Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010

«Ένας ακόμη άνθρωπος δεν γύρισε σπίτι του» μου είπε σήμερα ένας αστυνομικός με σχετική «παραίτηση» και χωρίς καμιά δόση υπερβολής ή έκπληξης, απαντώντας στην κουβέντα μου ότι αυτά είναι «πολύ άσχημα πράγματα».

Και πράγματι είναι, πολύ άσχημα πράγματα. Γιατί το μέχρι στιγμής παιχνίδι, να κατεβαίνουμε στους δρόμους, να φωνάζουμε, να επαναστατούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διεκδικούμε, να ζητάμε την αποκαθήλωση «πραγμάτων» που μας έχουν ταλαιπωρήσει, να «παίζουμε» ,εν μέρει, τους «κλέφτες κι αστυνόμους» το ζούσαμε και το παίζαμε καλά, κι ενδεχομένως να τόνωνε τα αντανακλαστικά μας και τα πολιτικά και κοινωνικά μας φρονήματα. Το χθεσινό όμως ήταν κάτι άλλο. Κάτι πέρα και πάνω από κάθε «αντίδραση». Ήταν κάτι χυδαίο. Κάτι πολύ άρρωστο. Που δεν έχει καμία σχέση -μα καμία και θα είναι κρίμα να υπάρξει σύγχυση- με αυτό που φωνάζει η κοινωνία για δικαιοσύνη, τιμωρία όσων καταχρώνται δημόσια χρήματα και αποκαθήλωση όσων πολιτικών έχουν θεσμοθετήσει τον εαυτό τους κι έχουν ανέβει σε ένα βάθρο ψηλά εκεί πάνω χάνοντας την οποιαδήποτε επαφή τους με τον κόσμο. Το χθεσινό ήταν ωμή βία και νομίζω ότι κάνει και τους πιο σαματατζήδες ανθρώπους (που είναι σαν τα σκυλιά που δεν δαγκώνουν) να κοιτάνε σήμερα χαμηλά.
Σε Γενική Συνέλευση στην Θηρασιά καλεί τους κατοίκους και πολίτες της η Κοινότητα της Οίας – Θηρασιάς την Κυριακή 27 του μήνα στις 8 το απογευματάκι στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Θηρασίας.

Θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν από τον πρόεδρο της Κοινότητας τα παρακάτω θέματα:

1. Ένταξη – Πορεία έργων υποδομής
2. Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης (Συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων– Το αύριο της Κοινότητας Οίας).
Σχολείο διαιτησίας Volley διοργανώνει ο ΔΑΟΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Μετά το πετυχημένο 1ο Σχολείο διαιτησίας basket σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΔιαιτητώνΚαλαθοσφαίρισης Ελλάδας ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΟΣ) διοργανώνει και το 1ο Σχολείο Διαιτησίας volleyball.

Πρόκειται για μια νέα συνεργασία του ΔΑΟΣ, αυτή τη φορά με την Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλλεϊ Ελλάδας η οποία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε το Πρωτάθλημα volley «Ace Of Net» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η Ο.Δ.Β.Ε. αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΑΟΣ και πρότεινε στο Σχολείο να διδάξουν οι καταξιωμένοι διεθνείς διαιτητές, Αλέξανδρος Βαρθαλίτης και ο Γιώργος Γεωργουλέας.

Το Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2010 και οι υποψήφιοι διαιτητές αφού δώσουν εξετάσεις θα πάρουν τον τίτλο του διαιτητή volley.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο Σχολείο είναι η αίτηση που θα συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι στη Γραμματεία του ΔΑΟΣ προσκομίζοντας τα εξής έγγραφα.
1. Αντίγραφο ταυτότητας
2. Αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου τουλάχιστον ή ισότιμου ή ανώτερου
τίτλου σπουδών
3. Ποινικό μητρώο τύπου Β' (για την παραλαβή των διπλωμάτων).
Σας υπενθυμίζουμε ότι
σήμερα Παρασκευή 25 Ιουνίου καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή 26 και 27 του μήνα το παιδικό τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Κρητών Θήρας “το Αρκάδι” παρουσιάζει την παράσταση “Η Χώρα των Πουλιών” στις 9 το βράδυ στον Θόλο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι.


Πρόκειται για διασκευή στις “όρνιθες” του Αριστοφάνη του Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία της Στέλλας Καραμπεροπούλου με την συμμετοχή των νεαρών μαθητών του θεατρικού τμήματος του Συλλόγου.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, θα δούμε μια χώρα αφράτη, μελένια, μαλακή, μια χώρα ειρηνική, γεμάτη μουσική, μια χώρα με γαλάζιο ουρανό και καθαρό αέρα. Μια χώρα μαγεμένη, καραμελοφτιαγμένη!
Η είσοδος είναι στα 5 ευρώ και τα χρήματα θα διατεθούν για το ίδρυμα παιδιών με σύνδρομο Down "Άσπρες Πεταλούδες".


φωτορεπορτάζ συνέχεια....ή το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί!

Μπορεί το γνωστό άσμα να είχε νόημα τότε που γράφτηκε, λέγοντας περήφανα πως "η δουλειά κάνει τους άντρες"! Προφανώς, ωστόσο, ο ποιητής δεν είχε κληρονομικό χάρισμα τύπου Ιουλίου Βερν, οπότε δε μπόρεσε να προβλέψει πως θα ερχόταν μία εποχή που τα πράγματα θα άλλαζαν και εθελοντικές πρωτοβουλίες θα αναλάμβαναν κα Σύλλογοι μεταναστών στην Ελλάδα (γιατί μέχρι τώρα ξέραμε τους ομογενείς που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα!)

Οι παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται απο την πρόσφατη πρωτοβουλία του "Συλλόγου Αλβανών  Σαντορίνης" να καθαρίσουν την παραλία του Μονολίθου.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή το πρωί με την συμμετοχή πολλών μελών του Συλλόγου οπώτε και καθαρίστηκε τόσο η παραλία όσο και ο χώρος πάνω απο αυτην όπου υπάρχουν πολλά δεντράκια που προσφέρουν σκιά στους λουόμενους. Κατα την διάρκεια των εργασιών συγκεντρώθηκαν τα φύκια  που βρίσκονταν μπροστά στην θάλασσα και καθαρίστηκε το μικρό αλσύλιο. Την πρωτοβουλία συνέδραμε και ο Δήμος που με μηχανήματά του απομάκρυνε τα φύκια απο την περιοχή.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε οτι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο νεοσυσταθείς Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους ενδιαφερόμενους για τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του κράτους έναντι των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα καθώς και για θέματα και διαδικασίες που τους αφορούν τόσο και εν όψει και της εκλογικής διαδικασίας στην οποία για πρώτη φορά πολλοί απο τους μετανάστες θα συμμετάσχουν.

Σαντορίνη. Ένα νησί που συνεχίζει την παράδοση.


Σε 2 διαφορετικές “βερσιόν” ,απ όσο τουλάχιστο γνωρίζουμε, αναβίωσε χθές το έθιμο του κλείδωνα στην Σαντορίνη. Σύμφωνα με αυτό τα νέα κορίτσια των χωριών προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος θα γίνει σύζυγός τους συζητώντας μεταξύ τους και κάνοντας την “περατζάδα” τους στην κεντρική πλατεία του χωριού τους την συγκεκριμένη καλοκαιρινή βραδιά παραμονή του Αι Γιαννιού (η περατζάδα είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Show off!) ενώ οι νέοι άναβαν μεγάλες φωτιές στο όνομα του ίδιου Αγίου, τις οποίες πηδούσαν προκειμένου να δείξουν την δύναμή τους και να κάνουν κι εκείνοι το δικό τους “Show off”!

Οι περιοχές που αναβίωσαν εχθές το βράδυ έθιμο είναι το Μεγαλοχώρι στο οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος “το Μετόχι” διοργάνωσε για 8η συνεχή χρονιά την εν λόγο γιορτή ενώ παρουσιάστηκαν και τα χορευτικά των νέων αλλά και μεγαλύτερων μελών του συλλόγου με τους χορευτές να φορούν παραδοσιακές Κυκλαδίτικες στολές, καθώς και η Μεσαριά. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Δημήτριος” εγκατέστησε ένα πλήρες παραδοσιακό καφενείο με τα σιδερένια τραπεζάκια του, τις καρέκλες του, το “τάβλι το απαραίτητο!” και βέβαια τους μεζέδες και τις τσικουδιές του, στο οποίο κάθονταν με παραδοσιακές φορεσιές οι άντρες του χωριού και συζητούσαν. Την παράσταση όμως κυριολεκτικά κέρδισαν οι κοπέλες και οι γυναίκες του χωριού που με τα παραδοσιακές Κυριακάτικες Σαντορινές φορεσιές έκαναν το πέρασμά τους συζητώντας κι εκείνες τα του .. μέλλοντός τους! Την ίδια ώρα πολλές από τις γυναίκες του χωριού τραγουδούσαν παραδοσιακά Σαντορινιά και νησιώτικα τραγούδια του αρραβώνα και του γάμου προτρέποντας τις κοπέλες να προκαλέσουν τους μέλλοντες γαμπρούς. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ένα μικρό κορίτσι με λευκό φόρεμα διάβαζε στο κοινό την εξήγηση και την ερμηνεία των εθίμων που αναπαρίσταντο ενώ ούτε σε αυτήν την περίπτωση έλειψαν οι φωτιές του Αι Γιαννιού που άναψαν στην πλατεία και τις οποίες πήδηξαν οι πρωταγωνιστές της αναπαράστασης καθώς και τα περισσότερα νεαρά αγόρια του χωριού.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μεσαριάς χαρακτηρίστηκε από την “θεατρικότητα” της ενώ πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Μεσαριάς αλλά και άλλων χωριών της Σαντορίνης.
Οι τρείς τελευταίες φωτογραφίες μας εστάλησαν απο την εκδήλωση στην Μεσαριά.

Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

Υπενθυμίζουμε οτι,
Τον «κλείδωνα» αναβιώνει σήμερα για μια ακόμη φορά, πιστός στην ετήσια παράδοση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι» στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.
Κατά την διάρκεια της γιορτής θα αναβιώσει το έθιμο σύμφωνα με το οποίο στο παρελθόν τα νέα κορίτσια του χωριού προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιος θα γίνει σύζυγός τους, ενώ θα ανάψουν και μεγάλες φωτιές τις οποίες πηδούσαν οι νέοι του χωριού στο παρελθόν -και συνεχίζουν να το κάνουν!- προκειμένου να δείξουν την δύναμή τους! Μετά την αναπαράσταση των εθίμων θα προσφερθεί στο κοινό φαγητό και κρασί.


Σήμερα ο Σύλλογος γονέων των μαθητών του Γυμνασίου Εμπορείου - Ακρωτηρίου - Μεγαλοχωρίου κάλεσε τους γονείς και τους μαθητές να παρευρεθούν στις 11 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Εμπορείου για να παραλάβουν τα απολυτήρια τους και να θαυμάσουν τις ζωγραφιές και τις κατασκευές των μαθητών στους οποίους θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα για να θυμούνται την φοίτησή τους στο σχολείο. Η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών θα μείνει ανοιχτή πρωινά οπότε και θα είναι ανοιχτό το σχολείο μέχρι το τέλος του μήνα.


Επίσης σήμερα ο Σύλλογος “Φηριανών” προσκαλεί τα μέλη του σε τακτική συνεδρίαση που θα γίνει στην αίθουσα Κοντοχωριανών στις 20.00. Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν στα Φηρά, οι μονοδρομήσεις οδών και η πεζοδρόμηση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης.
Ναυτιλιακό Νο2

Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε απο την εταιρία Hellenic Seaways πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά τα εγκαίνια του νέου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στο νέο δρομολόγιο της εταιρείας Πειραιάς-Πάρος-Κως-Ρόδος.
Το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο «Νήσος Ρόδος» εγκαινιάστηκε παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων του χώρου της ναυτιλίας, ταξιδιωτικών πρακτόρων και φίλων της Hellenic Seaways τους οποίους υποδέχθηκαν ο πλοίαρχος του πλοίου κ. Βασίλης Γεροντάκης και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Hellenic Seaways κ. Κωνσταντίνος Κληρονόμος.
Πρόκειται για το 2ο πλοίο που εντάσσεται φέτος στον στόλο της εταιρείας και το 11ο πλοίο από το 2005, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να ισχυροποιήσει την παρουσία της στον χώρο της ακτοπλοΐας και να αξιοποιήσει την κερδοφορία της με επενδύσεις στην ανάπτυξη του στόλου και των υπηρεσιών της.

Το «Νήσος Ρόδος» έχει μήκος 192,50 μέτρα και πλάτος 27 μέτρα και κινείται με ταχύτητα 23 κόμβων έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρει 750 οχήματα ή 180 φορτηγά και 1.600 επιβάτες. Διαθέτει 68 εξωτερικές καμπίνες δίκλινες και τετράκλινες και άνετους χώρους εστίασης και χαλάρωσης για όλους τους επιβάτες.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πλοίαρχος του πλοίου κ. Γεροντάκης, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πλοίο και επισημαίνοντας τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, την άνεση και τη φιλοξενία, που προσφέρει το Νήσος Ρόδος στους επιβάτες. Στη συνέχεια ο κ. Κληρονόμος μίλησε για τους αναπτυξιακούς στόχους της Hellenic Seaways που υλοποιούνται μέσα από σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 270 εκ. ευρώ την τελευταία πενταετία, συμβάλλοντας συγχρόνως στην προώθηση του τουρισμού και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: τα σημερινά εγκαίνια του Νήσος Ρόδος, αποδεικνύουν πως παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην αναβάθμιση του στόλου της, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει στους επιβάτες της».

Η Hellenic Seaways, αποτελεί τη μεγαλύτερη, σύμφωνα με τον αριθμό των πλοίων ακτοπλοϊκή εταιρεία της Ελλάδας με στόλο 32 συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων που εξυπηρετούν 36 προορισμούς σε Κυκλάδες, ΒΑ Αιγαίο, Σποράδες, Σαρωνικό, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Λειτουργώντας με συνέπεια απέναντι στο επιβατικό κοινό, συνεχίζει να προσφέρει άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες στους ταξιδιώτες που την επιλέγουν, πάντα με το πιο ζεστό χαμόγελο των ανθρώπων της.

Το «Νήσος Ρόδος» εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάρος-Κως-Ρόδος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:00 το απόγευμα, και από το λιμάνι της Ρόδου κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στίς 15:30 το απόγευμα.
“Από Πειραιά σήμερα, όχι” όπως απαντούν και τα τουριστικά γραφεία…


Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης μέλη του ΠΑΜΕ με στόχο να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων, σε ένδειξη συμπαράστασης της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά.
Στο λιμάνι επικράτησε ένταση, καθώς συνέρευσε πλήθος ταξιδιωτών και τουριστών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία, παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια των πλοίων τους θα εκτελεστούν κανονικά.
Φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών και των περίπου 100 μελών του ΠΑΜΕ που είχαν αποκλείσει από τις 6 το πρωί το λιμάνι. Σε επιφυλακή βρέθηκαν δυνάμεις του Λιμενικού, ωστόσο, έχουν λάβει εντολή να μην επέμβουν λόγω του πλήθους κόσμου που βρίσκεται στο λιμάνι.
Μέχρι αυτή την ώρα, επρόκειτο να αποπλεύσουν από τον Πειραιά πέντε ταχύπλοα για Κυκλάδες, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν ακόμη δεμένα στο λιμάνι. Πρόκειται για το SuperJet, το Blue Star Naxos, το High Speed 5 και δύο SpeedRunner. Δεν αναχωρούν, επίσης, τα πλοία για Αργοσαρωνικό.
Σκότωσε τον μικρό οικονομoλόγο και σώσε τον μικρό οινολόγο που... κρύβεις μέσα σου.!
Όχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί ο πρώτος θα στην κάνει την ζημιά...

Ο ποιητής μας λέει οτι η ελευθερία (η έννοια) θέλει αρετή και τόλμη. Πόσο μάλλον η ειλικρίνεια. Διότι κι αυτη, αρετή και τόλμη θέλει. Όπως για παράδειγμα το να κοιτάς τον άλλον στα μάτια κι όταν του λες οτι “το κρασί είναι ντόπιο” να είναι. Αν δε δεν είναι, να μπορείς πάλι να του το λες. Οτι ξέρεις φίλε, επειδή βγαίνω δεν βγαίνω και κάνω οικονομία, σου δίνω αυτό που αγόρασα οικονομικότερα και το πουλάω τόσο (καλά εδω ας πεί ο καθένας οτι θέλει) κι άμα θες πιέστο, αλλά άμα θες να πιείς νόπιο θα πληρώσεις κάτι παραπάνω, διότι για να παραχθεί απαιτείται πολύς κόπος. Διότι, αγαπητέ μου, εδω δεν είναι τα αντίστοιχα αγροκτήματα Αρόζα του κρασιού, εδω η σοδειά έχει κόπο και ιδιαιτερότητες (τι να κάνουμε, έτσι είναι η μοίρα μας σε αυτήν τη χώρα να είμαστε μικροί και προβληματικοί...) Και για να ξέρεις αγαπητέ μου (σσ αυτά τα λέμε στον επισκέπτη) και πάλι καλά να λές για την τιμή του κρασιού στο νησί. Διαφορετικά, αμα θες κάτι άλλο, πιές τούτο εδω το Αργεντινέζικο π.χ. , διότι και η Αργεντινή είναι μια υπέροχη χώρα, δοκιμασμένη, σοσιαλιστικών πεποιθήσεων, έντιμων αγροτών και φιλόδοξων εμπόρων, πλήν όμως εδω είναι Σαντορίνη και κοιτάμε να δίνουμε στον κόσμο το δικό μας προιόν. 
Κάθε περιοχή της Ελλάδας παράγει πολύ καλής ποιότητας κρασιά πλήν όμως κάθε μέρος οφείλει να στηρίζει την δικιά του παραγωγή.. τόσο απλά..
Το παραπάνω κειμενάκι γράφτηκε για τις προσπάθειες των οινοποιείων του νησιού να προωθήσουν το κρασί που παράγουν. και στο νησί.

Ακραίο το παράδειγμα, αλλά το να βρεθεί κανείς στην Σαντορίνη και να μην δοκιμάσει το κρασί της είναι σαν να πηγαίνει στην …Κούβα και να αγοράζει πούρα made in China…..

Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

Καλό άνθρωπο. Βοηθάει τον κόσμο. (να το προσλάβουμε…)

Πως το είπε ο Υπουργός Γερουλάνος; Άμα ξεμείνουνε από ρευστό οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα θα τους παρέχουμε δωρεάν διαμονή και γεύματα μέχρι να βρούνε τρόπο να γυρίσουνε σπίτι τους.
Σημειωτέον, αυτό ίσχυε, αλλά απο την άλλη είναι και ελαφρώς περίεργο. Να πας δηλαδή σε μια χώρα διακοπές και να μείνεις χωρίς... λέπι! Αλλά και να σου τύχει, μπορείς πας στην Αστυνομία, να διηγηθείς τα καθέκαστα (όπου θα πέσει η καζούρα..) ενω η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να επικοινωνήσει με καναν δικό σου και να σου βρεί τρόπο να πας σπίτι σου. Δυνατότητα η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί και λίγες φορές ίσα με σήμερα.

Πλήν όμως, η ανακοίνωση του Υπουργού ενέχει κι έναν κίνδυνο. Να το πάρουνε χαμπάρι οι ξένοι (που ξέρουνε να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του συστήματος) και να αρχίσουν να εμφανίζονται όλοι μαζί στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να τους στείλουνε σπίτι τους επειδή ξέμειναν από ρευστό!

Τέλος.. μια απορία...
Άμα ξεμένουνε οι Έλληνες τουρίστες από λεφτά, τι προβλέπεται; τι προβλέπει ο Υπουργός;

Υ.Γ. Κάτι τέτοια ήθελε να λέει και η Γκερέκου (για την φτωχολογιά) αλλά δεν την άφηνε η πολυτελής ζωή και το στύλ της...
Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη, κι άλλες εκπλήξεις...
Ή, ενω εδω θα ζούμε καταρρευσεις ο έξω ελληνισμός θα προχωρεί...

Μέχρι πρότεινος ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τα μέτρα (που λαμβάνονται για να μας δανείσει το ΔΝΤ) «αναγκαία». Άλλες πάλι φορές τα έχει χαρακτηρίσει «αναγακαίο κακό». Σήμερα, απο την Νέα Υόρκη, τα χαρακτήρισε επιπροσθέτως «άδικα αλλά αναγκαία» (μας έδωσε δηλ. να καταλάβουμε οτι αντιλαμβάνεται οτι δεν είναι δίκαια...) Το θέμα είναι τι θα κάνει γι αυτό....
Γιατί κι ο κόσμος θα μπορούσε να λέει οτι αυτή η κυβέρνηση είναι «άδικη για τον τόπο» κι οτι πρέπει να φύγει (ενω δεν έχει προλάβει ακόμη να κλείσει χρόνο) αλλά να πάει μετά να την ψηφίσει....
Ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο κόσμος...
Δεν έχω ακούσει χειρότερο πάντως απ αυτό «δεν πειράζει που κόψανε -λέει- απο μένα μισθούς και συντάξεις, σημασία έχει που είναι αποφασισμένοι να πιάσουνε τους απατεώνες μεγαλογιατρούς και να φτιάξουνε το κράτος...»
Τι σχέση έχει τώρα η σύνταξη και οι μισθοί με τα «φακελάκια» ειλικρινά δεν έχω καταλάβει, απο κεί να καταλάβεις όμως σε τι σύγχυση βρίσκεται ο πολίτης....
Λες και δεν θα μπορούσανε να «βάλουνε τάξη» στο κράτος χωρίς περικοπές, αμα θέλανε,
μα περισσόερο άμα τους αφήνανε...

Άφατη απορία
Δηλαδή όσοι συντηρούσαν μέχρι τώρα το σύστημα ως είχε στην Ελλάδα, τι ήταν; καλοί ή κακοί; (εξαρτάται, παιδί μου, εαν ήσουν με αυτούς που τρώγανε ή με αυτούς που κοιτάγανε...)
ή τέρμα τα παράθυρα (πόσο μάλλον τα παραθυράκια...)

Πατώντας κλίκ στο παραπάνω λίνκ μπορείται να διαβάσετε αναλυτικά τον νέο Νόμο σχετικά με την γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ο εκμεταλλευτής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μέχρι επτά (7) ενοικιαζόμενων δωματίων από 1/7/2010 κι ενώ φορολογείτο τεκμαρτά και απαλλασσόταν από την τήρηση βιβλίων, πλέον θα πρέπει να τηρεί βιβλία τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας (εσόδων – εξόδων).
Σημειώνεται ότι η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει όλους του εκμεταλλευτές ενοικιαζομένων δωματίων ανεξάρτητα από το εάν έχουν άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η συντόμευση σας ανοίγει στον νέο Νόμο υπο τον τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» που εκτός απο τους ιδιοκτήτες ενοικιζομένων δωματίων υποχρεώνει στην έκδοση αποδείξεων απο 1ης Ιουλίου ιδιοκτήτες ταξί, περιπτέρων κλπ.
Το κρυφό σχολειό... (ή μια μικρή Ελλάδα...)
ή γενικώς αντιλαμβάνομαι μια τάση αποκρυφισμού τελευταία...
λέτε να ναι τοπικό το φαινόμενο ή ισχύει ευρύτερα;

Την ίδια ημέρα όμως μάθαμε οτι έγινε μια ακόμη χορευτική εκδήλωση απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας, πλήν όμως μάθαμε οτι έγινε, αφού είχε γίνει κι ετσι δεν είχαμε την δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε.
Επρόκειτο όπως είπαμε για εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας του οποίου θα μάθουμε και θα γράψουμε κάποια στιγμή νεότερα μιας και το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε ακούσει τίποτε για τις δραστηριότητές του και λίγο λείπει να μιλήσουμε για περίοδο παρακμής.
Η σελίδα πάντως τον τελευταίο πρόεδρο που έχει συγκρατήσει στην μνήμη της είναι ο κ. Αργυρός που με υπερηφάνεια μας είχε ανακοινώσει περι της χοροεσπερίδας με το ντουέτο των κυρίων Βαζαίου και Γιαννούλη το οποίο πρέπει να πάνε κανα 2 χρόνια που έχει πραγματοποιηθεί. Έκτοτε, ουδέν νεότερο...
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η νέα πρόεδρος του Συλλόγου εμφανίζεται δυσαρεστημένη απο την μη οικονομική στήριξή του απο τον Δήμο, οπώτε και με μεγάλο ενδιαφέρον θα θέλαμε να μάθουμε ποιό είναι το πρόγραμμα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει και ποιός ο προυπολογισμός που απαιτείται για την υλοποίησή του.

Δύσκολοι καιροί για γνώμες πόσο μάλλον την εποχή του «κάνε οτι θές, αρκεί να αγοράζεις απο μένα»


Ας κρατήσουν οι χοροί...

Μια ωραία ιδέα έγινε πράξη την περασμένη Κυριακή το βράδυ, με την παρουσία στο Ακρωτήρι, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου με θέα τις παραλίες της Βλυχάδας και το πέλαγος, πολλών χορευτικών συγκροτημάτων απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, την δουλειά τους παρουσίασαν το Λύκειο Λαμίας , Άργους, Θεσσαλονίκης, Αχαρνών καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας.
Τα προσκεκλημένα χορευτικά συγκροτήματα υποδέχθηκε το χορευτικό Συγκρότημα του Ακρωτηρίου που έκλεισε την βραδιά παρουσιάζοντας την δικιά του δουλειά, χορευοντας σε Αιγαιοπελαγίτικους ρυθμούς.
Η όλη διοργάνωση, απ οτι είδαμε και μάθαμε, πήγε καλά παρά τα μικρά προβλήματα που υπήρξαν στην οργάνωση των γκρούπ στα καταλύματα και στον χώρο όπου έγινε η προετοιμασία των χορευτών πριν βγούν στην σκηνή.

με αφορμή, με αφορμή....
Την επόμενη φορά, του χρόνου ενδεχομένως, για να κάνουμε κι εμείς καλύτερα την δουλειά μας, θα θέλαμε να περιμένουμε απο την πλευρά των διοργανωτών μια ανακοίνωση με τα ονόματα των χορευτικών των Σχολείων καθώς και με πληροφορίες για το ιστορικό των σχημάτων, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε παραπάνω λόγους για να πείσουμε τους συναδέλφους μας στις πόλεις και σε ισχυρότερα Μέσα να προβάλουν αυτές τις εκδηλώσεις. Επίσης,  θα θέλαμε στην όποια επόμενη διοργάνωση να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, για να συντάσσουμε όμορφα κείμενα και να ανεβάζουμε ωραίες φωτογραφίες στο διαδίκτυο απο τις γιορτές που γίνονται στο νησί, ώστε να τις βλέπει ο κόσμος, εντός κι εκτός Θήρας και να χαίρεται. Επίσης, θα θέλαμε να μας δίνετε πληροφορίες για να κάνουμε ωραία δημοσιευματα στο ίντερνετ (εμείς, άλλωστε δεν σας ζητάμε και τίποτε άλλο!) ώστε να μην μην .... μας πέφτουν τα αυτιά όταν βλέπουμε οτι οι επισκέπτες στα δικά τους οδοιπορικά για το νησί, κάνουν πιο όμορφες αναρτήσεις απο τις δικέςμας, γιατί είμαστε φιλότιμοι επαγγελματίες και ζηλευουμε!
Όπως σε όλα τα πράγματα ετσι και σε αυτην την περίπτωση χρειάζεται φαντασία για να κάνεις το προιόν σου, ή οτι εχεις να δώσεις, ξεχωριστό...
Ελπίζουμε πάντως οι αποστολές που ήρθαν απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να χορέψουν στην Σαντορίνη, να απόλαυσαν το ταξίδι τους και να βρήκαν τον χρόνο να επικεφθούν τις παραλίες και να δοκιμάσουν τα φαγητά του τόπου και γενικώς η εμπειρία να τους μείνει αξέχαστη.
Ξεκινάει σήμερα και ονομάζεται “εργασιακό”!

Πρόκειται για το “1ο Πρωτάθλημα Basket” -στο ΔΑΟΣ- στο οποίο οι παίκτες των ομάδων που συμμετέχουν αποτελούν συναδέλφους στον εργασιακό τους χώρο!
Μετά την μεγάλη απήχηση κι επιτυχία που σημείωσε το "All Star Best" το τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν απαίτηση πολλών φίλων του basket και του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης η δημιουργία ενός “εργασιακού” πρωταθλήματος.
Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε να διοργανώσει το 1ο επαγγελματικό, εργασιακό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν 9 ομάδες από πολλούς επαγγελματικούς χώρους.

Oι ομάδες που συμμετέχουν είναι οι παρακάτω ενω το πρόγραμμα των αγώνων μπορείτε να το διαβάσετε σε προηγούμενη ανάρτηση.
ΠΗΓΑΣΟΣ Π.Α
ΕΚΠΑΙΔEYTIKOI, Ά ΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
ΔΑΟΣ
ΕΚΑΒ
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
ΥΠ. ΠΟΛΙΤ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Υ.Π.Α.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΄Β ΒΑΘΜΙΑΣ

Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2010

Άσχετο αλλά,  μπορεί κάποιος αντί για τις ειδήσεις να τον κάνει να παίζει πόκερ; (...)
Τον «κλείδωνα» αναβιώνει για μια ακόμη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι» (οχι, οχι, δεν έχει σχέση με τον χρηματιστηριακό κλάδο και τονίζεται στην παραλήγουσα!) στην Κεντρική Πλατεία του χωριού την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 20:30.
Ευχόμαστε καλή προετοιμασία και αποτέλεσμα!
Τα ονόματα των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών ανακοίνωσε σήμερα το ΚΚΕ. Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο Θανάσης Παφίλης. Ο Βαγγέλης Μπούτας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, η Λίλα Καφαντάρη στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Λίλα Καφαντάρη είναι ηθοποιός, διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΗ. Διετέλεσε βουλευτής του κόμματος από το 2007 έως 2009 και υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2009 στα Δωδεκάνησα.
Τι να τονε κάνουμε που τα λέει -και τα γράφει- καλά; Ευρωβουλευτή!

Παρακάτω, ακολουθεί ενα κείμενο του ευρωβουλευτή του Πασοκ Κρίτωνα Αρσένη γραμμένο για τον τουρισμό. Το κείμενο έχει δημοσιευθεί σε αρκετές εφημερίδες του κέντρου και της Περιφέρειας και νομίζω οτι αξίζει να το διαβάσετε. Ενδεχομένως να "αναπτερώσει το ηθικό σας" και να σας κάνει να δείτε τα πράγμτα πιο καθαρά.

Πώς να ξαναδώσουμε λάμψη στα διαμάντια του ελληνικού τουρισμού

Η πολιτική της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχει δύο στάδια. Το πρώτο ήταν η αποφυγή της χρεοκοπίας. Το δεύτερο είναι αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης.

Βασική βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Υπολογίζεται ότι το 2009 συνέβαλε κατά 18,5% στην απασχόληση και 15,2% στο ΑΕΠ. Πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε τη βαριά μας αυτή βιομηχανία ακόμη πιο ανταγωνιστική, ακόμη πιο κερδοφόρα αλλά και με ακόμη με ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση.

Το μαζικό μοντέλο τουρισμού που αναμφίβολα εξυπηρέτησε την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, βρίσκεται σε κρίση. Κάποτε κτίζαμε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυτά γέμιζαν από την κάθε χρόνο μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών. Περισσότερες κλίνες και δωμάτια σήμαινε καλύτερα εισοδήματα. Κτίσαμε όμως αρκετά. Πολλά από τα διαμάντια του ελληνικού τουρισμού έχουν θαμπώσει, έχουν χάσει ήδη μεγάλο ποσοστό της φυσιογνωμίας τους. Τα τοπία τους θυμίζουν χρονιά με τη χρονιά τα υπερδομημένα παράλια της Αττικής. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις. Ξενοδοχεία κλείνουν μαζικά στην Ρόδο, οι κατά κεφαλή ημέρες διαμονής και το τουριστικό εισόδημα μειώνεται στην Σαντορίνη, και αντίστοιχα στην Κρήτη, στη Κω και όλους τους σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Κανένας δεν ταξιδεύει για να απολαύσει ένα στην ιδανική περίπτωση εξαιρετικό δωμάτιο. Ταξιδεύει για όλα τα άλλα. Ταξιδεύει για τη μοναδική εμπειρία που μπορεί να του δώσει κάθε τόπος. Θέλει να γευτεί, να αγγίξει, να ακούσει, να μυρίσει και να δει έναν τόπο. Τον γεύεται μέσα από τις τοπικές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα, τον αγγίζει μέσα από την τοπική τέχνη και χειροτεχνία, μέσα από την τοπική αρχιτεκτονική, τον ακούει μέσα από την τοπική μουσική, μέσα από την ντοπιολαλιά, τον μυρίζει την άνοιξη στα μονοπάτια που περπατά, στις μυρωδιές της τοπικής κουζίνας, τον βλέπει στο τοπίο, στην πολιτιστική κληρονομιά, στη μοναδική φύση κάθε τόπου.

Για να προσφέρει ένας τόπος αυτές τις εμπειρίες, πρέπει να αναπτύξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αλληλοσυμπληρωματικότητα. Επιχειρηματίες που παράγουν τα τοπικά προϊόντα που θα βρίσκει ο επισκέπτης στις μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες οι οποίες θα αναπτύσσονται με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, σε τόπους με μεγάλες προστατευόμενες περιοχές όπου μικρές επιχειρήσεις θα αναπτύσσουν δραστηριότητες ξενάγησης, τόπους που θα επενδύουν στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, με μικρές επιχειρήσεις που θα παράγουν τοπική τέχνη και χειροτεχνία, αλλά και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα στηρίζονται στην καινοτομία για να δημιουργήσουν προϊόντα ποιότητας. Τόπους όπου δυνατά σύμφωνα ποιότητας θα εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον όπου το τουριστικό εισόδημα θα είναι σταθερό και υψηλότερο και θα μοιράζεται σε περισσότερους δημιουργώντας απασχόληση και μια υγιή τοπική οικονομία.

Παρόμοια στην παραθεριστική κατοικία. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας υψηλής ποιότητας μέσα από την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού πλούτου της χώρας με αποκατάσταση και αναβίωση εγκαταλελειμμένων οικισμών, αναστηλώσεις σε υφιστάμενους παραδοσιακούς οικισμούς και αξιοποίηση υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού. Η ανάπτυξη παραθεριστικού τουρισμού σε παλαιούς οικισμούς δρα συνεργατικά με την τουριστική ανάπτυξη και ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη. Επιτρέπει την ανάπτυξη τοπικών επαγγελμάτων υψηλής ειδίκευσης, αλλά και την κατά πολύ καλύτερη αναδιανομή εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι ο τουρισμός των δίκαιων τιμών.
Δίκαια τιμή σημαίνει, όταν πληρώνω για ένα προϊόν ή υπηρεσία, η εμπειρία που απολαμβάνω και η ωφέλεια που νιώθω να με κάνει να μην νιώθω την τσέπη μου πιο άδεια. Δίκαια τιμή σημαίνει αν ο παραγωγός του προϊόντος ή της υπηρεσίας εξασφαλίζει ένα αξιοβίωτο εισόδημα από αυτή του την ενασχόληση.

Αυτό είναι το μοντέλο τουρισμού που μπορεί να δώσει απαντήσεις στην ανεργία και την ύφεση. Αυτό το μοντέλο τουρισμού που σήμερα αντιπροσωπεύει το 3% του ελληνικού τουρισμού αλλά είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα του, θα θέλαμε να το δούμε να γίνεται γρήγορα κυρίαρχο φέρνοντας πλούτο στις τοπικές κοινωνίες, φέρνοντας υπερηφάνεια για όσα ξεχωρίζουν κάθε τόπο, φέρνοντας ελπίδα στη γενιά μου και στις γενιές που έρχονται.

Δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις υφιστάμενες επενδύσεις στον τουρισμό. Αλλά ούτε πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον μαζικό μη ποιοτικό τουρισμό. Το μέλλον ανήκει σε τουριστικές δραστηριότητες μικρής ή μεσαίας κλίμακας που στηρίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Που πάτε και τα βρίσκετε και .. ποιοί μαστόροι τα φτιάχνουν!
Απο τα πολύ καλά που έχω λάβει..   Πατώντας κλίκ επάνω στην φωτογραφία η μονόπολη μεγαλώωωωνει!
Save the (Greek) socialists.com
ή σώστε τους (έλληνες) σοσιαλιστές απο τον αποκλεισμό!
ή (ακόμη χειρότερα και πιο ρεαλιστικά) σώστε την τσέπη σας απο τους σοσιαλιστές....  

Ο Τύπος σήμερα αναφέρει οτι,
Μπαρούτι μυρίζει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ όπου ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές διατυπώνουν και δημοσίως τις αντιρρήσεις τους για τις ανατροπές στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, διαμηνύει ότι θα επέλθουν βελτιώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, ενω όντας θορυθημένη απο τις αντιδράσεις είτε τις δημόσιες είτε τις παρασκηνιακές αρκετών βουλευτών της έχει αποδυθεί σ΄ έναν αγώνα δρόμου ώστε να συγκρατήσει ενδεχόμενες διαρροές κατά την ψηφοφορία του Ασφαλιστικού στη Βουλή αρχές Ιουλίου.
Όσοι εκφράζουν ενστάσεις για τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος σημειώνουν οτι «ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία ακόμη και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση για την υπογραφή του μνημονίου» καθώς και οτι «τα κατώτατα όρια αμοιβών στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά».

Ενω, ενας λογοτέχνης -κι ολίγον τι προβοκάτορας- θα έλεγε οτι ...
Ευτυχώς που υπάρχουν κι ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές που είναι ακόμη ικανοί να παίζουν κόντρα ρόλο παρά τα θεμελιώδη που εξανεμίτηκαν και που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά... κι οχι τίποτε άλλο, αλλά για να συνεχίσουν να αντιλαμβάνονται ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα και κάνουν θεατρικά έργα για τον πραγματικό κόσμο...

Κυριακή, Ιουνίου 20, 2010

Συμπληρωματικό στο ... παρακάτω,
Σήμερα Κυριακή, 20/6/2010 στις 11.00, στο εστιατόριο «Περιβόλι» στο Καμάρι στην περιοχή ΑΒΙΣ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση-συζήτηση, με θέμα την «επόμενη μέρα της γαστρονομικής Σαντορίνης», με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εστίασης και του κρασιού.
Η συνάντηση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον κ. Βασίλη Ζαχαράκη, τηλ 6977635027

Το κείμενο γράφτηκε και δημοσιευθυκε -για την ώρα το βρίσκετε και την αριστερή στήλη- απο το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εκδήλωση «Απο την φάβα της γριάς, στην   φάβα ... παγωτό - Η ευρηματικότητα, μέσο διαμόρφωσης ενός γαστρονομικού προορισμού».
Εμείς το αναδημοσιεύουμε συμπληρώνοντάς το με φωτογραφίες απο την εκδήλωση.

Κλείνει μέσα του όλη τη "γεύση" της ηφαιστειακής και άνυδρης γης της Σαντορίνης, την ευρηματικότητα των κατοίκων της και το ρεύμα εκσυγχρονισμού της τοπικής γαστρονομίας. Το παγωτό φάβα δεν μοιάζει με τα άλλα, γιατί δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό, δεν αποτελεί επιδόρπιο αλλά προσφέρεται ως ορεκτικό, ως καλωσόρισμα και δεν μπορεί κανείς να το βρει στα περίπτερα, παρά μόνο στη Σαντορίνη! Ο δημιουργός του, ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ξεκίνησε την παρασκευή του παγωτού φάβα πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι "ακραίο", όπως λέει, για να δείξει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος. Στο ερώτημα ποια είναι η συνταγή του παγωτού, μας λέει απλώς: "σας το αφήνω αυτό για έκπληξη" και μας προσκαλεί στη γαστρονομική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο "Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό". Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν αυτό το πρωτότυπο "έδεσμα", να καταθέσουν απόψεις και προβληματισμούς σε θέματα ανάπτυξης και προβολής γαστρονομικών προορισμών, να συμμετέχουν στο μαγείρεμα φάβας με παραδοσιακό τρόπο και να παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, αυτόν του τηγανίσματος ντοματοκεφτέδων. "Η φάβα υπάρχει στη Σαντορίνη εδώ και 3.500 χρόνια, όπως καταδεικνύουν οι ιστορικές πηγές. Ανέκαθεν οι νοικοκυρές της περιοχής προσπαθούσαν να αξιοποιήσουν κάθε προϊόν αυτού του τόπου και αναζητούσαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος", λέει ο κ Χατζηγιαννάκης. Προσθέτει δε ότι, ενδεικτικό δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν "το φάβα της γριάς", μια συνταγή που έφτιαχναν οι γυναίκες από το Καμάρι, χρησιμοποιώντας φάβα, λαρδί από τα χοιροστάσια και πελτέ ντομάτας. Ήταν ένα παραδοσιακό, ασυνήθιστο, χειμωνιάτικο φαγητό, που δεν συναντάται πουθενά αλλού στο νησί, ούτε έξω απ' αυτό. Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα πιάτα με φάβα: κεφτέδες με φάβα, φαβατόσουπα, φάβα πανήγυρη (ένας χυλός που μαγειρεύονταν σε καζάνια και σερβίρονταν ζεστός), φάβα με ρύζι, φάβα ομελέτα. Παράλληλα, πριν από περίπου είκοσι χρόνια, οι σύγχρονοι μάγειρες της περιοχής αποφάσισαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τα προϊόντα της Σαντορινιάς γης: τη φάβα, τα ντοματάκια, τις λευκές μελιτζάνες, την κάπαρη και το κατσούνι, ένα είδος άνυδρου αγγουριού. "Στόχος τους ήταν να δείξουν πώς μπορεί να αναδειχτεί η ελληνική κουζίνα. Χάρη σ' αυτούς, μπορούμε σήμερα να περηφανευόμαστε ότι, η Σαντορίνη είναι ένας ολοκληρωμένος γαστρονομικός προορισμός", τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ένας από τους διοργανωτές της γαστρονομικής εκδήλωσης. Έτσι, η φάβα μπήκε σε τάρτα, έγινε κρέπα, μπήκε στο φούρνο και έλιωσε για να γίνει κρέμα. Ενδεικτικά της ποικιλίας των εδεσμάτων που μπορεί κανείς να βρει στα εστιατόρια του νησιού είναι τα πιάτα που προσφέρονται στο εστιατόριο του κ. Χατζηγιαννάκη. Σ' αυτά συγκαταλέγονται το κουνέλι φαβατόρυζο, ο κολιός με κάπαρη σε κρέπα φάβας και το σκουμπρί με κρέμα φάβας. Διαγωνισμός τηγανίσματος ντοματοκεφτέδων Εκτός από το παγωτό φάβα, οι συμμετέχοντες στη γαστρονομική εκδήλωση του Σαββατοκύριακου θα έχουν επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν ιδιότυπο διαγωνισμό, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τα παραδοσιακά ντοματάκια Σαντορίνης. Νοικοκυρές του νησιού, μη επαγγελματίες, θα φέρουν στο χώρο του διαγωνισμού, το πρώην Δημοτικό Σχολείο της Φοινικιάς, το μείγμα ντοματοκεφτέδων που θα έχουν παρασκευάσει, ακόμη και το λάδι στο οποίο θα τους τηγανίσουν. "Μπροστά στο κοινό και την επιτροπή, που θα κρίνει τα καλύτερα πιάτα, οι γυναίκες θα τηγανίσουν τις δημιουργίες τους, τις οποίες βέβαια θα γευτούν όλοι οι επισκέπτες", σημειώνει η υπάλληλος της κοινωφελούς επιχείρησης της Κοινότητας Οίας, Θεοδώρα Μπάμπα, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης για τέτοιες διοργανώσεις.






Συνέδρια να ναι ....


Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Οστεοανοσολογίας θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού από σήμερα 20 μέχρι τις 25 Ιουνίου με θέμα τις "Αλληλεπιδράσεις των ανοσοποιητικών και σκελετικών συστημάτων". Αποτελεί μέρος ανάλογων συνεδρίων που ξεκίνησαν το 2006 στην Κρήτη.

Συνέδριο για την αλληλεπίδραση μεταξύ των Νανοδομών (VCIAN-2010 - Villa Conference on Interaction Among Nanostructures) θα πραγματοποιηθεί 21 έως τις 25 Ιουνίου στο Rocabella Resorts & Spa Hotel στην Σαντορίνη.
Το συνέριο αποτελεί συνέχει υτών που πραγματοποιήθηκαν τα 2 προηγούμενα χρόνια στο Ορλάντο της Florida και το St. Thomas στα Virgin Island των ΗΠΑ.