Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Στέγαστρο Ακρωτηρίου, συμπληρωματικές διευκρινήσεις στις ευχάριστες εξελίξεις

Με νέο δελτίο τύπου ο Νομάρχης Κυκλάδων επανήλθε στο θέμα του στεγάστρου κρίνοντας ως σωστή την απόφαση του Υπ.Πολιτισμού αναφορικά με την έκδοση ΚΥΑ ώστε το έργο να ανατεθεί και να υλοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, ενω παράλληλα σημειώνει οτι με την απόφαση αυτη δικαιώνεται η απόφαση του πολεοδομικού γραφείου Θήρας που είχε κρίνει νωρίτερα τον φάκελο που του κατατέθηκε για την έγκριση όρων δόμησης, ελλειπή και με παραλείψεις.





Μιας και την ανοίξαμε την κουβέντα...
Sea Diamond και Ζούγκλα, συμπληρωματικές διευκρινήσεις , συνέχεια.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Λεμβούχων Θήρας σχετικά με τα όσα μεταδόθηκαν στην εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το θέμα του Sea Diamond και πιο συγκεκριμένα στα όσα αναφέρθηκαν για την συμμετοχή της Ένωσης Λεμβούχων στην κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη στον Πειραιά.

Στην ανακοίνωση οι Λεμβούχοι σημειώνουν πως, αν και προσπαθήσαμε δεν μας δόθηκε η ευκαιρία από την εκπομπή να παρέμβουμε τηλεφωνικά, έτσι λοιπόν, έχουμε να δηλώσουμε πως σε ότι αφορά την κινητοποίηση του των Θηραίων πολιτών στον Πειραιά και την προσπάθεια της εκπομπής να μας εμφανίσει ως υποκινητές της, έχουμε να σημειώσουμε ότι η Ένωση Λεμβούχων προσκλήθηκε (όπως γίνεται πάντα) ως επαγγελματικό Σωματείο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση όπως συμμετείχαν η Νομαρχία Πειραιά, η Νομαρχία Κυκλάδων, το Δημοτικό και Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας καθώς και το σύνολο των Θηραϊκών Συλλόγων. Επίσης από την οργανωτική επιτροπή μας ζητήθηκε να χρηματοδοτήσουμε, όπως άλλωστε έκανε και η Κοινότητα Οίας αριθμό εισιτηρίων προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές κα οι μαθήτριες του νησιού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.





Κακοδαιμονία και καθυστερήσεις ,απ'οτι ακούμε τουλάχιστο, τέλος!

Σε καλό δρόμο, όπως βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις και ακούμε σε κάποιες άλλες, προχωρούν πολλά δημόσια έργα στην Σαντορίνη, κάτι, που ύστερα απο μια μακρά περίοδο στασιμότητας και.. "αγρανάπαυσης!" μας κάνει όλους να αισιοδοξούμε....

Στο χρονοδιάγραμμά τους προχωράνε οι εργασίες για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Καμαρίου, κάτι άλλωστε που μπορούμε να δούμε όλοι.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την περίφραξη και την τοποθέτηση στρώματος άμμου ενώ τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα πρώτα τμήματα του τάπητα. Το γήπεδο αναμένεται να παραδοθεί σε λίγους μήνες ενώ προβλέπεται και η κατασκευή νέων εξεδρών, αποδυτηρίων και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων. Το έργο χρηματοδοτείται απο τον Δήμο Θήρας και με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ενα απο τα καλύτερα γήπεδα των Κυκλάδων που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.


Παράλληλα, ευχάριστα ακούστηκαν τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 ο σύμβουλος και συνεργάτης του Δήμου Θήρας Μιχάλης Ρούσσος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρούσσος τον Νοέμβριο θα δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών στον Μονόλιθο, ενώ εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΕΟΤ και αναμένεται να δημοπρατηθούν τα μονοπάτια στην νότια πλευρά του νησιού καθώς και η ανάδειξη των μύλων του Εμπορείου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων φτάνει τα 10 εκ. ευρώ και τα έργα θα έχουν φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ, είπε ο κ. Ρούσσος ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του αρχιτέκτονα κ. Αγριαντώνη που συνέβαλε στο να …. μοριοδοτηθούν τα έργα και να ανέβουν στην εκτίμηση του ΕΟΤ! , γιατί, ως γνωστό, όσο και να τα παινεύουμε εμείς … σημασία έχει τι λένε οι υπηρεσίες….




Ανακοίνωση εξέδωσε η γραμματεία του ΚΥ Θήρας σύμφωνα με την οποία το ακτινολογικό τμήμα θα είναι κλειστό απο 29 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου λόγο αντικατάστασης του ακτινολογικού μηχανήματος.



Μια ακόμη ανακοίνωση μας έστειλε ο νομικός - δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Τ. κ. Εμμανουήλ Λιγνός αναφορικά με το 7ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥPERIA 2009 οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στην Αμοργό.

Σύμφωνα με το όμορφο και ενδιαφέρον κείμενο,

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ 2009 με γενικό θέμα « Πολιτισμός και Τουρισμός» σημείωσε και φέτος εξαιρετική επιτυχία, τόσο στις συμμετοχές όσο και στις ανακοινώσεις. Συμμετείχαν δημοσιογράφοι και συνεργεία τηλεοράσεως από: Αυστρία Βέλγιο Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λευκορωσία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία και Τσεχία.

Η γνωριμία του πολιτισμού της Αμοργού έγινε με επισκέψεις σε μνημεία, όπως την περίφημη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, με τις σχετικές ανακοινώσεις του π. Θωμά Συνοδινού και ξενάγηση στον Ελληνιστικό Πύργο Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Λίλα Μαραγκού.

Την ωραία φύση της Αμοργού γνωρίζαμε από τις περιηγήσεις στις εξοχές της και από τις ειδικές αναφορές για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από το γιατρό κ. Βαγγέλη Βασσάλο και τον εμπειρικό βοτανολόγο κ. Νικόλα Θεολογίτη.

Τους προβληματισμούς τους για την «Παραδοσιακή τέχνη και τα οικολογικά σουβενίρ», ανάπτυξε η Πολωνέζα δημοσιογράφος κ. Luda Zach, ενώ για την «Αειφορία και το ρόλο της πράσινης ενέργειας» ο Σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Κολώνας. Επίσης αναφορά στην «Καταγραφή αγροτικών κτισμάτων της Αμοργού - Ανάδειξη αγροτικών μνημείων» έγινε από την κ. Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτονα και Ιστορικό Περιβάλλοντος, η οποία συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στον ανακατασκευασμένο μύλο και την ξενάγηση από τον Αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Καπετανάκη. Για «Το φεστιβάλ τουριστικών ταινιών στην Πολωνία» μίλησε η διοργανώτρια κ. Ewa Kotus.

Οι εκθέσεις ζωγραφικής των κ. Judy Attwood και Michel Constant με θέματα από την Αμοργό και μελών του μη κυβερνητικού οργανισμού «Κλίμακα», καθώς και η έκθεση φωτογραφίας του Πολωνού φωτογράφου κ. Andraez Danowski ήταν από τα σημαντικά παράλληλα γεγονότα του Συνεδρίου.

Μια διαφορετική εμπειρία για όλους ήταν η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Πολωνού Zbigniw Zmudzki " Peter and the Wolf - O Πέτρος και Ο Λύκος» και των ντοκιμαντέρ «Αμοργός - Το πορτρέτο ενός νησιού», δημιουργία του Πολωνού παραγωγού της τηλεόρασης κ. Jacek Wan, « Το μεταξάριο» που αφορά την παραγωγή μεταξιού στην Αμοργό, των Βαγγέλη Βασσάλου και Γιούλης Τσοτσόλη και «Μονοπάτια της Αμοργού» του σκηνοθέτη και παραγωγού της ΕΡΤ Γιώργου Δάμπαση.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου συνόψισε ο νομικός - δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Τ. κ. Εμμανουήλ Λιγνός, ο οποίος συνεχάρη, εκ μέρους όλων των Συνέδρων, την Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Ειρήνη Γιαννακοπούλου και τους συνεργάτες της, καθώς και το προσωπικό όλων των τμημάτων του "Aigialis Hotel & Spa" για τις άψογες υπηρεσίες τους.

Η επίσκεψη των χωριών και της υπαίθρου της Αμοργού, τα γεύματα και τα δείπνα με τα παραδοσιακά φαγητά, η μουσική, τα τραγούδια και οι χοροί ολοκλήρωσαν τη γνώση για το σύγχρονο πολιτισμό της ωραίας και γραφικής Αμοργού.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Αμοργού.


Χορηγοί: Ε.Ο.Τ., Alpha Bank, Ένωση Αιγιαλιτών, Περιοδικό ΑΕΡΟΠΟΣ.


Εστιατόρια: «Τ΄ απανεμιό » - Μάρκου Νομικού, «'Έρωτας και Μέλι» - Αντώνη Ρούσσου, «Ο Νίκος» - Νίκου Βασσάλου, «Ο Χοντρός» - Κώστα Κορμά, «Το Θαλασσινό Όνειρο» - Γιάννη Βεκρή, « Το Πανόραμα» - Νικόλα Θεολογίτη, « Lakki» - Νίκης και Σοφίας Γαβαλά και Αργυρώς Αυγερινού, «Το λιμάνι της κυρά - Κατίνας» - Παναγιώτη και Θοδωρή Νομικού.

Προσφορά προϊόντων ΠΛΑΙΣΙΟ, Αθηναϊκή Ζυθοποϊα, Coca - Cola, Nounou, Γεώργιος Κοκκολογιάννης, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Βαγγέλης Βασσάλος, Endless, Άκης Δεληγιάννης, αναψυκτικά Λουξ και τα οινοποιεία Μωραϊτης, Πάρου και Τσάνταλης.

Τρίτη, Απριλίου 28, 2009

Μας έλλειψαν αλλά επέστρεψαν πολύ δυναμικά! Ήδη εδω και εναν μήνα είναι και πάλι κοντά μας.
Πρόκειται για τα πάντοτε πολύ ενδιαφέροντά newsletter του Ηλιότοπου και της εταιρίας Heliowebs που περιλαμβάνουν νέα και ειδήσεις απο τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των συνεδρίων, της γαστρονομίας καθώς και των νέων επιλογών που δίνει το νησί στους κατοίκους και επισκέπτες του, ενω δεν λείπουν και θέματα αλλά και σχόλια απο την πολιτική επικαιρότητα της Σαντορίνης.


Το πρώτο newsletter είχε πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο με θέμα την νέα σεζόν και τις προβλέψεις που υπάρχουν γι αυτην.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας οδήγησε αρκετές εποχικές επιχειρήσεις να αναβάλουν για λίγο αργότερα τη φετινή έναρξη λειτουργίας τους. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η Σαντορίνη θα πληγεί λιγότερο από κάθε άλλο τουριστικό προορισμό. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών αυτό δείχνει. Και δεν είναι τυχαίο. Η ποικιλία του τουριστικού της προϊόντος, που απευθύνεται σε μια πληθώρα αγορών σε συνδυασμό με την απίστευτη δημοσιότητα που απολαμβάνει το νησί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λόγω της μοναδικότητάς του από γεωμορφολογική άποψη, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, μέσα στη γενικότερη μιζέρια της εποχής.

Οτι καλύτερο έχουμε να διαβάσουμε αυτην την εποχή που βομβαρδιζόμαστε απο απαισιόδοξες ειδήσεις σχετικά με τον τουρισμό, τόσο πολύ που αρχίζουμε να σκεπτόμαστε οτι εχουν ξεπεραστεί τα όρια της ενημέρωσης και έχουμε μπεί στον χώρο τησ κινδυνολογίας....



Απο τα newsletter του Ηλιότοπου διαλέγουμε,

Ειδική εκδήλωση για τα τυποποιημένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της επαρχίας Θήρας προγραμματίζεται από το Slow Food Σαντορίνης για το Σάββατο 16 Μαΐου.

Με νέους δικτυακούς τόπους κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στον παγκόσμιο ιστό η οινοποιία Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι και το εστιατόριο Πελεκάνος στην Οία.
Τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη έχει αναλάβει η Heliowebs του ομίλου Ηλιότοπος. Τους νέους δικτυακούς τόπους μπορείτε να δείτε στις διευθύνσεις www.gavalaswines.gr και www.pelekanosrestaurant.gr

Για τη συνολική του προσφορά στην ελληνική γαστρονομία τιμήθηκε στα φετινά βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη. Η βράβευση έγινε στις αρχές Απριλίου στο ξενοδοχείο Intercontinental και έρχεται να προστεθεί στις διακρίσεις που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια ο δημιουργικός εστιάτορας.

Έναν ακόμα χρυσό σκούφο πρόσθεσε στη συλλογή του ο Κουκούμαβλος στη φετινή διοργάνωση των Χρυσών Σκούφων από το περιοδικό Αθηνόραμα και το Alpha Guide. Επίσης, για πρώτη φορά θεσπίστηκε βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, κατηγορία στην οποία διακρίθηκαν η Σελήνη και η Saltsa.

Η παράδοση παραμένει ζωντανή στην Οία και αν κάνατε μία βόλτα στο υφαντήρι, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κιλίμια, κουρελούδες, κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, μαξιλάρια και άλλα είδη σε κλασικά και μοντέρνα χρώματα. Όλα είναι χειροποίητα από γυναίκες της περιοχής σε παραδοσιακούς αργαλειούς, διατηρώντας έτσι την παράδοση της ελληνικής υφαντικής. Το υφαντήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 μέχρι τις 15:30 σε χώρο κοντά στο ΚΕΠ Οίας. Το εκθετήριο βρίσκεται δίπλα στο Κοινοτικό Κατάστημα.


Οι Αμερικάνοι ξανάρχονται!
23 – 28 Μαΐου θα καταπλεύσει στη Σαντορίνη ένα δεύτερο Αμερικανικό Πολεμικό πλοίο. Προφανώς, οι Αμερικανοί έμειναν ικανοποιημένοι από την πρώτη τους επίσκεψη
στο νησί γι αυτό και ξανάρχονται! Ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι καταστηματάρχες του νησιού απο την πρώτη επίσκεψη των Αμερικανών, η οποία άλλωστε έγινε σε διάστημα μειωμένης τουριστικής κίνησης για το νησί.
Πηγή : www.neasantorinis.gr

Πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας κ. Νίκος Νομικός στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού που έγιναν την περασμένη Κυριακή. Συνολικά ψήφισαν 340 μέλη, με τον κ. Νομικό να συγκεντρώνει 133 ψήφους, ενω ακολούθησαν οι Αβέρκιος Σιγάλας (94) , Γιώργος Διαμαντόπουλος (90) Γιώργος Συνολάκης (89) και και Γιώργος Αργυρός (89). Τις αμέσως εμπόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Νέο διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει τον νέο του Πρόεδρο
Πηγή : www.neasantorinis.gr


Ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση του 1ου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Αντρών μας έστειλε η ΔΕΠΟΤΑΘ.
Η κατάταξη των ομάδων στους δύο Ομίλους, διαμορφώθηκε ως εξής :
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ομάδα Βαθμοί
1. Φιλία 12
2. Τρόπικαλ 10
3. Καμάρι 10
4. Άτλαντας 10
5. Νεόφωτοι 8
6. Ακρωτήρι 7
7. Πανιώνιος (εφηβικό) 6

Β ΟΜΙΛΟΣ Βαθμοί
1. Βυθός 11
2. Κόκκινος Αετός 11
3. Old Stars 10
4. Μπλε Αετός 10
5. Κηφήνες 8
6. Θηρέας 7
7. Νταλικέρηδες 6

Ακολουθεί η προημιτελική φάση, όπου σε αγώνες νοκ άουτ, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω αγώνες :
Δευτέρα, 27/04/09
19:30 : Άτλαντας – Βυθός
20:30 : Φιλία – Μπλε Αετός
22:00 : Καμάρι – Κόκκινος Αετός
Τρίτη, 28/04/09
22:00 : Τρόπικαλ - Old Stars

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίπεδο των ομάδων που συνεχίζουν είναι ιδιαίτερα υψηλό και όλα τα παιχνίδια αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καλούνται λοιπόν όλοι οι φίλαθλοι, να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των ομάδων.



Ανακοίνωση σχετικά με τις εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό ΥΠΕΡΙΑ 2009 που πραγματοποιήθηκε στην Αιγιάλη της Αμοργού μας έστειλε ο καλός φίλος,συνάδελφος και εκδότης της εφημερίδας Θηραικά Νέα κ. Μανώλης Λιγνός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το συνέδριο ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Aegialis Hotel & Spa, στην Αιγιάλη της Αμοργού.
Οι Σύνεδροι το πρωί είχαν μια πρώτη γνωριμία με το νησί. Επισκέφθηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και τον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας, όπου ξεναγήθηκαν από την ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Λίλα Μαραγκού. Στη συνέχεια, στο εστιατόριο «Απάνεμο» στην Κάτω Μεριά Αμοργού, οι Σύνεδροι δοκίμασαν γεύσεις της Αμοργού, όπως το παραδοσιακό «πατατάτο», μαραθοκεφτέδες, ντόπιο τυρί, ντολμαδάκια, ξεροτήγανα, κ.ά. Αμέσως μετά
επισκέφθηκαν τη Χώρα, όπου είχαν την ευκαιρία ξενάγησης στους Μύλους της, από τον κ. Γιώργο Καπετανάκη, ο οποίος ανακατασκευάζει έναν από αυτούς, για να λειτουργήσει και πάλι.
Το απόγευμα μετά το καλωσόρισμα της οικοδέσποινας κ. Ειρήνης Γιαννακοπούλου και του Δημάρχου Αμοργού κ. Νικόλαου Φωστιέρη, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός μίλησε για τα θρησκευτικά μνημεία του νησιού. Στις Εργασίες του Συνεδρίου παρευρέθηκε ο Πολωνός νικητής Όσκαρ για την ταινία animation “Peter and the Wolf”, παραγωγός κ. Zbigniew Zmudzki, ο οποίος παρουσίασε αποσπάσματα της νέας του ταινίας “ ICΗTHΥS”, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πολωνικό φεστιβάλ τουριστικών ταινιών. Η διοργανώτριά του κ. Ewa Kotus κατατόπισε τους Συνέδρους για το φεστιβάλ αυτό. Ακολούθησαν τα εγκαίνια των εκθέσεων ζωγραφικής μελών του μη κυβερνητικού οργανισμού για την ψυχική υγεία «Κλίμακα», της Αγγλίδας Judy Attwood και του Γάλλου Michel Constant, με θέματα και από την Αμοργό, ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Πολωνού Andrzej Danowski και των καλύτερων έγχρωμων φωτογραφιών της Αμοργού, γνωστών διεθνών φωτογράφων. Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με επίσημο δείπνο στο εστιατόριο «Αμβροσία» του Aegialis Hotel & Spa.








ο φιλαράκος γυρευει σπίτι.
το μέιλ του μέλους της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας Ελένης Οικονόμου στέκεται και αφορμή να θυμίσουμε την παρουσία της Ένωσης στο διαδίκτυο απ 'όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για τα προς υιοθεσία σκυλιά στο νησί.

για πληροφορίες μπορείται να απευθύνεστε στο : elenieconomou@yahoo.com



Στέγαστρο Ακρωτηρίου.

παρακάμπτονται οι δυσκολίες.

μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες δίνεται η λύση στο πρόβλημα εκδοσης της οικοδομικής άδειας.




Για την επισκευή του μισογκρεμισμένου στεγάστρου Σαντορίνης παρακάμπτεται τελικά η Πολεοδομία Σαντορίνης, που αρνήθηκε να εκδώσει σχετική οικοδομική άδεια.

Το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τροπολογία στο ν/σ για τους Μεσογειακούς Αγώνες, που προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα επέχει θέση οικοδομικής αδείας.

Με την τροπολογία δίνονται όροι δόμησης στον αδόμητο αρχαιολογικό χώρο για την προστασία των αρχαίων και έτσι θα νομιμοποιούνται όλες οι κατασκευές: φυλάκια, δεξαμενές ομβρίων, κυλικείο, εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και το νέο στέγαστρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.


Παράλληλα, το Υπ. Πολιτισμού θέλοντας να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες μετατρέπει την Κοινή Υπουργική Απόφαση σε Νόμο ώστε στο μέλλον να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση και να εκλείψει η πιθανότητα νέων καθυστερήσεων.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων για το θέμα είδαμε και την δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα και τον Διευθυντή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Χρίστο Ντούμα αναφορικά με τη νομιμότητα των χειρισμών της υπόθεσης από την Πολεοδομία Σαντορίνης.

"Το 2003 και το 2004 κατεβλήθει τεράστια προσπάθεια για να επανιδρυθεί και να λειτουργήσει σωστά το διαλυμένο Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας, η υποβληθείσα μελέτη που κατατέθηκε για για αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας δεν είχε θεωρηθεί και εγκριθεί απο καμία δημόσια υπηρεσία" είχε υποστηρίξει στην μακροσκελή του ανακοίνωση ο κ. Μπάιλας,
για να απαντήσει ο κ. Ντούμας οτι "η τεχνική υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού που είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη, δεν θεωρείται κρατική υπηρεσία;"

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντούμας είχε θέσει και άλλα ερωτήματα.


Πηγή : http://www.kykladesnews.gr/Tropologia-ktizei-to-stegastro-tis-Santorinis.html
εφημερίδα "κοινή γνώμη"




Για τον Τριανταφυλλόπουλο θα μιλάμε τώρα;

αναγκαστικά….

ή ο Τριανταφυλλόπουλος μας έπιασε στον ύπνο…

κυριολεκτικά, μας είχε πάρει ο ύπνος….

Πολύ αργότερα από τα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης 24 Απριλίου και ύστερα από την αναλυτική συζήτηση θέματος σχετικού με μοναχή που απελάθηκε από την μονή στην οποία ησύχαζε λόγο της μη έκδοσης του διαζυγίου της -διότι στην προηγούμενη ζωή της ήταν προφανώς ανήσυχη- η εκπομπή «ζούγκλα» με παρουσιαστή τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο μετέδωσε -ως είχε προαναγγείλει- αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond.
Και η αλήθεια είναι ότι η αναγγελία του θέματος σχετικά με τις «αποκαλύψεις» καθώς και οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις που είχαν προηγηθεί με φορείς της Σαντορίνης, είχαν οδηγήσει πολλούς να πιθανολογούν ότι το περιεχόμενο της εκπομπής θα σχετίζονταν με τα αίτια του ναυαγίου, την πιθανότητα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού από τα εναπομείναντα καύσιμα και τα τοξικά του πλοίου, το πόρισμα του Πολυτεχνείου που έχει αναλάβει την σύνταξη της μελέτης απάντλησης των καυσίμων, τους χειρισμούς της πλοιοκτήτριας εταιρίας αλλά και του ΥΕΝ τις κρίσιμες ώρες μετά την πρόσκρουση, λεπτομέρειες από το περιεχόμενο των αρχικών καταθέσεων του πλοιάρχου, μελών του πληρώματος καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για τον τρόπο, χρόνο και τόπο που βυθίστηκε το πλοίο κ.α.
Ένα «αποκαλυπτικό» άλλωστε ρεπορτάζ θα ήταν λογικό να ασχοληθεί με ένα από τα παραπάνω θέματα.
Όμως, προς έκπληξη όλων όσων είδαν το "αποκαλυπτικό" ρεπορτάζ
-γιατί, μην ξεχνάμε και το πεπερασμένο της ώρας, εργαζόμενοι άνθρωποι είμαστε, και το ξενύχτι, έστω και μέσα από το κρεβάτι μας, παρακολουθώντας τηλεόραση, είναι πολυτέλεια-
περιορίστηκε στην αποκάλυψη ότι τα εισιτήρια τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων και κάτοικοι του νησιού για να μεταβούν στον Πειραιά και να διαμαρτυρηθούν για την στασιμότητα του θέματος είχαν αγοραστεί από την Ένωση Λεμβούχων Θήρας! Ενώ παράλληλα αφέθησαν αιχμές για τον τόπο λειτουργίας και τους σκοπούς(;) της Επιτροπής Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Σε αυτά τα ζητήματα περιορίστηκαν οι «αποκαλύψεις» της εκπομπής οι οποίες εξέπληξαν το
-όσο- θηραϊκό κοινό τις παρακολούθησε μιας και ,κανονικά, ο δημοσιογράφος οφείλει να αναδεικνύει θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την δραστηριότητα συλλόγων σε αυτόν τον τομέα.
Αντιθέτως όμως η εκπομπή περιορίστηκε αυστηρά στο να διαβάλλει αυτήν ακριβώς την δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτών και να ενισχύσει την θέση ότι την ζημιά δεν πρέπει να την πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης αλλά η εταιρία. Όπερ μεθερμηνευόμενο στο ότι τα Υπουργεία και το δημόσιο γενικά δεν έχουν καμιά δουλειά να δώσουνε μία για το ναυάγιο κι ότι οι μόνοι που πρέπει να δώσουν είναι η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι ασφαλιστικές της.
Για να ενισχύσουν αυτήν την θέση μάλιστα ο δημοσιογράφος και η έχουσα και γερμανικό διαβατήριο σύζυγός του ισχυρίστηκαν ότι αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν κι ότι σε άλλες χώρες δεν πληρώνουν τις ζημιές οι -εκεί- φορολογούμενοι πολίτες αλλά οι ζημιάρες εταιρίες…. "Σωστά", θα μπορούσε να πεί κανείς, "γιατί να πληρώσει το κράτος την ξένη λαδιά;"…
πλην όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα γι αυτό και σε πάμπολλες περιπτώσεις έχουν κληθεί οι κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για να προστατέψουν το περιβάλλον. Και μετά, πάνε και τα ζητάνε από αυτούς που φταίνε. Οι κυβερνήσεις δηλαδή ζητάνε και παίρνουν τα λεφτά από τους υπαιτίους. Αυτά, σε «άλλες περιπτώσεις», αυτές που επικαλέστηκε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος για να υποστηρίξει την άποψή του…
Αυτό πάντως με τον ερμο τον φορολογούμενο πολίτη -ευτυχώς που εχουμε και τους υπουργούς να μεριμνούν για δαυτον- που είναι «κρίμα κι’ άδικο» να πληρώσει τα σπασμένα του Sea Diamond, το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και ο υφυπ. Ναυτιλίας κ. Καμμένος, του οποίου την τοποθέτηση πρέπει να εξάρουμε γιατί δεν είναι και πολλές οι περιπτώσεις όπου ολόκληροι(!) υπουργοί αγωνιούν, συμμερίζονται και συμπάσχουν προς όφελος του πολίτη και υπερασπίζονται την τσέπη του….


Το μεροκάματο να βγαίνει σε κάθε περίπτωση…


το μίξερ της -χθεσινής- Δευτέρας...
ή ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει...
χθες το βράδυ πάντως ο Μάκης για μια ακόμη φορά στην έναρξη της εκπομπής του ανακάτεψε παπάδες, ροκάδες, τον Αβραμόπουλο, δύο μητροπολίτες εναν πρώην κι εναν εν ενεργεία, δύο μοντέλα ενα πρώην κι ενα εν ενεργεία, πέντε ψυχολόγους, τρείς κοινωνικούς λειτουργούς, έξι καλόγριες και τέσσερις βουλευτές δύο πρώην και δύο εν ενεργεία, ενω μνημόνευσε και τον ... μακαρίτη κριτικό κινηματογράφου Βασίλη Ραφαηλίδη (!) -θου κύριε!- αλήθεια που πήγε και τον θυμήθηκε, προκειμένου να ενισχύσει την άποψή του...
πλουραλισμός ! άλλωστε όλοι οι καλοί χωράνε ...