Σάββατο, Φεβρουαρίου 14, 2015

ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Α.Ο ΘΗΡΑΣ - Σ.Α.Α.Κ. ΑΝΑΤΟΛΙΑ (18.2 16.00) – επόμενη αγωνιστική (18η) με τον Παναθηναϊκό (21/22.2)

Την Τετάρτη 18.2 στις 16.00 στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης ο Α.Ο. Θήρας θα αντιμετωπίσει την Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια σε ένα παιχνίδι με το οποίο διεκδικεί την είσοδό του στους 8 του Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, στην 17η αγωνιστική ο Α.Ο. Θήρας είχε ρεπό, ενώ ο επόμενος αγώνας του στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής είναι με τον Παναθηναικό (21 / 22.2) στο ΔΑΠΠΟΣ.

Τα επόμενα παιχνίδια του Α.Ο. Θήρας είναι με το Μαρκόπουλο, το Ρέθυμνο, την Ηλιούπολη και τον Ολυμπιακό.


κλειστά τα σχολεία λόγο κακοκαιρίας και κυρίως παγετού

Κλειστά θα μείνουν σήμερα Πέμπτη 19.2.2015 τα σχολεία στην Σαντορίνη λόγο της κακοκαιρίας και κυρίως του παγετού που δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο  Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος  Ζώρζος, λαμβάνοντας υπόψη :
1) Τις διατάξεις του άρθρου 94 Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης». 2) Τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες λόγω χιονόπτωσης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Την διακοπή των μαθημάτων σήμερα 19.02.2015 στις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Θήρας λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων και του ισχυρού ψύχους.



Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, τις επόμενες ώρες αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι που θα φθάνουν τα 7 μποφόρ οι οποίοι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ψύχους. 
Για την Παρασκευή 20.2 δεν προβλέπεται παγετός λόγο της μεγαλύτερης σε διάρκεια ηλιοφάνειας και των περιορισμένων νεφώσεων. 
Πηγή: http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=20# 

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13, 2015

ο Απόστολος Οικονόμου νέος προπονητής του Α.Ο. Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Α.Ο. Θήρας,

Το Δ.Σ. του Α.Ο. ΘΗΡΑΣ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον κ. Απόστολο Οικονόμου ο οποίος θα είναι ο νέος προπονητής της ομάδος.
Ο κ. Οικονόμου θα αφιχθεί σήμερα Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στο νησί της Σαντορίνης, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιό και θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου.

Εκ του Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

Την ανακοίνωση μπορείτε να την δείτε εδώ :  https://www.facebook.com/pages/AO-%CE%98%CE%97%CE%A1%CE%91%CE%A3/359544774208446


Επίσης στην σελίδα http://www.thirasport.gr/volleyball/item/909-o-oikonomou-ton-a-o-th μπορείτε να ενημερωθείτε για το ιστορικό του κ. Οικονόμου στο πρωτάθλημα της Α1. 

συνάντηση (13.2) αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη με την Άννα Μαυρουδή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Με την Περιφερειακή Σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κα Άννα Μαυρουδή συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκτενής και πλήρης ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των συνδυαστικών μεταφορών, των υδατοδρομίων και της προόδου των εργασιών του αρχαίου θεάτρου της Μήλου.


Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, και εκδηλώθηκε η αμοιβαία βούληση για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία σε θέματα  κοινού ενδιαφέροντος.

ανακοίνωση της Π.Ν.Α. - απάντηση στις σημερινές (13.2) δηλώσεις του Γιάννη Μαχαιρίδη

Σύμφωνα με την  ανακοίνωση,
Είδε φως και μπήκε ο κ. Μαχαιρίδης!  Ο τραγέλαφος της πολιτικής ζωής του τόπου συνεχίζεται με πρωταγωνιστές  εκείνους που η εποχή τους έχει προσπεράσει οριστικά και αμετάκλητα και που ψάχνουν απεγνωσμένα αφορμή για να βρεθούν στο προσκήνιο.

Αυτόκλητος υποστηρικτής  (ή μήπως κατόπιν παράκλησης;) του Χαράλαμπου Κόκκινου, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, προσπαθεί να αξιοποιήσει την συγκυρία για ίδιον πολιτικό όφελος. Οι εκλεκτικές συγγένειες  και οι αθέατες διαδρομές τώρα αποκαλύπτονται σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια!

Από εκεί και πέρα, είναι αστείο ο κ. Μαχαιρίδης να νουθετεί την σημερινή Περιφερειακή Αρχή και να ασκεί κριτική για την παραγωγή έργου. 

Ο άνθρωπος που επί 30 χρόνια επιβίωνε με κομματικά δεκανίκια, σηκώνοντας  κομματικά λάβαρα και σημαίες,
ο άνθρωπος  που ερωτοτροπούσε με τους  κομματικούς «αντιπάλους»  του για να διατηρηθεί στην εξουσία,
ο άνθρωπος που η πορεία του στα κοινά  συνέπεσε με την πιο φαύλη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία,
ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε πακτωλό χρηματοδοτικών πόρων, ευρωπαϊκών και εθνικών αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, έχει το θράσος να ασκεί κριτική στην παραγωγικότητα της σημερινής περιφερειακής αρχής, λες και η τοπική κοινωνία έχει υποστεί μαζική λοβοτομή!


Μέσα σε όλα   ο κ. Μαχαιρίδης, άθελά του, είπε και κάποια αλήθεια:  Ότι ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι καλά.  Έχει δίκιο! Ειδικά τον ίδιο,  ο τόπος είχε την ευκαιρία να τον μάθει  καλά επί 30 συναπτά έτη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ : ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 52.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με την ερώτηση των κ. Βρούτση και Πλακιωτάκη βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Στις 26 Νοεμβρίου 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την Προώθηση της Απασχόλησης 52.818 ανέργων μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Τα κριτήρια της επιλογής των ανέργων καθορίστηκαν με απόλυτη διαφάνεια, ενώ προβλεπόταν ο έλεγχος και η έγκριση της νομιμότητας της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ. Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν ανέργους από νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο σε Δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιες Υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι απόλυτα διασφαλισμένη, καθώς μέσα από διαπραγματεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας εξασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρείς πόροι από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Δυστυχώς, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εμπόδισε την άμεση υλοποίηση του. Συνεπώς, θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013-2014 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν προϋπολογισμού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτό ωφελήθηκαν περισσότερα από 40.000 άτομα.
Υπενθυμίζεται, ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν πέρυσι στη Βουλή 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Προώθηση της Απασχόλησης των νέων, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, κατηγορούσαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι τα εν λόγω Προγράμματα «ανακύκλωσαν την ανεργία» και αποτέλεσαν «απροκάλυπτη εργασιακή εκμετάλλευση της νέας γενιάς». Καθώς, και ότι οι άνεργοι αντιμετωπίζονταν ως «φθηνός και ευέλικτος εφεδρικός στρατός εργασίας με στόχο το βάθεμα των νεοφιλελεύθερων ασκούμενων πολιτικών που επιβάλλουν την εξαθλίωση και τη φτώχεια σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».
Στην ίδια ερώτηση, δινόταν έμφαση επίσης και στο ύψος των αμοιβών που προβλέπονταν, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονταν «πολύ χαμηλές» και μη νόμιμες. Γεγονός, που κατά τους συντάκτες της ερώτησης καθόριζε το «εργασιακό μέλλον», αλλά και την επιδίωξη των «πολιτικών ελίτ» να διαμορφώσουν εργασιακές σχέσεις «ημιφεουδαρχικού χαρακτήρα» για τη νεολαία και όχι μόνο.
Επειδή, στην ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των ανέργων συμπολιτών μας έχει δημιουργηθεί προσδοκία δικαιώματος μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. του περασμένου Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Προγράμματος.
Επειδή, πρόκειται για πόρους που διασφαλίστηκαν εμπροσθοβαρώς μόνο για τη χώρα μας μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επειδή, Δήμοι (ΚΕΔΕ), Περιφέρειες (ΕΝ.ΠΕ) -ήδη με συλλογικές αποφάσεις τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης έχουν κάνει την κατανομή ανά δήμο και Περιφέρεια- και Δημόσιες Υπηρεσίες αναμένουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη στελέχωση και υποστήριξη των υπηρεσιών τους.
Επειδή, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται στοχευμένα σε ανέργους που προέρχονται από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

ΕΡΩΤAΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.         Θα συνεχιστεί η εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που έχει ήδη προγραμματιστεί και καθυστερήσει ;

2.         Γιατί καθυστερεί η υλοποίησή του ;

ανακοίνωση του «ΕΜΕΙΣ» - η δημοτική παράταξη “ΕΜΕΙΣ” στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής και Κοινωνικής Σωτηρίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η δημοτική παράταξη “ΕΜΕΙΣ” στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής και Κοινωνικής Σωτηρίας γιατί πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στις προγραμματικές δηλώσεις φάνηκε ξεκάθαρα η ευαισθησία της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς η υγεία και η παιδεία ως δημόσια αγαθά  είναι στις πρώτες προτεραιότητές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο  προεκλογικά αλλά από το 2012 αγωνίστηκε μαζί με το θηραϊκό λαό και τους φορείς του νησιού μας για να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα το νεόδμητο νοσοκομείο της Σαντορίνης, που εδώ και 4 χρόνια παραμένει κλειστό. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της αυτή, που αποτελεί και αδιαπραγμάτευτο αίτημα όλων των πολιτών της Σαντορίνης.

Ενα άλλωστε από τα σοβαρότερα θέματα, που έθιξε κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις  ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ήταν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να στηρίξει τα τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες με την αναβάθμιση της Σύρου και της Νάξου, αλλά και με την ένταξη στο ΕΣΥ και το άνοιγμα του   νοσοκομείου της Σαντορίνης.

“ΕΜΕΙΣ” ως δημοτική παράταξη θα συνεχίσουμε να δίνουμε δυναμικό παρών στον αγώνα αυτό μαζί με το λαό της Σαντορίνης μέχρι την τελική δικαίωση.


ΕΜΕΙΣ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2015

συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας (13.2) – θέμα

Την Παρασκευή 13.2 στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με θέμα :  

1. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015-2016, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ. 

πρόσκληση σε συζήτηση για το ωράριο και τον τρόπο τροφοδοσίας του κέντρου των Φηρών (17.2 19.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας των Φηρών,

Η Δημοτική Κοινότητα Θήρας προσκαλεί την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:00 μ.μ. στον χώρο συνεδριάσεων του ΔΑΠΠΟΣ τους επαγγελματίες προμηθευτές προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ωραρίου και ο τρόπος τροφοδοσίας του κέντρου των Φηρών.

Ο Πρόεδρος της Δ.Κ.,

Γεράσιμος Κανακάρης.  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Με τους Προϊσταμένους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης στο πλαίσιο της  μεταξύ τους συνεργασίας για τη συνεχή βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας τους.
Η εύρυθμη οργάνωση, αναβάθμιση και λειτουργία των υπηρεσιών, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων του πολίτη, η αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και θέματα αρμοδιοτήτων, ήταν μερικά από τα ζητήματα που εξετάστηκαν  κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας.

Τα στελέχη της Περιφέρειας αναφέρθηκαν στο έργο που επιτελείται κάθε μέρα στους τομείς ευθύνης του καθενός, περιέγραψαν όμως και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους, δεδομένων των ελλείψεων σε προσωπικό.

Ο κ. Λεονταρίτης αναγνώρισε τυχόν αρρυθμίες που μπορεί να έχουν παρατηρηθεί, τόνισε όμως πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «βασική επιδίωξη μέσα απ΄ αυτή τη συνάντηση,  ήταν να δοθεί η δυνατότητα μιας αμφίδρομης και γόνιμης ενημέρωσης, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση των υπηρεσιών και κατά συνέπεια την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών».

Η συζήτηση χαρακτηρίσθηκε ιδιαίτερα γόνιμη καθώς υπήρξε θετική διάθεση από όλες τις πλευρές για επίλυση των όποιων προβλημάτων, ενώ κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.


Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης «ισχυροποιώντας το πλαίσιο καλής λειτουργίας της διοίκησης της Π.Ε. Κυκλάδων θα καθιερωθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα  συνάντηση εργασίας με τους Προϊσταμένους των υπηρεσιών» για να καταλήξει λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένος πως ακόμη και τον καλύτερο πολιτικό σχεδιασμό  να διαθέτεις, αν δεν υπάρχει καλόπιστη και εποικοδομητική συνεργασία με τους Διευθυντές και τα στελέχη των υπηρεσιών, είναι δύσκολο να αποδώσεις σημαντικό έργο». 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε χθες στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Περιφέρειας και που έχουν να κάνουν με τη υποστελέχωση των Υπηρεσιών, την υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων, τις εκτός έδρας μετακινήσεις,  την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του νησιώτικου χώρου και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Επαρχεία), το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής του εκλογικού επιδόματος των εκλογών του περασμένου Μάιου, καθώς και αυτό της καθυστέρησης της έγκρισης του νέου οργανισμού της Περιφέρειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Από τη πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε το Σύλλογο των εργαζομένων για την άψογη συνεργασία και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν,  παρά την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, επαναδιατυπώνοντας την πρόθεση της  Περιφερειακής Αρχής  να στηρίξει  τα δίκαια αιτήματά των εργαζομένων και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Λεονταρίτης «η νέα Περιφερειακή Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης στα προβλήματα των εργαζομένων, εγκαινιάζοντας τακτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δυσχεραίνουν το έργο τους». Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής μας επαναλάβαμε την απόφασή μας να συνεδιεκδικήσουμε  τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στην εμμονή του Αθηναϊκού κράτους να μην εφαρμόζει τη νησιωτικότητα, απαιτώντας την αποκέντρωση ως δικαίωμα των νησιωτών. Προς το σκοπό αυτό θα αγωνισθούμε για  τα αυτονόητα, μεταξύ των οποίων είναι η αποδοχή του πάγιου και διαρκούς αιτήματός μας για κατ΄ εξαίρεση έκκριση προσλήψεων λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας  της Περιφέρειάς μας. 

