Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2009

Το καλοκαίρι έφυγε, τα λαμόγια όχι ακόμα (να’στε καλά να μου δίνετε ιδέες)
ή
κύριο, κύριο μηχανή ντόστ ντέκα ερώ κύριο, πάρε πάρε…

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΤ Θήρας, συνελήφθησαν ύστερα από πολυήμερες έρευνες (αλλά και καταγγελίες…) τα μέλη σπείρας Αλβανών που είχαν διαπράξει δεκάδες κλοπές καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή του Καμαριού.
Οι κλέφτες είχαν μάλιστα το θράσος (γιατί κι η κλεψιά εχει τους κανόνες της) να πουλάνε τα κλεμμένα σε κατοίκους της ίδιας περιοχής. Επειδή όμως ο κλέφτης κι ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, η αστυνομία τους συνέλαβε, οι δράστες έχουν ήδη ομολογήσει, ενω οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Χαρακτηριστικό του πόσο εύκολα μπορεί να μπλέξει κανείς (και λίγο ψιλιασμένοι να είστε δε βλάπτει..) είναι το γεγονός ότι και πολλοί κλεπταποδόχοι (αυτοί που αγόραζαν δηλαδή «δεύτερο χέρι» από τους Αλβανούς) κλήθηκαν να καταθέσουν στην Αστυνομία ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της συμμετοχής σε σπείρα.
Εδώ που τα λέμε, παρά την όποια καλή ευκαιρία θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με όποιον ενδεχομένως σας πλησιάσει και σας προτείνει να αγοράσετε «κάμερα με διακόσια (με τα παζάρια στα 150 και 100) ευρώ». Διότι, αγοράζοντας κάτι κλεμμένο, κανονικά και με το νόμο, μπλέκεται κι εσείς την ούρα σας στην κλεψιά…
Οι δράστες πάντως είχαν ξαφρίσει το Καμάρι όλο το καλοκαίρι, «χτυπώντας» τόσο σε σπίτια όσο και επιχειρήσεις. Αρκετά από τα θύματα έχουν ήδη παραλάβει από το ΑΤ Θήρας τα αντικείμενα που τους ανήκουν.

Στο φεις μπούκ τους πάντως οι κλέφτες δεν έλεγαν που πρόκειται να χτυπήσουν την κάθε φορά…







(τι έγινε ρε παιδιά είπανε κάτι ευχάριστο; όπως το δει κανείς….)
Είπανε σε 20 μήνες.
Δηλαδή σε κανα δυό χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι στα σίγουρα τα δυό επόμενα καλοκαίρια ο Αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι θα ναι κλειστός.

Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα του Τύπου «άνοιξε ο δρόμος για την επανέναρξη των εργασιών του βιο(εγ)κλιματικού στεγάστρου στην ανασκαφή του Ακρωτηριού. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση τμήματος της κατασκευής, δημοσιεύθηκε η περίφημη ΚΥΑ την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ και στην οποία καθορίζονται οι κατά παρέκκλιση από κάθε κείμενη διάταξη όροι δόμησης και κατασκευών, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και ρυθμίσεις για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του βιο(εγ)κλιματικού στεγάστρου.
Κάτι που σημαίνει ότι η κοινοπραξία που εχει αναλάβει το έργο μπορεί άμεσα να πιάσει δουλειά. Το χρονοδιάγραμμα υπολογίζει περί τους 20 μήνες μέχρι να τελειώσει η δουλειά, ενώ την επίβλεψη θα χουν τεχνικοί σύμβουλοι της «εν Αθήναις αρχαιολογικής εταιρίας».

Η κινεζική πρεσβεία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τις ευχάριστες εξελίξεις, συνιστώντας υπομονή δυό χρονάκια ακόμα, στους κινέζους υπηκόους που κάθε χρόνο έχουν την πρόθεση να επισκεφθούν τον χώρο, πλήν όμως αρκούνται στο να φωτογραφίζουν την ταμπέλα.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Όσο αργότερα, τόσο χειρότερα.
(το κειμενάκι, κανονικά, ήταν να δημοσιευθεί αυριο Σάββατο, πλήν όμως συνέτρεξαν έκτακτοι οικονομικοί λόγοι, αυριο θα δουλευουμε σκληρά για να ρεφάρουμε, κι έτσι, εκτάκτως, δημοσιευεται σήμερα....)

ο οργανισμός του δεξιού οπαδού δεν τραβάει τα σχόλια ..
ή
Ψυχολογία (ή ψυχρολουσία;) δεξιού οπαδού..

Από την σεμνή και ταπεινή πορεία προς την νίκη, στην σεμνή και ταπεινή πορεία στην ήττα ..
Γι αυτό καλό θα είναι να τηρήσουμε το συντομότερο δυνατό την υπόσχεσή μας να … ψυχολογήσουμε την κατάσταση στην ΝΔ (όπως καλή ώρα είχαμε αναφερθεί στο … εν αναμονή κυβερνόν κόμμα, στο πασοκ, λίγες μέρες νωρίτερα) γιατί όσο περνάνε οι μέρες η ζυγαριά για την ΝΔ γέρνει τόσο επικίνδυνα που το μόνο που απομένει είναι να ακούσουμε ότι «παίζεται» η … είσοδός της στη βουλή.

