Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

σκακιστικό πρωτάθλημα Αιγαίου - κατάταξη (μέχρι στιγμής)

 Η περισυλλογή..περισυλογή, σε πρώτο πλάνο, πλήν όμως το σκάκι όπως και κάθε άθλημα οφείλει να αποτελεί ψυχαγωγία για τους αθλητές του, όπερ μεθερμηνευόμενο, κι η νίκη και η ήττα είναι στο παιχνίδι και την ζωή και καλό θα είναι να τις αποδεχόμαστε και να τις απολαμβάνουμε!
Στην φωτογραφία (No1) ένα στιγμιότυπο από τους εν εξελίξει «Αιγαιοπελαγίτικους Σκακιστικούς Αγώνες» που πραγματοποιούνται (26 Απριλίου – 2 Μαΐου) στην Σαντορίνη έχουμε … both sides! ή both feelings! Την έντονη σκέψη και την πιο ευχάριστη διάθεση που συνοδεύεται από ένα όμορφο χαμόγελο!


Οι αγώνες μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, στους «χρόνους» τους και στον αρχικό τους προγραμματισμό, με πολύ καλή ανταπόκριση και 150 συμμετέχοντες που παίζουν υψηλού επιπέδου σκάκι, δίνοντας σκληρούς αγώνες που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν αυτούς που δίνονται σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Η διοργάνωση των αγώνων και η φιλοξενία των συμμετεχόντων πραγματοποιούνται από τον «Σκακιστικό Όμιλο Σαντορίνης» σε συνεργασία με την «Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία». Οι αγώνες πραγματοποιούνται καθημερινά, πρωί και απόγευμα σε αίθουσα της Santo Wines στον Πύργο.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αγώνων έχουν κατατάξει τις ομάδες της Λέρου, της Χίου και της Σαντορίνης στις τρείς πρώτες θέσεις και ακολουθούν η Κάλυμνος, η Μυτηλίνη, η Ρόδος και η Σύρος.

Santo Wines - εκδήλωση

Η Santo Wines μας ενημερώνει οτι η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης «Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης» είναι η Πέμπτη 5 Μαΐου 2011, στις 12.30 μ.μ, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Σημειώνουμε οτι η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου, πλήν όμως αναβλήθηκε λόγο της απεργίας στον χώρο του Τύπου.
Προσεχώς θα σας ενημερώσουμε εκ νέου για τους ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Βρούτσης για μεταφορικό ισοδύναμο (ή με το χέρι στην τσέπη..)

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα του "μεταφορικού ισόδύναμου" (και να μην το γνωρίζετε θα καταλάβετε παρακάτω περί τίνος πρόκειται...) ο κ. Βρούτσης επισημαίνει εφ' όσον δεν έχει την δυνατότητα να "τσοντάρει" η Ευρώπη, είναι δυνατό να το κάνει η Ελλάδα (χωρίς να το έχει καν προυπολογίσει..) στα εισητήρια των επιβατών της ακτοπλοίας; (τέτοια να μας λέτε να γελάμε...)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται το μέγεθος της προεκλογικής εξαπάτησης της κυβέρνησης, απέναντι στους νησιώτες. Μια από τις πιο σημαντικές προεκλογικές της εξαγγελίες, αυτή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως πυλώνα της νησιωτικής της πολιτικής, όχι μόνο παραμένει ανεκπλήρωτη αλλά πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική υπόσχεση ισοδύναμη με αυτή του «Λεφτά Υπάρχουν».
Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταμαρτυρούν ότι τελικά ήταν άνθρακας ο θησαυρός της προσδοκίας, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση του κόστους των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων θα πραγματοποιηθεί από κοινοτικούς πόρους.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ Γ. Κουμουτσάκος (Ε-002216/2011), ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών κ. Sim Kallas, απάντησε ότι: «…το δίκαιο της Ένωσης αναγνωρίζει την ανάγκη των κρατών μελών να διασφαλίσουν την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών τους.…..όμως, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών να καθορίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παρέχεται η δημόσια υπηρεσία, και πώς θα πρέπει να χρηματοδοτείται …».
Επιπλέον, σε ερώτηση του κ. Βρούτση,  ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι: «….το κόστος της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις ακτοπλοϊκές γραμμές, εφόσον εξασφαλισθεί η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέρχεται περίπου σε 1,5 δις € ετησίως».
Αναπόφευκτα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Τώρα που επιβεβαιώθηκε, ότι δεν υπάρχουν κοινοτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, προτίθεται να καταβάλλει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το ανωτέρω ποσό ; Υπενθυμίζεται, ότι δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό πρόβλεψη δαπάνης ύψους 1,5 δις € για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προεκλογικής δέσμευσης.

Κόκκινος - δεν πρόκειται να εφαρμοστούν (τα πρόγράμματα με τα 9 γράμματα..)

