Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2013

η γιορτή της Βεντέμας στην Θηρασιά (23.8)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΜΑΣ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ» με την οποία γιορτάζει κάθε χρόνο τον τρύγο στο νησί της Θηρασίας.
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι η φετινή "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΜΑΣ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ", εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΘΠ, προσκαλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:30 στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό του Ποταμού.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στους αμπελουργούς που συνεχίζουν με αφοσίωση την αμπελουργική παράδοση και την καλλιέργεια των εξαιρετικών τοπικών ποικιλιών σταφυλιού στο νησί της Θηρασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Ακρωτηρίου και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, χορό, φαγητό και κρασί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο με λάντζα από το Αμμούδι προς τη Ρίβα στις 20:00 το βράδυ.

Το δρομολόγιο της λάντζας για την επιστροφή από τη Ρίβα προς το Αμμούδι θα πραγματοποιηθεί στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

εκδήλωση ανακήρυξης ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Ρούσσου σε επίτιμο Δημότη Θήρας (23.8)

Ο Δήμαρχος Θήρας μας προσκαλεί  στην εκδήλωση ανακήρυξης του Ακαδημαϊκού  Χαράλαμπου Ρούσσου, σε Επίτιμο Δημότη Θήρας, την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Νομικού.

Η ανακήρυξη γίνεται σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στη Σαντορίνη και στους Σαντορινιούς, σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εχει ως εξής :

Προσφώνηση του Δημάρχου Θήρας Αναστάσιου-Νικόλαου Ζώρζου
Έπαινος για τον τιμώμενο από τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη
Ομιλία του Ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Ρούσσου
Ανάγνωση του Πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Γραμματέα Μαρία Νομικού
Προσφώνηση και επίδοση αναμνηστικού από την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς(Καμάρι) Μαριάννα Πελέκη
Απονομή του Μεταλλίου Τιμής του Δήμου Θήρας στον τιμώμενο από το Δήμαρχο Θήρας 
Λιτή δεξίωση


Σαντορινιά γλυκά από τις νοικοκυρές του Πύργου! (24.8)

Το Πολιτιστικό Χωριό " Η Σαντορίνη που έφυγε" Κάναβα Ι.Χρυσού- Δρόσου, μετά τις δυο πετυχημένες εκδηλώσεις των δυο προηγούμενων ετών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει βραδιά για να τιμήσει τις νοικοκυρές του Πύργου.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στις 21:00 μ.μ καλεί τις νοικοκυρές μικρές και μεγάλες να παρουσιάσουν το δικό τους αγαπημένο σαντορινιό γλυκό , ώστε να προβληθεί η τοπική παράδοση και να δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γευτούν σαντορινιά γλυκά.

Την βραδιά θα συνοδεύουν φαγητό, κρασί και μουσική.

Την βραδιά θα ανοίξει η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων και φίλων Ποντίων Σαντορίνης " Οι Ακρίτες".

Είσοδος ελευθερη.
Για κάθε πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 22860 31101

«Το βυθισμένο βασίλειο» - παρουσίαση του βιβλίου στο Μέγαρο Γκύζη (24.8)

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά Σαντορίνης, το βιβλίο του Γιώργου Κουκουλά «Το βυθισμένο βασίλειο» (εκδόσεις Διόπτρα).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας και σκηνοθέτις Κωστούλα Τωμαδάκη, ενώ θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

«Σε αυτή τη νήσο της Ατλαντίδος ήταν μια μεγάλη και απίστευτη αυτοκρατορία...» «Όμως αργότερα έγιναν δυνατοί σεισμοί και πλημμύρες, και σε μια μόνο δεινή ημέρα και νύχτα όλοι οι πολεμιστές βυθίστηκαν μέσα στη γη, και ομοίως η νήσος της Ατλαντίδας χάθηκε στα βάθη της θάλασσας».
(Διάλογοι Τίμαιος & Κριτίας, του Πλάτωνα)

Ο Γιώργος Κουκουλάς γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και τα τελευταία επτά χρόνια ζει στην Σαντορίνη, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.  Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές σε Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ της Αγγλίας. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) και ως καθηγητής στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο ΞΥΝΗ. Σήμερα εργάζεται στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί την πρώτη του συγγραφική απόπειρα.

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη με τη χαμένη Ατλαντίδα;  Δυο ιστορίες που τις χωρίζουν χιλιάδες χρόνια αλλά τις ενώνουν πολλά περισσότερα…

Ελληνικό αρχιπέλαγος, πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια…
Η Μινωική Αυτοκρατορία κυριαρχεί στη Μεσόγειο. Ένας προηγμένος πολιτισμός, τόσο ισχυρός όσο και μυστηριακός. Οι ανακαλύψεις του σε τεχνολογία και φιλοσοφία πρωτόγνωρες.
Όμως για όλα τα πράγματα έρχεται ένα τέλος. Μετά από την αλαζονική εκστρατεία ενάντια στην Αθήνα, η Αυτοκρατορία αντιμετωπίζει μια τρομερή φυσική καταστροφή.
Ένας σοφός βασιλιάς σηκώνει στους ώμους του έναν ολόκληρο κόσμο. Ένας νεαρός αξιωματικός καλείται να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση μιας προφητείας. Ο χρόνος αποδεικνύεται αμείλικτος για τους πιστούς του.

Σαντορίνη, σημερινή εποχή…
Ο Νικόδημος είναι ένας παθιασμένος καθηγητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο κυνήγι ενός θρύλου. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του πολιτισμού για πάντα.
Ζητάει τη βοήθεια του μοναδικού ανθρώπου που μπορεί να εμπιστευτεί, του παλιού φοιτητή του Αλέξανδρου. Εκείνος σπεύδει στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων όχι μόνο για να εξερευνήσει το μακρινό παρελθόν, αλλά και για να έχει μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.
Οι δυο αρχαιολόγοι επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν μια ξεχασμένη γλώσσα και να βρουν το μίτο που θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν το μεγαλύτερο αίνιγμα της ιστορίας. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσαν να υποψιαστούν ότι η αρχαία προφητεία έχει αρχίσει να ξυπνάει.
Και όλοι οι οιωνοί δείχνουν απειλητικά προς το μέρος τους.

