Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2008

Για αύριο Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008 εχει προγραμματιστεί η επόμενη εκδήλωση - διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Θήρας για την ανέλκυση του Sea Diamond, με τον αποκλεισμό της ΔΥΟ Θήρας.

Η κίνηση είναι συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική και θέλει να στιγματίσει το γεγονός ότι ενώ η Σαντορίνη αποδίδει κάθε χρόνο στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, δυστυχώς όταν η Σαντορίνη χρειάζεται το κράτος, εκείνο παραμένει αδιάφορο.
Η εκδήλωση – διαμαρτυρία αποφασίστηκε μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Υ.Ε.Ν. με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα ο οποίος ξεκάθαρα και ρητά ανέφερε ότι «τίθεται προθεσμία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους η πλοιοκτήτρια εταιρία του Sea Diamond και οι ασφαλιστές της κι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται το κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης να αναλάβουν το κόστος της απάντλησης και ανέλκυσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής :


Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Υ.Ε.Ν. με τον Υπουργό Εμπ. Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα παρουσία του Επάρχου Θήρας κ. Χ. Ρούσσου, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Γρατσία, νομικών συμβούλων και Καθηγητών από το ΕΜΠ και εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου, αποφασίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΩΡΑ 6:30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥ ΘΗΡΑΣ

Σύσσωμος ο θηραϊκός λαός μαζί με το Επαρχείο Θηρας, το Δήμο Θήρας, την Κοινότητα Οίας και τους φορείς του νησιού μας.

Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας δεν δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση την ανέλκυση του SEA DIAMOND από τον βυθό της καλντέρας.

Στη συνάντηση της Παρασκευής ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο είναι η απάντληση των καυσίμων του ναυαγίου και γι' αυτό ανέφερε, πίεσε τους ασφαλιστές και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, να υποβάλλουν μελέτη απάντλησης με δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησης και άμεση υλοποίησή της μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2008.

Επανέλαβε δε, ότι η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει χρήματα του ελληνικού λαού για την ανέλκυση του SEA DIAMOND και να υποκαταστήσει έτσι οποιονδήποτε στις υποχρεώσεις του.

Η θέσης της Συντονιστικής Επιτροπής μετά και την συνάντηση αυτή παραμένει ίδια, αδιαπραγμάτευτη, μαχητική.

Δεν μετακινούμεθα από τη θέση μας.

Απαιτουμε, διεκδικούμε ενιαία μελέτη απάντλησης και ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

Δηλαδή ενιαίο έργο και καλούμε όλους τους πολίτες της Σαντορίνης να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής μαθαίνουμε και για το ταξίδι στις Βρυξέλλες που πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής με σκοπό την ενημέρωση μελών του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Νομικό Σύμβουλο του ¨Ελληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Γιωτάκο, ύστερα από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή ΚΚΕ κ. Τ. Τούσσα.

Σε σχετική ερώτηση των Θηραίων πολιτών ο κ. Γιωτάκος απάντησε ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα η COMMISSION -εφόσον της ζητηθεί από πλευράς τοπικών φορέων- να χρηματοδοτήσει μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου στη Σαντορίνη, πράγμα που εάν υλοποιηθεί, κατοχυρώνει την απαίτηση του Θηραϊκού λαού για την ανάγκη άμεσης ανέλκυσης του SEA DIAMOND.
Στην συνάντηση των Βρυξελλών, σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού συβμούλου του κ. Δήμα, διαπιστώθηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει μέχρι σήμερα επίσημα, κανένα αίτημα για την υπόθεση της ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

Τέλος, στον κ. Γιωτάκο, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσε το ψήφισμα των Θηραίων Πολιτών για το αίτημα της ανέλκυσης, συνοδευόμενο από 7.000 υπογραφές κατοίκων του νησιού, ενώ τον ενημέρωσε ότι οι πολίτες της Σαντορίνης προγραμματίζουν δυναμική κινητοποίηση για την υπόθεση αυτή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δυστυχώς, το έγκλημα συνεχίζεται.
Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε το παρακάτω μήνυμα σχετικά με μία ακόμη μαζική δηλητηρίαση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, αυτήν τη φορά στην Οία.


