Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2014

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ NIEMANN-PICK ΤΥΠΟΥ C (NPC) που αφορά στους κατοίκους του Εμπορείου (21-23.11)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) διεξάγει μία μελέτη στη Σαντορίνη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Εμπορείου για τη νόσο Niemann- Pick τύπου C (NPC).

Η νόσος NPC είναι ένα σπάνιο και σοβαρό κληρονομικό νόσημα που οφείλεται σε αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το NPC1. Οι πάσχοντες φέρουν την αλλαγή και στα δύο τους γονίδια και εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, στον σπλήνα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Οι φορείς της νόσου είναι υγιείς, δεν παρουσιάζουν επομένως κάποια συμπτώματα, γι’αυτό και δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Όταν όμως δύο φορείς παντρευτούν έχουν 25% πιθανότητα σε κάθε εγκυμοσύνη να γεννήσουν ένα παιδί που θα έχει τη νόσο.

Στην περιοχή του Εμπορείου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, έχει βρεθεί ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός ατόμων που είναι φορείς της νόσου διότι φέρουν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο.

Σκοπός της μελέτης είναι η ανίχνευση όσο το  δυνατόν περισσοτέρων ατόμων που φέρουν αυτήν τη μετάλλαξη.

Η σημασία της ανίχνευσης της μετάλλαξης είναι να δοθεί γενετική συμβουλευτική και να προληφθεί η γέννηση ενός πάσχοντος ατόμου. Όταν σε ένα ζευγάρι και οι δύο είναι φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης και το γνωρίζουν έχουν την επιλογή του προγεννητικού ελέγχου νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Η εξέταση για τη μετάλλαξη γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος.

Επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης είναι η Δρ. Ελένη Μιχελακάκη, Βιοχημικός, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ενζυμολογίας και Κυτταρικής Λειτουργίας του Ι.Υ.Π. Επιστημονικοί συνεργάτες είναι η Δρ. Ειρήνη Μαυρίδου, Βιολόγος της Διεύθυνσης, η ιατρός κ. Γιολάντα Γυφτοδήμου, Κλινική Γενετίστρια, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γενετικής και η κ. Μαρία Γρηγοριάδου, Βιολόγος της Διεύθυνσης.

Όσοι κάτοικοι που έχουν καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή του Εμπορείου ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη μελέτη είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν από την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 το μεσημέρι (14.00 μ.μ.), στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, στο Εμπορείο, όπου θα βρίσκεται η ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για συζήτηση, εξέταση και λήψη αίματος.



ταινίες μικρού μήκους του "Φεστιβάλ της Δράμας" απο την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (22-23.11)

Το πρώτο μέρος του προγράμματος της (από 08/11/2014 έως 13/12/2014) παρουσίασε η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΗΡΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της (4.11.2014)          

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας (Κ.Λ.Θ.), συνεχίζοντας την παρουσία της για 22η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι η έναρξη της φετινής περιόδου προβολών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  08/11/14.

Η Κ.Λ.Θ. για το πρώτο μέρος του προγράμματος της (από 08/11/2014 έως 13/12/2014) έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:

8-Νοε Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
15-Νοε ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
22-Νοε ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
23-Νοε ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
29-Νοε ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΓΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ
6-Δεκ OH BOY
13-Δεκ ILLUSIONIST - Ο ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45. (Για τα Φεστιβάλ ώρα έναρξης 19.00.)

Και αυτή τη χρονιά, συναισθανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία, διατηρήσαμε σε πολύ χαμηλή τιμή την συνδρομή των μελών μας: 10 € + την πρώτη ταινία δωρεάν  - 5 € εισιτήριο για τις υπόλοιπες ταινίες ή εφάπαξ συνδρομή 70 € - ελεύθερη είσοδο για όλες τις προβολές .  Η τιμή του εισιτηρίου για τα μη μέλη έχει διαμορφωθεί στα 6 €.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ.:  www.kileth.gr

Η Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί το κοινό της που την στήριξε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της και την παγίωσε σαν ένα ζωντανό χώρο πολιτισμού και συνάντησης των κατοίκων του νησιού.

Το Δ.Σ. της  Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά το Οινοποιείο ΜΠΟΥΤΑΡΗ και τους ανθρώπους του, που και αυτό το έτος στηρίζουν την προσπάθειά της.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. , Χριστόφορος Βαμβακούσης


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΗΡΑΣ             
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ –ΘΗΡΑ
ΤΗΛ:22860-28340 ΚΙΝ: 6973235703
ΦΑΞ: 22860-71618

Ν. Συρμαλένιος : Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων καίριο πλήγμα στην τουριστική ανάπτυξη

Σύμφωνα με το κείμενο του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα με αφορμή την κινητοποίηση του Σαββάτου 22.11 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αναφέρονται τα εξής :

Με την ευκαιρία της πανελλαδικής κινητοποίησης της 22 Νοέμβρη κατά της ιδιωτικοποίησης των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων (ανάμεσα τους της Σαντορίνης και της Μυκόνου), αλλά και της πρόσφατης αποκαλυπτικής απάντησης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το με αριθμό Δ13/Α/35376/1447/10-11-14 έγγραφο της ΥΠΑ σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:

Όπως επανειλημμένα είχαμε τονίσει και καταγγείλει, η διαδικασία πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων, αποτελεί μια ακόμα σκανδαλώδη πράξη της συγκυβέρνησης, που προς εξυπηρέτηση των δανειστών, επείγεται όπως- όπως μέσω ΤΑΙΠΕΔ, να εκποιήσει σε γνωστά και ημέτερα συμφέροντα, ένα ακόμα νευραλγικό κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθούμε σε ακριβότερα εισιτήρια, σε λιγότερα δρομολόγια και σε χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών. Η κατάληξη αυτή είναι προφανής, αφού είναι σίγουρο ότι τα χαμηλά σήμερα τέλη των αεροδρομίων θα αυξηθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλύεται στην τιμή των εισιτηρίων.

