Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2011

η επίσκεψη Μαχαιρίδη στην Σαντορίνη

Πολύωρη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Νίκο Zώρζο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Στη σύσκεψη αναλύθηκε η πορεία των έργων ΕΣΠΑ που εκτελούνται στο νησί ενώ συζητήθηκαν και τα έργα τα οποία προγραμματίζονται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Ακόμη, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το θέμα της μεταφοράς μαθητών, ζητήματα συγκοινωνιών του νησιού, καθώς και λειτουργίας του δήμου έπειτα από την εφαρμογή του νόμου “Καλλικράτη”.
Ενδελεχώς εξετάστηκε το ζήτημα της συνέχισης των μελετών για τα έργα στήριξης των πρανών της Καλντέρας και μάλιστα ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση και να εξεταστούν οι ενδεχόμενες λύσεις του προβλήματος με τη λήψη μέτρων ασφάλειας στην περιοχή.

νέο ΔΣ για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλαδων

Οι στόχοι, οι δράσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η "Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε." βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Το νέο πενταμελές συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Θήρας, κ. Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο και μέλη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, κ. Κωνσταντίνο Βολτή, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα και τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Μέγα Κουσαθανά.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων έχει ως τώρα υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης στα νησιά των Κυκλάδων.
Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:
-Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής των Κυκλάδων, με προσανατολισμό στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
-Το πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης Βιοτόπων και ειδών των περιοχών Natura 2000 νήσου Μήλου.
-Το έργο για τις Μικρές Κυκλάδες και την Αμοργό, που ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα διακρατικής μεσογειακής συνεργασίας “Interreg III B-MEDOCC”.
-Το πρόγραμμα LEADER+ Κυκλάδων
-Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μέτοχο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, ενώ επίσης μέτοχοι είναι οι δήμοι των Κυκλάδων, η Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και η Mom/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας.
Η δραστηριοποίηση της Εταιρείας συνεχίζεται με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και την ενίσχυση της δικτύωσης και της εξωστρέφειας.
Τα προγράμματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ως σκοπό την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των νησιών κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

33ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης - πρόγραμμα

1-14 Σεπτεβρίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό 33ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης που περιλαμβάνει 6 συναυλίες.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 2 Σεπτεβρίου, βραδιά όπερας με την Κάτια Πάσχου, τον Δημήτρη Καβράκο και τον Δημήτρη Γιακα στο πιάνο.
Κυριακή 4 Σεπτεβρίου, έργα για βιολί και πιάνο με τους Βερα Μαρτίνεθ Μένερ στο βιολί και τον Κλαούτνιο Μαρτίνεθ Μένερ στο πιάνο.
Τετάρτη 7 Σεπτεβρίου, παράσταση μετο "συγκρότημα Στράους" της Βιέννης, με τους Ζακλίν Ροσέκ, Σελίν Ροσέκ, Άννα Σιάκαλα και Πέτερ Σιάκαλα. Στο πιάνο η Αθηνά Καποδίστρια και στην κιθάρα ο Διονύσης Αννινος
Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου, ρεσιτάλ πιάνου με τον Πασκάλ Γκοντάρ
Κυριακή 11 Σεπτεβρίου συναυλία με τίτλο "απο τους κλασικούς ως το τάγκο" με μπαντονεόν και ακορντεόν, με τους Αλεξάνταρ Νικολιτς και Πεταρ Μαριτς
Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου, βραδιά αυτοσχεδιασμών τζάζ, με τον Γιώργο Κοντραφούρη, τον Λοράν Μορ, τον Κώστα Κωνσταντίνου και τον Βασίλη Ποδαρα.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικού στα Φηρά και ξεκινούν στις 21.00. Τιμή εισόδου 25 ευρώ.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22860 23166 και 22860 23016

Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

Στην Σαντορίνη στις 11.8 ο Περιφερειάρχης

Πολυήμερη περιοδεία σε νησιά των Κυκλάδων ξεκινά από αύριο (Παρασκευή 11.8) ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με πρώτο σταθμό τη Σαντορίνη, όπου θα έχει συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού.
Την Κυριακή, παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα επισκεφθεί την Τήνο και τη Δευτέρα (15 Αυγούστου) την Πάρο. Την Τρίτη, θα βρίσκεται στη Σύρο.

