική οικονομία χιλιάδων ξένων επισκεπτών σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας και σε βάρος πολλών χιλιάδων εργαζόμενων σε όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου. Η δυσφήμιση της Ελλάδας από τα ξένα ΜΜΕ που αναμεταδίδουν το κλείσιμο και τα πανό της Ακρόπολης, το μπλοκάρισμα κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, ακόμα και την παρεμπόδιση προσέγγισης πτήσης τσάρτερ σε ελληνικό νησί, είναι ανυπολόγιστη και δημιουργεί ήδη πρόβλημα για τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς. Ο ευαίσθητος κλάδος των αερομεταφορών επωμίζεται τις επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης μέσα στην υψηλότερη περίοδο του καλοκαιριού και μετράει ανυπολόγιστες απώλειες σε έσοδα.

Έτσι, τον περασμένο μήνα, με πρωτοβουλία της Μάγιας Τσόκλη (Βουλευτή επικρατείας και εισηγήτριας του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, για τον τουρισμό), και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών (ΣΑΑΕ), μέσω του προέδρου του, κου Ντίνου Φραντζεσκάκη, οργανώσαμε την πρώτη και δεύτερη “επίθεση φιλίας” προς τους ξένους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα μας, ώστε να αντιστραφούν οι αρνητικές εικόνες που εξέπεμψαν τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.
Εδώ δημιουργήθηκε το πρόβλημα και από εδώ πρέπει να αντιστραφεί η εικόνα.

Αρχικά στοχεύσαμε στις κύριες πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας. Ξεκινήσαμε πιλοτικά στις 2 Ιουνίου από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την συνεργασία της Aegean Airlines/Lufthansa και συνεχίσαμε στις 9 Ιουνίου στο λιμάνι του ΟΛΠ, “επιτιθέμενοι” στο πλοίο AIDA DIVA, με την υποστήριξη της διοίκησης του ΟΛΠ, του Δήμου Πειραιά, και του ταξιδιωτικού οργανισμού Seaways, προσφέροντας μικρές συσκευασίες ελληνικών προϊόντων από ευγενικές χορηγίες όπως αναφέρονται παρακάτω.
Γνωρίζοντας ότι το word-of-mouth (από στόμα σε στόμα) είναι η πιο ειλικρινής και αποτελεσματική διαφήμιση, ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές και μάρτυρες της ελληνικής φιλοξενίας δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους ίδιους τους ξένους που θα μεταφέρουν το θετικό μήνυμα στις πατρίδες τους, κι ενώ οι ποικιλόμορφες αντιπαραθέσεις με στόχο τον ελληνικό τουρισμό και τους εργαζόμενους του κλάδου συνεχίζονται, εμείς στοχεύουμε αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, στις 21 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Aegean Airlines/Star Alliance, Goldair Handling/SAS, την Air Berlin/Pandair, με την υποστήριξη της διοίκησης του ΟΛΠ, της Blue Star Ferries, της Gabbiano Appartments, του Εκδοτικού Οίκου ΚΑΜΠΥΛΗ Α.Ε., του Κρατικού Αερολιμένα Σαντορίνης, της Κοινότητας Οίας και της Κοινοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Οίας, προσφέροντας πάλι μικρές συσκευασίες προϊόντων των εταιριών Gaea (των παραδοσιακών γεύσεων), Βαρβαγιάννη (του Μυτιληνιού ούζου) σε συσκευασίες δώρου του ΕΟΤ, μαζί με πληροφοριακό υλικό τόσο των εταιριών, όσο και της χώρας μας.

Το μικρό κειμενάκι που ακολουθεί και συνοδεύει την «επίθεση φιλίας» έχει γράψει ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης:

Σας προσφέρουμε λίγη Ελλάδα για να την πάρετε μαζί σας. Για να τη γεύεστε κάθε φορά που τη νοσταλγείτε. Για να τη μυρίζετε και να επιστρέφετε για λίγο, έστω και νοερά. Εμείς οι Έλληνες δεν αγαπάμε τους αποχαιρετισμούς. Γι’αυτό και δεν σας λέμε «αντίο». Σας λέμε «εις το επανειδίν ».


