Παρασκευή, Νοεμβρίου 29, 2013

Α.Ο. Θήρας – ΑΟΦ Πορφυρας 30.11, 19.00 στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Α.Ο.ΘΗΡΑΣ καλεί όλους τους Σαντορινιούς το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο κλειστό γυμναστήριο να στηρίξει την ομάδα βόλεϊ του νησιού στον αγώνα που δίνει με τον ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ για το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών βόλεϊ. Η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των παιδιών πρέπει να είναι καθολική για να βοηθήσουμε την ομάδα να πάρει τη νίκη σ’αυτό τον δύσκολο αγώνα.
Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.


Εκ του Δ.Σ. Α.Ο.ΘΗΡΑΣ 

Ήφαιστος – Ζευς Φιλωτίου 30.11, 16.00 στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Ο Α.Σ. ΘΗΡΑΣ  ''ΗΦΑΙΣΤΟΣ''  σας προσκαλεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 16.00 να παρακολουθήσετε τον αγώνα βόλλεϋ κορασίδων της ομάδας μας με αυτήν της Νάξου  ''ΖΕΥΣ ΦΙΛΩΤΙΟΥ''.  Η ομάδα μας δίνει τον πρώτο της αγώνα για φέτος εντός έδρας και έχει την ανάγκη της στήριξης του κόσμου.


Ελάτε να χειροκροτήσετε την προσπάθεια των κοριτσιών μας και μετά όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας και φωνάξουμε για την ομάδα γυναικών της Σαντορίνης όπου 19.00 για το πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών βόλλεϋ αντιμετωπίζει τον  ''Α.Ο.Φ. ΠΟΡΦΥΡΑΣ''.

δανειστική βιβλιοθήκη από την «Εστία» του Πύργου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» ενημερώνει πως στον χώρο της Εστίας έχει διαμορφωθεί και φιλοξενείται μια αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη. Η Συλλογή της αποτελείται από παιδικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, σχολικά βοηθήματα καθώς και μουσειολογικά βιβλία. Επίσης ο χώρος καλύπτεται από ασύρματο δίκτυο internet.   
  
Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Τετάρτη : 17.00-19.00.
Τηλ. για πληροφορίες: 22860 33660 (κάθε Τετάρτη 17.00-19.00)

η Μαρίνα Δημητρίου στο Καθ' Οδόν Lounge Cafe (29.11)

Αυτήν την Παρασκευή 29/11, το Ρακόμελο του Καθ' Οδόν Lounge Cafe...θα συνοδεύεται από την υπέροχη φωνή της Μαρίνας Δημητρίου( Marina Dimitriou )!! Θα την συνοδεύει στα πλήκτρα ο Γιώργος Σχοινάς ( George Schinas ) ...

προσκυνηματική εκδρομή στην Πάτμο από το γραφείο Νεότητας της Ι.Μ: Θήρας σε συνεργασία με το Dakoutros travel

Προσκυνηματική εκδρομή στην Πάτμο διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ: Θήρας σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Dakoutros travel.


Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του γραφείου Dakoutros Travel  22860 22958, 24286, 24287 ή στο κινητό 6977 581 463. 

ΣΥΡΙΖΑ Θήρας για την επίσκεψη του κ. Κουίκ στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης  Μελών  ΣΥΡΙΖΑ Θήρας,

Σε  πλειοδοσία πατριδοκαπηλείας  εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Σαντορίνης, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, εξόρκισε το ενδεχόμενο να εκλεγεί δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της Θράκης ή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  “δεν μπορούμε να παραδώσουμε  τα κλειδιά της Θράκης και του Ανατολικού Αιγαίου  σε Συριζαίο δήμαρχο”.
Αναρωτιόμαστε από πότε ο κ. Κουίκ  αυτοαναγορεύτηκε σε ρυθμιστή της λαϊκής ετυμηγορίας  .
Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες της Σαντορίνης όχι μόνο δεν υιοθετούν αυτές τις απόψεις αλλά τις καταδικάζουν, όπως τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Θήρας.

Επιπλέον  η παρουσία του κ. Κουίκ στη Σαντορίνη κατέδειξε άγνοια και προχειρότητα σ’ ό,τι  αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Προσπέρασε το μείζον ζήτημα του νεόδμητου υπερσύγχρονου νοσοκομείου που στοιχειώνει κλειστό εδώ και δυο χρόνια, καθώς και το  θέμα του Κέντρου Υγείας Θήρας που μόλις την περασμένη εβδομάδα εξέπεμψε S.O.S , ζητώντας τη  βοήθεια των πολιτών ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.


28.11.2013

Πέμπτη, Νοεμβρίου 28, 2013

ένταξη Έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δήμου Θήρας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται πως ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της Σαντορίνης, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οδεύει προς την λύση του. 

Η πρόταση του Δήμου  Θήρας για Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και για την Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Αλωνάκι ύψους 3,1 εκατ. ευρώ εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013. Επιπρόσθετα εκκρεμεί η αξιολόγηση της πρότασης του Δήμου Θήρας για την «Εφαρμογή προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης του Δήμου Θήρας» ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Προσωπική δέσμευση του Δημάρχου Θήρας ήταν η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με μεθοδικότητα και συγκεκριμένες κινήσεις τα τελευταία 2 χρόνια, η Σαντορίνη εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον, με κύριο άξονα την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή.


ανακοίνωση του προέδρου του Κ.Υ. Θήρας

Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι σύλλογοι και οι πολίτες των Νησιών μας, τόσο για να ενημερωθούν όσο και για να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ Θήρας.

Ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΚΥ Θήρας, ανταποκρινόμενος πλήρως σε αυτή την κίνηση, παραβρέθηκα ως προσκεκλημένος στη πρώτη συνάντηση που διοργάνωσε στην αίθουσα του ΔΑΠΠΟΣ ο σύλλογος στήριξης.

Συνεχίζοντας όμως να ανταποκρίνομαι στην ανάγκη και στο ενδιαφέρον όλων των πολιτών για ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το ΚΥ Θήρας, ο οποιοσδήποτε σύλλογος ή απλός πολίτης, μπορεί να καλέσει στο 6937166895, κος Λαμπράκης Ιωάννης ή να μας επισκεφτεί στο γραφείο της Διοικούσας Επιτροπής, στο ΚΥ Θήρας, προκειμένου να ενημερωθεί.

Από Δευτέρα 02/12/2013 έως και Πέμπτη 05/12/2013, από 18:30 έως 21:00.

πρόσκληση σε διάλογο για το Κ.Υ. Θήρας

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας , η ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας, το σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Θήρας, οι Πολίτες της Οίας, ο σύλλογος πολυτέκνων Θήρας, ο σύλλογος Κρητών «Το Αρκάδι», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του K/Z Sea Diamond, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, η συντονιστική επιτροπή για το νέο νοσοκομείο Θήρας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών και Φίλων Νεφροπαθών Θήρας  - "Ο Άγιος Παντελεήμων",

με αφορμή  το λειτουργικό πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Θήρας, καλούν όλους τους φορείς, συλλόγους, σωματεία τοπικές κινήσεις και πολίτες της Σαντορίνης, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΑΠΠΟΣ, σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

Τα προβλήματα της Υγείας στη Σαντορίνη - Προτάσεις – Λύσεις.

Θα γίνει ενημέρωση απο το σύλλογο στήριξης του Κέντρου Υγείας.
Η παρουσία όλων μας θεωρείται απαραίτητη.

http://elmethiras.blogspot.com/   από το blog της ΕΛΜΕ Θήρας

Ν. Συρμαλένιος : Να γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Π. Ρήγας επέμειναν στην άθλια μεθόδευση της ονομαστικής ψηφοφορίας των 5 άρθρων της τροπολογίας στη συσκευασία του ενός

Ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε σήμερα υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με το οποίο ανέλυσε διεξοδικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας καθώς και την εκβιαστική ονομαστική ψηφοφορία πέντε (5) άρθρων στη συσκευασία ενός. 

Επεσήμανε ιδιαίτερα τη σκοπιμότητα του ΠΑΣΟΚ για τη μεθόδευση της ψηφοφορίας, σκοπιμότητα παραποίησης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το διοικητικό διαχωρισμό των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας και τα κίνητρα υπηρέτησης των επικουρικών γιατρών στα νησιά, όπως αποδεικνύεται και με το συνημμένο δελτίο τύπου του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα.

Κύριε πρόεδρε,

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας που έγινε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επίμαχη Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στις 27/11 και ως επιβεβαίωση των ενστάσεων και των διαμαρτυριών που εγείραμε για τη μεθόδευση της συγκεκριμένης ψηφοφορίας, στην οποία παρατύπως και καθ’ υπέρβαση του Κανονισμού, κληθήκαμε να ψηφίσουμε πέντε (5) διαφορετικά άρθρα στη συσκευασία ενός, σας παραθέτω συνημμένο το δελτίο τύπου του κ. Π. Ρήγα, γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις σοβαρές ανησυχίες μας, για τη σκοπιμότητα της μεθόδευσης της εν λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η σκοπιμότητα και η μεθόδευση του κ. Π. Ρήγα αλλά και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την ονομαστική ψηφοφορία, στο μόνο στο οποίο αποσκοπούσε, ήταν η εμφάνιση προς τις τοπικές κοινωνίες, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε και δεν αγωνίστηκε για το διαχωρισμό των νησιωτικών νοσοκομείων (θέμα για το οποίο είχαμε καταθέσει και σχετικές τροπολογίες), ούτε για την ενίσχυση των κινήτρων για την υπηρέτηση των επικουρικών γιατρών στα νησιά, αφού γνωρίζοντας την αρνητική μας θέση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με την ενιαία ψηφοφορία θα μας εκβίαζαν υποχρεωτικά να ψηφίσουμε ΟΧΙ, συμπαρασύροντας σε αυτή τη θέση και τα λοιπά εκτός φαρμάκων άρθρα της τροπολογίας.

Πρέπει δε να σας πω ότι τις μέρες αυτές ο κ. Π. Ρήγας εκδίδει το 4ο κατά σειρά δελτίο τύπου, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ανακόλουθος με το αίτημα για διαχωρισμό των νοσοκομείων των νησιών, αφού στην ίδια τροπολογία ήταν γνωστό ότι υπήρχε το άρθρο για τα φάρμακα, στο οποίο είχε εκφραστεί εξ αρχής η αρνητική μας θέση. Μας εγκαλούσε  μάλιστα χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «…να δούμε τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, Τετάρτη κοντή γιορτή…»

Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα, που ο κ. Π. Ρήγας και το ΠΑΣΟΚ επεδίωξαν να δημιουργήσουν για να μας «εκθέσουν» στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, εκφυλίζοντας τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία, τη διαφάνεια και την πολιτική αντιπαλότητα με καθαρούς όρους, που αν τη σέβονταν, δεν θα δημιουργούνταν αυτές οι τερατώδεις παραβιάσεις της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, με την ταυτόχρονη και μοναδική εκβιαστική ονομαστική ψηφοφορία πέντε άρθρων άσχετων μεταξύ τους στη συσκευασία του ενός.

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, για άλλη μια φορά σας ζητάμε η διαδικασία αυτή να είναι η τελευταία μελανή σελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου και εφεξής παρακαλούμε να μην γίνεται αποδεκτή ούτε η κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, ούτε η συμπερίληψη πολλών διαφορετικού περιεχομένου άρθρων σε μία και μοναδική τροπολογία, ούτε πολύ περισσότερο η διενέργεια ενιαίας και μοναδικής ονομαστικής ψηφοφορίας σε τέτοιου τύπου τροπολογίες.


Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2013

εντάξεις έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη – μεταξύ των έργων η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση «Αλωνάκι» και έργα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Θήρας

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τρία έργα για την προστασία του περιβάλλοντος στον νομό Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκ. €.

Αναλυτικότερα πρόκειται για τα έργα:
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Αλμυρός» Ίου (902 χιλ. €)
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Αλωνάκι» και έργα Διαχείρισης αστικών στερεών Αποβλήτων Δήμου Θήρας (3,1κ. €)
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Τσιγκούρα» Σικίνου ( 277 χιλ. €)

Και στις τρεις περιπτώσεις προβλέπονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (απαλλοτριώσεις, διαμόρφωση εδάφους, στεγανοποίηση, φυτεύσεις, περίφραξη, κτλ.) για την πλήρη αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και την εναρμόνιση με τους ισχύοντες εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον το έργο στη Σαντορίνη περιλαμβάνει την εξοπλισμό συλλογής, δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, εξοπλισμό για την προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που υπάρχουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και τη λειτουργία προγράμματος διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, με σκοπό τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την εξασφάλιση του μεγίστου δυνατού χρόνου λειτουργίας των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στους οποίους θα γίνεται απόθεση μόνο των απορριμμάτων τα οποία δεν δύνανται να επεξεργαστούν και να ανακυκλωθούν.


Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

συναντήσεις με τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και από την Σαντορίνη, είχε η ένωση εφοπλιστών κρουαζιεροπλοίων με θέμα τις υποδομές στα λιμάνια

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας www.e-nautilia.gr στην διεύθυνση, http://www.e-nautilia.gr/2013/11/blog-post_4509.html

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), είχε συναντήσεις στα Γραφεία της με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για θέματα υποδομών στους λιμένες που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, ως ακολούθως:

Για τη Σαντορίνη

Με τον Δήμαρχο Θήρας κ. Νικόλαο Ζώρζο, τον Αντιδήμαρχο Θήρας κ. Μάρκο Καφούρο και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γεώργιο Δαρζέντα. Στη συνάντηση παρίστανται και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Λεμβούχων Θήρας κ. Γεράσιμος Κανακάρης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση – εξέταση των θεμάτων που αφορούν την λιμενική υποδομή στη Θήρα, καθώς και άλλες υποδομές στο εσωτερικό της νήσου, που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των καταπλεόντων εκεί κρουαζιεροπλοίων και των δι’ αυτών μεταφερομένων επιβατών – τουριστών.

Τα κυριότερα θέματα που εξετάσθηκαν ήταν:

i. Η συντήρηση και επιθεώρηση των 4 ναυδέτων που χρησιμοποιούνται για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να παραβάλουν αυτά.
ii. Η κατασκευή δεύτερης σύγχρονης και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα μονάδας τελεφερίκ, απολύτως αναγκαίας για την μεταφορά των τουριστών στην πόλη των Φηρών, από τα σημεία αποβίβασης στην Σκάλα Φηρών, που γίνεται με τα σκάφη της Ενώσεως Λεμβούχων.
iii. Οι εργασίες συγκράτησης των πρανών στην Καλντέρα και στα σημεία που υπάρχει κίνηση και παραμονή των επιβατών, όπως στην διαδρομή του τελεφερίκ, καθώς και στην χερσαία λιμενική ζώνη στον λιμένα Αθηνιού.
iv. Η κατασκευή κρηπιδωμάτων αναγκαίων για την άνετη και ασφαλή παραβολή των σκαφών που μεταφέρουν τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό και τον λιμένα Αθηνιού.
v. Η κατασκευή επιβατηγού σταθμού – terminal στα σημεία αποβίβασης των τουριστών στην Σκάλα Φηρών, καθώς και σε τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένος Αθηνιού, με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων και συσκευών, προκειμένου για την τήρηση των υποχρεώσεων – απαιτήσεων του Διεθνή Κώδικα ISPS, που προβλέπονται για το Maritime Security.
vi. Η εξέταση του θέματος όσον αφορά την δυναμικότητα υποδοχής επισκεπτών σε ταυτόχρονο κατάπλου κρουαζιεροπλοίων, προκειμένου για την άνετη εξυπηρέτηση αυτών και την αποφυγή συνωστισμού σε σημεία – κόμβους διέλευσης και κίνησης στην πόλη Φηρών και την Οία.
vii. Το θέμα της μεταφοράς επιβατών – τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια στο Αμμούδι.

viii. Το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Θήρας, προκείμενου να μπορέσει να υποδέχεται πτήσεις charters με επιβάτες – τουρίστες με προορισμό την επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια για εκτέλεση κυκλικού ταξιδίου, δίδοντας την δυνατότητα στη Σαντορίνη να λειτουργήσει και ως home port.

σύσκεψη φορέων για τις καταστροφές στην Ρόδο

Σύσκεψη με την συμμετοχή του  Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου  Χριστιάνας Καλογήρου, του  Αντιπεριφερειάρχη  Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, του Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών Εμμανουήλ Διακομιχάλη και των προισταμένων μελετών και έργων Γεωργία Ακρίδη και Εμμανουήλ Μαριά, τον Δ/ντη Προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου Τριαντάφυλλου Καραγιάννη και  κλιμάκιο  του Υ.ΠΟ.ΜΕΔΙ / Γ.Γ.Δ.Ε   (Γενική Δ/νση Μελετών) Δ.Μ.Ε.Ο (Δ/νση Μελετών Έργων Οδοποιίας) και  των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε στις 27.11 στο Περιφερειακό Μέγαρο.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πρώτη αποτίμηση του κλιμακίου για τις ζημιές στις υποδομές και οι προτάσεις τους για άμεσες παρεμβάσεις .
Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι αυτοψίες του κλιμακίου και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, Καλυθιών, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Επιστολές περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου σε φορείς για τις καταστροφές στην Ρόδο

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη 
Όπως και εσείς διαπιστώσατε κατά την επίσκεψη σας στις πληγείσες περιοχές μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.
Θα παρακαλούσαμε για την παρέμβαση σας προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των υποχρεώσεων τους  στις Τράπεζες, στον ΟΑΕ, στην Εφορεία και στο ΙΚΑ.
Η αναστολή για εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 ετών) θα είναι μια ανακούφιση για τους πληγέντες επιχειρηματίες.

ΠΡΟΣ την Αερολιμενάρχη Ρόδου
Όπως γνωρίζεται η περιοχή Ιαλυσού έχει μετά τις τελευταίες πλημμύρες υποστεί τεράστιες ζημιές.
Έχουμε ανάγκη την συνδρομή της ΥΠΑ με  το πυροσβεστικό όχημα (βυτιοφόρο 30 τόνων) προκειμένου να αποκαταστήσουμε την ζωή στην πόλη και κυρίως την απομάκρυνσης   από τα σπίτια της λάσπης  και των φερτών  υλικών. 
Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την δέσμευση της όποιας βλάβης υποστεί το όχημα και ότι άλλο προκύψει.

Προς τονΥπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση
Παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και μετά τις δηλώσεις ένδειας των πλημμυροπαθών όπως διαθέσετε το ποσό των 210.000 € στο Δήμο Ροδίων για τα δημοτικά διαμερίσματα Ιαλυσού, Παστίδας, Κρεμαστής, Καλυθιών και Αφάντου και το ποσό των 50.000 € στο Δήμο Καλύμνου για το δημοτικό διαμέρισμα Ψερίμου, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων.


συνάντηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δημοσιογράφου κυρίου Τέρενς Κουίκ με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Την 26 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θήρας ευρεία συνάντηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δημοσιογράφου κυρίου Τέρενς Κουίκ με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και των παραγωγικών φορέων του Δήμου μας. Παρόντες από πλευράς δήμου ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αριστείδης Χλωρίδης, ο Α’ Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Καμπουράκης, ο Β’ Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ζώρζος, ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του συλλόγου εμπόρων Θήρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Δήμο μας και χρήζουν άμεσης επίλυσης, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου Θήρας και τα προβλήματα λειτουργίας του Κ.Υ. Θήρας, η ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών και της φορολογίας των ακινήτων, ο εξορθολογισμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, η μείωση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ανάγκη δημιουργίας υποδομών λιμένα, μαρίνας και αεροδρομίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση και τα προβλήματα λειτουργίας του ιατρείου της Θηρασιάς.

Ο κύριος Κουίκ έδειξε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της κρουαζιέρας, ενώ δεσμεύτηκε να αναδείξει τα ζητήματα που εκτέθηκαν τόσο ως βουλευτής όσο και ως δημοσιογράφος με στόχο την επίλυσή τους.

Σύμφωνα με μέρος των δηλώσεων του κ. Κουίκ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Σαντορίνη, του ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι ένα νησί παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, με ισχυρή οικονομία λόγο του τουρισμού, θα είχε τόσα προβλήματα που απαιτούν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Κουίκ ως αρμόδιος για θέματα της περιοχής των Κυκλάδων στο κόμμα του επισκέφθηκε την Σαντορίνη και τα μικρότερα γύρω της νησιά, μαζί με τους συνεργάτες του κυρίους Κοντογιώργη και Ντόλκα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του επισκέφθηκε το κέντρο υγείας της Σαντορίνης και την Ανάφη όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού, στην οποία αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί κυρίως σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και με την ακτοπλοϊκή του σύνδεση με τον Πειραιά αλλά και τα γύρω νησιά.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θήρας μεταξύ άλλων συζητήθηκαν το θέμα των υψηλών αντικειμενικών  αξιών των ακινήτων και γενικότερα της υψηλής φορολογίας, καθώς και της έλλειψης γραφείου του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των περισσότερων από 4.000 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουίκ για το σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα έγγραφές αναφορές του και ερωτήσεις στην Βουλή.


Στην σελίδα του στο twitter https://twitter.com/TerensQuick μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και σχόλιά του σχετικά με το περιεχόμενο των επισκέψεών του. 

συνάντηση του δημάρχου Θήρας με εκπρόσωπους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας

Σύμφωνα με ανάρτηση στην σελίδα του δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου στο facebook,


Σήμερα (26.11) συναντήθηκα στον Πειραιά με εκπρόσωπους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας με κύριο θέμα τη διαχείριση της Κρουαζιέρας στην Σαντορίνη. Συζητήσαμε τα θέματα των αναγκαίων υποδομών, παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας για το νέο τελεφερίκ καθώς και το έργο της αντιστήριξης που εκτελείται σε Αθηνιό και Φηρά αλλά και οι μελέτες επισκευής των ναυδέτων και της περιοχής Λαζαρέτα. Παράλληλα ζητήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον προγραμματισμό των αφίξεων των πλοίων ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του νησιού μας καλυτέρα.

αναβολή συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α. ,

Σε συνέχεια της 119204/10257/22-11-2013 πρόσκλησης μας,  σας γνωρίζουμε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την 28η Νοεμβρίου 2013 αναβάλλεται, λόγω της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών του Δήμου Ρόδου σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 6842/22-11-2013 απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στην ανάγκη επιτόπιας παρουσίας πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Για την ημερομηνία πραγματοποίησης της επόμενης  συνεδρίασης θα εκδοθεί νέα πρόσκλησή μας. 

η 7η Αγωνιστική του τοπικού πρωταθλήματος μπάσκετ του ΔΑΠΠΟΣ

Α' Όμιλος 
ΚΥΡΙΑΚΗ 01-12-13
16:00 ΑΕΤΟΣ 2 - TWO BROTHERS
18:00 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΑΝΤΡΩΝ) - ΠΑΛΑΙΜ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
20:00 ΕΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ - ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

ΡΕΠΟ: Π. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

παραστάσεις θεάτρου σκιών για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

Παραστάσεις καραγκιόζη του θεάτρου σκιών Σπαθάρη παρακολουθούν κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας πολλοί μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού, στο πλαίσιο οργανωμένων επισκέψεων κατά την διάρκεια του πρωινού σχολικού προγράμματός τους, στον χώρο του πανηγυρόσπιτου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου και πραγματοποιούνται.
Το πρωινό της Δευτέρας 26.11 την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του δημοτικού σχολείου του Εμπορείου.


Με την ευκαιρία της παραμονής της ομάδας του θεάτρου σκιών Σπαθάρη στο νησί θα πραγματοποιηθούν και 2 απογευματινές παραστάσεις δωρεάν για το κοινό, με ώρα έναρξης στις 17.00 την Τρίτη και την Τετάρτη 26 και 27 Νοεμβρίου αντίστοιχα. 

ομιλία για τα δικαιώματα του παιδιού (28.11)

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης  «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και το «Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» διοργανώνουν ομιλία με θέμα: «Αναζητώντας απαντήσεις στις δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων», την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18.00  στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό  Κέντρο.

Ομιλητής: Γιώργος Μόσχος, νομικός – εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η παρουσία όλων θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

εξιχνιάστηκαν είκοσι δυο (22) υποθέσεις κλοπών από οικίες και επιχειρήσεις στη Θήρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου,

Εξιχνιάστηκαν χθες (26-11-2013) από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας είκοσι δυο περιπτώσεις κλοπών και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά δεκαοκτώ ατόμων ηλικίας από 16 έως 32 ετών.
Αναλυτικότερα η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τέσσερις ημεδαπούς (3 άνδρες και μια γυναίκα), έναν ομογενή από την Αλβανία, εννέα υπηκόους Αλβανίας (8 άνδρες και μια γυναίκα), δυο άνδρες υπηκόους Βουλγαρίας και δυο άνδρες υπηκόους Ουκρανίας, οι οποίοι κατηγορούνται κατά περίπτωση για διάπραξη κλοπών, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, ύστερα από λεπτομερή αξιολόγηση στοιχειών, αξιοποίηση πληροφοριών και διακριτική παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνδεση κατά περίπτωση διέπραξαν κατά την τελευταία τριετία συνολικά είκοσι δυο κλοπές από οικίες και επιχειρήσεις στο νησί της Θήρας.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιπτώσεις κλοπών εξιχνιάστηκαν ύστερα από προσαγωγή των κατηγορουμένων κατά την διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, ενώ οι πολλές από αυτές δεν είχαν καταγγελθεί.

Κατά τη διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες των δραστών όπου παρουσία Δικαστικού Λειτουργού βρέθηκε πλήθος αντικειμένων.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά οι 22 περιπτώσεις, ενώ όσοι είχαν δηλώσει κλοπές στο ΑΤ Θήρας από το 2011, μπορούν να επικοινωνούν με το ΑΤ Θήρας. 

διεργασίες στην EE για να περιοριστεί ο αντίκτυπος ιστοσελίδων όπως το Tripadvisor στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές

Σε διεργασίες βρίσκεται η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει την προστασία των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών από τον αντίκτυπο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ιστοσελίδων έκθεσης εντυπώσεων όπως το Tripadvisor, ενημέρωσε τον Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τα θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας Viviane Reding, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε ο Ευρωβουλευτής.

Όπως σημειώνει ο Σ. Δανέλλης στην ερώτηση που έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων έχουν ανακύψει για την τουριστική αγορά της ΕΕ από την άνοδο της σημασίας ιστοσελίδων όπως το Tripadvisor, όπου ο επισκέπτης ενός ξενοδοχείου έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει τις εντυπώσεις του : φαινόμενα απάτης (ψευδείς κριτικές υπέρ ή εις βάρος επιχειρήσεων), αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (τουριστικοί πράκτορες που εκβιάζουν ξενοδόχους κατά τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων επικαλούμενοι κακές κριτικές), νέες αυξημένες απαιτήσεις για τους ξενοδόχους, ειδικά για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι καλούνται να προσλάβουν ή να εκπαιδεύσουν προσωπικό, προκειμένου να είναι σε θέση να προλαμβάνουν και να απαντούν στα σχόλια των επισκεπτών.

Το Tripadvisor, συγκεκριμένα, που είναι και η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα έκθεσης εντυπώσεων, αποτελεί εστία τέτοιων αθέμιτων πρακτικών καθώς δεν απαιτεί απόδειξη διαμονής προκειμένου να δημοσιεύσει μία κριτική. Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός και για τους καταναλωτές της ΕΕ καθώς με βάση πρόσφατες έρευνες όλο και περισσότεροι από αυτούς εμπιστεύονται τις ιστοσελίδες έκθεσης εντυπώσεων για τη διοργάνωση των ταξιδιών τους.

Σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζεται η επικαιροποίηση της εφαρμογής της οδηγίας 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, προκειμένου να επιτρέπεται στις εθνικές αρχές η επιβολή του νόμου που θα τις περιορίζει. Όπως προκύπτει από τη σχετική διαβούλευση που έχει πραγματοποιηθεί, η κατεύθυνση που προτείνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να εξασφαλιστεί ότι θα λαμβάνονται μέτρα από τους διαχειριστές των ιστοσελίδων έκθεσης εντυπώσεων ώστε να εγγυώνται τη γνησιότητα των σχολίων και της βαθμολογίας των χρηστών.

Τον Ιούλιο του 2014, επίσης, αναμένεται η δημοσίευση διεξοδικής μελέτης σχετικά με τα επιχειρηματικά μοντέλα και την επίδραση των εργαλείων αξιολόγησης στους καταναλωτές στο πλαίσιο της ΕΕ. 


εκπαιδευτικό σεμινάριο Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, το σεμινάριο με θέμα «Οργανοληπτικά Ελαττώματα Οίνων», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Τόσο οι επαγγελματίες του χώρου της παραγωγής οίνου, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που συμμετείχαν, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον το εξαιρετικό σεμινάριο, διάρκειας 8 ωρών, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του οινοποιείου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπάρχει προοπτική για επανάληψη του σεμιναρίου στη Σαντορίνη στις αρχές της επόμενης τουριστικής περιόδου, ώστε να το παρακολουθήσουν όσοι ακόμη επαγγελματίες επιθυμούν.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με στόχο να συμβάλει στην εξέλιξη των ικανοτήτων των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον οίνο να αναγνωρίζουν τα ελαττώματα, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις σε θέματα παραγωγής, αλλά και σε θέματα διαμόρφωσης τιμής και διάθεσης των οίνων. Οι εισηγητές διάνθισαν τη βασική ύλη του σεμιναρίου, με σημαντικά σχόλια και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που αφορούν τους οίνους και τις ποικιλίες σταφυλιού της Σαντορίνης, καλύπτοντας όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια των αμπελώνων έως την τελική κατανάλωση των οίνων.

 Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Ταταρίδης Παναγιώτης, οινολόγος, πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο., καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος ξεκίνησε την οινολογική καριέρα στη Σαντορίνη, ο κ. Κανελλακόπουλος Χρήστος, οινολόγος και επί σειρά ετών στέλεχος οινοποιείου της Σαντορίνης, ο κ. Λάζαρος Γατσέλος, οινολόγος, AIWS και ο κ. Κανελλής Τάσος, οινολόγος και υποψήφιος διδάκτορας, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και δωρεάν για την υλοποίηση του σεμιναρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. για την ενίσχυση της οινικής γνώσης στην Ελλάδα.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώνονται τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, για επαγγελματίες της παραγωγής, της εστίασης και άλλων συναφών κλάδων, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Υπενθυμίζουμε ότι προηγήθηκαν, με δωρεάν συμμετοχή για τους εκπαιδευόμενους:

1."Το Κρασί και τα Τοπικά Προϊόντα της Σαντορίνης στη Σύγχρονη Εστίαση"

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, που είχαν ως στόχο την επίτευξη του βέλτιστου χειρισμού και παρουσίασης του κρασιού και των λοιπών τοπικών προϊόντων, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θηραϊκής αγροτικής παραγωγής, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση των προϊόντων. Προκειμένου να το παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιήθηκε σε 4 διαφορετικές ημερομηνίες.
1ο Σεμινάριο: Τρίτη 2 Απριλίου 2013, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων,
2ο Σεμινάριο: Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη,
3ο Σεμινάριο: Τρίτη 14 Μαΐου 2013, στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη,
4ο Σεμινάριο: Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στη Θηρασία.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Στάμου, Γεωπόνος από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, ο κ. Νικόλαος Βαρβαρήγος, Οινολόγος από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η κα Ιωάννα Βαμβακούρη, Οινολόγος από το οινοποιείο Σαντορίνης της Ι. Μπουτάρης & Υιός  Οινοποιητικής, η κα Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Γεωπόνος, Msc Αμπελουργίας-Οινολογίας από την Οινοποιία Γαβαλά, ο κ. Ηλίας Ρουσσάκης, Γεωπόνος, Msc Αμπελουργίας-Οινολογίας από την Wines In Santorini και η κα Αικατερίνη Μιτζέλου, Οινολόγος από το Κτήμα Σιγάλα.

2.Γαστρονομικό Σεμινάριο με θέμα: "Τοπικά Προϊόντα. Διεθνής Γαστρονομική Απόλαυση", την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, από τη σχολή “LE MONDE”, στο “Αρχοντικό Μαρκεζίνη”.

Οι καθηγητές μαγειρικής, κ. Μάκης Καλόσακας και κ. Αχιλλέας Παναγούλης και η οινολόγος, κ. Μαρία Τζίτζη, της σχολής LE MONDE ανέδειξαν τα υπέροχα προϊόντα της Σαντορίνης σε εδέσματα υψηλής γαστρονομικής αξίας. Την ομάδα των καθηγητών συνόδευε ο κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde.
Μετά την παρουσίαση και εκτέλεση των συνταγών, ακολούθησε γευσιγνωσία των εδεσμάτων με τη συνοδεία των μοναδικών κρασιών της Σαντορίνης.

3.«Εισαγωγή στον Κόσμο του Κρασιού», Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, στο Οινοποιείο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι.

Στο σεμινάριο, που ήταν ειδικά δομημένο για τους εργαζόμενους στην εστίαση, αναπτύχθηκαν θέματα Παραγωγής/Νομοθεσίας  και Γευσιγνωσίας.
Ακολούθησε Πρακτικό μέρος - Εργαστήρι  με ταιριαστούς & μη ταιριαστούς συνδυασμούς κρασιών και εδεσμάτων.
Εισηγητής ήταν ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος Α.Π.Θ., Διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II, από τη «Γαία Οινοποιητική». Την προετοιμασία των εδεσμάτων επιμελήθηκε ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης.

Περισσότεροι από 300 επαγγελματίες της Θήρας και της Θηρασίας παρακολούθησαν τα παραπάνω εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά όλους τους εισηγητές των σεμιναρίων για την εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών τους, καθώς και όλα τα μέλη της ομάδας υποστήριξης της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» που συνέβαλαν στην υλοποίηση και φιλοξενία των σεμιναρίων με κάθε δυνατό τρόπο. 

το επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετέχει στην διοργάνωση Ελλάδα γιορτή γεύσεων – Χριστούγεννα 2013

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Φέτος η περιοχή των Κυκλάδων, λόγω της οργανωμένης παρουσίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, έχει επιλεγεί ως τιμώμενη περιοχή του εορταστικού φεστιβάλ γευστικού πολιτισμού «Ελλάδα – Γιορτή –  Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013», στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής από όλη την Ελλάδα με έμφαση στα τυποποιημένα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τόσο για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, όσο και να τα διαθέσουν προς πώληση στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace (Αθήνα) από τις 29 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου 2013.

Στο πλαίσιο υποστήριξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και του τουριστικού προορισμού των Κυκλαδικών νησιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων το οποίο εκπροσωπεί 17.000 επιχειρήσεις – μέλη σε 24 νησιά των Κυκλάδων, συμμετέχει στη διοργάνωση, συντονίζοντας και στηρίζοντας τη συμμετοχή των περιπτέρων 25 τοπικών παραγωγών σε κεντρικό σημείο ειδικά επιλεγμένο για την συνολική προβολή των Κυκλάδων.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Έργου «Ανάδειξη της γαστρονομίας και της αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine) στις Κυκλάδες» τη Πράξης «Προβολή του Τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» και της προώθησης και προβολής του δικτύου Aegean Cuisine, του πρότυπου δικτύου με μέλη εστιατόρια, παραγωγούς και έμπορους αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων, που γεννήθηκε πριν 5 χρόνια και που ήδη απαριθμεί 196 μέλη-επιχειρήσεις στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, το οποίο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την ανάδειξη των Κυκλάδων ως ενιαίος γαστρονομικό προορισμό μέσα από τη συνέργεια των επιχειρήσεων-μελών παραγωγής, μεταποίησης τροφίμων και ποτών και εστιατορίων στις Κυκλάδες & τα Δωδεκάνησα.

Σε μια χρονική στιγμή που η αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα αποκτά ολοένα και περισσότερους γευσιγνώστες-οπαδούς που αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία οινο-γαστρονομίας,  η “ Κυκλαδική γειτονιά”  θα φιλοξενήσει τα πιο εκλεκτά προϊόντα & εδέσματα της περιοχής, από τα χαρακτηριστικά έως τα σπάνια, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν, να τα γευτούν και να τα προμηθευτούν φέρνοντας το Αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία … στο εορταστικό τους τραπέζι.


22η συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α (29.11) – θέματα

Την Παρασκευή  29/11/2013 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής Π.Ν.Α με τα εξής θέματα :

1. Έγκριση δαπάνης για τη προμήθεια καυσίμων  και τροφίμων για  την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Ρόδο. (Εισηγήτρια  κα Διακαντώνη ) 
2. Έγκριση τροποποίησης της υπ’αριθμ. 410/2012/19-11-2012 απόφασης της Οικονομικής               Επιτροπής με θέμα: «Απευθείας ανάθεση της σύνδεσης εφτά τηλεφωνικών γραμμών σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας». (Εισηγητής κος Ευθυμίου).
3. Διαγωνισμός Γραφικής Ύλης 2013.  (Εισηγητής κος Σατσάνης).
4.  Έγκριση ορισμού συμπληρωματικού μέλους επιτροπής διαγωνισμού του έργου: Γέφυρα άνω διάβασης Αφάντου επί Εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου. (Εισηγητής κ. Διακομιχάλης).
5. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: Γέφυρα Κρεμαστής.(Εισηγητής κ. Διακομιχάλης).
6. Έγκριση όρων δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής διαγωνισμού του έργου: Συντήρηση οδού προς Αεροδρόμιο και Άγιο-Γεώργιο Μεγίστης. (Εισηγητής κ. Διακομιχάλης).
7. Έγκριση δαπάνης 7.968,00 € για την ασφάλιση οχημάτων, φορτηγών και μηχ/των έργου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ν. Δωδ/σου έτους 2013-2014. (Εισηγήτρια κα Δικαίου).
8. Έγκριση διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια συστήματος τερματικών σταθμών πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο στο νησί της Ρόδου προϋπολογισμού 31.000,00€ με ΦΠΑ καθώς και τα πρακτικά κλήρωσης μελών επιτροπής παραλαβής και αξιολόγησης – ενστάσεων – παρακολούθησης και παραλαβής του άνω έργου . ( Εισηγήτρια κα Δικαίου).
9. Αποδοχή Χρηματοδότησης (Εισηγητής κ. Αντώνιος Λούβαρης).
10.  Δικαστικές Υποθέσεις. (Εισηγητής κος Φιλιππάκος).
11. Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Εισηγητής: κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης).
12. Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου [Εισηγήτρια: κα Δέσποινα Μουτάφη και Ζωή Ουζουνίδου).
13. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων. (Εισηγητής: κ. Πρόδρομος Σατσάνης, κα  Καλλιόπη Διακαντώνη).
14. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. (Εισηγητές: κ. Δημήτριος Γρυπάρης, κα Ειρήνη Σβύνου, κ. Μιχαήλ Δρακιού ).
15. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.                                    


Π. Ρήγας : ΟΧΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την Διοικητική Αυτοτέλεια του Νοσοκομείου της Νάξου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του Πασοκ,

Παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μεθοδεύσουν την ονομαστική ψηφοφορία αντίθετα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής, υποχρεώθηκαν τελικά να αρνηθούν την υπερψήφιση της τροπολογίας που περιελάμβανε τον διοικητικό διαχωρισμό του νοσοκομείου της Νάξου από αυτό της Σύρου.
Παγιδευμένοι στην άρνησή τους να ψηφίσουν τη μείωση της τιμής των φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στην ίδια τροπολογία με τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου της Νάξου,  προσπάθησαν με φωνασκίες και ύβρεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Η πραγματικότητα, βεβαίως, δεν αλλάζει και είναι δυστυχώς οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Στην τροπολογία που περιλαμβανόταν ο διοικητικός διαχωρισμός του Νοσοκομείου της Νάξου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΟΧΙ.  Οι Ναξιώτες οφείλουν να το γνωρίζουν.

δήλωση βουλευτών του Σύριζα Αιγαίου για την τροπολογία του Υπ. Υγείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η σημερινή (26.11)  ψηφοφορία στη Βουλή για την περίφημη πλέον τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί μέγιστη ντροπή για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Παρά την εμμονή μας να διαχωριστεί η τροπολογία στα πέντε άρθρα από τα οποία αποτελείται και τα οποία περιλαμβάνουν από το διαχωρισμό των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας  πλην εκείνων της Δωδεκανήσου, μεταξύ των οποίων και το διαχωρισμό των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, της Λήμνου και της Λέσβου, της Σάμου και της Ικαρίας, τα κίνητρα για την υπηρέτηση των επικουρικών γιατρών κλπ., μέχρι και τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη χωριστή ψηφοφορία επί των άρθρων και επέβαλλε την ενιαία ψηφοφορία με στόχο να φιμώσει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών και να «εκθέσει» τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό δεν επετράπη στους βουλευτές  να ψηφίσουν με βάση τη συνείδηση τους και τις συλλογικές αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες υπερασπιστήκαμε σθεναρά καταθέτοντας και σχετικές τροπολογίες.

Στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία, δεν αποδέχθηκε την ενιαία ψηφοφορία και απάντησε ψηφίζοντας ΝΑΙ στα άρθρα 1-4 που αφορούν μεταξύ άλλων το διαχωρισμό των νοσοκομείων και τα κίνητρα στους επικουρικούς γιατρούς και ΟΧΙ στη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων.

Αυτή τη θέση που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση των βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλος χωρίς εκπτώσεις και χωρίς τις άθλιες μεθοδεύσεις που έχει εφεύρει και εφαρμόζει κατά κόρον η ετοιμόρροπη κυβερνητική πλειοψηφία.

στην εκδήλωση εγκαινίων του ερευνητικού κέντρου της Nokia στην Αθήνα ο Υπ. Εργασίας

Σύμφωνα με μέρος της ομιλίας του,

Εκτιμώ ότι η σημερινή εκδήλωση εκπέμπει από μόνη της ισχυρά και πολύπλευρα μηνύματα. Είναι, παράλληλα, μια μοναδική ευκαιρία να εξάγουμε όλοι μας χρήσιμα και δημιουργικά συμπεράσματα.
Πάνω απ’ όλα όμως, όλοι νιώθουμε την ικανοποίηση της δημιουργίας καθώς εδώ και ένα διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, ο συνάδελφός μου Κωστής Χατζηδάκης και εγώ, εργαστήκαμε συστηματικά για να υλοποιηθεί αυτή η επενδυτική πρωτοβουλία της Nokia και σήμερα γευόμαστε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Η απόφαση της Nokia Solutions and Networks να επενδύσει στους νέους της χώρας μας, στελεχώνοντας το πρότυπο ερευνητικό κέντρο της με νέους επιστήμονες, αποτελεί μια κίνηση υψηλού οικονομικού και κοινωνικού συμβολισμού.

Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις ικανότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την ποιότητα και τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.
Η ενέργεια αυτή στέλνει μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να σκεφτεί και να πράξει με μεγαλύτερη διορατικότητα. Να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική και αδιέξοδη λογική της καθημερινής και ευκαιριακής διαχείρισης, επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της. Επενδύοντας στους νέους της.

Ν. Συρμαλένιος : αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο των Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων Μικρών Νησιών σχετικά με την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «…Παρακαλούμε πολύ όπως φροντίσετε άμεσα για την προαιρετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  ΤΑΝΠΥ των ασφαλισμένων ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων  που έχουν έδρα μικρά νησιά της περιοχής Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, είτε μέσω της  απευθείας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μηνιαίως είτε μέσω της πληρωμής εισφορών μόνο για το χρονικό διάστημα 6 μηνών ετησίως, διάστημα κατά το οποίο  υποτίθεται ότι λειτουργούν τα Γραφεία μας…»
Σύμφωνα με το έγγραφο από πλευράς ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων μικρών νησιών με αποδέκτες τον Υπ. Εργασίας, τον Περιφερειάρχη  Νοτίου Αιγαίου, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου  Δωδεκανήσου, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου  Κυκλάδων, την HATTA και τον   ΓΕΠΟΕΤ  ,                                                               
Παρακαλούμε πολύ όπως φροντίσετε άμεσα για την προαιρετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  ΤΑΝΠΥ των ασφαλισμένων ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων  που έχουν έδρα μικρά νησιά της περιοχής Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, είτε μέσω της  απευθείας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μηνιαίως είτε μέσω της πληρωμής εισφορών μόνο για το χρονικό διάστημα 6 μηνών ετησίως, διάστημα κατά το οποίο  υποτίθεται ότι λειτουργούν τα Γραφεία μας.

Πιστεύουμε ότι η δεύτερη επιλογή (της πληρωμής εισφορών για τους 6 μήνες εκάστου έτους) είναι προτιμότερη διότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταβάλλονται μεν οι κανονικές εισφορές για περίοδο 6 μηνών και θα συμπεριλαμβάνονται κανονικά στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου ως προς τις ασφαλιστικές κλάσεις, απλώς όμως θα απαιτούνται  περισσότεροι μήνες για όσους  ασφαλισμένους επιλέξουν αυτό τον τρόπο προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης σε βάθος χρόνου.

Πιστεύουμε ότι το αίτημα μας είναι σημαντικό για την επιβίωση μας γιατί  έχει μειωθεί η δουλειά μας τα τελευταία χρόνια (στην ουσία το έργο μας  αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ) με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να πληρώνουμε  τις εισφορές. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ισχύον  καθεστώς για ορισμένα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων όπου οι ταξιδιωτικοί πράκτορες υποχρεούνται να εκδίδουν μηδενικά εισιτήρια για τους μόνιμους κατοίκους, καθιστά την οικονομική μας κατάσταση δραματική.  Έχουμε προβεί σε κατάθεση αιτήσεων  διακανονισμού προς το ΤΑΝΠΥ αλλά όπως είναι κατανοητό καθίσταται δύσκολο να πληρώνουμε τις τρέχουσες εισφορές και επιπλέον τις δόσεις από το διακανονισμό, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. 

ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επαφές του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο Λονδίνο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη στο Λονδίνο, επιβεβαιώνουν την προσήλωση του ίδιου και της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων και όχι στην ενίσχυση της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην οικονομία και στην κοινωνία, που πλήττεται από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται απροκάλυπτα σε δελτίο τύπου του Υπουργείου, ο κ. Υπουργός, σε συνάντηση, που είχε στο Λονδίνο με τον Κινέζο Υφυπουργό Μεταφορών, αφού επεσήμανε ότι «πολλοί Έλληνες στρέφονται προς ναυπηγεία της Κίνας», του ζήτησε (ο Μ. Βαρβιτσιώτης) να μεταβιβάσει το αίτημα για «παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες, όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, από  την Κεντρική τράπεζα της Κίνας».

Με δυο λόγια, αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μπορέσουν όλο και περισσότεροι εφοπλιστές να «χτίσουν» πλοία στην Κίνα, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό, όμως, είναι απλά «φιλική» διαμεσολάβηση, η οποία ούτε αξία προσθέτει στην ελληνική οικονομία, ούτε ενισχύει, έστω στοιχειωδώς, την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Υπουργός, στην ομιλία του στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής πλοιοκτησίας, μεταξύ άλλων, παρέθεσε σειρά στατιστικών στοιχείων, που επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της ελληνικής ναυτιλίας, διεθνώς. Επειδή, όμως, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να είναι η ουσιαστική συμβολή της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί:

•           Διαρκώς φεύγουν πλοία από την ελληνική σημαία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο κατέγραψαν νέα μείωση κατά 2,6% και έφτασαν μόλις στα 1.912, δηλαδή σε επίπεδα της δεκαετίας του 1990!....
•           Καταρρέει η εισροή του ναυτιλιακού συναλλάγματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 8μηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος), υπήρξε μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 8μηνο κατά 13% (εισέρρευσαν 7,95 περίπου δις. € ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν εισρεύσει 9.15 δισ €).
•           Η ανεργία των ναυτικών αυξάνεται, παρότι ο Υπουργός Ναυτιλίας βρήκε την καινοφανή θεωρία της επιστροφής στο επάγγελμα πολλών ναυτικών, για να δικαιολογήσει το «ναυάγιο» της πολιτικής της κυβέρνησης. Στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), δείχνουν αύξηση κατά 20% της ανεργίας των αξιωματικών και διαψεύδουν τον Υπουργό, διότι οι αξιωματικοί δεν μπαινοβγαίνουν περιστασιακά στο επάγγελμα.
 Όπως και να έχει, το «ναυάγιο» της κυβερνητικής πολιτικής και στη Ναυτιλία, δεν κρύβεται πια. Η μόνη υπηρεσία, που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση, είναι να φύγει το γρηγορότερο.


Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2013

ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για Ακτοπλοϊκά και Αεροπορικά ζητήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Σε συνέχεια των τελευταίων ενεργειών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και προς απάντηση των ερωτημάτων που λαμβάνει το Επιμελητήριο σε καθημερινή βάση ακολουθεί μια συνοπτική ενημέρωση:

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α) Γραμμή Πειραιάς – Δυτικές Κυκλάδες
Παρακολουθώντας την τελευταία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης σε σχέση με τη γραμμή Πειραιάς – Δυτικές Κυκλάδες με την ξαφνική (αλλά ευτυχώς προσωρινή) διακοπή της σύνδεσης με Πειραιά λόγω της επίσχεσης εργασίας στο Ε/Γ – Ο/Γ «Άγιος Γεώργιος», το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμπαραστέκεται στους κατοίκους και μεταφέρει την αγωνία τους κυρίως όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις γενικές λαϊκές συνελεύσεις.
Επισυνάπτεται η τελευταία γραπτή παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προς στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Β) Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος
    Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Δωδεκάνησα
    Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Σάμος – Ικαρία
Μετά τη διακοπή των δυο δρομολογίων της Τετάρτης και Παρασκευής από Δωδεκάνησα προς Πειραιά από τη Blue Star Ferries, και από Σάμο-Ικαρία προς Πειραιά τις ίδιες μέρες από τη NEL Lines, έγινε επικοινωνία του Επιμελητηρίου με τους υπευθύνους των δυο εταιρειών.
•           Με την εταιρεία Blue Star Ferries, όπου διαχρονικά υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις με κατάληξη τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι τουλάχιστον προς το παρόν γίνεται προσπάθεια να μην διακοπούν τα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου όπως έγινε πέρυσι παρά την εξαιρετικά μεγάλη μείωση μετακινήσεων.
•           Ήδη ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΝEL Lines η 2η προσέγγιση στη Σύρο τις Τετάρτες ξημερώματα από Σάμο – Ικαρία προς Πειραιά ξεκινώντας από 1η Δεκεμβρίου 2013.
•           Συζητήθηκε με την εταιρεία NEL το ενδεχόμενο, ανάλογα με την κίνηση και ζήτηση, να μεταφέρει τελικά το δρομολόγιο της Δευτέρας την Παρασκευή για να μην συμπίπτει με αυτό της Blue Star Ferries.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε συνέχεια της συστηματικής πλέον επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τους αρμόδιους της νέας διεύθυνσης της Olympic Air σχετικά με τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος των νησιών Μήλου, Νάξου, Πάρου,  Σύρου:
•           Για τα νησιά Μήλο-Νάξο-Πάρο έχουν καταρχήν ήδη δρομολογηθεί οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες που οδηγούν σε λύση, χωρίς την ανάγκη σημαντικών έργων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός επιβατών.
•           Για τη Σύρο, που απαιτούνται σημαντικότερες παρεμβάσεις, το Επιμελητήριο ζήτησε από τον Δ/ντα Σύμβουλο της Olympic Air, κ. Δημήτριο Γερογιάννη, και τον Υπεύθυνο Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air,  κ. Αθανάσιο Μάρκου, να παρευρεθούν σε συνάντηση με τον Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Δημήτριο Κούκη, με τους τοπικούς φορείς ώστε από κοινού να εξευρεθεί ο ταχύτερος τρόπος εξάλειψης των εμποδίων που καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση αεροσκαφών μεγαλύτερης χωρητικότητας στο αεροδρόμιο του νησιού. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και μεριμνά για το ραντεβού ο  Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν όλες τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος των Κυκλάδων.


δήλωση υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις»

«Ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι μία πρωτοφανή «εκστρατεία» με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες.

Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους.

Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια.

Ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι.

Σήμερα παρουσιάζουμε επίσημα τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις»  διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να  απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).
Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 €

Επίσης, η «Εργάνη» Σεπτεμβρίου παρουσίασε το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-63.212 τον αριθμό-όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από 4 συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Ωστόσο, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι συνεχής. Γι’ αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές του υπουργείου Εργασίας συνεχίζονται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Στις 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια, τα στοιχεία της ιδιωτικής μισθωτής οικονομίας. Όπως αυτά απορρέουν από το πρωτοποριακό σύστημα «Εργάνη», καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας.


Χρ. Παλιαδέλη: «Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Επιτροπή Αναφορών»

Η δραστηριότητα της Επιτροπής Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυστυχώς άγνωστη σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ήταν το αντικείμενο της ομιλίας της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλας Παλιαδέλη στο συνέδριο «Τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανατρέχοντας στην εμπειρία της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών η κ. Παλιαδέλη υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μοναδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που γνωρίζει στην πραγματικότητα τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών, δίνοντάς τους παράλληλα το δικαίωμα να παρουσιάσουν οι ίδιοι την καταγγελία τους ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

Η αναφορά προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να υποβληθεί ατομικά ή από κοινού, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που εντοπίζονται εύκολα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βασική προϋπόθεση για να γίνει η αναφορά αποδεκτή σε πρώτη φάση είναι το θέμα της να αφορά τους κοινοτικούς τομείς δραστηριότητας: περιβάλλον, θεμελιώδη δικαιώματα, εσωτερική αγορά, δικαιοσύνη, μεταφορές, θέματα που αφορούν ελευθερία έκφρασης κτλ.

«Είναι εξόχως σημαντικό οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Είναι καθοριστική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας, η αξιοποίηση όλων των θεσμών που δίνουν βήμα στη γνώμη των πολιτών και τους επιτρέπουν να παρεμβαίνουν στη λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και μέγιστο χρέος των εκπροσώπων τους στην Ε.Ε. να τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους. 

ευχαριστήρια επιστολή

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αρκετά δύσκολο και σοβαρό ξαφνικό πρόβλημα με το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία μας.

Με την επιστολή αυτή, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους συμπατριώτες μου, φορείς και ιδιώτες που με την αγάπη και ηθική συμπαράστασή τους, κυρίως όμως με την έμπρακτη οικονομική τους στήριξη, κατάφερα και αντιμετώπισα προς το παρόν, το πολύ δύσκολο και επικίνδυνο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα επί δύο χρόνια.

Ιδιαίτερα εκφράζω τις άπειρες ευχαριστίες μου προς τον κ. Μαρτίνο ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα της υγείας μου αλλά και της οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς μου, μιας και ο σύζυγός μου ήταν για μεγάλο διάστημα άνεργος, ανταποκρίθηκε κάτι παραπάνω από άμεσα.
Τους ευχαριστώ όλους και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχουν πάντα υγεία και ευτυχία στα σπίτια τους.
Αυτά που πρόσφεραν όλοι τους σε μένα, ας τους τα προσφέρει ο θεός στο πολλαπλάσιο. Να είστε όλοι καλά.
Με εκτίμηση και ιδιαίτερες ευχαριστίες,


Νεκταρία Αρβανίτη του Κοσμά, Μεγαλοχώρι Σαντορίνης. 

οι Πλέγμα στο Tranquilo

Στο Tranquilo στην  Περίσσα θα παρουσιάσουν τις μουσικές τους την Τετάρτη 27/11 οι “πλέγμα”.

Ξεκινώντας μία νέα σειρά από συναυλίες, εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα για το φετινό χειμώνα, το Tranquilo φιλοξενεί τους Πλέγμα.

Τραγούδια δικά τους και συνθέσεις από Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Π. Σιδηρόπουλο, Ν. Άσιμο, Tim Buckley.




Οι “πλέγμα” είναι οι :
Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι, Χριστόφορος Γαβαλάς – κιθάρα, Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι
Φιλική συμμετοχή Βαλεντίνα Μιχελή - τραγούδι

Είσοδος ελεύθερη, καλό φαγητό και ποτά σε .. ακόμη καλύτερες τιμές..

Wednesday at 9:30pm
Tranquilo Bar - Perissa, Santorini in Thíra, Kikladhes, Greece 

Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013

επιτυχημένη η παρουσία της Σαντορίνης και της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας στην 29η Διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia


Από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αργυρό που εκπροσώπησε τον Δήμο Θήρας και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Καραμολέγκο εκπροσωπήθηκε η Σαντορίνη στην 29 Διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21.11 και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 24.11, στην Θεσσαλονίκη.
Οι κύριοι Αργυρός και Καραμολέγκος αποτέλεσαν μέλη της αποστολής της Σαντορίνης που στελέχωσαν το περίπτερο της Σαντορίνης στον εκθεσιακό χώρο.


Στην επίσκεψή της στο περίπτερο της Σαντορίνης η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συνεχάρη τα μέλη της αποστολής για την τηνεπιτυχημένη τουριστική χρονιά που είχε το νησί το φετινό καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού σε θέματα διεθνών επαφών και συνεργασιών θα έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό το προσεχές διάστημα.


Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός ευχαριστώντας την Υπουργό της προσέφερε ένα μπουκάλι με κρασί Ασύρτικο της Santo Wines.
Τα μέλη της αποστολής της Σαντορίνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στην Philoxenia που αναμένεται να παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου εγκαινίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην ομιλία της επεσήμανε τα θετικά μηνύματα και εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν του 2014, ενώ έκανε τον απολογισμό της φετινής χρονιάς που ήταν ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία της Ρωσίας στην Έκθεση, τονίζοντας, ότι «Μετά από πολλά χρόνια απουσίας, το Ρωσικό περίπτερο σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών». Πρόσθεσε επίσης ότι το Ρωσικό περίπτερο «ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για τις δύο χώρες. Συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της παρουσίας θα είναι ορατά σε όλους».

Σημειώνεται ότι στο περίπτερο της Ρωσίας ήταν και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού κ. Evgeniy Pisarevskiy ο οποίος θα έχει συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού.
Η φετινή έκθεση είχε αυξημένες συμμετοχές από πλευράς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επισκεψιμότητας , Β2Β συναντήσεων, συμμετοχής ΟΤΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις φορέων και παραγόντων του Τουρισμού σε σχέση με το 2012.