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Κόκκινος, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2011 στη Ρόδο, ασκώντας κριτική και καταθέτοντας προτάσεις στην παρευρισκόμενη Υπουργό Εργασίας κ. Κατσέλη, τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από ουραγός στην ανεργία, μέχρι το 2009, μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγινε πρωταθλήτρια της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Ιανουάριο 2011 η ανεργία στα νησιά μας εκτοξεύθηκε στο 20,2%!
Η μεταφορά του ΙΚΑ Ρόδου μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στα νησιά μας είναι δραματικά υποστελεχωμένες. Για παράδειγμα:
Ένας (1) υπάλληλος στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο!
Δύο (2) υπάλληλοι στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου!
Και το γαϊτανάκι της υποστελέχωσης συνεχίζεται στην Κω και την Κάλυμνο.
Τραγική υποστελέχωση στα νησιά των Κυκλάδων (Σύρο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη).
Διώκουν τους έχοντες διαφορετική πολιτική ιδεολογία από θέσεις ευθύνης, όπως η περίπτωση του διευθυντή του ΙΚΑ Ρόδου κ. Παπαντωνίου.
Οι εξαγγελίες της Υπουργού και τα δύο προγράμματα που θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι και μετά, έχουν προϋπολογισμό μόνο 5 εκ. ευρώ και είναι «μερεμέτια» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας. Στους είκοσι (20) μήνες διακυβέρνησης, είδαμε το ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η «προίκα» των 3 δις ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ 2007-2013 που βρήκε έτοιμη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έμεινε ανεκμετάλλευτη.
«Αγνοούνται» τα 35 εκ. ευρώ που είχε το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο. Δεν αξιοποιήθηκαν, ούτε ξέρουμε αν ποτέ θα αξιοποιηθούν.
Δυστυχώς για τον τόπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποίησε τη τεχνογνωσία και τις επιτυχημένες δράσεις του Γ’ ΚΠΣ και του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου που αναπτύχθηκαν την περίοδο 2004-2009 και τόσο πετυχημένα εφαρμόστηκαν στα νησιά μας με προϋπολογισμό περίπου 100 εκ. ευρώ, όπως:
Τετρακόσια (400) επιδοτούμενα σεμινάρια σε 7.000 ανέργους σε όλα τα νησιά μας,
Οι προνοιακές δράσεις (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ),
Το πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη Λέρο,
Έξι (6) τοπικές δράσεις απασχόλησης (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ρόδο, Κάλυμνο, Κω)
Η επιτυχημένη, μέχρι το 2009, κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL.
Το ποσό που εξήγγειλε η κα Κατσέλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο, είναι απελπιστικά μικρό και αμφίβολο εάν εφαρμοστεί λόγω ανεπάρκειας επιλέξιμων φορέων με διαχειριστική επάρκεια. Κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και η ανεργία αντί να μειωθεί, θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο ξεπερνώντας το 20%.

προγράμματα με 9 γράμματα Νο 2

Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπ. Εργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απασχόληση – Προγράμματα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια.

Την υλοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 28.4 στη Ρόδο.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, που όπως επισημάνθηκε από την Υπουργό, έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τα νησιά μας.
Η κ.Κατσέλη ανέφερε οτι «δεν πρόκειται να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, ενθαρρύνοντας, για παράδειγμα, την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης απλά για την κατάρτιση χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης της απασχόλησης στα νησιά του Νότιου Αιγαίου».
Στην τοποθέτησή της, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στους στόχους του Υπουργείου, που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ένταξη των ανέργων στην αγορά, αναλύοντας τη δέσμη των πολιτικών που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων.
Έδωσε πάντως έμφαση στις νέες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, όπως είναι τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.
Κάλεσε μάλιστα τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, να ενημερώσουν τις μικρές κοινωνίες των νησιών μας, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δίδονται μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να θέσουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις με την υπουργό Εργασίας, που τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ώστε το όλο εγχείρημα να πετύχει προς όφελος των νησιών μας.

Ως προς το θέμα των προγραμμάτων,
Η υπουργός ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για το Νότιο Αιγαίο, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται στις αρχές φθινοπώρου.
Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη χώρα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

(Τ.Ο.Π.Σ.Α.) και που να βάζαμε και τα υπόλοιπα αρχικά... ή ενα πρόγραμμα με 9 γράμματα..

Την παρουσίαση του προγράμματος «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση» έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Κι επειδή ορισμένοι πολεμοχαρείς(;) ρωτούν, χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της υπουργού στην Ρόδο. Όχι, η κ. Κατσέλη, δεν ξύπνησε τα αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακά αισθήματα των Ροδιτών…

Στην συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού αναφέρθηκαν στην αυξανόμενη ανεργία στο Νότιο Αιγαίο και στα προτεινόμενα «εργαλεία» για την προώθηση δράσεων για την κατάρτιση και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν, μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα θα εξασφαλιστούν οι πόροι και τα μέσα, ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.

