Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης - πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των επομένων συναυλιών έχει ως εξής:

Παρασκευή 7.9 : Βραδιά μουσικής δωματίου με τους Σπύρο Μουρίκη, Ζακλίν Ροσέκ, και Αθηνά Καποδίστρια
Κυριακή 9.9 Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών με τους Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, Παναγιώτη Τζιώτη, Πάρι Αναστασιάδη, Ισίδωρο Σιδέρη και Διονύση Αννινο
Τρίτη 11.9 : έργα για φλάουτο και πιάνο με τους Γιάνο Μπάλιντ και Αλεξάντερ Σερντάρ
Παρασκευή 14.9 : ρεσιτάλ πιάνου με τον Άρμεν Μπαμπαχανιάν
Κυριακή 16.9 : Βραδιά Τάνγκο με το συγκρότημα Μπελτάνγκο του Βελιγραδίου

Για πληροφορίες σχετικά με τις συναυλίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22860 23166 και 22860 230117

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Σαντορίνης.
Τιμή εισόδου : 25 ευρώ

3ος διεθνής διαγωνισμός «THE MUSE JUNIOR» 2012

Σε συνέχεια του επί πέντε συνεχείς χρονιές (2005-2009) επιτυχημένου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «The Muse» στο Μέγαρο Γκύζη, η International Association of Art "The Muse" οργανώνει στο Μέγαρο Γκύζη για τρίτη φορά ένα νέο διαγωνισμό για νεαρούς μουσικούς έως 18 ετών, τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό “The Muse Junior” 2012.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την  Δευτέρα 3 Σεπτεβρίου και θα πραγματοποιείται  έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένα γύρο, ξεχωριστά για τις τέσσερις ηλιακές ομάδες, δηλαδή Κατηγορία Α΄ (μέχρι και 7 ετών), Κατηγορία Β΄ (8-11 ετών), Κατηγορία Γ΄ (12-15 ετών) και Κατηγορία Δ΄ (16-18 ετών).

Οι περισσότεροι από 50 διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις κατηγορίες πιάνου, κιθάρας, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου και πνευστών οργάνων. Ο διαγωνισμός φιλοξενείται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά Σαντορίνης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα του διαγωνιστικού μέρους έχει ως εξής:
Δευτέρα 3/9/2012: Audition Category A΄ (18:00 )
Τρίτη 4/9/2012: Audition Category B΄ (10:00 - 14:00)
4/9/2012: Audition Category C΄ (18:00 – 20:00) 
Τετάρτη 5/9/2012: Audition Category C΄ (10:00  - 12:00)
5/9/2012: Audition Category D΄ (18:00 – 20:00)
Πέμπτη 6/9/2012: Audition Category D΄ (10:00  - 12:00)
Παρασκευή 7/9/2012:  Prize ceremony - Winners concert (18:00) 

Την Παρασκευή 7.9 στις 18.00 με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους και την απονομή των διακρίσεων στους νικητές του διαγωνισμού στο Μέγαρο Γκύζη, θα πραγματοποιηθεί δεξίωση όλης της αποστολής καθώς και όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν, στην αυλή του "Λαογραφικού Μουσείου Λιγνού" στο Κοντοχώρι.

θέατρο σκιών στην Canava Roussos (10.9)

Την παράσταση «Ο Καραγκιόζης φούρναρης» θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 10 Σεπτεβρίου στις 18.00 η Canava Roussos στην Μέσα Γωνιά.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά αλλά και μεγάλους.

αναβίωση του Θηραϊκού Γάμου σε Φηρά και Μεσαριά (8 – 9.9)

Τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας και το Διεθνές Χορευτικό Σχήμα Σαντορίνης «Ξιάρχου Σταματίνα» θα παρουσιάσουν το Σάββατο 8 Σεπτεβρίου στις 20.00 στην κεντρική πλατεία των Φηρών και την Κυριακή 9 Σεπτεβρίου στις 20.00 στην πλατεία της Μεσαριάς, την αναβίωση του Θηραϊκού Γάμου.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα χορευτικά σχήματα του μορφωτικού συλλόγου Αργυρούπολης Δράμας «Η Αναγέννηση» με ποντιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι μουσικοί: Αντώνης Αρβανίτης στο βιολί, Γιάννης Βαρβαρήγος στο λαούτο, Βαγγέλης Σιγάλας στο βιολί, και Αντώνης Βασάλος στο λαούτο.

τα οικονομικά, το συνέδριο (της ΚΕΔΕ) και τα έργα

Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας, οι περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων, η ολοκλήρωση (το σταμάτημα) πολλών εγχώριων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα συμπεράσματα του τελευταίου, πρόσφατου, συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τα έργα που πραγματοποιούνται κι έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, το ζήτημα χωροθέτησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, η κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης σκαφών και πλοίων στην βορειοανατολική περιοχή του νησιού στην θέση «Κολούμπος» καθώς και οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές), απασχόλησαν την συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος την Τρίτη 4.9 στον τοπικό Τύπο.

Αναλυτικότερα, και ως προς τα παραπάνω θέματα, σε ότι αφορά το οικονομικό μοντέλο και πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Δήμος της Σαντορίνης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για «οικονομία» και συνετή διαχείριση σε κάθε επίπεδο και κατεύθυνση, ως «αναγκαστική» συνέπεια των περιορισμένων οικονομικών πόρων που διαχειρίζονται οι Δήμοι και προκειμένου ο Δήμος της Σαντορίνης να διατηρεί επαρκές ταμειακό διαθέσιμο για την κάλυψη των αναγκών του και την υλοποίηση του προγράμματός του.
Ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος ανέφερε ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να λειτουργήσει ανταποκρινόμενη στις ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητές της με 40% λιγότερα χρήματα από αυτά που διαχειριζόταν στο άμεσο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, απαιτείται και αποτελεί στόχο η συνεργασία και κατανόηση της κοινωνίας.
Περιγράφοντας δε επιγραμματικά το κλίμα που επικράτησε στην τελευταία, πρόσφατη, συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα καθώς και στις προσπάθειες που προγραμματίζονται και δρομολογούνται συντονισμένα από πλευράς αιρετών, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να λειτουργούν εποικοδομητικά και προς όφελος της κοινωνίας.

Μιλώντας για το έργο της Δημοτικής Αρχής και στην προετοιμασία που γίνεται από πλευράς της καθώς και των Επιχειρήσεων του Δήμου, αναφέρθηκε στα έργα -κυρίως της ύδρευσης και της δημιουργίας αφαλατώσεων- που προωθούνται από πλευράς της ΔΕΥΑΚ, στην αντιστήριξη των πρανών της καλντέρας και κυρίως στην περιοχή της Αρμένης όπου και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, από εξειδικευμένη εργοληπτική εταιρία με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της περιοχής,  καθώς και σε μικρότερης κλίμακας έργα τα οποία προωθούνται με τις ανάλογες διαδικασίες.

Σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει λύση στο θέμα της χωροθέτησης της διαχείρισής τους, προκρίνοντας την λύση του θέματος που εδώ και χρόνια εκκρεμεί και ταλαιπωρεί το νησί έναντι του όποιου «πολιτικού κόστους», αναφέροντας ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια δημιουργίας ΧΥΤΑ στην γνωστή και ως «πρώτη θέση» στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και το θέμα των προστίμων που εκκρεμούν λόγο του σημερινού τόπου και τρόπου διαχείρισης.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος, αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει διαδικασίες για την κατασκευή «προβλήτας πρόσδεσης σκαφών και πλοίων» σε κατάλληλη περιοχή του νησιού που επιλέγει από ειδικούς, στην θέση «Κολούμπος» στην βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, θέση η οποία έχει την έγκριση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μιας και θα μπορέσει να αποτελέσει και να χαρακτηριστεί ως «εναλλακτικό λιμάνι» του νησιού. 

επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε θέματα άσκησης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας για τα μέλη του στα νησιά των Κυκλάδων.

Η επιμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας επικινδυνότητας (οι οποίες απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων) προκειμένου οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, καλύπτει την υποχρέωση έναντι του Νόμου 1568/1985 «Υγιεινή & ασφάλεια των εργαζομένων» (ο οποίος τροποποιήθηκε από το Νόμο 3144/03 (Φ.Ε.Κ.111/τ. Α’/8.5.2003) «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις»), που ορίζει την υποχρέωση χρήσης υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας από κάθε επιχείρηση. 

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν:
Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων», διάρκειας 35 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Β’ κατηγορία (Επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης μεταφορικών μέσων, πρατήρια υγρών και αέριων καυσίμων, επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις κατασκευής παντός είδους από ξύλο, επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής παντός είδους από μέταλλο, επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας δερμάτων και γουναρικών και κατασκευής παντός είδους από ύφασμα, δέρμα και γούνα, οικοδομικά και άλλα παρόμοια τεχνικά επαγγέλματα, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως εκτυπώσεις, εκδόσεις, τοποθετήσεις υαλοπινάκων, κλιματιστικών κλπ).

Σεμινάρια «Επιμόρφωση εργοδοτών», διάρκειας 10 ωρών, για επιχειρήσεις οι οποίες υπάγονται στη Γ’ κατηγορία (Επιχειρήσεις γεωργικές, κτηνοτροφικές, εμπορικές, εστιατόρια, επικοινωνίες, μεταφορές, αποθηκεύσεις, τράπεζες και λοιπά οικονομικά ιδρύματα, ασφάλειες, διεκπεραιώσεις υποθέσεων, ενοικιάσεις κινητών και ακινήτων, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας).

Η πλήρης ανακοίνωση (με λεπτομέρειες για τα σεμινάρια), τα έντυπα των αιτήσεων, καθώς και η σχετική νομοθεσία βρίσκονται στη Δικτυακή Πύλη www.e-kyklades.gr του Επιμελητήριου Κυκλάδων (σχετική διαδρομή http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1009&articleid=22827 ).

Για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις, αλλά και συμπλήρωση αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο (κα Πέγκυ Στεργίου, τηλ. 22810 82346, εσωτ. 135), καθώς και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο.

συνεδρίαση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΝΑ

Με στόχο το συντονισμό και τη δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών για τη β' φάση εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, η αρμόδια ομάδα έργου.

Μετά την ψήφιση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μακρυωνίτης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την κατάρτιση και την ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη στον ιστότοπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει αναρτηθεί το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φορείς και οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να συμπληρώσουν σχετικό με το θέμα ερωτηματολόγιο.

Ακολούθως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, με προτεινόμενες ημερομηνίες την 20η και 21η του μήνα. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ν.Α, ενδεχόμενα στις 24/9, και αμέσως μετά να προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου το Σώμα να συζητήσει και να εγκρίνει το διαμορφωθέν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εντός του Σεπτεμβρίου.


στη Ρόδο ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά

Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά Noel Α. Kinsela, συνοδευόμενος από κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
Η επίσκεψη του Kinsela, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες πολιτικούς, αποδίδεται στο ενδιαφέρον του Καναδά να καταδείξει τη στήριξη της χώρας του στην Ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ν. Συρμαλένιος για την διεθνή σύμβαση Ναυτικής Εργασίας

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στις 6/9/2012, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, τοποθετούμενος πάνω στο θέμα της Κύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, που υιοθέτησε το 2006 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, τόνισε ότι η καθυστερημένη κύρωση της ΣΝΕ από τη χώρα μας, υποδηλώνει την ενδοτικότητα των κυβερνήσεων μας απέναντι στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, δεν είναι δυνατόν η χώρα μας που είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου, να είναι η 32η χώρα, μετά ακόμα και από τη Λιβερία και τις Νήσους Μάρσαλ, που φέρνει προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση, όταν πλέον μετά την υπογραφή της από 30 χώρες έχει καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτική. Επεσήμανε επίσης την ανακολουθία και τις αντιφάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης με τις επιταγές της Σύμβασης, αφού στην πράξη η κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουν καταπατηθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων.

Ν. Συρμαλένιος για το «Στρατηγικό Σχέδιο της περιφέρειας»

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου που έγινε στη Λέρο στις 1/9/2012, ο Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτηση του κατέθεσε τις παρακάτω   Συνοπτικές Παρατηρήσεις – Επισημάνσεις:
Από τη μέθοδο ανάλυσης πλεονεκτημάτων – μειονεκτημάτων ή δυνατών – αδύνατων σημείων που γίνονται για όλους τους τομείς, προκύπτουν διάφορες πραγματικές διαπιστώσεις σε σχέση με τα αδύναμα σημεία και τις απειλές όπως, αδυναμία επίλυσης μεταφορικού προβλήματος, οριστική πληθυσμιακή εγκατάλειψη μικρών νησιών, ελλείψεις υδάτινων πόρων, ενέργειας, κοινωνικών εξυπηρετήσεων, καθυστέρηση επίλυσης χωροταξικών ζητημάτων, αδυναμίες διοικητικών μηχανισμών, μείωση πόρων 2007-2013, αδυναμία συνεργασίας κράτους – αυτοδιοίκησης κ.α.
Δεν αναλύονται αντίστοιχα οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή την πραγματικότητα, που για μας δεν είναι άλλες από, την χωρίς σχέδιο, ανεξέλεγκτη και ανορθολογική ανάπτυξη, που με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά σε πολλές περιπτώσεις και συνευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδήγησε το νησιωτικό χώρο, σε αυτό το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, που εξαντλεί τους φυσικούς και παραγωγικούς πόρους και οδηγεί σε αλλοίωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που  αποτελεί και το βασικό πόλο της τουριστικής ανάπτυξης που γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Η περαιτέρω παράθεση των βασικών περιορισμών και των δυνατοτήτων, αλλά και των επιπτώσεων της νησιωτικής ιδιαιτερότητας (νησιωτικότητας) σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας) και πιο συγκεκριμένα στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στο Υδάτινο Δυναμικό, στην πολιτική Υγείας, στην Αγροτική Οικονομία  κλπ, αποτελούν κατά κανόνα σωστές διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν και πάλι την προηγούμενη ανάλυση μας για την αποφυγή καταλογισμού σοβαρών ευθυνών για τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιωτικού μας χώρου, που οι κυρίαρχες πολιτικές άφησαν να διογκωθούν, παρά τη χρηματοδοτική ροή πολλών δις ευρώ που προήλθαν από τα αλλεπάλληλα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Αντίστοιχα σημειώνονται ως ισχυρά σημεία (πλεονεκτήματα) για το Ν. Αιγαίο, η Διοικητική Αναδιάρθρωση των ΟΤΑ και η λεγόμενη δημιουργία των ισχυρών Δήμων μέσω του «Καλλικράτη», η Αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας, που όπως αποδείχθηκε, έχει οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο, αφού η μεν Περιφέρεια με την ουσιαστική αποδυνάμωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων της, κινδυνεύει κυριολεκτικά να οδηγηθεί στη διάλυση, οι δε Δήμοι με τις δραματικές περικοπές των πόρων, ελέω Μνημονίου, οδηγούνται και αυτοί στη χρεωκοπία και στο κλείσιμο, με πρώτο θύμα τις κοινωνικές δομές, που απευθύνονται στα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού (Βοήθεια στο σπίτι, Αμεα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ).
Η διαγραφόμενη προοπτική για περαιτέρω μείωση των πόρων, λόγω του υποτιθέμενου υψηλού ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., θα βάλει και την ταφόπλακα σε όποια αναπτυξιακή προοπτική, αφού με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική, οι εθνικοί πόροι έχουν οδηγηθεί σε ασφυξία, ενώ οι μέχρι σήμερα ακολουθούμενες τακτικές, της άκριτης αποδοχής των κανόνων και των πλαισίων των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε., μας οδήγησαν και στο Στόχο II και ταυτόχρονα τώρα οδηγούν το σκάφος της χώρας κατευθείαν στην ξέρα, όπου βεβαίως θα καταποντιστεί και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που καλώς ή κακώς στατιστικά προκύπτει ως μία από τις πιο εύρωστες Περιφέρειες της χώρας αλλά και της Ε.Ε.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι εμπνευστές των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών), είναι από αφελείς ως πολύ επικίνδυνοι, αφού πιστεύουν ότι με τα προνόμια και τις χαριστικές ρυθμίσεις που θα θεσμοθετήσουν υπέρ των επενδυτών και αντίστοιχα τον εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, θα υπάρξει αυξημένη ροή χρηματοδότησης, που θα λειτουργήσει και ως αντιστάθμισμα των μειωμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αλλά και ως πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα της Τουρκίας, που απολαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ και χαμηλές τιμές στις τουριστικές υπηρεσίες. Δεν καταλαβαίνουν ότι το πραγματικό αντιστάθμισμα είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, τα φθηνότερα εισιτήρια στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, η μείωση των απίστευτα υψηλών φορολογικών συντελεστών στην εστίαση και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις οικονομικού, κοινωνικού, εργασιακού και οικολογικού χαρακτήρα, που θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και διαμονή χειμώνα-καλοκαίρι των κατοίκων και των νέων ανθρώπων στα νησιά τους.
Οι προτάσεις και οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερόμαστε, έχουν κατά κόρον εξαγγελθεί και διατυπωθεί, είτε μέσα από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσα από το Πρόγραμμα των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ». Εκείνο που για μας έχει σημασία είναι, οι προτάσεις μας, να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, έτσι ώστε να διαμορφωθεί – κατά το δυνατόν – κοινό πλαίσιο στόχων και αγωνιστικών διεκδικήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. 

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2012

Santorini Biennale 2012 – ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών της, η ομάδα της «Santorini Biennale 2012» επιθυμεί την συνεργασία με νέους και νέες του Πύργου αλλά και γενικότερα της Σαντορίνης, με σκοπό την λειτουργία των εκθέσεων στον Πύργο, από 16:00 - 20:00 καθημερινά εκτός Κυριακής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6946262851 από τις 14:00 και μετά!  
Στόχος της συνεργασίας είναι να βασιστεί σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της ολιγόωρης και για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας παρουσίας νέων του οικισμού στην έδρα των γραφείων της Biennale στον Πύργο, και της ενημέρωσης των επισκεπτών του νησιού, για τον «εικαστικά όμορφα» στολισμένο Πύργο φέτος το καλοκαίρι.
Η Santorini Biennale 2012 θα παραμείνει επισκέψιμη μέχρι και το τέλος Σεπτεβρίου.
Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεβρίου στις 21.30 στον Πύργο. 

«Δομινίκη η ζωή της απο λάβα κι αλμύρα» - παρουσίαση

Ο Δήμος Θήρας, ο εκδοτικός οίκος Ωκεανός, το Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο και οι απόφοιτοι του Λυκείου Θήρας του έτους 1978 μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας – Ευαγγελίας Γυφτογιάννη «Δομινίκη η ζωή της απο λάβα κι αλμύρα» που θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτεβρίου 2012 στις 20.00 στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, θα προλογίσουν ο συγγραφέας Ιωάννης Ρεμούνδος, και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πράσσος. Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Μανώλης Λιγνός.

ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Χανς Φούχτελ «Θα υποστηρίξουμε το διαμάντι που λέγεται Νότιο Αιγαίο»

Με συνέντευξη τύπου στα τοπικά και Γερμανικά ΜΜΕ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 5.9 η επίσκεψη του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Εργασίας Χανς Φούχτελ, στην Ρόδο, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πρόθεση της χώρας του να στηριχθεί η Ελλάδα «που υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες δράσεις και για συγκεκριμένα προβλήματα, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στη δέσμευση που είχε αναλάβει να έλθει στα νησιά μας, μετά «το μπαλάκι που μου πέταξε ο Περιφερειάρχης», όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία, τον περασμένο Μάρτιο. Εξειδίκευσε μάλιστα τους τομείς δράσης όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, «θα αναζητήσουμε όταν επιστρέψουμε στη Γερμανία τους καλύτερους εταίρους, πρόσωπα και φορείς, για να στηριχθεί το διαμάντι που λέγεται Νότιο Αιγαίο».

«Βάλαμε τα θεμέλια -δήλωσε- και ήδη καταγράφουμε την πρώτη επιτυχία που είναι η συνεργασία σε τουριστικό επίπεδο, σε σχέση με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την τουριστική εκπαίδευση και τη διασύνδεση της ΑΣΤΕΡ με τουριστική πανεπιστημιακή σχολή της Γερμανίας, την κρουαζιέρα, όπως και την διερεύνηση, με πανεπιστημιακή έρευνα, των προθέσεων και των τάσεων των Γερμανών, που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υπηρεσιών».

Ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος από τις προτάσεις που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας και ήδη απευθύνθηκε πρόσκληση προς τους Συνεταιριστικούς μας φορείς να επισκεφθούν περιφέρεια της Γερμανίας.
«Θα παλέψουμε για την πρόοδο με αμοιβαία προσπάθεια» τόνισε ο κ. Φούχτελ, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε αποφασίσει σαν χώρα να στηρίξουμε την Ελλάδα για να επιλύσει με τρόπο αποτελεσματικό τα προβλήματά της».

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του έκανε λόγο για μια συνεργασία που θα εξελιχθεί βήμα – βήμα, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Βερολίνο, όπου «προσδιορίσαμε το πλαίσιο και τους άξονες», μέσα από τη διδυμοποίηση του Νοτίου Αιγαίου με Γερμανική Περιφέρεια που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες κατευθύνσεις και πολιτικές σε καίριους τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

«Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, στη Γερμανία έχουν κατακτήσει προ πολλού αυτά που για εμάς είναι ακόμα ζητούμενα» είπε ο Περιφερειάρχης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «είναι θετικό, κατ’ αρχάς, ότι ο κ. Φούχτελ τόνισε πως Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει».
Πέρα από το πολιτικό, και σε οικονομικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και ο κ. Φούχτελ προσωπικά ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά και η καχυποψία στην κοινωνία της χώρας. 
Χαρακτήρισε ως θετικές τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την τουριστική μας βιομηχανία και για την υιοθέτηση καλών πρακτικών σε σχέση με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση.  

Τέλος, η συνέντευξη τύπου, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, όπως και συνεργατών του Γερμανού υφυπουργού, ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Ρόδο και πρόεδρο της ΠΕΔ Στάθη Κουσουρνά, που υπογράμμισε την απογοήτευση που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας «που δεν βλέπει φως στο τούνελ», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Γερμανία πράγματι θα βοηθήσει τη χώρα μας και όχι να τη στείλει στον Καιάδα».
«Αυτό επιβάλλει η έννοια της οικογένειας και προσβλέπουμε στις καλές σας προθέσεις» κατέληξε ο δήμαρχος.