νέα προσπάθεια ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Νέα προσπάθεια ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών με σκοπό την λειτουργία του νοσοκομείο της Σαντορίνης ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει την διαδικασία, απευθύνονται,

Στην νέα πολιτική ηγεσία της Ελλάδος και ιδιαίτερα στον Υπουργό Υγείας : Ας ενημερωθούν σχετικά με το κλειστό νοσοκομείο της Σαντορίνης


Αφιερωμένο εξαιρετικά από τον 1ο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης και δείτε το http://www.francetvinfo.fr/replay-magazine/france-2/envoye-special/video-la-sante-grecque-en-pleine-agonie_811085.html 

επιστολή του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου στους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

Επιστολή στους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων απέστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τους οποίους ενημερώνει για τις δυσμενείς εξελίξεις που ανέκυψαν αναφορικά με την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ζητά την συνδρομή τους για την αποκατάσταση της αναιτιολόγητης απόφασης του τέως Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να μειώσει δραματικά τους αναλογούντες στην ΠΝΑΙ πόρους, αφαιρώντας της ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Παρά την συνολική αύξηση του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, για το 2015 (αυξημένοι σε ποσοστό 15% έναντι των αντίστοιχων πόρων του 2014), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμονται πόροι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, αντί των 5,8 εκατ. ευρώ, από το ΠΔΕ 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017.

Γίνεται φανερό πως οι πιστώσεις που κατανέμονται - μέσω της εν λόγω απόφασης - είναι ελάχιστες σε σχέση με τα εγγεγραμμένα έργα στο ΠΔΕ, τις υπάρχουσες ανάγκες και τις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις σε λογαριασμούς της Περιφέρειας για πληρωμές, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Κατόπιν αυτών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την επιστολή του προς του βουλευτές Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, τους οποίους κοινοποιούνται πλήρη στοιχεία για την κατανομή των πόρων του ΠΔΕ, ζητά την υποστήριξή τους για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της Περιφέρειας. 


Η επιστολή του Περιφερειάρχη στους βουλευτές

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας και του ενδιαφέροντος που έχετε εκφράσει για την υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής στην προσπάθεια της για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένες δυσμενείς εξελίξεις που ανέκυψαν αναφορικά με την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στην Περιφέρεια και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας στην αντιμετώπιση τους.

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, τον περασμένο Ιανουάριο εκδόθηκε από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η υπ’ αρ. 4299/14-01-2015 Απόφαση περί Κατανομής πιστώσεων Π/Υ Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2015 (ΦΕΚ 95/Β/20-01-2015).

Οι Πιστώσεις που κατανέμονται - μέσω της εν λόγω Απόφασης - είναι ελάχιστες σε σχέση με τα εγγεγραμμένα Έργα στο ΠΔΕ, τις υπάρχουσες ανάγκες και τις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις σε λογαριασμούς της Περιφέρειας για πληρωμές, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Οι συνολικοί πόροι σε επίπεδο χώρας, που αφορούν στο Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για το Έτος 2015, είναι αυξημένοι κατά 15% σε σχέση με τους αντίστοιχους Πόρους του ΠΔΕ του Έτους 2014, ανερχόμενοι στο ύψος των 137,9 εκατ. € έναντι των 120 εκατ. € του Έτους 2014.

Στην Εγκύκλιο που είχε εκδοθεί για την έγκριση και χρηματοδότηση του ΠΔΕ για το Έτος 2014 και στον Προγραμματισμό Δαπανών ΠΔΕ των Ετών 2015 – 2017 (σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017), στην οποία προϋπολογίζονται όλες οι πιστώσεις Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ για τα Έτη 2014 - 2017, για όλους τους Φορείς σε επίπεδο χώρας, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προϋπολογίζονται 23,2 εκατ. € για το χρονικό διάστημα 2014 - 2017 (δηλαδή 5,8 εκατ. € ανά έτος) και επίσης τίθεται και ως όριο για νέες Νομικές Δεσμεύσεις το ποσό των  40 εκατ. €.

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η κατανομή Πόρων – Πιστώσεων ύψους 1,5 εκατ. €, αντί των προβλεπόμενων 5,8 εκατ. € από το ΠΔΕ 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017. 

Τυχόν επιχειρηματολογία του Υπουργείου ότι το 2014, αντί των προβλεπομένων 5,8 εκατ. € απορροφήσαμε, τελικά, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 7,25 εκατ. € (δηλ. πόρους αυξημένους κατά 25%), και επομένως πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μείωση για το 2015, αντικρούεται με τη διαπίστωση ότι ένα μέρος της αυξημένης αυτής απορρόφησης (15%) ισοσκελίζεται από την γενική αύξηση των πόρων όλου του Εθνικού Σκέλους (κατά 15%) που έχει επέλθει σε επίπεδο χώρας, όπως προαναφέρθηκε, και το εναπομείναν ποσοστό (του 10%)  να μην απομειωθεί από τις πιστώσεις ενός έτους, του 2015, αλλά να επιμεριστεί έως το 2017.

Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, η προβλεπόμενη κατανομή πόρων ύψους μόνο 1,5 εκατ. € για το Εθνικό Σκέλος ΠΔΕ Έτους 2015, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν αιτιολογείται. 