«Ουσιαστική» στην ομιλία της για τα «τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα», η αντιπεριφερειάρχης κ. Διακοσταυριανού μίλησε για τα ωφελήματά τους, «θεωρητικότερος» με στοχαστικές αναλύσεις περί των εννοιών της απασχόλησης και της ανεργίας ο κ. Μαχαιρίδης, κατέληξε κι αυτός στο ίδιο συμπέρασμα ότι τα «τ.ο.π.» -ας τα πούμε ετσι..- έρχονται για το καλό των νησιωτών…
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία από τις ομιλίες των προαναφερθέντων, ενώ επιγραμματικά και για να σας «ξεμπερδέψουμε» σχετικά με τα «τ.ο.π.» έχουμε να πούμε πως πρόκειται για δράσεις κοινωνικής εργασίας/οικονομίας κι εντάσσονται στο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας , την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Τα Τοπικά Ολοκληρωμένο Προγράμματα, περιλαμβάνουν : Μέτρα στήριξης των ανέργων με υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής, Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση αναδιάρθρωσης Συνδυαστικά μέτρα για συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους, δίνουν τη δυνατότητα σε άνεργους – εγγεγραμμένους στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, σε άνεργους νέους επιστήμονες, σε νέους αγρότες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένα άτομα, Μετανάστες, κ.ο.κ.), να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα : Κατάρτιση, επιμόρφωση , συμβουλευτική - Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας π.χ. Λογιστικά, φορολογικά, marketing - Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας μέσω πρακτικής άσκησης - Συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) - Δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων κ.α.
Τα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (π.χ. έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας - ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,- αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος -προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων κ.α.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαχαιρίδης είπε ότι,
Θέλουμε τα προγράμματα να είναι προσαρμοσμένα στο χώρο μας και τις ιδιαιτερότητες μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω της νησιωτικής της μορφολογίας χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες.
Ενώ παρουσιάζεται ως σχετικά εύρωστη πληθυσμιακά, σημειώνει τα τελευταία χρόνια μια μείωση στα ποσοστά απασχόλησης, έχοντας φτάσει σε ποσοστό 15,3% το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011 το 20,2%.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω σε όλους μας κάποιους προβληματισμούς:
Πόσο μπορεί ακόμα να αντέξει το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στα νησιά μας;
Ποιος είναι ο χρόνος θνησιμότητας του όταν τα σημάδια της παρακμής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται χρόνο με το χρόνο;
Μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία με όρους παρελθοντικούς και αναπτυξιακά πρότυπα που έχουν πλέον χάσει τη δυναμική τους;
Είναι πια καιρός να στρέψουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία με όρους αειφορίας στοχευμένη πλέον σε ΠΟΙΟΤΙΚΑ και όχι ΠΟΣΟΤΙΚΑ χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων η κ. Διακοσταυριανού είπε ότι,
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης (Τ.Ο.Π.Σ.Α.) εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας , την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Παπαμανώλης - μήνυμα για την πρωτομαγιά..

Στο μηνυμά του για την φετινή Πρωτομαγιά (η οποία δυστυχώς πέφτει Κυριακή, αν και κάτι μου λέει οτι πάλι θα την δουλεύαμε..) ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παπαμανώλης αναφέρει οτι,

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και τους έλληνες πολίτες, σε μια περίοδο πολύ σκληρής και επώδυνης δοκιμασίας.
Εργαζόμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, αγρότες, νέοι και νέες, όλες οι  δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, πληρώνουμε δυστυχώς πολύ ακριβά το τίμημα των λαθών του πρόσφατου παρελθόντος. Λάθη που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση και στην ύφεση. Λάθη απερίσκεπτα που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σήμερα όλοι μας, καλούμαστε να σηκώνουμε το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης. Και η μεγάλη, ιστορική ευθύνη όλων μας είναι να ξεπεράσουμε τον δύσκολο κάβο στον οποίο βρισκόμαστε,  να αντιστρέψουμε την πορεία της χώρας και να χαράξουμε μια νέα, δυναμική, ελπιδοφόρα ρότα για την εθνική μας οικονομία, την εθνική μας αξιοπιστία, την εθνική μας αυτοτέλεια, την εθνική μας περηφάνια.
Η 1η του Μάη που συμβολίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις θυσίες των ανθρώπων του μόχθου για ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, μας δείχνει το δρόμο. Το δρόμο το δύσκολο, τον τραχύ, ταυτόχρονα όμως το δρόμο της ευθύνης. Συλλογικής και ατομικής.

ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων για άγρα πελατών

Με ανακοίνωσή της η Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων συγχαίρει το Λιμεναρχείο Σύρου και τη Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων για τη πρόθεσή τους να εξαλείψουν το φαινόμενο της άγρας πελατών στο λιμάνι της Σύρου.
Σύμφωνα με το έγγραφο που μας κοινοποιούν, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού αναφέρει οτι "χαιρετίζει την προσπάθεια του Λιμεναρχείου Σύρου για την εξάλειψη του φαινομένου της άγρας πελατών και ενημερώνει οτι δύναται σε περιπτώσεις παράβασης της νομοθεσίας να επιβάλει πρόστιμα απο 580 εως 3.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος".

Πέμπτη, Απριλίου 28, 2011

εξοικονόμιση κατ οίκον - προθεσμίες

Στις 16 Μαίου λήγει η προθεσμία για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για όσους ενδιαφέρονται να επωφεληθούν απο το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον"  που αφορά σε συγκεκριμένη δέσμη οικονομικών κινήτρων (επιδότηση) για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών (οικοδομική άδεια πριν το 1980). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στηρίζοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την μόνωση κατοικιών όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, κλπ., καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://exoikonomisi.ypeka.gr

Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

πράσινα πιστοποιητικά και πράσινα (βυζαντινά) άλογα

Χωρίς παρενθέσεις ή, χωρίς πολιτικούς λόγους ..
ή, καλός είσαι, αλλά πάντα λίγος..

Συμπληρωματικό,
"η σύγχρονη Ελλάδα είναι η πατρίδα της υπερβολής"
Ένα κείμενο που διάβασα τελευταία και μου άρεσε μπορείτε να το βρείτε εδω.
Αφορά την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα της χώρας εν μέσω κρίσης, και πρόκειται για κουβέντες που, ακόμη κι αν συμφωνεί κανείς, είναι δύσκολο να τις υποστηρίξει. Ακριβώς, επειδή η διάθεση "κατηγοριοποίησης" σηκώνει καθρεφτη σε άπαντες..
Κατα κανόνα, πρόκειται για κείμενα που τα διαβάζει κανείς μονος του, κι ύστερα διστάζει να το παραδεχτεί ακόμη και στους πιο δικούς του ανθρώπους.
Πως λέμε:
-"τι θες απο μένα αφου δεν συμφωνούμε;"
-"είσαι ζωντανή.."


Υπάρχουνε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται κανείς να είναι μεγάλος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι μια επιχείρηση μικρή η μεγάλη καθώς και ένα κράτος μικρό ή μεγάλο για να επιβιώσει και να μην χρεοκοπήσει θα πρέπει τα έσοδά του να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Σε διαφορετική περίπτωση, την μια θα την γλιτώσει και θα ευχαριστήσει τους πέντε δέκα κολλητούς του οι οποίοι αν όχι σήμερα, αύριο θα πληρωθούν τα τιμολόγιά τους, την δεύτερη θα πάρει ενα δάνειο και θα ξελασπώσει, την τρίτη όμως, θα ζοριστεί γιατί κι οι τράπεζες δεν έχουν καμμιά διάθεση να δίνουν σε κάποιον που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Όπως με τις επιχειρήσεις έτσι και με τις χώρες, όταν ανακαλύπτεται ότι τα χρήματα έχουν τελειώσει και τα περιθώρια από κάπου να «βρέξει» χρήμα έχουν τελειώσει, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Κάτι τέτοιο φαίνεται, μακριά και πέρα από κάθε πολιτικό λόγο, (τον λόγο του κάθε πολιτικού δηλαδή που κινείται σε … κινούμενη άμμο αυτήν την εποχή) ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα χρήματα και πολύ περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις έχουν τελειώσει, κάποιοι άλλωστε το έβλεπαν από καιρό και σου έλεγαν ότι αρπάξουμε, και τώρα πιο καθαρά παρά ποτέ το κράτος τρέχει να μαζέψει χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Χαρακτηριστική είναι τις τελευταίες ημέρες η κόντρα μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών που ζήτησε να νομιμοποιηθούν όλα τα αυθαίρετα σπίτια της χώρας έναντι ενός χρηματικού ποσού, και της Υπουργού Περιβάλλοντος που δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με μοναδικό κριτήριο την συγκέντρωση χρημάτων.
Θα δούμε που θα καταλήξει και αυτή η ιστορία, όχι τίποτε άλλο, αλλά να ξέρει τι θα κάνει κι ο κοσμάκης που έχτισε όπως έχτισε ένα σπίτι, κι έκτοτε είναι δέσμιος του «πολιτικού συστήματος» που τον συντηρεί. Αυτόν και την κατασκευή του κ.ο.κ.
Κι εγω -αφελώς πάντοτε- σκέφτομαι οτι για τον ίδιο λόγο που η κ. Τίνα μας ζητάει να πιστοποιήσουμε επι του οικολογικού τα σπίτια μας, για τον ίδιο λόγο κι ο κ. Γιώργος μας ζητάει να νομιμοποιήσουμε τα αυθαίρετα. Για να μαζέψει κανα φράγκο το κράτος. Άρα, ποιός λειτουργεί πιο υποκριτικά εδω;
(καλά, μην κοιτάτε που τα χουμε παίξει.., κανονικά πίσω απο ολ'αυτά υπάρχει μια σοβαρή γραφειοκρατία και κανόνες, αλλά στην μας μικρή χώρα που τελευταία ανακάλυψε οτι δεν έχει φράγκο και λειτουργεί με όρους καζίνο, γυρευοντας εναγωνίως να κάνει cash out δεν μπορείς να το περιγράψεις διαφορετικά.. φώναζε το σύστημα μάτια μου, η ιστορία εχει γυρίσματα και οι "κουτόφραγκοι" καθώς φαίνεται μας την είχαν φυλαγμένη)
Επίσης, αφελώς πάντοτε, σκέπτομαι, "ποιά πράσινα πιστοποιητικά -και πράσινα άλογα- εδω τα μισά σπίτια στην ελλάδα είναι παράνομα.. και σε λίγο θα γυρεύουμε χαρτί για να τυλίγουμε τα σουβλάκια, τα "πιστοποιητικά πράσινης ανάπτυξης" μας μαράνανε;... τα οποία προφανώς μπορούν να λειτουργήσουν ωραιότατα σε σοβαρές χώρες και οικονομίες κι οχι στην δικιά μας που δεν ξέρουμε αν υφίσταται οικονομικά αυριο. (συγνώμη κ. Γιώργο και οι συν αυτού, δεν "διασπείρω βλαπτικές ειδήσειςγια την οικονομία της χώρας μας", απελπισμένη είμαι ώρες ώρες...)

Το δε ύφος του Υπουργείου Οικονομικών αρχίζει να ενοχλεί ιδιαίτερα τελευταία. Οι ανακοινώσεις του στυλ «όποιον πιάσουμε να ζει καλά χωρίς να πληρώνει τους φόρους του» μάλλον τον κοσμάκη φοβίζουν, πιέζουν, τραβάνε προς τα κάτω, οδηγούν στην μιζέρια και αναστέλλουν κάθε διάθεση για υγειή επιχειρηματικότητα, παρά τους καταφερτζήδες που όπως γλίτωναν θα συνεχίσουν να γλιτώνουν.

Τα ίδια παντού και στους Δήμους και στις Επιχειρήσεις τους και σε κάθε «μαγαζί» του δημοσίου που διαχειριζόταν λεφτά. Μαζεύονταν από γύρω δέκα «ξύπνοι» που έβαζαν στο μάτι το ταμείο, έκαναν το cash out της τετραετίας, χρηματοδοτούσαν δηλαδή τις επιχειρήσεις τους από το κράτος κι από δω πάει κι ο .. ανταγωνισμός..

Και βέβαια, η αλήθεια είναι ότι για να πηγαίνει το σύστημα, οι περισσότεροι βολεύονταν ή ζούσαν με την ελπίδα της «δικαίωσης». Μέχρι που τα λεφτά του κράτους τελείωσαν, κι ως εκ τούτου «το χάσαμε το κορμί πατριώτη», μας τελείωσε ο καλός πελάτης και πόσο δύσκολο μοιάζει να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο ο "υγειής ανταγωνισμός"…

Στο ίδιο μοτίβο και ο Τύπος, από την μια προβληματίζεται σχετικά με τα διαφημιστικά του έσοδα, βλέποντας τον καλό του πελάτη να αδυνατεί να συνεχίζει πληρώνει κι από την άλλη παλεύει να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του, με το πολιτικό ρεπορτάζ να μην βρίσκεται και στα καλύτερά του. Δεν μοιάζει δηλαδή να ενδιαφέρεται και πολύ ο κόσμος πλέον να γνωρίζει ποιος υπουργός τα έχει καλά με ποιόν, πόσο μάλλον όταν το αντικείμενο της διχογνωμίας δεν τον αφορά..

Σαν μετανάστες στην χώρα μας δηλαδή λειτουργούμε τελευταία. Τι με ενδιαφέρει δηλαδή, που με νοιάζει και που με αφορά τι κάνουνε αυτοί… Εγώ, την δουλειά μου κοιτάζω, τώρα εάν τσακώνεται ο Γιώργος με τον Γιάννη και ποιος κερδίζει «πολιτικά» εμένα δεν μου λέει κάτι.. πόσο μάλλον που δεν με ωφελεί...