Δυστυχώς, κάποιος δηλητηρίασε δέκα αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά στην Οία.
Τα ιδιόκτητα σκυλιά δολοφονήθηκαν στην αυλή τους έξω από το σπίτι τους ενώ και αρκετές γάτες βρέθηκαν δηλητηριασμένες.
Το δηλητήριο τοποθετήθηκε σε τρία σημεία σε απόσταση 500 μέτρων το ένα από το άλλο.
Στην ανακοίνωση γένεται επίσης έκκληση σε όποιον εχει δεί κάποια ύποπτη κίνηση να επικοινωνήσει με την Ένωση Ζωόφιλων Σαντορίνης, ενώ σημειώνεται ότι για το συμβάν θα κατατεθεί μήνυση στην Αστυνομία.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στον δικτυακό χώρο της Ένωσης Ζωόφιλων :
http://sawasantorini.blogspot.com

UNFORTUNATELY SOMEONE MASS POISONED 10 PRIVATELY OWNED AND STRAY DOGS IN IA
THIS MORNING. THE PRIVATE DOGS WERE MURDERED IN THEIR YARD OUTSIDE THEIR HOUSE. NUMEROUS CATS HAVE ALSO BEEN MURDERED.
THE POSIONINGS WERE PLACED IN AT LEAST 3 PLACES ABOUT 500 METRES APART.
DID ANYONE SEE ANYONE FEEDING DOGS BETWEEN 7.30 - 8.30 AM THIS MORNING?
AN OFFICIAL STATEMENT WILL BE MADE TO THE POLICE, TOGETHER WITH THE COMMUNITY OF IA.
Ένας ακόμη ισοσκελισμένος …
Αύριο Τετάρτη 17.12 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων για το έτος 2009.
Ισοσκελισμένος μπορεί να χαρακτηριστεί ο προϋπολογισμός μιας και τα έσοδα που προβλέπει ο Δήμος για το 2009 είναι 22.407.014 και τα έξοδα …. τα ίδια 22.407.014.

Ο Δήμος υπολογίζει να εισπράξει από Τακτικά έσοδα 7.628.000 , από έκτακτα 4.507.000 , έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 1.672.000, από εισπράξεις δανείων 2.839.000, από εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων 1.727.000 .Ο Δήμος υπολογίζει τα Γενικά έξοδα σε 12.057.000 , τα έξοδα επενδύσεων 4.670.000 , τις πληρωμές ΠΟΕ 5.399.000 και αποθεματικό 280.000 ευρώ.






Μες στην ίδια τους τη χώρα... μετανάστες νιώθουν, εδώ και τέσσερις μήνες, οι εγκαταλελειμμένοι από τον εφοπλιστή Φ. Μανούση, από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, απλήρωτοι ναυτικοί του επιβατηγού πλοίου «Αρσινόη»...

Τα τελευταία «νέα» από το πλοίο τα είχαμε με τον απόπλου του από το όχι και τόσο ασφαλές λιμάνι της Σαντορίνης γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη και αφού οι ναυτικοί του ταλαιπωρήθηκαν από τις κακοκαιρίες και τις θαλασσοταραχές, οπότε και αναχώρησε προκειμένου να βρει ασφαλέστερο καταφύγιο στο λιμάνι της Ίου όπου και παραμένει για περισσότερους από τρείς μήνες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του portal http://www.kykladesnews.gr/ :

Στην είσοδο του πλοίου, στο λιμάνι της Ίου, ένα πανό περιγράφει την τραγική κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών και των νησιωτών, που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από το ΥΕΝΑΝΠ.

«Για χατίρι των εφοπλιστών εγκαταλείπονται ναυτεργάτες και νησιώτες»... Οι ναυτικοί του «Αρσινόη» εγκαταλείφθηκαν σε πλοίο επιδοτούμενο και, βέβαια, από τον Σεπτέμβρη έμειναν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ τους και τα νησιά Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος και Ίος.

Η εταιρεία ΣΑΟΣ, όπως τονίζει, με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπός της, εφοπλιστής Φ. Μανούσης, έχει πρόβλημα ρευστότητας, γιατί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πλοιοκτήτης, της οφείλεται το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτούμενα δρομολόγια. Το ΥΕΝΑΝΠ απαντά ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ΠΝΟ συνεχίζει την απεργία της σε όλα τα πλοία της ΣΑΟΣ και σήμερα αντιπροσωπεία των ναυτικών του «Αρσινόη» επισκέπτεται την Ομοσπονδία.

Οι ναυτικοί του «Αρσινόη» -τρεις έκαναν ασφαλιστικά από την αρχή, τρεις πήραν τον μισθό του Σεπτεμβρίου κι έφυγαν και δέκα παραμένουν στο πλοίο, οικογενειάρχες, με παιδιά, με δάνεια και οικονομικά προβλήματα, δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα- τρώνε... βερεσέ σε ταβέρνες της Ίου και... ντρέπονται πολύ. Ένας από τους απλήρωτους ναυτικούς του «Αρσινόη» (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), μίλησε, χτες, στο «Έθνος» οργισμένος:

«Στη Σαντορίνη τον Σεπτέμβρη κάναμε επίσχεση, μας έδωσαν 250 ευρώ στον καθένα, για φαγητό. Μας έφερναν να φάμε από την εκκλησία. Νιώθαμε άσχημα και τους λέγαμε: "Δεν είμαστε Κούρδοι μετανάστες. Έλληνες ναυτεργάτες είμαστε και δεν μας πληρώνει τα δεδουλευμένα μας η εταιρεία". Με 19 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, δεν πίστευα ποτέ πριν πως υπάρχουν εφοπλιστές που καταδικάζουν σε τόσο μεγάλη αναξιοπρέπεια τους ναυτικούς. Πήραν τις επιδοτήσεις το καλοκαίρι και μετά άρχισαν από την εταιρεία να μας λένε, σε δέκα μέρες, σε πέντε μέρες θα πληρωθείτε και θα ξεκινήσετε τα δρομολόγια, τίποτα...

Κάποιοι δεν άντεξαν την πείνα, πήραν ένα μηνιάτικο, τους υποχρέωσαν και υπέγραψαν για δύο κι έφυγαν. Τρώμε βερεσέ σε μια ταβέρνα. Όταν πληρωθούμε, του λέμε του ταβερνιάρη, πως θα τον πληρώσουμε. Όμως, ντρεπόμαστε και πάμε μία φορά κάθε δύο μέρες. Έχουμε παιδιά, δάνεια και μας χρωστάνε μισθούς, υπερωρίες, αναδρομικά από τη σύμβαση.

Υπολογίζω σε εμάς, που μείναμε στο πλοίο, ότι οφείλει η εταιρεία περίπου 140.000 ευρώ. Αυτοί επιχειρούν να κλείσουν το ναυτολόγιο και να μας δώσουν όσα θέλουν. Όμως, δεν υποχωρούμε κι ας δίνουμε μάχη με τα ποντίκια, ας κρυώνουμε κι ας πεινάμε. ...Φθάνουν τα Χριστούγεννα και είμαστε εγκαταλελειμμένοι κι απλήρωτοι..



Δεν μας φτάνει η κρίση (και η αμφισβήτηση θα προσέθετα) του τουριστικού μας προϊόντος,
τώρα, με απόφαση της κυβέρνησης το τουριστικό Αιγαίο γίνεται (τουρκικό)πεδίο βολής!

Η κυβέρνηση υπέκυψε τελικώς στο μόνιμο τουρκικό αίτημα να καταργηθούν στο Αιγαίο τα ελληνικά μόνιμα πεδία βολής, που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χώρο και έτσι «δεν έχει αντίρρηση», όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, να παραχωρήσει μέρος του μόνιμου πεδίου βολής Άνδρου στην Τουρκία για αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά, όλο τον μήνα Ιανουάριο 2009.

Τμήμα της περιοχής της τουρκικής άσκησης στην περιοχή της Άνδρου βρίσκεται μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο, δεδομένου ότι απέχει μόλις 6 ν.μ. από τη νήσο Καλόγεροι βόρεια της Άνδρου και 6 ν.μ. από ...τη Μύκονο!

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης συναποφάσισαν στις αρχές του μήνα (4.12.2008) ότι «δεν έχουν αντίρρηση» να επιτρέψουν στην Τουρκία να διενεργήσει αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά σε 6 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο (οι τέσσερις από αυτές απεικονίζονται στον χάρτη και οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται νοτίως της Ρόδου). Η περιοχή της τουρκικής άσκησης Νο3 περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής του ελληνικού μόνιμου πεδίου βολής της Άνδρου και μάλιστα μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. (6 ν.μ. απόσταση από τη Μύκονο και τους Καλόγερους και μόλις 34 ν.μ. από το αεροδρόμιο Βενιζέλος!).

Το τουρκικό αίτημα για την κατάργηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής που καλύπτουν διεθνή και εθνικό εναέριο χρονολογείται από το 2000, με το αιτιολογικό ότι αυτά τα πεδία βολής είναι παράνομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO, που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα.

Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Η τουρκική κυβέρνηση είχε τότε υπαναχωρήσει από το αίτημά της, το οποίο επανέφερε προσφάτως χωρίς να συναντήσει παρόμοια αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Η τουρκική αεροναυτική άσκηση, που θα διεξαχθεί όλο τον Ιανουάριο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, εντάσσεται προφανέστατα σε γενικότερο τουρκικό σχέδιο «κατάληψης» ολόκληρου του Αιγαίου με την πρόφαση των εκπαιδευτικών ασκήσεων, με τακτική ανανέωσή τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο το Αιγαίο είναι σε μόνιμη βάση «δεσμευμένο» ακόμα και κατά την περίοδο ισχύος του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ τη θερινή περίοδο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σ' αυτό οι εκπαιδευτικές ασκήσεις!

Η αρχή έχει γίνει από πολλού χρόνου στην περιοχή της Λήμνου, όπου η Τουρκία «με το έτσι θέλω» εκδίδει συνεχώς αγγελίες για ασκήσεις με πυρά, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει παράνομο τουρκικό πεδίο βολής, μέσα στο FIR Αθηνών, που επικαλύπτει και εθνικό εναέριο χώρο.

Η περιοχή Νο3 της νέας τουρκικής άσκησης, στην περιοχή της Άνδρου, με την πλήρη συναίνεση μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, η νήσος Καλόγεροι, βορείως της Άνδρου, αποτελεί για την Τουρκία «την αφετηρία» για τον καθορισμό του μισού Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά ως περιοχή αποκλειστικού ελέγχου της Άγκυρας, με βάση τον σχετικό τουρκικό νόμο του Δεκεμβρίου 2001.

Έτσι, με βάση την τουρκική λογική και πρακτική, η συγκεκριμένη περιοχή Νο3 της νέας άσκησης σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να απαγορεύσει στην Ελλάδα (σ.σ. με τη συναίνεσή της) την εξακολούθηση λειτουργίας του μόνιμου πεδίου βολής Ανδρου, διότι μέρος της περιοχής του εμπίπτει στον αναφερθέντα τουρκικό νόμο και επομένως δεν μπορεί να συν-ελέγχεται από την Ελλάδα. Η πράξη αυτή κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί «προπομπό» για την εξουδετέρωση και άλλων ελληνικών πεδίων βολής, περιοχών εκπαίδευσης και περιοχών ασκήσεων, οι οποίες «εμπεριέχονται» στην περιοχή «εφαρμογής» του τουρκικού νόμου του 2001.

Στην ουσία, η Τουρκία με το «κόλπο» των εκπαιδευτικών ασκήσεων δεσμεύει το Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις ασκήσεις της (π.χ. Φερτίνα, Ασίκ Ντενίζ, Σενίκ Ντενς και ΤΑΣΜΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος και χρόνος για αντίστοιχες ελληνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις, που έτσι και αλλιώς περιορίζονται σε μία και αυτή εικονική (Τρίαινα).
http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=9939








Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

Νέα δεδομένα στην χρονολόγηση της έκρηξης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης
Φέρνουν τα αποτελέσματα των ερευνών του Δανού καθηγητή Βάλτερ Φρίντριχ

Στο θέμα αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία :

Έναν αιώνα νωρίτερα -και όχι το 1613 π.Χ. όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι- τοποθετεί ο Δανός καθηγητής Βάλτερ Φρίντριχ την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, γεγονός που αλλάζει το σύστημα χρονολόγησης του αρχαίου κόσμου γύρω από τη Μεσόγειο.

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε μετά τη χρονολόγηση με ραδιοϊσότοπα δύο κλαδιών ελιάς που βρέθηκαν απανθρακωμένα από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με τα Νέα, ερωτήματα όπως πώς ήταν το τοπίο της Σαντορίνης πριν από την καταστροφή, πώς σχηματίσθηκε το στρογγυλό αρχικά ηφαιστειογενές νησί, πώς χάθηκαν τα 2/3 της γης στη μεγάλη έκρηξη του 1613 π.Χ. και πώς σχηματίσθηκε η ηφαιστειακή λεκάνη ή καλντέρα που φθάνει σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων κ.λπ. απασχολούν εδώ και τριάντα τρία χρόνια τον Δανό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους.

Στο διάστημα αυτών των χρόνων ο δρ Φρίντριχ απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα που απασχολούσαν τους ερευνητές.

Το 1988 ανακοίνωσε ότι μια ρηχή καλντέρα σχηματίστηκε 13.000 χρόνια πριν από τη μεγάλη έκρηξη που εξαφάνισε τον μινωικό πολιτισμό και υποστήριξε ότι η καλντέρα εικονίζεται στην «τοιχογραφία του στόλου», όπου εικονίζεται κι ένα κατοικημένο νησί.

Η μεγάλη στιγμή για τον Δανό επιστήμονα ήρθε το 2003 όταν σ' ένα απομονωμένο σημείο στο εσωτερικό της καλντέρας, σε υψόμετρο 150 μέτρα από τη θάλασσα, ανακαλύφθηκε ένα απανθρακωμένο κλαδί ελιάς.

«Επειδή το απανθρακωμένο δένδρο ήταν ζωντανό τη στιγμή της καταστροφής και έσωζε τους 72 δακτυλίους ανάπτυξης, ήταν δυνατή η ακριβής χρονολόγησή του» λέει ο Βάλτερ Φρίντριχ και προσθέτει:

«Είχαμε πλέον υλικό από τη στιγμή της έκρηξης που επέτρεψε τη χρονολόγησή του. Το υπόλοιπο δένδρο έχει χαθεί λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Βρέθηκαν όμως κάτω από το δένδρο φύλλα ελιάς. Στην ανασκαφή που ακολούθησε, αποκαλύφθηκαν κεραμική και ένα πηγάδι. Ανακαλύφθηκε ακόμη ένα δεύτερο δένδρο σε απόσταση εννέα μέτρων. Το κλαδί είχε σαράντα ετήσιους αυξητικούς δακτυλίους και δεν έχει χρονολογηθεί πλήρως. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνονται πλήρως οι χρονολογίες του πρώτου ευρήματος».

«Επειδή η τέφρα της έκρηξης απλώθηκε σε όλη τη γύρω περιοχή, τη Μινωική Κρήτη, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τις ακτές της Συρίας και συναντάται στα εκεί αρχαιολογικά στρώματα, είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρώμα της προϊστορίας των τόπων που να έχει χρονολογηθεί με απόλυτο τρόπο, όπως είναι αυτός των φυσικών μετρήσεων» υποστηρίζει ο καθηγητής, σημειώνοντας πως το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του έχει γίνει δεκτό από τον ανασκαφέα της Σαντορίνης καθηγητή Χρίστο Ντούμα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=966029&lngDtrID=252


Η χρονολόγηση δύο κλαδιών ελιάς βοήθησε τον Δανό καθηγητή Βάλτερ Φρίντριχ, όπως λέει στα «ΝΕΑ», να χρονολογήσει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης χίλια χρόνια νωρίτερα, αλλάζοντας την ιστορία της Μεσογείου
απανθρακωμένα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και χρονολογήθηκαν με ραδιοϊσότοπα φέρνουν αντιμέτωπες δύο επιστήμες: την Αρχαιολογία και τη Φυσική. Οι φυσικοί τοποθετούν το κοσμοϊστορικό γεγονός με ακρίβεια ± δεκατριών ετών έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι αρχαιολόγοι, στο 1613 π.Χ., και απειλούν το συμβατικό σύστημα χρονολόγησης του αρχαίου κόσμου γύρω από τη Μεσόγειο.

Ερωτήματα όπως πώς ήταν το τοπίο της Σαντορίνης πριν από την καταστροφή, πώς σχηματίσθηκε το στρογγυλό αρχικά ηφαιστειογενές νησί, πώς χάθηκαν τα 2/3 της γης στη μεγάλη έκρηξη του 1613 π.Χ. και πώς σχηματίσθηκε η ηφαιστειακή λεκάνη ή καλντέρα που φθάνει σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων κ.λπ. απασχολούν εδώ και τριάντα τρία χρόνια τον Δανό καθηγητή Βάλτερ Λ. Φρίντριχ. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους, ο οποίος μελετά τη στρωματογραφία και ειδικεύεται στην παλαιοβοτανολογία, έδωσε πρόσφατα διάλεξη στην Αθήνα με θέμα «Το παζλ της χρονολόγησης της ηφαιστειακής έκρηξης της μινωικής εποχής. Νέα από τη Σαντορίνη και την Αίγυπτο» μαζί με τον συνεργάτη του Βάλτερ Κούτσερα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Στο διάστημα αυτών των χρόνων ο δρ Φρίντριχ, συγγραφέας του βιβλίου «Φωτιά στη θάλασσα», απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα που απασχολούσαν τους ερευνητές.

Το 1988 ανακοίνωσε ότι μια ρηχή καλντέρα σχηματίστηκε 13.000 χρόνια πριν από τη μεγάλη έκρηξη που εξαφάνισε τον μινωικό πολιτισμό και υποστήριξε ότι η καλντέρα εικονίζεται στην «τοιχογραφία του στόλου», όπου εικονίζεται κι ένα κατοικημένο νησί. «Βρήκαμε ακόμη ότι πολλές χρωστικές ουσίες των τοιχογραφιών και της κεραμικής μπορεί να είχαν εξαχθεί από την καλντέρα, στις θέσεις Πλάκα και Θερμιά (το λευκό ταλκ, το μαύρο και το κόκκινο), όπως και από γύρω νησιά. Η αβαθής καλντέρα κατόπιν γέμισε με νερό και ανέπτυξε ένα είδος ζωής πριν εισρεύσει το θαλασσινό νερό. Η έκρηξη του 1613 π.Χ. έγινε πέρα από την Παλαιά Καμένη» εξηγεί.

Η μεγάλη στιγμή για τον Δανό επιστήμονα ήρθε το 2003 όταν σ΄ ένα απομονωμένο σημείο στο εσωτερικό της καλντέρας, σε υψόμετρο 150 από τη θάλασσα, ανακαλύφθηκε από τον σπουδαστή Τομ Πφίφερ ένα απανθρακωμένο κλαδί ελιάς.

«Επειδή το απανθρακωμένο δένδρο ήταν ζωντανό τη στιγμή της καταστροφής και έσωζε τους 72 δακτυλίους ανάπτυξης, ήταν δυνατή η ακριβής χρονολόγησή του» λέει ο Βάλτερ Φρίντριχ. «Είχαμε πλέον υλικό από τη στιγμή της έκρηξης που επέτρεψε τη χρονολόγησή του. Το υπόλοιπο δένδρο έχει χαθεί λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Βρέθηκαν όμως κάτω από το δένδρο φύλλα ελιάς. Στην ανασκαφή που ακολούθησε, αποκαλύφθηκαν κεραμική και ένα πηγάδι. Ανακαλύφθηκε ακόμη ένα δεύτερο δένδρο σε απόσταση εννέα μέτρων. Το κλαδί είχε σαράντα ετήσιους αυξητικούς δακτυλίους και δεν έχει χρονολογηθεί πλήρως. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνονται πλήρως οι χρονολογίες του πρώτου ευρήματος».

Τι περιμένετε τώρα;
«Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω με άλλες μεθόδους χρονολόγησης που να επιβεβαιώσουν την χρονολογία. Μερικές φορές η βοήθεια έρχεται από ΄κεί που δεν το περιμένεις. Ελπίζω ακόμη να μπορέσω να φτιάξω μια φωτογραφική έκθεση και μια ταινία με τις νέες ανακαλύψεις».


«Η τέφρα απλώθηκε ώς τη Συρία»

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή ιστορική μέθοδο χρονολόγησης η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης συνέβη το 1533 π.Χ. Εκτός από την «επαναστατική» αλλαγή, τι καλό φέρνει το εύρημα στην αρχαιολογία;

«Επειδή η τέφρα της έκρηξης απλώθηκε σε όλη τη γύρω περιοχή, τη Μινωική Κρήτη, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τις ακτές της Συρίας και συναντάται στα εκεί αρχαιολογικά στρώματα, είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρώμα της προϊστορίας των τόπων που να έχει χρονολογηθεί με απόλυτο τρόπο, όπως είναι αυτός των φυσικών μετρήσεων. Η νέα χρονολόγηση δημιουργεί κάποια ερωτήματα στους αρχαιολόγους, αλλά απαντά σε κάποια άλλα» υποστηρίζει ο καθηγητής Βάλτερ Φρίντριχ.

«Άλλωστε, ήδη τα πορίσματά μας έχουν γίνει δεκτά από τον ανασκαφέα της Σαντορίνης καθηγητή Χρίστο Ντούμα και ο καθηγητής Κόλιν Ρένφριου δήλωσε ότι θεωρεί το πρόβλημα της χρονολόγησης της έκρηξης επαρκώς λυμένο. Ο καθηγητής Κούτσερα στα εργαστήρια της Βιέννης μελετά δείγματα από άλλους τόπους όπως τη μινωική έπαυλη στην Τελ Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου και με άλλες μεθόδους χρονολόγησης. Όλα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκλίνουν».

ΙΝFΟ : Βάλτερ Λ. Φρίντριχ, «Φωτιά στη θάλασσα», μτφ. Ελένη ΓιαννοπούλουΑκύλα, Εκδ. Πασχαλίδη, σελ. 289, τιμή: 35 ευρώ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4491265&ct=4