Η θεωρία της Σαντορίνης:
Αν και οι αρχαιολογικές αποδείξεις είναι λίγες, η ύπαρξη της Ατλαντίδας αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο αίνιγμα της ιστορίας. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού, και ειδικά της αρχαίας Θήρας, ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το βιβλίο παραχώρησε ο συγγραφέας του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" , στην οποία και μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://www.naftemporiki.gr/story/686264
και μια ακόμη, με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://akamas.wordpress.com/2013/08/05/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC/

«Μεθυσμένα καράβια» - παρουσίαση το Σάββατο 24.8

Το βραβευμένο μυθιστόρημα της Βικτωρίας Αγγελοπούλου με τίτλο «Μεθυσμένα καράβια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 20.00, στην Οία της Σαντορίνης στο βιβλιοπωλείο «Atlantis Books».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννη Γαλαίος, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ φιλολογίας και ο Δημήτρης Πράσσος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Τα «Μεθυσμένα καράβια» απέσπασαν το Βραβείο Μυθιστορήματος στον 29ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2011 του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Η ιστορία νεαρής πιανίστριας, η οποία στην προσπάθεια αναζήτησης του γενεαλογικού της δένδρου στην Αίγυπτο, έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις συνείδησης, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του μυθιστορήματος.Στην Όαση Σίουα η νεαρή βιώνει τον απόλυτο έρωτα, στο Κάιρο ψυχανεμίζεται τα αρχαία μυστήρια, και στην Αλεξάνδρεια γνωρίζει την οδύνη της απώλειας, το μίσος και την απόγνωση που την οδηγούν σε ψυχολογική και σωματική κατάρρευση.

Με την εξέλιξη του μύθου, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που κινούνται γύρω της, αναπτερώνουν το ηθικό της και την ωθούν προς δύο κατευθύνσεις. Πλαγίως στο μονοπάτι της ανεύρεσης του φυσικού της προγόνου και καθέτως στη γνώση του πραγματικού της γεννήτορα, μυώντας τη σε απόκρυφες αλήθειες ζωής. Ταυτόχρονα, οι περιγραφές των τοποθεσιών και οι ιστορικές αναδρομές, δίνουν τη δυνατότητα στη φαντασία του αναγνώστη να εξεγερθεί και να μεταφερθεί στο χθες, στο παρόν, στο αύριο και στο διηνεκές.

Η Βικτωρία Αγγελοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα της συμβολαιογράφου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πάτρας από το 1999 έως και το 2002 και του τέως Δήμου Ρίου από το 2007 έως και το 2009, όπου κατοικεί μόνιμα με το σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσερμπίνι.

Προηγούμενα βιβλία της:
- «Συγνώμη που σου είπα ψέματα», Λιβάνης, 2003

- «Η κόκκινη βαλίτσα του έρωτα», Λιβάνης, 2008

«η Γιορτή της Τράτας» (24.8)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας σας προσκαλεί στη «Γιορτή της Τράτας» που θα γίνει στην Περίσσα (στον κολπίσκο της Κολάδας) το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:00.

Η «Γιορτή της Τράτας» αναφέρεται στην αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου ψαρέματος, που γινόταν στη Σαντορίνη την εποχή που δεν υπήρχαν μηχανικά μέσα.


Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη».

«γεύσεις αγάπης στην καλντέρα του χρόνου» με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου με την συνοδεία νόστιμων παραδοσιακών γεύσεων..

«γεύσεις αγάπης στην καλντέρα του χρόνου» με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου με την συνοδεία νόστιμων παραδοσιακών γεύσεων..

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», ο Εκδοτικός Οίκος Αλφάβητο Ζωής σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το ξενοδοχείο Vedema Resort παρουσίασαν το βιβλίο «Γεύσεις Αγάπης στην Καλντέρα του Χρόνου» της Άννας Σαλίβερου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2013 στo συνεδριακό κέντρο «Θήρα» του Vedema Resort στο Μεγαλοχώρι.

Μετά την παρουσίαση της πολύ ωραίας έκδοσης, πολλές από τις συνταγές του βιβλίου, έχοντας εκτελεστεί από νοικοκυρές του χωριού, προσφέρθηκαν στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.


Για την έκδοση, και μεταξύ άλλων, μίλησε με τα καλύτερα λόγια και ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος που ευχήθηκε το βιβλίο να αποτελέσει κίνητρο για την συνέχιση και διάδοση της τοπικής κουζίνας. 

επικοινωνία με τους πολίτες “ανοίγει” ο Δήμαρχος Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το Γραφείο Δημάρχου ανακοινώνει ότι οι Δημότες που επιθυμούν να συναντήσουν τον Δήμαρχο, κ Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, μπορούν να επισκέπτονται το Δημαρχείο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 11:00. έως 15:00.

Με την πρωτοβουλία αυτή δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συζητούν αυτοπροσώπως με το Δήμαρχο θέματα που τους απασχολούν, σε χρόνο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτούς, χωρίς την εκ των προτέρων ενημέρωση του Ιδιαίτερου Γραφείου του, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Η προσαρμογή στο Νόμο Καλλικράτη, η μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, η δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και η συνολική εικόνα της Σαντορίνης απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της προσπάθειας του Δημάρχου κατά την πρώτη περίοδο της Δημοτικής Αρχής.
                                                                                                                                          
Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή η οποία εργάζεται σκληρά για την επίλυσή τους παρά τις τεράστιες υποχρεώσεις που υπήρχαν και υπάρχουν.

                              

αγιασμός και η πρώτη συγκέντρωση ενόψει νέας σεζόν για τον Α.Ο. Θήρας.

Την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 19:00 πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης ο αγιασμός και η πρώτη συγκέντρωση ενόψει νέαςσεζόν για τον Α.Ο. Θήρας.

Με πολλά όνειρα για τη νέα χρονιά οι νεοφώτιστες στην Α2 των γυναικών και τον 1ο όμιλο ξεκινούν ένα ...ταξίδι, στην πρώτη παρουσία του συλλόγου στην Α2 εθνική κατηγορία.

Προπονήτρια πια η Ελένη Μεμετζή, που μέχρι πέρυσι ήταν ...εντός γηπέδου.

Ο αγιασμός έγινε στο γυμναστήριο που τον περασμένο Απρίλιο (2013) φιλοξενήθηκε το φάιναλ φορ του κυπέλλου γυναικών.

Μετά το τέλος της πρώτης συγκέντρωσης οι αθλήτριες το έριξαν στο ...μπάσκετ, ενώ πήραν τις εμφανίσεις τους για τη νέα χρονιά.

Πηγή: www.volleynews.gr 

Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2013

Συριζα : ερώτηση (22.8) προς τον Υπ. Περιβάλλοντος για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με το κείμενο,

 Τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για τις συμβάσεις συντήρησης των μηχανημάτων της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 20/08/2013: «Στον απόηχο του μπλάκ άουτ της Σαντορίνης συνεχίζεται η έρευνα για τις συμβάσεις συντήρησης των μηχανημάτων της ΔΕΗ, που φέρονται ότι αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι επίμαχες συμβάσεις εμφανίζονται να έχουν ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό στην εταιρεία Warstilia, την ίδια επιχείρηση η οποία προμήθευσε τις δυο μηχανές 8 MW που έχουν τοποθετηθεί στο κυκλαδίτικο νησί. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, που ερευνά σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία την υπόθεση των συμβάσεων εδώ και ένα χρόνο, παρήγγειλε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αλλά και την πραγματοποίηση επιτόπιων ερευνών σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να εξακριβωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος».