Επίλογος..

Όλα καλά, αλλά αυτή η φράση για την “δυσφήμιση της Ελλάδας από τα ξένα ΜΜΕ που αναμεταδίδουν το κλείσιμο και τα πανό της Ακρόπολης, το μπλοκάρισμα κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, ακόμα και την παρεμπόδιση προσέγγισης πτήσης τσάρτερ σε ελληνικό νησί” ελαφρώς προβοκατόρικη μου ακούγεται… σαν να παραδεχόμαστε δηλαδή μια αλήθεια που δεν θέλαμε να δούμε…

Ενώ και η φράση ότι “εδώ δημιουργήθηκε το πρόβλημα και από εδώ πρέπει να αντιστραφεί η εικόνα” με βάζει σε σκέψεις σχετικά με το πώς και ποιοι δημιούργησαν το πρόβλημα και πως λύνεται…. δηλαδή στους Γερμανούς που μας πίεσαν οικονομικά το προηγούμενο διάστημα θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε δωράκι; ….


Όταν ο Τύπος ασχολείται με τα .. παράλληλα…


ή είμαι ενας ανών(ρ)υμος μπλόγκερ και θα σώσω την ελλάδα (κουνήσου απο την θέση σου...)

Άλλη μια φορά... αυτά που συζητιούνταν -«επισήμως»- το 2006 (άλλοι το έκαναν πολύ νωρίτερα) σχετικά με τις «προσωπικές ιστοσελίδες» που ξεκίνησαν ως προσωπικά ημερολόγια, τα “μπλόγκς” (αυτή ήταν η αρχική φύση τους, το «σπίτι» του καθενός) έχουν καταλήξει σήμερα πεδίον αντιπαράθεσης και κουτσομπολιού λαμπρόν. Φιλοξενόντας απο “καταγγελίες” μέχρι … αγγελίες.

Το θέμα των ανώνυμων ιστοσελίδων, συζητιέται ξανά σήμερα -με την γνωστή τραγική αφορμή- και οι απόψεις περί της ανωνυμίας ή μη διίστανται. Κι αν ο Νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις σχετικά με την ανωνυμία των συντακτών των κειμένων, (ο καθένας δηλαδή μπορεί να πάρει μια κιμωλία και να μουντουρώνει τον πίνακα) υπάρχει κάτι άλλο που με εντυπωσιάζει και σε αυτό το θέμα εχω αναφερθεί και στο παρελθόν.

Η ανωνυμία, κατα την γνώμη μου, τείνει να λάβει «μυθικές» διαστάσεις ενω στην ανυπόγραφη γραφή αποδίδονται χαρακτηριστικά “αμερόληπτης δημοσιογραφίας”.

Για την διερευνηση αυτού του φαινομένου πρίν απο σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ενα πείραμα. Το ίδιο κείμενο αναρτήθηκε ανυπόγραφα σε ιστοσελίδα καθώς και στον ημερήσιο Τύπο, κι ενω στην πρώτη περίπτωση σχολιάστηκε ως «αποκαλυπτικό» στην δευτερη πέρασε στο «ντούκου» μιας και η εφημερίδα κατα κανόνα φιλοξενεί σοβαρά ρεπορτάζ έρευνας απο διάφορους χώρους. Το συμπέρασμα; Η ανωνυμία εξάπτει την φαντασία (να το προσέξετε αυτό και να την χαλιναγωγήσετε...!)

Σε πιο απλά ελληνικά έχω την εντύπωση ότι διαβάζοντας ο αναγνώστης ενα ανυπόγραφο κείμενο θεωρεί ότι κάτι “σοβαρότερο” θέλει να πεί ο ποιητής από αυτόν που υπογράφει το κείμενό του… Είναι όμως έτσι; Μάλλον οχι...

