Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2012

με μεράκι και φαντασία Νο2

Μερικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται παραδοσιακά, ή σε κάποιες περιπτώσεις καλούμαστε να τα χαρακτηρίσουμε και ως "υπο προστασία".
Ένα απο αυτά είναι το επάγγελμα της ξυλογλυπτικής, πολύπαθο σε οτι αφορά στον χώρο του επίπλου τα τελευταία χρόνια με την επέλαση των "έτοιμων" πόσο μάλλον σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, ενω η ξυλογλυπτική και σε άλλες εφαρμογές της δείχνει να συρρικνώνεται. "Κόντρα" όμως στις τάσεις της σύγχρονης εποχής, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το ξύλο και μένουν ώρες πάνω απο να κομμάτι του προκειμένου να του δώσουν ζωή. Να το κάνουν να διακοσμεί, να αφηγείται ιστορίες και να εκφράζει τέχνη. Ένας απο αυτούς είναι ο Χρήστος Αντωνιάδης, (Xristos Cesarios Antoniadis) εικαστικός όπως δηλώνει στην βασική του ιδιότητα, ενω παράλληλα ασχολείται με το ξύλο και ζωγραφίζει σε πολλά και ενδιαφέροντα στύλ και με πολλές τεχνοτροπίες με τις οποίες έχει πειραματιστεί, ασχοληθεί και προωθεί πλέον επαγγελματικά.

Η Σαντορίνη ... 
Οι δε τελευταίες του δουλειές, τόσο στο ξύλο όσο και στους μουσαμάδες, έχουν πηγή έμπνευσης και θέματα απο την Σαντορίνη. Αφορμή δεν είναι άλλη απο την υπηρεσιακά τυχαία επιλογή της συζύγου του Μαρίλιας Κύλικα, καθηγήτριας φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο των Φηρών, και της δικής του απόφασης να ακολουθήσει την σύζυγο και τα δυό κορίτσια τους σε αυτό το ταξίδι. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι "αλλαγές" είναι πάντοτε για καλό και αποτελούν πηγή έμπνευσης στην συγκεκριμένη δουλειά, παρά απο πολλά χρόνια μόνιμης διαμονής στην Λάρισα όπου είχε καταφέρει να κατακτήσει καλές συνεργασίες με την εκεί δημοτική αρχή καθώς και να δημιουργήσει εργαστήρι ξυλογλυπτικής με εκατοντάδες μαθητές στην διαδρομή του.

Η πορεία..
Ο Χρήστος σπούδασε ξυλογλυπτική σε καταξιωμένο στον χώρο του εργαστήρι του τόπου καταγωγής του (1991) και στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και αγιογραφία στην σχολή Γεωργιάδη. Η συμμετοχή του το 1997 σε διαγωνισμό ζωγραφικής ήταν το εισητήριο για να βρεθεί στο Παρίσι και να παρακολουθήσει μαθήματα εφαρμοσμένων τεχνών στην Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Κατα την διάρκεια της 7μηνης παραμονής του στο Παρίσι και σε συνεργασία με άλλους 150 καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με την εξωτερική αναμόρφωση των κτηρίων της πόλης, ζωγραφίζοντας στο χαρτί αλλά και επάνω τους, περνώντας μηνύματα μέσω της τέχνης.
Με την επιστροφή του δημιούργησε με φίλους τον εικαστικό - μουσικό πολυχώρο B. Live καθώς και το "Πρότυπο Εργαστήρι γλυπτικής ξύλου και πεπιεσμένου χαρτιού" του Δήμου Λαρισαίων, το οποίο στην πορεία του αναδείχθηκε ως ενα απο τα σημαντικότερα της Ελλάδας με περισσότερους απο 600 μαθητές στα 10 χρόνια λειτουργίας του. Η εκεί εμπειρία του τον οδήγησε στην διαπίστωση οτι το ενδιαφέρον και ο σεβασμός των νέων για την παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό είναι έντονα καθώς και οτι είναι χρέος της Πολιτείας να παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων, πόσο μάλλον τεχνών που τείνουν να εκλείψουν. Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η άποψή του για την τέχνη σύμφωνα με την οποία "η τέχνη σήμερα οφείλει να είναι προσιτή, οι καλλιτέχνες να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής, και γιατί οχι να χαμηλώσουν τιμές με στόχο η τέχνη να βρεθεί σε όλα τα σπίτια και κυρίως να τροφοδοτεί τα βλέμματα των παιδιών. Μέσα σε κάθε περίοδο κρίσης συνήθως γεννιέται κάτι νέο, σπουδαίο και δυνατό, που χαράσσει την δική του πορεία στον χώρο.."

Σήμερα
Αν και το διάστημα παραμονής του στην Σαντορίνη είναι περιορισμένο, φέτος είναι ο δεύτερος χειμώνας, αρχικά και κυρίως η ποιότητα αλλά και η ποσότητα (ας μην .. κρυβόμαστε, ακόμη και η τέχνη θέλει προσήλωση, συνεπή εργασία και .. παραγωγικότητα) των έργων του έχει εντυπωσιάσει αυτούς που την έχουν δεί. Οι .."Σαντορίνες" που έχουν αποτυπωθεί στον μουσαμά του είναι πολλές και διαφορετικών τεχνικών ζωγραφικής, ενω πρόσφατα, κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να μας μυήσει στην τέχνη των ξυλόγλυπτων οικόσημων της Σαντορίνης. Σύμφωναμε τα όσα μας είπε "αν και ο χρόνος που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο στην Σαντορίνη δεν είναι πολύς, ο αριθμός των οικοσήμων οικογενειών που εχω ανακαλύψει στην αναζήτησή μου σε βιβλία και απο πληροφορίες, είναι πολύ μεγάλος και άνετα μπορεί να συγκριθεί με αυτόν της Νάξου, στην περίπτωση όμως της οποία πολλά απο αυτά που υπήρχαν έχουν συντηρηθεί ή κατασκευαστεί σε καινούργιο ξύλο".
Αυτην την εποχή ο Χρήστος προετοιμάζει την νέα σειρά έργων του με τίτλο "Φως Σαντορίνης" ενω παράλληλα επιμελείται τοιχογραφίες σε ξενοδοχεία και την αποκατάσταση παλιάς εκκλησίας του νησιού. Στους στόχους του περιλαμβάνονται η διοργάνωση εκθέσεων στο νησί καθώς και η δημιουργία ενός εργαστηρίου ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού και αγιογραφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δείγματα της δουλειά του μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του στο facebook. 

με μεράκι και φαντασία Νο1

Στις 11.1.2012  έγραψα και δημοσίευσα εδω, ενα κειμενάκι, με αφορμή το εξ ολοκλήρου αφιερωμένο τεύχος του περιοδικού "εικόνες" της εφημερίδας " Έθνος της Κυριακής" του Ιανουαρίου του 2012, σε επαγγελματίες που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα ή, για να το εκφράσουμε διαφορετικά, εγκατέλειψαν επαγγελματικές επιλογές που μπορούν να χαρακτηριστούν "συμβατικές" για να ακολουθήσουν καινοτόμες ιδέες στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και προϊόντων.
Το περιοδικό είχε τίτλο "ιστορίες αισιοδοξίας - οι έλληνες που κάνουν την διαφορά" ενώ, εντυπωσιακό και εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους καθώς και για τον τόπο, ήταν το γεγονός οτι μεταξύ των 100 ιστοριών - περιπτώσεων που αναφέρονταν οι 4 εκτυλίσσονται στην Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το κείμενο, σήμερα που το δυτικής έμπνευσης και εγχώριας εκτέλεσης μοντέλο της παροχής υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα και οικονομικά αδιέξοδα, υπάρχουν άνθρωποι που ξανακάνουν πράγματα που έως και πρίν απο 30 χρόνια φάνταζαν αυτονόητα, ή που σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες στην καλλιέργεια της γης και την παραγωγή προϊόντων.
Εμείς, σήμερα, ξαναδημοσιεύουμε το κείμενο, ύστερα απο ιδέα αναγνωστών μας, ώστε να υπενθυμίσουμε την παρουσία τους αλλά και να δώσουμε ιδέες και κίνητρα σε όσους σκέπτονται να "βάλουν μπροστά" την δικιά τους ιδέα.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται στο περιοδικό είναι αυτές του Γιάννη Νομικού, όπου όπως γράφετε αλλά και οι περισσότεροι γνωρίζουν σε τοπικό επίπεδο, δίνει τον δικό του αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Θηραϊκής φάβας, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της,  τυποποίησης και επώνυμη προώθησή της, με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα νοθείας. Του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ιδιοκτήτη εστιατορίου με περισσότερες απο 70 -εκτελεσμένες!- συνταγές με φάβα, ο οποίος χρησιμοποιεί στην κουζίνα του και προβάλει τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία της Σαντορίνης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδεύει νεότερους μαγείρους στην τέχνη της εστιατορικής με σεβασμό στον τόπο και την παράδοση. Του Ματθαίου Δημόπουλου διευθυντή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με στόχο απο το 1989 να δώσει κίνητρα και να αυξήσει την τοπική καλλιέργεια των αμπελιών καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων, και του Πάρι Σιγάλα, παραγωγού Σαντορινιού Ασύρτικου με πλήθος βραβείων ανα τον κόσμο που παράγει μερικές απο τις καλύτερες ετικέτες που εξάγονται διεθνώς.

Εμείς, συμπληρώνουμε μια ακόμη περίπτωση "τοπική", ενδεικτική της "εναλλακτικής" στροφής αρκετών ανθρώπων σε επαγγέλματα και τεχνικές που δημιουργούνται απο τις νέες ανάγκες της εποχής.
Πρόκειται για τον Χρήστο Δρούγα, επαγγελματία με προϋπηρεσία στον χώρο των γραφικών τεχνών και της διαφήμισης, που εδώ και πολλούς μήνες ως κάτοικος του νησιού, ασχολείται με την εκτροφή σαλιγκαριών σε χώρο που με απλά μέσα έχει διαμορφώσει στην Περίσα.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, η απόφασή του να εγκαταλείψει τις μεγαλουπόλεις προέκυψε απο την ανάγκη του να αποκτήσει καλύτερη επαφή με την γή, ενω σχετικά με την ενασχόλησή του με τα σαλιγκάρια μας είπε οτι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα απασχόληση που μπορεί να θεωρηθεί και εργασία, μιας και το προϊόν της εκτροφής, τα σαλιγκάρια, είναι σε θέση να προσφέρουν ενα αρκετά καλό εισόδημα στον παραγωγό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι η παραγωγή του να απορροφάται επάνω στο νησί -που άλλωστε δεν στερείτε επιλεγμένων γευστικών προτάσεων και ταλαντούχων μαγείρων- ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται την ιδέα της τυποποίησής τους σε συσκευασίες (βαζάκια άλμης) για την τοπική ή και στην Ελλάδα διανομή τους.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, κατά την διαδικασία των πειραματικών του καλλιεργειών, ανακάλυψε ότι τα σαλιγκάρια βρίσκονταν σε σταθερή βάση στο διαιτολόγιο και έχαιραν της προτίμησης και της εκτίμησης των κατοίκων της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου, κάτι άλλωστε που έχουν αποδείξει και πρόσφατες έρευνες.
Το γεγονός αυτό τον «πείσμωσε» και του έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθειά του για την .. σύγχρονη επανένταξη του «οργανισμού» στο διαιτολόγιο και το τραπέζι των σημερινών κατοίκων του νησιού. Στόχος του παράλληλα είναι η «κατοχύρωση» του Σαντορινιού Σαλιγκαριού ως ενός ακόμη τοπικού προϊόντος.
Σχετικά με την καλλιέργεια αξίζει να πούμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης και φροντίδας με τους «καιρούς» του νησιού να ευνοούν πολύ την καλλιέργεια εξ αιτίας της έντονης κατά περιόδους υγρασίας την οποία «αγαπούν» τα σαλιγκάρια, σε αντίθεση όμως με τους «αέρηδες» οι οποίοι δεν είναι και ότι καλύτερο για τους οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα σημερινά χαρακτηριστικά του .. χρηματιστηρίου των σαλιγκαριών, ανάλογα με την ποικιλία του οργανισμού καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες, η καλλιέργεια των σαλιγκαριών μπορεί να αποδώσει 1.400 - 2.200 κιλά το στρέμμα κάθε χρόνο. Ο Χρήστος αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας της τοπικής αγοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας του με εστιατόρια της Σαντορίνης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σαλιγκάρια του Χρήστου, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : www.santoriniescargot.com 

Σίγουρα, όπως το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά οι περιπτώσεις των ανθρώπων που σήμερα, είτε απο ανάγκη είτε απο επιλογή, εξασκούν και βιοπορίζονται απο καινοτόμες ιδέες ή την υποστήριξη παραδοσιακών, στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και προϊόντων, είναι πολλές και γίνονται όλο και περισσότερες σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ελλάδα και την Σαντορίνη. Εμείς, αναδημοσιεύσαμε κομμάτια ενός κειμένου, ενώ αναφερθήκαμε και σε μια "ντόπια" επένδυση. Κατά την διάρκεια του επόμενου διαστήματος θα δούμε αρκετές περισσότερες.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

Δήμος Σαντορίνης για τις συνενώσεις σχολικών μονάδων - προθέσεις Π.Ε.Ν.

Αρνητική είναι η απάντηση της δημοτικής Αρχής Σαντορίνης στις προτάσεις της Δ/σης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σχετικά με τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων αρμοδιότητάς του, ύστερα και απο ομόφωνη απόφαση (υπ΄ αριθμό 23/2012) του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία παράλληλα εγκρίθηκε η νομική κίνηση της δημοτικής Αρχής σε περίπτωση που οι προτάσεις της δεν γίνουν σεβαστές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, απορρίπτονται οι προτάσεις της Δ/σης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σχετικά με τις συνενώσεις και αλλαγές στα σχολεία του: Ακρωτηρίου με αυτό του Εμπορείου, την υποβίβαση του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Θηρασιάς σε 1θέσιο και την συγχώνευση του 2ου 1θέσιου Νηπιαγωγείου Φηρών με το 3ο 1θέσιο Νηπιαγωγείο Φηρών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου,

Α. Για την πρόταση συγχώνευσης του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου με το 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου:
i) Η αιτιολόγηση που επικαλείται σταθερά μειωμένο αριθμό μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5ετία (19-22 μαθητές) είναι άκρως λανθασμένη καθώς όπως προκύπτει από τους συνημμένους πίνακες εγγραφέντων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου από το 2007 έως το 2012 ο αριθμός των μαθητών κυμαίνεται από 22-32 μαθητές. Η πρόβλεψη επιπλέον για το σχολικό έτος 2012-2013 είναι 25 μαθητές, ενώ για το 2013-2014 είναι 29 μαθητές.
ii) Ο αριθμός των μαθητών τα τελευταία τρία (3) έτη μειώθηκε από 32 σε 25 όχι λόγω μη ύπαρξης μαθητών στην περιοχή, αλλά από τη συνεχή υποβάθμιση του σχολείου λόγω μη τοποθέτησης  εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών και Αισθητικής Αγωγής), που οδήγησε τους γονείς να αλλάξουν σχολική μονάδα τα παιδιά τους.
iii) Το Ακρωτήρι εκτός από το βασικό οικιστικό πυρήνα έχει επιπλέον και δύο απομακρυσμένους οικισμούς, το Φανάρι και τον Άγιο Νικόλαο τα οποία απέχουν από το σχολείο πέντε (5) και δύο (2) χιλιόμετρα αντιστοίχως. Ήδη η μετακίνηση των παιδιών είναι αρκετά δύσκολη προς το Δημοτικό Σχολείο του Ακρωτηρίου, πόσο δε μάλλον η μετακίνηση προς το Εμπορείο, το οποίο απέχει ακόμα πιο μακριά.
iv) Το κόστος λειτουργίας του σχολείου είναι πολύ μικρό σε σχέση με την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών, η οποία είναι πολύ δαπανηρή.
v) Το Ακρωτήρι είναι η περιοχή όπου αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το σημαντικότερο πολιτισμό που γνώρισε ποτέ η Ευρωπαϊκή ήπειρος και όχι μόνο. Είναι αδιανόητο λοιπόν με αυτόν τον πολιτισμό και με τέτοια ιστορία το Ακρωτήρι να μείνει χωρίς το ναό μάθησης, το σχολείο του, το οποίο με έτος ίδρυσης το 1840 αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα πολιτισμού που έχει μία οργανωμένη κοινωνία που σέβεται την ιστορική της διαδρομή.
vi) Το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας το 2008 αποφάσισε την προαγωγή του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου σε 3θέσιο, λόγω της αύξησης του μαθητικού δυναμικού και της γεωγραφικής θέσης (Απόφαση 100/2008).
vii) Τα ολιγοθέσια σχολεία, όπως είναι το Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου, μπορούν να αναβαθμίζονται και να λειτουργούν ως πρότυπα σχολεία, στελεχωμένα με ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, εξοπλισμένα με σύγχρονο υποστηρικτικό και παιδαγωγικό υλικό, με εμπλουτισμένες βιβλιοθήκες. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούν ως πυρήνες πολιτισμού και συσπείρωσης της τοπικής κοινότητας, θα μπορούν να εφαρμόζουν ποικίλα εναλλακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχοντας εν τέλει στους μαθητές τους υψηλής ποιότητας εκπαίδευση.

Β. Για την υποβίβαση του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Θηρασιάς σε 1θέσιο:  
i) Η Θηρασία, αν και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Θήρας, αποτελεί ξεχωριστό νησί της άγονης γραμμής. Τα παιδιά του νησιού δεν έχουν πρόσβαση σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ως εκ τούτου οφείλεται η εκπαίδευσή τους να είναι πλήρης και ποιοτική.
ii) Η εν λόγω πρόταση καταστρατηγεί τον όρο νησιωτικότητα, που έχει θεσπίσει όχι μόνο η ελληνική πολιτεία (άρθρο 101 του Συντάγματος «Νησιωτικότητα») αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των άρθρων 220, 167 παρ. 3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
iii) Ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό της Θηρασιάς είναι 9 παιδιά ενώ προβλέπεται να γίνουν 10 το σχολικό έτος 2012-2013.

Γ. Για τη συγχώνευση του 2ου 1θέσιου Νηπιαγωγείου Φηρών με το 3ο 1θέσιο Νηπιαγωγείο Φηρών:
Δεν υπάρχει καθόλου χώρος στέγασης των μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου εντός του 3ου Νηπιαγωγείου.
Το 1ο και το 3ο Νηπιαγωγείων Φηρών καθώς και το μεγαλύτερο Δημοτικό Σχολείο της Σαντορίνης, αυτό των Φηρών, στεγάζονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, σε όμορα κτίσματα, με αποτέλεσμα τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών να επικρατεί μεγάλος συνωστισμός οχημάτων και κυκλοφοριακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια των παιδιών.

Λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον και:
Τις διατάξεις του άρθρου 50 παρ. 3 του Ν. 1566/95, σύμφωνα με τις οποίες η δημοτική-κοινοτική Επιτροπή εισηγείται στον δήμαρχο/δημοτικό συμβούλιο για θέματα συγχώνευσης, ίδρυσης, κατάργησης σχολείων. Λαμβάνεται στη  συνέχεια η απόφαση – εισήγηση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο παράγει την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση,
Το Ν. 1966/91 (άρθρο 11, παρ. 5), όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 3966/11 (άρθρο 59, παρ. 15), όπου επικυρώνεται η νομοθεσία (σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων), όπως αυτή περιγράφεται στο Ν. 1566/85, καθώς και το Ν. 3852/2010 και σύμφωνα με τα οποία τα δημοτικά συμβούλια είναι οι κύριοι εισηγητές για συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ ήσσονος σημασίας νομοθετική ισχύ έχουν οι γνωμοδοτήσεις των διευθύνσεων και των γραφείων εκπαίδευσης. Σε περίπτωση διαφωνίας οι δημοτικές αποφάσεις υπερέχουν πάσης άλλης εισήγησης, Συνεπώς συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων για τις οποίες τα δημοτικά συμβούλια έχουν αρνητική θέση ακόμα κι αν υπάρχει θετική εισήγηση από τις οικίες διευθύνσεις ή γραφεία εκπαίδευσης, νομοθετικά δεν καλύπτονται,
παρακαλούμε για την απόσυρση των προτάσεων σας για τις μεταβολές Σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Δήμου Θήρας και την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου από 2θέσιο σε 3θέσιο.
  

Ενω, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε,

Πρόθεση της Διευθύντριας Π.Ε.Ν. Κυκλάδων είναι να μην προταθεί από την πλευρά της κανένα Δημοτικό Σχολείο για κατάργηση ή συγχώνευση στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που διακινείται σε σχολεία και σε συλλόγους γονέων των σχολείων των Κυκλάδων,

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο σχολείο βρίσκεται ακόμα μία φορά ενώπιον της απειλής νέων συγχωνεύσεων, με ανακούφιση και χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Διευθύντριας Π.Ε.Ν. Κυκλάδων να μην προταθεί από την πλευρά της κανένα Δημοτικό Σχολείο για κατάργηση ή συγχώνευση στο επόμενο διάστημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο θεσμικός ρόλος της Διεύθυνσης κατανοεί απόλυτα τους εκπαιδευτικούς και διδακτικούς λόγους που στοχεύουν σε ένα σχολείο ανοιχτό -έστω ολιγάριθμο ή ασύμφορο οικονομικά- καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για τους μαθητές του. Μικρότερα τμήματα σημαίνει καλύτερο μάθημα, άμεση και πιο ουσιαστική επαφή όλων, πιθανότερη επιτυχία στον εκπαιδευτικό στόχο.
Όμως συχνά παραλείπονται στην επιχειρηματολογία σχετικά με τη διατήρηση των σχολικών μονάδων οι σημαντικότατοι ψυχολογικοί, συναισθηματικοί και κοινωνιολογικοί παράγοντες, που αφορούν στην παιδική ηλικία και στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού, στοιχεία που καθιστούν τα μικρά, αποκεντρωμένα, περιφερειακά σχολεία της γειτονιάς και του χωριού πολύτιμα και μοναδικά.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη ενός σχολείου άμεσα συνδεδεμένου με τη γειτονιά, στην οποία κατοικούν και δραστηριοποιούνται τα μέλη – μαθητές:
·Οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρότατο παράγοντα ψυχολογικής ισορροπίας και ασφάλειας, ιδιαίτερα για τους μαθητές μικρής ηλικίας.
·Το ενταγμένο στη γειτονιά σχολείο προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στους μικρούς αναπτυσσόμενους πολίτες του μέλλοντος, εφόσον είναι εύκολη η μετακίνησή τους σε σπίτια φίλων και συμμαθητών τους, χωρίς τη συνοδεία γονιών.
·Η παραπάνω κινητικότητα αυξάνει τις επαφές των παιδιών μεταξύ τους στον ελεύθερο χρόνο, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, υγιές και επιθυμητό, αφενός επειδή οι συνομήλικοι αποτελούν σημαντικότατο μέσο κοινωνικοποίησής τους, αφετέρου επειδή απομακρύνονται από τους «ηλεκτρονικούς» ή «τηλεοπτικούς» συντρόφους τους.
·Το ενταγμένο στη γειτονιά σχολείο απελευθερώνει και καθησυχάζει τους γονείς από το άγχος των ατελείωτων μετακινήσεων από και προς το σχολείο, από το «ποιος θα πάρει το παιδί, επειδή κάτι μου έτυχε». Η γειτόνισσα κι ο γείτονας συντρέχουν, θάλπουν, παραστέκονται ενδυναμώνουν το αίσθημα αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία.
·Αντίστροφα, το σχολείο είναι ή πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερο πυρήνας ανάπτυξης της γειτονιάς, της συνοικίας και του χωριού, στους άξονες της αλληλοκατανόησης και της συμπαράστασης μεταξύ των γειτόνων. Το ελληνικό σχολείο διαθέτει τους τρόπους, τα μέσα, τη διάθεση και το κέφι να ενδυναμώσει αυτές τις αξίες στη μικροκοινωνία ως μόνη απάντηση στα παρόντα οικονομικοκοινωνικά αδιέξοδα.

Τα "μικρά" σχολεία όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να προσφέρουν ελεύθερα τον πολιτισμό, τις τέχνες, το παιχνίδι το γέλιο και τη φαντασία.  Δεν θέλουμε σχολεία με υπεράριθμα τμήματα στα οποία όχι μόνο δε μπορεί να γίνει αποτελεσματικά το μάθημα αλλά και στα παιδιά μας περνάμε για άλλη μία φορά το μήνυμα ότι όλα σε αυτόν τον τόπο όλα είναι «στενάχωρα».
Στην ίδια κατεύθυνση με την πρόθεση της Διεύθυνσης Π. Ε. Ν. Κυκλάδων να μην κλείσει κανένα σχολείο στο νησί, αναμένουμε αντίστοιχες αποφάσεις και απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


μετά τους Ιταλούς και οι Αλβανοί...


Πολλαπλούς αποδέκτες βρίσκει καθημερινά η πρωτοβουλία των Ιταλών δημάρχων να προσφέρουν έναν μισθό τους για την σωτηρία του ελληνικού κράτους καθώς και του ελληνικού έθνους. Μετά τους Ιταλούς, και Αλβανοί δήμαρχοι φέρεται να αναλαμβάνουν ανάλογη πρωτοβουλία σημειώνοντας πως "kapote erti doulepsi ellada parei euro, tora, allaxane pramata, dosei lek sosei ellada, fallimento, politikoi xeiroteroi apo dikoi mas, klafta Xarlambe..."
Το ελληνικό δημόσιο μη μένοντας αδιάφορο απο τις παραπάνω χειρονομίες και εκφράζοντας μεγάλη ηθική ικανοποίηση σε ανακοίνωσή του σημείωσε πώς "όσοι Ευρωπαίοι προσφέρουν εναν μισθό στα ταμεία του κράτους θα κάνουν τζάμπα διακοπές για μία εβδομάδα στα ελληνικά νησιά".
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες απο υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛ.ΔΗ (ελληνικού δημοσίου) "ας πάρουμε εμείς τα λεφτά κι άσε μετά τους ξενοδόχους να τους φιλοξενήσουνε..."
Έναν μισθό και συγκεκριμένα τον 15ο προσφέρει δημοφιλής και αξιαγάπητη δημοσιογράφος του Αιγαίου Πελάγους για τον ίδιο σκοπό. Η δημοσιογράφος προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της σημειώνωντας πως "εγω, Καρατζαφέρης δε γίνομαι..."
Άλλοι πάλι πολίτες του Αιγαίου Πελάγους (Aegean - Petroleum Sea) δηλώνουν πως "για μας που πληρώναμε τόσα χρόνια όλους τους φόρους και κόβαμε όλες τις αποδείξεις, θα δώσει κανείς κάτι;..."

πρόταση Δήμου Σαντορίνης σε πρωτοβουλία Ιταλών δημάρχων

(καλό κι ετούτο -e touto-....  αυτοί, ή που μας "δουλεύουνε" -προσβλέποντας σε τζάμπα διακοπές!- ή που μας "πονάνε"...
το καλοκαίρι πάντως, εμείς θα τους χρεώσουμε κανονικά, έτσι;...να τους πούμε δηλαδή ευχαριστώ, αλλά, "σκόντο" να μην τους κάνουμε...., μην βγούμε κι άλλο ζημιωμένοι ....
άσχετο, αλλά, τελικά, πόσα να υπολογίσουμε οτι "κερδίζουμε" ως κράτος απο αυτην την πρωτοβουλία;..... )

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος ανταποκρινόμενος στη γενναία πράξη και ένδειξη πολιτικού ήθους των Ιταλών Δημάρχων, που αποφάσισαν να προσφέρουν τους μισθούς τους για τη στήριξη του ελληνικού λαού, παρακινώντας ταυτόχρονα και τους συναδέλφους τους, απέστειλε επιστολή με την οποία τους ευχαριστεί και τους προσκαλεί να επισκεφτούν τα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασίας.
Η επιστολή αναφέρει:
«Αισθάνομαι την ανάγκη καταρχάς ως Έλληνας και κατά δεύτερον ως ο Δήμαρχος των νησιών της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των κατοίκων των νησιών μας για τον υψηλό συμβολισμό της πράξης σας, η οποία δίνει ώθηση στην ανατροπή της αντίληψης, περί του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ζουν και να διοικούνται οι κοινωνίες των λαών, και του μοντέλου ανάπτυξης, που παγκόσμια πρέπει να επικρατήσει. Επιπλέον η πράξη σας δίνει θάρρος στον Ελληνικό λαό, και του δείχνει πως δεν είναι μόνος του απέναντι στο παγκόσμιο φαινόμενο της οικονομικής κρίσης.
Αξιότιμοι κ. Δήμαρχοι, ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης στο πρόσωπό Σας, σας καλώ να επισκεφτείτε τα νησιά μας και να δεχτείτε τη φιλοξενία των κατοίκων μας που άλλωστε έχουν κοινές πολιτισμικές καταβολές με τις δικές σας.
Η αποδοχή της πρόσκλησης μας θα είναι τιμή και ευχαρίστηση για μας».