Επίσης όπως προκύπτει από το προαναφερόμενο έγγραφο της ΥΠΑ, η χρηματοδότηση της "Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων" ΑΕΔιΠΑ, που αποτελεί την εταιρεία διαχείρισης όσων περιφερειακών αεροδρομίων δεν ιδιωτικοποιηθούν, θα προέλθει από ειδικό τέλος των χρηστών των αερολιμένων και από μέρος των εσόδων της ΥΠΑ που θα προκύψουν από τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια καθώς και από τους διακινούμενους από αυτά επιβάτες τους. 

Ταυτόχρονα μέρος των εσόδων των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων θα χρηματοδοτεί τα προγράμματα παροχής δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές), που μέχρι σήμερα καλύπτονταν από το Λογαριασμό του Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ).

Επί πλέον όμως και επειδή βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση, αποτελεί η αδυναμία χρηματοδότησης αναγκαίων έργων εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων από το δημόσιο, θέτουμε προς την κυβέρνηση τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Πόσα και ποιά κονδύλια κατευθύνθηκαν στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και μόνο από τις εισπράξεις των τελών των εξυπηρετούμενων σε αυτά πτήσεων;
2. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συμβατικό αντάλλαγμα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι αρχικά εφάπαξ τίμημα και στη συνέχεια ετήσιες πληρωμές, αναλόγως κερδών ή εσόδων. Με δεδομένο αυτό, καθώς και τα προαναφερόμενα ζητήματα, πως θα διασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα πληρώνουν ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο τις δόσεις που προβλέπονται  από τη σύμβαση που θα υπογράψουν, αφού επικαλούμενοι οικονομικές ζημιές και κάθε είδους λογιστικά τεχνάσματα, θα εμφανίζουν τα αεροδρόμια ζημιογόνα, έτσι ώστε να απαλλαγούν από την κανονική καταβολή των χρημάτων;
3. Ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο της μείωσης της επιβατικής τουριστικής κίνησης, όταν τα στατιστικά στοιχεία, καταγράφουν ότι η είσοδος προς τη χώρα μας αλλά και η εσωτερική μεταφορά, εξυπηρετείται κατά 67 % από τις αεροπορικές μετακινήσεις;


21/11/2014

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θήρας (25.11) – θέματα

Την  Τρίτη 25.11 στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας με τα εξής θέματα :

1. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
2. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΜΑΡΙΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
3. ΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΔΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
4. ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΜΑΡΙΟΥ». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
5. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ ΚΑΙ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ.
6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ Γ΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014. ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.
7  ΕΓΚΡΙΣΗ  ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 22/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΠΠΟΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015 ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΚΑΝΤΖΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.
8. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ: ΝΤΑΛΑΚΩΣΤΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ, ΝΤΑΝΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ι.ΞΑΓΟΡΑΡΗ &ΣΙΑ Ε.Ε.» ΕΙΣΗΓΗTΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.
9. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ (ΚΟΚ-ΤΑΠ). ΕΙΣΗΓΗTΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
10. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ  ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ Δ.Κ. ΜΕΣΑΡΙΑΣ». ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
11. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ –ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
12. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ – ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΕΙΣΗΓΗTΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
13. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ –ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
14. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (2) ΘΕΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΦΡΕΟΝ»- ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΟΥ #1.808# €. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ.
15. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΓΕΙΟΥ ΣΥΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΥ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΑ.  ΕΙΣΗΓΗTΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
16. ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΕΙΣΗΓΗΓΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
17. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΣΟΥ #23.919,93# € ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014. ΕΙΣΗΓΗTΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.
18. ΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗTΗΣ : κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
19. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ) ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ.
20. ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

21. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΘΗΡΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ

εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής χρημάτων από τα ΕΛ.ΤΑ. Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση (22.11) της αστυνομικής διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Εξιχνιάστηκε χθες (21.11.2014) στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας κλοπή χρημάτων από υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στη Θήρα και συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μια 31χρονη ημεδαπή.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας η δράστιδα από το Νοέμβριο του 2013 αφαιρούσε τμηματικά και συστηματικά διάφορα χρηματικά ποσά από ταμείο υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ., εκμεταλλευόμενη επισκέψεις που πραγματοποιούσε σε φιλικό της πρόσωπο-υπάλληλο του συγκεκριμένου καταστήματος.
Το συνολικό χρηματικό ποσό που αφαίρεσε η κατηγορούμενη ανέρχεται στα 12.000 ευρώ.
Στις 21.11.2014 το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομικός έλεγχος στην 31χρονη που εξέρχονταν από το κατάστημα και βρέθηκαν στην κατοχή της 300 ευρώ, τα οποία αποτελούσαν μέρος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων .

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί σήμερα στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

παρουσίαση βιβλίου του Ν. Αλιπράντη απο τον Μ. Λιγνό


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου αναφορικά με την τελευταία συνεδρίασή του (18.11),

Να καλυφθούν άμεσα τα εκπαιδευτικά κενά στις σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου
Οι μαθητές των νησιών μας δεν είναι μαθητές β΄ κατηγορίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου είχε αναδείξει με ψήφισμά του το Σεπτέμβριο του 2014 τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά (2014-2015) λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες των νησιών μας. Οι μηδενικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και οι ελάχιστοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που στάλθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν αδύνατο να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά. Δυστυχώς, το αυτονόητο, δηλαδή η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει γίνει ζητούμενο.  

Σήμερα και ενώ ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς τα προβλήματα παραμένουν: Πολλοί μαθητές αναζητούν ακόμα το δάσκαλό τους, το ολοήμερο σχολείο (που αποτελεί κοινωνική και παιδαγωγική κατάκτηση) αποσαθρώνεται και οι υποστηρικτικές δράσεις (παράλληλη στήριξη, κλπ) δεν λειτουργούν.        
Επίσης, στην ειδική αγωγή τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως διογκωμένα.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΚΑΛΕΙ

Την Κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά στις σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου.

Οι μαθητές της περιοχής μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μαθητές β’ κατηγορίας. Έχουν και αυτοί τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στην πρόσβαση στη γνώση.
Οι κυβερνώντες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι επενδύοντας στην παιδεία απαντούν στην κρίση. Να υψώσουν «τείχος» σε αυτούς που ζητούν συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου. Με διαρκείς και συνεπείς αγώνες αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που μειώνουν το κοινωνικό κράτος και παλεύουμε για ισχυρή δημόσια εκπαίδευση γιατί οι νησιώτες μας αξίζουν περισσότερα. 


Γ. Χατζημάρκος: «Με υπευθυνότητα και συγκεκριμένες προτάσεις, δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα»

Σύμφωνα με τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που παραχωρήθηκε στις 21.11.2014,

Για τον ορισμό του ως εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  στην τριμερή επιτροπή που συστάθηκε μεταξύ Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου – ΕΝΠΕ  - ΚΕΔΕ,  για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος , σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ο κ. Χατζημάρκος ορίστηκε τακτικό μέλος στην Επιτροπή, ως  εκπρόσωπος της Περιφέρειας με τα περισσότερα λιμάνια στην ελληνική επικράτεια.

Για το ζήτημα αυτό εξάλλου, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια,  ότι άμεσα  θα συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις, η μια στη Ρόδο,  με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων της Δωδεκανήσου  και η δεύτερη στη Σύρο, με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων των Κυκλάδων, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για τις θεσμικές αλλαγές.

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους δημάρχους Ρόδου και Λέρου, συζητήθηκε επίσης το μείζον θέμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη μεταφορά τους από νησί σε νησί, με αφορμή το σχέδιο νόμου  «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων» που δόθηκε  την Πέμπτη  από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως «το πρόβλημα αυτό που απασχολεί έντονα πολλούς δημάρχους  μικρών νησιών, αντιμετωπίζεται με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ».

Και για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, ο Περιφερειάρχης  είπε πως «οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι όλες οι κατευθύνσεις και όλες οι δικές μας προτάσεις, είναι πάντοτε σε συνεργασία με τους δήμους. Θέλουμε να συνεργαστούμε, για να χτίσουμε αποτελεσματικές δομές (λιμάνια) και αποτελεσματικές λειτουργίες (απορρίμματα)».

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Περιφέρειας για τα λιμάνια
Ειδικότερα για το ζήτημα των λιμανιών ο Περιφερειάρχης τόνισε στην συνέντευξη Τύπου  πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  η οποία συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και  διεκδικεί  ενεργό ρόλο  στη διαχείρισή τους,  έχει εξασφαλίσει ότι  θα είναι η ίδια παρούσα στον διάλογο και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί οριζόντια λύση, που να αφορά το σύνολο της χώρας.  «Θέλουμε λιμάνια  πνεύμονες ανάπτυξης για να νησιά. Το θέμα πρέπει να το δούμε έξω και πέρα από την προσωπική ατζέντα του κ οποιουδήποτε ασκεί πολιτική εξουσία σε κάθε τόπο. Είναι στο χέρι μας αν καταφέρουμε εμείς σήμερα να συμφωνήσουμε και να ομονοήσουμε, να πάμε στο μοντέλο το οποίο εμείς θα αποφασίσουμε».

Εξηγώντας εξάλλου τον λόγο για τον οποίο η Περιφέρεια διεκδικεί κομβικό ρόλο στη διαχείριση των λιμανιών, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων των λιμανιών του Νοτίου Αιγαίου, περνάει μέσα από την Περιφέρεια., όσον αφορά στην διαδικασία αντιμετώπισης και επίλυσης. Επιπλέον, η Περιφέρεια είναι εκείνη που καλείται να σηκώσει το φορτίο της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου και να εξασφαλίσει πόρους σε λιμάνια που σήμερα δεν είναι νομιμοποιημένα και στα οποία απαγορεύεται να γίνουν έργα. Επίσης, από τα ίδια τα Λιμενικά Ταμεία και από τα ίδια τα νησιά. έρχονται διαμαρτυρίες και  καταγγελίες ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Τροπολογίες για τις ατέλειες του «Καλλικράτη»
Όσον αφορά στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ντινόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Λεονταρίδη και του Υφυπουργού κ. Ντόλιου.
Τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν  με την λειτουργία του θεσμού των Περιφερειών και με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη». Ζητήθηκε και συμφωνήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , να γίνει άμεσα καταγραφή των θεμάτων, ούτως ώστε, το συντομότερο δυνατόν, εντός του Δεκεμβρίου να έλθουν ως τροπολογίες στη Βουλή.