Όσο για το facebook, έχει κι αυτό την «διαστροφή» του, απο την στιγμή που οι διάλογοι είναι δημόσιοι κι ενδεχομένως να υπάρχουν κι όσοι αρέσκονται στο να «κρυφακούν» τι λέει ο ένας στον άλλον με αποτέλεσμα εκτός απο το να χάνεται η ιδιωτικότητα, να μπαίνει κανείς την διαδικασία -απο την φύση του εργαλείου- να θέλει να γίνεται δημοφιλής και να αποκτά όλο και περισότερους φίλους που θα παρακολουθούν την δραστηριότητά του. Οπώτε, καλό το εργαλείο, αλλά θέλει την προσοχή του...


Το γαρ πολύ του έρωτα (καθώς και άλλων πραγμάτων) γεννά παραφροσύνη ...
ή, η πολύ δημοσιότητα βλάπτει -σοβαρά- την υγεία του εκτιθέμενου καθώς και των υπολοίπων

Τα πράγματα κατα την γνώμη μου οφείλουν και πρέπει να είναι καθαρά. Ναι εχω εναν χώρο στο διαδύκτιο, ασκώ κριτική, αναρτώ ειδήσεις, καμμιά φορά κάνω και πλάκα, αναφέρομαι σε πράγματα που ,κατά την κρίση μου πάντα, μου αρέσουν και δεν μου αρέσουν και that’s it. Κάποιοι συμφωνούν κάποιοι διαφωνούν και πάει λέγοντας. Στην αντίθετη περίπτωση, το να κρύβονται κάποιοι πίσω απο την ανωνυμία, όσο να ναι προκαλεί μια κάποια απορία ως προς τα κίνητρα και τους σκοπούς...

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Περιπτώσεις πολλών δικτυακών χώρων με σαφή προσανατολισμό, όπου οι συντάκτες δεν αναφέρουν τα ονόματά τους για να μην προσωποποιήσουν την είδηση. Αυτό άλλωστε είναι τακτική και του Τύπου στον οποίο πολλά κείμενα υπογράφονται απο αρχικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι ο συντάκτης έχει κάποιον λόγο να κρυφτεί.

Η δημοσιογραφία αποτελεί εργασία, κολλιούνται ένσημα (κανονικά, γιατί κάποιοι κοιτάνε να τα γλιτώνουν) και έχει ωράριο, αρχή, μέση και τέλος. Όσοι τώρα την έχουν δεί «σωτήρες» ή «φωστήρες» και ξημεροβραδιάζονται καταγγέλοντας ο ένας τον άλλον, καλό θα ήταν να επανεξετάσουν την τάση τους... (λέμε τώρα...)

Σε όλο τον κόσμο οι προσωπικές ιστοσελίδες, αποτελούν ενα ενδιαφέρον εργαλείο προβολής θεμάτων, εδω όμως, στην Ελλάδα της υπερβολής, οι ανών(ρ)υμες αναρτήσεις λαμβάνουν μυθικές διαστάσεις (καλά, τόσο μονόχνωτοι είναι ορισμένοι;!)


Το περιστατικό είναι τραγικό και μονο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.
Σε κάθε επίπεδο. Προσωπικής και οικογενειακής τραγωδίας για την απώλεια μιας ζωής αλλά και προβληματισμό στην δημοσιογραφική οικογένεια ως προς την ιδιότητα του θύματος. Σίγουρα το περιστατικό είναι πρωτοφανές κι ελπίζουμε να μείνει μοναδικό κι όλοι εύχονται οι δράστες να συλληφθούν. Δυστυχώς, η τυφλή βία και ο σκοταδισμός είχαν ενα ακόμη θύμα.

Με το άκουσμα της είδησης σκέφτηκα οτι τον Τζόν Λένον τον σκότωσε ένας ημίμουρλος κι ότι ακόμη ο κόσμος δεν έχει καταλάβει το γιατί. Κάποιοι είπαν οτι έφταιξαν τα τραγούδια, μπορεί και να προκάλεσαν, εγω όμως νομίζω έφταιξαν οι ανάποδες στροφές ενός μυαλού... (ή πολλών, κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο γιατί ο ένας ντοπάρει τον άλλον σ αυτές τις παρέες...)

Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

Εκδηλώσεις, προσκλήσεις που έγιναν και θα γίνουν….


Απολυτήρια μετά μουσικής….
Για την αποχαιρετιστήρια γιορτή που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτούργησε την σχολική χρονιά 2009- 2010 μας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας.
Σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε -και μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς!- η εκδήλωση που εξελίχθηκε σε γιορτή έγινε την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουλίου στο Γυμνάσιο των Φηρών, όπου κάνουν τα μαθήματά τους οι μαθητές του εν λόγω σχολείου, παρουσία μαθητών και καθηγητών με την ευκαιρία της αποφοίτησης και της απονομής των τίτλων σπουδών.
Στην εκδήλωση έγινε συνοδεία ζωντανής μουσικής ενώ η Δ.Η.Κ.Ε.Θ εκφράζει την (αυτό;)ικανοποίησή της για το ότι καρποφόρησαν οι προσπάθειές της για την λειτουργία του σχολείου που ήρθε(;!) να καλύψει την ανάγκη και το δικαίωμα πολλών συμπολιτών μας στην εκπαίδευση…


Η Κοινοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οίας μας ενημερώνει ότι,

Αύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου ώρα 20:30 συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μία μαγευτική βραδιά-αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Φωνές του Νότου» στην Πλατεία Παναγίας Ακαθίστου Ύμνου (Πλατσανή).

Καθώς και ότι την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 21.00 φιλοξενεί το Mozart Quartett Salzburg και τον κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο σε μια συναυλία που θα γίνει στο ίδιο μέρος, στην Πλατεία Παναγίας Ακαθίστου Ύμνου (Πλατσανή),στην Οία.
Η Μουσική Βραδιά είναι μια ευγενική χορηγία της Cosmote και έχει την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας.

Η είσοδος και στις 2 εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο22860 72000  και στο mail: ankeo@otenet.gr


Οι «Δύτες» στο Θέρος

Οι "Δύτες" (Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα, μπάσο, Αλέξανδρος Βελώνιας - κρουστά, Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι) θα παρουσιάσουν τις μουσικές τους την Παρασκευή 23 Ιουλίου στο Beach Bar Θέρος στην Βλυχάδα.

Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 6948500540 και 6977222666



Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, SantoWines μας προσκαλεί στην ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΜΑΣ που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είναι αφιερωμένη στους αγρότες του νησιού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του οινοποιείου της Ένωσης στον Άγιο Ανδρέα Πύργου την Κυριακή 1η Αυγούστου στις 20.00

Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2010

Χωρίς την «μεγάλη» συναυλία -σαν αυτές που τείναμε να συνηθίσουμε- το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάζει η Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΘ (κάλλιο αργά παρά ποτέ!)


Το πρόγραμμα αποτελείται απο εκδηλώσεις που όπως σχολιάσαμε και σε «νωρίτερο» κείμενο διοργανώνονται απο την «αδελφή» Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΚΕΘ καθώς και απο Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού, κατα συνέπεια η ανακοίνωση της ΔΕΠΟΤΑΘ αποτελεί το αποτέλεσμα της έρευνας, συγκέντρωσης και παρουσίασης των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο νησί σε συνδιασμό με εκδηλώσεις που γίνονται με την την δική της οργάνωση.

Χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος, η απουσία της «μεγάλης» (και ακριβής) συναυλίας, η επιλογή να στηριχθούν τοπικοί μουσικοί καθώς και η απόφαση να «τηρηθεί η παράδοση» της ρίψης των βεγγαλικών στη θύμηση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Μπορεί επίσης να σχολιάσει κανείς οτι οι επιλογές βρίσκονται στο πλαίσιο του κλίματος της εποχής, των περικοπών και των οικονομικών λύσεων δηλαδή, ενω παρατηρούμε οτι δεν έγινε -η δεν βλέπουμε εμείς τουλάχιστο- να έχει γίνει προσπάθεια να βρεθούν χορηγοί να στηρίξουν τις εκδηλώσεις, πέρα απο αυτές της ΔΗΚΕΘ, που έχουν τους υποστηρικτές τους. Κάτι που οδηγεί στην σκέψη οτι είτε δεν έγινε τέτοια προσπάθεια, είτε δεν υπήρξε ανταπόκριση, κάτι που ακούγετε μάλλον δύσκολο.

