Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

Να διορθώσουμε ενα λάθος που έχουμε κάνει στο πρόγραμμα των συναυλιών του "Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης", οι επόμενες συναυλίες είναι οι εξής:

την Παρασκευή 17 Σεπτεβρίου τρείς φωνές του λυρικού θεάτρου, η υψίφωνος Ειρήνη Κυριακίδου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός μαζί με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα θα παρουσιάσουν κλασικά τραγούδια ελλήνων συνθετών των αρχών του περασμένου αιώνα
ενω, η τελική συναυλία θα γίνει την Κυριακή 19 Σεπτεβρίου με τον διαπρεπή βιρτουόζο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και τον θαυμάσιο βιολοντσελίστα Μίλος Μλέινικ μαζί με την πιανίστα Αθηνά Καποδίστρια θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα σε έργα των Μότσαρτ, Φωρέ καθώς και Αργεντίνων και Ισπανών συνθετών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας,
Τις βραδινές ώρες την 13/09/2010 στη Χώρα Ίου άγνωστος-οι δράστης-ες παραβίασαν την είσοδο καταστήματος (κοσμηματοπωλείου) και αφού εισήλθε-αν εντός αυτού αφαίρεσε-αν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, από τις προθήκες της βιτρίνας κοσμήματα χρηματικής αξίας περίπου 20.000€ (κατά δήλωση του ιδιοκτήτη). Ενεργείται προανάκριση από το Α.Τ. Ίου
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα περίοδος των σεμιναρίων για την εκμάθηση Tango στην Σαντορίνη. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο από την ομάδα της κ. Κακκίση και των συνεργατών της.


Η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων καθώς και το πρώτο μάθημα έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6937520736

μου κάνει πλάκα κι ο θεός ...

Μου κάνει πλάκα ο θεός… (μπα, μην το παίρνεις και τόσο προσωπικά…)
ή μήπως κάνει πλάκα του ο θεός στο Πασοκ;
(αυτό δεν είναι εύκολο να το περι-γράψεις σκακιστικά, η υπόθεση έχει λαϊκότερο θέμα και ερείσματα …)
ή τέλος, δόξα το θεώ, άφθονες οι αφορμές να ξύνει κανείς τα μολύβια του..

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα γράφουμε για να είναι κάπου αποτυπωμένα αυτά που ζούμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα και εν όψει των εκλογών στην Σαντορίνη…. (κάποιοι τις εκλογές τις λένε τοξοβολία…)

Ανατρέπεται για μια ακόμη φορά το προεκλογικό σκηνικό για το Δήμο Θήρας με τον δήμαρχο να σκέπτεται εκ νέου την κάθοδό του, και την τοπική οργάνωση του πασοκ να σκέπτεται γενικώς τι θα κάνει στις ερχόμενες εκλογές (πάντα το κίνημα ήταν μανούλα στις αναταράξεις..)

Εν τω μεταξύ, τα φώτα του στην περιπεπλεγμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να έρθει να δώσει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος (από υπουργός και πάνω) που απ’ το να πάρει τηλέφωνο προτιμά να περάσει μια βολτούλα από την Σαντορίνη να φάει κανα φρέσκο καλαμαράκι γιατί αυτά που βρίσκεις στην Κηφισιά είναι κατεψυγμένα και ποιος ξέρει τι συντηρητικά τους έχουνε ρίξει για να μεταφέρουνε από τον Βόρειο Ατλαντικό.
Το τοπικό Πασοκ δεν έχει αποκαλύψει ποιο υψηλόβαθμο στέλεχος θα έρθει, αλλά είναι πολύ πιθανό να έρθει ο κ. Σκανδαλίδης που χει όσο να ναι μια ιδέα από Δημοτικές εκλογές (και τι μπορεί να σου σκαρώσει κανείς άμα θέλει να σου κάνει καψώνια) ενώ δεν αποκλείεται η επίσκεψη να τον εμπνεύσει να (μας) γράψει κανα ποίημα για το νησί, όπως κάνουν δηλαδή όλοι οι ποιητές -εκ του προχείρου- που μπορούν να αντλήσουν έμπνευση ακόμη κι από το πιο αμελητέο θέμα…
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μπορεί να έρθει η κ. Κατσέλη παρά το βαρύ πρόγραμμά της γιατί έχει να πατήσει το πόδι της στο νησί από τότε που ήταν νεαρή ερωτευμένη με τον Γεράσιμο κι έχει πολύ καλές και ρομαντικές αναμνήσεις από την περιοχή μας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο Πασοκ έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να αποτρέψουν την επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο νησί, που πολύ θέλει να έρθει γιατί είναι κι αυτός -κατά βάθος- ρομαντικός τύπος, πλήν όμως στο κίνημα φοβούνται μην έρθει τζοχαδιασμένος και (μας) πεί καμμιά βαριά κουβέντα, του πούμε κι εμείς άλλη μια και γίνουμε μια κατάσταση … επανάσταση. Πέραν τούτου, άλλα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι πολύ μπορεί να αρέσει το νησί στην σύζυγο του κ. Πάγκαλου και να σκεφτεί -σοβαρά πάντοτε- να κατέβει υποψήφια στην Σαντορίνη και όχι στην Αθήνα που έχει νέφος και καυσαέριο και κάνεις δυό ώρες να πάς από την μία συνοικία στην άλλη.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να επισκεφθεί το νησί και ο κ. Τσοχατζόπουλος γιατί έχει ακούσει ότι εδώ παραθερίζουν αρκετοί συνταξιούχοι κι από κει που η Σαντορίνη ήταν το νησί του κεφιού και του ξέφρενού πάρτυ κοντεύει να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των ΚΑΠΗ (εάν υπάρχει ακόμη αυτός ο θεσμός…)
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μπορεί να έρθει και ο κ. Σημίτης μετά της συζύγου του διότι ο καιρός είναι ακόμη καλός και γιατί έχουν βαρεθεί να πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Σίφνο να τρώνε ρεβίθια και παστέλια.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης παρόλο που γνωρίζει την περιοχή καλά μιας και είχε κάνει εδώ το αγροτικό του αποκλείεται να έρθει διότι αυτήν την εποχή έχει ένα σωρό άλλες δουλειές να κάνει από το να λύνει τοπικά προβλήματα.
Σύμφωνα με άλλες ασφαλείς και αξιόπιστες πληροφορίες υπάρχει και το εξής ενδεχόμενο. Αφού η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως κυβέρνηση Σημίτη με πρωθυπουργό τον Γιώργο (φυσικά) Παπανδρέου, να διατηρηθούν και οι δήμαρχοι που ήταν δήμαρχοι εκείνην την περίοδο. Να γνωρίζονται δηλαδή όλοι καλά μεταξύ τους να μην δημιουργούνται προβλήματα.
Πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις τρόπο σκέψης σε έναν άνθρωπο, παρά να φτιάξεις ένα …π.χ. σπίτι ή ότι άλλο. Και σκέφτηκα την παραπάνω φράση, διαπιστώνοντας, παρατηρώντας τις φωτογραφίες από τον χώρο φιλοξενίας (το καταφύγιο) ηλικιωμένων γαϊδουριών και μουλαριών στον Καρτεράδο.


