Παρασκευή, Μαΐου 15, 2015

ανοιξιάτικη αιμοδοσία στην Σαντορίνη 9-17.5

Από 9 έως 17 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί η 47η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης, σε συνεργασία με το Κοργιαλένειο Μπενάκειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας είναι το εξής : 





ανακοίνωση του Εμποροεπαγγελματικου Συλλόγου Θήρας για την παρουσία του στο 8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλογων Ν.Κυκλαδων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμποροεπαγγελματικου Συλλόγου Θήρας,

Με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο των νησιών και με την παρουσία και συμμετοχή του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εκλεισε εχθές το 8ο Συνεδριο των εμπορικων Συλλόγων Ν. Κυκλάδων. Ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Θήρας ήταν κι αυτός εκεί με ενεργή συμμετοχή με τρεις εκπροσώπους του τον κο Νομικό Νικόλαο Πρόεδρο του Συλλόγου ,τον κο Σιγάλα Αβέρκιο γραμματέα και ο κο Διαμαντόπουλο Γεώργιο Υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων κι Τουρισμού του συλλόγου.

Περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το κράτος στη νησιωτικότητα ζήτησαν οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων. Τα παραπάνω υπογράμμισαν και σε ψήφισμα που εκδόθηκε στο όγδοο συνέδριό.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Γι’ αυτό και καλείται η Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους εμπορικούς συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ έναν καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
•           Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.
•           Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ζητούν οι έμποροι την αποφυγή οποιασδήποτε κατ' αποκοπή φορολόγησης, που δημιουργεί Έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία. Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.
•           Ανάλογη προσοχή να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.
•           Επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά, ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Επιπλέον, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.
•           Καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά διότι είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας εν γένει.
•           Αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.
•           Συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται το παρεμπόριο στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».
•           Γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.
•           Για τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, την νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.

•           Τη νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).

ανακοίνωση απο αντιδήμαρχο Γ.Κυριαζή σχετικά με τα απορρίμματα στο Καμάρι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Μέχρι και τις αρχές της θερινής περιόδου του 2013, κάτοικοι και επιχειρήσεις μετέφεραν τα απορρίμματα κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες και τα εναπόθεταν στους γνωστούς κάδους συλλογής απορριμμάτων.

Στην συνέχεια  τα απορριμματοφόρα της εταιρείας καθαριότητας άδειαζαν τους κάδους και μετέφεραν τα απορρίμματα  για ανακύκλωση και στην χωματερή.

Από το 2013 ξεκίνησε πειραματικά μετά από πρόταση του Δήμου και με την σύμφωνη γνώμη της εταιρείας και των κατοίκων  η σταδιακή απομάκρυνση των κάδων.

Ξεκινώντας την  επιλεκτική αποκομιδή  με  ηλεκτροκίνητο όχημα στην περιοχή   του  παραλιακού και μέσω  παραλιακού δρόμου στη συνέχεια, το ηλεκτροκίνητο όχημα μετέφερε τα απορρίμματα  σε ανοικτού τύπου κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί  αρχικά στους στάβλους και μετέπειτα στο κάμπινγκ.  Όταν αυτά τα κοντέινερ  γέμιζαν, τότε κατάλληλο όχημα μετέφερε το κοντέινερ με τα απορρίμματα στην χωματερή ή για ανακύκλωση. ( να σημειωθεί ότι συμβασιακή υποχρέωση του εργολάβου είναι η αποκομιδή από τους κάδους που ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία και όχι με την μέθοδο πόρτα πόρτα).

Έτσι ξεκίνησε και για φέτος η αποκομιδή με το σύστημα της επιλεκτικής αποκομιδής πόρτα πόρτα, ώστε να μην υπάρχουν  διάσπαρτοι κάδοι σκουπιδιών  με όλα τα κακά επακόλουθα, δηλαδή  δυσοσμία και θόρυβος κατά την χρήση και  την μεταφορά και φυσικά  ρύπανση.

Μερίδα πολιτών όμως αντέδρασε για την παραμονή των ανοικτού τύπου  κοντέινερ   στον  χώρο του  κάμπινγκ . Η αντίδραση αυτή είναι εν μέρει δικαιολογημένη, γιατί η μέχρι τώρα μεταφόρτωση δεν γινόταν με τρόπο ώστε να μην προκαλείται δυσοσμία θόρυβος  και γενικά κακή εικόνα  και επιπλέον  ο χώρος ήταν ανεξέλεγκτα προσβάσιμος σε οχήματα, με αποτέλεσμα  όποιος ήθελε εναπόθετε τα κάθε λογής  απορρίμματα του.

Με δεδομένο ότι για τεχνικούς λόγους δεν γίνεται:

 (α) Να τοποθετηθούν κοντέινερ σε περισσότερα σημεία του ενός για την  συγκέντρωση των απορριμμάτων ( σε κάθε σημείο θα πρέπει να τοποθετηθούν δυο κοντέινερ ένα για τα ανακυκλώσιμα και ένα για τα οργανικά  τα οποία  για να λειτουργήσουν χρειάζονται χώρο  περίπου 50 τμ με βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα και  τριφασική παροχή ρεύματος ,δημιουργώντας ταυτόχρονα  άσχημη εικόνα,  μιας και θα είναι ορατά σε κάθε διερχόμενο.
(β) Η εναπόθεση των κοντέινερ στον χώρο του βιολογικού ή στον χώρο των λατομείων δεν είναι δυνατή και αυτό διότι η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το ηλεκτροκίνητο όχημα που θα μεταφέρει τα απορρίμματα  είναι απαγορευτική λόγω  αυτονομίας του οχήματος .
(γ) η εναπόθεση των κοντέινερ στον χώρο των στάβλων ή στο  πάρκινγκ  της Καμάρας κρίνεται  ακατάλληλη γιατί γειτνιάζουν άμεσα με τουριστικές  επιχειρήσεις και διότι για την μεταφορά των κοντέινερ  χρησιμοποιείται  μεγάλο γερανοφόρο όχημα δυσκίνητο σε ατενείς δρόμους , γεμάτους από παρκαρισμένα οχήματα. Αυτό θα σήμαινε αναγκαστική διέλευση από όλο τον οικισμό δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα θορύβου και  σκόνης .

Μετά από σχολαστικό έλεγχο όλων των περιπτώσεων, ώστε να εξευρεθεί λύση  διαχείρισης που να δημιουργεί τα λιγότερα  προβλήματα και αντιδράσεις   στην τοπική κοινωνία, με βεβαιότητα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να μην επανέλθουν οι κάδοι σε όλους τους παραλιακούς δρόμους -πράγμα καταστροφικό για τον τόπο- είναι επιβεβλημένο να τοποθετηθούν στον χώρο του κάμπινγκ σε περιφραγμένο  και ηλεκτροφωτισμένο χώρο:

 δυο press-container (κοντέινερ συμπίεσης) κλειστού τύπου και ένα ανοιχτό για τα ογκώδη αντικείμενα και ταυτόχρονα:

•           Τον καθαρισμό και ανάδειξη όλου του  κάμπινγκ
•           Τον έλεγχο εισερχόμενων οχημάτων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της ρύπανσης από την απόρριψη αντικειμένων
•           Τη μεταφόρτωση απορριμμάτων από το ηλεκτροφόρο όχημα στα κοντέινερ με συνετό τρόπο και αθόρυβο και η μεταφορά των κοντέινερ να πραγματοποιείται σε χρόνο που δεν θα ενοχλεί περιοίκους .

Πιστεύω ότι πρέπει να τύχει καθολικής αποδοχής και να  συνεχιστεί  ομαλά η  επιλεκτική  αποκομιδή , στην περίπτωση όμως που το έργο της αποκομιδής με τον προτεινόμενο τρόπο  παρεμποδίζεται  τότε αναγκαστικά θα επανατοποθετηθούν οι κάδοι συλλογής απορριμμάτων .


ερωτηματολόγιο έρευνας για την εκπόνηση μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού για τη Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση της κ. Ξένιας Κατσιγιάννη, αρχιτέκτωνα Μηχανικού ΕΜΠ, Υπ. Διδάκτορα τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξετάζονται οι απόψεις των κατοίκων της Σαντορίνης για φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που αφορούν το νησί, μέσα από το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Οι απαντήσεις σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμες για την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού για το νησί και θα δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Επιπλέον, εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος άλλος που θα είχε τη διάθεση να το συμπληρώσει, θα σας παρακαλούσα να του το προωθήσετε. Η συμπλήρωση και η καταγραφή των απαντήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, συνεπώς, δε χρειάζεται κάποια περαιτέρω αποστολή.

Eυχαριστώ εκ των προτέρων τόσο για τη συμμετοχή σας, όσο και για κάθε είδους βοήθεια.


ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και τις δημόσιες δομές υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ,

Με αφορμή ανακοίνωση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κατάσταση του ΕΚΑΒ στη Μύκονο, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την όψιμη επαναστατική διάθεση των "ανεξάρτητων" αυτοδιοικητικών παρατάξεων, που μετά την 25η του Γενάρη προσπαθούν να σπιλώσουν σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δυνατό τρόπο, ένα κυβερνητικό έργο που μέσα σε 3,5 μήνες είναι πρακτικά αδύνατο να επαναφέρει σε αποδεκτά επίπεδα δομές οι οποίες σκόπιμα και συστηματικά διαλύθηκαν υπό τις οδηγίες των "εταίρων" μας, ένα κυβερνητικό έργο που προχωρά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες για τις οποίες κύριοι υπεύθυνοι είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι συν αυτούς ακόλουθοι και παραστάτες.

Οι "ανεξάρτητοι" αυτοδιοικητικοί άρχοντες, που κατά τα 5 μνημονιακά έτη υπηρέτησαν αποτελεσματικά και με μέθοδο τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε τέλμα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, έχουν αποσαθρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της υγείας - θυμήθηκαν ξαφνικά τις "στοιχειώδης υποχρεώσεις της Πολιτείας"  απέναντι στους πολίτες της.

Ποιοι ευθύνονται για την υγειονομική φτώχεια που πλήττει την Ελλάδα; Ποιοι ευθύνονται για την υποστελέχωση των δομών υγείας; Ποιοι ευθύνονται για την μη ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, η οποία εκκρεμεί από το 2007 και για την οποία κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ; Που ήταν αλήθεια ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Υπουργός της Ανεργίας και περήφανος συνομιλητής και συνεργάτης της Τρόικας κ. Γιάννης Βρούτσης να αγωνιστούν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας;

Οι υπηρέτες των τροικανών αφεντάδων από τη θέση της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά ενός κυβερνητικού έργου, που ως πρόταγμα έχει την ανακούφιση των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την αναδιάρθρωση, όλων όσων για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν πάντοτε τις αυτονόητες υποχρεώσεις ενός κράτους προς τους πολίτες του: δημόσια και δωρεάν υγεία, ασφάλεια και παιδεία για όλους.

Σε σχέση με τη στελέχωση των δομών του ΕΚΑΒ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι στις 11 Μαΐου δημοσιεύτηκε ο προσωρινός πίνακας διοριστέων του διαγωνισμού για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, ειδικότητας ΔΕ - Πληρωμάτων Ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ του Υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία του ΑΣΕΠ διορίζονται στις Κυκλάδες συνολικά 14 άτομα από τα οποία 2 στη Μύκονο. Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως και ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Μυκόνου, ότι χωρίς χρηστή διαχείριση το προσωπικό ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο και ενώ η δύναμη του ΕΚΑΒ Μυκόνου αριθμεί επτά άτομα, διαθέσιμα ήταν μόνο 2, αφού 2 είχαν το ρεπό τους, 2 ακόμα βρίσκονταν σε άδεια και 1 είναι σε απόσπαση παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.

Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει σε συνολική αναδιάρθρωση των δομών Υγείας και φυσικά και του ΕΚΑΒ.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης αποτέλεσε η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. 

Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας στις 2 Απριλίου έγινε συγκεκριμένα αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά και τα πλήγματα που δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Τόνισε πως από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία και σημείωσε πως η υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη. Τέλος, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως ενδεικτικά τα νησιά του Αιγαίου. Να σημειώσουμε ακόμη ότι μόλις εχθές υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους συναρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι όψιμοι επαναστάτες και επικριτές του αγώνα που δίνεται καθημερινά για να καταργηθούν στην πράξη τα μνημόνια της κοινωνικής και οικονομικής μας εξαθλίωσης, οφείλουν να δώσουν χρόνο στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που παρέλαβε και να κριθεί για τα αποτελέσματα των δικών της ενεργειών.


κοινή Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.κ. Γιώργου Χατζημάρκου και Χριστιάννας Καλογήρου για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των 2 Περιφερειαρχών,

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου,  βρίσκονται στο στόχαστρο τουλάχιστον μια πενταετία, πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι "δανειστές". Πρωτίστως, η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί.

Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας "βάρος"»

συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (23.5, Καστελόριζο) – θέματα

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στο Καστελόριζο στις 23 Μαΐου 2015 ημέρα Σάββατο και ώρα 09:00 π.μ. στην Πολιτιστική Αίθουσα του Δήμου Μεγίστης στην περιοχή Χωράφια, με τα κάτωθι θέματα Ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑ 1ο : Εξέταση θεμάτων Καστελορίζου, Ρω και Στρογγύλλης.
ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης επί των επικείμενων φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων που σχεδιάζονται ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.
ΘΕΜΑ 3ο: Θέσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου επι του μεταναστευτικού ζητήματος.
ΘΕΜΑ 4ο: Επιλογή φορέα διαχείρισης Φράγματος Γαδουρά. Εισηγητής: κ. Λυμπερόπουλος Νικόλαος
ΘΕΜΑ 5ο : Προβλήματα των Μονάδων Υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η αντιμετώπιση τους. Εισηγητής : κ. Κωτσαδάμ Λουκάς.
ΘΕΜΑ 6ο : 5η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Κυκλάδων οικονομικού έτους 2015. Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτη.
ΘΕΜΑ 7ο : Τροποποίηση της αριθμ. 16/2015 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα : «Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους στις γνωμοδοτικές επιτροπές των λιμενικών αρχών, αρμόδιες για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων ή πλοίων». Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία.
ΘΕΜΑ 8ο : Τροποποίηση της με αριθμ. 17/2015 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα : «Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους στις επιτροπές των λιμενικών αρχών, αρμόδιες για θέματα χαρακτηρισμού των παραλιών ως πολυσύχναστων, εξέτασης αιτημάτων προς χορήγηση αδειών εκμίσθωσης μέσων αναψυχής κλπ.». Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία.
ΘΕΜΑ 9ο : Τροποποίηση της με αριθμ. 141/2014 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: «Ορισμός μελών Επιτροπής διαχείρισης Κοινωνικών Παντοπωλείων Π.Ε. Ρόδου βάση της διάταξης του άρθρου 2 του Ν. 4071/2012». Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία.
ΘΕΜΑ 10ο : Τροποποίηση της με αριθμ. 114/2014 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: «Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες – Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ‘ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’ (Κως) και ‘ΙΟΟΣ’ (Ρόδος)». Εισηγήτρια : κα. Αριστείδου Ευμορφία.
ΘΕΜΑ 11ο: Ορισμός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του στην τακτική Γενική Συνέλευση της αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ενεργειακή Α.Ε. Νοτίου Αιγαίου στις 26-6- 2015. Εισηγητής: Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
ΘΕΜΑ 12ο : Δωρεά οχημάτων και προωθητή γαιών στον Δήμο Άνδρου. Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτη.
ΘΕΜΑ 13ο: Λήψη απόφασης για ορισμό τόπου συνεδρίασης του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΘΕΜΑ 14ο : Επικύρωση πρακτικών 5ης/24-5-2015 συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου.

ευρεία σύσκεψη φορέων για τα φορολογικά μέτρα στα νησιά συγκαλεί ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος (16.5) στην Ρόδο - ανάλογη σύσκεψη, με προσκεκλημένους τους βουλευτές και τους εκπροσώπους φορέων των Κυκλάδων, συγκαλεί αύριο 916.5) στην Ερμούπολη της Σύρου ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης

Ευρεία σύσκεψη φορέων με μοναδικό θέμα τα επικείμενα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου συγκαλεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, αύριο  Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 11:00 πμ, στο γραφείο του στην Ρόδο.

Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Δωδεκανήσου  Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και  Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μιχαήλ, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιάκωβος Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Δωδεκανήσου Γιάννης Κακλιός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τοκούζης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής.


Ανάλογη σύσκεψη, με προσκεκλημένους τους βουλευτές και τους εκπροσώπους φορέων των Κυκλάδων, συγκαλεί αύριο στην Ερμούπολη της Σύρου ο  Αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Λεονταρίτης.

ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με τον Πρέσβη των ΗΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Τον Πρέσβη  των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. David D. Pearce και τον Ακόλουθο  Άμυνας της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Capt. Robert Palm, δέχθηκε στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος το πρωί της Παρασκευής.

Ο Πρέσβης βρίσκεται στο νησί για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ρόδο

Μετά την  συνάντηση όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρέσβη δήλωσε:

«Αποτελεί εξαιρετική  τιμή για την περιοχή μας και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου  η επιλογή τους για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Η παρουσία σας εδώ είναι δείγμα εμπιστοσύνης, απόδειξη της μακρόχρονης φιλίας και της συνεχιζόμενης συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει την ανάγκη να αισθανθεί στο πλευρό της φίλους και συμμάχους».

Η συνάντηση  ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων, ενώ ο Πρέσβης των ΗΠΑ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ρόδου στο Μουσείο του Λούβρου, μέρος της  οποίας το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στην Ρόδο.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα παραστεί σήμερα (15.5) το απόγευμα σε δεξίωση για τον  εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, την οποία παραθέτει  επί του αμερικανικού πολεμικού πλοίου   USS McFAUL (DDG 74) κ. Michael J. Gunther


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ (7-23.8)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια της προβολής ανάδειξης και προώθησης των τοπικών αγροτικών  προϊόντων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας & Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Η ιστορική έκθεση της Κρεμαστής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες  να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν τα τοπικά προϊόντα μας. Οι εκθέτες με την συμμετοχή τους έχουν την δυνατότητα να προβάλουν τα προϊόντα τους στο ευρύτερο κοινό αλλά και να έρθουν σε απευθείας επαφή με εμπορικούς αντιπροσώπους – επιχειρηματίες χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Κρεμαστή Ρόδου από 7 έως 23 Αυγούστου.

Καλούνται όσοι παραγωγοί, μεταποιητές και τυποποιητές αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας (τροφίμων & ποτών) επιθυμούν να έχουν παρουσία μέσω της συμμετοχής τους στο περίπτερο που πρόκειται να μισθώσει η Π.Ν.ΑΙ. να το δηλώσουν έως τη Τρίτη 02 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:00πμ στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=5854 

Λόγω των περιορισμένων θέσεων εκθετών που εξασφαλίσαμε, η επιλογή των εκθετών θα γίνει βάση κριτηρίων όπως πιστοποίηση προϊόντων, τυποποίηση, παραγωγική δυναμικότητα, ιδιαιτερότητα και περιοχή προέλευσης.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241364928, κα Εύα Αποστολίδου και 2241364919 κος Μαστόρου Σάββας.



σε διαδραστικό τρισδιάστατο περιβάλλον τα κυριότερα μνημεία της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα δημιουργίας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την διαδραστική τρισδιάστατη απεικόνιση των σημαντικότερων μνημείων της Κρήτης. Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε εκδήλωση του πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά όπου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Μία ολιστική παρουσίαση των μνημείων Κρήτης».
Όπως ανακοινώθηκε αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία παρουσιάζει σε ένα διαδραστικό τρισδιάστατο περιβάλλον τα κυριότερα μνημεία της Κρήτης και την εξέλιξη τους κατά την διάρκεια των επτά ιστορικών περιόδων.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και όπως είπαν οι οργανωτές πραγματοποιείται μέσω ΕΛΚΕ, και αποτελεί χορηγία της εταιρείας CYTAHELLAS. Επίσης έγινε γνωστό ότι η επιλογή της ερευνητικής ομάδας έγινε έπειτα από διαγωνισμό στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πέμπτη, Μαΐου 14, 2015

αγώνες μπάσκετ και πρόγραμμα του Santo Youth Contest 2015 στο κλειστό Γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ (26.6 – 1.7)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Santo Youth Contest 2015
Διάρκεια τουρνουά : 5 ημέρες (26-6-2015 έως 01-07-2015)
Κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί για 5 ημέρες: 245,00 €
(η τιμή περιλαμβάνει ξενοδοχείο , φαγητό, μετακίνηση με πούλμαν , εκδρομή στο ηφαίστειο & μουσείο στα Φηρά. δεν περιλαμβάνει ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια)
Κόστος συμμετοχής για κάθε παιδί για 4 ημέρες: 210,00 €
(η τιμή περιλαμβάνει ξενοδοχείο , φαγητό, μετακίνηση με πούλμαν, δεν περιλαμβάνει ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια)

Ηλικία συμμετεχόντων γεννηθείς 1998-1999-2000

Πρόκειται για ένα τουρνουά όπου αθλητές κάτω των 17 ετών θα παίξουν μπάσκετ, θα προπονηθούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σεμινάρια σχετικά με την καταπολέμηση του στοιχήματος/στησίματος αγώνων, την υγιεινή διατροφή, τις πρώτες βοήθειες, τη βία και το ρατσισμό.

Σκοπός του τουρνουά είναι να δοθούν στους νέους ειδικά μαθήματα για καλή αγωγή στον αθλητισμό έτσι ώστε να καλλιεργηθεί το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους νέους αθλητές έξω από οποιουδήποτε ανταγωνιστικού τύπου ιδανικά , και να γίνει προσπάθεια για την ένταξη παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς, νοοτροπίες στην κουλτούρα που πρεσβεύει το ευ αγωνίζεσθε του κλασσικού Ελληνικού ιδεώδους.

Θα πραγματοποιηθούν αγώνες μεταξύ των συλλόγων και θα πραγματοποιηθεί αγώνας all star game μαζί με διαγωνισμό τρίποντων.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι οι αθλητές θα παρακολουθήσουν σεμινάρια από το ΕΚΑΒ για πρώτες βοήθειες και θα διδαχτούν από την διαιτολόγο κα Ελευθερία Αλεφραγκή για τη σωστή διατροφή των αθλητών.

Επίσης οι αθλητές θα γνωρίσουν από κοντά τον κ Βασίλης Μηνούδης πτυχιούχος γυμναστής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) όπου θα τους μιλήσει ειδικά στα θέματα του ντόπιγκ και το στήσιμο αγώνων.

Η Αντιπρόεδρος της ιταλικής συνομοσπονδίας αθλητισμού (CIDS) κα Αnne-Marie Litt θα τους μιλήσει κατά του στησίματος αγώνων μέσω του στοιχήματος και τους τρόπους που μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, ενώ ο Σοφιάν Μεχιαουί και ο Μιχάλης Δαμασκηνός για την αναπηρία στον αθλητισμό.

Οι νέοι αθλητές στην ανάπαυλα των αθλητικών δραστηριοτήτων τους θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο στα Φηρά όπως επίσης να συμμετάσχουν στην εκδρομή στο ηφαίστειο της Σαντορίνης (5ήμερο πρόγραμμα).


Το πρόγραμμα των αθλητικών δράσεων μπορείτε να το δείτε εδώ :


συγχαρητήρια επιστολή για την διοργάνωση του F4 Ανδρών της Αθλητικής Ένωσης Σαντορίνης

Η διοίκηση της Α.Ε. Σαντορίνης νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τα θερμά της συγχαρητήρια στους ανθρώπους από το νησί της Τήνου για την άριστη διοργάνωση του πρόσφατου F4 Ανδρών ΕΣΚΚ, καθώς και στον φίλαθλο κόσμο της Τήνου που έδωσε μαζικό παρόν στα παιχνίδια του θεσμού καθώς και όλη την χρονιά.

Η δίψα για έναν σωστό αθλητικό χώρο στον οποίο θα μπορούν να αθλούνται οι πολίτες και η νεολαία ενός νησιού δυστυχώς στις μέρες μας αποτελεί πολυτέλεια. Το βιώσαμε κι” εμείς εώς το 2008 που άνοιξε τις πόρτες του το κλειστό μας γυμναστήριο. Η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου της Τήνου μας δίνει την ελπίδα πως παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν χώρα, ο αθλητισμός είναι εδώ για να μας χαρίσει δυνατές στιγμές.

