Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Παραιτήθηκε από την διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας το μέλος του Συμβουλίου και πρόεδρος της κοινότητας της Οίας Γιώργος Χάλαρης. Στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται παρατυπίες στην διοίκηση της επιχείρησης. Η παραίτηση του κ. Χάλαρη αναμένεται να δημιουργήσει -νέα- προβλήματα στην Επιχείρηση με συνέπεια την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.





Την συλλογή των λαδιών της κουζίνας και άλλων ακατάλληλων για τις αποχετεύσεις υπολειμμάτων με την εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων στις κουζίνες των εστιατορίων, υπόσχεται εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο, εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται στην Σαντορίνη για την ενημέρωση των επαγγελματιών. Το εγχείρημα στηρίζει ο Δήμος Θήρας και ο σύλλογος εστιατόρων.
Ομάδες αμερικανών μαθητών, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Οίας, θα επισκεφθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά το νησί. Οι μαθητές θα αναλάβουν, όπως και πέρυσι, τον καθαρισμό των ακτών και των μονοπατιών της Οίας και θα συμβάλουν γενικότερα στον ευπρεπισμό της περιοχής. Παράλληλα με την εθελοντική ερασία οι μαθητές θα ξεναγηθούν στην Οία και στη Θηρασία από την Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο συμβάλει όχι μόνο στην καθαριότητα της Κοινότητας αλλά και στην προβολή της στο εξωτερικό, προσφέρει τη δυνατότητα χορηγίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2286072000.
Η μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ιστορική.
ο λόγος? ψηφίστηκε τελικά κι' έγινε Νόμος του κράτους, ύστερα απο συλλογικούς αγώνες πολλών ετών, η νησιωτικότητα. Για τους μη μυημένους στην νησιωτική πολιτική ορολογία, νησιωτικότητα σημαίνει οτι κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στο εξής για τα ελληνικά νησιά και τις Κυκλάδες θα "φιλτράρεται" μέσα απο τις διατάξεις περί νησιωτικότητας.


Σϋμφωναμε Δελτίο Τύπου που λάβαμε για το θέμα απο το τον βουλευτή Γιάννη Βρούτση:

«ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Το πάγιο αίτημα όλων των νησιωτών της πατρίδας μας να υπάρχει υποχρεωτική μέριμνα του νομοθέτη για τις νησιωτικές περιοχές, σε κάθε νόμο που συντάσσει, επιτέλους ικανοποιήθηκε.
Στη σημερινή ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την απαίτηση όλων των νησιωτών συμπολιτών μας, των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων καθώς και των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων των νησιωτικών περιοχών, να αναδειχθεί η νησιώτικη ιδιαιτερότητα της χώρας μας και να προβλεφθεί η άσκηση εξειδικευμένων πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές.
Είναι μία ιστορική στιγμή για τη νησιωτική Ελλάδα, που με απόλυτη βεβαιότητα, στο μέλλον θα έχει θετικές επιπτώσεις στα νησιά μας, ενώ με τη Συνταγματική αυτή πρόβλεψη, πλέον, θα αρθεί η ανισότητα που παρατηρείτο, μέχρι τώρα, στη λήψη και άσκηση πολιτικών μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Η προς ψήφιση διάταξη ενεκρίθη με 195 θετικές ψήφους, παρόντων 197 βουλευτών.
Αξίζουν συγχαρητήρια προς όλους τους συναδέλφους μου, ανεξαρτήτου κόμματος, που συμμετείχαν στη Συνταγματική διαδικασία και ψήφισαν θετικά υπέρ της νησιωτικότητας.
Οφείλω, επίσης, ως νησιώτης Βουλευτής, με τα ίδια θετικά αισθήματα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τα τέσσερα κόμματα ήτοι: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΝΔ καθώς και στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια του Νομού μας, που με τις ομόφωνες αποφάσεις τους, προέτρεψαν τα κόμματα και τους νησιώτες Βουλευτές να ανταποκριθούν θετικά.
Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ απείχε από τη διαδικασία της αναθεώρησης.
Αιχμαλωτίστηκε στην αντίληψη, που βάζει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Μπορώ να καταλάβω το ιδιαίτερο άγχος και την αμηχανία των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, με σοφιστείες και αοριστίες, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη επιτυχία για τη νησιωτική Ελλάδα. Αντί να συλλογισθούν και να εφαρμόσουν το απόφθεγμα «η σιωπή είναι χρυσός», προσπαθούν να ακυρώσουν με έωλα επιχειρήματα τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται. Ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα.
Το σίγουρο είναι ότι τόσο οι νησιώτες πολίτες, όσο και ο ιστορικός του μέλλοντος, ως οι πιο αξιόπιστοι κριτές, θα κρίνουν τη στάση ευθύνης αλλά και την ανευθυνότητα όλων μας. Το ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι πρέπει να απολογηθεί για την ανεύθυνη στάση του, θα πρέπει και να ζητήσει μία μεγάλη συγνώμη από τους νησιώτες συμπολίτες μας.
Ας κρατήσουμε, όμως, το θετικό της σημερινής μέρας.
Η νησιώτικη ιδιαιτερότητα, όχι απλώς, αναδείχτηκε, αλλά και κατοχυρώθηκε συνταγματικά.
Ακρωτήρι Θήρας,

