Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2009

Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση όλων
ή (μη) μου ανάβεις τα λαμπάκια…


Με αφορμή ένα πολύ σημαντικό μέιλ που λάβαμε από τα «Θηράματα»
-ειλικρινά είναι σημαντικό που κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να αφιερώνουν χρόνο «και ψυχή» για να σχολιάζουν τα κακώς κείμενα στην Σαντορίνη-
τα οποία προτείνουν τρόπους να γιορταστούν πιο δυναμικά τα Χριστούγεννα στην Σαντορίνη,
το δικό μας (μπλόγκ) συμφωνεί και μάλιστα επαυξάνει ως προς την άποψη ότι οι γιορτές οφείλουν να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο «νησί μας»

Άλλωστε, έχουμε (έναν) χρόνο ακόμα



Τα κείμενα στις παρενθέσεις ανήκουν στα «θηράματα»
Σύμφωνα με αυτά,

«Τα Χριστούγεννα είναι από τις ωραιότερες γιορτές του χρόνου .
Ίσως η καλύτερη .Σε αυτό συμβάλουν πολλά .
Τα καιρικά φαινόμενα είναι τέτοια , που ωθούν τις οικογένειες, την παρέα , να περνάνε αρκετές ώρες στο σπίτι και αν υπάρχει και τζάκι στη παρέα, η ατμόσφαιρα γίνεται ομορφότερη.»

Σωστά, γιατί άμα είχε καλό καιρό και λιακάδα θα την βγάζαμε σκορποχώρι στις παραλίες. Άλλος στην Περίσσα, άλλος στο Καμάρι και άλλος στην Λούτσα.
Επίσης, και σε ότι αφορά πάλι τα καιρικά φαινόμενα, το χειμώνα είναι καλύτερα,
πολλώ δε μάλλον άμα είσαι σε σαλέ στο ΑΑΑσπεν παρέα με την Πάρις Χίλτον, το κοπρόσκυλο που κουβαλάει μαζί της και τον τελευταίο αρραβωνιάρη της.
Ειδικά, άμα είσαι εσύ ο αρραβωνιάρης…

«Οι περισσότερες οικογένειες , περιμένουν πως και πως την ώρα να στολίσουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και να τοποθετήσουν τα (παραδοσιακά) στολίδια σε όλο το (αυτό κι αν είναι παραδοσιακό) σπίτι.»
……
«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των δώρων .¨Όλοι, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, θα βρούνε τον τρόπο να αγοράσουν μερικά, μικρά δώρα στους φίλους , συγγενής, στα παιδιά τους .¨Όσο και αν υπάρχει κρίση , όσο και αν τα οικονομικά της κάθε οικογένειας είναι σε άσχημη κατάσταση.»

(εκτός κι αν είναι κανείς πολύ τσιφούτης και γκρινιάρης και διαολοστέλνει όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα να μην θέλει πάρε δώσε με κανέναν και γενικώς δεν δίνει ούτε του Αγγέλου του νερό ούτε κανενός Αγίου κουλούρι…. )


«Τα Χριστούγεννα κάνουν την εμφάνιση τους, οι θρυλικοί κουραμπιέδες, τα (θρυλικά) μελομακάρονα και οι (θρυλικές ) δίπλες»
που έτσι και δεν είσαι εγκρατής και φάς πολλές γίνεσαι διπλός και αναθεματίζεις τον Αι Βασίλη όλο του το σόι….


«Τα Χριστούγεννα είναι και η γιορτή του ταξιδιού. Αρκετοί άνθρωποι οδεύουν σε προορισμούς ξένους .¨Άλλοι σε ορεινές περιοχές , άλλοι σε εξωτικά νησιά .¨Άλλοι φυσικά προτιμούν την ηρεμία του τόπου τους.»

Άλλοι πάλι, περιμένουν πως και πως την πρωτοχρονιά να παίξουν τριανταμία μπας και βγάλουν κανα φράγκο -εις βάρος του κουνιάδου τους, γιατί ετσι είναι ο τζόγος μεταξύ «φίλων», ο ένας τρώει τον άλλον. εκτός κι αν παίζεις στο καζίνο, οπότε δεν κλαίει η γυναίκα κανενός, παρά μόνο η δική σου….-

«Τα Χριστούγεννα οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά, στολίζονται και αυτά με την σειρά τους. Ορισμένοι υπερβάλουν εαυτό, με πολλά λαμπάκια και ασύμμετρα στολίδια, (γυφτιές δηλαδή…) ορισμένοι στολίζουν με προχειρότητα, απλά για να πουν πως στολίσανε. Στην τελευταία κατηγορία, νομίζουμε πως ανήκει και ο δήμος μας. Το χριστουγεννιάτικο στόλισμα της πλατείας των Φηρών ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρο και κακόγουστο.»