Πρόταση για ενίσχυση των πόρων του ΕΣΠΑ
Στο διήμερο των επαφών του στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Δημήτρη  Ιατρίδη και τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο.

Ειδικότερα, με το Υπουργείο Εργασίας συζητείται η δομή και η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Με  τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε να έλθει στη Ρόδο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ίδιος με τους συνεργάτες του, προκειμένου να υπάρξει μια επιτόπια συνεργασία σχετικά με τους πόρους που θα εκχωρηθούν στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα, να γίνει ενημέρωση σε δήμους και σε φορείς αγροτών, σχετικά με τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο,  το μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Σε όλες τις συναντήσεις, εκτός από το θετικό κλίμα, νομίζω πως μπορούμε να καταλήξουμε και σε θετικά αποτελέσματα, άμεσα, από τη στιγμή που και εμείς από την πλευρά μας θα μπορέσουμε να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως «στον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ κατετέθη πολύ συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους μου, σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πιστεύω πως πολύ σύντομα και από εκεί , μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα., σε κάθε περίπτωση».

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης είπε πως «παρακολουθώντας κανείς τα θέματα, διαπιστώνει ότι η μάχη είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Έχουμε το δικό μας εσωτερικό μέτωπο, θέματα που αφορούν εμάς, τις δικές μας αποφάσεις και τη διαχείριση όλων αυτών των ανοιχτών πληγών που έχουμε παραλάβει, όπως η Γέφυρα Κρεμαστής, όπου νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτική και απολύτως διάφανη η ενημέρωση που έγινε στο Σώμα. Έχουμε επίσης αυτήν την περίοδο ανοιχτά θέματα σε εθνικό, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για όλα αυτά τα θέματα. Τα παρακολουθούμε όλα» .

Σε αυτό το πλαίσιο,  την ερχόμενη Τρίτη ο Περιφερειάρχης θα έχει  συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα καθώς  και στο Υπουργείο Οικονομικών όπου  θα εξετασθούν ειδικά ζητήματα της περιοχής.

«Μέγιστη πράξη πατριωτισμού σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο και τη χώρα, είναι η υπευθυνότητα. Πάρα πολύ υπεύθυνα, μεθοδικά, ακούραστα, πάντα με πρόταση και με σχέδιο, πάντα δημιουργικά και ποτέ καταγγελτικά και για τις εντυπώσεις, προσερχόμεθα σε όλες αυτές τις μάχες, είμαστε παρόντες, προσφέροντας στον τόπο, προσφέροντας και στη χώρα μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η αλλαγή στο μοντέλο αντιμετώπισης όλων αυτών των θεμάτων, θα φέρει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα και μάλιστα σύντομα. Νομίζω πως αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό, ακόμη και στα μάτια των κακόπιστων. Συνεχίζουμε».  

Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου – ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό της Π.Ν.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση  Ν. Αιγαίου» για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την συνεδρίαση Π.Σ. στις 18/11/2014, αναφέρεται ότι,

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συντάχθηκε σε άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που πολιτικά έχει συνδιαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμία παρέκκλιση. 

Την ίδια σύμπνοια είχαν και οι παρατάξεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την από κοινού υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Οι μνημονιακές πολιτικές όπως χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος απέσπασαν 2 λευκά από την παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ. του κ. Μπενέτου και του κ. Φραντζή, με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια. Ο καιροσκοπισμός όμως δεν μπορεί να κουκουλωθεί όταν κλείνεις το μάτι δεξιά και αριστερά. Και με τον λαό και με τα μνημόνια.

Η ευθυγράμμιση του προϋπολογισμού στα πλαίσια όλων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΕ και την τρόικα , επιβεβαιώθηκε εξ άλλου και από την σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.  Εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών γενικότερα.

Πως αλλιώς ερμηνεύει κανείς το γεγονός, ότι δεν υπήρχε κωδικός στον προϋπολογισμό που ν’ αφορούσε παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές που να μην είχε σημαντική μείωση;

Πως εξηγείται διαφορετικά, ότι ενώ η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων αλλά και υποδομών σε υγεία και παιδεία να είναι στον αέρα, ενώ αντίθετα προγράμματα που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, και  τα έργα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να «ωριμάζουν» και να τίθενται σε προτεραιότητα υλοποίησης;

Δεν είναι όπως ισχυρίζονται εκατέρωθεν οι παρατάξεις αυτές, η καλύτερη διαχείριση των πόρων που διατίθενται, αλλά είναι συνειδητά σε προτεραιότητα οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, όχι μόνο του ντόπιου, αλλά και του ξένου μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και η αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανά της, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο - καθολικό - σύγχρονο - αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει και απαιτούνται πολιτικές προϋποθέσεις γι' αυτό, δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.
Ρόδος 18 Νοέμβρη 2014
Οι εκλεγμένοι με τη  Λαϊκή Συσπείρωση 

«Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου» – ανακοίνωση για την χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων

Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου (συνεδρίαση 18-11-2014) για την παραλαβή της Μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας µε τίτλο «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»  η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου τονίζει τα εξής :

Στην προσπάθειά της η προηγούμενη περιφερειακή αρχή να υλοποιήσει απρόσκοπτα  την πολιτική  της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων στην ενέργεια, με επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), φρόντισε να καλύψει με τον «ερευνητικό» μανδύα του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας την εκπόνηση της μελέτης  «Διερεύνηση του Καθεστώτος Χωροθέτησης Αιολικών Εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου». Παρά το γεγονός, ότι ο ρόλος των πανεπιστημίων δεν είναι να εκπονούν μελέτες, στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες, καθιστούν τα πανεπιστήμια «λαγούς» των πολιτικών επιλογών στη βάση των οικονομικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η μελέτη αυτή μπήκε,   στη πρόσφατη συνεδρίαση του  περιφερειακού συμβουλίου, από την σημερινή περιφερειακή αρχή,  με σκοπό να παραληφθεί. Δηλ. να παραληφθεί μια μελέτη η οποία αφορά σε όλα σχεδόν τα νησιά χωρίς να έχουν γνώση οι κάτοικοι των νησιών και τα κατά τόπους συμβούλια, τι προβλέπει γι΄αυτούς, σένα από τα σοβαρότερα θέματα όπως αυτό της ενέργειας και των αιολικών πάρκων. Όταν είναι ήδη γνωστή η αντίδραση των κατοίκων των νησιών Πάρου, Νάξου, Τήνου και Άνδρου  ενάντια στις  95 ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να εγκατασταθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους και η προσφυγή τους μετά από κινητοποιήσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας.  H προσωρινή αναβολή της παραλαβής της μελέτης, προκειμένου να γίνει «διαβούλευση», πρέπει να βρει τους κατοίκους σε ετοιμότητα για να ματαιώσουν τα σχέδια σε βάρος τους.

Γιατί η  μελέτη έρχεται να ανατρέψει τις διατάξεις εκείνες που εμποδίζουν την υλοποίηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων για τις αιολικές εγκαταστάσεις, έρχεται να δώσει τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο χώρο σε κάθε νησί για εγκαταστάσεις , επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο  Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, η πολιτική Γης, συνολικότερα η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση, κριτήριο για τον όποιο σχεδιασμό  δεν είναι η τεχνική  επάρκεια μιας μελέτης ( η οποία εκπονείται μέσα στα πλαίσια αυτού που την παραγγέλνει)  αλλά η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα “χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον;»  και στην προκειμένη περίπτωση «αιολικά πάρκα για ποιόν;», και  κατ΄ επέκταση «ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»

Το πλαίσιο ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , στα οποία εντάσσονται και οι αιολικές εγκαταστάσεις, καθορίζεται από την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» δηλαδή παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους της παραγωγής ηλεκτρικής, και όχι μόνο, ενέργειας. Η πολιτική αυτή, στηρίζεται παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, παρατάξεις και παράγοντες  που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μονόδρομο για την χώρα.

Σήμερα, από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ, το 49% ανήκει σε ιδιώτες. Περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τα βιώνουν ήδη τα λαϊκά στρώματα με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος( σχεδόν τριπλασιασμός της τιμής από το 2008 μέχρι σήμερα με μεγαλύτερο βάρος στα πρώην φτηνά τιμολόγια των οικιακών καταναλώσεων).Οι χιλιάδες οικογένειες που στερούνται σήμερα ηλεκτρικού ρεύματος από αδυναμία πληρωμής είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής.

Στην περίπτωση των αιολικών  σταθμών αλλά και γενικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου δραστηριοποιούνται κατά κόρον  ιδιώτες με κυρίαρχους τους επιχειρηματικούς ομίλους,  η εφαρμοζόμενη πολιτική φτάνει στα όρια του «νόμιμου» σκανδάλου αφού οι παχυλές επιδοτήσεις που εισπράττουν οι ιδιώτες παραγωγοί τόσο για την κατασκευή των σταθμών, όσο και για την πώληση ενέργειας,  επιβαρύνουν την τιμή του ρεύματος. Ενδεικτικά  η τιμή πώλησης ρεύματος στην χονδρική από ανανεώσιμες πηγές, ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το πενταπλάσιο  του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ( πχ φωτοβολταϊκά) η τιμή χονδρικής  είναι ακόμη μεγαλύτερη! Το κόστος μεταφέρεται τελικά στους  λογαριασμούς της ΔΕΗ  που  πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.
Η εξασφάλιση της   ηλεκτρικής ενέργειας  ως κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να πραγματωθεί  σε συνθήκες «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Κοροϊδεύουν ασύστολα  τον λαό πολιτικές δυνάμεις που ενώ στηρίζουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου ,  ζητούν π.χ. την  συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «δημόσιο έλεγχο» ή την δημιουργία μη «βιομηχανικών» αιολικών σταθμών στα νησιά κ.λ.π

 Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Η αναμονή ή ανάθεση σε επίδοξους «σωτήρες» διαιωνίζει το σημερινό καθεστώς. Σήμερα, έχει ωριμάσει αντικειμενικά η ανάγκη να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια λαϊκή περιουσία. Όχι στα χέρια ενός κράτους που λειτουργεί για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, αλλά στα χέρια του λαού, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής. Μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας θα μπορέσει έτσι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να στηρίξει την ανάπτυξη για το λαό.

Ρόδος 20 Νοέμβρη 2014


δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Δεκαβάλλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Δεκαβάλλα,

Με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι το «εγγυημένο έλλειμμα του Τεχνητού Προγράμματος της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ». Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακριβές. Η απόφαση που ψηφίστηκε (και από τη δική μας παράταξη) στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ρόδο (18 Νοεμβρίου 2014), δέχτηκε την υπηρεσιακή εισήγηση του θέματος που μιλάει για περαιτέρω δυνατότητα ανάληψης νομικών δεσμεύσεων για τις Κυκλάδες από ίδιους πόρους, ύψους τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ. Με απλά λόγια, πέρα από τα έργα που ήδη έχει εντάξει και υλοποιεί με ίδιους πόρους, η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω εντάξεις ύψους 4 εκ. € -και όχι φυσικά η διαχείριση έργων να εμφανίζεται ελλειμματική.