Για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού είναι μάλλον δύσκολο να γνωρίζουν τον χώρο. Πιθανότατα να έχουν ακούσει γι αυτόν, αλλά να μην έχει τύχει να τον επισκεφθούν.Δεν αποτελεί άλλωστε πέρασμα, ούτε είναι σε κεντρικό σημείο. Μάλλον δύσκολα το βρίσκεις αν θές να πάς εκεί για πρώτη φορά.

«Πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις τρόπο σκέψης σε έναν άνθρωπο, παρά να φτιάξεις ένα …π.χ. σπίτι ή ότι άλλο» σκέφτηκα πιστεύοντας ότι κάποιοι βλέποντας τις φωτογραφίες πολύ πιθανό να σκεφτούν ότι «μια χαρά είναι ο χώρος» και οτι «καθαρός φαίνεται». Διότι, η αλήθεια είναι ότι θέλει πολλά ακόμη και σε τίποτε δεν θυμίζει ένα φροντισμένο και περιποιημένο πάρκο. Ένα πάρκο στο οποίο θα μπορούσαν να πάνε τον εκπαιδευτικό τους περίπατο τα παιδιά, οι μαθητές των σχολείων για να γνωρίσουν τα διάφορα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν εκεί, για να έρθουν σε επαφή με τα ζώα καθώς και για να φάνε το κολατσιό τους συζητώντας με τους δασκάλους τους. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ο χώρος χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.


Αυτά που είδαμε και μάθαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας είναι ότι ο χώρος φροντίζεται και καθαρίζεται από έναν υπάλληλο του Δήμου που είναι πολύ δύσκολο εως αδύνατο να προλαβαίνει καθημερινά να φροντίζει τα ζώα (γαιδούρια αλλά και σκυλιά, το κάθε ενα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του και την περίθαλψή του, διότι σε οτι αφορά τα "ζώα εργασίας" τα γαιδουράκια δηλαδή, πρόκειται για ηλικιωμένα ζώα) για την φροντίδα και τον καθαρισμό του χώρου, είδαμε ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται στα μπετά εδώ και αρκετά χρόνια και αδυνατεί να τελειώσει και να λειτουργήσει ως οργανωμένο σπίτι, ιατρείο, αποθήκη τροφών για τα ζώα, χώρος ξεκούρασης για τους ανθρώπους κλπ. Είδαμε επίσης μέλη της Ένωσης Ζοωφίλων στην πλειονότητά τους αλλοδαπές γυναίκες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ένωσης για τον καθαρισμό του χώρου, με τις οποίες κάναμε μια -ακόμη- σύντομη κουβεντούλα για το πως θα ήθελαν να δούν τον χώρο. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους πάντως μου έφεραν στο μυαλό περιποιημένα πάρκα -τα οποία συνήθως βλέπουμε στις φωτογραφίες- που αποτελούν χώρους αναψυχής για οικογένειες και παιδιά, πάρκα στα οποία χωρίς δισταγμό θα μπορούσαν να προσφέρουν εθελοντική δουλειά παιδιά αλλά και όσοι ενδιαφερόμενοι. Πάρκα, με την πλήρη έννοια της λέξης και οχι "καταφύγια" λύσεις ανάγκης δηλαδή για την φροντίδα των ηλικιωμένων ζώων-εργατών του νησιού. Μακάρι, σύντομα, τα "όνειρα" να γίνουν μια όμορφη πραγματικότητα.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

Με μαζικό μέιλ της Ένωση Ζωοφίλων Θήρας αναρωτιέται για την τύχη του Άγη. Ο Άγης είναι να απο τα πιο όμορφα, ανεξάρτητα και περίφανα αδέσποτα της Σαντορίνης (τον βλέπεται να καμαρώνει στην φωτογραφία)

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ζωοφίλων λέει οτι,

Agis left the Karterados Shelter last Wednesday September 8, he has been missing since, we are afraid that he might be wounded by hunters. Please call 6974321784 if you have seen him.
Ο Άγης έφυγε από το Καταφύγιο του Καρτεράδου την προηγούμενη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και αγνοείται, φοβόμαστε ότι μπορεί να έχει τραυματιστεί από κηνυγούς. Όποιος έχει νέα του παρακαλέιται να επικοινωνήσει στο 6974321784.

 
Πέρα όμως απο την ανακοίνωση, απο την Ένωση Ζωοφίλων μας έστειλαν την ιστορία του Άγη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Santorini Times.
 
Πρόκειται για την ιστορία ενός ακόμη αδέσποτου σκύλου, που δεν βρήκε ενα σπίτι και μια αγκαλιά να τον περιμένει, κι έτσι τριγύρναγε μονος του στους δρόμους του νησιού. Ένα ακόμη απο τα πολλά αδέσποτα, σαν κι αυτά που έχουν βρεί πολύ άσχημο θάνατο στους δρόμους του νησιού η τριγυρίζουν παραμελημένα..
Αν δεν ήταν τόσο μεγάλος, θα του αφιέρωνα την "Πλατεία Αμερικής" (το κουταβάκι) της Αρλέτας...
 