«Ένα γαϊτανάκι φωτισμένο για χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια κακόγουστη πρόχειρη φάτνη, και μερικά στολίδια στους στύλους, είναι τα σκηνικό που μας παραπέμπει (προσπαθεί δηλαδή…) στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Πάρτε μια γεύση .Τι κρίμα , τι αίσχος, τι κακογουστιά. Θα ρωτούσε τώρα ο κάθε πικραμένος , τι θα μπορούσε καλύτερο να γίνει ? Η απάντηση είναι απλή .Το βασικότερο που θα έπρεπε να γίνει , είναι ένας στολισμός με διάθεση και όρεξη .¨Όταν τα έχεις αυτά τα δύο, και βάλεις και λίγο ποιότητα, το αποτέλεσμα σπάνια βγαίνει άσχημο.»

(κοίτα να δεις … κι εμείς που σπάζαμε το κεφάλι μας να βρούμε τι φταίει στο δήμο Θήρας την ώρα που αγοράζουμε καλόγουστα στολίδια για το σπίτι μας και σκεφτόμαστε τι καλύτερο να μαγειρέψουμε για τους φίλους μας….)


Τα thira-mata (κι εμείς, κι εμείς!!) προτείνουν (έχουμε -1- χρόνο ακόμη )!

1) «Να στολιστούν με φωτάκια όλα τα δέντρα στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι, τον Βόθωνα και το Εμπορείο.»

Τα φωτάκια να είναι πολύχρωμα και να αναβοσβήνουν στον ρυθμό του ύμνου του Παναθηναϊκού.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα στολιστούν με πράσινα φωτάκια όλοι οι αμπελώνες
για να τονιστεί η μικροκλιματική μοναδικότητα του νησιού αλλά και για να υπενθυμίσουμε στο χριστεπώνυμο κοινό ότι το Πασοκ στις τελευταίες εκλογές εξελέγη κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.
Επίσης προτείνουμε με φωτάκια (πράσινα) να στολιστεί το δημαρχείο, ενώ το Επαρχείο να στολιστεί με ροζ για να τιμωρηθεί ο Έπαρχος που στις τελευταίες εκλογές δεν πανηγύρισε την νίκη του Πασοκ. Το Κ.Υ. προτείνουμε να στολιστεί με πολύχρωμα φωτάκια ως ένδειξη αλληλεγύης στους απανταχού ταλαίπωρους ασθένειες, ενώ το ΙΚΑ Θήρας προτείνουμε να στολιστεί με χρυσαφένια φωτάκια που θα ταιριάζουν στην ταμπέλα του δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο.
Τέλος η ΔΕΗ προτείνουμε στολίσει με φωτάκια - αστέρια όλους τους στύλους που της ανήκουν και να τους κρατήσει αναμμένους όλο το χρόνο ως ανταποδοτική προσφορά για τα λεφτά που θα μαζέψει απο τα δικά μας φωτάκια.
Επίσης για την Κοινότητα της Οίας προτείνουμε να μην τοποθετηθούν φωτάκια και «κάψει τζάμπα η λάμπα» αφού στην Κοινότητα της Οίας τις γιορτές μένουν μόνον τρείς και ο κούκος κι αμαρτία είναι να κάψουμε τόσο φως…

2) «Να μπει κατά μήκος της πλατείας, φωτεινή οροφή με λαμπάκια , καθώς και κατά μήκος του δρόμου «Φηρών – Καρτεράδος».

Προτείνουμε επίσης η οροφή να μπει και κατά μήκος και πλάτος των δρόμων «Φηρών – Πύργου» και «Φηρών –Βουρβούλος», η οποία θα αναγράφει ευχές για τα Χριστούγεννα, ευχές για το νέο έτος, ευχές για καλά κρασιά, καθώς και τα ονόματα όλων των Δημοτικών Συμβούλων συνοδευμένα από τις προσωπικές τους ευχές (τι στο καλό, ολόκληρη οροφή είναι, θα χωρέσει…) Ενώ, επάνω στην οροφή προτείνουμε να τοποθετηθεί καθ’όλη την διάρκεια των γιορτών ένας υπάλληλος που θα προσληφθεί γι αυτόν τον σκοπό, ο οποίος και θα διαλαλεί το μήνυμα των Χριστουγέννων. στα διαλείμματα θα του πούμε να μας λέει και τραγούδια και να ψέλνει τα κάλαντα

3) «Να αντικατασταθεί το γαϊτανάκι – δέντρο στην πλατεία των Φηρών, με ένα μεγαλύτερο»

αντίστοιχο αυτού που υπάρχει στο Λας Βέγκας αλλά κάπως μεγαλύτερο, πιο ψηλό, πιο φαρδύ, πιο φουντωτό, πιο πράσινο, και πιο αληθινό, με μεγαλύτερες μπάλες, με πιο πολλά στολίδια και με μεγαλύτερο αστέρι στην κορυφή.
Παράλληλα, δίπλα, προτείνουμε να τοποθετηθεί και να στολιστεί ένα μεγάλο καράβι, που -κανονικά- είναι και το παραδοσιακό αντικείμενο που στολίζεται κατά τη διάρκεια των γιορτών, γιατί εδώ που τα λέμε, η Ελλάδα «περιβρέχετε» από θάλασσα και δε βγάζει ξυλοκόπους αλλά ναυτικούς. άσε που κόψε – κόψε κάθε χρόνο δεν θα μείνει κουκουνάρι (για να μην πούμε κάψε – κάψε…)
Ενώ, λίγο παραδίπλα, προτείνουμε να τοποθετηθεί ένα χαλάκι καθώς και μαντίλες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι όχι μόνο καταπιέζονται, αλλά παραβιάζονται και τα θρησκευτικά δικαιώματά τους από την μονομερή προβολή των θρησκευτικών εθίμων του χριστιανισμού (γιατί χριστιανισμός χωρίς πλαστικό δεντράκι, δε γίνεται…)

4) «Να διακοσμηθεί η υπάρχων (υπάρχουσα, αλλά δε βαριέσαι..) φάτνη καλύτερα, να καλυφθεί το σιδερένιο πλέγμα που υπάρχει από μέσα και η εξωτερική της εμφάνιση να γίνει καλύτερη.»

Απ’ ότι ξέρω, ο συμμαθητής μου στο σχολείο, ο Αντώνης, από την Αγίας Ζώνης, κάνει πολύ ωραίες τέτοιες κατασκευές και προτείνω στον Δήμο Θήρας να τον προσλάβει ώστε κάθε χρόνο να μας φτιάχνει από μια φάτνη, κάθε χρόνο πιο εντυπωσιακή, κάθε χρόνο πιο μεγάλη, κι όχι τίποτε άλλο, αλλά για να εχω κι εγω την ευκαιρία να τον βλέπω.
Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί η φάτνη με το θείο βρέφος, με ένα στάντ με τον νεότερο ηλικιακά δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος θα φωτογραφίζεται με τα παιδάκια της πόλης μας κάθε απόγευμα, έξι με οκτώ.

5) «Την περίοδο των Χριστουγέννων, να βγάλει ο δήμος ανθρώπους ντυμένους Άγιους Βασίληδες, και να μοιράζει μικρά δωράκια στα παιδιά που θα κυκλοφορούν.»

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα παιδάκια που κυκλοφορούν στο νησί εκείνες τις μέρες είναι ελάχιστα. Επίσης, είναι γνωστό ότι η κρίση που πλήττει την αγορά θα ικανοποιούσε πολλούς νέους που ψάχνουν να κάνουν κανα μεροκάματο. Και το να ντυθούν Αγιοβασίληδες και να μοιράζουν δώρα ακούγεται χαριτωμένη δουλειά. Άλλοι, μπορούν να κάνουν τον Έλβις Πρίσλευ ή τον Μάικλ Τζάκσον.
Οι γονείς θα αναπολούν την (ξέφρενη) νεότητά τους και οι πιτσιρικάδες θα τρώνε το φαί τους…

6) «Να αντικατασταθεί επίσης το απαίσιο γαϊτανάκι-δέντρο, που υπάρχει στην καλντέρα (ευθεία Φηρών ) με ένα ωραίο φωτισμένο γαιτανάκι-καράβι

Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί ολόκληρη η ευθεία Φηρών – Πύργου γιατί είναι γεμάτη επικίνδυνες λακκούβες που κάθε χρόνο τις μπαλώνουν και κάθε χρόνο χειρότερες γίνονται.
Επίσης, προτείνουμε να αντικατασταθεί ο απαίσιος στολισμός στο αεροδρόμιο με ένα ωραίο φωτισμένο αεροπλάνο που θα τοποθετηθεί στην μέση της πίστας του αεροδρομίου.

7) «Ένα μικρό, στολισμένο καρουζέλ, κοντά στη πλατεία , θα γέμιζε χαρά τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού μας.»

Γιατί και οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα να γυρίζουν τις κορδέλες γύρω γύρω και δεν μπορούν να είναι όλη την ώρα «σοβαροί»
Επίσης προτείνουμε, από του χρόνου, δίπλα στο (παραδοσιακό) γαϊτανάκι – δέντρο στην πλατεία των Φηρών να τοποθετηθεί και μια κρεμάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, που ενώ μας υπόσχονται ότι θα τις χαμηλώσουνε, αυτές πετάνε στα ύψη…

Επίσης προτείνουμε την καταπληκτική ιδέα, να θέσει στόχο η Σαντορίνη στα επόμενα 15 χρόνια να γίνει ο Δήμος της Ελλάδας που θα στολίζει το πιο ψηλό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ευρώπη. Επιτέλους! Ευκαιρία να φωτογραφηθεί ο Δήμαρχος Θήρας δίπλα στο ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης κι όχι δίπλα σε καζάνια με φάβα και βαρέλια με κρασί. Επιτέλους! να καταξιωθεί το νησί μας και ως χειμερινός προορισμός.
Επόμενος στόχος θα είναι η δημιουργία παγοδρομίου ώστε να αθλούνται οι νέοι του νησιού μας και να μην αποκτούν κακές συνήθειες, αντί αυτού να παίρνουν τα παγοπέδιλά τους, όπως καλή ώρα τα βατραχοπέδιλά τους, και αντί για βουτιές να κάνουν τολούπ και σλάλομ.

Προτείνουμε επίσης ο Δήμος της Σαντορίνης να διοργανώσει πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στην πλατεία των Φηρών με τον Γιούρι Γκέλερ που θα στραβώνει τα κουτάλια του, γιατί τόσα χρόνια που ο Δήμος καλούσε τοπικά συγκροτήματα ψάχναμε να βρούμε τι «στράβωνε» και μαζευόντουσαν στην πλατεία 3 κι ο κούκος και 5 Αλβανοί (περαστικοί)
Επίσης, προτείνουμε ο Δήμος να διοργανώσει ,ανήμερα των Χριστουγέννων, σισίτιο μοιράζοντας γαλοπούλες (ψημένες) κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε όσους δεν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν. Που ξέρεις, πολλές νοικοκυρές να γλιτώσουν το ψήσιμο.

…….

«Τα Χριστούγεννα έρχονται φίλοι μου .Πλησιάζουν .¨Όσοι φύγετε από το νησί, να περάσετε καλά, και να τραβήξετε καμιά φωτογραφία από τις στολισμένες περιοχές που θα πάτε και μετά να την δείξετε σε όλους αυτούς τους ακούλτουρους (ειλικρινά εδώ δεν καταλαβαίνω τον ποιητή!) μπας και του χρόνου γίνει τίποτε καλύτερο»

(εμείς πάντως, ότι καλύτερο μπορέσαμε , το προτείναμε ).
σσ Προφανώς αυτοί οι … ακούλτουροι (!!) δεν έχουν ούτε καν ίντερνετ για να δούν πως στολίζονται άλλες πόλεις…

Εν ολίγοις, αφού δεν πήγατε πουθενά, καλά να πάθετε! Καθίστε τώρα σπίτι σας να βλέπετε ταινίες στο ντι βι ντί (και την καλντέρα με την ησυχία σας) και….. αφήστε όσους δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα να σας…. ζηλεύουν!
«δωράκι» ενημερωτικό…

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε συνοπτικά κάποιες από τις πρόσφατες ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου που κυκλοφόρησαν για την περιοχή μας.

Μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών από τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. Παρακάτω βλέπουμε αυτές που έχουν σχέση με την Σαντορίνη, οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι ο κ. Βρούτσης στην παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι καλά οργανωμένος και ενημερωμένος μιας και θέτει σειρά ερωτήσεων για πολλά θέματα όλων των νησιών των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και έργα, τα οποία το τελευταίο διάστημα φαίνονται «κολλημένα».


ΣΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ) ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
αναφέρεται ο κ. Βρούτσης με ερώτησή του στην Υπουργό Παιδείας.

Σύμφωναμε τον κ.Βρούτση η κάλυψη των λειτουργικών κενών που παρατηρούνται σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής τόσο στην Πρωτοβάθμια (15 Δάσκαλοι, 5 Νηπιαγωγοί, 19 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής και 3 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής), όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (88 συνολικά κενά) στο Νομό Κυκλάδων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του Υπουργείου

(καλά, και πριν από τις εκλογές μιλούσαμε για κενά στα σχολεία κατηγορώντας την ΝΔ, αλλά τότε τα σχολεία είχαν και … δεν είχαν ανοίξει μιας και ότι ξεκινούσε η χρονιά, ενώ τώρα τελειώνει το πρώτο τρίμηνο.
Οπότε ποιος φταίει;; όποιος και να φταίει το θέμα είναι να λυθεί το πρόβλημα
κι ψάξουμε μετα να δούμε τι έφταιξε..

Ο κ. Βρούτσης τέλος καλεί την αρμόδια Υπουργό να πάρει άμεσα θέση στο πρόβλημα, δίνοντας αφενός το ακριβές χρονοδιάγραμμα κάλυψης των λειτουργικών κενών και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης στο Νομό Κυκλάδων και αφετέρου λαμβάνοντας μέτρα για την κάλυψη των αδικαιολόγητων χαμένων διδακτικών ωρών που προκλήθηκαν από τη δίμηνη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών.





Για «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» κάνει λόγο ο Κυκλαδίτης βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πως το Υπουργείο Εργασίας με την απάντησή του, ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της υπ’ αριθμού 357/783/2.4.2007 ομόφωνης απόφασής της διοίκησης του ΟΑΕΕ για την ίδρυση περιφερειακού τμήματος του οργανισμού στη Σαντορίνη. Αντίθετα, με «αφοπλιστική ειλικρίνεια» παραδέχεται ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την ίδρυση του εν λόγω γραφείου.

«Ουσιαστικά, με την απάντησή της η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων επιχειρηματιών και ασφαλισμένων της Σαντορίνης, παραγνωρίζοντας όχι μόνο όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που έχει μια τέτοια απόφαση για το σύνολο του εμπορικού κόσμου του νησιού. Η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής για την κυβέρνηση, αντί να βρίσκεται στο επίπεδο της προώθησης και της υλοποίησης δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των γνωστών ενδογενών προβλημάτων, παραμένει ακόμη στο επίπεδο των διακηρύξεων» ανέφερε ο βουλευτής.




Σε άλλη ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει
"ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ."

(οι επόμενες μπορεί να είναι καλύτερες...)

Στην διάρκεια της επίσκεψης του στη Σύρο, ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πρώτη επίσημη επίσκεψη της κυβέρνησης δια του Αντιπροέδρου της, κ. Πάγκαλου και τα όσα είπε, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα του νομού μας, με μεγάλη επιτυχία, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου του νησιού Αγ. Νικολάου. Όμως, η εκπροσώπηση της κυβέρνησης δια του Αντιπροέδρου της κ. Πάγκαλου δε νομίζω ότι τίμησε, ως όφειλε, τον πολιτικό μας πολιτισμό και την πολιτική γενικότερα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία των παραγωγικών φορέων του νησιού, υπήρξε προσβλητική για εκείνους που την είδαν και την παρακολούθησαν. Ο αυταρχισμός και η απολυτότητα των θέσεων του κ. Πάγκαλου, παρέπεμψαν σε φύλαρχο που απευθύνεται στους υπηκόους του.

Εμείς, δεν είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας όπως το ύφος και το στυλ του κ. Πάγκαλου μας θέλει. Χωρίς να μας πει τίποτα το συγκεκριμένο για τις Κυκλάδες, χωρίς να εκπέμψει κάποιο νέο μήνυμα για την προοπτική των νησιών μας και διαθέτοντας ύφος υπέρμετρα υπεροπτικό, προσπάθησε να μας πείσει, μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή στον αντιπραγματισμό, “δηλαδή η παραγωγή του ρεύματος από ιδιωτική ανεμογεννήτρια να ανταλλάσσεται με αυγά και κότες από τους γείτονες”, αποτελεί μια σύγχρονη αντίληψη για το κράτος.

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος που βρέθηκε στο νησί της Σύρου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές, δεν πραγματοποίησε, ως όφειλε, επίσκεψη στο ΝΕΩΡΙΟ, τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του Αιγαίου που μας κάνει όλους υπερήφανους. Η σύγκριση είναι πλέον εμφανής, αφού πάντα στο παρελθόν η επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών στο νησί συνοδευόταν με επίσκεψη στο ΝΕΩΡΙΟ. Η συνειδητή αυτή στάση εκ μέρους της κυβέρνησης πιθανόν να αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, για την προοπτική και το μέλλον του ΝΕΩΡΙΟΥ.

(σχόλιο. Η αντιπολίτευση... πάντα εκπαιδεύει και κάνει τους πολιτικούς πιο ευαίσθητους… Ευχόμαστε λοιπόν στου βουλευτές της αντιπολίτευσης υπομονή και συνέπεια..)




Στην άλλη πλευρά, για το ίδιο θέμα,
στην απάντησή του ο βουλευτής του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας υπεραμύνεται
των επιλογών του κόμματός του
και του αντιπροέδρου του (σύντροφοι ενωμένοι ποτέ νικημένοι κλπ κλπ..) κάνοντας λόγο για,

«Δυσκολία προσαρμογής των γαλάζιων στελεχών στο νέο πρότυπο διακυβέρνησης»

Ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι,

Είναι προφανές ότι ο κ. Βρούτσης δεν έχει συνέλθει από την εκλογική συντριβή που υπέστη το κόμμα του στις 4 Οκτώβρη και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό περιβάλλον.

Αιφνιδιάζεται ο κ. Βρούτσης γιατί τα επικοινωνιακά «σόου» των Υπουργών της γαλάζιας διακυβέρνησης, αντικαταστάθηκαν από σοβαρές και ουσιαστικές κυβερνητικές πολιτικές.
Αισθάνεται θλίψη γιατί έχασε την δυνατότητα να ρουσφετολογεί υποσχόμενος διορισμούς και διευθετήσεις, κάνοντας ένα πρωτόγνωρο, για τα πολιτικά μας ήθη, εμπόριο ελπίδας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να διευκρινισθεί ότι ο κ. Πάγκαλος επισκέφθηκε την Σύρο ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης προκειμένου να παραστεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Ερμούπολης, Αγίου Νικολάου.

Παρά ταύτα συναντήθηκε με φορείς της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων του νησιού, σεβόμενος όμως απόλυτα την θεσμική του ιδιότητα αλλά και τον σκοπό της επίσκεψης του.

Έτσι, ούτε σε εξαγγελίες προέβη, ούτε μοίρασε «καθρεφτάκια και χάντρες» όπως έκαναν οι Υπουργοί της γαλάζιας διακυβέρνησης όταν επισκέπτονταν τα νησιά μας.




Ο κ. Βρούτσης δημοσιοποίησε στα τοπικά ΜΜΕ την ομιλία του στην Βουλή στο νομοσχέδιο για την, «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Ο κ. Βρούτσης ,συνοψίζοντας, ανέφερε ότι,

Προσωπικά πιστεύω για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όσο αφορά και μόνο την οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενών τάξεων κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή αν ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά στις διατάξεις του, οδηγούμαστε αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι κρύβει:
Προχειρότητα
Πολιτικό Βερμπαλισμό και Ευκαιριακή αντίληψη
Ασυνέπεια
Πολιτική υποκρισία και έπαρση
Αναδεικνύει με τρόπο ξεκάθαρο τις διαφορές της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, φανερώνοντας όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την κοινωνική ευαισθησία, αλλά και την υπεροχή της Ν.Δ. σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε θέματα αρχών.

Ειδικότερα:

Κρύβει προχειρότητα, γιατί πολύ απλά στην προσπάθειά σας να κινηθείτε γρήγορα και επικοινωνιακά, ξεκινώντας από τη συνάντηση του Υπ. Οικονομικών με τον Σ.Ε.Β. ανέκυψαν πολλά ερωτήματα:

Γιατί κύριε Υπουργέ σταθήκατε στις 400 επιχειρήσεις που αποτελούν το 0,25% των ελληνικών επιχειρήσεων και δεν προχωρήσατε σε έναν αριθμό 800 ή 1000 επιχειρήσεων, φτάνοντας σε ένα ποσοστό του 0,50% ή του 1%, γεγονός που θα εξοικονομούσε περισσότερα χρήματα από περισσότερους ;
Ποια ήταν η διεκδικητική σας ατζέντα απέναντι στο ΣΕΒ(Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) αν υπήρχε ή απλά ήταν ένα δωράκι για τα καλορίζικα στην κυβέρνηση;
Τι μέτρα πήρατε, ώστε αυτή η έκτακτη εισφορά να μην μετακυλισθεί και τελικά να φτάσει πάλι στον απλό πολίτη, στον καταναλωτή;

Την ίδια στιγμή αφήνετε ερωτηματικά για το ύψος της επιχορήγησης, γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα τον ευκαιριακό και πρόχειρο τρόπο της λειτουργίας σας. Δεν αναδεικνύεται, όπως θα έπρεπε, ότι αυτή η οικονομική ενίσχυση είναι άπαξ δεν έχει δηλαδή μόνιμο χαρακτήρα. Όταν μιλάτε για 300 έως 1300 ευρώ, δεν μας κάνετε γνωστό ποιοι θα τα πάρουν και πόσα θα πάρουν. Αντίθετα, το κρύβετε επιμελώς, γιατί αυτοί που θα πάρουν τα 300-400 ευρώ θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία ενώ αυτοί που θα πάρουν τα 1300 ευρώ θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Εμείς ως Ν.Δ. δεν πιστεύουμε ότι η έκτακτη εισφορά αποτελεί λύση του προβλήματος, είτε αυτή αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα με υψηλές εισοδηματικές δυνατότητες, είτε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όμως, μοιραία οδηγούμαστε σε δύσκολες και έκτακτες καταστάσεις και είμαστε αναγκασμένοι να ξεφύγουμε ακόμα και από αυτά που πιστεύουμε, προκειμένου να καλύψουμε ειδικές ανάγκες και να βάλουμε ειδικές προτεραιότητες στους συμπολίτες μας που πραγματικά βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, όπως αυτή. Το στοιχείο της ασυνέπειας έχει να κάνει με την προεκλογική σας δέσμευση για αναδιανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του 1,6 δις. Ευρώ και σήμερα στο πρώτο νομοσχέδιο που φέρνετε αυτοακυρώνεστε και αυτοδιαψεύδεστε σε σχέση με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και διανέμετε μόνο ένα δις. Ευρώ.




Με αφορμή την απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά να ορίσει τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση στη θέση του υπεύθυνου του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος μας, κ. Αντώνης Σαμαράς μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για έναν τομέα ευαίσθητο και νευραλγικό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο το κοινωνικό πρόσωπο της παράταξης, αλλά και οι πολιτικές που σχετίζονται άμεσα με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Από την πλευρά μου, μέσα από το νέο μου ρόλο, αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ όσο πιο υπεύθυνα γίνεται στα νέα μου καθήκοντα, καθώς επίσης και να φανώ χρήσιμος και ωφέλιμος, τόσο για την παράταξη, όσο και για τον τόπο».






Με ανακοίνωσή της με ημερομηνία 8.12.2009 η Συντονιστική Επιτροπή για την Ανέλκυση του SEA DIAMOND μας είχε ενημερώσει ότι,

Στο πλαίσιο του διαλόγου και της συνεργασίας μας με όλους τους θεσμικούς φορείς της Σαντορίνης σε επίπεδο τοπικής αλλά και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων για την υπόθεση της ανέλκυσης του Κ/Ζ SEA DIAMOND από την καλντέρα του νησιού μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ύστερα από σχετικό αίτημα μας, η υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη δέχτηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων στις 9 Δεκεμβρίου 2009, στο γραφείο της, στο νεοσύστατο υπουργείο.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να ενημερώσουμε από την πλευρά των κατοίκων, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τις θέσεις της νέας υπουργού για το μείζον αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα που συνεχίζει να απειλεί τη θάλασσα μας με ανυπολόγιστη καταστροφλη. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες που δίνουμε, εδώ και δυόμισι χρόνια, για τον κοινό σκοπό μας- την ανέλκυση του SEA DIAMOND – θα μας βρει και αυτή τη φορά, θεσμικούς εκπροσώπους και πολίτες του νησιού, τον ένα δίπλα στον άλλον










Ενώ,
η «Ένωση Ζωοφίλων Θήρας»
πραγματοποίησε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 στο Δασάκι του Καρτεράδου όπου φιλοξενείται το Γηροκομείο για τα Γαϊδουράκια, την τελευταία συνάντησή της για το 2009. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια της Ένωσης, καθώς και η γνωριμία των μελών και φίλων της Ένωσης με τα προστατευμένα γαϊδουράκια που ζουν στον χώρο.


Παράλληλα,
η «Ένωση Ζωοφίλων Θήρας»
πραγματοποίησε το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στην Πλατεία των Φηρών έξω από το Κέντρο Πληροφοριών από τις 10:00πμ έως τις 15:00μμ. Μικροί και μεγάλοι φίλοι των ζώων είχαν την ευκαιρία:
Να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα στο νησί μας.
Να πάρουν συμβουλές που θα κάνουν ακόμα καλύτερη τη συμβίωσή με το κατοικίδιό τους.
Να μάθουν πως μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας,
και να δούν από κοντά τα κουτάβια και τα γατάκια της Ενώσεως που δίνονται για υιοθεσία.
Να διαλέξουν ένα Χριστουγεννιάτικο δωράκι φτιαγμένο με πολύ αγάπη από τα μέλη της Ενώσεως ενισχύοντας το έργο της.

Η εκδήλωση ήταν πολύ όμορφα οργανωμένη και συγκέντρωσε κόσμο, πλήν όμως τα «χάλασε» λιγάκι ο βροχερός καιρός..




Ο Σύλλογος Μεγαλοχωριτών της Αθήνας
Μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του, αποφάσισε :

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου να γίνει την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, στο Γηροκομείο στην οδό Κορίνθου ( Ακαδημία Πλάτωνος). Πριν από τη Γενική Συνέλευση θα γίνει Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Σκέπης που είναι κάτω από την αίθουσα. Η παρουσία όλων των μελών καθώς και όσων θέλουν να εγγραφούν κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου να γίνει η αναβληθείσα μονοήμερη εκδρομή σε Επίδαυρο – Ναύπλιο. ¨.
Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου να συγκεντρωθούν τα μέλη του συλλόγου σε μια ωραία συνεστίαση.


Τέλος, προχθές Δευτέρα 14η του μηνός Δεκεμβρίου 2009, και ώρα 15:00, στο Κοινοτικό Κατάστημα της Κοινότητας Οίας συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα,

Έγκριση δαπανών – Ψήφιση πιστώσεων έτους 2009
Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2009
Έγκριση προϋπολογισμού Κ.Ε.Υ.Α. Οίας έτους 2010
Έγκριση προϋπολογισμού Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Οίας έτους 2010
Έγκριση προϋπολογισμού Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου – Γυμνασίου Θηρασίας έτους 2010
Προγραμματική Σύμβαση με Κ.Ε.Υ.Α. Οίας για την υλοποίηση του έργου ΄΄Επέκταση Εγκαταστάσεων Ύδρευσης Κ.Ε.Υ.Α. Οίας΄΄ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑ και εθνικών πόρων
Απ΄ ευθείας ανάθεση καταχώρησης διαφημιστικού banner και παρουσίασης δράσεων και ανακοινώσεων Κοινότητας στις ιστοσελίδες http://www.neasantorinis.gr/ και http://www.kykladespress.gr/
Αιτήσεις πολιτών
Έγκριση όψεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.42 του Π.Δ.817/28.6.93
Αιτήματα Ανωνύμων Εταιρειών, La Perla Villas A.E. και Κατοικίες Α.Ε.
Αίτημα κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου σχετικά με την αποκατάσταση μονοπατιού και τοιχίου
Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας υπαλλήλου - Ανάληψη σχετικής πίστωσης για την καταβολή σ’ αυτόν οδοιπορικών εξόδων και ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης
Προέγκριση - Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας Προέδρου - Ανάληψη σχετικής πίστωσης για την καταβολή σ’ αυτόν οδοιπορικών εξόδων και ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης