Πέμπτη, Απριλίου 03, 2014

η θέση της "Ενωτικής Πορείας" για τη νέα συνάντηση στο Υπ. Οικονομικών με θέμα την λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας

Την θέση του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" σχετικά με τις εξελίξεις για το νέο νοσοκομείο και τα αποτελέσματα από την τελευταία συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θήρας, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Ενωτική Πορεία" κ. Χάλαρης, αιτιολογώντας και την στάση της παράταξής του σχετικά με την νέα συνάντηση στις 8 Απριλίου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστολή του κ. Γ. Χάλαρη έχει ως εξής:

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου.

Κύριε Δήμαρχε με την επιστολή μας αυτή θέλουμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή του αιτήματος συμμετοχής μας στις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες του Δήμου για την λειτουργία του νέου νοσοκομείου, καθώς και για την ενημέρωση που επίμονα ζητούσαμε και πλέον μας παρέχετε, η οποία θεωρούμε ως δεδομένο ότι θα συνεχιστεί.

Εν συνεχεία θέλουμε να τοποθετηθούμε και να σας γνωστοποιήσουμε την άποψη μας σχετικά με την επικείμενη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου 2014, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και με γνώμονα το κοινό συμφέρον του Τόπου μας.

Κύριε Δήμαρχε η παροχή Υγείας στα νησιά μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και είναι επιτακτική ανάγκη να παρέχεται Δημόσια και Δωρεάν από το κράτος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες που πληρώνουν και έχουν δικαίωμα σε αυτήν αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που η οικονομική κατάσταση τους δεν τους το επιτρέπει. Τουλάχιστον η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, η οποία αποτελεί ύψιστο αγαθό, πρέπει να παρέχεται στον υψηλότερο βαθμό καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των νησιών μας. Με την άμεση και εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου αυτές οι ανάγκες δύναται να καλυφθούν.

Άρα λοιπόν δεν μπορεί να μένει αδιευκρίνιστη η τύχη του νέου νοσοκομείου και παράλληλα το Κ.Υ. Θήρας να υπολειτουργεί, στερώντας από 15.000 πολίτες και τα εκατομμύρια των επισκεπτών αυτό το αγαθό, την υποχρεωτική και κατ' ελάχιστον υπηρεσία της Υγείας στο καλύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις όπου το αποτελέσματα τους ήταν, η παραπομπή της επιτροπής με επικεφαλής τον Μητροπολίτη, Θηραίων Πολιτών αλλά και εσάς τον ίδιο, από το ένα υπουργείο στο άλλο με την "κενή" ατζέντα να περιφέρεται και να άγεται από διευθυντή σε υπάλληλο του εκάστοτε αρμόδιου ή αναρμόδιου υπουργείου κρίνονται επιεικώς ως απαράδεκτες.

 Δεν μπορεί ο Δήμαρχος κι ολόκληρος ο Δήμος να γίνονται επαίτες σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που μας εκθέτει κάθε χρόνο. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στον μεγάλο κίνδυνο ενός σοβαρού θέματος υγείας που θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια πιθανή ταξιδιωτική οδηγία ή όποιες άλλες κυρώσεις ή επιπτώσεις δεχθούμε. Η ευθύνη είναι τεράστια και φυσικά η λειτουργία του νέου νοσοκομείου δεν μπορεί να βαλτώνει στους διαδρόμους της όποιας κυβερνητικής αναλγησίας. Η εποχή που ζούμε είναι εποχή ανατροπών και για να πετύχουμε τον ύψιστο στόχο της Υγείας για τους κατοίκους των νησιών μας Σαντορίνη και Θηρασία απαιτείται αντιπαράθεση με το σημερινό συγκεντρωτικό κυβερνητικό καθεστώς.

 Για τους πιο πάνω λόγους σας γνωστοποιούμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στο ταξίδι σας στο υπουργείο Οικονομικών διότι θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε, την παρουσία του κλιμακίου των εμπλεκομένων υπουργών να έρθει στο νησί μας για να δοθεί λύση. Όπως ακριβώς έγινε και όταν υπεγράφη η παραχώρηση του οικοπέδου για την ανοικοδόμηση του νοσοκομείου, η οριστική λύση για την λειτουργία του, πρέπει να δοθεί με την υλοποίηση των δεσμεύσεων των εκάστοτε υπουργών στη Σαντορίνη, υπό τα βλέμματα των πολιτών των νησιών μας.

Εν κατακλείδι η θέση αυτή είναι χρήσιμο να μεταφερθεί προς του αρμόδιους υπουργούς με την υπόμνηση ως ρητή και αμετάκλητη και να νουθετηθεί από όλους μας.