Σάββατο, Ιουλίου 25, 2009

24- 25 και αυριο 26 πραγματοποιείται το φετινό πρωτάθλημα beach volley στο καφέ - εστιατόριο Cayo στον Περίβολο.

Δυνατοί αγώνες σε ενα απο τα πιο δυνατά μαγαζιά του νησιού.
Αυριο οι τελικοί του masters final.
Το σίγουρο είναι οτι αν πάτε θα περάσετε καλά.

Τις ευχαριστίες της εκφράζει η κοινότητα της Οίας και η Κοινοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οίας στους διοργανωτές του καθιερωμένου πλέον στην Οία Φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους «Detours» που φέτος πραγματοποιήθηκε το διάστημα, 10-11-12 Ιουλίου 2009.
Η Κοινότητα ευχαριστεί την κα Pauline Chevalier, τους συνεργάτες της και το προσωπικό του βιβλιοπωλείου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» για την επιτυχή πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.


Τα αποτελέσματα, βραβεία και πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.festivaldetours.org καθώς και η δυνατότητα για αιτήσεις συμμετοχής για την επόμενη διοργάνωση.

προυπόθεση;; να κινηματογραφείτε με μηχανή (ναι, αυτές τις συλλεκτικές πια, υπέροχες) super 8, με το φιλμάκι
(νομαρχιακή) φωνή βοώντος εν μέσω γρίπης



-Δεν έχω ενημέρωση. Δεν ξέρω τι να κάνω (έτσι και μου αρρωστήσει κάνας Κυκλαδίτης, τι να τον κάνω; που να τον πάω και τι να πω; -στους υπόλοιπους-)
-«Ε, καλά, μην τρελαίνεσαι, θα τον περιθάλψουμε εμείς, με τις υπηρεσίες μας»

Θα μπορούσε να απαντήσει –με το γνωστό καθησυχαστικό του ύφος- ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο αγωνιώδες αίτημα του Νομάρχη Κυκλάδων σχετικά με την νέα (είχαμε και παλιά;) γρίπη. Η γρίπη πάντως, φαίνεται να πέρνει ανησυχιτικές διαστάσεις και πόσο μάλλον ο Νομός Κυκλάδων που είναι τουριστική περιοχή και καθημερινά πηγαινοέρχονται χιλιάδες άνθρωποι, οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Έχουμε που έχουμε την κρίση, την οικονομική, το μόνο που μας λείπει είναι να ακουστεί ότι υπάρχουν κρούσματα στο νομό μας και να γίνει το … έλα να δεις, και … να λέει και να γράφει ο καθένας τα δικά του.

Ο Νομάρχης κυκλάδων με αφορμή την υπόθεση, ανοίγει θέμα ιατρικών υπηρεσιών στον Νομό του κάνοντας λόγο για υποστελέχωση και ελλείψεις, σημειώνοντας οτι δεν είναι διατεθειμένος να υποκαταστήσει το υπουργείο, ενώ τέλος ζητά και ….100 χιλιάδες ευρώ για τις όποιες έκτακτες δαπάνες προκύψουν λόγο … γρίπης.
Το τελευταίο πάντως μας εκπλήσσει και μας βάζει σε σκέψεις (τα λέει από μόνος του ή του λένε οι άλλοι «ζήτα») με δεδομένο ότι έχουμε συνηθίσει τον χαμηλών τόνων κ. Μπάιλα να ζητά λογικά πράματα κι όχι 100 χιλιάδες ευρώ στα καλά καθούμενα κι εκτός προϋπολογισμού, γενικά και αόριστα από το υπουργείο Υγείας. Κάτι που δεν εχει ζητήσει και κανας άλλος εδώ που τα λέμε.
Μου εχει τύχει μιλώντας με βουλευτές να τους ρωτήσω ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που τους έχουν ζητήσει ψηφοφόροι τους. Σε «περίεργα θέλω» όμως εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης δεν είχα επεκταθεί, τους θεωρούσα πιο ρεαλιστές ανθρώπους… Στα υπόλοιπα αιτήματά του πάντως, ο κ. Μπάιλας έχει όλο το δίκιο με το μέρος του.

Ο Νομάρχης, -που χαράς το κουράγιο του να συντάξει τέτοια αναλυτική και μακροσκελή επιστολή για το θέμα, απευθυνόμενος στο υπουργό διερωτάται,

1) Πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να πηγαίνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά στα Αγροτικά Ιατρεία με τον έναν αγροτικό Ιατρό, που σε κάποια από αυτά πιθανόν να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση;
2) Πως θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία όταν στη ΝΑ δεν υπάρχει σχολίατρος ούτε άλλος ιατρός που να υπηρετεί στην ΝΑ Κυκλάδων;
3) Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή μας; Η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε; Ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσα από ένα ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τις ΝΑ στο τομέα της Υγείας και όταν στην έδρα της ΝΑ υπηρετούν μόνο 2 υπάλληλοι ΤΕ Επισκεπτριών Υγείας ενώ στα επτά Επαρχεία κανένας! Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι την ευθύνη για τα σχολεία έχει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Υπουργός Παιδείας μεταθέτει, με δηλώσεις του, το πρόβλημα των σχολικών μονάδων σε σχέση με το θέμα της νέας γρίπης ότι θα αντιμετωπισθεί από τις ΝΑ. Αυτά όλα όταν, σε ότι αφορά τον Νομό μας, υπάρχει η δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών που περιέγραψα παραπάνω, και όταν η μέχρι τώρα η εμπλοκή μας στην εκπαίδευση είναι να κατασκευάζουμε και να επισκευάζουμε σχολεία και να πληρώνουμε την δαπάνη για την μεταφορά μαθητών. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα όλα τα θέματα. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα! Δεν είμεθα όμως διατεθειμένοι να επωμισθούμε εμείς τις παραλήψεις και τις αδυναμίες του Κεντρικού Κράτους το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει εγκρίνει καμία πρόσληψη για στελέχωση της ΝΑ, ούτε έχει επιχορηγήσει τα ΠΣΕΑ με οποιοδήποτε ποσό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Πως θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δαπάνες προκύψουν; κε Υπουργέ,
Τα ελάχιστα που πρέπει να επιδιώξετε να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών για το Νομό μας είναι
1) Να διοριστούν περισσότεροι Αγροτικοί Ιατροί και να παραταθεί η θητεία αυτών που υπηρετούν ήδη, ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 να είναι καλυμμένα όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του Νομού.
2) Να εγκριθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες η πρόσληψη (20) είκοσι Νοσηλευτών-τριών ή Επισκεπτριών Υγείας για ένα έτος έτσι ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Εμβολιασμού που στο Νομό μας λόγω της νησιωτικής ιδιομορφίας θα ξεπερνούν τα (30) τριάντα.
3) Να υπάρξει επιχορήγηση στην ΝΑ Κυκλάδων για αυτό το σκοπό της τάξης των 100.000€ τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των όποιων δαπανών προκύψουν.

Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2009

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ, ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
θα υλοποιήσει Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα πρόσκληση ενδιαφέροντος,


Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προτίθεται να υλοποιήσει κύκλο επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Τα προγράμματα απευθύνονται σε επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους, σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Τα προγράμματα κατάρτισης δεν απευθύνονται στις επιχειρήσεις του Τουριστικού τομέα.
Ο συγκεκριμένος κύκλος προγραμμάτων κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από 15/9/2009 έως 30/10/2009. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά οκτώ προγράμματα κατάρτισης, ένα σε κάθε νησί που υπάρχει γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (Άνδρος, Θήρα, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Τήνος), ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Τα προγράμματα κατάρτισης θα είναι διάρκειας 40 ωρών και θα πραγματοποιηθούν εκτός του ωραρίου εργασίας. Στους συμμετέχοντες θα καταβληθεί αποζημίωση ποσού 5,00 € ανά ώρα και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Επισημαίνουμε ότι ο αριθμός και τα αντικείμενα των προγραμμάτων κατάρτισης που τελικά θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής για κάθε πρόγραμμα.

Στην Πρόσκληση – Ανακοίνωση που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τα αντικείμενα κατάρτισης. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, μπορείτε να συμπληρώσετε το έντυπο της Αίτησης Συμμετοχής και να μας το αποστείλετε.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στη Σύρο, τηλ. 2281082346 καθώς και με τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο).
Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε το έντυπο της Αίτησης συμμετοχής από το portal του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr - Επιχειρήσεις στις Κυκλάδες –Κατάρτιση/ Εκπαίδευση – Σεμινάρια ΕΕΔΕ».



Προσοχή : Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρήσεων είναι η 31 Ιουλίου 2009
Ενημέρωση για δυό σημαντικά θέματα λάβαμε απο τον βουλευτή της ΝΔ της περιοχής μας κ. Βρούτση, σχετικά με : την εξαίρεση του Σαντορινιού αμπελλώνα απο τα τα προγράμματα εκρίζωσης (που προφανώς και σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωτικά....) καθώς και για την στελέχωση του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσωπικό.

οι ανακοινώσεις λένε οτι,

Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη εξαιρούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελουργικών εκτάσεων τα νησιά Θήρα, Θηρασιά, Πάρος και Αντίπαρος, τα οποία εμπίπτουν στο άρθρο 104 παρ. 6 του Καν. (ΕΚ) 479/08.

και,

Το θέμα της άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των υγειονομικών περιστατικών στις Κυκλάδες συζήτησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου σε συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές στα κεντρικά γραφεία του EKAB.

Με την διαδικασία θα στελεχωθούν και οι τομείς ΕΚΑΒ στα κάτωθι νησιά:
Άνδρος 5 Διασώστες ΕΚΑΒ
Πάρος 2 Διασώστες ΕΚΑΒ
Μύκονος 6 Διασώστες ΕΚΑΒ
Σύρος 5 Διασώστες ΕΚΑΒ
Ίος 3 Διασώστες ΕΚΑΒ
Τήνος 6 Διασώστες ΕΚΑΒ
Θήρα 4 Διασώστες ΕΚΑΒ

μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση διοργανώνεται για τις επόμενες μέρες στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα φηρά της Σαντορίνης.
Πρόκειται για ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο
«A PALER SHADE OF WHITE/ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ»
με τη συμμετοχή 60 διακεκριμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών.
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

απο την πρόσκληση,

A PALER SHADE OF WHITE / ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ


ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Το κοινωφελές Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια που εδρεύει στα Φηρά της Σαντορίνης, οργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «A PALER SHADE OF WHITE/ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ» με τη συμμετοχή 60 διακεκριμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος της έκθεσης, να διερευνηθούν οι όψεις, οι τονικότητες και οι πλαστικές αξίες του λευκού μέσα από τη γραφή και τα τεχνικά μέσα που χαρακτηρίζουν το έργο του κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη. Ο τίτλος αποτελεί παράφραση του γνωστού τραγουδιού blues των PROCOL HARUM. (A WHITER SHADE OF PALE). Μέσα από επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και video, το λευκό χρώμα ως φωτεινό ζωγραφικό στοιχείο και «χρώμα όλων των χρωμάτων» στη ζωγραφική, ως απόλυτη όψη στη γλυπτική, ως ομογενοποιητικό πεδίο έκφρασης της πλαστικότητας στις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις, ως ποιητικό πεδίο εξερεύνησης στη φωτογραφία και το video, το λευκό, αγαπητό χρώμα και εκφραστικό μέσο για την πλειονότητα των εικαστικών δημιουργών, διερευνάται σε όλες τις όψεις και τις εκφάνσεις του.

Με αλφαβητική σειρά στην έκθεση συμμετέχουν οι : Αγγελή Ηώ, Αδαμάκος Γιάννης, Αλεξίου Νίκος, Ανταχοπούλου Κατερίνα, Αντωνόπουλος Αγγελος, Ασιμής Χριστόφορος, Βεϊνόγλου Αύγουστος, Βερούκας Αλέξης, Βέττα Νανά, Βλαντή Μαρία, Γρηγορίου Μαρία, Δαμοπούλου Γεωργία, Δεσύπρη Ελευθερία, Δημητρακοπούλου Τάνια, Εκκλησιάρχου Μαργαρίτα, Όπη Ζούνη, Καγκλής Τζουλιάνο, Καραγεώργη Τίνα, Κρυωνίδης Νίκος, Κάσση Μαριγώ, Κοντοσφύρης Χάρης, Λαζόγκας Γιώργος, Λάππας Γιώργος, Λίτη Αφροδίτη, Λοϊζίδου Μαρία, Μαδένης Μιχάλης, Μαρούδα Καλλιρρόη, Μάτσα Αλίνα, Μελά Ναταλία, Μισούρας Τάσος, Μιχαλούδης Γιάννης, Μιχαλακάκου Μάρω, Μπεκιάρης Χαρίτων, Μπελντέκος Παναγιώτης, Μπέμπη Λίνα, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπότσογλου Χρόνης, Νομίδου Βάλλυ, Παπαδημητρίου Άγγελος, Παπαδημητρίου Έλενα, Παππάς Κώστας, Πιστώνης Αχιλλέας, Ρόρρης Γιώργος, Σαρασίτης Δημήτρης, Σιμάτος Χρίστος, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Σόρογκας Σωτήρης, Στάμος Θεόδωρος, Στεφάνου Νίκος, Στωϊδης Άρης, Τέτσης Παναγιώτης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τουλιάτου Μαγδαληνή, Τσίγκος Θανάσης, Τσουκαλά Αλεξάνδρα, Φιλοπούλου Μαρία, Χουλιαράς Γιώργος.