Ούτε κατ' εκτίμηση το πότε θα επαναλειτουργήσει ο χώρος
Απομακρύνεται η ημερομηνία έναρξης των εργασιών αντικατάστασης του πληγωμένου στεγάστρου του Ακρωτηρίου. Το Τμήμα Πολεοδομίας Θήρας, με επιστολή του προς την εργολήπτρια εταιρεία στις 20 Μαΐου, επικαλούμενο 6 λόγους, δηλώνει ότι «είναι αδύνατο να προχωρήσει οποιοσδήποτε πολεοδομικός έλεγχος» της άδειας που κατατέθηκε στις 15 Απριλίου 2008 και αφορούσε στις εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Μετά την τελευταία εξέλιξη, είναι προφανές πως ούτε κατ' εκτίμηση πλέον δε μπορεί να προσδιοριστεί το έτος κατά το οποίο θα επαναλειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος.
Πηγή : nea@santorini.net

Λίγες μέρες νωρίτερα και για το ίδιο θέμα,
ερώτηση στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου που ρωτά γιατί καθυστερεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος καθώς και πως το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα συνδράμει την Σαντορίνη από το πλήγμα που δέχεται από το κλείσιμο του χώρου.
Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του βιοκλιματικού στεγάστρου του Ακρωτηρίου και οι σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Σαντορίνης, αποτέλεσαν την αφορμή για την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τη βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ κα 'Αντζελα Γκερέκου προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη βουλευτή οι ευθύνες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης του στεγάστρου, δεν αποτελούν θέμα στενών αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσίας μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και θέμα άμεσου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα πάντα με την κα Γκερέκου, οι καθυστερήσεις στο θέμα του Ακρωτηρίου είναι αδικαιολόγητες, ζημιώνοντας τη συνολική τουριστική κίνηση της Σαντορίνης, ενώ μετά και το δεύτερο πλήγμα που υπέστη το νησί με τη βύθιση του Sea Diamond, η τουριστική οικονομία του πρέπει να ενισχυθεί άμεσα.
Την έλλειψη γιατρού και νοσηλεύτριας στην Θηρασιά επισημαίνει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Οίας -Θηρασιάς Βάλσαμος Πιτσικάλης. Η Θηρασιά εξυπηρετείται από γιατρό του ΚΥ θήρας που πηγαίνει στην Θηρασιά για να γράψει φάρμακα, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Διαμαρτυρία στο Κ.Υ. Θήρας για το θέμα πραγματοποίησαν περισσότεροι από 30 κάτοικοι της Θηρασιάς την περασμένη Παρασκευή, οι οποίοι συμβολικά έκλεισαν το Κ.Υ. ζητώντας την παρουσία γιατρού στην Θηρασιά. Τελικά, ύστερα απο την δέσμευση του προέδρου του Κ.Υ. Ματθαίου Δαρζέντα που υποσχέθηκε ότι από Δευτέρα θα βρίσκεται μόνιμα γιατρός στη Θηρασιά, οι Θηρασιώτες αποχώρησαν.