Παρασκευή, Αυγούστου 10, 2012

αλήθεια είναι ή ονειρευτηκα; απόψε στο Μέγαρο Γκύζη

Απόψε Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 21.00 στο Μέγαρο Γκύζη με ελεύθερη είσοδο, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις, θα παρουσιαστεί η παιδική αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Αλήθεια είναι ή ονειρεύτηκα;» με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, η οποία έχει επηρεάσει με το στυλ της τις νεότερες γενιές αφηγητών.
  
Η ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη είναι πολύ γνωστή για την ενασχόλησή της εδώ και 20 χρόνια με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης, ιδιαίτερα σε μουσειακούς χώρους όπως τα Μουσεία Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Τέχνης, τα Ιδρύματα Μιχάλη Κακογιάννη, Μείζονος Ελληνισμού κ.α. Η πολύχρονη εμπειρία της την οδηγεί και της επιτρέπει μια διαφορετική προσέγγιση του υλικού της, ακόμα πιο αυτοσχεδιαστική, με πειραματισμούς που παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη μορφή performance.                                                                                              

επίσκεψη Χρυσόγελου σε Σαντορίνη και Θηρασιά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου,

Το τριήμερο 10-12 Αυγούστου, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, θα περιοδεύσει στη  Σαντορίνη και Θηρασιά, και θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο κ Ζώρζο, τη διοίκηση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων από τον χώρο της εστίασης, τον πρόεδρο των αλιέων κ. Πρέκα, την Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond κι ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 11.30 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines), στον Πύργο της Σαντορίνης.

«όχι στον ρατσιστικό παροξυσμό» απο τον Νίκο Συρμαλένιο

Μέσα απο το κείμενο που ακολουθεί, ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων με τον Σύριζα, τοποθετείται ως προς τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «τα φαινόμενα αυτά, αναδεικνύουν επιπτώσεις και τις παρενέργειες μιας βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, πλήν όμως είναι λάθος να οξύνουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας..»

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η βάναυση κακοποίηση του 15χρονου κοριτσιού και ο ρατσιστικός παροξυσμός. Τρία περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας στις Κυκλάδες τις τελευταίες μέρες, ανέδειξαν και πάλι τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες μιας βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η ανθρωπότητα.
Πρόκειται για την αποτρόπαιη κακοποίηση του 15χρονου κοριτσιού από το νεαρό Πακιστανό στην Πάρο, για την εν ψυχρώ δολοφονία του ιδιοκτήτη μπαρ στη Σύρο από τον 62χρονο εργαζόμενο του Νεωρίου, για τη σύλληψη ζεύγους Αφγανών στη Σαντορίνη που προωθούσαν μέσω του αεροδρομίου με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ομοεθνείς τους προς χώρες της Ευρώπης.   
Κάποιοι, αξιοποιώντας τη δίκαιη κατακραυγή για τη βάναυση κακοποίηση του 15χρονου κοριτσιού, ανάμεσα τους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αλλά και το κόμμα του κ. Καμμένου, νόμισαν ότι βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία για να «λυθεί» το μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι αν οξύνουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας θα δοθεί ένα αποφασιστικό κτύπημα στο οξύ πράγματι πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Όμως το πρόβλημα αυτό που εδράζεται κυρίως στη ζοφερή πραγματικότητα του κέντρου της Αθήνας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων και περιοχών της χώρας, όπου συσσωρεύονται χιλιάδες εξαθλιωμένοι παράνομοι μετανάστες, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις εκστρατείες εθνοκάθαρσης της Χρυσής Αυγής, ούτε βέβαια με τις επιχειρήσεις σκούπα «Ξένιος Ζεύς», που με τη στήριξη και των κυρίαρχων μμε, πλασάρουν προς τον ελληνικό λαό την αυταπάτη ότι έτσι θα υπάρξουν ριζικές λύσεις στο πρόβλημα, η εγκληματικότητα θα σταματήσει, η οικονομία θα επανέλθει στα ανθηρά της επίπεδα, οι μολυσματικές νόσοι θα απομακρυνθούν και πλέον η χώρα αμόλυντη και καθαρή, θα βαδίσει στο δρόμο του παραδείσου….
Όλοι αυτοί, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, ότι οι πραγματικές αιτίες αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που περιλαμβάνει όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους έλληνες πολίτες συνολικά, είναι η συνεχιζόμενη εξαθλίωση και φτώχεια που παράγεται από τους πολέμους, από την ανακατανομή πόρων και αγαθών υπέρ του πλούτου, από τον έλεγχο των παγκόσμιων αποφάσεων από την ολιγαρχία μιας κάστας οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών συμφερόντων, από τις πολιτικές τύπου μνημονίων, σε τελευταία ανάλυση από ένα σύστημα κεφαλαιοκρατικής εξουσίας, που οδηγεί σε δυστυχία και απελπισία δισεκατομμύρια ανθρώπους όπου γης.
Αν όλα αυτά ήταν κατανοητά, θα μπορούσαν οι συμπολίτες μας στη χώρα αλλά και στις Κυκλάδες, να κατανοήσουν ότι τα τρία περιστατικά που περιγράψαμε παραπάνω, έχουν κοινές αιτίες και ρίζες, που αν δεν αρθούν, η ανθρωπότητα θα βαδίζει σε βαθύτερη κρίση χωρίς επιστροφή. Η φτώχεια, η απελπισία, η εξαθλίωση,  η ανεργία, η ζωή χωρίς ελπίδα, θα βαθαίνουν ακόμα περισσότερο και τότε οι απονενοημένες κινήσεις, ο πανικός, η επιθετικότητα, η βαρβαρότητα, η  κτηνωδία, η εγκληματικότητα θα γίνουν νόμος της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι η τεράστια εξάπλωση των ψυχικών διαταραχών, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι απόλυτη απόρροια των παραπάνω.
Αντί λοιπόν να στεκόμαστε απλά στην καταδίκη ή και στην πρόσκαιρη ικανοποίηση από πράξεις που ικανοποιούν πρόσκαιρα το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ας αγωνιστούμε δυνατά για να ανατρέψουμε τις πραγματικές αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Ας μην στεκόμαστε παρατηρητές στη βαρβαρότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ας παλέψουμε για να υπάρξει πραγματικά δικαιότερος κόσμος, Για να υπάρξουν ανατροπές. Για να υπάρξει ουσιαστική ανακατανομή πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αναζητούν τύχη έξω από τις πατρίδες τους, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και η κατευθυνόμενη ένταση των φυλετικών, θρησκευτικών και εθνοτικών διακρίσεων.
Για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις λογικές εξυπηρέτησης των τοκογλύφων, για να υπάρξει Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, Ευρώπη των λαών, όπου όλες οι χώρες μέλη θα έχουν ισότιμο βάρος και λόγο στις αποφάσεις. Για να υπάρξει ριζική αναθεώρηση των  αποφάσεων του τύπου «Δουβλίνο II», που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, που υποχρεούνται να παραμένουν στη χώρα εισόδου, χωρίς να μπορούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες προορισμού, όπου οι μετανάστες επιθυμούν. Για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, για να είναι τα σύνορα μας, κοινά σύνορα της Ε.Ε.     
Πέραν αυτών, θα πρέπει να προχωρήσουν και μέτρα βραχυμεσοπρόθεσμα που μπορούν κάπως να ανακουφίσουν το πρόβλημα. Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου 3907/2011 για το άσυλο, έτσι ώστε να εξετάζονται με ταχύτητα οι αιτήσεις των χιλιάδων ανθρώπων, που τώρα συσσωρεύονται περιμένοντας τις σχετικές αποφάσεις. Να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δημιουργία ανοικτών κέντρων προσωρινής φιλοξενίας όπου θα προσφέρονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας ώστε να μην ενοχλούν και να μην ενοχλούνται, ώστε να προσφέρουμε σε κατεστραμμένους ανθρώπους ανακούφιση αλλά και να επιτρέψουμε στους Έλληνες να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους βάζοντας τέλος στις εκρηκτικές συνθήκες που υποθάλπει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Να στηριχθούν οικονομικά οι περιοχές  που εσκεμμένα έχουν εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε γκέτο όπου Έλληνες και μετανάστες είναι στο έλεος της ανέχειας και της εγκληματικότητας. 

«πρίν, τώρα και μετά» απο τον Γιάννη Μαρίνο καθώς και έκθεση με γκραβούρες και ζωγραφικής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία» του Πύργου,

Η καθιερωμένη ομιλία του δημοσιογράφου και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Μαρίνου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 12/8/2012, ώρα 20.30, στον πολιτιστικό σύλλογο "Εστία Πύργου Καλλίστης", με θέμα "ΠΡΙΝ - ΤΩΡΑ και ΜΕΤΑ". 
Την ίδια μέρα και ώρα, στο χώρο της Εστίας θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με γκραβούρες του Μάριου Πλωρίτη και έκθεσης ζωγραφικής με εκκλησίες του Πύργου της κας Κυβέλης Μουσούρη, στο πλαίσιο της 1ης Μπιεννάλε Τέχνης Σαντορίνης.

ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τις νέες περικοπές στους δήμους...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων σχετικά με τα όλο και νεότερα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, αναφέρεται οτι, 

Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει. Την κατάρρευση δηλαδή, της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα –που παρά τα όποια του προβλήματα– εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει  την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Πουσσαίος - Παπαθεοδώρου (είναι υφυπουργός Παιδείας...) συνάντηση εν όψει της (ομαλής..) έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς...

Με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέθεσε στον Υφυπουργό την ανάγκη για ανάπτυξη των δομών Παιδείας στα νησιά των Κυκλάδων, όπως είναι η λειτουργία ολοήμερου και του μουσικού σχολείου και η επικοινωνία μεταξύ των σχολικών μονάδων, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές, δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τον κ. Παπαθεοδώρου ότι εξ αιτίας των οικονομικών συγκυριών που επικρατούν, το αυξημένο κόστος διαβίωσης στα νησιά μας, καθώς και η μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών και δη των αναπληρωτών, έχουν οδηγήσει σε δυσκολία κάλυψης των θέσεων καθώς αφενός δεν δύνανται να καλύψουν τα έξοδα τους και αφετέρου δεν έχουν ιδιαίτερα κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων.

“Στα 24 νησιά των Κυκλάδων, εδρεύουν 71 εκπαιδευτικές μονάδες, διδάσκουν 1291 εκπαιδευτικοί και εξυπηρετούν 7,850 μαθητές” τόνισε ο κ. Πουσσαίος ο οποίος συμπλήρωσε ότι είναι σημαντική, η ευαισθητοποίηση των Δήμων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό τη στήριξη αλλά και την προσφορά βοήθειας στους εκπαιδευτικούς μας σε κάθε επίπεδο. 

ερώτηση του Συριζα με στόχο την μείωση του κόστους συγκοινωνιακής πρόσβασης στα νησιά

Ερώτηση στους υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του Συριζα, με θέμα την μείωση του κόστους συγκοινωνιακής πρόσβασης στα νησιά. 

Σύμφωνα με αυτήν,
Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που το εισόδημα των περισσότερων Ελλήνων έχει, λόγω της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής, μειωθεί σημαντικά. Η μετακίνηση πλέον με γρήγορο πλοίο είναι ακριβή, ακόμα και για κοντινούς προορισμούς.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, από την δική τους πλευρά, προχώρησαν σε μείωση των δρομολογίων και μείωση της ταχύτητας των πλοίων.

Κατά την 479η σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της 28ης και 29ης Μαρτίου 2012 με θέμα «Ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά η ΕΟΚΕ υιοθέτησε γνωμοδότηση  σύμφωνα με την οποία θεωρεί απολύτως απαραίτητο να βελτιωθεί η πρόσβαση στα νησιά και οι συνδέσεις μεταξύ τους, δεδομένου ότι σύμφωνα και με το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι νησιωτικές περιοχές αναγνωρίζονται ως ζώνες με συγκεκριμένα μειονεκτήματα, οι οποίες χρήζουν ειδικής προσοχής

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε,
Προτίθεσθε να πάρετε άμεσα μέτρα προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος της μετακίνησης ατόμων και της μεταφοράς εμπορευμάτων σύμφωνα με την εφαρμογή της αρχής της εδαφικής συνέχειας και τη βελτίωση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 δεδομένου ότι η προσβασιμότητα αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για να γίνουν οι νησιωτικές περιοχές πιο ελκυστικές;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την στήριξη των απομακρυσμένων νησιών, ιδιαίτερα στους τομείς των συγκοινωνιών σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης Βουλευτής Ηρακλείου, Γάκης Δημήτριος  Βουλευτής Δωδεκανήσων, Δρίτσας Θοδωρής  Βουλευτής Α Πειραιά, Κοντόνης Σταύρος  Βουλευτής Ζακύνθου, Σαμοΐλης Στέφανος Βουλευτής Κέρκυρας, Συρμαλένιος Νίκος  Βουλευτής Κυκλάδων

συγκροτήθηκε η Τ.Ε. Συριζα Μήλου

Στην εκλογή συντονιστικής γραμματείας προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μήλου κατά την ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.
Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν η διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα.
Η Τοπική Επιτροπή εξέλεξε γραμματεία, η οποία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της δράσης στο νησί και της οργάνωσης της προσυνεδριακής διαδικασίας εως το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα και καλεί τους πολίτες της Μήλου να εγγραφούν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η ηλεκτρονική διεύθυνσή της είναι: syrizamilou@gmail.com και το τηλέφωνο:  6975915593

πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Π.Ν.Α. μέσω των Επιμελητηρίων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου δύο έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Νότιο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. €. Τα έργα αυτά που σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα που πλήττονται καθημερινά από την οικονομική κρίση.

Αναλυτικότερα τα έργα που εντάχθηκαν είναι τα εξής:

Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης της επιχειρηματικότητας στο Νομό Κυκλάδων (1,5 εκ. €)
Το έργο αυτό του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προβλέπει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, πολυγλωσσικού και πολυμεσικού ψηφιακού περιβάλλοντος για την παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει 4 επιμέρους δράσεις: Ψηφιακή ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, διοργάνωση εικονικών εκθέσεων, ψηφιακές υπηρεσίες για την τόνωση των συναλλαγών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Ψηφιακές δράσεις Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (500 χιλ. €)
Το έργο προβλέπει δράσεις για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με στόχο να γίνουν αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες του προς τους επιχειρηματίες. Περιλαμβάνει δράσεις όπως:  ανάπτυξη ηλεκτρονικής αγοράς τοπικών προϊόντων για την προβολή και διάθεσή τους, αρχειοθέτηση φακέλου επιχείρησης και υπηρεσίες ψηφιοποίησης αρχείων των μελών του Επιμελητηρίου, ψηφιακές υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης και υποστήριξης της τοπικής απασχόλησης, απόδοση αριθμού γενικού μητρώου και προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού.

διευκρινιστικό επι των επιπλέον αρμοδιοτήτων των περιφερειακών συμβούλων....

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης εσωτερικής λειτουργίας της Π.Ν.Α. και σχετικά με προ ημερών ανακοίνωση για την αύξηση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Συμβούλων, ανακοινώνεται ότι,

Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σχετικά με την πρόσφατη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία επί της ουσίας αναφέρονται στην αντιμισθία που αυτοί λαμβάνουν, και προκειμένου για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προκειμένου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία αλλά και τον έλεγχο των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών δομών της  στα νησιά  που λειτουργούσαν τα πρώην Επαρχεία, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας εκχώρησε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε Περιφερειακούς Συμβούλους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με γνώμονα την ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων και την επιτόπια εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας.

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4071/2012 «Καλλικράτης 2» και συγκεκριμένα με το άρθρο 7 παρ.4 ορίστηκε ότι στις νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, εξαιρουμένων εκείνων που ήταν έδρες τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων (δηλ. Σύρος και Ρόδος), ο περιφερειακός σύμβουλος στον οποίο ο Περιφερειάρχης έχει μεταβιβάσει αρμοδιότητές του δικαιούται αντιμισθίας.
Σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη (αιτιολογική έκθεση : http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=58145e52-08e9-4718-8e1f-6c6397436931 ) η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί μια λύση στο σημαντικό πρόβλημα της λειτουργίας της περιφερειακής αρχής στις νησιώτικες περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχουν ήδη από παλαιά εγκατεστημένες περιφερειακές πλέον υπηρεσίες (τα παλαιά επαρχεία) και απαιτείται εκεί η συνεχής παρουσία ενός πολιτικού οργάνου για να εκπροσωπεί τον περιφερειάρχη και να επιλύει άμεσα θέματα της αρμοδιότητας και της λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών.
Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η ευχέρεια στον περιφερειάρχη να αναθέσει αρμοδιότητες σε περιφερειακό σύμβουλο των περιφερειακών ενοτήτων δηλαδή σε περιφερειακό σύμβουλο που εκλέγεται στην αντίστοιχη νησιώτικη περιφερειακή ενότητα με περιοχή ευθύνης την ίδια περιφερειακή ενότητα. Αυτός ο περιφερειακός σύμβουλος που ουσιαστικά έχει μέρος των κατά μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του περιφερειάρχη, όμοιες αλλά μικρότερης γεωγραφικής και διοικητικής κλίμακας από εκείνες του αντιπεριφερειάρχη δικαιούται αντιμισθίας. Η αντιμισθία είναι ίση με το τριάντα τοις εκατό (30%) της αντιμισθίας του αντιπεριφερειάρχη.
Αυτονόητο είναι ότι την αντιμισθία δικαιούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι ουσιαστικά θα παρέχουν έργο σε νησιά όπου υπάρχουν υπηρεσιακές δομές (και δεν εννοούμε ένα και μοναδικό γραφείο), δεν εργάζονται στο δημόσιο και δεν είναι συνταξιούχοι. Εξ’ άλλου για τα θέματα αυτά έχει υποβληθεί από την υπηρεσία μας σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως αφορά το πολύ σε δυο  Περιφερειακούς Συμβούλους από τους έντεκα στους οποίους έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες. Επιπλέον το ποσό της αντιμισθίας σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το μισθό ενός νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 

Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2012

τοποθετήσεις, σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, απο πλευράς Μεγαλοχωρίου καθώς και του επικεφαλής της μειοψηφίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιωσήφ Πέρρου που παρακολούθησε την συνάντηση των κατοίκων του Μεγαλοχωρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανάδειξης περιοχής του δημοτικού διαμερίσματος ως πρώτου επιλεγέντος σε μελέτη σχετικά με την χωροθέτηση του σημείου επεξεργασίας των απορριμμάτων,
με τη 2η συνάντηση κατοίκων του χωριού, παρουσία και του Δημάρχου, για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπερτονίστηκε εκ νέου η αρνητική στάση από πλευράς Μεγαλοχωρίου για το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου αποβλήτων και συστήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από την Πρόεδρο του χωριού, εκπροσώπους των δύο συλλόγων και κατοίκους ώστε να κινηθούν περαιτέρω εκείνες οι διαδικασίες ανάδειξης της αρνητικής στάσης των Μεγαλοχωριανων.

Στο ίδιο θέμα, με συνέντευξή του (9.8.2012) ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας, εξέφρασε την στήριξή του στην Δημοτική Αρχή ως προς την επιλογή της να ανοίξει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για πολιτική απόφαση και επιλογή καθώς και για την ανάγκη να λυθεί το ζήτημα αυτό που ταλαιπωρεί το νησί τα πολλά τελευταία χρόνια.
Παράλληλα ο κ. Σιγάλας υπερασπίστηκε την μελέτη κάνοντας λόγο για την ανάγκη εφαρμογής της, με ότι αυτή θα προβλέπει και θα προκρίνει ως χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, μπροστά στον κίνδυνο επιβολής προστίμων σχετικά με τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η διαχείρησή τους, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει ακόμη και τις παραιτήσεις των αιρετών προσώπων που δεν αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη χωροθέτησης και δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Σαντορίνη.


Συμπληρωματικό (13.8)


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σιγάλας στην συνέντευξή του, οι επιπτώσεις απο την ύπαρξη της χωματερής στο σημείο στο οποίο βρίσκεται έχουν δημιουργήσει σοβαρές, ορατές και μη ζημιές και επιπτώσεις στο περιβάλλον, (σ.σ. το οποίο δεν είναι μια αόριστη θεωρητική έννοια, αλλά το μέρος στο οποίο ζούμε και μας «θρέφει»...) τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε με τα «μελανότερα χρώματα» στις επιπτώσεις, απο την ανεξέλεγκτη ταφή των απορριμμάτων, στον υδροφόρο ορίζοντα, σημειώνοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει κάποια μελέτη ως προς αυτό, πλήν όμως είναι λογικά αδύνατο, οι τόνοι καθημερινά των σκουπιδιών οι οποίοι σκεπάζονται με χώμα, να μην «στραγγίζουν» μέσα στην γη, και να μην μολύνουν τα υπόγεια ύδατα...

Σχετικά με την μελέτη για την δημιουργία ΧΥΤΑ η οποία παρουσιάστηκε σχετικά πρόσφατα, δήλωσε οτι την εμπιστεύεται, και σε οτι αφορά αυτά που προβλέπει σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, και σε οτι αφορά το κόστος λειτουργίας της ενω υποστήριξε οτι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Σε οτι αφορά την πολιτική πλευρά του θέματος, έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής, καθώς και της παράταξής του, μιας και πρόκειται για ενα θέμα που ζητά άμεση λύση και που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδω και χρόνια.

Σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις, τις χαρακτήρισε λυπηρό γεγονός, και κυρίως το οτι οι κάτοικοι της περιοχής του Βουρβούλου, μοιάζει να μην έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Σιγάλας εξέφρασε την έκπληξή του που στελέχη της δημοτικής Αρχής, δεν στηρίζουν την μελέτη, για την επίλυση ενός θέματος που ταλαιπωρεί εδω και χρόνια το νησί. 

Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

σεμινάρια θεατρικής παιδείας από το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το 2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ διοργανώνει το Θεατρικό Εργαστήρι Σαντορίνης (Θ.Ε.Σ.) από 20-26 Αυγούστου για παιδιά του Δημοτικού και 27 Αυγούστου ως 5 Σεπτεμβρίου για Ενήλικες.

Α. ΣΠΟΥΔΗ στο "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ "

Στη φετινή συνάντηση οι πιο μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να  παίξουν Θεατρικά - Ρυθμικά Παιχνίδια, να αυτοσχεδιάσουν, να χορέψουν ( βάση Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού- ) , να μάθουν να τοποθετούν το σώμα τους (Κινησιολογία- Yoga )
και τη φωνή τους ( Ορθοφωνία , Αναπνοές),  να τραγουδήσουν (μόνοι τους αλλά και με παρέα), να κατασκευάσουν μάσκες, να παίξουν ρόλους με κουστούμια - νεράιδες, ξωτικά, βασίλισσες και βασιλιάδες -απο το υπέροχο έργο του Σαίξπηρ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (υποκριτική) και το πιο σημαντικό να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να νιώσουν αυτοπεποίθηση.

Β. Σπουδή στον Σαίξπηρ και στα έργα του : "΄ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ", "ΤΡΙΚΥΜΙΑ", "ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ", " ΤΟ ΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΙΓΓΛΑΣ".

Οι μεγαλύτεροι φίλοι μας θα διδαχθούν: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός, Κινησιολογία,
Χορός (Σύγχρονος ,κλασσικός) Υοga-Pilates, Ορθοφωνία- Αναπνοές -Τοποθέτηση φωνής, Τραγούδι (ομαδικό- ατομικό) , Θεατρικό παιχνίδι (γιατί και οι μεγάλοι πρέπει να έρθουν σε επαφή το παιδί μέσα τους).

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00-14:00 Καθημερινά σε αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ: 22860-82244, 6940862444 καθώς και στην γραμματεία του Κλειστού Γυμναστηρίου.

8 Αυγούστου - «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών «Αρχιπέλαγος» η  σημερινή μέρα, η 8η Αυγούστου, έχει θεσπιστεί μέσα από Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρέχει το Ινστιτούτο,

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι αλιεύουμε και καταναλώνουμε τα ψάρια με ρυθμό γρηγορότερο από αυτόν που χρειάζονται για να αποκατασταθούν τα ιχθυαποθέματα, με αποτέλεσμα να αδειάζουμε τις θάλασσές μας και να αναζητούμε τα θαλασσινά που καταναλώνουμε σε ύδατα άλλων χωρών.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το Δίκτυο OCEAN2012 θέσπισε την «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) η οποία εκφράζει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ψάρια.

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή καθορίζεται από τα δεδομένα κατανάλωσης θαλασσινών των Ευρωπαίων και τα διαθέσιμα εγχώρια ιχθυαποθέματα.
Η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν για το 2012, η 6η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ε.Ε. κατανάλωνε ψάρια μόνο από τα δικά της ύδατα, θα εξαντλούσε όλα τα αποθέματά της στις 6 Ιουλίου και, από τις 7 Ιουλίου, θα βασιζόταν απόλυτα σε εισαγόμενα ψάρια, βάσει των σημερινών δεδομένων κατανάλωσης. Από το 2000, η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) της Ε.Ε. μετατίθεται συνεχώς νωρίτερα μέσα στο έτος, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη εξάρτησή μας από εισαγόμενα ψάρια.

Για την Ελλάδα, η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) είναι η 8η Αυγούστου. (πράγμα που σημαίνει, βάση της ημερομηνίας στην οποία τοποθετείται η συγκεκειμένη μέρα, οτι η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες, έχει αρκετά ακόμη αποθέματα ψαριών, καθώς και οτι το ισοζύγιο παραγωγής - κατανάλωσης, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα..) 

Παρ’ όλο που οι θάλασσές μας είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, η υπεραλίευση και οι αλιευτικές πρακτικές όπως το ψάρεμα με μηχανότρατες και δυναμίτη έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματά μας σε ψάρια. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον της χώρας μας αλλά και την οικονομία της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων μόνο σε 43 περιοχές της Ευρώπης θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας.

«Η Ε.Ε. έχει τα μεγαλύτερα και κάποια από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία στον κόσμο αλλά έχουμε αποτύχει να τα διαχειριστούμε υπεύθυνα. Για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας για θαλασσινά, υπεραλιεύουμε πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε η Αναστασία Μήλιου Υδροβιολόγος, συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας του Αρχιπελάγους,  Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας και μέλος του OCEAN2012. «Για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική τάση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας και να αρχίσουμε όλοι να καταναλώνουμε υπεύθυνα και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα». 

Το Δίκτυο OCEAN2012 είναι μια συμμαχία οργανώσεων που εργάζονται εντατικά για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο να σταματήσει η υπεραλίευση των θαλασσών, να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και να εξασφαλισθεί η κοινωνική δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγειών ιχθυαποθεμάτων.
Το δίκτυο OCEAN2012 ξεκίνησε και συντονίζεται, από τη ΜΚΟ Pew Environment Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για να σταματήσει η υπεραλίευση στους ωκεανούς παγκοσμίως.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι συντονιστής φορέας του Δικτύου OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τρίτη, Αυγούστου 07, 2012

o Ιούλιος Βερν θα ζήλευε τους έλληνες ερευνητές της υποθαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα» (5.8.2012) σχετικά με τις έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο γύρω από την Σαντορίνη «Ο Ιούλιος Βερν θα ζήλευε τουςέλληνες ερευνητές και τους συνεργάτες τους οι οποίοι παρακολουθούν ενδελεχώςτην υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης...»

Σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που μας ενημερώνει για την πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών,

Μπορεί η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή να γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες απ’ ό,τι είναι; Θετική απάντηση δίνουν στο ερώτημα έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, οι οποίοι σε συνεργασία με ξένους συναδέλφους τους χαρτογράφησαν τον πυθμένα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου “Κολούμπο” έξω από τη Σαντορίνη. Πριν από λίγες ημέρες οι ίδιοι ερευνητές τοποθέτησαν στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης ειδικά όργανα που θα δίνουν ενδείξεις για την παραμόρφωση του υποθαλάσσιου πυθμένα και μοιράζονται μαζί μας τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα αυτής της αποστολής. Αν το άρθρο σάς ανοίξει την όρεξη για περισσότερα, ίσως κάποια μέρα να μπορέσετε να απολαύσετε ένα πληρέστερο μενού: η δημιουργία ενός υποθαλασσίου πάρκου, όπως προτείνεται από τους επιστήμονες, θα έκανε τη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή κέντρο ενδιαφέροντος και παρακολούθησης όχι μόνον από ειδικούς επιστήμονες αλλά και από τον απλό κόσμο που θα μπορεί μέσα από το Διαδίκτυο ή επί τόπου να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον βυθό!

Στο βορειοανατολικό άκρο της Σαντορίνης υπάρχει μια κάτασπρη εκκλησία με τέμπλο από γαλάζιο μάρμαρο με λευκά νερά. Είναι αφιερωμένη στην «Παναγία του Καλού». Το παράξενο αυτό όνομα το κουβαλάει από τότε που τελείωσε «ο καιρός του Κακού». Οταν δηλαδή κόπασε η ηφαιστειακή δραστηριότητα του 1649-50 που πέρα από τις υλικές ζημιές κόστισε και ανθρώπινες ζωές. Η εκκλησία αυτή με την τυπική νησιώτικη αρχιτεκτονική είναι στραμμένη προς την περιοχή όπου βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και θ' ανοίξει βέβαια για να γιορτάσει ο κόσμος και τώρα τον Δεκαπενταύγουστο. Σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και σήμερα, αποτελεί τη στέρεη ανάμνηση των ημερών από τις 27 Σεπτεμβρίου του 1650 ως και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, όταν πραγματικά από το εσωτερικό της Γης η Κόλαση ανέβηκε στην επιφάνεια.

Ύστερα από μια έντονη σεισμική δραστηριότητα η θάλασσα παίρνει ένα ξεθωριασμένο πράσινο χρώμα, καθώς το νερό ζεσταμένο από το πυρωμένο μάγμα που είναι κοντά στο να βρει διέξοδο προς την επιφάνεια ανεβαίνει πρώτο, ένας αφρισμένος προπομπός που θα συνοδευτεί εν συνεχεία από νέφη αερίων και πυρωμένο στέρεο υλικό που πετάγονται στον ουρανό. Για ημέρες πυκνή νέφωση, σεισμοί και τρομακτικοί θόρυβοι δημιουργούσαν μια εφιαλτική κατάσταση. Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι και χιλιάδες οικόσιτα ζώα έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού καθώς δηλητηριάστηκαν. Άλλοι, πιο τυχεροί, απλά έχασαν τις αισθήσεις τους. Τα μεταλλικά αντικείμενα προσβλήθηκαν από τα αέρια και οι εικόνες έχασαν το χρώμα τους από τα νέφη τα πλούσια σε θείο, χλώριο και διοξείδιο του άνθρακα που έμεναν χαμηλά προκαλώντας ασφυξία και αποχρωματισμό των αντικειμένων. Εννέα ναυτικοί που επέστρεφαν με ένα πλοίο φορτωμένο με σιτάρι και έτυχε να περνούν από την περιοχή βρέθηκαν επίσης νεκροί και τα σώματά τους, τα μάτια τους και η γλώσσα τους πρόδιδαν έναν μαρτυρικό θάνατο. Ενα τσουνάμι που ακολούθησε σάρωσε εκκλησίες και ελληνιστικά κτίρια στην Περίσσα και στο Καμάρι, καλλιέργειες, ζώα, ενώ η φύση γενικά δεν ησύχασε πριν από τον Δεκέμβριο. Εκείνη την εποχή η Σαντορίνη βρισκόταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και στο νησί συνυπήρχαν χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί που έφθασαν να προσεύχονται όλοι μαζί τις κρίσιμες ημέρες, όταν το ηφαίστειο έδειχνε να είναι στα χειρότερά του. Οταν δηλαδή και ο ήχος από τα διάφορα φαινόμενα έφθανε ως τα Δαρδανέλια! Την ίδια στιγμή πειρατές λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και Βενετοί είχαν εμφανιστεί, που έδιναν μάχες με τους Τούρκους για την επικράτηση στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο που το υποθαλάσσιο αυτό ηφαίστειο στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης έχει φθάσει ως τις μέρες μας με το όνομα «Κολούμπο». Κατά μία εκδοχή από την αντίστοιχη ιταλική λέξη που σημαίνει «περιστέρι». Και έφθασε να συνδεθεί το ηφαίστειο με το περιστέρι όταν η ελαφρόπετρα που εκτοξεύθηκε από το ηφαίστειο και έπεσε στη θάλασσα σαν χαλάζι απλώθηκε τόσο ώστε να σκεπάσει όσο έφθανε το μάτι την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργώντας μια εικόνα πρωτόγνωρη. Γιατί ήταν σαν να είχαν καθίσει χιλιάδες περιστέρια επάνω στο νερό και να λικνίζονταν από τα ήρεμα πλέον κύματα.

Η ηφαιστειακή δράση στην περιοχή από τη Μινωική Εποχή ως και τον Μεσαίωνα έχει κάνει τη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή όχι μόνο ένα γεωλογικό αξιοθέατο του παρελθόντος αλλά, όπως φαίνεται, και ένα πεδίο δράσης για επιστήμονες που έρχονται από την άκρη του κόσμου για να μελετήσουν το σήμερα. Ρωτήσαμε την κυρία Παρασκευή Νομικού, λέκτορα Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε και στη διεθνή αποστολή του 2010-2011 για τη μελέτη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο και στην τωρινή επιχείρηση εγκατάστασης οργάνων καταγραφής της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην καλδέρα της Σαντορίνης. Πόσα, τελικά, ηφαίστεια έχουμε στο Αιγαίο και για ποιον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή. Οπως μας εξήγησε: «Εκτός από τα χερσαία ηφαίστεια που υπάρχουν κατά μήκος του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου (Σουσάκι, Μέθανα, Πόρος, Μήλος, Αντίμηλος, Σαντορίνη, Κως, Νίσυρος, Γυαλί) με συνολικό μήκος περίπου 500 χιλιομέτρων, τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών στη θαλάσσια έρευνα έχουν ανακαλυφθεί και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια, τα οποία αποτελούν είτε συνέχεια των ήδη χερσαίων ηφαιστείων είτε μεμονωμένους ηφαιστειακούς δόμους και κρατήρες. Ξεκινώντας από τα δυτικά, υπάρχει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Παυσανία (δυτικά από τη χερσόνησο των Μεθάνων), οι υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί δόμοι της Αντιμήλου και το υδροθερμικό πεδίο νότια της Μήλου. Οι υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί δόμοι των Χριστιανών (ΝΔ της Σαντορίνης), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο (ΒΑ της Σαντορίνης) και οι υποθαλάσσιοι δόμοι και κρατήρες γύρω από τη Νίσυρο». Και εδώ ξαναβρίσκουμε τις γνωστές λιθοσφαιρικές πλάκες που δημιουργούν πάντα προβλήματα στα σημεία όπου συναντούν η μία την άλλη. Οπως εξηγεί η κυρία Νομικού: «Το ελληνικό ηφαιστειακό τόξο είναι αποτέλεσμα της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική σε περιβάλλον σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών, και μάλιστα σε απόσταση από το πεδίο σύγκλισης, πίσω από μια μολασσική λεκάνη, όπως είναι η κρητική λεκάνη. Το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης άρχισε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η διάσημη Μινωική Εκρηξη (~1650 π.Χ.) είναι συγκρίσιμη με την ιστορική έκρηξη Tambora της Ινδονησίας το 1815 με συνολικό όγκο ηφαιστειακών προϊόντων περίπου 60.000 κυβικών μέτρων. Η σημερινή μορφή της καλδέρας διαμορφώθηκε μετά τη Μινωική Εκρηξη και είναι η μεγαλύτερη καλδέρα του κόσμου με διάμετρο 11Χ7 χλμ. και στο κέντρο της έχουν δημιουργηθεί από το 197 π.Χ. ως το 1950 (τελευταία έκρηξη) η Παλαιά και Νέα Καμένη. Η καλδέρα έχει διαχωριστεί σε τρεις ευδιάκριτες λεκάνες στα βόρεια, δυτικά και νότια με μέγιστα βάθη 385, 320 και 290 μ. αντιστοίχως με επίπεδο πυθμένα. Η συνέχεια των ηφαιστειακών εκρήξεων στον υποθαλάσσιο χώρο έχει χαρτογραφηθεί με υψηλής ευκρίνειας συστήματα χαρτογράφησης (Multibeam) του ΕΛΚΕΘΕ».

Οπως μας λέει η κυρία Νομικού: «Καταδυόμενοι με το βαθυσκάφος "Θέτις'' του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών μέσα στον κρατήρα του Κολούμπο στα 500 μέτρα εντυπωσιάστηκα όταν αντικρίσαμε τις υδροθερμικές καμινάδες που ήταν καλυμμένες με ένα πορτοκαλί πέπλο βακτηρίων και φυσαλίδες αερίων να διαφεύγουν από διάφορα σημεία του κρατήρα. Το τοπίο ήταν μοναδικό». Οπως φαίνεται λοιπόν στις φωτογραφίες και το περιγράφουν και οι… αυτόπτες μάρτυρες που έχουν την τόλμη και την τύχη να καταδυθούν ως εκεί, ο πυθμένας του κρατήρα δεν είναι ακριβώς ένα άδειο πια κοχύλι. Το περιβάλλον μπορεί να είναι τοξικό αλλά ζωή υπάρχει. Μέσα στο σκοτάδι, σε πολύ υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου, οι μικροοργανισμοί αυτοί αντί να χρησιμοποιούν το φως και με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης να προσπορίζονται ενέργεια έχουν αναπτύξει την «τέχνη» της χημειοσύνθεσης, και από τα τοξικά υλικά που δημιουργούνται πέντε χιλιόμετρα πιο βαθιά στη Γη και βρίσκουν διέξοδο από τις καμινάδες του κρατήρα βρίσκουν τον τρόπο να έχουν ενέργεια και τροφή. Πολλοί επιστήμονες άλλωστε υποστηρίζουν ότι οι πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη αναπτύχθηκαν σε παρόμοια ακραία περιβάλλοντα και με το πέρασμα των χρόνων τροποποίησαν τον μεταβολισμό τους και εισήλθαν στην ατμόσφαιρα. Συνθήκες περιβάλλοντος όμοιες με αυτές των υδροθερμικών πεδίων επικρατούν και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Την είδηση ότι μια ομάδα επιστημόνων τοποθέτησε μηχανήματα μετρήσεων και παρακολούθησης των τεκτονικών κινήσεων στην καλδέρα της Σαντορίνης οι απαισιόδοξοι την ερμήνευσαν ως μια ένδειξη φόβου για επερχόμενη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα μέλη όμως της αποστολής δίνουν τη δική τους εξήγηση για την κίνηση αυτή. Θεωρούν ότι όσο πιο στενά παρακολουθεί κανείς μια γεωλογική δραστηριότητα που συνήθως έχει ορίζοντα αρκετών χρόνων για να παρουσιάσει έξαρση, τόσο πιο εύκολα μπορεί να πάρει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τον πληθυσμό αν χρειαστεί. Ετσι σήμερα οι επιστήμονες της αποστολής παρουσιάζονται περισσότερο ήσυχοι, αφού θεωρούν ότι η περιοχή της καλδέρας έχει κατά κάποιον τρόπο «καλωδιωθεί». Ειδικά όργανα θα πρέπει να παρακολουθούν τις κινήσεις και την τυχόν αλλαγή στην κλίση του εδάφους, την απόσταση του πυθμένα από την επιφάνεια, άλλα αγρυπνούν και σχετικά με την έκλυση αερίων και για τις μεταβολές στη θερμοκρασία στον πυθμένα. Ολα αυτά μέσα στο νερό, διότι υπάρχουν και συστήματα παρακολούθησης με τη βοήθεια του συστήματος GPS και τη βοήθεια δορυφόρων, αλλά από τον αέρα η ακρίβεια δεν φθάνει στα επιθυμητά επίπεδα. Για τη δουλειά αυτή πολύτιμη ήταν και η συμβολή των έμπειρων συνεργατών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που έχει από το 2001 κάνει πολλές εργασίες στην περιοχή και τους οφείλουμε τους λεπτομερείς βυθομετρικούς χάρτες που μας δίνουν μια ιδέα για το πώς είναι ο πυθμένας των κρατήρων και στην καλδέρα και στο Κολούμπο.

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες και από την προηγούμενη αποστολή που χαρτογράφησε το Κολούμπο έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο Διάστημα και όχι μέσα στο νερό, αλλά αυτό είναι έτσι διότι ξεχνούμε ότι στην πραγματικότητα εκεί κάτω επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Γι' αυτό τα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ του Ω/Κ «Nautilus» (OET) καταδύονται συνήθως δύο μαζί, έτσι ώστε το ένα να φωτίζει τον δρόμο του άλλου. Για την τοποθέτησή τους στη θάλασσα και την ανάσυρσή τους μετά το τέλος της αποστολής χρησιμοποιείται ένας μεγάλος γερανός του συνοδού πλοίου με πολύ δυνατό μαγνήτη, ενώ και ένα σχοινί συνδέει πάντα σαν ομφάλιος λώρος το χωρίς πλήρωμα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στην αποστολή σε σχετική εργασία, η μελέτη αυτού του ιδιαίτερου περιβάλλοντος στον πυθμένα του Κολούμπο, όπου έχουμε την ανάπτυξη των μικροοργανισμών σε αυτό το ακραίο περιβάλλον, την έκλυση αερίων και την παρουσία πολύτιμων μετάλλων όπως είναι ο χρυσός και ο άργυρος, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ένα εξαιρετικό επιτόπου εργαστήριο μελέτης της ανάπτυξης μεθόδων επιβίωσης από διάφορους ζώντες οργανισμούς. Επιπλέον οι όλο και πιο λεπτομερείς χαρτογραφήσεις και ανιχνεύσεις των ορίων όπου έχει φθάσει η λάβα στις διάφορες υποθαλάσσιες εκρήξεις δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αναθεωρούν τις προηγούμενες εκτιμήσεις και να πλησιάζουν με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια το γεγονός της έκρηξης και από εκεί να κάνουν πιο τεκμηριωμένες τις εκτιμήσεις τους για πιθανή δραστηριότητα στο μέλλον. Ετσι μπορούμε να πούμε ότι κάθε άλλο παρά άσκοπες είναι οι περιπλανήσεις στον βυθό της Σαντορίνης και στις γύρω περιοχές. Αλλά υπάρχει και κάτι για τις επόμενες γενιές.