Οι εκδηλώσεις στις οποίες μας καλεί η ΔΕΠΟΤΑΘ είναι οι εξής (οι 2 πρώτες έχουν πραγματοποιηθεί)

Σάββατο 17/7 ώρα: 20:00 Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα
Κονσέρτο πιάνου με την Γιούλια Μπαλ

Κυριακή 18/7 ώρα: 20:00 Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα
Μουσική βραδιά αφιερωμένη «στα παιδιά που έφυγαν νωρίς», με τους Γιώργο Ρούσσο στο πιάνο, Γιώργο Καράτσαλο κιθάρες-φωνή και την Ντόρα Αθανασίου στο τραγούδι.

Δευτέρα 19/7 ώρα: 21:30 «CANAVA ROUSSOS», Έξω Γωνιά
Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ,  Τιμή εισιτηρίου 10€

Δευτέρα 2/8 Ώρα: 21:30 Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ, Τιμή Εισιτηρίου: 15€


Τετάρτη 4/8 ώρα: 20:30 Γήπεδο Καμαρίου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας και το συγκρότημα «Τ’Αηδονάκια», στο βιολί ο Σπύρος Βασσάλος

Σάββατο 7/8 ώρα: 20:00 Περίσσα (Κολάδα)
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και το συγκρότημα «Φαρισαίοι», στο βιολί ο Μανωλίτσος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση της «τράτας»

Τρίτη 10/8 ώρα : 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» με το συγκρότημα του Μανόλη Βουρβαχάκη

Τετάρτη 11/8 ώρα: 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Σαντορίνης «Οι Ακρίτες»

Πέμπτη 12/8 ώρα: 21:00 Πλατεία Φηρών
Μουσικοχορευτική νησιώτικη εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα «Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θήρας. Θα συμμετέχει το συγκρότημα «Φαρισαίοι», στο βιολί ο Μανωλίτσος.

Παρασκευή 13/8 ώρα; 21:00 Πλατεία Φηρών
Χοροί του κόσμου από την σχολή «Escuella de Baille» της Κέλυ Πατσιλινάκου

Σάββατο 14/8 – Κυριακή 15/8 Ιερός Ναός Επισκοπής, Μέσα Γωνιά «Πανηγύρι Επισκοπής» από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

Κυριακή 15/8 ώρα:21:30 «CANAVA ROUSSOS», Μέσα Γωνιά
Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Μεσαγωνιατών Θήρας

Τετάρτη 18/8 ώρα:20:00 Προαύλιο Επισκοπής
«Ψάλλοντας και Τραγουδώντας στην Επισκοπή». Συναυλία με την Μαρίζα Κωχ, τον Χρόνη Αηδονίδη και πολυμελή συγκροτήματα παραδοσιακών οργάνων από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

Πέμπτη 19/8 ώρα:21:30 Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου
Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Θηβαίο από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ Τιμή Εισιτηρίου: 15€

Πέμπτη 19/8 ώρα ώρα:22:00 Παραλία Καμαρίου (Καμάρα)
Ολονύκτιο Πάρτυ νεολαίας από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας.

Παρασκευή 20/8 ώρα:18:00 Μέσα Βουνό – Αρχαία Θήρα
Ξενάγηση στην Αρχαία Θήρα, στο Μέσα Βουνό και στην Αρχαία Οία από την αρχαιολόγο Μάγια Ευσταθίου και τους συνεργάτες της. Θα ακολουθήσει συζήτηση από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας

ώρα 21:00 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και τα χορευτικά του. Παίζουν «Τ’Αηδονάκια», στο βιολί ο Σπύρος Βασσάλος.

