Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

  • Τις αντιδράσεις επαγγελματιών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ του υπεύθυνου της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, σχετικά με την ποιότητα του παραγόμενου νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Οίας.
    Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κ. Τσιμπίδης υποστηρίζει ότι στο νερό της αφαλάτωσης έχουν «περάσει» βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά που έχουν διαρρεύσει από το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα.
  • Οι δηλώσεις προκάλεσαν αρχικά την έκπληξη φορέων και κατοίκων του νησιού ενώ δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις μιας και οι δηλώσεις θεωρήθηκαν δυσφημιστικές και απολύτως ανυπόστατες.
  • Από την ΚΕΥΑ Οίας εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το νερό είναι απολύτως ασφαλές γεγονός που αποδεικνύουν οι τακτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το Χημείο του κράτους.
  • Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιμπίδης «πληθώρα βαρέων μετάλλων αλλά και επικίνδυνες τοξικές ουσίες που είναι υδατοδιαλυτές, περνούν από το κουφάρι του Sea Diamond στο αφαλατωμένο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών» (!)
    Σε δημόσια παρέμβασή του για το θέμα ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Μητροπίας χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο ενώ έθεσε το θέμα υπόψη του Επαρχιακού Συμβουλίου της Πέμπτης 22 Μαίου.

  • Για το θέμα υπήρξαν και δημοσιευματα που πιστοποιούν τις δηλώσεις.

    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8071
    http://www.kykladesnews.gr

    Νερό-δηλητήριο για τους Σαντορινιούς από το Sea Diamond;
    20/5/2008

    Πληθώρα βαρέων μετάλλων αλλά και επικίνδυνες τοξικές ουσίες που είναι υδατοδιαλυτές, περνούν από το κουφάρι του Sea Diamond στο αφαλατωμένο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.

    Πληθώρα βαρέων μετάλλων αλλά και επικίνδυνες τοξικές ουσίες που είναι υδατοδιαλυτές, περνούν από το κουφάρι του Sea Diamond στο αφαλατωμένο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.
    Ο κ. Τσιμπίδης υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου από τον βυθό της Σαντορίνης τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα, αφού έχουν καταθέσει σχέδια ανέλκυσης δύο ειδικευμένες εταιρίες.
    Υπενθυμίζουμε πως έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη το οποίο με 1.153 επιβάτες και 391 άτομα πλήρωμα, προσέκρουσε σε βράχια, μισό μίλι έξω από τα Φηρά της Σαντορίνης.

Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

  • Με το πολύ καλό αποτέλεσμα των 739 φιαλών αίματος ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή η 33η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία, ένα σπουδαίο κοινωνικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14/5 – 18/5. Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Θήρας ενώ τα κλιμάκια επισκέφθηκαν την Οία, τον Βουρβούλο, το Καμάρι, τον Πύργο, το Εμπορείο και τον Καρτεράδο. Η φετινή ανοιξιάτικη προσπάθεια έφερε το μέχρι στιγμής καλύτερο αποτέλεσμα στην 16ετή ιστορία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης, γεγονός που η κ. Μαρία Αργυρού ,μέλος της Τράπεζας Αίματος απέδωσε στο ότι η αιμοδοσία έχει πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση και νοοτροπία των κατοίκων του νησιού.



  • Το προγράμματος των φετινών πολιτιστικών του δραστηριοτήτων παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο εστιατόριο Μαριώ ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» δίνοντας για μια ακόμη χρονιά το «παρών» στην πολιτιστική ζωή του νησιού, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι χορηγοί του φετινού προγράμματος ενώ την παρουσίαση έκανε η ηθοποιός Ελένη Καστάνη.





  • Την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΣΘΠ για τα κρασιά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης, καθώς και των νέων προϊόντων SantoWines, πραγματοποίησε χθές το πρωί η Ένωση Συνεταιρισμών εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10:30 στην Αίθουσα Προβολών του οινοποιείου SantoWines και ήταν ανοιχτή για το κοινό.



  • Μέχρι και την Τετάρτη 21 Μαίου θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα του Villagio Cinema στις ταινίες που πρωταγωνίστησαν στα φετινά βραβεία ΟΣΚΑΡ.
    Σήμερα και αυριο προβάλλεται η ταινία «ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ» με τον Daniel de Lewis που κέρδισε τα όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου και φωτογραφίας και την Τετάρτη η ταινία «ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ» με τους ΚΕΙΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ , ΚΛΑΙΒ ΟΟΥΕΝ , ΤΖΕΦΡΙ ΡΑΣ . οι ταινίες προβάλλονται στις 21:30.

  • Έντονη ζήτηση παρουσιάζουν οικόπεδα και κατοικίες στις Κυκλάδες και ειδικότερα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο από ξένους αγοραστές. Παρά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι Αμερικανοί εξακολουθούν και αγοράζουν σπίτια στις Κυκλάδες, ενώ πολλοί είναι οι Βορειοευρωπαίοι –Γερμανοί και Βρετανοί κυρίως-, αλλά και οι Ισραηλινοί αγοραστές.
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8029


  • Μήπως οδηγούμαστε στην ακτοπλοΐα του Σαββατοκύριακου;
    Οικονομική καταστροφή κινδυνεύουν να υποστούν οι επιχειρηματίες των Κυκλάδων, αφού εκφράζονται φόβοι ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων θα αποθαρρύνει πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί.
    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το 100% των πλοίων θα είναι διαθέσιμα στους επιβάτες μόνον για το επόμενο δίμηνο.
    Η «ναυμαχία» έχει ξεσπάσει μεταξύ πλοιοκτητών και υπουργείου Ναυτιλίας αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρίες σκέφτονται να κόψουν τα ασύμφορα δρομολόγια, ενώ το υπουργείο θεωρεί ότι πρόκειται «απλά» για έναν τρόπο πίεσης για μεγαλύτερες αυξήσεις.
    Όπως δηλώνουν οι ίδιοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι λόγοι που τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση είναι τόσο η άνοδος της τιμής του «μαύρου χρυσού», όσο και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν κάνουν πια τόσα ταξίδια μέσα στο καλοκαίρι, όπως παλιότερα. Για τους λόγους αυτούς, οι πλοιοκτήτες προειδοποιούν ότι τα σύγχρονα ταχύπλοα, που χρησιμοποιούν πιο ακριβό και καλύτερης ποιότητας καύσιμο, θα μεταφέρουν τους επιβάτες μόνο τα Σαββατοκύριακα και κυρίως σε προορισμούς με μεγάλη ζήτηση, ανάμεσά τους και οι Κυκλάδες, ενώ τις καθημερινές η συγκοινωνία θα γίνεται με συμβατικά, μεγάλης ηλικίας πλοία.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη του εξέθεσαν την «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζουν λόγω των υπερβολικών αυξήσεων των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου».
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=8033