Με λίγη φαντασία και αρκετή δουλειά ο υποθαλάσσιος χώρος γύρω από το Κολούμπο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι το μοναδικό μέσα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Να είναι δηλαδή ένα διαρκές παρατηρητήριο της ηφαιστειακής δράσης της περιοχής. Ηδη την εποχή που γίνονταν οι μετρήσεις και η χαρτογράφηση οι επιστήμονες είχαν φροντίσει όχι μόνο να εμφανίζεται ό,τι κάνουν στο Διαδίκτυο αλλά να έχουν και κατευθείαν σύνδεση με τα σχολεία της Σαντορίνης και να δέχονται εκείνη τη στιγμή και ερωτήσεις από τα παιδιά που τους παρακολουθούσαν και έρχονταν σε άμεση επαφή με την επιστημονική έρευνα (www.nautiluslive.org). Οπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Νομικού: «Ο υποθαλάσσιος χώρος του Κολούμπο πρέπει να αναδειχθεί ως Εθνικό Πάρκο και να τοποθετηθούν όργανα για τη μόνιμη παρακολούθηση του ηφαιστείου, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές στον κόσμο. Αν υπήρχε χρηματοδότηση για να εγκατασταθούν όλα τα απαραίτητα όργανα, ειδικά θερμόμετρα, υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, κλισιόμετρα, όργανα μέτρησης πίεσης που συντελούν στη δημιουργία ενός πρότυπου υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου στο πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, το επόμενο βήμα ποιο θα ήταν; Να γίνονται σε πραγματικό χρόνο οι μετρήσεις ώστε να παρακολουθείται το ηφαίστειο από τους επιστήμονες αλλά και απ' όλον τον κόσμο μέσω Διαδικτύου, όπως γίνεται με το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο Neptune (το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλωδιωμένο παρατηρητήριο) στις ακτές του Καναδά. Είναι ο μοναδικός τρόπος άλλωστε για να μπορέσεις να προβλέψεις μια πιθανή δραστηριοποίηση του ηφαιστείου και να ενημερώσεις εγκαίρως τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους. Ο συνδυασμός των χερσαίων παρατηρήσεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης αλλά και των υποθαλάσσιων μέσα στην καλδέρα, αλλά κυρίως στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, είναι ο σωστότερος τρόπος ενημέρωσης των κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών ώστε να νιώθουν ασφάλεια και προστασία». Την ίδια στιγμή αυτές οι κινήσεις θα είναι μια τεράστια διαφήμιση για την περιοχή και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους τουρίστες απ' όλον τον κόσμο. Θα μπορούσαν μάλιστα να διοργανώνονται και μικρές εκδρομές ως την περιοχή του Κολούμπο με κατάλληλη ξενάγηση, προβολή βίντεο, αλλά, όπως λέει και μια πιο προχωρημένη πρόταση, να αναπτυχθεί και καταδυτικός τουρισμός. Με λήψη και υποβρυχίων φωτογραφιών, αφού οι πραγματικά αξιοθέατες πλαγιές του κρατήρα σε μερικά σημεία βρίσκονται μόλις 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για τα παιδιά θα μπορούσαν να υπάρχουν και ξεχωριστά προγράμματα ώστε να ανακαλύπτουν τα μυστικά ενός ηφαιστείου και να μυούνται στους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιείται μια ωκεανογραφική έρευνα. Μπορεί να αναδείχθηκε η Σαντορίνη από κάποιο ταξιδιωτικό περιοδικό ο υπ' αριθμόν 1 τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στη φυσική ύπαρξη του τόπου αυτού δεν πρέπει να προσθέτουμε κάθε τόσο και νέα σημεία ενδιαφέροντος. Και όπως οι παλιοί κάτοικοι ξόρκισαν το Κακό χτίζοντας μια Παναγία για το Καλό και οι σημερινοί στην υποχθόνια ηφαιστειακή δράση, αν το κράτος καταλάβει το συμφέρον όλων μας, θα μπορέσουν να απαντήσουν, όπως φαίνεται, στήνοντας ένα καλά εξοπλισμένο δίχτυ προστασίας που θα προσφέρει και άλλα καλά στον τόπο τους.

Το ενεργό υδροθερμικό πεδίο που έχει βρεθεί στον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο αποτελείται από καμινάδες οι οποίες δομούνται από πολυμεταλλικά σουλφίδια και θειικά άλατα. Τέτοιου είδους υδροθερμικές καμινάδες έχουν ανακαλυφθεί σε ελάχιστα σημεία στον ωκεανό και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε χρυσό και ασήμι, συγκρινόμενες με τους γνωστούς «μαύρους καπνιστές» («black smokers vents») οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος των μεσοωκεάνιων ράχεων σε πολύ μεγάλο βάθος.
Το ηφαίστειο του Κολούμπο βρίσκεται σε τεκτονικό περιβάλλον σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών και όχι απόκλισης όπως παρατηρείται στις μεσοωκεάνιες ράχες σε πολύ μικρό βάθος, μόλις 500 μ. και όχι σε βάθη μεγαλύτερα από 2.000 μ., και η θερμοκρασία των ρευστών από τις υδροθερμικές καμινάδες φθάνει ως και τους 2.200°C (μετρηθείσες θερμοκρασίες) και όχι μεγαλύτερη από 3.500°C που παρατηρείται στους black smokers.

πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού απο τον Δήμο Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Σαντορίνης, 

Αυτές τις μέρες ξεκινά στην Σαντορίνη πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας. Για το σκοπό αυτό θα διανεμηθεί ειδικός εξοπλισμός ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και θα καθοριστούν συγκεκριμένα δρομολόγια αποκομιδής. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η υπεύθυνη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία της κάθε επιχείρησης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής καθώς και θα γίνει αναφορά του ονόματος της επιχείρησης σε διαδικτυακό τόπο της ανακύκλωσης.

Για το σκοπό αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και διαθέτουν οδική πρόσβαση, να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του προγράμματος του δήμου Θήρας  ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

διαμαρτυρία στο ενδεχόμενο κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Βουρβούλου

Διαμαρτυρία και συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο επεδίωξαν και είχαν κάτοικοι της περιοχής του Βουρβούλου, την Δευτέρα 6 Αυγούστου στον χώρο έξω απο το Δημαρχείο, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο κατασκευής χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, στα γεωγραφικά όρια του δημοτικού τους διαμερίσματος.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης απο πλευράς πολιτών ακούστηκαν επιχειρήματα και συνθήματα σχετικά με την ακαταλληλότητα της περιοχής για την συγκεκριμένη χρήση, ενώ οι συγκεντρωθέντες ζητούσαν την υπόσχεση του Δημάρχου οτι «τα σκουπίδια δεν θα μεταφερθούν στην περιοχή τους».
Τον λόγο κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας πήραν εκτός απο τον Δήμαρχο κ. Ζώρζο ο οποίος αναφέρθηκε στην επανεξέταση της μελέτης καθώς και στο οτι πρώτη επιλογή στην σχετική λίστα με τις υπό εξέταση περιοχές είναι θέση στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου, ο δικηγόρος κ. Γαβρίλης καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Καφούρος οι οποίοι εξέφρασαν την σαφή αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Βουρβούλου.

συγκέντρωση κατοίκων στο ενδεχόμενο κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου

Πρωτοβουλία για την συζήτηση των συμπερασμάτων της μελέτης που φέρνει ως «πρώτη θέση επιλογής» την περιοχή «ορυχεία Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «το Μετόχι» καλώντας τους κατοίκους του χωριού σε συζήτηση την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην έδρα του συλλόγου στο Μετόχι.

επιτυχημένη και πλούσια σε παρουσίες η φετινή «γιορτή της βεντέμας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια καθιερωμένη «γιορτή της βεντέμας» που γίνεται για να γιορταστεί το ξεκίνημα του τρύγου, στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της Santo Wines, το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου.

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η προ δεκαετίας κατοχύρωση της ονομασίας «vinsanto» για το γλυκό λιαστό παλαιωμένο κρασί από λευκά σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο της Σαντορίνης, ενώ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν άνθρωποι με την δουλειά των οποίων αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε το 2002 η ονομασία αυτή.

