Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2008




ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΡΟΣΟΥ
Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδι
, εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο “ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ”, στα Φηρά Σαντορίνης, η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΡΟΣΟΥ με τίτλο “καρδιά μου εσύ” υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Στην αίθουσα του Μεγάρου θα εκτεθεί η νέα δουλειά της Σαντορινιάς εικαστικού, που επανέρχεται δυναμικά με μικτή τεχνική χρησιμοποιώντας αυτήν τη φορά υλικά ακρυλικά και λάβα σε plexiglass, αλλά και λάδια.











Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη
Η Ειρήνη Δρόσου γεννήθηκε στο Ημεροβίβλι της Σαντορίνης. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Σαντορίνης. Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που πειραματίζεται για άλλη μια φορά, αναζητώντας νέους αφαιρετικούς τρόπους έκφρασης. Μας έχει αποδείξει με την προηγούμενη δουλειά της, τους «Ηφαιστήτες» από λάβα, ότι ξέρει να τολμά και να πρωτοπορεί.











Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο “ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ”
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 30 Σεπτεμβρίου 2008
Ώρες: 10:30πμ – 8:00μμ (καθημερινά), τηλ. 22860 23077
Είσοδος: ελεύθερη
http://www.megarogyzi.gr/


Περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση ζωγραφικής μπορείτε
να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Γκύζη,
http://www.megarogyzi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=65

















δύο απο τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση






Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2008


Σε δυό μέρες ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Σχολείου Φηρών, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 09:00 θα γίνει ο αγιασμός στον προαύλιο χώρο του σχολείου και αμέσως μετά θα δοθούν τα βιβλία στους μαθητές και τις μαθήτριες.


Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2008 - 2009 ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Ι. Γκάνιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας :



«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με νέα αυτοπεποίθηση και σύγχρονη νοοτροπία.

Είναι η πρώτη φορά που όλες οι διοικητικές πράξεις για την κάλυψη των λειτουργικών κενών έχουν γίνει εγκαίρως, ώστε τα σχολεία να μην παρουσιάζουν ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και όλα τα προβλέψιμα κενά να είναι καλυμμένα.




Είναι η πρώτη φορά που τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίθετο.
Είναι η πρώτη φορά που η εισαγωγική επιμόρφωση των 7.300 νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών και των 5.000 αναπληρωτών γίνεται πριν το σχολικό αγιασμό και όχι στη μέση του χειμώνα.
Είναι η πρώτη φορά που τόσο νωρίς ξεκινά η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η οποία χτυπά στο σκληρό πυρήνα την παραπαιδεία.
Αντιμετωπίζεται εμπράκτως το ζήτημα του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου και της πλήρους λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου.
Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 1233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, που θα καλύψουν σε μεγάλο αριθμό τα προβλήματα των υποδομών που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Με νέο θεσμικό πλαίσιο αντιμετωπίζεται η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Η πολιτική του «Έξυπνου Σχολείου» αποδίδει. Με νέα αυτοπεποίθηση ξεκινούμε επενδύοντας στην ποιοτική εκπαίδευση».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΓΚΑΝΙΟΣ
  • Με το καλό ή,
Επιτέλους ανοίγει!
Ο Δήμος Θήρας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων μας προσκαλούν στα (επιτέλους) εγκαίνια του Κλειστού Γυμναστηρίου Σαντορίνης, που θα γίνουν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στις 18:00.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.
  • Από «πλατεία» -και πάλι- δρόμος .
    Βόρειοι και Νότιοι τέλος!
    Άνοιξε ,και πάλι, η κεντρική πλατεία των Φηρών (όσο κι αν η φράση μοιάζει ειρωνική) και έγινε δρόμος ,οπότε, κανονικά διέρχονται από την Δευτέρα όλα τα οχήματα από την κεντρική Πλατεία Φηρών. Ο Δήμος δεν άντεξε την πίεση ορισμένων επαγγελματιών που διαμαρτυρήθηκαν έντονα τις προηγούμενες μέρες ζητώντας να ανοίξει η πλατεία και από πεζόδρομος να μετατραπεί και πάλι σε κανονικό δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 08, 2008

