Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2009

Σοβαρότατες κι’ επί της ουσίας οι τοποθετήσεις και οι επισημάνσεις του κ. Λευτέρη Γύζη αναφορικά με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται για την κατασκευή δεύτερου τελεφερίκ στη Σαντορίνη, και μάλιστα δίπλα στο υπάρχον.
Το θέμα όμως είναι ποιος έχει διάθεση -και μπορεί- να αντιμετωπίζει τα πράγματα με σοβαρότητα και να στέκεται στο ύψος μιας ξεκάθαρα προσωπικής γνώμης την εποχή που οι περισσότεροι αν όχι αρέσκονται αλλά τουλάχιστο βολεύονται με εμπορικά πυροτεχνήματα
(οκ. τα μπλόγκ δεν είναι λογοτεχνία…..
να βολεύονται ,λοιπόν, εκφράζοντας απόψεις που ενθουσιάζουν προσωρινά και ικανοποιούν το ακροατήριό τους…)

Ο πρόλογος αναφέρεται ,όπως είπαμε στην επιστολή που συνέταξε ο κ. Γύζης αναφορικά με τα σενάρια κατασκευής ενός δεύτερου τελεφερίκ, και στην οποία εκφράζει τους προβληματισμούς του σχετικά με την εν λόγο επένδυση η οποία δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ιδρύματος, ενώ παράλληλα θα ακυρώνονταν για τουλάχιστο μια δεκαετία σκοπός του ιδρύματος που είναι να διανέμει μέρος των εσόδων του στα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού. Επίσης ο κ. Γύζης εκφράζει την αμφιβολία του για το εφικτό και σκόπιμο της εγκατάστασης ενός δεύτερου μηχανισμού δίπλα στον πρώτο με δεδομένο ότι στο νησί υπάρχουν άλλα σημεία που κρίνονται ως καταλληλότερα για πολλούς λόγους ενώ τέλος εκφράζει και την απορία για το εάν υπάρχει μελέτη που να προβλέπει -τα όσα κατά καιρούς ακούγονται- για την κατασκευή στο εν λόγο σημείο ενός δεύτερου λίφτ.

Η επιστολή

Προς τα Μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού

Αξιότιμοι κύριοι

Μετά την εξαγγελία σας ότι κρίνετε αναγκαίο να προχωρήσετε στην κατασκευή νέου αναβατήρα από τα έσοδα του Ιδρύματος, ο οποίος Θα λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα, και στον ίδιο χώρο. Θα ήθελα σαν επίτιμος Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος κυρίως όμως σαν υπεύθυνος της κατασκευής και της οργάνωσης του Τελεφερίκ Σαντορίνης τα έτη 1980-1982, να εκφράσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με ένα τέτοιο εγχείρημα.

Θα συμφωνήσω, ότι είναι γεγονός και η σημαντική αύξηση των προσεγγίσεων των πλοίων Κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και ο αριθμός των επιβατών τους, όπως και η ταλαιπωρία των επισκεπτών, λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής που απαιτείται για την μεταφορά τους από τον Όρμο Φηρών προς την πόλη και αντίστροφα.

Θα διαφωνήσω όμως τόσα με τον προγραμματισμό των δρομολογίων από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, όσο και με τη δια και αντιμετώπιση του προβλήματος από τους τοπικούς φορείς διότι αν και όλοι γνωρίζουν την μεταφορική ικανότητα του τελεφερίκ και τη δυνατότητα των λιμανιών μας από πλευράς χερσαίων χώρων. Επιμένουν να συνωστίζουν τα πλοία και τους επιβάτες τους τις ίδιες μέρες και ώρες ενώ Θα μπορούσαν να έχουν ρυθμίσει τις αφίξεις σε διαφορετικές μέρες και ώρες προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία των επισκεπτών.

Και δεν είναι βέβαια λογικό, επειδή, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες αρνούνται να συνεννοηθούν με τους τοπικούς «φορείς για τις — και ώρες άφιξης των πλοίων τους γεγονός που Θα επέλυε κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα , να καταλήγουμε στην απόφαση κατασκευής νέου τελεφερίκ, επισείοντας το φόβο ενδεχόμενης απομάκρυνσης κάποιων πλοίων από την Σαντορίνη, όταν είναι γνωστό ότι τα πλοία κρουαζιέρας δεν μας κάνουν η, αλλά αντίθετα προσεγγίζουν τη Σαντορίνη γιατί θεωρούν ως προϋπόθεση επιτυχίας μιας κρουαζιέρας την ύπαρξη της Σαντορίνης στο πρόγραμμα τους.

Μάλιστα εδώ Θα υπενθυμίσω, ότι υπάρχουν άλλοι Μεσογειακοί προορισμοί, που καθορίζουν εκ των προτέρων στις πλοιοκτήτριες Εταιρείες πόσες προσεγγίσεις πλοίων είναι δυνατόν να δεχθούν ημερησίως.

Είναι όμως επίσης καιρός, πέραν της λογικής, του “όσοι περισσότεροι επισκέπτες τόσο το καλύτερο,” να μιλήσουμε επί τέλους για τη φέρουσα χωρητικότητα του νησιού και αφού δεν το κάνουμε για τα ξενοδοχεία, τα αυτοκίνητα τα μηχανάκια, τα νυχτερινά κ.α. ας το ο κάνουμε για τους επιβάτες των πλοίων κρουαζιέρας και ας αναρωτηθούμε, πόσες άραγε χιλιάδες επισκέπτες χωράνε να κυκλοφορούν συγχρόνως σε ένα πεζόδρομο 500 μέτρων, όσος δηλαδή είναι ο πεζόδρομος από το τελεφερίκ μέχρι τη Μητρόπολη, ώστε να μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της καλντέρας και του τοπίου, αλλά και να και να ψωνίσουν από τα καταστήματα χωρίς ταλαιπωρία από τον υπερβολικό συνωστισμό.


Όσον τώρα αφορά το καταστατικό του Ιδρύματος Θα πρέπει να επισημάνω ότι σύμφωνα με τη βούληση των Ιδρυτών όπως εκφράζεται με το άρθρο ό της Ιδρυτικής πράξης, σκοπός του Ιδρύματος είναι βέβαια η εξυπηρέτηση των επισκεπτών με την εγκατάσταση και λειτουργία του τελεφερίκ, ο κύριος όμως σκοπός του Ιδρύματος είναι η οικονομική ενίσχυση όλων κοινοτήτων της Νήσου Θήρας από τα έσοδα του Ιδρύματος.