Ενδεχομένως ο κ. Χατζημάρκος είτε από άγνοια, είτε από λογιστική αυθαιρεσία, πρόσθεσε τους ίδιους πόρους με τους πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την εξασφάλιση των πόρων του οποίου εγγυάται το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην ουσία, με τα λεγόμενά του και τον πίνακα που παρέθεσε στα ΜΜΕ, ο κ. Χατζημάρκος διαφημίζει το τεράστιο -για τα δεδομένα της Περιφέρειας- πρόγραμμα έργων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην νέα περιφερειακή αρχή ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. Κατά συνέπεια πρέπει να τελειώνουμε με το κυνήγι μαγισσών. Εξάλλου οι ίδιοι οι αριθμοί, αμείλικτοι, λένε πάντα την αλήθεια.


Γιάννης Δεκαβάλλας

συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις σε σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε 358 συνολικά σχολικές μονάδες

Άλλη μια τηλεδιάσκεψη σε σχολεία ανά την επικράτεια πραγματοποίησε χθες (20-11-2014) η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η τηλεδιάσκεψη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής απόφασης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ συμμετείχαν συνολικά 358 σχολικές μονάδες.

Τα σχολεία που συμμετείχαν δέχθηκαν πρόσκληση μέσω του συστήματος «meetings.sch.gr », του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και με τον τρόπο αυτό, εντάχθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συνέλεξε ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες απέστειλε μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας “chat”. Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση.


Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλη τη χώρα.

πρόσκληση σε ημερήσιο προσκύνημα στην Ιερα Μονη Χοζοβιωτισσας από την ενορία του Ι.Ν. Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου (22.11)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ

Η ενορία του Ι.Ν.Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ το Σάββατο  22 Νοεμβρίου.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά κρατήσεως.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο:    

6973387465.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2014

παρουσίαση της μελέτης για το Κοντοχώρι (21.11 17.30)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Θήρας προσκαλεί, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17:30 όλους τους κατοίκους του Κοντοχωρίου στην αίθουσα Κοντοχωριανών.

Θα παρουσιαστεί από την μελετήτρια κ. Ξυράφη και τους συνεργάτες της, τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Ν.Ζώρζο , την Αντιδήμαρχο υπεύθυνη για την πόλη της Θήρας κ. Ρούλα Μπελώνια και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, η μελέτη ανάδειξης του Κοντοχωρίου.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση και κατάθεση απόψεων για την συγκεκριμένη μελέτη.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θήρας

Γεράσιμος Κανακάρης

προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του γηπέδου του Πανθηραικού στον Καρτεράδο, που προβλέπουν νέο χλοοτάπητα, εξέδρες και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Το γήπεδο είχε παραχωρηθεί από την ομάδα στον Δήμο Θήρας, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα για την αποκατάστασή του.


Με τη νέα χρονιά το γήπεδο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες της ομάδας και αθλητών του νησιού. 

ολοκληρώνονται οι εργασίες στο γυμνάσιο της Μεσαριάς

Ολοκληρώνονται  οι εργασίες στο γυμνάσιο της Μεσαριάς της Σαντορίνης μετά και την πληρωμή των λογαρισμών της αναδόχου για την κατασκευή του εταιρίας, από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο και με την νέα χρονιά να υποδεχθεί τους μαθητές.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός του ήταν 2.988.985 ευρώ.


Το γυμνάσιο της μεσαριάς, μαζί με το ΕΠΑΛ που βρίσκεται στον Πύργο αποτελούν τις πλέον νέες, σύγχρονες, λειτουργικές και όμορφες εκπαιδευτικές κτηριακές εγκαταστάσεις της Σαντορίνης. 

ολοκληρώνεται η βιοκλιματική μελέτη Φηρών

Ολοκληρώθηκε η βιοκλιματική μελέτη της αρχιτέκτονα Φωτεινής Ξυράφη για την πλατεία των Φηρών και τα γύρω της οικοδομικά τετράγωνα που πραγματοποιήθηκε για τον Δήμο Θήρας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο σε πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου των Εμπόρων Θήρας και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Η μελέτη προβλέπει την χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον που αναμένεται μάλιστα να μειώνουν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και την ευρεία χρήση πρασίνου.

Στην μελέτη προβλέπεται επίσης η πεζοδρόμηση του δρόμου από το αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών μέχρι την κεντρική πλατεία καθώς και παρεμβάσεις με στόχο την συνολική αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται μικρές αλλαγές και προσθήκες στο αρχικό σχέδιο, μετά και από τις εισηγήσεις φορέων της περιοχής.

Η υλοποίηση της μελέτης αναμένεται να ξεκινήσει πρίν από την έναρξη του φετινού καλοκαιριού, δημιουργώντας για την πρωτεύουσα του νησιού μια ολοκαίνουργια εικόνα. 

με επιτυχία η συνάντηση των κατηχητών της Σαντορίνης (16.11)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο νεότητας της Ι.Μ. Θήρας,

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το Γραφείο Νέοτητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Συνάντηση Στελεχών- Κατηχητών στην Χριστιανική Εστία Φηρών.

Οι κατηχητές –τριες της Ιεράς Μητροπόλεως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία πολύ ωφέλιμη και πρακτική εισήγηση του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου, ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας, προϊστάμενου του Κέντρου Νεότητας της ιδίας Μητροπόλεως και του τοπικού Εκκλησιαστικού Ρ/Σ. Η εισήγησή του είχε τίτλο: «Εισάγοντας τα παιδιά σε ένα γεγονός της ζωής του Χριστού ή στο βίο ενός Αγίου».

Ο π. Σπυρίδων τόνισε ιδιαίτερα την αξία που έχει η θεολογία της βυζαντινής αγιογραφίας στην μεταφορά μηνυμάτων στα κατηχούμενα παιδιά. Χρησιμοποίησε επιλογή εικόνων από την ζωή του Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας μας και τόνισε ότι επιτυχία του κατηχητή θα είναι να καταφέρει να παρουσίασει τα εικονιζόμενα γεγονότα με ζωντανά παραδείγματα που θα συνδέουν βιωματικά τα παιδιά με την εικόνα. Στόχος δεν είναι απλά η εξιστόρηση του βίου ενός Αγίου, αλλά η μεταφορά του βίου του με τέτοιο τρόπο ώστε να υιοθετηθεί βιωματικά από το παιδί που θα βρίσκει κοινά στοιχεία και θα θέλει να ταυτιστεί με το πρότυπο ζωής των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Για μια ακόμα χρονιά, επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, μιας και κατάγεται από την Οία της Σαντορίνης, ο π. Σπυρίδων εμπλούτισε με την πολύχρονη κατηχητική του εμπειρία την διαδικασία επιμόρφωσης των στελεχών του Γραφείου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Θήρας.


το πρόγραμμα των πτήσεών της για το 2015 παρουσίασε η Aegean Airlines

Τη συμβολή της ως φορέα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσε η AEGEAN, με την παρουσίαση του νέου προγράμματος δρομολογίων της εταιρείας για το 2015.

Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων της AEGEAN παρουσιάστηκε από τη Διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, κου Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών και οικονομικών φορέων της Κρήτης.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 134 προορισμών, 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες και την Ελλάδα, με 15.000.000 διαθέσιμες θέσεις ,2 εκατομμύρια περισσότερες από το 2014.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μέσα από έναν από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη, που αποτελείται πλέον από 56 αεροσκάφη, μετά την πρόσφατη επένδυση σε επιπλέον καινούργια Airbus A320ceos. Η αύξηση των πτήσεων θα είναι εντονότερη το 2015 από την κύρια βάση της Αθήνας και το Ηράκλειο, αλλά θα αφορά και τη δραστηριότητα και από τις άλλες 6 βάσεις της εταιρείας (Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά, Κως, Καλαμάτα & Λάρνακα).

Πιο συγκεκριμένα, στο δίκτυο πτήσεων της AEGΕAN για το 2015 προστίθενται 10 νέες χώρες (Ολλανδία, Μάλτα, Κουβέιτ, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία, Εσθονία, Νορβηγία, Ιράν, Αρμενία, Κροατία) και 16 διεθνείς προορισμοί (Ελσίνκι, Τουλούζη, Ντωβίλ, Μετς, Νάπολη, Πίζα, Μάλτα, Άμστερνταμ, Κουβέιτ, Πάφος, Ριάντ, Ταλίν, Όσλο, Τεχεράνη, Ντουμπρόβνικ, Γερεβάν) ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες πηγές τουρισμού όπως Γαλλία, Ιταλία Ελβετία, Αγγλία και Γερμανία. 

Συνολικά, οι 15 εκ. προσφερόμενες θέσεις για το 2015 αφορούν κατά 7.7 εκ θέσεις εξωτερικού σε 100 προορισμούς και 7.3 εκ θέσεις εσωτερικού σε 34 προορισμούς. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ακόμη πληρέστερη εσωτερική κάλυψη, καθώς και η δυναμική στήριξη του εισερχόμενου τουρισμού προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Άλλωστε, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του 2014, με την υποστήριξη του ενισχυμένου δικτύου, αλλά και των χαμηλότερων ναύλων η εταιρεία παρουσιάζει ισόρροπη ανάπτυξη τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό με τη συνολική της κίνηση να ξεπερνάει για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικής εταιρείας, τα 10 εκ. επιβάτες.

Από το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου, η εταιρεία το 2015 θα πραγματοποιεί απευθείας δρομολόγια σε 44 προορισμούς εξωτερικού σε 21 χώρες συνεχίζοντας έτσι τη συστηματική πολιτική ανάπτυξης και ενίσχυσης της περιοχής.


Μάλιστα, κατά την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τακτικών πτήσεων, ενώ θα διατεθούν 1.95 εκ. θέσεις, 21% περισσότερες από το 2014.

Σπ. Σπυρίδων: “Έχουμε μόνο μια επιλογή: Να χτίσουμε έναν κόσμο με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών μας”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπ. Σπυρίδων, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν ήταν ποτέ το δεδομένο αλλά το ζητούμενο. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται από παντού, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να προστατεύσουμε από κάθε πλευρά και με κάθε μέσο τα δικαιώματα των παιδιών. 

Προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των παιδιών μαζί και του κάθε παιδιού χωριστά, σε κάθε γωνιά του κόσμου τούτου, προστατεύουμε το δικαίωμα στο μέλλον, το δικαίωμα στο όνειρο.
Την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, την ώρα που οι επίσημες στατιστικές των κρατών μόνο αισιόδοξες δεν είναι και όλο και περισσότερες οικογένειες διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αποκτά ένα βαθύ και ουσιαστικό νόημα και δεν είναι απλώς ένα κείμενο κανόνων ή κάποιο ευχολόγιο. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά της ζωής: στην τροφή, στη μόρφωση, στην υγεία, στο παιχνίδι.

Όμως, θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά στο εξής: Το Αιγαίο, ως προέκταση της μεσογειακής λεκάνης, έχει ξεχωριστή σημασία ^ πολύ κοντά στην πατρίδα μας βρίσκονται εστίες πολέμου. Το μυαλό και η καρδιά μας πρέπει να είναι στραμμένα και σ' αυτά τα παιδιά: τα παιδιά του πολέμου, τα παιδιά που εγκαταλείπουν κυνηγημένα την πατρίδα τους, τα παιδιά πρόσφυγες. Κάποια από αυτά, έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, θύματα στυγνών εκμεταλλευτών και δουλεμπόρων.

Ως άτομα αλλά και ως κοινωνίες έχουμε μια μόνο επιλογή: να χτίσουμε έναν κόσμο με απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των παιδιών μας."                                    


κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου

Ομόφωνα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 18 Νοεμβρίου 2014, ενέκρινε τη σύμβαση μίσθωσης ακινήτου της Περιφέρειας προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων.


Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η περιφερειακή Σύμβουλος κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη, «οι πρωτόγνωρες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην δυσχερή θέση να χάνουν τα σπίτια τους και να μην έχουν πού να ζήσουν. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας, προβαίνει στη σύναψη σύμβασης  μίσθωσης ακινήτου με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, όπου θα φιλοξενηθούν άποροι και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. 

Στόχος της Περιφέρειας είναι η διαρκής και μόνιμη στήριξη της κοινωνίας, η οποία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή με την ένωση των δυνάμεών της με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ιδίως τώρα, στην κρισιμότερη περίοδο που διανύει η χώρα.

δήλωση Γ. Βρούτση για Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

Με αφορμή την πορεία της νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στις πρώτες επτά μέρες, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θεωρώ ότι η μέχρι σήμερα εξέλιξη των υπαγωγών στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών κρίνεται επιτυχής.

Ήδη στις πρώτες επτά (7) ημέρες εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκδόθηκαν 4.979 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 132.176.563,89 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο ΙΚΑ εκδόθηκαν 2.885 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 108.067.814,68 ευρώ, στον ΟΑΕΕ 1688 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 20.706.335,08 ευρώ και στον ΟΓΑ 406 αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 3.402.414,13 ευρώ.


Θέλω να πιστεύω ότι και η περαιτέρω πορεία των υπαγωγών θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τον ίδιο θετικό και ενθαρρυντικό ρυθμό. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση, χαράζοντας μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, συνιστά ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν πραγματικά να μπουν στο δρόμο της ασφαλιστικής ευσυνειδησίας και της υπευθυνότητας».

προγραμματικές συμβάσεις Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα Λιμενικά Ταμεία Σύρου και Νότιας Δωδεκανήσου για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε Σύρο και Ρόδο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 18 Νοεμβρίου 2014, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Λιμενικού Ταμείου Σύρου, για την αδειοδότηση και κατασκευή υδατοδρομίου στη Σύρο, καθώς και την εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής για τυχόν εξειδίκευση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης.

Αντιστοίχως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία  την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, για το έργο μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στη Ρόδο.

Υδατοδρόμιο Σύρου

Στην εισήγησή του ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης  ανέφερε πως η ίδρυση υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια για άρση της απομόνωσης σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας και θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα καλυφθεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και θα βαρύνει την ΚΑΕ 9899.

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης  είναι η παραχώρηση αρμοδιότητας από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την μελέτη, κατασκευή, άδεια  ίδρυσης και λειτουργίας  υδατοδρομίων.

Η προγραμματική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη και έχει διάρκεια ενός έτους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  αναλαμβάνει να εκπονήσει όλες τις μελέτες και τις διαδικασίες  που προβλέπονται για την έκδοση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για το σταθμό Προσθαλάσσωσης - Αποθαλάσσωσης (Υδατοδρόμια) Υδροπλάνων (Σ.Π.Α.Υ.).

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναλαμβάνει  να παραχωρήσει τη χρήση χώρου εντός του λιμένα, καθώς και εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για τη λειτουργία σταθμού Προσθαλάσσωσης- Αποθαλάσσωσης (Yδατοδρομίων) Υδροπλάνων(ΣΠΑΥ).

Επίσης, να συμμετέχει με εκπρόσωπο του στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ) για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία Σ.Π.Α.Υ. και να ορίσει υπεύθυνο για τη συνολική εποπτεία της πορείας εργασιών και των συμβατικών υποχρεώσεων του Αναδόχου.

Ως φορέας εκτέλεσης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με την ολοκλήρωση και παράδοση του υδατοδρομίου, οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού τη δημιουργία φορέα λειτουργίας του Υδατοδρομίου, είτε με την συμμετοχή μόνο των ιδίων είτε και με τη συμμετοχή του οποιουδήποτε τρίτου κρίνουν από κοινού, με την παραπάνω συνεργασία να συμφωνείται ρητά ότι θα υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ομόφωνης απόφασης που θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του κάθε φορέα στον χρόνο που θα προκύψει ως ζήτημα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στις  150.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ,  30.000 € για την άδεια  Ίδρυσης και Λειτουργίας και  120.000 € για την κατασκευή των Υδατοδρομίων

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και θα βαρύνει τον Φορέα χρηματοδότησης θα καλυφθεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα της  Π.Ν.Α. και από τον ΚΑΕ 9899

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους δαπάνες προκειμένου να εκτελεστεί η παρούσα σύμβαση.

Η ανάλογη διαδικασία αποφασίστηκε και για το Υδατοδρόμιο Ρόδου.