Ανασυντίθενται, εικονικά, οι τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου.
«Μόλις τελείωσε η σύνθεση της μεγαλύτερης τοιχογραφίας όπου εργάστηκαν 10 άνθρωποι επί δέκα χρόνια. Παρουσιάζει γιγαντιαίες σπείρες και έχει διάσταση 5 μέτρα πλάτος επί 3 μέτρα ύψος» μας λέει ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Χρήστος Ντούμας για τον ψηφιακό αρχαιολόγο της Σαντορίνης.
Πρόκειται για έναν νέο σύμμαχο που έρχεται να προστεθεί στο επίπονο έργο των αρχαιολόγων και αποτελείται από σκάνερ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Η νέα τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξει ο τρόπος της αρχαιολογικής έρευνας», λέει στο «Science Daily» ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πρίνστον, Ντέιβιντ Ντόμπκιν.
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9218



«Η μείωση των θαλάσσιων ιχθυαποθεμάτων είναι δεδομένη». Το επισημαίνουν οι επιστήμονες, το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες, που συχνά επιστρέφουν χωρίς να πιάσουν ούτε λέπι. Αιτία η υπεραλίευση που βέβαια χτυπά τα περισσότερο δημοφιλή ψάρια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η σαρδέλα μειώθηκε από τότε που η μόδα την ενέταξε στο μενού κάθε εστιατορίου που σέβεται τον εαυτό του. Το 65-70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται σύμφωνα με την «Greenpeace».
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9214
Όμως,

Διέξοδοι (για όλα) υπάρχουν, χρειάζεται όμως και λίγη φαντασία.
«Ο αλιευτικός τουρισμός δίνει διέξοδο στους αλιείς για τη διαφοροποίηση της απασχόλησής τους, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας τους στο επάγγελμα», δηλώνει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αγροτουριστικής ΑΕ κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου και προσθέτει ότι αυτή η μορφή τουρισμού μπορεί να οδηγήσει τους αλιείς στην τόνωση της απασχόλησης και συνάμα του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Παπασταύρου,
«Στην Ελλάδα των χιλιάδων νησιών, της μεγάλης ναυτικής παράδοσης και του μέχρι πρότινος πλούσιου σε αλιεύματα υδάτινου περιβάλλοντος, το παραδοσιακό επάγγελμα του αλιέως φθίνει. Σύμφωνα με στοιχεία της «Εurostat», η απασχόληση στην αλιεία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 34% μεταξύ των ετών 1997 και 2006, ενώ η πλειονότητα των αλιευτικών σκαφών είναι μεγάλης ηλικίας. Οι λόγοι είναι πολλοί και λίγο ως πολύ γνωστοί, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η υπεραλίευση κτλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβαλε ως λύση, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, το μέτρο της απόσυρσης ως το 2013 περίπου 7.500 ελληνικών αλιευτικών σκαφών, την ίδια ώρα που στη γείτονα Τουρκία, τα αλιευτικά σκάφη της οποίας δεν υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, "αλωνίζουν" στο Αιγαίο».
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9213



Αυριο ξεκινούν τα γυρίσματα της Γερμανικής τηλεταινίας ταινίας Greek Kisses που θα πραγματοποιηθούν στην Σαντορίνη. Τα γυρίσματα θα γίνουν το διάστημα
9 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου και από την παραγωγή της ταινίας ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ άτομα όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν ως ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6939 525571 και 22860 72075
Σημειώνεται ότι οι συνεργάτες - βοηθιτικοί ηθοποιοί θα απασχοληθούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες κατά την διάρκεια του διαστήματος 9.9 -2.10.



Ολοκληρώθηκε ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «The Muse», που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη.
Ο τελικός του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε χθές Κυριακή ενώ απόψε ,σε ειδική εκδήλωση, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η τελετή θα γίνει στις 18:00 και θα ακολουθήσει η συναυλία. Είσοδος ελεύθερη


Μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα και
Στο γήπεδο του Καμαρίου θα γίνει η αποψινή παράσταση της REDA,
μίας από τις παλαιότερες και καλύτερες ομάδες χορού της Αιγύπτου, που βρέθηκε στη Σαντορίνη για τρεις μοναδικές παραστάσεις παραδοσιακού αιγυπτιακού χορού, που διοργανώνει ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης (IWOS), σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείου Πολιτισμού, την Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας και τη Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ.
Απόψε ,λοιπόν, η τελευταία και καλύτερη παράσταση της REDA στο γήπεδο Καμαρίου.