 Τις παρατηρήσεις-ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από την ΔΣΑΕ/ΚΠΟΕ/ΤΟΕ ΔΠΑΝ/γ.α. 41/27-03-2012, (Εισήγηση ΣΔΑΕΔ-Προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση Μον. Ι & ΙΙ WARTSILIA –ΑΣΠ ΘΗΡΑΣ) όπου μεταξύ των άλλων τονίζουν: «…3) Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την προβληματική λειτουργία των Μονάδων από την αρχική τους λειτουργία (η’ σχετικό) παρόλο που χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά και όλες οι συντηρήσεις γίνονται από τον κατασκευαστή και αφετέρου τη λήξη της περιόδου εγγύησης των Μονάδων, θεωρούμε σκόπιμο η Υπηρεσία να επαναπροσδιορίσει στο μέλλον την πολιτική της ως προς τον τρόπο ανάθεσης των υπόψη εργασιών. 4) Τέλος, κρίνεται διευκρινιστέος ο λόγος της οριστικής παραλαβής των υπόψη Μονάδων ενώ είχαν εντοπισθεί σοβαρά προβλήματα από την αρχική λειτουργίας τους

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.   Γιατί μηχανές που από την αρχή λειτουργούσαν επισφαλώς και προβληματικά έγινε οριστική παραλαβή τους;
2.   Ποιο το κόστος της ΔΕΗ από την ημέρα παραλαβής μέχρι σήμερα σε προμήθεια ανταλλακτικών και συντήρηση; Μήπως έχει υπερβεί το κόστος αυτό την αξία αγοράς καινούριων; 
3.   Τι έργο παρήγαγαν από τότε που παρελήφθησαν καθώς και ποιο το κόστος παραγωγής ανά KWh; 
4.   Γιατί μετά το ατύχημα επέτρεψαν μόνο στην υπεύθυνη εταιρεία Warstilia να επιληφθεί ενώ θα έπρεπε να συμμετέχει κλιμάκιο ειδικευμένων της ΔΕΗ καθώς και κλιμάκιο του ΤΕΕ για την ακριβή εκτίμηση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών; 
5.   Πως θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ από την εταιρεία Warstilia για τη ζημιά που προκλήθηκε με ευθύνη της εν λόγω εταιρείας; 
6.   Τι θα συνέβαινε αν την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν εργαζόμενοι στο χώρο των μηχανών; 
7.   Ποιο το συνολικό κόστος ζημιάς και συνεπειών στο ηλεκτρολογικό σύστημα; 
8.   Ποια είναι η κατάσταση του σταθμού από πλευράς συντήρησης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος, Ουζουνίδου Ευγενία, Συρμαλένιος Νικόλαος 

μια ακόμη σύσκεψη για τις δυνατότητες των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας (21.8)

Τις δυνατότητες ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, θα εξετάσουν από κοινού σε σύσκεψη, την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με τη συμμετοχή των υφυπουργών ΠΕΚΑ Μ.Παπαγεωργίου και ΥΠΑΑΝ Ν.Μηταράκη.

Στη συνάντηση θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των έργων υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης τόσο σε πηγές χρηματοδότησης της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, όσο και σε πηγές του ιδιωτικού τομέα.

Η διερεύνηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του έργου ως μέρους της ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», που διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Το συγκεκριμένo έργο μετά από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων (αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, νέο ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον κ.τλ.). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 5 το απόγευμα.

Newsroom ΔΟΛ


Τρίτη, Αυγούστου 20, 2013

η σύνδεση (το συντομότερο δυνατό..) της Σαντορίνης με το δίκτυο της στερεάς Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, η ανακοίνωση του Υπ. Ενέργειας κατα την διάρκεια της συνάντησης στην Σαντορίνη

Την διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος, με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων, ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης κατα την διάρκεια συζήτησης με φορείς του νησιού στον Δήμο Θήρας, με αφορμή το συμβάν που έθεσε εκτός λειτουργείας το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων,που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη ποκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την συνάντηση (19.8)  και την δήλωση του Υπουργού,

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, σήμερα 19.8.2013 επί τετραώρου, στο Δημαρχείο Θήρας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της Δ.Ε.Η. & Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και οι φορείς ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό και τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από το ατύχημα και τους εξέθεσαν τις απόψεις τους για αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων αλλά και της εικόνας του νησιού.

Συμφωνήθηκαν όπως:

Γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχιο ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

Η Δ.Ε.Η. δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.

Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της Δ.Ε.Η. στα νησιά και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.

Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, την Δ.Ε.Η. και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η Δ.Ε.Η.

Ετέθη το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τέλος ετέθη από τους φορείς το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και ο κύριος Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Σύμφωνα με την δήλωση (19.8)  του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθρωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.

Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας.

Η κατανάλωση καυσίμου στις Μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια Ευρώ.

Σήμερα, και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος, με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.

Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. Ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.

Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση». 


ευκαιρία για επιτάχυνση των διαδικασιών για την σύνδεση της Σαντορίνης με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της στερεάς Ελλάδας

Ως ευκαιρία για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύνδεσης της Σαντορίνης με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της στερεάς Ελλάδας, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα της πολύ μεγάλης ζημιάς που προκλήθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου, το οποίο και προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση του νησιού τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η εν λόγο διαδικασία, της υποθαλάσσιας σύνδεσης του νησιού με την παραγωγική μονάδα της στερεάς Ελλάδας, δεν αποτελεί θεωρητικό σχεδιασμό, αλλά ένα έργο που εξελίσσεται, ομολογουμένως αργά, τα πολλά τελευταία χρόνια.

Εξ αιτίας δε των μεγάλων αναγκών του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και λόγο της γεωγραφικής του θέσης, η Σαντορίνη είναι από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων στο οποίο λειτουργούσε -και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί μερικώς- εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένο στην καύσης  πετρελαίου, σε αντίθεση με άλλα γειτονικά νησιά που έχουν συνδεθεί υποθαλάσσια με μονάδα παραγωγής στην στερεά Ελλάδα. 

