Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2013

η συμμετοχή του Vedema resort στις δράσεις του “2013 έτος Γαστρονομίας στην Σαντορίνη”

Το Vedema, a Luxury Collection Resort, στα πλαίσια του “2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”, διοργανώνει και θα πραγματοποιήσει  εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα :
«Χέρι με Χέρι από τη μια γενιά στην επόμενη» που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, στο Μεγαλοχώρι, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 στις 11.30 πμ.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Πελίτι, θα μιλήσει για τη σημασία της συλλογής, διατήρησης και διάδοσης των τοπικών σπόρων.

Της εκδήλωσης - σεμιναρίου θα ακολουθήσει γεύμα για τους δημοσιογράφους στο εστιατόριο Pergola του ξενοδοχείου.Τα κρασιά θα είναι ευγενική χορηγία του Santo Wines. 

Ενώ, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο εστιατόριο Pergola θα παρουσιαστεί ένας πλούσιος μπουφές με τοπικές συνταγές, παρασκευασμένες από τον τοπικό  συνεταιρισμό γυναικών.

Τα εδέσματα θα συνοδεύονται από Σαντορινιά κρασιά, ευγενική χορηγία του Γιώργου Γαβαλά του οινοποιείου “Γαβαλά”όπως επίσης και τις νησιώτικες μουσικές νότες του βιολιού του Αντώνη Αρβανίτη.


Συμμετέχοντας και εμπνεόμενο από την δράση “2013 έτος Γαστρονομίας  στην Σαντορίνη”,  το Vedema Resort αναζητά συνταγές του παρελθόντος και συμμετέχει στην γαστρονομική εξέλιξη της Σαντορίνης με καινοτομία και ταλέντο

Το διακεκριμένο θέρετρο, μέλους της Starwood, Luxury Collection Hotels & Resorts
σηματοδοτεί το 2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, προβάλλοντας μοναδικά τοπικά προϊόντα, μαθήματα μαγειρικής και πρωτοβουλίες σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη της συνειδητότητας.

Εάν τύχει να επισκέφθείτε τον απόλυτο μεσογειακό γαστρονομικό προορισμό, που είναι η Σαντορίνη εως και τις 7 Ιουλίου 2013, φροντίστε να δοκιμάσετε ένα υπέροχο γεύμα δίπλα στην πισίνα ή ένα ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό δείπνο κάτω από τα αστέρια στο Vedema Resort, μέλος της  Luxury Collection Hotels & Resorts, και να συμμετέχετε στον εορτασμό γαστρονομίας του νησιού.

Μεταξύ 22 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, το διακεκριμένο θέρετρο – που γιορτάζει την 20η επέτειο του – συμμετέχει στην διοργάνωση  Σαντορίνη 2013 Έτος Γαστρονομίας με μαθήματα μαγειρικής, ελκυστικά μενού, εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων και αναζωογονητικές θεραπείες spa, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

Το καλοκαίρι του 2013, το Vedema Resort στο μεσαιωνικό χωριό Μεγαλοχώρι,  θα μελετήσει την εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης της Σαντορίνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για να αποκαλύψει την μοναδικότητα των προϊόντων του νησιού – με εκκίνηση τα μικρής κλίμακας τοπικά καλλιεργούμενα λαχανικά, φρούτα και όσπρια και κατάληξη τον λευκό, αρωματικό, και διεθνώς βραβευμένο οίνο.

Εμπνευσμένη από ξεχασμένες συνταγές από τον αρχαϊκό οικισμό του Ακρωτηρίου, η executive chef του Vedema Resort, Μελίνα Χωματά έχει σχεδιάσει μία αποκλειστική σειρά από καινοτόμα νέα πίατα για μεσημεριανό και δείπνο με βάση τα μοναδικά προϊόντα του νησιού που προέρχονται από το κτήμα του Vedema ή τοπικούς παραγωγούς και η καλλιέργιά τους είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αληθινή ιστορία «100-Mile Diet» .

Τα ειδικά αυτά σχεδιασμένα πιάτα, με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, εναλλάσονται καθημερινά και προσφέρονται πρόσθετα στα ήδη υπάρχοντα μενού των εστιατορίων. Συνοδευόμενα από μία πλούσια λίστα τοπικά παραγόμενων κρασιών, είναι διαθέσιμα για μεσημεριανό γεύμα στην χαλαρή ατμόσφαιρα του εστιατορίου Pergola και για δείπνο στο εστιατόριο Vinsanto, έναν ήσυχο και κομψό προορισμό για δείπνο στη Σαντορίνη.
Οι λάτρεις του φαγητού, έχουν ακόμη να ανακαλύψουν το ονειρεμένο αυτό επικούρειο θαύμα, κρυμμένο μέσα στους ηφαιστειακούς πέτρινους τοίχους ενός οινοποιείου 400 ετών.

Η chef Μελίνα Χωματά έχει δημιουργήσει με ιδιαίτερη προσοχή μενού πέντε πιάτων καθένα από τα οποία θα επικεντρωθεί εναλλάξ στη φημισμένη φάβα της Σαντορίνης, στη λευκή μελιτζάνα, στα ντοματίνια, στα κολοκυθάκια, στην κάππαρη και στο γλυκό κρασί Vinsanto.  Στα πιάτα που ξεχωρίζουν βρίσκεται το « Χταπόδι πλοκάμι με Ασύρτικο κρασί και σαλάτα με αμύγδαλα και σκόρδο» – μία αυθεντική εκπροσώπηση των Μεσογειακών γεύσεων. Την απόδειξη ότι η απλότητα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της γαστρονομιας αποτελεί και η « Σούπα φάβας με Σαντορινιά φυστίκια και κρασί Vinsanto».

Ο sommelier του ξενοδοχείου, θα διεξάγει καθημερινά μαθήματα οινογνωσίας στο δροσερό κελάρι, Canava Wine Bar, ενώ ιδιαίτερα δελεαστική θα είναι μία ειδικά σχεδιασμένη λίστα με κοκτέιλ από τοπικά βότανα και άλλα προϊόντα της περιοχής.