Οι άνθρωποι που τιμήθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς ήταν υπηρεσιακοί, κυρίως, παράγοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία για το εκλεκτό προϊόν της Σαντορίνης, η κ. Σταυρούλα Κουράκου, οινολόγος, διευθύντρια του Ινστιτούτου Οίνου την εικοσαετία 1964 – 1984, συγγραφέας βιβλίων σχετικά με το κρασί, καθώς και εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα οίνου, η οποία και «σήκωσε» το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας των διαπραγματεύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατοχύρωση της ονομασίας του Visanto, ο κ. Νίκος Γεωργομανώλης γεωπόνος, οινολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με κρασί καθώς και διευθυντής του Τμήματος Οίνου στο Υπ. Γεωργίας, για την συμβολή του στην όλη προσπάθεια και κυρίως στην αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την κατοχύρωση του Visanto, η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Γεωργίας, που συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά όργανα της ΕΕ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθώς και ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος, οινολόγος στην Santo Wines την δεκαετία 1993 – 2003, ο οποίος αγωνίστηκε σε τοπικό επίπεδο για την στοιχειοθέτηση του υλικού και συγκρότηση του φακέλου για την κατοχύρωση της ονομασίας Visanto για το κρασί της Σαντορίνης.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Δημόπουλος, διευθυντής της Santo Wines αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας για την κατοχύρωση του Visanto ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, που αποτελεί παράλληλα και επωνυμία καταγωγής του κρασιού, ενω μίλησε και για τις διαδικασίες που οδήγησαν στην επιτυχία του 2002. 
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε οτι το 1971 αναγνωρίστηκε η ζώνη ΟΠΑΠ για την Σαντορίνη με εισήγηση της κ. Κουράκου, διευθύντριας του Ινστιτούτου Οίνου, με το σοβαρό πρόβλημα να προκύπτει χρόνια αργότερα απο την απουσία κατοχυρωμένου ονόματος για την ονομασία του γλυκού, λιαστού κρασιού της Σαντορίνης που παράγεται απο το Ασύρτικο, σε αντίθεση με την Ιταλία που κυκλοφορούσε ήδη κρασιά με την ονομασία Vino Santo, ή Vinsanto. (το λιαστό της Σαντορίνης ονομάζεται Visanto)
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στις 4.12.1999  κατατέθηκε το επίσημο αίτημα στο αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο για την αναγνώριση του κρασιού, ενω τον Ιανουάριο του 2002 δημιουργήθηκε το σχέδιο και η εθνική νομοθεσία για την κατοχύρωση της ονομασίας. Την ίδια χρονιά ήταν που αποφασίστηκε κατα πλεοψηφία σε επίπεδο Ε.Ε. η κατοχύρωση της ονομασίας του προιόντος και μάλιστα με λατινικούς χαρακτήρες.
                                                                                                                                   
Στην ευχαριστίρια ομιλία του ο κ. Γεωργομανώλης ευχαρίστησε την Santo Wines για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τους ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει στους αγώνες της, ενω μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κυρία Κουράκου και τις προσπάθειές της να πείσει τις αντιπροσωπείες στην Ε.Ε. να δεχθούν ως ονομασία προέλευσης για το λιαστό κρασί της Σαντορίνης το όνομα Visanto.
Απο την πλευρά της η κ. Κούρεντα ευχαρίστησε Santo Wines για απόφαση να τιμηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες ενω αναφέρθηκε κι εκείνη στο ιστορικό για την αναγνώριση του Visanto, κάνοντας λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση.
Ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος ευχαρίστησε την Santo Wines, ενω ανέφερε οτι η τότε κατοχύρωση της ονομασίας του κρασιού ήταν καταλυτική για την πορεία του στις αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η φετινή βεντέμα (ο τρύγος) θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, και επιτάχυναν την ωρίμανση, με την συγκομιδή των σταφυλιών από τις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές για το «ασύρτικο» να έχει ήδη ξεκινήσει.
Σχετικά με τις ποσότητες της φετινής σοδειάς, αναφέρθηκε ότι είναι μικρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας (του σχεδόν… τυφώνα) που έπληξε το νησί στα μέσα Απριλίου, πλήν όμως η ποιότητα των σταφυλιών είναι πολύ καλή, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των οινολόγων.
Σχετικά με τους ελέγχους του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τις ζημιές στα αμπέλια, με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς να αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσατάρης ευχαρίστησε την Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων για την επιλογή της να τιμήσει ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει, «κόντρα» όπως είπε στο κλίμα των ημερών που θέλει τους πολιτικούς να ευθύνονται για σειρά λαθών και παραλείψεων.
Κατα την διάρκεια της ομιλίας του συνεχάρει την Σαντορίνη για τις προσπάθειές της παρά την ανάπτυξη του τουρισμού, να στηρίζει έντονα την αγροτική της παραγωγή, και να έχει καταφέρει να συνδιάσει αυτούς τους δύο τομείς, όντας ενας γαστρονομικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας. Μάλιστα, ανέφερε το οτι το παράδειγμα της Σαντορίνης αποτελεί πρότυπο για πολλούς άλλους προορισμούς στην Ελλάδα οι οποίοι προσπαθούν να συνδιάσουν την τουριστική ανάπτυξη με τον αγροτικό τομέα.
Συνολικότερα δε και σχετικά με τον αγροτικό τομέα ανέφερε οτι είναι «κρίμα» καθώς επίσης και ρεαλιστικά αναστρέψιμο να εισάγει σε ετήσια βάση η Ελλάδα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγροτικά προιόντα, απο την στιγμή που πολλά απο αυτά θα μπορούσαν να παράγονται εγχώρια. Σχετικά δε με τις επιδοτήσεις ανέφερε οτι λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι αυτές θα σταματήσουν, μιας και όπως είπε αυτές θα συνεχίσουν να δίνονται σε όσους ασχολούνται συστηματικά με την γή. Τέλος δε χαρακτήρισε τον πρωτογεννή αγροτικό τομέα ως εναν απο τους πυλώνες της σύγχρονης οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος εστίασε στην ανάγκη διαφοροποίησης των τοπικών προιόντων και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, «κόντρα» στην σημερινή εποχή της ομογενοποίησης της σκέψης και της κατανάλωσης. Χαρακτήρισε δε την Santo Wines «σταθερά» για τον αγροτικό κόσμο του νησιού, ενω εξέφρασε την ελπίδα η ετήσια βεντέμα να αποτελεί γιορτή για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Santo Wines κ. Καφούρος αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Αγροτικών προιόντων της Σαντορίνης, πριν απο 65 χρόνια, λίγο μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό του 1956 και εν μέσω δυσκολιών στην προώθηση των τοπικών προιόντων που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 9 εργοστάσια ντοματοπελτέ που υπήρχαν στο νησί και τα οινοποιεία να αντιμετωπίζουν κι αυτά προβλήματα επιβίωσης.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, αξιοποίησε το ντόπιο υλικό, ενω μπήκε στην διαδικασία να αναπτύξει την αυθεντικότητα και να προβάλει την ιδαιτερότητα των τοπικών προιόντων, με σεβασμό στην επιστημονική γνώση και στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όπως είπε ο κ. Καφούρος στην Σαντορίνη υπάρχουν 14.000 στρέματα αμπελώνα και 25.000 χωράφια, ενω το Οινοποιείο της Santo Wines δέχεται κάθε χρόνο 250.000 επισκέπτες, αριθμοί που όπως είπε ικανοποιούν την διοίκηση και τα μέλη της.
Ο κ. Καφούρος αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής βιολογικών καλλιεργειών, της θεσμικής κατοχύρωσης των προιόντων, καθώς και στο νέο τμήμα παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προιόντων και στην οργάνωση με την οποία διέπεται, με την αναγραφή στις συσκευασίες του ονόματος του κάθε παραγωγού, καθώς και στην δημιουργία νέων σύγχρονων προιόντων για την κάλυψη των ολοένα και νεότερων αναγκών της σύγχρονης κουζίνας.
Τέλος ο κ. Καφούρος ευχήθηκε καλή βεντέμα σημειώνοντας οτι η Santo Wines θα συνεχίσει να αποτελεί συνεταιριστική οργάνωση πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Μαρίνος καθώς και διευθυντικά στελέχη της εταιρίας Τσάνταλη με την οποία συνεργάζεται η Santo Wines στο πλαίσιο της καλύτερης διάθεσης των προιόντων της στην εγχωρια αγορά καθώς και αυτη του εξωτερικού.
Κατα την διάρκεια της βραδιάς για μια ακόμη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αναπαράσταση του τρύγου με τον παραδοσιακό τρόπο. 


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της Santo Wines, κ. Καφούρου, στο οποίο αναφέρονται σημαντικά στοιχεία σχετικά με το παρελθόν, την πορεία και τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines, έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

Γιορτάζουμε σήμερα την 5η γιορτή της ΒΕΝΤΕΜΑΣ, μια γιορτή που ξεκίνησε αφενός για να ξαναζωντανέψει παλιές ονειρικές μνήμες κυρίως όμως  για να φέρει κοντά μας τα νέα παιδιά, για  να μάθουν, να γνωρίσουν  και να αγαπήσουν τα παιδιά μας   το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί μας.
Η γιορτή της ΒΕΝΤΕΜΑΣ, η γιορτή της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, έγινε θεσμός,   καθιερώθηκε πια  από την κοινωνία μας  ως η πιο μαζική και αυθεντική και πολιτιστική  γιορτή της Σαντορίνης.