Γιάννης Μαχαιρίδης στον Χανς Φούχτελ: Να φύγουν τα σύννεφα της καχυποψίας. Στο τραπέζι του διαλόγου δεν βρίσκονται ο δανειστής απέναντι στον οφειλέτη…

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Υφυπουργού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Hans Joachim Fuchtel με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο συνόδευαν εξειδικευμένα στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και άλλων τομέων, δήλωσε πως νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον, εξηγώντας πως σκοπός της επίσκεψής του είναι η μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας από τη χώρα του στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένους τομείς δράσης, το πλαίσιο των οποίων αποφασίζουν πάντα οι τοπικές αρχές.
«Μας συνδέουν -δήλωσε- τα εκατομμύρια των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες μετανάστες και φοιτητές στη Γερμανία και οι Γερμανοί που μένουν μόνιμα στη χώρα σας».
Έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία, τον προηγούμενο Μάρτιο, όπου προτάθηκαν τα πεδία συνεννόησης και συνεργασίας. «Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε από κοινού τα εργαλεία και τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων και δράσεων» είπε ο κ. Φούχτελ, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απόπειρες παρερμηνείας και παρεξήγησης αυτής της συνεργασίας από μερίδα της κοινωνίας και των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει μετά τα λόγια να ακολουθήσουν οι πράξεις και τα αποτελέσματα.

Υποδεχόμενος τον κ. Φούχτελ, παρουσία των τοπικών και Γερμανικών ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβληθεί, μέσα σε ένα κλίμα έντονης επιφύλαξης, για να αναδειχθούν οι αγαθές προθέσεις πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, «πρέπει όμως να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις». Αναλυτικότερα ο κ. Μαχαιρίδης είπε τα εξής:
«Η παρουσία του κ. Φούχτελ στη Ρόδο και οι επαφές του με την Αυτοδιοίκηση και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μπορούν να αποδειχθούν πολλαπλά χρήσιμες και ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές.
Κατ’ αρχάς, μπορεί και πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι οι δύο λαοί μπορούν να συζητούν και να συνεργάζονται με ισότιμους όρους και πάντα με σχέσεις αμοιβαιότητας.
Αυτό θα γίνει αν συμφωνήσουμε σε μια βασική προϋπόθεση: ότι δύο εταίροι, φίλοι και συνοδοιπόροι στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια συνομιλούν σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν βρίσκονται απέναντι ο ισχυρός με τον αδύναμο, ο πλούσιος με τον φτωχό, ο δανειστής με τον οφειλέτη, ο κατακτητής και ο υποδουλωμένος.
Σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να απαντήσουμε και να περάσουμε ένα καθαρό μήνυμα στους λαούς μας, που ζουν με την καχυποψία ο ένας για τον άλλο.

Ένα περιβάλλον καχυποψίας που είναι υπαρκτό και που καλλιεργήθηκε ακόμα και με ευθύνη μερίδας των ΜΜΕ, και δηλητηρίασε τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας πολίτης θεωρεί υπεύθυνο των δεινών του τους Γερμανούς οι οποίοι θέλουν μία Ελλάδα «υποταγμένη, πάμπτωχη και ανήμπορη να επιβιώσει». Θεωρεί ότι η Γερμανία βλέπει τους Έλληνες σαν «φτηνά εργατικά χέρια» και  τον πλούτο της σαν μια περιουσία που θα πουληθεί πάμφθηνα.
Από την άλλη ο Γερμανός πολίτης θεωρεί πως κινδυνεύει η απασχόληση και η ευημερία του από τους «τεμπέληδες» και «πονηρούς» Έλληνες, που ζουν εις βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζουν με τα λεφτά των Γερμανών.
Αυτές οι απόψεις που είναι σήμερα μειοψηφικές σε πολιτικό επίπεδο και κοινωνικό επίπεδο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν πλειοψηφικές και στο τέλος να κυριαρχήσουν. 
Η μεγαλύτερη προσφορά όλων όσων πιστεύουμε και κάνουμε αυτήν την κοινή προσπάθεια, είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο που αναπαραγάγει αυτή τη σύγκρουση και δηλητηριάζει στις σχέσεις μας. 
Έχουμε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τον αυτοσεβασμό μας σαν χώρα, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική μας. Είναι αλήθεια πως οι μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, αυτοδιοικητικό, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο καθυστερούν.
Κατεστημένες νοοτροπίες δεν είναι εύκολο να εξαλειφθούν από την μία μέρα στην άλλη. Όμως η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και πιστεύω πως θα συνεχιστεί προκειμένου η χώρα μας να ακολουθήσει τον βηματισμό της Ευρώπης.

Την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου που έχω την τιμή να εκπροσωπώ απαρτίζουν 48 κατοικημένα νησιά δεκάδες νησίδες και εκατοντάδες βραχονησίδες.
Παινευόμαστε πως ίσως ο παράδεισος να είναι αυτός ο τόπος, που παράλληλα είναι και ο σημαντικότερος ίσως πνεύμονας της Ευρώπης, μιας και εκατομμύρια Ευρωπαίων περνούν της διακοπές τους στα νησιά μας και δεκάδες χιλιάδες είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Μάλιστα τα δημοφιλέστερα νησιά της Περιφέρειας μας  (Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Νάξος κ.τ.λ.) κατακλύζονται από γερμανούς τουρίστες καθώς διαθέτουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανέσεις που επιθυμεί ο απαιτητικός Γερμανός επισκέπτης μας.
Σε αυτά τα νησιά, που ήταν πάντα ανοικτά σε άλλους πολιτισμούς και πάντα φιλόξενα σε άλλους λαούς, πριν γνωρίσουμε τον «Γερμανό που μας δανείζει», μάθαμε να υποδεχόμαστε τον Γερμανό φίλο, τον Γερμανό λάτρη του πολιτισμού και της φύσης μας, τον Γερμανό φιλέλληνα.

Για το λόγο αυτό, επιδιώξαμε να απευθυνθούμε σε αυτόν τον Γερμανό, ερχόμενοι τον προηγούμενο Μάρτιο στη Γερμανία, προκειμένου να του θυμίσουμε τη φιλόξενη Ελλάδα και να ανανεώσουμε την πρόσκλησή μας σε αυτόν. Ίσως δεν πετύχαμε απόλυτα το στόχο μας, αφού λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί, φέτος είναι αισθητή η μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Γερμανία και ίσως αυτό φανεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου κάνοντας τον συνολικό απολογισμό.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. Αυτή πρέπει είναι άμεση προτεραιότητα όλων, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου από την συνεργασία  μας.
Σαν Αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις, όλοι εμείς που εκπροσωπούμε ένα λαό με προβλήματα, με ανησυχίες και ένα αίσθημα ανασφάλειας για το αύριο, θέλουμε από την παρουσία του κ. Φούχτελ να εξαφανιστούν τα σύννεφα της καχυποψίας και να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αναρωτηθεί «γιατί έρχεται αυτός ο υπουργός στη Ρόδο, τι πραγματικά θέλει και τι μπορεί να κρύβει αυτή η επίσκεψη».
Αυτές τις υποψίες και τους φόβους θέλω να διασκεδάσουμε και θα το πετύχουμε μόνο αν ο διάλογος είναι ανοικτός και ειλικρινής. Και βεβαίως, αν δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες για μια συνεργασία που θα έχει  άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα». 
  
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Ως Περιφέρεια Ν.Αιγαίου  προτείνουμε μια σειρά στοχευμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στον κοινό μας Στόχο, δηλ. στη συνεργασία προς όφελος και των δύο πλευρών. Οι δράσεις μας περιγράφονται ενδεικτικά σ’ ένα «Ειδικό Πρόγραμμα» για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ περιφέρειας Ν.Αιγαίου και γερμανικών περιφερειών και  φορέων. 

ΟΦΕΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Αφ’ενός είναι η αύξηση της προσέλκυσης γερμανών τουριστών στην ΠΝΑ καθώς τα νησιά μας συνεχίζουν να αποτελούν διεθνώς τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και διαθέτουν όλα τα εχέγγυα  για την ασφάλεια και ικανοποίηση των επισκεπτών μας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η ομορφιά των νησιών μας, ο πολιτισμός μας, η ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελεί διαχρονικά  την εγγύηση για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Αφ’ ετέρου θέλουμε να καταστήσουμε τα νησιά μας ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς καθώς διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ως περιφερειακή αρχή δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούμε πως η διέξοδος μας από την κρίση θα έλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξει. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και η δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνάδει με τους στόχους και τις προτεραιότητες μας για αυτό άλλωστε και επεξεργαζόμαστε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατα ψηφίσαμε το Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα δίνοντας έμφαση σε δράσεις που αφορούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ΑΠΕ, την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, κ.α. 
Η ανάπτυξη των νησιών μας θα ενδυναμώσει την ελληνική οικονομία καθώς τα νησιά μας αποτελούν την ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού και άρα του ΑγχΕΠ στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει γρήγορα από την ύφεση.

ΘΕΣΠΙΣΗ «ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΝΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ.

Η ανάπτυξη ενός «Ειδικού Προγράμματος» με στοχευμένες δράσεις που να βασίζονται  στο τρίπτυχο  «Τουρισμός- Πολιτισμός- Επενδύσεις» , που αποτελούν και βασικούς άξονες του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συστηματικής και εποικοδομητικής συνεργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε προτεινόμενες δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Α) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
Δράσεις προβολής και παρουσίασης των νησιών της ΠΝΑ μέσα από το τη συμμετοχή μας σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Γερμανίας ( κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο) καθώς και σε μεγάλα γερμανικά επιχειρηματικά forum και εκθέσεις .
Συνεργασία των παραγωγικών τάξεων και των tour operatos για τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων για τους γερμανούς τουρίστες
Δημιουργία Info-kioskes σε επιλεγμένες περιοχές για την προβολή των νησιών μας με τη χρήση multimedia.
Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια μέσω των γερμανικών ΜΜΕ αφ’ ενός για την προβολή των νησιών μας και αφ’ ετέρου για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των δυο λαών.
Δημιουργία ενός moto για το σκοπό αυτό. ( π.χ. Στηρίζουμε την Ελλάδα, ταξιδεύουμε στα ελληνικά νησιά)
Ανάδειξη και αξιοποίηση ενός ή περισσότερων νησιών της περιφέρειας σε πρότυπα νησιά ανάπτυξης αποκλειστικά εναλλακτικών μορφών τουρισμού (κατά προτίμηση μικρών) σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Αξιοποίηση της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και συνεργασία με αντίστοιχες  γερμανικές σχολές
Ανάπτυξη μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών σε σευνεργασία με γερμανικά πανεπιστήμια

Β) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: 
Ο πολιτισμός αποτελεί την βασική συνιστώσα της ταυτότητας ενός τόπου και  κορυφαίο συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης. Η επένδυση στον πολιτισμό αποτελεί προτεραιότητα της αναπτυξιακής μας πολιτικής καθώς μέσα από την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας, συμβάλουμε στην ισχυροποίηση της ταυτότητας μας και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω της προσέλκυσης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών. 
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών της περιφέρειας Ν.Αιγαίου ως μοχλό  ανάπτυξης. 
Η σύνδεση του πολιτισμού με όλα τα πεδία της παραγωγικής και της κοινωνικής πραγματικότητας και τον τουρισμό θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών μας. Είναι πολύ σημαντικό τα νησιά του Αιγαίου να αποτελέσουν παράλληλα προορισμούς πολιτισμού και γνώσης και όχι μόνο  αναψυχής και διασκέδασης.  Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας ως εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.  Ενδεικτικά,  προτείνονται  δράσεις που θα μπορούσαν αναπτυχθούν και από ιδιώτες:

Δημιουργία Δικτύου Υφιστάμενων Μουσείων για τον συντονισμό και τη σύνδεση με τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών και το δυναμικό τομέα  του τουρισμού, και ψηφιοποίηση τους με τη χρήση multimedia και τη διασύνδεση τους με σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους.
Δημιουργία Hi-Tech Πολιτιστικών Σημείων σε επιλεγμένα σημεία (λιμάνια, αεροδρόμια, πολιτιστικοί χώροι, κ.λ.π) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών αλλά και της ιστορίας τους μέσω του ψηφιοποιημένου υλικού των μουσείων και επιλεγμένων αρχαιολογικών χωρών.
Ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού μέσω επιλεγμένων πολιτιστικών διαδρομών

Γ) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 
Η γεωγραφία και οικονομία της περιοχής προσδίδουν στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά στους τομείς ενέργειας περιβάλλοντος και τουρισμού. Για αυτό και η  προσέλκυση επενδύσεων και η εισροή ξένων κεφαλαίων αποτελούν μια σημαντική συνιστώσα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. 
1)  Διαχείριση Περιβάλλοντος - Προγράμματα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων - Παραγωγή Ενέργειας από Απορρίμματα
2)  Τουρισμός - Εναλλακτικός / Θεματικός Τουρισμός - Οικοτουρισμός
Αθλητικός Υγείας- θεραπευτικός- αποκατάστασης Θρησκευτικός
Αγροτουρισμός – Μαρίνες - Συνεδριακά Κέντρα - Θέρετρα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης – Golf - Spa/Θαλασσοθεραπεία
3)  Eνέργεια     4)  Ανθρώπινο Δυναμικό - Πνευματικό κεφάλαιο ιδιαιτέρως στους τομείς τεχνολογικών και θετικών επιστημών -Ευκαιρίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)
5) Υγεία- Θεραπεία- Αποκατάσταση
6)  Πρωτογενής Τομέας & Αλιεία
7) Ποιοτικά Προίόντας- κρασί-μέλι-λάδι, κλπ 

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τις εξής δράσεις:
 Ενημερωτική εκστρατεία γερμανικών αρχών και παραγωγικών τάξεων σχετικά με τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιφέρεια Ν.Αιγαίου ως προς τις ΑΠΕ, τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, τα Απορρίματα, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τη μεταποίηση, κ.α. 
Προσέλκυση επενδυτών (ιδιωτών ή και στα πλαίσια  συμπράξεων με δημόσιους φορείς) για επενδύσεις μικρής κλίμακας (σε μικρά κυρίως νησιά) ή για  επενδύσεις σε υποδομές ειδικών μορφών τουρισμού  με διευκολύνσεις οικονομικού ή άλλου χαρακτήρα.

Θέσπιση Εδικών κινήτρων στα νησιά της ΠΝΑ για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς της ναυτιλίας, δημιουργίας τεχνολογικών πάρκων υψηλής τεχνολογίας (π.χ. πληροφορική, βιοτεχνολογία, κλπ) και πράσινης τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, δημιουργία Cluster και προώθηση Logistics Management, κ.α.
Ενίσχυση δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαχείριση- επεξεργασία απορριμμάτων (Πράσινες Τεχνολογίες).
Ενίσχυση του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου (και στον Τομέα των μικρών σκαφών).
Ανάπτυξη δράσεων για τη Μεταποίηση και Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης τεχνογνωσίας και τη συνεργασία φορέων που έχουν καλές εφαρμογές και αποτελέσματα αυτοδιοίκησης, περιφερειών αλλά και λοιπών φορέων. Για το λόγο αυτό και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική και συνεχής συνεργασία μαζί σας καθώς γνωρίζουμε τις καλές σας προθέσεις απέναντι στη χώρα μας και στην περιοχή μας.

Οι προτάσεις που σας υποβάλλουμε είναι ενδεικτικές καθώς μας ενδιαφέρει να έχουμε και τις δικές σας θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού «Ειδικού Προγράμματος» που μπορούμε να υλοποιήσουμε προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των δυο λαών και να θέσουμε τις βάσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020. 

συνάντηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τη νέα Γ.Γ. της ΑΔΑ

Στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Μέγαρο Πρασσακάκη στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου, συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τη νέα Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Καλωσορίζοντας την κα. Καλογήρου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος ευχήθηκε «καλή δύναμη» στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και τόνισε την εξαιρετική συνεργασία του φορέα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των κατά τόπους Ο.Τ.Α., αλλά και της Α.Δ.Α. όποτε παρέστει ανάγκη, ευχόμενος αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί, πάντα με στόχο το καλό των νησιών των Κυκλάδων.

Η κα. Καλογήρου δήλωσε πως έχει «παρακολουθήσει το έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων» και προσβλέπει σε μια συνεργασία, η οποία θα «ξεπερνά το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο», επεκτεινόμενη σε ανάπτυξη δημιουργικών συνεργειών για την επίλυση συγκεκριμένων, σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κυρίως εκ φύσεως, τα νησιά μας, τονίζοντας την «ανάγκη μείωσης των επιμέρους δαπανών –όπως επιβάλλουν άλλωστε και οι ανάγκες των καιρών– μέσα από τις συνέργειες αυτές». 

Μετά την παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Επιμελητηρίου, η κα. Καλογήρου δε δίστασε να παραδεχθεί πως είναι «εντυπωσιασμένη από όλα όσα έχει καταφέρει το Επιμελητήριο Κυκλάδων εφαρμόζοντας τόσο επιτυχημένα το μοντέλο της ακτινωτής ανάπτυξης με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα, επιτυγχάνοντας τον εκμηδενισμό, σε πολλές περιπτώσεις, των αποστάσεων και φέρνοντας τους επιχειρηματίες των Κυκλάδων πιο κοντά». Δήλωσε δε πως αυτό που αποτελεί καθημερινή πρακτική για το Επιμελητήριο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση τόσο για τη Δημόσια Διοίκηση, όσο και για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που έχει υπό την εποπτεία της ένα μεγάλο αριθμό νησιών.

συναντήσεις της Γ.Γ της ΑΔΑ στη Σύρο

Έμφαση στη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με τους τοπικούς φορείς της Σύρου, με στόχο την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, έδωσε η Γενική Γραμματέας της ΑΔΑ, κα Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσκεψης της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η κα Καλογήρου συζήτησε επίσης με το χωρικό αντιπεριφερειάρχη κ.Γεώργιο Πουσσαίο για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας, στα οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων φορέων η ΑΔΑ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στόχος είναι η επίλυση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση των διαδικασιών οριοθέτησης ρεμάτων και χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

Συζητήθηκε και το θέμα της προώθησης του αιτήματος για την ακτοπλοϊκή,  και ενδεχομένως και αεροπορική, σύνδεση Μυτιλήνης- Σύρου.
Ο κ.Πουσσαίος προέβαλλε την αναγκαιότητα ανάληψης κοινών δράσεων με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την προβολή του Αιγαίου ως ενιαίο σύνολο, και η Γενική Γραμματέας της ΑΔΑ δεσμεύτηκε για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.

η «λαϊκή συσπείρωση» Ν. Αιγαίου για τους σταφυλοπαραγωγούς…

Σε ανακοίνωσή τους με αποδέκτες τους σταφυλοπαραγωγούς ο συνδυασμός «λαϊκή συσπείρωση» Ν. Αιγαίου αναφέρει ότι,

Ενώ έχει ήδη αρχίσει ο φετινός τρύγος, οι σταφυλοπαραγωγοί, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης αλλά και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, παραδίδουν τους κόπους μιας ακόμη χρονιάς χωρίς να γνωρίζουν την τιμή που θα εισπράξουν, χωρίς καν το ελάχιστο δίχτυ της εγγυημένης τιμής ( !!). Προχωρώντας ακόμη παραπέρα  οι αγροτοπατέρες της Σαντορίνης παραδίδουν την προώθηση του κρασιού της Ένωσης στην  ανταγωνιστική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρασιού Τσάνταλη (!!! ), ανοίγοντας το δρόμο για την παράδοση συνολικά των συνεταιρισμών στους χοντρέμπορους,  όταν οι σταφυλοπαραγωγοί είναι ακόμη απλήρωτοι για παραδόσεις προηγούμενων ετών ….

Σε μια περίοδο όπου συγκυβέρνηση αλλά και οι λοιπές δυνάμεις που ορκίζονται στην ευρωζώνη και τον ευρωμονόδρομο κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανάπτυξη» , αποδείχνουν τις είδους ανάπτυξη εννοούν και για ποιόν, όταν εμμένουν στην εφαρμογή (έστω και με τροποποιήσεις) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όπως αποδείχτηκε στόχο έχει  την ανταγωνιστικότητα  του κεφαλαίου  στον πρωτογενή τομέα , δηλαδή την συγκέντρωση της  γεωργίας , της κτηνοτροφίας και της αλιείας σε λίγα χέρια

Είναι η ανάπτυξη που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ,  η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρω – μονόδρομου, η «ανάπτυξη» που έφερε τους αγρότες , τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες της χώρας μας μπροστά στο φάσμα του ξεκληρίσματος και την χώρα μας από εξαγωγική χώρα μέχρι το 1980 σε χώρα που εισάγει ακόμη και ελαιόλαδο…
Μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια εφαρμογής των διαδοχικών ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των περίφημων οδηγιών και των επιδοτήσεων για την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων τροφίμων,  έρχονται οι εκπρόσωποι της τρικομματικής συγκυβέρνησης καθώς και οι τοπικοί τους ακόλουθοι  και  ισχυρίζονται ότι με την συνέχιση αυτής της πολιτικής, θα ωφεληθούν οι αγρότες. Είναι η πολιτική που «αναπτύσσει» παραγωγούς που πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές  και λαϊκά στρώματα που πληρώνουν πανάκριβα προϊόντα που η χώρα μας παράγει σε αφθονία...  

Η πραγματικότητα λέει πως η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα φυτικά και ζωοκομικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας, για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας, ωστόσο ξοδεύονται περίπου 5 - 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγές σε όφελος των ευρω - μονοπωλίων και των ντόπιων εμποροβιομηχανικών ομίλων, που στηρίζονται στην πολιτική των κυβερνήσεων τους ευρωμονόδρομου και  στην ΕΕ, ενώ η μικρομεσαία αγροτιά βιώνει την καταστροφή της.
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου  καλούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες των νησιών   μας να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Να παλέψουν οργανωμένα  για άμεσα μέτρα υπέρ των λαϊκών αναγκών, αφού οι αγώνες τους  θα έχουν προοπτική   όταν στόχος θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του Λαού, ενάντια στις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

σ.σ. η υπογράμμιση των προτάσεων του κειμένου την οποία και διατηρήσαμε, ανήκει στους συντάκτες της ανακοίνωσης.  

ΕΠΑΜ Σαντορίνης - επιστολή για τις ΕΟΖ

Επιστολή προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους Νοτίου Αιγαίου για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) μετά τη συνεδρίαση της 01 Σεπτεμβρίου 2012, έστειλε το ΕΠΑΜ της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Σας καλούμε τώρα να κάνετε ένα βήμα παραπάνω. Να συμπορευτεί τε μαζί με τον ελληνικό λαό στη προσπάθεια να απαλλαγεί η χώρα από τα αρπαχτικά που την ορέγονται.
Να πείτε ΝΑΙ στην ανάπτυξη αλλά ΟΧΙ με τον εργασιακό μεσαίωνα που πάνε να εφαρμόσουν. Να πείτε ΟΧΙ στο ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, του πλούτου των νησιών μας.
Η Ελλάδα χωρίζεται σαν οικόπεδο και μοιράζεται με τη βοήθεια ντόπιων δοσίλογων. Είναι καθήκον όλων μας να υπερασπιστούμε τα εδάφη και τη περιουσία που άφησαν οι πρόγονοί μας. Να απαιτήσουμε αξιοπρεπή δουλειά για τα παιδιά μας. Να διώξουμε τους ξένους και ντόπιους τυχοδιώκτες. Να ανακτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία.
Να είστε σίγουροι ότι η ιστορία θα δείξει το ποιοι στήριξαν τον Έλληνα στον αγώνα του για απελευθέρωση. Εμείς, ως Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, θα είμαστε στη πρώτη γραμμή.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

καταγγελία Ηγούμενου Ι.Μ. Προφήτη Ηλία για την εγκατάσταση του νέου ραντάρ

Από κείμενο που δημοσιεύθηκε στην σελίδα της Μονής του Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη, ενημερωθήκαμε για την πορεία και συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης του νέου ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θέση στην οποία εδώ και χρόνια λειτουργούν εγκαταστάσεις του στρατού.

Για το θέμα άλλωστε οι κάτοικοι του νησιού είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν απο την πρόσφατη (5.2012) παρουσίαση της θέσης και του αιτήματος του Ηγούμενου της Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης σχετικά με την μη τοποθέτηση του νέου ραντάρ, ως συνέχεια των προσπαθειών απο το 1998 για την απομάκρυνση απο την περιοχή και των μέχρι τότε υφιστάμενων εγκαταστάσεων του στρατού.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι κατά την διάρκεια της τότε συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ηγούμενος της Μονής είχε εκφράσει την διαμαρτυρία του για τις εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούνταν εκείνο το διάστημα, ενώ είχε αναφερθεί στο ιστορικό της υπόθεσης και στις επαφές με αξιωματούχους που είχε για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ραντάρ. Ο Ηγούμενος της Μονής είχε χαρακτηρίσει δυσάρεστο και επικίνδυνο το γεγονός της παρουσίας ενός ενεργού ραντάρ δίπλα σε μια ιστορική Μονή, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «πολιτικών λόγων» που επιβάλλουν την παραμονή του ραντάρ σε αυτό το σημείο, ενώ είχε αναφερθεί και στην χρήση της βραχονησίδας «Μακρά» απο δυνάμεις του στρατού προτείνοντας την μετεγκατάσταση του ραντάρ εκεί.
Ο Ηγούμενος της Μονής είχε πρίν απο 3 περίπου μήνες ζητήσει και λάβει την στήριξη του Δήμου Σαντορίνης ως προς το αίτημά του για την μετεγκατάσταση του ραντάρ της Σαντορίνης.

Σύμφωνα δε με το κείμενο που αναρτήθηκε την Δευτέρα 3.9 στην σελίδα της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Σαντορίνης, διαβάζουμε οτι,

Πολλοί από τους αναγνώστες του παρόντος κειμένου γνωρίζουν τους αγώνες μας για την απομάκρυνση των κεραιών από την ιστορική Μονή του Προφήτη Ηλία.
Με την βοήθεια του Αγίου Θεού μας και την μεσιτεία του Προστάτη μας Προφήτη Ηλία, μετά από οκταεκαετή  προσπάθεια (αμέτρητοι δικαστικοί αγώνες, αποφάσεις υπουργικές, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), οι κεραίες έφυγαν το 2005.
Μεταξύ άλλων ενεργειών, μετά από έγγραφο προς το ΝΑΤΟ το 1998, λάβαμε απάντηση μέσω της πρεσβείας των Η.Π.Α., με το οποίο αποδεικνύεται ότι ήταν καθαρά θέμα του ελληνικού υπουργείου εθνικής άμυνας να το καταργήσει.
Το 2000 επί υπουργού εθνικής αμύνης του Τσοχατζόπουλου, είχε αποφασισθεί η κατάργηση του συγκεκριμένου ραντάρ διότι ήταν (και είναι ) ξεπερασμένης τεχνολογίας ( 1965)!!!
Παρ’ όλα αυτά και ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει η αποξήλωσή του τελικά με αόρατο τρόπο αποφάσισαν να διατηρήσουν και να αναβαθμίσουν το ραντάρ, τοποθετώντας νέο εξάρτημα καί έναν τεράστιο θόλο προστασίας.

Ο Δήμος Θήρας με το υπ΄ αριθμ.8146/5-6—2012 έγγραφο ζητά την αναστολή της απόφασης και του έργου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με έγγραφό του (υπερεπείγουσα έκκληση 4-7-2012) προς τον Υπουργό Εθν. Άμυνας, εζήτησε την αναστολή της απόφασης και του έργου.
Τελικά μας επιβάλλουν «για την ασφάλειά μας»!!! αυτό τό έκτρωμα που προσβάλει και την Σαντορίνη και το περιβάλλον, αλλά κυρίως την ιστορική Μονή του Προφήτη Ηλία.
Δίχως καμία περιβαλλοντική μελέτη, δίχως καμία άδεια, με διαδικασίες που μόνο οι «αόρατοι καρεκλοκένταυροι» του υπουργείου εθνικής αμύνης γνωρίζουν, «για λόγους εθνικής ασφάλειας»!!!  τελεσιουργείται το έγκλημα.
Ο τέως πρέσβυς της Αμερικής Daniel Spekhard σε επικοινωνία που είχαμε για το ίδιο θέμα μου είπε ευθέως: «Δυστυχώς οι έλληνες αξιωματικοί, θέλουν το ραντάρ για τα ρουσφέτια τους»!!! (δες εδώ).
Γνωρίζετε ότι η νήσος Μακρά που βρίσκεται απέναντι από την Ανάφη, έχει μετατραπεί σε πυραυλική βάση των νατοϊκών, με στόχο τον περσικό κόλπο;
Ίσως κάποιοι Σαντορινιοί θυμούνται -προ τριετίας- τά ελικόπτερα σινούκ -για πολλές ημέρες- νά μεταφέρουν κοντέϊνερς από το αεροδρόμιο του νησιού μας προς την Μακρά, γεμάτα με στρατιωτικό υλικό. Από την Ανάφη κάθε ημέρα καΐκι μετέφερε τροφοδοσία στους στρατιώτες που βρίσκονταν στην Μακρά.
Υποτίθεται λοιπόν ότι το «ανανεωμένο ραντάρ», σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, θά καλύπτει την περιοχή ὀπου και η εν λόγω πυραυλική βάση.
Μπορείτε λοιπόν νά σκεφτείτε τι θά γίνει όταν οι Ιρανοί απαντήσουν με πυραύλους;

Ο Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Πειραιά Στέφανος Τσιτομενέας σε σχετικό έγραφο, αναφερόμενος στο γειτονικό μας ραντάρ λέει:
«Κατά την περίοδο εχθροπραξιών, οι παράπλευρες απώλειες στον πληθυσμό και στις εγκαταστάσεις, συμβαίνουν κατά κανόνα σε θέσεις στρατιωτικής σημασίας, όταν αυτές δεν βρίσκονται σε ακατοίκητες ή δυσπρόσιτες περιοχές με προτεραιότητα προσβολής τα σημεία ραντάρ και τηλεπικοινωνιών»!!!
Δηλαδή όχι μόνο τό μοναστήρι θα εξαφανισθεί από τον χάρτη, αλλά καί και όλο το όρος του Προφήτη Ηλία!!! Και όλα αυτά γιά την ασφάλειά μας…

Ενώπιον Κυρίου και με πλήρη γνώση των συνεπειών του νόμου,  ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ  ενώπιον του Λαού, όλους αυτούς πού εντέχνως επί πολλές δεκαετίες, συνεργούν εις βάρος μας και καλώ όσους θέλουν να απαιτήσουν την νομιμότητα και την δικαιοσύνη να συστρατευθούν στον αγώνα μας.