Φυσικά και δεν έχει άδικο ο κ. Πάγκαλος. Όλοι μαζί τα φάγαμε. Άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, οτι είχαμε το ξεκοκαλλήσαμε κι έχουμε μείνει ..ρέστοι. Όσοι δεν συμμετείχανε στο πάρτυ, δικαιολογημένο είναι να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν οτι "δεν είναι αυτά πράματα να λέει ενας πολιτικός". Όντως, κανονικά, δεν είναι.. Μην κοιτάτε που μας γύρισε το μάτι με τον χοντρό, είναι κι ο σωματότυπός εδω που τα λέμε που προκάλεσε..
Το μεγαλύτερο όμως δίκιο (κι εδω είναι το εθνικό μας αστείο) φαίνεται να το εχει ο κ. Παπανδρέου (ο τζούνιορ) για τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αντίστοιχη περίπτωση στην ιστορία όπου γιός πάλεψε τόσο πολύ να "σώσει" το κράτος το οποίο νωρίτερα είχε δημιουργήσει και "σώσει" ο ίδιος του ο πατέρας. Ούτε στο Βυζάντιο τέτοιες ίντριγκες... (και τέτοια φέσια)
Κι όλο περισσότερο καταλαβαίνω τον κύριο Ρεν που μας ευχήθηκε καλό κουράγιο… Όντως, θα μας χρειαστεί..

δήμος Σαντορίνης - δημοπρασίες

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει οτι θα προβεί σε μειοδοτική δημοπρασία μίσθωσης ακινήτων, που θα χρησιμοποιηθούν για χώροι στάθμευσης οχημάτων σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θήρας.

Η δημοπρασία θα είναι μειοδοτική και θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθεί από τον Δήμαρχο.
Τα προς μίσθωση ακίνητα πρέπει να βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ως εξής :
Α. Δημοτική Κοινότητα Φηρών πέντε (5) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Β. Τοπική Κοινότητα Ημεροβίγλι δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Γ. Τοπική Κοινότητα Βουρβούλου δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 300 τμ και άνω.
Δ. Δημοτ. Κοινότητα Καρτεράδου δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 m2 και άνω.
Ε. Δημοτική Κοινότητα Μεσαριά δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
ΣΤ. Τοπική Κοινότητα Βόθωνα δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Ζ. Τοπική Κοινότητα Έξω Γωνιά δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Η. Δημοτική Κοινότητα Επισκοπή Γωνιά (Καμάρι) έξη (6) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Θ. Δημοτ. Κοινότητα Εμπορείου έξη (6) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Ι. Τοπική Κοινότητα Πύργου Καλλίστης δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Κ. Τοπική Κοινότητα Ακρωτηρίου δύο (2) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.
Μ. Τοπική Κοινότητα Οίας τρία (3) οικόπεδα τα οποία να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 500 τμ και άνω.

Σε περίπτωση που την κυριότητα ακινήτου κατέχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, μαζί με την οικονομική τους προσφορά πρέπει να καταθέσουν και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 για το ποσοστό κυριότητας επ’ αυτού και για κάθε συγκύριο θα συνταχθεί ξεχωριστό μισθωτήριο συμβόλαιο.
Η μίσθωση θα αρχίζει από της υπογραφής των συμφωνητικών και θα τελειώνει την 30/12/2011 με δυνατότητα ανανέωσης από την πλευρά του Δήμου για ένα έτος επιπλέον.
Η πληρωμή των ενοικίων θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις η πρώτη το μήνα Αύγουστο και η δεύτερη το μήνα Νοεμβρίου κάθε έτους με έκδοση στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου του σχετικού χρηματικού εντάλματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές και το τίμημα των μισθωμάτων (κυμαίνεται περί τα 2,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου ετησίως) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τις προσφορές τους εντός 10 ημερών.

δήμος Σαντορίνης για τις αντικειμενικές αξίες

Επιστολή με αποδέκτες τους βουλευτές των Κυκλάδων (αλλά οχι και το Υπ. Οικονομικών όπως βλέπουμε;..) έστειλε ο δήμος της Σαντορίνης με θέμα τις υψηλές αντικειμενικές αξίες ζητώντας παράλληλα ευνοικές αλλαγές στο "σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών Δήμου Θήρας".

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε, εγγράφως, την επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής, η οποία αποτυπώνεται και στην υπ΄ αριθμό 8/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, εκφράζοντας συνολικά την έντονη αντίδραση του Θηραϊκού λαού για το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του νησιού μας και όχι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες. Με μόχθο έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, έχουν όμως φτάσει στο σημείο να αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα πάντα εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Πιο συγκεκριμένα έχει καταστεί απαγορευτικό το κόστος για τη μεταβίβαση ακινήτων, την αποδοχή κληρονομιών, δωρεών, για γονικές παροχές και οποιαδήποτε άλλη πράξη επί ακινήτων.
Ο προσδιορισμός των αξιών κρίνουμε ότι έχει γίνει όχι με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με το αβάσιμο κριτήριο της υποτιθέμενης ευημερίας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού μας. Λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχουν μειωθεί κατά ποσοστό άνω του 30% οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ έχουν παγώσει εντελώς οι γονικές παροχές.
Βασικό μας αίτημα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Θήρας και ο εξορθολογισμός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε συνημμένα τόσο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, όσο και τις προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Φηρών και της Δημοτικής Ενότητας Οίας.
Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας την πρότασή μας και προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που σας εκθέσαμε.
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την προσβολή στα περιουσιακά δικαιώματα των δημοτών μας.

δήμος Σαντορίνης για την υγεία

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, την Γεν. Δ/νση Υπηρεσιών Υγείας και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου έστειλε ο Δήμος Σαντορίνης με θέμα την «Κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Δήμου Θήρας». Απο την επιστολή η οποία αναφέρεται αναλυτικά στο πως καλύπτει τις ανάγκες του το κάθε χωριό του νησιού, γίνεται σαφές οτι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που περιμένουν την λύση τους.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Προκειμένου να γίνει ορθότερος προγραμματισμός αλλά και για να δοθούν λύσεις στα σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας, σας παραθέτουμε την υφιστάμενη κατάσταση τόσο στο Κ.Υ. Θήρας όσο και στα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών του Δήμου μας.
Ο Δήμος Θήρας διαιρείται σε δεκατέσσερις Κοινότητες (Δημοτικές ή Τοπικές), στις έξι εκ των οποίων σήμερα δεν υπάρχει κανένας ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ή ιατρός με ειδικότητα και νοσηλευτικό προσωπικό όπως θα έπρεπε στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Θηρασίας. Συγκεκριμένα αυτό συμβαίνει στο Ημεροβίγλι, τον Βουρβούλο, τη Μεσσαριά, τον Καρτεράδο, το Βόθωνα και το Εμπορείο.
Από την άλλη σε τέσσερις Κοινότητες, της Έξω Γωνιάς, του Πύργου του Ακρωτηρίου και του Μεγαλοχωρίου, υπάρχει ιατρός περιστασιακά μόνο μία φορά εβδομαδιαίως ή και σπανιότερα σε περιπτώσεις ασθενείας ή απουσίας του ιατρού ή άλλων αναγκών του Κ.Υ. Θήρας.
Τις Κοινότητες του Καμαρίου και της Οίας επισκέπτεται ιατρός δύο φορές την εβδομάδα κατά προσέγγιση, ενώ στο νησί της Θηρασίας υπάρχει μόνο ένας ιατρός υπαίθρου.
Τα Περιφερειακά Ιατρεία της Οίας, του Πύργου Καλλίστης, του Εμπορείου καθώς και το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Θηρασίας, ουδέποτε μέχρι σήμερα στελεχώθηκαν με το προβλεπόμενο από τον οργανισμό τους προσωπικό.
Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Θήρας.
Πέραν των προβλημάτων υποστελέχωσης από επιστημονικό προσωπικό, ανάλογα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις ιατροφαρμακευτικών υλικών, αναλώσιμων και άλλων υλικών, άκρως απαραίτητων για τη λειτουργία του Κ.Υ. Θήρας και των ιατρείων.
Από την άλλη τα κτίρια των ιατρείων, νοσούν και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων τόσο από πλευράς κτιριακών όσο και υδραυλικών, ηλεκτρολογικών ή άλλων επισκευών.
Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι καθημερινές και έντονες. Άτομα μεγάλης ηλικίας αναγκάζονται να περιμένουν ώρες απ΄ έξω από τα Αγροτικά Ιατρεία, σε αντίξοες συχνά καιρικές συνθήκες, αναμένοντας ιατρούς που συχνά δεν έρχονται.
Οι ιατροί υπαίθρου περιορίζονται μόνο σε συνταγογράφηση φαρμάκων και δεν εξετάζουν το κοινό επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός στα ιατρεία, τα στηθοσκόπια, πιεσόμετρα και τα μηχανάκια μέτρησης ζαχάρου).
Είναι επανειλημμένες οι οχλήσεις από τις Κοινότητες και τους πολίτες μεμονωμένα τόσο προς το Κέντρο Υγείας Θήρας, όσο και στους κύριους αποδέκτες του παρόντος εγγράφου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις των προβλημάτων, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση και απελπισία τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες μας.
Είμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, αναμένοντας ιδιαίτερα υψηλό αριθμό επισκεπτών, και οι ανάγκες υγείας δεν καλύπτονται ούτε για τους μόνιμους κατοίκους.
Εκφράζουμε την ειλικρινή αγωνία μας για την προσεχή περίοδο και σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα για την ικανοποίηση των εξής βασικών αιτημάτων :
Στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου κατ΄ ελάχιστον με έναν ιατρό ειδικότητας, έναν ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικού προσωπικού σε καθημερινή βάση λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού.
Στελέχωση των ιατρείων κατ΄ ελάχιστον με έναν ιατρό σε καθημερινή βάση.
Κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών υλικών και λοιπών υλικών τόσο του Κ. Υ. όσο και των αγροτικών ιατρείων.

σύλλογος στήριξης Κ.Υ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Στήριξης του Κέντρου Υγείας Θήρας καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση την Παρασκευή 29/04/2011 στις 19:00 στον πολυχώρο ΥΦΕΝ, με θέματα :
Απολογισμός απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου, Έκθεση ελεγκτικής επιτροπής, Απαλλαγή πεπραγμένων απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής.
Ελλείψει απαρτίας στις 29/04/2011 η συνέλευση θα επαναληφθεί μετά από 7 ημέρες στον ίδιο τόπο και ώρα δηλαδή 06/05/2011 ώρα 19:00 στον πολυχώρο ΥΦΕΝ.
Για το Δ.Σ. την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος Λίτσα Πετίνη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ. 2860 31630  και  6932063789

ανακοίνωση του τμήματος εμπορίου

Το τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με ανακοίνωσή του προς τους επιχειρηματίες και εμπόρους της περιοχής με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και για τη διασφάλιση των καταναλωτών,
τους ενημερώνει σχετικά με τα στοιχεία που υποχρεωτικά θα πρέπει να αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους των πάσης φύσεως καταστημάτων εστίασης.
Πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με τον αγορανομικό υπεύθυνο του καταστήματος, τις νόμιμες επιβαρύνσεις στην τελική τιμή των προσφερομένων ειδών (π.χ. Φ.Π.Α. , Δημοτικός Φόρος κ.λ.π. ) ενω υποχρεωτική είναι και η ύπαρξη φύλλων διαμαρτυρίας με ένδειξη επί των καταλόγων ότι: "To κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει έντυπα δελτία σε ειδική θήκη δίπλα στην έξοδο για τη διατύπωση οιασδήποτε διαμαρτυρίας" στην ελληνική γλώσσα η "Τhe shop is oblidged to have printed documents in a special case beside the exit for setting out of any existed complaint " και στα οποία θα αναφέρεται ως παραλήπτρια Υπηρεσία η: το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας.
Στα κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη ότι αυτά είναι κατεψυγμένα.
Τα είδη των λαδιών που χρησιμοποιούνται (π.χ. Στα μαγειρευτά χρησιμοποιείται ελαιόλαδο – στα τηγανητά χρησιμοποιείται ηλιέλαιο κ.λ.π. )
Σε περίπτωση πώλησης χύμα κρασιού θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται το είδος και η προέλευσή του. 

συλλήψεις για πυροτεχνήματα

Με ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων μας ενημέρωσε για την σύλληψη στην Σύρο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οκτώ (8) ημεδαπών για παράβαση της Νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ανήλικοι και οι γονείς τους με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ξεκινούν σήμερα οι σκακιστικοί αγώνες

Όπως είχαμε ανακοινώσει και πριν απο λίγες ημέρες, σήμερα Τρίτη 26 Απριλίου ξεκινούν οι "Αιγαιοπελαγίτικοι Σκακιστικοί Αγώνες".
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 26 Απριλίου - 1 Μαΐου στον όμορφο χώρο της Santo Wines και στο ΔΑΟΣ, υπο την διοργάνωση των μελών και κυρίως του προέδρου του Σκακιστικού Ομίλου Σαντορίνης κ. Φρεντζά.
Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Σκακιστικοί Ομαδικοί Αγώνες περιλαμβάνουν το Πρωτάθλημα Αιγαίου, το Κύπελλο Αιγαίου, το Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων, το Πρωτάθλημα Γυναικών καθώς και το Πρωτάθλημα Ράπιντ ενώ οι Αιγαιοπελαγίτικοι Σκακιστικοί Ατομικοί Αγώνες Παίδων - Κορασίδων τα Ατομικά Πρωταθλήματα Ράπιντ και Μπλιτς.
Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η ΤΕΣΣ Αιγαίου, ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Σαντορίνης, ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΟΣ) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Την ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων έχει η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει συγκροτηθεί από έναν εκπρόσωπο κάθε σωματείου, το οποίο συμμετέχει σε μία τουλάχιστον διοργάνωση.
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο πρόεδρος του ΑΣΟ Σαντορίνης Παναγιώτης Φρεντζάς.
Το πρόγραμμα είναι πολύ πυκνό και θα περιλαμβάνει αγώνες πρωί και απόγευμα (οι συναντήσεις για το Κύπελλο και για το Ομαδικό Παίδων – Κορασίδων θα γίνονται ταυτόχρονα), ενώ οι ατομικοί αγώνες θα παίζονται μεσημέρι ή βράδυ.
Όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν ελευθερα τους αγώνες.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των αγώνων, τους συμμετέχοντες ομίλους και τα συστήματα υπο τα οποία θα διεξαχθούν μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα : http://santochess.blogspot.com/ καθώς και σε προηγούμενη ανάρτησή μας εδω .