Σάββατο, Αυγούστου 28, 2010

Ερώτηση με θέμα την "Ελλιπή παρουσία χερσαίων δυνάμεων πυρόσβεσης στα νησιά των Κυκλάδων"
κατέθεσαν πριν απο λίγες ημέρες οι βουλευτές του Συριζα κύριοι Μιχάλης Κριτσωτάκης και Θοδωρής Δρίτσας.
Σύμφωνα με το κείμενό τους,

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά -τη δεύτερη για φέτος το καλοκαίρι- στην Κύθνο, η οποία έφθασε να απειλήσει ακόμη και κατοικημένες περιοχές του νησιού, καθώς επίσης και τις πυρκαγιές στην Κέα στις αρχές Ιουλίου, επανέρχεται το ζήτημα της ελλιπούς παρουσίας πυροσβεστικής δύναμης στα νησιά των Κυκλάδων.
Είναι προφανές ότι τα μικρά πυροσβεστικά οχήματα των Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία όπως διαβεβαιώνετε στην απάντηση σας σε προηγούμενη σχετική μας ερώτηση (7119/5-3-2010), στελεχώνονται με δύο εποχικούς δασοπυροσβέστες, στην πράξη καθίστανται παντελώς ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Μάλιστα, η πρόσφατη πυρκαγιά στην Κάρυστο της Εύβοιας ανέδειξε το αναντικατάστατο των χερσαίων δυνάμεων, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων – φαινόμενο πολύ σύνηθες στις Κυκλάδες – καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα.
Η “αποψίλωση” από τη φωτιά χορτολιβαδικών εκτάσεων ή η απώλεια μελισσιών στην Κύθνο ή σε κάποιο άλλο νησί, μπορεί να μην αποτελούν την “πρώτη είδηση” στα “δελτία των οκτώ”, είναι όμως μεγέθη ήσσονος σημασίας για τους νησιώτες σε σχέση με τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη ζωή τους.
Δεδομένης λοιπόν της ανάγκης αλλά και της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους -μόνιμους και επισκέπτες- των νησιών, να προστατεύει τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωή και την οικονομία των νησιωτικών κοινωνιών,

ερωτάσθε (και πάλι) κ. Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να υπάρξει ο σχεδιασμός εκείνος, ο οποίος θα εξασφαλίσει σε μόνιμη βάση την ενδυνάμωση της παρουσίας των χερσαίων δυνάμεων του πυροσβεστικού σώματος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα πυρόσβεσης σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων;
Μέλη της ομάδας που ανήκουν στον "Συνασπισμό Σύρας Μυκόνου" μας έστειλαν το βίντεο με την ομιλία του κ. Μανόλη Γλέζου και την τοποθέτησή του σχετικά με το σχέδιο «Καλλικράτης» που πραγματοποιήθηκε πρίν απο λίγες ημέρες παρουσία και κατα την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο.
Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδω:
http://www.youtube.com/watch?v=SaX1rZzmsbg&feature=player_embedded
Η Κοινοτική Κοινοφελής Επιχείρηση της Οίας μας ενημερώνει για την πραγματοποίηση του 3ου ετήσιου Φεστιβάλ προβολής ταινιών μικρού μήκους "Super 8 Film Festival"  που λαμβάνει χώρα στην Οία στις 27,28,29 Αυγούστου.

Οι χαρακτηριστικοί λευκοί τοίχοι της Οίας θα «μετατραπούν» για άλλη μια φορά σε «οθόνες» φιλοξενώντας ταινίες από πολλές χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα κτλ. Οι ταινίες αφορούν όλα τα ήδη του κινηματόγραφου. Ορισμένες προβολές θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.

Τα σημεία προβολής είναι το Κάστρο, το Άνοιγμα/Πλατεία (κοινόχρηστος χώρος) πλησίον οικίας Λ. Νομικού και το το ξενοδοχείο "Φανάρι".

Οι ταινίες θα προβάλλονται ταυτόχρονα και στα τρία σημεία από 21:45 ως 23:45.

Πληροφορίες και προγράμματα: στο βιβλιοπωλείο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» στην Οία
http://www.festivaldetours.org/ 
Υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η κα Pauline Chevalier την οποία και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε.





Festival Detours August 27-28-29 2010, Ιa Santorini
The 3rd annual Festival Detours, a Super 8 film festival will be held on the nights of August 27th - 28th - 29th (these Friday, Saturday, Sunday) in Oia. Film projectors will be set up at different places in the village and the white walls will become natural screens for outdoor projections. Live music will accompany some films.
The short films are coming from all reaches of the world, from Greece to Spain and Italy, to the US, Colombia, China, Lebanon, etc. Documentaries, animation films, experimental, music and dance films, fiction : all sorts of short films will be screened during the three nights.
All screenings are free and begin at 9:45pm at each place. Films will be shown on a loop so that people could stay at one place and then go to the other ones without missing any films. This is an invitation to walk around and watch the films along the way.
Detailed programs with descriptions of the films, hours and maps will be available at the Tourist Information, at the Atlantis Books bookshop and elsewhere.

For any other information : http://www.festivaldetours.org/  or email : pauline@festivaldetours.org
Συναυλία με το καλλιτεχνικό σχήμα «Π. Μουζουράκης-Λ. Μπαλάφας»  θα γίνει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στις 21.30 στο Θερινό Σινέ Καμάρι. Τιμή εισητηρίου 10 ευρώ.



Στο καφέ «Άραξον» στην περιοχή «Φάρος» στο Ακρωτήρι θα εμφανιστούν απόψε Σάββατο 28 Αυγούστου οι μουσικοί Νίκος Κουρμούλης και Κώστας Αλατζόγλου. Θα παίξουν κρητική μουσική.
Κοινοτικό συμβούλιο ... «διοργανώνει» η Κοινότητα της Οίας την Δευτέρα 30 Αυγούστου στις 17:00. Τυπικές διαδικασίες και αιτήσεις ιδιωτών αφορούν τα περισσότερα θέματα μεταξύ των οποίων,


Έγκριση δαπανών – Ψήφιση πιστώσεων έτους 2010 Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2010 - Έγκριση βεβαιωτικού καταλόγου τελών παρεπιδημούντων Π.Ο.Ε. - Έγκριση Απολογισμού, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης 2009 ΚΟΙΝ.Κ.Ε. Οίας - Αίτηση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. στη θέση Άγιος Βασίλειος της Κοινότητας Οίας. - Παραλαβή προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργου Ανάσχεση καταπτώσεων & κατολισθήσεων στην κοινοτική οδό Οίας – Αρμένης στην Κοινότητα Οίας. - Παραλαβή Α΄ Φάσης μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Κοινότητας Οίας. - Υποβολή αίτησης στη Δ.Ε.Η. για τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στην Οία.

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010

Anna Tsaskarakarian, Μελλοντολόγος, χοιρομάντης, αστρολόγος, απο την Γεωργία (ο πατέρας της όμως ήταν απο την Κοκκινιά...) με μεταφυσικές ικανότητες. Σας λέει το μέλλον -της ελληνικής παιδείας-  σε 10 λεπτά

Ποιά βάση του 10 κυρία Άννα μου; (συγνώμη κιόλας για τον ενικό, δεν γνωριζόμαστε, αλλά μια χαρά σας βλέπω και μεγαλώνετε με τα χρόνια) εδω κοντευαμε να τρελαθούμε τόσα χρόνια. Να θέλουνε δηλαδή τα παιδιά να πάνε να σπουδάσουνε αυτό που τους αρέσει και να μην μπορούνε. Και δεν λέμε τώρα να μπαίνουνε αβέρτα στις Ιατρικές, τις Νομικές κλπ, σίγουρα θα υπάρχουνε προυποθέσεις, αλλά αυτό το χάλι να θέλει δηλαδή ενα παιδάκι να σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο ή λογιστηριακά και να χολοσκάει να περάσει τις πανελλήνιες -αφού πρώτα εχει ξεπαραδιάσει την οικογένεια του με τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα- κι ύστερα να περνάει στην άλλη άκρη της Ελλάδας και να αναγκάζεται να συνεχίσει να ξεπαραδιάζει την οικογένειά του για να νοικιάσει σπίτι και να ζήσει σε μια ξένη πόλη, αν δε θέλει να δουλευει όλη μέρα για ψίχουλα οπώτε και χαιρέτα μου τον πλάτανο και το βιομηχανικό σχέδιο μαζί... Αν δε, δεν περάσει τις «πανελλήνιες» πάλι θα συνεχίσει να ξεπαραδιάζει την οικογένειά του -ακόμη πιο χοντρά αυτη τη φορά- μιας και θα αναγκαστεί να γραφτεί σε κάποια ιδιωτική σχολή.


Αυτά κυρία Άννα μου, ποιός τα ήθελε τόσα χρόνια; Ούτε ο θεός ούτε ο διάολος που λένε. Ο ένας εκμεταλευότανε τον άλλον σε αυτην τη χώρα ή τουλάχιστο εγω ετσι το έβλεπα. Τα έπερνες απο δω τα έδινες απο κεί. Κι επειδή το να δίνει κανείς ήταν -και είναι- ο κανόνας, ο κοσμάκης αναγκαζότανε να κλέβει απ’ όπου μπορούσε μπας και μπορέσει να στείλει το παιδί του στο ΤΕΙ Λογιστιριακής στην....Δράμα και μπας και του βρούνε κρεββάτι σε κανα νοσοκομείο -για δημόσια μιλάμε πάντα- να βγάλει την χολή του... Και μην μου πείτε κυρία Άννα μου οτι μπορεί κανείς να λειτουργήσει εξω απο το σύστημα, γιατί έξω απο το σύστημα λειτουργούν όσοι έχουν λεφτά, αυτοί που δεν έχουν κάθονται και το υπομένεουν το σύστημα, και καρδιοχτυπάνε μη και περάσει το παιδί τους στους στην άλλη άκρη της ελλάδας και που θα βρούνε λεφτά να το στείλουνε, και σκέφτονται σε ποιανού τα χέρια θα πέσουνε και πόσα θα τους ζητήσει αμα αρρωστήσουνε...
Εξω απο το σύστημα λειτουργούν όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό κι εκεί θα πάνε κι εκείνοι για να κοιτάξουν την υγεία τους. Οπώτε τι γινότανε κυρία Άννα μου; απλούστατα, κι όπως είπαμε, αναγκαζότανε να κλέβει ο ένας τον άλλον....

Γιατί λοιπόν δεν ανοίγετε κυρία Άννα μου τις σχολές, όπως εδω που τα λέμε έγινε και φέτος που ναι μεν δώσανε εξετάσεις τα παιδιά αλλά ουσιαστικά κατέληξε ο καθένας εκεί που ήθελε, να πηγαίνει το κάθε παιδί δηλαδή στην σχολή που θέλει και στην πόλη που θέλει, να το σπουδάζει δηλαδή το κράτος δωρεάν σε αυτό που του αρέσει κι απο εκεί και πέρα ας κάνει οτι θέλει. Ας δουλέψει στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, ας ανοίξει μαγαζί, ας πάει στέλεχος σε πολυεθνική, ας κάνει οτι νομίζει εν πάσει περιπτώσει, αλλά τουλάχιστο να το έχει εφοδιάσει το κράτος του καλά για να μπορεί να σταθεί ως πολίτης του κόσμου, κι οχι του υποκόσμου και του ... ελληνικού ... βαθυκράτους. Και δεν μπορεί, κάπου θα συμφωνείτε με όλ αυτά κυρία Άννα μου, αλλά σίγουρα τέτοιες αλλαγές προυποθέτουν να είναι πρώτα η κοινωνία σύμφωνη, ή ακόμη καλύτερα να στο ζητάει δηλαδή, κι οχι να πας να τη σώσεις -την κοινωνία- κι αυτή να σου διαμαρτύρετε.... Σωστό κι αυτό...
Το "Suites of the Gods Spa Hotel" μας ενημερώνει οτι

"Την Παρασκευή 27 Αυγουστου και ο Σάββατο 28 Αυγουστου, απο τις 8 το απογευμα και μετα,
το Suites of the Gods Spa Hotel γιορταζει τα ετησια Ηφαιστια φιλοξενωντας στον εξωτερικο του χωρο μια εντυπωσιακή έκθεση αφηρημένης τέχνης, φωτογραφίας αλλά και αρχαιοελληνικής γλυπτικής που συνοδεύεται από πλούσιο μπουφέ, ζωντανή JAZZ μουσική, γευσιγνωσία οίνου με τα καλύτερα κρασιά της Σαντορίνης, ενώ μοντέλα ντυμένα με αρχαιοελληνικούς χιτώνες θα προσφέρουν απλόχερα τον οίνο υπο το φως των εορταστικων πυροτεχνηματων. "

πάλι είδηση γίναμε... τοπικές εκδηλώσεις - Τύπος

Στο διαδίκτυο γράφουν για «μας» για τις δραστηριότητες στο νησί ότι,


Η Ρεθυμνιώτικη σελίδα www.goodnet.gr  σχετικά με τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης γράφει ότι,

Τα νησιά των Κυκλάδων ενώθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» στις τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος από 7 έως και 10 Αυγούστου.

«Μουσικοχορευτικές βραδιές στις Κυκλάδες» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τους Κυκλαδίτες με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ παράλληλα, πολλοί τουρίστες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις αυτές, διασκεδάζοντας και συμμετέχοντας.
Ίος, Θηρασιά, Ανάφη και Σαντορίνη είναι τα τέσσερα νησιά που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις για το 2010, του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι», αφήνοντας την παράδοση να ξεδιπλώνεται στους ξέφρενους ρυθμούς της κρητικής λύρας και το χορευτικό τέμπο του λαούτου του Μανώλη Βουρβαχάκη και του συγκροτήματός του.

«Φέτος οι εκδηλώσεις σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη χρονιά», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών, Μανώλη Ορφανό, «όχι μόνο γιατί πλέον είναι γνωστές αλλά και για ακόμη ένα λόγο, ότι πλησίασαν πιο κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, την κορυφαία στιγμή του καλοκαιριού».

Στα νησιά η υποδοχή του κόσμου ήταν θερμή, όπως κάθε χρόνο, με κορυφαία εκείνη στην Ανάφη, όπου η εκδήλωση μετατράπηκε σε αέναη χορευτική πανδαισία με τους χορευτές του Συλλόγου αναμεμειγμένους με τουρίστες και κατοίκους του μικρού νησιού, να φιγουράρουν τις χορευτικές τους ικανότητες ευχαριστώντας για την πανέμορφη βραδιά.

Ίος και Σαντορίνη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κλασικοί προορισμοί, όπου την εκδήλωση παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι τουρίστες, ρωτώντας για την ελληνική και νησιώτικη παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου, συλλέγοντας πληροφορίες για τα νησιά των Κυκλάδων.


Η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» δημοσίευσε άρθρο για τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Γκύζη που ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 23 Αυγούστου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συναυλία με τίτλο “Piano in Passion” του διεθνώς αναγνωρισμένου πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου, κάνοντας λόγο για μια ένα παθιασμένο ταξίδι στο μουσικό κόσμο του master του πιάνου, ενός μουσικού που το όνομά του είναι πλέον ταυτισμένο με το πιάνο.


Επίσης, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναφέρθηκε στην συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μεσαγωνιατών Θήρας την Τετάρτη 18 Αυγούστου στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας της Επισκοπής με την κ. Μαρίζα Κώχ και τον κ. Χρόνη Αηδονίδη.

ντού απο .. παντού - κοσμηματοπωλείο - κλοπή

Το κοσμηματοπωλείο Golden Odyssey στα Φηρά της Σαντορίνης και ο ιδιοκτήτης του κ. Νίκος Συλαίδης ευχαριστούν τους άνδρες και την διοίκηση του Α.Τ. Θήρας για την άμεση επέμβασή τους που οδήγησε στην άμεση, λίγες ώρες μετά το συμβάν, σύλληψη των Ρουμάνων κακοποιών που προχθές αφαίρεσαν από το κατάστημά του κοσμήματα μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με το περιστατικό, η κλοπή έγινε «μέρα-μεσημέρι» στις 11.30 την ώρα που στο κοσμηματοπωλείο υπήρχαν πελάτες, οι δράστες παριστάνοντας τους πελάτες αφαίρεσαν από τον χώρο κασετίνα με κοσμήματα μεγάλης αξίας.

κατεβαίνει - δεν κατεβαίνει (πες μας άνθρωπές μου και μας έσκασες!) προεκλογικές προετοιμασίες ..

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε
ή όσοι πιστοί προσέλθετε...

Κατεβαίνει ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ως υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής συνδιασμού. «Μόνος μου» όπως είπε σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως όσοι θέλουν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Όσοι δεν θέλουν μπορούν να κάτσουν σπίτι τους.



Τα ένσημα απο την Αυτοδιοίκηση πιάνονται βαρέα; εξαγοράζονται κιόλας; (αμα θέλεις να βγάλεις καμια συνταξούλα δηλαδή...)
ή υπάρχει κι ένα άλλο με την «πεσούσα δρύ» αλλά δεν είναι της ώρας ...

Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θήρας Άγγελος Ρούσσος . «Κόλλησα αρκετά ένσημα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Άλλοι δε, βλέπουν οτι αλλού «κόλλησαν» τα πράγματα... Με αφορμή την δήλωση πάντως αξίζει να αναφέρουμε οτι ουδέποτε ως δήμαρχος (ως δημόσιο πρόσωπο δηλαδή) έχει δείξει να ενοχλείται απο σχόλια ή την κριτική που του έχει ασκηθεί. (κάποιοι μπορεί να λένε οτι «δεν πέρνει χαμπάρι» πλήν όμως η πλειοψηφία υποστηρίζει οτι πρόκειται για εναν ευγενικό άνθρωπο που σέβεται τις διαφορετικές γνώμες. και φωνές)
Χαρακτηριστικά, αρκετά χρόνια πριν, και σε επικοινωνία μου με τον Δήμο για να «διασταυρώσω είδηση» μου είχε πεί «κάνε την δουλειά σου, αν είναι να μας κρίνεις κάντο σωστά και χωρίς να παρασύρεσαι». Σωστά. Σε αυτην την δουλειά δεν είναι να παρασύρεσαι. Πόσο μάλλον απο το συναίσθημα. Οπώτε, κάτι δεν με πείθει οτι ο Δήμαρχος μέτρησε τα ένσημά του και τα βρήκε αρκετά... Άλλωστε, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα κανείς και τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μας πεί αυριο «κατεβαίνω». Ο χρόνος πάντως και το ύφος της ανακοίνωσης κάπου δεν «κολλάνε» σχετικά με την σημασία της απόφασης.
Υπενθυμίζουμε οτι μέχρι πρότεινος ο δήμαρχος επίσημα υποστήριζε το αντίθετο.

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσονται πάντως και μέχρι στιγμής οι εκλογές. Όλο μπλόφες και μες την αμφιβολία είναι ....

πρωτιά για την κ. Καραμολέγκου

Πρώτη στην Νομική σχολή της Αθήνας και δεύτερη σε βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα με Μ.Ο. βαθμολογίας 19.812  πέρασε η Σαντορινιά στην καταγωγή κ. Θάλεια Καραμολέγκου από το Καμάρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα και πριν απο την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, η κ. Καραμολέγκου είχε βραβευθεί από τον Σύλλογο Μεσαγωνιατών Θήρας κατά την διάρκεια της συναυλίας της Μαρίζας Κώχ και του Χρόνη Αηδονίδη, για την εθελοντική προσφορά της φέτος το καλοκαίρι να ξεναγεί τους επισκέπτες στον Ι.Ν. της Παναγίας της Επισκοπής στο Καμάρι, γνωρίζοντάς τους την ιστορία του Ναού και των μεγάλης αξίας εικόνων που διαθέτει.

το Ναυτικό Μουσείο περνάει κρίση (οικονομική..)

Το Ναυτικό Μουσείο στην Οία πέρασε κρίση…
Σίγουρα αυτές δεν είναι και οι καλύτερες κουβέντες για να αναφέρεται κανείς σε έναν από τους σημαντικότερους εκθεσιακούς χώρους στο νησί, πλήν όμως είναι γεγονός ότι σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του αντιμετώπισε το Ναυτικό Μουσείο στην Οία, ο μοναδικός χώρος που οργανωμένα εδώ και 20 τουλάχιστο χρόνια προβάλει την σημαντικότατη ναυτική ιστορία της Σαντορίνης.

Με μια πολύ απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να μάθει κανείς ότι πρόκειται για ένα
ξεχωριστό ναυτικό μουσείο, ένα από τα λιγοστά στο χώρο του Αιγαίου, με πλούσια ναυτική ιστορία (σε κάθε νησί μας έπρεπε να υπάρχει και ένα μουσείο της ναυτικής του ιστορίας). Με ένα μεγάλο όγκο υλικού το Ναυτικό Μουσείο στην Οία, προσπαθεί να τεκμηριώσει για τον επισκέπτη τη ναυτική ιστορία της Σαντορίνης, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης ακμής της τον 19ο αιώνα που τα Σαντορινιά ιστιοφόρα διέσχιζαν όλη την ανατολική Μεσόγειο από τη Μαύρη θάλασσα μέχρι την Αίγυπτο, μεταφέροντας είτε θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, είτε Visanto, το ξακουστό Σαντορινιό κρασί που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρώσικης αυτοκρατορίας για τη Θεία Μετάληψη.

Τα ιστιοφόρα, οι καπετάνιοι και τα πληρώματα της Σαντορίνης, ξεφόρτωναν το φορτίο τους και επέστρεφαν φέρνοντας κάθε είδους πολύτιμα εμπορεύματα μα το σημαντικότερο επέστρεφαν φέρνοντας εμπειρίες και πλούτο στο νησί. Ακόμη μερικές φορές επέστρεφαν φέρνοντας προιόντα όπως το άνυδρο ντοματάκι που βρήκε στο μικροκλίμα της Σαντορίνης τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί παράγοντας το ντοματοπελτέ της Σαντορίνης που δημιούργησε για πολλές δεκαετίες ένα καινούργιο κύκλο εμπορικής ανάπτυξης και ευμάρειας για το νησί και τους κατοίκους του με το ντοματοπελτέ της Σαντορίνης.

Ένας ναυτικός ο καπετάνιος Αντώνης Δακορώνιας το 1951 είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου. Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ένα θαυμάσια διατηρημένο παραδοσιακό καπετανόσπιτο της Σαντορίνης του 19ου αιώνα δωρεά της Οιάτισσας Ντίνας Μανωλέσσου Μπιρμπίλη. Στα εκθέματα του το μουσείο περιλαμβάνει ακρόπρωρα, άγκυρες, και διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης στα ιστιοφόρα του τότε. Σκαλιστές ναυτικές κασέλες, εξάντες, μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, εργαλεία και σχέδια από τους Σαντορινιούς ταρσανάδες , στολές και εργαλεία των τοπικών μαστόρων και ναυπηγών. Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, χάρτες, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες ναυτικών και πολλές φωτογραφίες.

Σημειώνουμε ότι το Μουσείο δεν διαθέτει αυτόνομη παρουσία στο διαδίκτυο και οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από την σελίδα της κοινότητας της Οίας.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου από τον Οκτώβριο του 2009 είχαν οδηγήσει σε -ολιγοήμερη ευτυχώς- διακοπή της ηλεκτροδότησης και της τηλεφωνικής γραμμής του χώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα προβλήματα είχαν προκύψει λόγο ασυμφωνίας των μελών του Δ.Σ. μιας και το Μουσείο αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. Σύμφωνα όμως με νεότερες, σημερινές μας πληροφορίες, οι λογαριασμοί πληρώθηκαν, η ηλεκτροδότηση και επικοινωνία του Μουσείου έχουν αποκατασταθεί ύστερα απο πρωτοβουλία και με την οικονομική στήριξη της Κοινότητας της Οίας.

Αυτό που αξίζει τέλος να σημειωθεί είναι ότι τα τελευταία χρόνια η επισκεψιμότητα του Μουσείου έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλό αριθμό επισκεπτών, εικόνα που όπως λένε όσοι βρίσκονται «κοντά» στο Μουσείο πρέπει να αναστραφεί και να προβληθεί ο χώρος όπως του αξίζει, ως ένας από τους πλέον αξιόλογους να επισκεφθεί κανείς στο νησί.

Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

προτάσεις - προσκλήσεις - προκλήσεις

(Εγώ) πάντα τα ίδια (σας) έλεγα. Μην κοιτάτε που σφίξανε οι…. ζέστες και (με) ακούτε προσεκτικότερα…
θα μπορούσε να σκεφτεί ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μαρίνος ο οποίος μετά την πρόσφατη ομιλία του στην «εστία του Πύργου»,
με πρόσκληση του Δ.Σ. του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: “Το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας” ενώ αναμένεται να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 20:00.


Το Σάββατο 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν φέτος τα «Ηφαίστεια» όπου θα γίνει η «εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου» με εκατοντάδες βεγγαλικά που θα εκτοξευθούν από το Ηφαίστειο και την καλντέρα.
Κατά την διάρκεια των «Ηφαιστείων» θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας που θα χορέψουν πριν και μετά την φαντασμαγορική «εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του Ηφαιστείου» που θα ξεκινήσει στις 20.30.


Το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο και ο Δήμος Θήρας μας καλούν την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 20.30 σε συναυλία με την Θηραία Ιωάννα Γεωργίου Καραμολέγκου. Μαζί της ο βαρύτονος Νίκος Καπετανίδης και ο Γιάννης Αερινιώτης στο πιάνο.
Θα παρουσιαστούν έργα του Μάνου Χατζιδάκι και της ελληνικής οπερέτας.

Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης - παζάρι

Στο φετινό Καλοκαιρινό της Παζάρι μας καλεί η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης
Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Η Ε.Ζ.Θ. θα οργανώσει το Καλοκαιρινό της Παζάρι το Σάββατο βράδυ 28 Αυγούστου κατά την διάρκεια των "Ηφαιστείων". Περίπτερο με ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά δωράκια θα στηθεί δίπλα στη Μητρόπολη στα Φηρά. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε! Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο περίπτερο μπορεί να καλέσει στο 6974321784.     Με φιλικούς χαιρετισμούς,   Χριστίνα.

SAWA will be holding its Summer Bazaar on Saturday evening 28 August during the Volcano Festival. A stand with info material and souvenir goodies will be set by the Metropolis Church on the Caldera in Fira. We are looking forward to seeing you there! If you want to help out in the stand please contact 6974321784

Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

Έχουμε τόσα πολλά να πούμε, τόσες ειδήσεις και γεγονότα που έχουν τρέξει στο νησί…


Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε και ξεκινάμε από το πλέον πρόσφατο «συμβάν»…

Οι Έλληνες επιστήμονες ζητούν στήριξη.

(Εύχομαι να μην δοθούν οι αφορμές να γράψω κάποια στιγμή ότι οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται στην θέση να έχουν ανάγκη την βοήθεια της Αυτοδιοίκησης καθώς και φορέων για να επιβιώσουν…)

Με αφορμή διαδικτυακό διάλογο που είχα με γνωστή μου Ελληνίδα επιστήμονα - ειδική σε θέματα τουρισμού, σκόπευα να γράψω ένα μικρό κειμενάκι σχετικά με τα όσα μου είπε για το ότι σπανίως και ύστερα από «παρακάλια» σε προσωπικό επίπεδο η Αυτοδιοίκηση, γενικώς η Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη την Ελλάδα και πόσο μάλλον σε τουριστικές περιοχές, ζητάει την γνώση και την γνώμη τους σε θέματα τουρισμού ενώ ακόμη σπανιότερα αποφασίζει την διοργάνωση συνεδρίων ή σεμιναρίων για τον Τουρισμό σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής της.

Ύστερα όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδεχομένως καλύτερο, αντί για το «κείμενο» να αντιγράψω ένα κομμάτι της απάντησής μου, χαρακτηριστικό της «Αυτοδιοικητικής» πραγματικότητας που μάλλον τα ξέρει όλα και σπανίως συνεργάζεται με τους ειδικούς.

Εδώ όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, απολύτως πρακτικό. Αυτό της ανάγκης πλέον να στηριχθούν οι Έλληνες επιστήμονες στον τόπο και στην χώρα τους (κατά προτεραιότητα!) έναντι της πρόθεσης -καλοπροαίρετης και σεβαστής- αλλοδαπών Πανεπιστημιακών και ειδικών να συνεργαστούν με εγχώριους φορείς σε θέματα τουρισμού. Το θέμα μοιάζει πιο επίκαιρο παρά ποτέ..

η απάντηση…
Σε αυτά που λέτε συμφωνώ, όντως οι Έλληνες επιστήμονες και οι φοιτητές υποτιμώνται σε πολλές περιπτώσεις έναντι των ... αλλοδαπών, πόσο μάλλον αυτήν την εποχή που χρειάζονται στήριξη. Οικονομική και ηθική. Ξεκάθαρα πράγματα. Θέλω να ελπίζω όμως, μήπως και η "κρίση" ,με την ευρεία έννοια του όρου, μας μάθει να τους στηρίζουμε.

Από την άλλη, είναι κρίμα που και η δικιά μας η Αυτοδιοίκηση όπως και οι Αυτοδιοικήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν ζητούν την γνώση των Ελλήνων ειδικών. Σίγουρα θα πρέπει.. μιας και γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τις συνθήκες και δεν κουβαλούν αυτό το -σε αρκετές περιπτώσεις- αφ υψηλού και σνόμπ ύφος των ξένων έναντι της Ελλάδας.
Μακάρι να «φωτιστεί» ή να αναγκαστεί η εγχώρια Αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί με τα εδώ ιδρύματα και τους φοιτητές τους.

Και ξέρετε τι άλλο έχω αρχίσει να καταλαβαίνω; οτι πολλοί "πολιτικοί της Αυτοδιοίκησης" φοβούνται τους ειδικούς. Μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις να σκέφτονται "ωχ και «ετούτοι εδώ», που θα με "πάνε" τι θα συμπεράνουν και σε τι διαδικασίες θα με βάλλουν..." φοβούμενοι μη και έρθουν αντιμέτωποι με ... κόστη πολιτικά κλπ. Δυστυχώς φαίνεται οτι αρκετοί σκέφτονται έτσι, τόσο "μικρά" και δεν στηρίζουν την έρευνα και τα δικά τους τα παιδιά. Κυριολεκτικά τα δικά τους παιδιά. Αυτά που θα ερευνήσουν και θα επωφεληθούν απο μια καλύτερη πραγματικότητα.