σχετικά με την στάθμευση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαντορίνης,

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους του οδηγούς οχημάτων και δικύκλων ότι απαγορεύεται η στάθμευση πάνω στα πεζοδρόμια.
Τα πεζοδρόμια, όπως το λέει και η ίδια η λέξη, είναι για την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση των πεζών.
Ας αφήσουμε τα λιγοστά πεζοδρόμια που έχει το νησί μας ελεύθερα για να κινούνται με ασφάλεια τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι, εμείς οι ίδιοι.
Όλοι οι χώροι στάθμευσης στο νησί μας είναι δωρεάν, ας τους χρησιμοποιήσουμε. Για τους οδηγούς που δεν θα συμμορφωθούν θα υπάρχουν οι νόμιμες κυρώσεις.

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ - αποφάσεις

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε την Παρασκευή 24.2 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η επιτροπή εξέτασε και ενέκρινε περισσότερα από 20 θέματα, μεταξύ των οποίων η προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων Αφαλάτωσης στο Αγαθονήσι, προϋπολογισμού 179.800€ και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2012.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης δαπάνες για δράσεις κοινωνικής μέριμνας, αθλητισμού και πολιτισμού.

συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης 28.2

Στις 28.2 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης με τα εξής θέματα:

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 45 § 4 Ν.3979/2011.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ SUPER MARKET LIDL» ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» ΣΤΗ ΜΕΣΑΡΙΑ ΘΗΡΑΣ.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.» ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ « Α. ΚΑΣΒΙΚΗΣ-Χ. ΚΑΣΒΙΚΗΣ-Ν. ΚΑΣΒΙΚΗΣ Ο.Ε.» ΣΤΑ ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ.
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΟΣ ΠΟΣΟΥ #386,40#€ ΤΗΣ ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 1/2012 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΠΠΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : « ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠ. ΕΣΟΔΩΝ –ΕΞΟΔΩΝ  ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2012».
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ή ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΓΚΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΣΚΙΑΣΗ ΖΩΩΝ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ Α.Π.Ε. ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ Α.Π.Ε. ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ PARKING ΣΤΟ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ Α.Π.Ε. ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ».
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ Α.Π.Ε. ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: « ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ- Α΄ΦΑΣΗ».
ΕΓΚΡΙΣΗ   Α.Π.Ε. ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΦΗΡΩΝ».
ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΙΩΝ (ΘΟΛΩΝ) ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ Ν. ΘΗΡΑΣ ΕΤΟΥΣ 1956.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ Β’ΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ #1.590#€,
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ  ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΘΗΡΑΣ.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ,  ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 7-11/03/2012.
ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΑ ΘΗΡΑΣ.
ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΑΝΤΗΡΙΟΥ ΟΙΑΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ Δ΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ ΄ ΆΡΙΘ.   49/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.  ΜΕ ΘΕΜΑ:  «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ  (ΔΑΟΣ)-ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ»

"παίζει" και η Σαντορίνη...

Πρέβεζα, Βόλος, Ρέθυμνο και Σαντορίνη είναι οι υποψήφιες πόλεις για τον τελικό του Κυπέλλου βόλευ Γυναικών. Και οι τέσσερις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και η απόφαση μόνο εύκολη δεν θα είναι!
Παρότι ακόμα δεν έχουν διεξαχθεί οι ημιτελικοί ανάμεσα σε Ολυμπιακό - ΑΕΚ και Ανατόλια - Παναθηναϊκό οι πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν τον τελικό είναι πολλές. Την απόφαση θα πάρει η ΕΟΠΕ, ωστόσο είναι σίγουρα ευχάριστο το ότι σε περίοδο κρίσης, υπάρχουν τέσσερις πόλεις που θέλουν να γίνουν οι οικοδέσποινες σε έναν τελικό βόλεϊ.

επίτιμος δημότης Σαντορίνης ο Α. Αλαφούζος

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 19.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανακύρηξης του κ. Αριστείδη Αλαφούζου ως επίτιμου Δημότη Σαντορίνης. Η ανακήρυξη γίνεται σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς του στην Οία, την Θηρασία, αλλά και ολόκληρη την Σαντορίνη, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση είναι ανοιχή για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν.

3-11, 3-12 στο τέλος μαζευτήκανε 111...

...πασόκοι και αποφάσισαν να προτείνουν την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα "νούμερα" του 2009.....

Ενδιαφέρουσα, με πολλές και αξιόλογες επισημάνσεις και .. αρκούντως μακροσκελής ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση στην συζήτηση της πρότασης 111 βουλευτών του Πασοκ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.

Σύμφωνα με ενα μικρό απόσπασμα απο την ομιλία του,

Δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία να φωτιστεί η σκοτεινή πλευρά της κρίσιμης εκείνης περιόδου, ειδικά για τους δυο επίμαχους δημοσιονομικούς δείκτες (χρέος, έλλειμμα) του κρατικού προϋπολογισμού που αποτέλεσαν κατά κύριο λόγο και την κύρια αιτία που οδηγήθηκε η χώρα μας στο ΔΝΤ, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η πατρίδα μας δεν πρέπει μόνο να βγει από την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία, πρέπει επιτέλους οι Έλληνες πολίτες να μάθουν τους πραγματικούς λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Γιατί ένα πρόβλημα χρέους και ελλείμματος που αντιμετώπιζε το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών της περιόδου εκείνης, μετατράπηκε για την Ελλάδα σε κρίση δανεισμού;
Τα 2,5 χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση Παπανδρέου «ποντάρισε» στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις με στόχο να κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Την ίδια στιγμή, που αποδεδειγμένα πλέον γνώριζε την πραγματικότητα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας), προσπάθησε έντεχνα να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την κακή της πορεία στη Νέα Δημοκρατία, επιστρατεύοντας αναλήθειες, κατηγορητήρια και πλήθος ψευδών στοιχείων.
Σήμερα, λοιπόν, με την ευκαιρία που μας δίνεται θα καταρρίψουμε τα ανεπαίσχυντα αυτά ψεύδη και για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας το 2009 και για το πώς φούσκωσε το έλλειμμα και το χρέος, καθώς και για το πώς τελικά μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Γιατί, αυτό έγινε – χωρίς αμφιβολία - με αποκλειστική ευθύνη του κ. Παπανδρέου.

"παζάρια" για το ΕΣΠΑ

Ο κίνδυνος απένταξης έργων στην περίπτωση που μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουν ικανοποιητικές απορροφήσεις, επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με την Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ Γεωργία Ζεμπελιάδου, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεών της με κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της αναθεώρησης του προγράμματος, διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στη δέσμευση πόρων, με τον κ. Μαχαιρίδη να ανοίγει κύκλο επικοινωνίας με τους δημάρχους και άλλους φορείς υλοποίησης (πχ Υπουργείο Πολιτισμού) απευθύνοντάς τους νέα έκκληση να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και έγκαιρα να υπάρξουν συμβασιοποιήσεις και νομικές δεσμεύσεις για ήδη ενταγμένα έργα.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως είναι εξαιρετικής σημασίας και προτεραιότητας η υλοποίηση των έργων, μια διαδικασία που θα ενθαρρύνει την απασχόληση στα νησιά μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Η κ. Ζεμπελιάδου θύμισε ότι, από τον προηγούμενο Ιούνιο, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί επ’ αόριστον παράταση σε «παρκαρισμένα» έργα, ώστε οι πόροι να διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητήθηκε να εκχωρηθεί από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ποσό των πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλό από τον κ. Μαχαιρίδη, καθώς οι πόροι αυτοί έχει προγραμματιστεί να επενδυθούν για έργα στα μικρά νησιά της Περιφέρειάς μας.
Δεσμεύτηκε όμως να διερευνηθεί η δυνατότητα εξασφάλισης ποσού είκοσι (20) εκατομμυρίων ευρώ από άλλους άξονες προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

"ζούμ" στον πρωτογεννή τομέα ..

Δράσεις και  πρωτοβουλίες με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας, ήταν το αντικείμενο των επαφών που είχε στη Σύρο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παμπάκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Πουλή Γιάννη και τον ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας, κ. Κολιάδη Αντώνη.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνεργασίες και συζητήσεις ήταν υπηρεσιακά ζητήματα, η πορεία του «Καλαθιού του Νοτίου Αιγαίου» και ο στρατηγικός σχεδιασμός στον πρωτογενή τομέα.
Επιπρόσθετα συζητήθηκε η σύνδεση του «Καλαθιού του Αιγαίου» με την δράση «Κουζίνα του Αιγαίου» με στόχο την ενίσχυση και εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, εστίασης και τουρισμού.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

"απο την ευφορία στην εφορία" (part 3) τελευταίο..

Tο τρίτο και τελευταίο μέρος της "τριλογίας" "απο την ευφορία στην εφορία" (part 3) μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html
Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με κάτι καινούργιο.

κλαδέματα τα Ανοιξιάτικα...

Χαρακτηρίζονται και είναι εαρινά. Πρόκειται για τα κλαδέματα που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή στην Σαντορίνη, με αφορμή την βελτίωση του καιρού. Ενώ, γνώριμη εικόνα είναι πλέον στο νησί η .. επαγγελματική συντροφιά νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας καλλιεργητών που φροντίζουν τα αμπέλια τους.
Ο τρόπος και τα είδη του κλαδέματος στην Σαντορίνη είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την διαδικασία του κλαδέματος να είναι επίπονη και να πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ως προς το ποια κλαδιά πρέπει να κοπούν και ποια όχι για να αναπτυχθεί σωστά το φυτό και να καρποφορήσει.