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη κατά το μήνα Ιανουάριο 2015 τα αιτήματα χρηματοδότησης που έχουμε υποβάλλει προς το Υπουργείο για Πληρωμές  Λογαριασμών Έργων Εθνικού Σκέλους ξεπερνούν τα 2 εκατ. €, και πρέπει να υπάρξει αύξηση των πιστώσεων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο για αύξηση των κατανεμηθεισών πιστώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα όρια του 2014, ήτοι 5,8 εκατ. €.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από την συγκριτική εξέταση των κατανομών πιστώσεων στις Περιφέρειες για τα έτη 2014 και 2015, ενώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπήρξε η προαναλυθείσα μείωση, για άλλες Περιφέρειες υπήρξε σημαντική αύξηση, όπως π.χ. για την Περιφέρεια Αττικής  από 24,5 εκατ. € σε 32,5 εκατ. €, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από 15,2 εκατ. € σε 24,8 εκατ. €, και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας από 9,5 εκατ. € σε 19,5 εκατ. €.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτεται το έγγραφο αίτημα που υπεβλήθη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για αύξηση των κατανεμημένων πιστώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς οι πόροι αυτοί αποτελούν ένα από τα βασικά θεμέλια της αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα, και για αυτό ζητούμε την υποστήριξη σας στο δίκαιο αίτημα μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Χατζημάρκος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

ένδικα μέσα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά των αιολικών πάρκων σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο

Την άσκηση ένδικων μέσων για την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου, αποφάσισε ομοφώνως   η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη στην Ρόδο, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τους Δήμους Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου να αναθέσουν σε νομικό γραφείο των Αθηνών την από κοινού κατάθεση στο ΣτΕ,  αίτησης ακύρωσης  της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων  εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο.

Πρόκειται για την δεύτερη αίτηση ακύρωσης που κατατίθεται . Η πρώτη κατατέθηκε στις αρχές του 2014  από τους προαναφερθέντες Δήμους και την τέως Περιφερειακή Αρχή του  Νοτίου Αιγαίου. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, μετά την διαπίστωση ότι η προσβληθείσα με αίτηση ακύρωσης απόφασή του στερείτο νόμιμης υπόστασης,  την ανακάλεσε και εξέδωσε νέα απόφαση , όμοια σε περιεχόμενο, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, την ακυρότητα της οποίας ζητούν εκ νέου σήμερα  οι Δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μετά την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμων Ζαννετίδης δήλωσε:


«Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση ένδικου μέσου που αφορά ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για έγκριση αιολικών σταθμών στα νησιά Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου, στηρίζοντας με την απόφαση αυτή την προσπάθεια των Δήμων, προκειμένου να ακυρωθεί μια απόφαση που έχει να κάνει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την διατήρηση της φυσικής αρχοντιάς των νησιών αυτών. Το ένδικο μέσο συνίσταται στην προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τέως Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη». 

δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη στη νέα ανακοίνωση του Χαρ. Κόκκινου

«Ο κ. Κόκκινος συνεχίζει το κακής ποιότητας  μελόδραμα της δήθεν θυματοποίησής του! Με θράσος καρδιναλίων απαγορεύει στους  περιφερειακούς συμβούλους να εκφράσουν άποψη και μιλά για ενορχηστρωμένη λασπολογία εναντίον του, ποιος;  Ο άνθρωπος που επί ένα μήνα τώρα έχει χύσει τόνους μελάνι σε ανακοινώσεις και ύβρεις εναντίον της παράταξης,  σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά  και προσπάθειας επιτάχυνσης της ρήξης που επιδιώκει, για  λόγους που εκείνος γνωρίζει καλά.

Προς τον κ. Κόκκινο κάποιες επισημάνσεις:

Δεν τον εξέλεξαν οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου όπως ισχυρίζεται. Η θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη του δόθηκε από τον άνθρωπο που σήμερα αμφισβητεί και υπονομεύει. Γλύτωσε έτσι από την ετυμηγορία  της κάλπης.  Και ο νοών νοείτο.

Θα είχε ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη να εξηγήσει για ποιους πραγματικά λόγους εγκαταλείπει την ΔΟΕ, τάχα για να επικεντρωθεί στο έργο του αντιπεριφερειάρχη. Έχει το θάρρος;
Σε κάθε περίπτωση,  με την στάση του δικαιώνει την απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία στόχο έχει την ενότητά της και την απρόσκοπτη λειτουργίας της, στις μάχες που δίνει καθημερινά για την πρόοδο του τόπου». 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης  

συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων με διοργανώτρια της Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΣΔΝΑ

Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με τις ομιλίες του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκου Βούτση, του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη και του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνου για τη διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων, κ.Michel Sponar.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτσης τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί από αυτό εδώ το βήμα πριν από περίπου 4 χρόνια ως Περιφερειακός Σύμβουλος είχα εισηγηθεί την εναλλακτική προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε ήμασταν ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω’», ενώ συγχαίροντας την Περιφερειακή Αρχή σημείωσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνεδρίου είναι πολύ σοβαρή.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επεσήμανε: «Δεν πρέπει πλέον οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε εγγύτερη επαφή με τους πολίτες να έχουν απλά το ρόλο της διαχείρισης των κεντρικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. Μαζί με τον κόσμο, το λαό οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αμφισβητούν και να ηγούνται κινημάτων και πολιτικών που να χαρακτηρίζονται από καινοτομία, εφαρμογή σχεδίων τοπικής κλίμακας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Ως χρεοκοπημένη χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ τόνισε: «Μακριά από εμάς αντιλήψεις ότι τα σκουπίδια είναι η μεγάλη μπίζνα και ότι πρέπει να κατασκευαστούν τα φαραωνικά εργοστάσια. Η βασική επιλογή στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει και δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη. Λύσεις υπάρχουν, εμπειρία υπάρχει, σύγκλιση απόψεων υπάρχει. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος Πολιτικής – Διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων, κ. Michel Sponar, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την ιδέα των χωματερών. Δεν απαιτούνται φαραωνικά έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους Δήμους θα πρέπει να αποφασισθεί το καλύτερο μοντέλο». Σχετικά με τη στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας σημείωσε: «Όλα τα υλικά θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται. Βασικός άξονας επιτυχίας είναι η βοήθεια των πολιτών, η ευαισθητοποίησή και η συμμετοχή τους. Είναι ευκαιρία να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν σε ανακύκλωση της τάξης του 70%, κάτι που είναι πολύ φιλόδοξο. Καλωσορίζουμε θετικά τα προγράμματα που θα ενστερνιστούν τη φιλοσοφία αυτή. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την εμπειρία που υπάρχει σε άλλα Κράτη, μαθαίνοντας και από τα λάθη των άλλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να σας στηρίξει. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης ξεκινώντας το χαιρετισμό του χαρακτήρισε τα απορρίμματα ως χρυσορυχείο και ως πυλώνα ανάπτυξης, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ως χώρα τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία: την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς, η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτήν την αξία και τον πλούτο, γιατί είχε μια μονεταριστική λογική του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε συμμάχους όμως σε αυτή τη μάχη που ξεκινάμε και αυτοί είναι η τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ηλικιωμένοι που έχουν την εμπειρία και τη νοοτροπία του δεν πετάμε τίποτα, αλλά και τα νέα παιδιά που είναι πολύ ευαισθητοποιημένα. Επίσης, σύμμαχοί μας είναι οι μεγάλοι καταναλωτές». Τέλος, επεσήμανε τη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στους Δημάρχους και κλείνοντας τόνισε: «Πρέπει να δούμε τα απορρίμματα ως περιουσιακό στοιχείο και όχι ως απόρριμμα».


Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται.

BIT MILANO (12-14.2) και GREKLAND PANORAMA (13-15.2 στην Στοκχόλμη) οι δυό σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα

Οι Διεθνείς τουριστικές εκθέσεις BIT MILANO (12-14.2) και GREKLAND PANORAMA (13-15.2 στην Στοκχόλμη) είναι οι δυό προσεχείς σημαντικές τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού στις οποίες, στην πρώτη η Ελλάδα συμμετέχει με εκπροσώπηση σε επίπεδο φορέων του τουρισμού, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων, ενώ η δεύτερη είναι η 2η έκθεση που πραγματοποιείται αποκλειστικά για την προβολή της γαστρονομίας, του τουρισμού και της φιλοξενίας της Ελλάδας και την Κύπρου.

Πληροφορίες για την BIT MILANO (12-14.2) μπορείτε να δείτε στην δυναμική και πλήρη σε πληροφορίες σελίδα της : http://bit.fieramilano.it/en Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση αναμένεται και φέτος να υπερτονιστεί ο χώρος της εστίασης και του κρασιού.

Η GREKLAND PANORAMA που θα πραγματοποιηθεί στο εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο Ericsson Globe, αποτελεί από μόνη της πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα μιας και αποκλειστικός της σκοπός είναι η προβολή της γαστρονομίας, του τουρισμού και της φιλοξενίας της Ελλάδας και την Κύπρου στους κατοίκους των Σκανδιναβικών χωρών στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνεται.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Στοκχόλμη, διοργανώνεται από την North Events και οι αριθμοί της για την περσινή πρώτη της χρονιά ήταν 7.000 επισκέπτες και 115 εκθέτες κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα φετινά αποτελέσματά της θα είναι καλύτερα!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην πρώτη σελίδα της φετινής GREKLAND PANORAMA 2015 παρουσιάζονται δυό χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Σαντορίνης! 

Πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να δείτε στην σελίδα της στην διεύθυνση : http://www.panoramagreece.com/  

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2015

χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην Σαντορίνη

Νεφώσεις, ασθενείς βροχές, χιονόνερο και ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9 μποφόρ επικρατούν και σήμερα Τετάρτη 11.2 στην Σαντορίνη με τις ίδιες καιρικές συνθήκες να αναμένεται να διατηρηθούν καθ’όλη την διάρκεια της μέρας.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Τετάρτης 11.2

Απαγορευτικό απόπλου ίσχυσε χθές Τρίτη 10.2 και σήμερα Τετάρτη 11.2.2015

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Blue Star,
11/02/2015 - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 11.2.2015 

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με δελτίο καιρού της Ε.Μ.Υ., ισχύει απαγόρευση απόπλου Τετάρτη11/02/15. Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια των πλοίων μας θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:
F/B BLUE STAR PATMOS Το δρομολόγιο του πλοίου από Πειραιά 07:25 για Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη και επιστροφή ακυρώνεται.
F/B BLUE STAR PAROS Το δρομολόγιο του πλοίου από Πειραιά 07:30 για Σύρο-Τήνο-Μύκονο και επιστροφή ακυρώνεται.

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την αναμενόμενη κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από  σήμερα θα πλήξουν την περιοχή μας έντονα καιρικά φαινόμενα.
Συστήνουμε να υπάρξει αυξημένη προσοχή στην κίνηση σε δρόμους που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο νερού καθώς και στην προστασία περιουσιακών στοιχείων που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο  ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε επίσης τους κατόχους αυτοκινήτων να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε δρόμους – ρέματα, προκειμένου να μην παρασυρθούν.


Οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν για κάθε πρόβλημα που πιθανώς προκύψει να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Δήμου με αριθμό 2286022609 καθώς θα υπάρχει σε επιφυλακή προσωπικό ασφαλείας.   

ευχαριστήριο Α.Ο. Θήρας στην Ελένη Μεμετζή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Σ. του Α.Ο. Θήρας,

Το Δ.Σ. και όλη η οικογένεια του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ ευχαριστεί την Ελένη Μεμετζή που σαν αθλήτρια αλλά και σαν προπονήτρια προσέφερε τις υπηρεσίες της στον σύλλογο τα τελευταία τρία χρόνια συμβάλλοντας και αυτή στην ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί της Σαντορίνης.

Εύχεται δε να έχει καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία της και κάθε επιτυχία στους προσωπικούς της στόχους.


Το Δ.Σ. του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ

ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας (18.2 19.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας γνωρίζουμε ότι η ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου με την παρουσία και συμμετοχή των αναπληρωτών συναδέλφων,  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Σχ. Φηρών.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γεώργιο Λεονταρίτη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέες άδειες ΤΑΞΙ στο Νομό Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Στην υπογραφή της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόκτηση νέας άδειας ΕΔΧ αυτοκινήτου ή μετατροπή υφιστάμενης σε άλλο τύπο, σύμφωνα με το Ν. 4070/2012 για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, προέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Σύμφωνα με αυτήν, κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να αποκτήσει νέα άδεια ΕΔΧ αυτοκινήτου ή να μετατρέψει υφιστάμενη άδεια σε άλλο τύπο θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015. Με την αίτησή του ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να προσδιορίζει την έδρα ή τις έδρες της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων για τις οποίες ζητείται άδεια, ή το είδος της άδειας (ή αδειών) και τον αριθμό τους ανά έδρα.

Αναλυτικά η Πρόσκληση, όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, βρίσκεται αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (www.yme.gr ) στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, στον επίσημο ιστότοπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (www.pnai.gov.gr ) στη διαδρομή ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ καθώς και στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» με Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): 6Π1Δ-7ΛΞ-ΨΧ2.

Πληροφορίες παρέχονται επίσης από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων στο τηλέφωνο: 22810.75142 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.  

Γ. Χατζημάρκος: σκηνοθετημένη η κρίση από τον Χαράλαμπο Κόκκινο. ο ίδιος επέλεξε από την αρχή την σύγκρουση και την ρήξη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,

Στην πρόσφατη απόφασή του να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο – πλην εκείνων που ορίζει ρητά ο νόμος – αναφέρθηκε για πρώτη φορά σήμερα (10.2.2015) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την συμμετοχή του κ. Κόκκινου στην παράταξη.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε:

«Η συμμετοχή του κ. Κόκκινου στην παράταξη έχει κριθεί. Ο ίδιος με την συμπεριφορά του, με την πρακτική του, με τις λογικές  του, με τις αποφάσεις του και με όλη την διαδρομή που ακολούθησε  από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας,  έχει θέσει εαυτόν εκτός παράταξης.

Η ευθύνη του επικεφαλής για την ενότητα της παράταξης είναι μεγάλη. Αυτήν την ενότητα προσπάθησα να την διαφυλάξω, επί πέντε μήνες τώρα, αποκρούοντας όλα τα θέματα τα οποία προέκυπταν συνεχώς. Από ένα σημείο και μετά, η προστασία της παράταξης υπαγόρευσε την απόφαση που έλαβα την περασμένη εβδομάδα, για να δώσω την δυνατότητα στα μέλη της παράταξη να λειτουργήσουν  στις θέσεις ευθύνης τους, με ένα τρόπο ομαλό, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας.
Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ευχάριστες για κανένα, ούτε λαμβάνονται ελαφριά τη καρδία, ούτε είναι κανείς εδώ  άπειρος και αφελής για να μην γνωρίζει τα «απόνερα», πολύ περισσότερο την εκμετάλλευση του θέματος αυτού σε επίπεδο επικοινωνιακό. Κατανοώ ότι το «γαργαλιστικό» αυτής της υπόθεσης είναι πολύ ελκυστικό για τα ΜΜΕ και κινδυνεύεις να συρθείς  σε μια συζήτηση όπου κυριαρχεί η παραπολιτική και όχι η πολιτική.

Σε όλες τις προκλήσεις που δέχτηκα όλο αυτό το διάστημα δεν απήντησα, ακριβώς για να μην τροφοδοτήσω την παραπολιτική. Φρόντισα να κάνω τη δουλειά πυροσβέστη σε όλες τις περιπτώσεις όπου χρειάστηκε. Δουλειά μου όμως δεν είναι να είμαι πυροσβέστης. Η δική μου δουλειά και των μελών αυτής της παράταξης είναι να διαχειριστούμε τα προβλήματα του τόπου.
Ο κ. Κόκκινος από την αρχή επέλεξε την σύγκρουση, επέλεξε την ρήξη και τον μοναχικό δρόμο. Η τακτική αυτή δεν μπορούσε να οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά στην απόφαση που έλαβα την προηγούμενη εβδομάδα. Να δώσω την δυνατότητα στην παράταξη και στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν ομαλά και να προχωρήσουμε παρακάτω».

Ερωτηθείς για την διένεξη του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου με τον  Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Ευστρατίου,  ο  Περιφερειάρχης απάντησε ότι η μέχρι σήμερα πορεία του κ. Κόκκινου, ως μέλους της παράταξης, έδειξε ότι δεν ήταν παρά η αφορμή, την οποίαν σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, με σκοπό  να προκαλέσει την οριστική ρήξη:


«Εκτιμώ ότι το πρόβλημα με τον κ. Ευστρατίου είναι σκηνοθετημένο από τον κ. Κόκκινο . Ο κ. Κόκκινος σκηνοθέτησε την κρίση, επιλέγοντας  ένα θέμα  που είχε προκύψει δύο μήνες πριν.  Υπέγραψε μια απόφαση, μια μέρα μετά την υπογραφή της δίκης μου απόφασης, τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία - σημειωτέον- του είχε κοινοποιηθεί άμεσα. Επιπλέον, την δημοσιοποιεί σχεδόν δυο μήνες μετά, λέγοντας ανακρίβειες και  ψέματα ότι δεν είχε ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι είχε ενημερωθεί και είχε λάβει το ΦΕΚ που αφορούσε τον κ. Ευστρατίου.  Για ποιο λόγο;  Ο κ. Κόκκινος επέλεξε την σύγκρουση, σκηνοθέτησε  καταστάσεις, με χαρακτηριστική την περίπτωση του κ. Ευστρατίου, ένα θέμα που τροφοδοτούσε μόνος του καθημερινά. Εγώ δεν απάντησα σε τίποτα όλο αυτό το διάστημα, αντιθέτως του ζήτησα να έλθει να συζητήσουμε. Δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση, ενώ στα ΜΜΕ ισχυριζόταν άλλα. Το θέμα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε άλλο σε αυτή την συζήτηση και πολύ περισσότερο εγώ. Η διαδρομή μου έχει δείξει ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα απαντάω αποτελεσματικά. Κάνω όση υπομονή χρειάζεται , για όσο χρόνο χρειάζεται. Όταν αυτή εξαντληθεί, παίρνω την απόφαση που πρέπει να πάρω».

Χ. Κόκκινος – απάντηση σε ανακοίνωση Περιφερειάρχη σχετικά με την παρουσία του στην παράταξη της περιφερειακής αρχής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση (10.2) του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκινου που απαντά σε νωρίτερη χθεσινή (10.2) ανακοίνωση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου,

Με αφορμή επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων στο να τοποθετηθώ σχετικά με σημερινές δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου που αφορούσαν το πρόσωπο μου και σύμφωνα με τις οποίες «….με την συμπεριφορά του ο κος Κόκκινος έχει θέσει τον εαυτό του εκτός παράταξης…»  επισημαίνω ότι δηλώνω άγνοια τόσο εγώ όσο και η κοινωνία για το ποια είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά για την οποία «τίθεμαι» εκτός παράταξης. Άλλωστε, καμία δημοκρατική και διαλογική διαδικασία  δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση και με την δική μου παρουσία.

Σέβομαι την στήριξη του κόσμου και τιμώ την εντολή του. Είμαι μέλος της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, κινούμενος πάντα συντεταγμένα και θεσμικά, προς όφελος της κοινωνίας και τιμώντας την παράταξη στην οποία μαζί με παλιούς και νέους συμμαχητές, ενώσαμε δυνάμεις, είχαμε νικηφόρα πορεία και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν έθεσα ποτέ εαυτόν ‘’εκτός παράταξης’’ , εκτός εάν κάποιοι δεν με θέλουν πλέον στην παράταξη για προσωπικούς τους λόγους.

Αναπόδεικτοι αφορισμοί και διαχωριστικές γραμμές δεν βοηθούν το έργο της παράταξης, αλλά ούτε και πείθουν κανέναν για την βασιμότητά τους.

Θυμίζω ότι ήμουν ‘’καλός και χρήσιμος’’ στην προεκλογική περίοδο του 2014 και ότι ουδέποτε αρνήθηκα και ούτε αρνούμαι τον καλόπιστο διάλογο.

Εάν ο κος Περιφερειάρχης θέλει την σύνθεση των απόψεων και την κοινή πορεία ,την οποία εγώ επιθυμώ, ας το πράξει και συναντιόμαστε όποτε θέλει, δεδομένου ότι εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ να τον συναντήσω.

Δεν τιμά όμως κανέναν η παραφιλολογία, οι διαρροές στον τύπο, τα πλάγια λόγια και οι ασυνάρτητες αιχμές.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και η ειλικρίνεια, γιατί στις εμφύλιες διαμάχες δεν υπάρχουν νικητές.

Συνεχίζω την προσπάθειά μου εντός της παράταξης στην οποία ανήκω με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.


σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει σε δημόσια διαβούλευση , το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», από τις 10 και έως τις 20 Φεβρουαρίου 2015

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο εκπονήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συνδρομή στελεχών της ΜΟΔ ΑΕ και τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων Κω και Ρόδου, καθώς και με τη διασταύρωση στοιχείων για τους οικισμούς με επιτόπιες επισκέψεις από την ομάδα εκπόνησης, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τις ex-ante αιρεσιμότητες (εκ των προτέρων προϋποθέσεις) που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το πλήρες κείμενό του έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.notioaigaio.gr  και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης www.pepna.gr και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από 10 έως και 20 Φεβρουαρίου 2015, κατά την διάρκεια της οποίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καλεί τους πολίτες, τις ενώσεις πολιτών και τους τοπικούς - κοινωνικούς - οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας για την υποβολή προτάσεων. Τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα καταγραφούν στην διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης, θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου , το  οποίο θα τεθεί προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» εντάσσεται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης». Μέσω αυτού επιδιώκεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του πληθυσμού Ρομά και η διατύπωση στρατηγικής που αφορά:
•  στην εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν»
• στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέμβασης (στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας)
•  στην ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης

Ειδικότερα, ως προς το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά σε Ρόδο και Κω, το Επιχειρησιακό Σχέδιο υποδεικνύει την πολιτική επιδότησης ενοικίου ως τη η πλέον ενδεδειγμένη  παρέμβαση για τη στεγαστική αποκατάσταση.
Ελλείψει υποδομών ικανών και επαρκών για την άμεση φιλοξενία του πληθυσμού των Ρομά (τόσο οι Δήμοι αναφοράς όσο και Περιφέρεια δεν διαθέτουν ανάλογες στεγαστικές υποδομές), η άμεση λύση πρέπει να αναζητηθεί στη στήριξη των οικογενειών Ρομά, προκειμένου με τη βούλησή τους και τη συναίνεσή τους να στεγαστούν σε μισθωμένες κατοικίες, λαμβάνοντας μηνιαία επιχορήγηση για το μίσθωμα  για χρονικό διάστημα maximum 5 ετών κυρίως με τη συνδρομή των  χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ειδικότερα, προτείνεται η κάλυψη του ενοικίου των 70 κατοικιών μέχρι το 2020, σε ποσό που θα προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος κάθε νοικοκυριού.
Σε όσους από τους ωφελούμενους του σχεδίου δεν θεωρείται ως δόκιμη η επιλογή της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών μέσω της επιδότησης ενοικίου, θα προταθεί, με τη συνδρομή της αρμόδιας Δημοτικής Αρχής (Ρόδου και Κω), η λύση της μετεγκατάστασης τους σε ασφαλέστερη περιοχή, με την διαμόρφωση οικισμού που θα πληροί τις προϋποθέσεις της αξιοπρεπούς διαβίωσης, με την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στους χώρους που θα υποδειχθούν από τις αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές.
 
Η δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα που επί πολλά χρόνια ταλανίζει τις τοπικές κοινωνίες στην Ρόδο και την Κω. Κοιτάζουμε το πρόβλημα κατάματα και επιδιώκουμε να δώσουμε λύση σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ταυτόχρονα με την διαφορετικότητα και το δικαίωμα σε αυτήν. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, σε ένα τόπο και από ένα λαό πολιτισμένο.
Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα η επίτευξη του Εθνικού και Περιφερειακού Στρατηγικού στόχου της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Ρομά, με την αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις και φυλετικούς διαχωρισμούς
Στην διαβούλευση που ξεκινά από σήμερα, θέλουμε και ζητάμε να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και όλοι οι πολίτες. Θέλουμε οι απλοί πολίτες να πουν τη γνώμη τους. Πιστεύω ότι αμέσως μετά το πέρας της διαβούλευσης, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κω θα προβούν άμεσα στην λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Σχεδίου.

Σας διαβεβαίωνω ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί και ας έχει πάρα πολύ στενά  χρονικά περιθώρια. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει όλα τα στάδια που απαιτούνται για να ξεκινήσει η υλοποίηση.   Ο όρος της αιρεσιμότητας ολόκληρου του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου λειτουργεί εξαιρετικά πιεστικά. Αν δεν υλοποιήσουμε το Σχέδιο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κινδυνεύει να μείνει χωρίς ΕΣΠΑ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας φορέας της δημόσιας διοίκησης ότι η συμμετοχή του στην ολοκλήρωση και υλοποίηση του Σχεδίου Παρέμβασης καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη. Εμείς δηλώνουμε απολύτως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον τόπο,  τον πολιτισμό μας και το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε, φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Και γι αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος Μαρτίου, ο τόπος θα βρίσκεται στο σημείο όπου θα έπρεπε βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια». 

ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας (9.2) του Ν. Συρμαλένιου βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής,

Η υλοποίηση πολιτικών νησιωτικότητας επιταγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος.

Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει ανάμεσα στο τιτάνιο έργο της να εντάξει και την υλοποίηση πολιτικών νησιωτικότητας που αποτελεί επιταγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος. Οφείλει να επεξεργαστεί μαζί με τη νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μέτρα υλοποίησης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, πέραν των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών στον τουρισμό. Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. 

Αναλυτικά, η ομιλία του Ν. Συρμαλένιου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εγώ θέλω και από αυτό το βήμα να χαιρετίσω την ιστορική νίκη του λαού μας στις 25 Γενάρη 2015, μια ιστορική νίκη που αποτελεί δικαίωση αγώνων, ελπίδων γενεών και γενεών. Και δυστυχώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν πρόλαβαν να δουν αυτήν τη στιγμή της χαράς και να συμμεριστούν μαζί μας την αισιοδοξία την οποία αποπνέουμε στη νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται. Στην περιοχή μου, στις Κυκλάδες πραγματικά δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να εκλέγει η Αριστερά τρείς από τους τέσσερις Βουλευτές. Και βεβαίως, δεν υπήρχε ούτε το 2012 προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, να βγάλει η Αριστερά Βουλευτή και έλαχε σε εμένα να έχω αυτή την τιμή.  Τώρα βεβαίως, μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους από τις Κυκλάδες αναλαμβάνουμε μία τεράστια ευθύνη για το έργο το οποίο θα στηρίξουμε και θα φέρουμε σε πέρας μαζί με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα και μαζί με όλο το λαό.

