Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2015

εβδομάδα βυζαντινής τέχνης στο Kasteli 1663 Art Gallery Café στον Πύργο (11-18.10)

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών,

Kasteli 1663 Art Gallery Café presents a week of byzantine arts, library, antiques, music and flavours between 11-18 October, on the top of the medieval city of Pyrgos. Free entry.

THE PROGRAMME

Sunday 11th, at 8:30pm – The Opening Party!
We have beautiful arts and a stupendous view from the gallery's balcony so make some place in your agenda for Sunday 11th in the evening and come by!
During the week the gallery will be open for visits daily from 10am-2:30pm and 5-10pm (free entry). Every day we serve fresh byzantine pastry and cold-cuts but from the late afternoon we host “The Byzantine Evenings” with music and coffee on sand!
Sunday 18th, at 5pm – The Closing Party
An experimental composition played on the bells of the churches of Pyrgos and an acoustic performance from XAONIA polyphonic choir!




3-2 ο ΑΟ Θήρας νίκησε και στο δεύτερο φιλικό το Μαρκόπουλο

3-2 ο ΑΟ Θήρας νίκησε και στο δεύτερο φιλικό το Μαρκόπουλο

Με τις ξένες του να κάθονται στον πάγκο για να ξεκουραστούν, ο ΑΟ Θήρας νίκησε και στο δεύτερο φιλικό το Μαρκόπουλο. Αυτή τη φορά όμως χρειάστηκε να βρεθεί πίσω στο σκορ δύο φορές για να κάνει τελικά το 3-2.

Ο προπονητής της ομάδας  Απόστολος Οικονόμου δεν είχε στη διαθεσή του την Αρτακιανού που είναι άρρωστη, ενώ έβαλε την Οικονομίδου να παίξει ακραία. 


Εύκολη ήταν η νίκη του ΑΟ Θήρας στον πρώτο φιλικό αγώνα απέναντι στο Μαρκόπουλο που διεξήχθη στη Σαντορίνη την Παρασκευή 9.10.  Η ομάδα του Απόστολου Οικονόμου, επικράτησε με 3-0 ενω ακολουθεί σήμερα Σάββατο στις 15.00 και δεύτερος αγώνας των δύο ομάδων.

Ένωση Ζωοφίλων Θήρας - ο Δήμος βγάζει στο δρόμο τα αδέσποτα του καταφυγίου της Σαντορίνης

Την διαμαρτυρία της για την επιλογή του Δήμου Θήρας να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις της από δημόσιο ακίνητο στο δ.δ. του Καρτεράδου στο οποίο λειτουργεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, εκφράζει με επιστολή της η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξη κάθε ενδιαφερόμενου στα αιτήματά της.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας, έχει ως εξής :

Απαράδεκτη και θρασύδειλη η συμπεριφορά του Δήμου Θήρας ο οποίος επί 7 συναπτά έτη συλλειτουργεί το Καταφύγιο αδέσποτων με την Φιλοζωική Οργάνωση του νησιού SAWA και προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις ή να εργαστεί εντατικά ώστε να βρει εναλλακτικό χώρο, επιλέγει την “εύκολη” λύση του να βγάλει 100 αδέσποτους σκύλους και 20 γέρικα  γαϊδουράκια στους δρόμους της Σαντορίνης, ενός από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως…

Το Καταφύγιο SAWA από το 2008 έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 αδέσποτα, που κατάφεραν να υιοθετηθούν σε οικογένειες και έχει προσφέρει ζεστασιά και αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερα από 200 γαϊδουράκια και μουλάρια στη δύση της ζωής τους- τα ίδια ζώα άλλωστε που ακούραστα δούλεψαν για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό.

Τα τελευταία 5 χρόνια δεχόμαστε αδυσώπητο και βρώμικο πόλεμο από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Καρτεράδου, κ. Ιωάννη Ρούσσου, που έχει κάνει τα πάντα για να σαμποτάρει το Καταφύγιο το οποίο, ας σημειωθεί ότι εδρεύει σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως που ανήκει στον Δήμο Θήρας. Οι συχνότερες τακτικές του είναι να κλείνει τον μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο Καταφύγιο, αποκλείοντας την μετάβαση των εθελοντών και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας και των φορτηγών που μεταφέρουν νερό και τρόφιμα στα ζώα. Και φυσικά έχει προβεί σε καταγγελίες  και μηνύσεις σε πολλούς φορείς οδηγώντας την Φιλοζωική ακόμα και τον ίδιο τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νικόλαο Ζώρζο στα δικαστήρια..

Σήμερα 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας αποφάσισε να έρθει και να απομακρύνει με εργάτες τους πρώτους σκύλους από το Καταφύγιο μας και να τους βγάλει στο δρόμο, εθελοντές της φιλοζωικής έδωσαν ως απάντηση ένα ηχηρό ΟΧΙ:

Μας πήρε 7 χρόνια να μαζέψουμε την κατάσταση με τα αδέσποτα στο νησί και σε ένα χειμώνα θα πάμε δεκαετίες πίσω.

Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων χωρίς καταφύγιο, προκειμένου να στειρωθούν και να εμβολιαστούν.

Τα αδέσποτα θα σχηματίσουν αγέλες σε κάθε χωριό με τα αντίστοιχα προβλήματα στις αναρίθμητες πλέον τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα αδέσποτα θα στραφούν προς τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημα που υφίσταται ήδη και απλά οι κάτοικοι θα ξεκινήσουν πάλι να τα θανατώνουν με τουφέκια και φόλες.

Σίγουρα η εικόνα αυτή δεν θα κολακέψει καθόλου την χώρα μας στα μάτια των 2 εκατομμυρίων και πλέον τουριστών που περνάνε από το νησί.

Τα μισά από αυτά τα σκυλιά είναι κουτάβια και δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Από τα υπόλοιπα μόνο τα 25 είναι στειρωμένα και στο σύνολό τους 38 ζώα είναι ήδη υιοθετημένα και περιμένουν πτήσεις για να μεταφερθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Η Φιλοζωική Θήρας έχει αναζητήσει και αναζητάει παντού εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του Καταφυγίου, ακόμα και στον Ηγούμενο της Μονής  αποτάθηκε, καθώς γη υπάρχει ανεκμετάλλευτη  στην ιδιοκτησία της και η απάντηση ήταν “ κάντε τους ευθανασία και βοηθήστε αντί αυτών τις μητέρες που προβαίνουν σε εκτρώσεις… και εφόσον η Φιλοζωικής σας είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, που δέχεται επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γη της μονής καταβάλλοντας ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα”.. !!!! Αυτή είναι η γνώμη κάποιων για τo έργο της Φιλοζωική και την προσφορά των εθελοντών… 

ΔΕΝ αρνούμαστε να μεταφερθούμε αλλά αρνούμαστε το να πετάξουμε τα ζώα στο δρόμο και ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ να εκκενώσουμε το Καταφύγιο στο μεγαλύτερό αριθμό που μπορούμε και να βρούμε δικό μας χώρο να φιλοξενήσουμε τα υπόλοιπα ζώα… έργο άλλωστε που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο ίδιος ο Δήμος Θήρας…


Με εκτίμηση, Ένωση Ζωοφίλων Θήρας -SAWA – Santorini Animal Welfare Association»

Γ. Δαρζέντας, πρόεδρος δ.δ. Πύργου Θήρας - ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Δαρζέντα προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος του Πύργου σχετικά με την αιμοδοσία, αναφέρονται τα εξής :

Δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν όλα αυτά που είδα. Εικόνες μοναδικές, ανεκτίμητης αξίας…
Πρόσωπα χαμογελαστά και συνάμα κουρασμένα, πρόσωπα απλών ανθρώπων, χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, γνώριμες, κουρασμένες από το μεροκάματο και την αγωνιά της ημέρας να πάνε όλα καλά…
Αδυνατώ να μην αναφερθώ στους δημιουργούς αυτής της τόσο ανεκτίμητης προσπάθειας για την περισυλλογή περισσότερων μονάδων αίματος… ΒαγγέληΣιγάλα, Μαρία Αργυρού και Μηνά Μάινα, ξέρω πολύ καλά ότι δεν θέλετε μπράβο, δεν θέλετε ευχαριστώ, το ξέρω πολύ καλά…
Και αυτό γιατί… σε όλες τις περιπτώσεις τρέξατε.. καλύψατε άμεσα τις ανάγκες του κόσμου… πάντα με ευλάβεια και σεβασμό  απέναντι στην κάθε περίπτωση, σαν να ήταν μοναδική… το ξέρω και από προσωπική μου εμπειρία…
Απευθυνόμενος σε όλους τους κατοικούντες εν Θήρα, ίσως να μην έχετε αντιληφτεί το μεγαλείο της προσφοράς σας… Και σε αυτό αναφέρομαι σε όλους όσους ασχολούνται με την αιμοδοσία γενικά, αλλά κυρίως για τους αιμοδότες…
Ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινωνικής θέσης, αποδεικνύετε κάθε φορά το μεγαλείο της προσφοράς σας… το αποδεικνύουν τα νούμερα συμμετεχόντων…!
Για όλουςόσους που δίνουν απλόχερα αίμα από το αίμα τους… και πνοή από την ζωή τους… ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς…!

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Πύργου Καλλίστης
Γεώργιος Δαρζέντας



ενημερωτική εκδήλωση «Γνωριμία με το ηφαίστειο, τον συγκάτοικό μας στη Σαντορίνη» πραγματοποιήθηκε από το Ι.Μ.Π.Η.Σ. και τον Δήμο Θήρας


Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) πραγματοποίησε σε ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια.

         Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης ήταν:

Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης, Μιχάλης Φυτίκας (Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)

Αποτελέσματα παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, (Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΙΓΜΕ, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης).
Σεισμοί βάθους κάτω από τη Σαντορίνη: Όταν το ηφαίστειο από απειλή γίνεται ασπίδα προστασίας για το δομημένο και φυσικό περιβάλλον, Κων/νος Παπαζάχος (Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)


         Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Θήρας με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου, αλλά και τη σχέση του ηφαιστείου με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία του νησιού μας.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

κλήρωση "Dappos Basketball League 2015 - 16"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ,

Στα γραφεία διοίκησης του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε στις 7.10 το απόγευμα η κλήρωση του τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης "Dappos Basketball League 2015-16" που διοργανώνει ο Δημοτικός Αθλητικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Σαντορίνης. 

Το φετινό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο δώδεκα ομάδων με τις πρώτες οκτώ να διασταυρώνονται μεταξύ τους στη φάση των Playoff (1ος – 8ος, 2ος – 7ος, 3ος – 6ος, 4ος – 5ος) για την πρόκριση στο Final 4 του θεσμού, ενώ όπως και πέρυσι η αντρική ομάδα τη Α.Ε.Σ θα συμμετάσχει εκτός συναγωνισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγωνιστικών έχει ως εξής:

1η Αγωνιστική
Επαλαίμαχοι - Houston Rockets
Sharks  - Πήγασος
Utah Jazz - Λύκοι
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Αετός 2
Αετός 1 - Α.Ε.Σ Αντρικό
Λιμεναρχείο - Α.Ε.Σ Παιδικό

2η Αγωνιστική
Houston Rockets - Α.Ε.Σ. Εφηβικό
Α.Ε.Σ Αντρικό - Λιμεναρχείο
Λύκοι - Επαλαίμαχοι
Αετός 2 - Sharks
Α.Ε.Σ Παιδικό - Αετός 1
Πήγασος - Utah Jazz

3η Αγωνιστική
Utah Jazz - Α.Ε.Σ Αντρικό
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Λιμεναρχείο
Sharks - Λύκοι
Επαλαίμαχοι - Αετός 2
Πήγασος - Α.Ε.Σ Παιδικό
Houston Rockets - Αετός 1

4η Αγωνιστική
Λύκοι - Houston Rockets
Αετός 2 - Πήγασος
Α.Ε.Σ Αντρικό - Α.Ε.Σ. Εφηβικό
Α.Ε.Σ Παιδικό - Sharks
Λιμεναρχείο - Utah Jazz
Αετός 1 - Επαλαίμαχοι

5η Αγωνιστική
Houston Rockets - Αετός 2
Utah Jazz - Αετός 1
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Α.Ε.Σ Παιδικό
Πήγασος - Λύκοι
Sharks - Α.Ε.Σ Αντρικό
Επαλαίμαχοι - Λιμεναρχείο

6η Αγωνιστική
Λύκοι - Α.Ε.Σ. Εφηβικό
Αετός 2 - Utah Jazz
Α.Ε.Σ Αντρικό - Houston Rockets
Α.Ε.Σ Παιδικό - Επαλαίμαχοι
Λιμεναρχείο - Πήγασος
Αετός 1 - Sharks

7η Αγωνιστική
Λύκοι - Α.Ε.Σ Παιδικό
Επαλαίμαχοι - Α.Ε.Σ. Εφηβικό
Α.Ε.Σ Αντρικό - Αετός 2
Πήγασος - Αετός 1
Houston Rockets - Λιμεναρχείο
Utah Jazz - Sharks

8η Αγωνιστική
Λιμεναρχείο - Αετός 2
Sharks - Houston Rockets
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Πήγασος
Επαλαίμαχοι - Utah Jazz
Α.Ε.Σ Παιδικό - Α.Ε.Σ Αντρικό
Αετός 1 - Λύκοι

9η Αγωνιστική
Utah Jazz - Houston Rockets
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Αετός 1
Λύκοι - Α.Ε.Σ Αντρικό
Αετός 2 - Α.Ε.Σ Παιδικό
Λιμεναρχείο - Sharks
Πήγασος - Επαλαίμαχοι

10η Αγωνιστική
Αετός 1 - Λιμεναρχείο
Houston Rockets - Πήγασος
Αετός 2 - Λύκοι
Α.Ε.Σ Αντρικό - Επαλαίμαχοι
Α.Ε.Σ Παιδικό - Utah Jazz
Sharks - Α.Ε.Σ. Εφηβικό

11η Αγωνιστική
Α.Ε.Σ Παιδικό - Houston Rockets
Λύκοι - Λιμεναρχείο
Α.Ε.Σ. Εφηβικό - Utah Jazz
Πήγασος - Α.Ε.Σ Αντρικό
Αετός 1 - Αετός 2

Επαλαίμαχοι – Sharks

διαγωνισμός για την «Συμμετοχή του Δήμου Θήρας σε τουριστικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό».

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που μπορείτε να δείτε εδώ :


Ο Δήμαρχος Θήρας προκηρύσσει την διενέργεια δημόσιου πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομικά προσφορά, για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσίας: «Συμμετοχή του Δήμου Θήρας σε τουριστικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό».
Η υπηρεσία αυτή προϋπολογίσθηκε συνολικά σε 73.185,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α 23% σε βάρος του Κ.Α: 00.6432.000 του προϋπολογισμού οικον. έτους 2015 με το ποσό των 17.773,50€ και στον αντίστοιχο Κ.Α. του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού έτους 2016 με το ποσό των 55.411,50€. Η διάρκεια παροχής της υπηρεσίας ορίζεται σε ένα (1) χρόνο από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, θα είναι 2% επί της προϋπολογιζόμενης δαπάνης μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και ορίζεται στο ποσό των 1.190,00€ και υλοποιείται με εγγυητική επιστολή τραπέζης ή με την προσκόμιση ισόποσου γραμματίου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.
Ο διαγωνισμός θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Θήρας στο Γραφείο Προμηθειών στα Φηρά Θήρας από την Αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10:30 π.μ. έως ώρα 11:00 π.μ (ώρα λήξης παράδοσης των προσφορών).

Για πληροφορίες και για λήψη των τευχών του διαγωνισμού και του εντύπου της οικονομικής προσφοράς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο Θήρας στα τηλέφωνα 2286360108/191, κος Λουκάς Μπελλώνιας ή κα Ζαμπέλα Φύτρου.

μειοδοτικός διαγωνισμός ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που μπορείτε να δείτε εδώ :


Ο Δήμαρχος Θήρας, προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΔΑΠΕΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή σε ευρώ εφόσον πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη.

Η προϋπολογιζόμενη για την προμήθεια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 50.184,00€συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α23%και θα καλυφθεί από τον κωδικό 15.7135.015 του προϋπολογισμού του Δήμου Θήρας οικονομικού έτους 2015.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Θήρας, στα Φηρά Θήρας, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 και ώρα λήξης υποβολής των προσφορών 10:30π.μ. ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Θήρας, και στο τηλέφωνο 2286360187/191 (αρμόδιος υπάλληλος Βαμβακούσης Ευάγγελος) και στον διαδικτυακό τόπο http://www.thira.gov.gr στην ενότητα «Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί».

η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με τον Υπουργό Εσωτερικών – το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το θέμα συνάντησης στο Υπ. Οικονομίας

Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην συνάντηση, η οποία έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, κυριάρχησαν θεσμικά θέματα λειτουργίας των Περιφερειών και του «Καλλικράτη».

Η πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών   για κατάθεση σχεδίου νόμου που θα τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, απετέλεσε το έναυσμα για την έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη», με τρόπο που να καθιστά την Αυτοδιοίκηση κρίσιμο και χρήσιμο συνομιλητή της κυβέρνησης, στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Κοινός τόπος στην συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον κ. Κουρουμπλή, ήταν ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι καθοριστικός, τόσο στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που έχει μπροστά της η χώρα, αλλά κυρίως στα κοινωνικά, όπου η συνεργασία και η συνένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος.

Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε σήμερα και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Ιωάννη Φίρμπα.

Στην διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο Υπουργείο Οικονομίας, κυριάρχησε το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά από την συμφωνία κυβέρνησης και Κομισιόν να κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ, στο τέλος του έτους, μόνο με τους κοινοτικούς πόρους και χωρίς την εθνική συμμετοχή. Η απόφαση αυτή υπολογίζεται ότι θα στερήσει από την Περιφέρεια περί τα 52 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έργα και τις δράσεις που εκτελούνται μέσω ΕΣΠΑ.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέπτυξε στον κ. Φίρμπα την πλήρη εικόνα των επιπτώσεων που έχει για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι, λόγω του Στόχου 2, η εθνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε ποσοστό 50% της συνολικής χρηματοδότησης του Προγράμματος και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από άλλες πηγές, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομίας κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται στο Νότιο Αιγαίο, όπως και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του.  Η σημερινή συνάντηση, έκλεισε ουσιαστικά το θέμα του χρηματοδοτικού κενού σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομίας, αφού δεν υπάρχει κανένα αντεπιχείρημα έναντι της ισχυρής επιχειρηματολογίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το επόμενο στάδιο είναι να εξασφαλιστεί και η αντίστοιχη πολιτική απόφαση.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2015

«αναγκαία η υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών σε βάθος 4ετίας» - ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Η ομιλία του κ. Συρμαλένιου βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχε ως εξής :

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα σημαντικό βήμα μετονομάζοντας το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν αρκεί όμως αυτό, όπως δεν αρκεί επίσης η αναβάθμιση της Γραμματείας Αιγαίου σε Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο Ν. Συρμαλένιος πρόσθεσε ότι απαιτείται –και είναι και στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- για λόγους ουσίας και πολιτικής να δημιουργηθεί το Υφυπουργείο Νησιωτικότητας, όχι απαραίτητα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, γιατί έχει μια ευρύτερη γκάμα θεματολογίας, αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε στο Υπουργείο Επικρατείας. Επίσης απαιτείται και η αναβάθμιση της Υποεπιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών σε Ειδική Μόνιμη Επιτροπή επεξεργασίας των νησιωτικών πολιτικών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα η Κυβέρνησή μας να αρχίσει να υλοποιεί σε βάθος τετραετίας τις νησιωτικές πολιτικές που επιτάσσουν και οι ευρωπαϊκές συνθήκες και το άρθρο 101 παράγραφος 4 του ελληνικού Συντάγματος, νησιωτικές πολιτικές που θα ξεπερνούν τις όποιες παρενέργειες με τον ΦΠΑ –που άλλωστε αντιτίθεται και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο– και θα θεμελιώνουν πράγματι πολιτικές βιωσιμότητας και αειφορικής ανάπτυξης, νησιωτικές πολιτικές που θα εντάσσουν ισότιμα τη νησιωτική χώρα στον κορμό της επικράτειας και θα σταματήσουν πλέον οι συμπολίτες μας νησιώτες να αισθάνονται ως πολίτες β΄ και γ΄ κατηγορίας. Άλλωστε το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει πλέον ενισχυμένο το πρόγραμμα των νησιωτικών πολιτικών με βασικούς άξονες και στόχους τους εξής: Δημόσιος κοινωνικός φορέας της ακτοπλοΐας, που θα διαμορφώσει ένα ελάχιστο δημόσιο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς και θα προχωρήσει στην παροχή συγκοινωνιακού έργου, σε πρώτη φάση στις σημερινές επιδοτούμενες γραμμές».

Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα, δύσκολη φάση, σκληρή, αλλά ελπιδοφόρα, γιατί υπό προϋποθέσεις επιτυχίας μπορούμε πράγματι να χαράξουμε μια νέα εποχή αφήνοντας οριστικά πίσω την εποχή της μεταπολίτευσης και μαζί με αυτήν τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, τα τελευταία χρόνια φθοράς και διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, τα τελευταία χρόνια διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.  Ήδη η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα συστηματικό αγώνα κατά της διαπλοκής και της μεγάλης φοροδιαφυγής και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Άλλωστε, αυτό μαζί με τον αγώνα για την αντιμετώπιση του χρέους αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση, για να υπάρξει ανάσα για την ελληνική οικονομία και για να υπάρξουν εκείνα τα ισοδύναμα και τα αντισταθμίσματα απέναντι σε επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο.

Απόλυτα σχετικό με αυτό είναι και το επώδυνο μέτρο της αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Όπως δήλωσε ο Ν. Συρμαλένιος, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε τα πάντα για να μην περάσει αυτό, όμως επιβλήθηκε για καθαρά τιμωρητικούς λόγους από τους δανειστές. «Σε αυτό το θέμα ας μην σπεκουλάρει η Νέα Δημοκρατία και η Αντιπολίτευση και αν μη τι άλλο, ας κρατήσει τουλάχιστον χαμηλούς τόνους, σεμνά και ταπεινά, διότι σας θυμίζω ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και η Αντιπολίτευση που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, που περιείχε στις προτάσεις Γιούνκερ το συγκεκριμένο μέτρο για τα νησιά. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ότι μαζί με την πρώτη Υπουργική Απόφαση για τα έξι νησιά, που κάποιες διαρροές τα ήθελαν να είναι δεκαπέντε, μπήκαν και δύο ξεκάθαρα σημεία. Πρώτον, ισοδύναμα που, ανάλογα με την πρόοδο της εισπραξιμότητας της φορολογίας και της φοροδιαφυγής, μπορούν να τροποποιήσουν τις αρχικές αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές. Δεύτερον, μέτρα ελάφρυνσης των μόνιμων κατοίκων και των επιχειρήσεων αυτών των νησιών που θίγονται από την αύξηση του ΦΠΑ, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης στο Υπουργείο Οικονομικών και θα εξαγγελθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο».

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε σημαντικές δράσεις νησιωτικότητας οι οποίες θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως: α) Ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική που σε συνεργασία με τον φορέα ακτοπλοΐας και χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων θα κατασκευάζει και θα επισκευάζει πλοία στα ελληνικά ναυπηγεία. Υλοποίηση της πολιτικής του μεταφορικού ισοδύναμου και ελαφρύνσεις σε άνεργους και οικονομικά ασθενέστερους.

β) Υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας με εκ βάθρων αναβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Σύγχρονο, γρήγορο, απλό σύστημα αεροδιακομιδών, που θα αντικαταστήσει κατεστημένα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο.

γ)Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με ταχύτατη ολοκλήρωση των υποδομών, σφαγεία, ελαιοτριβεία κ.ά., μείωση του κόστους παραγωγής. Η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου είναι πολύ σημαντική. Έδωσε τη δυνατότητα στα προϊόντα οικογενειακής παραγωγής, της οικοτεχνίας να μπορούν να πωλούνται στις τοπικές αγορές.

δ) «Πάντρεμα» του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή, ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χωροταξικός σχεδιασμός ανά νησί, με αντίστοιχες χρήσεις γης και όρους δόμησης, έτσι ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. Ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

ε) Άμεσος στόχος είναι το σταμάτημα της κοστοβόρου μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά, η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας στα μικρά νησιά, η ευελιξία στην κάλυψη υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την εξυπηρέτηση των νησιωτών στους τόπους κατοικίας, χωρίς καμία μετακίνηση των κατοίκων εκτός νησιών, η ενίσχυση των ΚΕΠ και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους.

 στ) Άμεσο χρέος είναι η αντιμετώπιση άμεσων εκκρεμοτήτων –για τις Κυκλάδες μιλάω τώρα- του προηγούμενου επταμήνου με πρωταρχικό το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης που είναι επί θύραις, την επαναφορά του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στην προηγούμενη κατάσταση, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Νεωρίου Σύρου, το αναπτυξιακό σχέδιο της ορεινής Νάξου, τη δρομολόγηση λύσεων για το αεροδρόμιο της Πάρου και για το υγειονομικό αεροπλάνο.

Και καταλήγοντας δήλωσε: «Εάν για εμάς, για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράγματι η τελευταία ευκαιρία, για εσάς, την Αντιπολίτευση και το παλαιό πολιτικό σύστημα, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η χώρα δεν γυρίζει πίσω, ο λαός για τρεις φορές μέσα στο 2015 σας έδωσε την εκκωφαντική απάντηση, είπε «ναι» στην ελπίδα, είπε «όχι» οριστικά στη διαπλοκή και στη διαφθορά και στα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπείτε».



Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου στο παρακάτω link:


5ος διαγωνισμός parkour/ freerunning Red Bull Art of Motion 2015 – ανακοίνωση της επάρχου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Χιλιάδες θεατές απ’ όλο τον κόσμο ένιωσαν την αδρεναλίνη τους να αυξάνεται βλέποντας ζωντανά ή μέσα από τους δέκτες τους (τηλεόραση, κινητό, κ.λ.π.) νεαρές φιγούρες να αιωρούνται ανάμεσα στα κατάλευκα σπίτια της Οίας και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Εντυπωσιακές τεχνικές, ταχύτητα, ευλυγισία και πρωτότυπους αυτοσχεδιασμούς είχε φέτος ο επετειακός 5ος  διαγωνισμός parkour/ freerunning  Red Bull Art of Motion 2015.

Οι καλύτεροι αθλητές από 12 διαφορετικές χώρες εμπνεύστηκαν από τον ατμοσφαιρικό αέρα της Σαντορίνης και ενώθηκαν με τις κοίλες καμπύλες των σπιτιών προσφέροντας ένα εξαίσιο και συνάμα συναρπαστικό θέαμα σε μια μοναδική φυσική πίστα.

Οι τομείς τουρισμού και αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η Red Bull ήταν οι διοργανωτές αυτού του μεγάλου διαγωνισμού, που για δεύτερη συνεχή χρονιά έστεψε άξιο νικητή τον 20χρονο  Έλληνα Δημήτρη «DK» Κυρσανίδη.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιάννης Μαργαρίτης και η Έπαρχος Θήρας Θεώνη Λειβαδάρου παρακολούθησαν τους αγώνες και συνεχάρησαν τους αθλητές.

Τα αποτελέσματα:
1. Δημήτρης Κυρσανίδης (GRE) 467 βαθμοί
2. Pavel Petkuns (LAT) 436
Jesse Peveril (CAN) 422
Alexander Schauer (AUT) 402
Yoann Leroux (FRA) 380
Alfred Scott (USA) 317


Η  ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ ΘΕΩΝΗ  ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ

μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας - μείωση καταγράφεται τον Σεπτέμβριο στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό - περισσότεροι από 25.700 τροχονομικοί έλεγχοι στο Ν. Αιγαίο

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου του 2015, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Σεπτέμβριο 2015 σημειώθηκαν 46 τροχαία δυστυχήματα έναντι 39 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα σημειώθηκαν:

•       Δύο (2) θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα  (έναντι 5 το 2014)
•       Δέκα τρία (13) σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2014)
•       Τριάντα ένα (31) ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 23 το 2014)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Σεπτέμβριο 2015 καταγράφηκαν 66 παθόντες έναντι 48 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

•       Δύο (2) θάνατοι (έναντι 5 το 2014)
•       Δέκα πέντε (15) σοβαρά τραυματίες (έναντι 12 το 2014)
•       Σαράντα εννέα (49) ελαφρά τραυματίες (έναντι 31 το 2014)

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν (25.744) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (702) παραβάσεις.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι, το μήνα Σεπτέμβριο του 2015 συγκροτήθηκαν (62) κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (1.450) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (88) παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, (715) αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν (50) παραβάσεις.

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2015

συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους φορέων, για τον συντονισμό των ενεργειών σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Συνάντηση εργασίας είχε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδ/σου κ. Γιάννη Πάππου, τον Πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκο Μπόνη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ξεχωριστών ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί από μέρους των φορέων, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία, για την νομική διερεύνηση του ζητήματος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η από κοινού ανάθεση στους  νομικούς συμβούλους με τους οποίους συνεργάζονται οι φορείς, της νομικής διερεύνησης του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε από όλους ότι οι κινήσεις που γίνονται πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς υπάρχει η υποψία και ταυτόχρονα η ανησυχία ότι η νομική διερεύνηση του ζητήματος για τα πέντε θιγόμενα σήμερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενδέχεται να αποτελέσει πιθανό έρεισμα για επέκταση της βλάβης σε περισσότερα νησιά, κάτι που όπως τόνισαν τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι κκ Πάππου , Καμπουράκης και Μπόνης, δεν πρέπει επ’ ουδενί να συμβεί.


με επιτυχία η φθινοπωρινή εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος Σαντορίνης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 48η μαζική εθελοντική αιμοδοσία που με συνέπεια και συνέχεια διοργάνωσε η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης σε συνεργασία με το κλιμάκιο αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων – Αγία Σοφία.

Η αιμοδοσία ολοκληρώθηκε ως είθισται στο Εμπορείο, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με τα αποτελέσματά της να είναι πολύ σημαντικά σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα αλλά και τα χαρακτηριστικά του νησιού.  

Οι μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια ήταν 702, σε σύνολο 760 αιμοδοτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης για μια ακόμη φορά ευχαριστεί θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και εύχεται σε όλους, αιμοδότες και μη, καλή υγεία.

Η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει την άνοιξη του 2016 από το κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


διεξαγωγή προγράμματος εκπαίδευσης σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) στην Σαντορίνη από το Επιμελητήριο Κυκλάδων (22.10 - 11.11)

Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) στην Σαντορίνη θα πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Το πρόγραμμα που απευθύνεται σε εργοδότες και εργαζόμενους επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών στη Σαντορίνη και θα πραγματοποιηθεί από 22 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 10 ώρες και θα διεξαχθεί σε 3 τμήματα στο γραφείο Σαντορίνης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ως εξής:

Τμήμα 1
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 16:00 - 21:00 & Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 16:00 - 21:00
Διάρκεια: 10 ώρες
Τμήμα 2
Τρίτη 03 Νοεμβρίου 16:00 - 21:00 & Τετάρτη 04 Νοεμβρίου 16:00 - 21:00
Διάρκεια: 10 ώρες
Τμήμα 3
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 16:00 -21:00 & Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 16:00 - 21:00
Διάρκεια: 10 ώρες

Υπενθυμίζεται, ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία, υποχρεωτική για επιχειρηματίες και υπαλλήλους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που παράγουν / μεταποιούν / εμπορεύονται / διακινούν τρόφιμα.

Διενεργείται δε βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκδοση των πιστοποιητικών.

Η αξία συμμετοχής διαμορφώνεται σε 70€ κατ' άτομο με επιπλέον 30€ για το παράβολο υπέρ του Ε.Φ.Ε.Τ. Για την έκδοση των πιστοποιητικών από τον Ε.Φ.Ε.Τ. όλοι οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν στην γραπτή αξιολόγηση η οποία διεξάγεται στη συνέχεια κατόπιν προγραμματισμού από τον Ε.Φ.Ε.Τ.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νεκτάριο Ρούσσο (τηλέφωνο 22860 25788) ή να υποβάλλουν απευθείας την αίτησή τους στον σύνδεσμο: http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=31969

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΡΙΤΩΝ και ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ στο ΔΑΠΠΟΣ (10-11.10)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν :
Σαββάτο – Κυριακή 10-11/10-2015 και ώρες 18:30 στο συνεδριακό χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ.

Πληροφορίες συμμετοχής : κιν. 6982147831 - 6937252961


Η σχέση με τον αθλητισμό και στην περίπτωσή μας, με το μπάσκετ, είναι πολύμορφη και πολυποίκιλη.
Μπορείς να διαλέξεις να ασχοληθείς μαζί του είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής, είτε ως παράγοντας, είτε ως διαιτητής.

Είτε με τον τρόπο που διαλέξαμε εμείς :
Ως Κριτής
Μπορείς, αν θέλεις, να βρεθείς και συ μαζί μας στο τραπέζι της γραμματείας.
Να νιώσεις όπως νιώθουμε.
•           Ένα κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας που λέγεται Ελληνικό Μπάσκετ.
•           Την αγωνία του αγώνα και την χαρά της συμμετοχής.
•           Την ικανοποίηση ότι συμβάλλεις με τον τρόπο σου στην ανάπτυξη αυτού του αθλήματος.
Η συμμετοχή σου στην "οικογένεια" των Κριτών, στην "οικογένειά" μας, σου δίνει ακόμη την δυνατότητα:
•           Να κάνεις νέους φίλους και φίλες, να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο.
•           Να ικανοποιήσεις το χόμπι σου, αφιερώνοντας τον χρόνο που εσύ επιθυμείς.

•           Nα βρεθείς μέσα στην ατμόσφαιρα του γηπέδου και να γίνεις κομμάτι της.

μαθήματα παραδοσιακών χορών από την «Εστία» - παράταση εως τις 9.10 της έκθεσης φωτογραφίας «ίχνη»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης» θα ήθελε να πληροφορήσει τα μέλη του ότι από την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, ώρα 10.00-13.00, στο εντευκτήριο της Εστίας, αρχίζουν οι δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα παραδοσιακού χορού.

Η Εστία ανακοινώνει επίσης ότι παρατείνεται μέχρι 9 Οκτωβρίου η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «ΊΧΝΗ» της Αφροδίτης Αγγελετοπούλου, στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου.  Ώρες λειτουργίας  καθημερινά 10:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00. 

Εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου, Μάκης Ζώρζος


οι δραστηριότητες του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης για τον χειμώνα 2015 – 2016

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης ¨ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ¨, θα δημιουργήσει, τα κάτωθι  τμήματα:

Τμήματα εκμάθησης Κρητικών και Νησιώτικων χορών, από 5 ετών και άνω.
Τμήματα παιδικού εργαστηρίου για παιδιά άνω των 4 ετών.
Τμήματα εκμάθησης κρητικής λύρας, κρητικού λαγούτου και μαντολίνου από 8 ετών και άνω.
Θεατρικό εργαστήρι από 7 ετών και ανώ.
Εργαστήρι ζωγραφικής από 7 ετών και άνω.
Σεμινάρια ενηλίκων δημιουργικής απασχόλησης.     
   
 Εγγραφές θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα 28/9 έως Παρασκευή 2/10 από τις 18:00 έως τις 21:00, στα γραφεία του Συλλόγου, στο Επαρχείο Θήρας, έναντι Κ.Υ. Θήρας.

Μετά τιμής για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

έναρξη μαθημάτων από το «θεατρικό εργαστήρι Σαντορίνης» καθώς και των τμημάτων ΥOGA & PILATES

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ : ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν και τα τμήματα ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ & ΕΚΦΡΑΣΗ για παιδιά εφήβους και ενηλίκους και τα τμήματα ενηλίκων ΥOGA & PILATES


Πληροφορίες στo τηλ:6940862444 κ. Καραμπεροπούλου 

Santorini Arts Factory : ραντεβού και τον χειμώνα – ανακοίνωση της υπευθυνης κ. Νομικού

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) κλείνοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και πραγματοποιώντας με ιδιαίτερη απήχηση και επιτυχία δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ (2014 & 2015), αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλες και όλους όσοι συνέπραξαν και υποστήριξαν  στη δημιουργία και την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Ένα όραμα, που δεν εξαντλείται αποκλειστικά σε θερινές δράσεις, αλλά επενδύει έμπρακτα στον πολιτισμό, την παιδεία και τον ποιοτικό τουρισμό, με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και σύγχρονης ιστορίας του, των υλικών και πολιτισμικών αγαθών που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο.

Ένα όραμα,που με τη σύμπραξη των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, την υποστήριξη των Φεστιβάλ Κυκλαδίτικων Νησιών, αλλά και ενεργοποιώντας το αστείρευτο ανθρώπινο υλικό της Σαντορίνης, αποκτά κάθε μέρα νέα μορφή και νέο περιεχόμενο. Ένα όραμα, με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του. Ένα όραμα, που βρίσκεται μόνο στην αρχή του.

Το Santorini Arts Factory φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυρήνες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ένα σταυροδρόμι πολιτισμού.

Από τον πρώτο χρόνο ζωής του Φεστιβάλ, τέθηκε σε λειτουργία, στον ίδιο χώρο, και το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας της Σαντορινιάς τομάτας. Εκεί ακριβώς όπου στεγάζονται,  από το  1945,  το παραδοσιακό κτιριακό συγκρότημα του εργοστασίου, καθώς και  μηχανήματα της πρώιμης Ελληνικής βιομηχανικής εποχής. Ως ένα σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο, φιλοξενεί στους χώρους του πωλητήριο με επιλεγμένα δείγματα του ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα, βιβλία, μουσική, καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Το καλοκαίρι του 2015 εξαιρετικοί καλλιτέχνες συνέπραξαν μαζί μας και αγκαλιάστηκαν από το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες θεατές. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις & εγκαταστάσεις, χορός, μουσικά σύνολα, συναυλίες, κλασική και νέα δραματουργία, εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρο για παιδιά και εφήβους, μετακλήσεις από το εξωτερικό, συμπράξεις με διεθνή ινστιτούτα πολιτισμού, συνεργασία με φορείς παγκοσμίου κύρους, όπως και μια υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, συνθέτουν το μωσαϊκότης νέας πνοής που φιλοδοξεί να φέρει το SAF. Επαναπροσδιορίζοντας τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ενισχύοντας την δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία και καταγράφοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν.

Για το λόγο αυτό, το Φεστιβάλ του Santorini Arts Factory τιμήθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Θεσμό EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης για τη σεζόν 2015 –2016.

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, θα παραμείνει ανοιχτό και ενεργό, όλους τους μήνες του χρόνου μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μείνετε ‘συντονισμένοι’ για τις επόμενες δράσεις μας!

Με εκτίμηση, Βάνη Βαλλιάνου Νομικού
SAF | Santorini Arts Factory