Για τους λάτρεις της κουζίνας, με ενδιαφέρον στις τοπικές συνταγές, θα προσφέρονται καθημερινά μαθήματα μαγειρικής στην κουζίνα του εστιατορίου Vinsanto μεταξύ 11:00 – 14:00.


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση της τοπικής κουζίνας στον τόπο προέλευσης της και  εκείνοι που θα επιλέξουν το Vedema αυτό το καλοκαίρι θα καταλάβουν γιατί η απλή αλλά εκλεπτυσμένη γαστρονομική παράδοση της Σαντορίνης έχει ταξιδέψει πέρα από την άκρη του βράχου της καλντέρας σε γαστρονομικές πρωτεύουσες όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Μελβούρνη. 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Vedema Resort, στο πλαίσιο του  “2013 έτος Γαστρονομίας  στην Σαντορίνη”, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.luxurycollection.com/vedema  ή να επικοινωνήσετε με την κ. Μπατσολάκη στο  22860 81796  και στο mail :  info@vedema.gr

με κεντρικό σύνθημα «Η ενίσχυση της νησιωτικότητας, το κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου, στη Λέρο, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, για το μέλλον της νησιωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν'όψη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με αντικείμενο τη νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), των χρηματοδοτήσεων δηλαδή που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στους δήμους.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν καθ΄  όλη τη διάρκεια των εργασιών του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου, και Αστυπάλαιας κ.Παΐσιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ.: Γ. Μακρυωνίτης, Π. Φτακλάκη και Α. Χατζηιωάννου, ενώ χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γ. Σπιλάνης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κος Β. Υψηλάντης και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Χρυσής Αυγής κος Θ. Ιωαννίδης.


Η ημερήσια διάταξη του συνεδρίου περιελάμβανε τον απολογισμό των δράσεων της ΠΕΔ, αλλά και εισήγηση επί των γενικότερων θεμάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ κο Κουσουρνά Ευστάθιο Δήμαρχο Ρόδου, τον οικονομικό απολογισμό της ένωσης για τα έτη 2011 και 2012, καθώς επίσης και εισηγήσεις με θέματα :

•           Θεσμικός Ρόλος της Τ.Α. για την καταστατική θέση των αιρετών σήμερα
•           Η Υγεία στο Νότιο Αιγαίο
•           Νέο σύστημα κατανομής των Κ.Α.Π. – Κρατικές επιχορηγήσεις
•           Συγκοινωνίες στο Νότιο Αιγαίο - Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία
•           Φορολογική αποκέντρωση
•           Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης  2014-2020

Μετά την ολοκλήρωση των επίκαιρων και πλήρως τεκμηριωμένων εισηγήσεων, ακολούθησαν τοποθετήσεις των συμμετεχόντων αιρετών, οι οποίοι κατέθεσαν και τις δικές τους επιμέρους προτάσεις και απόψεις επί των εισηγήσεων.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, βράβευσε τους κ.κ. :
•           Μιλτιάδη Λογοθέτη, οικονομολόγο από τη Ρόδο, για το συγγραφικό του έργο, καθώς επίσης και για την εθελοντική του προσφορά στη λειτουργία του ιδρύματος υποτροφιών Δωδεκανήσου.
•           Δημήτρη Δρυμπέτα πρώην Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την πολύχρονη προσφορά του προς τους δήμους και τις κοινότητες του Νομού Κυκλάδων και ως υπόδειγμα υπαλλήλου για το ήθος, τις γνώσεις και την ανιδιοτελή προσφορά του.
τέλος μετά από πρόταση του Δημάρχου Λέρου βραβεύτηκαν, τρία εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της Λέρου, οι κ.κ.:
•           Αντάρτης Ιωάννης πρώην δήμαρχος Λέρου,
•           Γιαννουκά Μπέλλα για την προσφορά της στη διατήρηση της παράδοσης, των εθίμων του τόπου και κυρίως για την ίδρυση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτεμις και
•           Συριδάκης Γεώργιος για την προσφορά του στην αθλητική δραστηριότητα του τόπου.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., και παρουσιάστηκαν προς τη Γενική Συνέλευση τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1)  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Η μείωση των πόρων της Τ.Α. πάνω από  60% και οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί με τον "Καλλικράτη" στους νησιωτικούς δήμους χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, καθώς και η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού, έχουν οδηγήσει τους νησιωτικούς δήμους σε οικονομική και διοικητική ασφυξία. Με δεδομένη την οικονομική κρίση της χώρας και τις αυξημένες ανάγκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους προκειμένου να καλύψουν την απουσία των αντίστοιχων κρατικών δομών, απαιτείται η οικονομική ενίσχυση αυτών. Για τους ως άνω λόγους ζητάμε όπως εν όψει της διαμόρφωσης των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ να προβλεφθούν οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και ιδίως για τα μικρά νησιά.
Εν όψει του ειδικού θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ με θέμα την νέα κατανομή των ΚΑΠ, η γενική συνέλευση εξουσιοδοτεί το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ με διευρυμένη σύνθεση με την συμμετοχή του συνόλου των δημάρχων της Περιφέρειας, όπως επεξεργαστεί και διατυπώσει την πρόταση της Περιφέρειας.

2) ΥΓΕΙΑ

 Με δεδομένη την τραγική κατάσταση των υποδομών υγείας στο νησιωτικό χώρο λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό που έχει γίνει πλέον κανόνας, απαιτείται άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η  απαραίτητη στελέχωση (βάσει των υφισταμένων Ο.Ε.Υ.)  των κέντρων υγείας, περιφερειακών ιατρείων και νοσοκομείων του νησιωτικού χώρου, ακόμα και με την παροχή ειδικών κινήτρων. Είμαστε αποφασισμένοι να  διασφαλίσουμε το αγαθό της υγείας των πολιτών μας με κάθε τρόπο.
Ζητάμε την ίδρυση περιφερειακού ΕΚΑΒ που θα εδρεύει στο Νότιο Αιγαίο και θα διαθέτει πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα.
Τονίζουμε την αναγκαιότητα να κατοχυρωθεί θεσμικά η πρωτοβουλία των δήμων, που δρουν συμπληρωματικά στο ΕΚΑΒ και αφορούν τις αεροδιακομιδές.