 
Η ιστορία του Άγη και των ανεπιθύμητων φίλων του


Πριν από 2 περίπου χρόνια γεννήθηκε ο Άγης, άλλο ένα ανεπιθύμητο κουτάβι που σύντομα κατέληξε στο δρόμο. Τί και αν ο ένας από τους γονείς του ήταν καθαρόαιμος σκύλος;
Ο Άγης είχε κάνει το λάθος να γεννηθεί κατάμαυρος, μεγαλόσωμος και ημίαιμος ή όπως λένε «κόπρος».
Από νωρίς κατάλαβε πως τα πράγματα στο δρόμο είναι δύσκολα… οι μεγαλύτεροι σκύλοι, το λιγοστό φαγητό, το βρώμικο νερό οι κρύες νύχτες.
Πριν καν κλείσει τους 6 του μήνες είχε μάθει καλά τι σημαίνει κακοποίηση… κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι και στα πόδια σχεδόν μέχρι θανάτου.
Τυχερός στην ατυχία του κατέληξε στη Οία όπου πολλά αδέσποτα βρίσκουν καταφύγιο όλο το χρόνο. Ακόμα και αν τελειώσει το καλοκαίρι ξέρουν ότι η Άννα θα είναι εκεί- πιστή στο ραντεβού τους! Θα τους ταΐσει, θα τους αλλάξει το νερό, θα τους δώσει τα φάρμακα τους και θα σιγουρευτεί ότι είναι όλοι καλά. Με την βοήθειά της ο Άγης κατέφερε λοιπόν σιγά- σιγά να αναρρώσει και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Οία.
Όπως όλα τα σκυλιά του δρόμου έτσι και ο Άγης ξεκίνησε να «δουλεύει» για το ψωμί του! Αν κανείς περάσει λίγες μέρες στο νησί θα διαπιστώσει ότι οι αδέσποτοι σκύλοι ακολουθούν νυχθημερόν τους τουρίστες... Είναι εκπληκτικό πως τους ξεχωρίζουν τόσο εύκολα και γνωρίζουν ότι αυτοί θα τους δώσουν σημασία, χάδια και το πολυπόθητο φαγητό και νερό. Πάντα υπάρχουν και τα πιο τυχερά αδέσποτα που καταφέρνουν με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια χώρα μακρινή όπου η καινούργια τους οικογένεια θα τα αναδείξει σε κανονικά κατοικίδια. Συνοδεύοντας λοιπόν ο Άγης τους φιλόζωους επισκέπτες του νησιού από την Οία στα Φηρά και πίσω εκτός του ότι έγινε ένας από τους καλύτερους ξεναγούς λάμβανε, έστω και εποχιακά, από ξένους και περαστικούς όσα για ένα σκυλί συντροφιάς θεωρούνται δεδομένα. Τα καλοκαίρια όμως κάποτε τελειώνουν… και αργά η γρήγορα κάποιος ξαναβρέθηκε μπροστά του με σκοπό να τον διώξει από τους δρόμους που συχνάζει.
Αυτή τη φορά όμως ο Άγης δεν ήταν ένα ανυπεράσπιστο κουτάβι - δεν επιτέθηκε αλλά έδειξε τα δόντια του και ύψωσε τη φωνή του…. Άλλο ένα λάθος… Με φόβο ότι δεν θα την γλίτωνε το περασμένο χειμώνα και προκειμένου να μην την πληρώσουν και οι σύντροφοί του ο Άγης μπήκε στο Καταφύγιο για Αδέσποτους Σκύλους όπου και φιλοξενείται ακόμα.
Αρχικά σαν τον Χουντίνι έβρισκε τρόπους να το σκάσει και να πάει στα Φηρά, κάποιος από τους εθελοντές πάντα τον γύρναγε πίσω. Δυστυχώς όμως το Καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων μπορεί να δεχθεί έναν περιορισμένο αριθμό σκύλων και αναγκαστικά επιλέγει όσα ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν στο δρόμο. Έγιναν λοιπόν την άνοιξη οι πρώτες απόπειρες επανένταξης του Άγη.
Αρχικά απελευθερώθηκε στην Αρχαία Θήρα - περιοχή άγνωστη για αυτόν- το επόμενο πρωί περίμενε τους εθελοντές έξω από την πόρτα του Καταφυγίου το ίδιο συνέβη όταν τον απελευθέρωσαν στην Περίσσα και στην Οία…. Σήμερα Ο Άγης είναι πραγματικός «φιλοξενούμενος»… μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του θα κάνει την βόλτα του στο Δασάκι του Καρτεράδου όμως όταν σημάνει το σύνθημα για την επιστροφή των αδέσποτων στο Καταφύγιο η απόφαση είναι δική του. Άλλοτε θα μπει πρώτος και άλλοτε θα αποφασίσει να περάσει την ημέρα του στα Φηρά ή ένα Σαββατοκύριακο στην Οία συνοδευοντας πάντα τουρίστες στις βόλτες τους. Το σίγουρο είναι ότι θα μας περιμένει πάντα έξω από την πόρτα του Καταφυγίου, χαμογελώντας με τα μεγάλα χρυσαφένια μάτια του και ξαπλώνοντας ανάσκελα για να τον συγχωρήσουμε που έλειπε…
Παραμένει αζήτητος ενώ ξεκάθαρα κατέχει μεγαλύτερη νοημοσύνη από το μέσο σκύλο…
και δυστυχώς πολλοί φίλοι του όπως το χάσκι η Άσα, τα κυνηγόσκυλα Ντόλυ, Τζίντζερ και Ρόμεο αλλά και πολλά άλλα πανέξυπνα ημίαιμα περιμένουν να προσφέρουν την ανιδιοτελή τους αγάπη σε μια οικογένεια!
Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε σκύλους υπάρχουν τόσα αδέσποτα όλων των ειδών και μεγεθών, στειρωμένα και εμβολιασμένα που μπορούν αν γίνουν ο καλύτερός σας φίλος! Αν θέλετε να επισκεφτείτε το Καταφύγιο των Αδέσποτων Σκύλων για τα δείτε από κοντά επικοινωνήστε με την Ένωση Ζωοφίλων Θήρας στο 22860-25847 ή στο 6974321784.
Με σημερινή του ανακοίνωση - πρόσκληση ο Σύλλογος Εστιατόρων Σαντορίνης μας ενημερώνει και καλεί τα μέλη του καθώς και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του χώρου να συμμετάσχουν σε εναν κύκλο επαφών με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και εξέλιξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

"Σαντορίνη, Γαστρονομικός προορισμός"

Μια πρόταση από εστιάτορες για να το πετύχουμε
Ένας κύκλος επαφών σε τέσσερις Κυριακές


Στο νησί μας εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται με επιτυχία μια προσπάθεια ανάδειξης και εξέλιξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας. Μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε με επισκέψεις δημοσιογράφων και δημοσιεύσεις, με ειδικά συνέδρια, με οργάνωση συμποσίων, με βραβεύσεις προϊόντων και εστιατόρων, με το κίνημα του Slow Food, με τη βοήθεια της Aegean Cuisine, με τους δρόμους του κρασιού και τα επισκέψιμα οινοποιεία, με μαθήματα μαγειρικής, με εκθέσεις και διαγωνισμούς, ώστε να προβάλλεται αυτό το μέρος του τουριστικού προϊόντος στους επισκέπτες μας, ακόμη και στις λίγες ώρες παραμονής τους (κρουαζιέρα).

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο γαστρονομικός τουρισμός, το κομμάτι εκείνο των επισκεπτών που επιδιώκουν τη γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και είναι πρέσβεις μας για τη διάδοσή της. Τουριστικοί προορισμοί όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας που επένδυσαν πάνω σ’ αυτό έχουν πολλά να μας διδάξουν, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς στη Σαντορίνη είναι πλέον ορατά. Το κρασί κάνει διεθνή καριέρα, η φάβα, το τοματάκι, η κάπαρη, το φιστίκι τυποποιούνται ώστε να είναι αναγνωρίσιμα και εγγυημένα και με τιμές που ικανοποιούν τον παραγωγό, τον αγρότη χάρις στη μεγάλη απορροφητικότητα από την τουριστική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Μέχρι τώρα όλη αυτή η δουλειά έχει γίνει εμπειρικά είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από μικρές ομάδες. Τώρα που όλο και περισσότεροι εμπλέκονται σ΄ αυτή την ιστορία, νομίζουμε ότι χρειάζεται μια καλύτερη, ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια. Γι’ αυτό το Δ.Σ του Συλλόγου Εστιατόρων με την υποστήριξη του επιμελητηρίου Κυκλάδων και στο πλαίσιο του προγράμματος της Aegean Cuisine αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα κύκλο επαφών με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και τελικό σκοπό τη σύσταση ενός φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα προβάλλει τη Σαντορίνη ως γαστρονομικό προορισμό και μέλη αυτούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και με την επιχειρησιακή συμβολή τους με φυσικό επακόλουθο την προβολή της δουλειάς τους μέσα από αυτό το φορέα.

Εγκαινιάζουμε λοιπόν, ένα κύκλο επαφών σε τέσσερις Κυριακές, στο χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κάθε φορά στις 10:30 το πρωί.

Α’ Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Συνάντηση εστιατόρων- ενημέρωση για τα παραπάνω
Δηλώσεις συμμετοχής, επιλογή εκπροσώπων

Β’ Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010-09-10
Συνάντηση με ξενοδόχους, πράκτορες- ενημέρωση, δηλώσεις συμμετοχής, περαιτέρω
διεύρυνση της επιτροπής

Γ’ Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010-09-10
Συνάντηση με παραγωγούς, εμπόρους- ενημέρωση, δηλώσεις συμμετοχής, περαιτέρω
διεύρυνση της επιτροπής

Δ’ Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010-09-10
Συνάντηση των εκπροσώπων με τις αρχές, τους υποψηφίους δημάρχους, τράπεζες,
ΜΜΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς- ενημέρωση και δηλώσεις υποστήριξης

Ελπίζοντας ότι βρίσκετε ενδιαφέρουσα εν μέσω κρίσης την πρόσκλησή μας, σας περιμένουμε τις επόμενες Κυριακές.

Το Δ.Σ. Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης

Υ.Γ. Εισηγητής και συντονιστής των συζητήσεων εκ μέρους του συλλόγου θα είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, τηλ.: 6974387868
Τι είναι ο Τουρισμός αγαπητέ αναγνώστη μου;


Μεγάλη υπόθεση συμπεραίνω -και- από τις φετινές εμπειρίες μου….
Μεγάλη υπόθεση…από τα όσα βλέπω, παρατηρώ και διαβάζω.. ομιλίες, μελέτες και -κυριολεκτικά- δεν συμμαζεύεται…

Κι ιδιαίτερα φέτος καταλαβαίνω πόσο σημαντικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, αυτός ο «παρεξηγημένος» καμμιά φορά, ο «υποτιμημένος», μπρος σε τι άλλο αλήθεια;… στην θέα; τις υποδομές; Μα όλα δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπινου νου και της φαντασίας;

Ιδιαίτερα φέτος καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς το κέφι και το μεράκι να δείχνει και να προβάλει τον τόπο του. Να μπορεί να ξεπερνά το ότι αρνητικό ενδεχομένως ζει στην ντόπια καθημερινότητά του και απέναντι στον επισκέπτη να προβάλει τα θετικά και όχι τα δυσάρεστα σημεία του κάθε τόπου. Μάλλον με κανόνα «εγχειριδίου για τον τουρισμό» μοιάζει αυτή η διαπίστωση πλήν όμως περισσότερο παρά ποτέ φέτος αντιμετωπίζουμε αυτά τα διλλήματα. Να πρέπει στην απόλυτη πράξη, στην καθημερινότητα, να ξεπερνάμε τα αρνητικά μας σημεία και να βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και τα σκέφτηκα όλα τούτα κουβεντιάζοντας με φίλους φιλοξενούμενους χθες σχετικά με την «καθημερινότητα και τα αξιοθέατα» του νησιού. Πράγματα τόσο διαφορετικά στην δικιά μας περίπτωση.. Άλλο το πώς ζούμε «εμείς», άλλο αυτό που έχουμε να δείχνουμε…

Πιέσεις χρόνου, πιέσεις οικονομικές και ανασφάλεια, αβεβαιότητα και υποβάθμιση (ή ρύθμιση της αγοράς;) τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς ή οποία στα «νούμερά της» για τους περισσότερους δεν πήγε κι άσχημα.. το αντίθετο μάλιστα..

Σε πολύ απλά και πρακτικά ελληνικά, φέτος,

έχω την αίσθηση και την εικόνα του Έλληνα επιχειρηματία που στο υφιστάμενο πλαίσιο -συν όλα τα «περίεργα» και δυσάρεστα που ακούει καθημερινά- δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και η αγωνία του περιορίζεται στο πως θα επιβιώσει οικονομικά, από πού θα «κόψει» (για να μην πούμε «κλέψει») και τι μπορεί να περιορίσει στα έξοδά του για να διατηρήσει αξιοπρεπή έσοδα, δίνοντας μικρότερη σημασία στις υπηρεσίες του.

