Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

«Ελλάδα: η πιο επικίνδυνη χώρα» προειδοποιεί τους Βρετανούς το Φόρεϊν Οφις

Στην κορυφή της λίστας του Φόρεϊν Οφις με τις «επικίνδυνες» χώρες βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία αλλά και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του βρετανικού υπουργείου για την εγκληματικότητα στους αγαπημένους προορισμούς διακοπών των Βρετανών.

Στην έκθεση με τίτλο «Ενημερωθείτε πριν ταξιδέψετε. Η συμπεριφορά των Βρετανών στο εξωτερικό» εξετάστηκαν οι κλοπές διαβατηρίων, οι συλλήψεις, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι βιασμοί, οι θάνατοι και συνολικά οι σοβαρές περιπτώσεις με θύματα Βρετανούς τουρίστες, για τις οποίες απαιτήθηκε η βοήθεια των βρετανικών προξενικών αρχών την περίοδο 1/4/2005 - 31/3/2006
Συνολικά 3.000 Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα χρειάστηκαν τη βοήθεια των βρετανικών προξενείων είτε γιατί έχασαν τα διαβατήριά τους είτε γιατί παρανόμησαν είτε επειδή έπεσαν θύματα εγκληματιών.

Εκτιμάται πάντως ότι τα «αρνητικά» στοιχεία για την Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς προορισμούς μπορεί να ερμηνευθούν και με άλλον τρόπο, καθώς αναλυτές τουριστικών τάσεων, υποστηρίζουν ότι για την εγκληματικότητα και τα σοβαρά περιστατικά οι «ευθύνες» δεν βαρύνουν αποκλειστικά τον πληθυσμό του τουριστικού προορισμού, αλλά πρέπει να λαμβάνεται εξίσου υπόψη «η ποιότητα και η συμπεριφορά των τουριστών».


Ένα πρόσφατο περιστατικό μάλιστα αποδεικνύει του λόγου το αληθές,

όπου στην Ρόδο Βρετανός τουρίστας δάγκωσε αστυνομικό!
Το περιστατικό διαδραματίστηκε στις 2 Αυγούστου στις 2 το πρωί, στο Φαληράκι, όταν ένας 21χρονος τουρίστας, που δημιούργησε επεισόδιο έξω από μπαρ δάγκωσε αστυνομικό του Τμήματος Αρχαγγέλου στο μηρό, για να διαφύγει τη σύλληψη. Η δαγκωματιά τού κόστισε χθες, από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Ο δράστης διασκέδαζε μέχρι τα ξημερώματα όπου βρισκόμενος σε κατάσταση μέθης προκάλεσε επεισόδια με περαστικούς. Περιπολούντες αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο προκειμένου να επιληφθούν του περιστατικού και μόλις ο 21χρονος τους αντίκρισε τους επιτέθηκε και δάγκωσε έναν αστυνομικό στον μηρό καθώς αντιστεκόταν την σύλληψη. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε στον αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για εξύβριση, απειλή, πρόκληση σωματικής βλάβης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση, παραπέμποντάς τον στο Τριμελές Αυτόφωρο Δικαστήριο.
Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο των κατηγοριών της απειλής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Του επέβαλε όμως ποινή φυλάκισης ενός έτους για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ο 21χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
10 εκατομύρια ευρώ το χρόνο για νερό
Στα όριά του φτάνει το σύστημα μεταφοράς ύδατος προς τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, που έως το τέλος του έτους θα έχουν καταναλώσει 2 εκατομμύρια τόνους «πανάκριβου» νερού.
Τα πλωτά βυτιοφόρα «ξεφόρτωσαν» φέτος στα νησιά περισσότερο νερό παρά ποτέ. Οι μεταφερθέντες όγκοι ήταν 25% μεγαλύτεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ για να καλυφθεί η πραγματική ζήτηση των νησιών θα έπρεπε να μεταφερθεί εκεί 50% περισσότερο νερό από πέρυσι.
Το πρώτο εξάμηνο του 2006 μεταφέρθηκαν στις Κυκλάδες 282.000 τόνοι νερού. Για τα μεταφορικά κόστη του νερού προς τα 25 προβληματικής υδροδότησης νησιά του Αιγαίου το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Αιγαίου, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Κόστος δηλαδή που ανά κυβικό μέτρο φτάνει τα 6,6 ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος από αφαλατώσεις δεν ξεπερνά τα 2,5 ευρώ/m3.
Φτάνοντας στα νησιά, το νερό κοστίζει στον καταναλωτή έως και 5,5 ευρώ, τιμή που είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης της ΕΥΔΑΠ για την κατανάλωση στην Αθήνα. Δωρεάν νερό που πληρώνεται από το κεντρικό ταμείο και ακολούθως αυστηρή τιμολογιακή πολιτική για να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση τους θερινούς μήνες που τα νησιά βουλιάζουν από τον τουρισμό. Το τέλος του συστήματος μεταφοράς νερού προαναγγέλλουν όμως δύο ακόμη εξελίξεις.
Το «εισαγόμενο» νερό φτάνει στις Κυκλάδες από το Λαύριο. Τα βυτιοφόρα το συλλέγουν εκεί από αγωγό της ΕΥΔΑΠ, η δυναμικότητα του οποίου είναι 300 τόνοι την ώρα. Η υπερκατανάλωση των Αθηνών μειώνει όμως την πίεση και τη ροή του δικτύου, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στη φόρτωση.