η Santo Wines για την φετινή σοδειά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών  Προϊόντων που υπογράφει ο Νίκος Βαρβαρήγος, οινολόγος της Santo Wines,

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν από τους πιο πρώιμους. Άρχισε στις 7 Αυγούστου για το Αθήρι και το Ασύρτικο, στις 16 Αυγούστου για το Αηδάνι, στις 8 Αυγούστου για το Μαυροτράγανο ενώ στις 24 Αυγούστου για τη Μαντηλαριά. Στις 30 Αυγούστου είχε ολοκληρωθεί.

Η  απόδοση των αμπελιών κατά μέσο όρο ήταν στα επίπεδα, των τελευταίων τριών ετών, σχετικά ικανοποιητική για τους παραγωγούς, περίπου 250 - 300 kg / στρέμμα. Η συνολική φετινή ποσότητα των σταφυλιών στο νησί ήταν περίπου 3.200 tn.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ παρέλαβε το 60% της συνολικής παραγωγής των σταφυλιών της Σαντορίνης  σε σύνολο 10 οινοποιείων  που δραστηριοποιούνται  στο νησί.Φέτος ο αμπελώνας μας έδωσε έναν εξαίρετο και υγιή καρπό.

Οι βροχές του χειμώνα ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα να δυναμώσουν τα αμπέλια και οι παραγωγοί ανέμεναν σοδειά ρεκόρ, τη μεγαλύτερη των δύο τελευταίων δεκαετιών. Όμως στις 18 Απριλίου 2012 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, έπνεαν σφοδρότατοι βόρειοι  άνεμοι ισχύος 10 - 11 Beaufort σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Ο αμπελώνας σε γενικό επίπεδο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης  και έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών (βλαστοί 10-30 εκ. πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών). Οι ισχυροί άνεμοι  πέραν της καταστροφής των βλαστών (σπάσιμο) προκάλεσαν αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα η οποία επέτεινε τις ζημιές. Είναι γεγονός ότι τη μικρότερη ζημιά υπέστησαν οι αμπελώνες που ήταν κλαδεμένοι σε σχήμα κουλούρας.

Το καλοκαίρι δεν εκδηλώθηκαν καύσωνες, ήταν όμως  ζεστό και τα ευεργετικά μελτέμια που φυσούσαν καθημερινά, βοήθησαν στο να έχουμε μια ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, με πολύ καλή θρέψη. Έτσι παρέμειναν γεμάτα ζωντάνια και υγεία μέχρι την εποχή της συγκομιδής.

Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι φετινές σαντορίνες θα είναι αρωματικές με αρώματα κυρίως λουλουδιών, εσπεριδοειδών, ώριμων φρούτων, όπως ροδάκινου, αχλαδιού, και γεμάτες νεύρο και μεταλλικότητα που χαρακτηρίζει όπως πάντα το νησί μας. Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο. Οι οξύτητες των φετινών κρασιών ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 5,8 – 6,8 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2.

καλά λόγια για το «κατσανό» του Γαβαλά…

Ένα ακόμη δημοσίευμα στο οινικό περιοδικό wine spectator δεν μπορεί παρά να κάνει να αισθάνονται περήφανοι οι δημιουργοί της ετικέτας «κατσανό Γαβαλά 2011» του οινοποιείου που εδρεύει στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στον χώρο της παραγωγής ποιοτικών και ανταγωνιστικών στο διεθνές περιβάλλον, κρασιών.
Η δημοσίευση στην οποία αναφερόμαστε έγινε στις αρχές του Αυγούστου του 2012 και το σίγουρο είναι ότι διαβάστηκε από ένα πολυπληθές κοινό φίλων και καταναλωτών του κρασιού… 

η λήξη της Santorini Biennale 2012

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την σελίδα της Santorini Biennale 2012, το Σάββατο 29 Σεπτεβρίου στις 21.30 στον Πύργο θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της φετινής διοργάνωσης. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί μετά τις 16 Σεπτεβρίου.

η Σαντορίνη μου, με άλλη ματιά - το ρεπορτάζ

 Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία δεκάδων γνωστών και φίλων του δημιουργού, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Γκύζη τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Σαντορίνη μου με άλλη ματιά» του Βαγγέλη Ρούσσου.

Έχοντας περάσει από διαφορετικές και πολύχρονες περιόδους στην εικαστική πορεία του τα τελευταία 25 χρόνια (ξυλόγλυπτα έργα, ζωγραφικά παστέλ, κατασκευές ξύλινων σκαριών), ο Πέπος ξεκίνησε μια νέα εικαστική περίοδο, όπου η ακουαρέλα τον συντροφεύει στην εικαστική του πορεία από το 2007 και μετά. Στην τέταρτη αυτή ατομική του έκθεση θα εκτεθούν 25 υδατογραφίες (ακουαρέλες), που αποτελούν τη νέα του δουλειά των τελευταίων πέντε ετών.
Ο Σαντορινιός καλλιτέχνης Πέπος επέστρεψε στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, στη φιλόξενη αυτή εστία πολιτισμού της Σαντορίνης, 22 χρόνια μετά την πρώτη ατομική του έκθεση εκεί το 1990.

Για τον καλλιτέχνη καθως και φίλο του που εκτιμά, καθώς και για τα έργα που παρουσιάστηκαν μίλησε ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής εκτιμώντας οτι η συγκεκριμένη  δουλειά του κ. Ρούσσου θα μπορούσε να «ενταχθεί» στο κίνημα και την τάση του «φοβισμού» -λέξη που και στα Γαλλικά δεν υποδηλώνει τον φόβο- αλλά την κυριαρχία και την ένταση των χρωμάτων σε συνδυασμό με μια νέα προσέγγιση των σχημάτων των αντικειμένων που εμφανίζονται.

Για το έργο του Βαγγέλη Ρούσσου, στον 28σέλιδο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, η Ανίτα Σκαρπαθιώτη, Λέκτορας του τμήματος Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις του Σικάγο, αναφέρει, μεταξύ άλλων οτι,
«... το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Χρώματα και μορφές περιπλέκονται και αναδύονται καθώς συνυφαίνουν η μορφοπλαστική και αφαιρετική διάθεση του Πέπου. Ωστόσο, εκείνα τα αναπαραστατικά στοιχεία, των συνθέσεων που μπορούν να προσδιοριστούν, δείχνουν εικόνες ριζωμένες στην συναισθηματική συλλογική μνήμη των Σαντορινιών : το απανταχού παρόν γαϊδουράκι (Αγωγιάτης), ο ταπεινός κάκτος (Κάκτοι) το ανθοστόλιστο Μαγιάτικο στεφάνι (Μάης στον Κουλούμπο), οι ασβεστωμένες καμινάδες των αιγαιοπελαγίτικων οικισμών (Καμινάδες), ο ψαράς με την γυναίκα του καθισμένος στην γαλήνη της αυλής τους (Βασιλεύοντας). ...»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά (πλην Κυριακής) 10:00-16:00 και 19:00-21:00 καθημερινά (πλην Κυριακής). 
Οι τιμές των έργων κυμαίνονται απο 800 - 1200 ευρώ, κι έχοντας κριθεί ως ιδιαιτέρως προσιτές, έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να έχουν ήδη μαρκαριστεί.