Η νησιωτική μας Ελλάδα και οι Κυκλάδες όλα αυτά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, πέραν των περικοπών μισθών, συντάξεων, της φοροεπιδρομής και των άλλων οριζόντιων μέτρων που υπήρξαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υπέστησαν μεγάλη ζημιά που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργηση κατακτήσεων σαράντα χρόνων για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Έκλεισαν υπηρεσίες, δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, έκλεισαν δομές, ΙΚΑ, επιθεωρήσεις εργασίας και μια σειρά άλλες υπηρεσίες. Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, η παιδεία λειτουργεί με προβληματικό τρόπο, η Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε δημόσια υπηρεσία διεκπεραίωσης καθηκόντων της καθημερινότητας. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση λειτουργεί σε δύο ταχύτητες, μία χειμερινή, η οποία είναι άκρως προβληματική και μία την τουριστική περίοδο που πάει σχετικά καλά. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία υπέστη σοβαρές περικοπές στα δρομολόγια λόγω περικοπής των κονδυλίων για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές δημοσίου συμφέροντος».

Ο τουρισμός παρ’ ότι είναι ανοδικός –ανοδικός, βεβαίως, όχι από Έλληνες τουρίστες, αλλά από ξένους τουρίστες- δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αποκοπή και την απομόνωση πολλών νησιών από τα κέντρα των νησιωτικών νομών και την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ταλαιπωρία μετακίνησης των μονίμων κατοίκων που για λόγους διευκόλυνσης και λύσης φορολογικών ή ασφαλιστικών προβλημάτων είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται εκτός του νησιού τους, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ανεργία σε μεγάλα πληθυσμιακά νησιά, όπως είναι η Σύρος, όπου το Ναυπηγείο Νεωρίου φυτοζωεί, οι επαγγελματίες κλείνουν ή δίνουν αγώνα επιβίωσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ζήσουν με τους μισθούς πείνας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει ανάμεσα στο τιτάνιο έργο της να εντάξει και την υλοποίηση πολιτικών νησιωτικότητας που αποτελεί επιταγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος.  Η Κυβέρνησή μας οφείλει να επεξεργαστεί μαζί με τη νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μέτρα υλοποίησης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, πέραν των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών στον τουρισμό.

Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα, αν θέλουμε η νησιωτική Ελλάδα να έχει βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης σε όλους τους τομείς με κυρίαρχο, φυσικά, ένα βιώσιμο ποιοτικό τουρισμό.

Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας δύο είναι τα πιο κρίσιμα, χωρίς να υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα.

Πρώτο είναι το ακτοπλοϊκό ζήτημα. Ήδη παρενέργειές του έγιναν φανερές αμέσως μετά την ανάληψη ευθύνης από τη νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπως είναι η λήξη της σύμβασης της μίας ενδοκυκλαδικής γραμμής, η βλάβη του πλοίου «Μυτιλήνη» που εκτελεί δρομολόγια προς Σάμο και Βόρειο Αιγαίο, η επίσχεση εργασίας στο «Παναγία Τήνου», πρώην «Άγιος Γεώργιος» που τώρα κάνει τη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων.

Τα φαινόμενα αυτά είναι αποτελέσματα ενός πλέον αποτυχημένου και χρεοκοπημένου ακτοπλοϊκού μοντέλου που βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες και που έχει τα ακριβότερα εισιτήρια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δυστυχώς, η αντιμετώπιση ακτοπλοϊκής διασύνδεσης δεν μπορεί να λυθεί ριζικά σε άμεσο χρόνο πέραν από μικροβελτιώσεις, παρά μόνο με τον σχεδιασμό και τη σύσταση του δημόσιου κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας που θα απαιτήσει τουλάχιστον κάποιους μήνες για να υλοποιηθεί. Θα είναι ένας φορέας, ο οποίος, πρώτον, θα σχεδιάσει το ελάχιστο δημόσιο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δεύτερον, θα δημιουργήσει το πλαίσιο παροχής του συγκοινωνιακού έργου είτε από πλοία του ίδιου του φορέα είτε με εκμίσθωση πλοίων από ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας.  Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποστελέχωση από γιατρούς ειδικότητας ή η αποκλειστική στελέχωση με αγροτικούς γιατρούς, που αλλάζουν ανά δεκαπενθήμερο. Δεν μπορεί οι διακομιδές να γίνονται με πρώην ψαροκάικα και να στοιχίζουν 3 έως 4 χιλιάδες ευρώ.  Επίσης, δεν μπορεί να μην υπάρχουν ασθενοφόρα ή ακόμα και οδηγοί του ΕΚΑΒ.

Πρότασή μας, που πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άμεσα να αντιμετωπίσει, είναι η στήριξη τριών νοσοκομείων στις Κυκλάδες, που πρέπει να γίνει πρώτα με την αναβάθμιση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, αλλά και με την ένταξη στο ΕΣΥ και το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, με παροχή κινήτρων, η δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ, η λειτουργία συστήματος τηλεϊατρικής στα μικρά νησιά.

Από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία σταχυολογώ: η στήριξη της ναυπηγοεπισκευής και ανάμεσά τους του ναυπηγείου του Νεωρίου, το σταμάτημα των βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά, την Τήνο, την Άνδρο, την Πάρο και τη Νάξο, που θα καταστρέψουν το τοπίο και τον τουρισμό και δεν θα έχουν κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, η σύνταξη ειδικών χωροταξικών για κάθε νησί, η άμεση προώθηση και κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου, η διαβάθμιση και στήριξη της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο, η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της λαϊκής διοίκησης στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, η στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, η στήριξη του κλάδου της παράκτιας αλιείας, με εξαίρεση των αλιέων από την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικών και δορυφορικών συστημάτων, όπως προβλέπει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και η δημιουργία περιοχών προστασίας των αλιευτικών αποθεμάτων, η διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και η στελέχωσή τους, η δημιουργία Γραφείων ΟΑΕΕ, Επιθεωρήσεων Εργασίας κ.λπ.

Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σημειώσω το εξής: Έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, αλλά και των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Ο αγώνας μας θα είναι τιτάνιος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε γιατί μαζί μας μιλάει και η ψυχή του λαού μας. Η πρώτη απάντηση θα έλθει την Τετάρτη στις πλατείες και στους δρόμους της Ελλάδας».


Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου στο: www.syrmalenios.gr