ώρα:21:30 Μεσσαριά
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Σάββατο 21/8 ώρα:18:00 Γήπεδο Καμαρίου
Ποδοσφαιρικός Αγώνας : Νέοι – Παλαίμαχοι Αθλητές της Θύελλας Καμαρίου από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας.

ώρα 21:30 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Κυριακή 22/8 ώρα:20:30 Πλατεία Εμπορείου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με το διεθνές χορευτικό σχήμα ¨Κατερίνα Δαρζέντα» της Σταματίνας Ξιάρχου και τα χορευτικά σχήματα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θήρας. Στο βιολί ο Βαγγέλης Σιγάλας

Πέμπτη 26/8 ώρα:21:30 «CANAVA ROUSSOS», Έξω Γωνιά
Συναυλία με το ¨Τρίφωνο¨ από την ΔΗ.Κ.Ε.Θ   Τιμή εισιτηρίου: 10€

Σάββατο 28/8 ¨ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ 2010¨ ώρα:21:00
Εικονική Έκρηξη Ηφαιστείου από τον Δήμο Θήρας
Σε... ξέρα οδηγούνται οι ακτοπλοϊκές

ή οι Κυκλάδες, τα κουρσάκια (τα γρήγορα πλοία που "δοκιμάζουν" οι ακτοπλόοι στις Κυκλάδες) και οι ... κουρσάροι...

Πρόκειται για ενα ενδιαφέρον και χρήσιμο ρεπορτάζ σχετικά με τον ανταγωνισμό και τις τιμές στην ακτοπλοίας στο Αιγαίο που δημοσιευσε η εφημερίδα "κέρδος" και αναδημοσιευουμε για να το έχουμε .. πρόχειρο και να μην ψαχνόμαστε όλην τη ώρα...
ρεπορτάζ, Σάββας Αθανασίου
Τις «σάρκες» τους «τρώνε» οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, από τον ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει με τις εκπτώσεις στα εισιτήρια. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των εκπτώσεων, αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της γραμμής Πειραιάς - Ηράκλειο. Το 2008 τα έσοδα από τη συγκεκριμένη γραμμή, των δύο εταιρειών που εξυπηρετούσαν τη γραμμή, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ, ήταν 100 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος, που προστέθηκε η Superfast Ferries, ενώ η επιβατική κίνηση στη γραμμή αυξήθηκε, αντιθέτως, λόγω του ανταγωνισμού στις τιμές των εισιτηρίων, τα έσοδα έπεσαν στα 70 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά είχαν μείωση του τζίρου τους κατά 30%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις γραμμές. Αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου η Attica Group είχε έσοδα 51,59 εκατ. ευρώ, έναντι 53,24 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2009 και ενοποιημένες ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) -10,02 εκατ. ευρώ (-5,47 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2009). Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Attica Group παρουσιάζουν ζημιές μετά από φόρους 21,95 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν 14,81 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει 72,28 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, που επιτρέπει στον όμιλο να σχεδιάζει εξαγορές εταιρειών ή αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων. Επίσης, η ΑΝΕΚ, παρά το γεγονός ότι είχε αύξηση εσόδων κατά 4,6%, είχε ζημιές που ανήλθαν στα 18,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών πέρυσι 14,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ανήλθε σε ευρώ 45,5 εκατ. ευρώ, έναντι 43,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6%.

Εξάλλου, οι Μινωικές Γραμμές είχαν και αυτές ζημιές που ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,9 εκατ. ευρώ. Η τέταρτη εταιρεία της ακτοπλοΐας, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, είχε και αυτή ζημιές 7,463 εκατ. ευρώ, έναντι 4,189 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 7,444 εκατ. ευρώ από 4,650 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ο πυρετός των εκπτώσεων έχει επηρεάσει όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας. Για παράδειγμα, στις βασικές γραμμές των Κυκλάδων (Πάρος, Νάξος, Ιος, Σαντορίνη), τα εισιτήρια ξεκινούν από 10 ευρώ και 19 ευρώ για Χανιά, Ηράκλειο, Κω και Ρόδο. Περισσότερες φθηνές ευκαιρίες βρίσκεις πάντως κυρίως στα ημερήσια δρομολόγια της Κρήτης, όπου οι τρεις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στα Χανιά και στο Ηράκλειο, κάνουν ανέλπιστες προσφορές, με αποτέλεσμα να διαθέτουν εισιτήριο για δύο άτομα, ένα παιδί, σε οικονομική θέση βέβαια, αλλά και το Ι.Χ. αυτοκίνητο στα 137 ευρώ, ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό και είναι σαφώς πιο φθηνό κατά 50% από αυτό που αγόραζε κανείς πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια!

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρατηρείται μεγάλη ποικιλία στις τιμές, αλλά το ύψος του εισιτηρίου εξαρτάται από τη γραμμή, το είδος του πλοίου, την ηλικία του πλοίου, την ημέρα (αν είναι καθημερινή ή Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή) και την ώρα αναχώρησης. Για τον λόγο αυτό ο επιβάτης πρέπει να ψάξει προσεκτικά τις τιμές. Να επισημάνουμε, επίσης, ότι το κόστος για τις τετραμελείς οικογένειες παραμένει υψηλό, αφού για να μετακινηθούν σε κάποιο νησί που επιβάλλεται να κοιμηθούν σε καμπίνες και να μεταφέρουν το αυτοκίνητό τους υπερβαίνει τα 400 - 600 ευρώ!

Αλλά ας δούμε ανά γραμμή τον ανταγωνισμό. Στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, όπου δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις τιμές, όμως τα εισιτήρια είναι ομολογουμένως ακριβά. Το πιο φθηνό εισιτήριο στις δύο αυτές γραμμές το προσφέρει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, η οποία όμως διαθέτει υπερήλικα πλοία, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η ΝΕΛ πωλεί το απλό εισιτήριο για Χίο στα 27 ευρώ και για τη Μυτιλήνη στα 29 ευρώ. Η ΑΝΕΚ είναι πιο ακριβή, αφού δίνει το εισιτήριο για τη Χίο στα 31,5 ευρώ και για τη Μυτιλήνη στα 37 ευρώ. Πιο ακριβό είναι το εισιτήριο με την Hellenic Seaways, η οποία όμως διαθέτει το νεότερο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της ακτοπλοΐας στη γραμμή αυτή, το «Νήσος Χίος» και δίδει το εισιτήριο για τη Χίο στα 35 ευρώ και για τη Μυτιλήνη στα 38 ευρώ. Επίσης, όποιος θέλει να ταξιδέψει στις δύο αυτές γραμμές σε δίκλινη καμπίνα θα πληρώσει από 130 μέχρι 160 για τη Χίο και από 158 μέχρι 174 για τη Μυτιλήνη.

Στις Κυκλάδες, επίσης, γίνεται μάχη για την ταχύτερη μετάβαση στα νησιά του συμπλέγματος, κυρίως τα τριήμερα Παρασκευή - Κυριακή. Δύο εταιρείες, η Hellenic Seaways και η Aegean Speed Lines, διαθέτουν ταχύπλοα πλοία υψηλών προδιαγραφών που «κοντράρουν» καθημερινά στο Αιγαίο και στις τιμές. Οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών κυμαίνεται από δύο μέχρι τρία ευρώ, αλλά οι διαφορές είναι μεγάλες ανάμεσα στην οικονομική θέση και στην exclusive. Για παράδειγμα για τη Φολέγανδρο, το εισιτήριο με την οικονομική θέση είναι 52 ευρώ και με την exclusive είναι 79 ευρώ. Για την Κίμωλο τα αντίστοιχα εισιτήρια είναι 50 και 80 ευρώ. Για τη Μήλο είναι 53 και 84 ευρώ. Για τη Σέριφο είναι 42 και 67 ευρώ. Για τη Σίφνο είναι 47 και 75 ευρώ. Για την Ιο είναι 49 και 68 ευρώ. Για τη Σαντορίνη 54 και 74 ευρώ. Για τη Σίκινο 49 και 68 ευρώ. Για τη Μύκονο είναι 54 και 74 ευρώ. Για τη Σύρο είναι 39 και 59 ευρώ. Για την Τήνο είναι 42 και 64 ευρώ. Για την Πάρο είναι 45 και 70 ευρώ και για τη Νάξο είναι 46 και 72 ευρώ.

