Σάββατο, Φεβρουαρίου 11, 2012

οι διαμαρτυρίες στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Θήρας καλεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου τα σωματεία του νησιού για να συζητήσουν κοινές δράσεις, στο πλαίσιο της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης.
Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματιών και πολιτιτών διοργανώνεται για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 11.00 στην πλατεία των Φηρών, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τη νέα δανειακή σύμβαση, από πρωτοβουλία πολιτών και σωματείων της Σαντορίνης.

παράρτημα ερυθρού σταυρού, ετήσια γιορτή

Την καθιερωμένη γιορτή του για την συνάντηση των μελών του και την κοπή της πίτας του πραγματοποίησε το παράρτημα Σαντορίνης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στις σύντομες ομιλίες τους η Μαρία Αργυρού αναφέρθηκε στις έννοιες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού που επικαιροποιούνται αυτην την εποχή, η Μαργαρίτα Πελεκάνου στις σημαντικότερες παρεμβάσεις του παραρτήματος απο το 1997 οπότε και ιδρύθηκε, ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος στο σημαντικό έργο των εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες λόγο των οικονομικών δυσκολιών της εποχής θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκες, ενω ο διοικητής του αεροπορικού αποσπάσματος Θήρας είπε πως αν και βρίσκεται λίγο καιρό στο νησί, έχει ενημερωθεί για την σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου, ενω μίλησε και για την σημασία του εθελοντισμού. Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σαντορίνης π. Μάρκος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει κάνει και θα κληθεί να πραγματοποιήσει το τοπικό παράρτημα, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής. 

"έφυγε" η Heidi Bauerle

Έφυγε" χθές Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ύστερα απο πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο η αγαπητή στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης για την αγάπη και προσφορά της στο νησί, ζωγράφος και συγγραφέας -μιας και αυτές ήταν οι ιδιότητες που προτιμούσε- και αρχιτέκτονας Heidi Bauerle.
Η Heidi Bauerle με καταγωγή απο την Γερμανία, απο τις αρχές της δεκαετίας του '70 οπότε και γνώρισε την Σαντορίνη αγόρασε σπίτι στο Ημεροβίγλι και την επισκεπτόταν τακτικότατα μέχρι και πριν απο αρκετά χρόνια οπότε και αποφάσισε να κατοικήσει μόνιμα στο νησί.
Η Heidi Bauerle έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Σαντορίνη, κυρίως για την λαογραφία, την αρχιτεκτονική και την τοπική της κουζίνα που διαβάστηκαν απο πολύ κόσμο στην Ελλάδα και την Γερμανία καθώς επανεκδόθηκαν πολλές φορές. Η Heidi Bauerle συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Γερμανία με τα βιβλία και την ζωγραφική της, που ως κύριο θέμα είχαν την Σαντορίνη.
Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο "πανηγύρια" κυκλοφόρησε το 2010 και παρουσιάστηκε στο "μέγαρο Γκύζη" τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Σε εκείνη την εκδήλωση όπου η Heidi Bauerle εμφανίστηκε δημόσια για τελευταία φορά, είχε ειπωθεί για εκείνη και το έργο της οτι,

Είναι μια γυναίκα που αγάπησε και αγαπά το νησί και τους ανθρώπους του.  Την άγρια και ίσως κρυφή ομορφιά του νησιού και την ευαισθησία των ανθρώπων του. Αυτά άλλωστε περιγράφει στα έργα της, είτε πρόκειται για τα ασπρόμαυρα σκίτσα που φτιάχνει με το πενάκι της, είτε για τις πάλ ακουαρέλες, είτε για τα κείμενά της.  Η Χάιντι Μπάουερλε γράφει ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά. Με ενα ιδιόμορφο στύλ ,και σε οτι αφορά την Σαντορίνη, περιγράφει το νησί μα περισσότερο προσεγγίζει τους ανθρώπους του και τις συμπεριφορές τους με αγνότητα, με καθαρότητα, με ρομαντισμό και με μια προστατευτική διάθεση.
Η Χάιντι αγαπάει τους ήρωές της, τον πρωταγωνιστή σε πολλά σκίτσα της «καραγκιόζη τον Σαντορινιό» μέσω του οποίου, πολύ εύστοχα, σατίριζε πρόσωπα και καταστάσεις του τόπου, αλλά και τον καινούργιο, τον πρόσφατο Τουσνέλδο, μια κουτοπόνηρη φυσιογνωμία που με τον πρωτογονισμό του καταφέρνει να τα βγάζει πέρα παρά την πρόοδο των εποχών. Στο βιβλίο της «πανηγύρια» η Heidi Bowerle αναφέρεται σε μια περίοδο 30 ετών, ξεκινώντας απο το 1977 και κλείνοντας το 2007, κατα την διάρκεια των οποίων περιγράφει, μέσα απο την ματιά του πρωταγωνιστή-αφηγητή Τουσνέλδου, τα ήθη και τα έθιμα των σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών του τόπου. Το βιβλίο αποτελεί ενα είδος προσωπικού ημερολογίου του ήρωα Τουσνέλδου, ενός κουτοπόνηρου καταφερτζή, ο οποίος με τον μοναδικό του τρόπο περιγράφει τις εμπειρίες του απο τις επισκέψεις του στα πανηγύρια των περισσότερων χωριών του νησιού. Τα «πανηγύρια» περιλαμβάνουν πλούσια εικονογράφηση μιας και η αφήγηση της κάθε γιορτής συνοδεύεται κι απο ενα χαρακτηριστικό σκίτσο σχεδιασμένο με το πενάκι της συγγραφέα.
Η Χάιντι Μπαουερλε παρατηρώντας με την ιδιαίτερη ματιά της το νησί, θυμίζει και γνωρίζει σε όλους μας την πορεία του τα τελευταία 40 χρόνια. Το πως ήταν το νησί και πως εξελίχθηκε. Το πως ήταν οι άνθρωποί του και πως εξελίχθηκαν. Το ποιές ήταν οι συνήθειες και η καθημερινότητα και πως είναι σήμερα. Ίσως για κάποιους η σημαντικότερη ιδιότητα της Χάιντι ήταν οτι αποτέλεσε «πρέσβειρα» του τουρισμού για το νησί, γράφοντας στα Γερμανικά για την ομορφιά του τόπου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία της Heidi Bauerle θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 15.00 στην καθολική επισκοπή. 

Α. Σιγάλας - συνάντηση μελών της παράταξης

Συνάντηση των μελών και φίλων της πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Αντώνη Σιγάλα το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στα Φηρά.
Παρουσία 200 και πλέον μελών και φίλων του συνδυασμού ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συνδυασμού του, ενώ προσδιόρισε και την στάση που θα κρατήσει σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα.

σεργιάνι στην παράδοση στο ντοματίνι, τις Κυριακές

Στο μεζεδοπωλείο - εστιατόριο "ντοματίνι" στην παραλία της Περίσσας, κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 15.00 η μουσική συντροφιά που αποτελείται απο τους Γιάννη Πανταζή, Άγγελο Δρόσο, Κώστα Αποστολίδη και Μιχάλη Μαρκόπουλο, παρουσιάζουν παραδοσιακές μουσικές σε μια μουσική παράσταση με τίτλο, "σεργιάνι στην παράδοση". Οι μουσικές συναντήσεις έχουν ξεκινήσει απο τον Νοέμβριο του 2011 και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα, το εστιατόριο ενημερώνει τους παλιούς και νέους φίλους του οτι λειτουργεί και ως μεζεδοπωλείο, παρέχοντάς τους την δυνατότητα  να δοκιμάζουν σειρά πιάτων, στην περίπτωση που θέλουν να αποφύγουν τα κυρίως.
Τηλέφωνο για κρατήσεις τις Κυριακές 22860 83015

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του "ντοματίνι" είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας υποδεχθούμε και να σας παρουσιάσουμε τον νέο κατάλογο και τις γευστικές μας προτάσεις με τίτλο "η εμπειρία του μεζέ" που αποτελείται με μερικά απο τα καλύτερα και φρεσκότερα προιόντα της Σαντορίνης.
Χαιρόμασε που μπορούμε να παρουσιάζουμε στους επισκέπτες του νησιού μας τι σημαίνει για τους έλληνες η εμπειρία του "μεζέ". Να βρίσκονται δηλαδή παρέες στο ίδιο τραπέζι και να απολαμβάνουν απο κοινού μια σειρά απο ελληνικά πιάτα.
Η επιλογή άλλωστε της κουζίνας μας απο πολλούς ντόπιους αποδεικνύει οτι καλύπτουμε τις απαιτήσεις τους για αυθεντικές ελληνικές γευσεις.
Παράλληλα, εκτός απο τους μεζέδες μας, έχουμε την δυνατότητα να ετοιμάζουμε και να σερβίρουμε στους πελάτες μας αρκετά κύρια πιάτα, όπως κρεατικά, μακαρονάδες, σαλάτες και φρέσκα ψάρια.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

οι αποφάσεις για τις ζημιές απο τις κακοκαιρίες

Με 4 θέματα συνεδρίασε εκτάκτως στις 8.2.2012 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαντορίνης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα δύο πρώτα θέματα σχετικά με απευθείας αναθέσεις στην εταιρία «Εγνατία» της επισκευής των λιμανιών του Αθηνιού και των Φηρών, ενώ ομόφωνα ψηφίστηκαν τα άλλα δύο θέματα σχετικά με την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για την επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες (συντάχθηκε λίστα των σημείων και περιοχών που υπέστησαν ζημιές) καθώς και το θέμα που συζητήθηκε με αφορμή την συνεδρίαση, της παραλαβής από το δημοτικό συμβούλιο τεχνικής μελέτης. 

το πύρινο Αιγαίο..

Τα βίντεο αναφέρουν πως,
«Η αναζήτηση της ηφαιστειογενούς κατάστασης του Αιγαίου, στην πιθανώς πιο επικίνδυνη υποθαλάσσια ηφαιστειογενή περιοχή της Μεσογείου»
και σε αυτά μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τα ερευνητικά ταξίδια της ομάδας «Ναυτίλος» στην θαλάσσια και υποθαλάσσια περιοχή γύρω από την Σαντορίνη, με σκοπό την έρευνα και ψηφιακή χαρτογράφηση των ηφαιστείων του νησιού.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 2006 και 2010 με την συνεργασία του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών και Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ του εξοπλισμού και των επιστημόνων του, του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθώς και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Rhode island, του εξοπλισμού που κατόρθωσε να εξασφαλίσει και των επιστημόνων του.
Κατά την διάρκεια των βίντεο μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τις ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Σαντορίνης από την καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Έυη Νομικού σχετικά με την πορεία και τα νέα συμπεράσματα των ερευνών στα ηφαίστεια του νησιού, καθώς και στιγμιότυπα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος "Ναυτίλος" του ΕΛΚΕΘΕ στις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Οι τότε αποφάσεις για τον απόπλου του πλοίου με ερευνητικούς σκοπούς μπορούν να χαρακτηριστούν εξαιρετικά σημαντικές για την εποχή τους, ενώ για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας. Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η απόφαση μεγάλο κομμάτι των ερευνών να είναι ανοιχτές στους μαθητές του νησιού, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο και  για πρώτη φορά είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου επιτόπιες υποθαλάσσιες έρευνες για το νησί τους. Η όλη εργασία έχει χαρακτηριστεί από την διεθνή επιστημονική κοινότητα του κλάδου "πρωτοποριακή και εξαιρετική" ενώ τα στοιχεία που περισυνελέγησαν έχουν αποτελέσει και θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας στα εργαστήρια από τους ειδικούς.

απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για το Sea Diamond

Απαντητική επιστολή με ημερομηνία 9.2.2012 στα ερωτήματα της “Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond” που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο συνέταξε και κοινοποιεί η εταιρία louiscruises.

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή,

Διερωτόμαστε γιατί η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond», με την επιστολή της  που αναρτήθηκε, επιδιώκει την αντιπαράθεση με την εταιρεία μας –με ύφος και ισχυρισμούς απαξιωτικούς και προσβλητικούς για εμάς- σε σχέση με τις επισημάνσεις μας αναφορικά με τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου. Θέλει, μήπως, να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές;
Σκοπός μας δεν είναι να αρχίσουμε έναν ατέρμονα διάλογο, όχι μόνο γιατί δεν μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο λόγω των δικαστικών διαδικασιών που είναι εν εξελίξει, αλλά και γιατί σεβόμαστε κάθε άποψη, όσο κι αν αυτή αντιτίθεται στη δική μας. Ωστόσο, είναι επιβεβλημένο όποιος διατυπώνει απόψεις να επικαλείται γεγονότα και στοιχεία, ώστε να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση του κοινού. Δυστυχώς είναι εμφανές ότι τέτοια προσπάθεια δεν καταβλήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, όπου επιχειρείται απλά και μόνο ο εύκολος εντυπωσιασμός:
Πράγματι, σχετικά με την αρχική κατάθεση του Πλοιάρχου, είναι αυτονόητο ότι ούτε αυτός ούτε και κανείς άλλος μπορούσε να διανοηθεί ότι ο χάρτης που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία το 1989, για να χρησιμοποιείται για την προσέγγιση σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως, ήταν τόσο λανθασμένος. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πλοίαρχος, προσπαθώντας τις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα να καταλάβει τι μπορεί να είχε συμβεί, είχε θεωρήσει πιθανό να παρασύρθηκε το πλοίο από θαλάσσιο ρεύμα. Σύντομα αποκαλύφθηκε (και δεν «ανακαλύφθηκε») ότι η αιτία δεν ήταν αυτή, αλλά το σφάλμα του χάρτη. Και κανείς από τη ναυτική κοινότητα δεν μπορούσε και δεν ήθελε να πιστέψει ότι είχε γίνει τόσο σοβαρό σφάλμα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η ίδια η Υδρογραφική Υπηρεσία.
Περαιτέρω, τα σχόλιά σας περί πλοήγησης χωρίς τη χρήση χάρτη αποδεικνύουν παντελή άγνοια περί της ναυσιπλοΐας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν γίνεται κακοπροαίρετα. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας ότι το πλοίο προσέγγιζε σε ναύδετο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 230 μέτρων από την ακτή, άρα δεν μπορούσε παρά να πλεύσει κοντά σ’ αυτήν.
Εξάλλου, η επιλογή του τόπου ρυμούλκησης του πλοίου, προκειμένου εν συνεχεία να προσαράξει εκεί, έγινε δυνάμει εντολής των αρμοδίων αρχών. Το σημείο ρυμούλκησης ήταν το 1ο από τα 5 σημεία που υποδεικνύονταν στο σχέδιο του τοπικού Λιμεναρχείου για την αντιμετώπιση παρεμφερών καταστάσεων. Ο δε Πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο μόνο όταν τους δόθηκε σχετική εντολή από το Λιμεναρχείο και δεν το «εγκατέλειψαν», όπως διατείνεστε.
Επιπλέον, σωστά αναφέρετε ότι δόθηκε εντολή σε ρυμουλκά να προστρέξουν προς βοήθεια του “SEA DIAMOND” στις 16:00, δηλαδή σχεδόν 10 λεπτά μετά την πρόσκρουσή του στον ύφαλο. Λάθος, όμως, ισχυρίζεστε ότι δόθηκε εντολή στα ρυμουλκά να επιστρέψουν στη βάση τους και να ξεκινήσουν εκ νέου για τη Σαντορίνη στις 23:00. Τα ρυμουλκά στα οποία δόθηκε η εντολή στις 16:00 απέπλευσαν αμέσως και γι’ αυτό, χωρίς οποιαδήποτε διακοπή ή καθυστέρηση του πλου τους, έφθασαν στη Σαντορίνη γύρω στις 24:00. Κάποια άλλα ρυμουλκά δήλωσαν αργότερα διαθεσιμότητα προς παροχή βοήθειας, που φυσικά έγινε αποδεκτή, αλλά αφού απέπλευσαν αργότερα προφανώς έφθασαν και στη Σαντορίνη αργότερα.
Οι αναφορές σας σε «τοξικό» κουφάρι όχι μόνο δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα, αλλά διαψεύδονται από τις επανειλημμένες μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Τέλος, ως προς τους 2 αγνοούμενους επιβάτες και το δύτη που έχασε τη ζωή του, θα εκφράσουμε το σεβασμό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους και θεωρούμε πρέπον να μην κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι οι πομφόλυγες περί «εξευτελισμού των πάντων στο βωμό του χρήματος και του εύκολου κέρδους» δεν αφορούν στην πλοιοκτήτρια ή τη διαχειρίστρια του “SEA DIAMOND”, αφού αρκεί να σας υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που δαπανήθηκε για την αποτροπή οποιασδήποτε επίπτωσης στο περιβάλλον υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια Ευρώ.
Ευελπιστούμε ότι θα γίνει κατανοητό ότι η διατύπωση των όποιων απόψεων είναι καλοδεχούμενη, αλλά θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της ειλικρινούς και αντικειμενικής ενημέρωσης.