Πάντως, από την πλευρά του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) εκφράζει την κατάπληξή του για δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία παρουσιάζουν τα νησιά των Κυκλάδων να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες από το να επισκεφτούν τις Κυκλάδες.
Ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού όλα τα νησιά υδρεύονται κανονικά, ενώ τα όποια προβλήματα αφορούν έργα υποδομής για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση υδάτινων πόρων. Ακόμα τονίζει ότι «η απερίσκεπτη διόγκωση του θέματος στο μέσο της τουριστικής σεζόν κάθε άλλο παρά ωφελεί τις Κυκλάδες και τον τουρισμό τους».

Πηγή : www.kykladesnews.gr



«Νερό για τζακούζι»
Του Θάνου Λαμπρόπουλου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
www.enet.gr

Διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι των Κυκλάδων για την έλλειψη νερού στα νησιά τους. Μαζί τους και οι ξενοδόχοι που κατά κανόνα είναι και οι πρώτοι σε σπατάλη νερού, αφού, εκτός από τις τεράστιες πισίνες, έχουν εγκαταστήσει στις «πλαζ» των τουριστικών μονάδων τους και εκατοντάδες «ντουζιέρες» έτσι ώστε οι πελάτες τους να εισέρχονται στα δωμάτιά τους πεντακάθαροι.
Παράλληλα, όμως, σε όλα σχεδόν τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, δηλαδή Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο, Σύρο, κάθε βίλα επώνυμου και κάθε εξοχική κατοικία διαθέτει και τη δική της πισίνα, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι και ολυμπιακών διαστάσεων, αφού οι ιδιοκτήτες τους κάθε καλοκαίρι φιλοξενούν και κάποιο «πρωτοκλασάτο» στέλεχος της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή κάποιον οικονομικό παράγοντα του τόπου.
Και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε μόνο στη Μύκονο, όπου η δημοτική αρχή σιωπά επιμελώς για τη λειψυδρία, αλλά και στην Πάρο και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα Κυκλαδονήσια, όπου οι τοπικοί άρχοντες κάνουν ακόμη και τα «στραβά μάτια» στην κάθε παρανομία που έχει άμεση σχέση με το νερό. Βλέπετε, οι παρανομούντες είναι συνήθως επώνυμοι.
Ας αφήσουν λοιπόν τις γοερές κραυγές και ας ελέγξουν πρώτα ποια ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά, αλλά και ποιοι επώνυμοι ή ανώνυμοι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών διαθέτουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια για τις πισίνες τους. Παράλληλα ας επιβάλουν οικονομικές ή άλλες κυρώσεις σε όσους δεν χρησιμοποιούν το ήδη λιγοστό νερό για τη «λάτρα», αλλά για το πότισμα του γκαζόν.
Δύο χρόνια μετά την πτώση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας ο χώρος παραμένει κλειστός. Το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ζητά τώρα από την εργολήπτρια εταιρεία αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Παρασκευή εδώ και δύο χρόνια το βιοκλιματικό στέγαστρο στο Ακρωτήρι της Θήρας -που παρέσυρε στο θάνατο και έναν αλλοδαπό τουρίστα- εξακολουθεί να κείτεται πάνω από τις «τσακισμένες» αρχαίες οικίες, τα πορίσματα να μην έχουν ανακοινωθεί και τελικά ο χώρος, ο σημαντικότερος και καλύτερα σωζόμενος προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου, να παραμένει κλειστός για κοινό και ειδικούς.

Σχεδόν 24 μήνες μετά το ΚΑΣ ενέκρινε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για την εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που προκλήθηκαν στις αρχαιότητες, ενώ ετοιμάζεται να υιοθετήσει και επιθετική πολιτική κατά της εργολήπτριας εταιρείας, ζητώντας τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια, αποζημίωση για ηθική βλάβη, καθώς και έξοδα αποκατάστασης του χώρου.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει τη δυνατότητα μεταφοράς του έργου από τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που είναι ώς τώρα υπεύθυνη για την υλοποίησή του, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και ίσως απαιτήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον καθυστέρηση για το άνοιγμα του χώρου.

Στο μεταξύ, ουδείς μπορεί να μπει στον χώρο, ούτε ο επί 32 χρόνια ανασκαφέας του, Χρίστος Ντούμας, παρά μόνο αν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, γεγονός που γίνεται αιτία να παρακωλύεται και το επιστημονικό έργο. Μετά την καθυστέρηση της παρουσίασης των μελετών αποκατάστασης ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει ο χώρος, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εισιτήρια, ενώ αρκετοί επισκέπτες φτάνουν στον χώρο και φεύγουν άπραγοι αποκομίζοντας κακή εικόνα για τη χώρα.


http://www.in.gr/news/

Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2007

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο η ομιλία του αναγνωρισμένου δημοσιογράφου Γιάννη Μαρίνου με θέμα «δημοκρατία, νομιμότης και ατιμωρησία»
Παράλληλα και λόγω του θανάτου του ιδρυτή του ιδρύματος θα γίνουν αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του.



Την παράσταση «Ματωμένο Φεγγάρι» από την Β και Γ ΤΕΕ παρουσιάζει απόψε στις 20.30 στην Περίσσα η ΔΕΠΟΤΑΘ


Ενώ, την Κυριακή 5.8 η ΔΕΠΟΤΑΘ διοργανώνει κολυμβητικό Μαραθώνιο από την παραλία Αβίς στο Καμάρι.


Την ερχόμενη Τετάρτη 8 του μήνα στις 19.00 θα γίνει ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το διαχειριστικό έτος 2006 από τον δήμαρχο Θήρας , στον χώρο που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.


Κάθε χρόνο τα ίδια… 30 φορτηγά που μεταφέρουν και τρόφιμα παραμένουν αποκλεισμένα στον Πειραιά μιας και λόγω αυξημένης κίνησης δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στα γκαράζ των πλοίων της ακτοπλοΐας για να μεταφερθούν στην Σαντορίνη.


Πανελλήνιος διαγωνισμός beach volley ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου στον Περίβολο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την στήριξη και φιλοξενία του beach bar Cayo.



Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που λάβαμε από την κοινότητα της Οίας :

Αυριο Σάββατο 4/8 στις 20:30 στο Πανηγυρόσπιτο Αγίου Γεωργίου Οίας θα γίνουν τα Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής.
Συμμετέχουν οι : Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Όλγα Αρχόντου, Γεωργία Δαλιανά, Δημήτρης Κολιούσης, Παντελής Λεούσης, Σοφία Νάκη και η Σοφία Μπαλάνου με εργόχειρα. Διάρκεια έκθεσης 4/8 έως 13/8


Το καινούριο μυθιστόρημα της Καδιώς Κολύμβα «Ρότα περ Όστρια» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός», θα παρουσιαστεί στη Σαντορίνη με την ευγενική φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας και της Κοινότητας Οίας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο την Παρασκευή 10 Αυγούστου και ώρα 20:30
και
στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Οίας το Σάββατο 25 Αυγούστου και ώρα 20:30.
Σήμερα στις 14.30 το μεσημέρι στο Ά νεκροταφείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμη ακολουθία και η κηδεία του διακεκριμένου γιατρού και ιδρυτή του Μπελλώνειου Ιδρύματος στην Σαντορίνη Ευάγγελου Μπελλώνια.
Στις 10.00 το πρωί τελέστηκε στην Μητρόπολη Θήρας επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του εκλιπόντος.


Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Γιος του Νικολάου Μπελλώνια από τη Μεσαριά και της Μαρουλίας Σορώτου από το Ημεροβίγλι υπήρξε το στερνοπαίδι της οικογένειας με 5 αδέλφια.
Τελείωσε το Γυμνάσιο και παράλληλα το Ωδείο Αθηνών την Σχολή πιάνου Άλεξ Τουρνάισεν με άριστα.
Καθοριστική στιγμή για εκείνον ήταν όταν ο μεγάλος αδελφός του, Λουκάς τον προτρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το επάγγελμα του γιατρού ή του πιανίστα. Η απόφαση του ήταν να ασχοληθεί με την Ιατρική.
Στις 29/11/1937 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιατρικής από όπου παίρνει το πτυχίο του με βαθμό άριστα στις 30/4/1944.
Στις 6/3/1946 κατάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό με το βαθμό του Σημαιοφόρου Ιατρού. Μετεκπαιδεύεται στην Αμερική, την πρώτη φορά το 1953-54 στο University of Philadelphia και τη δεύτερη το 1959-60 στο University of Pennsylvania.
Στις 10/10/1956 παίρνει την ειδικότητά του ως παθολόγος.
Αποστρατεύεται το 1967 με το βαθμό του Πλοιάρχου και αναλαμβάνει τη Γενική Κλινική Αθηνών ως Επιστημονικός Διευθυντής τα έτη 1967-1975.
Το 1969 για να ασκήσει την Ιατρική σύμφωνα με τα πιστεύω του, ιδρύει μαζί με μια ομάδα ιατρών το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος την περίοδο 1983-1986.
Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Μεταπολίτευση μέχρι το θάνατο του το 1995 οπότε και σταματάει την ιατρική και αφιερώνει τη ζωή του και τους κόπους ιατρικής 56 χρόνων στο όραμά του μαζί με το αδερφό του Λουκά για την δημιουργία πνευματικού και εκπολιτιστικού Ιδρύματος στο νησί της καταγωγής του αφιερωμένο στην μαθητιώσα νεολαία.
Τιμήθηκε με το Χρυσόν και τον Αργυρούν Σταυρόν του Γεωργίου, το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ' Τάξεως, με το παράσημο της Ισαβέλλας της Καθολικής από τον Βασιλιά της Ισπανίας και το παράσημο Ανωτέρας Τάξεως της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
Νυμφεύθηκε την Δέσποινα το γένος Παπαναστασίου και απέκτησε δύο γιους και τρία εγγόνια.

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2007

Εξέπνευσε στις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αθήνα ο διακεκριμένος γιατρός και ιδρυτής του Μπελλώνειου Ιδρύματος στην Σαντορίνη Ευάγγελος Μπελλώνιας. Η νεκρώσιμος ακολουθία και η κηδεία θα γίνουν αύριο Παρασκευή στις 14.30 στο Ά νεκροταφείο της Αθήνας, ενώ, την ίδια ημέρα στις 10.00 στην Μητρόπολη Θήρας θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση.



Χθές ,πρώτη Αυγούστου, άνοιξε η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη. Οι φετινές εκδηλώσεις άνοιξαν με την έκθεση χαρακτικής με θέμα «Η Σαντορίνη μέσα από Χαρακτικά Ελλήνων Καλλιτεχνών» με έργα από τις συλλογές των Γιάννη Παπακωνσταντίνου και Μανώλη Λιγνού.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από την επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Γκύζη», ένα λεύκωμα με θέμα «Σαντορίνη - Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών» Πρόκειται για δίγλωσση έκδοση (στα ελληνικά και αγγλικά) και περιλαμβάνει 212 χαρακτικά και σχέδια 50 Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1866 έως το 2007 με θέμα τη Σαντορίνη. Τα κείμενα έχει γράψει ο Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και Διευθυντής του Μουσείου Χαρακτικής στην Αθήνα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Γκύζη»

">www.youtube.com/watch?v=qY_2andXs2I

">www.youtube.com/watch?v=3cBX-KiTj-M

">www.youtube.com/watch?v=zcZIjAb717s

Από την Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. Θήρας λάβαμε την παρακάτω πρόσκληση,
Η Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. Θήρας, στα πλαίσια των επιμορφωτικών της εκδηλώσεων, διοργανώνει την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007 και ώρα 20.00 στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στη Θήρα ομιλία με συμμετοχή.
Θέμα : «θαλάσσια ασφάλιση και είδη αυτής P. I. Clubs οργάνωση και λειτουργία, ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της ναυτιλίας»
Κύριος ομιλητής ο γνωστός Θηραίος Ναυτικολόγος Δικηγόρος κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης πλοιάρχων οι κύριοι Δημήτρης Μηνδρινός, Απόστολος Ποταμιάνος και Μηνάς Κουτσογιανόπουλος αντίστοιχα.





Σε πολύ σοβαρή τείνει να εξελιχθεί η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Σαντορίνης υπόθεση με τον απατεώνα που επισκέπτεται σπίτια του νησιού και έχοντας συγκεντρώσει άγνωστο πώς πληροφορίες και στοιχεία, υποστηρίζει ότι είναι εφοριακός και ότι μπορεί να παρακάμψει τις τυπικές διαδικασίες και ποσά που οφείλουν να πληρωθούν, ζητώντας χρήματα για την «μεσιτεία» από τα θύματά του.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί στο Α.Τ. Θήρας τέσσερις περιπτώσεις ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα θύματα είναι περισσότερα, αλλά δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι έχουν εξαπατηθεί. Τα ποσά τα οποία ζητάει ο ευφάνταστος απατεώνας κυμαίνονται από 300 – 500 ευρώ








τα προβλήματα της υδροδότησης συνεχίζονται

Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει και η Σαντορίνη, όπου ναι μεν δεν γίνονται διακοπές στην υδροδότηση αλλά η ποιότητα και η ποσότητα του νερού των γεωτρήσεων ,οι οποίες αποκλειστικά εξυπηρετούν το νησί, μειώνονται σταδιακά.
Σε ότι αφορά τις δεξαμενές συγκέντρωσης βρόχινου νερού, αυτές είναι μικρές και λίγες και λειτουργούν συμπληρωματικά λόγο των περιορισμένων βροχοπτώσεων.
Όμως πέρα από τις μειωμένες βροχοπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος του βρόχινου νερού πάει «χαμένο» και καταλήγει στην θάλασσα από την στιγμή που δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για την συγκέντρωσή του.
Το δε πόσιμο νερό είναι αποκλειστικά το εμφιαλωμένο.
Ο δήμαρχος Θήρας σε σημερινές του δηλώσεις για το θέμα ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης προχωρούν ενώ έχουν δείξει ενδιαφέρον τρεις εταιρίες.
Το εργοστάσιο σύμφωνα με τους σημερινούς σχεδιασμούς ,και εάν δεν αλλάξει κάτι, θα χωροθετηθεί για να κατασκευαστεί στην θέση άσπρα χώματα στα Φηρά, ενώ θα παράγει 4.500 κυβικά νερό την ημέρα, ποσότητα ικανή να υδροδοτήσει και να καλύψει τις αυξημένες καλοκαιρινές ανάγκες στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Καρτεράδο κλπ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θήρας κ. Άγγελος Ρούσσος η μονάδα που θα παράγει πόσιμο νερό και θα αφαλατώνει θαλασσινό, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι.


Σε ότι αφορά την κοινότητα της Οίας – Θηρασιάς, από το 1996 λειτουργεί στην Οία εργοστάσιο αφαλάτωσης που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και των αυξημένων αναγκών παράγει 1000 κυβικά πόσιμο νερό την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες των πέντε οικισμών της Κοινότητας, φέρνοντας όμως την λειτουργία του εργοστασίου στα όριά του.
Για τον λόγο αυτό, η κοινότητα αναμένεται να προμηθευτεί και να λειτουργήσει φορητή μονάδα (κοντέινερ) αφαλάτωσης θαλασσινού νερού από τον Οκτώβρη που θα παράγει και θα αποδίδει 500 κυβικά πόσιμου νερού καθημερινά.
Η μονάδα θα αγοραστεί με χρήματα από την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα νησιά των Κυκλάδων για έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με απόφαση που πάρθηκε κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Το μηχάνημα κοστίζει 300 χιλιάδες ευρώ, όσα χρήματα δηλαδή διεκδίκησε και απορρόφησε η Κοινότητα από την χρηματοδότηση.

Μπορεί η Οία να διαθέτει τη δική της μονάδα αφαλάτωσης, σε προβληματική όμως έχει εξελιχθεί η υδροδότηση στην γειτονική Θηρασιά που διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα της Οίας. Η Θηρασιά υδροδοτείται από τις δύο δεξαμενές που διαθέτει ,1000 και 300, κυβικών οι οποίες όμως και λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων δεν φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού και οι ανάγκες συμπληρώνονται με την μεταφορά νερού με πλοίο.
Χωρίς νερό για τρεις ημέρες είχε μείνει την περασμένη εβδομάδα το νησί καθώς η υδροφόρα δεν ερχόταν από το Λαύριο. «Οι ανάγκες δεν καλύπτονται», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Χάλαρης, ο οποίος τονίζει ότι μόνο τα νησιά που είχαν ήδη προβλέψει και κατασκευάσει μονάδες αφαλάτωσης, διαθέτουν νερό αυτό το καλοκαίρι.
Όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος της κοινότητας σχετικά με την Θηρασιά, δεν είναι μόνο η ανομβρία που προκαλεί την έλλειψη νερού. Αλλά και ο μεγάλος αριθμός τουριστών που φιλοξενεί το νησί καθώς και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει μάθει να κάνει οικονομία στους υδάτινους πόρους.

Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007


στιγμιότηπα απο το τριήμερο "φεστιβάλ κρασιού" στο Καμάρι,
και απο το κατάμεστο απο κόσμο ,και στις τρείς συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν, γήπεδο Καμαρίου

Νίκος Καμπουράκης και Χαράλαμπος Δαρζέντας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος αντίστοιχα της ΔΕΠΟΤΑΘ























  • Επιστολές προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού, με θέμα τις διαμαρτυρίες για το βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης Κ/Ζ Sea Diamond,
    έστειλε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας.
    Τις επιστολές υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Σιγάλας
    Σύμφωνα με αυτές :


  • Εμπορείο Θήρας, 27 Ιουλίου 2007

  • Προς: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
    Γραφείο κυρίου Υπουργού



  • ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία.

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  • Με την παρούσα επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για τις εξελίξεις που αφορούν στο ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND. Έχουν ήδη περάσει 4 μήνες από τη χρονική στιγμή του συμβάντος και παρά τις δεσμεύσεις για απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και των άλλων τοξικών ουσιών και για ανέλκυση του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί, ούτε έχει κατατεθεί σχετικό σχέδιο.
  • Το μόνο παρήγορο γεγονός είναι ότι ολοκληρώθηκε πλέον η πρώτη φάση απορρύπανσης και μάλιστα επιτυχώς όπως οι ιθύνοντες υποστηρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, από το κουφάρι του ναυαγισμένου πλοίου εξακολουθεί να αναδύεται πετρέλαιο, σε μικρότερη βέβαια ποσότητα απ’ ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη μελλοντική κατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής καθώς το ναυαγισμένο πλοίο είναι ακόμα εκεί και είναι γνωστές οι ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
    Ως Θηραίοι πολίτες εξακολουθούμε να εμμένουμε στο αίτημα που κι από τους αιρετούς εκπροσώπους του νησιού μας Σας έχει υποβληθεί: ζητούμε την απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και των άλλων τοξικών ουσιών και την ανέλκυση του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου. Πιστεύουμε ότι η Σαντορίνη, ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πρέπει να τύχει της προσοχής της Πολιτείας στο σημαντικό αυτό θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη ομάδα πολιτών έχει προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών υποστηρίζοντας τα ανωτέρω δίκαια αιτήματα.


  • Με τιμή, για το Δ.Σ.,
  • ο Πρόεδρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΙΓΑΛΑΣ






  • Προς: Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
    Γραφείο κυρίας Υπουργού


  • ΘΕΜΑ: Υλοποίηση δεσμεύσεων.

  • Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

  • Στις 5 Απριλίου 2007 το ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND οδήγησε τα βλέμματα όλων στη Σαντορίνη, στο νησί με την αλλόκοτη ομορφιά και την πλούσια ιστορία, στον ελκυστικότερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο τουριστικό προορισμό. Μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις συνέπειες του εν λόγω ναυαγίου ήσασταν κι εσείς. Βλέποντας την επαπειλούμενη καταστροφή, απειλή η οποία εξακολουθεί να υφίσταται όσο κι αν οι εργασίες απορρύπανσης βαίνουν καλώς και θα υφίσταται εάν δεν υλοποιηθεί η απάντληση των πετρελαίων, των λιπαντικών και άλλων τοξικών ουσιών που διαρρέουν από τις δεξαμενές του πλοίου στο θαλάσσιο περιβάλλον και δεν προωθηθεί το θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου, αναλάβατε σημαντικές δεσμεύσεις για τη στήριξη της Σαντορίνης, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    • Ανακοινώσατε την άμεση διάθεση 3.500.000 € για τη συνέχιση του έργου των οικοτουριστικών διαδρομών (μονοπατιών) της Σαντορίνης και τη συντήρηση-ανάδειξη των ανεμόμυλων του Εμπορείου.
    • Διαβεβαιώσατε τον κ. Δήμαρχο Θήρας ότι θα ενταχθούν στα Τομεακά Προγράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Μονόλιθο, ο Γουλάς του Εμπορείου, το Κοινοτικό Κτίριο της Έξω Γωνιάς και ένας πιλοτικός παιδικός σταθμός στο Καμάρι.
    • Κάνατε αποδεκτό το αίτημα του κ. Δημάρχου Θήρας για χορήγηση 700.000 € για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του ναυαγίου.

  • Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, καμία από τις ανωτέρω δεσμεύσεις σας δεν έχει υλοποιηθεί. Η εικόνα ωστόσο στη Θήρα παραμένει η ίδια: το έργο των οικοτουριστικών διαδρομών συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι ανεμόμυλοι του Εμπορείου και τα λοιπά ιστορικά-διατηρητέα μνημεία που αναφέρθηκαν ανωτέρω καταρρέουν με αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον να μην μιλούμε πλέον για αναστήλωση κι ανάδειξη αλλά για εκ νέου οικοδόμηση και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Μονόλιθο, ο πιλοτικός παιδικός σταθμός στο Καμάρι και η χορήγηση του ποσού των 700.000 € παραμένουν όνειρο απατηλό των Σαντορινιών που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες του ναυαγίου.
    Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν τελικά προτίθεστε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας που αφορούν στο νησί μας που γνωρίζετε καλά το τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία.









Τρίτη, Ιουλίου 31, 2007





φωτογραφίες έργων απο την έκθεση του Γιώργου Κυπρή με τον τίτλο "μεταναστευση"
τα εγκαίνεια της οποίας έγιναν την Κυριακή 29.7 στον "Ηλιότοπο" στο Ημεροβίγλι













































Την ομιλία του δημοσιογράφου και πρώην ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Μαρίνου με θέμα "Δημοκρατία, νομιμότης και ατιμωρησία" θα φιλοξενήσει και παρουσιάζει το Μπελώνιο το Σάββατο 4 Αυγούστου στις 20.00





Το «Ίδρυμα Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια», στα Φηρά της Σαντορίνης, κάθε καλοκαίρι παρουσιάζει το έργο ενός Θηραίου καλλιτέχνη. Φέτος, θέλοντας να τιμήσει την διακεκριμένη ζωγράφο Όπυ Ζούνη, Θηραία στην καταγωγή, διοργανώνει μια σημαντική έκθεση έργων της.


Την πρώτη ατομική έκθεση της Όπυς Ζούνη στην Σαντορίνη φιλοξενεί και εγκαινιάζει το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 11 Αυγούστου 2007.


  • Τα έργα που παρουσιάζονται, διακρίνονται για την γνωστή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τη δουλειά της, με μια θεματογραφία που σε μερικά απ’ αυτά παραπέμπει σε εικόνες που γράφτηκαν έντονα μέσα της από τις επισκέψεις της στο νησί.
  • Θα εκτεθούν 16 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων, μια ομάδα από 5 κολόνες και θα προβάλλεται το διάρκειας 6 ½ λεπτών video «Περιπλάνηση στις μορφές», δικής της δημιουργίας, σαν περιήγηση σε μια ιδιότυπη δόμηση και αποδόμηση των συνθέσεών της. Στον κατάλογο της έκθεσης εκτός από την ίδια την Όπυ Ζούνη, κείμενα έγραψαν επίσης ο κριτικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, καθώς και ο διευθυντής της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» Εμμ. Α. Λιγνός.
  • Το κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια ( Ι.Λ.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1994 με έδρα τη Σαντορίνη. Σκοπός του είναι η κάλυψη των γνωστικών αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, αλλά και των ερευνητών, που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη Σαντορίνη. Ως σήμερα στο Ίδρυμα έχουν διοργανωθεί ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, επετειακές εκδηλώσεις, ομιλίες με θέματα παιδευτικά και γενικού ενδιαφέροντος, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής κ.ά.

  • Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ιδρύματος η εκδήλωση είναι οργανωμένη εξ ολοκλήρου από το Μπελλώνειο κι όχι από την ΔΕΠΟΤΑΘ όπως αφήνεται να εννοηθεί στο πρόγραμμά της.







































  • Στα παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από :

  • Το Αθλητικό πανόραμα της Alpha Bank στα Φηρά το τριήμερο 27 – 28 – 29. 7
  • Την συναυλία του Ross Daly στις 29.7 που διοργάνωσε ο σύλλογος Κρητών Θήρας
  • Την παράσταση «Crash» της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ που παρουσιάστηκε στις 28.7 στο Μπελώνιο

  • http://www.youtube.com/watch?v=eVHLkGLSPx4
  • http://www.youtube.com/watch?v=Dq0tbKJWatU



  • Απόλυτα επιτυχημένη κρίθηκε η χθεσινή, πρώτη μέρα του τριήμερου φεστιβάλ κρασιού στο Καμάρι.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσείς των υπευθύνων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Θήρας που διοργάνωσαν την έκθεση, περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες πέρασαν από τους χώρους της έκθεσης και δοκίμασαν ένα ποτηράκι κρασί.
  • Την εκτίμησή τους ότι πρόκειται για μια πετυχημένη εκδήλωση εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των δώδεκα οινοποιείων της Σαντορίνης, που υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία της ΔΕΠΟΤΑΘ να διοργανώσει το φεστιβάλ ήταν απαραίτητη ώστε για πρώτη φορά να προβληθεί από κοινού το σημαντικότερο προϊόν της Σαντορίνης, το κρασί της.
  • Το τριήμερο φεστιβάλ άλλωστε δεν απευθύνεται μόνον στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στους μονίμους κατοίκους και καταστηματάρχες από τον χώρο της εστίασης, ώστε να γνωρίσουν στο σύνολό τους τα ντόπια κρασιά και να τα βάλουν στο τραπέζι τους.

  • Κι επειδή η επιτυχία της κάθε εκδήλωσης κρίνεται από την ανταπόκριση που έχει στον κόσμο, οφείλουμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τόσο κόσμο συγκεντρωμένο στο Καμάρι, τόσο για την δοκιμή των κρασιών όσο και για να παρακολουθήσουν την νησιώτικη συναυλία με τους Λευτέρη Βαζαίο – Ματθαίο Γιαννούλη.

  • Το τριήμερο φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα με δοκιμή κρασιών και την συναυλία με νησιώτικα τραγούδια της Λίτσας Βάλβη.


  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οινοποιείων της Σαντορίνης,

  • Η πρώτη Έκθεση Κρασιού στη Σαντορίνη είναι γεγονός !!

  • Όλα τα Οινοποιεία της Σαντορίνης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης, οργανώνουν Έκθεση Κρασιού στη Σαντορίνη στις 30 και 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου στο γήπεδο Καμαρίου.


  • Από τις 18:00 έως τις 22:00 , οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλους τους τύπους των Σαντορινιών κρασιών, να δοκιμάσουν δωρεάν νέες ή παλιότερες εσοδείες και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς.


  • Προσκαλούμε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να γευτούν και να αγαπήσουν τα ιδιαίτερα κρασιά αυτού του μοναδικού στον κόσμο αμπελώνα !


  • Για ακόμα μια φορά, οι Οινοποιοί της Σαντορίνης λειτουργούν ομαδικά με κοινό στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Σαντορινιών οίνων !


  • Κι επειδή οίνος σημαίνει χαρά και γιορτή, μετά τις 10 το βράδυ θα ακολουθήσει στο ίδιο χώρο παραδοσιακό γλέντι, με άφθονο κρασί, μεζέδες και ζωντανή μουσική, το οποίο διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης.




  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ:


  • AMPELONAS GAVALA

    contact person: Mr. Giorgos Gavalas e-mail: info@gavalaswines.gr

  • ANTONIOU WINERY

    contact person: Mr. Kostas Antoniou e-mail: antoniouK@otenet.gr

  • ARGYROS ESTATE

    contact person: Mr. M. Argyros e-mail: margiros@otenet.gr

  • BOUTARI WINERY

    contact person: Mr. Petros Vamvakousis e-mail: petros.vamvakousis@boutari.gr

  • CANAVA ROUSSOS

    contact person: Mrs. Agapi Roussou e-mail: info@canavaroussos.gr

Σημ. το μεσημέρι θα «ανεβάσουμε» φωτογραφίες από την εκδήλωση.


Βρωμιά και εγκατάλειψη


  • Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του ιστορικού για την περιοχή κτηρίου «Τουριστικό Περίπτερο» στην Περίσα της Σαντορίνης.

    Αυτή ,δυστυχώς, είναι η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος μετά την λήξη του τριακονταετούς ενοικιαστηρίου του κτηρίου που ανήκει στον ΕΟΤ.
    Η εστία μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την εγκατάλειψη, έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής που ζητούν από τον ΕΟΤ τον άμεσο καθαρισμό και την φύλαξη του χώρου.

  • Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή και ύστερα από ραδιοφωνικές καταγγελίες για το θέμα, συνεργεία του Δήμου Θήρας αποξήλωσαν διαλυμένα και επικίνδυνα να πέσουν κομμάτια από την πέργκολα, αφήνοντας όμως στην αυλή του ακινήτου ξύλα, καλάμια και σκουριασμένα σίδερα, τα οποία και αυτά πρέπει να απομακρυνθούν.
    Οφείλουμε πάντως να διευκρινίσουμε ότι είναι ο ΕΟΤ ,ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, που οφείλει να καθαρίσει τον χώρο.



  • Όμως, πέρα από τα αυτονόητα για τον καθαρισμό και την φύλαξη του χώρου,
    οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στον Δήμο Θήρας, να αναλάβει την διαχείριση του χώρου προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με στόχο να γίνει η περιοχή πόλος έλξης κολυμβυτών και οικογενειών.

  • Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης του ΕΟΤ, η οποία έχει την ευθύνη του χώρου, δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι στιγμής διαγωνισμός για την μίσθωσή του.