Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2014

Α.Ο. Θήρας - ΣΑΑΚ Ανατόλια (30.10 19.00 ΔΑΠΠΟΣ) ο αγώνας της 3ης αγωνιστικής της Α1 γυναικών στο βόλεϊ

Το διήμερο 29-30.10 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας στο βόλεϊ γυναικών.

Ο Α.Ο. Θήρας θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη 30.10 σε εντός έδρας παιχνίδι την ΣΑΑΚ Ανατόλια, στις 19.00 στο ΔΑΠΠΟΣ με διαιτητές τους :  Πρέντζα - Τσίτσικα, Πολίτη.

Το πρόγραμμα και τους διαιτητές της τρίτης αγωνιστικής (29-30.11.2014) της Α1 στο βόλεϊ γυναικών μπορείτε να το δείτε εδώ :

salsa night (free lesson and party) στο Casablanca Soul (30.10 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Salsa Party (lesson and party) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30.10.2014 στο Casablanca Soul Bar στα Φηρά με την διοργάνωση της σχολής χορού Escuela de Baile.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί ελεύθερο (δωρεάν) μάθημα ενώ στις 22.30 θα ακολουθήσει party

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ - Α.Ο ΘΗΡΑΣ (25.10)

Τον Πανναξιακό θα αντιμετωπίσει ο Α.Ο. Θήρας το Σάββατο 25. 10.2014 στην Νάξο, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 στο βόλεϊ γυναικών.

Για πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι μπορείτε να επισκέπτεστε την σελίδα : www.aothiras.gr 


Ο αγώνας ΠΑΝNΑΞΙΑΚΟΣ - ΑΟ ΘΗΡΑΣ θα μεταδοθεί ζωντανά στις 18.30 από το Σαντορίνη T.V

ημερίδα με θέμα «δωρεά μυελού των οστών : πράξη υψίστης αξίας και ανθρωπιάς» (Σάββατο 1.11 18.00)

Υπο την αιγίδα της Ι.Μ. Θήρας, του Δήμου Θήρας και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας – Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1.11 στις 18.00 στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο, ημερίδα με θέμα «δωρεά μυελού των οστών : πράξη υψίστης αξίας και ανθρωπιάς».

Ομιλητές : 
Σ. Γραφάκος, Παιδίατρος, Αιματολόγος – Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας - Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών».
Π. Καραφυλλίδου, Κοινωνική Λειτουργός
Κ. Καραμολέγκου, Παιδίατρος

Διοργανωτές : Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας, «Εστία» Πύργου Καλλίστης. 



ημερίδα με θέμα «εβδομάδα μητρικού θηλασμού στην Σαντορίνη 1-8.11» (2.11 10.30)

Υπο την αιγίδα της Ι.Μ. Θήρας και του Δήμου Θήρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2.11 στις 10.30 στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο, ημερίδα με θέμα «εβδομάδα μητρικού θηλασμού στην Σαντορίνη 1-8.11 – Μητρικός Θηλασμός : ένα νικητήριο γκολ για την ζωή».

Ομιλητές :
Χ. Μπάκουλα, καθηγήτρια Παιδιατρικής
Κ. Μάλφα, Μαία, μέλος της εθνικής επιτροπής μητρικού θηλασμού.
Α. Ρούσσου, Παιδοψυχίατρος
Ι. Αργυρός, Μαιευτήρας
και οι «θηλάζουσες μητέρες»

Την συζήτηση θα συντονίσει η Π. Μίχου, Μαία.


Διοργανωτές : Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας, «Εστία» Πύργου Καλλίστης. 



ΑΣ Μακεδόνες – ΑΟ Θήρας (2.11 16.00)

Την ομάδα ΑΣ Μακεδόνες θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 στο βόλεϊ γυναικών ο Α.Ο. Θήρας την Κυριακή 2.11.2014 στις 16.00 στο γήπεδο της Χαλάστρας στην Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, και σε αυτό το μακρινό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, αρκετοί είναι οι φίλαθλοι της ομάδας από την Σαντορίνη που θα την ακολουθήσουν.  

δήλωση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου - το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι αδιαπραγμάτευτο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Με αφορμή  τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται για μια ακόμη φορά σε πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια έρχεται  συνεχώς στην επικαιρότητα –  πάντα ως διαρροή  και ποτέ μέσα από κάποιο επίσημο «κανάλι» - η είδηση της συζήτησης, του αιτήματος ή της πίεσης , σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.  Έχω την εντύπωση ότι, το να  χτυπάει συνέχεια ο συναγερμός κάθε δύο ή τρεις μέρες, είναι μια διαδικασία απολύτως εσφαλμένη. Εμείς δεν θα πρέπει να αντιδρούμε σ’ αυτές τις διαρροές , που μπορεί να γίνονται  και εσκεμμένα για να δοκιμάσουν τις αντοχές μας. Η δική μας στάση  πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα είναι μια και μοναδική:

Πρώτον, το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι  αδιαπραγμάτευτο.
Δεύτερον,  να θυμίσουμε ότι μια κυβέρνηση με 155 βουλευτές , για να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ , θα πρέπει να πάρει την ψήφο  των βουλευτών της νησιωτικής Ελλάδας, εκεί που ισχύουν οι συντελεστές αυτοί.

 Αν υπάρχουν κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πρόθυμοι  να διαπράξουν τέτοιο έγκλημα και να «σκοτώσουνε»  με αυτόν τον τρόπο τις περιοχές και τον λαό που εκπροσωπούν, τότε κι εμείς  δεν θα πρέπει  να μείνουμε άλλο πια σ΄ αυτόν τον τόπο». 

η διαχείριση των υδάτινων πόρων στα νησιά – ημερίδα του δικτύου «Δάφνη»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα,

Ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε την Παρασκευή 24/10 σε Ημερίδα που οργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) με θέμα τους υδατικούς πόρους των νησιών και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη διαχείριση τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι, παρά τα τέσσερα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα τεράστια κονδύλια που εισέρευσαν, σε πολλά νησιά της χώρας μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων παραμένει. Τόνισε επίσης ότι αποτελεί σκάνδαλο η συνέχιση της μεταφοράς του νερού σε κάποια νησιά με υδροφόρα πλοία και μέ κόστος από 12 έως 18 ευρώ το κυβικό ή και η συνέχιση των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων που εξαντλούν το υδάτινο δυναμικό.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινου δυναμικού, απαιτεί σύνθετη και όχι μονομερή αντιμετώπιση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε νησιού. Μιλάμε για την κατασκευή μικρών ανασχετικών φραγμάτων που εμπλουτίζουν ταυτόχρονα και τον υδροφόρο ορίζοντα, για λιμνοδεξαμενές, για την υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών στις νέες κατοικίες αλλά και τη συντήρηση τους στις υφιστάμενες, για κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης με αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Θα πρέπει επίσης να θυμίσω ότι υπάρχουν έργα που έγιναν ή ξεκίνησαν να γίνονται στο παρελθόν και στην πορεία εγκαταλείφθηκαν. Παράδειγμα η λιμνοδεξαμενή της Σερίφου, μια λιμνοδεξαμενή στην οποία λιμνάζουν 600.000 κυβικά χωρίς να υπάρχει καν δίκτυο σύνδεσης για υδροδότηση των οικισμών ή για άρδευση των αγροτεμαχίων. Άλλο παράδειγμα η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά,  η ονομαζόμενη Υδριάδα, μια  μονάδα μέσα στη θάλασσα που λειτούργησε για δύο χρόνια  με χρήση μικρής ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκού και η οποία εγκαταλείφθηκε και τώρα σαπίζει μέσα στο νερό.

Τέλος, τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και γι αυτό η διαχείριση του είναι ευθύνη του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι των ιδιωτών. 

ομιλία του Υπ. Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων κ. Βρούτση στην βουλή με θέμα τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις σε θέματα εργασίας

Την ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ.ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ μπορείτε να την δείτε στην διεύθυνση :

Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2014

επιστολή του Γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κ. Τριαντάφυλλου στον Πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη έστειλαν σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος για την ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς εκ μέρους συγκεκριμένης βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιδίδεται σε προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος συναδέλφων της.


Tην  επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε εδω :  http://www.prigas.gr/?p=main   

κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χατζημάρκου,

Στα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης  Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Χατζημάρκος χαιρέτισε ως  εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αναδείχθηκε πλέον σε εθνικό ζήτημα, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό για  το Νότιο Αιγαίο «μεταφράζεται» σε ένα κονδύλι της τάξης των  5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Πρόκειται για επιπλέον πόρους, έξω από το ΕΣΠΑ, που θα έλθουν προσθετικά, αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Είμαι υπερήφανος που η περιοχή μας ανέδειξε μια αναγκαιότητα που σήμερα αναγνωρίζεται ως εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως όλοι του τοπικοί φορείς θα δουλέψουν πάνω σε αυτό το πλάνο, με στόχο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την επόμενη κιόλας τουριστική περίοδο. Για την υλοποίηση του στόχου, θα ξεκινήσει άμεσα κύκλος επαφών με τους τοπικούς παράγοντες σε Ρόδο και Σύρο.

Η εξειδίκευση του προγράμματος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συγκεκριμένους κωδικούς, αναμένεται να γίνει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στο δεύτερο 15νθήμερο  του Νοεμβρίου. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά όποτε ενεργοποιηθούν οι δράσεις, θα πληρώνονται απευθείας από τους κωδικούς. Από τους φορείς της αγοράς θα εξαρτηθεί σε ποιες περιοχές θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ενώ το ενδιαφέρον θα δηλωθεί σε κεντρικό επίπεδο, για να γνωρίζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού ποιες περιοχές θα μπουν σ’ αυτό.

«Τέλος τα συνέδρια και οι ημερίδες. Τώρα, πράξεις»
Με αφορμή τις εξελίξεις ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το πλάνο που αφορά στο δίκτυο των υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος  έκανε λόγο για «αλλαγή μοντέλου» στην διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων του τόπου, σημειώνοντας ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από «ημερίδες, εσπερίδες και συνέδρια». «Μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε εκτός από το ότι μείναμε αδρανείς. Από τα λόγια και τα ευχολόγια, εμείς πάμε κατ’ ευθείαν στην πράξη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Τόσο για την επιμήκυνση, όσο και τα υδατοδρόμια, η ΠΝΑΙ παρεμβαίνει ως μη όφειλε, από απόψεως αρμοδιοτήτων. Πολιτικά, ωστόσο, οφείλει να παρεμβαίνει και έχω πει ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ ποτέ πίσω από το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες».


Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και αύξηση τελών
Σε ερώτηση κατά πόσον η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και η φημολογούμενη αύξηση των τελών που θα επιφέρει, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι για το θέμα λέγονται πολλά και αυτοί που μιλούν, είτε είναι υποκινούμενοι, είτε είναι πονηροί, είτε δεν έχουν γνώση του θέματος. Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις για τον επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γίνονται με φορείς της αγοράς, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ανέφερε δε ότι στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο επικεφαλής της Tui κ. Peter Long είπε δημόσια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα τέλη των αεροδρομίων, ούτε με την πιθανολογούμενη αύξηση λόγω ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι  ο κ. Long γνωρίζει ότι στην τρέχουσα διακήρυξη για την ιδιωτικοποίηση, έχει τεθεί ρητός όρος ότι δεν θα υπάρξει επιβολή του τέλους προσγείωσης των 20 ευρώ ανά επιβάτη, αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης.

Ωράριο αρχαιολογικών χώρων
Όσον αφορά το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν σκέψεις, μέσα από τους πόρους του πακέτου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να χρηματοδοτηθεί και η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων τις Κυριακές, τις αργίες και γενικότερα η διεύρυνση του ωραρίου τους.

Νέος Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού

Το όνομα του νέου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χατζημάρκος. Πρόκειται για τον Έπαρχο Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη. Σχετικά με την παραίτηση του κ. Μάρου Δαδάου, ο Περιφερειάρχης σχολίασε: Οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί και σε κάθε ζωντανό οργανισμό είναι αναμενόμενο να υπάρχει δυναμική και τριβή μεταξύ των ανθρώπων. Στις  50 μέρες , αυτά που κληθήκαμε να διαχειριστούμε υπερβαίνουν και την πιο οργιώδη φαντασία. Ένας τόσο μεγάλος πόλεμος δεν γίνεται χωρίς απώλειες». 

επαναληπτική πρόσκληση σε έκτακτη Γ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης (26.10.2014)

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης,

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 26.10.2014 στις 11.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Δαίδαλος» στα Φηρά,
θα πραγματοποιηθεί ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε.

Στην Συνέλευση θα συζητηθούν δύο θέματα που έχουν ΑΜΕΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, και αφορούν όλους τους ξενοδόχους.

Τα θέματα που θα τεθούν είναι τα εξής :

1. Συζήτηση ζητήματος GEA (Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης συγγενικών δικαιωμάτων από χρήστες μουσικής).
Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι τρόποι μείωσης του οφειλόμενου ποσού στα μέλη της Ε.Ξ.Σ.


2. Aegean airlines. Ενημέρωση για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δ.Σ. της Ε.Ξ.Σ. και του προέδρου της Aegean airlines.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα των χειμερινών δρομολογίων της εταιρίας, σε σχέση με ζήτηση που θα υπάρχει σε ότι αφορά τα αιτήματα και την επισκεψιμότητα των επισκεπτών του νησιού.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας. 

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, Το Δ.Σ.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014

ΕΜΕΙΣ – ανακοίνωση για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με το κείμενο,

ΜΠΗΚΑΝ  ΣΤΗ  ΠΟΛΗ  ΟΙ  ΕΧΘΡΟΙ  ΚΥΡΙΟΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η Δημοτική παράταξη ΕΜΕΙΣ ρωτούν: Προς τι η αργοπορία Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το καυτό ζήτημα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης; Ύστερα από το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Υπουργού Υγείας , που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του, θεωρούμε ότι επείγει  η εν λόγω συνεδρίαση, ώστε να καταγραφούν εκ νέου οι απόψεις του Δήμου και των υπολοίπων συνδυασμών μετά τα καινούργια δεδομένα.
Μας παίρνουν το Νοσοκομείο, μας στερούν το δικαίωμα στη περίθαλψη, μας πετούν βορρά στη βαρβαρότητα των ιδιωτών.

Δεν έχουμε περιθώριο αναβολής. Τα γεγονότα μας έχουν προσπεράσει. Οι εχθροί είναι προ των πυλών.

Οι ΕΜΕΙΣ ζητούν την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις της κοινωνίας της Σαντορίνης.
                                                
ΕΜΕΙΣ (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών)                


πρόσκληση του Δήμου Θήρας σε φορείς με σκοπό την σύσταση επιτροπής τουρισμού

Πρόσκληση στο σύνολο των επαγγελματικών συλλόγων, φορέων και ενώσεων απευθύνει ο Δήμος Θήρας με σκοπό την σύσταση «επιτροπής τουρισμού» όπως προβλέπει ο Νόμος Ν. 3852/2010 για τους Δήμους τουριστικών περιοχών.

Σύμφωνα με την νομοθεσία στους τουριστικούς Δήμους προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για την επεξεργασία και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου.

Η πρόσκληση απευθύνεται στην Ένωση ξενοδόχων Σαντορίνης, στον Σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων «Ατλαντίδα», στον Σύλλογο Εμπόρων Σαντορίνης, στο Σωματείο Νότιας Σαντορίνης, στην Ένωση λεμβούχων Θήρας, στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων, στον Σύλλογο οινοποιών Θήρας, στο Σωματείο τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης, στο Σωματείο επιχειρήσεων ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, στους τουριστικούς πράκτορες, στον συνεταιρισμό ταξί Σαντορίνης, στο ΚΤΕΛ Θήρας, στον Σύλλογο εστιατόρων Θήρας, στους ναυτικούς πράκτορες, και στην Ένωση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Καμαρίου. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι παραπάνω φορείς καλούνται να ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει την επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόσκληση παρακαλούνται οι φορείς να ορίσουν ως εκπροσώπους άτομα που να έχουν την κατάρτιση αλλά και τα χρονικά περιθώρια καθ όλη την διάρκεια του χρόνου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής με δεδομένο ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό γνωμοδοτικό όργανο σε θέματα διαχείρισης και προβολής του τουρισμού στην Σαντορίνη. 

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2014» από τον Ι.Ν. της Μεσαριάς, του πολιτιστικού Συλλόγου, και της Δημοτικής κοινότητας (24-26.10)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μεσαριάς με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαριάς «Ο Άγιος Δημήτριος» και της Δημοτικής Κοινότητας Μεσαριάς, με την ευκαιρία της εορτής του
μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, διοργανώνει από την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2014».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 24 Οκτώβρη και ώρα 19.00 (Πατηνιώτειο Ενοριακό Κέντρο)

Μουσική Μυσταγωγική Παράσταση του ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη με τίτλο: «Με το Λύχνο του Γένους»
Τιμητική φιλική συμμετοχή στα κείμενα και στην αφήγηση από τη λογοτέχνη κ. Άννα Μπιθικώτση
Ερμηνεία, μουσική διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Σωτήρης Δογάνης
Συμμετέχουν: οι σολίστ Κατερίνα Μεγάλου (πιάνο – τραγούδι) και Σπύρος Κονσολάκης (κλασική κιθάρα) και το Φωνητικό Σύνολο «Υμνωδοί» σε εναρμόνιση Σωτήρη Δογάνη

Σάββατο 25 Οκτώβρη και ώρα 18.00
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ.κ. Επιφανίου.
Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου Δημητρίου. Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης κ. Σωτήριος Δογάνης συνοδεία Βυζαντινού Χορού Δομέστικών του.

Κυριακή 26 Οκτώβρη και ώρα 07.00
Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ.κ. Επιφανίου . Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης κ. Σωτήριος Δογάνης συνοδεία Βυζαντινού Χορού Δομέστικών του.
«Υπομονής έχετε χρείαν …» Ομιλία περί του βίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου υπό του Καθηγητού- Θεολόγου κ. Σωτηρίου Δογάνη.
Περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου. 

ο Άγιος Αβέρκιος (22.10) ο προστάτης Άγιος των κρασιών και την οινοποίησης

Σύμφωνα με αναρτήσεις του ιστολογίου «Αρμενιστής» σχετικά με τους φετινούς εορτασμούς του Αγίου Αβερκίου προστάτη των κρασιών, που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Οκτωβρίου στην Σαντορίνη,

Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση του νησιού της Σαντορίνης  ο εορτασμός του Αγίου Αβερκίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το άνοιγμα των κρασιών στη περιοχή μας, αφού κατά την ημέρα αυτή οι κάναβες (αποθήκες κρασιών, συνήθως υπόσκαφες) της Σαντορίνης άνοιγαν και δοκίμαζαν τα νέα τους κρασιά!

Οι εορτασμοί της γιορτής του Αγίου Αβερκίου που πραγματοποιήθηκαν στην Σαντορίνη ήταν δύο. Στο Εμπορείο και στον Πύργο.  

Εορτασμός Αγίου Αβερκίου στο Εμπορείο

Εορτασμός Αγίου Αβερκίου στο Πύργο

Πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από τις γιορτές των εκκλησιών μπορείτε να δείτε στα παραπάνω λίνκ.  

Π. Ρήγας: Δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων

«Πρώτα συζητάμε στο τραπέζι της συνεννόησης και μετά βγαίνουν ανακοινώσεις.» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πειραχτούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων , ούτε  μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις.

Στιγμές από την συνέντευξη εδώ  http://www.prigas.gr/?p=main 

η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Κυκλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, στη Νάξο. Στη Συνδιάσκεψη, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συντροφικότητας και δημιουργικού διαλόγου, συμμετείχε το σύνολο των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.

Οι διαδικασίες, που ολοκληρώθηκαν με την εκλογή για την ανάδειξη των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων και των εκπροσώπων στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν χώρα στο κτίριο της Σχολής Ουρσουλινών, στο Κάστρο.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνδιάσκεψης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο απολογισμός της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, οργανωτικά ζητήματα, προτεραιότητες και κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα.

Στις εργασίες συμμετείχαν ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο οργανωτικός υπεύθυνος Κυκλάδων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Μανιός. Χαιρετισμούς απήυθυναν η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου καθώς και οι επικεφαλής των Δημοτικών Κινήσεων Άνδρου, Θήρας και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίες στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της περιφερειακής παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή”, που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα μέλη της Συνδιάσκεψης δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε, άμεσα και με σχέδιο, στην ανάγκη να στηριχθούν όλοι όσοι καθημερινά υποφέρουν από τα δεινά που επιφέρουν οι αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές. Πολιτικές που, πέντε χρόνια τώρα, διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για τη μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε προτεκτοράτο, όπου ο πλούτος παράγεται για λίγους, η υγεία και η παιδεία αποτελεί προνόμιο των λίγων, όπου πολλοί παράγουν και λίγοι απολαμβάνουν.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, με βάση τις καταστατικές αρχές μας, τους κοινωνικούς αγώνες, υποστηρίζοντας τα τοπικά κινήματα, να βοηθήσουμε στην οργάνωση δομών αλληλεγγύης στις κοινωνίες των νησιών μας και να προτείνουμε λύσεις, συνδέοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του προγράμματός μας με τη νησιωτική πραγματικότητα.

Να στηρίξουμε τις δημοτικές παρατάξεις και να αναπτύξουμε το αυτοδιοικητικό κίνημα.

Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ανατροπή τώρα!

Με αλφαβητική σειρά, στην 11μελή Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων εκλέγονται οι:

Βερύκοκκος Λευτέρης (Νάξος), Δρόσος Θανάσης (Σύρος), Κούτλα Μίνα (Πάρος),
Κουτσογιαννάκη Κατερίνα (Νάξος), Κυμπιζής Χρήστος (Σίφνος), Μαυρουδή Άννα (Κέα), Μπουργάνης Σωτήρης (Ίος), Παπασπυρίδωνος Σοφία (Σύρος), Πατραμάνη Ανθή (Θήρα), Σαπουνά Αναστασία (Άνδρος), Φραγκίσκος Μιχάλης (Νάξος)

Στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου εκλέγονται οι:
Βασαλάκης Δημήτρης (Νάξος), Ισιγώνης Μανώλης (Πάρος) 

συμμετοχή της ΠΝΑΙ στην διεθνή τουριστική έκθεση WTM (2-4.11.2014)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προβάλει τα μεγάλα γεγονότα που πρόκειται να λάβουν χώρα στα νησιά με στόχο να τα εντάξει στην ατζέντα των  σημαντικών τουριστικών εκθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται  και η συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στο περιθώριο της World Travel Market την 3η Νοεμβρίου 2014 στο Λονδίνο σχετικά με  την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι προς τιμήν της Ρόδου,  με θέμα «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα ροδιακών ανασκαφών της ελληνιστικής περιόδου τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης.

Τη συνέντευξη τύπου, την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δια της  Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κας Μαριέτας Παπαβασιλείου, θα παραχωρήσουν εκπρόσωποι του μουσείου του Λούβρου, ενώ παράλληλα έχουν προσκληθεί και έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους δημοσιογράφοι από  διεθνή ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι η παρουσία της ΠΝΑΙ στην World Travel Market θα γίνει μέσω του περιπτέρου του ΕΟΤ. Η Διεύθυνση Τουρισμού της  Περιφέρειας κάλεσε όλα τα νησιά να προβληθούν υπό την αιγίδα της και στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν τα εξής 12 νησιά:

Κυκλάδες: Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Σέριφος, Άνδρος, Μήλος, Φολέγανδρος, Κέα, Νάξος

Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Λειψοί


Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεριέτα Παπαβασιλείου 

στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ο κυβερνήτης του αμερικανικού πολεμικού πλοίου

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης  ο κυβερνήτης  του αμερικανικού  αντιτορπιλικού  USS Ross DDG – 71,  κλάσης Arleigh Burke, αντιπλοίαρχος κ. Todd H. Gorman και ο Αμυντικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα πλοίαρχος κ. Robert H. Palm.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κυβερνήτης κ. Gorman εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παραμονή του πολεμικού πλοίου στη Ρόδο μέχρι και την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η πόλη της Ρόδου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο 280μελές πλήρωμά του.

Οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε μάλιστα η εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας από την Αμυντικό Ακόλουθο Άμυνας πλοίαρχο κ. Robert H. Palm, ενώ ο κυβερνήτης αντιπλοίαρχος κ. Todd H.Gorman έδειξε να γνωρίζει, λόγω καταγωγής του από τη Φλόριδα, την πολιτική διαδρομή του εκ Καλύμνου καταγόμενου Γερουσιαστή κ. Μπιλιράκη, όπως και του γιού του, ο οποίος είναι μέλος του Οίκου των Αντιπροσώπων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ του κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου και του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου.

23,5 εκ. ευρώ τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα που ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ επέβαλαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στο καλοκαιρνό τρίμηνο του 2014, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται 40.589.987 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του "ΑΡΤΕΜΙΣ".

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Αύγουστο του 2014, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02% στην Κρήτη στο 5,82% στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης, στο 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 5,54% και στο 5,22% στην Αττική.

Σε ότι αφορά το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Γιάννη Μαργαρίτη

Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Μαργαρίτη,

«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την εμπιστοσύνη και την τιμή που δείχνει στο πρόσωπο μου ορίζοντας με Αντιπεριφερειάρχη και μάλιστα στον δημιουργικό τομέα του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο για τη χαρά που μας δίνουν οι υψηλές επιδόσεις των συμπατριωτών μας σε κάθε τομέα του, αλλά και γιατί αποτελεί ένα ασφαλή και υγιή χώρο προσανατολισμού της νέας γενιάς. Η ενασχόληση, λοιπόν, με τον αθλητισμό σε κάθε επίπεδο μόνο θετικά αποτελέσματα έχει και για αυτό αναλαμβάνω αμέσως δράση, ξεκινώντας τις πρώτες επαφές  σε Σύρο και Ρόδο, με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις, να συνδιαμορφώσουμε προγράμματα δράσης και με έμφαση στην εξωστρέφεια, μια έννοια απαραίτητη για την επιτυχία μας, να θέσουμε στόχους που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται άμεσα».



Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2014

«έφυγε» ο ιδρυτής του «πολιτιστικού Χωριού» Γιάννης Χρυσός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικείων του,                                                       

Την Παρασκευή 17/10/2014, ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Χωριού" Η Σαντορίνη που έφυγε" Κάναβα Δρόσου- Χρυσού, Γιάννης Χρυσός, χωρίς κανένα ιατρικό πρόβλημα και έχοντας πλήρης επίγνωση των ημερών, άρχισε το ταξίδι της αιωνιότητας, αφήνοντας σε όλους μας μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Για όλους όσους τον γνώρισαν, τον αγάπησαν, τον έζησαν θα είναι πάντα εδώ..
Εμείς τον ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερε και μας δίδαξε.
Στον αγαπημένο ιδρυτή, δημιουργό, αρχηγό και εργοδότη μας ευχόμαστε Καλό Ταξίδι και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε πιστά το σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο του, όπως μας έμαθε. Santorini of the past Cultural Village



ερώτηση βουλευτών του Συριζα με θέμα : Ελλείψεις εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ειδικού επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ανεπάρκεια βιβλίων καθώς και κλείσιμο εκπαιδευτικών δομών στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε στον Υπ. Παιδείας και αφορά την κατάσταση της εκπαίδευσης στις Κυκλάδες,

Η έλλειψη εκπαιδευτικών αλλά και βιβλίων κατεύθυνσης, η κατάργηση δομών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η πλημμελής έως ανύπαρκτη μέριμνα για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σκιαγραφούν τον σημερινό εκπαιδευτικό χάρτη των Κυκλάδων, απότοκο συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών, που μέσω μιας απόλυτα λογιστικής -και βαθειά ταξικής- διαχειριστικής προσέγγισης των εκπαιδευτικών αναγκών, οδηγούν στην διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένα μήνα και πλέον μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν 90 εκπαιδευτικά κενά (50 πλήρους και 45 μειωμένου ωραρίου) στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Κυκλάδων.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις, εκτός από αυτά των βασικών ειδικοτήτων φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών, εμφανίζονται στα καλλιτεχνικά μαθήματα, σε τεχνικές ειδικότητες και στις ξένες γλώσσες, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν τα μικρότερα νησιά του νομού, με αποκορύφωμα το Γαυρίου όπου λείπουν οι μισοί καθηγητές.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η εικόνα αυτή διαμορφώνεται και μετά τις 3 προκηρύξεις προσλήψεων αναπληρωτών που έγιναν με χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό, στον οποίο εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχουν  αλλά κονδύλια, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες προσλήψεις ωρομισθίων με το νέο έτος μέσω ΕΣΠΑ, και πάλι υπό την αίρεση της επάρκειας κονδυλίων για το Νότιο Αιγαίο. 

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εκκρεμούν επίσης κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ υπάρχει σημαντική έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (μουσικής, αγγλικών, πληροφορικής), αλλά και ειδικής αγωγής, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας της πλειοψηφίας των γονέων, τις ανισότητες στην ισότιμη πρόσβασή των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Τα ολοήμερα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), με οδηγία του Υπουργείου Παιδείας, καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς κανέναν δάσκαλο και χωρίς την πλειονότητα των απαιτούμενων ειδικοτήτων, οδηγούμενα κατ΄ αυτόν τον τρόπο να υπολειτουργούν και να απεμπολούν στην πράξη τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Ταυτόχρονα, απογυμνωμένα παραμένουν τα δύο λειτουργούντα ΚΕΔΔΥ των Κυκλάδων, καθώς το ΚΕΔΔΥ Νάξου λειτουργεί με έναν από τους τρεις απαιτούμενους εκπαιδευτικούς και το ΚΕΔΔΥ Σύρου, που είναι ο υποδοχέας όλων των κυκλαδονήσων καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο από τους έξι εκπαιδευτικούς, έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανταπόκριση στις τεράστιες ανάγκες του νομού για τη διάγνωση, την αξιολόγηση αλλά κυρίως για την στήριξη των μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Την ίδια στιγμή τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Ενδεικτικά στη Σύρο από τα επτά τμήματα ένταξης που θα έπρεπε να λειτουργούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πριν λίγες μόλις μέρες έγινε η πρόσληψη ενός εκπαιδευτικού αναπληρωτή.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή, στα 4 σχολεία ειδικής αγωγής στη Νάξο με 30 μαθητές και χωρίς κανένα μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, μόλις χθες διατέθηκε 1 Ψυχολόγος και 1 Λογοθεραπευτής “τεμαχίζοντάς” τους στην κυριολεξία σε μέρες και ώρες για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ τοποθετήθηκε και 1 μέλος Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στο ΕΕΕΕΚ Νάξου για να παρέχει φροντίδα αλλά και εκπαίδευση σε  μαθητές με πολλαπλές παραπληγίες, με έντονες αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό και άλλα.

Στο ΕΕΕΕΚ Νάξου (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης) διαπιστώνονται 45 ώρες κενών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με παντελή έλλειψη των ειδικοτήτων της Μουσικής και της Αισθητικής Αγωγής, αλλά και της Μαγειρικής- Ζαχαροπλαστικής (κύρια ειδικότητα-30 ώρες), ειδικότητα που παραμένει κενή από το 2007! Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη 2 ώρες κενό στην Πληροφορική και 3 ώρες στα Μαθηματικά, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί, ούτε για μία ώρα, Φυσικοθεραπευτής (15 ώρες), Εργοθεραπευτής (25 ώρες) και Κοινωνική Λειτουργός (25 ώρες).

Σε ό,τι αφορά την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση στις Κυκλάδες, το Υπουργείο Παιδείας, με μία πρωτόγνωρη νομοθετική ασυνέχεια και ασυνέπεια εμφανίζεται να επιλέγει το ουσιαστικό “ξήλωμα” των δομών αυτών.

Συγκεκριμένα:

Με το ν. 4172/26-7-2013, καταργούνται 50 ειδικότητες της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και οι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από 22/7/2013 μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, μεταξύ αυτών 21 εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) των Κυκλάδων.

Με τον ν. 4186/17-9-2013 οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καταργούνται και οι 5 Επαγγελματικές Σχολές που λειτουργούσαν στις Κυκλάδες  με διάφορες ειδικότητες (Σύρος, Άνδρος, Πάρος, Νάξος, και Θήρας) κλείνουν και προαναγγέλεται η  διάδοχη υποβαθμισμένη δομή των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), οι οποίες ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση και όχι στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν παρέχουν απολυτήριο Λυκείου στους αποφοίτους τους.

Με την αρ. 10630/17-9-2013 ΚΥΑ, ιδρύονται στο Νομό Κυκλάδων η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) Νάξου και η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) Σύρου.

Με την αρ. 11785/16-10-2013 Υπουργική Απόφαση εγκρίνονται προς υλοποίηση 12 ειδικότητες για την ΣΕΚ Σύρου και 11 ειδικότητες για τη ΣΕΚ Νάξου, σχολές  βέβαια οι οποίες παρέμειναν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2013-2014 σχολές “φαντάσματα”, ενώ το Υπουργείο έρχεται με την αρ.10650/11-9-2014 απόφαση να ιδρύσει ΣΕΚ και στην Άνδρο.

Πριν λίγες μέρες, το Υπουργείο Παιδείας, με την αρ. 11749/7-10-2014 απόφαση, αποφασίζει την έναρξη λειτουργίας 21 ΣΕΚ πανελλαδικά, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται καμία Σχολή στις Κυκλάδες, αναιρώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην πράξη όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και ακυρώνοντας στην πράξη το σύνθημα «Έτοιμοι στα 18 μας», με το οποίο το υπουργείο ανακοίνωσε τον Ιούλιο πανηγυρικά την έναρξη λειτουργίας των ΣΕΚ με 56 τεχνικές ειδικότητες πανελλαδικά.

Με δεδομένα ότι
• η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας οφείλει να αποτελεί μία εκ των ων ουκ άνευ παραμέτρους για τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής και της κατά τομέα εξειδίκευσής της
• η απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ξένης γλώσσας, μουσικής, πληροφορικής, κτλ) λόγω ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, καταστρατηγεί την ισότητα των ευκαιριών των μαθητών και πολύ συχνά οδηγεί και στην ουσιαστική κατάργηση του εκπαιδευτικού ρόλου των ολοήμερων σχολείων
• οι διαρκείς και μόνιμες ελλείψεις στην ειδική αγωγή, την παράλληλη στήριξη και την ενισχυτική διδασκαλία καταλύουν κάθε έννοια ισονομίας και οδηγούν πλήθος μαθητών σε εκπαιδευτικό "καιάδα"
• η συντελούμενη συρρίκνωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενισχύει τον κίνδυνο της μαθητικής διαρροής ή/και της εγκατάλειψης των νησιών

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των υπαρχόντων εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων;
2. Πότε προβλέπεται να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο νευραλγικής σημασίας για τις Κυκλάδες ΚΕΔΔΥ Σύρου,  καθώς και στο ΚΕΔΔΥ Νάξου;
3. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η ίδρυση Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΣΕΚ) στη Σύρο, τη Νάξο και την Άνδρο, παραλείποντας τα νησιά της Πάρου και της Σαντορίνης, στα οποία λειτουργούσαν Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και υπήρχε η ανάλογη υποδομή;
4. Με ποια κριτήρια το Υπουργείο αποφάσισε να μην λειτουργήσει καμία ΣΕΚ την φετινή σχολική χρονιά στις Κυκλάδες, αφήνοντας έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία δεκάδες παιδιά στα νησιά;
                                                                     
Οι ερωτώντες  βουλευτές
Νίκος Συρμαλένιος,  Τάσος Κουράκης  

συνάντηση εργασίας μεταξύ του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Συρμαλένιου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, μεταξύ του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Συρμαλένιου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος, ο Διευθυντής κ. Αλέξης Τσιάντης, καθώς και στελέχη του Επιμελητηρίου. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν ο κ. Νίκος Μανιός, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η κα. Άννα Μαυρουδή Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Αιγαίου και ο κ. Γρηγόρης Μισκεδάκης Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Σύρου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο την παρούσα χρονική περίοδο. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και από τις δυο πλευρές για σειρά θεμάτων, καθώς και εκτενής συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου.

Ο κ. Συρμαλένιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τις οποίες και παρακολουθεί με ενδιαφέρον επί σειρά ετών και δήλωσε ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση τους, με γνώμονα το συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Συρμαλένιο για τη μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία τους από όποια θέση κι αν βρίσκεται και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει τακτική επικοινωνία και ενημέρωση με την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν συχνότερα αντίστοιχων συναντήσεων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ – ανακοίνωση για την λειτουργία της

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Φηρών κ. Κανακάρης σχετικά με την έναρξη λειτουργίας και το ωράριο του γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας των Φηρών,                                                                                                                                                    
Ενημερώνουμε τους Δημότες Θήρας ότι από την Τετάρτη  15 Οκτωβρίου 2014 άρχισε να λειτουργεί κανονικά το γραφείο της Δημοτικής μας Κοινότητας, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στην αίθουσα Κοντοχωριανών .

Το γραφείο και ο αρμόδιο υπάλληλος θα είναι στη διάθεση του κοινού κάθε Τετάρτη από 09:00 – 13:00.

Σημειώνουμε ότι η Δημοτική μας Κοινότητα εκτός από τις τακτικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού προετοιμάζει site στο διαδίκτυο από το οποίο θα ενημερώνονται οι πολίτες που χρησιμοποιούν το internet για όλα τα θέματα καθώς και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου μας.
Το τηλέφωνο και φάξ του γραφείου μας είναι 22860 27063 και το email koinotitathiras@gmail.com

Με νεώτερη ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες  για όλα τα παραπάνω.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ,  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ 

Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

σε ιδιώτες δίνει το Νοσοκομείο Σαντορίνης η κυβέρνηση - την ύπαρξη πρότασης ιδιωτικοποίησης παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου

Σε ιδιώτες μέσω δημοσίου διαγωνισμού επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση το Nοσοκομείο της Σαντορίνης, του οποίου η κατασκευή έγινε αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ, ένα νοσοκομείο το οποίο είναι ήδη τελειωμένο, αλλά και πλήρως εξοπλισμένο. Αυτό παραδέχθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

Στην τοποθέτησή του, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Σαντορίνη δεν είναι ένα τυχαίο νησί, αλλά ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Απ’ αυτήν την άποψη δέχεται ενάμισι- δύο εκατομμύρια τουρίστες και επισκέπτες το χρόνο. Κατά συνέπεια, πέρα από το μόνιμο πληθυσμό που με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 είναι αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένοι δεκαπέντε χιλιάδες κάτοικοι, περιλαμβάνει και τα γύρω νησιά. Δηλαδή, μιλάμε για τρεις-τέσσερις χιλιάδες κατοίκους περίπου μαζί με τα γύρω νησιά. Φιλοξενεί, βεβαίως και αυτό το ενάμισι-δύο εκατομμύρια τουρίστες.

Υπάρχει σχέδιο το οποίο έχει συζητηθεί επανειλημμένα και με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που σημειωτέον είχε συμφωνήσει να προχωρήσει η λειτουργία του, εφόσον συμφωνούσε και το Υπουργείο Οικονομικών, διότι ξέρετε καλά ότι το Νοσοκομείο έχει ενταχθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.) και επομένως εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είχε συμφωνηθεί, λοιπόν, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση με βάση το χρηματοδοτικό και λειτουργικό σχήμα, το οποίο είχαν προτείνει οι φορείς της Σαντορίνης, με σύμφωνη γνώμη του τότε Υπουργού Υγείας, αλλά και κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει να τίθεται επιτέλους σε λειτουργία.

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπήρξε μία παρελκυστική τακτική και δεν υπήρξε συνέχεια. Έγινε ο ανασχηματισμός, ήρθατε εσείς στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας και έκτοτε δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Ξέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία συνάντησή σας με το Δήμαρχο Σαντορίνης και ξέρουμε ότι του μιλήσατε για διεθνή διαγωνισμό, για να το αναλάβει ιδιώτης. Αν είναι έτσι, θέλουμε να μας το ξεκαθαρίσετε αυτό και να τοποθετηθεί ο καθένας από εκεί και πέρα στο θέμα, προκειμένου να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.»

Απαντώντας στον βουλευτή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μία πρόταση, η οποία βρίσκεται στο Γραφείου μου αυτή τη στιγμή και την οποία εξετάζω. Δεν έχω -ας το πω- αυτή τη στιγμή υπογράψει το σχετικό έγγραφο, αλλά είναι μία συγκεκριμένη πρόταση -αυτή που είπατε για το διαγωνισμό- που νομίζω ότι θα μας οδηγήσει, αν προχωρήσει και αν όλα πάνε καλά, στο να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι: και το ελληνικό δημόσιο να μην απολέσει την τοποθέτηση χρημάτων που έχει κάνει εκεί, αλλά και οι πολίτες της Θήρας να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, που τελικώς αυτό είναι το βασικό ζητούμενό τους».

Ο Ν. Συρμαλένιος απαντώντας στον υπουργό, δήλωσε: «Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι εμείς διαφωνούμε ριζικά με την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η δωρεά από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε καθαρά για δημόσιο χαρακτήρα και δημόσια λειτουργία του Νοσοκομείου αυτού. Επομένως, εάν προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση, παραβιάζετε τον όρο της δωρεάς της Εκκλησίας για το συγκεκριμένο οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε το Νοσοκομείο. Ένα δεύτερο θέμα που θέλω να πω είναι το εξής: Ξέρετε πολύ καλά -ίσως ενημερωθήκατε για αυτό, γιατί δεν ήσασταν παρών στις συζητήσεις με τους φορείς της Σαντορίνης- ότι το σχέδιο χρηματοδότησης το οποίο παρουσιάστηκε, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο. Η χρηματοδότηση αυτή θα γινόταν με τρόπο που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έδινε παραπάνω λεφτά από αυτά που δίνει σήμερα για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Κέντρου Υγείας της Σαντορίνης.

Τα στοιχεία, τα οποία κατατέθηκαν, μιλούσαν για δαπάνη 2 εκατομμυρίων το χρόνο για το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, στα οποία προστίθεται 1 ευρώ ανά εισιτήριο του τελεφερίκ. Μιλάμε -το λιγότερο- για ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια το χρόνο. Μιλάμε για 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τα έσοδα του τελεφερίκ.

Επιπλέον, είναι και τα έσοδα από τις δαπάνες των ασφαλιστικών εταιριών που καλύπτουν τους επισκέπτες-τουρίστες της Σαντορίνης. Διότι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν χρήση του Νοσοκομείου δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Σαντορίνης, είναι και οι χιλιάδες τουρίστες. Όταν έρχονται ενάμιση και δύο εκατομμύρια κόσμος, είναι εκατοντάδες τα περιστατικά τα οποία χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης. Κατά συνέπεια, τα έσοδα τα οποία θα εξασφάλιζε το Νοσοκομείο -και μπορεί να τα εξασφαλίσει- και από τις ασφαλιστικές εταιρίες, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κονδύλι.

Επομένως, αν αθροίσετε αυτά τα κονδύλια, θα δείτε ότι το Νοσοκομείο είναι απόλυτα βιώσιμο και -θα σας έλεγα- κερδοφόρο. Ίσως δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην Ελλάδα που μπορεί να εξασφαλίσει τέτοια έσοδα. Όμως, εσείς φαίνεται ότι έχετε προαποφασίσει, να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση και γι’ αυτό καθυστερήσατε να προχωρήσετε στις λύσεις που είχαν προταθεί και που είχαν εν μέρει συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση, γιατί ακριβώς θέλατε να εξυπηρετήσετε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης.

Εάν αυτή είναι η τελική σας απόφαση -που από ό,τι φαίνεται είναι- τότε είναι φανερό ότι θα βρείτε απέναντί σας τόσο το λαό της Σαντορίνης συνολικά όσο και την Αντιπολίτευση -προφανώς- διότι εμείς πιστεύουμε ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια λειτουργία, ο δημόσιος χαρακτήρας για όλους τους πολίτες είτε είναι Έλληνες, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι τουρίστες. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να διασφαλιστεί για όλους τους πολίτες η δωρεάν δημόσια ιατρική και υγειονομική περίθαλψη».


Μπορείτε να δείτε το βίντεο της τοποθέτησης του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή στο παρακάτω Link: http://youtu.be/uuo5Mp3JK3I