Φίλες και φίλοι η Ένωσή μας, δημιουργήθηκε πριν από 65 χρόνια, λίγο μετά το τέλος του πολέμου, λίγο πριν από τον μεγάλο σεισμό του 1956.  Την εποχή που ερημωνόταν το νησί μας  και  ξεκινούσε ένα  μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα  προς τα αστικά κέντρα.
Την  εποχή που στο νησί μας εγκαταλείπονταν η καλλιέργεια της γης και έμεναν χέρσα τα χωράφια και τα αμπέλια μας.
Την  ίδια εποχή που στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αρδεύσεις, οι χημικές λιπάνσεις και τα φυτοφάρμακα, έκαναν  τα λίγα αγροτικά μας προϊόντα μη ανταγωνιστικά και αδύνατα να στηρίξουν  το εισόδημα του παραγωγού.
Την εποχή που έκλειναν  η μία μετά την άλλη οι παραδοσιακές κάναβες, ενώ  από  τα εννέα εργοστάσια τοματοπολτού, παρέμενε  ενεργό μόνο αυτό   του Συνεταιρισμού για να διαφυλάξει την καλλιέργεια της τομάτας.
Η έλευση του τουρισμού που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο έκανε πιο έντονη την εγκατάλειψη της γης, αλλά έτσι όπως στήθηκε δημιούργησε και συνοδές επιπτώσεις που σχετιζόταν με την προστασία του περιβάλλοντος, και την διάρρηξη του κοινωνικού και πολιτισμικού ιστού.

Η  Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, αφού διέσωσε στα πέτρινα χρόνια  τον αγροτικό πλούτο του νησιού, δημιούργησε  ένα νέο πλαίσιο αρχών και αξιών, για μία στρατηγική ολοκληρωμένης και  πολύπλευρης  ανάπτυξης, όπου ο πρωτογενής τομέας θα έχει σημαντικό ρόλο.
Οι αρχές στις οποίες στηρίχτηκε είναι:
Η διάσωση και αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
Ο σεβασμός στην   παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική.
Ο σεβασμός  στο περιβάλλον και στην  αειφόρο ανάπτυξη .
Η ανάδειξη της Αυθεντικότητα, της  Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας.
Η έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ο σεβασμό στην Επιστημονική γνώση και τη   συνεργασία με τα   Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας.
Ο σεβασμός στον Άνθρωπο παραγωγό.

Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων  καταφέρε στα  75.000 στρέμματα της συνολικής επιφάνειας της Σαντορίνης να καλλιεργούνται σήμερα:
13.000 στρέμματα αμπελώνων, με 30 σπάνιες γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.
2.000   στρέμματα σιτηρών.
2.000   στρέμματα φάβας Σαντορίνης.
1.000   στρέμματα κηπευτικών.

Οι στοχευμένες  δράσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, για την διάσωση και την  ανάπτυξη των ντόπιων καλλιεργειών ήταν:
Η αξιοποίηση των Εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, προς όφελος των υποδομών μας και των αγροτών μας.
Η  κατασκευή σύγχρονου οινοποιείου και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οινοποίησης. 
Η  δημιουργία  φυτωρίου αμπέλου. 
Η διάσωση των γηγενών ποικιλιών και η δημιουργία  αμπελογραφικής συλλογής.
Η Αναδιάρθρωση του αμπελώνα της Σαντορίνης, με  ντόπιο πιστοποιημένο γενετικό υλικό.
Η ένταξη του αμπελώνα της Σαντορίνης στα Αγροπεριβαλλοντικά Προγράμματα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή Βιολογικής καλλιέργειας στους   αμπελώνες  της Ένωσης.
Η συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα για τη  βελτίωση  του ντόπιου γενετικού υλικού.
Η θεσμική κατοχύρωσης των προϊόντων της τομάτας και φάβας  ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π), η θεσμική κατοχύρωση του ΒΙΝΣΑΝΤΟ, γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα.
H ανάδειξη του οινοποιείου σε επισκέψιμο χώρο (περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες ετησίως) με την κατασκευή  οινοτουριστικού  κέντρου, Συνεδριακού χώρου, καταστήματος προβολής και διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων.      
Εκσυγχρονισμός  και λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου επεξεργασίας   της  τομάτας, που λειτουργεί στη  Σαντορίνη από το 1952.
Σχεδίαση και παραγωγή νέων προϊόντων με βάση την παράδοση,  σε σύγχρονες συσκευασίες, εναρμονισμένων στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Πχ τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, προδόρπιο  τομάτας, έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών, όλα αποτελούν  μοναδικά  προϊόντα  στην αγορά.
Δημιουργία τμήματος παραγωγής και τυποποίησης  παραδοσιακών γλυκών και  προϊόντων.
Τυποποίηση της φάβας, σε σύγχρονη συσκευασία όπου εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος  με την αναγραφή του ονόματος  του κάθε  παραγωγού.
Υψηλές τιμές στον  παραγωγό  για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς  εισοδήματος.

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της Σαντορίνης, η πολύ υψηλή τους ποιότητα, η εγγύηση της Αυθεντικότητας, της Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας τα έχουν  καταξιώσει στην συνείδηση του καταναλωτή.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει έξω από τα στενά όρια του νησιού και της χώρας.
Μάλιστα στα πλαίσια  του Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού προώθησης και προβολής του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό,  η Σαντορίνη και  το Ασύρτικο αποτελούν πια τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας  στο εξωτερικό. 

Μέσα από τη δουλεία μας βάζουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε αφενός  μια σύγχρονη συνεταιριστική επιχείρηση πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα:
Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, χωρίς ζημιές, χωρίς δανεικά και υποθήκες.
Αφετέρου να βάλουμε τις βάσεις για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη    του νησιού μας, και να  διαφοροποιήσουμε  την Σαντορίνη ως τουριστικό προορισμό.
Στόχος μας  η στήριξη του τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη  της Σαντορίνης σε  κορυφαίο παγκόσμιο γαστρονομικό κέντρο, ελκυστικό  προορισμό και για  τις τέσσερεις εποχές του έτους.

Κύριε Υπουργέ,  η Πατρίδα μας σήμερα περνά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της.
Έχω την βεβαιότητα ότι και εσείς ως επιστήμονας, και ως ερευνητής, ως άνθρωπος με οράματα και ικανότητες, νοιώσατε  μοναξιά στην επιστημονική  διαδρομή σας,  νοιώσατε τον φθόνο για το έργο σας, νοιώσατε  την αδιαφορία όλων  τόσο των πολιτών όσο και των  πολιτικών, νοιώσατε  τέλος  οργή και θυμό για όλα αυτά που πήγαν στραβά σε αυτόν τον τόπο και ειδικότερα στον κλάδο μας, στον κλάδο της παραγωγής και των τροφίμων.
Έχω την πεποίθηση ότι οι αρχές και οι αξίες της Ένωσής μας όπως:        
Η διάσωση και αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
Ο σεβασμός στην   παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική.
Ο σεβασμός  στο περιβάλλον.
Η ανάδειξη της Αυθεντικότητα, της  Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας των προϊόντων μας.
Η έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Η θωράκιση των ποιοτικών προϊόντων από τη νοθεία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. (την Δευτέρα καλούμαστε να παραλάβουμε χιλιάδες τόνους  σταφυλιών, να εξασφαλίσουμε υψηλές τιμές παραγωγού, ενώ  την ίδια στιγμή  βυτία με κρασί  άγνωστης προέλευσης συνωστίζονται στο λιμάνι του Αθηνιού, για να πωληθούν ως ντόπιο ΧΎΜΑ κρασί πάνω στο νησί μας).
Τέλος η τοποθέτηση του ανθρώπου παραγωγού στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας και η ενίσχυση του παραγωγικού κοινωνικού ιστού.

Είναι κοινές μας ΑΞΙΕΣ.
Ίσως η παρουσία σας στο τιμόνι της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία αναγέννησης του σημαντικού τομέα της γεωργίας.
Φίλες και φίλοι κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό κο Τσαυτάρη   που τίμησε  με την παρουσία του τη σημερινή μας γιορτή,  θα ήθελα  η φετινή ΒΕΝΤΕΜΑ να φέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας  και ελπίδας, με την πίστη ότι,  όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τους αγρότες μας που ποτίζουν τη γη με τον ιδρώτα τους, όσο  υπάρχουν  άνθρωποι σαν τα παιδιά μας,  με ευαισθησίες και οράματα, όσο κύριε Υπουργέ,  μέσα από τη δουλεία μας και τη δουλειά σας θα διαχέουμε σεβασμό και οφέλη στους γύρω μας τότε  η ελπίδα  και η προοπτική  θα υπάρχουν.