Η έκθεση εγκαινιάζεται στoν εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στις 8 Αυγούστου 2009 και θα λειτουργήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2009.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος των έργων.
Το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια από την ίδρυσή του το 1994 μέχρι σήμερα συμβάλλει ανελλιπώς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Με στόχο να καταστήσει το Ίδρυμα διηνεκή φορέα φιλοξενίας πολιτισμικών δρώμενων, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, με τη μορφή μιας εικαστικής έκθεσης που θα αποτελεί κάθε καλοκαίρι βασικό πυρήνα των εκδηλώσεων, συγκεντρώνοντας κάθε φορά επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες και, αντίστοιχα, μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η αρχή έχει γίνει με τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις των προηγούμενων χρόνων των εικαστικών Όπης Ζούνη (καλοκαίρι 2007) και Δημήτρη Δαρζέντα (καλοκαίρι 2008). Παράλληλα με τις εκθέσεις τέχνης διοργανώνει και σειρά εκδηλώσεων –διαλέξεις, συναυλίες, προβολές, παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα- με σκοπό να καλλιεργήσουν την σχέση των επισκεπτών με την τέχνη και το Ίδρυμα.

Επιμέλεια έκθεσης & καταλόγου : Ίρις Κρητικού
Επικοινωνία: Ξανθοπούλου & Συνεργάτες : 210 36 22 970, xana@otenet.gr, aisaia@xana.gr

ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ847 00 ΦΗΡΑ-ΘΗΡΑΣΤηλ. : 22860 24960-2Fax : 22860 24960Email : belloniofoundation@gmail.com
Ωράριο Λειτουργίας :Δευτέρα-Σάββατο 10.00-14.00 & 19.00-22.00Κυριακή κλειστά

να δούμε και το πρόγραμμα του cine camari για τις επόμενες μέρες,

σήμερα για τελευταία μέρα θα προβληθεί η ταινία "η πρόταση" σε σκηνοθεσία: Anne Fletcher, με τους, Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen
η υπόθεση
Η Μάργκαρετ, ακριβοπληρωμένο στέλεχος σε εκδοτικό οίκο, έρχεται αντιμέτωπη μ′ ένα τρομακτικό ενδεχόμενο: να χάσει την άδεια παραμονής της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λύση: δηλώνει αρραβωνιασμένη με τον Άντριου, τον ανυποψίαστο βοηθό της που ταλαιπωρεί καθημερινά για χρόνια. Το αταίριαστο ζευγάρι κατευθύνεται προς την Αλάσκα, όπου η Μάργκαρετ θα γνωρίσει τα αντισυμβατικά «πεθερικά» της. Το κορίτσι της πόλης θα βρεθεί έξω απ' τα νερά του με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

ενω απο αυριο μέχρι και την Τρίτη 28.7 θα προβάλλεται η ταινία, Public Enemy σε σκηνοθεσία Michael Mann, με τους Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Channing Tatum, Giovanni RibisiΗ
η υπόθεση,
Αμερική της ποτοαπαγόρευσης, οι Πρίτι Μπόι Φλόιντ, Μπέιμπι Φέις Νέλσον, Έντγκαρ Τζέι Χούβερ και η τζαζ μας μεταφέρουν στην καλύτερη περίοδο της αμερικανικής γκανγκστερικής ταινίας και στην πιο αναμενόμενη περιπέτεια του καλοκαιριού

οι προβολές ξεκινούν στις 21.30

Πέμπτη, Ιουλίου 23, 2009


Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή στο VILLAGGIO CINEMA, τα "Σφραγισμένα Χείλη". Ωρα έναρξης 22:00.
Η ταινία απέσπασε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου (Κέιτ Γουίνσλετ) αλλά σημαντικότερο είναι το βραβείο του κοινού όλων των ηλικιών (άνω των 13), αφού όπου και αν προβλήθηκε διαφημίστηκε στόμα με στόμα!
Η Υπόθεση
Στη μεταπολεμική Γερμανία ο Μάικλ, ένας δεκαπεντάχρονος νεαρός μαθητής ζει έναν κρυφό απροσδόκητο και παθιασμένο έρωτα με την τριαντάχρονη Χάνα, μέχρι που ξαφνικά η τελευταία εξαφανίζεται μυστηριωδώς και χωρίς εξηγήσεις. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Μάικλ, ως φοιτητής της Νομικής, παρακολουθεί δίκες για εγκλήματα πολέμου των Ναζί. Εκεί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκπληκτος ξανασυναντά τη Χάνα.
Ο Μάικλ σταδιακά ανακαλύπτει πως η αγαπημένη του κρύβει ένα μυστικό που μπορεί να τη γλιτώσει από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν τολμά ωστόσο να τη σώσει και αυτή του η «δειλία» του δημιουργεί τόσες ενοχές που παίρνει το ρόλο του στυλοβάτη και εμψυχωτή της όσο αυτή εκτίει την ισόβια κάθειρξή της στη φυλακή.
ΣυμπέρασμαΜε φόντο τα στρατόπεδα των Ναζί και τα εγκλήματα της Χιτλερικής Γερμανίας στην ανθρωπότητα, ο Στίβεν Ντάλντρι ("Ωρες", Μπίλι Ελιοτ. Γεννημένος Χορευτής) προσπαθεί να μπει στην ψυχή των ανθρώπων που υπηρέτησαν στα SS και διέπραξαν τα αποτρόπαια εγκλήματα και να πάρει από πάνω τους το βάρος των φρικτών αποφάσεων, επιρρίπτοντας ένα ευθύ και μεγάλο «κατηγορώ» στους ισχυρούς που κινούν τα νήματα της πολιτικής.
Πατώντας στο στιβαρό σενάριο του Ντέιβιντ Χέαρ (που στηρίχθηκε στο βιβλίο του Μπέρναρντ Σλινκ «Διαβάζοντας στη Χάνα»), στην άριστη αναπαράσταση της εποχής που αναφέρεται και στην αριστουργηματική ερμηνεία της Κέιτ Γουίνσλετ στο ρόλο της Χάνα, τα «Σφραγισμένα Χείλη» μπορεί να μην φτάνουν τις εξαιρετικές «Ωρες» και τον ευαίσθητο «Μπίλι Ελιοτ. Γεννημένος Χορευτής», συνιστούν όμως μία ιδιαίτερη ταινία που συγκινεί και γοητεύει.

Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Ανακοίνωση προς τους επαγγελματίες της περιοχής της εξέδωσε η Κοινότητα της Οίας - Θηρασιάς, σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση, τις πινακίδες δηλαδή, και τις φωτεινές επιγραφές.

η κοινότητα υπενθυμίζει οτι,
Σύμφωνα με το Ν. 2946/2001, υπαίθρια διαφήμιση συνιστούν οι έντυπες, οι χειρόγραφες, οι φωτεινές ή φωτιζόμενες και οι ηλεκτρονικές ή άλλες διαφημίσεις σε: κοινόχρηστους, δημοτικούς ή κοινοτικούς χώρους και σε ιδιωτικά κτίρια ή οικόπεδα.Στους παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση.
Ομοίως απαγορεύεται και η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 22 του Π.Δ. ΦΕΚ 817/Δ΄/20.7.1993 «Καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του οικισμού της Οίας» απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά σε αυτά.
Στις ζώνες Α και Β επιτρέπονται μόνο μη φωτεινές επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και που τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου, μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ και γνώμη της Κοινότητας Οίας.
Η Κοινότητα Οίας, μέσω της Κοινοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης της (πρώην Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας), έχει τοποθετήσει ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια για την προβολή των διαφημίσεων.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω όλες οι υπαίθριες διαφημίσεις της περιοχής μας, οι οποίες δεν είναι τοποθετημένες επί των ειδικών διαφημιστικών πλαισίων και όσες δεν έχουν άδεια από το ΣΧΟΠ και την Κοινότητα Οίας είναι αυθαίρετες.
Κατόπιν των ανωτέρω όσοι έχουν τοποθετήσει ενδεικτικές πινακίδες που προσδιορίζουν τη θέση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων, σε κοινόχρηστους, κοινοτικούς χώρους, σε ιδιωτικά κτίρια, οικόπεδα ή οροφές κτιρίων πρέπει να τις αφαιρέσουν άμεσα. Ενημερώνεστε ότι όσες διαφημίσεις είναι παράνομες θεωρούνται ρύποι και η Κοινότητα Οίας πρόκειται να τις απομακρύνει επιβάλλοντας σε βάρος των ιδιοκτητών διοικητικά πρόστιμα.
Ελπίζουμε στην συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ανάδειξης, προστασίας και διατήρησης του μοναδικού τοπίου της Οίας.
Πάμε και σε μερικές, τις σημαντικότερες, ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει οι βουλευτές της περιοχής μας.


Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Κυκλαδίτες από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τους κλειστούς υπέργειους και υπόγειους χώρους, σύμφωνα με την διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, κατέθεσε η κ. Μανούσου, ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον Σύλλογο Μελετητών Κυκλάδων για τα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή μας.

Στην επιστολή της η κ. Μανούσου αναφέρει, ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα νησιά μας χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, το χρονικό όριο που τίθεται δεν είναι επαρκές διότι στις περισσότερες περιπτώσεις προαπαιτείται έγκριση από άλλη αρμόδια υπηρεσία (π.χ. υπουργείο πολιτισμού, αρχαιολογία κ.λ.π), διαδικασία η οποία είναι πολύ χρονοβόρα, με συνέπεια να χάνεται η προθεσμία.
Για αυτό θα πρέπει ή να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της αίτησης στον φορέα που προαπαιτείται η έγκριση του, ή οι φορείς αυτοί να γνωμοδοτούν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά να εκπίπτει του προαπαιτούμενου χρόνου, το διάστημα που μεσολάβησε για την γνωμοδότηση των άλλων υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων η κ. Μανούσου, στην επιστολή της προς τον Υπουργό, αναφέρει «Γνωρίζουμε τι καθυστερήσεις, υπάρχουν, στις υπηρεσίες, με συνέπεια οι ιδιώτες, οι πολίτες των Κυκλάδων, χωρίς απολύτως καμία δική τους ευθύνη να χάνουν ευεργετικές, για αυτούς, διατάξεις.
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, πολλές διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στα νησιά μας και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου ενδέχεται να μην μπορέσουν να εφαρμοσθούν στις Κυκλάδες, λόγω των προαπαιτούμενων χρονοβόρων εγκρίσεων».

Σε επιστολή που απέστειλε η κ. Μανούσου προς τον Σύλλογο Μελετητών αναφέρει ότι «Υπόσχομαι ότι θα τακτοποιήσω και αυτό το ζήτημα, όπως μετά από μεγάλο αγώνα και πολλές πιέσεις διεκδίκησα και πέτυχα το 2004 την 6μηνη παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών της Σύρου.

Παράλληλα, θα ήταν καλό, οι αρμόδιοι φορείς των νησιών μας, είτε πρόκειται για την Τοπική αυτοδιοίκηση είτε για επαγγελματικούς φορείς όταν λαμβάνουν γνώση, από τα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να εισαχθεί, για συζήτηση, νομοσχέδιο που τους αφορά, να επισημαίνουν τα σημεία που θα πρέπει να ρυθμισθούν διαφορετικά για τις Κυκλάδες, ούτως ώστε με παρεμβάσεις μου και με κοινές προσπάθειες να τα προσαρμόζουμε, πριν από την ψήφιση τους, στις ανάγκες των νησιών μας».

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο στόχος που είχε θέσει προεκλογικά από το 2004 η κ. Μανούσου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει κάθε νομοσχέδιο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων μας.
Τέλος η βουλευτής Κυκλάδων σημειώνει ότι «θα πρέπει πλέον οι πολίτες των Κυκλάδων, που δεν φταίνε σε τίποτα, να πάψουν να είναι «θύματα» μιας νομοθεσίας, που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας»





Για την πρόοδο τριών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί μας ενημερώνει με επιστολές του ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με αυτές,

Κατατέθηκε από τον Υπουργό πολιτισμού Αντ. Σαμαρά τροπολογία στη Βουλή για την επισκευή του Στεγάστρου Σαντορίνης,
Ενώ, πραγματοποιήθηκε η παραχώρηση Δημόσιου Κτήματος με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Καμάρι .
Τέλος, μας ενημερώνει για την λύση στο πρόβλημα αποκομιδής των σκουπιδιών στις Κυκλάδες που επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα,
Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» στο οποίο περιλαμβάνεται τροπολογία σχετικά με την επισκευή του Στεγάστρου Σαντορίνης.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, ζήτησε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην ψήφιση του άρθρο 43 του σχεδίου νόμου, με το οποίο ξεπερνιούνται τα νομικά εμπόδια για την επισκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Υπενθυμίζοντας και ενημερώνοντας τους συναδέλφους του ότι αυτό το μοναδικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού μετά την πτώση του στεγάστρου στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 δεν δέχεται επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό και έχει προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στον τουρισμό. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου. Με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού με απόφασή τους να καθορίζουν τους ειδικούς όρους δόμησης και κατασκευών, τις επιτρεπόμενες χρήσεις, αλλά και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του βιοκλιματικού στεγάστρου, των συναφών βοηθητικών κτισμάτων και κατασκευών και του περιβάλλοντος χώρου.

Ενώ επίσης, υπεγράφη στις 30 Ιουνίου από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η απόφαση για τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας δημόσιου κτήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων , εκτάσεως 6.927,71 τ.μ. , για την ανέγερση Σχολικού συγκροτήματος Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Επισκοπή Γωνιάς (Καμάρι) Σαντορίνης.
Η παραχώρηση έγινε με τους όρους: α) την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού εντός πενταετίας (5ετίας) από την έκδοση της παρούσας και β)τη μη μεταβίβαση σε τρίτους του πιο πάνω ακινήτου του Δημοσίου.
Η μη τήρηση των πιο πάνω όρων συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.
Το δημόσιο δεν ευθύνεται απέναντι στην Νομαρχιακή Αυτ/ση Κυκλάδων για οποιαδήποτε εκνίκηση του κτήματος ούτε για την κατάσταση αυτού γενικά ή για τα υφιστάμενα σ ` αυτά βάρη, ή δουλείες (άρθρο 74 του Δ/τος 11/12 Νοεμβρίου 12929 ΦΕΚ 399 τ.Α`).


Το σημαντικό πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων των νησιών των Κυκλάδων, λύθηκε με τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία νομιμοποιούνται έως 31.12.2009 οι συμβάσεις των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων και ολόκληρης της χώρας με αντικείμενο την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες (νομικά ή φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης στην συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο, είχε μεταφέρει το οξύ πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους ΟΤΑ των Κυκλάδων, στον τομέα της καθαριότητας.
Στη συνάντηση είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Υφυπουργού για άμεση νομοθετική τακτοποίηση του ζητήματος σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, όπως και τελικά έγινε. Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε προς τον Υφυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα και δεν θα παραπέμπεται από χρόνο σε χρόνο.
Όπως είναι γνωστό, οι μικροί, πληθυσμιακά, ΟΤΑ στις Κυκλάδες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών καθαριότητας με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας και προσωπικό, το οποίο να απασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα μεγεθύνεται ιδιαίτερα στους τουριστικού χαρακτήρα ΟΤΑ, κατά τους θερινούς μήνες, όπου τα πληθυσμιακά μεγέθη εξυπηρέτησης μεταβάλλονται ριζικά. Έτσι, η Κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άρση της νομοθετικής απαγόρευσης.

Τρίτη, Ιουλίου 21, 2009


Στις 24 Ιουλίου ξεκινάει φέτος το 2ο Φεστιβάλ Ήχος & Εικόνα
στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα
το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το εξής,
Παρασκευή 24 Ιουλίου
Τελετή έναρξης του φεστιβάλ
Θεατρικό: "Για ένα ζευγάρι ρόδα: Μια σπουδή στο ματωμένο γάμο"

Κυριακή 26 Ιουλίου
"Modern JAzz Piano Trio NUKeLEUS"
Πιάνο: Σάμυ Αμίρη
Κοντραμπάσσο: Περικλής Τριβόλης
Ντραμς: Γιάννης Σταυρόπουλος

Τρίτη 28 Ιουλίου
Συναυλία μουσικής δωματίου για πιάνο και τσέλλο
Βιολοντσέλλο: Alexander Ivashkin
Πιάνο: Μάγδα Νικολαΐδου

Τετάρτη 29 Ιουλίου
Προβολή κινηματογραφικής ταινίας
του Γρηγόρη Καραντινάκη:
"Η Χορωδία του Χαρίτωνα"

Παρασκευή 31 Ιουλίου
Θεατρικό: "Το υπόγειο", Φ. Ντοστογιέφσκι
Σκηνοθεσία: Χρυσή Αμπλά
Ηθοποιός: Ήλιος Σαϊγί

Κυριακή 02 Αυγούστου
Τελετή λήξης του φεστιβάλ
Μουσικοχορευτική παράσταση
Encardia "Νεράιδες και Κουρσάροι"

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο site του φεστιβάλ στην διευθυνση :
Απο την εκπομπή "εχουμε και λέμε" του ρ/σ Σαντορίνη 106.4 (καθημερινά 09.00 - 11.00πμ) θα δίνουμε δωρεάν 2 διπλές προσκλήσεις σε ενδιαφερόμενους, ανήμερα της κάθε παράστασης.




Τις φωτογραφίες του μπλόγκ, όλες μαζεμένες, καθώς και άλλες πολλές τις επόμενες ημέρες μπορείται να τις βρείτε, κι ελευθερα να χρησιμοποιήσετε όποια σας αρέσει, στην διευθυνση


www.picasaweb.google.gr/despina31/TLqgBJ




«Μεγάλος» στις σύντομες δηλώσεις του για το προχθεσινό συμβάν με την πρόσκρουση των δύο πλοίων, ο λιμενάρχης Θήρας Μάκης Βασαλάκης. «Για να μη λέμε και ονόματα είπε, και βρεθούμε μπλεγμένοι, ας αναφερθούμε στο «μεγάλο» και στο «μικρό» πλοίο. Αν λοιπόν το μεγάλο έτρεχε γρηγορότερα, τότε η κατάληξη θα ήτανε … μαλλιά κουβάρια και θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Ευτυχώς απεφεύχθησαν τα χειρότερα» είπε σαφέστατα ο λιμενάρχης.

Σχετικά με το συμβάν, χθες Κυριακή 19 Ιουλίου στις 07.00 το πρωί συγκρούστηκαν το Βlue Star 1 και το ιστιοφόρο «πανόραμα» κατά την προσέγγισή τους στο λιμάνι Αθηνιός. Το μεν πρώτο μετέφερε 600 επιβάτες ενώ το ιστιοφόρο είχε 10 επιβάτες, πλήρωμα και εκδρομείς από τους οποίους δεν τραυματίστηκε κανείς. Το Βlue Star 1 αναχώρησε με 3 ώρες καθυστέρηση ενώ το ιστιοφόρο παρέμεινε στον όρμο των Φηρών για περαιτέρω έλεγχο.



Τυχαίο;
ή αλλιώς
«σα δε ντρεπόσαστε»
οι έμποροι πάντως και οι πράκτορες (μην παρασύρεστε, οι ναυτικοί….) τα λένε λίγο χειρότερα κάνοντας λόγο για «καραγκιοζ μπερντέ λειτουργίες των υπηρεσιών του κράτους» και για «νοοτροπίες αρπαχτής».

Για την ελλάδα ρε γαμώτο
Για τον όρμο των Φηρών ρε γαμώτο….