(ψυχολογία δεξιού οπαδού)
Οι «δεξιοί» αυτήν την εποχή δεν σηκώνουν κουβέντα. Και σε αυτό σας παρακαλώ πολύ να είστε προσεκτικοί και επιεικείς. Με τον πόνο του άλλου.
Που τόοοοσα χρόνια κυβερνούσε, και, δεν άκουγε τους γύρω που του φώναζαν «πρόοοοσεχεεεε» γιατί θα βρεις. Έτσι λοιπόν η ΝΔ βρήκε μπροστά της. τον κόσμο που απογοήτευσε.
Κατά τα άλλα -είπαμε προσοχή- γιατί οι δεξιοί αυτή την εποχή δεν σηκώνουν κουβέντα, μιας και ορισμένοι το έχουν πάρει πολύ προσωπικά το θέμα -της εκλογικής κατρακύλας του κόμματός τους- και δεν το έχουν και σε τίποτα να "στην πουν"κατάμουτρα, γιατί ως γνωστό, ορισμένοι έχουν και φιλότιμο.
Σε γενικότερο επίπεδο πάντως καλό θα είναι να μην ανοίγετε κουβέντες γιατί μπορεί να πέσετε και σε καναν φανατικό που θα θελήσει να κάνει χαρακίρι στη μέση του δρόμου και να πάρετε τον άνθρωπο στο λαιμό σας. Καλού κακού πάντως, κρατάτε και καμιά ασπιρίνη (τουλάχιστο) μαζί σας σε περίπτωση που πέσετε πάνω σε κάποιον βαριά απογοητευμένο οπαδό της κυβερνώσας(;) παράταξης που θα εμφανίσει τάσεις ζάλης (και παραζάλης….)

Ψυχολογία αρχηγού ή στραβός βελόνα γύρευε....
Κάποιος ,προφανώς, συμβούλεψε τον αρχηγό της ΝΔ να πεί και να συνεχίσει να λέει την αλήθεια. Μόνο που ως γνωστό με την αλήθεια μπορείς να κάνεις μπίζνες (βλέπε τον κύριο Μίγκ) αλλά δύσκολα κάνεις πολιτική. και τώρα μην μου πείτε οτι "με τα ψέμματα" πάει να γίνει κυβέρνηση η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός πάντως αυτην την εποχή μετά και το πρωτοφανές σερί των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την κατάρρευση της παράταξής του, προσπαθεί να διασώσει το όνομά του. τουλάχιστο να ξέρουμε οτι ο πρωθυπουργός μας έλεγε την αλήθεια. οτι οι ευρωπάιοι καραδοκούν να μας ζητήσουν τα δανεικά, τους τόκους, τα πανωτόκια και δε συμμαζευεται... άλλωστε, είναι γνωστό και σαφές (στην εποχή της άμμεσης πληροφόρησης ...) οτι οι ευρωπαίοι μας δείχνουν τα ολόλευκα αστραφτερά τους δόντια.... Το θέμα, και το ερώτημα κατά συνέπεια, ποιός είναι ο ικανότερος να διαχειριστεί την κρίση.
Κι εντάξει οι πολιτικοί λόγοι και συσχετισμοί, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού για να προκυρήξει τις εκλογές ήταν -και συνεχίζει να είναι- η οικονομία. δηλαδή, κι απ όσο καταλαβαίνω, φαντάσου πόσο χάλια θα πρέπει να είναι η οικονομία για να γίνονται έκτακτες και εσπευσμένες εκλογές...

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Χείμαρρος στην σημερινή του ραδιοφωνική παρέμβαση στον Σαντορίνη 106.4 ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σιγάλας ο οποίος έκανε σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της δημοτικής αρχής του νησιού αλλά και προσωπικά εναντίον του δημάρχου Θήρας.
Ο κ. Σιγάλας εξέφρασε σοβαρότατες ενστάσεις για τον τρόπο που λειτουργεί και διοικείται το Λιμενικό ταμείο Θήρας, το οποίο χαρακτήρισε ακέφαλο, συμπληρώνοντας ότι δεν λειτουργεί, δεν παράγει έργο ενώ εκκρεμούν από πλευράς του σοβαρές οικονομικές οφειλές.
Ο κ. Σιγάλας προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, έκανε λόγο για προσπάθειες εξαγοράς δημοτικών συμβούλων από τον δήμαρχο Θήρας, περιγράφοντας επιγραμματικά συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την πρόθεση του δήμου να αγοράσει ένα οικόπεδο στο Καμάρι. Για το θέμα ο κ. Σιγάλας είπε ότι μια ενδεχόμενη αγορά με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί, θα εκτίνασσε τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή.
Ο κ. Σιγάλας εξέφρασε την απογοήτευσή του από το γεγονός της μη καταγραφής και μετάδοσης του συμβουλίου σημειώνοντας ότι ήταν κρίμα που οι δημότες έχασαν την ευκαιρία να δούν (τέτοιο σόου) μια πολύ σημαντική συνεδρίαση…
Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν σε τοπικό επίπεδο απο το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του Πασοκ, ο κ. Σιγάλας, απέφυγε ουσιαστικά να αναφερθεί σε πρόσωπα και πράγματα, ως μέλος όμως και μάλιστα ενήμερο και δυναμικό του Πασοκ, είπε ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, υπενθυμίζοντας αρκετές από τις πρωτοβουλίες του κόμματός του.

