Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2012

προτάσεις για την έξοδο της βραδιάς της πρωτοχρονιάς

Πολλές και καλές οι επιλογές για την βραδινή έξοδο όσων επέλεξαν να μείνουν στην Σαντορίνη φέτος την πρωτοχρονιά. Μερικές από αυτές σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Αηδόνι
Το κοσμικό κέντρο Αηδόνι στον Εξωμύτη του Εμπορείου σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αλλά και το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου του 2013 σε ένα πρόγραμμα με νησιώτικη και λαϊκή μουσική.
Στο νησιώτικο πρόγραμμα ο Σπύρος Βασάλος με τα Αηδονάκια του ενώ στο λαϊκό ο Δημήτρης Παπαγεωργίου στην κιθάρα και το τραγούδι, και οι Αργύρης Ντίνας και Ντίνα Κατζίλα στο τραγούδι.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 81906, 82458 και 6946 735456

Καλλίστη
Το εστιατόριο – ταβέρνα «Καλλίστη» στην πλατεία του Πύργου θα παραμείνει ανοιχτή τις γιορτές παρέχοντας στην πελατεία της ψητά κρεατικά, μεζέδες για την παρέα, αλλά και μαγειρευτά φαγητά. Τις Παρασκευές στο ζωντανό πρόγραμμα ο Μανώλης Φύτρος με την παρέα του.
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 34108

Η καλύβα του Καλύβα
Το ψητοπωλείο «η καλύβα του Καλύβα» στον Κουλούμπο της Οίας θα παραμείνει ανοιχτή φέτος τις γιορτές παρέχοντας στους πελάτες της ολόφρεσκα κρεατικά στην σούβλα και την σχάρα, σπιτικά ορεκτικά και ντόπιο κρασί. Επίσης δέχεται και παραγγελίες για αρνάκι και κοντοσούβλι.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 71558 και 6981 566876

Καπετάν Λοίζος
Το εστιατόριο – ταβέρνα «καπετάν Λοίζος» στην παραλία του Μονόλιθου, είναι ανοιχτό τον χειμώνα κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ προσφέροντας στον κόσμο του ο νέο χειμωνιάτικο μενού του που βασίζεται στα ψητά κρεατικά και τα μεζεδάκια για την παρέα. Ανοιχτά και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 31063 και 6976 862825

Κυρά Νίκη
Το εστιατόριο «Κυρά Νίκη» στο εμπορικό κέντρο του Καρτεράδου, σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και να υποδεχθείτε τον νέο χρόνο με το νέο του γιορτινό μενού που περιλαμβάνει αρνάκια, γουρουνοπούλες αλλά και σπέσιαλ μεζεδάκια!
Στην μουσική ο Μανώλης Φύτρος σε ένα πρόγραμμα με νησιώτικά και ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και τα .. κάλαντα για να υποδεχθείτε την νέα χρονιά με τις καλύτερες ευχές!
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 25146

Μαριώ Νο1
Το εστιατόριο ψαροτεβέρνα Μαριώ Νο1 στην παραλία της Αγίας Παρασκευής στον Μονόλιθο θα παραμείνει ανοιχτό τις γιορτές προσφέροντας στην πελατεία του τις τοπικές του σπεσιαλιτέ και τα παραδοσιακά του μεζεδάκια.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 32000 και 31572

Ταβέρνα Δημήτρης
Η «ταβέρνα Δημήτρης» στην περιοχή Αβίς στο Καμάρι σας καλεί να γιορτάσετε μαζί της το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Η «ταβέρνα Δημήτρης» αναλαμβάνει να υποστηρίξει κοσμικές εκδηλώσεις και event στην ανακαινισμένη αίθουσά της.
Στην «ταβέρνα Δημήτρης» έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε τις σπιτικές γεύσεις του και την φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού.
Στο μουσικό πρόγραμμα, ο Χαράλαμπος Καραμολέγκος στο βιολί και ο Ανδρέας Καραμολέγκος στο μπουζούκι.
Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 32748 και 6932 620186

Tabasco
Το «εστιατόριο – πιτσαρία Tabasco» στο Εμπορικό κέντρο του Καρτεράδου, σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του την ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς από τις 21.00 με ζωντανή μουσική,
ενώ μας ενημερώνει ότι το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο από τις 21.00 το δείπνο σας συνοδεύει ζωντανή μουσική!
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις : 22860 23606

Η ταβέρνα Πύργος στον Πύργο μας ενημέρωσε ότι θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου.

την Κυριακή 13.1 η ετήσια καθιερωμένη γιορτή της ένωσης πολυτέκνων Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση κοπής  της Πίττας του συλλόγου μας  την Κυριακή  13  Ιανουαρίου 2013 και ώρα 16:00 μ.μ στο Μπελώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά .
Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων,  Τ.Ε.Ε παιδιά πολύτεκνων οικογενειών καθώς και οι επιτυχόντες σε  ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Επίσης θα βραβευθούν προσωπικότητες του τόπου μας για την προσφορά τους στον Σύλλογό μας και την κοινωνία.
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσής μας.
Στο τέλος θα δοθούν δώρα για όλα τα μικρά παιδιά των πολυτέκνων.
Η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως. 

οι «ενδιάμεσες» εκλογές για τους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες

Οδηγίες για την εκλογή των νέων μελών των συλλογικών οργάνων των Δήμων
και των Περιφερειών της χώρας απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς στις
31/12/2012 λήγει η πρώτη θητεία των αιρετών που ορίστηκαν για τις θέσεις των Αντιδημάρχων και των Αντιπεριφερειαρχών.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου θα πρέπει να διενεργηθεί η
εκλογή των νέων μελών για τη δεύτερη περίοδο, που αφορά στο χρονικό
διάστημα από 1/1/2013 μέχρι 31/8/2014 (μετά τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2014,  για τους Δήμους και τις Περιφέρειες)

Η εκλογή των προεδρείων των 325 δημοτικών συμβουλίων και των μελών των
επιτροπών (οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής) θα γίνει
την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι ο νόμος, τυπικά, προβλέπει την εν λόγο εκλογική διαδικασία για την πρώτη Κυριακή του χρόνου.

η μεγαλύτερη παρέα που είπε φέτος τα κάλαντα..!

 Την μεγαλύτερη παρέα που είπε φέτος, παραμονή των Χριστουγέννων, τα κάλαντα σε σπίτια και επιχειρήσεις της Σαντορίνης είχαμε την ευκαιρία να απολαυσουμε την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια της .. περιοδείας τους στο εμπορικό κέντρο του Καρτεράδου!

Η γιορτινή συντροφιά με τις όμορφες Αγιοβασιλιάτικες στολές, αποτελούνταν από 15 νέους και νέες που μένουν στο νησί, οι οποίοι μάλιστα για τις ανάγκες των μετακινήσεών τους εκείνη την ημέρα χρειάστηκαν .. μίνι βαν!
Το λιγότερο που μπορούμε να ευχηθούμε, και του χρόνου!

ένα ποίημα γραμμένο για τον Πύργο της Σαντορίνης ….

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν απο τον Δεκέμβρη του 2010 οπότε και έφυγε απο κοντά μας «ενα λαμπρό πνεύμα» όπως χαρακτηρίστηκε απο όσους τον γνώρισαν, ο Δημήτρης Γκλαβάς, συνταξιούχος του ΟΤΕ αλλά και δεινός δημιουργός στοίχων και ποιημάτων εμπνευσμένων από και γραμμένων σε ένα μεγάλο μέρος τους για την Σαντορίνη και τους ανθρώπους της.



Σύμφωνα με τους οικείους του, η συγκεκριμένη του αυτή ενασχόληση, ξεκίνησε από την νεότητά του και συνεχίστηκε ως χόμπι μέχρι το τέλος της ζωής του. Στο πλαίσιο ενός απολογισμού αυτής του της δραστηριότητας μπορούν να μετρηθούν εκατοντάδες ποιήματα, ποικίλου χαρακτήρα μα κυρίως εύθυμου και σατυρικής διάθεσης, με θέματα από τους τόπους τους οποίους επισκεπτόταν, τους ανθρώπους τους οποίους συναντούσε, αλλά και την επικαιρότητα της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα ποιήματά του, γραμμένα για ο νησί και τους ανθρώπους του, διακινούνταν χέρι με χέρι ή, και με την βοήθεια της τεχνολογίας σε πολλές περιπτώσεις, τα οποία άρεσαν πολύ στους αναγνώστες τους που τον παρότρυναν να συνεχίσει να δημιουργεί κι άλλα, πληροφορώντας τον παράλληλα για πολλά από τα γεγονότα του νησιού. Άλλωστε και λόγο προβλημάτων με την υγεία του, τα τελευταία χρόνια, είχε αποσυρθεί στο σπίτι του στον Πύργο, απ όπου και πληροφορούνταν τα δημόσια δρώμενα του νησιού, για να σχολιάσει και καυτηριάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο..

Κατά την διάρκεια της λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε απο την οικογένειά του στην μνήμη του στην εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου στον Πύργο καθώς και στην αίθουσα της Santo Wines την  Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε το ποίημά του «ο Πύργος και οι Πυργιανοί» γραμμένο για τον Πύργο της Σαντορίνης, τόπο καταγωγής της συζύγου του, χωρίο στο οποίο έζησε πολλά χρόνια της ζωής του και το αγάπησε πολύ.  


Στο ποίημα «ο Πύργος και οι Πυργιανοί» είχε γράψει :  

Του πύργου Θήρας έφτασαν ψηλά οι μετοχές του,
Οι πλέον περιζήτητες είναι οι περιοχές του.
Τον προτιμούν καλύτερα απ όλα τ άλλα μέρη
Για τις πολλές τις ομορφιές που έχει και διαφέρει.

Έχει πολλές μικροχαρές, ο Πύργος να απολαυσεις
Φλώρια και κοκκινόσκουφα, στις λίμνες, για να πιάσεις.
Να φέρεις βόλτα το βουνό, το γάιδαρο άμα ζέψεις
Και μανιτάρια όταν θες, να βγείς και να μαζέψεις

Δεν είν’ τουριστικό χωριό, μα είναι ευλογημένο
Τον κάθε επισκέπτη του αφήνει γοητευμένο.
Έτσι την έπαθα κι εγώ, όταν τον πρωτοείδα
Αμέσως τον αγάπησα τον έκανα πατρίδα!

Όλοι στον πύργο γενικώς, περνάμε αγαπημένοι
Αριστεροί και Δεξιοί είμαστε μονιασμένοι.
Ετούτο το μικρό χωριό χαρίσματα έχει τόσα
Που μας κρατάει στοργικά στην αγκαλιά, σαν κλώσα.

Το ηφαίστειο και τους σεισμούς, κανένας δεν φοβάται
Αυτά τον νανουρίζουνε το βράδυ όταν κοιμάται.
Στου ταξιάρχη σύσσωμοι μέρα της επετείου
Την φάβα απολαμβάνουμε στις όχθες του ηφαιστείου!

Ποτέ του πύργου το χωριό κανένας μην αφήσει
και τούτον τον επίλογο, να μην τον λησμονήσει
ανήκουμε στους τυχερούς που ζούμε Σαντορίνη
καλά Χριστούγεννα αδελφοί, και επι γής Ειρήνη!!!

Δημήτριος Γκλαβάς.

ξενοδοχεία της Σαντορίνης στην διεθνή λίστα με τα καλύτερα, για μια ακόμη φορά….

Τέσσερα ξενοδοχεία από την Ελλάδα κατατάσσονται στη λίστα με τις 500 καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του κόσμου για το 2013 σύμφωνα με το διεθνούς εμβέλειας περιοδικό Travel & Leisure.  Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν πρόκειται για: το Katikies Hotel (93.7), τo King George-89.09 (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της Eurobank με τη Λάμψα -ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία της οικογένειας Λασκαρίδη- η τελευταία έχει αναλάβει τη μίσθωση του King George ), το Vedema A Luxury Collestion Resort (88.73)  και το Grande Bretagne (88.62)!

απόπειρα ληστείας σε ΑΤΜ στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Κυκλάδων :

Απόπειρα ληστείας σε τραπεζικό κατάστημα στην Θήρα      Στις 27-12-2012/07.50 άγνωστος δράστης φορώντας κουκούλα (τύπου full face) εισήλθε από παράθυρο σε κατάστημα τράπεζας στην Θήρα, το οποίο βρίσκονταν εκτός λειτουργίας και με την απειλή όπλου αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό. Ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού της τράπεζας και άμεσα έφτασε στο σημείο περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, στην θέα του οποίου ο δράστης με την βοήθεια συνεργού του (τσιλιαδόρου) τράπηκαν σε φυγή. Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.


συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, συνεδρίασε πριν απο λίγες ημέρες στη Σύρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανάμεσά τους και ο Αντιπεριφερειάρχης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ενέκριναν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό του 2013 καθώς και την τροποποίηση του προϋπολογισμού για το έτος 2012.

Ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε και έγινε ομόφωνα δεκτό από το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους των ενοικίων, να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου ο οποίος θα αγοραστεί για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου.

Χ. Κόκκινος για το Περιφερειακό Συμβούλιο (15.12)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο (15-12-2012) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με ψήφους της Περιφερειακής Αρχής και της Μείζονος Μειοψηφίας) η «Στρατηγική της ΠΝΑ για τον Τουρισμό και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής της ΠΝΑ».
Η περιφερειακή παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, με διαρκείς ανακοινώσεις της και με την πρωτοβουλία που πήρε εδώ και έξι μήνες, ζήτησε να συζητηθεί και να οργανωθεί από την ΠΝΑ η Τουριστική Προβολή των νησιών μας , να αξιοποιηθούν άμεσα τα 3,85 εκ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα και να εκπονηθεί η στρατηγική για τη βαριά βιομηχανία του Αιγαίου.
Ψήφισε το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης στο οποίο προστέθηκαν  οι απόψεις της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ και ζήτησε το Σχέδιο να προσαρμόζεται και να αλλάζει όταν είναι ανάγκη.
Ο Τουρισμός στηρίζεται στην οργάνωση, την ευελιξία , τη διαφάνεια και τη συλλογική προσπάθεια.
Επίσης ζήτησε να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ για την Τουριστική Προβολή, ενώ εκφράσαμε τη διαφωνία μας για το λογότυπο (brand name) της ΠΝΑ που εμφάνισε η κα Φτακλάκη, διότι είναι ασαφές και ΄΄εμποδιζει΄΄ τη συνέχεια της εθνικής και περιφερειακής προσπάθειας για τον Τουρισμό.
Είναι κοινωνική και αναπτυξιακή απαίτηση να περάσει η περιφερειακή αρχή  από τη θεωρία στην πράξη. Οι νησιώτες μας περιμένουν χειροπιαστά αποτελέσματα και βαρέθηκαν τις ατελείωτες συζητήσεις. Είναι η ώρα των έργων.
Τέλος η παράταξη μας με επόμενο δελτίο τύπου, θα απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, μόνιμους εκφραστές της άρνησης και της παραπληροφόρησης.

Χ. Κόκκινος – απάντηση στον συνδιασμό «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου,

Είναι χαρακτηριστικό ιδίωμα των κομμάτων της αριστεράς να επιδιώκουν να δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, να παραπληροφορούν και να υπονομεύουν χωρίς να διατυπώνουν κάποια θετική πρόταση.
Είναι λυπηρό η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση ( ΚΚΕ) να ΄΄ταμπουρωνεται΄΄ σε δογματικό και ξεπερασμένο πολιτικό λόγο , αρνούμενο μόνιμα κάθε συλλογική ενέργεια.
Είναι ακόμα πιο θλιβερό , στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Πολίτες Κόντρα στο Καιρό) να επιδιώκουν να καλύψουν την έλλειψη προτάσεων με στείρα κριτική, χωρίς να έχουν σωστή  ενημέρωση.
Αυτό φάνηκε και στη συζήτηση για την Τουριστική Στρατηγική και την Προβολή της ΠΝΑ στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο. Αγνοούν ηθελημένα(;) οι εκπρόσωποι της αριστεράς, τις προσπάθειες που έγιναν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα την περίοδο 2004-2009 όταν για πρώτη φορά και μετά από ουσιαστικό διάλογο  με τους φορείς των νησιών  μας και σε συνεργασία με το νεοσυσταθέν Υπουργείο Τουρισμού , προωθήσαμε με επιτυχία την τουριστική ανάπτυξη και προβολή των νησιών μας. Επενδύσαμε στην καινοτομία , στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών , είχαμε εντυπωσιακή παρουσία στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις , προωθήσαμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με συγκεκριμένα έργα και δράσεις βελτιώσαμε τη ζωή των μόνιμων κάτοικων και στείλαμε το μήνυμα στους εκατομμύρια επισκέπτες ότι το Νότιο Αιγαίο είναι ένας ασφαλής προορισμός που έκτος από τις φυσικές ομορφιές έχει Ιστορία και Πολιτισμό. Η αύξηση της Τουριστικής κίνησης στη χώρα μας και στα νησιά μας, αποδεικνύει την επιτυχία των προσπαθειών μας και δίνει και την απάντηση στα ερωτήματα τους. Ενώ όλοι περίμεναν κάμψη του τουρισμού μετά την επιτυχημένη ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, συνέβη το ακριβώς αντίθετο στη χώρα μας και στα νησιά μας.

ανακοίνωση (απάντηση) της «Λαικής Συσπείρωσης» στον συνδιασμό «νέα εποχή για τα νησιά»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, πιστός εκφραστής των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων όπως άλλωστε το κόμμα του η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  που εκφράζονται πολιτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ είναι αυτονόητο ότι αγωνιά να εφαρμοστεί με τη συμφωνία όλων, το τερατούργημα που ψήφισαν για τον Τουρισμό το οποίο παραδίδει άνευ όρων τις ζωές των νησιωτών κ των εργαζομένων σ’ αυτόν, βορά στην σαρκοβόρα ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των αφεντικών του.

Στον στόχο του να δημιουργήσει συγχύσεις, ταυτίζοντας τη συνεπή φιλολαϊκή στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις συνεχείς φιλοεπιχειρηματικές κωλοτούμπες της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό ΣΥΡΙΖΑ», απαντάμε.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η ΜΟΝΗ πολιτική δύναμη στην Τοπική Διοίκηση που στον αντίποδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που καταστρέφει μαζικά τους λαούς σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνει ως μοναδική διέξοδο για τα νησιά μας όπως και για όλο τον λαό της χώρας μας έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα είναι ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Δηλαδή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων ώστε ο πλούτος που παράγουμε οι εργαζόμενοι, αντί να διαλύει τις ζωές μας για να κάνει πιο «ανταγωνιστικό» το μεγάλο κεφάλαιο που συσσωρεύει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι κλεμμένης εργασίας, να επιστρέφει αυτός ο πλούτος με κεντρικό σχεδιασμό, στους ίδιους τους εργαζόμενους κ στις σύγχρονές ανάγκες τους.

Είμαστε σίγουροι ότι οι απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις που έκαναν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον Τουρισμό, δημιούργησε πανικό στον Χαράλαμπο Κόκκινο όπως και στους φίλους του μεγαλοξενοδόχους που ήρθαν να παροτρύνουν το πολιτικό τους προσωπικό να υλοποιήσουν άμεσα το Τερατούργημα.

Σωστός ο πανικός απ’ την μεριά τους. Νιώθουν ότι ο λαός σύντομα θα διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Εμείς θα είμαστε δίπλα του για να τον βοηθήσουμε να τα καταφέρει. 

Γ. Βρούτσης για την «βοήθεια στο σπίτι» και την «Αριάδνη»

Σύμφωνα με ανακοινώσεις (28 και 29.12) του Υπ. Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων με την ΝΔ, Γιάννη Βρούτση,

Tην αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφάλισε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης: 
«Αφήνουμε το 2012 με την επιτυχή έκβαση της αποδέσμευσης κοινοτικών πόρων ύψους 60 εκατ. ευρώ υπέρ της χώρας. 
Η έγκριση πληρωμής επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το υπουργείο, για τη μετάβαση  σε ένα βιώσιμο σύστημα «Κατ΄ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία,  συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.                                                                                  
Το Υπουργείο Εργασίας, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, επικεντρώνει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Η μεθοδικότητα και η συνέπεια των ενεργειών του υπουργείου μας αλλά και η πλήρης ανταπόκριση στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα θέσπισης θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, έκδοσης υπουργικών αποφάσεων καθώς και στις απαιτήσεις του σχετικού ελέγχου, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο φορέα αξιολόγησης διεθνούς κύρους, οδήγησε στην άρση των εμποδίων συγχρηματοδότησης και στην αποδέσμευση των παραπάνω πόρων.


Το πλαίσιο ανάπτυξης του δικτύου «Αριάδνη» για την οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ.  Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης) κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.
Με την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.
Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων. 
Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα δομημένο σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.
Λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κ.λπ.), περιλαμβάνει οριακές προσαρμογές των διοικητικών διαδικασιών – χωρίς καμία δημοσιονομική δαπάνη - ενώ η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2012

το μαγικό ταξίδι της Ευγενίας στις 27 και 28.12 στο Μπελλώνειο

Η παιδική παράσταση το μαγικό ταξίδι της «Ευγενίας» θα παρουσιαστεί το διήμερο 27 και 28 Δεκεμβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο στα Φηρά.
Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και έχει ελεύθερη είσοδο.
Ώρα έναρξης στις 16.00. Η διάρκεια της παράστασης είναι 65 λεπτά.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος στην Αθήνα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου 104 στο Γκάζι.

Συντελεστές :
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Κωτσάκος
Πρωτότυπη Μουσική: Πλάτων Τσαμαδός, Ρωμανός Καλοκύρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαρία Γοζαδίνου
Σκηνικές Κατασκευές: Γιώργος Κωτσάκος, Γιώργος Σταματόπουλος
Υλοποίηση Κοστουμιών: Ολυμπία Χριστοφορίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρωμανός Καλοκύρης, Ιωάννα Μάντζαρη, Προμηθέας Νεραττίνι – Δοκιμάκης, Ουρανία Φουρλάνου. 

Σύμφωνα με το στόρυ,
Μια μικρή ντεντέκτιβ, η Ευγενία, που μισούσε τα βιβλία, αποκοιμιέται προσπαθώντας να διαβάσει και βλέπει στον ύπνο της τον χειρότερό της εφιάλτη! Βρίσκεται κλειδωμένη στην Παλιά Βιβλιοθήκη και ο μόνος τρόπος για να βγει είναι να βρει το μαγικό Βιβλίο της Σοφίας! Τι γίνεται όταν ξάφνου ζωντανεύουν μέσα από τα βιβλία ο Δον Κιχώτης-ο Παράφρων Παράφωνος Ιππότης, ο Ηρακλής και ο Άτλας, η Νυσταγμένη Ωραία Κοιμωμένη, ο Μπετόβεν και πόσοι άλλοι ήρωες; Τι θα συμβεί όταν κάποιες περίεργες συναντήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή της; 

Κυριακή, Δεκεμβρίου 23, 2012

ελαιόλαδο Σαντορίνης !

Το δικό τους λάδι για τις ανάγκες της οικογένειάς τους -ή και των φίλων τους- έχουν φτάσει στο σημείο να παράγουν αρκετοί πλέον κάτοικοι της Σαντορίνης μετά τις συστηματικές προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει πρίν απο μερικά χρόνια και συνεχίζονται, με σκοπό την ανάπτυξη ελαιόδεντρων στο νησί.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους αλλά και τους ιδιώτες που ασχολούνται με την εν λόγο καλλιέργεια, η γεωγραφική θέση αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί είναι ιδανικές για την ανάπτυξη ελαιόδεντρων που μπορούν να αποδώσουν μια εξαιρετική σε ποιότητα και ποσότητα παραγωγή.
Άλλωστε, η σημερινή εμπειρία όσο και οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν οτι στην Σαντορίνη απο τους προϊστορικούς χρόνους ευδοκιμούσε η καλλιέργεια της ελιάς, κάτι που πιστοποιούν αρχαιολογικά ευρήματα με αποτυπώματα κλαδιών και φύλλων ελιάς σε πετρώματα και αποξηραμένες γεωμάζες, αλλά και τα ειδικά γι αυτόν το σκοπό πιθάρια για την αποθήκευση του λαδιού που έχουν βρεθεί στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.
Η Σαντορίνη δε, βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με την Μεσσηνία που φημίζεται για την μεγάλη της παραγωγή σε λάδι, ενώ, και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων δεν λείπουν τα νησιά που έχουν αναγνωρισμένη και ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου όπως η Σίφνος.

Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί έχει εξαπλωθεί σε βαθμό τέτοιο με βάση τον οποίο θα μπορούσαμε μα μιλήσουμε για νέα «τάση» στην ζωή και καθημερινότητα των αγροτών, οι οποίοι μεταξύ των υπολοίπων καλλιεργειών για τις οποίες φημίζεται το νησί (ντοματάκια, κρασί, φάβα, καθώς και τα μικρόκαρπα χαρακτηριστικά οπωροκηπευτικά) φροντίζουν και για την ποιοτική και ποσοτική απόδοση των ελαιόδεντρών τους, τα οποία είναι είτε «φυτεμένα» με τον κλασικό για άλλες περιοχές τρόπο των συστάδων το ένα κοντά στο άλλο, είτε έχουν τοποθετηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελούν μια συμπληρωματική «διακόσμηση» στα χωράφια των αγροτών.
Το βέβαιο είναι πάντως, και σε συνδιασμό με την εποχή που διανύουμε, ότι το ενδιαφέρον των αγροτών του νησιού, ολοένα και αυξάνεται για την όμορφη, παραγωγική και ευλογημένη ελιά…

Υπολογίζεται ότι στην Σαντορίνη υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 70.000 (!)  «ρίζες» της ποικιλίας της «λαδοελιάς», ελαιόδεντρων δηλαδή που παράγουν μεγάλες ποσότητες της -κατά κανόνα- μαύρης μικρόκαρπης ελιάς, από την οποία παράγεται το λάδι, γεγονότα και αριθμοί που επιβεβαιώνουν και «κερδίζουν το στοίχημα» που είχε τεθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους πρίν από χρόνια, ότι η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στο νησί μπορεί να πάει πολύ καλά και να συμβάλει με αξιοσημείωτο τρόπο τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στην οικιακή οικονομία.

Μεταξύ των ανθρώπων που πίστεψαν και συνέβαλαν καθοριστικά τα τελευταία 10 χρόνια στην ανάπτυξη των ελαιόδεντρων στην Σαντορίνη είναι ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Σιγάλας ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελιά αποτελεί το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για το νησί, που της παρέχει ένα φυσιολογικό περιβάλλον για να καρποφορήσει.
Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, η καλλιέργεια της ελιάς δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο και χρόνο από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ή ερασιτέχνες καλλιεργητές, από την στιγμή που το δέντρο θα «ριζώσει» και θα αρχίσει να παράγει καρπούς, ενώ η συγκομιδή τους γίνεται αυτήν την εποχή, σε χρόνο δηλαδή «ουδέτερο» που δεν επηρεάζει την συγκομιδή των διαδεδομένων για το νησί τοπικών προϊόντων που καρποφορούν κατά την διάρκεια ή και κυρίως το τέλος του καλοκαιριού.
Το όμορφο και ελπιδοφόρο σε κάθε περίπτωση συμπέρασμα αλλά και… μήνυμα είναι πως η ελιά γράφει την δική της ιστορία στην Σαντορίνη..