Και είναι προφανές ότι το Ίδρυμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης του νέου τελεφερίκ, Τα οποία υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια ευρώ, Θα πρέπει να διαθέτει για τα επόμενα 7-10 χρόνια όλα του τα έσοδα, με αποτέλεσμα ο κύριος σκοπός του Ιδρύματος να μην πραγματοποιείται

‘Έχει άραγε εξηγηθεί επαρκώς στους προέδρους των τοπικών Συμβουλίων ότι η απόφαση της κατασκευής του νέου αναβατήρα από τα έσοδα του Ιδρύματος αποκλείει τα τοπικά τους Διαμερίσματα από την κατασκευή οποιουδήποτε έργου για Τα επόμενα Ι0 χρόνια περίπου;

Είναι ακόμη προφανές ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι δυνατόν να παίρνει αποφάσεις που αφορούν την διάθεση των εσόδων του Ιδρύματος μόνο για ένα έτος, αλλά και αν ακόμη ήταν δυνατόν οι αποφάσεις του να δεσμεύουν τη βούληση των μελών του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου πέραν του έτους μέχρι δηλαδή τη λήξη της θητείας του, δεν είναι δυνατόν να δεσμεύουν την βούληση επομένων Διοικητικών Συμβουλίων

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 7 οι μόνες δαπάνες που επιτρέπονται είναι σι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων και βέβαια η αγορά και εγκατάσταση νέου αναβατήρα δεν μπορούν να θεωρηθούν δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού φορέας υλοποίησης των υπό εκτέλεση έργων δεν είναι το Ιδρ1 αλλά ο Δήμος Θήρας και η Κοινότητα Οίας.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι Θέμα πιθανής τροποποίηση ς του καταστατικού, δεν υφίσταται, καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 109 του Συντάγματος δεν επιτρέπεται η μεταβολή του περιεχομένου η των όρων διαθήκης η δωρεάς υπέρ κοινωφελούς σκοπού παρά μόνον όταν βεβαιωθεί με δικαστική απόφαση ότι η Θέληση του Δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθόλου η κατά το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της ως Και εάν μπορεί να ικανοποιηθεί πληρέστερα με την μεταβολή της εκμετάλλευσης λόγοι Οι οποίοι δεν συντρέχουν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ανεξάρτητα όμως με τις διατάξεις του καταστατικού του Ιδρύματος, εκείνο επίσης υ πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το Ίδρυμα εξαγγέλλει την κατασκευή ενός νέου αναβατήρα υπολογίζοντας τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης του σε 7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει εκπονήσει μία στοιχειώδη μελέτη σκοπιμότητας, μία δηλαδή οικονομοτεχνική μελέτη, από την οποία να προκύπτουν βασικά οικονομοτεχνικά μεγέθη, όπως:

-Πόσα χρόνια Θα χρειαστούν για την εξόφληση του νέου αναβατήρα
-Πόσα Θα είναι τα επί πλέον ετήσια έσοδα του Ιδρύματος από η λειτουργία του νέου αναβατήρα;
-Πόσα Θα είναι τα επί πλέον ετήσια έξοδα του Ιδρύματος από τη λειτουργία του νέου αναβατήρα δεδομένου ότι τα ετήσια έξοδα για τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος ανέρχονται ήδη σε Ι 500.ΟΟ0 ευρώ
.

Εάν όμως τελικά μετά την εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης η οποία επιβάλλεται να γίνει, εκτιμηθεί ότι τα οφέλη ενός νέου τελεφερίκ επιβάλουν την κατασκευή του, και με δεδομένο ότι είναι απαγορευτικά για το Ιδρυμα να είναι φορέας υλοποίησης, φορέας υλοποίησης και εκμετάλλευσης Θα μπορούσε να είναι μία επιχείρηση του Δήμου Θήρας η οποία σύμφωνα με τον νέο κώδικα Θα λειτουργεί υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, Θα είναι δυνατή η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και θα μπορεί να δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες εφόσον το επιχείρημα κρίνεται ως επιτυχές και κερδοφόρο.

Όσον αφορά τώρα την Θέση ενός νέου τελεφερίκ, δεν νομίζω ότι η κατασκευή του στην Ιδία Θέση με το υπάρχον Θα ήταν σωστή επιλογή, διότι το αποτέλεσμα Θα ήταν ξανά, η μεγάλη συγκέντρωση και συνωστισμός των επισκεπτών σε πολύ περιορισμένους χώρους. Αντίθετα η κατασκευήν του στο άλλο άκρο της πόλης όπως π.χ. στην περιοχή κάτω από το Ξενοδοχείο Δαίδαλος, Θα είχε κολλά ευεργετικά αποτελέσματα όπως:
- Την ροή των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων από το ένα άκρο της πόλης προς το άλλο και όχι την συγκέντρωση τους στο ίδιο σημείο.
- Την αποβίβαση στο σημείο αυτά των επιβατών που Θα επισκεφθούν την Οία και άλλα αξιοθέατα του νησιού, δεδομένου ότι υπάρχει χώρος στην περιοχή για την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα την
- απελευθέρωση του λιμένα του Αθηνιού από τα τουριστικά λεωφορεία.
- Τη λιγότερο δαπανηρή και χωρίς περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις κατασκευή του νέου αναβατήρα.

Η λύση αυτή βέβαια προϋποθέτει την κατασκευή μικρού κρηπιδώματος για τη προσέγγιση των λέμβων.

Σχετικά με το είδος του τελεφερίκ και επειδή ακούγονται διάφορες προτάσεις και λύσεις, όπως τελεφερίκ συνεχούς ροής η ακόμη και επίγειο, και με δεδομένο ότι τα είδη αυτά των αναβατήρων υπήρχαν από την εποχή που κατασκευάσαμε το υπάρχον, αλλά δεν τα επιλέξαμε για κάποιους πολύ σοβαρούς λόγους, Θα συμβούλευα τους υπεύθυνους του Ιδρύματος να φροντίσουν να πληροφορηθούν τους λόγους αυτούς.

Τέλος όσον αφορά την μελέτη και εκτέλεση ενός τόσο σοβαρού έργου, Θα πρέπει να υπενθυμίσω στους υπεύθυνους του Ιδρύματος, ότι η μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του τελεφερίκ Σαντορίνης όσον αφορά το δομικό του μέρος έγινε από τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα την εταιρεία Αρχιρόδον.

Ελευθέριος Γύζης
Επίτιμος Διευθύνων Σύμβουλος
και τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
του Ιδρύματος
Με φιλικούς

Μέχρι σήμερα, σε επίπεδο συνθηματολογίας, ξέραμε για το τσιγάρο.
Σήμερα. μάθαμε και για την ΝΔ. Ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ο τίτλος δεν απέχει πολύ από την σκληρή…νοσοκομειακή πραγματικότητα, πόσο μάλλον το τελευταίο διάστημα μετά και τα όσα έχουμε δει να συμβαίνουν στο χώρο της υγείας (κι άντε, να τα βλέπει κανείς κάπως ξεπερνιέται, όταν τα ζεις είναι το πρόβλημα…) με τις κινητοποιήσεις των γιατρών, τις απεργίες, την άρνηση των προμηθευτριών εταιριών να δώσουν στα νοσοκομεία υλικά λόγο οφειλών κλπ.
Και, παρ’όλο που, ότι και να ακούσουμε πια σχετικά με τον χώρο της υγείας δεν θα μας εκπλήξει, ο συγκεκριμένος τίτλος ομολογουμένως μας έκανε να … χαμογελάσουμε.

Ο τίτλος προέρχεται από δελτίο Τύπου του Βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα που σημειώνει ότι, «Η Νέα Δημοκρατία βλάπτει σοβαρά την υγεία»(!).
Σύμφωνα με το «υπόλοιπο» Δ.Τ. που συντάχθηκε με αφορμή ομιλία του κ. Ρήγα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με ρυθμίσεις εργασιακών θεμάτων των γιατρών του Ε.Σ.Υ.,
ο κ. Ρήγας μίλησε για «επικοινωνιακές πιρουέτες» του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ως κύριο μέλημα του έχει το πλασάρισμα στην κούρσα της διαδοχής στην αρχηγία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και όχι την επίλυση των προβλημάτων της υγείας.
Ο κ. Ρήγας σημειώνει επίσης ότι :
«Ο τομέας της υγείας απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, βαθιά γνώση, μεθοδική δουλειά, πολιτική βούληση και πρόσθετους πόρους, που θα διαχειρίζονται με διαφάνεια και θα επενδύονται αποτελεσματικά» τόνισε ο κος Ρήγας, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «μέχρι σήμερα η πολιτική του Υπουργείου είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, καμιά πρωτοβουλία για την δημιουργία του νέου Ε.Σ.Υ., καμιά νησιωτική πολιτική υγείας, ουδεμία αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της πρόληψης και της ψυχικής υγείας. Το περιφερικό σύστημα Υγείας αδιοίκητο και το σύστημα αεροδιακομιδών ανύπαρκτο».