νεότερες επιστολές και απο τις δύο πλευρές για το ναυάγιο του Sea Diamond

Απάντηση στη Louis Cruises για το ναυάγιο του Sea Diamond συνέταξε και έδωσε στην δημοσιότητα η "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond" με αφορμή δημοσίευμα στο διαδίκτυο με τίτλο «Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα» και επιστολής της εταιρείας Louis Cruises με την οποία υποστηρίζει ότι το ατύχημα του Sea Diamond το 2007 στη Σαντορίνη οφείλεται στην λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την επιστολή,

Με αφορμή το αφιέρωμα του NEWS 247, «Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα», η εταιρεία Louis Cruises έστειλε επιστολή με την οποία υποστηρίζει ότι το ατύχημα του Sea Diamond το 2007 στη Σαντορίνη οφείλεται στην λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία. (Δείτε όλη την επιστολή εδώ: http://news247.gr/ellada/eidiseis/h_apanthsh_ths_louis_cruises_sto_news_247.1603848.html  )

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, σημειώνουν οτι, 

Δεν εντυπωσιαζόμαστε από την στάση που κρατάει η πλοιοκτήτρια Εταιρεία Louis Cruises, καθώς συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια αποποιείται συστηματικά των ευθυνών της, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε και συνεχίζει προκαλεί καθημερινά στο νησί μας, στον τουρισμό μας, στην υγεία των κατοίκων του και των επισκεπτών μας. Ωστόσο θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις στο κείμενο του Διευθυντή Επιχειρήσεων της Louis Cruises κ. Γεώργιο Κουμπενά.

1) Ξέχασε ο κ. Κουμπενάς ότι ο πλοίαρχος του μοιραίου Sea Diamond, η Πλοιοκτήτρια εταιρεία ELONA MARITIME CO. και η διαχειρίστρια LOUIS HELLENIC CRUISES σε κοινή από 6 Σεπτεμβρίου 2007 Προσφυγή που κατέθεσαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς στις  18/9/2007, ως προς τα αίτια της πρόσκρουσης αναγράφουν: ”...Αρνούμεθα ότι ο πρώτος εξ ημών Πλοίαρχος ήταν υπεύθυνος για την πρόσκρουση του πλοίου στον ύφαλο και την εν συνεχεία βύθισή του, αλλά αυτή οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας και ειδικότερα σε όλως αιφνίδιο θαλάσσιο ρεύμα το οποίο απομάκρυνε το πλοίο από την αρχική ασφαλή πορεία που ακολουθούσε…"; Αυτή η κατάθεση τροποποιήθηκε 7 μήνες μετά το ναυάγιο, στις 7/11/2007, όταν ανακαλύφθηκε το σπουδαίο επιχείρημα της... λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής....

2) Δεν πρόσεξε ο κ. Κουμπενάς ότι ο ύφαλος που προσέκρουσε το πλοίο, μέρα μεσημέρι και με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, είναι ορατός και με γυμνό μάτι αφού τα νερά αλλάζουν χρώμα και γίνονται πιο γαλάζια; Ο ύφαλος αυτός φαίνεται και από φωτογραφία δορυφόρου σε οποιοδήποτε site χαρτών, ο καπετάνιος δεν το είδε από τη γέφυρα; Να υποθέσουμε πως κυβερνούσε το πλοίο κοιτάζοντας το χάρτη;;;; Τα Radar του πλοίου και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα πλεύσης της γέφυρας δεν λειτουργούσαν;; Πως δικαιολογεί την μη διάσωση, αν υπήρχε, του περιβόητου «λανθασμένου» χάρτη 423/8 ή την μη διάσωση του σχεδίου πλεύσης, του ημερολογίου μηχανής και του βιβλίου καυσίμων; Πώς δικαιολογείται  η απόκλιση της πορείας του πλοίου από την χαραγμένη και εγκεκριμμένη πορεία πλεύσεως ανάμεσα στο ηφαίστειο και τα ναύδετα, προς τα βράχια; Πώς δικαιολογείται το γεγονός για την πρόσκρουση να φταίει ο χάρτης, και να μη φταίει η αλλαγή πλεύσης προς τα βράχια, χωρίς σχεδίαση, χωρίς χάραξη νέας πορείας και σε σημείο που και ο Ύπαρχος στην κατάθεσή του να διερωτάται που το πλοίο αρμενίζει;

3) Τι γύρευε ένα πλοίο των 147 μέτρων στα 70 μέτρα από την ακτή; Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες της ναυτικής τέχνης ένα πλοίο δεν επιτρέπεται να πλησιάζει στις βραχώδεις ακτές σε απόσταση μικρότερη από το μήκος του. Μήπως ο πλοίαρχος έκανε επίδειξη των δεξιοτήτων του όπως και ο καπετάνιος του Costa Concordia;

4) Πως δικαιολογεί ο κ. Κουμπενάς την μη καταγραφή στο VDR των συνομιλιών Γέφυρας και Μηχανής ή των συνομιλιών Πλοιάρχου και Γραφείου της Πλοιοκτήτριας; Πώς δικαιολογείται η ανυπαρξία εντολής Πλοιάρχου προς διάσωση των καταγραφών του VDR; Γνωρίζει μήπως αν επιτρέπεται απόπλους πλοίου, έστω και αν διαθέτει τέσσερεις κύριες μηχανές, όταν η μία από αυτές έχει υποστεί βλάβη, χωρίς άδεια της κατά τόπου Λιμενικής Αρχής;

5) Πως δικαιολογεί ο κ. Κουμπενάς  το λύσιμο του κάβου της πρύμνης, ώστε από εκεί που σερνόταν και σε μήκος εκατό (100) μέτρων μέσα στη θάλασσα από το λιμάνι Φηρών μέχρι και την θέση Τσεκούρα (τόπος βύθισης), όταν το ρυμουλκό τον χρειάστηκε για να πλευρίσει το πλοίο στην ακτή, αυτός να βρεθεί λυμένος και να πέσει στην θάλασσα; Για ποιό λόγο ανασύρθηκαν οι ανεμόσκαλες, ώστε να μη μπορέσει να ανέβει στο πλοίο ο ντόπιος ναυτικός που επιχείρησε να πάρει νέο κάβο, για να φέρουν το πλοίο σε παράλληλη θέση προς την ξηρά και έτσι να επιτευχθεί η επικάθισή του  και όχι η βύθισή σε τόσο βάθος; Πότε άλλοτε στην ιστορία του νησιού, κάποιο άλλο πλοίο ακολούθησε την πορεία πλεύσης του συγκεκριμένου πλοιάρχου ή πότε άλλοτε πλοίο βυθιζόμενο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου SOS ή δεν ζητά βοήθεια ρυμουλκών; Δεν γνώριζε ο Πλοίαρχος ότι στο λιμάνι της Σύρου υπάρχουν πάντα ρυμουλκά;

6) Γιατί δόθηκε η εντολή να γυρίσουν πίσω, στα πρώτα ρυμουλκά που ξεκίνησαν με δική τους πρωτοβουλία στις 16:00 το απόγευμα για να βοηθήσουν, και τελικά τα κάλεσαν ξανά από την πλοιοκτήτρια στις 23:00 τη νύχτα να ξεκινήσουν, ώστε να φτάσουν στις 7 το πρωί της επόμενη μέρας όπου το πλοίο είχε ήδη βυθιστεί;

7)  Ξέχασε μήπως ο κ. Κουμπενάς ότι έστω και μετά το μοιραίο γεγονός της πρόσκρουσης στον ύφαλο το πλοίο έμεινε 14 ώρες στην επιφάνεια πριν βυθιστεί; Γιατί δεν μεταφέρθηκε στα κοντινότερα αβαθή; Γιατί το πήγαν (και ποιος έδωσε την εντολή να το πάνε εκεί) σε περιοχή με βάθος 100 μέτρων όπου και το εγκαταλείψανε όλη τη νύχτα μέχρι να βυθιστεί;

Όποιος και αν φέρει την ευθύνη για την πρόσκρουση και τη βύθιση του Sea Diamond και τον άδικο χαμό 2 Γάλλων επισκεπτών του νησιού και ενός Έλληνα δύτη, που επιχείρησε  με εντολή εισαγγελέα να βιντεοσκοπήσει το ναυάγιο, οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν κάθε δικαίωμα να φωνάζουν:
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ!! Επιτέλους κύριοι δεν έχετε δικαίωμα να καταπατάτε και ευτελίζετε τα πάντα στο βωμό του χρήματος και του εύκολου κέρδους!

ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ SEA DIAMOND,
ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ,
ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond
Σαντορίνη - 8 Φεβρουαρίου 2012


η επιστολή απο πλευράς εταιρίας 

Στην επιστολή του ο κ. Γεώργιος Κουμπενάς Πλοίαρχος Ε.Ν. Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Louis Cruises, στην σελίδα www.news247.gr -την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδω : http://news247.gr/ellada/eidiseis/h_apanthsh_ths_louis_cruises_sto_news_247.1603848.html
μεταξύ άλλων αναφέρει οτι, 

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι το ατύχημα του Sea Diamond προκλήθηκε λόγω της λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει παραδεχτεί τη λανθασμένη αποτύπωση στον επίσημο χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο (o οποίος βρίσκεται σε απόσταση 131 μέτρων από την ακτή κι όχι μόνο 57 μέτρα, όπως εσφαλμένα εμφανιζόταν στο χάρτη, καθώς και ότι ενώ το βάθος της θάλασσας στο σημείο εκείνο παρουσιαζόταν να είναι 18 έως 22 μέτρα, στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο από 5 μέτρα).
Για το λόγο αυτό εξέδωσε νέο, επικαιροποιημένο, χάρτη καθώς και σχετικές οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους. Βάση της διόρθωσης αυτής, προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι το αβαθές εκτείνεται επιπλέον 73 μέτρα δυτικότερα του αποτυπωμένου στον υφιστάμενο χάρτη. Επιπλέον, οι πραγματογνώμονες που διερεύνησαν την υπόθεση κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Νάξου και εξέδωσαν πόρισμα, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό αίτιο του ατυχήματος ήταν ο λανθασμένος χάρτης και δεν επέρριψαν οποιαδήποτε ευθύνη στον Πλοίαρχο του Sea Diamond ή στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ο δε Πλοίαρχος και τα στελέχη της εταιρείας έχουν απαλλαγεί οποιασδήποτε κατηγορίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

Ήφαιστος – αγώνας βόλεϊ

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ «Ήφαιστος» μας καλεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 12.00 στο κλειστό γυμναστήριο να παρακολουθήσουμε τον αγώνα της με την ομάδα του «Φοίνικα» Σύρου, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος βόλεϊ της τοπικής επιτροπής Κυκλάδων Ε.Ο.Π.Ε.
Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κύριοι Πατηνιώτης και Πούλης.  
Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

αποκριάτικη γιορτή για παιδιά

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι», μας καλεί σε αποκριάτικο πάρτυ για τα παιδιά που διοργανώνει την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 16.00 στον πολυχώρο «Υφέν» στα Φηρά.
Ο Σύλλογος υπόσχεται πολλές εκπλήξεις, παιχνίδι και πολλές ώρες χαράς για τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους του φίλους του, που θα μπορέσουν να συναντήσουν τους παιδικούς ήρωες Mickey και Minnie Mouse.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

μια καλή αφορμή να ξανακοιτάξουμε το ηφαίστειο ..

Μια καλή αφορμή με .. αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι να διαβάσουμε ή, να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Του δημιουργού της και της σημαντικότερης κληρονομιάς της στην ιστορία των αιώνων.
Ο Τύπος με ενδιαφέρον για το θέμα και με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχή του Ν. Αιγαίου 50 χιλιόμετρα νότια της Σαντορίνης, ζήτησε και κατέγραψε την γνώμη επιστημόνων και ειδικών σχετικών με τους σεισμούς και την γεωλογία και οι απόψεις τους για το όμορφο και μοναδικό νησί.


Ενα λαμπρό μαργαριτάρι στο περίτεχνο κόσμημα που ονομάζουμε «ελληνικό τοπίο» είναι η Σαντορίνη. Την εντυπωσιακή ομορφιά της την οφείλει και στο γεγονός ότι υπάρχει και έχει επιζήσει αν και κάτω από αυτήν βρίσκεται ένα ηφαίστειο και μάλιστα ενεργό κατά περιόδους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παίρνοντας στα χέρια έναν παγκόσμιο χάρτη αντιλαμβάνεσαι ότι η Σαντορίνη είναι εκεί μια μικρή τελεία. Και όμως, εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. O αείμνηστος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών Αγγελος Γαλανόπουλος πριν από μερικές δεκαετίες συνέδεσε την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με την Ατλαντίδα. Μια δημοσίευση που έκανε τον γύρο του κόσμου και ανέδειξε το νησί μέσα από έναν «μύθο». Εκτός από την ομορφιά του όμως ως φυσικού χώρου, το νησί αποτελεί και ένα μνημείο της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς, αφού εκεί άνθησε ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου και ο αρχαιολογικός χώρος σε ένα από τα ακρωτήρια του νησιού αποτελεί ίσως ένα μικρό δείγμα από αυτά τα λίγα που γνωρίζουμε για την εποχή εκείνη.
«Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για ένα ηφαίστειο. Οπως είναι φυσικό, μετά τη μεγάλη μινωική έκρηξη, πριν από περίπου 3.600 χρόνια, κατά την οποία αποκαλύφθηκε όλο το φυσικό κάλλος της καλντέρας που σήμερα ο επισκέπτης θαυμάζει, το ηφαίστειο βρίσκεται στη διαδικασία αναδόμησής του. Οι διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις που καταγράφονται από το 197 π.Χ. ως σήμερα έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία νησίδων (Παλαιάς και Νέας Καμένης) με απώτερο στόχο, κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, τη δημιουργία ενός κώνου όπως εκείνοι της Αίτνας και του Βεζούβιου στην Ιταλία. Κατά συνέπεια, αν υπάρξει στη παρούσα φάση κάποια επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου, δεν πιστεύω ότι θα είναι καταστροφική», λέει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Παπαδημητρίου. Και προσθέτει: «Άλλωστε για το θέμα αυτό δεν έχουμε παρά να διδαχθούμε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό και πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και όχι φοβισμένοι. Με άλλα λόγια, εφόσον το ηφαίστειο ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο στην παρούσα φάση, θεωρώ ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επιστημόνων και όχι μόνο».

Η Γη τρέμει, αλλά…
Δεν έρχεται πάντα η καταστροφή με την αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας σε έναν τόπο. Από τις αρχές του 2011 οι σεισμολόγοι παρατήρησαν στην περιοχή της Σαντορίνης μικροσεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται ως και σήμερα. Οι σεισμοί αυτοί, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους έχουν μικρό μέγεθος (Μ<2 της κλίμακας Ρίχτερ), γίνονταν πρόσφατα αντιληπτοί από τους κατοίκους. Όπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου: «Αυτό συμβαίνει γιατί οι σεισμοί έχουν μικρό εστιακό βάθος, με αποτέλεσμα να γίνονται αισθητοί. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν δραστηριοποίηση της περιοχής του ηφαιστείου, χωρίς όμως να είναι βέβαιο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ότι το ηφαίστειο θα ενεργοποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες οι σχετικές πληροφορίες που αναφέρονται στο θέμα αυτό θα πρέπει να αναμεταδίδονται μέσα από επίσημα κέντρα πληροφόρησης και όχι από φήμες που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν».

Ο κ. Κ. Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχει μελετήσει το φαινόμενο επί μία δεκαετία, λέει στο «Βήμα» σχετικά με το θέμα: «Εχουμε τον τελευταίο χρόνο μια έξαρση της μικροσεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Σαντορίνης και άλλα συνοδά φαινόμενα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, από έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών έχει φανεί ότι και στο χρονικό διάστημα 1994-2000 είχαμε μικρομετακινήσεις μάγματος χωρίς καμία επίπτωση και φυσικά καμία έκρηξη. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα λεγόμενα “κοιμισμένα ηφαίστεια” (dormant volcanoes) που κάθε τόσο παρουσιάζουν μια τέτοια, αναμενόμενη για εμάς, δραστηριότητα. Σπανίως τέτοιες εξάρσεις οδηγούν σε ηφαιστειακές εκρήξεις, όμως σε αντίθεση με τους σεισμούς τα ηφαίστεια προειδοποιούν, οπότε η λεπτομερής επιστημονική παρακολούθηση του ηφαιστείου αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για την ασφαλή ενημέρωση του πληθυσμού και της Πολιτείας».

Σε ερώτηση για τον πιθανό σχηματισμό αερίων σε δυσβάστακτη για τους ζωντανούς οργανισμούς συγκέντρωση, όπως το διοξείδιο του άνθρακα στην περιοχή, ο κ. Παπαζάχος απήντησε ως εξής: «Για το κύριο ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης, από την Αρχαιότητα, δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά έκλυσης δηλητηριωδών αερίων, σε αντίθεση με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο (που βρίσκεται στα ανοιχτά της Σαντορίνης). Γενικά, θα πρέπει να ξέρετε ότι το ετήσιο ποσοστό του εκλυόμενου από τα ηφαίστεια διοξειδίου του άνθρακα είναι πάρα πολύ μικρότερο από αυτό που οφείλεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα».
Περισσότερες πληροφορίες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και παρακολούθηση της Σαντορίνης βρίσκει ο αναγνώστης στη διεύθυνση: www.ismosav.santorini.net 

Τι δείχνει η παρατήρηση
12 εκρήξεις έχει δώσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης μέσα στα τελευταία 400.000 χρόνια. Η τελευταία το 1950.
39 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα υπολογίζεται ότι εκλύονται από μικροσκοπικές σχισμές στον βυθό της θάλασσας γύρω απ' το νησί.
10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εκτιμάται ότι είναι ο όγκος του μάγματος που βρίσκεται ακόμη σε αρκετό βάθος, κάπου 4 χιλιόμετρα
Θήρα, Θηρασία, Νέα Καμένη, Παλαιά Καμένη και Ασπρονήσι είναι οι χάντρες σε ένα βραχιόλι που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου στο κέντρο του Αιγαίου το 1600 π.Χ.
«Σημαντικό επίσης σημείο στην περιοχή είναι και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο με το όνομα Κολούμπο, επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά, που εξερράγη το 1650 μ.Χ. Ωκεανογραφικές έρευνες το 2001 και το 2006 αποκάλυψαν ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο είχε μια κυκλική καλντέρα με διάμετρο 17 χλμ., με το ρηχότερο τμήμα της μόλις 18 μέτρα κάτω από το νερό και το βαθύτερο στα 504 μέτρα, και μαζί την ύπαρξη τουλάχιστον 19 ακόμη μικρών ηφαιστειακών κώνων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά δεν έχουν δώσει ως σήμερα κάποια σημάδια δραστηριοποίησης» λέει στο «Βήμα» η κυρία Νομικού, λέκτωρ Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δύο ανακοινώσεις που έγιναν στην Ημερίδα Τεκτονικής Γεωδαισίας στις 25 Ιανουαρίου του 2012 έδειξαν το ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ακόμη η περιοχή. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Τομέα Γεωλογίας, από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Μπρίστολ και από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας ανακοίνωσαν αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν επί τόπου.
Εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια έχουμε ηφαιστειακή δράση στην περιοχή και μέσα στα τελευταία 400.000 χρόνια συνέβησαν περίπου 12 εκρήξεις συνοδευόμενες από πυροκλαστικό υλικό (βλ. μάγμα). Αυτή τη στιγμή πάντως η ηφαιστειακή δράση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ημερίδα των Παραδείση, Ζάχαρη, Ραπτάκη, Μαρίνου, Παπανικολάου, Αναστασίου, Parks, Parsons, England, Pyle (που ανήκουν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), πρέπει να θεωρηθεί ως μια από τις πιο καλά παρακολουθούμενες στον κόσμο.

Οι τελευταίες μετρήσεις
Υπάρχουν μετρήσεις για τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλά τώρα πλέον ελληνικά και ξένα ιδρύματα έχουν εγκαταστήσει σταθμούς παρακολούθησης και με συστήματα GPS, σεισμογράφους, τηλεμετρία (εξ αποστάσεως λήψη μετρήσεων) και έχουν ανακοινωθεί ήδη κάποια αποτελέσματα. Οπως για παράδειγμα ότι μετρώντας την απόσταση μεταξύ δύο συγκεκριμένων σημείων σε δύο γειτονικά μεταξύ τους νησιά στην περιοχή παρακολουθούν από μετρήσεις GPS τη διόγκωση του θαλάμου όπου βρίσκεται, ακόμη αρκετά χιλιόμετρα κάτω, εγκλωβισμένο το μάγμα. Ετσι διαπιστώθηκε μέσα σε έναν χρόνο μια απομάκρυνση των δύο σημείων κατά 100 χιλιοστά από το 2010 ως το 2011, ενώ στο διάστημα 1993-2010 μια μέτρηση από άλλη ομάδα έδινε 10 χιλιοστά τον χρόνο. Οπως λένε οι ειδικοί, το ηφαίστειο προσπαθεί να δημιουργήσει τον θόλο του.

Ολα εξετάζονται με μεγάλη προσοχή. Ακόμη και οι ψαράδες της περιοχής είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Οι ειδικοί τούς έχουν επιστήσει την προσοχή στο θέμα του χρώματος του νερού, διότι η αύξηση στη διαρροή διοξειδίου του άνθρακα από το ηφαίστειο αλλάζει το χρώμα. Δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα όταν διαλυθεί μέσα στο νερό της θάλασσας το κάνει πιο πράσινο αλλά και πιο αδιαφανές. Φυσικά οι ερευνητές δεν επαφίενται μόνο στην καλή όραση και στη μακρόχρονη εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά μέσα στη θάλασσα, αλλά διαθέτουν και μηχανήματα αρκετά λεπτομερών μετρήσεων. Αλλωστε επί τόπου βρέθηκαν και ομάδες όπως αυτή των M. Parks, P. England, T. Matheri, D. Pyle, J. Briggs, Παρασκευής Νομικού, S. Calir, G. Chiodini, M. Edmonds (από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής) με επικεφαλής κορυφαίους ηφαιστειολόγους στον κόσμο.

Το 1950 είχαμε την τελευταία έκρηξη. Τώρα οι μετρήσεις έδωσαν μια τιμή της τάξεως των 39 τόνων την ημέρα για το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από μικροσκοπικές σχισμές στον βυθό της θάλασσας. Το αέριο συλλέγεται σε ειδικά δοχεία και γίνονται μετρήσεις για τον προσδιορισμό της ποσότητας ανά τ.μ. την ημέρα. Οι παρατηρήσεις αυτές οδηγούν και σε μια εκτίμηση για τον όγκο του μάγματος (γύρω στα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα), και αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρκετό βάθος, κάπου 4 χιλιόμετρα, ενώ έγινε και φασματογραφική ανάλυση των αερίων για να προσδιοριστεί η σύνθεση του μάγματος.
Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη αν εγκατασταθούν στον βυθό αισθητήρες, οπότε η καταγραφή μιας ελάττωσης στην πίεση θα σημαίνει άνοδο του βυθού, ενώ η εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων προσδιορισμού της θέσης, με GPS δηλαδή, θα δείχνει και τις παραμικρές μετακινήσεις του φλοιού. Οι ερευνητές αυτή τη στιγμή που συνεχώς παίρνουν μετρήσεις και τις επεξεργάζονται είναι κατά κάποιον τρόπο οι άγρυπνοι φρουροί της ασφάλειας του νησιού και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και από τον τοπικό πληθυσμό, αφού, όπως αναφέρθηκε λίγο πριν, «τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, προειδοποιούν». Αρκεί βέβαια να έχουμε τον νου μας και τα μέσα για να αξιοποιούμε τα σήματα που μας δίνουν.

Μιλούν οι πέτρες - Οι εκρήξεις μπορούν να προβλεφθούν
Στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις των μεγάλων ηφαιστείων μπορούν να προβλεφθούν καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη στην έγκριτη επιθεώρηση Nature. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της, καθηγητής Tim Druitt του Γαλλικού Πανεπιστημίου Blaise Pascal, όταν τα μεγάλα κοιμώμενα ηφαίστεια ξυπνούν και το μάγμα αρχίζει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια, συντρίβοντας τα βραχώδη πετρώματα που συναντά στο πέρασμά του δίνει σχετικά σήματα: σεισμικά, παραμόρφωση στην επιφάνεια και αυξημένη εκπομπή αερίων. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι νέο. Το νέο ήταν η διαπίστωση που έκαναν εξετάζοντας με πολύ προχωρημένα όργανα και νέες τεχνικές σε εργαστήρια της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης κρυστάλλους που βρήκαν μέσα σε ελαφρόπετρα από τη Σαντορίνη. Η παλιά αντίληψη ήταν ότι το μάγμα συσσωρεύεται επί αιώνες ή και μέσα σε χιλιάδες χρόνια και ακολουθεί η έκρηξη. Τώρα λοιπόν, με βάση τον τρόπο σχηματισμού των κρυστάλλων, διαπίστωσαν ότι λίγο πριν από την έκρηξη έχουμε μια επιτάχυνση στο ανέβασμα και τη λήψη της τελικής θέσης του μάγματος στον θύλακα «λίγο» πριν από την έκρηξη. Με αυτό το «λίγο» να είναι μερικές δεκαετίες. Ετσι τώρα καταλήγουν στο ότι πρέπει να παρακολουθούνται τα ηφαίστεια πολύ προσεκτικά και να συλλέγονται δεδομένα που θα οδηγούν στην επισήμανση του κρίσιμου αυτού σταδίου της επιτάχυνσης.

Τουρισμός και Γαστρονομία στο προσκήνιο - 8ο IMIC 2012

Το διήμερο 15 και 16 (Τετάρτη και Πέμπτη) Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το 8ο ετήσιο συνέδριο της καθιερωμένης σειράς IMIC με στόχο να φέρει κοντά όλους εκείνους που σχετίζονται με το ρόλο της γαστρονομίας στον τουρισμό, με τίτλο : Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών
Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι στη μέση μιας απίστευτης στροφής στον τρόπο που οι άνθρωποι προγραμματίζουν σήμερα τις διακοπές τους. Ο σύγχρονος τουρίστας απαιτεί ολοένα και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες στα ταξίδια του και όχι απλά το παραδοσιακό στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα».
Τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Ωστόσο, παρά την ανοδική ζήτηση στον τομέα αυτό καταγράφεται πολύ λίγη συστηματική έρευνα και μελέτη για το θέμα.
Το 8ο ετήσιο συνέδριο της καθιερωμένης σειράς IMIC έχει ως στόχο να φέρει κοντά όλους εκείνους που σχετίζονται με το ρόλο της γαστρονομίας στον τουρισμό και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει στο μέλλον.
Ομιλητές και συμμετέχοντες στο φετινό IMIC θα διερευνήσουν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, τα οποία θα αναδείξουν την ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου και τα προϊόντα του προσελκύοντας παράλληλα περισσότερους και «ποιοτικότερους» τουρίστες.

Την διοργάνωση των συνεδρίων IMIC αναλαμβάνει η «Ηλιότοπος Συνέδρια»
Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο  2286024758

Η Ηλιότοπος Συνέδρια είναι ο κλάδος του Ομίλου Ηλιότοπος ο οποίος από το 1993 ειδικεύεται στην οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων κάθε τύπου.
Η Ηλιότοπος Συνέδρια είναι επαγγελματίας οργανωτής συνεδρίων και διοργανώνει με δικής της πρωτοβουλία και ευθύνη διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις ενώ επίσης διοργανώνει, μετά από ζήτηση, συνέδρια ιδιωτικών επιχειρήσεων, κρατικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών κλπ.

Για να δείτε κατάλογο των συνεδρίων που έχει οργανώσει ήκαι υλοποιήσει η Ηλιότοπος Συνέδρια μπορείτε να επισκεφθείτε την διευθυνση www.heliotopos.conferences.gr

λεφτά υπάρχουν.. (!)

ελπίζουμε στα καθ’ημάς να υπάρχουν -κι απ'οτι φαίνεται υπάρχουν..- με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν που υπήρχαν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου (εν έτη 2009...)!

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε στις 3.2.2012 με μοναδικό θέμα τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου Σαντορίνης του 2012, ο οποίος και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της συνετής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, σημειώνοντας ότι κατά το 2011 έγιναν αρκετές περικοπές εξόδων πλήν όμως δεν φαίνεται η ανάγκη να υπάρξουν νεότερες.  
Στην εισήγησή του ανέφερε ότι ο δήμος δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγο της καλής διαχείρησης που γίνεται και των προσπαθειών που έγιναν για το κλείσιμο «μαύρης τρύπας» σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια του 2011 υπήρξε η ανάγκη να εφαρμοστεί αυστηρά ο Καλλικράτης, καθώς και ότι τα χρήματα του τελεφερίκ διατίθενται για συγκεκριμένα έργα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι προβλέπεται μείωση των εσόδων και εξ αιτίας της παύσης πολλών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που υποστήριζαν οικονομικά την Αυτοδιοίκηση όπως ο Θησέας, ενώ κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων του αναφέρθηκε αναλυτικά σε πολλές οικονομικές υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής και στα ποσά που τους αναλογούν.
Από πλευράς αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Σιγάλας αναφέρθηκε σε σοβαρές καθυστερήσεις έργων και σε εγκατάλειψη στα περισσότερα χωριά του νησιού καθώς και σε αναξιοποίητα χρήματα που βρίσκονται στο ταμείο του δήμου αναφέροντας το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έκανε λόγο για «λιγότερο κακή διαχείρηση» από την προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς και για επιλογές σε έργα που δεν προσφέρουν ανάπτυξη.


Συμπληρωματικό και σε δεύτερη σκέψη,
ή, …η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο -μας-…(!)
Κοινή μάλλον σκέψη των περισσοτέρων μοιάζει να είναι το γεγονός ότι πέρα από τα οικονομικά δεδομένα και τις συνθήκες στον Δήμο Σαντορίνης, μια ανάγκη που αναδεικνύεται πλέον είναι οι καλύτερες συνεργασίες, προσπάθειες και η στήριξη στο κομμάτι του πολιτισμού.
Σε πιο απλά ελληνικά, υπάρχει ζωή και πέρα από την οικονομία….

στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με τους καθηγητές του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου κκ. Κόνσολα, Παπαδασκαλόπουλο και Χριστοφάκη συναντήθηκαν το Σάββατο (4/2) στη Ρόδο τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού μέχρι σήμερα και οι βελτιώσεις ή οι προσθήκες που θα πρέπει να γίνουν, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να τονίζει ότι οι «προτάσεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες».
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς ως ανατολικό σύνορο τις Ευρώπης δέχεται πιέσεις και από τις οικονομίες τρίτων χωρών με χαμηλότερο κόστος εργασίας και φορολογικούς συντελεστές, και έγιναν προτάσεις ως προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας σε σχέση με αυτές τις οικονομίες, παράγοντας διαφοροποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, επισημάνθηκαν τα προβλήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα καθώς και η αναγκαιότητα να συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια για να αναδειχθούν τα θέματα αυτά σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο.
Τέλος, αποφασίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός να δοθεί προς έγκριση στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. 

Οικονομική Επιτροπή ΠΝΑ – αποφάσεις

Σειρά σημαντικών ζητημάτων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ξεπέρασαν τα 30 και ανάμεσα σε άλλα εγκρίθηκαν: η μίσθωση στέγασης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και των Γραφείων των Παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την Ενημέρωση και την Ευαισθητοποίηση Πολιτών για το «Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Ανάφης και Χάλκης».  Μάλιστα, στο πλαίσιο του παραπάνω υποέργου προβλέπεται να γίνει κατ οίκον ενημέρωση όλων των κατοίκων των δυο νησιών στα οποία υλοποιείται το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Τέλος εγκρίθηκαν πολύ σημαντικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2012.

Χ. Κόκκινος για αποφάσεις οικονομικής επιτροπής

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Π.Σ. σχετικά με την 2η συνεδρίαση του 2012 της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ αναφέρει ότι,

Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού στηρίξαμε τις αναπτυξιακές δράσεις, με τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Το προεδρείο της επιτροπής, για μια ακόμα φορά, εισηγήθηκε τη συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης πέντε επιπλέον θεμάτων. Η «κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, με το πρόσχημα του επείγοντος, όταν δεν υπάρχει λόγος, υποβαθμίζει το ρόλο της επιτροπής και προσβάλει τους περιφερειακούς συμβούλους. Για μια ακόμα φορά  διαμαρτυρηθήκαμε έντονα, καθώς κανένα μέλος της επιτροπής δεν είχε ενημερωθεί για τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα.
Ενώ ο μόνιμος νομικός σύμβουλος, για τις Κυκλάδες, της Π.Ν.Α. έχει ειδική άδεια από τον Ιανουάριο 2011, λόγω ανάληψης θέσης αιρετού, η περιφερειακή αρχή δεν έχει καμία ενέργεια για την κάλυψη του κενού και επιμένει να αντιμετωπίζει τις νομικές υποχρεώσεις της περιφέρειας χωρίς νομικό σύμβουλο και με διαρκείς απευθείας αναθέσεις, με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κλήθηκε αναδρομικά να καταθέσει τη συνδρομή της στη CRPM (Συνδιάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης - www.crpm.org ) προκειμένου να παραμείνει μέλος (συνημμένο) διότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών δεν τήρησαν την πάγια υποχρέωσή τους, μεταθέτοντας στην αυτοδιοίκηση και αυτήν την επιβάρυνση.
Τέλος κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι η παρουσία της περιφέρειας στην CRPM δεν είχε τον παρεμβατικό χαρακτήρα που απαιτούν οι ανάγκες των νησιών μας αλλά περιορίστηκε αποκλειστικά σε γραφειοκρατικά και τυπικά επίπεδα.

αλλαγές στον «Καλλικράτη 2» ζητούν οι Περιφερειάρχες σε συνεργασία με τους δημάρχους

Την απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων και σειρά αλλαγών στο σχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών ζητούν οι Περιφερειάρχες της χώρας, όπως ομόφωνα αποφάσισαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, κατά τη διάρκειά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6.2, με τη συμμετοχή και του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Συγκεκριμένα, ζητείται η απόσυρση του άρθρου 22, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ένα ταμείο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης...", σκοπός του οποίου θα είναι «η διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού, οι οποίες αφορούν αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων».

Όπως τόνισε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο κ. Μαχαιρίδης, μπορεί το συγκεκριμένο εδάφιο να μην αφορά ευθέως το ΕΣΠΑ, όμως «είναι αδιανόητο να δημιουργείται μία ακόμα κοστοβόρος και πολυάριθμη δομή, όταν η χώρα βουλιάζει οικονομικά».  Και συμπληρώνει:
«Με τον Καλλικράτη η ανάπτυξη αποτελεί ευθύνη των αιρετών περιφερειακών δομών και δεν μπορούν δύο διαφορετικοί φορείς να έχουν λόγο και ρόλο στον σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων και δράσεων. Αυτή την πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου δεν τη δεχόμαστε και πρέπει να αποσυρθεί». 
Την κάθετη αντίθεσή του εκφράζει ο κ. Μαχαιρίδης και το σύνολο των συναδέλφων του και για το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου, που προβλέπει τη λειτουργία Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται και ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς το ΥΠΕΣ υιοθέτησε σειρά προτάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αυτές που αφορούν στη δυνατότητα των Περιφερειών να υλοποιούν προγράμματα απασχόλησης, τη μετακίνηση των περιφερειακών συμβούλων, τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, την αναβάθμιση των Επιτροπών ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασχολείται με μεγάλης πολιτικής σημασίας ζητήματα κλπ.

Τα ακίνητα των Περιφερειών…
Επίσης, ομόφωνα, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ υποστήριξαν και συμφώνησαν με την τροπολογία που έθεσε υπόψη τους ο κ. Μαχαιρίδης, σύμφωνα με την οποία:
«Ακίνητα τα περιήλθαν στην κυριότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και κατά το χρόνο κύρωσης του παρόντος Κώδικα χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους ή σε μέρος τους από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένουν κατά πλήρη και αποκλειστική κυριότητα σ’ αυτήν. 
Εκκρεμείς  δίκες μεταξύ του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ.  ή άλλων φορέων και νομικών προσώπων ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με αντικείμενο τη διεκδίκηση ή την αναγνώριση της κυριότητας των ακινήτων που περιήλθαν σύμφωνα με τα παραπάνω στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταργούνται, τυχόν δε δικαστικές αποφάσεις δεν εκτελούνται.»
Ο Περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετικό κείμενο προς τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και την κα Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι οι τροποποιήσεις που προτείνει αφορούν στην περιουσία των αιρετών Περιφερειών ειδικά για τη περιφερειακή ενότητα της Δωδεκάνησου λόγω της ιδιομορφίας και της ιστορικής εξέλιξης των ακινήτων του Δημοσίου.

ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
Σημειώνεται ότι οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη το πρωί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα καταθέσουν τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

σχετικά με τον καιρό …

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνέχεια έκτακτων ανακοινώσεων της Μετεωρολογικής υπηρεσίας,
παρακαλούνται οι φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάση του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.
Σημειώνεται ότι για την περιοχή του Ν. Αιγαίου προβλέπεται το διάστημα 6 – 8 Φεβρουαρίου να επικρατήσουν πολύ ισχυροί ΝΑ άνεμοι καθώς και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις.  Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις με εντάσεις που τοπικά στα ανατολικά ενδέχεται να φτάσουν τα 10 μποφόρ.

κινηματογραφική λέσχη Θήρας – εκλογές

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, συνεχίζοντας την παρουσία της για 18η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι, στις 11/02/2011, στο διάλειμμα της προβολής, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και θα διεξαχθούν  εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης.
Δικαίωμα υποψηφιότητας και ψήφου έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Λέσχης. Όσοι δεν πρόλαβαν να γίνουν  μέλη και το επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν πριν την έναρξη κάθε προβολής.  Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν είτε αποστέλλοντας email με την πρόθεση τους, το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους  και την ιδιότητα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση kileth@gmail.com ή να το δηλώσουν κατευθείαν στα μέλη του ΔΣ.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. Χριστόφορος Βαμβακούσης
                                 



σχετικά με τις ελλείψεις σχολικών βιβλίων

Το ζήτημα της έλλειψης βιβλίων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του,

Η σχολική χρονιά έφτασε ήδη στο μέσον της και η 15η Οκτωβρίου που, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας θα είχε τακτοποιηθεί πλήρως το ζήτημα της διανομής των βιβλίων, θυσιάστηκε στις επιταγές του Μνημονίου και της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας.
Το παιδαγωγικό έργο  τελεί  υπό καθεστώς γενικής υποβάθμισης και το πολυδιαφημιζόμενο «Νέο Σχολείο» έγινε το σχολείο της φωτοτυπίας!
Η έλλειψη βιβλίων στοίχισε στους φορολογούμενους 2.000.000 ευρώ, καθώς το ελληνικό δημόσιο επιχορήγησε 159 δήμους της χώρας για τα έξοδα των φωτοτυπιών που δόθηκαν στους μαθητές.
Επιπλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία αφορούν και άλλους τομείς όπως είναι οι ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα έξοδα λειτουργίας του σχολείου, λόγω της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών.
Καταγγέλλουμε  και καταδικάζουμε τους υπευθύνους και το Υπουργείο Παιδείας, για την ακόμα και μέχρι σήμερα έλλειψη των βιβλίων από τα σχολεία, την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, την πολιτική που οδηγεί μαθηματικά στο μαρασμό, στη διάλυση και στο κλείσιμο των σχολείων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου κ. Λάβαρης και η ΓΓ κ. Σταυροπούλου.

νησιώτικος ΦΠΑ και ο πόλεμος συνεχίζεται….

Για «κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη “ταμειακή αντίληψη” που αγνοεί τα εθνικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες Γιάννης Βρούτσης  στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που προτείνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Στην τελευταία έκθεση (Οκτώβριος 2011) της Τεχνικής Επιτροπής του Δ.Ν.Τ., μεταξύ άλλων, προτείνεται η “κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου” (σ.σ. 46-48), ως μέτρο άμεσης εφαρμογής με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατ’ επέκταση της αύξησης των φορολογικών εσόδων.
Όμως, η επιχειρηματολογία της Τεχνικής Επιτροπής στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές, γεγονός που φανερώνει ότι είτε ότι αγνοεί, είτε ότι δε γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στην πράξη, είναι εκτός πραγματικότητας.
Στη σύντομη εισήγηση τους, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, έφθασαν αβίαστα σε ένα καθαρά λογιστικό συμπέρασμα, υπογραμμίζοντας ότι το «προνομιακό» αυτό καθεστώς που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί κίνητρο για “φορολογικό αρμπιτράζ” και αποτελεί “φαινόμενο ασυνήθιστης κατάχρησης”. Συμπέρασμα, ένα τέτοιο καθεστώς δεν παράγει ένα καλά στοχευμένο όφελος, οπότε και κρίνεται σκόπιμη η κατάργησή του…..
Απύθμενο θράσος ή ανείπωτη ευήθεια ;
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κοντόφθαλμη και μονοδιάστατη «ταμειακή αντίληψη», που δείχνει να αδιαφορεί για κυρίαρχα εθνικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας, καθώς:
Παραβλέπει, το γεγονός ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 και αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας.
Δεν αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα -εδαφική ασυνέχεια- και τα πολλά προβλήματα που απορρέουν από  αυτές.
Παραβιάζει στην πράξη την εφαρμογή του άρθρου 101, παρ.4 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την έννοια της νησιωτικότητας.
Αγνοεί το γεγονός ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική βιωσιμότητα των νησιών του αρχιπελάγους, καθώς και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.
Παραγνωρίζει, ότι το εν λόγω καθεστώς παραχωρήθηκε ως μέτρο δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, καθώς οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά και δημόσια αγαθά του κράτους (π.χ. υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ακτοπλοΐας κ.α.). Δηλαδή, δημόσια αγαθά που είναι αυτονόητα για όλους τους άλλους Έλληνες.
Δεν αντιλαμβάνεται, ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, λειτουργούν ενισχυτικά στις αδύναμες επιχειρήσεις (λόγω οικονομίας κλίμακος) και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος.
και τελικά δεν βλέπει το αυτονόητο, ότι δηλαδή εκτός όλων των άλλων λειτουργεί και αντισταθμιστικά απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά.

Σήμερα, τα νησιά του Αιγαίου απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατά 30%. Δηλαδή, οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής: από 23% σε 16%, από 13% σε 9% και από 6,5% σε 5%. Σε περίπτωση κατάργησής του καθεστώτος, θα μιλάμε για πλήρη εξίσωση των συντελεστών με την ηπειρωτική Ελλάδα και άρα για αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά από 4% έως 7%.
Συνεπώς, το ειδικό αυτό καθεστώς ΦΠΑ στο Αιγαίο που με τόση ευκολία ζητά το ΔΝΤ στην έκθεσή του να καταργηθεί, αποτελεί για την Ελλάδα αδιαπραγμάτευτο θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας.
Μέχρι σήμερα, κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ πόσο μάλλον όταν αυτό έχει παραχωρηθεί μέσω των Συνθηκών Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, πολλά κράτη-μέλη επιζητούν επέκταση της εφαρμογής του δικαιώματος, αίτημα που συνήθως αντιμετωπίζεται αρνητικά και τελικά απορρίπτεται. Κατά συνέπεια μόνο ως παραλογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η απώλεια του δικαιώματος διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, καθώς εκτός όλων των άλλων ενδεχόμενη απεμπόλησή του καθίσταται οριστικά και μη αναστρέψιμη.
Το ακόμη χειρότερο, όμως, είναι όπως αποκαλύπτεται και από το κείμενο των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ότι υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν αυτά που με ιδιαίτερα μεγάλη προθυμία υπέδειξαν προς την Τεχνική Επιτροπή, ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είναι χρήσιμη, καθώς θα αποφέρει 250 εκατ. € ετησίως. Μέγεθος, που ακόμη και η τρόικα τελικά εκτίμησε γύρω στα 130 εκατ. € !

ο Γ. Παπαμανώλης στην βουλή για τις Κυκλάδες

Ο βουλευτής, Γιώργος Ν. Παπαμανώλης, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που έγινε την Τρίτη 31.1.2012, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, δίνοντας έμφαση στον τομέα υγείας, την συγκοινωνία, το Φ.Π.Α., το χωροταξικό και το περιβάλλον.
 
Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του,

Το θέμα υγείας παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, χωρίς να χουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις, εδώ και πολλά χρόνια, αν εξαιρέσουμε την δημιουργία κέντρων υγείας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, τα κέντρα υγείας παρακμάζουν, το ίδιο και το Νοσοκομείο της Σύρου, ενώ το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο.
Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο και ένα μικρό πλωτό, αλλά αυτά τα δύο μέσα δεν είναι αρκετά, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των νησιωτών.
Ο νομός μας έχει 24 νησιά, ενώ όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες,  η θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη  και ένα πλωτό, ακόμα και 40 μέτρων δεν επαρκεί για το δικό μας νομό.
Όσον αφορά το περιβάλλον και ιδιαίτερα το χωροταξικό, θα συμφωνήσω με τον κ. Ρήγα, δηλαδή, δεν είναι δίκαιο από την μια μέρα στην άλλη να απαξιωθούν οι περιουσίες τόσων ανθρώπων, οι οποίες έχουν αγοραστεί εκτός σχεδίου με όρους δόμησης.
Ένα άλλο θέμα που θα’ θελα ν’ αναπτύξω είναι η συγκοινωνία και τα δρομολόγια των νησιών μας, ιδιαίτερα για την Σίκινο, Φολέγανδρο, ‘Ιο ( λίγο βελτιώθηκε τώρα ).
Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχει ένα μοντέλο το οποίο είδαμε ν’ αποδίδει πολύ καλά,  όσον αφορά τις μικρές Κυκλάδες, Κουφονήσια και Αμοργό. Πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο, αφού έχουν 365 μέρες συγκοινωνία και επικοινωνία με το κέντρο και τα μεγάλα νησιά.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Φ.Π.Α. που απασχολεί όλους των νησιώτες. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια για το Φ.Π.Α. παλιότερα, χωρίς όμως να την  δεχτεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το Φ.Π.Α. των εισιτηρίων των πλοίων είναι 23 %, δηλαδή τα εισιτήρια κοστίζουν πολύ ακριβά, τόσο στους κατοίκους των νησιών όσο και στους επισκέπτες τους, ενώ θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί χαμηλός συντελεστής, όπως συμβαίνει και με τα τουριστικά καταλύματα και να φθάσει στο 6,5 % . Το ίδιο χαμηλό Φ.Π.Α. θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην εστίαση, διότι και’ κει το 23% είναι πολύ υψηλό ποσοστό.
 Υπάρχουν και κάποιες αρμοδιότητες,  οι οποίες έπρεπε έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια και ειδικά στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα η μεταφορά νερού. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω ότι πέρυσι ήμουν στην Σχοινούσα, ένα μικρό νησί στις μικρές Κυκλάδες. Κατά την διάρκεια του Αυγούστου δεν υπήρχε νερό στο νησί για πέντε μέρες ! Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την γραμματεία Αιγαίου να βρούμε μια λύση και πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι ν’ αποκατασταθεί το πρόβλημα και να’ χει νερό και πάλι το νησί. Η πρότασή μου είναι, έχοντας ως παράδειγμα προς μίμηση την Μήλο, να εγκατασταθούν σε όλα τα νησιά αφαλατώσεις και να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να παράγεται ποιοτικό και φθηνό νερό, κυρίως όμως να εξασφαλισθεί η επάρκεια του νερού.

ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για σχέδιο νόμου για την τοπική Αυτοδιοίκηση

ή, σαν να λέμε, ενστάσεις, απο την περιφέρεια στα κεντρικά, επί του Καλλικράτη Νο2 … 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προσκλήθηκε και συμμετείχε την Δευτέρα 6.2.2012 ο Δήμαρχος Σύρου και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με το σχέδιο νόμου με θέμα: «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Μεταναστευτική Πολιτική» 

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία των παρατηρήσεών του το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, παρατηρεί τα εξής:

Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά θετικών διατάξεων όπως είναι ενδεικτική η θέσπιση των δημοτικών παντοπωλείων και η ρύθμιση οικονομικών εκκρεμοτήτων των ΟΤΑ , αλλά δεν απαντά στα πολλά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί δήμοι μετά την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Σημαντικά ζητήματα όπως είναι η στελέχωση των υπηρεσιών κυρίως των μικρών νησιωτικών δήμων, η συνεχής μείωση των οικονομικών πόρων προς τους ΟΤΑ, έτσι ώστε να μπορούν ν΄ ασκήσουν τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί σε αυτούς, κλπ.

Οι ενστάσεις μας αφορούν  την δραστική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες που έχουν οι αντιδήμαρχοι είναι πολλές σε συνδιασμό με την εδαφική μεγέθυνση των δήμων και την υποστελέχωση των υπηρεσιών,
Καθώς και στο άρθρο που προβλέπει ότι στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας θα συσταθεί διαβαθμικός σύνδεσμος, με αρμοδιότητα την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του συνόλου των δήμων της περιφέρειας.

επιμελητήριο Κυκλάδων : η προς Σηφουνάκη επιστολή..

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έστειλε το επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα το σχέδιο ΠΔ  «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με μέρος του περιεχομένου της,

Με αφορμή το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τη γενικότερη αίσθηση που έχουμε από την αντίδραση που έχει προκαλέσει το άρθρο 14 στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες γης εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, ότι για άλλη μία φορά, με τρόπο αιφνιδιαστικό, η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει μέτρα, τα οποία αφενός δημιουργούν σύγχυση λόγω ασυμφωνίας μεταξύ τους, αφετέρου έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για σημαντικό αριθμό πολιτών.
Καταρχήν, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε πως οι προβλεπόμενες διατάξεις για τις περιοχές ειδικής προστασίας όπως οι δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura κ.α. είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, το άρθρο 14 θέτει τη βάση για αμφισβήτηση του δικαιώματος δόμησης, το οποίο έχει κατοχυρώσει κάθε ιδιοκτήτης μέσω της απόκτησης νόμιμου τίτλου άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου στις περιοχές που προβλέπει το άρθρο, χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος.
Επιπλέον, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιβάλει φόρο ακίνητης περιουσίας στις ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί μέτρα επιχειρώντας να απαξιώσει αυτές τις περιουσίες και μάλιστα με βίαιη εφαρμογή, μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε ή την τροποποίηση του άρθρου 14 ώστε να διατηρηθεί η πρόβλεψη για χρήση κατοικίας ή να προστεθεί επί πλέον άρθρο με πρόνοιες για τις εκτός σχεδίου περιοχές, το οποίο να επιτρέπει τη δόμηση κατοικίας και να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του άρθρου 14 ή του προτεινόμενου νέου άρθρου για κάθε χωροταξική μελέτη.
Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά μας, ευελπιστούμε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει αυτό το διάταγμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχει συνδέσει το όνομά του με μέτρα αντίθετα στο συμφέρον των Ελλήνων πολιτών και θα έχει συμβάλει στην απαξίωση των περιουσιών τους την οποία θα ακολουθήσουν η πλήρης απαξίωση της πολιτικής, των θεσμών και των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα.