Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2015

προς χρήση μέρος του δρόμου Φηρών – Οίας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση μέρους του περιφερειακού δρόμου Φηρών – Οίας, προκειμένου το τμήμα αυτό να εξυπηρετήσει την αυξημένη κίνηση που υπάρχει και αναμένεται να υπάρξει στα Φηρά το επόμενο διάστημα.

Με την ασφαλτόστρωσή του το τμήμα αυτό θα μπορέσει να αποσυμφορήσει μερικώς τα Φηρά, και ιδίως τους οδηγούς με προορισμό το Κοντοχώρι και τον Βουρβούλο.

Η πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας των Φηρών και η μονοδρόμηση δρόμων των Φηρών αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα επικαιροποιηθεί ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με την κίνηση των αυτοκινήτων.

με επιτυχία η συναυλία της πολυπολιτισμικής χορωδίας "Harmony Group Sweet Adelines"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

Μια εξαιρετική βραδιά μας χάρισαν χθες οι γυναίκες της παγκοσμίου φήμης πολυπολιτισμικής χορωδίας "Harmony Group Sweet Adelines" στη συναυλία που διοργάνωσε ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ στον προαύλιο χώρο του μουσείου προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Τριάντα δύο τραγουδίστριες από την Αμερική έως την Αυστραλία, μερικές απ' τις οποίες μάλιστα συναντήθηκαν για πρώτη φορά επί σκηνής, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τραγουδώντας "a cappella" πασίγνωστα κομμάτια της διεθνούς μουσικής σκηνής και απολαμβάνοντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Εν κατακλείδι,  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά μέσα απ' την καρδιά μας την αρχαιολόγο κα Μάγια Ευσταθίου για την πολύτιμη συνεργασία της, την εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την παραχώρηση του χώρου και το προσωπικό του μουσείου για την βοήθειά του.  


συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Θήρας

Έκτακτη συνεδρίαση με τα εξής θέματα πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Θήρας στις 19.6 στην 13.00

1. Έγκριση του από 17/06/2015 πρακτικού του ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού με θέμα : Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων λιμενικών ζωνών του Δήμου Θήρας.
2. Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.

3. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας της αποκομιδής των απορριμμάτων και του καθαρισμού των χερσαίων λιμενικών ζωνών ευθύνης του Δ.Λ.Τ. Θήρας , με πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό , προϋπολογισμού  60.000,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

ανοικτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων για τις ανάγκες του δήμου Θήρας και των νομικών του προσώπων

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Δήμαρχος Θήρας διακηρύσσει Ανοικτό Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό σε Ευρώ, με σφραγισμένες προσφορές για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (πετρελαίου θέρμανσης, πετρελαίου κίνησης, βενζίνης αμόλυβδης), ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (AD-BLUE) &ΕΛΑΙΟΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ (ΛΑΔΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ 2Τ)» για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας και των Νομικών του Προσώπων, με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό (%) σε ακέραιες μονάδες με δύο δεκαδικά ψηφία, επί της μέσης τιμής λιανικής πώλησης όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε εκδιδόμενο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων για το νομό Κυκλάδων από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (www.fuelprices.gr ) και τη χαμηλότερη συνολική τιμή για το βελτιωτικό καυσίμων (AD-BLUE) και το λιπαντικό δίχρονων κινητήρων 2Τ. Οι ποσότητες των υγρών καυσίμων, των βελτιωτικών καυσίμων και των ελαιολιπαντικών είναι αυτές που αναγράφονται αναλυτικά στη διακήρυξη και στη μελέτη του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του ΕθνικούΣυστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr .
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών: 17-07-2015
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 23-07-2015 και ώρα: 15:00

Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στις Τριακόσιες Δέκα Χιλιάδες Ογδόντα Τρία Ευρώ και Ογδόντα Οχτώ Λεπτά (310.083,88€) πλέον Φ.Π.Α.16% Σαράντα Εννέα Χιλιάδες Εξακόσια Δεκατρία Ευρώ και Σαράντα Δύο Λεπτά (49.613,42€) δηλαδή συνολικά Τριακόσιες Πενήντα Εννέα Χιλιάδες Εξακόσια Ενενήντα Επτά Ευρώ και Τριάντα Λεπτά (359.697,30€) θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς έτους 2015 του Δήμου Θήρας και των Νομικών του προσώπων και τον προϋπολογισμό έτους 2016 αφού συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες προβλέψεις.

Η εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, θα είναι 2% επί της προϋπολογισθείσας δαπάνης και ορίζεται στο ποσό των 6.201,68€ και υλοποιείται με εγγυητική επιστολή τραπέζης ή με την προσκόμιση ισόποσου γραμματίου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Γραφείο Προμηθειών Δήμου Θήρας, Διεύθυνση Φηρά Θήρας, Τ.Κ. 84700 στο τηλέφωνο 2286360187/191, κ. Βαμβακούση Ευάγγελο.


Όλα τα στοιχεία του Διαγωνισμού δηλαδή Μελέτη, Διακήρυξη, Περίληψη Διακήρυξης  και Τιμολόγιο Προσφοράς, είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Θήρας www.thira.gr .

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ARTEMIS KARAMOLEGOS WINERY ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ WINES FROM SANTORINI ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σελίδα του οινοποιείου,

Αρκετός κόσμος, αρκετοί top sommeliers και retailers, δύο μεγάλες γευσιγνωσίες, μία στο εστιατόριο Racines στη Nέα Υόρκη και μία στο εστιατόριο La Mar στο Σαν Φρανσίσκο ήταν αρκετά για τα σαντορινιά κρασιά ώστε να εντυπωσιάσουν!!!


Στην ίδια σελίδα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δημοσιεύματα και τις διακρίσεις του οινικού Τύπου στα κρασιά του ARTEMIS KARAMOLEGOS WINERY και ιδιαίτερα για το SANTORINI ASSYRTIKO 2014. 

εκδήλωση μαθητών εναντίον του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying) στην Ρόδο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων και των λυκείων του νησιού της Ρόδου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης, με στόχο να κάνουν γνωστή στο κοινό την εκδήλωση που διοργανώνουν εναντίον του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying).
Παρόντες επίσης ήταν οι συνδιοργανωτές και υποστηρικτές των παιδιών σε αυτό τους το εγχείρημα: η κ. Αδαμαντία Φατσέα (σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Νοτίου Αιγαίου και συντονίστρια υλοποίησης δράσεων για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό νομού Δωδεκανήσου), η κ. Ιωάννα Μαρίνου (επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΔΙΟΔΟΣ) και ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Ανανίας (εντεταλμένος σε θέματα Δια Βίου Μάθησης).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας (μπροστά από το Δημαρχείο)  στις 8:00 μ.μ.. Θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από νεανικά συγκροτήματα, σύντομα θεατρικά δρώμενα, προβολές βίντεο και άλλα έργα των παιδιών με μηνύματα εναντίον του Σχολικού Εκφοβισμού. Η ιδέα και η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στα παιδιά και υποστηρίζεται από τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές.

Ο κ. Ανανίας υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτή την δράση, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να έχουμε εφήβους που ενεργοποιούνται προσπαθώντας να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η εμπειρία από τη διοργάνωση είναι επίσης σημαντική αφού η συντονιστική ομάδα ήρθε σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες και αποκόμισε γνώσεις που δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν στη σχολική τάξη. Η συνεργασία με άγνωστα παιδιά από άλλα σχολεία έφερε τον αλληλοσεβασμό. Τέλος η δημόσια αποκάλυψη και η παραδοχή ύπαρξης του φαινομένου του Σχολικού Εκφοβισμού είναι το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπισή του.
Συνεχίζοντας ο Εντεταλμένος Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρότρυνε τους μαθητές να διεκδικήσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία. Τους συνεχάρη για την πίστη τους στο ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, τους κάλεσε να γίνουν «οι ήρωες της εποχής τους» και τους δήλωσε την πεποίθησή του ότι «αυτοί θα γίνουνε πολύ καλύτεροι μας».

το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σας συμβουλεύει : τι προσέχουμε όταν υπογράφουμε τη σύμβαση εργασίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση,

Από την πρώτη μέρα εργασίας συντάσσεται και η Ατομική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του εργοδότη και του μισθωτού, που υποβάλλεται αμέσως για θεώρηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής της επιχείρησης. Ο εργαζόμενος πριν υπογράψει την ατομική σύμβαση, θα πρέπει εκτός από τα προσωπικά του στοιχεία να προσέξει τα παρακάτω σημεία:

Ζητάμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το είδος, το χώρο, το χρόνο κτλ.
Δεν αφήνουμε αδιευκρίνιστα σημεία.
Πληροφορούμαστε σχετικά με το εάν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ισχύ που να διέπουν το συγκεκριμένο χώρο εργασίας.
Αναζητούμε την ύπαρξη σωματείου που να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο και να προασπίζει τα δικαιώματά τους.
Ζητάμε και λαμβάνουμε πάντοτε αντίγραφο της σύμβασης εργασίας. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν, ζητάμε και λαμβάνουμε γραπτώς τους ουσιώδεις όρους αυτής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.
  

Παράλληλα, το δίκτυο υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνεχίζει την λειτουργία του, με την αποστολή πληροφοριακών κειμένων σχετικά με εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα ενώ ενημερώνει πως για κάθε σχετικό ερώτημα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν τις σχετικές φόρμες επικοινωνίας.

Το σχετικό έντυπο για κάθε εργασιακό ερώτημα μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε εδώ : https://drive.google.com/file/d/0B6cFUP9k5xATX3lWM29yWmdNQ3R3dDFLeHEwZDMxN3hDcUh3/view?usp=sharing



εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε ηρωίνη στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διευθυνσης Ν. Αιγαίου,

Εξαρθρώθηκε, από το Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, κύκλωμα που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη) στη Θήρα και συνελήφθησαν δυο ημεδαποί ηλικίας 25 και 47 ετών.

Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής - μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση και κατοχή λαθραίων τσιγάρων.

Από την εξέλιξη της υπόθεσης και την αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας, προέκυψε ότι, ο 25χρονος ενεργούσε κατ’ εντολή και για λογαριασμό του 47χρονου κατηγορουμένου.


Τα ανευρεθέντα ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, και «σύνεργα επεξεργασίας» ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν.

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

14.000. – 16.000 επιβάτες μετέφερε η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης την Τετάρτη 17.6

Τον εντυπωσιακά μεγάλο για δεδομένα του νησιού αλλά και της συγκεκριμένης διαδικασίας, αριθμό των 16.000 επιβατών διακίνησε με ασφάλεια και ταχύτητα την Τετάρτη 17 Ιουνίου η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, μεταφέροντάς τους με τα σύγχρονα σκάφη και το εξυπηρετικό προσωπικό της, από τα αγκυροβολημένα στην θαλάσσια περιοχή της καλντέρας κρουαζιερόπλοια, στα λιμάνια των Φηρών και του Αθηνιού.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί και προκειμένου να αναδείξει το έργο της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, είναι πως για την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση μιας επιχείρησης τόσο μεγάλου μεγέθους και μάλιστα κάτω από αυστηρά και πιεστικά χρονικά περιθώρια, αυτά που απαιτούνται είναι η οργάνωση, η ετοιμότητα, η αξιοπιστία των σκαφών και η εκπαίδευση των ανθρώπων της, αντικείμενα στα οποία η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης αποδεικνύει ότι όχι μόνο τα καταφέρνει, αλλά καθημερινά βελτιώνεται με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συνεργατών και των επιβατών της.

Με προνοητικότητα, σωστή ερμηνεία των μηνυμάτων και τάσεων των εποχών, και αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες που θα προέκυπταν από την αύξηση των μεγεθών στον χώρο της κρουαζιέρας, η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης κατασκεύασε στις εγκαταστάσεις της στην Σαντορίνη δύο νέα σκάφη δυναμικότητας 200 επιβατών για την υποστήριξη των αναγκών της. Το σκάφος «Γαρμπής» που έχει ενταχθεί εδώ και τρία χρόνια στον στόλο της και το «Σαντορίνη» που αναμένεται να προστεθεί φέτος.

Στην σελίδα της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης στο facebook μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την χθεσινή επιχείρηση.


Our Main Goal : Yours safety transportation !!! 17.06.2015 , 14.000 - 16.000 passengers were transported from and to the cruiseships safely, both from Athinios Port and also from the bay of Fira
Πρωταρχικός μας στόχος : Η δική σας ασφαλής μεταφορά. 17.06.2015 : 14.000 - 16.000 επιβάτες, μεταφέρθηκαν από και προς τα κρουαζιερόπλοια με ασφάλεια , τόσο για το λιμάνι του Αθηνιού, όσο και για τον όρμο των Φηρών.



Επόμενη «δύσκολη» μέρα για το Σωματείο αλλά και για την Σαντορίνη σε ότι αφορά την ετοιμότητα που θα πρέπει να δείξει για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της, αναμένεται να είναι η Πέμπτη 25.6 στην οποία προβλέπεται η αγκυροβόληση στον όρμο των Φηρών 6 κρουαζιερόπλοιων, 4 το πρωί, στον ίδιο χρόνο, στις 08.00 και 2 το απόγευμα στις 15.30.
Το πρόγραμμα των αφίξεων των επομένων ημερών του Ιουνίου μπορείτε να το δείτε εδώ :





Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου το σκάφος «Γαρμπής» της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης ξεκίνησε τις προγραμματισμένες ημερήσιες εκδρομές του στην γειτονική Ίο, που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Τρίτη 10.00 – 18.00

Για πληροφορίες σχετικά με την κράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Ένωση λεμβούχων Σαντορίνης στα 22860 25290 και 25402

Ios Island & Santorini Caldera Sunset on Board in 1 day!

Indulge yourself to a Full Day Tour in 2 Islands, a necessary getaway, from the Volcanic Island of Santorini to IOS, the Island of Dream, through the caldera off the coast of Santorini.

Every Saturday and Tuesday, the experienced staff of Santorini Boatmen’s Union gives you the opportunity to discover IOS, the Island of Dream with safe, luxury passenger vessels.

The excursion starts at 10.00 from the Port of Athinios & 10.15 from the Old Port of Fira, with a welcome drink and until you reach the port of IOS, the geological history of Santorini is presented and you’ll be surrounded by a few islands that create a unique atmosphere and amazing landscapes. Our journey to the port of IOS which lasts 1 hour, will relax us...

On the island of IOS, all our guests can have All Day Free Unlimited Ticket for the Local Buses in IOS, provided by the staff of the boat before the disembarkation in Ios.

Until 18.00, departure time from IOS, the amazing sandy beaches with their turquoise shallow waters and the particular cultural features of the island, are at our disposal. During our return, the famous Santorini sunset will accompany us...

What’s included: Cruise boat ticket, Bus Transfer in Santorini, Multilingual Guide on Board, Welcome Drink on Board, WI-FI on Board, All Day Free Unlimited Ticket for the Local Buses in IOS.




με επιτυχία ολοκληρώθηκε (17.6) η εκδήλωση με αντικείμενο την προβολή των κρασιών και των οινοποιείων του Αιγαίου από τις περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου

Με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17.6 η εκδήλωση «Τα κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα, με αντικείμενο την προβολή των κρασιών και των οινοποιείων του Αιγαίου, από τις περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το γεγονός, αναφέρονται τα εξής :

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος παρέστη την Τετάρτη 17.6 στην εκδήλωση «Τα κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα», που συνδιοργάνωσαν οι οινοπαραγωγοί με την υποστήριξη των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, στο ξενοδοχείο King George II, στην Πλατεία Συντάγματος.

Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ομαδικά στο αθηναϊκό κοινό από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς, σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας που θα διήρκησε όλη μέρα, ως τις 20:00.
Η εκδήλωση  απευθύνθηκε σε οινόφιλους και επαγγελματίες, με ελεύθερη είσοδο, όπου θα είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν  τον οινικό πλούτο του Αιγαίου,  κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της περιοχής .

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν κρασιά από την Ικαρία, την Κω, τη Λέσβο, τη Λήμνο, την Πάρο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Σαντορίνη και τη Χίο από 26 οινοποιεία: Αμπελώνες Αλεξανδρή, Αμπελώνες Αφιανέ, Αριούσιος Οινοποιητική, Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, Artemis Karamolegos Winery, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Τσέλεπος-Kάναβα Χρυσού, Κελάρια Ικαρίας, Κτήμα Καρίμαλη, Κτήμα Σιγάλα, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νοπέρα Οινοποιητική Σάμου, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Κουνάκη, Οινοποιείο Μωραΐτη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Γκαραλή, Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Η εξειδίκευση των οινοποιών των νησιών του Αιγαίου στην παραγωγή λευκών οίνων, που ταιριάζουν στην εντέλεια με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ειδικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς για πολλούς Αθηναίους, οδήγησαν στην επιλογή για την τέλεση της εκδήλωσης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που θα μπορούσε άλλωστε να έχει ως υπογραφή «Δοκιμάστε τα κρασιά που θα βρείτε στα νησιά».  


Η εκδήλωση οργανώθηκε από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συγχρηματοδότηση των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, καθώς και με την υποστήριξη της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).


οι δανειστές δεν μπορούν να παίζουν με τη νησιωτική Ελλάδα - ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στην υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

«Οι  περίφημοι δανειστές, οι οποίοι μας πιέζουν σήμερα για το ΦΠΑ και άλλα ζητήματα, πρέπει να καταλάβουν ότι τα νησιά είναι σε δυσμενή θέση, με ελλείψεις και προβλήματα όχι μόνο στο ακτοπλοϊκό, αλλά και προβλήματα υδροδότησης, υγείας, παιδείας, καθώς και δεκάδες άλλα ζητήματα. Δεν μπορούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις και να ζητάνε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Εμείς ως νησιώτες το έχουμε μεταβιβάσει στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό ότι είμαστε διατεθειμένοι μέχρι τελευταία στιγμή να αγωνιστούμε και να μην καταργηθεί το ιδιαίτερο καθεστώς των νησιών. Οι αποφάσεις είναι ομόφωνες και της Βουλής γύρω από αυτό το ζήτημα. Πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη νησιωτική Ελλάδα, όταν στις δικές τους τις χώρες οι νησιωτικές περιοχές απολαμβάνουν όλα αυτά τα ειδικά καθεστώτα τα οποία θέλουν να καταργήσουν σε εμάς».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων και Υπεύθυνος ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην αρχή της ομιλίας του δήλωσε ότι υπάρχει μία προφορική δέσμευση της Προέδρου της Βουλής η υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών να αναβαθμισθεί και να γίνει Ειδική Μόνιμη Επιτροπή. Τόνισε δε ότι η νησιωτικότητα είναι μία πολύ μεγάλη και σημαντική ιδιαιτερότητα για την χώρα μας που είναι νησιωτική χώρα και είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το ακτοπλοϊκό που είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα, αλλά όλοι οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχουν την αντανάκλασή τους και την εφαρμογή τους στα νησιά. Συνεπώς αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να περνούν από ειδική επεξεργασία. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Θέλω να θυμίσω ότι τον Ν. 4150 θεσμοθέτησε το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Νησιωτικότητας, όμως αυτοί οι δύο Θεσμοί είχαν θεσμοθετηθεί από τον Καλλικράτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν και ψηφίζονται μέσα στην Βουλή. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί.  Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα άλλα ζητήματα. Π. χ. στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι και όλοι οι φορείς εκτός από τους εργαζόμενους, τα εργατικά κέντρα. Ενώ υπάρχουν εκπρόσωποι των αγροτών, των επιμελητηρίων, των τουριστικών επιχειρηματιών, οι εργαζόμενοι δεν εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει σ’ αυτό μία τροποποίηση και μπορεί να υπάρξει στο προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας». Σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά ζητήματα  ανέφερε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο παραμένει ένας μεγάλος στόχος και για επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια τα οποία θα αναπληρώνουν τη διαφορά μεταξύ κόστους και τιμής του εισιτηρίου.


Σε ό, τι αφορά την υδροδότηση των νησιών, ανέφερε: «Πρέπει οπωσδήποτε να τελειώσουμε με την ιστορία των υδροφόρων πλοίων που κοστίζουν ακριβά. Η σύμβαση έχει πάει στο 10,50 στο κυβικό. Ο ιδιώτης είναι ένας και μοναδικός, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει το μονοπώλιο και ζητάει παράλογες πολλές φορές τιμές. Πρέπει να ξέρουμε ότι, δυστυχώς, οι επιδοτήσεις αυτή την στιγμή στη θάλασσα  είναι 80 εκατ. ευρώ για το 2015,ενώ στη στεριά, αντίστοιχα, είναι 260 εκατ. ευρώ. 

Πρέπει να τελειώσει το θέμα με το νερό και να λειτουργήσουμε τις αφαλατώσεις. Είχαμε κάνει συζήτηση, με τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, ώστε να υπάρξει μία τροπολογία αποδεκτή και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε σχέση με την γρήγορη εγκατάσταση των αφαλατώσεων που, ήδη, έχουν πάει στα νησιά. Νομίζω ένα – δύο νησιά δεν έχουν ακόμα εγκαταστάσεις αφαλάτωσης γιατί υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με περιβαλλοντικούς όρους κ.λπ.. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσει αυτό όλους αυτούς τους μήνες μέχρι να λήξουν και οι συμβάσεις του ιδιώτη, έτσι ώστε να πάμε στην επόμενη περίοδο με την αφαλάτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αφαλάτωση μπορεί να συνοδευτεί και με κάποια ενεργειακή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για να μειώσει το ενεργοβόρο κόστος που είναι υψηλό στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης».

κοινή πρωτοβουλία για άμεση χρηματοδοτική στήριξη του τουρισμού - ο Περιφερειάρχης σε συνάντηση εργασίας με την Αν. Υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά

Σε συνάντηση εργασίας υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά συμμετείχε την Τρίτη στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παρόντων του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Πάνου Λειβαδά, της Αντιπροέδρου του ΕΟΤ κ. Αγγελικής Χονδροματίδου και στελεχών του Υπουργείου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χάραξη στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό και η συνεργασία των δομών του Υπουργείου, του ΕΟΤ και των Περιφερειών.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου έθεσε στην συζήτηση το γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής κατάστασης της χώρας, μέσα στο οποίο πρέπει να χαραχτεί στρατηγική για τον τουρισμό και ενώ το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, καθώς έχουν τον μικρότερο προϋπολογισμό.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει και στρατηγική και πως ο τουρισμός, ο μοναδικός ζωντανός τομέας της ελληνικής οικονομίας με δυναμική περαιτέρω  ανάπτυξης και άμεσων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, θα πρέπει να στηριχθεί σθεναρά  από την κυβέρνηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρότεινε να αναληφθεί συντονισμένη πρωτοβουλία από το Υπουργείο, τον ΕΟΤ και τις Περιφέρειες, προκειμένου να πεισθούν τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τον τουρισμό, τον μοναδικό ισχυρό τομέα της ελληνικής οικονομίας που μπορεί άμεσα να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, ιδίως τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα.

Επίσης, ζήτησε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού να στηρίξει τον αγώνα που δίνουν τα νησιά για τον ΦΠΑ σε δύο επίπεδα: στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου και στο ύψος του ΦΠΑ στον τουρισμό.


Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά απάντησε ότι παραμένει στο πλευρό των νησιωτών και πως ισχύει η δήλωσή της, όπως ακριβώς έγινε στις αρχές του περασμένου Μαΐου, στο γραφείο του Περιφερειάρχη.

συνεδριάσεις πίσω από “κλειστές θύρες” που προβληματίζουν – ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Μάθαμε έκπληκτοι από τα Μέσα Ενημέρωσης της Σαντορίνης στις 11/6, ότι ο Δήμος Θήρας κάλεσε σε σύσκεψη τις εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις του νησιού, με θέμα Τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η έκπληξη μας οφείλεται, κατά πρώτον στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος Θήρας είχε υποσχεθεί ότι θα συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα στις 10 ή 11 Ιουνίου, και κατά δεύτερον αναρωτιόμαστε τι ήταν εκείνο που οδήγησε το Δήμο να κάνει την εν λόγω σύσκεψη των παρατάξεων, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τη δυνατότητα να μάθουν οι δημότες τι ειπώθηκε, αλλά πολύ περισσότερο να μπορούν  να παρέμβουν σε οτιδήποτε.

Αυτή η πρακτική μας φέρνει στη δύσκολη θέση να  αναρωτιόμαστε αν έχει κάτι η Δημοτική αρχή να κρύψει από τους Δημότες της, σε σχέση με το θέμα του Νοσοκομείου.

Η Δημοκρατία κύριε Δήμαρχε δεν αντέχει τις κλειστές πόρτες, ιδίως τώρα που έχουμε φτάσει μια ανάσα από το άνοιγμα του Νοσοκομείου. 

Σ΄ αυτή την ιστορική συγκυρία οι πολίτες της Σαντορίνης, δικαιούνται να γνωρίζουν τις απόψεις όλων μας.

Εμείς είμαστε υπέρ του ανοίγματος του Νοσοκομείου έστω και υπό την Διοίκηση της Α.Ε.Μ.Υ., όσο γίνεται γρηγορότερα, χωρίς αστερίσκους.
Εσείς;


ΕΜΕΙΣ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος στον Καρτεράδο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας διακηρύσσει ότι:

Εκτίθενται σε πλειοδοτική, φανερή και προφορική δημοπρασία η εκμίσθωση δημοτικού  καταστήματος στεγασμένου χώρου  50,00 τ.μ, περίπου και προαυλίου χώρου 12,00 τ.μ περίπου που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου και κάτω από το γραφείο της Κοινότητας,  με τιμή εκκίνησης 300,00 €, μηνιαίως.

Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά  ως παραδοσιακό καφενείο – εστιατόριο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων: Ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, κατάστημα ενοικίασης  μοτοποδηλάτων, μηχανών & αυτοκινήτων .

Διαφοροποίηση της χρήσης του ακινήτου  απαγορεύεται.
Η δημοπρασία θα γίνει στο γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015,  και από ώρα 10.30 π.μ. έως ώρα 11.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Για να γίνει κάποιος δεκτός στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή Διενέργειας δημοπρασίας ως εγγύηση γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακ/θηκών και Δανείων ή  εγγυητική  επιστολή  αναγνωρισμένης Τράπεζας ποσού 360,00 €, και τα λοιπά δικαιολογητικά που αναφέρονται στην διακήρυξη.   

Οι όροι της σχετικής διακήρυξης βρίσκονται στο γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, και στο γραφείο της Δ.Κ. Καρτεράδου, των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.-

προσφορές για κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε προσφορά για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων 32 παραθύρων για το νέο διδακτήριο του Γυμνασίου Μεσαριάς.

1.         32 προστατευτικών κιγκλιδωμάτων 2Χ2 γαλβανισμένο με σίδερο
2.         32 προστατευτικών κιγκλιδωμάτων 2Χ2 μαύρο με σίδερο.
Προθεσμία υποβολής προσφορών έως Παρασκευή 19/06/2015 και ώρα 10:00 πμ. στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής (πάνω από τα ΕΛΤΑ Φηρών).
Οι προσφορές θα ανοιχτούν την ίδια ημέρα  και ώρα 11:00 πμ παρουσία τριμελούς επιτροπής και μπορεί να παραβρεθεί όποιος επιθυμεί . 
Παρακαλούμε όπως οι προσφορές να είναι κλεισμένες σε φάκελο με την επωνυμία της επιχείρησή σας γραμμένη  απ’ έξω.


Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Κυριακός  Μαυρομμάτης

σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τέλος Ιουνίου η Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου

Στην φάση της δημόσιας διαβούλευσης περνά η Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΚΕ), που στόχο έχει την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που πλήττει ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού των νησιών της Περιφέρειας.

Η Περιφερειακή Στρατηγική αποτελεί εξειδίκευση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Κοινωνικής Ένταξης, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε με την αποτύπωση και καταγραφή, μέσω ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου, των  δεδομένων και των στοιχείων ανά Δήμο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προσδιοριστούν, να κατηγοριοποιηθούν και να ομαδοποιηθούν οι εν δυνάμει ωφελούμενοι.

Οι κυριότερες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων στην Περιφέρεια είναι οι εξής: άτομα με αναπηρία, εξαρτημένα άτομα, ανήλικοι παραβάτες, καθώς και ειδικές ομάδες όπως μακροχρόνια άνεργοι, κάτοικοι μικρών νησιών, Ρομά, μετανάστες, μέλη πολύτεκνων οικογενειών κτλ.

Ο βασικός στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω της ΠΕΣΚΕ είναι η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, η αντιμετώπιση της πολυνησιωτικότητας ως πηγή κοινωνικού αποκλεισμού και η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων.

Το κείμενο της ΠΕΣΚΕ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης www.pepna.gr και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.notioaigaio.gr και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 27 Ιουνίου 2015.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καλεί τους πολίτες, τις ενώσεις πολιτών, τους τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της Περιφέρειας, τους Δήμους, καθώς και τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή προτάσεων στο email notioaigaio@mou.gr

Με την ολοκλήρωσή του το Σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Οι παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν την Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από εθνικούς πόρους και από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Σημειώνεται πως η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης (ΕΣΚΕ), καθώς και η εξειδίκευσή της σε περιφερειακό επίπεδο με τις Περιφερειακές Στρατηγικές Κοινωνικής Ένταξης (ΠΕΣΚΕ), αποτελούν αιρεσιμότητα (προαπαιτούμενο) για την ενεργοποίηση των σχετικών Δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ΠΕΠ.

ημερίδα: «Βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μεταξύ της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και των νήσων του Αρχιπελάγους» (17.6)

Στην Ημερίδα: «Βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μεταξύ της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και των νήσων του Αρχιπελάγους» που πραγματοποιήθηκε στις 17.6 στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά  και εταίρων του Προγράμματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κηρύσσοντας τη έναρξη των εργασιών της ημερίδας «το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διερεύνηση του σχεδιασμού υλοποίησης δράσεων που θα συμβάλουν στην καλύτερη και οικονομικότερη σύνδεση των νησιών του Αρχιπελάγους με την Ηπειρωτική Ελλάδα και των νησιών μεταξύ τους είναι συνεχές και αμείωτο».

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Λεονταρίτης «Βασικός στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ισόρροπη χωρική ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που προαπαιτεί την εξασφάλιση της μεταφορικής εξυπηρέτησης των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους στο χαμηλότερο δυνατό κόστος» ενώ πρόσθεσε πως «εργαζόμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια που θα αφορά στη βελτίωση των υποδομών στην ακτοπλοΐα  και την  αναδιοργάνωση και ανανέωση του εξοπλισμού των πλοίων της».


Όπως σημείωσε ο κ. Λεονταρίτης «Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από τη συμμετοχή της  στο πρόγραμμα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ – LNG» εξετάζει τη χρήση οικονομικότερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων κίνησης των πλοίων που δραστηριοποιούνται στον γεωγραφικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου σε συνδυασμό με τον καθορισμό των απαραίτητων κανονισμών και συστάσεων σχετικά με την αποθήκευση, την ασφάλεια, τις τεχνικές και λειτουργικές πτυχές της  εφοδιαστικής αλυσίδας των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ GOLDEN HALL “ Discover south Aegean” (18.6 18.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επάρχου Θήρας,

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Έπαρχος Θήρας κ.Θεώνη Λειβαδάρου στα πλαίσια της δράσης Discover south Aegean θα έχουν τη χαρά να φιλοξενήσουν τη Σαντορίνη και την πολιτισμική της κληρονομιά σε ένα πολιτιστικό και γαστρονομικό αφιέρωμα στο Εμπορικό Κέντρο “Golden Hall”, στο Μαρούσι Αττικής.

Τη Πέμπτη 18 Ιουνίου, στις 18:00, η Έπαρχος Θήρας και οι συνεργάτες της σας προσκαλούν στο πολυβραβευμένο Golden Hall, στο χώρο στο ισόγειο όπου θα διεξαχθεί μια εκδήλωση παρουσίασης και γνωριμιάς του πολιτισμούς και της Γαστρονομίας της Σαντορίνης.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μαγειρική με πρώτες ύλες τα παραδοσιακά σαντορινιά προϊόντα από τον σεφ Σταμάτη Τσίλια. Θα διεξαχθεί διαγωνισμός για το κοινό  με δώρο ένα τριήμερο με διαμονή στη Σαντορίνη για δύο άτομα και οι επισκέπτες θα έχουν  ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τη νέα ετικέτα της Κάναβας Χρυσού- Τσέλεπου         “Σαντορίνη, Ασύρτικο 2014”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Θεώνη Λειβαδάρου και οι συνεργάτες της θα παρέχουν ενημέρωση στο κοινό για τις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα πολιτιστικά δρώμενα της Σαντορίνης και βασικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες που θα το επιλέξουν για τις διακοπές τους ή για επαγγελματικούς λόγους.

Στην εκδήλωση συνεισφέρουν: Η ομάδα παραγωγών Σαντορίνης (Ε.Σ.Θ.Π) και με την υποστήριξη του πολιτιστικού, οινογαστρονομικού κέντρου Cultural Village Santorini και της Κάναβας Χρυσού- Τσέλεπου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Ήβη Τζανετοπούλου Χρυσού, Διευθύτρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Cultural Village Santorini.


Η  ΕΠΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (21.6 20.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Η Μαρία Καραγιάννη έρχεται στη Σαντορίνη για να παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο: «Στη σκιά της σιωπής», στις 21 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Ίδρυμα, υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργιών κ. Ηλίας Κοντοζαμάνης.

Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Πράσσος Δημήτρης και την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου θα αναλάβει ο ίδιος και η δημοσιογράφος κ. Μαντώ Στουρνάρα.


συνεχίζονται οι συλλήψεις αλλοδαπών που προσπαθούν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου

Συνεχίζονται οι συλλήψεις αλλοδαπών που προσπαθούν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα και κατά την διάρκεια της έντονης τουριστικής κίνησης της εποχής, καθώς και του γεγονότος ότι πολλά αεροδρόμια στο Νότιο Αιγαίο είναι διεθνή και υποστηρίζουν απευθείας πτήσεις στο εξωτερικό.

Εξ αιτίας των παραπάνω οι αστυνομικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια των νησιών του Ν. Αιγαίου  έχουν ενταθεί και θα συνεχίσουν να είναι ενισχυμένοι.

Σε βάρος των συλληφθέντων αλλοδαπών που προσπαθούν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, σχηματίζονται δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και χρήσης πλαστών ταξιωδικών εγγράφων.

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι κάρτες επιβίβασης που κατέχουν οι κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.

παρουσία των βουλευτών Ν. Συρμαλένιου, Α. Συρίγου και Ν. Μανιού στην εκδήλωση "Άνδρος - Νησιωτικότητα, Προβλήματα - Προτάσεις - Παρεμβάσεις"

Οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός επισκέφθηκαν την Άνδρο στις 13 και 14 Ιουνίου. Κατά την επίσκεψή τους στο νησί συναντήθηκαν με μέλη της ΟΜ Άνδρου και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τόσο τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και προβλήματα που χρονίζουν στο νησί και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η εκδήλωση με θέμα "Άνδρος - Νησιωτικότητα, Προβλήματα - Προτάσεις - Παρεμβάσεις" που διοργανώθηκε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι βουλευτές ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο την αναμενόμενης συμφωνίας. Ξεκαθάρισαν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας που μπορεί να γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα που θα διαιωνίζουν τη λιτότητα και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, ενώ ξεκαθάρισαν ότι είμαστε άκαμπτοι σε θέματα που αφορούν την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ βασική προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας αποτελεί μια συνολική διευθέτηση του χρέους και η δέσμευση για συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα επεσήμαναν για ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι παρόλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν, η νησιωτικότητα παρέμενε ουσιαστικά κενό γράμμα και ότι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλείτε να καλύψει αμέλειες, παραλείψεις αλλά και μια δαιδαλώδη πολυνομία που λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή πολιτικών άμβλυνσης των ανισοτήτων που προκαλεί η γεωγραφική ασυνέχεια.

Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν αφορούν πληθώρα ζητημάτων που υπήρχαν και πριν το 2010, όμως οι μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο τα επέτειναν, αλλά έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε σημείο κατάρρευσης. Ενδεικτικά αναδείχθηκαν: η δυσχερής και οριακή πλέον λειτουργία του Κέντρου Υγείας, τα κενά στις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, τα σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς του νησιού, η προβληματική σύνδεση της Άνδρου με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, το υπερβολικό διοικητικό κόστος που βαρύνει τους νησιώτες εξαιτίας του κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών και της ουσιαστικής εξυπηρέτησης των Ανδριωτών στο νησί τους, η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η άμεση αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Πέτρου Μουστάκα στο Κόρθι, το πρόβλημα της ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, η ανάγκη να διαφυλάξουμε το μοναδικό φυσικό μας τοπίο και το εξαιρετικό δίκτυο των παλιών δημόσιων οδών (μονοπάτια) όχι μόνο ως μια πραγματική ανάγκη διατήρησης της μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου, αλλά και ως κρίσιμο στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου, κλπ. Κατατέθηκαν ακόμη πολλές προτάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις καθώς και πιθανοί τρόποι λύσης, όσων ζητημάτων καταγράφηκαν από τους παρευρισκόμενους.


Οι βουλευτές κλείνοντας τη συζήτηση ευχαρίστησαν όλους για τη συμμετοχή τους και το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε. Σημείωσαν ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται με σκοπό να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργούν ανασταλτικά για την άμεση εκκίνηση των εργασιών που θα επιτρέψουν τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί και ότι εντάχθηκαν 3 θέσεις αγροτικών ιατρών για τα Περιφερειακά Ιατρεία Γαυρίου, Μπατσίου και Όρμου Κορθίου στο πρόγραμμα των 60 ιατρών που θα λαμβάνουν την ειδική ενίσχυση της Περιφέρειας. Ενημέρωσαν ακόμη για σκέψεις και προτάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, σε σχέση με την ύπαρξη πολυδύναμων διοικητικών κέντρων στα νησιά.

ερώτηση με θέμα «ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων» προς το αρμόδιο Υπουργό από του βουλευτές Κυκλάδων του Συριζα

Οι Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος και Νίκος Μανιός καταθέτουν αναφορά προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
το υπ’ αριθμόν 6929/29/05/2015 έγγραφο του Δημάρχου Πάρου, κ. Μάρκου Κωβαίου, σχετικά με την ενδοκυκλαδική επικοινωνία και ιδιαίτερα με την σύνδεση της Πάρου και των νησιών του συμπλέγματός της με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων τη Σύρα εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Δήμου Πάρου,

Επανερχόμαστε πάλι στο θέμα της γραμμής της ενδοκυκλαδικής διασύνδεσης η οποία μέχρι το τέλος του μήνα γίνεται από το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Άρτεμις».  Ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες παρατάσεις της σύμβασης του συγκεκριμένου πλοίου δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό των μετακινήσεων των επισκεπτών των νησιών μας και πλήττουν σοβαρά την οικονομία των νησιών μας.
Θα πρέπει το θέμα να τύχει της απαραίτητης προσοχής και να δοθεί μία λύση πιο μακροπρόθεσμη η οποία θα εξασφαλίζει την απαραίτητη επικοινωνία των νησιών του συμπλέγματός μας και κυρίως με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων προσφέροντας προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την εξασφάλιση της πρόσβασης στις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους.                                                 

ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου (21.6 19.30)

Την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Παναγούλη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου με ομιλητές τους:

•           Χριστόφορο Βερναρδάκη, γραμματέα συντονισμού κυβερνητικού έργου
•           Πάνο Λάμπρου, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
•           Αντώνη Συρίγο, βουλευτή Κυκλάδων
•           Νίκο Συρμαλένοι, βουλευτή Κυκλάδων

με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις, Διαπραγμάτευση, Κυβέρνηση της Αριστεράς, Ρόλος του κόμματος"
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους ομιλητές.

Κάθε λαός έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και κανείς δεν μπορεί να το καταργήσει. Οι «δανειστές» δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.


Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί.

σε ρόλο συντονιστή εταίρου η ΕΞΡ - Συνάντηση Γ. Χατζημάρκου – Α. Καμπουράκη

Την συνεργασία και την στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στο μεγάλο εγχείρημα της μεταφοράς της Έκθεσης του Μουσείου του Λούβρου στη Ρόδο, ζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την μεταφορά της Έκθεσης του Λούβρου «Ρόδος, η πύλη της Ανατολής» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι την περίοδο από 14 Νοεμβρίου 2014 έως 10 Φεβρουαρίου 2015, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διοργάνωσής της, με επιδιωκόμενη ημερομηνία εγκαινίων της, την 10η Ιουλίου 2015. Η Έκθεση θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου για τέσσερις μήνες, δηλαδή καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Η μόνη εκκρεμότητα από ελληνικής πλευράς είναι η απόφαση του ΚΑΣ, έργο που έχει αναλάβει η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου η οποία αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εργάζεται άοκνα για την υλοποίηση του έργου. Από γαλλικής πλευράς η έγκριση των τελικών λεπτομερειών ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας σε συνάντηση που έχει καθοριστεί στο Παρίσι μεταξύ των στελεχών του Μουσείου του Λούβρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής Έκθεσης στην Ρόδο  αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για το νησί και συνολικά για την περιοχή, να προβάλει τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της. Η τετράμηνη διάρκεια της Έκθεσης δεσμεύει όλους τους φορείς της περιοχής να δουλέψουν οργανωμένα, με στόχο την μέγιστη αξιοποίηση της, ώστε το νησί να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, από την παρουσία του Λούβρου στην Ρόδο.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δεσμεύτηκε να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του το έργο της Περιφέρειας σε επίπεδο οργάνωσης και να παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πρέπει να στηρίξουν την παρουσία του Λούβρου στην Ρόδο, στο τετράμηνο Ιούλιος – Νοέμβριος 2015. 

ομιλία στην Ρόδο του οικονομολόγου –αναλυτή Δημήτρη Καζάκη, με θέμα «Ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα» (19.6 21.00)

Θα σχολιαστεί, με  βάση αξιόπιστα οικονομικά δεδομένα και ιστορικές αναφορές, το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας και θα ακούσετε τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις που αποκαλύπτουν  αλήθειες και  ψέματα σχετικά με τη διέξοδο από την κρίση. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, όπου θα έχετε την ευκαιρία να εκθέσετε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας.


Σας περιμένουμε  την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, στις 21.00, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), Γρ. Λαμπράκη 8, Πλατεία Κύπρου (έναντι Εθνικής).