«Στις Κυκλάδες –συνέχισε ο Βουλευτής– οι περισσότερες μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες και οι ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά σοβαρές. Χωρίς σχεδιασμό δίνονται υποσχέσεις για νέα νοσοκομεία στα νησιά των Κυκλάδων με αποτέλεσμα, όλα τα μεγάλα νησιά του νομού δικαιολογημένα να απαιτούν το δικό τους νοσοκομείο.

Στην Σαντορίνη για παράδειγμα, -συνέχισε ο κος Ρήγας– ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου απαραίτητου για το νησί, την ίδια στιγμή που σε μικρή απόσταση επεκτείνεται κτιριακά το υπάρχον Κέντρο Υγείας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση του Νοσοκομείου θα εγκαταλειφθεί.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν προχειρότητα και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στις αποδοχές των γιατρών ήταν αποτέλεσμα ανατολίτικου παζαριού, αφού άλλα δεσμεύτηκε αρχικά ο Υπουργός απέναντι στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών, άλλα κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και διαφορετικά στην Ολομέλεια του σώματος κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου».
«Η Νέα Δημοκρατία βλάπτει σοβαρά την υγεία – κατέληξε ο κος Ρήγας – και η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πλέον στους Έλληνες είναι να αποχωρίσει το ταχύτερο δυνατόν από την διακυβέρνηση της Χώρας».





Για την συμμετοχή της στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση BORSA INTERNAZIONALE DEL TOURISMO (BIT) 2009 στο Μιλάνο
(19/02- 22/02/ 2009) μας ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σ’ αυτή τη μεγάλη Τουριστική Έκθεση ,αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συμμετοχής της στις διεθνείς εκθέσεις , «MATKA 2009» στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, «FESPO 2009» στη Ζυρίχη της Ελβετίας και «ACTIVETRIP» στην Πάτρα και έχει ως στόχο την ποιοτική και ποσοτική προσέλευση επισκεπτών από τη γείτονα χώρα ,η οποία αποτελεί παραδοσιακά τόπο προέλευσης επισκεπτών για την περιοχή μας.

Η συγκεκριμένη Έκθεση, όπως είναι γνωστό, είναι μια από τις σημαντικότερες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και συγκεντρώνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της τεράστιο αριθμό εκθετών αλλά και επισκεπτών επαγγελματιών και δημοσιογράφων του τουριστικού χώρου. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο ο ΕΟΤ συμμετέχει με μεγάλο εθνικό περίπτερο, ενώ η Περιφέρειά μας επέλεξε την ενοικίαση χώρου εντός του εθνικού περιπτέρου. Στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διανέμουν υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή προβάλλοντας τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.




Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2009

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού -τουλάχιστο στις Κυκλάδες- παίζεται στην Τήνο!

Χθες έλαβα με μέιλ πρόσκληση (ενημέρωση για εμάς εκτός Τήνου) σύμφωνα με την οποία καλούνται οι κάτοικοι της Τήνου να συμμετάσχουν σε αυτό το αποκριάτικο έθιμο – παιχνίδι (στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού) και με αφορμή αυτήν την πρόσκληση θυμήθηκα ότι ,πρόπερσι , είχαν γίνει προσπάθειες και είχε οργανωθεί το παιχνίδι κι εδώ, στην Σαντορίνη, από μια ομάδα κατοίκων του νησιού που είχαν εμπειρία και είχαν ζήσει το …Πατρινό Καρναβάλι.
Δυστυχώς, τότε, το παιχνίδι αλλά και το καρναβάλι είχαν ματαιωθεί με απόφαση της ΔΕΠΟΤΑΘ, κάτι που είχε δυσαρεστήσει τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αλλά πάνω απ όλα τα παιδιά.
Έκτοτε, δεν έχουν υπάρξει ανάλογες προτάσεις για την διοργάνωση παιχνιδιών και εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε συνεργασία με την ΔΕΠΟΤΑΘ.
Κρίμα.
Τουλάχιστο όμως, αν όχι μόνο οι Πατρινοί αλλά και οι Τηνιακοί ψάχνουν το θησαυρό τους….

Για του λόγου το αληθές ανεβάζουμε και την πρόσκληση, στην Τήνο…

Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού
Μην ξεχάσετε.
Το Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού είναι την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009 και
ώρα 11πμ.
Παιδιά! Ο θησαυρός σας περιμένει!
Τα βραβεία είναι: 1ο, Ταξίδι στη Ρώμη. 2ο, 4 Φωτογραφικές ψηφιακές μηχανές, 3ο, 4 Εισιτήρια στο Μέγαρο Μουσικής.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, το γέλιο, τη χαρά, την έρευνα.
Δηλώστε τις ομάδες σας και πάρτε μέρος.
Η Οργανωτική Επιτροπή.

Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή.
Δηλώστε συμμετοχή τώρα.
Σας θυμίζουμε: Οι ομάδες δηλώνονται έως Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009, στο τηλέφωνο 6972 335359 Βαλεντίνα.
Η Συγκέντρωση ομάδων για μια πρώτη ενημέρωση, θα γίνει στο Δημαρχείο Τήνου (Μεγαλόχαρης 24) την Πέμπτη 19.2.2009 και ώρα 9μμ.
Τρέξτε δηλώστε συμμετοχή.
Οι αδελφές ΤΑ.ΤΑ
το mojito cafe γιορτάζει τις Απόκριες !
και μας καλεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στην βραδιά μασκέ που διοργανώνει για όλους μας !
οπότε.... φοράμε τις μάσκες μας και .. πάμε mojito cafe!
στο Εμπορικό Κέντρο του Καρτεράδου
Την Κυριακή και για δύο παραστάσεις

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο Cine Villagio στο Καμάρι ο γνωστός και αγαπητός θίασος του θεάτρου σκιών «Αθανασίου» θα δώσει δύο παραστάσεις για τα μικρά παιδιά του νησιού. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 11.30 το πρωί και η δεύτερη στις 16.30 το απόγευμα. Τον θίασο συνοδεύουν κλόουν και ταχυδακτυλουργοί για να χαρίσουν στα παιδιά πολύ γέλιο και να τους δείξουν… κόλπα μαγικά!
Συμπληρωματικό επι του στεγάστρου ….