Έτσι λοιπόν πάμε (ώρες ώρες έχω την αίσθηση ότι σαν τα κουτορνίθια οδηγούμαστε σε αυτό το δρόμο και μάλιστα χαμογελαστοί και περήφανοι!) σε ένα μοντέλο όμορφων υποδομών, ουρανού, θάλασσας και θεάς, πλήν όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς ψυχή. Χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή που δίνει ζωή και νόημα σε ότι όμορφο έχει να προσφέρει κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Στην Σαντορίνη νομίζω δε ότι ώρες ώρες ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας με τις ατυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα (στέγαστρο, sea diamond, καθαριότητες, σκουπίδια) και να γίνουμε συμπλεγματικοί τύποι που προσπαθούν να κάνουν τα «ξινά, γλυκά»..

Μακάρι να μην είναι έτσι….



Τουλάχιστο, να λέτε πάλι καλά, που έχουμε αποφύγει ρεπορτάζ του τύπου

«βουλιάζει η τοπική αγορά» «οι τζίροι στα καταστήματα έχουν πέσει πάνω από ..τόσο%» «οι επιχειρηματίες αγωνίζονται για να καλύψουν τα έξοδά τους» «κραυγή απόγνωσης βγάζουν οι έμποροι» «δεν κυκλοφορούν καταναλωτές αλλά περαστικοί που κοιτούν τι βιτρίνες» «απελπισμένοι επαγγελματίες δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα των καταστημάτων τους» «μόνο για δείγμα κυκλοφορούν οι πελάτες στην τοπική αγορά που δείχνει να έχει “πιάσει πάτο”» κι άλλα χαρακτηριστικά κλισέ που ειλικρινώς δεν ξέρω σε τι οδηγούν....

Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η κατάσταση δεν είναι όπως την περιγράφουν οι παραπάνω φράσεις σε πολλές περιοχές και πόλεις, νομίζω, ζώντας (σ)την κρίση εδω και εναν χρόνο, οτι τις κρίσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, τι δημιουργούμε και τις αποφευγουμε μόνοι μας...

Αυτό πάντως που σκέφτομαι γράφοντας τούτες τις γραμμές είναι οτι ενώ κάποτε, στην περίοδο της «ακμής» ήταν της μόδας να χαλάει κανείς λεφτά, τώρα ο κομος κοιτάει πως να την βγάλει το δυνατό οικονομικότερα... !


Τραγουδάκι για τον διακοπές, παλίο, αλλά διαχρονικής αξίας και νοήματος..!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήρας,
με ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο κλείνει η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 21.00, στο Γυμνάσιο Θήρας σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Σαντορίνης διοργανώνουμε συναυλία με τους Τaraxias+Vasia Patrikarea με δωρεάν είσοδο για την «νεολαία» του νησιού. Ο Ταραξίας υπόσχεται να εντυπωσιάσει το κοινό, δίνοντας μία ανάσα στην σημερινή ελληνική hip-hop σκηνή, με έντονο κοινωνικο-πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και με ερωτικές και soulful στιγμές.

Από το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήρας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ημέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας. Έτσι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στις 21.00, στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου διοργανώνουμε συναυλία με την Λεγάκη Ελένη και το Μανωλά Ιωάννη και περιμένουμε μας… ταξιδέψουν απ’ άκρη σ’ άκρη στις Κυκλάδες και στις παραδόσεις της. Σας προσκαλούμε στην γιορτή του νησιώτικου, ώστε να αποχαιρετήσουμε με κέφι και χορό αυτό το καλοκαίρι...

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
Από το τελευταίο newsletter του «Παρατηρητηρίου» μαθαίνουμε ότι,


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Ο αρχιτέκτονας του έργου και σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Φιντικάκης δήλωσε στο «Παρατηρητήριο» ότι ήδη έχει επιτευχθεί το 70% της αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος που είχε καταπέσει και ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εργολήπτριας κοινοπραξίας αναμένεται μέχρι της 31/12/2010 να έχει γίνει η πλήρης αποκατάσταση και να ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του τον Μάιο του 2011.
Εκτενή αναφορά στον «Τουρισμό» έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.



Χαρακτηριστικό της ομιλίας του σε σχέση με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα ήταν το γεγονός ότι -για πρώτη φορά από Έλληνα πρωθυπουργό- αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ονόματα ιδιωτών και επιχειρήσεων. Περιεχόμενο και ύφος ομιλίας συνηθισμένο σε άλλες χώρες του κόσμου, πρωτοφανές όμως για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την αναφορά του στο θέμα του τουρισμού και της ανάπτυξης,

Παλαιότερα, το να αναφερθεί κανείς σε επιχειρηματία και σε επιχειρήσεις ήταν ανάθεμα, όχι μόνο για τον Υπουργό, πόσο μάλλον για τον Πρωθυπουργό. Είχε δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Όχι, εγώ ως σοσιαλιστής, θεωρώ θετική την επιχειρηματικότητα, εφόσον είναι υγιής επιχειρηματικότητα.
Και βέβαια, μερικά παραδείγματα θα δώσω, υπάρχουν πολλά ακόμα, εκατοντάδες ακόμα, και δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα, ούτε βεβαίως τα ξέρω όλα. Γι’ αυτό, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω κάθε προσπάθεια, για να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που έκαναν αυτή την ωραία προσπάθεια και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα.

Άνθρωποι, όπως ο Δημήτρης Γλέζος, που με έδρα την Πάτρα έφτιαξε την εταιρεία «Indifex», δημιουργώντας μία on-line πλατφόρμα, πάνω στην οποία συνεργάζονται χιλιάδες μεταφραστές από όλο τον κόσμο, για να μεταγλωττίζουν προγράμματα υπολογιστών.
Μια ομάδα νέων, που ξεκίνησαν με μόνο όπλο την όρεξή τους στο διαδίκτυο, στο internet, μία μηνιαία συνάντηση την οποία ονόμασαν «OpenCoffee». Μέσα από αυτή την δράση, προέκυψε και η δημιουργία ενός κεφαλαίου συμμετοχών σε νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις και, μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι από το εξωτερικό.
Είναι η ομάδα των νέων φοιτητών, που δημιούργησε μια εφαρμογή, ένα παιχνίδι, το «iSteam», που κατέβασαν 3 εκατομμύρια χρήστες του «iPhone» σε όλο τον πλανήτη.
Ή η εταιρία βιο-πληροφορικής «Biovista», που δημιούργησε πάνω σε νέα τεχνολογικά προϊόντα, μία από τις πλέον επιτυχημένες στον κόσμο ιατρικές εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο.
Είναι η προσπάθεια που κάνουν παραγωγοί και τοπικοί φορείς στην Κρήτη, που προβάλουν και προωθούν την Κρητική διατροφή και τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον κόσμο, αντί να πωλούνται - όπως το λάδι - χύμα σε Ιταλούς εμπόρους.
Είναι ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς στην Κρήτη, που έχει πάρει πρώτο παγκόσμιο βραβείο για το ελαιόλαδο που παράγει και βρίσκεται στο ράφι του «Harrods» ως καλλυντικό, ως φάρμακο.
Αυτά και άλλα πολλά είναι παραδείγματα από μια Ελλάδα που υπάρχει. Πραγματικές επιχειρήσεις, από ανθρώπους που τόλμησαν, που επένδυσαν σε όσα ο τόπος μας έχει και μπορεί να αξιοποιήσει.
Είναι ο Κορρές και η «Apivita».
Είναι η «Cocomat» και τα νέα σχέδια του Βαράγκη.
Είναι οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές. Οι καλύτεροι της Ευρώπης. Είναι οι Ελληνικοί Δρόμοι του κρασιού - με τόσους γνωστούς και καλούς στην Βόρεια Ελλάδα.
Έλληνες διαφημιστές και καλλιτέχνες, Έλληνες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, που διακρίθηκαν στη «Biennale».
Είναι τα τέσσερα Ελληνόπουλα, για τα οποία ακόμη μιλάει όλο το Φεστιβάλ της Βενετίας, από τα αριστουργήματα που παρουσίασαν προχθές.
Αλλά και πέρα από την επιχειρηματικότητα, πολλοί είναι πια εκείνοι που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ομάδες σαν τους «Φίλους των Δημητρίων», που έχουν βάλει στόχο την αναβάθμιση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψαν εθελοντικά με καλλιτέχνες, με αρχιτέκτονες, για να φτιάξουν τους παραμελημένους δημόσιους χώρους σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Αυτά είναι παραδείγματα, που δεν σημαίνουν ότι η Πολιτεία παρακάμπτει το δικό της καθήκον.
Αντίθετα. Το ζητούμενο πια, είναι να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Μια Ελλάδα, που παίρνει την τύχη της στα χέρια της, με την αλλαγή, τη δημιουργία, την καινοτομία, την έξυπνη προσαρμογή.

Σχετικά με τον τουρισμό, πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνολικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι,

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πράσινης ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και η γεωργία. Ο τουρισμός μας ακουμπάει, και άμεσα και έμμεσα, οικονομικά κάθε ελληνική οικογένεια. Και δεν υπάρχει τίποτα το ελληνικό, στο οποίο δεν μπορούμε να επενδύσουμε. Με στόχο να αναπτύξουμε τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, καταγράφουμε τις αμέτρητες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει εδώ ένας επισκέπτης από τα πέρατα του κόσμου.
Από την Μύκονο μέχρι τον Βίκο και από την Σαμαριά μέχρι το Δέλτα του Έβρου. Κάθε τι που εμείς αγαπάμε από την πατρίδα μας, μπορεί να γίνει πηγή πλούτου, αν το σεβαστούμε και αν το αναδείξουμε. Συνδέοντας τον τουρισμό με τη στροφή και της γεωργίας μας στη μεσογειακή διατροφή. Εκεί πρέπει να πάει η γεωργία της χώρας - στη μεσογειακή διατροφή.
Και όλα αυτά, να τα προωθούμε μέσα από το διαδίκτυο, διότι εκεί βρίσκεται ο επισκέπτης του μέλλοντος. Και αν φέτος, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, τις οποίες βιώσαμε, καταφέραμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, αυτό έγινε διότι για πρώτη φορά η Πολιτεία συνεργάστηκε στενά με τους φορείς.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού εδώ
Με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στη 75η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


Οι σημερινοί 600.000 άνεργοι της χώρας μας και αυτοί που προστίθενται καθημερινά, βεβαιώθηκαν πλέον ότι τον επόμενο χρόνο θα περικοπούν κατά 500 εκατ. € τα επιδόματα Ανεργίας.
Την ώρα, δηλαδή, που ο αριθμός των ανέργων διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο και η ανάγκη για επιδότηση της ανεργίας αυξάνει, θα περικοπεί το 40% των πόρων που αντιστοιχεί στην επιδότηση των σημερινών ανέργων. Με άλλα λόγια 4 στους 10 άνεργους, την επόμενη χρονιά, δεν θα επιδοτηθούν.
Η εξαγγελία των Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με αόριστο περιεχόμενο και χωρίς στόχευση, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Προγράμματα στήριξης της Απασχόλησης, τα οποία βασίζονται στο συμψηφισμό οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ με ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργούν ταμειακά ελλείμματα, μια ακόμη “μαύρη τρύπα” στα έσοδα του ΙΚΑ. Προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, μια “επιπλέον μελλοντική περικοπή συντάξεων”.

Στο μεταξύ:
Ο Αναπτυξιακός Νόμος καθυστερεί, η εφαρμογή του ακόμη περισσότερο
Οι πόροι του ΕΣΠΑ “λιμνάζουν”.
Οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες.
Η ύφεση “βαθαίνει”.
Ο πρωτόγνωρος πληθωρισμός εξανεμίζει τα πενιχρά πλέον εισοδήματα των νοικοκυριών.
Οι συντάξεις “μειώθηκαν” και “παγώνουν”.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει Κοινωνική Αλληλεγγύη για αυτούς που δέχονται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του Μνημονίου (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι), πρέπει να εξαιρεθούν από τα βάρη του.

Ο κ. Βρούτσης την Τρίτη 14 Σεπτεβρίου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του Ι.Ν. του Τιμίου Σταυρού στην Περίσσα.
Στην πολιτική επικαιρότητα,

Την Πέμπτη 16/9/2010 στις 20.00 σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΔΑΙΔΑΛΟΣ στα Φηρά θα γίνει συνάντηση στελεχών και μελών της Νέας Δημοκρατίας Σαντορίνης με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο. Το θέμα της συνάντησης θα είναι οι περιφερειακές εκλογές της 7/11/2010.

Σε επίσημη ανακοίνωση συνεργασίας εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσουν οι συνδυασμοί «Θηραϊκή Πολιτεία» του κ. Ζώρζου και «Πανθηραϊκό Όραμα» του κ. Χάλαρη. Οι επικεφαλής των συνδυασμών συμφώνησαν ως προς το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο που προβλέπει ο νέος νόμος για τον ενιαίο πλέον Δήμο Θήρας.

Με το ψηφοδέλτιο «Σαντορίνη, Θηρασιά, Διαφάνεια, Ανάπτυξη, Όραμα, Ενότητα» θα συμμετάσχει στις ερχόμενες εκλογές ο δήμαρχος Θήρας κ. Ρούσσος. Οι διαδικασίες για την οργάνωση του ψηφοδελτίου έχουν ξεκινήσει.
Έτσι κι αλλιώς..!

Μπορεί η αγορά να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής αστάθειας, πλήν όμως το Επιμελητήριο Κυκλάδων πιστό στον ρόλο του για την ανάπτυξη αλλά και την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων διοργάνωσε με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του Προγράμματος «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενημέρωσης των επιχειρήσεων του Νομού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π) Κυκλάδων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία), Εταίρο του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ), για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2010, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στην Ερμούπολη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του Προγράμματος «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ», το οποίο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013.
Η εκδήλωση έγινε σε απευθείας διασύνδεση, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τα τοπικά γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Ενώ, ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα διοργανώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων την 1η Σειρά Κυκλάδων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα νησιά Άνδρος, Θήρα, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Τήνος, στις συνεδριακές αίθουσες των γραφείων του Επιμελητηρίου.
Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010 και ολοκληρώνεται το Μάιο του 2012. Τα μαθήματα διεξάγονται δύο διήμερα το μήνα την Παρασκευή από 17:00 έως 21:30 και το Σάββατο από 09:00 έως 17:00.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, κο. Παναγιώτη Θεοδωράκη, τηλ. 22810 82346  22810 82346 e-mail: ptheodor@cycladescc.gr  καθώς και στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρος, Θήρα, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Τήνος.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ. http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=15910

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2010

Μια (άλλη) μικρή Ελλάδα
ή
Μια κατάσταση-επανάσταση, που δεν μπορεί να είναι για κανέναν ευχάριστη..
στη Αριστερά, και πιο συγκεκριμένα, στον Συριζα, εννοούμε...

-κατέβα
-οχι, δεν κατεβαίνω, σιγά μη σου κάνω το χατήρι
- για τον κόσμο, οχι για μένα
-ρε δεν πα να .. κι ο κόσμος. εγω θέλω να κατέβω αλλού
-μήπως έχεις οιδηπόδειο;
- τι ναι αυτό;
-είναι αυτό που μπορεί να μην χόρταινες αγάπη, να είσαι σε μονιμη κόντρα με το περιβάλλον σου
-μπά, δε νομίζω.. απλά θέλω να κατέβω αλλού, θέλω να αποφασίζω εγω για την πάρτη μου
-και η ενότητα; τι θα λέει ο κόσμος;
- δεν με νοιάζει, πάντα έτσι ήταν εδω. τι το πέρασες, κουκουέ ή Παπανδεικό πασόκ; (όπου Γιώργος, μάλαμα)
-καλά, τότε κάνε οτι καταλαβαίνεις
-δεν περίμενα να μου το πείς..
-ο κόσμος λέει ότι τρωγόμαστε μεταξύ μας και τα κάνουμε μαντάρα…
-δεν φταίω εγώ..
-δεν τα βρίσκουμε, ξανά; όπως ήμασταν; να γίνουμε καλό τίμ;
-είδες που σου λέω… εσύ μιλάς άλλη γλώσσα… έχουμε πάψει να καταλαβαινόμαστε…σου έδειξα εμπιστοσύνη ..
-σε υπάκουγα….
-με είχες ανάγκη, δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς
- αλλά το έκανα καλά
-σε εκπαίδευσα
-κι ακόμα, έτσι γίνεται;
-όχι, τώρα είναι αλλιώς…τώρα έχω θυμώσει, πήρες πολύ αέρα
-έτσι μου λέγατε να κάνω
-δεν σου έλεγα εγώ τέτοια….
-δεν γίνεται να τα βρούμε;
-δεν γίνεται..
Ελλάδα, μια χώρα στα πρόθυρα της μελαγχολίας.... (ε, νισάφι πιά με την χρεοκοπία...)
ή
ή που θα τον πηδήσουμε ή που θα ... μας πηδήσει ο χειμώνας τούτος ...

Τι είναι είδηση αγαπητέ -αναγνώστη- μου;
Αυτά που ζούμε -μέσα μας- κι αυτά που αντιλαμβανόμαστε ή οι ειδήσεις των 8;
Ενα ατελείωτο λέγε -λέγε δηλαδή μεταξύ των ιδίων και των ιδίων προσώπων, σαν να θέλεις δηλαδή να κόψεις απο μια παρέα και να μην μπορείς. Να σε κυνηγάει και να σου επιβάλεται και να λέει τα δικά της.
Θυμάμαι τον κ. Πρετεντέρη να λέει κάποια στιγμή πέρσυ ή πρόπερσυ οτι «είναι φοβερό -το έλεγε υποτιμιτικά και με έκπληξη- να έχουν μεγαλύτερη θεαματικότητα οι μελιτζάνες απο τις ειδήσεις!» (οι άσπρες άραγε;!) Εννοόντας οτι πιο πολύς κόσμος έβλεπε τα σόου με τα μαγειρέμα τα παρά τους πολιτικούς, τσακωμούς των 8....
Μα, άδικο έχει ο κόσμος; (τυχαίο; δεν νομίζω...) Κουράστηκε ο κόσμος, έχει κουραστεί απο καιρό ο κόσμος, απλά δεν μπορούσε να το εκφράσει με την ευκολία που μπορεί σήμερα μετά (μετά;) και την -παρολίγο- χρεοκοπία «μας»....
«Αν σωθούμε τελικά» που έλεγε χθές ο υπουργός του πολιτισμού και του τουρισμού... Προφανώς για να δώσει έμφαση στον σωσμό.... ή για να μας απειλήσει…(!)
«ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε!» δηλώνει ο πρωθυπουργός κι ομολογώ ότι πολύ με προβληματίζει. Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω εάν προσπαθεί να με κάνει να αισθανθώ αισιόδοξα, ή με απειλεί… ή εάν τον «σωσμό» της χώρας τον έχει πάρει πολύ προσωπικά, κι ως εκ τούτου θεωρεί εαυτόν σωτήρα κι ευεργέτη (οδηγείται στο να την ψιλό-ψωνίσει δηλαδή). Θα -τον- προτιμούσα να αναφέρεται
στο έργο, στις αλλαγές, που έχει κάνει και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να «προοδεύσει» η χώρα, στις αλλαγές που του ζητούσε άλλωστε πολύς κόσμος, παρά νε με «απειλεί» με την «χρεοκοπία», την οποία στο κάτω δεν προκάλεσα εγώ, ούτε ο πολύς κόσμος που αισθάνεται ότι απειλείται….

"Άνευρη" μου φάνηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες ερωτήσεις ερωτήσεις... εδώ που τα λέμε σε μερικούς ανθρώπους ταιριάζει καλύτερα να είναι αντιπολίτευση.. τους είναι πιο ευκολο…έτσι και τους δώσεις την εξουσία, μπερδεύονται..
Πέρσυ υπήρχαν τα λεφτά, φέτος δεν υπάρχουν, πέρσυ θα «κόνταινε» το κυβερνητικό σχήμα, φέτος διευρύνθηκε.. καλά το έγραψε συνάδελφός μου -στην «Καθημερινή»- στην ονοματοδοσία αυτή η κυβέρνηση τα πάει καλά, μέχρι και υπουργείο για την διατροφή μας έχουμε … ως προς το «έργο» υπάρχει πρόβλημα…

Άμα δεν ήτανε και το παπούτσι, στο ντούκου θα πέρναγε η φετινή φιέστα...
Κι εδω που τα λέμε δεν ήταν και τόσο τραγικό το περιστατικό... εδω κοτζάμ Μπούς το χει φάει κατακούτελα, οι διαιτητές στην Ελλάδα τρώνε ξύλο με το τουλούμι, στις πορείες στην Αθήνα γίνεται το έλα να δεις και πέφτουν και μπόλικες «ψιλές», it was about time να περάσει κι απ το πρωθυπουργικό κεφάλι ενα ξώφαλτσο μοκασίνι…
Το θέμα σε κάθε περίπτωση, είναι να μην πρόκειται για τσόκαρο… που πονάει πιο πολύ και παραπέμπει και αλλού….

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

Το εν πλω κυκλοφόρησε.


Το εν πλω αποτελεί το νέο ελπιδοφόρο εγχείρημα της ΜΚΟ ερευνητικής οργάνωσης στο χώρο της προστασίας του Περιβάλλοντος και των θαλασσών "Αρχιπέλαγος".
Στόχος της εφημερίδας είναι να κοινωνήσουμε τις δράσεις μας, να προβάλουμε θέματα που αφορούν όλους, να διεγείρουμε σκέψεις και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Όλα σχεδόν τα άρθρα που παρατίθενται στο εν πλω αφορούν καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα με τα οποία ασχολείται καθημερινά η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους και τα οποία παραμένουν, μέχρι σήμερα, άλυτα.
Σε αυτή την πορεία θα γίνουμε ενοχλητικοί απέναντι σε όσους υπηρετούν το κατεστημένο που οδηγεί καθημερινά το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας σε διαρκή υποβάθμιση. Θέτουμε επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα και σας καλούμε να στηρίξετε τόσο τη διάδοση τους, όσο και τη λύση τους.
Διαβάστε το πρώτο τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή εδω
Για την ένταξη των έργων
«Αποκατάσταση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καμείρου Ρόδου», προϋπολογισμού 1,2 εκ. €
και «Αρχαιολογικός περίπατος πόλεως Κω» προϋπολογισμού 700 χιλ. €
στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 μας ενημέρωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Νωρίτερα μας είχε ενημερώσει για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Διαπλάτυνση Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου από Φαληράκι μέχρι Κολύμπια».
Το έργο χαρακτηρίζεται «έργο γέφυρα» μεταξύ του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του ΕΣΠΑ, καθώς ένα μέρος του προϋπολογισμού 10 εκ. € χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Οδικοί Άξονες, Λιμάνια, Αστική Ανάπτυξη 2000-2006», ενώ το υπόλοιπο τμήμα του προϋπολογισμού 13 εκ. €, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.


Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Έργο της Επιτροπής είναι η ορθή και πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3870/2010 και των σχετικών κανονιστικών πράξεων που αφορούν τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, ήτοι στον έλεγχο των έγγραφων και επώνυμων καταγγελιών σχετικά με την προεκλογική προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων και στον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων.


Ο υποψήφιος Περιφεριάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος περιόδευσε το Σάββατο και την Κυριακή 4 και 5 / 9/2010 στα νησιά Πάτμο, Κάλυμνο, Λέρο και Κω, ενω το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου περιόδευσε στους δήμους Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου.
Ο Κος Κόκκινος σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που είχαν υλοποιηθεί επί θητείας του στην Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2004-2009) όταν στα νησιά αξιοποιήθηκαν πάνω από 220 εκ. ευρώ από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και τα στελέχη του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν την Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τους αρχηγούς τους Αντώνη Σαμαρά και Γεώργιο Καρατζαφέρη για τις δηλώσεις στήριξής τους στον εν λόγο συνδυασμό για τις Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

«Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως εποχή των «μεγάλων αλλαγών» και των «γρήγορων ταχυτήτων» στην εποχή που χαρακτηρίζεται ως εποχή του «ηλεκτρονικού διαφωτισμού» και της καινοτομίας, η προσπάθεια για την απόκτηση των γνωστικών εφοδίων, αποτελεί το σίγουρο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά σε αυτήν την μεγάλη πρόκληση, η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να θέτει την υπόθεση της παιδείας σε απόλυτη προτεραιότητα.
Ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας και οι πολίτες περνούν δύσκολες ώρες, η Παιδεία πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα.» αναφέρει στο μηνυμά του για την ένερξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Χαράλαμπος Κόκκινος.