η "Ατλαντίδα" για τις αλλαγές στον χώρο των καταλυμάτων

Το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων "Η Ατλαντίδα" καθώς και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, μας ενημέρωσαν σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στον χώρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς και για τους όρους και τις προυποθέσεις που θα είναι στο εξής απαραίτητοι για την χρήση του όρου "ξενοδοχείο" απο τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμονής.
Την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπρεντάνου, προέδρου της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. μπορείτε να την διαβάσετε εδω

βλάβη στο "μέγα τζετ"

Βλάβη στην αριστερή εξωτερική κύρια μηχανή του πλοίου «ΜΕΓΑ ΤΖΕΤ» παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ, ενώ το πλοίο κατευθυνόταν από Θήρα προς Ηράκλειο, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο με 558 επιβάτες.
Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 21.50 χθες, αντί της προγραμματισμένης 20.30, όπου έγινε αποβίβαση επιβατών και οχημάτων.
Από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου διαπιστώθηκε η αναφερόμενη βλάβη, απαγορεύτηκε η συνέχιση πλόων του «ΜΕΓΑ ΤΖΕΤ» μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική αποκατάστασή της και η ικανοποιητική λειτουργία της αριστερής εξωτερικής κύριας μηχανής.

ο νέος "Ερμής"

Κυκλοφόρησε και μπορείτε να το διαβάσετε εδω, το νέο τευχος του Περιοδικού "κερδόος Ερμής" του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

ευχαριστίες για τους ελέγχους του ΕΟΤ

Υποδειγματικοί και αναγκαίοι οι έλεγχοι του ΕΟΤ σε τουριστικά καταλύματα σε Μήλο και Τήνο, σύμφωνα με την Κυκλαδική Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων με έδρα την Σύρο.
Σύμφωνα με ευχαριστήρια επιστολή που συνέταξαν και έστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς,

Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες που καταβάλετε αυτή τη δύσκολη περίοδο, για τη προστασία του τουρίστα και του νόμιμου τουριστικού επαγγελματία.Τα συγχαρητήριά μας επίσης για τις ενέργειες σας σχετικά με τη καταπολέμηση της άγρας πελατών και των παράνομων καταλυμάτων. Ειδικά στη Σύρο, το τελευταίο καιρό έχει γίνει αισθητή η έντονη δραστηριοποίηση της Περιφερειακής υπηρεσίας ΕΟΤ, με τη συνεργασία του Λιμεναρχείου Σύρου, για τη πάταξη της άγρας στο λιμάνι. Ελπίζουμε να συνεχίσετε τους ελέγχους με εντατικό ρυθμό, για τη βελτίωση του προσφερόμενου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που είναι απόλυτα αναγκαίο πλέον να είναι αξιόπιστο, προσιτό και ποιοτικό.

όπως Αμερική (τίποτε άλλο;;...)

Τον κυβερνήτη του Αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS
R(d)amage, αντιπλοίαρχο Έρικ Εσγουικ, δέχθηκε στις 11.8 στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ο αξιωματικός του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν έκρυψε τη χαρά του που επισκέπτεται το νησί, λέγοντας πως είναι το αγαπημένο του λιμάνι και προορισμός. (κρίμα που δεν έχουμε πολύ χρόνο και ειλικρινές κέφι να το σχολιάσουμε, ευτυχώς πάντως που υπάρχει η φωτογραφία και σκάει λιγάκι το χειλάκι μας...) Θύμισε μάλιστα, ότι έχει επισκεφθεί με το ίδιο πλοίο ξανά τη Ρόδο στο πρόσφατο παρελθόν, όταν και πάλι είχε συναντήσει τον κ. Μαχαιρίδη ως νομάρχη Δωδεκανήσου.
(έτσι είναι, sir, στην Ελλάδα. ποτέ δεν χανόμαστε. αρκεί κάποιον να γνωρίζεις και -πιστά..- να τον ακολουθείς... μια απο δω, μια απο κεί, όλο και κανα καλό πόστο θα του τύχει..)

επίλογος. τι έχει δεί κι αυτό το γεφυράκι...

όλα στις .. αντικειμενικές αξίες

Το θέμα των "αντικειμενικών αξιών" (και οχι μονο...) της Μυκόνου με επικαιροποιημένο όμως τρόπο και στο κλίμα της εποχής, θίγει σε άρθρο του στην σελίδα "κάρβουνα" ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, κάνοντας λόγο για "χρησοπληρωμένη γη".
Φράση που φαίνεται να επιβεβαιώνεται απο τα παραδείγματα που αναφέρονται σχετικά με την φορολόγηση γης και ακινήτων που είναι δυσανάλογα μεγάλη με την σημερίνή αξία των ακινήτων αυτών.
Το θέμα βέβαια, "μοιάζει" και με την περίπτωση της Σαντορίνης όπου το ζήτημα "υψηλές αντικειμενικές αξίες" απασχολεί πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση ενω δεν έχουν λείψει και τα "πακέτα" ερωτήσεων στην βουλή για το θέμα...
Το εν λόγο άρθρο είναι ενδιαφέρον και αξίζει να το διαβάσετε...