Η παράδοση 3.500 χρόνων στην καλλιέργεια του αμπελιού και στην τέχνη της παραγωγής των κρασιών συνεχίζεται σήμερα από περισσότερους από 1000 αμπελουργούς που με μόχθο και μεράκι καλλιεργούν περισσότερα απο 12.000 στρέμματα, το 85% δηλαδή της καλλιεργήσιμης γης του νησιού.
Η παγκόσμια μοναδικότητα του κρασιού της Σαντορίνης οφείλεται στο ιδιόμορφο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που έκαψε τα εδάφη και διαμόρφωσε ένα πορώδες έδαφος από απορροφητικές ελαφρόπετρες και χώμα. Πάνω σ' αυτό το ξηρό και άνυδρο έδαφος, ευδοκιμούν μερικές απο τις καλλυτερες ποικιλίες του Μεσογειακού αμπελώνα: το Ασύρτικο, το Αϊδάνι, το Αθήρι, καθώς και η κόκκινη Μαντηλαριά.
Απο τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης θεωρούνται: το λευκό, ξηρό και αρωματικό Νυχτέρι, το Ασύρτικο και το περίφημο Βισάντο. Και τα τρία ανήκουν στην κατηγορία «Ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας» και υπάγονται στους οίνους της ευρωπαϊκής ένωσης ως «οίνοι ποιότητας παραγόμενοι σε καθορισμένη περιοχή».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που με σχολαστικότητα τηρούν κάθε χρόνο οι αμπελουργοί του νησιού, τα αμπέλια κλαδεύονται με τον ερχομό του φθινοπώρου, ή ανάλογα με το είδος, την συνολική εικόνα του φυτού αλλά και την τοποθεσία όπου βρίσκεται, γίνεται το «εαρινό κλάδεμα». Σύμφωνα με την διαδικασία, ο κορμός και τα πιο γερά κλαδιά πλέκονται σε σχήμα κουλούρας, χαμηλά αλλά χωρίς να ακουμπάνε στο έδαφος, με σκοπό να προστατέψουν το φυτό απο τους ισχυρούς ανέμους και απο την υγρασία της γής.
Παράλληλα με το κλάδεμα, οι αμπελουργοί καθαρίζουν την περιοχή γύρω απο το κάθε αμπέλι ενω σκάβουν ενα λάκκο γύρω απο τον κορμό του για να το βοηθήσουν να μαζέψει το πολύτιμο νερό των χειμωνιάτικων βροχών. Τα αμπέλια της Σαντορίνης όπως άλλωστε και όλες της οι καλλιέργειες είναι άνυδρες, που σημαίνει οτι δεν ποτίζονται αλλά απορροφούν την απαραίτητη υγρασία απο την γη και απο την ατμόσφαιρα. Η ιδιαιτερότητα αυτή την Σαντορίνης έχει ονομαστεί απο τους ειδικούς "μικροκλίμα". Σε αυτό το μικροκλίμα συμβάλουν ιδιαίτερα και οι στρώσεις ελαφρόπετρας που σκεπάζουν το χώμα της Σαντορίνης και οι οποίες "φυλακίζουν" την υγρασία των βροχών ώστε να μπορούν αφ ενός να τρέφονται τα φυτά, εφ ετέρου να προστατεύονται απο το καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

Ο Μάρτης βρίσκει τα αμπέλια "γυμνά" ακόμη απο φυλλώματα με τους γεωργούς να ελέγχουν την ανάπτυξή τους, να κάνουν κάποια επιπλέον κλαδέματα,  να διατηρούν τους λάκκους σκαμμένους και το αμπέλι καθαρό.
Ο Απρίλης και ο Μάιος είναι οι μήνες που μεταμορφώνουν την αμπελιά, η οποία μετατρέπεται σε ενα χαμηλό φυτό με πλούσιο φύλλωμα. Και σε αυτή τη φάση οι γεωργοί φροντίζουν ώστε τα κλαριά που έχουν πια μεγαλώσει και είναι γεμάτα φύλλα να συνεχίσουν να δημιουργούν το σχήμα της κουλούρας κι αυτό για να μπορέσουν να προστατέψουν  απο τους ανέμους και τον ήλιο τον πολύτιμο καρπό, το σταφύλι, που μόλις έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Όποτε κρίνεται απαραίτητο αυτήν την εποχή γίνεται και το θειάφισμα. με σκοπό την προστασία του φυτού απο τους μικροοργανισμούς που είναι πιθανό να έχουν δημιουργηθεί απο την υγρασία. Καμιά άλλη χρήση φαρμάκων δεν γίνεται στον αμπελώνα του νησιού, με αποτέλεσμα το κρασί να πιστοποιείται ως βιολογικό.

Τα σταφύλια είναι ώριμα απο τα μέσα Αυγούστου, οπότε σταδιακά και ανάλογα με την ωρίμανση του κάθε φυτού, το είδος του και την περιοχή στην οποίο βρίσκεται (σ.σ. σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκονται τα φυτά, τόσο περισσότερο χρόνο θέλουν για να ωριμάσουν) γίνεται και η συγκομιδή.
Η συγκομιδή στην Σαντορίνη ξεκινάει με τα λευκά σταφύλια απο τις παραθαλάσσιες περιοχές και συνεχίζεται με όλα τα υπόλοιπα ανα είδος φυτού, μέχρι τις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο.
Η ωρίμανση και συγκομιδή του καρπού γίνεται κάθε χρόνο απο τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεβρίου και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της οινοποίησης.

Σε αντίθεση με την θεώρηση οτι η Σαντορίνη ζει απο τον τουρισμό, έντονη και μεγάλης έκτασης είναι τα τελευταία χρόνια η δραστηριοποίηση πολλών, κυρίως, ντόπιων και νέων ανθρώπων, στην διατήρηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Σημαντική παράμετρος στην κοινωνική αλλά και επιχειρηματική φυσιογνωμία του τόπου, είναι η επιλογή όλο και περισσότερων, κυρίως ντόπιων και νέων ηλικιακά ανθρώπων, για την καλλιέργεια της γής.






εκδηλώσεις, συνέχεια!

To Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων «Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ» προσκαλεί όλο τον κόσμο στις λειτουργίες και το πανηγύρι του Αγίου Πολύκαρπου που θα γίνουν στον Ιερό Ναό της Πανάγιας της Γιάτρισσας στο Κοντοχώρι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα,
την Τετάρτη 22.2 στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η εσπερινή λειτουργία ενώ,
την Πέμπτη 23.2 η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 07.30 και με το τέλος της θα μοιραστεί το καθιερωμένο φαγητό και κρασάκι!

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ) και ο Δήμος Θήρας διοργανώνουν το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με την πρόσκληση θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος του Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (την Τυρινή!) στην αίθουσα «το Μετόχι» στις 19.00
Στην εκδήλωση καλούνται μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού και φίλοι του Συλλόγου να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε αποκριάτικους, κι ίσως και νησιώτικους, ρυθμούς. Μπουφές ανοιχτός και…δεκτός στις δικές σας γευστικές ιδέες!

εκδηλώσεις - προσκλήσεις, όλες...

To Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων «Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ» προσκαλεί όλο τον κόσμο στις λειτουργίες και το πανηγύρι του Αγίου Πολύκαρπου που θα γίνουν στον Ιερό Ναό της Πανάγιας της Γιάτρισσας στο Κοντοχώρι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα,
την Τετάρτη 22.2 στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η εσπερινή λειτουργία ενώ
την Πέμπτη 23.2 η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 07.30 και με το τέλος της θα μοιραστεί το καθιερωμένο φαγητό και κρασάκι!

O ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ ΘΗΡΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ,  ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, στις 20.30 ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΑΡΙΩ ΣΤΟ ΜΟΝΟΛΙΘΟ.
ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΤΑΤΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΙΓΑΛΑ.
ΠΟΛΛΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Την ετήσια γιορτή του και την κοπή της πίτας του θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου την Παρασκευή 24.2.2012 στην ταβέρνα “Μαιρούλα” στην Βλυχάδα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά για την συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου.

Την ετήσια γιορτή της και την κοπή της πίτας της θα πραγματοποιήσει η 3η τάξη του ΕΠΑΛ την Παρασκευή 24.2.2012 στο κέντρο Αηδόνι στην Βλυχάδα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά για την συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου.


Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ) και ο Δήμος Θήρας διοργανώνουν το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στο Κλειστό Γυμναστήριο αποκριάτικη εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους. Σύμφωνα με την πρόσκληση,  θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες για τα παιδιά.


Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΑΤΑΚΤΟΥΛΗΔΕΣ στο Μεγαλοχώρι ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ -  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 18.00

Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος του Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (την Τυρινή!) στην αίθουσα «το Μετόχι» στις 19.00
Στην εκδήλωση καλούνται μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού και φίλοι του Συλλόγου να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε αποκριάτικους, κι ίσως και νησιώτικους, ρυθμούς. Μπουφές ανοιχτός και…δεκτός στις δικές σας γευστικές ιδέες!

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ PLAYLAΝD (5X5) ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ -  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ.
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30

Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 26.2 ο πολυχώρος Escapeland  στον δρόμο προς το Καμάρι απο τις 18.00 το απόγευμα για τους μικρούς του φίλους με παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά, ενω το πάρτυ θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ για τους μεγαλύτερους.

Αποκριάτικο Party διοργανώνει ο χώρος ΥΦΕΝ στα Φηρά την Κυριακή 26.2 στις 22.30.
Live μουσική απο 2 DJ's και πολλές εκπλήξεις στα "σίγουρα" της βραδιάς.

Η ταβέρνα «Δημήτρης» στο Καμάρι μας καλεί το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς 26.2 και την Καθαρά Δευτέρα 27.2 από την μία το μεσημέρι, να γιορτάσουμε μαζί της και να απολαύσουμε τα φαγητά της, τα σαρακοστιανά εκλεκτά της πιάτα και το μουσικοχορευτικό της πρόγραμμα με την Λίτσα Βάλβη στο τραγούδι σε ένα νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα. Μαζί της ο Χαράλαμπος Καραμολέγκος στο βιολί και ο Ανδρέας Καραμολέγκος στο μπουζούκι.
Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο 22860 32748

ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΗΔΟΝΙ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26.2 ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΝΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ»
ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΕΚΛΕΚΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΑΞΕΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΣΑΣ.
ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΡΙΖΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ.
ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟΥΤΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο  ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ.
ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΙΚΟΚΟΣ.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ! ΤΗΛΕΦΩΝΑ  ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 81906 &
6 94 67 35 4 56.

ΤΟ HONDOS CENTER ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΝ… ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ, ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ!
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΣ!

Η Ταβέρνα Πύργος μας ενημερώνει ότι αυτό το διάστημα είναι ανοιχτά από Πέμπτη έως και Κυριακή. Για πληροφορίες για κρατήσεις και εκδηλώσεις             693 29 70 342      

πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ρουχισμού και τροφίμων

Η ενορία του Καρτεράδου υπο την αιγίδα της Μητρόπολης Θήρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους πολίτες της Σαντορίνης, να διαθέσουν μια σειρά ειδών που χρειάζονται ή μπορούν να προσφέρουν για την στήριξη των αστέγων της Αθήνας ενώ, θα υπάρξει μέριμνα και για τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν ανάλογες ανάγκες και στην Σαντορίνη.
Τα είδη που συλλέγονται είναι ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, και παιχνίδια για παιδιά, όλα καθαρά και σε καλή κατάσταση.
Επίσης καλούνται οι πολίτες που μπορούν, να διαθέσουν τρόφιμα για την υποστήριξη των συσσιτίων που διοργανώνει καθημερινά η Μητρόπολη της Αθήνας για την παρασκευή και διανομή 11.000 μερίδων φαγητού.
Τα είδη ρουχισμού και τα παιχνίδια θα συγκεντρώνονται σε χώρο της εκκλησίας της «Παναγίας της Κόκκινης» στον Καρτεράδο ενώ τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ «Δεναξά» στον Καρτεράδο καθώς και στα παντοπωλεία του χωριού.
Η προθεσμία συγκέντρωσης των παραπάνω ειδών λήγει στις 25 Μαρτίου.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 694 8898472

νησιώτικος ΦΠΑ συνέχεια ..

ή, εσείς οι αποπάνω προσέξτε και λίγο τους αποκάτω....

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών και μάλιστα άμεση (!) ζητούν οι Περιφερειάρχες Ν. και Β. Αιγαίου με θέμα την αποτροπή του ενδεχόμενου αύξησης του νησιωτικού ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την αποτροπή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας και σε υλοποίηση της κοινής απόφασης όλων των φορέων του Αιγαίου, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόσφατη (15/2) συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, οι Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Νάσος Γιακαλής, ζητούν και εγγράφως συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων του Αιγαίου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με το κείμενο –ψήφισμα  που υπογράφουν οι δύο Περιφερειάρχες,
Με ομόφωνη απόφασή τους, οι φορείς του Αιγαίου, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε, με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα συμμετοχή στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, επιβεβαιώσαμε την αντίθεσή μας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε δυναμικά, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση – εισήγηση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας.

Επειδή πιστεύουμε ότι:
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως χαριστική φορολογική ρύθμιση, που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
Οι συντελεστές δεν αποτελούν, μια τεχνική λεπτομέρεια, ούτε καταχρηστικό “προνόμιο” (preferential regime, όπως  αναφέρεται ή υπονοείται στο κείμενο του μνημονίου 2), αν κάποιοι έτσι μπορούν να το ερμηνεύουν, ούτε είναι στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο είναι το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος.
Εκ μέρους του συνόλου των τοπικών μας φορέων, ζητάμε την προσωπική σας διαβεβαίωση και δέσμευση ότι δεν πρόκειται να θιγεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, το μοναδικό ίσως τεκμήριο ενδιαφέροντος της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητο νησιωτικό χώρο.

οικονομική επιτροπή ΠΝΑ - συνεδρίαση 24.2

Την Παρασκευή 24.2 θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

Έγκριση παράτασης προθεσμίας των εργασιών του έργου : «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Μαλώνα – Πλατάνια (Β’ Φάση)» Προϋπολογισμού 3.350.000,00€.
Εκδίκαση της από 29/11/2011 ένστασης των αναδόχων μελετητών της μελέτης : «Γυμνάσιο Μεσαριάς ν. Θήρας».
Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: « Προσθήκη Αιθουσών στο                      2ο Γυμνάσιο Ρόδου ( Κεραμεικός)».
Έγκριση Πρακτικού Ανοικτού Διεθνή Διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των γραφείων/υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Νομό Κυκλάδων.
Χορήγηση ειδικού επιδόματος σε προσωπικό της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: « Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου Ιουλίδας και Προσαρμογή σε Πολιτιστικό Πολύκεντρο»
Επαναδημοπράτηση του έργου: «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Πάτμου» Προϋπολογισμού:200.000€.
Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου « Συντήρηση Κτιρίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου».
Έγκριση 1ου Πρακτικού Διαγωνισμού του έργου: «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Αφαλάτωσης Συμπαραγωγής και Τηλεθέρμανσης στο Αγαθονήσι» Προϋπολογισμού: 179.800€ .
Έγκριση Μελέτης, Δημοπράτησης και Ορισμού Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου: «Επισκευή της Γέφυρας του Ποταμού Μακκαρη» Προϋπολογισμού : 600.000€.
Έγκριση Παράτασης Περαίωσης των εργασιών του έργου «Συντήρηση Γυμνασίου -  Λυκείου Κάσου» (Β’ Φάση) .
Έγκριση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Π.Ν.Α.(Κυκλάδων – Δωδεκανήσου) Έτους 2012.
Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για το έργο «Επισκευή – Συντήρηση παλαιού νοσοκομείου Ρόδου για κάλυψη αναγκών Διοίκησης – Μεταστέγαση υπηρεσιών », προϋπολογισμού 1.615.000,00€.
Ανάθεση  δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση διαφόρων δαπανών.
Έγκριση δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας.
Έγκριση δράσεων πολιτισμού – αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μαχαιρίδης – εργαζόμενοι ΠΝΑ 0-0 (ισοπαλία δηλαδή…)

Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης.
Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα προβλήματα τους και εξέφρασαν την ανησυχία τους για σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την κατάργηση των δημοσίων ΚΤΕΟ, ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το αρμόδιο υπουργείο πως δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.
Σχετικά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στα πρώην επαρχεία, ο κ. Μαχαιρίδης ξεκαθάρισε πως οι δομές διατηρούνται ως Περιφερειακές Ενότητες και μάλιστα τους ενημέρωσε ότι στο επικείμενο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται και πολιτικός προϊστάμενος.
Ο Περιφερειάρχης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της μισθολογικής μείωση, εξήγησε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στα νησιά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας υπάλληλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος, αναφορικά με τους υπαλλήλους που ζητούν μετατάξεις σε υπηρεσίες της Ηπειρωτικής Ελλάδας τόνισε ότι θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σήμερα  (22/02) ο Περιφερειάρχης θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και τη Γενική Γραμματέα του ΕΣΠΑ. Αντικείμενο της συνάντησης είναι τα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2012

νέοι μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πρόγραμμα “Young Μusicians and Old Instruments” - «Nέοι  μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα»
(Μάϊος 2010 - Μάϊος 2012), διοργανώνει δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Σερίφου και Ίου, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με τίτλο: «Τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μου».

Στόχος των προγραμμάτων είναι η επαφή  των νέων με τα παραδοσιακά όργανα των Κυκλάδων (τσαμπούνα, σουραύλι, τουμπί κλπ), η γνωριμία με την ιστορία τους, τον τρόπο κατασκευής τους, η εξοικείωση με το άκουσμά τους και γενικά η προοπτική δημιουργίας φυτωρίου νέων οργανοπαικτών.
Με σκοπό την άμεση και διαρκή επαφή  των νέων με τη μουσική αυτή, θα δωρηθούν  στους συμμετέχοντες μαθητές χειροποίητα παραδοσιακά όργανα, κατασκευασμένα από τους μουσικούς που υλοποιούν τα προγράμματα.


Επίσης το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της ΠΝΑ μας ενημερώνει οτι συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2013» και πιο συγκεκριμένα στην δράση “Young Μusicians and Old Istruments” -  «Nέοι  μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα», υποστηρίζοντας την ελληνική συμμετοχή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τρείς ακόμη χώρες την Ιταλία, Εσθονία και Νορβηγία.

Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, η εφαρμογή της ιδέας επικεντρώνεται κυρίως στους νέους μουσικούς και ερευνητές της παραδοσιακής μουσικής, με στόχο την προβολή του έργου τους, ενώ παράλληλα αναζητώνται μονοπάτια που συνδέουν το παρελθόν της μουσικής  με το μέλλον.
Από τον Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τώρα ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις χώρες-εταίρους, κάθε φορά με τρείς έως τέσσερεις νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες. Μουσικούς που είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο - κατά κύριο λόγο πνευστό - παραδοσιακό όργανο είτε βιοπορίζονται από αυτό. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μουσικών μας εναρμονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Οι νέοι πήραν μέρος σε μουσικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στις χώρες Ιταλία, Νορβηγία και Εσθονία. Συνεργάστηκαν με τους μουσικούς των χωρών αυτών και   ανακάλυψαν μέσα από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, νέους δρόμους προσέγγισής της, ενώνοντας διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά ακούσματα, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.
Ηχογραφούσαν το μουσικό υλικό που προέκυπτε μετά τις πρόβες, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ειδικού μουσικού-μουσικολόγου, ενω με το τέλος των εργαστηρίων, σε κάθε διοργανώτρια χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναυλίες.

Συνολικά, στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει ενεργά 7 νέοι μουσικοί από την Άνδρο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Κέα, τη Μύκονο, τη Νάξο (2) και την Πάρο.
Η τελική φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη από 31/3 έως 7/4/2012. 


Περισσότερες  πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με την πορεία του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδω.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012

η καλντέρα, μια ντουλάπα κι ενα νέο σχέδιο αλλά προεδρικό..

(αυτός τουλάχιστο, είναι πιο κομψός τίτλος, σε σχέση με τα.. εργαλεία της μαγειρικής..!)

Ο πρόλογος παρουσιάζει ενδιαφέρον και σε προκαλεί να διαβάσεις και παρακάτω. Το σώμα του κειμένου έχει μάλλον "τυπικό" χαρακτήρα, ειδομένο απο γραφειοκρατικής πλευράς, ενω το τελευταίο κομμάτι περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα πώς και τα γιατί των υφιστάμενων όρων δόμησης στην νήσο Θήρα.
Πρόκειται για ενα κείμενο που δημοσιεύεται στην σημερινή (Δευτέρα 20.2.2012) στην ηλεκτριονική εφημερίδα "το Βήμα" και αναφέρεται στην οικοδομική πραγματικότητα και δραστηριότητα σε συνδιασμό με τους προβλεπόμενους κανονισμούς στην καλντέρα της Σαντορίνης, ενω υπάρχουν και απόψεις ειδικών σχετικά με την "κλινική της εικόνα" δηλαδή την ανθεκτικότητα των εδαφών της.

Σύμφωνα με αυτό,

Η κυρία Λίζα Β. σηκώνει το τηλέφωνό της και ακούει έναν κύριο να της λέει: «Χίλια συγγνώμη, κυρία μου, αλλά μπήκα στην ντουλάπα σας». Εκπληκτη και θεωρώντας ότι της έκαναν πλάκα, ετοιμάζεται να κλείσει. Την προλαβαίνει η φωνή του άντρα που συμπληρώνει: «Είμαι ο γείτονάς σας από το Ημεροβίγλι της Σαντορίνης. Οι εργάτες προεκτείνοντας τον υπόσκαφο χώρο βγήκαν στην ντουλάπα σας» της εξήγησε αφήνοντάς την εμβρόντητη. Πληγή για τη Θήρα είναι η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, που τείνει να μετατρέψει την Καλντέρα σε «σουρωτήρι». Οπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι του νησιού, το υπέδαφος θα μοιάζει σύντομα με… κούφια γη. Πάντως οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των οικισμών από την επέκταση των υφιστάμενων υποσκαφών ή το παράνομο χτίσιμο νέων.
Η εξάμηνη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή εξαιτίας κατολισθήσεων το περασμένο καλοκαίρι δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων, παράνομων προεκτάσεων και χρήσεων. Εξάλλου η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη δόμηση στο νησί έχει κολλήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το νέο ΠΔ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας, αν και διατάξεις του έχουν επικριθεί από φορείς του νησιού επειδή, όπως λένε, ενισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις τη δόμηση.

Μόνο στα χαρτιά λειτουργεί τόσο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών όσο και οι περιορισμοί δόμησης στην Καλντέρα και σε άλλες εκτός σχεδίου περιοχές της Σαντορίνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μηχανικοί συνεχίζουν να καταθέτουν καθημερινά φακέλους στην Πολεοδομία του νησιού για έλεγχο με στόχο να είναι έτοιμοι όταν λήξει η αναστολή - περίπου σε ένα τετράμηνο - να ρίξουν... μπετά.
Μάλιστα με τη διαβίβαση του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΚΑ προς τον δήμο για γνωμοδότηση, έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις για κατ' αρχήν περιορισμό της δόμησης σε κατοίκους και μηχανικούς του νησιού, με συνέπεια να τρέχουν να χτίσουν ό,τι έχει απομείνει. Αλλωστε, αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ως την ημερομηνία δημοσιοποίησης του Προεδρικού Διατάγματος εξετάζονται με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Παράλληλα η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ η οποία καταργεί τα δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσης ενός αυθαιρέτου έδωσε... φτερά και σε όσους ήθελαν να χτίσουν στη Σαντορίνη σε οικόπεδα όπου δεν επιτρέπεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα στην Οία πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες, οι περισσότερες, όπως καταγγέλλουν μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, χωρίς οικοδομική άδεια. Μάλιστα πολλές από αυτές αφορούν επεκτάσεις υποσκαφών σε ζώνες γεωλογικά προβληματικές. Υπάρχουν γεωτεχνικές και γεωλογικές συνέπειες - όπως κατολισθήσεις, χαλάρωση εδαφών κτλ. - οι οποίες μπορεί να απειλήσουν όχι μόνο κτίσματα αλλά και τμήματα οικισμών.

«Το πολεοδομικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημαντικό αλλά είναι δευτερεύον μπροστά στην ασφάλεια μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής, η οποία ούτως ή άλλως απειλείται από τη φυσική διαδικασία της διάβρωσης» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει έρευνα για την περιοχή της Οίας. Αλλωστε και οι περιορισμοί στη δόμηση (150 τ.μ. μόνο για κατοικία στα 10 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας) που έθετε το προεδρικό διάταγμα ΖΟΕ Θήρας και Θηρασιάς του 1990 είχαν βασιστεί σε γεωλογικά δεδομένα. Ωστόσο, δεκάδες τουριστικές μονάδες οι οποίες σήμερα «κρέμονται» στον γκρεμό της Καλντέρας αποδεικνύουν ότι ουδέποτε τηρήθηκαν οι περιορισμοί.
«Εκτός από τη φυσική διαδικασία της διάβρωσης στα πρανή, υπάρχει και η σεισμική δράση. Ακόμη και ένας μικρός σεισμός μπορεί να φέρει κατολισθήσεις. Το θέμα της ασφάλειας είναι τεράστιο» επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Στην Καλντέρα έχει γίνει ζωνοποίηση ανάλογα με τα γεωλογικά στρώματα. Είναι πολύ συγκεκριμένη η ζώνη όπου μπορούν να γίνουν επισκευές και κατασκευές».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του τοπίου και να αξιοποιηθεί με ασφάλεια. Αλλά «όποιος χτίζει στην Καλντέρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι» σημειώνει. Στη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει η ομάδα του κ. Λέκκα στην Καλντέρα το 2000 για λογαριασμό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είχε τεθεί ένα όριο κάτω από το οποίο δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. «Δεν πρέπει να κλειστούν τα γκρεμνά κάτω από αυτό το συγκεκριμένο όριο. Και αυτός ο περιορισμός δεν τηρείται. Είχαμε οριοθετήσει τα γκρεμνά της Καλντέρας, όμως όταν φτάσαμε στα Φηρά μάς σταμάτησαν»

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ  - Τι θα προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα
Η πρόταση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Θήρας και Θηρασιάς που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ για τη Σαντορίνη πηγαινοέρχεται εδώ και μήνες από γραφείο σε γραφείο με ρυθμούς χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Δήμος Σαντορίνης γνωμοδότησε τα περασμένα Χριστούγεννα για το κείμενο, ακόμη δεν είναι έτοιμο να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το νέο ΠΔ ορίζει:
Στα πρανή προς τον κόλπο της Καλντέρας αρτιότητα 10 στρέμματα, όπου επιτρέπεται μόνο η επισκευή των νόμιμων υφισταμένων κτισμάτων, χωρίς επέκταση.
Οκτώ στρέμματα ανώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας οικοπέδων εκτός σχεδίου για κατοικία, καταστήματα, γραφεία και χώρους αναψυχής. Κατά παρέκκλιση θα ισχύουν και τα 4 στρέμματα. Σήμερα η δόμηση εκτός σχεδίου επιτρέπεται ακόμη και σε 1.200 μέτρα.
Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας δόμησης για τουριστικά καταλύματα εκτός σχεδίου 15 στρέμματα, χωρίς παρεκκλίσεις.
Υψος οικοδομής 4,50 μέτρα (ισόγειο).
Προστασία της γεωργικής γης, η οποία όμως δεν είναι οριοθετημένη.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια ορίζεται για κατοικία, καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής στα 150 τ.μ., με προσαύξηση 30 τ.μ. για ανοιχτό πατάρι.

Στα υπόσκαφα κτίρια αυξάνεται η επιτρεπόμενη δόμηση, παρ' ότι το σκεπτικό του διατάγματος είναι ο περιορισμός της δόμησης και η προστασία κατά το δυνατόν των φυσικών διαμορφώσεων του εδάφους και της μορφολογίας του τοπίου.
Ειδικότερα, επιτρέπεται η κατασκευή υπόσκαφου κτιρίου (για κατοικία, καταστήματα, εστιατόρια, αποθήκες και κέντρα αναψυχής) με ελάχιστο εμβαδόν 20 τ.μ., στο οποίο επιτρέπεται και η προσαύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης κατά επιφάνεια ίση με την επιφάνεια του υπόσκαφου κτιρίου.

το πολεοδομικό πρόβλημα (;) της Σαντορίνης με απλά παραδείγματα..

(σε συνέχεια του παραπάνω κειμένου...)

-καλημέρα κυρία μου, είμαι ο γείτονάς σας από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης…
-α, τι κάνετε; είστε καλά;  χειμώνα στην Σαντορίνη ε;…
-ξέρετε, είμαι μέσα στην ντουλάπα σας…
-μέσα στην ντουλάπα μου; και τι κάνετε εκεί;
-έσκαβα και βγήκα στην ντουλάπα σας…
-καλά, τόσος κόπος, τέτοιο ριφιφί για να βγείτε στην ντουλάπα μου; ξέρετε κύριε, μπορεί να είμαι αριστοκράτισσα κι από καλό σόι που λένε, αλλά είμαι απλός άνθρωπος, δεν φοράω μόνον σινιέ… εχω και μη επώνυμα ρούχα…τόσος κόπος για 5 donna karan….
-κυρία μου, δεν έκανα τόσον κόπο για να κάνω ριφιφί στα κάρα(ν) σας….
-αλλά;
-εγώ, το μπάνιο μου ήθελα να μεγαλώσω…
-μέσα στην ντουλάπα μου;
-εκεί βγήκα…..
-λέτε δηλαδή να το έχουμε κοινόχρηστο; εσείς να πλένεστε κι εγώ να ντύνομαι;
-δεν είναι κι άσχημη ιδέα, γείτονες είμαστε….
-κι εγώ δεν την βρίσκω κακή…
-ναι, αλλά είναι σωστό;
-ε, όχι και τόσο σύνηθες θα έλεγα….άρα πρωτότυπο…!
-δεν ήταν αυτός ο στόχος μου….
-και ποιος ήταν;
-να μεγαλώσω το μπάνιο μου..
-κρίμα…και τώρα τι λέτε να κάνουμε;
-να ξανακλείσω την τρύπα..
-ξανακλείστε την..
-ωραία, χαίρομαι που σας βρίσκω τόσο ψύχραιμη…
-εμένα, το μόνο που με προβληματίζει είναι που θα σκονίστηκαν τα ταγιέρ μου…
-τα κάρα(ν);
-τα κάραν…
-και οι μηχανικοί;
-ποιοι μηχανικοί, καλέ μου κύριε..εμένα μόνον η σκόνη είναι που με απασχολεί....
-πάλι καλά....
-κρίμα πάντως .. θα μπορούσαμε να γνωριστούμε και καλύτερα.... εχω ξέρετε και διαμερίσματα στην καλντέρα, μπορούμε εάν θέλετε να δοκιμάσουμε κι εκεί…
-να δοκιμάσουμε τι;
-να ανοίξουμε κι' άλλες τρύπες...
-...που;
-να, εσείς θα σκάβεται απο την μεριά της κληρονομιάς κι εγώ απο την μεριά των νεοαποκτηθέντων
-σε περίοδο κρίσης;
-σε περίοδο κρίσης μου έτυχε….
-τυχερή είστε….
-ευγνώμων…. λέτε λοιπόν;
-αφού επιμένετε... από πού θέλετε να ξεκινήσω;
-από την ντουλάπα
-την δική μου για την δικιά σας;
-την δικιά σας
-από την ντουλάπα λοιπόν….

«Γιάννης προς Γιώργο» για την εργατική κατοικία και εστία…

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, με κοινοποίηση στους Βουλευτές και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Κυκλάδων, με θέμα την «διαμαρτυρία για την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου κ. Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής :

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζουν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία των αιρετών του Νομού Κυκλάδων, για την επικείμενη μετά από εντολή των δανειστών μας, κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας  και της Εργατικής Εστίας.
Η απόφασή αυτή είναι αδιανόητη, αντεργατική και αντιλαϊκή. Οι δύο προαναφερόμενοι Οργανισμοί εδώ και 60 περίπου χρόνια έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη στήριξη των εργατικών οικογενειών της πατρίδας μας. Η προσφορά τους αυτή εκφράζεται κύρια μέσα από την παροχή στέγης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε πολύτεκνους, αλλά και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.

Χαρακτηριστικά για τις Κυκλάδες από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στο πρόγραμμα των επιδοτούμενων δανείων 775 εγκρίσεις από κεφάλαια του ΟΕΚ για μικροεπισκευές σπιτιών σε πολύτεκνους, τριτέκνους και αναπήρους, έχουν δοθεί 205 μικροδάνεια και τέλος 120 πολυτεχνικά δάνεια για αγορά έτοιμης κατοικίας ή για ανέγερση κατοικίας. Επίσης τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί στον οργανισμό πλέον των 2.000 αιτήσεων για επιδότηση ενοικίων. Η οικονομική κρίση που μαστίζει κύρια τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους των νησιών μας θα έπρεπε να σας είχε οδηγήσει στην απόφαση όχι της κατάργησης, αλλά της ενίσχυσης των δύο προαναφερόμενων οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρήματα τα οποία δίνονται για τους οργανισμούς αυτούς προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από τον Κρατικό προϋπολογισμό μέσω της φορολόγησης.

Επίσης μια επιπλέον σημαντική απώλεια είναι και η κατάργηση των παροχών της Εργατικής Εστίας όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή εισιτηρίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, την αγορά βιβλίων, κ.α. Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θα στερηθούν της δυνατότητας των κοινωνικών διακοπών και της αναβάθμισης του πολιτιστικού τους επιπέδου. Παράπλευρα θα πληγούν ακόμη περισσότερο όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού είχαν τη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξής τους.
Ειδικά για τα νησιά μας προβλέπεται μια άσχημη τουριστική περίοδος , αν καταργηθεί ο κοινωνικός τουρισμός και παράλληλα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Σας καλούμε έστω και τώρα να ανακαλέσετε τις αποφάσεις αυτές και να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, αλλά αντίθετα να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις παροχές προς τη δοκιμαζόμενη εργατική τάξη της χώρας μας.
Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους εργαζόμενους του Ο.Ε.Κ. και τους δηλώνουμε ότι εμείς οι αιρετοί των Κυκλάδων θα είμαστε δίπλα τους και θα στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους.  Το κοινωνικό κράτος χτίστηκε με μεγάλη προσπάθεια και αγώνες επί σειρά δεκαετιών. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αποδόμηση και την ξεθεμελίωσή του».                                 

κατεπείγουσα ανάγκη το κλείσιμο των ΧΑΔΑ στα νησιά (αρχικά, της 12νήσου..)

Το κατεπείγον του κλεισίματος των χωματερών (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν ακόμα στα νησιά της Δωδεκανήσου υπογραμμίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Χατζηδιάκου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αντώνη Χατζηϊωάννου, του δημάρχου Κάσου Δημήτρη Ερωτόκριτου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου της επαρχίας Μιχάλη Ερωτόκριτου, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Ρόδου Δημήτρη Καρατζιά, εκπροσώπων από άλλους Δήμους και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στις χωματερές που λειτουργούν στα νησιά του νομού, ενώ επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της περιφερειακής αρχής, πέρα από την ευθύνη σχεδιασμού, να υποστηρίξει και τα μικρά νησιά, στην όλη διαδικασία, όπως η σύνταξη μελετών, με δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων.

Παρά την επείγουσα ανάγκη για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε και η αδυναμία του κεντρικού κράτους να διαμορφώσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιλύονται προβλήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τους τρόπους μεταφοράς των αποβλήτων και την επίσης κοστοβόρα διαδικασία μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη συντάξει και αποστείλει, προ καιρού, σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί υπόψη από τα αρμόδια υπουργεία.

οικολογικός άνεμος – εκδήλωση

Δημόσια συζήτηση με θέμα την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, τις δίκαιες πολιτικές και την αντιμετώπιση της διαφθοράς διοργάνωσε η περιφερειακή παράταξη «οικολογικός άνεμος» την Παρασκευή 17.2 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι με προσκεκλημένη την Eva Joly, ευρωβουλευτή και υποψήφια των Γάλλων Πράσινων για τις προεδρικές εκλογές.

Μαζί της στην συζήτηση συμμετείχαν οι Γάλλοι Πράσινοι ευρωβουλευτές Karima Delli και Yannick Jadot, καθώς και γάλλοι δημοσιογράφοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώσεις εργαζομένων, δικαστικούς που έχουν χειριστεί υποθέσεις διαφθοράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε κοινή δήλωσή τους από το Στρασβούργο η Eva Joly και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των οικολόγων πρασίνων, τόνισαν ότι,
«Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να ενεργεί με βάση το νεοφιλελεύθερο δόγμα για να αντιμετωπίσει μια κρίση που χρειάζεται ισορροπημένες και δίκαιες πολιτικές. Η Ευρώπη διαπράττει ένα έγκλημα ενάντια στην Ελλάδα και στους Έλληνες προωθώντας πολιτικές λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ακόμα κι αν οι δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αυτό που επείγει είναι η αλληλεγγύη. Οι Γάλλοι Πράσινοι έρχονται στην Αθήνα για να ζητήσουν μαζί με τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κατεπείγον σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ως αντεπιχείρημα στην  λιτότητα. Από την εμπειρία  της Ισλανδίας, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ευημερία είναι η οικολογία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, αυτό είναι το χρέος της Ευρώπης».


ο Πουσσαίος και το μεταφορικό ισοδύναμο…

Τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Πουσσαίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της εταιρείας KANTOR και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών, φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην ελληνική ακτοπλοΐα, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Το μεταφορικό ισοδύναμο συνίσταται στην εναρμόνιση των τιμών των εισιτηρίων των θαλάσσιων μεταφορών με αυτές των χερσαίων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, με παράλληλη παροχή ανάλογου επιπέδου υπηρεσιών.
Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών στη βάση της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει σε σύγκριση πάντα με χώρες της ΕΕ, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο, υπολογίζεται πως το κόστος μεταφορών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1/10 του σημερινού.