Σε οτι αφορά την χθεσινή είδηση, σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηριού, οφείλουμε να διευκρινίσουμε οτι ,χθες, με την δημοσιοποίηση του θέματος απο τον Αθηναϊκό Τύπο, και προκειμένου να ενημερώσουμε άμεσα το αναγνωστικό κοινό της σελίδας μας, αναρτήσαμε τρία δημοσιεύματα, χαρακτηριστικά, της κατάστασης που εχει δημιουργηθεί.
Στην χθεσινή ανάρτηση δεν υπήρχαν σχόλια, αξίζει όμως να αναφέρουμε, ζώντας στο νησί και παρακολουθώντας το θέμα απο κοντά τα τελευταία χρόνια, οτι εκπλήσσει το γεγονός πως ζητήθηκε απο την πολεοδομία Θήρας ουσιαστικά να … παρανομήσει(!) εκδίδοντας άδεια εργασιών για μια περιοχή στην οποία απαγορεύεται και μάλιστα αυστηρά!
Όσο κι’αν η τοποθέτηση αυτή μπορεί να ξενίσει όσους θεωρούν οτι είναι ή θα ήταν αυτονόητο ένα «τόσο μεγάλο δημόσιο έργο» να μπορεί να υπερβαίνει την γραφειοκρατία του Νόμου, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι ετσι. Και, πόσο μάλλον τα δημόσια έργα οφείλουν να σέβονται και να τηρούν την -σε ορισμένες περιπτώσεις «τυπολατρική»- γραφειοκρατία των Νόμων.
Στην προκειμένη περίπτωση ,λοιπόν, ζητήθηκε απο την πολεοδομία Θήρας να κάνει τα «στραβά μάτια» στην διάταξη που ορίζει οτι στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, εκδίδοντας την σχετική άδεια. Πράγμα, που όπως είπαμε ήταν αδύνατο να γίνει.

Υπενθυμίζουμε, οτι για την έναρξη των αρχικών εργασιών για την κατασκευή του στεγάστρου είχε εκδοθεί Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα από τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια.
Το ερώτημα, κατά συνέπεια και συνέχεια των πραγμάτων στην παρούσα φάση, είναι,
γιατί δεν έγινε ή δεν γίνεται το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση όπου προφανώς απαιτείται νέο Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα με την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού.


Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009


Νέα δεδομένα (νέα προβλήματα και νέα εμπλοκή) δημιουργεί η απόφαση της πολεοδομίας Θήρας να αρνηθεί να εκδώσει την σχετική άδεια στην αναθεωρημένη μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Η είδηση δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές εφημερίδες ενώ η απορία που -εύλογα- δημιουργείται είναι πως ξεκίνησαν και προχώρησαν στο παρελθόν οι εργασίες με δεδομένο το πρόσφατο αιτιολογικό της πολεοδομίας σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπονται στην περιοχή έργα διότι η περιοχή είναι αρχαιολογική -και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση-
Και γιατί ενώ παρελθόν είχε εκδοθεί Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα από τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια, δεν γίνεται το ίδιο και σήμερα;

Από τον σημερινό Τύπο :


Κλειστός επ' αόριστον φαίνεται πως θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Θήρας, αφού η αρμόδια Πολεοδομία αρνείται να εκδώσει τη σχετική άδεια με το (απίστευτο) αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση...

Σύμφωνα με το Βήμα, με το σκεπτικό αυτό η Πολεοδομία Θήρας αρνήθηκε να παραλάβει από την ανάδοχο εταιρεία τη νέα μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Η Πολεοδομία εμφανίζεται να αγνοεί όχι μόνο το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί αλλά και τις προηγούμενες άδειες που η ίδια η υπηρεσία είχε εκδώσει.

Συγκεκριμένα, επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο.

Η Πολεοδομία Θήρας εξέδωσε οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του παλαιού στεγάστρου, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια.

Η μελέτη για το νέο στέγαστρο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του και γι' αυτό στην οροφή θα τοποθετηθεί και θα γίνει και φύτευση.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987968&lngDtrID=253


Εμπλοκή για το στέγαστρο Ακρωτηρίου
Η Πολεοδομία Θήρας επικαλείται Π.Δ. (του 1990) το οποίο απαγορεύει να χτιστεί οτιδήποτε στην περιοχή
Της Γιωτας Συκκα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. Παλινωδίες. Εκεί που περίμεναν όλοι πως η υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου έφτασε στο τέλος της, νέα εμπλοκή μπλοκάρει την αποκατάστασή του.

Ο σχετικός φάκελος μπορεί να ήταν έτοιμος από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, με τις απαραίτητες σφραγίδες των τεχνικών υπηρεσιών του, όμως η Πολεοδομία Σαντορίνης χθες το πρωί δεν τον έκανε δεκτό. «Δεν τον παρέλαβαν καν», είπε στην «Κ», ο Τ. Χαρμαντάς εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. «Περάσαμε χίλια κύματα να φτάσουμε ώς εδώ και τώρα έχουμε πάλι νέα εμπλοκή».

Προεδρικό Διάταγμα
Σύμφωνα με όσα μας είπε, η Πολεοδομία αρνήθηκε να παραλάβει τον φάκελο, επικαλούμενη Π.Δ. (του 1990) το οποίο απαγορεύει να χτιστεί οτιδήποτε στην περιοχή. «Υπάρχει όμως η διυπουργική απόφαση με όρους δόμησης ειδικά για το έργο, βάσει της οποίας εκδόθηκε και η αρχική άδεια το 2001. Η αίτησή μας αφορά την αναθεώρηση της παλιάς αδείας. Σήμερα όμως (σ.σ.: χθες), η υπάλληλος μας είπε ότι υπερισχύει το Π.Δ. της διυπουργικής απόφασης. Οτι εκεί δεν μπορεί να χτιστεί τίποτε, επομένως δεν υπάρχει πληρότης στην υποβολή και έτσι δεν έγινε η παραλαβή του φακέλου».

Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟ δηλώνει έτοιμο. Ο διευθυντής Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Ν. Λιβιεράτος και οι συνεργάτες του (τμηματάρχες των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών) με την επιστημονική συνεργασία του Τεχνικού Συμβούλου της Διεύθυνσης Κ. Λιόντος και Συνεργάτες (ειδικοί επιστήμονες στους οποίους ανατέθηκε ο έλεγχος της νέας στατικής μελέτης του έργου για την «Ανάδειξη, διαμόρφωση και αντικατάσταση στεγάστρου αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Θήρας»), ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης που εκπροσωπεί τον Τεχνικό Σύμβουλο Διοίκησης, ήλεγξαν όλοι μαζί τον φάκελο με τη βοήθεια βέβαια και του ανασκαφέα, Χρίστου Ντούμα. Όλες τις λεπτομέρειες του φακέλου που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου J & P - ΑBAΞ Α.Ε. που εκπόνησαν οι Βρετανικοί οίκοι OVE APUP και ATKINS.

Υπενθυμίζουμε πως η μελέτη αυτή που αφορά την αλλαγή του στατικού φορέα και της σεισμικής μόνωσης (αντί για χωροδικτύωμα και εφέδρανα προβλέπει μεταλλικά πλαίσια και άρθρωση αντίστοιχα), εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ, χωρίς να αλλάξει η αρχιτεκτονική σύλληψη (ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του αρχιτέκτονα) όπως και οι αρχαιολογικές διαδρομές επίσκεψης. Η ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξ αρχής είχε τονιστεί πως θα εξυπηρετήσει την Πολεοδομία, η οποία ζήτησε την έγκριση δημόσιας υπηρεσίας. Τώρα την εξασφάλισε διπλά: Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και υπουργείο Πολιτισμού μαζί. Ωστόσο, η υπόθεση πάλι περιπλέκεται.

Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα. Αφού η Πολεοδομία βασίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει στην περιοχή έργα παρά μόνο υδατοδεξαμενές, πώς κατασκευάστηκε το στέγαστρο;

Ισχύει ή άδεια ή όχι; Κι αν όχι, πώς αναθεωρήθηκε το 2005;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100050_19/02/2009_303988


«Οχι» της Πολεοδομίας για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Θήρας
Αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα μελέτη επισκευής του ώστε να «απελευθερωθεί» ο αρχαιολογικός χώρος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑΘΕΡΜΟΥ

Αυτό το στέγαστρο πότε θα γίνει; Τραγελαφικές καταστάσεις διαδραματίστηκαν χθες το πρωί όταν η ανάδοχος εταιρεία (J&Ρ- Αβαξ) για την κατασκευή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου πήγε να καταθέσει στην Πολεοδομία Θήρας τη νέα μελέτη για την αποκατάστασή του. Εκεί η προαναφερόμενη υπηρεσία αρνήθηκε να τη δεχθεί με το αιτιολογικό ότι η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση. Μόνο που αυτός ο νόμος ίσχυε ανέκαθεν. Προκειμένου μάλιστα για την κατασκευή του στεγάστρου- την αντικατάστασή του, για την ακρίβεια- είχε εκδοθεί ειδικό προεδρικό διάταγμα. Αλλωστε η Πολεδομία Θήρας είχε εκδώσει και παλαιότερα άδειες. Πώς αλλιώς θα είχε κατασκευαστεί το στέγαστρο;

«Πρόσφατα έγινε η θεώρηση των τεχνών της αναθεωρημένης μελέτης της αναδόχου εταιρείας. Αυτό που απομένει τώρα είναι τα τεύχη αυτά να κατατεθούν από τον ανάδοχο στην Πολεοδομία Σαντορίνης προκειμένου μετά την έγκριση να ξεκινήσουν οι εργασίες» ανέφερε μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνέντευξή του. Προφανώς δεν ήταν καλά ενημερωμένος. Κύκλοι του υπουργείου παρέπεμπαν έτσι χθες στην Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία εκτελεί το έργο έχοντας υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο J&Ρ- Αβαξ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν είναι σε θέση να επέμβει σε δημόσιους φορείς.

Στην περιοχή όντως απαγορεύεται η δόμηση- παρ΄ ότι είχε κατασκευαστεί προ πολλών ετών, επί Σπυρίδωνος Μαρινάτου, ένα εργοταξιακό στέγαστρο για την προστασία των αρχαιοτήτων-, γι΄ αυτό και οι τότε υπουργοί κκ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο. Η Πολεοδομία Θήρας λοιπόν είχε εκδώσει οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν από το δυστύχημα, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;

Εχουν περάσει τριάμισι χρόνια από την πτώση τμήματος του στεγάστρου με τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός επισκέπτη. Το ζήτημα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, το ίδιο και η προσπάθεια ανεύρεσης των αιτίων, μελέτες επί μελετών έγιναν αυτό το διάστημα, δικαστικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει φυσικά κλειστός και τώρα που η υπόθεση έφθασε σε ένα τέλος- αρχή του τέλους, για την ακρίβεια- η Πολεδομία της Θήρας αρνείται να παραλάβει την αναθεωρημένη μελέτη με την οποία θα καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει η επισκευή του στεγάστρου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, την οποία είχε ζητήσει η ανάδοχος εταιρεία από τους βρετανούς μελετητές Οve Αrup & Ρartners, ενώ τον έλεγχό της πραγματοποίησε ο οίκος Αtkins, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (29.7.2008). Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να ενισχυθούν τα μισά περίπου από το σύνολο των 94, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του κ. Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του. Ετσι θα τοποθετηθεί στην οροφή χώμα πάχους 8 εκατοστών, ενώ θα γίνει και φύτευση. Το έργο, εφόσον υπάρξει απεμπλοκή από το νέο πρόβλημα και αρχίσουν οι εργασίες, θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο.

http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=255903


Συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Οίας θα γίνει την Κυριακή 22.2 στις 11.00 το πρωί στην Κοινότητα της Οίας.

Τα θέματα που σας συζητηθούν είναι :
Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων 2009
Έγκριση απολογισμού κληροδοτήματος Μπλαίζ 2009
Τροποποίηση οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας κοινότητας Οίας
Ανάθεση εργασίας αντικατάστασης λαμπτήρων και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων σε ηλεκτρολόγο
Τροποποίηση προηγούμενης απόφασης του ΚΣ σχετικά με ανάθεση μελέτης στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο
Τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων του ΚΣ σχετικά με την διάθεση των επιχορηγήσεων του ιδρύματος Λούλας και Ευάγγελου Νομικού
Εκμίσθωση κοινοτικού καταστήματος δίπλα από τον κοινοτικό Παιδικό Σταθμό
Επιχορήγηση ΙΜΠΗΣ
Συνδρομές 2009 σε εφημερίδες
Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων για το 2009
Παραλαβή μελέτης «τεύχη δημοπράτησης έργου αποκατάστασης χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στη θέση Βραχιές της νήσου Θηρασιάς.
Συμμετοχή στον τηλεμαραθώνιο Αγάπης με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την αποκατάσταση του Χριστιανικού νοσοκομείου της Γάζας.
Καθορισμός χώρων υπαίθριου εμπορίου
Αιτήσεις πολιτών
Μετακινήσεις προέδρου εκτός έδρας




Στην ετήσια γιορτή του μας καλεί ο Σύλλογος Κρητών Θήρας «το Αρκάδι» το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην ταβέρνα «Πύργος».
Στο βιολί και το λαούτο οι Γιώργος και Χάρης Παντερμάκης.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Έρχονται οι Αμερικάνοι!
Την 1η Μαρτίου φτάνει στο νησί μας το πρώτο Πολεμικό Αμερικανικό πλοίο με 1.000 επιβάτες (αξιωματικοί και στρατιώτες με τις οικογένειες τους). Το πλοίο θα παραμείνει στο νησί 4 μέρες (1 Μαρτίου έως και 4 Μαρτίου). Η πρώτη αυτή άφιξη έχει τον χαρακτήρα της διερευνητικής προσέγγισης προκειμένου το πλοίο αυτό αν όλα πάνε καλά, να το ακολουθήσουν στην συνέχεια και να έρθουν στην Σαντορίνη πολλά πολεμικά πλοία των Η.Π.Α. Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να ενημερωθούν καταστηματάρχες προκειμένου να ανοίξουν καταστήματα τους και να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες μας.
Πηγή : www.neasantorinis.gr

Ευχή όλων μας, είναι η πρώτη αυτή επίσκεψη να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών. Και των επισκεπτών, και ημών που περιμένουμε την μαζική αυτή άφιξη στο νησί.
Ακροατής πάντως της εκπομπής, με μπόλικο χιούμορ, μας επισήμανε ότι τουλάχιστο αυτήν την εποχή, τόσο επειδή έχουμε διάγουμε εποχές πολιτική «ατονίας» -ίσως και ισοπέδωσης;- αλλά και λόγο της οικονομικής κρίσης που κάνει τους περισσότερους να σκέπτονται με κριτήριο το κέρδος, δεν θα υποδεχτούμε τους εν λόγο Αμερικανούς με συνθήματα στους τοίχους για την -πολεμοχαρή- Αμερική, το ΝΑΤΟ, τις βάσεις, το Ιράν, το Ιράκ κοκ…..
Εύστοχο το σχόλιο… πάνω απ΄όλα η οικονομία….


Την πίτα του έκοψε χθες Τρίτη 17.2 ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός της Έξω Γωνιάς παρουσία των εργαζομένων του, των γονέων των παιδιών που εξυπηρετούνται και των υπευθύνων της αρμόδιας Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Θήρας που φροντίζει για την λειτουργία του. Κατά την διάρκεια της τελετής έγινε και η επίσημη παραλαβή και παρουσίαση του νέου λεωφορείου που θα μεταφέρει τα παιδάκια του παιδικού σταθμού.

Εδω, αξίζει να αναφέρουμε οτι οι βάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας ,την αυξηση της δυναμικότητας και την αγορά νέου εξοπλισμού του Παιδικού Σταθμού της Έξω Γωνιάς, είχαν τεθεί και απο την παρελθούσα διοίκηση της αρμόδιας Δημοτικής Επιχείρησης που είχε "τρέξει" ενα μεγάλο κομμάτι των διαδικασιών για την καλύτερη λειτουργία του.



Την ετήσια γιορτή του θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι ο Σύλλογος των Εμποριτών Θήρας που μένουν στην Αθήνα, στο Roof Garden του ξενοδοχείου «Ποσειδών» στην παραλιακή λεωφόρο Φαλήρου.
Η τιμή της πρόσκλησης είναι στα 40 ευρώ και περιλαμβάνει πλουσιότατο -κι εντυπωσιακό απ όσα έχουμε μάθει- μενού, συγκρότημα που θα παίξει νησιώτικη και λαϊκή μουσική και βέβαια… μπόλικο κέφι που θα δημιουργήσουν οι παρέες που θα συγκεντρωθούν εκεί.



Να ζήσει και η Σαντορίνη απόκριες (να μην είμαστε δηλ. και εντελώς εκτός κλίματος)
Παίρνουμε τα παιδάκια μας και πάμε Esperia!
Το Esperia κάνει αποκριάτικο πάρτυ! Για παιδιά και μεγάλους.
Το πάρτυ θα γίνει την Κυριακή 22 του μήνα στις 16.00.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009

Και αφού οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες για τον Δήμο μια την Νομαρχία
(των εν ενεργεία Δήμαρχου και Νομάρχη)
Είμαστε στην –πολύ- ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε κι άλλη μία.
Υποψηφιότητα.
Άλλωστε το χιούμορ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. (σε αντίθεση με την ελαφρότητα ..!)

Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2010 ανακοίνωσε με συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στο τοπικό ραδιόφωνο ο γνωστός συμπολίτης μας και πεπειραμένος σε θέματα αυτοδιοίκησης, Νίκος Ζώρζος, του Ιακώβου. Ο κ. Ζώρζος, γνωστός επίσης και με το παρατσούκλι «Μπαμπέσης» με το οποίο εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί και διαπρέπει στην σατυρική σειρά ποιημάτων υπο τον τίτλο «Μπαμπεσιάδα» που συντάσσει και διανέμει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Θηραίος ποιητής κ. Δημήτριος Γκλαβάς.
Ο κ. Ζώρζος του Ιακώβου, είναι επίσης εν ενεργεία ηλεκτρομηχανικός, πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών α(υτο)κινήτων του Νομού Κυκλάδων, μέλος στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών α(υτο)κινήτων Ελλάδας, πρώην Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε.Σ. της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και μόνιμος manager του Προξενίου της Λετονίας.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στην οποία ο κ. Ζώρζος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του καθώς και ονόματα συνεργατών του, η ανταπόκριση του κοινού ήταν μαζική. Δεκάδες ακροατές επικοινώνησαν με το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού επικροτώντας τις απόψεις που εξέφραζε ο επικεφαλής του συνδυασμού και ζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορούν να γίνουν μέλη του.

Φιλοδοξία του είναι να καταλάβει ,δια της νομίμου οδού, μέσω εκλογών δηλαδή, τον Δήμο της Σαντορίνης καθώς και να αναλάβει μάνατζερ σε σειρά άλλων προξενείων προκειμένου να αυξήσει τον τουρισμό του νησιού μας καθώς και να εκσυγχρονίσει την λειτουργία των εν λόγω προξενείων.

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του εν λόγο υποψήφιου
ο κ. Γκλαβάς εξέδωσε το κάτωθι ποίημα με τίτλο
«η κρίση του Μπαμπέση»

Οι μέτοχοι οι βασικοί, οι γκόλντεν μπόις όλοι
κουμπάροι και καλόγεροι του έθνους μιας διαβόλοι
που ως τώρα ούτε ο θεός σας έχει τιμωρήσει,
εις του Μπαμπέση έλαχε να πέσετε την κρίση.

Μετά από τόσα σκάνδαλα έφτασε πια η ώρα
να σταματήσει ο τόπος μας αυτήν την κατηφόρα.
Έχει ωριμάσει ο καιρός να μπει μια τροχοπέδη
μην προχωρήσει το κακό πέρα απ το Βατοπέδι

Έρχεται άντρας σοβαρός να πάρει το τιμόνι
που μπαμπεσιές, τρικλοποδιές, νοθείες δε σηκώνει
και έχει τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις
να είναι σ’όλους αρεστός ! ο Νίκος ο Μπαμπέσης

Η Μαρουλία, η μάνα του, είναι για την Ελλάδα
οτι για τον Αλέξανδρο ήταν η Ολυμπιάδα
τον έκανε με διάνοια και ευφυΐα τόση
και Βουκεφάλα αν έβρισκε θα του τον είχε δώσει

Πατέρας του ο Ιάκωβος, μεγάλος ευεργέτης
θα γίνει αντικείμενο ευρύτερης μελέτης
όλοι εις τη διαθήκη του βρισκόμαστε γραμμένοι
κι από Μπαμπέση είμαστε όλοι ευεργετημένοι

έχει σπουδάσει ειδικός σε κάθε Επιστήμη,
μέχρι σε χώρες μακρινές, έχει αποκτήσει φήμη.
Είναι ισόβιος μάνατζερ Πρεσβείας της Λετονίας
κι εξομολόγος γυναικών, όλης της κοινωνίας

με τούτα τα εφόδια που είναι προικισμένος
να θεωρείται στο εξής Δήμαρχος ψηφισμένος.
Γιατί όταν θέλει ο λαός, προβάλει το εγώ του
και τον Μπαμπέση καθιστά αμέσως αρχηγό του

Αντίπαλος στις εκλογές δεν πρέπει να υπάρχει
Όλοι οι υποψήφιοι θα χάσουμε τη μάχη.
Όσοι στο Δήμο επιθυμούν να λάβουν κάποια θέση,
ας σπεύσουν να προσπέσουνε στην κρίση του Μπαμπέση.
Μέρες υποψηφιοτήτων

Θα είμαι και πάλι υποψήφιος Νομάρχης το 2010
είχε δηλώσει νωρίτερα και μάλιστα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Σαντορίνη ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάϊλας.
Πιστεύω στον θεσμό και θέλω να συνεχίσω να τον υπηρετώ, συμπλήρωσε ο κ. Μπάϊλας ενώ τόνισε ότι η ενασχόλησή του με τα κοινά είναι ένα μεράκι που τον ευχαριστεί ιδιαίτερα.
Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Σαντορίνη 106.4» κ. Μπάϊλας αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είχε δηλώσει ότι το τοπίο ακόμα είναι θολό αφού κανένας δεν γνωρίζει εάν ισχύει ακόμα η δήλωση Αλογοσκούφη, ότι πέραν των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσόν για τον Νομό Κυκλάδων, εξ αιτίας του γεγονότος ότι τα νησιά μας δεν ανήκουν πλέον στον στόχο ένα, για έργα υποδομών.
Η επίσημη ανακοίνωση θα καθυστερήσει καθώς όμως όλα δείχνουν θα το πεί το ναι

«Δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ, σε δεκαπέντε μέρες θα ανακοινώσω την οριστική μου απόφαση» Αυτή ήταν η απάντηση του Δήμαρχου Θήρας κ. Άγγελου Ρούσσου στην ερώτηση πότε θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει πλέον ληφθεί η απόφαση της υποψηφιότητας και μόνο λόγοι σκοπιμότητας εμποδίζουν τον Δήμαρχο να την ανακοινώσει επίσημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος ολοκληρώνει σε λίγες μέρες τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Ιανουαρίου με συνεργάτες του αλλά και εκπροσώπους του συνδυασμού του από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Πηγή : www.neasantorinis.gr


Πολύ καλύτερα από ότι το προ-προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα πήγε στα τελευταία του παιχνίδια η ομάδα του Πανιωνίου Σαντορίνης το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, νικώντας άνετα στα δύο από τα τρία παιχνίδια που έδωσε.
Πιο αναλυτικά, η εφηβική ομάδα του Πανιωνίου έχασε από την εφηβική ομάδα του Άρη της Σύρου, ενώ η ομάδα των ανδρών του Πανιωνίου νίκησε και με μεγάλη διαφορά την ομάδα του Άρη της Σύρου ενώ το βράδυ της Κυριακής νίκησε και την ομάδα του Μάρπησα της Πάρου.
Εμείς, αν μη τι άλλο, ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Πανιώνιο της Σαντορίνης, που … προσπαθεί και καταφέρνει να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες που υπήρχαν εδώ και τόσα χρόνια από την απουσία ενός σύγχρονου αθλητικού χώρου για τις προπονήσεις. Σαν έτοιμοι όμως από καιρό φαίνεται ότι υποδέχτηκαν οι αθλητές της ομάδας αυτήν την δυνατότητα που παρέχει σε όλους μας το νησί…




Τα κενά του συμβάντος
Συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για την «κάλυψη κάποιων κενών» όπως τα χαρακτήρισε, ζήτησε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από την αρμόδια εισαγγελία για το ναυάγιο του Sea Diamond.
Ο Υπουργός επανέλαβε την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει και στην προηγούμενη αναφορά του στην υπόθεση «και ο νοών νοείτω».
Να σημειώσουμε ότι η πραγματογνωμοσύνη αποδέχεται ότι υπήρχαν λάθος μετρήσεις στο χάρτη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στο σημείο που προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο.


Ήρεμα ήρεμα δεν είμαστε τρομοκράτες….
Στην ίδια υπόθεση και λίγες ημέρες νωρίτερα, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν τους παραδίδετε αντίγραφο της μελέτης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
(σ.σ. της μελέτης απάντλησης των καυσίμων από το ναυαγισμένο πλοίο, όπως αυτή παραδόθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ύστερα από απαίτηση του δεύτερου) εξέφρασε ο κ. Σ. Καβαλάρης επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτών με στόχο την εκμηδένιση των κινδύνων από την παραμονή του πλοίου στο βυθό της Καλντέρας.
Χαρακτηριστικά μάλιστα είχε δηλώσει στο τοπικό ραδιόφωνο ότι «εμείς δεν είμαστε τρομοκράτες, ούτε δημιουργούμε προβλήματα στις διαδικασίες που ακολουθούν οι φορείς για την επίλυση του θέματος, ζητάμε όμως την μελέτη για να είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις».
Σε απάντηση των παραπάνω, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γρατσίας είχε δηλώσει ότι αντίγραφο της μελέτης θα δοθεί στην Επιτροπή όταν αυτή παραληφθεί επισήμως από το Λιμενικό Ταμείο.


Νωρίτερα όμως
Αν και έχουν περάσει μερικές ημέρες από το περιστατικό, αξίζει να αναφερθούμε στην διάσταση απόψεων που υπήρξε, κι’ απ ότι φαίνεται συνεχίζει να υπάρχει, μεταξύ της Επιτροπής Πολιτών για το Sea Diamond και του εκδότη της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» κ. Λιγνού, ο οποίος και υπογράφει το άρθρο το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των μελών της Επιτροπής.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως, με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για το Sea Diamond εξέφρασαν την ενόχλησή τους για δημοσίευμα της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» στο φύλλο του Οκτώβρη του 2008.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή,

Με αφορμή το ενυπόγραφο δημοσίευμα του τελευταίου φύλλου(575-Νοέμβριος 2008) της εφημερίδας σας «ΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ», εμείς, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond θα θέλαμε εν πρώτοις να εκφράσουμε την τεράστια έκπληξη, λύπη και αγανάκτηση που μας προκάλεσαν όχι μόνον οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί σας εναντίον μας, αλλά κυρίως η σκοπιμότητα αυτού του δημοσιεύματος.

Συγκεκριμένα:
- Χαρακτηρίζετε ως απειλές και φωνασκίες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που προβλέπει για κάθε νόμιμη διεκδίκηση των πολιτών, το Ελληνικό Σύνταγμα.
- Χαρακτηρίζετε επιζήμιους και παράλογους, συμπατριώτες μας που διαπράττουν, κατά την άποψη σας, το «αδίκημα» του να ευαισθητοποιούνται όχι μόνο όταν θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα αλλά όταν θίγονται τα κοινά, ιερά και όσια του τόπου τους, όπως είναι η απειλούμενη οικολογική καταστροφή του μοναδικού, φυσικού και πολιτιστικού τοπίου του νησιού μας.
- Χαρακτηρίζετε τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας, δημότες και ετεροδημότες μας, του πήραν μέρος στην πρωτοφανή, για τα δεδομένα του νησιού μας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ(16/10/2008), ερασιτέχνες ναυπηγολόγους και γενικώς περιττά οικολογικά ειδικούς.
- Χαρακτηρίζετε τον ιερό αυτό κοινωνικό αγώνα των Θηραίων Πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, χρωμάτων και άλλων σκοπιμοτήτων ως αφορμή για προσωπική προβολή και καταξίωση τους.
- Χαρακτηρίζετε ως παντογνώστες, πολίτες που δαπανώντας προσωπικό χρόνο ,χρώματα και πάνω από όλα την ψυχή τους αναζητούν πληροφορίες από όλους τους ειδήμονες. Έφτασαν μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοί οι παντογνώστες για να πληροφορηθούν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δήμα ότι, η Ε.Ε μπορεί να χρηματοδοτήσει μελέτη για τις επιπτώσεις από την παραμονή του ναυαγίου στην Σαντορίνη. Κάτι που οι ειδικοί και καθ'ύλη αρμόδιοι, ή αγνοούσαν ή απέκρυπταν στους συμπατριώτες μας.
- Χαρακτηρίζετε τα συνθήματα των συμπατριωτών μας για άμεση ανέλκυση του Sea Diamond, επιζήμια για τον τουρισμό όταν, το ναυάγιο του Sea Diamond χαρακτηρίστηκε από τα πλέον επίσημε χείλη όλων των μέχρι σήμερα, από τον Απρίλιο του 2007, Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υφυπουργού Π. Καμμένου ως τοξική βόμβα για την θάλασσα μας, μη υπολειπομένου και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε το ναυάγιο του Sea Diamond ως μέγα θέμα που πρέπει να λυθεί.
- Χαρακτηρίζετε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα εκατοντάδων πολιτών της Σαντορίνης, υπερβολικό απρεπή και έξω άραγε από ποιου ευπρεπισμού τα όρια; Και μάλιστα εξ αυτού, μας καταδικάζετε ως επιζήμιους και κατακριτέους. Άραγε κατακριτέους από ποιους;
- Από:
- Τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο κ. Στ. Δήμα που όχι μόνο συνεχάρη τους ευαισθητοποιημένους συμπατριώτες μας για τις κινητοποιήσεις αλλά προέτρεψε για τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτόν αγώνα να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα;
- Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια που συντάσσεται ολόθερμα με αυτόν τον «απρεπή» και «επιζήμιο» αγώνα;
- Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και φίλο του νησιού μας κ. Δημ. Σιούφα πρόσφατα δήλωσε αμέριστη συμπαράσταση στον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτό αγώνα μας;
- Τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στέκονται αρωγοί σε αυτόν τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο»αγώνα, διεκδίκηση του καθολικού αιτήματος των απανταχού θηραίων , την απομάκρυνση του Sea Diamond;
- Τον Μητροπολίτη μας, Θήρας Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιο, που προς τιμή του, βρίσκεται μπροστάρης σε αυτόν τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αγώνα των κινητοποιήσεων μας;
- Τον Νομάρχη Κυκλάδων , το Επαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Οίας- Θηρασίας, τους συλλόγους και σωματεία του νησιού μας που συμπορεύονται στον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτόν αγώνα;
- Τέλος την νεολαία μας, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, που με αγωνία και απαράμιλλο, μαχητικό τρόπο έφτασαν μέχρι την πύλη του ΥΕΝ και μέχρι τα έδρανα της Βουλής των Εφήβων για να διεκδικήσουν το αυτονόητο :την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond και την διατήρηση της καταγάλανης θάλασσας μας ζωντανή και πανέμορφη όπως την βρήκαν από τους προγόνους τους;

Αν τα συνθήματα των παιδιών μας, του μέλλοντος του νησιού μας, θεωρούνται από εσάς και όποιους άλλους, ως έγκλημα και κατακριτέα, αφού δυσφημούν το νησί και προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στον τουρισμό μας.

Εμείς κ. Λιγνέ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ανέλκυση του Sea Diamond απαντάμε:

Ας όψονται και ας αισχύνονται όσοι άνοιξαν την οικολογική αυτή απειλή στα σπλάχνα της μοναδικής Σαντορίνης αλλά και όσοι εδώ και 20 μήνες αδιαφορούν προκλητικά επιδιώκοντας οι πολίτες της να ξεχάσουν και ανενόχλητοι να, αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ζημιά που μας προκάλεσαν να βάλουν το σκουπίδι, που λέγεται Sea Diamond κάτω από το χαλί της ιστορίας του νησιού μας. Μέσα από αυτή την απάντηση μας την οποία παρακαλούμε να δημοσιεύσετε σε εμφανές σημείο της εφημερίδας – καθώς εστάλη προς δημοσίευση και σε όλο τον τύπο δηλώνουμε ότι ο αγώνας των πολιτών για την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond αποτελεί για εμάς όρκο τιμής προς τον τόπο μας, την πανέμορφη Σαντορίνη.



Την άμεση αξιοποίηση και συντήρηση του Τουριστικού Περιπτέρου στην περιοχή Περίσσας της Σαντορίνης ζήτησε με Δελτίο Τύπου που μας έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον νέο Υπουργό κ. Κώστα Μαρκόπουλο.

Στην ερώτησή του, που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα λόγω της μη εκμετάλλευσής του. Χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την τουριστική προβολή και ανάδειξη της Σαντορίνης.

Το Τουριστικό Περίπτερο, σημείο αναφοράς για την ιστορία της Σαντορίνης, πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, σημειώνει ο κ. Βρούτσης, ούτως ώστε να αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού. Kάτοικοι και θεσμικοί φορείς, ζητούν δικαίως την λύση του προβλήματος και την μετατροπή του ακινήτου σε εστία ανάπτυξης για την περιοχή.
Το Περίπτερο παραμένει εγκαταλελειμμένο σχεδόν τρία χρόνια. Eνώ, θα έπρεπε να αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί, έχει μετατραπεί σήμερα σε σκουπιδότοπο.




η αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση
Ένα πολύ καλογραμμένο σχόλιο σχετικά με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το μοντέλο που έχει διαμορφωθεί έγραψε ο καλός συνάδελφος Δημήτρης Πράσσος στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη. Σύμφωνα μ αυτό, «μια μάλλον ιδιόμορφη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, μετά την διαφοροποίηση των δύο πρώην αντιδημάρχων. Κατ’ αρχήν δεν έχουν αποχωρήσει επισήμως από την πλειοψηφία, ούτε ο Δήμαρχος τους έχει θέσει εκτός. Έτσι, έχοντας ως δεδομένο πως η παράταξη του κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα ευθυγραμμίζεται σχεδόν πάντοτε με τις απόψεις της πλειοψηφίας, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: υπάρχει η «κλασική» συμπολίτευση που απαρτίζεται από τους 11 συμβούλους της πλειοψηφίας, όπως και η «κλασική» αντιπολίτευση από την παράταξη του κ. Νίκου Ζώρζου και τον κ. Μάκη Kαφιέρη. Στη συνέχεια υπάρχει η αντιπολιτευόμενη … συμπολίτευση των δύο πρώην, και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της παράταξης Δαρζέντα. Αν μη τι άλλο, η υπόθεση διακρίνεται από πρωτοτυπία….»




Η βία -και η φτώχια, σε κάθε επίπεδο, οικονομικό και πνευματικό- φέρνουν βία.
Το περιστατικό, -μπορούμε να πούμε ευτυχώς- δεν συνέβη στην Σαντορίνη, αλλά στην Σύρο την περασμένη εβδομάδα. Συνήθως δεν δημοσιεύουμε ειδήσεις που δεν σχετίζονται με την Σαντορίνη, σε αυτήν την περίπτωση όμως αξίζει να αναφερθούμε μιας και το θέμα είναι σοβαρό και σημαντικό.

Ανησυχία προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες στην Σύρο ένα πρωτοφανές -όπως χαρακτηρίστηκε- κρούσμα βίας με πρωταγωνιστές τρεις ανήλικους και έναν ενήλικα οι οποίοι επιτέθηκαν σε συνομήλικους τους.

Το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας μιας και τα θύματα κατήγγειλαν το συμβάν στην αστυνομία η οποία στη συνέχεια έκανε έρευνες στους δρόμους της πόλης όπου εντόπισε και συνέλαβε τους δράστες. Ο ένας από τους συλληφθέντες ο 18χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, δικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι όλοι οι δράστες αναγνωρίστηκαν από προηγούμενα θύματά τους και συγκεκριμένα από δύο ανήλικους που είχαν δείρει πριν από ένα μήνα. Κι ο λόγος; σε κάθε περίπτωση όπως -θρασύτατα ή από αφέλεια;- δήλωσαν οι δράστες, «επειδή δεν τους άρεσε η εξωτερική εμφάνιση» των θυμάτων τους. Γι αυτό και αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν …
Κι η αλήθεια είναι ότι το συμβάν όχι μόνο συζητιέται αλλά έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων της Σύρου που προσπαθούν να καταλάβουν -και να ερμηνεύσουν ίσως- τους βαθύτερους λόγους αυτής της βίας.
Με το γεγονός ασχολήθηκε και η ΕΛΜΕ Κυκλάδων που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το περιστατικό κάνοντας λόγο για «άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, όπου μια παρέα νεαρών υιοθετώντας πρακτικές βίας απέναντι σε όσους οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να τιμωρηθούν βιαιοπραγεί σε παιδιά και τρομοκρατεί μια ολόκληρη κοινωνία» Η ΕΛΜΕ εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο ως η πλέον σημαντική και φωνή για το θέμα μιας και είναι οι καθηγητές του σχολείου που ζουν και αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων σημειώνει ότι «το φαινόμενο έχει βαθύτερες κοινωνικές αιτίες, κι ότι στην ουσία αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα της περιθωριοποίησης ενός κομματιού νέων και την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να δώσει σε αυτά τα παιδιά προοπτική».