"πέρασε" αλλά απασχολεί..

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, την Τρίτη 9 Αυγούστου, όπου συζητήθηκε η θέση του Δήμου για την “σύνθετη τουριστική κατοικία”, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον "οικολογικό άνεμο".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδιασμού,

Ο Δήμος Πάρου είναι ο πρώτος Δήμος που συζήτησε και τοποθετήθηκε, έστω και εκ των υστέρων, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την “σύνθετη τουριστική κατοικία”. Το σχέδιο έγινε νόμος υπο τον τίτλο "Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση" του Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 4 Αυγούστου, με διαδικασίες εξπρές, ενταγμένο στο πολυνομοσχέδιο που αφορούσε μεταξύ άλλων τα “τυχερά παιχνίδια”, το ασφαλιστικό, τον τουρισμό, ρυθμίσεις για τις Δ.Ο.Υ., κατάργηση φορέων κ.α., χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη των νησιωτικών δήμων και των Περιφερειών που θα υποστούν τις κύριες συνέπειες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και με την απόφασή του, εξέφρασε σχεδόν ομόφωνα (μειοψήφισαν 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι) την αγανάκτισή του τόσο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνόησε πλήρως την αυτοδιοίκηση και δεν ζήτησε καν την γνώμη της όσο και για το ίδιο το μοντέλο της “σύνθετης τουριστικής κατοικίας που θα εντείνει τις πιέσεις στο νησιωτικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη βιωσιμότητα των μικρομεσσαίων τουριστικών δραστηριοτήτων και θα φορτώσει σημαντικά κόστη στους δήμους για την επέκταση των υποδομών”.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε μάλιστα να “εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο σχέδιο και να εμποδίσει με κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή του την προώθηση των ρυθμίσεων αυτών στην Πάρο, πολύ περισσότερο που έρχονται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για το χωροταξικό του νησιού” που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει κολλήσει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

έκθεση αγροτικής οικονομίας

Στην προβολή των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσα από την Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής Ρόδου αναφέρθηκε την Τετάρτη 10.8 ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παμπάκας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό MEGA».
Ο κ. Παμπάκας υπογράμμισε τη σημασία στήριξης και προώθησης της ντόπιας παραγωγής, που αναδεικνύει την ποιότητα των προϊόντων μας και τη ξεχωριστή ταυτότητα κάθε νησιού της Περιφέρειας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν την Έκθεση της Κρεμαστής, που για μισό αιώνα περίπου (συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια λειτουργίας) έχει εξελιχθεί σε έναν καταξιωμένο θεσμό, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκθετών απ’ όλη την Ελλάδα.

Περιφέρεια - Rhodos Air

Το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την αεροπορική εταιρεία F.A.S. Rhodos Air συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο πρόεδρος της εν λόγο αεροπορικής εταιρείας Στυλιανός Φανουράκης.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης της Rhodos Air στη μετακίνηση των στελεχών της περιφερειακής αρχής και των περιφερειακών συμβούλων στα μικρά νησιά για την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως επίσης και στον αεροδιακομιδών ασθενών, τομέας για τον οποίο υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον απο πλευράς Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις ζήτησε όμως να του παραδώσουν αναλυτική και τεκμηριωμένη συνολική πρόταση, σε σχέση με το κόστος της συνεργασίας.

αρχιπέλαγος - hellenic seaways

Η κοινή αγάπη για το θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και η ανάγκη δράσης για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Ελλάδας οδήγησαν την Hellenic Seaways, και την οργάνωση για την προστασία της θάλασσας "Αρχιπέλαγος" σε κοινή «πλεύση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχουμε λάβει, η συνεργασία θα συνδράμει αποφασιστικά στις δράσεις προστασίας που υλοποιούν οι ερευνητικές ομάδες του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η συνδρομή της Hellenic Seaways θα προσφέρει σημαντική ώθηση στον τομέα της περιβαλλοντικής πληροφόρησης. Για τους χιλιάδες καθημερινούς επιβάτες της Hellenic Seaways, μέσα από τις συνέργιες με το "Αρχιπέλαγος" ξεκινάει ένα “ταξίδι περιβαλλοντικής γνωριμίας” με τα σπάνια οικοσυστήματα του εκάστοτε προορισμού, ενω στο πλαίσιο της συνεργασίας, οργάνωση και εταιρία θα συνεργάζονται στην μεταφορά τραυματισμένων πουλιών ή θαλασσίων ειδών.

Κόκκινος για υγεία

Συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» παραχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινοςστην οποία αναφέρει οτι «Η κατάσταση της υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι τραγική…»
Την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδω

στην Σαντορίνη για διακοπές

Τις ετήσιες καθιερωμένες διακοπές του πραγματοποιεί απο τις αρχές Αυγούστου στην Σαντορίνη ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Μαρίνος με καταγωγή απο τον Πύργο, γνωστός και σεβαστός για τις οικονομικές απόψεις που εχει διατυπώσει στο παρελθόν και οι οποίες αυτην την εποχή μοιάζουν πιο επίκαιρες παρα ποτέ..
Το επίσης σημαντικό; (και που είστε ακόμη...) οτι αυτές τις απόψεις είναι η σημερινή πραγματικότητα. Δεν προκαλούν "έκπληξη" δηλαδή, αλλά ούτε και αντιδράσεις...

Μαχαιρίδης για Πεπονή

Με αφορμή τον θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε,

«Στο άκουσμα της απώλειας του Αναστάσιου Πεπονή, οφείλει ο καθένας μας να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο και πολιτικό που συνέδεσε τη ζωή και τη συμμετοχή του στα κοινά με παραδειγματική ακεραιότητα και απαράμιλλο ήθος.
Σε εποχές που ο πολιτικός, ακόμα και ο πολίτης, δεν ήταν έτοιμοι ή διατεθειμένοι να αποδεσμευτούν από πρακτικές χειραγώγησης και αλληλεξάρτησης, ο Αναστάσιος Πεπονής ήταν αυτός που πήρε τη θαρραλέα, τη μεγάλη απόφαση να προτείνει και να επιβάλλει διά νόμου, έννοιες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: αξιολόγηση, κρίση και αξιοκρατική επιλογή.
Καθαρός και έντιμος, ήξερε τους κινδύνους και το τίμημα του κόστους που θα καλείτο να καταβάλλει. Προτίμησε όμως να αντισταθεί και να παραδώσει στο πολιτικό σύστημα τον «δικό» του Νόμο, τον 2190/94 για το ΑΣΕΠ.
Ένα νομοθέτημα – ρήξη με παλαιοκομματικές πρακτικές και νοοτροπίες. Έναν νόμο – πράξη αυτοκάθαρσης και αυτοκριτικής ενός συστήματος που επιβαλλόταν να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί.

Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

υπέρ της "αυτοτέλειας" των πανηγυριών

Κατά πλειοψηφία, με 14 ψήφους κατά της χρηματοδότησης και 8 υπέρ -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας- αποφάσισε την μη χρηματοδοτική ενίσχυση απο πλευράς του Δήμου Σαντορίνης του πανηγυριού του ναού της Επισκοπής Γωνιάς, το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Το θέμα, ως ήταν απο αρκετούς αναμενόμενο, απασχόλησε για αρκετή ώρα την συνεδρίαση, με τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων να διίστανται σχετικά με την σκοπιμότητα και την δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων καθώς και την δημιουργία ενός υγιούς οικονομικά μέλλοντος για την συνέχιση των θρησκευτικών πανηγυριών στο νησί.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Σαντορίνης, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε οτι ναι μεν το θέμα αφορά το αίτημα για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πανηγυριού, όπως αυτό προτάθηκε με τα επιχειρήματα της σημαντικότητας, δημοφιλίας και θρησκευτικής σπουδαιότητας του ναού, πλήν όμως και κατ επέκταση, αφορά γενικότερα τα αιτήματα χρηματοδότησης κι άλλων πανηγυριών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, απο τον Δήμο της Σαντορίνης.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος της Σαντορίνης επιχειρηματολόγησε υπέρ της άρσης της χρηματοδότησης των πανηγυριών απο την δημοτική Αρχή, υπό το σκεπτικό της δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενων εκδηλώσεων που θα είναι ικανές να "σταθούν στα πόδια τους" δίχως την ανάγκη ή την ευκολία της οικονομικής στήριξης απο την δημοτική Αρχή, σύμφωνα και με την θέση του συνδυασμού που είχε εκφραστεί σαφώς, σε έγκαιρο χρόνο.

Έκπληξη δε προκάλεσε το γεγονός οτι κανένας δημοτικός σύμβουλος πλήν της κ. Αργυρού στην τελική διευκρίνηση της κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της πιθανής οικονομικής ενίσχυσης των πανηγυριών και απο την τοπική Μητρόπολη.
Αξίζει δε να σημειώσουμε οτι εκ των 8 δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης του πανηγυριού της Επισκοπής Γωνιάς, υπήρξε η διευκρίνηση οτι αυτή θα έπρεπε να ισχύσει μόνον για φέτος.

Μητροπάνος - Μπάσης - Κότσιρας στις 20.8 στην Σαντορίνη

Το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των Δημήτρη Μητροπάνου, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση στο οινοποιείο Santo Wines στον Πύργο.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Ηφαιστείων 2011»
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο βιβλιοπωλείο Νομικός στην πλατεία των Φηρών, στο Νομικός Travel, Δακουτρός Travel, Pelican Travel, στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στο Καμάρι, Accordo Travel στην Περίσα, Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 FM στον Καρτεράδο, οινοποιείο Santo Wines στον Πύργο.
Χορηγοί επικοινωνίας : Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 FM – Σαντορίνη TV.

27 και 28 Αυγούστου τα "ηφαίστεια"

Το Σαββατοκύριακο 27 – 28 θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις «Ηφαίστεια».
Το Σάββατο 27 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο οινοποιείο Santo Wines στον Πύργο. Ώρα έναρξης στις 22.00
Ενω, την Κυριακή 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα "Ηφαίστεια" στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου με ρίψη βεγγαλικών απο το Ηφαίστειο και τα Φηρά.
Η εκδήλωση χρόνο με τον χρόνο αποκτά περισσότερους φίλους που απολαμβάνουν το θεαματική της εικόνα απο τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις των Φηρών καθώς και τις περισσότερες απ'όσες βρίσκονται στην Καλντέρα.

"Santorini's Blue" μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία

Έχει πετύχει τους στόχους της και συνεχίζεται δυναμικά η πορεία της ταινίας "Santorini's Blue" στα διεθνή φεστιβάλ στα οποία συμμετέχει.
Πρόκειται για αμερικάνικη παραγωγή στην οποία συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί, που γυρίστηκε σε ενα μεγάλο μέρος της στην Σνατορίνη το καλοκαίρι του 2009. Η ταινία αναφέρεται και προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την Σαντορίνη, η οποία σύμφωνα με το σενάριο αποτελεί το όμορφο Αιγαιοπελαγίτικο νησί στο οποίο εξελίσετε ο έρωτας δύο Νεουορκέζων.

Το φίλμ έχει προβληθεί σε εκατοντάδες αίθουσες στις ΗΠΑ έχοντας σημειώσει μεγάλο αριθμό εισητηρίων, ενω έχει συμμετάσχει και διακριθεί στα φεστιβάλ,
BEST OF THE FESTIVALAUDIENCE CHOICE AWARD Hoboken International Film Festival 2010, BEST OF THE FESTIVAL (3rd) AUDIENCE CHOICE AWARD Breckenridge Festival of Film 2010, OFFICIAL SELECTION Toronto Independent Film Festival 2010, OFFICIAL SELECTION Eugene I nternational Film Festival 2010, OFFICIAL SELECTION Connecticut Film Festival 2010

Σχετικά με την ταινία μπορείτε να ενημερωθείτε εδω : http://www.thirafilms.com/  και http://www.santorinibluethemovie.com/

μέγαρο Γκύζη - οι επόμενες εκδηλώσεις

Υπενθυμίζουμε οτι οι επόμενες εκδηλώσεις του Μεγάρου Γκύζη είναι οι εξής :

(απόψε) ΤΕΤΑΡΤΗ 10/8/2011, 21:00: "ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ..." Τρεις γυναίκες ζωντανεύουν τη Φρίντα Κάλο συναυλία με τις Κατερίνα Ρούσου, Αλεξάνδρα Νομίδου και Μάγδα Μαυρογιάννη.
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/8/2011, 21:00: συναυλία με τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟ & VANESSA BENELLI MOSELL
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011, 21:00: συναυλία με τους HUMAN TOUCH
ΤΡΙΤΗ 23/8/2011, 21:00: συναυλία με τους ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ and THE SWINGIN΄ CATS

η παιδική παράσταση "Αλλαντίν" στην Σαντορίνη

"ΑΛΑΝΤΙΝ - ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ. ΑΛΑΝΤΙΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ. Ένα Μιούζικαλ για Παιδιά",
παρουσιάζει ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σε συνεργασία με την “Εστία” του Πύργου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 21.00.
Η πολύ αξιόλογη αυτην παιδική θεατρική παράσταση ανέβηκε τον χειμώνα στην Αθήνα ενω έχει ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Στην Σαντορίνη η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο, στον Καρτεράδο προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.
Μεταξύ των ηθοποιών της παράστασης και ο Σαντορινιός στην καταγωγή Σαμψών Φύτρος απο τον Πύργο, σε εναν απο τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά.

με επιτυχία η "αναπαράσταση της τράτας"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου η φετινή εκδήλωση "αναπαράσταση της τράτας" στην Παραλία της Περίσσας απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας. Για μια ακόμη χρονιά η εκδήλωση συγκέντρωσε αρκετό κόσμο που ήπιε κρασάκι, έφαγε φάβα που μοιραζόταν δωρεάν και χόρεψε νησιώτικα τραγούδια.

έχει η Σαντορίνη καρυδόπιτα; σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, ναί..

Άλλοι προορισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Έφεσος, η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Γκαλάπακος και το Μάτσου Πίτσου.
«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου» γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη, όταν επισκέφτηκε το νησί των Κυκλάδων.
Η μοναδική γεωγραφία και η άγρια ομορφιά του είναι ικανά στοιχεία για να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα στον βαθύ κόλπο της, που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, «σου κόβει την ανάσα», γράφει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει ακόμη την εντύπωση που έκανε το νησί στον Βρετανό συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. «Δεν είναι καθόλου παράξενο που υπάρχουν ελάχιστες καλές περιγραφές της Σαντορίνης: Η πραγματικότητα είναι τόσο εντυπωσιακή που η πεζογραφία και η ποίηση αναγκάζονται να υποχωρήσουν μπροστά της» γράφει στα «Ελληνικά Νησιά» του.
Το άρθρο κάνει λόγο και για την κουζίνα του νησιού, μνημονεύοντας τα τοματίνια, τη φάβα, τις καρυδόπιτες, το γιαούρτι με μέλι και κυρίως το κρασί που παράγουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του.
Όσο για τις παραλίες της Σαντορίνης, μόνο καλά λόγια έχει να πει. Δίνει, ωστόσο, δύο συμβουλές για τις μαύρες αμμουδιές, που απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου: χοντρές πετσέτες και, φυσικά, σανδάλια.
«Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης είναι η ηρεμία που αποπνέει», καταλήγει το άρθρο.
«Ο καθαρός αέρα και τα ήσυχα δρομάκια της Οίας, ο ήχος από τις καμπάνες των εκκλησιών, οι μαυροντυμένες ηλικιωμένες γυναίκες που κάθονται στις εξώπορτες των σπιτιών και οι κότες που κακαρίζουν στους κήπους της κουζίνας, δίνουν την αίσθηση ότι η Σαντορίνη είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, ένας σπάνιος τόπος για να επισκεφτεί κανείς» γράφει ο συντάκτης.
Το περιοδικό Smithsonian αποτελεί έκδοση του διάσημου μουσείου που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

επιτροπής πολιτών για το Sea Diamond - νεότερα στοιχεία

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της επιτροπής πολιτών με στόχο την ανέλκυση του Sea Diamond,

Η περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι μέχρι σήμερα σχετικά υγειής. Όστώσο τα μύδια που τοποθετήθηκαν επάνω από το ναυάγιο του Sea Diamond βρέθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα παραμονής τους μέσα στο νερό αρκετά επιβαρυμένα με πετρελαιοειδή και επίσης είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο που προφανώς προέρχεται από τη διάβρωση του ναυαγίου.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ, το ναυάγιο περιέχει τοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται αργά στο θαλάσσιο περιβάλλον και γι' αυτό οι μετρήσεις πρέπει να συνεχιστούν...
Δηλαδή, όταν θα αρχίσουμε να μετράμε τα βαρέα μέταλλα σε ανησυχητικές ποσότητες, όταν η διάβρωση θα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η ανέλκυση θα είναι αδύνατη, τότε τι θα κάνουμε? Πότε θα μας πει επιτέλους το ΕΛΚΕΘΕ τι μέλει γενέσθαι σε μερικά χρόνια εάν αφήσουμε το ναυάγιο εκεί?
Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Χρόνης Γεώργιος το είχε δηλώσει: "Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη" - Ελευθεροτυπία, 15/4/2008.
Η μελέτη που έγινε από το Πολυτεχνείο Κρήτης ολοκληρώθηκε και υποστηρίζει ότι η ανέλκυση είναι αναγκαία. Δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα κάποιον άλλο επιστήμονα να υποστηρίζει το αντίθετο. Αντιθέτως, πολλές άλλες φωνές λένε το ίδιο, το προφανές:
Ανελκύστε το Sea Diamond όσο είναι ακόμη νωρίς.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για το θέμα μπορείται να το διαβάσετε εδω

Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

Αυγουστος 2011, στην παραλία, Νο2

-τι να κάνουμε μ' αυτούς τους δήμαρχους να μην κλέβουνε; ....
-μα, δε κλέβουνε αυτοί... οι γύρω γύρω, πάντα..
-εν πάσει περιπτώσει, κάν'τους εναν Καλλικράτη....
-κι ετσι δεν θα κλέβουνε;
-τουλάχιστο έτσι θα νομίζει ο κόσμος...

ή, με το βλέμμα στραμμένο στα πανηγύρια...
ή ουκ εν τω πολλώ το ευ...

Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των δήμων εξελίσσονται σε -very- low budget story.... Αυτό, μοιάζει να το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι. Κι όσοι δεν το 'χουν καταλάβει, θα το καταλάβουν στην συνέχεια.. Τώρα, εαν αυτό κάνει τα πράγματα καλύτερα, ο καιρός θα το δείξει ..

Έτσι όπως το σκέπτομαι πάντως, λίγους μήνες νωρίτερα, θα ήταν πολύ πιθανό ο κατα τόπο τοπικός Τύπος να αναφερόταν στις "δυσκολίες συγκρότησης των νέων δήμων, στα προβλήματα λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων, στις συγκεχυμένες αρμοδιότητες στα "χωριά"κ.λ.π. κι όλ' αυτά υπο το πρίσμα των "κομμένων" πόρων κ.λ.π.... Πολύ πιθανό δε, να διαβάζαμε οτι "αρμοδιότητες χωρίς πόρους, δε μπορούν να προσδώσουν ανάπτυξη στα χωριά και αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.." καθώς και άλλα ανάλογα κλισέ που κατα καιρούς χρησιμοποιούνται στην δικιά μας την εργασία. Ενω θα έπεφτε και η σχετική "θλίψη"... με το χειρότερο -και πιο ιντριγκαδόρικο και "φαντασμαγορικό!- σενάριο να θέλει να παραιτούνται πρόεδροι και να τραβάνε τα μαλλιά τους, να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν οι "χωριάτες", να ασκούν κριτική οι δημοσιογράφοι ..κ.ο.κ. Είναι όμως ετσι τα πράγματα; ή μήπως πρέπει να σοβαρέψουμε (όσο μπορεί ο καθένας..) και να τα δούμε διαφορετικά; Μιας και το "οικονομικό" -όπως θα αποδείξει η εποχή- δεν είναι το παν για τη λειτουργία ενός θεσμού, χωρίς απο την άλλη αυτό να σημαίνει οτι χωρίς πόρους μπορεί κανείς να κάνει και πολλά πράγματα..

Οι φετινές μικρές και μεγαλύτερες γιορτούλες πάντως στην Σαντορίνη αυτό αποδεικνύουν. Οτι "ουκ εν τω πολλώ το ευ" περνάμε καλύτερα.
Πιο άνετα, πιο χαλαρά και πιο ουσιαστικά. Και χωρίς να παλεύουμε με τις .. λέξεις, προσπαθώντας να αποδείξουμε οτι ενα πανηγύρι είναι κάτι πολύ περισσότερο απο ενα πανηγύρι (κι έχει ενδεχομένως πολύ σοβαρές πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις...) απο οτι ακριβώς είναι η δουλειά του, να διασκεδάσει δηλαδή τον κόσμο του... Όπως κάνει δηλαδή κάθε πράμα για τον κόσμο του, στον τόπο του και στον χρόνο του..

Επίλογος, που τον εχω κάνει πολλές φορές με πολύ μεγαλύτερο κόστος απο το σημερινό (έχουν υποτιμηθεί και πολλά πράγματα βλέπετε..!)
Καλή η "πολιτιστική αποκέντρωση και αναβάθμιση της περιφέρειας" αλλά κάθε βράχος και φεστιβάλ, κάθε ραχούλα και πολιτιστική εκδήλωση, ε, κάπου όλη αυτή η κατάσταση είχε αρχίσει να κουράζει.., άπαντες τους εμπλεκόμενους..
Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση του νησιού, αλλά, ολόκληρης της ελλάδας..

Αύγουστος 2011, στην παραλία, Νο1


Μεταξύ άλλων, και προσωπικών φυσικά διλλημάτων, ένας απο τους προβληματισμούς που ανακύπτει συνεχώς τον τελευταίο καιρό σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς -και καμμιά φορά και με άγνωστους ανθρώπους- είναι το ποιός θα φάει το ξύλο. Ή (συνεχίζοντας σε απλά ελληνικά) ποιός, ποιοί και εαν τελικά την πληρώσουν. Ποιά; Μα, την "τρύπα του χρέους" φυσικά, το "άνοιγμα" της οποίας μας έφτασε εδω που μας έφτασε. Να χρωστάμε και να μην ξέρουμε πού, ή, να μην .. προλαβαίνουμε να μαθαίνουμε.... Και να καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε, δικαίως και αδίκως.

Γεγονός είναι πάντως οτι το επόμενο διάστημα, και στο πλαίσιο των "μεταρρυθμίσεων", θα έχουν να αποκαλυφθούν πολλά. Διότι τώρα που άνοιξαν τα στόματα (γιατί, όπως λέει και η 3 1/2 χρονών κόρη μου με πρωτοφανή ωριμότητα, "όταν τρώμε, δεν μιλάμε.." ) περιμένουμε οτι μπόλικες ιστορίες νεοελληνικής κακοδιαχείρησης θα αποκαλυφθούν.
Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, πως θα αντιδράσει σε όλ αυτά η σημερινή ελληνική κοινωνία; η εμπλεκόμενη εμμέσως, αμέσως ή και καθόλου;.. Και, πόσο μάλλον η κοινωνία που δυσκολεύεται και θα δυσκολευτεί να τα βγάλει πέρα αυτην την εποχή..

Το δε ερώτημα για τους πολιτικούς είναι το ίδιο. Τι θα κάνουν με μια κοινωνία που είναι δικαιολογημένα οργισμένη, με μια συνομοταξία πολιτικών, δημόσιων λειτουργών, διαχειριστών, επιχειρηματιών και άλλων, η οποία λεηλάτησε τον δημόσιο κορβανά και τώρα παρακολουθεί εκ του ασφαλούς, έχοντας πολλά χρήματα κρυμμένα σε offshore και ελβετικούς λογαριασμούς, την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας.

Μια "λογική" απάντηση είναι πως η Ελληνική Δημοκρατία και Δικαιοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα της τα εργαλεία καθώς και την φαντασία για να τους «τσιμπήσει». Αυτό το "επιχείρημα" όμως αρκεί; Αυτό, προφανώς, είναι το στοίχημα και το ερώτημα της εποχής. ..
Οι δικαιολογίες (θα) είναι άπειρες, αλλά και ο θυμός τεράστιος. Μέχρι και η τρόικα το έχει αντιληφθεί και πιέζει ώστε να υπάρξουν «Ελληνες Μέιντοφ» που θα σταλούν στις φυλακές(;) ή εστω θα καταγγελθούν απο τις αρμόδιες Αρχές, με ενδεχομένως "παραδειγματικό" τρόπο προκειμένου να "ξεσπάσει" ο θυμός.. Σίγουρα, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα 340 δισ. του χρέους πήγαν μόνο σε κλεψιές, αλλά ασφαλώς, τα κλεψιμαίικα δεν είναι και λίγα...

Και, που "κρύβεται" ο κίνδυνος; Στο να ξεφύγουμε απο τους θεσμούς και να οδηγηθούμε, ενα κομμάτι της κοινωνίας δηλαδή, σε ένα ανεξέλεγκτο σύστημα απονομής «δικαιοσύνης» μέσα από δημόσια λιντσαρίσματα, «δημοσιογραφικές» αποκαλύψεις ή άλλες μεθόδους. Εκεί, δηλαδή, που δεν θα ξέρουμε ποιός είναι με ποιούς και γιατί, αν ο κριτής είναι ο ίδιος απατεώνας ή απλώς έχει προσωπικά με όποιον «δείχνει» ως απατεώνα.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν μεγάλη ευθύνη αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία. Να αποδείξουν -ή εστω να υποδείξουν..- οτι τελικώς, σε αυτην την ζωή, δεν την "πληρώνουν" μονον οι μικροί...

Κι ίσως, για να βλέπουμε με νέα οπτική τα πράγματα, εδω που βρισκόμαστε, να μην απαιτηθεί καν απο τα κόμματα να λειτουργήσουν με "αχρωματοψία" παρά μονον δίκαια (για μια ακόμη φορά πέφτουν στα ευκολα..) μιας κι ο κόσμος ήταν πρώτος που φάνηκε οτι έκοψε τους δεσμούς του, ή έστω κάποιους, με αυτά..