Ο κ. Σιγάλας τέλος αναφέρθηκε στην «εκ των ουκ άνευ» χρηματοδότηση από πλευράς Δήμου Θήρας εκδήλωσης που διοργανώθηκε από ιδιώτες με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20.000 ευρώ.
«Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» είπε κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Σιγάλας.

Απ’ όλα, το τελευταίο απαντήθηκε. ήταν που πέσαμε στον αρμόδιο…

Ξέρετε ποιος είναι ο Μπρέγκοβιτς ;;

«ξέρετε ποιος είναι ο Μπρέγκοβιτς;; ξέρετε ποιος είναι ο Μπρέγκοβιτς;;» (όχι εγω μόνο Τερζή ακούω) αρκέστηκε να απαντήσει στις σοβαρότατες καταγγελίες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φουστέρης, ο οποίος με την τρίτη προσπάθεια μας αποκάλυψε ότι ο Μπρέγκοβιτς είναι μεγάλος (και γαμώ τους συνθέτες δηλαδή) και χάρη μας έκανε που ήρθε εδώ κι έπαιξε τα τρομπόνια του.
Εν ολίγοις, «ξέρετε ποιος είναι ο Μπρέγκοβιτς;» μας είπε ο αντιδήμαρχος.
Εγω ξέρω. Εσύ, ξέρεις…..;;; ….

Μικρότητες θα πουν οι φίλοι του Μπρέγκοβιτς. Έτσι είναι, άμα τα πάρεις τα λεφτά, όλα τα άλλα είναι -όντως- μικρότητες….

σσ. εμένα πάντως, ο Μπρέγκοβιτς, μου έχει γράψει το αγαπημένο μου, οπότε παράπονο δεν εχω. Την Πόπη. που λέει, «με Λένε Πόπη σαν τη γιαγιά μου την Καλλιόπη, αχ να με λέγανε Κυβέλη, μου ταιριάζει πιο πολύ αυτό το Λάμδα και το «υ», με λένε Πόπη, κι όσο κι αν ντρέπομαι γι αυτό, μια μέρα, μια μέρα, μια μέεεεεερα θα σε παντρευτώ!


Τελευταίο σχόλιο.
κρίμα πάντως που κάποιοι κάποτε, τσίμπησαν όταν τους πρόσαψαν ότι μετατρέπουν τον δήμο σε κομματικό γραφείο. Θα μπορούσαν πολύ απλά, και απενοχοποιημένα να απαντήσουν πως οι φίλοι στηρίζουν τους φίλους τους. οι μη φίλοι, όσο κι αν προσπαθήσεις δε σε βοηθάνε με τίποτα. έτσι θα τη γλίτωναν και οι δήμαρχοι που ως συνήθως φταίνε για ολα….
ε, εντάξει, μπορεί να μην έχουμε και πολλά λεφτά, αλλά στα γλέντια είμαστε πρώτοι...
αναδρομικά λοιπόν και για να μην ξεχνιόματε, ιδού, μερικές απο τις εκδηλώσεις και τα event που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη.
αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός οτι σε πολλές περιπτώσεις κι ενω θα μπορούσε να ... τη γλιτώσει, ο δήμος μας, στήριξε για τα καλά μπόλικες απ' τις εκδηλώσεις, δημιουργόντας και την ευλογη απορία για το εαν θα όφειλε σώνει και καλά να βγάλει απο την τσέπη του (μας;) χρήματα
μεγάλη κουβέντα..., ανοιχτή ούτως ή άλλως στον κόσμο του νησιού που εδω και καιρό συζητάει το θέμα, σε δημόσιο επίπεδο πάντως αυτές οι κουβέντες αναμένεται να ανάψουν για τα καλά τον φετινό προεκλογικό χειμώνα.
καλό θα ναι πάντως απαντες οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους στο θέμα, να ξέρουμε τι θα' χει να δίνει ο καθένας....
κι ίσως, κάποιοι να το χαρακτηρίσουν λαικισμό, αλλά το νησί εχει σοβαρότερες ανάγκες απο το να επιχορηγεί οτι πετάει και κολυμπάει γύρω απο τη Σαντορίνη...
με τα 3 εκατομμύρια ευρώ πάντως που θυμάμαι να χει πει ο δήμαρχος οτι εχει στο ταμείο του δήμου του, θα χουμε να δούμε μπόλικες συναυλίες το ερχόμενο καλοκαίρι....
Πλουσιότατο και για όλα τα γούστα ήταν φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συναυλιών που προσέφερε φέτος τον Αύγουστο η Σαντορίνη στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Σε ότι αφορά τα… καθιερωμένα, το φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη ικανοποίησε και ενθουσίασε το ανανεωμένο σε πρόσωπα και ηλικίες κοινό του, φιλοξενώντας καθ όλη την διάρκεια του Αυγούστου 25 μεγάλες λιθογραφίες του Πάρι Πρέκα (1926-1999), σε ένα αφιέρωμα μνήμης με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του.
Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 1-23 Αυγούστου περιλαμβάνοντας έξι συναυλίες, μία ατομική έκθεση ζωγραφικής και δύο διαφορετικές παραστάσεις θεάτρου σκιών. Στην σκηνή του Μεγάρου φιλοξενήθηκαν οι “Trio Arte” (Δημήτρης Γούζιος βιολοντσέλο, Απόλλων Γραμματικόπουλος βιολί, Γιάννης Μιχαηλίδης πιάνο), η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Άθως Δανέλλης του Αθηναϊκού Θιάσου Σκιών με δυό παραστάσεις καραγκιόζη για παιδιά, η Ζωή Τηγανούρια και ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Γιάννη Αρζιμάνογλου και το κουιντέτο του καθώς και η μπάντα του Κωστή Μαραβέγια. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Ενδιαφέρον ήταν και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΗΚΕΘ) του Δήμου Θήρας που το διάστημα 26-31 Αυγούστου φιλοξένησε στο νησί και παρουσίασε τα «Υπόγεια Ρεύματα» το συγκρότημα «ΕΜΜΕΛΟΝ», τον ΘΙΑΣΟ της Γιούλης Ηλιοπούλου που παρουσίασε 2 παραστάσεις καθώς και τον Γιάννη Κουτρα που παρουσίασε το πρόγραμμά του στην Canava Roussos. Η ΔΗΚΕΘ στο πρόγραμμά της παρουσίασε σε πολλά χωριά του νησιού το διεθνές χορευτικό σχήμα της δασκάλας χορού Σταματίνας Ξιάρχου.
Πέρα από τα φεστιβάλ στην Σαντορίνη φέτος πραγματοποιήθηκαν και πολλές συναυλίες που διασκέδασαν και ικοανοποίησαν τον κόσμο τους.
Απο τις μεγαλύτερες, η συναυλία της Άννας Βίσση που αποτέλεσε και την κεντρική εκδήλωση των φετινών Ηφαιστείων του Δήμου Θήρας στις 16 Αυγούστου. Μια συναυλία πολυαναμενόμενη μιας και ήταν η πρώτη φορά που η μεγάλη ελληνίδα στάρ τραγούδησε στη Σαντορίνη, η οποία ικανοποίησε απόλυτα το κοινό της, μιας και η Άννα Βίσση για περισσότερες απο 3 ώρες στην σκηνή ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Στον ίδιο χώρο, στο οινοποιείο της Santo Wines στον Πύργο, λίγες μέρες νωρίτερα είχαν παρουσιάσει το πρόγραμμά τους ο Γιάννης Πλούταρχος (10.8) σε μια συναυλία που αγαπήθηκε απο τους 4.000 θεατές που την παρακολούθησαν καθώς και ο διάσημος συνθέτης που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, Goran Bregovic (12.8) που "χόρεψε" το κοινό του στους ρυθμούς της “dj Balkan” με τα χάλκινα πνευστά του. Την συναυλία άνοιξε το συγκρότημα "Εύξεινος Κόσμος" που αποτελείται απο μουσικούς που μένουν στο νησί. Ενω, για μια ακόμη φορά κοντά στους fans του στο νησί βρέθηκε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που ερμήνευσε παλαιότερες αλλά και καινούργιες του επιτυχίες.

Και βέβαια, εκτός από τις συναυλίες και τα φεστιβάλ αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότερες από κάθε προηγούμενο καλοκαίρι ήταν οι μουσικές βραδιές που φιλοξένησαν στους χώρους τους πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης του νησιού.
Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων μπορούμε να αναφέρουμε το εστιατόριο Μαρμίτα στο Μεγαλοχώρι που καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού Τετάρτες και Σάββατα φιλοξένησε την Μαρίνα Ιωαννίδου σε ένα πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια που κατέπληξε το κοινό της, το ουζερί Ρακί στο Μεγαλοχώρι με μια ομάδα μουσικών σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που επίσης είχαν μεγάλη επιτυχία, το εστιατόριο Φεγγέρα, πάλι στο Μεγαλοχώρι(!) με έντεχνη ελληνική μουσική, καθώς επίσης και τα beach bars Navy’s, Yazz, Magic Bus, Θέρος, Paradise που σε εβδομαδιαία βάση φιλοξενούσαν μουσικούς και συγκροτήματα όπως οι mother funkers, o Αλέξανδρος Χατζής και οι Εύξεινος κόσμος που διασκέδαζαν το κοινό τους.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2009

Δεν έχουμε Προεδρικό Διάταγμα , αν και τόσο πολύ θα το θέλαμε ….
γιατί θα έδινε μια κάποια δυνατότατα, ένα κάποιο «οκ» για να αποκτούσαμε (και…)
στη Σαντορίνη χώρο υγειονομικής ταφής…
Έχουμε όμως ένα άλλο φιρμάνι (προεδρικό διάταγμα κι αυτό..)που λέει ότι στο νησάκι μας απαγορεύεται η εγκατάσταση «οχλουσών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων».
Πράγμα που λέει, στην ανάποδη γλώσσα του κράτους δηλαδή, ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό της ζώνης οικιστικού ελέγχου» (Μάρτιος 1990) της νήσου Θήρας, σε όλο το νησί «επιτρέπονται οι χρήσεις μη οχλουσών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων». Πράγμα που σημαίνει -σε απλά ελληνικά- ότι απαγορεύεται η δημιουργία και εγκατάσταση κάθε δραστηριότητας οχλούσας χρήσης (εδώ λένε, όπα το … δέκα το καλό!)

Στο -σοβαρότατο- θέμα αναφέρθηκε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής 11.9.2009
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,
www.news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/09/2009_329095

Παράνομη χωματερή με Προεδρικό Διάταγμα
Απαγορευμένη η δημιουργία ΧΥΤΑ στη Σαντορίνη
του Γιαννη Eλαφρου

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα όπου απαγορεύεται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή οποιασδήποτε άλλης οργανωμένης διαχείρισης αποβλήτων! Αποτέλεσμα; Η παράνομη και άθλια χωματερή αποτελεί τη μόνη λύση! Παράλογο, αλλά τόσο ελληνικό... Τόπος του παραλόγου, το νησί της Σαντορίνης και αιτία ένα Προεδρικό Διάταγμα. Το ίδιο διάταγμα απαγορεύει και τη δημιουργία χώρων αφαλάτωσης σε ένα νησί των Κυκλάδων που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας!

Oχλήσεις
Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα για τον «Καθορισμό της ζώνης οικιστικού ελέγχου» (Μάρτιος 1990) της νήσου Θήρας καθορίζει ουσιαστικά ότι σε όλο το νησί «επιτρέπονται οι χρήσεις μη οχλουσών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων». Απαγορεύεται κάθε οχλούσα χρήση. Οι χώροι διαχείρισης ή επεξεργασίας απορριμμάτων (μαζί και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής που αποτελούσαν παλαιότερα τη βασική μέθοδο τελικής διάθεσης) θεωρούνται –και είναι– εγκαταστάσεις που προκαλούν οχλήσεις... Αρα κάθε χωροθέτηση διαχείρισης απορριμμάτων αποκλείεται, αφού δεν θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν θα δοθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Τι θα γίνουν τα σκουπίδια της Θήρας; Θα εξαϋλωθούν;

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι να μένει ως μόνος τρόπος και τόπος «διαχείρισης» σκουπιδιών ο σημερινός Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Αλωνάκι, λίγο πάνω από την Καλντέρα, 400 μέτρα από τα Φηρά και 200 μέτρα από... ξενοδοχεία πέντε αστέρων! Και αυτό, σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας! Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. «Αν και η Σαντορίνη έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, το νερό εξαντλείται και η υφαλμύρωση προχωράει», λέει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Καμαρινόπουλος, τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας. «Γι’ αυτό σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αλλά κι αυτές προσκρούουν στην απαγόρευση του ίδιου Π. Δ.». «Ο Δήμος Θήρας έχει επανειλημμένα ζητήσει μια απλή τροποποίηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων και αφαλατώσεως», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θήρας κ. Αγγελος Ρούσσος. Το αίτημα, μάλιστα, έχει γίνει δεκτό και από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, ο οποίος με πρόσφατο έγγραφό του (Ιούλιος 2009) προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί την τροποποίηση του διατάγματος για τις ΖΟΕ Θήρας. «Εάν δεν τροποποιηθεί το διάταγμα της ΖΟΕ Θήρας ώστε να μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ, τότε θα συνεχίσει να λειτουργεί πέραν κάθε προθεσμίας ο ΧΑΔΑ παράνομα, χωρίς να μπορεί να παύσει και να αποκατασταθεί», σημειώνει, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο προστίμων από την Ε. Ε.

Τις ευθύνες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης. «Δεν δώσαμε τότε την πρέπουσα προσοχή για το ποιες χρήσεις θέλουμε πάνω στο νησί. Στη συνέχεια, για πολλά χρόνια είχαμε την τάση να αποσιωπούμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να τα πετάμε στην αυλή του παλατιού! Αγνοήσαμε ακόμη και πρόταση για ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα», υπογραμμίζει. Ο κ. Χάλαρης τονίζει ότι πρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να τροποποιήσει το Π. Δ., αλλά είναι ανάγκη και ο Δήμος Θήρας («στον οποίο έχουμε εκχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων») να προσδιορίσει το πού επιδιώκει να χωροθετήσει επεξεργασία απορριμμάτων.

«Είμαστε υπέρ της βιομηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και έχουμε προτάσεις. Υπάρχουν αρκετοί χώροι στη Ζώνη 3 του νησιού, αρκεί η κεντρική διοίκηση να τροποποιήσει το Διάταγμα», σημειώνει ο κ. Ρούσσος. Αίτημα το οποίο έμεινε στον αέρα τα προηγούμενα χρόνια... «Η μη προνοητικότητα του διατάγματος, που εκδόθηκε το 1990, δεν διευκολύνει τη τοποθέτηση στο νησί απαραίτητων εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας, όπως είναι η κάλυψη υδροδοτικών αναγκών», σημειώνει χαρακτηριστικά και ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος.

Μελέτες σκοπιμότητας
«Ειδικά για τις αφαλατώσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ μας ζητάει μελέτες σκοπιμότητας», λέει ο κ. Καμαρινόπουλος. «Ο νομός Κυκλάδων, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έχει κηρυχθεί από το 2007 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η λειψυδρία. Τι άλλη δικαιολόγηση χρειάζεται;» Το σίγουρο είναι ότι η τροποποίηση του Π. Δ. είναι επιτακτική και χωρίς αναβολή.





Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις Κυκλάδες
Οι ίδιοι υποψήφιοι όπως και στις εκλογές του 2007.
(τώρα, δηλαδή αν σχολιάσουμε ότι θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένο το κόμμα με το αποτέλεσμα -εκείνων- των εκλογών οπότε και κράτησε την ίδια συνταγή και τις ισορροπίες, κάποιοι θα (μας) κοιτάξουν λίγο στραβά; κι έτσι να το δείτε, πάλι φίλοι….)
Τυπικότερα πάντως σημειώνουμε οτι το ΚΚΕ δοκιμάζει στον νομό την ίδια σύσταση του ψηφοδελτίου που είχε "κατεβάσει" στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Υποψήφιοι είναι οι εξής :

Βαγγέλης Σιγάλας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων απο την Σαντορίνη
Χαράλαμπος Ζεπάτος, μηχανολόγος - μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου αιγαίου απο την Σύρο
Ιάκωβος Πρωτόπαπας, λιμενεργάτης, πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών απο την Τήνο
Ευαγγελία Ψαρά, εκπαιδευτικός απο την Νάξο
Κώστας Ροκόνιδας, εκπαιδευτικός απο την Πάρο.

Στο μήνημά τους οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στις Κυκλάδες καλούν τους Κυκλαδίτες ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω απο τον ΚΚΕ, στέλνοντας με την ψήφο τους ενα ηχηρό μήνυμα κατά του δικομματισμού.



Σήμερα «κληρώνει» και η ΝΔ, σίγουροι για την κάθοδό τους οι Γιάννης Βρούτσης και Σταμάτης Μαύρος που έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία μιας και ο χρόνος είναι περιορισμένος και υπολείπονται πλέον τρείς εβδομάδες,
ενώ σίγουρη θεωρείται η κάθοδος της Αργυρός Φίλη - πετροπούλου απο την Πάρο, προέδρου της ΗΑΤΤΑ (Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων) ενω, «παίζουν» τα ονόματα του Χρήστου Καφτηράνη, προέδρου της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, του Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, δημοσιογράφου απο την Σύρο, της Εμμανουέλας Κοντού προέδρου της τοπικής οργάνωσης της Μυκόνου κθώς και του Γιώργου Μητροπία, Νομαρχιακού Συμβούλου απο τη Σαντορίνη.




Σύμφωνα με πρόσκληση από το ΔΣ του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου
Σας ενημερώνουμε ότι,

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λουκά & Ε. Μπελλώνια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του
Καθηγητού WALTER FRIEDRICH :
με θέμα και τίτλο,
SANTORINI
Volcano – Natural History – Mythology
σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 20.30
που θα πραγματοποιηθεί στο
Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Από το βιογραφικό του κ. Φρίντριχ μαθαίνουμε ότι,

Ο καθηγητής Βάλτερ
Φρίντριχ είναι διάσημος γεωλόγος και αρχαιολόγος ,μέχρι και φέτος
δίδασκε γεωλογία στο παν/μιο του ΄Αρους στη Δανία.
Στη Σαντορίνη για πρώτη φορά ήρθε το 1975 και απο τότε την επισκεPτεται συχνά με την οικογένεια του ,φοιτητές και φίλους.
Στο βιβλίο του συνδυάζει τη συγκίνηση της επιστημονικής ανακάλυψης με μια
Eκλαϊκευμένη παρουσίαση της γεωλογίας, αρχαιολογίας, ιστορίας των ανθρώπων και του κλίματος του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης.
Με περιεκτικότητα παρουσιάζει την ιστορία του ηφαιστειογενούς νησιού, αλλά και τις τελευταίες ανακαλύψεις όπως η ανακάλυψη δέντρων ελιάς που θάφτηκαν από την έκρηξη, που δίνει τη δυνατότητα μιας ακριβής χρονολογίας της ηφαιστειακής
καταστροφής. Επιπλέον προσπαθεί να προσδιορίσει κάποια γεωλογικά ευρήματα, όπως η κόκκινη λάβα κ.α που εμφανίζονται στα φρέσκο της εποχής του χαλκού,
με υπάρχουσες λεπτομέρειες του σημερινού τοπίου της Σαντορίνης.





Πρόσκληση για την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του κ. Βάλσαμου Πιτσικάλη, Κοινοτικού Συμβούλου της Οίας - Θηρασιάς καθώς και συγγραφέα, μας εστειλε η Κοινότητα της Οίας που διοργανώνει την εκδήλωση.
Το βιβλίο εχει τίτλο « Των Ανθρώπων και του Τόπου » και η παρουσίαση θα γίνει αυριο Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009, στις 18.30, στο Πανηγυρόσπιτο του Αγίου Γεωργίου Οίας
.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
· Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας κ. Γεώργιος Χάλαρης
· Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. της Επαρχίας Θήρας κ. Δημήτρης Μηνδρινός
· Το μέλος του Δ.Σ. της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών κ. Γιάννης Νοητάκης
· Η δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος Π.Π.Σ.Ο. κ. Σοφία Κίτσου
· Ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πράσσος

Για το βιβλίο και τον ποιητή θα μιλήσει
η συγγραφέας κ. Καδιώ Κολύμβα

Συντονιστής ο Διευθυντής της Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα»
κ. Εμμανουήλ Αντ. Λιγνός






Το λογιστικό γραφείο της κ. Λίτσας Πετίνη Καφιέρη με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει ότι
Σε συνεργασία με την εταιρία Bussiness n Development θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα με θέμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ , αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στην 13.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Δαίδαλος στα Φηρά.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους πελάτες του γραφείου και σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.







Με παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός, με αφορμή όμως την επίσημη έκδοση ανακοίνωσης … επανερχόμαστε στο θέμα, και μάλιστα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μανώλη Αργυρό, διευθυντή του ΣΔΕ (Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας) Σύρου που μας ενημέρωσε για την λειτουργία αυτού του σχολείου και στη Σαντορίνη.
Αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως πρόκειται για μια διαφορετική εντελώς εκπαιδευτική διαδικασία που δεν συνδέεται με την ύλη, το μοντέλο και το πρόγραμμα του -κανονικού- γυμνασίου που απευθύνεται σε εφήβους,
το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν κλείσει τα 18

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Για μια νέα ευκαιρία...

Πέρυσι ξεκίνησε τη λειτουργία του στο νομό Κυκλάδων Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, με έδρα τη Σύρο και τμήματα εκτός έδρας στα νησιά Τήνο, Νάξο και Θήρα.

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας:

Απευθύνεται μόνο σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
Παρέχεται τίτλος ισότιμος με το απολυτήριο Γυμνασίου, σε 2 χρόνια,
Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα ως Παρασκευή για 25 ώρες την εβδομάδα.
Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται στο Σχολείο.
Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.
Η φοίτηση είναι δωρεάν.


Οι εγγραφές ξεκίνησαν, για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για το Δήμο Θήρας, 3ο Γραφείο Β/θμιας Εκπαίδευσης, τηλ 22860-23990 και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θήρας, κο Λευτέρη Καφιέρη, τηλ. 22860-31075





Δελτίο Τύπου, ενημέρωση, σχετικά με τις τελευταίες δραστηριότητές της καθώς και την 13η Συνάντηση - Ημερίδα που πραγματοποίησε στην Σχοινούσα και την εκδρομή - επίσκεψη στην Ηρακλειά,
μας απέστειλε η ΕΝΩΣΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ( Ε.ΚΥ.Τ.)

Το θέμα που συζητήθηκε στην ημερίδα ήταν "Νησιωτικότητα: Ωφελήματα από προγράμματα της Ε.Ε. και προβλήματα υλοποίησής τους».




Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου που λάβαμε,

Στη Σχοινούσα πραγματοποιήθηκε η 13η Τακτική Συνάντηση των Μελών της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου ( Ε.ΚΥ.Τ.), το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανώτρια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, στο Πνευματικό Κέντρο της Σχοινούσας.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θεοδόσης Σκαρλάτος, ο εφημέριος Σχοινούσας Ιερομόναχος π. Φιλάρετος Θηραίος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουσιωτών κ. Ακαθή Νομικού, ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Σχοινούσα και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας παραχώρησαν συνέντευξη στους Κυκλαδίτες δημοσιογράφους και έδωσαν στοιχεία για την επικρατούσα κατάσταση στο νησί στα θέματα υγείας, παιδείας και συγκοινωνίας, ενώ επισήμαναν τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα της Σχοινούσας, που είναι η κατασκευή του νέου λιμανιού και η ασφαλτόστρωση των κύριων χωμάτινων δρόμων, μήκους μόλις έξη χιλιομέτρων, που παρεμποδίζονται από τη Β΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία επί δεκαετία δεν ολοκληρώνει τις σωστικές ανασκαφές στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποπερατωθεί το λιμάνι και να υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των ποντισμένων ογκολίθων και οι χωμάτινοι δρόμοι να καταστούν αδιάβατοι. Αποφασίσθηκε η έκδοση. Ψηφίσματος διαμαρτυρίας και συμπαράστασης.

Το απόγευμα στο εντυπωσιακό και εξοπλισμένο Πνευματικό Κέντρο, μετά τον εσπερινό στο παρακείμενο παρεκκλήσι του αγίου Φιλαρέτου, διεξήχθησαν οι εργασίες της καθιερωμένης ετήσιας Ημερίδας της Ε.ΚΥ.Τ. με θέμα: «Νησιωτικότητα: Ωφελήματα από προγράμματα της Ε.Ε. και προβλήματα υλοποίησής τους».

Μετά την προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σχοινούσας κ. Θεοδόση Σκαρλάτο και τον Εφημέριο π. Φιλάρετο Θηραίο και την αντιφώνηση του Προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Εμμανουήλ Λιγνού, την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας.

Στη συνέχεια, οι κύριοι ομιλητές κ. και κ. Γεώργιος Πουσσαίος, Δήμαρχος Ιητών, Αγγελική Συνοδινού, Δήμαρχος Σερίφου, Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Κιμώλου και Γεώργιος Χάλαρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας – Θηρασίας, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους με εξαιρετική σαφήνεια και πληρότητα, ενώ παρεμβάσεις έκαμαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας κ. Νίκος Συρμαλένιος και ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ενώ ο Αντινομάρχης κ. Λάζαρος Θεόφιλος συνόψισε τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των ομιλητών.

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν ο Αντινομάρχης κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου κ. Στέφανος Λέπουρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων ( Ο.ΝΑ.Σ.) κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων ( Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων ( Ο.ΠΑ.Σ.) κ. Γεώργιος Πούλιος, ο Κυκλαδίτης Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Μαρμαράς, ο Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της αντίστοιχης Ένωσης Κρητικού Τύπου κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, πολλοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Κυκλαδικών Συλλόγων, που είναι συγχρόνως και εκδότες συλλογικών εντύπων και κάτοικοι της Σχοινούσας.

Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάσθηκαν από το επιβλητικό Πνευματικό Κέντρο Σχοινούσας, δημιουργός του οποίου είναι ο Εφημέριος της Σχοινούσας Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αρχιμ. π. Φιλάρετος Θηραίος.

Την ευθύνη οργάνωσης της εκδρομής είχε η Γενική Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Χαρίκλεια Χιόνη – Ζαμάνου, την ευθύνη των τοπικών οργανωτικών είχαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θεοδόσης Σκαρλάτος, ο Εφημέριος π. Φιλάρετος Θηραίος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουσιωτών κ. Ακαθή Νομικού, η Γραμματέας της Κοινότητας κ. Ευαγγελία Κωβαίου και η υπάλληλος του Κ.Ε.Π. κ. Φωτεινή Βγόντζα, ενώ τη γενική εποπτεία είχε ο Αντινομάρχης Κυκλάδων και επίτιμος Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Λάζαρος Θεόφιλος.


Εκδρομή – Επίσκεψη στην Ηρακλειά

Την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν εκδρομή – επίσκεψη στην Ηρακλειά, κατά την οποία παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο λιμάνι, προεξάρχοντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας και Εφημέριου Ηρακλειάς Αρχιμ. π. Σπυρίδωνα Δεναξά, συνιερουργούντος του Εφημέριου Ποταμού Αμοργού Πρεσβ. π. Γεωργίου Κωβαίου. Ο Ηγούμενος π. Σπυρίδων στο μεστό κοινωνικού περιεχομένου κήρυγμά του μίλησε για την κοινωνικότητα και την αγάπη και πρόσφερε, μετά τη θεία λειτουργία, καφέ και αναψυκτικά σε παρακείμενο εστιατόριο.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Φάνης Γαβαλάς, η Γραμματέας κ. Ντιάνα Γαβαλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλειωτών κ. Άγγελος Κωβαίος υποδέχθηκαν στην προβλήτα τους Επισήμους και τους Δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσαν για τα αξιοθέατα του νησιού, την πειραματική εγκατάσταση αφαλάτωσης στη θάλασσα κ.ά.


Ψήφισμα συμπαράστασης στον Πρόεδρο της Κοινότητας και
στους Κατοίκους της Σχοινούσας.

Οι Κυκλαδίτες δημοσιογράφοι, κατά τη 13η Τακτική Συνάντηση – Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχοινούσα, στις 5 Σεπτεμβρίου, και οι λοιποί παρευρεθέντες σ’ αυτή, με ομόφωνη απόφασή τους, ψηφίζουν τα ακόλουθα:

Διαδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον Πρόεδρο της Κοινότητας και στους Κατοίκους της Σχοινούσας και καλούν τον Υπουργό Πολιτισμού και την Προϊσταμένη της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να δώσουν λύση στο πρόβλημα της κατασκευής του νέου λιμανιού και της ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου, μήκους μόλις έξη χιλιομέτρων, τα οποία παρεμποδίζονται από τη μη ολοκλήρωση, επί χρόνια, των σωστικών ανασκαφών στην περιοχή.

Οι απομονωμένοι ηρωικοί Κάτοικοι της Σχοινούσας δικαιούνται να έχουν και λιμάνι και ασφαλτοστρωμένους δρόμους.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) Εμμανουήλ Λιγνός