Ευχόμαστε στον Τηνιακό λαό να χαρεί και παράλληλα να προστατεύσει το πολύτιμο στολίδι που »κρατά» στα χέρια του και να το παραδώσει εκεί που πραγματικά ανήκει, στους κατοίκους αλλά κυρίως στη νεολαία του νησιού.

Με εκτίμηση,

ΤΟ Δ.Σ. της Α.Ε. Σαντορίνης

η Susan Kostrzewa του Wine Enthusiast στο οινοποιείο Καραμολέγκου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπευθύνων του οινοποιείου, https://www.facebook.com/karamolegoswinery.santorini

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τον Απρίλιο στο οινοποιείο μας την Κα Susan Kostrzewa.
Η Κα Kostrzewa είναι Executive Editor του περιοδικού Wine Enthusiast και ζει και εργάζεται στο Manhattan της Ν.Υόρκης τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Κα Kostrzewa ξεναγήθηκε μαζί με το σύζυγο της στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στο κελάρι και τους χώρους παραγωγής. 

Πραγματοποιήσαμε γευστική δοκιμή δέκα κρασιών και στη συνέχεια γευμάτισε στο εστιατόριο του οινοποιείου μας (Άρωμα αυλής) συνδυάζοντας τοπικά πιάτα με τα κρασιά μας. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για όλους μας .Ελπίζουμε να μας δώσει τη χαρά να την έχουμε πολύ σύντομα πάλι, κοντά μας.


ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Ευκαιρίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων (29.5 13.00 Σύρος)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων (ΕΤ.Α.Π.) στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας “FIREMED” - Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου και σε συνέχεια προηγούμενων ενημερωτικών ενεργειών,

σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 και ώρα 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, με τίτλο: 
”Πράσινη” Επιχειρηματικότητα και Ευκαιρίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Η παρουσίαση θα γίνει με «ζωντανή» συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία / υποκαταστήματα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι το ακόλουθο :

13:00 – 13:30  Προσέλευση - Χαιρετισμοί
13:30 – 13:50  Παρουσίαση του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας “FIREMED - Innovative financial instruments to support energy sector SMEs in Med area’’ - (Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της Ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου)

13:50 – 14:20  Στρατηγική της Περιφέρειας για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης

14:20 – 15:20  Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων – Ομιλητές εκπρόσωποι Τραπεζών, ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ.

15.20 – 15:30  Πράσινα Νησιά και Τουριστική Ανάπτυξη - Expert σε θέμα ενέργειας και περιβάλλοντος

15:30 – 16:10  Σύντομη Παρουσίαση από του Τοπικού Προγράμματος ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών - Ιδιωτικές Επενδύσεις Εκσυγχρονισμού Ή Ίδρυσης Νέων Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΝ.ΕΤ.ΚΥ.)

16:10 – 17:00  Εξοικονόμηση Ενέργειας και Τουριστικές Επιχειρήσεις  - Expert σε θέματα Τουρισμού

17:00 – 17:30  Συζήτηση - Παρατηρήσεις

17:30 – 19.30  B2B συναντήσεις μεταξύ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και εμπειρογνωμόνων ή και χρηματοδοτικών φορέων.


Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση και ιδιαίτερα για τις B2B συναντήσεις μεταξύ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και εμπειρογνωμόνων ή και χρηματοδοτικών φορέων, παρακαλείσθε όπως επικοινωνήσετε με την κα Άννα Μήτση στο τηλ. 22810 82346 – (εσωτ. 104), για να κλείσετε θέση. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 9ΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 18-05-2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Σας καλούμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/05/2015 και ώρα 11:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας  στη Σύρο (Πλατεία Τσιροπινά) και στη Ρόδο (Πλατεία Ελευθερίας 1), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 175 και 177 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/7-6-2010) και την διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 4071/11-04-2012  με το οποίο αντικαθίσταται το άρθρο 176 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα :

1. Έγκριση ορισμού Επιτροπών Παρακολούθησης για τις μελέτες και το έργο υποστήριξης της ΠΝΑΙ για την υποβολή φακέλου αδειοδότησης υδατοδρομίων.
2. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Ρόδου».
3. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου».
4. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Αφάντου».
5. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου».
6. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Λίνδου».
7. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Πεταλουδών».
8. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Καμείρου». 
9. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Καθαρισμός χειμάρρων Δημοτικής Ενότητας Ατταβύρου».
10. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Αποπεράτωση Μονάδας Σφαγείων Ν. Κάσου».
11. Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Άρση καταπτώσεων νήσου Καρπάθου».
12. Έγκριση τευχών Δημοπράτησης και ορισμού Επιτροπής Δημοπρασίας του έργου: «Αντικατάσταση υφιστάμενων Φωτιστικών Σωμάτων Εκκένωσης Αερίου με νέα Φωτιστικά Σώματα Κρυσταλλοδιόδων (LED), για τον οδικό φωτισμό, σε τμήματα του Επαρχιακού Δικτύου της Ν. Ρόδου» (Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου "ΕΝΕΡΓΕΙΝ").
13. Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την «Δημιουργία Γαστρονομικού Κέντρου στην περιοχή Νεώριον στην πόλη της Ρόδου στα πλαίσια του έργου «Gastronomy Net».
14. Έγκριση κόστους παραλλαγής – μετατόπισης δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ του έργου: «Ολοκλήρωση εργασιών βελτίωσης – διαπλάτυνσης εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου απο Φαληράκι έως Κολύμπια».
15. Έγκριση κόστους παραλλαγής - μετατόπισης δικτύου ΜΤ της ΔΕΔΔΗΕ λόγω κατασκευής του έργου: «Βελτίωση υφιστάμενης οδού από Ανάληψη έως Βαθύ Δήμου Αστυπάλαιας».
16. Έγκριση πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου: «Βελτίωση – σήμανση οδού Χώρας Εγγάρων Ν. Νάξου».
17. Έγκριση παράτασης εργασιών του έργου: «Κατασκευή Δημ. Σχολείου Κέας».
18. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του έργου: «Συντήρηση οδικού δικτύου Κέας (2013)».
19. Έγκριση πρακτικών διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου «Προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 10KWp στην νήσο Ρω Μεγίστης».   
20. Έγκριση Πρακτικού της επιτροπής διαγωνισμού για την ‘’Προμήθεια ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου εφεδρικής ισχύος 350 KVA’’ – 1ο Πρακτικό Διαγωνισμού (Αποσφράγιση ενιαίων κυρίως φακέλων – Έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής – Αξιολόγηση και βαθμολόγηση προσφορών).
21. Έγκριση ορθής επανάληψης της υπ’ αριθμ. 503/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά Διαγωνισμό για Προμήθεια Εφαρμογών και Εξοπλισμού Υπηρεσιών Περιφέρειας (SOFTWARE & HARDWARE) / Ομάδα 1 :Προμήθεια Εξοπλισμού Τ.Π.Ε.(H/Y, Οθόνες, UPS,Printers,Plotter,Φωτ/κων Μηχανημάτων) . 
22. Έγκριση όρων διακήρυξης για τη «Διενέργεια Διεθνούς Ηλεκτρονικού Ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή σε ευρώ, για την Μεταφορά Μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, για το σχολικό έτος 2015-2016» και τον ορισμό της  επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού και της επιτροπής ενστάσεων του διαγωνισμού. 
23.  Δικαστικές Υποθέσεις.
24. Εξέτασης θέματος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων : «Έκδοση απόφασης ωριαίας αποζημίωσης μηχανημάτων και εργατοτεχνιτών σε φυσικές καταστροφές για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές ή οποιοδήποτε άλλο έκτακτο φαινόμενο ή φυσική καταστροφή, στην περιοχή ευθύνης Π.Ε. Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2015».
25. Έγκριση Δράσεων της Δ/νσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
26. Έγκριση Δράσεων του τμήματος Δια βίου Μάθησης, Παιδείας & Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
27. Έγκριση Δράσεων Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
28. Έγκριση Δράσεων Αθλητισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
29. Έγκριση δαπανών έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οικονομικού έτους 2015 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
30.  Έγκριση ανεξόφλητων δαπανών οικονομικού έτους 2014  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
31. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
32. Ορθές Επαναλήψεις αποφάσεων 22/2015 και 62/2015 της οικονομικής επιτροπής - Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
33. Εγκρίσεις μετακινήσεων κ. Περιφερειάρχη. 
34. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών. 
35. Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Περιφερειακών Συμβούλων.


M. Κύρκος (Το Ποτάμι) – Το θέμα της απουσίας υδροπλάνων στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το θέμα της αδειοδότησης των υδατοδρομίων στην Ελλάδα έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην διάρκεια του συνεδρίου για τη γαλάζια ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Διάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών (CPMR). Ειδικότερα ο κ Κύρκος, μέλος της Ομάδας Δράσης για τον Τουρισμό (Tourism Task Force) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και της Θεματικής Ομάδας (Intergroup) για τις θάλασσες, τα ποτάμια, νησιά και τις παράκτιες περιοχές, ρώτησε την Κομισιόν εάν υπάρχουν κοινοτικά εμπόδια για την αδειοδότηση υδροπλάνων και υδατοδρόμιων γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί για άλλη μία χρονιά χωρίς υδροπλάνα.

Σε απάντηση του ο κ Δημήτρης Θεολογίτης, Επικεφαλής Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής και Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή υδατοδρομίων στην Ελλάδα, τα οποία απεναντίας θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, θα αναβαθμίσουν τις μεταφορές διασυνδέοντας και απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι κάποια από τα ελληνικά νησιά. Ο κ Θεολογίτης ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχουν  δυνατότητες χρηματοδότησης είτε από τα Διευρωπαικά Δίκτυα ή και από άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς όπως π.χ. τα περιφερειακά ταμεία.

"Πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας, να απεμπλακούν οι επενδύσεις και να αρχίσει η αδειοδότηση και κατασκευή υδατοδρομίων. Συζητούμε για τροχοπέδη σε έναν τομέα που ανοίγει δυνατότητες για επενδύσεις, νέες υποδομές και νέες υπηρεσίες και θα δώσει ώθηση στον ελληνικό τουρισμό ", δήλωσε ο κ Κύρκος.  

Τετάρτη, Μαΐου 13, 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - Γ. Χατζημάρκος : «Κοιμώμενος γίγαντας η κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Ήρθε επιτέλους η ώρα να της δώσουμε το θεσμικό περιβάλλον που θα της επιτρέψει να κατακτήσει τις κορυφές που η χώρα έχει ανάγκη»

Σύσκεψη με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με κεντρικό θέμα την ανάγκη για άμεσο επανασχεδιασμό της ελληνικής κρουαζιέρας με σκοπό την ανάκαμψη του κλάδου. 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χατζημάρκος χαρακτηριστικά είπε πως η κρουαζιέρα στην Ελλάδα δεν αποτυπώνει ανάπτυξη που να είναι αντίστοιχη της δυναμικής της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, κατάσταση που οφείλουμε και μπορούμε να ανατρέψουμε με μεθοδευμένες κινήσεις, στοχευμένες ενέργειες και φυσικά, χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε πως σαν χώρα διαθέτουμε προορισμούς με την μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση και σταθερά αυξημένη ζήτηση από πλευράς επισκεπτών, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Μύκονος και η Κως και οφείλουμε ως εκ τούτου να βρούμε τον τρόπο μέσα από εκτενή και συνεχή διάλογο με όλους τους φορείς της Ναυτιλίας,  να επανακάμψει η κρουαζιέρα στα νησιά μας και να κατακτήσει το Αιγαίο την κορυφή στον διεθνή χάρτη προορισμών, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επισκεπτών. Κλείνοντας ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε πως προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν όλες οι κινήσεις τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς, θέτοντας όλοι ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της εικόνας της ελληνικής κρουαζιέρας και μετατροπή των λιμανιών του Αιγαίου σε πνεύμονες ανάπτυξης και μαγνήτες προσέλκυσης επενδύσεων.


Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Θεόδωρος Κοντές Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπολοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Μάκης Κανακάρης, Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, Αντώνης  Καλούδης Ναύαρχος και εκτελεστικό μέλος της Ένωσης, Γιώργος Κουμπενάς Αρχιπλοίαρχος της ναυτιλιακής εταιρίας Louis και Κωνσταντίνος Μουντζούρης Καθηγητής Πανεπιστημίου. 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Οι Κυκλάδες στο πιάτο στο Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις Άνοιξη 2015 στην Τεχνόπολη.
Οι έξι εθελοντές μάγειρες του Δικτύου Aegean Cuisine με τα ταχυδακτυλουργικά τους και τα «μονάκριβα» προϊόντα των Κυκλάδων συνεπήραν το μεγάλο κοινό μικρών και μεγάλων στο φεστιβάλ γεύσης και πολιτισμού στην ηλιόλουστη Τεχνόπολη! 

Περισσότεροι από 20,000 επισκέπτες κατέκλισαν την Τεχνόπολη το 3ημερο 8-10 Μαΐου για να ανακαλύψουν, να γευτούν και να προμηθευτούν την αφρόκρεμα των Ελληνικών τοπικών προϊόντων. Τιμώμενη περιοχή της διοργάνωσης για άλλη μία χρονιά οι Κυκλάδες με την  υποστήριξη του Eπιμελητηρίου Κυκλάδων. Λαμβάνοντας στην είσοδο τον οδηγό με τα σημεία εύρεσης των διακεκριμένων Κυκλαδίτικων προϊόντων, χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κυκλαδίτικη γειτονιά και να μυηθούν στη φιλοσοφία της Κουζίνας του Αιγαίου (Aegean Cuisine) φεύγοντας με τον νέο χάρτη με τα εστιατόρια του Δικτύου στα αγαπημένα νησιά του Αιγαίου.

Εκατοντάδες γαλακτοκομικά, τυριά, κρασιά, αλίπαστα, ζυμαρικά, σάλτσες και ντιπ, μπύρες μικροζυθοποιίας, ποτά, λικέρ, αρτοποιήματα, μαρμελάδες και αλείμματα, καραμέλες, λουκούμια, τουρσιά και άλλα χαρακτηριστικά προϊόντα της Κυκλαδίτικης γης, δημιούργησαν μια πανδαισία γεύσεων, υφών και αρωμάτων με πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά που οδήγησαν και σε βραβεύσεις γεύσης και καινοτομίας.  

Οι δεκάδες τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στη μοναδική επίδειξη μαγειρικής Aegean Cuisine: Zωντανό μαγείρεμα με 6 Chef από τις Κυκλάδες γνώρισαν μια διαφορετική φιλοσοφία γαστρονομίας η οποία διέπει το Δίκτυο Αegean Cuisine. Μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει συλλογικές συνέργειες και δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ νησιών, ανθρώπων, παραδόσεων για να προκύψει ένα αποτέλεσμα φρέσκο και ρηξικέλευθο που αποκαλύπτει τον πλούτο, την ευρηματικότητα και την γενναιοδωρία των νησιών και των ανθρώπων τους.

Μαγειρεύοντας σε ζευγάρια, η  Έφη Καλογεροπούλου από τη «Μαργαρίτα» της Ανάφης και ο Βασίλης Παπικινός από τον «Αλευρόμυλο» στη Μήλο παρουσίασαν δυο υπέροχες παραλλαγές μιας κλασσικής Κυκλαδίτικης συνταγής Σκορδομακάρονα Ανάφης και Σκορδολάζανα Μήλου συνοδευόμενα από μια εντυπωσιακή αλμυρή τούρτα ξυνομυζήθρας. Η Σύρος προσέφερε μια γεύση εκλεπτυσμένων συνδυασμών με ένα ριζότο με καλαμάρι και πάστα μάραθου με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μπουγιούρη από το «Ηλιοβασίλεμα» και Δημήτρη Πλυτά από το «Πέρι Τίνος». Τέλος, το ζευγάρι από την Άνδρο,  ο Σταμάτης Θωμάς από τον «Σταμάτη» και ο  Δημήτρης  Γιγίνης από το «Sea Satin Nino» έκλεισαν την εκδήλωση με μια Ανδριώτικη φρουτάλια υπερπαραγωγή με πατάτες, καπνιστή λούζα και λουκάνικα Άνδρου, μια παραλλαγή της με άγρια σπαράγγια και κουκιά, ντάκος με συγκάθουρο, κοπανιστή και υγρό ζελέ τομάτας και ένα επιδόρπιο λεπτοφυές, με βάση το βολάκι και την πινελιά του παστελιού. Η  Νανά Δαρειώτη, δημοσιογράφος γεύσης και συντονίστρια της εκδήλωσης μοιράστηκε με το κοινό ιστορικά στοιχεία, ιδιαιτερότητες των προϊόντων και συμβουλές παρασκευής. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν όλα τα πιάτα που παρουσιάστηκαν, οκτώ στο σύνολό τους, σε έναν λουκούλλειο μπουφέ! 

Παράλληλα η Σαντορίνη ανέδειξε την αρχέγονη γαστρονομική της φλέβα μέσα από τα ιδιαίτερα μαθήματα μαγειρικής, Μπαρόκ Σαντορίνη, με την υπογραφή του Νίκου Πουλιάση, σεφ του γνωστού εστιατορίου «Κουκούμαβλος» και το επετειακό αφιέρωμα στο θρυλικό εστιατόριο 30 Χρόνια Σελήνη όπου ο σεφ του εστιατορίου ετοίμασε εμβληματικές σπεσιαλιτέ για ένα φανατικό κοινό ανάμεσά τους και γνωστοί σεφ και προσωπικότητες του χώρου. 

Τα προϊόντα των Κυκλάδων δεν έλειπαν από τις ειδικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα ξεχωριστά και περίεργα τυριά, τα καλύτερα κρασιά και τα ξεχωριστά μέλια της χώρας ενώ μουσικές εκδηλώσεις συντρόφευσαν τους επισκέπτες και τις γευσιγνωστικές τους αναζητήσεις στη γειτονιά τω Κυκλάδων τους Νέους Φούρνους και όχι μόνο.


Την μεγάλη τους ικανοποίηση εξέφρασαν όλοι οι συντελεστές της διοργάνωσης και οι παρευρισκόμενοι εκθέτες από τις Κυκλάδες καθώς η προσέλευση του κοινού σε συνδυασμό με τις πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις συνέβαλλαν σε μια πραγματική γιορτή με άρωμα νησιωτικής άνοιξης!  

ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Πρωτογενή Τομέα στα μικρά Κυκλαδονήσια» (16/5, Αμφιθέατρο του Ιδρύματοs Ευγενίδου)

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Πρωτογενή Τομέα στα μικρά Κυκλαδονήσια», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματοs Ευγενίδου.

Η Ημερίδα θα προβληθεί και ζωντανά μέσω liνe streaming από τον παρακάτω σύνδεσμο:


Tην πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να τα δείτε εδώ :

δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών για την Λιλιάννα Παγουλάτου από την Σαντορίνη

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (9-10 Μαίου) η συμπολίτισσα μας Λιλιάννα Παγουλάτου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο Άθλημα της Ξιφασκίας! Το Σάββατο 9 Μαίου πραγματοποιήθηκαν τα ατομικά στο ξίφος του Φλερέ ( Ξίφος Ασκήσεως) όπου ύστερα απο 6 νίκες στον αρχικό όμιλο και 3 δύσκολα νοκ άουτ κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, ενώ την Κυριακή 10 Μαίου στα ομαδικά ύστερα από μια εξαιρετική εμφάνιση  της ομάδας, κατέκτησαν αξιοπρεπώς την 4η θέση. Η Λιλιάννα Παγουλάτου με την οικογένειά της διαμένουν μόνιμα στην Έξω Γωνιά Θήρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Λιλιάννα στο ενεργητικό της έχει μεγάλες επιτυχίες τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο καθώς είναι πρώην μέλος της Εθνικής ομάδας Ξιφασκίας.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό δελτίο τύπου του συλλόγου τον οποίο εκπροσωπούσε:

ανακοίνωση του Νίκου Μανιού σχετικά με αναφορές Γ. Βρούτση για την Υγεία σε Τήνο και Μύκονο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μανιού,


Σχετικά με τις αναφορές του κ. Βρούτση που κατέθεσε στη Βουλή αναρρωτιόμαστε αν ο συνάδελφος απευθύνεται με τις εν λόγω αναφορές στην νυν ή στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες και οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση υποστελέχωσης των δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ στην Τήνο και στην Μύκονο.

ΨΗΦΙΣΜΑ- ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (7-9.5)

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας.

Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οι καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας», έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα όχι μόνον ως θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

ΗΑ΄ βάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλά πως, με τις συγχωνεύσεις των Δήμων, των Νομικών τους Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και με την ταυτόχρονη τεράστια μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 65%,έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Είναι επίσης γνωστή η καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μάλιστα ο στενός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι Δήμοι της χώρας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα του Κράτους απέναντι στην κοινωνική κρίση, την φτώχεια και την ανεργίακαι πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι Δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα  για την τοπική ανάπτυξη και συνολικά για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο αποφασίζει οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να αναλάβουν νέες περισσότερες και ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες, που να έχουν στόχο αφενός την αναβάθμιση του θεσμού, καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη και αφετέρου την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών ρυθμίσεων, που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

         Η θεσμική ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
         Η υιοθέτηση ενός νέου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.
         Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, με φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ο τερματισμός της πολιτικής συνεχών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και η σταδιακή επιστροφή των πλεονασμάτων που οι Δήμοιδιαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ.
         Η ισότιμη συμμετοχή της Α΄ βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
         Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Δήμων με δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
         Υλοποίηση ενιαίου κέντρου δεδομένων της Αυτοδιοίκησης (Πληροφοριακές Υποδομές και Data Center της Αυτοδιοίκησης)
         Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.
         Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, που θα διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
         Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στην προώθηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

•           Η Τοπική Αυτοδιοίκησηεκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την επιτροπεία που έχει επιβάλλει στους Δήμους. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο οδηγούν έναν-έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο.
•           Υποστηρίζει τους ακόλουθους δύο στρατηγικούς στόχους:
         την σταδιακή προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή σε πρώτο στάδιο την αύξηση του ποσοστού των εσόδων των Δήμων στο 8% του ΑΕΠ, με τελικό στόχο το 11,5%, που αποτελεί τον κοινοτικό μέσο όρο και
         την δημοσιονομική αποκέντρωση με μεταφορά φορολογικών πόρων και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
•           Διεκδικεί την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με συνδυασμένη χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους και χρηματοπιστωτική ενίσχυση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
•           Προτείνει τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
•           Απαιτεί τη διάθεση 2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη δημιουργία επιχειρησιακού προγράμματος, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς όπως την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. ή άλλους φορείς Τ.Α. (π.χ. Δήμους).
•           Ζητά την άμεση απόδοση όλων των οφειλομένων από τους θεσμοθετημένους πόρους.
•           Εμμένει στη διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος ΦΠΑ που αφορά νησιωτικούς Δήμους και ζητάει την επέκτασή του σε απομακρυσμένους Δήμους ορεινών περιοχών.
•           Προτείνει την αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια και
•           Προετοιμάζει σταδιακά την ολοκλήρωση της νέας κατανομής των ΚΑΠ ώστε να αρθούν οι κάθε είδους αδικίες που έχουν προκύψει από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την τελευταία απογραφή.
Τέλος,επιμένει να δοθεί η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους Δήμους, αφού καταθέσουν Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που θα έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις, να μπορούν κατά παρέκκλιση του άρθρου 264 του Ν. 3852/2010 να δανειοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Συνέδριο, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και γνωρίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, συνηγορεί, μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της εφαρμογής του, στην βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, δίνοντας προτεραιότητα στα ακόλουθα ζητήματα:
•           Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων της δημόσιας διοίκησης (Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι) και αποκέντρωση  νέων αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με ταυτόχρονη μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού και πόρων.
•           Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων με κατεύθυνση τη συγχώνευση και κατάργηση οργάνων, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
•           Εκσυγχρονισμός των πολιτικών προσωπικού των Δήμων, κωδικοποίηση των διατάξεων που το αφορούν, ελεύθερες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς και διατήρηση του θεσμικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας.
•           Κατάργηση των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού συστήματος.
•           Εκπόνηση Ενιαίου Κώδικα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
•           Οριστική επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, ώστε να ρυθμιστούν με σαφήνεια τα θέματα που αφορούν:
         στο μισθολογικό καθεστώς των αιρετών
         στις ειδικές άδειες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους
         σε θέματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και χορηγίες
         στην επαναφορά της ιδιάζουσας δωσιδικίας
         στην επανεξέταση του ζητήματος της θέσης των αιρετών σε αργία
         στην άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου όλων των δημάρχων-δικηγόρων, με δυνατότητα επιλογής άσκησης του λειτουργήματός τους.
Τέλος, το Συνέδριο εκτιμά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χωροταξικό των Δήμων πρέπει να αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων νησιωτικών Δήμων, μετά από συστηματική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβούλευση μεταξύτης ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των νησιών.
Επίσης, για την άμεση βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων, πρέπει να ρυθμιστούν τα παρακάτω επίκαιρα και επείγοντα θέματα:
         Δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
         Δυνατότητα πρόσληψης Ειδικών Συμβούλων, Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Συνεργατών τωνΟ.Τ.Α., με την επαναφορά των διατάξεων που καταργήθηκαν με το Ν. 4093/2012 αναφορικά με τον αριθμό των Ειδικών Συμβούλων, Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Συνεργατών των Ο.Τ.Α. και επαναφορά της διάταξης για την πρόσληψη Ιδιαιτέρων Γραμματέων των Δημάρχων.
         Επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των αιρετών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.
         Επαναφορά της διάταξης για την αντιμισθία όλων των Αντιδημάρχων.
         Επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση και την ειδική άδεια των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, σε Δήμους κάτω των 100.000 κατοίκων.
         Έγκριση μεταφοράς αθλητών με μεταφορικά μέσα των Δήμων.

Ειδικά για την ενίσχυση των μικρών Δήμων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών το Συνέδριο της ΚΕΔΕ προτείνει και διεκδικεί:
         Άμεση, κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών τους με εξειδικευμένο προσωπικό και ισχυρά κίνητρα πρόσληψης, καθώς και επανεξέταση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΚΕΠ.
         Πρόβλεψη ειδικών φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
         Επαναφορά του καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ επαγγελματιών ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων και
         Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα όλων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας. 

Τέλος, το Συνέδριο ζητάει την επιστροφή στην υπηρεσία των απολυθέντων και μακροχρόνια απασχοληθέντων συμβασιούχων των ΚΕΠ, ως ειδικού κλάδου που προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες. 

Το Συνέδριο εναντιώνεται στους διαρκείς πειραματισμούς στην Παιδεία και απαιτεί την κατάρτιση πλήρους και μακράς πνοής σχεδίου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, με Εθνική Συμφωνία, σταθερό ορίζοντα υλοποίησης και ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων της χώρας.  

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Το Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη για άμεση έκδοση όλων των εξουσιοδοτικών και εκτελεστικών διατάξεων για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροταξία – πολεοδομία, που άλλαξε ριζικά από το 2010 έως το 2014.
Για να μη χαθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κάτωθι:
•           Ολοκλήρωση του σχεδιασμού στο επίπεδο των Δήμων (γενικά πολεοδομικά σχέδια – τοπικά χωρικά σχέδια) σε συνδυασμό με την προστασία – διαχείριση των δασών και των περιοχών NATURA 2000.
•           Ολοκλήρωση και αναθεώρηση των σχεδίων πόλης και των πράξεων εφαρμογής τους με ενιαίο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βιοκλιματικά κριτήρια και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των απαλλοτριώσεων.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα για τις πόλεις μας να προωθήσουμε μέτρα που αφορούν:
•           Τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές πεζών και ποδηλάτων, πολιτικές στάθμευσης και λειτουργία γραφείου οριζόντιας υποστήριξης των Δήμων και ανάδειξης καλών πρακτικών από την ΚΕΔΕ.
•           Την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας με την ενσωμάτωση κριτηρίων βιοκλιματικού σχεδιασμού στις πολεοδομικές μελέτες, την υποχρέωση χρήσης ψυχρών υλικών ή υλικών αντίστοιχων προδιαγραφών σε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τη εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης δορυφορικής θερμοφωτογράφησης για όλες τις πόλεις.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφοράαποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Θεωρούμε αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για την χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
Για την ΚΕΔΕ αποτελεί βασικό ζητούμενο, η εφαρμογή του κάθε μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων να διασφαλίζει:
•           Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών χωρίς την οποία κανένα σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό.
•           Την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
•           Την επίτευξη όχι μόνο του χαμηλότερου δυνατού κόστους για τους Δήμους και τους πολίτες, αλλά εφόσον είναι εφικτό, ακόμη και την επίτευξη κέρδους που θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες.
•           Την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
•           Την ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς όμως αύξηση του λειτουργικού κόστους στους Δήμους και στους πολίτες.
Τέλος, με αφορμή τα πρόστιμα της Ε.Ε. που καλούνται να καταβάλουν οι Δήμοικαι κυρίως οι μικροί νησιωτικοί για τους ΧΑΔΑ και επειδή οι Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους (προσωπικό, πόρους), σε συνδυασμό με την έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διαχείρισής τους, το Συνέδριο απαιτεί:
•           Τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ να τα επιβαρυνθεί το Κεντρικό Κράτος, το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά, για την υφιστάμενη κατάσταση διατήρησης των ΧΑΔΑ.

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων απαιτούμε:
•           Τη χρηματοδοτική κάλυψη από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για όλα τα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων που απεντάχθηκαν ή δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν στην τρέχουσα προγραμματική.
•           Τη χρηματοδοτική κάλυψη όλων των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων νε προτεραιότητα στις περιοχές που εμφανίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
•           Τη λήψη δραστικότερων μέτρων εξοικονόμησης νερού στην άρδευση και την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων στο τοπικό επίπεδο.
•           Τη δημιουργία φραγμάτων και ορθολογικών συστημάτων άρδευσης για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των Δήμων απαιτούμε:
•           Ειδικά τιμολόγια της ΔΕΔΔΗΕ για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και παραγωγικές υποδομές των Δήμων.
•           Επεκτάσεις δικτύων ηλεκτροφωτισμού με συμμετοχή στο κόστος και της ΔΕΔΔΗΕ.
•           Ειδικό πρόγραμμα υπογειοποίησης δικτύων μεταφοράς στον αστικό τουλάχιστον χώρο με χρηματοδοτική κάλυψη από τους φορείς διαχείρισης ενέργειας.
•           Τη χωροθέτηση ΑΠΕ με γνωμοδότηση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών.
•           Τη δημιουργία ενεργειακού παρατηρητηρίου των Δήμων της χώρας και δομή στήριξης του «Συμφώνου των Δημάρχων» στο επίπεδο της ΚΕΔΕ με εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας για την εκπόνηση των ΣΔΑΕ από τους Δήμους.
•           Τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Δήμους, κατά το πρότυπο του προγράμματος των πράσινων κοινοτήτων.
•           Τον ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό των Δήμων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Έχει διαπιστωθεί ότι οι Δήμοι της χώρας και η ελληνική περιφέρεια είναι σήμερα ανοχύρωτοι στο έλεος φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
Γι’ αυτό απαιτούμε:
•           Τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
•           Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλειφθούν κενά, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διατάξεις βάσει των οποίων διώκονται αβίαστα αιρετοί για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.
•           Τη μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας με ταυτόχρονο διπλασιασμό των πόρων.
•           Τη διασφάλιση πόρων για την εκπόνηση τεχνικών μελετών προσδιορισμού επικινδυνότητας και διαχείρισης φυσικών κινδύνων ανά περιοχή (κατολισθήσεις, σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές κλπ.).
•           Την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
•           Την πρόβλεψη προγραμμάτων απασχόλησης για πολιτική προστασία 

Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας ασκείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τους Δήμους, που την τελευταία πενταετία σήκωσαν το κύριο βάρος στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση κορυφαία προτεραιότητα και η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να το αναγνωρίσει ενισχύοντας τις χιλιάδες κοινωνικές δομές των Δήμων με προσωπικό, πόρους και προγράμματα.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν ως εξής:
•           Για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα διεκδικούμε:
         Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής Εταίροι» διότι πληρούν τα κριτήρια της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
         Την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας και φτώχειας αλλά και άλλων γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.
         Την επέκταση και εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους Δήμους της χώρας.
•           Για τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής διεκδικούμε:
         Διασφάλιση της συγχρηματοδότησης όλων των Κοινωνικών Δομών – Προγραμμάτων της Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων κ.ά.).
         Την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
         Την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
•           Για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) διεκδικούμε:
         Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250 εκ. ευρώ για το 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο.
•           Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικούμε:
         Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.
         Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
         Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Πέραν των ανωτέρω απαιτούνται άμεσα οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
         Κατάργηση της ΠΥΣ στις προσλήψεις προσωπικού κοινωνικών υπηρεσιών.
         Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου.
         Θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας των Δήμων να αναλαμβάνουν δράσεις στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης για ζητήματα υγείας.
         Θεσμοθέτηση της λειτουργίας Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συμβασιοποίησή τους με το ασφαλιστικό σύστημα.
         Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση Παιδικών Σταθμών.
         Άμεση προώθηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των Δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
         Άμεση αναδιάρθρωση του Ο.Α.Ε.Δ. με τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών απασχόλησης με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
         Συνδιαμόρφωση με τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για τη μείωση της ανεργίας.
         Ενίσχυση του ρόλου των Ο.Τ.Α. στα προγράμματα Απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα για τη νεανική ανεργία και την ανεργία πλησίον της συνταξιοδότησης.
         Μέτρα θεσμικά και οικονομικά για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
         Υλοποίηση Προγραμμάτων Αυτεπιστασίας στους Δήμους.

         Για τα Τοπικά Δίκτυα Κοινωνικής Ασφάλειας και Στήριξης / Ενδυνάμωσης των Ευπαθών Ομάδων, το Συνέδριο αποφασίζει:
•           Την αξιοποίηση, ολοκλήρωση, αναβάθμιση και ομογενοποίηση υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών.
•           Την συνδυαστική αξιοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών Πόρων και, ειδικότερα:
-           Πόροι ΤΕΒΑ
-           Πόροι Θεματικού Στόχου 9 ΕΣΠΑ 2014-2 020 – ΕΚΤ (Κοινωνικές Υποδομές, Θύλακες φτώχειας και κοινωνικού διαχωρισμού)
-           Πόροι Θεματικού Στόχου 9 ΕΣΠΑ 2014-2 020 – ΕΤΠΑ
-           Πόροι Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.)
-           Πόροι Έξυπνης Εξειδίκευσης (αξιοποίηση Κοινωνικής Καινοτομίας)
-           Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών μέσω Εθνικών Πόρων με ενιαίο τρόπο και συμπληρωματικά προς τις Συγχρηματοδοτούμενες Δράσεις. Αποφυγή της «σπατάλης» πόρων από  την υλοποίηση κατακερματισμένων και επικαλυπτόμενων δράσεων.
         Σχετικά με τα Στρατηγικής σημασίας και Οριζόντια Ζητήματα, το Συνέδριο διεκδικεί:
•           Την άμεση και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου / Κοινωνικού Εισοδήματος (εθνικοί πόροι).
•           Την ενσωμάτωση (σε όλες τις κοινωνικές πολιτικές) του σεβασμού της προσωπικότητας και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων των Ωφελουμένων.
•           Την ταυτοποίηση των Ωφελουμένων του ΤΕΒΑ με διαχείριση του Συστήματος Υποβολής Αιτημάτων από πιστοποιημένους Κοινωνικούς Λειτουργούς – αποφυγή αρνητικών καταστάσεων.
•           Την άμεση αξιοποίηση / ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Διαβούλευσης ΤΕΒΑ
•           Τη στοχευμένη αξιοποίηση της υλικής βοήθειας σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, με έμφαση τις οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους ηλικιωμένους.
•           Τη στόχευση της υλικής στήριξης σε φρέσκα τρόφιμα, έμφαση στην στήριξη οικογενειών με παιδιά μέχρι 6 ετών, συμπλήρωση της μακράς διαρκείας τροφίμων και ειδών με «διαδημοτικό» συντονισμό δωρεών.
•           Την υιοθέτηση της Αρχής της «μέγιστης σώρευσης» των άμεσων και έμμεσων επιδοματικών ενισχύσεων προς ωφελούμενα νοικοκυριά, με στόχο την δίκαιη κατανομή των κοινωνικών πόρων, τη διάχυση των περιορισμένων πόρων σε περισσότερους ωφελούμενους και, κυρίως, της κινητοποίησης των ωφελουμένων για ενεργητική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. 

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, με στόχο τη διασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής των Δήμων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2014-2020 (περιλαμβανομένων των Ε.Π. «Αγροτικής Ανάπτυξης» και «Θάλασσας και Αλιείας»), προτείνει και διεκδικεί:
         Την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στην εξειδίκευση των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με την κατοχύρωση του ρόλου της ΚΕΔΕ και των «Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ)» του άρθρου 24 του Νόμου. 4314/2014 και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ε.Π.
         Τον ορισμό Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) για τα έργα των Δήμων, τα οποία περιλαμβάνονται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (ιδιαίτερα στα «Κοινωνικά Προγράμματα»).
         Την ουσιαστική Διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομίας (με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ECCP) με τα συλλογικά όργανα της Τ.Α., για το σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, το σύστημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων και το Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης των Δήμων.
         Την ενίσχυση των τοπικών δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και στήριξης/ ενδυνάμωσης των ευπαθών ομάδων, μέσω της συνδυαστικής αξιοποίησης του συνόλου των διαθέσιμων πόρων, ΕΣΠΑ 2014-2020, Εθνικοί Πόροι, λοιποί Κοινοτικοί Πόροι (π.χ. ΤΕΒΑ).
         Την ουσιαστική συμμετοχή της ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ιδιαίτερα:
•           Για την Αστική Αναζωογόνηση:
-           Άμεση και ευρεία συζήτηση για το περιεχόμενο και το πλαίσιο εφαρμογής της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.
•           Για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου:
-           Άμεση και ευρεία συζήτηση για το περιεχόμενο και το πλαίσο εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων τύπου LEADER (CLLD / Τ.Α.Π.Το.Κ) και των δράσεων διαφοροποίησης των γεωργικών δραστηριοτήτων που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη, στην κοινωνική ένταξη, την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία (CSA) και την εκπαίδευση σχετικά με το περιβάλλον και τη διατροφή κ.ο.κ.
-           Αξιολόγηση και στήριξη των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
         Ευνοϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο και Θεσμικό Περιβάλλον για την προσέλκυση Επενδυτικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και χρηματοδότηση της Τ.Α. για την υποστήριξή τους, μέσω της αξιοποίησης του Ε.Π.Αν.Ε.Κ. για την υλοποίηση έργων τοπικής τεχνικής υποδομής.

Τέλος, για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007 – 2013 το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ απαιτεί την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσκλησης 59 της ΕΥΔ Ψηφιακή Σύγκλιση (Ψηφιακές δράσεις των ΟΤΑ) η οποία υλοποιείται μέσω του Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο το μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση, γι’ αυτό το Συνέδριο αποφασίζει τα παρακάτω:
•           Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.
•           Οι πόροι των Δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κοινωνικές δράσεις της Αυτοδιοίκησης (όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ.), δεν μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και κατά συνέπεια η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσεις χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Μετανάστευση, την Ενσωμάτωση και το Άσυλο, καθώς και από το Ταμείο για την Ασφάλεια και την Αποδοτική Φρούρηση των Συνόρων.
•           Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα,  για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
•           Απαιτούμε να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Olympic Hall του Porto Carras Grand Resort στις 7-9 Μαΐου 2015 με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες Μπροστά», σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, με συμμετοχές άνω των 1.800 συνέδρων.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, η κα η Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο Δήμαρχος Πατρέων Κων/νος Πελετίδης κ.α.