Την πρόσληψη μόνιμου πλοηγού στο λιμάνι των Φηρών ζητούν επίμονα τις τελευταίες μέρες με επιστολές τους στους αρμόδιους ο Εμπορικός Σύλλογος Θήρας και το σύνολο των ναυτικών πρακτόρων του νησιού.
Αφορμή για τις βαριές κουβέντες η λειτουργία της πλοηγικής υπηρεσίας στο νησί που εξαντλείται όμως σε εισπρακτικές …αρμοδιότητες.
Σε απλά ελληνικά, είδανε ψωμί, και τρέξανε.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης πέρσι το καλοκαίρι η υπηρεσία λειτούργησε στέλνοντας στο νησί έναν υπάλληλό της ο οποίος όμως δεν προλάβαινε να καθοδηγεί όλα τα κρουαζιερόπλοια κατά την άφιξη και αναχώρησή τους με αποτέλεσμα να περιορίζει την εργασία του μόνον στην είσπραξη του … μπαξισίου. Το φοβερότερο δε είναι ότι κάθε μήνα ο υπάλληλος – πλοίαρχος άλλαζε (ποιος ξέρει, μπορεί να τους φαινόταν βαρετή δουλειά να ανεβαίνουν στις γέφυρες των κρουαζιεροπλοίων να χαιρετάνε τους καπεταναίους και να εισπράτουνε το ποσοστό της υπηρεσίας τους) με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει ο κάθε επόμενος υπάλληλος – πλοίαρχος να μαθαίνει τα «χούγια» του κάθε λιμανιού. Οι δε έμποροι πέρσι ήταν έξαλλοι με το γεγονός ότι το υπουργείο (ΥΕΝ βέβαια) εισέπραττε το μπαξίσι του χωρίς να παρέχει καμια επιπλέον υπηρεσία. Αλλά εδώ που τα λέμε, ετσι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Ο καθένας κάνει την δουλειά του. Οι έμποροι (και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κλπ) φωνάζουν και διαμαρτύρονται και τα υπουργεία εισπράτουν χωρίς να ιδρώνει το αφτί τους. Μάλιστα, στο γεγονός είχαν αναφερθεί με επερωτήσεις τους και βουλευτές για να πάρουν την απάντηση ότι πέρσι το όλο μοντέλο λειτούργησε δοκιμαστικά κι ότι από φέτος τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Αντί αυτού όμως έχουν περάσει εννέα μήνες από τον … απόπλου του τελευταίου πλοηγού από το νησί και το λιμεναρχείο Θήρας -μεταφέροντας- τις αποφάσεις του υπουργείου του, απαντά πως η υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει με τον ίδιο -απαράδεκτο- τρόπο.
Κρίμα πάντως, γιατί υπάρχουν αξιολογότατοι καπεταναίοι στο νησί και νέοι άνθρωποι που θα ήθελαν να υπηρετήσουν αυτήν τη θέση. Το υπουργείο άραγε δεν ενδιαφέρεται γι αυτές τις καλές προθέσεις ή λαμβάνει υπόψη μόνον τις δικές του;


Λίγες ημέρες απομένουν για την φετινή έναρξη του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη 2009
το οποίο κάθε χρόνο αποκτά νέο πιστό κοινό.

Στην σελίδα του Μεγάρου Γκύζη και συγκεκριμένα στην διευθυνση :
www.megarogyzi.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=37&Itemid=73
μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα.

επιγραμματικά οι εκδηλώσεις

Το φετινό Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 1 έως 23 Αυγούστου 2009, και περιλαμβάνει έξι συναυλίες, μία ατομική έκθεση ζωγραφικής και δύο διαφορετικές παραστάσεις θεάτρου σκιών. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.


ΣΑΒΒΑΤΟ 1/8/2009, 9ΜΜ: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2009 σηκώνει αυλαία την 1η Αυγούστου με μία ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής του μεγάλου ζωγράφου ΠΑΡΙ ΠΡΕΚΑ (1926-1999), αφιέρωμα μνήμης του «καλλιτέχνη της φυγής και της αναζήτησης» δέκα χρόνια φέτος από τον θάνατό του.
Τίτλος έκθεσης: “Οι Λιθογραφίες στο Ταξίδι του Πάρι Πρέκα”


Θα εκτεθούν 25 μεγάλες λιθογραφίες του καλλιτέχνη, οι περισσότερες από αυτές δοκίμια από το προσωπικό του αρχείο, με θέμα τα άλογα, τα τάνκερς και τοπία της Ελλάδας (ανάμεσά τους δεσπόζουσα θέση κατέχει η Σαντορίνη, τόπος καταγωγής του πατέρα του).

Εγκαίνια: 1η Αυγούστου 2009, ώρα 9 μμ
Θα προλογίσει ο Ιστορικός Τέχνης Καθηγητής Μανόλης Βλάχος.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2009


ΤΡΙΤΗ 4/8/2009, 9ΜΜ: TRIO ARTE
Ένα ξεχωριστό Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με το “TRIO ARTE" θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσο βραθούν στην αίθουσα του Μεγάρου.
Το “Trio Arte”’ αποτελείται από τρείς κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστες, τους Δημήτρης Γούζιο στο βιολοντσέλο, Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί και Γιάννη Μιχαηλίδης στο πιάνο. θα ερμηνευσουν έργα των J.S.Bach, J. Haydn και A. Dvorak.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/8/2009, 9ΜΜ: ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ
Στην σκηνή του Μεγάρου Γκύζη ανεβαίνει η μουσική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου σε ... οκτάβες” με την Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή, που θα τραγουδήσουν σε είκοσι γλώσσες σόλο και ντουέτο, και θα παίξουν πιάνο και κιθάρα. Θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια από γκόσπελ, μπλουζ και fados έως τσιγγάνικα, παραδοσιακά ελληνόφωνα της Κ. Ιταλίας αλλά και Χατζιδάκι και Τσιτσάνη.



ΔΕΥΤΕΡΑ 10/8 & ΤΡΙΤΗ 11/8/2009, 8:30ΜΜ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΣΚΙΩΝ
Στις 10 και 11 Αυγούστου ο Καραγκιόζης, η φωνή της αμφισβήτησης και της ανατροπής, προσγειώνεται στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, όταν ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης (Αθηναϊκός Θίασος Σκιών) παίρνει τις φιγούρες του και ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους μέσα από τις κλασικές κωμωδίες του Θεάτρου Σκιών
“Ο Καραγκιόζης Γραμματικός” (10/8) & “Τα ογδόντα δύο εντάλματα του Καραγκιόζη” (11/8)


ΠΕΜΠΤΗ 13/8/2009, 9ΜΜ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ & ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ξεχωριστή ασφαλώς εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη αποτελεί στις 13 Αυγούστου η συναυλία της μοναδικής ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΑΡΡΑ, μιας από τις μελωδικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, που με την σπάνια χροιάς φωνή της και την ξεχωριστή παρουσία της ερμηνεύει τραγούδια αγαπημένα του συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (την συνοδεύει στο πιάνο ως special guest στη συναυλία) αλλά και τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σε ένα σύνθετο πρόγραμμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει. Μαζί της στο πιάνο ο εξαίρετος μουσικός Νίκος Ορφανός.


ΔΕΥΤΕΡΑ 17/8/2009, 9ΜΜ: ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
latin - tango - jazz
Η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, για πρώτη φορά μαζί, μας ταξιδεύουν στις 17 Αυγούστου σε μια latin-tango-jazz παράσταση, αλλά και σε ρυθμούς ελληνικών μελωδιών.
Ο αισθησιακός δυναμισμός και το ταλέντο της βιρτουόζου ακκορντεονίστας Ζωής Τηγανούρια ενώνεται σε ένα μαγικό μείγμα με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του κορυφαίου πιανίστα αλλά και δεξιοτέχνη ακκορντεονίστα Γιώργου Ψυχογιού.


ΠΕΜΠΤΗ 20/8/2009, 9ΜΜ: YANNIS ARZIMANOGLOU GAGABUNGA QUINTET
Στις 20 Αυγούστου το κουϊντέτο Gagabunga του συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Αρζιμάνογλου θα μας μεταφέρει στον δικό του "διάσπαρτο κόσμο" μέσω των μελωδιών του που αναμειγνύουν μουσικά της jazz, latin, bossa nova, salsa, αλλά και ελληνική και μεσογειακή μουσική. Συμμετέχουν τέσσερις μουσικοί, ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), ο Κουβανός Manuel Orza (μπάσο) και οι Αργεντινοί Roman Gomez (bandoneon & κιθάρα) και Demian Gomez (κρουστά).


ΚΥΡΙΑΚΗ 23/8/2009, 9ΜΜ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ & MARAVEYAS ILEGAL
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου με έναν από τους καλύτερους νέους performer, τον ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ και την μπάντα του MARAVEYAS ILEGAL. Ενέργεια, ρυθμός, πάθος, εξωστρέφεια και εκρηκτικότητα συνθέτουν αυτήν τη μουσική γιορτή. Με φωνή ζεστή και γνώριμη o Κωστής Μαραβέγιας θα μας αφηγηθεί τις δικές του ιστορίες δείχνοντάς μας πως τελικά ... “la vita e bella” !

Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009


Στη Μύκονο έχουν μπράβους στη Σαντορίνη σερίφηδες!

Η εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» στο προ-προχθεσινό της πρωτοσέλιδο (16.7.2009) έκανε αναφορά στο κύκλωμα και στους μπράβους της νύχτας και των νυχτομάγαζων της Μυκόνου, αναφέροντας ότι αποτελούν κράτος εν κράτει στο νησί.
Που να δείς και στη Σαντορίνη! Μόνο που στην περίπτωσή μας τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Μιας και με το επιχείρημα της παράδοσης (και με άλλα, ανάλογα με την περίπτωση) κάποιοι κόβουν και ράβουν τα πράγματα στα μέτρα τους.
Είναι παραδοσιακό; -με τα δικά τους σταθμά πάντοτε- Τότε είναι εντάξει. Εγκρίνεται και «συνάδει» με το νόμο του σερίφη.
Δεν είναι παραδοσιακό; -με τα δικά τους σταθμά πάντοτε- Τότε δεν είναι εντάξει. Δεν εγκρίνεται και δεν «συνάδει» με το νόμο του σερίφη.
Η δημοκρατία της παράδοσης και ο νόμος του σερίφη.
συμπληρωματικό ολοκαίνουργιο (11.8.2009)
σ.σ. ο ορισμός
όταν λέμε «σερίφης» εννοούμε αυτόν που κάνει κατάχρηση εξουσίας δείχνοντας υπερβολικό ζήλο στην εκτέλεση των δήθεν καθηκόντων του επιβεβαιώνοντας το άρρωστο εγώ του σε βάρος των αδυνάτων.
Ακολουθεί πιστά το παλιό ρητό του φάρ-ουέστ: «Ένας είναι ο νόμος, ο νόμος του σερίφη». Εναλλακτικά κάποιοι χρησιμοποιούν και την φράση «Την έχει δει σερίφης ο μαλ..κας»
(σ.σ.2 το σχόλιο δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τους αστυνομικούς )






Αν μη τι άλλο, μπορεί να πεί κανείς ότι είχε ενδιαφέρον.
Η πρόσφατη συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για το θέμα του Sea Diamond.
Μιας και από την μια ήταν η πρώτη δημόσια κουβέντα μετά την αμφιλεγόμενη απάντληση κι από την άλλη … περιμέναμε να δούμε τι θα πεί ο Καραχάλιος!
Ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΛΤ και που στο πρόσφατο παρελθόν είχε διατελέσει δραστήριο μέλος της Επιτροπής, υποστηρίζοντας μερικές από τις πιο δυναμικές αποφάσεις της. Ο κ. Καραχάλιος άλλωστε έχει κάνει μια εκπληκτική στροφή στην πολιτική του καριέρα αποχωρώντας από τον συνδιασμό του κ. Νίκου Ζώρζου και προσχωρώντας στην ομάδα της δημοτικής Αρχής, αναλαμβάνοντας την προεδρεία του Λιμενικού Ταμείου. Πολλοί λοιπόν ,όπως άλλωστε παραδέχονται, ήθελαν να δουν την στάση, τα αντανακλαστικά και την τοποθέτηση του κ. Καραχάλιου από το νέο του πλέον πόστο, με δεδομένο οτι εξελίσσεται σε σκληρό αντίπαλο που χειρίζεται με ευκολία τα επιχειρήματά του.
Άλλοι πάλι δε, είχαν κι άλλα ενδιαφέροντα, μιας και πιθανολογούσαν ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΔΛΤ ( «ψωμί» μας εχει δώσει τελευταία ο κ. Καραχάλιος) και του προέδρου της Κοινότητας της Οίας κ. Χάλαρη με αφορμή την πρόσκληση του πρώτου και την άρνηση του δεύτερου να συμμετάσχει στην διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.
Από την συνάντηση σημειώθηκαν και ηχηρές απουσίες για τις οποίες ήδη συζητιούνται οι λόγοι.

τοποθετήσεις και συμπεράσματα …

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι περισσότεροι συμφώνησαν πως πρέπει να ασκηθεί πίεση προς το ΥΕΝ προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να δρομολογηθεί άμεσα η ανέλκυση του πλοίου.
Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για την ποσότητα των καυσίμων που απαντλήθηκαν καθώς και για την ποσότητα των καυσίμων που συνεχίζουν να παραμένουν στο βυθισμένο Sea Diamond

Ο νέος πρόεδρος του ΔΛΤΘ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το ΔΛΤΘ περιμένει την εκτίμηση του Πολυτεχνείου για την απάντληση καθώς και τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να υλοποιήσει τα όσα εξήγγειλε στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή του ναυαγίου.
Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση μας παραξένεψε με δεδομένο ότι ο πρόεδρος είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές, πάντως ο πρόεδρος του ΔΛΤΘ ζήτησε να είμαστε όλοι προσεκτικοί και φρόνιμοι άνθρωποι και να μη λέμε και κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι με την ιστορία με το βαπόρι, μιας κι εκτός από τους εαυτούς μας (που κακό του κεφαλιού μας) υπάρχει κίνδυνος να εκθέσουμε το νησί, και να ακούσουν οι Γάλλοι -λέμε τώρα- για το ναυάγιο και να μην έρθουν να κολυμπήσουν και να φάνε τα σουβλάκια τους. Και να πάνε να τα φάνε αλλού. Κάτι που είναι πρόβλημα των Γάλλων
-λέμε τώρα- αλλά και δικό μας.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Καραχάλιος ζήτησε να γίνει «προσπάθεια ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία σε ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα προορισμούς να χρησιμοποιήσουν το ναυάγιο ως όπλο για να δυσφημίσουν την χώρα μας λέγοντας ότι θα πρέπει έως και τον Οκτώβριο να είμαστε προσεκτικοί».
Θεωρητικά, η τοποθέτηση μπορεί να χαρακτηριστεί «σωστή» και συνετή που συνάδει με τις αρμοδιότητες και ευθύνες του προέδρου, πλην όμως, πρακτικά, κι αυτό είναι ένα οδυνηρό συμπέρασμα δε βλέπω και πολλούς τουρίστες να νοιάζονται (και να φοβούνται δηλ) για το ναυάγιο παρά μόνο για τα σουβλάκια τους….
Εκτός πάλι, κι αν κάποιοι, μεταξύ αυτών και γραφεία του τουρισμού, μας δουλεύουν ψιλό γαζί ότι φοβόνται να έρθουν στο νησί εξ αιτίας του ναυαγίου, κι εμείς σα χαϊβάνια τους πιστεύουμε….

Μια "ειλικρινή" τοποθέτηση έκανε ο Πάρις ο Σιγάλας (οινοποιός από την Οία, από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Επιτροπής) ο οποίος αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Επιτροπή, «κρατώντας» το θέμα στην επικαιρότητα με τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς αλλά και τις συνεχείς οχλήσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρονται στο θέμα. Ο κ. Σιγάλας όμως πήγε τα πράγματα ένα (μεγάλο…) βήμα παραπέρα λέγοντας ότι την ανέλκυση θα πρέπει πρώτα και πάνω απ όλα να την πιστέψουμε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ μέσα βλέπω ελάχιστους που με το χέρι στην καρδιά πιστεύουν στην ανέλκυση του Sea Diamond, σε αντίθεση με τους συντριπτικά περισσότερους που έχουν εγκλωβιστεί σε μια αντίληψη ότι το πλοίο είναι σχεδόν αδύνατο να βγει μεταφέροντας το ενδιαφέρον τους σε πιο προσωπικούς λόγους όπως -ενδεχομένως- να είναι τα πολιτικά οφέλη από την υπόθεση.
Ο κ. Σιγάλας τέλος ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αναφορές ακόμη και κινητοποιήσεις της επιτροπής δεν έχουν καμια σχέση με τον τουρισμό, γιατί, …. άλλο το ένα και άλλο του άλλο. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι δυό χρόνια τώρα η επιτροπή παλεύει απέναντι σε αυτό το επιχείρημα κι ότι φαίνεται να τα εχει καταφέρει, πρακτικά αλλά και στην συνείδηση του κόσμου, να απεμπλέξει την δράση της από την τουριστική κίνηση.

Για τις πράσινες επιτροπές και τα ….. «πράσινα άλογα(!)» στα οποία αναφέρεται η πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και η ΕΕ, μίλησε ο Βαγγέλης Σιγάλας κάνοντας λόγο για το «φιάσκο της απάντλησης» και για το μπαλάκι των ευθυνών που πετάει ο ένας αρμόδιος στον άλλο. Ο κ. Σιγάλας αναρωτήθηκε γιατί η -κατά τα άλλα- περιβαλλοντικά ευαίσθητη πολιτική ηγεσία της χώρας δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού. Τέλος, υπεραμύνθηκε της κινητοποίησης του περυσινού Οκτώβρη στον Πειραιά και υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να επαναληφθεί, ενώ συμφώνησε με τον Πάρη Σιγάλα στο ότι θα πρέπει να πιστέψουμε την ανέλκυση και να αγωνιστούμε για τον στόχο.

Ουσιαστικότερη παρουσία και παρέμβαση του κράτους ζήτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μακάριος Σκοπελίτης ο οποίος είπε ότι «η υπόθεση θα μπορούσε να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία εάν είχε την στήριξη των αρμοδίων υπουργείων».

Ο κ. Δημήτρης Μηνδρινός, πρόεδρος της ένωσης πλοιάρχων Σαντορίνης, ρώτησε για τια αντληθείσες και τις εναπομένουσες ποσότητες των καυσίμων στο πλοίο και πως και από ποιους αυτές πιστοποιούνται.
Ο κ. Χρήστος Καντζέλης για την θέση του ΔΛΤΘ μετά και τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην διοίκησή του, σε σχέση με τις εξαγγελίες του υπουργού ναυτιλίας στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί.
Ενώ, η κ. Ρένα Γρίβα έκανε ερώτηση σχετικά με τους συνεργάτες του Λιμενικού Ταμείου και τα αποτελέσματα των εργασιών τους.
Τυπικότατη πρόεδρος -αυτό που λένε βασιλικότερη του βασιλέως- η κ. Ρουσσάκη η οποία έκανε μεγάλη προσπάθεια να τηρηθούν στο ακέραιο οι διαδικασίες, να μιλήσουν δηλαδή όλοι, να ρωτήσουν όσοι θέλουν, και να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με τα σχόλια που ακούγονται, η εν λόγο προσπάθεια, να ολοκληρώσουν δηλαδή οι αρμόδιοι, κρίνεται και ως υπέρ-βολική.

Κατά τα άλλα, -τι σου είναι κι οι συγγενείς…..- που διαρκώς, πόσο μάλλον μετά την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής, ρωτούν «τι νέα με το Sea Diamond».
Τι νέα να έχουμε ρε παιδιά…. Ότι ακούτε … περιμένουμε.
Τις εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου και γενικώς περιμένουμε … μήπως και υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες και τρέξουν τα πράγματα….