Σε αντιδιαστολή με αυτές τις τιμές να επισημάνουμε ότι τα εισιτήρια με τα συμβατικά πλοία είναι σαφώς κατώτερα και βέβαια υπάρχουν οι τιμές - κράχτες για τα βασικά νησιά Πάρο, Νάξο, Ιο, Σαντορίνη, των 50 ευρώ, αλλά αυτά εξαντλούνται ταχύτατα, αφού σε κάθε ταξίδι προσφέρονται μόνο 50 με 100 φθηνές θέσεις. Ομως το εισιτήριο χωρίς την προσφορά για την Πάρο κοστίζει 29,5 ευρώ και η μεταφορά του Ι.Χ. στα 81,50 ευρώ.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ
Μεγάλη κόντρα γίνεται στις γραμμές όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Superfast - BlueStar Ferries, του ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλου από τη μία και οι εταιρείες ΑΝΕΚ - Hellenic Seaways του ομίλου Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη. Η κόντρα ξεκίνησε από την Αδριατική, πήγε στο Ηράκλειο και τώρα επεκτάθηκε στα Δωδεκάνησα και τα Χανιά. Οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες, στις πιο κερδοφόρες γραμμές, υπερβαίνουν ορισμένες φορές ακόμη και το 50%. Ενδεικτικό της αντιπαλότητας που υπάρχει στις γραμμές της Κρήτης, του Ηρακλείου και των Χανίων, είναι ότι το εισιτήριο της οικονομικής θέσης έχει καθηλωθεί στα 19 ευρώ, η καμπίνα ανά άτομο στα 35 ευρώ και η μεταφορά του Ι.Χ. αυτοκινήτου στα 48 ευρώ. Με άλλα λόγια, αντί οι εταιρείες να προσαρμόσουν τις τιμές των εισιτηρίων, επιβατών και οχημάτων, σύμφωνα με τις αυξήσεις των καυσίμων, αντίθετα, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού, οι τιμές μειώνονται και μάλιστα με αποκλίσεις σε ορισμένες φορές που φθάνουν και τα δύο ή τρία ευρώ! Οι εκπτώσεις δε προς τις μεταφορικές εταιρείες είναι μεγάλες, όπως έχει επιμηκυνθεί και ο χρόνος εξόφλησης των επιταγών.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού οι τιμές είναι προσιτές για τους εκδρομείς του σαββατοκύριακου, ιδίως για τις οικογένειες με Ι.Χ. αυτοκίνητο μόνο για την Αίγινα. Για τους άλλους προορισμούς οι τιμές είναι απαγορευτικές. Οι τιμές για τους επιβάτες που εξυπηρετούνται για την Υδρα και τις Σπέτσες μόνο από ιπτάμενα υδροπτέρυγα αρχίζουν από τα 22,5 ευρώ. Με άλλα λόγια, ένας επιβάτης μπορεί να πάει φθηνότερα στην Κρήτη ή στα Δωδεκάνησα παρά στην Υδρα και τις Σπέτσες.

Τέλος, Hellenic Seaways, που δρομολόγησε στα Δωδεκάνησα (Πειραιάς - Κως - Ρόδος) το «Νήσος Ρόδος», έχει φέρει «αναστάτωση» και στη γραμμή αυτή, αφού μέχρι τώρα η Attica Group εξυπηρετούσε τα Δωδεκάνησα με τρία πλοία. Τα ειδικά εκπτωτικά πακέτα που προσφέρονται, όπως εισιτήρια μετ’ επιστροφής, είναι 76 ευρώ για την Κω και τη Ρόδο για δύο άτομα και ένα μικρό παιδί σε οικονομική θέση και 229 ευρώ μαζί με αυτοκίνητο.