Η ολοκλήρωση του έργου που είναι ενταγμένο στο 3ο ΚΠΣ αναμένεται να δώσει οριστική λύση στην ασφαλή, καλύτερη και από περιβαλλοντικής άποψης αλλά και οικονομικότερης για την Επιχείρηση, ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην καύση πετρελαίου, όπως αυτό της Σαντορίνης, θεωρούνται και έχουν κριθεί  “παθητικά” για την επιχείρηση δεδομένου του μεγάλου κόστους λειτουργίας τους, κυρίως σε σχέση με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν.


οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. (21.8) – θέματα

Την Τετάρτη 21.8 στην Ρόδο θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

1.       Δημιουργία ειδικών λογαριασμών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατ’εφαρμογή του Ν.3982/2011 (ΦΕΚ 143/Α/17-06-2011) «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» [Εισηγήτρια: κα Εύη Αριστείδου]
2.       Έγκριση αντικατάστασης αμφίβιων πλωτών αμαξιδίων με όμοιο νεότερου τύπου της Πράξης: «Προμήθειας συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου» [Εισηγητής κ. Αλέξανδρος Μαρατζίδης]
3.       Έγκριση όρων δημοπράτησης για το έργο: «Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Φολεγάνδρου (χρήση 2012)» [Εισηγήτρια: κα Αντωνία Δημητρουλοπούλου]
4.       Εξέταση ενστάσεων και έγκριση πρακτικού δημοπρασίας του έργου: «Συνοδευτικά έργα για τη λειτουργία αφαλάτωσης ν. Κουφονησίου» [Εισηγητής: κ. Αχιλλέας Τηλέγραφος]
5.      Σύνδεση ΤΕΕ Θήρας με το δίκτυο αποχέτευσης [Εισηγητής: Γεώργιος Βλαχογιάννης]
6.       Έγκριση πληρωμής για τη μετατόπιση υποβρυχίων καλωδίων ΔΕΗ στα πλαίσια κατασκευής του έργου: «Κατασκευή Λιμενικού Έργου Πολλωνίων ν. Μήλου» [Εισηγήτρια: κα Φωτεινή Πολλάτου]
7.       Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου ν. Χάλκης [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
8.       Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Επισκευή της γέφυρας του ποταμού Μάκαρη». [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
9.       Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας και ανάθεσης του έργου: «Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου ν. Ρόδου» [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
10.   Ανάθεση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας τοπικών κοινοτήτων Απολακιάς, Αρνίθας και Βατίου [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
11.   Έγκριση πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού του έργου: «Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου και άρση επικινδυνότητας ν. Τήλου» [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
12.   Έγκριση πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού του έργου: «Αποκατάσταση οδικού δικτύου και αντιπλημμυρική προστασία ν. Κάσου» [Εισηγητής: Μανώλης Διακομιχάλης]
13.   Έγκριση πρακτικού παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, φωτισμού, παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού μετά ψηφιοποίησής του, παραγωγής μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος-βάθρων και προθηκών- μετάφραση κειμένων, video και οπτικοακουστικού υλικού για τις ανάγκες εξοπλισμού του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς στην περιοχή Φάνες Ρόδου [Εισηγήτρια: κα Αντωνία Δικαίου]
14.   Αποδοχή Χρηματοδότησης [Εισηγητής:κ. Αντώνιος Λούβαρης]
15.   Έγκριση δικαστικών υποθέσεων [Εισηγητής: κ. Ελευθέριος Μπάλλας]
16.   Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγητής: κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης]  
17.   Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγήτρια: κα Δέσποινα Μουτάφη, κα Ζωή Ουζουνίδου]
18.   Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων. [Εισηγητής: κ. Πρόδρομος Σατσάνης, κα Αντωνία Δικαίου]
19.   Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. [Εισηγητές: κ. Δημήτριος Γρυπάρης, κα Ειρήνη Σβύνου, κ. Μιχαήλ Δρακιού ]
20.   Έγκριση μετακινήσεων του Περιφερειάρχη.[Εισηγήτρια: κα Μαρία Νικολιά]

21.   Εγκρίσεις μετακινήσεων   κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων. [Εισηγήτρια: κα Μαρία Νικολιά]

Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2013

αναφορές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στους ΧΑΔΑ (με αφορμή το ζήτημα του ΧΑΔΑ της Μυκόνου)

Σύμφωνα με πρό ημερών ανακοίνωση,

Από το 2012 που ξεκίνησε η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνδράμουν το έργο των Δήμων.

Στην Περιφέρεια είχαν καταγραφεί συνολικά 89 προϋφιστάμενοι ΧΑΔΑ από αυτούς.
32 έχουν αποκατασταθεί.
40 είναι ανενεργοί και έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης.
17 είναι ακόμα ενεργοί.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ενεργούν συνεχείς ελέγχους, δίνουν εντολές αλλά και οδηγίες στους Δήμους τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) όσο και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Πρέπει να επισημάνουμε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πάνω  και πέρα από τις αρμοδιότητές της και με στόχο το δημόσιο συμφέρον επικουρικά συμβάλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. 


“η Γοργόνα της Νάξου” ταξιδεύει…

Το βιβλίο “Η Γοργόνα της Νάξου” το οποίο έγραψαν και ζωγράφισαν οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου και το οποίο εξέδωσε η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν. κοσμεί σε 4 σελίδες το περιοδικό free copy PELAGOS της HELLENIC SEAWAYS.

Έτσι ο κόπος των δασκάλων και διδασκαλισσών του Σχολείου και η συγγραφική και ζωγραφική δεινότητα των παιδιών του Φιλωτίου, βρίσκουν μία σπουδαία αναγνώριση και μάλιστα από περιοδικό ευρύτατης κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό από το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου, κατά τις πρόσφατες εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, συζητήθηκε το θέμα της επανέκδοσης του βιβλίου, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε, με συμβολική τιμή.

Το βιβλίο τυπώθηκε και διακινήθηκε εκτός εμπορίου δωρεάν, σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, σε φορείς και άλλα σχολεία της Νάξου.

Με πλήρη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν και οι διήμερες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν. στο Φιλώτι της Νάξου, οι οποίες φέτος ήταν αφιερωμένες στον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ο οποίος προλόγισε την ταινία “Καβάφης” (1996), του ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Δασκαλόπουλου, του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, της φιλολόγου και ιστορικού Μαρίας Στασινοπούλου, του Γιώργου Ανωμερίτη και του φιλολόγου Αντώνη Τζιώτη παρουσία του Ακαδημαϊκού και συγγραφέα Θανάση Βαλτινού, του Δημάρχου Νάξου Μανώλη Μαργαρίτη, του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Γιώργου Γκούφα και προσωπικοτήτων της πνευματικής Νάξου, προβλήθηκε το μοναδικό έργο του Αλεξανδρινού ποιητή με καίριες επισημάνσεις της οικουμενικής του διάστασης.


μήνυμα του Δήμου Θήρας στους επισκέπτες που αναχωρούν από το νησί μετά το black out..

Μήνυμα προς τους επισκέπτες που αναχωρούν από τις πύλες εξόδου έστειλε ο Δήμος Θήρας προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την κατανόηση που έδειξαν με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις διακοπές ρεύματος από την 13η Αυγούστου.

Το κείμενο αναφέρει:

«Αγαπητοί επισκέπτες, Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την κατανόηση που δείξατε με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των διακοπών ρεύματος από την 13η Αυγούστου και να σας ευχαριστήσουμε που επιλέξατε τη Σαντορίνη για τις διακοπές σας. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε σύντομα στο νησί μας. Να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι! Δήμος Θήρας».                               
Οι αφίσες με το μήνυμα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, αναρτήθηκαν το Σάββατο 17.8.2013 το βράδυ σε αρκετά σημεία του χώρου αναχωρήσεων εντός του Αεροδρομίου καθώς και στην αίθουσα αναμονής επιβατών του λιμανιού του Αθηνιού και θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη 22.8.2013.

απόψε (23.8) η τελευταία συναυλία του φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη - Roman Gomez Quartet feat. Odalis Palma

Στις 23/8 το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με μια ακουστική latin βραδιά από το Roman Gomez Quartet με special guest την σπουδαία Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τα δυο αδέρφια που κατάγονται από την Αργεντινή, τον Roman Gomez (πιάνο, μπαντονεόν, κιθάρα) και τον Demian Gomez (κρουστά, ντραμς), με σκοπό να δημιουργήσει νέους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της παραδοσιακής αργεντίνικης μουσικής (όπως του tango, chacarera, chamamé, zamba) με επιρροές από την jazz και την latin american folklore μουσική, ενώ προστέθηκε το καραϊβικό στοιχείο και ο κουβανέζικος ρυθμός.

Στο σχήμα συμμετέχουν ακόμα δύο εξαιρετικοί Έλληνες μουσικοί, ο σαξοφωνίστας Αντώνης Λαδόπουλος (προσθέτοντας το τζαζίστικο στοιχείο) και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης.

 Στην αποψινή συναυλία στο Μέγερο Γκύζη θα εμφανιστούν οι : Roman Gomez, πιάνο-μπαντονεόν-κιθάρα, Αντώνης Λαδόπουλος, σαξόφωνο-φλάουτο, Γιώργος Παλαμιώτης, ηλεκτρικό μπάσο, Demian Gomez, ντραμς-κρουστά.  Special guest: Odalis Palma, φωνή

Για περισσότερες πληροφορίες για τους μουσικούς της αποψινής συναυλίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Μεγάρου Γκύζη στην διεύθυνση :

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.00, αποτελείται απο δύο μέρη, και η είσοδος είναι ελευθερη. 


η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας στην συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ

Με όλα τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας συμμετείχε στην σύσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, Τουρισμού κυρίας Κεφαλογιάννη και του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΗ κ. Ζερβού, παρουσία του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου, με θέμα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και συνεχίζει να υφίσταται το νησί από το πρόβλημα που προέκυψε με την λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Μονόλιθο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους Υπουργούς και τον πρόεδρο του Δ.Σ.της ΔΕΗ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, τους έθεσε τα εξής αιτήματα με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης και την αποφυγή ανάλογων μελλοντικών περιστατικών.

Την ύπαρξη και ανακοίνωση καθημερινά χρονοδιαγράμματος με τις προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που πραγματοποιούνται εκ περιτροπής σε περιοχές του νησιού, για το επόμενο δεκαήμερο, καθώς και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου εάν κι εφόσον τα προβλήματα συνεχιστούν.

Την αποκατάσταση των μηχανημάτων που ηλεκτροδοτούν το νησί το συντομότερο δυνατό και την πρόβλεψη για την ύπαρξη εφεδρικού συστήματος για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, που να μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του νησιού.

Την ενίσχυση των δράσεων προβολής του νησιού για την αποκατάσταση της εικόνας του, που έχει υποστεί φθορά εξ αιτίας των δημοσιευμάτων για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Την κάλυψη των αποδεδειγμένων ζημιών από την ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού.

Την σύσταση, από τον Δήμο Θήρας, ομάδας διαχείρισης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών  που πιθανών να προκύψουν στο μέλλον, λόγο τεχνικών ζημιών ή φυσικών καταστροφών.                                       

Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ενημερώνει τα μέλη της οτι ήρθε σε επικοινωνία με το δικηγορικό γραφείο του κ. Ρηγάκου με τον οποίο συζητά το πλαίσιο στο οποίο, καθώς και τις δυνατότητες, να κινηθούν νομικά οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί ζημιά από τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που παρουσιάστηκαν στο νησί.



Θηρασιά, καθρέφτης της Σαντορίνης

Αφιέρωμα στην όμορφη Θηρασιά φιλοξένησε στην πρώτη σελίδα του το www.in.gr  (18.8.2013) στο πλαίσιο των αναρτήσεων της ταξιδιωτικής σελίδας www.diakopes.gr

Σύμφωνα με την όμορφη ανάρτηση,


Η Θηρασία ή Θηρασιά, όπως είναι περισσότερο γνωστή, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης (περιλαμβάνει επίσης το ομώνυμο νησί και το Ασπρονήσι) και βρίσκεται απέναντι από τη μαγευτική Οία. Αποτελεί κατάλοιπο ενός μεγάλου νησιού (Στρογγύλης ή Καλλίστης), που βυθίστηκε εν μέρει ύστερα από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη κατά τουςΠροϊστορικούς Χρόνους (τέλη του 17ου αιώνα π.Χ.).

Τη φυσιογνωμία της συνθέτουν, κατά κύριο λόγο, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τα δείγματα αναλλοίωτης λαϊκής αρχιτεκτονικής στα σπίτια και τις εκκλησίες, οοικισμός του Μανωλά με το αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα, η γραφικήακρογιαλιά του Κόρφου με τις παραδοσιακές ταβέρνες, που υποδέχονται τους εκδρομείς από τη Σαντορίνη.

Οι επισκέπτες της Θηρασιάς εντυπωσιάζονται από τη μαγευτική θέα στηΣαντορίνη, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, καθώς και από τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.

Στο Μανωλά, την πρωτεύουσα της Θηρασιάς με την υπέροχη θέα στη φημισμένη καλντέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Μακρύτερα βρίσκονται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή της Θηρασιάς, και η μονή της Παναγίας, στο νότιο άκρο του νησιού, με ανεπανάληπτη θέαστην καλντέρα, τη Σαντορίνη, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη, καθώς και σταΚεραδιανά Γκρεμνά, επιβλητική τοποθεσία του νησιού.

Φιδωτό μονοπάτι συνδέει το Μανωλά με το γραφικό επίνειό του, τονΚόρφο. Στον Ποταμό, μεσόγειο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίουτου Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίας της Γιάτρισσας. Εξαίρετης αρχιτεκτονικής είναι και η εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων στην Αγριλιά, παλαιό αγροτικό οικισμό.

Στο βόρειο άκρο της Θηρασιάς, απέναντι από το Αμμούδι της Οίας,  βρίσκεται το λιμάνι της Ρίβας. Σύμφωνα με την παράδοση, η Σαντορίνη (Santa Irini) οφείλει την ονομασία της στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνηςπου βρίσκεται εδώ.

επιμέλεια κείμενο : Γιάννης Τούντας 

Συριζα Θήρας για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Από το σκότος στο ημίφως, από τον πολιτισμό στη βαρβαρότητα
Αύγουστος 2013. Πέντε ημέρες τώρα, το νησί της ναυαρχίδας του τουρισμού της χώρας μας, έζησε σε συνθήκες Σκότους. Όχι μόνο εξαιτίας του ατυχήματος στη μονάδα παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, των επιπτώσεων σε κατοίκους, επιχειρηματίες και στη δυσφήμηση προς τα έξω του νησιού, αλλά και ως προς την ενημέρωση του πληθυσμού, ντόπιου και ξένου για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του προβλήματος.

Κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες που συνεδρίασαν χθες επίσημα στο Δημαρχείο Θήρας αρκέστηκαν:
στη διαπίστωση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ότι πρόκειται για «πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ατύχημα και μεγάλη καταστροφή»,

στο «ηθικό δίδαγμα» της υπουργού Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη ότι «οι κρίσεις, μικρές ή μεγάλες μας κάνουν σοφότερους»,

στη συγνώμη του προέδρου & διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Α. Ζερβού και τέλος,
στις ευχαριστίες προς τους παραπάνω για την παρουσία τους στο νησί και τη διαχείριση της κατάστασης, εκ μέρους του Δημάρχου Θήρας Α.Ν. Ζώρζου,

χωρίς ωστόσο να δούμε οι πολίτες της Σαντορίνης και οι επισκέπτες της κάτι χειροπιαστό εκ μέρους τους, για τη συνολική λύση του προβλήματος της ηλεκτροδότησης του νησιού για τώρα και στο μέλλον.

«Ευχαριστούμε» λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας τους «υψηλούς  προσκεκλημένους», που τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή ευελπιστούν ότι το πρόβλημα «βαίνει προς τη λύση του».

Τους απαντάμε ότι η «χαμένη τιμή και υπόληψη» της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού και της Σαντορίνης σώθηκε, όσο σώθηκε, από τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων που επλήγησαν περισσότερο από την έλλειψη ρεύματος και νερού, των εργαζομένων σε όλους τους τομείς που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και των επαγγελματιών, που σχεδόν αντικατέστησαν το κράτος ως προς την παροχή υποστήριξης και την εξυπηρέτηση στους επισκέπτες μας στο νησί.

Οι υποσχέσεις για αναβάθμιση της τουριστικής προβολής μέσω των social media και στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου δε θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση της ηλεκτροδότησης του νησιού.

Η ριζική λύση του προβλήματος, όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και όλων των κοινωνικών υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το κράτος προς τους πολίτες του δε γίνεται με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των νοσοκομείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Ωστόσο, την τελική απάντηση σε αυτές τις πολιτικές που επέλεξε και εφάρμοσε με αναλγησία η κυβέρνηση, θα τη δώσει ο λαός και μάλιστα πολύ σύντομα. 


ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων: κούρσα ανόδου στις φετινές επιδόσεις του Τουρισμού.

12,1% στις αφίξεις, 15,4% στα έσοδα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων κούρσα ανόδου καταγράφουν οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού, τόσο από πλευράς αφίξεων για το επτάμηνο, όσο και από πλευράς εισπράξεων, όπως δείχνει και η συγκεντρωτική έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μάλιστα, Ρώσοι και Αμερικανοί τουρίστες κρατούν μέχρι τώρα τα σκήπτρα στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη.

Και μπορεί τα ποσοστά αυτά να ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, κοινή πεποίθηση ωστόσο των στελεχών σε υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ είναι πως δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα της χώρας κατά την επόμενη σεζόν. Εξάλλου αμέσως μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο νησί όπου προήδρευσαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αποφασίστηκε να διαμορφώσει ο ΕΟΤ άμεσα καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στα social media και να σχεδιάσει την αναβαθμισμένη παρουσία του νησιού στη Διεθνή έκθεση του Λονδίνου (WTM) τον προσεχή Νοέμβριο.

Σχετικά με τις μέχρι τώρα μετρήσεις πάντως, από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος) προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο είχαμε τη μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των ξένων τουριστών. Δυναμική η οποία συνεχίστηκε με ακόμη πιο έντονο ρυθμό και τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,6% μέχρι τον Ιούνιο, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η άνοδος ήταν 12,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΤΕΠ, βρισκόμαστε 15% πάνω στην ταξιδιωτική κίνηση ακόμη και σε σύγκριση με το 2008, το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικό έτος για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο κομμάτι των τουριστικών εισπράξεων, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών μέχρι το Μάιο παρουσίασε πλεόνασμα 306 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όπως διευκρινίζει το ΙΤΕΠ, οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4% το πρώτο πεντάμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Από τους τουρίστες που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι αυτοί από Ρωσία και ΗΠΑ, με την αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις δύο αυτές χώρες να αγγίζει το 20%.

Και μπορεί οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το πρώτο πεντάμηνο να εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με το 2012, η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται σημαίνει ότι οι Αμερικανοί τουρίστες αφήνουν πιο πολλά χρήματα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία από την άλλη σπάνε κάθε ρεκόρ και ακολουθούν το ρυθμό της επισκεψιμότητας, η οποία καταγράφει αύξηση 37,6% το ίδιο διάστημα.

Η έρευνα του ΙΤΕΠ περιλαμβάνει και μετρήσεις σχετικά με τη διακύμανση των ξενοδοχειακών τιμών. Εδώ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Ενδεικτικά, οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Παρά την οικονομική κρίση ωστόσο, υπάρχουν προορισμοί που αύξησαν σημαντικά τις τιμές τους. Τα πρωτεία κατέχει η Μύκονος, όπου τα ξενοδοχεία αύξησαν φέτος τις τιμές τους κατά 43,1%, ενώ τις είχαν ήδη αυξήσει και πέρυσι κατά 49,3%. Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Αντίθετα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς, στους οποίους οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 17%.
Πηγή: capital.gr


ΕΠΑΜ Θήρας – "το άσπρο σπιτάκι στο νησί"

Μια αλληγορία σε μορφή παραμυθιού για να αποτυπώσει τη κατάσταση της υγείας στη Σαντορίνη, δημιούργησε το ΕΠΑΜ Θήρας, την οποία μπορείτε να την δείτε σε video και να την διαβάσετε στα λίνκ που ακολουθούν.



επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ΣΧΟΠ από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ΣΧΟΠ των νησιών των Κυκλάδων , απέστειλε ο Δήμαρχος Σύρου –Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας , προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου , Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος , Γιάννη Μανιάτη.

Η επιστολή διαμαρτυρίας είναι η ακόλουθη:

«Ως Πρόεδρος του  Τοπικού Παρατήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου  πληροφορήθηκα ότι 22 μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ασχολούνται με τα ΣΧΟΠ των νησιών μας θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Πρόκειται για υπαλλήλους  με σημαντικά τυπικά προσόντα  (μηχανικοί ,αρχιτέκτονες , περιβαλλοντολόγοι) των περιφερειακών τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου  και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσφέρει πολύ μεγάλο έργο  στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στα νησιά μας.

Η κατάργηση της  υπηρεσίας  των ΣΧΟΠ, θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω την εξυπηρέτηση των νησιωτών μας και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον κρίσιμο τομέα της περιβαλλοντικής  προστασίας των νησιών μας. Παράλληλα θα στερήσει από  τα νησιά και τους φορείς μας ,  πολύτιμο τεχνικό κι επιστημονικό υπαλληλικό  δυναμικό. Πρόκειται  για  εργαζόμενους βαθύτατα καταρτισμένους , με μεταπτυχιακή εκπαίδευση οι περισσότεροι και με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας κτλ.

Οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και θα μπορούσαν , στην απευκταία περίπτωση κατάργησης των ΣΧΟΠ , να μεταταχθούν στους  μεγάλους Δήμους των νησιών μας έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν ,τις πολύτιμες υπηρεσίες τους,  στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών μας. »


παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών από την Οινοποιία Γαβαλά

H οινοποιία Γαβαλά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», μας προσκαλεί την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013 και ώρα 13:00, να συμμετάσχουμε στο παραδοσιακό πάτημα των λιαστών σταφυλιών για την παραγωγή του οίνου Vinsanto, το οποίο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στο Μεγαλοχώρι.

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης μπορούν να μοιραστούν την όμορφη αυτή εμπειρία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν.



Αυγουστιάτικη πανσέληνος στις ελληνικές αρχαιότητες– η εκδήλωση στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

Πανσέληνος πάνω από τις ελληνικές αρχαιότητες. Υλοποιείται και φέτος ο επιτυχημένος θεσμός του ΥΠΠΟ

Μουσικές συναυλίες στον λόφο Φιλοπάππου και την Ελευσίνα, αφιέρωμα στον Λόρκα στις Κυκλάδες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, που θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ, έχουν προγραμματιστεί για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, της Τετάρτης, 21 του μήνα.

Τουλάχιστον 71 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-χώροι, μουσεία, μνημεία- θα υποδεχτούν, όπως είθισται εδώ και χρόνια, την πιο διάσημη πανσέληνο της χρονιάς. Αριθμός που διαρκώς αυξάνεται, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου δεν έφεραν -όπως αναμενόταν- καμιά αντίρρηση ως προς τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ανά την επικράτεια τη βραδιά της πανσελήνου.

Σαντορίνη 21 Αυγούστου 2013 – Αυγουστιάτικη πανσέληνος
Μουσική παράσταση στον Προϊστορικό Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, ημέρα της Αυγουστιάτικης πανσέληνου, ο Βαγγέλης Τρίγκας, καθηγητής λαϊκής μουσικής και σολίστας στο μπουζούκι με τους συνεργάτες του θα δώσουν μουσική παράσταση στον Προϊστορικό Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.
Η παράσταση θα είναι μία μουσική αναδρομή από το Ρεμπέτικο μέχρι και το έντεχνο του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια και οργανικά κομμάτια αυτής της περιόδου. Mέσα από την ιστορική σειρά που παίζονται τα τραγούδια καθώς και τα σχόλια που κάνει εμβόλιμα ο Βαγγέλης Τρίγκας τα οποία θα μεταφράζονται στα Αγγλικά, αναδεικνύεται ο τρόπος που εξελίχθηκε το λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν:
Θοδωρής Μπρουτζάκης πιάνο
Μαργαρίτα Καραμολέγκου τραγούδι
Βασίλης Κατσαρός κλασσική κιθάρα
ΓιάννηςΚαραμανιώλαςκόντρα – μπάσο

Santorini, August 21st 2013- Full Moon.
Music Concert at the Prehistoric site of Akrotiri.

On Wednesday, 21 of August 2013, under the full moon, Vangelis Trigas, music tutor in Greek Folk Music and Bouzouki soloist together with his fellow musicians will give a concert in the archeological site of Acrotiri in Santorini. The concert is a flashback from Rembetiko song to artistic folk song of MikisTheodorakis and Manos Hatzidakis. It will include some of the most famous songs and instrumentals of this period. The chronological order and the comments that Vangelis Trigas will make and will be translated in English will show the evolution of Greek song.

Theodor Broutzakis piano
Margarita Karamolegou Singing
VassilisKatsaros classical guitar
GiannisKaramaniolas contrabass 

Κυριακή, Αυγούστου 18, 2013

αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Σαντορίνη

Μεγάλες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καθώς και όσοι ιδιώτες συνεργάστηκαν μαζί της τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα από τις 13 Αυγούστου μέχρι και σήμερα για την μεταφορά όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και των μηχανών που εγκαταστάθηκαν στην Σαντορίνη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, μετά και το ατύχημα της 13ης Αυγούστου που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εργοστασίου και του εξοπλισμού του.

Το πρόβλημα άλλωστε και οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν πολύ σοβαρό και το νησί κινδύνεψε να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ως εκ τούτου δικαιολογημένες μπορούν να θεωρηθούν οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση που εκφράστηκε σε αρκετές περιπτώσεις από πλευράς κατοίκων και επαγγελματιών κυρίως, αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις,  επισκεπτών.

Σε άλλο επίπεδο αλλά στο ίδιο θέμα, δεκάδες ήταν οι αναφορές στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με το πρωτοφανές περιστατικό στο δημοφιλές τουριστικά νησί, οι οποίες έγιναν εντονότερες λόγο των ημερών στις οποίες έγινε το ατύχημα, στην κορύφωση δηλαδή της τουριστικής κίνησης.

Μεταξύ των αναρτήσεων που διαβάστηκαν περισσότερο ήταν αυτές σχετικά με το «γιατί» της ηλεκτροδότησης των νησιών απο παλαιάς τεχνολογίας εργοστάσια καύσης πετρελαίου (που επιπλέον κρίνεται πλέον απο τις πιο ακριβές πρώτες ύλες..) απο την στιγμή που η τεχνολογία παρέχει καλύτερες και οικολογικότερες λύσεις (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικές μέθοδοι εφαρμοσμένες σε μικρή κλίμακα στην πράξη,  ή η παροχή ρεύματος στα νησιά απο την ηπειρωτική Ελλάδα –σσ στον Τύπο υπάρχουν αρκετές αναφορές στο γιατί δεν κατάφεραν αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν-  

Κατα την διάρκεια της επίσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού καθώς και του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ στην Σαντορίνη, αναφέρθηκε οτι επρόκειτο για πρωτοφανές περιστατικό, οτι έγινε οτι ήταν δυνατό για την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό του νησιού καθώς και οτι για την αποκατάσταση της εικόνας του θα υπάρξει ειδική μέριμνα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανών στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Μονόλιθο, ικανών για την ηλεκτροδότηση του νησιού ώστε να απομακρυνθούν τα κοντέινερ που αυτη την στιγμή υποστηρίζουν τις ανάγκες της Σαντορίνης, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. 

Στις φωτογραφίες η εικόνα παρακείμενου χώρου απο το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα που μεταφέρθηκαν στην Σαντορίνη.






  



ομιλία του Γιάννη Μαρίνου στην «εστία» του Πύργου (18.8)

Την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:00, στο εντευκτήριο της Εστίας, ο Δήμαρχος Θήρας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΡΖΟΣ και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ με τίτλο «Ας προσέχαμε».

Θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα με θέμα: «Αν προσέχαμε θα γλυτώναμε από τα μνημόνια».


Οι, πάντοτε ενδιαφέρουσες, ομιλίες του δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή κ. Μαρίνου που πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη τα τρία τελευταία χρόνια είχαν τα εξής θέματα 2010 : 27.8 Μπελλώνειο,  «Το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας»,  2011 : 21.8 «εστία» Πύργου  «Η παγκόσμια οικονομική κρίση – Η τραγωδία της Ελλάδας», 2012 : 24.8 Μπελλώνειο, «Διαπιστώσεις του σήμερα και του αύριο». 

Jazz Trio στην επόμενη (20.8) συναυλία του Μεγάρου Γκύζη

Σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου το μουσικό ταξίδι στο οποίο μας καλεί φέτος το Μέγαρο Γκύζη συνεχίζεται με το Manesis/Polyzogopoulos/Gyftakis jazz trio, όπου δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, με πολύχρονες σπουδές και οι δύο στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, συμπράττουν μελωδικά με τον ανερχόμενο, νεότατο και εξαιρετικά ταλαντούχο κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη, σε μια μοναδική συναυλία.

Στη συναυλία αυτή θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, μερικές από τις οποίες προέρχονται από τους πρόσφατους δίσκους του Σπύρου Μάνεση ("Undelivered") και του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου ("Perfumed Dreams"), καθώς και ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε θέματα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο της jazz αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της.

 Σπύρος Μάνεσης, πιάνο , Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα , Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο
Η Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Μεγάρου Γκύζη στην διεύθυνση : http://www.megarogyzi.gr/index.php/spyros-manesis

“Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος” παιδικό θέατρο στην Κάναβα Ρούσσος

Την παιδική παράσταση “Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος” θα παρουσιάσει την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 21.00 το Μικρό Θέατρο Λάρισας, στην Κάναβα Ρούσσου στην Μέσα Γωνιά.

Το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από τις δυο επιτυχημένες παραστάσεις που παρουσίασε τον χειμώνα στην πόλη μας «Χαιντι» και « Ο Γάιδαρος Ο Μένιος ο Παραχαιδεμένος» επανέρχεται με μια εξαιρετικά ποιοτική παραγωγή αυτό το καλοκαίρι!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία  Βλάσσης Βαλάσης, Διασκευή - Μετάφραση  ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Μουσική  Warcay Studioς, Σχεδιασμός Φωτισμών  Πασχάλης Λόκας, Γραφιστικά   Θύμιος Βούντας, Σκηνογραφία  Βαλεντίνο , Ενδυματολόγος  Ελένη Ψύρρα. Παραγωγός  Δημήτρης Καράτζιος

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 ΛΕΠΤΑ  (10’ Διάλλειμα)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας : κα Άννα Αστρουλάκη 2410549777 & 6986608707
Παραγωγή : Μικρό θέατρο Λάρισας      
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΤΗΛ :2286031278 Γενική Είσοδος 10€                                                    

"Γεύσεις Αγάπης στην Καλντέρα του Χρόνου" - παρουσίαση (22.8)

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη», ο Εκδοτικός Οίκος Αλφάβητο Ζωής σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το ξενοδοχείο Vedema Resort σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην Εκδήλωση Βιωματικής Σύνδεσης με τη Γαστρονομική Κληρονομιά της Σαντορίνης και με την Αγάπη της Καρδιάς των κατοίκων της, με τίτλο:
«Γεύσεις Αγάπης στην Καλντέρα του Χρόνου»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:30, στo συνεδριακό κέντρο «Θήρα» του Vedema Resort στο Μεγαλοχώρι, που παραχωρείται ευγενικά από τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες και θα πλαισιωθεί από τις γαστρονομικές πρωτοβουλίες των παιδιών του χωριού και τοπικών φορέων, που θα σας καλωσορίσουν στην εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερη ευκαιρία θα έχουν οι νέοι άνθρωποι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που έδωσαν απλόχερα τις συνταγές και την αγάπη τους για τη διάδοση και τη συνέχιση της παράδοσης και να ακούσουν αυθεντικά λόγια από σοφές καρδιές.


Στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά του νησιού, στο Μεγαλοχώρι, ζευγαρώνουμε την Τροφή της Ζωής με την Τροφή της Καρδιάς, την Αγάπη. Συντονιστές της εκδήλωσης η Συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, Άννα Σαλιβέρου και ο Νικόλαος Βαγιακάκος, Σύμβουλος-Ψυχοθεραπευτής & Διευθυντής των Εκδόσεων «Αλφάβητο Ζωής».