3) ΠΑΙΔΕΙΑ

 Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση της οργανικότητας των υπαρχουσών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά.

4) ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

 Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση  της πολιτείας. Είναι το τραίνο και το λεωφορείο του νησιώτη, και οι συνδέσεις, τα δίκτυα, είναι οι θαλάσσιοι εθνικοί  περιφερειακοί, τοπικοί δρόμοι των κατοίκων τους. Πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομικά και να προβλεφθεί ξεκάθαρα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση (μεταφορικό ισοδύναμο). Απαιτούμε τη διατήρηση του καθεστώτος των άγονων γραμμών στα νησιά, με πλοία κατάλληλων και  σύγχρονων προδιαγραφών.  Παράλληλα ζητάμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η υποχρέωση των ακτοπλοϊκών εταιριών να αναρτούν έως τέλος Ιανουαρίου εκάστου έτους, το σύνολο των εγκεκριμένων, βάσει της κειμένης νομοθεσίας, δρομολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων. Εκφρασθείσες απόψεις υψηλόβαθμων παραγόντων της ακτοπλοΐας με τη συμμετοχή των ΟΤΑ στο κόστος λειτουργίας των ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιριών για τη συνέχιση δρομολογίων αν δεν είναι φαιδρές, είναι τουλάχιστον εκβιαστικές  και άρα καταδικαστέες.

5) Τασσόμεθα ενάντιοι σε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης, ή συγχώνευσης δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, όπως επίσης και στην μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Ν.Π.Ι.Δ.  Ήδη τα νομικά πρόσωπα της Τ.Α. έχουν μειωθεί με την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" σε ποσοστό 80%.Τα δημοτικά νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις επιτελούν σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο μέσω της λειτουργίας κοινωνικών δομών που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα ζητάμε  να επιτραπεί η δυνατότητα προσλήψεων στα νησιωτικά δημοτικά νομικά πρόσωπα όπως ισχύει και για τους νησιωτικούς δήμους.

 - Ζητάμε την επέκταση της εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των Δήμων, όπως έγινε και για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τους ίδιους λόγους, δηλαδή τις ιδιαιτερότητες της "νησιωτικότητας".

 - Ζητάμε την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα, έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΑΣΕΠ, των προσλήψεων εποχικής απασχόλησης και ανταποδοτικού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων εποχικών αναγκών σε θέματα καθημερινότητας, και άλλων τουριστικών αναγκών. Δεν μπορεί να επιδιώκουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας, και να μην μπορούμε να προσλάβουμε ναυαγοσώστες, προσωπικό παραλιών ή καθαριότητας πριν τον Ιούνιο κάθε έτους.

6) ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

- Η γενική συνέλευση διαπιστώνει την τεχνική αδυναμία των μικρών δήμων να ανταποκριθούν στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα την πλήρη αδρανοποίηση τους, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη της άμεσης στελέχωσης τους. Καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν  τη  δυνατότητα στους δήμους αυτούς να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού χωρίς χρονοβόρες παρεμβολές διαδικασιών, αιτιολόγηση από το δήμο, έγκριση και αιτιολόγηση αποκεντρωμένης διοίκησης, διερεύνηση δυνατότητας μετατάξεων και πολλά άλλα, όπως διατυπώνονται στη σχετική εγκύκλιο.
Να γίνει επέκταση των δίμηνων συμβάσεων πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε εξάμηνες και η έγκρισή τους να γίνεται έγκαιρα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

- Κοινωφελείς επιχειρήσεις μικρών νησιωτικών δήμων είναι δυνατόν, κατ΄ εξαίρεση των ρυθμίσεων του άρθρου 254 παρ. 1 ν. 3463/2006 (Α΄114) να παρέχουν και υπηρεσίες εμπορικού χαρακτήρα, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τοπικές ανάγκες του νησιού και δεν αναλαμβάνονται από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

- Αμιγείς επιχειρήσεις μικρών νησιωτικών δήμων του π.δ. 410/1995, οι οποίες παρέχουν ήδη υπηρεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α΄ και δεν έχουν λυθεί σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 269 ν. 3463/06, οφείλουν να προσαρμόσουν το καταστατικό τους στις διατάξεις των άρθρων 254-258 του νόμου αυτού μέχρι 31/12/2013.
Αιτιολογία: Η ρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου συγκεκριμένη, ζωτική για το δημόσιο συμφέρον δραστηριότητα εμπορικού χαρακτήρα, η οποία δεν αναλαμβάνεται από ιδιώτη, να μπορεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΚΔΚ να ασκείται από κοινωφελή επιχείρηση του δήμου. Παράλληλα, λαμβάνεται πρόνοια, ούτως ώστε αμιγείς επιχειρήσεις του π.δ. 410/95, οι οποίες συνεχίζουν και λειτουργούν υπό το καθεστώς αυτού, να προσαρμόσουν το καταστατικό τους ως κοινωφελείς μέχρι την 31/12/2013.

7) ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 Η νησιωτική Τ.Α. τάσσεται κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών των νησιών μας.
Η Τ.Α. έχει κάθε νόμιμο και ηθικό δικαίωμα ευθύνης λειτουργίας των λιμανιών της και μέσω των νομικών της προσώπων στηρίζει τη λειτουργία του συνόλου των μικρών και μεσαίων νησιών. Ζητούμε τη μείωση της γραφειοκρατίας και των ασφυκτικών ελέγχων της κεντρικής διοίκησης με την παράλληλη δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία τους.
Η Τ.Α. καλείται να εξετάσει τη μέχρι σήμερα λειτουργία των Δ.Λ.Τ. και να προτείνει όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία αυτών.

8) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

 - Να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες κάποιων γραφειοκρατών της Αθήνας, που κάθε λίγο και λιγάκι φέρνουν θέμα κατάργησης τους.

- Να διατηρηθεί το επίδομα παραμεθορίων περιοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την προτίμηση τους στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των νησιών μας, αλλά και κίνητρο για την παραμονή κατοίκων σ΄ αυτά.

- Να διατηρηθούν οι  φοροαπαλλαγές στα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, που αποτελούν αντιστάθμισμα για την μη περαιτέρω ερήμωση τους.
Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23 στο 13%

9) ΘΕΣΜΙΚΑ

 - Να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 236 παρ.2 του "Καλλικράτη", ώστε οι αιρετοί   της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους, μόνο μετά την καταδίκη τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και όχι με μόνη την παραπομπή τους με αμετάκλητο βούλευμα ή με απ' ευθείας κλήση.
Να καταργηθούν οι αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου ώστε τα αδικήματα των αιρετών να προβλέπονται από ένα σύγχρονο νομοθέτημα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Τ.Α.

- Να γίνει απλούστευση των διαδικασιών της νομοθεσίας για τα έργα, μελέτες και προμήθειες των ΟΤΑ των δήμων και απλούστευση του θεσμού της αυτεπιστασίας.

- Να γίνει επαναφορά της αντιμισθίας του συνόλου των αντιδημάρχων των νησιωτικών δήμων καθώς και  επαναφορά των εξόδων παράστασης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

- Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων να είναι άμεσα εκτελεστές μετά την παρέλευση 30 ημερών από την παραλαβή τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

- Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας για την υπουργική απόφαση εφαρμογής των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 σε ότι αφορά τους ΟΤΑ από την επόμενη δημοτική περίοδο. Η απόφαση αυτή ευνοεί τους κεντρικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε βάρος των περιφερειακών ΟΤΑ.
- Οι υπάλληλοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι εκλεγμένοι στα περιφερειακά θεσμικά όργανα των ΟΤΑ να καλύπτονται με ειδική άδεια από την υπηρεσία τους, για την συμμετοχή τους στα προαναφερόμενα όργανα.

- Κατά πλειοψηφία της Γ.Σ.,  να γίνει μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών το Νοέμβριο του 2014, μετά την συμπλήρωση της τετραετίας.

- Να ισχύει η τηλεδιάσκεψη για τις συνεδριάσεις των νησιωτικών Π.Ε.Δ., προκειμένου να μειωθεί το κόστος των συνεδριάσεων λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών μετακίνησης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
                           
                         

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.

Παράλληλα, και με την λήξη του συνεδρίου, η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της, στον τρόπο που η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στο κλείσιμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου της Ε.Ρ.Τ. και ζήτησε όπως υπάρξει άμεση επαναλειτουργία του φορέα για εθνικούς λόγους καθ΄ ότι οι κάτοικοι των ακριτικών κυρίως νησιών έμειναν χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση και ψυχαγωγία αλλά και την προβολή των προβλημάτων τους διαμέσου της εθνικής ραδιοτηλεόρασης.

Η όποια διαδικασία εξυγίανσης μπορεί να γίνει με την Ε.Ρ.Τ. εν λειτουργία. Η τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους αναγνωρίζοντας την εθνική και αναπτυξιακή συνεισφορά της Ε.Ρ.Τ. στην παραμεθόρια περιοχή μας.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ Δ.Ο.Υ.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών κατά τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται στον αντίποδα της φορολογικής αποκέντρωσης. Συρρικνώνει τις Δημόσιες Υπηρεσίες και αποδυναμώνει την παρουσία ισχυρών φορολογικών μηχανισμών στο σύνολο της επικράτειας. Το φαινόμενο της αποδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης και της ελλιπούς εξυπηρέτησης των φορολογουμένων γίνεται εντονότερο στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας ακριβώς της γεωγραφικής ασυνέχειας και της συνακόλουθης απομόνωσης των τοπικών οικονομιών μας.
Η διαφαινόμενη συγκέντρωση των Δ.Ο.Υ. σε ένα νησί κατά Νομό (σύμφωνα με την παλαιότερη διοικητική διαίρεση) ή ενδεχομένως και κατά Περιφέρεια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βελτιώσει τις παρεχόμενες φορολογικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αντίθετα θα συντείνει στην περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή τους, αφού στην πραγματικότητα θα μετακυλήσει στους νησιώτες φορολογούμενους το κόστος της διαδικασίας είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Οι Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο δια της διοίκησης όσο και δια των δημοτών τους, αντιστεκόμαστε στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια για αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά μας και τη συνεχιζόμενη απαξίωση των κοινωνιών μας.
Η αποχώρηση της κεντρικής κυβέρνησης από τα νησιά απομειώνει την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και εγκυμονεί κινδύνους σε θέματα εθνικής στρατηγικής και δημοσίου συμφέροντος. Διεκδικούμε σθεναρά το δικαίωμά μας στην ίση πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας στα νησιά, όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Επιθεώρηση Εργασίας, Ειρηνοδικεία, Σχολεία όλων των βαθμίδων, Τελωνεία, Δ.Ο.Υ., κλπ.

Ιδιαίτερα δε ως προς το θέμα των καταργήσεων των Δ.Ο.Υ. στα νησιά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι η οικονομική αυτοτέλεια, όχι μόνο των νησιωτικών μας Δήμων, συναρτάται άμεσα από την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών μας οικονομιών.
Η οικονομική και ταμειακή διαχείριση, ιδιαιτέρως των μικρών νησιωτικών δήμων πραγματοποιείται σήμερα μέσω των Δ.Ο.Υ. Η κατάργησή των Δ.Ο.Υ. οδηγεί στην αδυναμία λειτουργίας της ταμειακής υπηρεσίας των δήμων.

Ζητάμε  λοιπόν την ακύρωση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν την κατάργηση των νησιωτικών Δ.Ο.Υ.
Ζητάμε την προστασία των νησιωτών από άσκοπες μετακινήσεις, ταλαιπωρία και πρόσθετα οικονομικά βάρη.
Ζητάμε την αυτονόητη ισότητα και ισονομία με όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, την ίση και δίκαιη μεταχείρισή μας εκ μέρους μιας χρηστής φορολογικής διοίκησης.
Ζητάμε τη διασφάλιση του δικαιώματός μας να επιλέγουμε να παραμείνουμε νησιώτες και ακρίτες!                            

  
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος όπως επίσης κλήθηκαν και συμμετείχαν περισσότεροι απο 35 Δήμαρχοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και 90 Δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα και για τις εξελίξεις σε θέματα της αρμοδιότητάς τους αλλά και γενικότερα της λειτουργίας των Δήμων.

Το πρόγραμμα του σημαντικού αυτού συνεδρίου είχε ως εξής:

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2013
10.15-11.00 Καλωσόρισμα δημάρχου Λέρου, κ Μιχάλη Κόλια, Καλωσόρισμα – Εισήγηση Προέδρου ΠΕΔ Ν.Α. κ Στάθη Κουσουρνά, Δημάρχου Ρόδου
11.00-11.20 Απονομή τιμητικών διακρίσεων
11.20-11.30 Εκλογή 5μελούς επιτροπής επεξεργασίας αποφάσεων – ψηφισμάτων
11.30-13.00 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Θεσμών, φορέων, κομμάτων
13.00-13.15 Παρουσίαση των οικονομικών απολογισμών της ΠΕΔ 2011-2012, Πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου Μ. Κινδυλίδης, Αντιδήμαρχος Ρόδου
13.15-13.30 1η εισήγηση: θεσμικός ρόλος της Τ. Α. για την καταστατική θέση των αιρετών σήμερα – Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολής, Αντιπρόεδρος ΠΕΔ
13.30-14.00 2Η εισήγηση : συγκοινωνίες στο Νότιο Αιγαίο – Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Μπενέτος Σπύρος Δήμαρχος Λειψών, Γιώργος Βελισαρίου, Πρόεδρος Δ. Λιμενικού Ταμείου Σύρου
14.00-17.30 Ελαφρύ γεύμα στο εστιατόριο του Crithonis Paradise Hotel– Διάλειμμα
17.30-18.00 3η εισήγηση: Η υγεία στο Νότιο Αιγαίο, Θωμάς Σωτρίλλης Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, εκπρόσωπος Νομού Κυκλάδων
18.00-18.15 4η Εισήγηση: Φορολογική αποκέντρωση, Γιώργος Χατζημάρκος Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας και μέλος ΔΣ της ΠΕΔ
18.15-18.30 5Η Εισήγηση Οικονομικά των ΟΤΑ, Αναστάσιος Σαπουνάκης Οικονομολόγος Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίξησης, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ
18.30-18.45 6η Εισήγηση: Σύμφωνο εταιρικής σχέσης, εΕκπρόσωπος Διαχεριστικής Αρχής Κοινοτικού Πλαισίου 2013-2020
18.45-20.00 Τοποθετήσεις Συνέδρων
20.00 Δείπνο προς τους Συνέδρους και Προσκεκλημένους στο εστιατόριο του Crithonis Paradise Hotel
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013
09.30-12.00 Τοποθετήσεις συνέδρων – προτάσεις
12.00-12.30 Διάλειμμα
12.30-14.00 Συμπεράσματα Συνεδρίου, ψηφίσματα, αποφάσεις
14.00 Λήξη εργασιών Συνεδρίου
Η εισήγηση του κ. Δεκαβάλλα, ο οποίος δεν παρέστει  στο Συνέδριο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, παρουσιάστηκε από τον κ. Γιάννη Τομαή, Διευθυντή της ΠΕΔ. 


Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2013

περισσότερες απο κάθε προηγούμενη διοργάνωση οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών Θήρας «το Αρκάδι»

 Το πρόγραμμα των φετινών του εκδηλώσεων παρουσίασε ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «το Αρκάδι» σε ειδική για τον σκοπό εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουνίου στο εστιατόριο «Saltsa» στα Φηρά.




Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε απο τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανόλη Ορφανό και την παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών Κατερίνα Καραβάτου, της οποία η καταγωγή, όσο κι αν δεν την προσδιορίζει το επώνυμό της, είναι απο την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης, οι φετινές εκδηλώσεις είναι περισσότερες απο κάθε αντίστοιχη προσπάθεια στο παρελθόν, ενω αυθόρμητες και υπεράνω των προσδοκιών των διοργανωτών ήταν και οι χορηγίες επιχειρηματιών του νησιού για την υποστήριξη της πραγματοποίησής τους.



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Θήρας «το Αρκάδι» για το καλοκαίρι του 2013 έχει ως εξής :

Πέμπτη 20.6.2013 Μουσικοχορευτική εκδήλωση με τα χορευτικά σχήματα του Συλλόγου «αέναοι χορευτές» στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, στις 21.00

Σάββατο 29.6.2013 Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Η νεράιδα πραλίνα και το μαγικό Φουντούκι» απο την ομάδα «AmusicTheater», στην Κάναβα Ρούσσος, στις 20.00

2-3.6.2013 Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μελαμπιανές Καντάδες» στις πλατείες των οικισμών στο Μεγαλοχώρι και τον Πύργο.

4.6.2013 Θεία Λειτουργία για τον προστάτη του Συλλόγου «Άγιο Νικόλαο» στην εκκλησία της Παναγίας της Κόκκινης.

15-16-17.7.2013 Μουσικές εκδηλώσεις  με το συγκρότημα «Οκτάβα» στην Οία, τον Βουρβούλο και τον Καρτεράδο, αντίστοιχα.

20.6.2013 Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, στις 21.30

22.6.2013 Μουσική εκδήλωση με τίτλο «πανσέληνος, στο Μονόλιθο» με τους παραδοσιακούς μουσικούς Αντώνη Πρέκα, Νίκο Σιγάλα, Μαρία Τζώρτζη και Μιχάλη Μαρκόπουλο.

24.6.2013 Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου στος 21.30 Είσοδος 10 ευρώ

29.7.2013 Μουσική εκδήλωση με θέμα τα τραγούδια του Ελληνικού κινηματογράφου απο το συγκρότημα SiMadika στην πλατεία του Καρτεράδου.

30.7.2013 Συναυλία με την Ελεονώρα Ζουγανέλη που φέτος το καλοκαίρι βρίσκεται σε μια απο τις καλλίτερες καλλιτεχνικές της περιόδους, με νέα τραγούδια και πολύ καλή διάθεση. Η συναυλία θα γίνει στο Οινοποιείου Κουτσογιαννόπουλου στις 22.00
Είσοδος 15 ευρώ

7.8.2013 Συναυλία με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα, Δημήτρη Σταρόβα και Ζηνοβία Αρβανιτίδου στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου στις 22.00
Είσοδος 15 ευρώ

26-28.8.2013 Μουσικές εκδηλώσεις με το συγκρότημα «Φωνές του Νότου», στην πλατεία του Πύργου και στα Φηρά αντίστοιχα. Ώρα έναρξης 21.00 Είσοδος ελεύθερη.

5.9.2013 Μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Θηρασιά με το χορευτικό σχήμα του Συλλόγου και τον λυράρη Μανώλη Βουρβαχάκη

7.9.2013 «Γιορτή Ρακής». Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου των Κρητών της Σαντορίνης, η οποία προβλέπει κρητική μουσική, φέτος με τους Μανώλη Βουρβαχάκη και Μιχάλη Καβαλλάρη, καλό κρητικό φαγητό και άφθονη κατανάλωση ρακης.

20.9.2013 Ομιλίες του Άρη Σταθάκη με θέμα τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης, στις 11.30 στο κλειστό γυμναστήριο στον Καρτεράδο για τους μαθητές Λυκείου, και στις 19.30 στο Μπελλώνειο για το κοινό.

στις 20.6 τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη” από την φωτογραφική ομάδας του ΕΠΑΛ Θήρας, στην Εστία του Πύργου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» μας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Θήρας, με θέμα "Γαστρονομία",  την Πέμπτη, 20 Ιουνίου στις 21.00, στην κεντρική πλατεία του Πύργου,  σε χώρο του τοπικού διαμερίσματος Πύργου.




Η έκθεση θα διαρκέσει από 20 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2013.
Οι ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και  18.00 – 22.00.

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Εστία, στο πλαίσιο του  «Έτους Γαστρονομίας της Σαντορίνης 2013».

διανομή υλικού σήμανσης στους επαγγελματίες για το “2013 έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη”


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας που απευθύνετε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εμπορίας τροφίμων και ποτών, τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών γραφείων, γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων και εστιατορίων που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα,

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη", ο Δήμος Θήρας προμηθεύτηκε υλικό σήμανσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

Μπορείτε να παραλάβετε υλικό σήμανσης για τις επιχειρήσεις σας από την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.

Το υλικό σήμανσης διανέμεται δωρεάν.

Για το Δήμο Θήρας,
Αγγελική Γεωργαντοπούλου

Τηλ. 2286360600, 2286360183, 2286360109


διάθεση θέσεων στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους σε τρεις περιοχές στα Φηρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Θέσεις στάθμευσης πρόκειται να διατεθούν στη Δημοτική Κοινότητα Θήρας για τους μόνιμους κατοίκους τριών περιοχών οι οποίες έχουν ήδη διαγραμμισθεί από το Δήμο Θήρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση σχετικής αίτησης στο Πρωτόκολλο του Δήμου (γνωστοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας και τα στοιχεία οχήματος από την άδεια κυκλοφορίας).

Τα κριτήρια για την παραχώρηση θέσης, μετά την συγκέντρωση των αιτήσεων, θα είναι το εγγύτερον της μόνιμης κατοικίας στο χώρο στάθμευσης και οι ειδικές ανάγκες του ενδιαφερομένου.

Προθεσμία για συμπλήρωση αιτήσεων ορίζεται η 30η Ιουνίου 2013.
Οι  προς παραχώρηση θέσεις είναι:
•Πίσω (ανατολικά) του κτιρίου του Ο.Τ.Ε.
•Πάνω από το παρκινγκ αυτού που βρίσκεται πίσω από την  τράπεζα Eurobank.
•Πλησίον Ιεράς Μητρόπολης Υπαπαντής του Σωτήρος

Η παραχώρηση-εκμίσθωση θα ισχύει για ένα ημερολογιακό έτος και θα ανέρχεται στο ποσό των  140 ευρώ σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση του Δήμου.
 Σε όποιον παραχωρηθεί θέση οφείλει να τοποθετήσει μικρή ανακλινόμενη μπάρα, ομοιόμορφη για όλους όπως αυτή πού έχει ήδη τοποθετηθεί στο χώρο πίσω από την EUROBANK.
Μόνο για  το τρέχον έτος, επειδή ήδη έχει παρέλθει το μισό, το κόστος εκμίσθωσης ορίζεται με απόφαση της επιτροπής παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων στο ποσό των 80 ευρώ.      

                                                                                          

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τα καταστήματα που κάνουν χρήση μουσικής...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που κάνουν χρήση και λειτουργία μουσικής, υποχρεούνται στο κατάστημα να διαθέτουν Άδεια Μουσικής - Μουσικών Οργάνων από το Δήμο Θήρας καθώς και Γραπτή Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Παρακαλούμε εντός της σύντομης και εύλογης προθεσμίας δέκα (10) ημερών οι ανωτέρω επιχειρήσεις να προσκομίσουν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον δεν διαθέτουν Άδεια μουσικής ή η Άδεια μουσικής - μουσικών οργάνων έχει λήξει.

Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

ανακοίνωση της Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond και του Συλλόγου Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, σχετικά με τις εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ομάδων πολιτών που παρακολουθούν το θέμα και μας παρέχουν χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, τα νεότερα σχετικά με την υπόθεση του βυθισμένου πλοίου, έχουν ως εξής:

Οι εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond

Συμβούλιο Επικρατείας
Η προσφυγή των Θηραίων Πολιτών, του Συλλόγου Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της αρμόδιας διοίκησης, πήρε για τέταρτη φορά αναβολή για τις 18/9/2013, καθώς από πλευράς της πολιτείας (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείο Περιβάλλοντος) δεν έχει κατατεθεί  ακόμη ικανοποιητικό πλήθος στοιχείων για να υπεραμυνθούν για τον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης που βασανίζει το νησί μας τα τελευταία 6 χρόνια.

Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς
Στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, συνεχίστηκε την  Δευτέρα 17/6/2013 η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond με την κατάθεση του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης  κ. Γιδαράκου Ευάγγελου - Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων,

Επίσης ταυτόχρονα κατέθεσε ξανά και ο υπεύθυνος του προγράμματος μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλντερα της Σαντορίνης κ. Χατζηανέστης Ιωάννης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας έγιναν πολλές προσπάθειες να μειώσουν την αξία της μελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, και να εξιδανικεύσουν την κατάσταση του ναυαγίου θεωρώντας πως κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται για το νησί της Σαντορίνης όσων αφορά την ενδεχόμενη ρύπανση, αλλά ο κ. Γιδαράκος υπεραμύνθηκε σθεναρά των θέσεών του.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρόλο που αρχικά είχε ζητηθεί από το δικαστήριο εξέταση κατά αντιπαράσταση των κυρίων Γιδαράκου και Χατζηανέστη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Γιδαράκου δεν ζητήθηκε κάτι περισσότερο από την έδρα του δικαστηρίου.

Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η καταγγελία που έγινε από τις 7/1/2013 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το Σύλλογο Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή - Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Wale στο Connecticut των ΗΠΑ, είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή καθώς πρόσφατα την συμπληρώσαμε με επιπλέον στοιχεία ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτό της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου του Sea Diamond που τόσο ύπουλα και άδικα εγκατέλειψαν κάποιοι κερδοσκόποι στο νησί μας, δεν περισσεύει κανένας. Όσο και αν ο αγώνας αυτός φαίνεται δύσκολος, όσο και αν τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, έχουμε ιερό καθήκον να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, στους εαυτούς μας, αλλά και στον τόπο που μας μεγάλωσε και μας στηρίζει.

Οι συνεδριάσεις μας συνεχίζονται ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ, στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ανοικτές για όλους.

Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond
Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης



Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (18.6.2013) σχετικά με τις καταθέσεις των κυρίων Γιδαράκου, Χατζηανέστη, καθώς και νεότερων δηλώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη που απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΘριζα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ :


Στο κείμενο που υπογράφει η Γεωργία Δάμα αναφέρεται ότι :

«Στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχουν ρύποι από βαρέα μέταλλα, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την τροφική αλυσίδα», κατέθεσε ο κ.Γιδαράκος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, χθες στη διάρκεια της δίκης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στις 6 Απριλίου 2007, στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο καθηγητής τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαντληθεί το πετρέλαιο, διότι ρυπαίνει καθημερινά την περιοχή του ναυαγίου». Αναφερόμενος στους ρύπους, είπε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή βρέθηκε «ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, κάλιο», προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «βρέθηκε μεγάλο ποσοστό ψευδαργύρου σε τοπικά ψάρια, όπως είναι οι μπακαλιάροι και οι σκορπίνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κουφάρι του πλοίου αποτελεί πηγή μόλυνσης και η απελευθέρωση των ρύπων γίνεται βραχυπρόθεσμα». Ο κ. Γιδαράκος αμφισβήτησε τις μεθόδους περισυλλογής δειγμάτων που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως «μη διαπιστευμένο ίδρυμα», υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατή η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ.

Ο χημικός του ΕΛΚΕΘΕ Ι. Χατζηανέστης κατέθεσε ότι «υπάρχει μόλυνση, αλλά δεν είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να χαρακτηριστεί ρυπασμένη η γύρω περιοχή» και αναφέρθηκε σε σχετικές μετρήσεις. Η πολιτική αγωγή κατέθεσε αίτημα, ζητώντας να εξετασθούν οι δύο μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση.

Αρμόδιο για την ανέλκυση και την απομάκρυνση του κρουαζιερόπλοιου είναι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη. Στην απάντησή του, ο υπουργός, έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου και Θ. Δρίτσα σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond, δήλωσε ότι το υπουργείο διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα ως προς την ανέλκυσή του λόγω του βάρους του (225.000 τόνοι), καθώς και της περίεργης θέσης στην οποία βρίσκεται (90 μέτρα η πλώρη και 140 η πρύμνη), τα οποία καθιστούν οποιοδήποτε εγχείρημα παρακινδυνευμένο. Θυμίζουμε ότι το 2007 ο δύτης που καταδύθηκε στο σημείο του ναυαγίου, με δική του ευθύνη, αναδύθηκε νεκρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι το ΕΛΚΕΘΕ μελετά και συντάσσει τις εκθέσεις του ως δημόσιος οργανισμός, χωρίς καμία εξάρτηση, τελευταία αποκαλύφθηκε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, εκτός από τις μελέτες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, ήδη από το μήνα Απρίλιο του 2007 είχε συνάψει σύμβαση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «το ΕΛΚΕΘΕ φέρεται να έχει εισπράξει από την εταιρεία LOUIS HELLENIC CRUISES το ποσό των 358.400 ευρώ».

παρατάθηκε εως τις 27.6 η έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας του ΕΠΑΛ Θήρας, στο Μπελλώνειο


 Την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 21:00 πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας του ΕΠΑ.Λ. Θήρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θήρας κύριος Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας κύριος Χριστόφορος Ασιμής.


Η Έκθεση παρατείνεται μέχρι τις 27 Ιουνίου με ώρες λειτουργίας 10:00 - 14:00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Η φωτογραφική ομάδα ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης και της έκθεσης:
το Δήμο Θήρας, το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελλου Μπελλώνια, την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines, το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Volcano View, τον ραδιοφωνικό σταθμό Santorini FM, και τον τηλεοπτικό σταθμό Volcano TV.



Η Φωτογραφική Ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Θήρας πραγματοποιεί μια νέα έκθεση Φωτογραφίας την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 21:00 στην κεντρική πλατεία του Πύργου με θέμα "Γαστρονομία".
Διάρκεια: από 20 Ιουνίου ως 10 Σεπτεμβρίου 2013 με ώρες λειτουργίας 10:00 - 14:00 & 18:00 - 22:00.


Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης» στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης".

Spira Marble Art Gallery - νέος χώρος τέχνης στη Σαντορίνη

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Spira marble στην Μεσαριά της Σαντορίνης άνοιξε η Spira Marble Art Gallery (SMAG) με σκοπό την φιλοξενία των έργων του μαρμαρογλύπτη Γρηγόρη Κουσκουρή.

Ο χώρος Spira Marble Art Gallery είναι επισκέψιμος καθημερινά 09:00-14:00 και  17:00-21:00.


Στους χώρους της Spira Marble Art Gallery πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού καθώς και παρουσίαση των έργων που εκτίθενται, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται και μαθήματα μαρμαρογλυπτικής από τον δημιουργό του χώρου και μαρμαρογλύπτη Γρηγόρη Κουσκουρή.

Για πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, ή την επίσκεψη ομάδων επισκεπτών, στον όμορφο χώρο της Spira Marble Art Gallery, μπορείτε να απευθυνθείτε στην σελίδα της στο facebook, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί και η νέα ηλεκτρονική σελίδα του χώρου, στην οποία θα παρουσιάζετε μεγάλο μέρος των συλλογών των έργων του κ. Κουσκουρή.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.458958640861986.1073741826.108084719282715&type=1

Τα εγκαίνια του Spira Marble Art Gallery (SMAG) θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 στις 20.00, στους χώρους του.

Τρίτη, Ιουνίου 18, 2013

συνένωση των ομάδων “Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης” και η “Αθλητική Ακαδημία Σαντορίνης Άτλαντας”

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ομάδων,

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης και η Αθλητική Ακαδημία Σαντορίνης Άτλαντας αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινό δρόμο υπό την σημαία και διοίκηση του Πανιωνίου Γ.Σ. Σαντορίνης.

Μόλις σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικότερου συλλόγου καλαθοσφαίρισης στην Σαντορίνη και η Διοίκηση του Πανιωνίου ΓΣ Σαντορίνης κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη της καλαθοσφαίρισης στο νησί μας.

Η ομάδα μας παραμένει ο εγγυητής της αθλητικής άμιλλας και συνεργασίας, θα συνεχίσει να προασπίζει το “ευ αγωνίζεσθαι” και υπόσχεται ωραίες στιγμές σε όλους τους αθλητές του διευρυμένου πλέον συλλόγου μας, μέσω των εκδηλώσεων και δράσεων που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει.

ατομικές προπονήσεις στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης απο επαγγελματία προπονητή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κλειστού Γυμναστηρίου Σαντορίνης προς όλους τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες,

Ατομικές προπονήσεις θα πραγματοποιεί  ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής καλαθοσφαίρισης Α΄ κατηγορίας, Χάρης Πεταλωτής σε ενδιαφερόμενους αθλητές και αθλήτριες, φέτος το καλοκαίρι στο Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης.

Το σύγχρονο Basket θέτει εξειδικευμένες απαιτήσεις για την εξέλιξη των νεαρών καλαθοσφαιριστών από τα πρώτα τους βήματα έως την ολοκλήρωση τους.

Βασικός σκοπός του BASKETBALL CHAMPIONSHIP είναι η παροχή εξατομικευμένων προπονητικών προγραμμάτων που θα βελτιώσουν τους νεαρούς καλαθοσφαιριστές και θα αναδείξουν κάθε πτυχή του ταλέντου τους.

Βήμα προς βήμα. Δεν βλέπω πως αλλιώς μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε
M. Jordan

Η πρόσκληση απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 7-18 ετών.

Έναρξη προπονήσεων καθημερινά από Πέμπτη 20/6/2013 ώρα 11:30 στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΠΠΟΣ
Πληροφορίες Εγγραφές Χάρης Πεταλωτής, τηλ. 6974737057

παρουσίαση του προγράμματος ενόργανης γυμναστικής του Margarita’s gymnastics

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 19.30 στο Κλειστό Γυμναστήριο θα πραγματοποιηθούν οι γυμναστικές επιδείξεις του τμήματος ενόργανης γυμναστικής του γυμναστηρίου Μάινα. 

Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2013

σήμερα 19.6 η παρουσίαση των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης “το Αρκάδι”

Όταν η αρχή είναι καλή, τότε αυτό που χρειάζεται στην συνέχεια είναι να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε ξεκινώντας.
Αυτό είναι διαρκώς στην σκέψη μας, όταν προχωράμε στην υλοποίησή τους, κάνοντας πάντα μια καλή αρχή ξεχωριστά σε κάθε μια υπόσχεση.

Έτσι η φετινή παρουσίαση των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2013 του Συλλόγου μας, θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στο εστιατόριο “SALTSA” στα Φηρά, την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 14.00 με κεντρική ομιλήτρια την κ. Κατερίνα Καραβάτου.

Χωρίς καμία διάθεση να αποκαλύψουμε κάτι από το περιεχόμενο των φετινών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην δεκαπενταετία που συμπληρώνει η δράση του, πολλές και ποικίλες εκπλήξεις δικαίωσαν τις επιλογές μας, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην επιτυχία.


Η πρώτη ανακοινωθείσα εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης “το Αρκάδι” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 20.00 στο Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, όπου θα παρουσιαστεί η χορευτική ομάδα του δραστήριου Συλλόγου οι “αέναοι χορευτές”.

Στην εκδήλωση κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν παρουσιάζοντας το πρόγραμμά τους το χορευτικό σχήμα του Συλλόγου Ποντίων και φίλων Ποντίων Σαντορίνης, καθώς και η χορευτική ομάδα της Αρτεμίας Δεναξά.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο.