Σάββατο, Μαρτίου 08, 2014

ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" για την επ' αόριστον αναστολή εκπομπής της τοπικής τηλεόρασης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ως γνωστών ένας Πολιτιστικός Σύλλογος δεν αναμειγνύεται στην πολιτική και οι αποφάσεις του επιβάλλεται να απέχουν από πολιτικές τοποθετήσεις.

Διαβάζοντας σχεδόν όλες τις ανακοινώσεις - δηλώσεις συμπαράστασης για το κλείσιμο της τοπικής τηλεόρασης και σταθμίζοντας το γεγονός της απώλειας προβολής, από τούδε και στο εξής, όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρωμένων του νησιού, εδώ στο Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι" πήραμε την απόφαση, να εκφράσουμε την λύπη μας για την θλιβερή απόφαση της Πολιτείας να αναστείλει επ' αόριστον την λειτουργία του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Πίσω από τα γεγονότα όπως αναφέρετε στην πλειοψηφία των μηνυμάτων συμπαράστασης διαφαίνεται η σκληρότητα μιας πολιτικής απόφασης να ρίξει μαύρο στην κοινωνία της Σαντορίνης.

Πρόκειται ίσως για την δυσμενέστερη εξέλιξη των τελευταίων ετών στο νησί μας διότι δεν έχει γίνει αντιληπτός, κι ελπίζουμε να μην έχει γίνει εσκεμμένα, ο ρόλος και η σημασία της ύπαρξης αυτού του Μέσου. Ηλικίες μεγάλων ανθρώπων, ασθενών και οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην ενημέρωση μέσω της τηλεόρασης. Σε δεύτερο πλάνο όλοι εμείς, όλοι οι κάτοικοι αυτού του απομακρυσμένου νησιού από το κέντρο, με την τοπική τηλεόραση είχαμε τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε καθαρά τοπικά θέματα αλλά το σημαντικότερο, μπορούσαμε να προβάλλουμε όλες τις πολιτιστικές και πολιτισμικές δράσης αυτού του Τόπου.

Και να σταθούμε στη σημασία της καταγραφής αυτών των δρώμενων που με την ύπαρξη της τηλεόρασης καταγράφονταν και προβάλλονταν, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα τεράστιο οπτικό αρχείο, ένα ιστορικό ντοκουμέντο που αποτελεί την νεότερη ιστορία αυτού του Τόπου. Αυτή η καταγραφή σταματά με το κλείσιμο του σταθμού και κατ' επέκταση η ιστορία πλέον δεν γράφεται με ντοκουμέντα. Πρόκειται για την σημερινή εικόνα του νησιού που εγκλωβίζει ο φακός και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει συγκριτική αναφορά αλλά και εξελικτική αναφορά.

Αν λοιπόν πιστεύουμε ότι η Σαντορίνη παράγει Πολιτισμό και θέλει να συνεχίσει να τον προβάλλει, πρέπει σύσσωμη η κοινωνία του νησιού να ζητήσει και να πετύχει την επαναλειτουργία του Τοπικού Τηλεοπτικού Σταθμού και την εφ' εξής κατοχύρωση της, με οποιονδήποτε τρόπο ούτως ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη τέτοιων ενεργειών.


Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "το Αρκάδι"

Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

αυτόνομες μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού Εμπορείου, Καμαρίου και Μεσαριάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Δωρεάν θα είναι για λίγες ημέρες ακόμα, η προμήθεια νερού από τις Αυτόνομες Μονάδες Παραγωγής Νερού που έχουν εγκατασταθεί στο Εμπορείο, το Καμάρι και τη Μεσαριά, μέχρι την οριστική παραλαβή της προμήθειας.

Μετά την οριστική παραλαβή οι κάτοικοι μπορούν να προμηθεύονται άριστης ποιότητας πόσιμο νερό με κόστος μόλις πέντε (5) λεπτά του ευρώ (0,05€) ανά λίτρο από τις αυτόνομες μικρές μονάδες που τοποθετήθηκαν σε τρία σημεία του νησιού μας (Εμπορείο, Καμάρι, Μεσαριά).

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήρας προμηθεύτηκε για το σκοπό αυτό περιορισμένο αριθμό κατάλληλων πλαστικών επαναχρησιμοποιούμενων αποθηκευτικών δοχείων (μπιτονάκια 5 λίτρων), τα οποία θα διαθέσει δωρεάν στους κατοίκους του νησιού ώστε να γνωρίσουν τη χρήση και τα πλεονεκτήματα των μηχανημάτων. Η παραλαβή τους θα γίνεται από τις αντίστοιχες Κοινότητες. 

διαγωνισμοί για τον εξοπλισμό στις παιδικές χαρές του Δήμου Θήρας

Με δυό του αποφάσεις ο Δήμος Θήρας έχει εν εξελίξει δύο ανοιχτούς διαγωνισμούς  με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια οργάνων συνολικής αξίας 69.455,00 ευρώ στις παιδικές χαρές της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Τους όρους των διαγωνισμών μπορείτε να τους δείτε στα εξής λίνκ του προγράμματος “Διαύγεια”.


Υπενθυμίζουμε ότι όλες τις αποφάσεις του Δήμου Θήρας οι δημότες και πολίτες έχουν την δυνατότητα να τις βλέπουν με ημερολογιακή σειρά επιλέγοντας το θέμα που τους ενδιαφέρει και ανοίγοντας το ανάλογο αρχείο στην διεύθυνση του Δήμου Θήρας στο πρόγραμμα «Διαύγεια» http://et.diavgeia.gov.gr/f/thira   

"Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" - νέα ονόματα στην δημοσιότητα

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων από τον συνδυασμό του Γ. Α. Χάλαρη "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" συνεχίζεται, με την ανακοίνωση δέκα ακόμα συμπατριωτών μας που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Με συνέπεια στην αρχική εξαγγελία ότι κάθε εβδομάδα και μέχρι την ολοκλήρωση της λίστας θα δίνονται ονόματα στη δημοσιότητα, ο συνδυασμός προχωρά στην 2η ομάδα υποψηφίων.

Πληροφορίες για τις νέες υποψηφιότητες και βιογραφικά στοιχεία δημοσιεύονται παράλληλα με την δημοσιοποίηση στα τοπικά δίκτυα και ΜΜΕ, στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του συνδυασμού www.santorinienotikiporia.gr . Με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι είναι οι εξής: Βλάχος Μανώλης, Δανασής Μάρκος, Καραμολέγκου Ιωάννα, Κουντούρης Γεώργιος, Πετίνη Μαριάννα, Ρενιέρης Γεώργιος, Ρούσσος Ιωάννης, Ρούσσου Άρτεμης, Ρούσσου Ιωάννα και Τσαντάκη Μαρία.
Συνάντηση των Ομάδων για Πολιτισμό και Παιδεία

Με διαδοχικές συναντήσεις των Ομάδων Δουλειάς, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας συνεχίστηκε ο διάλογος στο Εκλογικό Γραφείο του συνδυασμού "Σαντορίνη Ενωτική Πορεία" αυτή την εβδομάδα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη το απόγευμα, με αρχικές εισηγήσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης των κορυφαίων θεμάτων που θα αποτελέσουν τον κορμό του προγράμματος που έχει αναγγελθεί ότι θα τυπωθεί και θα κυκλοφορήσει το πρώτο 10ημερο του Απρίλη. 

Η Ομάδα Πολιτισμού στην πρώτη της συνάντηση την Τετάρτη 05/03, επεξεργάστηκε το πλάνο του προγράμματος Πολιτισμού, με την παρουσία του Γιώργου Χάλαρη και την ιεράρχηση των θεμάτων, ενώ προχώρησαν και στην καταγραφή των αδυναμιών που παρουσιάζει σήμερα η Σαντορίνη σε Πολιτιστικές βάσεις.

Η Ο.Δ. Πολιτισμού στην προσπάθεια της να διευρύνει το θεματικό περιεχόμενο καλεί όσους καλλιτέχνες και δημιουργούς επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, να επικοινωνήσουν με τον συνδυασμό στο τηλ. 22860 36148 ή να επισκεφθούν τα γραφεία στον Καρτεράδο (απέναντι από το γήπεδο του Πανθηραϊκού). 

αγώνας καλαθοσφαίρισης εφήβων στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του κλειστού γυμναστηρίου Σαντορίνης,

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 08/03/2014 στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Εφήβων στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του Α.Ο. Πάρου. 

νίκη του Α.Ο. Θήρας επί του Πορφύρα (28.2), στις 8.3 ο επόμενος αγώνας με τον Ηλυσιακό

Μια ακόμη σπουδαία νίκη που τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της ανόδου στην Α1 εθνική κατηγορία, κατέκτησε η γυναικεία ομάδα βόλει της Σαντορίνεη Α.Ο. Θήρας στο παιχνίδι της με την ομάδα του Πορφύρα του Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 28.2 στο κλειστό γυμναστήριο Γ. Σαλπέας στον Πειραιά.

Αναλυτικά την περιγραφή του σπουδαίου για τον Α.Ο. Θήρας αγώνα μπορείτε να την διαβάσετε εδώ : http://www.thirasport.gr/volleyball/37-voley/4875-volley

Ο επόμενος κρίσιμος αγώνας του Α.Ο. Θήρας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του για την Α1 κατηγορία (κατηγορία ανεβαίνει μονον η πρώτη βαθμολογικά ομάδα του κάθε ομίλου) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8.3 στις 20.00 με την ομάδα του Ηλυσιακού, στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης. Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.  

πρόγραμμα τοπικού ποδοσφαίρου του ΔΑΠΠΟΣ (9.3)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΔΑΠΠΟΣ,

Στο Δ/Γ Καμάριου την Κυριακή 09 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του ΔΑΠΠΟΣ 2014 με τους εξής αγώνες :

7η Αγωνιστική Πρόγραμμα
13:00 Aετός - Διαγόρας
15:00 Ιλλύρια - Φηροστεφάνι

17:00 Λεμβούχοι - Βουρβούλος  

εκδήλωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας" αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας, (8.3)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σε παγκόσμια κλίμακα στις 8 Μαρτίου, διοργανώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ, 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 στις 11 πμ στο Θόλο του Οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι η "Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας".
Οι εργάτριες στα εργοστάσια της Νέας Υόρκης το 1857 ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση και διεκδίκησαν μαχητικά τα δικαιώματά τους. Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν…
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία – συζήτηση και προβολή ταινίας. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και έκθεση βιβλίου.
Σας περιμένουμε όλους. Γιατί τα δικαιώματα της γυναίκας είναι δικαιώματα όλου του λαού. 

ερασιτεχνικός αλιευτικός σύλλογος Θήρας – ανακοίνωση γενικής συνέλευσης (9.3)

Ο ερασιτεχνικός αλιευτικός σύλλογος Θήρας Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ανακοινώνει στα μέλη του, ότι την Κυριακή 09/03/2014 και ώρα 11:00 θα γίνει Γενική Συνέλευση στο γραφείο του συλλόγου στη Βλυχάδα.

Παρακαλούνται τα μέλη να προσέλθουν για να ενημερωθούν για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τον Σύλλογο μας και την ερασιτεχνική αλιεία γενικότερα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΝΟΜΙΚΟΣ Σ. , Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Σ. 

το πρώτο Ασύρτικο με φυσαλίδες είναι γεγονός!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Santo Wines,

Το διάσημο Ασύρτικο από τον αμπελώνα της Σαντορίνης κάνει παγκόσμια πρεμιέρα ως αφρώδης οίνος. Το SANTO SPARKLING WINE BRUT  MÉTHODE TRADITIONNELLE ανοίγει μια νέα σελίδα για τον Θηραϊκό αμπελώνα αναδεικνύοντας την καινοτομία και τη συνεχή επένδυση της SantoWines τόσο σε επίπεδο οινολογικό, όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και marketing.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Πρόεδρος της SantoWines, κ.Μάρκος Καφούρος, «ο αφρώδης οίνος SANTO αποδεικνύει τον πολυδύναμο χαρακτήρα της ποικιλίας Ασύρτικο, δημιουργεί νέες εμπορικές προοπτικές διεθνώς και ενισχύει στρατηγικά το brand name “Santorini”. Με τον πρώτο αφρώδη οίνο από Ασύρτικο, αυτή η κορυφαία γηγενής ποικιλία αποκτά μια νέα, απογειωτική διάσταση».

Το SANTO SPARKLING,  το πρώτο αφρώδες που παρουσιάζεται από οινοποιείο της Σαντορίνης, είναι το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού με πηγή έμπνευσης το επόμενο βήμα για τον αμπελώνα της Σαντορίνης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Με σεβασμό στην τοπική αμπελοοινική κληρονομιά και με επιχειρηματική καινοτομία, το SANTO SPARKLING ενσωματώνει τις πιο υψηλές προδιαγραφές. Η οινοποίησή του γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, και παρουσιάζεται σε συσκευασία εξαιρετικής αισθητικής. Η παραγωγή του είναι σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του SANTO SPARKLING στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2014 (7-10 Μαρτίου) στο περίπτερο 146.

SANTO SPARKLING WINE BRUT  MÉTHODE TRADITIONNELLE
Διαυγής και κρυστάλλινος, με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, κομψές συνεχείς φυσαλίδες και αναβρασμό μεγάλης διάρκειας. Στη μύτη εκφράζει αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από αρωματικές νότες κηρύθρας και μελιού. Ισορροπημένος και στρογγυλός γευστικά, διαθέτει πολύ καλή οξύτητα που τον καθιστά φρέσκο και ευχάριστο, ενώ χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από μακρά επίγευση.

FOOD AND WINE:
Ιδανικός συνδυασμός για λευκά ντελικάτα ψάρια, sushi, λευκά πουλερικά à la crème. Εξαιρετική πρόταση ως απεριτίφ, αλλά και στο τέλος ενός  γεύματος με ώριμα τυριά.

Η διαδικασία της οινοποίησης από τον οινολόγο της Santo Wines κ. Νίκο Βαρβαρήγο
SANTO SPARKLING WINE BRUT  MÉTHODE TRADITIONNELLE
Αλκοολικός τίτλος  (%vol) 12 , Σάκχαρα (gr/lt)  6,9 Ολική οξύτητα   (gr τρυγικού οξέος /lt)                 6,4    pH  2,91

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρβαρήγου για το SANTO SPARKLING,

«Για την παραγωγή μαζέψαμε πρώιμα σταφύλια από την περιοχή του Πύργου. Αφού τα κρυώσαμε στους 5οC, έγινε η εκχύμωση, ακολούθησε στατική απολάσπωση και μετά την αλκοολική ζύμωση είχαμε έτοιμο τον οίνο βάσης σε προδιαγραφές Καμπανίας, δηλαδή στους 11 αλκοολικούς βαθμούς και pH 2,9. Ακολούθησε  σταθεροποίηση και φιλτράρισμα, και στο διαυγή οίνο προστέθηκε το liqueur de tirage. Εμφιαλώθηκε σε ανθεκτικές φιάλες με πώμα crown, ώστε να γίνει η δεύτερη αλκοολική ζύμωση για τη δημιουργία των φυσαλίδων. Ο αφρώδης οίνος στις φιάλες ωρίμασε 7 μήνες με τις οινολάσπες». 

επιμελητήριο Κυκλάδων – οι Κυκλάδες τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2014 στις “Ημέρες Γαστρονομίας” στο Μουσείο Μπενάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Οι διοργανωτές των «Ημερών Γαστρονομίας», της πρότυπης διοργάνωσης για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τους ανθρώπους της ελληνικής γαστρονομίας που προσελκύει εδώ και δυο χρονιές το ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας, ανακήρυξαν τις Κυκλάδες ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό για το 2014.

Για πρώτη φορά, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάιο στους έλληνες και ξένους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, ένα τόσο αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος γεύσεων και πολιτισμού των Κυκλαδικών νησιών.

Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των Ημερών Γαστρονομίας και ένα παράδειγμα του πώς μια συλλογική προσπάθεια από τοπικούς φορείς, ανθρώπους και κοινότητες δύναται να μετεξελιχθεί σε μια χρήσιμη δυνατότητα για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης.  Για τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας, οι διοργανωτές επέλεξαν ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό, τις Κυκλάδες, ως πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας αλλά και μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα.

Το σύμπλεγμα των Κυκλάδων φιλοξενεί μια εμβληματική  και αντιπροσωπευτική κιβωτό αυθεντικών γεύσεων και εμπειριών  που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του Φεστιβάλ - γαστρονόμους, έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγους, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικούς διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, εκπροσώπους εξαγωγικών δικτύων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του μάρκετινγκ τροφίμων -  στο πιο διάσημο ελληνικό αρχιπέλαγος με  μακραίωνη γαστρονομική παράδοση και σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών παγκοσμίως και διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.  

Λίγα λόγια για τις Ημέρες Γαστρονομίας
Οι Ημέρες Γαστρονομίας, το κορυφαίο Φεστιβάλ γαστρονομίας πολλαπλών ακροατηρίων, παρουσιάζει τον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα που παρέχει πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών, γαστρονομικών προορισμών κ.α.

Το μεγάλο αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πλαισιώνεται από ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων όπως live cooking sessions από διάσημους chefs, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καινοτόμος επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του food new media & technology, διαδρομές γαστρονομικού τουρισμού, branding προϊόντων και υπηρεσιών γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων δημιουργών και γραφείων design, επιτυχημένα μοντέλα συνέργειας, δικτύωσης και εξαγωγών, διαλέξεις για την διαλεκτική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, παρουσιάσεις arte de la table, food styling & photography, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes και workshops,  μουσικές θεματικές βραδιές και mixology - cocktail party nights από βραβευμένους bar-chefs, την παρουσίαση ευρηματικών μαγειρικών συνταγών εμπνευσμένων από δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες, συζητήσεις για το γαστρονομικό σινεμά με τη συμμετοχή δημιουργών και κριτικών κινηματογράφου.

Η έκθεση εκλεκτών τοπικών προϊόντων
Οι Ημέρες Γαστρονομίας, μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού παρέχουν στους παραγωγούς τοπικών προϊόντων ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων εκπροσώπησης, ανάδειξης, προβολής, δικτύωσης μέσα από δυο κεντρικές πλατφόρμες:

Την κύρια έκθεση, όπου πρωταγωνιστεί η «αφρόκρεμα» των τοπικά παραγόμενων προϊόντων
Τις μοναδικές παράλληλες εκδηλώσεις που συνδυάζουν γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμό, καινοτομία και μαγευτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Μια σύλληψη ειδικά σχεδιασμένη για να αναδείξει τους τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι μέσα σε τρεις μέρες δύνανται να γνωριστούν να συναντηθούν και να δικτυωθούν με ανθρώπους, προσωπικότητες και φορείς από διάφορους τομείς οι οποίοι διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η φετινή συμμετοχή επίλεκτων τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες ανεβάζει τον πήχη της έκθεσης υψηλής ποιότητας αντιπροσωπευτικών γεύσεων και προϊόντων με «Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» .  Σε ρόλο «επιμελητών» της έκθεσης οι παραγωγοί των πιο εκλεκτών τοπικών Κυκλαδικών προϊόντων. 

Το ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της έκθεσης, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής των παραγωγών δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος πάνω στη σχέση αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας. Η ευρηματική εικαστική σύνθεση  που κοσμεί τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας και σχεδιάστηκε από βραβευμένο γραφείο design, είναι εμπνευσμένη από την εμπειρία της κυκλαδικής γαστρονομίας.

Η διαδικασία επιλογής τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες είναι ακόμη ανοικτή και οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής σε μια έκθεση με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη και προνόμια για τους τυχερούς που θα συμμετάσχουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεγάλα γαστρονομικά κέντρα του εξωτερικού το αμέσως επόμενο διάστημα και οι συμμετέχοντες παραγωγοί των φετινών Ημερών  Γαστρονομίας έχουν το προνόμιο του first call για τη συμμετοχή τους στη διεθνή εκπροσώπηση που ήδη προετοιμάζεται.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του φετινού Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού σχεδιάζεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και προσωπικότητες ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων:
Εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή την γαστρονομική παράδοση των Κυκλάδων. Συμπεριλαμβάνεται ο κυκλαδικός οίνος και αμπελώνας, η παλέτα των κυκλαδικών τυριών, οι μικρές ζυθοποιίες, τα αρωματικά φυτά και βότανα, η τελετουργική γαστρονομία της περιοχής, βιβλιοπαρουσιάσεις, η κεραμική τέχνη και η αρχιτεκτονική της γαστρονομίας, τα κυκλαδίτικα κοκτέιλ, κ.α. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες και πρεσβευτές της ελληνικής και της κυκλαδικής γαστρονομίας και της οινολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Ντίνα Νικολάου, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η Νταιάνα Κόχυλα, η Μυρσίνη Λαμπράκη, η Μάγια Τσόκλη, o Κώστας Τσίγκας, ο Γιώργος Πίττας, η Θάλεια Τσιχλάκη, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, o Νίκος Σαράντος, ο Βασίλης Ζαχαράκης, ο Πάρις Σιγάλας, ο Γιάννης Γαβαλάς, η Ελένη Μαλούπα, η Γιολάντα Τότσιου, η Μαριάννα Καβρουλάκη, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης κ.α καθώς και σημαντικοί τοπικοί φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, τοπικοί σύλλογοι και παραγωγοί προϊόντων κ.α
Η συμμετοχή διακεκριμένων εστιατορίων από τα νησιά των Κυκλάδων στο πρόγραμμα Chef's in Residenceτων Ημερών Γαστρονομίας στο οποίο μέσα τα live cooking sessions οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις και αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής κουζίνας της ευρύτερης περιοχής.
Η προβολή μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ ανάδειξης της κυκλαδικής γαστρονομίας στο πρόγραμμα τουAthens International Culinary Film Festival των Ημερών Γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο των προγράμματος μεταξύ άλλων θα προβληθεί και το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον σαντορινιό αμπελώνα με τίτλο «Η βάρδια του Πελεκάνου» μια εξαιρετική συμπαραγωγή του Νίκου Μάνεση, το οποίο και θα προλογίσει η σκηνοθέτης της ταινίας Λεία Μπίζνερ ενώ σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ AnimaSyros σχεδιάζεται να προβληθούν animation φιλμ με θέμα τη γεύση .

Στο πλαίσιο του AICFF οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας προσκαλούν έως τις 31 Μαρτίου δημιουργούς και κινηματογραφιστές να υποβάλλουν μικρού μήκους φιλμ γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Για περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα της διοργάνωσης: http://www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html

Η διεξαγωγή ενός θεματικού δια-δραστικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Γαστρονομίας με θέμα το branding προϊόντων της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής των Κυκλάδων με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στόχος του προγράμματος να προσκληθούν οι φοιτητές του Τμήματος να παρουσιάσουν στις Ημέρες Γαστρονομίας την πρόταση τους για την ανάδειξη της Κυκλαδικής Γαστρονομίας η οποία θα προέλθει από έρευνα πάνω στα προϊόντα των Κυκλάδων (αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων θα αναδειχτεί στην Έκθεση των τοπικών παραγωγών από τις Κυκλάδες στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας).

Το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας
Παράλληλα με τον θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού θα πραγματοποιηθεί, το «1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας» με επίκεντρο το πρότυπο δίκτυο Aegean Cuisine, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και με τη συμμετοχή του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου, ως φορείς υλοποίησης, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί  από το πλούσιο δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ καθώς και τις δράσεις γευσιγνωσίας, γευστικών δοκιμών, εκθέσεων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων, τραπεζιών συζήτησης, master classes, live cooking sessions, προβολών κ.α. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκθέτες-παραγωγοί των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων καθώς και τα εστιατόρια-μέλη του δικτύου Aegean Cuisine.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ημερών Γαστρονομίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

εκδήλωση για την ανακήρυξη επίτιμων μελών από την εταιρία Κυκλαδικών μελετών ( 7.3)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Προσκαλείσθε  στην  εορταστική  εκδήλωση για  την   ανακήρυξη ως  Επιτίμων  Μελών  της  Εταιρείας , των  Κυκλαδιτών   Ακαδημαϊκών Αντωνίου Κουνάδη (Νάξος) και  Βασιλείου Σπ. Μαρκεζίνη ( Θήρα),  η οποία  θα  πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή, 7  Μαρτίου  2014  και ώρα 19:00, στη μεγάλη  αίθουσα  τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8).

Οι τιμώμενοι παρεκλήθησαν να αναπτύξουν  από  ένα  θέμα  σχετικό με τις  Κυκλάδες.
Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας.

Ο Πρόεδρος  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡ. ΞΥΠΝΗΤΟΣ ,  Ο Αντιπρόεδρος  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤ. ΚΟΡΡΕΣ,   Ο Γενικός  Γραμματεύς ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤ. ΛΙΓΝΟΣ

συνάντηση Μαχαιρίδη με το προεδρείο του ΕΣΥΝΕ

Συνάντηση με το Προεδρείο του ΕΣΥΝΕ Ν. Α. είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, με θέμα την επιχειρηματικότητα των νέων και τους τρόπους που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να συνδράμει τον Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ ΝΑ, κ. Ραφαήλ Κουδούνης, ενημέρωσε τον  Περιφερειάρχη για τις δραστηριότητες  του Συνδέσμου, που αφορούν τόσο στην στέγαση όσο και  στον εξοπλισμό των γραφείων. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις για την καταγραφή, την ηλεκτρονική δικτύωση και την προβολή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την διοργάνωση συνεδρίων για την νεανική επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε την σημασία της επιχειρηματικότητας των νέων για την τοπική οικονομία και εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας να σταθεί αρωγός στην δράση του ΕΣΥΝΕ Ν. Αιγαίου. Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το προεδρείο του ΕΣΥΝΕ Ν. Αιγαίου ότι η καινοτομία θα αποτελέσει κεντρικό άξονα του Προγράμματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Επίσης συμφωνήθηκε η χαρτογράφηση της οικονομίας των νησιών μας, ώστε να διερευνηθούν οι τομείς στους οποίους μπορούν γρήγορα να αναπτυχτούν επιχειρήσεις. 

τοπικό παράρτημα Π.Ε.Δ. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών

Επιστολή προς τον  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Κων/νο Αρβανιτόπουλο και τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την «Χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θέτω υπόψη σας ξανά, τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της αποστολής από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, της χρηματοδότησης των κατά τόπους σχολικών επιτροπών που είναι υπεύθυνες για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους αναδόχους καθαριστές – καθαρίστριες, στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί στις οργανικές θέσεις.
Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερα χαμηλή, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων. Παρόλα αυτά όμως συνεχίζουν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, έτσι ώστε οι σχολικές μας μονάδες να είναι πάντα καθαρές, προς όφελος των μαθητών και των καθηγητών.
Παράλληλα οι σχολικές μας επιτροπές, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν και τις ανάγκες μισθοδοσίας των καθαριστών / τριών, διότι διαθέτουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους με τους οποίους θα πρέπει να καλύψουν μέρος ουσιαστικά των αναγκών λειτουργίας των σχολείων, (θέρμανση, αγορά υλικών, κλπ) .
Όπως πληροφορούμαστε το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία εκδόθηκε στις 27-1-2014 , η οποία ανέτρεψε τη  μέχρι σήμερα διαδικασία. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και ήδη υπάρχει τροπολογία για το θέμα αυτό.
Παρακαλούμε λοιπόν όπως επιλυθεί το πρόβλημα, το οποίο έχει προκύψει με την όσο δυνατόν πιο σύντομη κατάθεση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε να είναι δυνατή έξι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η συμφωνημένη επιχορήγηση προς τις σχολικές μας επιτροπές, έτσι ώστε κι αυτές να ανταποκριθούν άμεσα στην υλοποίηση των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τους εργαζόμενους καθαριότητας των σχολείων μας.»                                   


Χ. Κόκκινος για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (24.2)

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2014 στη Σύρο, η περιφερειακή αρχή Ν. Αιγαίου επιβεβαίωσε την προχειρότητα και την ασυνεννοησία που τη διέπει.
Δώδεκα (12) προγραμματικές συμβάσεις - μεταξύ αυτών και τροποποιήσεις - της ΠΝΑ με άλλους φορείς δεσμεύουν τη μελλοντική πορεία της Περιφέρειας και δείχνουν την "προχειρότητα" με την οποία η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει την αναπτυξιακή αναγκαιότητα των νησιών μας.
Είναι ενδεικτικό και συγχρόνως λυπηρό, καθώς οι Κυκλάδες διακρίνονται με μηδενικό αριθμό προγραμματικών συμβάσεων, σε αντίθεση με τη Δωδεκάνησο.
Οι δύο (2) διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των δύο Νησιωτικών συμπλεγμάτων της ΠΝΑ και ο επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο κινούνται ο κ. Μαχαιρίδης και οι συνεργάτες του γεννούν ερωτηματικά και αναδεικνύουν τη διγλωσσία τους. Από τη μια μιλούν για ισόρροπη ανάπτυξη Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και από την άλλη πράττουν ακριβώς το αντίθετο.
Η παράταξή μας "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας" ψηφίζει τις προγραμματικές συμβάσεις, με την ελπίδα να υλοποιηθούν...

Όμως, η περιφερειακή αρχή παλινωδεί καθώς της ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι γνωστού τραγουδιού: "άλλα λέω κι άλλα κάνω κι άλλα εννοώ".

Χ. Κόκκινος για την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. (4.3)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση για το 2014 της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Σύρο και στη Ρόδο με τηλεδιάσκεψη.
Η περιφερειακή αρχή συνεχίζει το χορό των παρατάσεων στην υλοποίηση των έργων ενώ αυτά δεν ολοκληρώνονται. Στη σημερινή συνεδρίαση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω παρατάσεις:

1.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: Επισκευή αποθηκών στο κτήριο της πρώην ΥΕΒ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
2.Έγκριση χορήγησης νέας παράτασης προθεσμίας του έργου : «Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς Νήσου Θήρας».
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου : «Επαρχιακή οδός Καμπί – Χαβουνά – Κάτω Μεριά νήσου Κέας».

Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χάλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης κατά τη συζήτηση των παρατάσεων διατύπωσαν την παρατήρηση ότι τα έργα καθυστερούν στην υλοποίησή τους και δίδονται παρατάσεις επί παρατάσεων.
Έπρεπε να ολοκληρωθεί σχεδόν η θητεία της περιφερειακής αρχής για να διαπιστωθεί η ανάγκη αγοράς ακινήτου στην Κω για τη στέγαση των υπηρεσιών της Π.Ν.Α. Ο κ. Μαχαιρίδης το αντιλήφθηκε εβδομήντα πέντε (75) ημέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές... 

συνδυασμός “νέα εποχή για τα νησιά μας” για το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον τουρισμό

Με αφορμή το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον τουρισμό και ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος και τα στελέχη και του Συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» με την παρούσα ανακοίνωση επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεννόηση, συνεργασία, οργανωμένη δράση και επένδυση στην καινοτομία.

•Η περιφερειακή έδρα τουρισμού Αιγαίου είναι στο μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειάς μας στη Ρόδο, στο οποίο από το 2015-2016 θα επαναλειτουργήσει η σχολή ξεναγών.
•Απαιτείται ικανοποιητική στελέχωση των γραφείων του ΕΟΤ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και να αναβαθμιστεί η τουριστική εκπαίδευση με την ΑΣΤΕΡ (Ανωτάτη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου) να ξαναβρίσκει τον παλιό πρωταγωνιστικό της ρόλο.
•Την ίδια ώρα, έχουμε την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου που θα φέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή μας και θα στηρίξει δημοσιονομικά τη χώρα. Για να συμβεί αυτό απαιτείται οργανωμένη δράση και σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Εάν οι διχαστικές «ιαχές», ο φανατισμός και η πόλωση επηρεάσουν την πολιτική ζωή της χώρας και εξάγουμε δυσάρεστες ειδήσεις και πολιτική ανωμαλία (ενόψει μάλιστα των επερχόμενων Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επηρεαστεί αρνητικά και το ευαίσθητο τουριστικό προϊόν.


Σ’ αυτή λοιπόν την κρίσιμη ώρα καλούμαστε όλοι μας να δείξουμε συνέπεια και ωριμότητα. Τα μικροκομματικά και μικροπαραταξιακά παιχνίδια να απομονωθούν. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε:  με οργάνωση και εθνική ενότητα για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα…

αντιπεριφερειάρχης Γ. Πουσσαίος – απάντηση σε αναφορές του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Κατά την προσφιλή του τακτική ο κ. Κόκκινος για μία ακόμη φορά επιδίδεται σε λογικούς ακροβατισμούς και ανακρίβειες, γεγονός που αποδεικνύεται από την πρόσφατη ανακοίνωσή του, σχετικά με την ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.
Θα περιμέναμε από έναν αυτοδιοικητικό  που θέλει πραγματικά να πείσει για την σοβαρότητά του,  ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο και στο έργο της Περιφερειακής Αρχής, που δίνει έναν τεράστιο αγώνα να ανταποκριθεί σ’ αυτά. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ανούσια πυροτεχνήματα, προεκλογικού χαρακτήρα, σχετικά με μια πρωτοβουλία που η υλοποίησή της  ξεκίνησε πριν από μήνες.

Αγγίζουν τη φαιδρότητα τα όσα μηχανεύεται «περί πολιτικής στόχευσης και πολιτικής κερδοσκοπίας» προς άγραν ψήφων ενόψει των περιφερειακών εκλογών και δε θα τον ακολουθήσουμε στο παιχνίδι της προεκλογικής τακτικής με θύμα μια κοινωνική δομή για το στήσιμο της οποίας απαιτήθηκαν μήνες προετοιμασίας, δουλειάς  και συνεργασίας. 

Δηλώνουμε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί σοβαρότητα και αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και  υπενθυμίζουμε ότι το έργο της Περιφερειακής Αρχής ξεκινά από την ανάληψη των καθηκόντων της και ολοκληρώνεται με τη λήξη της θητείας της.
Παραπέμπουμε στις προ μηνών δημοσιοποιημένες προθέσεις μας στα Μ.Μ.Ε καθώς και στα πρακτικά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εκτέθηκαν αναλυτικά οι λόγοι που επιτάσσουν τη δημιουργία μιας τέτοιας κοινωνικής δομής και στις Κυκλάδες. 

Δε θα απολογηθούμε στον κ. Κόκκινο για τις προσπάθειές μας αλλά θα δεχθούμε ότι όλοι μας, Εκκλησία, Περιφέρεια, Δήμος είμαστε υπόλογοι για την πρωτοβουλία μας να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζουμε ότι το  Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου ιδρύθηκε το 2009 επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πέρασε αυτοδίκαια ως δομή στη διάδοχη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και η τροποποίηση του καταστατικού του εγκρίθηκε στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στις 29-8-2013 με την υπ’ αριθμόν124/2013 απόφασή του.
Συνιστούμε λοιπόν στον κ. Κόκκινο «να σταματήσει να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα εκ των υστέρων» και να φαντασιώνεται πολιτικές διεργασίες και τακτικές παλαιάς κοπής. Οι Μαυρογιαλούρικες εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν και καλά θα κάνει να σταματήσει να τις υιοθετεί.
Ας μην άγχεται λοιπόν και ας μην εκτοξεύει ειρωνικά πυρά,  τα  εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου θα γίνουν μετά τις εκλογές και θα χαρούμε να βρίσκεται ανάμεσά μας και να βοηθήσει εθελοντικά τη λειτουργία του.
Ας είναι ευχή και επιδίωξη όλων μας την επομένη ημέρα της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων να μην υπάρχει δικαιούχος τόσο στη Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά.

Χ. Κόκκινος - απάντηση σε ανακοίνωση του κ. Πουσσαίου

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η ειρωνική και ανερμάτιστη απάντηση του κ. Πουσσαίου αλλά και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα στελέχη της απερχόμενης ΠΑΣΟΚικής Περιφερειακής Αρχής (κ. Μαχαιρίδης, κλπ.) κρύβονται, δείχνει την αμηχανία τους.

Η αποχωρούσα Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου προσπαθεί να κρυφτεί και να μεταμφιεστεί. Δυστυχώς για αυτούς οι αποκριές και τα καρναβάλια πέρασαν. Οι μάσκες πέφτουν. Οι πολιτικές των δημοσίων σχέσεων και η προσπάθεια ωραιοποίησης των πάντων δε βρίσκουν ανταπόκριση στην κοινωνία μας. Όσες «επιχορηγήσεις» να κάνουν σε σωματεία και συλλόγους, όσα «κοινωνικά παντοπωλεία» προσπαθήσουν να ανοίξουν προεκλογικά, όσο και αν θέλουν να κερδοσκοπήσουν εκλογικά με τη φτώχεια του κόσμου δεν πρόκειται να απαλείψουν τις ευθύνες τους  - όχι μόνο για την τελευταία  χαμένη τριετία του Ν. Αιγαίου - που βιώσαν οι νησιώτες μας αλλά και για τα 30 (τριάντα) ολόκληρα χρόνια αφού η παρουσία τους στα κοινά έχει πάρει πλέον «καθεστωτικά χαρακτηριστικά». Δεν αντέχουν την κριτική, δεν αντέχουν τη διαφορετική άποψη.

Μου επιτέθηκε  προσωπικά ο αποχωρών Αντιπεριφερειάρχης «αγνοώντας» ότι με ανακοινώσεις τους και άλλες περιφερειακές παρατάξεις τους κατέκριναν για τα προεκλογικά τους τερτίπια.

Τώρα όλοι γνωρίζουν ποιοι έχουν ανεξάρτητο, διεκδικητικό ρόλο και ποιοι διακρίνονται για την εμπάθειά τους, την αναποτελεσματικότητά τους, τις ευθύνες για την υποβάθμιση της ζωής μας και σφυρίζουν αδιάφορα για την κομματική τους προέλευση στην οποία παραμένουν.

Ν. Χρυσόγελος - μήνυμα για τις ευρωεκλογές

Στις 25 Μαΐου 2014 καλούμαστε να εκλέξουμε 21 Έλληνες ευρωβουλευτές για να μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Επίσης, οι 751 συνολικά ευρωβουλευτές από τα 28 κράτη μέλη θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας, καθώς αφορά τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η γεωργία, η αλιεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών, η δικαστική και αστυνομική συνεργασία και πλήθος άλλων πολιτικών. Από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΕΚ συναποφασίζει από κοινού με το Συμβούλιο των Υπουργών για το 85% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η διαδικασία της συναπόφασης αποτελεί το συνήθη τρόπο λήψης των αποφάσεων, τη λεγόμενη "κοινοτική μέθοδο".
Επιπλέον, οι εκλογές για το ΕΚ θα καθορίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η επιλογή για τη θέση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Που θα πάει η Ευρώπη, ποια Ευρώπη θέλουμε τελικά; Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει η ΕΕ την περίοδο 2014-2019; Πώς θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι; Θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ή θα επανέλθουμε σε εθνικούς εγωισμούς και απομονωτισμό; Ποιος θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα; Τι στήριξη θα έχουν οι νέοι; Πώς θα μειωθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες; Τι είδους οικονομία θα έχουμε; Θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η συμμετοχική δημοκρατία ή τα πάντα θα καθορίζονται από λόμπυ συμφερόντων και την ανεξέλεγκτη αγορά; θα υπάρχει διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα αυτά θα εξαρτηθούν σημαντικά από τους πολιτικούς συσχετισμούς στο ΕΚ, την σύνθεση της νέας Κομισιόν αλλά και τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. 

Γ. Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Εργάνη για τον 2.2014

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Φεβρουάριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσετα εξής:

«Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το Φεβρουάριο του 2014, παρουσιάζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα θετικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, αυτό το μήνα οι προσλήψεις ήταν περισσότερες απο τις απολύσεις κατά 19.912 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό κατά 26.309 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 17.788 θέσεις μισθωτής εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης, συνεχίζονται οι οργανωμένες παρεμβάσεις, με την υλοποίηση ολοκληρωμένων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων, καθώς και το συνεπή και αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά εργασίας» 

Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

στην Αθήνα 1200 Ρώσοι πράκτορες και δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανάρτηση (26.2.2014)  της σελίδας :

Ένα σημαντικό τουριστικό γεγονός θα λάβει χώρα στην Αθήνα τον φετινό Απρίλιο.
Από τις 23/04/2014 μέχρι τις 27/04/2014 θα πάρουν μέρος 1200 Ρώσοι Travel Agents και δημοσιογράφοι στο μεγαλύτερο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ FORUM που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους Tour Operators το LABIRINT, σε συνεργασία με το LE GRAND GROUP OF COMPANIES τον σημαντικότερο ταξιδιωτικό όμιλο εισερχόμενου τουρισμού στην Ν.Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, και την AEGEAN.

Μετά την εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κυρίως στην Κρήτη το 2013 υψηλόβαθμα στελέχη του LE GRAND GROUP OF COMPANIES υποστηρίζουν, ότι μετά και από την επιτυχία του FORUM της Αθήνας, η πρωτεύουσα θα γίνει ο επόμενος αγαπημένος προορισμός των Ρώσων επισκεπτών.

Για τον παραπάνω λόγο το LE GRAND GROUP OF COMPANIES επένδυσε στη δημιουργία ενός άνετου και πολυτελούς γραφείου στην Αθήνα, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όχι μόνο στους Ρώσους, αλλά και σε άλλους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος “Le Grand Group of Companies” το 2013 διπλασίασε τις αφίξεις σχεδόν σε όλους τους προορισμούς με πρώτη και καλύτερη την Κρήτη, στην οποία βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου, ξεπερνώντας τους 260.000 επισκέπτες στους 4 προορισμούς.  

ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Έκθεση 100% Hotel Show

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανάρτηση της σελίδας :

Το 100% Hotel Show αποτέλεσε ένα σύγχρονο trade show, που επιχείρησε και πέτυχε να εστιάσει στις ανάγκες του ξενοδόχου και των επαγγελματιών παροχής προϊόντων και υπηρεσιών τουρισμού. Σύμφωνα με τα θετικά σχόλια εκθετών και επισκεπτών, το μέλλον της διοργάνωσης προδιαγράφεται λαμπρό.

Σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχία του 100% Hotel Show αποτέλεσαν η καινοτόμα εκθεσιακή δομή, το πρόγραμμα φιλοξενούμενων επισκεπτών (Hosted Buyers program) και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν. Την έκθεση, που είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ACVB, της ΕΞΑ-ΑΑ, του HAPCO και του HATTA, εγκαινίασε ο γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάκος.

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση το σύνολο των περισσότερων από 110 εκθέτες δήλωσαν ευχαριστημένοι, τόσο από την ποιότητα, όσο και το επαγγελματικό ενδιαφέρον, που έδειξαν οι επισκέπτες. Όλοι δήλωσαν ότι περιμένουν με μεγάλο επαγγελματικό ενδιαφέρον και την επόμενη διοργάνωση, στην οποία χωρίς αμφιβολία θα συμμετάσχουν.

Σοβαρή καινοτομία του 100% Hotel Show αποτέλεσε η εκθεσιακή δομή, που αναπτύχθηκε σε 8 στάδια-βήματα, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην πορεία ανάπτυξης του ξενοδοχειακού/τουριστικού προϊόντος.

To 100% Hotel Show επιχείρησε να δώσει βήμα επικοινωνίας και στους σπουδαστές τόσο προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξαιρετικές εισηγήσεις σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως τις παρουσιάσεις του Rob Davdison, senior lecturer στο Greenwich University στο Λονδίνο.

Το πρώτο θέμα ήταν “Τέσσερις ηλικιακές ομάδες που συνθέτουν την πελατεία των ξενοδοχείων – Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της ομάδας Υ”, καθώς η γεννιά αυτή φαίνεται ότι θα αποτελέσει το κύριο καταναλωτικό κοινό για τα επόμενα 20 χρόνια. Το άλλο θέμα, που παρουσίασε, ήταν “Αποτελεσματική συμμετοχή σε εκθέσεις – αξιολόγηση οικονομικής δαπάνης και καλύτερη αξιοποίηση της”. Αθήνα: Προκλήσεις-Προτάσεις-Προοπτικές Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και το Workshop για την Αθήνα, με τους Αλέξη Γαληνό, δ.σ. της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθήνας (ΕΑΤΑ), Αλέξανδρο Βασιλικό πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργασαρωνικού, Τιμ Ανανιάδη GM Grand Bretagne και King George, και Area Manager Starwood, Ελλάδας & Κύπρου και Αφροδίτης Αρβανίτη, GM NJV Athens Plaza, να αποτελούν το δυναμικό πάνελ της εκδήλωσης.

Η Γαστρονομία ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
O πρώην υπουργός τουρισμού, Nίκος Σκουλάς και ο Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ. Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υπεύθυνος του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό και η Μάγδα Πειστικού αρχισυντάκτρια του Food Service, μίλησαν για τη γαστρονομία και τη σημασία της στη διαφόρφωση ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στην εκδήλωση ηταν χαρακτηριστική η συμμετοχή των παρευρισκόμενων με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις.

Το πλήρες κείμενο καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στην σελίδα : http://money-tourism.blogspot.gr/2014/02/1-100-hotel-show.html  

επιτυχημένη η 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ (2.2014)

Επιτυχημένη και αποδοτική κρίθηκε απ όλους τους συμμετέχοντές της η 3η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2014.

Στην 3η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τον τουρισμό το 2014, πραγματοποιώντας απολογισμό της δράσης του υπουργείου το περυσινό οικονομικό έτος.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του τόνισε ότι το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και συγχρόνως τον κύριο αιμοδότη της απασχόλησης.


Πηγή – πληροφορίες : http://money-tourism.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1907.html  

συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6.3 στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης με αφορμή την επίσκεψη εκπροσώπων των ενδιαφερομένων επενδυτικών σχημάτων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής του.


Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας των Συλλόγων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο Δήμαρχος Θήρας, ο Βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα, καθώς και επικεφαλής και εκπρόσωποι των υποψήφιων συνδυασμών των δημοτικών εκλογών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Θήρας καθώς και μαθητές σχολείων του νησιού.  

επιστολή προς την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου από την παράταξη “πολίτες κόντρα στον καιρό” για συζήτηση του θέματος της ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων του Αιγαίου

Σύμφωνα με την επιστολή της παράταξης “πολίτες κόντρα στον καιρό”,

Κυρία Πρόεδρε,
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επισκέψεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την αρπαγή των 5 αεροδρομίων της Περιφέρειας μας στα κατά τόπους αεροδρόμια.
Ήδη βρισκόμαστε στη β΄ φάση του διαγωνισμού και οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές πολύ σύντομα.

Αυτό το ξεπούλημα συνιστά πλήγμα στην οικονομία της χώρας και στην τοπική οικονομία με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών της Περιφέρειας. Σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή όπως είναι η Περιφέρεια μας, η απώλεια του ελέγχου της λειτουργίας των αεροδρομίων θα βλάψει τα εθνικά συμφέροντα και θα οδηγήσει σε απώλεια ενός ακόμη μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ταυτόχρονα υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό το ξεπούλημα θα ζημιώσει το Δημόσιο και τους πολίτες. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των τελών χρήσης των αεροδρομίων και επομένως την αύξηση των εισιτηρίων. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή για τους επιβάτες αλλά και για τον τουρισμό της περιοχής μας.

Κυρία Πρόεδρε, σας καλούμε να θέσετε το θέμα του ξεπουλήματος των αεροδρομίων της περιοχής μας για συζήτηση στο αμέσως επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παύλος Χρυσαφίδης, Νεκτάριος Σαντορινιός    

κλειστά τα λογιστικά γραφεία της Σαντορίνης στις 7.3 σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου,

Κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Λογιστών Θήρας, τα λογιστικά γραφεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014 ως ένδειξη διαμαρτυρίας στους παράλογους και δυσανάλογους φόρους που στοχεύουν στο κλείσιμο και στον αφανισμό των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα και ώρα 11:00 στον προαύλιο χώρο της Δ.Ο.Υ. Θήρας με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. 

την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σαντορίνης εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θήρας

Την αντίθεσή του καθώς και την υποστήριξη από πλευράς του των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 12.00 στον χώρο του αεροδρομίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σαντορίνης, αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή του (4.3.2014) το δημοτικό συμβούλιο της Σαντορίνης.

Η απόφαση πάρθηκε εν όψει της πρώτης επιτόπιας αξιολόγησης από πλευράς εκπροσώπων των ενδιαφερομένων εταιριών - σχημάτων να αναλάβουν την λειτουργία και διαχείριση του αεροδρομίου της Σαντορίνης, το οποίο είναι ενταγμένο στο “πακέτο” των επτά αεροδρομίων του Αιγαίου που βρίσκονται σε αυτές τις διαδικασίες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, η εν λόγο επίσκεψη – αξιολόγηση εντάσσεται στην δεύτερη φάση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης να είναι ενταγμένο στο πακέτο των 7 αεροδρομίων του Αιγαίου, μεταξύ των Pόδου, Kω, Σάμου, Mυτιλήνης, Mυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου, που το συγκροτούν. 

ΕΛΜΕ Θήρας – ανακοίνωση 3ωρης στάσης εργασίας για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας, εκφράζει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη εκποίηση του αεροδρομίου. Μετά τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας, οι μνημονιακές πολιτικές επιβάλουν το ξεπούλημα των αεροδρομίων της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 6 Μαρτίου και ώρα 11 - 2,  με σκοπό τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαμαρτυρία των πολιτών της Θήρας στο χώρο του αεροδρομίου στις 12.30 το μεσημέρι.


Από το ΔΣ της ΕΛΜΕ

ΕΠΑΜ Θήρας – ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο υπουργός που ξεπούλησε την Ολυμπιακή Αεροπορία, Κωστής Χατζηδάκης ακολουθώντας πιστά τις δεσμεύσεις της κατοχικής κυβέρνησης ξεκίνησε από το 2013 την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Σαντορίνης. Το έργο του το συνεχίζει ο πολιτικός που δεν είχε διαβάσει, αλλά ψήφισε, το 1ο Μνημόνιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το αεροδρόμιο μας, που χρησιμοποιείται και από τη Πολεμική Αεροπορία, θα μπει σε μια ομάδα περιφερειακών αεροδρομίων μαζί με τα αεροδρόμια της  Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου και Σκιάθου και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου ώστε να δημιουργηθεί ένα “ελκυστικό” πακέτο για υποψήφιους επενδυτές-αρπακτικά. Τέτοιοι υποψήφιοι «επενδυτές» θα μεταβούν την Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 στη Σαντορίνη ώστε να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μας και να αποφασίσουν αν θα το αγοράσουν.

Η τιμή πώλησης του αεροδρομίου θα είναι άγνωστη, τουλάχιστον μέχρι να πάρει ο ελληνικός λαός τη χώρα στα χέρια του, μιας και τα πρακτικά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει μεταβιβαστεί από το Μάρτιο του 2012 ΟΛΗ η περιουσία του δημοσίου, κρατούνται μυστικά. Αυτά, όμως που είναι γνωστά είναι τα έσοδα του αεροδρομίου μας τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω:

Έτος 2010
Αφίξεις: 343.299, Αναχωρήσεις: 378.856
Έσοδα: 378.856x12€/άτομο= 4.546.272€
Έτος 2011
Αφίξεις: 375.635, Αναχωρήσεις: 409.912
Έσοδα: 409.912x12€/άτομο= 4.918.944€
Έτος 2012
Αφίξεις: 367.057, Αναχωρήσεις: 396.482
Έσοδα: 396.482x12€/άτομο= 4.757.784€

*τα 12€/άτομο αναφέρονται στο φόρο επιβάτη που υπολογίζεται στο εισιτήριο και εισπράττεται από το αεροδρόμιο αναχώρησης.

Πηγή: www.hcaa.gr 

Για τρία (3) μόνο έτη, λοιπόν, τα έσοδα του αεροδρομίου Σαντορίνης ήταν 14,2 εκατομμύρια ευρώ περίπου, δίχως να υπολογίζουμε τα έσοδα από τις ενοικιάσεις καταστημάτων και γραφείων στη περιοχή του αεροδρομίου.

Οι τωρινοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα χρησιμοποιηθούν για ένα (1) χρόνο από τον ιδιώτη ως εκπαιδευτές του νέου προσωπικού των αεροδρομίων. Όσοι από αυτούς δεν θα έχουν απολυθεί ή μεταταχθεί, θα αναλάβουν ελεγκτικό ρόλο σε μια νέα ΥΠΑ που θα δημιουργηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τη μισθοδοσία αυτών των υπαλλήλων θα συνεχίσει να τη καλύπτει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Επιπλέον, στον ιδιώτη που θα πουληθεί το αεροδρόμιο, θα παραχωρηθούν μεταξύ άλλων :

Α) Οι Κανόνες Ελληνικού Δημοσίου (Πρότυπα Ασφάλειας και Προστασίας, κατάσταση ανάγκης και άμυνα).
Β) Η διαδικασία ρύθμισης τελών αεροδρομίου.
Γ) Ο εξοπλισμός Αεροναυτιλίας του αεροδρομίου.
Δ) Η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Σαντορίνης με ότι αυτό συνεπάγεται στο νησί μας.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ, σε τιμή άγνωστη, το τόπο μας, τους εργαζομένους, την ασφάλεια του νησιού μας. Και το κάνουν με πρόσχημα ότι ο ιδιώτης θα αναπτύξει το αεροδρόμιο και ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

Δεν γνωρίζουν, τα νεοφιλελεύθερα σαΐνια, ότι στο μοναδικό αεροδρόμιο που ανήκει σε ιδιώτη, δηλαδή στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η κίνηση επιβατών φθίνει χρόνο με το χρόνο; Δεν γνωρίζουν ότι ιδιώτης θα επιβάλει τέλη χρήσης αερολιμένα κάνοντας ασύμφορο το αεροδρόμιο Σαντορίνης στα τσάρτερ μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις αφίξεις τους; Δεν γνωρίζουν ότι θα αυξηθούν οι φόροι ανά επιβάτη ώστε πολλοί τουρίστες να προτιμούν προορισμούς με φθηνότερο εισιτήριο από τη Σαντορίνη; Δεν γνωρίζουν ότι ο ιδιώτης θα μας χρεώνει για το πάρκινγκ στο αεροδρόμιο και για τη μεταφορά αποσκευών κάνοντας το ασύμφορο για εμάς τους Σαντορινιούς;

Το θέμα είναι ότι τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά απλά εκτελούν εντολές. Σκοπεύουν να ξεπουλήσουν τους πυλώνες της οικονομίας μας, στους οποίους ανήκουν και οι αερομεταφορές ώστε η ανάπτυξη της χώρας μας και η ευημερία του ελληνικού λαού να εξαρτάται από ιδιωτικά συμφέροντα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι:
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ;
Ή ΘΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ;
 ΌΛΟΙ την Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 στις 12:00 στο αεροδρόμιο να φωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ “ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ!”


Θήρα, 04/03/2014, Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ)

πρώτη επιτόπια αξιολόγηση για τον κρατικό αερολιμένα Σαντορίνης

Την Πέμπτη 6/3 στις 12.00 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη επιτόπια αξιολόγηση από πλευράς εκπροσώπων των ενδιαφερομένων εταιριών να αναλάβουν την λειτουργία και διαχείριση των κρατικών αεροδρομίων, σε ότι αφορά το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο είναι ενταγμένο στο “πακέτο” των επτά αεροδρομίων του Αιγαίου που βρίσκονται σε αυτές τις διαδικασίες.

Ενστάσεις  και διαμαρτυρίες ως προς την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων έχουν εκφραστεί και πραγματοποιηθεί από συλλόγους εργαζομένων σε αρκετές περιοχές και περιπτώσεις στην χώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διαμαρτυρίες για το γεγονός αναμένεται να υπάρξουν και στην Σαντορίνη.

Από τις χαρακτηριστικότερες πρόσφατες είναι η περίπτωση του αεροδρομίου των Χανίων, στις διαμαρτυρίες κατά της αποκρατικοποίησής του οποίου συμμετείχε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
www.enet.gr/?i=news.el.article&id=418098

Ενώ, σχετικά με το αεροδρόμιο των Χανίων, “παράλογη και παράνομη” χαρακτήρισε την  ιδιωτικοποίησή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, σε ερώτηση που κατέθεσε (4.3) στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον επίτροπο Όλι Ρεν, ο Κρίτων Αρσένης επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο κέρδη που υπερβαίνουν ετησίως τα 10 εκ. ευρώ. Τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα χαρίσει στον ιδιώτη και νέο ιδιοκτήτη, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, παρέχοντάς του αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αεροδρομίων της χώρας, παραβιάζοντας τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1083/2006.


Την πλήρη δήλωση για το θέμα του κ. Αρσένη μπορείτε να την δείτε εδώ : http://kritonarsenis.gr/actions/view/140304-dt-xania 

η Θήρα ....στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών από το καλλιστορώντας …

Ένα ολοκαίνουργιο (6.3.2014) “tag” στα φωτογραφικά λευκώματα της όμορφης σελίδας “καλλιστορώντας” που αναφέρεται σε θέματα σχετικά με το παρελθόν αλλά και το παρόν της Σαντορίνης, προστέθηκε την Πέμπτη 6.3 στην σελίδα της στο facebook.

Στο νέο αυτό φωτογραφικό άλμπουμ οι επισκέπτες του μπορούν να δουν μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα περιοχών της Σαντορίνης που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Σύντομα, το φωτογραφικό λεύκωμα αναμένεται να πλουτίσουν πληροφορίες για κάθε εύρημα ξεχωριστά..

Το άλμπουμ μπορείτε να το δείτε στην διεύθυνση : https://www.facebook.com/kallistorwntas/media_set?set=a.688897564505738.1073741830.100001565022618&type=1  

μηνιαία (2.2014) δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη για το έργο των Αρχών, συνεχίζει να δημοσιεύει συνολικά στοιχεία συλλήψεων, εξιχνιάσεων, εξαρθρώσεων και κατασχέσεων, ανά μήνα.

Κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2014, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Αστυνομικές Διευθύνσεις Κυκλάδων, Α' και Β' Δωδεκανήσου):

Συνελήφθησαν συνολικά (348) άτομα, εξιχνιάσθηκαν μεταξύ άλλων (105) υποθέσεις, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, όπλων, πλαστών χαρτονομισμάτων, ειδών παραεμπορίου και λαθρεμπορίου ενώ βρέθηκαν και 9 κλεμμένα μεταφορικά μέσα.  

Αξίζει να αναφερθεί οτι στις ανακοινώσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρονται αναλυτικά οι παραπάνω περιπτώσεις παραβατικότητας καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από τις υπηρεσίες της. 

ΓΑΔΠΝΑ – μηνιαίος (2.2014) απολογισμός στα θέματα oδικής ασφάλειας. μείωση καταγράφεται τον 2.2014 στα τροχαία ατυχήματα και τους παθόντες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
Η ΓΑΔΠΝΑ δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου του 2014, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά - αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Φεβρουάριο 2014 σημειώθηκαν 6 λιγότερα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (6 το 2014 έναντι 12 το 2013).

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών το μήνα Φεβρουάριο 2014 καταγράφηκαν 8 λιγότεροι  παθόντες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (8 το 2014 έναντι 16 το 2013).
Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού, και η παραβίαση της προτεραιότητας.

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Φεβρουάριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν (9.485) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (214) παραβάσεις με τις περισσότερες να αφορούν την οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους, την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού και την οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας

Για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι, το μήνα Φεβρουάριο του 2014 συγκροτήθηκαν (60) κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (1.014) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (58) παραβάσεις.
Επίσης από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, (546) αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν (37) παραβάσεις.


Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Ν. Συρμαλένιος - τραγική υποστελέχωση στην Αστυνομία των Κυκλάδων - παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής

«Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο, στο οποίο  δεν λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, παρότι έχει ψηφιστεί από ευρωπαϊκές συνθήκες και αναφέρεται και στο Σύνταγμα», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του τα υπομνήματα που έχει καταθέσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, τα οποία εμείς έχουμε καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή από τις 21.01.2014.

Η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων ανέρχεται στο 41% επί των οργανικών θέσεων.  Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς και δραματικά λόγω των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν απαγόρευση στις προσλήψεις, καθώς και με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις. Ωστόσο, πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων  είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, που ο πληθυσμός ορισμένων εξ αυτών αυξάνεται κατακόρυφα την τουριστική περίοδο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει καταργήσει τη δημοτική αστυνομία, αλλά και την τουριστική αστυνομία.

Θα αναφέρω τις ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού  σε μερικά μόνο νησιά, που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί: Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, ελλείψεις σε ποσοστό 32%, Τουριστική Αστυνομία Μυκόνου, ποσοστό 75%,  Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ποσοστό 35%, Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, ποσοστό 41%, Αστυνομικό Τμήμα Κέας  50%, Πάρου 33%, Ίου 53%, Ερμούπολης Σύρου 60%, Μήλου 53%, Άνδρου 42%, Υδρούσας Άνδρου 50%.

Σε παλαιότερη απάντησή του, ο υπουργός ανέφερε ότι τα κενά καλύπτονται με δόκιμους αστυνομικούς, όμως αυτό δεν ισχύει γιατί γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο ρόλος αυτών των αστυνομικών είναι καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην περιοχή των Κυκλάδων, όμως επειδή το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2007 υπήρχε Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση  τμημάτων ασφαλείας, εκτός από τη Σύρο, στη Νάξο, Σαντορίνη και Μύκονο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε.

Θα ήθελα, κλείνοντας για το θέμα της νησιωτικότητας, να αναφέρω ένα στοιχείο: Η μεταφορά δεκάδων αστυνομικών από τη Σύρο και άλλα νησιά στη Νάξο μέσω Πειραιά για την επιτήρηση του αγώνα Παναξιακού-ΑΕΚ και η διαμονή τους  στο νησί στοίχησε στο ελληνικό δημόσιο 9.500 ευρώ.  Μετά αναζητά η κυβέρνηση τα αίτια της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος αλλού, ενώ υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, με απλή λογική.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι με τη κατάργηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά νομό ενισχύετε τη γραφειοκρατία. Στο Νότιο Αιγαίο καταργείτε τις διευθύνσεις ανά νομό (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και τις εντάσσετε σε μια υπερ-διεύθυνση μαζί με την Κρήτη. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα την αργή διεκπεραίωση των υποθέσεων και την υπερσυγκέντρωση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.


Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στο link: http://youtu.be/OuedP1MHOBs  

http://hotelsline.com / μια νέα ελληνική πρόταση για την επιλογή των διακοπών σας

Μια νέα ελληνικής έμπνευσης και παραγωγής πρόταση για την επιλογή των διακοπών και των αποδράσεών σας στην Ελλάδα και όχι μόνο αποτελεί η ολοκαίνουργια σελίδα http://hotelsline.com
Πρόκειται για ένα νέο και εντυπωσιακό site με μοντέρνα και χρηστική δομή που παρέχει στους χρήστες και επισκέπτες του την δυνατότητα με ένα κλίκ να αξιοποιήσουν εύκολα τις υπηρεσίες και πληροφορίες της σελίδας.

Η σελίδα διαθέτει εύκολο search, θεματικά αφιερώματα, αξιόπιστες πληροφορίες, προσφορές διαμονής, πακέτα διαμονής, προτάσεις διακοπών, προτάσεις διασκέδασης, παρουσιάσεις καταλυμάτων, διαδρομές – χάρτες κ.α. ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει σύστημα κρατήσεων της σελίδας για οικονομικότερες και ασφαλέστερες κρατήσεις.


Αυτό το διάστημα μάλιστα στην σελίδα υπάρχουν προτάσεις, ιδέες και προσφορές για τις Πασχαλινές αποδράσεις σε όλη την Ελλάδα.  

www.SantoriniGreece.tv ένα νέο διαδικτυακό κανάλι για την προβολή της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα των δημιουργών του,

To www.santorinigreece.tv  θα είναι ένα Διεθνές Πολυγλωσσικό Διαδικτυακό Φωτογραφικό και Βιντεογραφικό Κανάλι, το οποίο θα προωθεί και θα προβάλει την εικόνα της Σαντορίνης και των τουριστικών επιχειρήσεων της Σαντορίνης, στις αγορές του Εξωτερικού.

Το νέο media project αναμένεται να είναι έτοιμο σε beta έκδοση στις 25 Μάιου.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της πλατφόρμας, σκοπός της προσπάθειας είναι η προβολή μιας νέας διαφορετικής όψης… του πιο διάσημου νησιού στον κόσμο!


η καθαρά Δευτέρα στην Αμοργό…

Μεγάλη και έντονη δραστηριότητα επεκράτησε στην Αμοργό το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας.
Αρχίζοντας από το καρναβάλι των Καταπόλων το Σάββατο, ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε την ενθουσιώδη νεολαία της Αμοργού να τηρήσει το έθιμο. Με την παραχώρηση του γκαράζ της Blue Star Ferries που βρισκόταν στο απάνεμο λιμάνι των Καταπόλων, παρέλασαν όλες οι ομάδες του καρναβαλιού με πολύ κέφι και πολύ χορό.

Η Κυριακή της Τυρινής, είναι ημέρα μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων στην Αιγιάλη. Στα δυο όμορφα χωριά της, στην Λαγκάδα και στα Θολάρια, αναβιώνει το έθιμο του "Καπετάνιου".
Θολάρια: Το πρωί, ξεκινούν όλοι οι νέοι του χωριού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους, με βιολιά και λαούτα και πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου απέναντι από το χωριό. Εκεί, γίνεται φαγοπότι και χορός, με πολλά τραγούδια, γραμμένα ειδικά για την περίπτωση. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ρίχνει το γιλέκο του  και όποιος το πιάσει, ντύνεται καπετάνιος. Τον ανεβάζουν σε άλογο στολισμένο, και η πομπή ξεκινά για την επιστροφή στο χωριό.
Μπροστά από τον καπετάνιο, προπορεύεται ο "Μπαιρακτάρης", ο οποίος κρατά ένα κοντάρι, που στην κορυφή έχει ένα ψωμί, ένα τυρί και ένα χταπόδι.
Το ψωμί και το τυρί συμβολίζουν την τυρινή εβδομάδα, ενώ το χταπόδι συμβολίζει την νηστεία που αρχίζει την επομένη.

Στην είσοδο του χωριού,  περιμένουν όλες οι κοπέλες του χωριού, ντυμένες στις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τους.  Η πομπή μεγαλώνει, και όλοι μαζί μπαίνουν στο χωριό και γυρίζουν όλα τα σοκάκια, περνώντας μπροστά από τα σπίτια, τραγουδώντας. Καταλήγουν στην πλατεία της εκκλησίας, όπου ο καπετάνιος επιλέγει την καπετάνισσα, και αρχίζει το γλέντι, με χορό και τραγούδι, που συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ. Οι γυναίκες του χωριού, έχουν ετοιμάσει πλούσια φαγητά, όπως τηγανιτά ψάρια, χορτόπιτες, τυρόπιτες, ζυμωτό ψωμί, λαδοτύρι Αμοργιανό, λουκουμάδες, Ρέει μπόλικο κρασί κόκκινο γλυκό για τις γυναίκες, ρετσίνα ή λευκό για τους άνδρες, τσίπουρο  και ψημένη ρακή, που βοηθούν να ανάψει το κέφι και το γλέντι στα ύψη.
Η ίδια διαδικασία εξελίσσεται και στην Λαγκάδα. Εκεί, η πομπή με τον Καπετάνιο, ξεκινά από την Απανωχωριανή, μια όμορφη εκκλησία, διανύοντας μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Καλή σαρακοστή!

Κείμενο : Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Owner & CEO at Aegialis Hotel & Spa - Aegialis Tours Aegiali - Amorgos Island 84008 - Greece

η Ελλάδα και η Π.Ν.Α. στην ΙΤΒ 2014

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανάρτηση της σελίδας :

Τους 2,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες "βλέπει" μετά από αρκετά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός για το 2014.
Όλα τα μηνύματα από την Διεθνή Εκθεση τουρισμού του Βερολίνου ITB, που ξεκίνησε επισήμως, βάσει των στοιχείων από τις προκρατήσεις, δείχνουν αύξηση άνω του 10% για την φετινή τουριστική περίοδο.

Στην Κρήτη η περυσινή μεγάλη άνοδος κατά 18% (3.340.000 αφίξεις) αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 με αύξηση 10%, με τις αφίξεις των Γερμανών τουριστών να αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000. Όπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιωνή "στόχος μας πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους μήνες του φθινόπωρου και της Άνοιξης. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμεύσει για την φετινή τουριστική περίοδο 10 εκατ. Ευρώ για την συντήρηση των υποδομών του νησιού".

Καλύτερα από πέρυσι αναμένεται να κινηθεί η γερμανική αγορά και προς την Ρόδο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ροδιακού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπο Παλογιαννίδη, ο οποίος, με τη σειρά του τονίζει  ότι η σημαντική αύξηση των προκρατήσεων στον τουρισμό έχει να κάνει και με την επιδίωξη των μεγαλων τουριστικών οργανισμών να γεμίσουν τα ξενοδοχεία με την έκπτωση που ισχύει για τις κρατήσεις που γίνονται τον χειμώνα. Ο ίδιος εκφράζει φόβους για την επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό από την ρωσοουκρανική κρίση, καθώς η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου κάνει ακριβό τον ελληνικό προορισμό. Σημειώνεται ότι το 2013 μόνο η Ρόδος δέχτηκε περι τους 280.000 Ρώσους τουρίστες και 25.000 Ουκρανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαντορίνη με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Μανώλη Καραμολέγκο να κάνει λόγο για αύξηση κάτα 20% των προκρατήσεων από την Μεγάλη Βρετανία (λόγω των δύο νέων πτήσεων εβδομαδιαίως που έχει καθιερώσει η British Airways) και 40% απο την Αυστρία.

Σκανδιναβία, Γαλλία και Αυστρία αναμένεται να κινηθούν με διψήφιο ποσοστό ανόδου προς την Νάξο, με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νησιού Ιωάννη Μαργαρίτη να προσδοκά αύξηση των ποσοστών στις αφίξεις τουριστών και απο την Γερμανία.

Στην ΙΤΒ στο Βερολίνο, συμμετέχουν φέτος 10.150 εκθέτες από 189 χώρες και οι πρώτες έρευνες που άρχισαν να βγαίνουν προδιαγράφουν μία πολύ καλή χρονιά για τη γερμανική τουριστική αγορά.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 σύμφωνα με την GfK, οι Γερμανοί είχαν ήδη καταβάλει στα γραφεία ταξιδίων, για τις θερινές διακοπές τους (Μάιο-Οκτώβριο 2014), το ποσό των 4,4 δισ. Ευρώ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, η αύξηση ανέρχεται σε 345 εκατ. Ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία αύξηση 8%. Αύξηση σημείωσαν επίσης και οι πωλήσεις ταξιδίων μέσω του διαδικτύου, της τάξης του 11%.

Για την Ελλάδα είναι  καθολική η παραδοχή ότι θα πρωταγωνιστεί στις πρώτες αναφορές για τις εξελίξεις του 2014 και στις συζητήσεις που γίνονται στην ITB.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του ινστιτούτου ερευνών GfK, τονίζεται ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Γερμανών. Η Ελλάδα ήδη από το προηγούμενο έτος, ανέκαμψε από την ύφεση του 2012. Τα δε μέχρι τώρα στοιχεία προδικάζουν για το τρέχον έτος ένα “λαμπρό comeback”, έκφραση που αναπαράγεται και αναμεταδίδεται στην πλειονότητα των γερμανικών και διεθνών media.

Η αύξηση των πωλήσεων για ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα ταξιδιωτικά γραφεία, σύμφωνα με την GfK, ανέρχεται σχεδόν σε 52 %.
Επομένως, η Ελλάδα επανέρχεται, όσον αφορά τις πωλήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία την τρίτη θέση μετά την Ισπανία και την Τουρκία. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι διανύουμε μία χρονιά κατά την οποία ο κύριος όγκος των κρατήσεων πραγματοποιείται αρκετά νωρίς - εξ’ ου και οι παραινέσεις των tour operators να μην καθυστερήσουν να κάνουν κρατήσεις όσοι Γερμανοί θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα - και πως το ποσοστό αύξησης που μπορεί να δούμε στο κλείσιμο της περιόδου για Ελλάδα, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις στη χώρα ή στον διεθνή περίγυρο, θα είναι γύρω στο 10%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπ. Τουρισμού κατά την διάρκεια της έκθεσης,
 «Τα μηνύματα για την Ελλάδα το 2014 είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι μετά το 2013 που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τη γερμανική αγορά που είναι άλλωστε η πρώτη και μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Βλέπουμε ότι πάμε για μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χώρα μας φέτος και δουλεύουμε για να έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το 2014 θα είναι καθοριστική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Eστιάζουμε στο ότι η Ελλάδα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, για αυτό και επενδύουμε πολύ στο ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Ελληνογερμανική συμφωνία για Τουρισμό Υγείας
Συμφωνία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας για άτομα που χρήζουν περίθαλψης καθώς και αυτά της τρίτης ηλικίας, υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη με το γερμανό υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Joachim Fuchtel, στο πλαίσιο της συμμέτοχης της Ελλάδας στην ΙΤΒ Βerlin. Όπως τονίζεται στη συμφωνία, η συνεργασία αυτή πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς και θα προσφέρει δυνατότητες απασχόλησης εκτός τουριστικής σεζόν. Το πρόγραμμα, που αφορά τη συνεργασία στον ιατρικό τουρισμό, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στη Ρόδο.

Σε ότι αφορά την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι παρούσα για ακόμη μια φορά φιλοξενώντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό νησιών και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή προβολή τους.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας παρουσιάζονται τα νησιά της Πάρου, της Αντιπάρου, της Σαντορίνης, της Μήλου, Μυκόνου, της Νάξου, της Τήνου, της Άνδρου, της Φολεγάνδρου, της Ανάφης, της Καρπάθου, της Αστυπάλαιας και της Λέρου.
Παρούσα είναι και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κα Φτακλάκη, η οποία θα συμμετέχει σε σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων με σκοπό την ενδυνάμωση της παρουσίας του Νοτίου Αιγαίου στη γερμανική τουριστική αγορά.


Το πλήρες κείμενο καθώς και φωτογραφίες από την έκθεση μπορείτε να δείτε στην σελίδα : http://money-tourism.blogspot.gr/2014/03/2014.html

η Ελλάδα και η Π.Ν.Α. στην ΒΙΤ 2014

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανάρτηση (25.2.2014)  της σελίδας :

Πρωταγωνιστική ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΒΙΤ 2014 που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, έως το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.

Με περίπτερο υψηλής αισθητικής και εμβαδού 96 τ.μ. η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτέλεσε τον πυρήνα της ελληνικής συμμετοχής, φιλοξενώντας τα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Καρπάθου, της Αστυπάλαιας, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Τήνου, της Άνδρου, της Φολεγάνδρου, της Κύθνου, της Αντιπάρου και της Σίφνου. «Με την πρωτοβουλία αυτή, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προσπάθησε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των Ιταλών ταξιδιωτών για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα» επισημαίνει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ελευθερία Φτακλάκη.

Ταυτόχρονα με την προσέγγιση των επαγγελματιών του τουρισμού, προγραμματίστηκαν συναντήσεις με δημοσιογράφους έγκριτων μέσων της Ιταλίας, με στόχο τον σχεδιασμό δημοσιογραφικών ταξιδιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εκπροσώπησε θεσμικά ο Περιφερειακός σύμβουλος Κέας και Κύθνου, κ. Αντώνης Κοκιασμένος, με την παρουσία σε οργανωτικό του προϊσταμένου του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Πασχαλίδη.

Το πλήρες κείμενο καθώς και φωτογραφίες από την έκθεση μπορείτε να δείτε στην σελίδα :

σημαντικές δράσεις του ΕΟΤ Γερμανίας στο πλαίσιο της ΙΤΒ 2014

Σύμφωνα με κείμενο και την ανάρτηση της σελίδας :

Μια σειρά σημαντικών και στοχευμένων δράσεων πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενόψη και της διεθνούς εκθέσεως τουρισμού ΙΤΒ.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε σε εκδήλωση στο Αννόβερο, με τίτλο  "Ελλάδα καλεσμένη- μια βραδιά με φίλους", που πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Στόχος της  εκδήλωσης ήταν η γνωριμία με την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών Κάτω Σαξωνίας, την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, την Περιφέρεια Αννοβέρου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αννοβέρου και το Δημοτικό Κινηματογράφο της πόλης.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ήτοι ο Πρόεδρος Περιφέρειας του Αννόβερου, κ. Hauke Jagau, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας, κα Birgit Honé καθώς και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών Κάτω Σαξωνίας, Δρ. Heinrich Wilhelm Klopp είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας, παρουσίασε τη στρατηγική μας πολιτική, θέτοντας την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη νέων προορισμών ως άξονες μείζονος σημασίας.

Το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας και ο Τ.Ο. Thomas Cook GmbH έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή fam trips στους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς των Γερμανών.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν επτά συνολικά ταξίδια σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, στα οποία θα συμμετάσχουν 140 εκπρόσωποι εξειδικευμένων ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας. Με τη συνεργασία και την υποστήριξη των κατά τόπους Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. και των λοιπών φορέων τουρισμού καταβάλλεται προσπάθεια για την άριστη φιλοξενία των επισκεπτών και την αποτελεσματικότερη δυνατή επίτευξη των στόχων των ταξιδίων αυτών. Η πραγματοποίησή τους κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο εντάσσεται στο πλαίσιο μίας εκ των σημαντικότερων επιδιώξεων της τουριστικής στρατηγικής μας, ήτοι την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Συμμετοχή του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Γερμανίας σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοσιογράφων Αμβούργου
Στο πιο σημαντικό κοσμικό γεγονός της Βόρειας Γερμανίας, στον 65ο ετήσιο χορό των Δημοσιογράφων Αμβούργου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014, συμμετείχε, μετά από σχετική πρόσκληση, το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας.
Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Μ.Μ.Ε., γνωστά ονόματα από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή, προκειμένου να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος. Κορυφαίο γεγονός της εορταστικής βραδιάς αποτελεί παραδοσιακά η μεγάλη λαχειοφόρος αγορά.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα του Ε.Ο.Τ. Γερμανίας, προσέφερε τετραήμερη φιλοξενία για δύο άτομα σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η προσφορά αυτή συγκατελέγη μεταξύ των 10 σημαντικότερων χορηγιών επί συνόλου 300 και κοινοποιήθηκε, με φωτογραφία και πληροφορίες για την Αθήνα, στο εορταστικό πολυσέλιδο έντυπο-πρόγραμμα, το οποίο έλαβαν όλοι οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι καθώς και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. 

ΣΕΤΕ : Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός το 2014

Σύμφωνα με ρεπορτάζ και ανάρτηση της σελίδας http://www.capital.gr/News.asp?id=1965717

Ο τουρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος αντιστοιχεί στο περίπου ένα έκτο της οικονομίας, αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη χώρα που υπέστη πλήγμα από έξι χρόνια ύφεσης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι προβλέψεις εμφανίζουν ότι το 2014 θα είναι άλλο ένα έτος-ρεκόρ», δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Περίπου 18,5 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος, σε σχέση με τους 17,9 εκατομμύρια το 2013, αποφέροντας 13 δισ. ευρώ σε έσοδα, δήλωσε. «Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές και οι νέες αγορές, εμφανίζουν θετικά, ενθαρρυντικά σημάδια».

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Α. Ανδρεάδη που εστάλησαν μέσω email στο Bloomberg, εάν η Ελλάδα ξεπεράσει το στόχο των 24 εκατ. επισκεπτών μέχρι το 2021, θα προσθέσει άλλες 9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ ενώ θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας.

Ο τουρισμός το 2012 αντιστοιχούσε στο 16,4% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εργάζονται στον κλάδο μέχρι το 202, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ. Ο Α. Ανδρεάδης δήλωσε ακόμη ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τον τουρισμό βασίζονται στις εκτιμήσεις για πολιτική και μακροοικονομική βελτίωση στη χώρα.
«Η πολιτική σταθερότητα εντός της Ελλάδας και η επίτευξη των υπόλοιπων εθνικών μας στόχων, θα εξασφαλίσουν ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν και θα υπερβληθούν», δήλωσε. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επίσης να επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ ετησίως, κυρίως σε υποδομές, πρόσθεσε.


Πηγή: www.capital.gr