Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

γιορτινή εκδήλωση του δήμου για τα παιδιά

Χριστούγεννα για τα παιδιά στην Σαντορίνη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της Σαντορίνης, διοργανώνεται εκδήλωση, θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» που απευθύνεται στα παιδιά -και τους γονείς τους- και θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Πρόκειται για μια διαδραστική αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Charles Dickens, το οποίο παρουσιάζει η εταιρεία θεάτρου HIPPO.



Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο:
για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας την Τρίτη 27η Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 17:30 και
για τα παιδιά του Δημοτικού την Τετάρτη 28η Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 17.30

Πρόκειται για ένα συμμετοχικό εργαστήρι. Τα παιδιά σε πρώτη φάση, μέσα από ασκήσεις επαφής και εμπιστοσύνης, μουσικοκινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια γνωριμίας και ρυθμού, συνθέτουν μία ομάδα. Ακολουθεί η αφήγηση του παραμυθιού. Σταδιακά διαμορφώνονται μικρότερες ομάδες, όπου τα παιδιά δραματοποιούν σκηνές με τη βοήθεια των εμψυχωτών, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια ρόλων. Τέλος στήνεται εκπαιδευτικό δράμα με θέμα την ιεράρχηση των ανθρώπινων αξιών. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή και επεξεργάζονται έννοιες όπως φιλαργυρία, αλληλεγγύη, κοινωνική ευαισθησία, απομόνωση, μοναξιά συντροφικότητα.
Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου δύο ώρες και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η απόλαυση της συμμετοχικότητας και της δημιουργίας, το ευεργετικό παιχνίδισμα της φαντασίας με την σωματική εμπλοκή, η χαρά της δράσης μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο αποδοχής, αλληλεγγύης και συναισθηματικής πληρότητας.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν, με χειροτεχνίες που έχουν φτιάξει οι μαθητές και οι μαθήτριες, όλα τα σχολεία της Σαντορίνης.  

ΖΟΕ Σαντορίνης σε κλίμα συναίνεσης, ή, βόηθα με να σε βοηθώ.. (σ.σ. να ανεβούμε το βουνό...)

ή πολύς κόπος, χρόνος και χρήμα για μια "ζώνη" (ναι, αλλά υπουργική...)

Το θέμα των «ζωνών οικιστικού ελέγχου» συζήτησε αναλυτικά σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε απο την ομοφωνία των τοποθετήσεων για την ανάγκη λήψης της σχετικής απόφασης χωρίς καθυστερήσεις και με τις απαιτούμενες προσαρμογές στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου - απάντησης της δημοτικής αρχής.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναίνεσης, συνεννόησης και συνευθύνης ενώ δεν έλειψαν και οι ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές στο "οικιστικό" του νησιού.
Άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της άρσης των περιορισμών που «μπλοκάρουν» την εγκατάσταση δημόσιων υποδομών εξ αιτίας των απαγορεύσεων του προεδρικού διατάγματος που ισχύει για το νησί.
Σε "απλά ελληνικά", χωρίς εμφατικότητα και υπονοούμενα, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και χωροταξίας θα πρέπει να διαμορφωθούν με σκοπό την βελτίωσή τους ώστε να προκύψουν για το νησί και τους κατοίκους του πραγματικά οφέλη και όχι αδικίες ή και οικονομικές επιβαρύνσεις.
Κατα την διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν την γνώμη τους εκπρόσωποι φορέων καθώς και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι απο όλες τις παρατάξεις. Ο δήμαρχος κ. Ζώρζος καθώς και ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σιγάλας συμφώνησαν στην αναγακαιότητα το θέμα να συζητηθεί και να μην υπάρξει αναβολή κάτι που τελικώς έγινε, ενω εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν την άποψη η απόφαση να παρθεί το προσεχές διάτημα κι αφού το θέμα εξεταστεί καλύτερα.
Η συζήτηση πάντως ήταν σε κάθε επίπεδο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα δεδομένων των ανακατατάξεων στην αγορά των ακινήτων καθώς και στην αγορά τουριστικών ακινήτων σε ολόκληρη την ελλάδα και τον κόσμο, ενω παράλληλα έγιναν αναφορές στις υψηλές αντικειμενικές αξίες που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του νησιού, καθώς και στο ενδεχόμενο επιβολής ετήσιων φόρων ακόμη και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Βαγγέλης Φύτρος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις σχετικά με σημεία του σχεδίου κάνοντας λόγο για σοβαρές αστοχίες, εμμένοντας στο γεγονός πως με την υιοθέτηση των προτάσεων του υπουργείου, η ανοικοδόμηση στην Σαντορίνη θα καταστεί απαγορευτική, αφήνοντας να εννοηθεί οτι πίσω απο το εν λόγο σχέδιο είναι πιθανό να υπάρχουν σκοπιμότητες. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση οτι παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις σχετικά με τον "κορεσμό της τοπικής τουριστικής αγοράς, η Σαντορίνη "αντέχει" και μάλιστα χρειάζεται νέου τύπου τουριστικές μονάδες που να απευθύνονται στις νέες σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.
Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Μεσαριάς Μάκης Βλάχος με την ιδιότητά του ως κτηματομεσίτης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο, αναφέροντας οτι θα αναστείλει την οικοδομική δραστηριότητα ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά παραδειγμάτων σχετικά με το τι αναμένεται να ισχύσει στην φορολόγηση όλων των ακινήτων και της ακίνητης -εντός και εκτός σχεδίου- περιουσίας απο την αμέσως επόμενη χρονιά, κρίνοντας οτι με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν περιπτώσεις πολιτών που θα δηλώσουν αδυναμία να τις συντηρήσουν. Επίσης ο κ. Βλάχος όπως και ο κ. Φύτρος πήραν αποστάσεις στο κατά πόσο η "γραφειοκρατικού τύπου νομιμότητα" δημιουργεί όμορφα κτήρια φέρνοντας αρκετά παραδείγματα περιπτώσεων όπου ιδιοκτήτες τουριστικών ακινήτων αναγκάστηκαν να παρατυπήσουν προκειμένου να παρέχουν καλές υπηρεσίες -ακόμη και σκίασης- στους πελάτες τους, κάτι το οποίο είτε δεν προέβλεπαν είτε απαγόρευαν σχετικές πολεοδομικές διατάξεις. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε επίσης στην διάταξη του σχεδίου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεσαι η κατασκευή σε νέες πισίνες κρίνοντας οτι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση (ή και σημερινή ανάγκη) του νησιού για την παροχή τουριστικών κατοικιών υψηλού επιπέδου.
Ο κ. Φουστέρης μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων αναφέρθηκε στο θετικό γεγονός της αύξησης τα τελευταία χρόνια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νησί κρίνοντας οτι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί με το σχέδιο να οδηγηθούμε στην απαξίωση και εγκατάλειψη, ελλείψει οικονομικού έστω και μικρού συμφέροντος, απο την καλλιέργεια της γης.
Ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου χωροταξίας για το νησί με σκοπό την προστασία του τοπικού αμπελώνα και την δημιουργία "αμπελοτόπων" με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας του τοπικού κρασιού και την βελτίωση της εικόνας του νησιού, ως οινικού προορισμού. Ο κ. Σιγάλας υποστήριξε οτι θα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση της τουριστικής γής ώστε να μην συνεχιστεί η (αναγκαστική σε αρκετές περιπτώσεις) άναρχη δόμηση, συμπληρώνοντας οτι πρόκειται για "πολιτική απόφαση" η οποία θα πρέπει να προστατέψει το νησί, καταλήγοντας στο οτι σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες απο την υπεραξία των ακινήτων στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Ο κ. Σιγάλας τάχθηκε υπέρ του σχεδίου με τις απαραίτητες όμως αλλαγές.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Νομικός ανέφερε οτι το σχέδιο δημιουργεί θετικό πλαίσιο και δίνει τελικώς την πολυαναμενόμενη δυνατότητα για την δημιουργία υποδομών στο νησί που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του, πλήν όμως, όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την δημιουργία μικρών εμπορικών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων δημιουργώντας κοινωνικούς αποκλεισμούς στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Παγώνης δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας έκανε λόγο για απαράδεκτο σχέδιο ενώ εξέφρασε την απορία για το εάν στο περιεχόμενο των συζητήσεων του δημάρχου με τον αρμόδιο υπουργό υπήρξαν τοποθετήσεις του που διαμόρφωσαν την σημερινή του μορφή. Ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι το σχέδιο «επιβάλλεται» στην Σαντορίνη με το αιτιολογικό της δυνατότητας που παρέχει ως προς την δημιουργία δημόσιων υποδομών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην Θηρασιά υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή του ως έχει θα απαγορεύει την οικιστική ανάπτυξη του νησιού. Ο κ. Παγώνης υποστήριξε ότι προκειμένου να προχωρήσει η απαραίτητη κατασκευή δημόσιων υποδομών θα ήταν προτιμότερο να υπάρξουν κοινές υπουργικές αποφάσεις, αντί της επιβολής του εν λόγο σχεδίου.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Αντώνης Σιγάλας χαρακτήρισε το σχέδιο “κακής ποιότητας” παρά την μεγάλη αναμονή που υπήρξε για την σύνταξή του, καθώς επίσης και ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο θέμα της 20ετίας, με τις αποφάσεις που θα παρθούν από το αρμόδιο υπουργείο να τις «βρίσκουμε μπροστά μας» για τα επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Σιγάλας ξεκαθάρισε, συμφωνώντας με τον δήμαρχο, ότι η λήψη αποφάσεων για το θέμα δεν θα πρέπει να μετατοπιστεί χρονικά, αλλά να συζητηθούν οι τροποποιήσεις και να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.
Ο Κ. Σιγάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι προβλέπει το σχέδιο για κάθε ζώνη αναφέροντας με παραδείγματα και επιχειρήματα τις επί μέρους επισημάνσεις και προτάσεις του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων και αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος ανέφερε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου στην τελική του μορφή δεν θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η καλλιέργεια και να αποτελέσει αναγκαστική “συμφέρουσα λύση” η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί συμφέροντα ενώ πρότεινε ως λύση τον σωστό καθορισμό χρήσεων γής, κάνοντας παράλληλα αναφορές στην υψηλή φορολογία της ακίνητης περιουσίας στο νησί.
Ο δημοτικός σύμβουλος και μηχανικός Αργυρός Αγγελέτος ανέφερε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου ως έχει θα ανασταλεί η οικοδομική δραστηριότητα, θυμίζοντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις της περιόδου 1994 – 1998 οπότε και είχε ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί με αποτέλεσμα την μαζική έκδοση αδειών πολλών τετραγωνικών τα επόμενα χρόνια υπό τον φόβο μιας νέας απαγόρευσης. Ο κ. Αργυρός υποστήριξε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου ως έχει όλη η γη του νησιού θα χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας με συνέπειες στην αύξηση της φορολογίας της. Ο κ. Αργυρός υποστήριξε ότι το κείμενο δεν μοιάζει “πρόχειρο” αλλά περισσότερο γεμάτο “παγίδες” και ότι χρήζει βελτιώσεων.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος μετά από μια σύντομη προσέγγιση του θέματος κατά την οποία το προσομοίασε με εδαφικό ζήτημα που έχει απασχολήσει την διεθνή κοινότητα, κάτι που το ανήγαγε και τόνισε την σημαντικότητά του, ανέφερε ότι όλες οι απόψεις που ακούστηκαν θα ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση των τελικών προτάσεων – διατάξεων και της απάντησης που θα δοθεί από πλευράς της δημοτικής αρχής.
Στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε αναλυτικά τα σημεία του σχεδίου στα οποία θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν.

Σημ. λόγο τεχνικού προβλήματος δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την τοποθέτηση και τα επιχειρήματα της επικεφαλής του συνδυασμού “λαϊκή συσπείρωση” κ. Μαρίας Αργυρού η οποία και καταψήφισε το θέμα.

Δήμος Σαντορίνης - ευχές

Με ένα έργο του ζωγράφου και δημοτικού συμβούλου Χριστόφορου Ασιμή και με στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη μας εύχεται για τις φετινές γιορτές ο Δήμος Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τις ευχές και τους στίχους,

"Κι αυριο είναι πρωί
μα εμείς σήμερα θα καλπάσουμε προς τις κρυψώνες του ήλιου.
Με χρυσές μπρατσέτες θα βγούμε στον κίνδυνο
Πιο πέρ' απ'τ'ακρωτήριο της καλής ανταύγειας...."
Οδυσσέας Ελύτης

Ο δήμαρχος Σαντορίνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων,
εύχονται καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο του 2012.

Γιάννης Μαχαιρίδης - ευχές


Στο μήνυμα του με αφορμή την γιορτή των Χριστουγέννων και τον ερχομό της νέας χρονιάς ο Περιφεριάρχης Ν. Αιγαίου αναφέρει οτι,

Αυτές τις ημέρες, το μήνυμα το στέλλει η κοινωνία.
Είμαστε οι αποδέκτες του, το ακούμε προσεκτικά και το ακολουθούμε.
Ποιος είπε ότι αυτή η κοινωνία είναι απαθής. Απαντά καθημερινά με την ευαισθησία και την εγρήγορσή της.
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι πολίτες είναι απαθείς και αδιάφοροι. Απαντούν με την κινητοποίηση και το δικό τους κίνημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Οι κοινωνίες των νησιών μας δεν λυγίζουν, δεν καθηλώνονται από το βάρος των δυσκολιών. Μένουν όρθιες, ξεσηκώνονται, αναλαμβάνουν δράση.
Με αποθέματα μεγαλοψυχίας, αποδεικνύουν ότι κάποια ιδανικά και αξίες είναι ακόμα βαθιά ριζωμένες.
Με τα λίγα του καθένα πετυχαίνουμε πολλά. Το οικονομικό υστέρημα γίνεται πλεόνασμα αγάπης και έγνοιας για τον συνάνθρωπο.

Απ’ αυτήν την κινητοποίηση δεν δικαιούμαστε να λείπουμε εμείς. Θα είμαστε πάντα παρόντες και συμπαραστάτες, με τις δομές της Περιφέρειας, με το ανθρώπινο δυναμικό της και με μια υπόσχεση που μας δεσμεύει διαχρονικά: Να βάζουμε πάνω απ’ όλα τον πολίτη, την ελπίδα, το όνειρο και την ανάγκη του.

Οι ευχαριστίες και οι ευχές μου για υγεία και γαλήνη, ας συνοδεύουν κάθε Δωδεκανήσιο και Κυκλαδίτη, αλλά και τους όπου γης συμπατριώτες μας.





Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα απο τα κάλαντα και τις ευχές που τραγούδισαν μαθητές σχολείων της Ρόδου στους πολιτικούς προυσταμένους και στους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

νέο ΔΣ για τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας μας ενημερώνει ότι μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των μελών του στις 19.12 τα μέλη του νέου ΔΣ είναι οι : Πρόεδρος Λάβαρης Φραγκίσκος, Αντιπρόεδρος Πασχαλίδου Δέσποινα, γενική γραμματέας Σταυροπούλου Κωνσταντίνα, ταμίας Βαλιάνου Στέλλα, οργανωτική γραμματέας Σιγάλα Θεώνη και μέλη Παπαϊωάννου Χριστόφορος και Τόνας Γεώργιος.

καλό ταμείο "έκανε" ο σύλλογος γονέων του σχολείου του Καρτεράδου

Ο σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου του Καρτεράδου ευχαριστεί θερμά όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά τους ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για το βάψιμο και την συντήρηση του σχολείου τους. Ο σύλλογος ευχαριστεί τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία. Το ποσό που συγκεντρώθηκε είναι 1.231 ευρώ.

santo wines - ευχές

αναπτυξιακή εταιρία Κυκλάδων - ευχές

Γιάννης Βρούτσης - ευχές

Χαράλαμπος Κόκκινος - ευχές









Παναγιώτης Ρήγας - ευχές

(παρόμοιες) ευχές σε φόντο κόκκινο

ή, λευκή καλλιγραφία, σε φόντο κόκκινο....

Σχόλιο. Συγκρίνοντας τις ευχετήριες κάρτες των άνωθεν πολιτικών προσώπων, είναι μάλλον εύκολο το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς.
Φέτος, εκτός απο την γενική και κατα περιπτώσεις μερική, εμφανίζεται και το φαινόμενο της κατα τόπους και περιστάσεις, "συναίνεσης".
Έτσι λοιπόν, στην εν λόγο περίπτωση, μπορούμε να μιλήσουμε για "ευχετήρια συναίνεση στο Νότιο Αιγαίο" με τις ευχές των πολιτικών προσώπων να εμφανίζονται στο ίδιο φόντο. Όλως τυχαίως, στο κόκκινο.
Κάποιοι, ενδεχομένως, να σκεφθούν, πως, για όλα φταίνε οι γραφίστες, και τα γραφεία τύπου.
Ναι, αλλά μήπως νωρίτερα, κάπου έχουν φταίξει και οι πολιτικοί;

σχόλιο Νο2. πιο "αγαπησιάρικο..."
"η ημέρα των Χριστουγέννων και της αγάπης ας σας φωτίσει τους πολιτικούς μας να τα βρούν επιτέλους μεταξύ τους...."
(ναι, αλλά αμα τα βρούνε, μην μας αφήσουνε και στην απέξω....)

οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Θήρας - ευχές

Η Πρόεδρος Ειρήνη Μηνδρινού-Κωχ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας μας εύχονται ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ ΘΗΡΑΣ
τηλέφωνα 22860 33829 - 22860 31075

"πολίτες κόντρα στον καιρό" - ευχές

Ο επικεφαλής και τα μέλη του συνδυασμού "πολίτες κόντρα στον καιρό" που συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας εύχονται χρόνια πολλά και καλά με την παρακάτω ευχή,

Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί,
είναι σώμα, σκέψη, ψυχή,
όνειρα και χέρια κουρασμένα,
είναι φως, θάλασσα, άνεμος, είναι ελπίδα.
Οι άνθρωποι είναι παιδιά,
είναι θυμός, είναι χαρά,
φλάουτα μα και ταμπούρλα.
Οι άνθρωποι δεν χωράνε στα κιτάπια τους
και στους λογαριασμούς τους,
... είναι θεόρατοι αν το θελήσουν.

Χρόνια Πολλά με Υγεία,
με Αλληλεγγύη για να νικήσουμε το φόβο,
με Δύναμη και Αντοχή για τους αγώνες που έρχονται.

αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου - ευχές

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

ευχές με το .. "μοναδικό έλατο με θέα (το) ηφαίστειο!"

Με μια πολύ ωραία κάρτα και ιδέα μας έστειλε τις φετινές της ευχές η επιχείρηση star sign φωτογραφίζοντας το "μοναδικό έλατο με θέα (το) Ηφαίστειο!"


Πραγματικά μοναδικό!



ΔΛΤΘ - αναζήτηση τεχνικού συμβούλου για το sea diamond

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για εργασία , προϋπολογισμού 50.000,00. ευρώ (με Φ.Π.Α.).Η εργασία αφορά την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την διαχείριση του ναυαγίου Sea Diamond.
Οι φάκελοι των προσφορών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στο Διοικητικό κατάστημα την Τρίτη 27/12/2011 και ώρα 10:00 μέχρι 10:30.
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα με ειδικότητα και εμπειρία στον χώρο της ναυπηγικής και ναυπηγικής τεχνολογίας, των τεχνικών διαχείρισης και αντιμετώπισης ναυαγίων καθώς και σε ζητήματα ρύπανσης από τη ναυτιλία.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη μπορείτε να δείτε εδώ.

ένας αγωγός και τι αγωγός. καταθλιπτικός...(!)

Σε συνέχεια των όσων είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετικά με τα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΥΑ Θήρας, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή της προκηρύσσει ανοιχτούς διαγωνισμούς για :

Την ανάθεση του έργου «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΦΗΡΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ Δ.Δ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΟΥ μήκους 1.534 μ.», με προϋπολογισμό 719.200,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 16%.
Ο ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού μέχρι τις 12.1.2012. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 17.1.2012

Καθώς επίσης και για την ανάθεση του έργου «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩ ΓΙΑΛΟ ΦΗΡΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ Δ.Δ. ΦΗΡΩΝ», με προϋπολογισμό 3.770.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 16%.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού από την έδρα της υπηρεσίας μέχρι τις 19.12012. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 24.1.2012

Κριτήριο ανάθεσης είναι η Οικονομική Προσφορά με την χαμηλότερη τιμή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22860-25393/4

σχετικάμε το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλαν κάτοικοι της Σαντορίνης μετα και την συνάντηση που είχαν στις 18.12 στον χώρο του νοσοκομείου της Σαντορίνης με αίτημα την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την λειτουργία του, ως νοσοκομείο και οχι κέντρο υγείας.
Στην επιστολή γίνεται λόγος στις αυξημένες ανάγκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών στο νησί λόγο του όγκου των μονίμων κατοίκων του καθώς και των χιλιάδων επισκεπτών την τουριστική περίοδο, όπως επίσης και στην ανάγκη να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παρά και πέρα απο τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής.
Σημειώνεται οτι το κτήριο και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου έχουν ολοκληρωθεί με κόστος 14 εκατομμυρίων ευρώ. Την επιστολή υπογράφουν οι κ. Μιχάλης Ρούσσος, Μάκης Κανακάρης και Σοφία Κίτσου.

νέα διοίκηση για το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Στις 19.12 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εκλογές που έγιναν στις αρχές του μήνα (02 έως 05 Δεκεμβρίου) στα νησιά Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο και Τήνο.
Μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης ήταν η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Διοικητικής Επιτροπής, αλλά και των προέδρων των τεσσάρων (4) Τμημάτων του Επιμελητηρίου.
Η εκλογική διαδικασία, μεταξύ όσων κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για τις παραπάνω θέσεις, ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, καταλήγοντας στα παρακάτω αποτελέσματα:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γιάννης Ρούσσος - Πρόεδρος
Λεονάρδος Ρούσσος - Α' Αντιπρόεδρος
Γιώργος Μαραγκός - Β' Αντιπρόεδρος
Νίκος Βασιλικός - Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Ρώτας - Οικονομικός Επόπτης

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ
Κατερίνα Φουντουλάκη - Πρόεδρος
Μανώλης Κωνσταντίνου - Αναπληρωτής Πρόεδρος

ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αλέκος Συλιβάνης - Πρόεδρος
Σεραφείμ Κεχαγιόγλου - Αναπληρωτής Πρόεδρος

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ
Γιώργος Βακόνδιος - Πρόεδρος
Ιωάννα Ταλασλή - Αναπληρωτής Πρόεδρος

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ
(Για τη θέση του Προέδρου δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Θα ακολουθήσει επαναληπτική διαδικασία.)
Κώστας Γαβιώτης - Αναπληρωτής Πρόεδρος

Περιφέρεια - ενημέρωση

Η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων και η δημιουργία του αιμοδυναμικού και του ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια και για το σύνολο της κοινωνίας, δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης κατά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υγείας με τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να αξιολογηθούν σοβαρά τα αιτήματα της Διοίκησης και των εργαζομένων, ενώ κάλεσε τον υφυπουργό να υποστηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία των δύο νέων δομών, «που κυριολεκτικά θα σώσουν ζωές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η ένταξη των δύο αυτών έργων στο ΕΣΠΑ πριν εξαντληθούν οι πόροι του προγράμματος, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και η συμπλήρωση των φακέλων.
Επίσης, σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε να υπάρξει απόφαση με την οποία να ανατίθεται στην Περιφέρεια η κατασκευή του ειδικών προδιαγραφών κτιρίου για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου.

Με τον βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκο Ζωίδη, ο Περιφερειάρης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνη Γεωργιάδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιών της Περιφέρειας όπως και η πρόταση που έχει υποβληθεί από την περιφερειακή αρχή για προμήθεια πλωτών μέσων, ζητώντας από τον κ. Γεωργιάδη την υποστήριξή του και να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» και οι ειδικές ρυθμίσεις για το Νότιο Αιγαίο, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το "επιτελικό κράτος", ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε -για μία ακόμα φορά- να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις της Περιφέρειας που έχουν άμεση σχέση με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο, με την υπουργό να ζητά αναλυτική ενημέρωση.

Τέλος, συνοδεία του κ. Ζωίδη, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη στον οποίο έθεσε το θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στα Δωδεκάνησα. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μαχαιρίδη για διευθέτηση της εκκρεμότητας.

Κόκκινος για προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου Ρόδου

Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκινος αναφέρει οτι,

Η μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα του Νοτίου Αιγαίου που εξυπηρετεί 220.000 Δωδεκανήσιους και 1.000.000 τουρίστες οδηγείται… στην εντατική.
Συγκεκριμένα:
Λήγουν μέχρι το τέλος του 2011 οι 43 συμβάσεις που κάλυπταν διοικητικές και νοσηλευτικές ανάγκες.
Καταργούνται 153 οργανικές θέσεις με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν ποτέ καλυφθεί.
Με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου δεν εκτελούνται τακτικά χειρουργεία ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα έκτατα περιστατικά.
Κλινικές κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ άλλες δέχονται περιορισμένο αριθμό ασθενών.
Μετά την πρόσφατη κατακραυγή και τις μεγάλες αντιδράσεις υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν τις 170.000 ευρώ που οφείλονται για την υπερωριακή εργασία στους νοσηλευτές από το καλοκαίρι.

συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Να δοθεί έμφαση στην απασχόληση μέσα από την κατασκευή των μεγάλων έργων της περιοχής και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων, συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας.

Και οι δύο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου επισήμαναν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν κλάδοι εργαζομένων, με χαρακτηριστική την περίπτωση των οικοδόμων, με τον κ. Μαχαιρίδη να τονίζει ότι επιβάλλεται να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση του ντόπιου δυναμικού, απευθύνοντας ξανά έκκληση προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων.
Ο κ. Χατζησάββας ευχαρίστησε παράλληλα την Περιφέρεια για την συμβολική της κίνηση να διαθέσει τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε δεκάδες οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, τα οποία ήδη έχει διανείμει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.
Τον συμβολικό χαρακτήρα της κίνησης επεσήμανε και ο κ. Μαχαιρίδης, που δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι να δημιουργηθούν στα νησιά συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια επενδύει πολλά στα έργα υποδομής που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δημοπρατηθεί, και η κατασκευή τους θα ξεκινήσει από τη νέα χρονιά.

υπηρεσίες ασφάλειας στα εμπορικά πλοία

Σε φάση δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο νόμου υπουργείου προστασίας του Πολίτη, για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να δείτε εδω: http://www.opengov.gr/yptp/?p=652
Η δημόσια διαβούλευση, θα ολοκληρωθεί στις 8/1/2012 και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί προς ψήφιση.
Η άδεια σχετικά με την επιβίβαση ενόπλων ιδιωτών φρουρών, αφορά στα ελληνικά εμπορικά πλοία που διαπλέουν σε θαλάσσιες περιοχές υψηλού κινδύνου για πειρατική επίθεση και εντάσσεται στα μέτρα της προστασίας των ναυτικών.

οικονομική επιτροπή Περιφέρειας - θέματα

Την Τρίτη 27.12 στις 12:00 με τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σύρου και Ρόδου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας με τα εξής θέματα:
Αποδοχή χρηματοδοτήσεων.
Ανάθεση δικαστικών υποθέσεων.
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου ν. Κιμώλου» Έγκριση Πρακτικών Δημοπρασίας για το έργο: «Συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Κύθνου».
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αποκατάσταση Λιμένα Μέριχα νήσου Κύθνου».
Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αποκατάσταση και μέτρα αναχαίτισης των καταπτώσεων στον επαρχιακό δρόμο Κόρωνου – Σκαδού και Κορωνίδας – Ελιγμού στη νήσο Νάξο».
Έγκριση Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου: «Ολοκλήρωση προσθήκης Σχολικού Συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Γαυρίου Άνδρου».
Έγκριση Μελέτης – Δημοπράτησης & Ορισμού Επιτροπής του έργου: «Αποπεράτωση Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου».
Έγκριση Πρακτικού Αποδοχής Δικαιολογητικών Συμμετοχής και Αποσφράγισης Οικονομικών Προσφορών του Διαγωνισμού για τον «Καθαρισμό γραφείων των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου – Κω – Καλύμνου – Καρπάθου» για το οικονομικό έτος 2012 . Προϋπολογισμού 92.000,00€ με Φ.Π.Α.
Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Έγκριση Χορήγησης Παράτασης Προθεσμίας του έργου: «Γυμνάσιο-Λύκειο Νισύρου».
Εγκρίσεις μετακίνησης κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.

σχέδιο νόμου για τον τουρισμό υπαίθρου

Διαδικασίες εξπρές προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την αδειοδότηση και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Τουρισμός υπαίθρου - Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων - Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», το οποίο το υπουργείο φιλοδοξεί να είναι και νόμος του κράτους στα μέσα Ιανουαρίου.


Μέσω του νομοσχεδίου, το υπουργείο προχωρά σε ρυθμίσεις για τον τουρισμό υπαίθρου, για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων, αλλά και για τη λειτουργία και την αδειδότηση τουριστικών καταλυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώνονται κατά 40%, ενώ από τα σχεδόν 4 χρόνια που συνόδευαν την λειτουργία ενός τουριστικού καταλύματος, ο χρόνος αναμονής πέφτει στο ενάμιση έτος.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, ένα τουριστικό κατάλυμα θα μπορεί να λειτουργεί και με «προέγκριση» σε διάστημα ακόμα και δέκα ημερών, χωρίς να περιμένει την επίσημη έγκριση. Σε αυτην την κατεύθυνση προωθείται η σύσταση εντός του ΕΟΤ ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων ως υπηρεσία μιας στάσεως, όπως επίσης και η σύσταση πολεοδομικού γραφείου για επιτάγχυνση των επενδύσεων.
Στο σκέλος του νομοσχεδίου για τον τουρισμό της υπαίθρου, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται στη χώρα μας η εν λόγω μορφή τουρισμού και ορίζεται ως ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της υπαίθρου. Αντίστοιχα ορίζονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός μερικές από τις δυναμικότερες μορφές τουρισμού της υπαίθρου.
Το υπουργείο προωθεί τη χρήση ειδικού σήματος τουρισμού υπαίθρου, μέσα από το οποίο τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν συντονισμένα τις δράσεις και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, υποστηρίζονται και αναδεικνύονται η τοπική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα.

στην Σύρο θα παρακολουθήσει ο ΠτΔ την τελετή των Θεοφανίων

Την Σύρο πρόκειται να τιμήσει με την παρουσία του για τον εορτασμό των Θεοφανίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σύμφωνα με ενημέρωσή μας απο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

νέο e-shop για την Σαντορίνη

Μια ολοκαίνουργια, αλλά δοκιμασμένη με επιτυχία σε άλλες περιοχές του κόσμου, εφαρμογή υλοποίησε η ομάδα εργασίας της εταιρείας “Ηλιότοπος” σχετικά με την προβολή και προώθηση στο διαδίκτυο των τοπικών Σαντορινιών προϊόντων ή χειροτεχνιών και έργων τέχνης που κατασκευάζονται στο νησί κι έχουν ως θέμα τις ομορφιές του.
Την εφαρμογή και την σελίδα μπορείτε να την δείτε στην διεύθυνση www.eshop-santorini.gr

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δημιουργών του, πρόκειται για ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη Σαντορίνη.
Βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, φωτογραφίες, κρασιά, φάβα, τοματοπολτός, κάπαρη, μικρογλυπτική, διάφορα σουβενίρ, δώρα και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στον κατάλογο του καταστήματος που συνεχώς εμπλουτίζεται.
Πρόκειται για την νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας Ηλιότοπος, η οποία έχει έντονη παρουσία στη Σαντορίνη και μεταξύ άλλων διαχειρίζεται, από το 1999, τον πολύ πετυχημένο δικτυακό τόπο http://www.santorini.net/

διαγωνισμός για την δημιουργία τουριστικής ταυτότητας απο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Διεθνή διαγωνισμό προκήρυξε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με σκοπό την “Δημιουργία Τουριστικής Ταυτότητας (Destination Brand)” για τα 48 κατοικημένα νησιά τα οποία ανήκουν στην περιφερειακή της ενότητα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα ελκυστική ταυτότητα για τα νησιά ως σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς.
Στον διαγωνισμό αναφέρονται αναλυτικά οι όροι συμμετοχής καθώς και οι στόχοι σχετικά με το αποτέλεσμα που έχει θέσει η Περιφερειακή αρχή. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο a.dikaiou@rho.pnai.gov.gr  και στο τηλέφωνο 22410 360515

συνέδριο για τον τουρισμό

Για την διοργάνωση του “2nd INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE Advances in Hospitality and Tourism” τον Φεβρουάριο του 2012 στην Αθήνα, μας ενημέρωσε η κ. Μαριάννα Σιγάλα, καθηγήτρια μάρκετιγκ στο αντικείμενο του τουρισμού σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να ενημερωθείτε εδω.

τα δικά μας παιδιά, συνέχεια

Μετά την πετυχημένη διαφήμιση της Vodafone (την καλοκαιρινή, στην παραλία, με τις ομπρέλες, τους λουόμενους, και τους .. ενοικιαστές των ομπρελών με το κασετόφωνο στον ώμο..) ο φίλος Φανούρης Κορρές που κατάγεται απο τον Καρτεράδο της Σαντορίνης, έκανε μια ακόμη δυναμική εμφάνιση σε διαφημιστικό σποτάκι που φτιάχτηκε για το internet σχετικά με τις νέες γεύσεις των καφέδων της Jacobs. Το δυναμικό, νεανικό και στιλάτο σποτάκι μπορείτε να το δείτε εδω: (το βασικό σποτ συμπληρώνουν 3 ακόμη επι μέρους σχετικά με τις γευσεις των καφέδων)  και εδω.




Επίσης ο κ. Κορρές μας ενημέρωσε για την θεατρική παράσταση που προετοίμασαν και παρουσιάζουν το επόμενο διάστημα συμμαθητές και συνάδελφοί του. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο "παραμυθίας" στον Κεραμεικό και στην περίπτωση που βρεθείτε στην Αθήνα για τις γιορτές σας προτείνουμε να την παρακολουθήσετε.

Η καλλιτεχνική ομάδα « ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΡΑΦΩΝΟΙ» παρουσιάζει την ανατρεπτική παράσταση με τίτλο: «δουλειά δεν είχε ο διάολος.. δεν έχουμε κι εμείς».
Πρόκειται γία μια ανατρεπτική σάτιρα , από 8 νέους ηθοποιούς που έχει ως στόχο να αναδείξει μια άλλη πλευρά της σημερινής πραγματικότητας στην οποία μια νοικοκυρά βρίσκετε σε απόγνωση , ένας ταλαίπωρος σύζυγος χρωστάει λεφτά σε όλες τις τράπεζες , 2 νέοι γίνονται fashion victims , 2 όμορφες κοπέλες αναζητούν γαμπρό χωρίς επιτυχία ,μια μαθήτρια του δημοτικού κάνει κατάληψη στο σχολείο της , ένας νέος παραδίδει μαθήματα γοητείας και ένας καθηγητής δίνει διάλεξη για της βλαβερές συνέπειες του καπνού. Τώρα όταν όλοι αυτοί βρεθούν αγανακτισμένοι σε μία σκηνή στο σύνταγμα, όλα μπορεί να συμβούν..

Σκηνοθεσία Έλντα Πανοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γιαννή, Χριστίνα Κυριάκου, Στέλλα Κωστοπούλου, Τάσος Μερκούρης, Γιάννης Παπαευθυμίου , Κατερίνα Παπασιδέρη, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Μαρία Χανιωτάκη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρες και Τρίτες στις 21.15 Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ
Θέατρο "Παραμυθίας", Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός
τηλ. 210 3457904 , 6981013787 

Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

τα παράδοξα της .. Σαντορινιάς κτηματογράφησης...

Υπόσκαφα κτίσµατα, ακίνητα του Δηµοσίου που έχουν δηλωθεί από ιδιώτες και χαµένοι τίτλοι ιδιοκτησίας

Πώς να κτηµατογραφήσεις έναν ελαιώνα ο οποίος οριοθετείται µε… οκάδες λαδιού; Ή µια έκταση που µετριέται µε… ζευγαριές; Πώς καταγράφονται τα υπόσκαφα της Σαντορίνης όταν από πάνω τους υπάρχουν άλλες δύο ή τρεις ιδιοκτησίες; Τι θα συµβεί µε τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο από το ∆ηµόσιο αλλά και από ιδιώτες στους οποίους είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση; Πλήθος είναι τα προβλήµατα που καθηµερινά ανακύπτουν κατά την κτηµατογράφηση της χώρας και τα οποία η Κτηµατολόγιο ΑΕ καλείται να επιλύσει. Ολα αυτά όµως ισοδυναµούν µε καθυστέρηση στη σύνταξη του Κτηµατολογίου. Ζητούµενο πάντως είναι ένα αξιόπιστο σύστηµα το οποίο θα µπορεί να εγγυηθεί µε ασφάλεια τις συναλλαγές των ακινήτων.
Αµαρτίες πολλών ετών… παιδεύουσι το Κτηµατολόγιο. Εκατοντάδες ακίνητα πρέπει να µετακινηθούν στον χάρτη καθώς δηλώνονται σε λάθος θέση ή, ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας, έχουν «ξεχειλώσει». Παραχωρήσεις γης κατά χρήση – όχι κατά κυριότητα – σε ιδιώτες από το Ελληνικό Δηµόσιο φρενάρουν τη σύνταξη του Κτηµατολογίου σε πολλές περιοχές.
Μπελάδες όµως κατά την κτηµατογράφηση προκύπτουν και από τις ιδιαιτερότητες στη δόµηση ορισµένων περιοχών, όπως για παράδειγµα συνέβη µε τα Σύρµατα της Μήλου. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες καταγράφονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολικά τα δικαιώµατα των ακινήτων (ιδιωτών και Δηµοσίου), ακόµη και στις περιπτώσεις χρησικτησίας η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο κτήσης κυριότητας λόγω του ατύπου των µεταβιβάσεων.

"ανάποδες πολυκατοικίες"
(ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υπόσκαφων κυρίως ακινήτων καθώς και αυτών στην Καλντέρα, στην Σαντορίνη..)

«Το Κτηµατολόγιο δεν δηµιουργεί προβλήµατα αλλά τα αναδεικνύει και τα ξεκαθαρίζει» λέει στο «Βήµα» η προϊσταµένη της Διεύθυνσης Εργων της Κτηµατολόγιο ΑΕ κυρία Χριστίνα Κλωνάρη.
Στη Σαντορίνη οι κτηµατογράφοι ήρθαν αντιµέτωποι µε την… ανάποδη πολυκατοικία. Οταν έφθασε η ώρα να δηλωθούν τα χαρακτηριστικά υπόσκαφα σπίτια του νησιού έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αποτυπωθούν και στον χάρτη. Το πρόβληµα ήταν ότι πάνω από ένα υπόσκαφο βρίσκεται µία ή και περισσότερες ιδιοκτησίες. «Τελικά το πρόβληµα λύθηκε αποδίδοντας σε κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστό κωδικό αριθµό Εθνικού Κτηµατολογίου ανεξαρτήτως του αν ήταν πάνω ή κάτω από τη γη και αποτυπώνοντας τις ιδιοκτησίες σε πολλαπλά επίπεδα χαρτών» επισηµαίνει η υποδιευθύντρια της Νοµικής Υπηρεσίας της Κτηµατολόγιο ΑΕ κυρία Ελεονώρα Ανδρεδάκη.

Παρόµοια ήταν και τα προβλήµατα στα Σύρµατα της Μήλου – έτσι ονοµάζονται οι θέσεις φύλαξης για βάρκες, σε φυσικές ή τεχνητές σπηλιές σκαµµένες στους ηφαιστειακούς βράχους δίπλα στη θάλασσα. Οι σπηλιές αυτές µε τα χρόνια επεκτάθηκαν, µετατράπηκαν σε οικίες και ορισµένες από αυτές πουλήθηκαν. Μάλιστα η περιοχή σήµερα θεωρείται «φιλέτο» για το νησί. Το πρόβληµα που προέκυψε κατά την κτηµατογράφηση ήταν η δυσκολία να αποτυπωθούν οι ιδιοκτησίες στον χάρτη, καθώς πάνω από τις σπηλιές υπήρχαν άλλες ιδιοκτησίες, όπως και στη Σαντορίνη.

πηγή, εφημερίδα "το βήμα"

φορείς και τοπικές αρχές για τους συντελεστές ΦΠΑ

Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 19.12 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Δήμου Ρόδου και φορέων της περιοχής, μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου.

Στη σύσκεψη, αφού έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκο Ζωίδη για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι σε περίπτωση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών θα υπάρξει δυναμική και μαζική αντίδραση, ενώ έκανε γνωστό πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επαναβεβαιώθηκε η κοινή στάση αρχών και φορέων για συνεχή εγρήγορση, «κάτι που προέχει πέρα από κάθε άλλη παράλληλη πρωτοβουλία» όπως ειπώθηκε με έμφαση, και αναφορικά με την εκπόνηση της μελέτης αποφασίστηκε να υπάρξει συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το χρονικό διάστημα και το κόστος που απαιτείται για την εκπόνηση της μελέτης.

ειδικές πολιτικές για το Νότιο Αιγαίο ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τους Χαν και Ράιχενμπαχ

Τη δημιουργία «ειδικού στόχου» για το Νότιο Αιγαίο, που θα συνοδεύεται από ανάλογες ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια (όπως ισχύει σήμερα), ζήτησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις 14.12 με τους Περιφερειάρχες της χώρας στην Αθήνα.
Ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος (2014 – 2020) θα σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Περιφερειαρχών.

Αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας για την υλοποίηση σημαντικών και απαραίτητων υποδομών στα νησιά μας, είναι αδύνατη η περικοπή έργων, ενώ ήδη έχει “υπερδεσμευτεί” το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων, ύψους 280 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο Νότιο Αιγαίο από το ΕΣΠΑ.

Επανέλαβε την πάγια θέση του, οι πόροι που απαιτούνται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών τομέων στο Νότιο Αιγαίο να προέλθουν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαμηλή εκταμίευση, όχι όμως μέσω των Τραπεζών, αλλά μέσω της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της, με εκχώρηση των αντίστοιχων πόρων, διευκολύνοντας έτσι μια ζωτικής σημασίας για τον επιχειρηματικό μας κόσμο διαδικασία.

Πόροι 6,5 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί οτι σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε στον κ. Μαχαιρίδη από τον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη η εξασφάλιση πόρων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορούν στην αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών αλλά και στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων στην περιοχή μας.


ακόμη κι αν βρέξει, οι υπηρεσίες δηλώνουν έτοιμες


Την κατάρτιση κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε όλα τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων αποφάσισαν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργου Πουσσαίου.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα, Ναυτική Βάση Σύρου, Αστυνομική Διεύθυνση, Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, 90 ΜΕ, Εθελοντικές Οργανώσεις, Νοσοκομείο Σύρου, ΔΕΥΑ, Διεύθυνση Δασών κ.ά.) προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στα νησιά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά η χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών, η κατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, η συντήρηση του οδικού δικτύου και ο καθαρισμός φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων, καθώς και ο έλεγχος και καθαρισμός κοιτών ρεμάτων. Επίσης, αποφασίστηκε η κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων – Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων και η διοργάνωση ημερίδας για προώθηση εθελοντισμού.

ο Γιάννης Βρούτσης και η φοροδιαφυγή..


Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι,

«Δημιουργεί απογοήτευση, προκαλεί θυμό και οργή η εκ νέου επιβεβαίωση από σημαντικούς θεσμικούς φορείς της χώρας για το εύρος της φοροδιαφυγής.
Φοροδιαφυγή, που  - παρά τη μεγάλη ύφεση - συντηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 5% έως 6% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με περίπου 12 - 13 δις €.
Μέγεθος, που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Αυτό, όμως, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η φοροδιαφυγή έχει διογκωθεί υπέρμετρα λόγω της υπερφορολόγησης.
Δεν απλοποιήθηκε το φορολογικό σύστημα, αντίθετα έγινε δαιδαλώδες (14 φορολογικοί νόμοι μέχρι σήμερα).
Δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εκδίκασης των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Τα τελωνεία μας παραμένουν “αμπέλια ξέφραγα”, καθώς απουσιάζουν οι σταθερές μονάδες x-ray για τον έλεγχο των εμπορευμάτων από τρίτες χώρες.
Απουσιάζει ο έλεγχος στη διακίνηση εμπορευμάτων από χώρες της Ε.Ε., καθώς απουσιάζουν οι κινητές μονάδες x-ray.
Δεν προχώρησε η εφαρμογή του καθολικού “πόθεν έσχες” για όλους τους Έλληνες μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου.
Δεν διασυνδέθηκε η ΓΓΠΣ με τις τράπεζες και τον έλεγχο καταθέσεων και κάθε μορφής χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα που αφορά τις καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες.
Δεν αντιμετωπίστηκε το λαθρεμπόριο.
Δεν προχώρησε η ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), προκειμένου να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερτιμολόγησης και υποτιμολόγησης μεγάλων ομίλων.
Δεν έχουν συνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με τη ΓΓΠΣ, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απόκρυψη ΦΠΑ.
Δεν έχει υλοποιηθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που θα αντιμετώπιζε οριστικά το ζήτημα της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.
Δεν εκσυγχρονίστηκε η εφαρμογή του Elenxis, για την ενίσχυση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων.
Δεν έχει εφαρμοστεί όπως θα έπρεπε μέχρι σήμερα το “φορολογικό πιστοποιητικό” που δίνει τη δυνατότητα οι έλεγχοι των επιχειρήσεων να πραγματοποιούνται όχι μόνο καθολικά, αλλά και έξω από τον υπάρχοντα φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Δεν αυξήθηκε το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής στο πραγματικό ύψος.
Επήλθε διάλυση των εφοριών και αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού από τα τελωνεία της χώρας. 
Το συμπέρασμα είναι:
Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες, από πλευράς του υπ. Οικονομικών, να θέσει ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους στόχους για την πάταξή της μάστιγας της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβολή σκληρών, επαχθών και άδικων φορολογικών μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος, όμως, όπως και ο προκάτοχός του, δεν τόλμησαν!». 

ο Γιώργος Παπαμανώλης και οι αδήλωτες καταθέσεις


Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο έστειλαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ένας εκ των οποίων είναι και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης, με την οποία ζητούν να ερευνηθούν όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτες καταθέσεις.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρουν τα εξής :
«Κύριε Πρόεδρε,
Η δημοκρατία αποτελεί ύψιστο αγαθό και η θωράκιση της είναι πρωταρχική υποχρέωση κυρίως των μελών του κοινοβουλίου.
Το τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη προσπάθεια αμφισβήτησης του  ήθους και του κύρους των βουλευτών.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα διαφάνειας , σας δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί στην πρωτοβουλία που έχετε πάρει για το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των μελών του κοινοβουλίου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα της υφηλίου και έχουμε στη διάθεση σας κάθε σχετικό έγγραφο, υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση προς κάθε αρμόδια αρχή για την ουσιαστική και νομικά ισχυρή υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.»

η ΠΕΔ (περιφερειακή ένωση δήμων) για τα οικονομικά των δήμων σε σχέση με το κράτος… καθώς και ο υπουργός, γι αυτά, καθ’αυτά, τα οικονομικά..


Συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, είχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Στάθης Κουσουρνάς και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι και στην οφειλή των 107 εκατομμυρίων ευρώ της Πολιτείας προς τους Δήμους,  που αφορά σε παρελθόντα οικονομικά έτη.
Επεσήμανε επί πλέον ότι το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, (που αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα για μικρά έργα), παρουσιάζει υστέρηση 290 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι Δήμοι θα διεκδικήσουν. Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικό με μεγάλη απήχηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικεντρώθηκε στον κίνδυνο που υπάρχει να τιναχθεί στον αέρα, δεδομένου ότι λήγουν οι συμβάσεις στις 31 Δεκεμβρίου και ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την επίσπευση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που όχι μόνο θα βοηθήσουν τους Δήμους στις θέσεις που παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού, αλλά θα αμβλύνει κυρίως για ένα σημαντικό διάστημα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας, έκανε αναφορά στις έκτακτες συνθήκες, -σχεδόν πολεμικές- όπως είπε, που περνάει η χώρα, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο τα χρήματα, αφού όπως έχει αποδειχθεί με τα ίδια χρήματα έχουν διαφορετικά οικονομικά αποτελέσματα οι Δήμοι. 
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι Δήμοι πρέπει να κινηθούν σε τρεις κυρίως άξoνες, 
α) τον κοινωνικό, με την ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν τους φτωχούς και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, 
β) τον άξονα που αφορά στις επενδύσεις σε τοπική κλίμακα, που θα αναπτύξουν καλύτερες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της απασχόλησης, και 
γ) τον άξονα που αφορά στον περιβάλλον και την ενέργεια, με την ανάπτυξη προγραμμάτων κυρίως μέσα από διεθνείς συνεργασίες. Είναι επιτακτική ανάγκη, είπε ο κ. Γιαννίτσης, να σχεδιάσουμε νέα, ριζοσπαστικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, και των τοπικών κοινωνιών.
Για τα οικονομικά θέματα ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η δημοσιονομική φάση που περνάει η χώρα μας είναι φοβερά δύσκολη, αφού διακυβεύεται η παραμονή μας στο ευρώ και γενικότερα η ομαλή πορεία της χώρας.
Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ για τα οφειλόμενα του Κράτους σχετικά με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολάβους, υποσχέθηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.
Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννίτσης κάλεσε τους Δήμους να συμμετέχουν στην προσπάθεια του Κράτους και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα να δημιουργήσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το έτος 2012, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταρρεύσει. 

τα μετάλλια δικαιώνουν τον Πανιώνιο Σαντορίνης

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης συμμετείχε στο Α Πανελλήνιο Κύπελλο  που έλαβε χώρα στις 9-11/12/2011 στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες. Η αποστολή που απαρτιζόταν από δώδεκα αθλητές κατάφερε να αποσπάσει  τέσσερα μετάλλια. Πιστός στις μεγάλες διοργανώσεις ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης, αντιπροσώπευσε επάξια για άλλη μία φορά το νησί μας με το δυναμικό του  παρών.
Συγκεκριμένα τα 4 μετάλλια κατακτήθηκαν από:
1) Δρόσου Ζωή ( Αργυρό Μετάλλιο)
2) Κώστογλου Μιχάλης (Αργυρό Μετάλλιο)
3) Φουστέρη Μελίνα (Χάλκινο Μετάλλιο)
4) Κώστογλου Μιχάλης (Χάλκινο Μετάλλιο)
Στην οχτάδα μπήκαν: Κατσίπη Κούλα, Φωκάς Δημήτριος και Καραμολέγκος Γιώργος.Τέλος σπουδαία εμφάνιση έκαναν και οι Κατσίπης Φραντζεσκος, Κώστογλου Βαγγέλης, Πιστικάλης Μιχάλης, Ρενιέρη Χριστίνα, Φωκας Κων/νος.
Η αποστολή συνοδευόταν από γονείς και μέλη του Δ.Σ. αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού αφού η πειθαρχία η  των παιδιών αντικατοπτριζόταν και μέσα στο τερέν.

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης συμμετείχε επίσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Κορασίδων που διεξήχθει στην Χαλκίδα στο γήπεδο "Τάσος Καμπούρης" από  1 έως 4 Δεκέμβρη. Συνολικά έλαβαν μέρος  1200 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογός μας συμμετείχε με τους εξής αθλητές:
Δρόσου Ζωή, Ζαφειρίου Χρήστος, Ζωχιός Γιώργος, Καραμολέγκος Γιώργος,, Πιτσικάλης Μιχάλης, Κατσίπης Φραντζέσκος, Κούλα Κατσίπη, Κώστογλου Μιχάλης, Κώστογλου Βαγγελης, Κώστογλου Μιχάλης, Φωκάς Δημήτρης, Φωκάς Κων/νος, Μελίνα Φουστέρη.
Η Μελίνα Φουστέρη πήρε Αργυρό Μετάλλιο μετά απο 4 συγκλονιστικούς Αγώνες στην κατηγορία έως 44 Kg.
Στην 8αδα μπήκαν: Δρόσου Ζωή, Κούλα Κατσίπη, Καραμολέγκος Γιώργος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τόσο τους αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες για την προσπάθειά τους, όσο και την Προπονήτρια μας κ. Τσουκνίδου Μαρία, που μέσα σε διάστημα μόλις 18 μηνών έχει καταφέρει να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του Συλλόγου μας και σε Πανελλήνιο επίπεδο, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τα μετάλλια μας.

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση των μεταλλίων σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Κύπελλο (δύο αργυρά και δύο χάλκινα), οι επιτυχίες για τον Πανιώνιο Γ.Σ. Σαντορίνης συνεχίζονται προκαλώντας τα θερμά σχόλια όλων των φίλων του αθλήματος. Συγκεκριμένα, στο Β Πανελλήνιο Κύπελλο Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων με την επωνυμία "Σταμάτης Κάσσης" που διεξήχθει στον Πολύγυρο Χαλκιδική, στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Πολυγύρου στις 16-17-18/12/2011, ο Πανιώνιος κατέκτησε άλλα τρία μετάλλια:
1) Κατσίπη Κούλα -44Kg Κορασίδες 98-99 (Χρυσό)
2) Φουστέρη Μελίνα - 44Kg Νεανίδες (Χάλκινο)
3) Φωκάς Δημήτρης -55Kg Εφήβων (Χάλκινο)
 Στην τετραμελή αποστολή συμμετείχε και ο μικρός μας αθλητής Φρατζέσκος Κατσίπης, γεννηθείς του 2000, ο οποίος μπήκε στην οχτάδα δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

Τα μέλη του Δ.Σ. ευχαριστούν θερμά την προπονήτρια του Συλλόγου κ. Τσουκνίδου Μαρία, για τις εξαιρετικές εμφανίσεις των αθλητών σε Πανελλήνιο Επίπεδο αλλά και για την αγαστή συνεργασία που έχει με τα παιδιά σε προσωπικό επίπεδο. Συνεργασία που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας.

Γ. Παπαμανώλης - ευχές

Στο μήνυμά του για την γιορτή των Χριστουγέννων και την νέα χρονιά, ο βουλευτής των Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης αναφέρει ότι,
Τούτες οι μέρες, είναι μέρες γιορτής αλλά και περισυλλογής, αφού γίνεται απολογισμός της χρονιάς που φεύγει και σχεδιασμός της χρονιάς που έρχεται.
Η χρονιά που πέρασε ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών και αρκετά νωρίς συνειδητοποιήσαμε όλοι τις ευθύνες μας.
Η σκέψη μου είναι στους συνανθρώπους μας που μοχθούν καθημερινά και δύσκολα τα βγάζουν πέρα, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στους συνταξιούχους, στους ναυτικούς μας, στα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας, στους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.Κατανοώ και συμμερίζομαι τις αγωνίες σας και πιστεύω ότι ακόμη και σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε, με ομοψυχία, ενότητα, αλληλεγγύη και συστράτευση όλων των δυνάμεων, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή τη δυσχερή κατάσταση, έτσι ώστε να ξαναβρεί τους ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Προσωπικά εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική- οικογενειακή ευημερία και ας φέρει η νέα χρονιά και πάλι το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων καθώς και την ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό το νέο έτος.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

Πουσσαίος, Κουστώ και θάλασσα (καθώς επίσης και ενδιαφέροντα σχέδια για την δημιουργία προστατευόμενων περιοχών σε Μήλο και Σαντορίνη..)

Συναντήσεις με αντιπροσωπείες εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γαλλίας και τον γιό του γνωστού εξερευνητή της θάλασσας Κουστώ που συνεχίζει το έργο του, είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος και ο επιστημονικός συνεργάτης του περιβαλλοντολόγος, Παναγιώτης Βούρος.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την υποστήριξη πρότασης της Γαλλικής πλευράς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους, της διενέργειας επιστημονικής έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Μήλου, με προοπτική τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και την προστασία και ανάκαμψη της ιχθυοπανίδας. Σύμφωνα με τους Γάλλους εκπροσώπους, έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ειδικά των αλιέων του νησιού, οι οποίοι φαίνεται να βλέπουν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως αντίστοιχα και η Διευθύντρια Αλιείας του αρμόδιου Υπουργείου.

Επιστημονικός συνεργάτης θα είναι το ΕΛΚΕΘΕ με εκπαίδευση επιστημόνων του και μεταφορά τεχνογνωσίας προς αυτούς που θα αφορά τις πρακτικές παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, σχετικών με τη χλωρίδα και πανίδα σε τέτοιες περιοχές, σε προκαταρκτικό αλλά και σε μεταγενέστερο επίπεδο κατά τη φάση προστασίας και απαγόρευσης της αλιείας σ’ αυτήν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν o εκπρόσωπος του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών της Γαλλίας, Philippe Robert, τον εκπρόσωπο της Δ/νσης Προστασίας και Ανάδειξης της Παράκτιας Βιοποικιλότητας -με διεθνή δράση ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- Roger Esteve και την Ελληνίδα επιστημονική συνεργάτη τους Δρ. Συλβαίν Γιακουμή.   
Επίσης, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τον Pierre-Yves Cousteau και την Δρ. Συλβέν Γιακουμή, η οποία είχε αντικείμενο την υποστήριξη της πρότασης του κ. Cousteau (με την ιδιότητα του προέδρου της διεθνούς οργάνωσης που έχει ιδρύσει με τίτλο Cousteau Divers) για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ Περίσσας και Καμαρίου.

Από την μεριά του κ. Πουσσαίου εκφράστηκε η θετική αντιμετώπιση και η υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, που όπως τονίστηκε μπορούν να συμβάλλουν με βάση και τη διεθνή εμπειρία στην αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ταυτόχρονα στη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, και του θαλασσίου περιβάλλοντος γενικότερα, του αλιευτικού επαγγέλματος και ακόμα περισσότερο στην οικονομική βιωσιμότητα σε τοπικό επίπεδο. Οικονομική βιωσιμότητα που συναρτάται άμεσα με τον τουρισμό και ειδικά την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού, του Snorkeling και γενικότερα της επισκεψιμότητας που αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές και εκτός εποχής. Μάλιστα ο κ. Πουσσαίος τόνισε στον κ. Cousteau ότι η προβολή της περιοχής του Ν. Αιγαίου και της χώρας γενικότερα μέσα από δράσεις διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων όπως η δική του, είναι σημαντική και μάλιστα επιδιώκεται σε μία δύσκολη για την διεθνή εικόνα της χώρας εποχή. 
Σύμφωνα με τον κ. Cousteau σε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων όπως ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος των λεμβούχων και άλλοι υπήρξε θετική ανταπόκριση της πρότασης του. Αντίστοιχη θετική ανταπόκριση της πρότασης τους υπήρξε και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη πρόεδρο του Νίκη Γουλανδρή και από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το πρόεδρο του κ. Γιάννη Μιχαήλ.

Ο κ. Πουσσαίος το ίδιο βράδυ συμμετείχε ταυτόχρονα ως επίσημος προσκεκλημένος σε ειδική εκδήλωση του Ευγενίδειου Ιδρύματος προβολής ντοκιμαντέρ για την ανάγκη δημιουργίας θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο των κ. Pierre-Yves Cousteau και Enrike Scala γνωστού διεθνή ισπανού ακτιβιστή για τη δημιουργία θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον κόσμο. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Pierre-Yves Cousteau βρίσκεται για αρκετούς μήνες τα τελευταία καλοκαίρια στην Σαντορίνη στο πλαίσιο της συνεργασίας του με καταδυτικό κέντρο του που δραστηριοποιείται στο νησί, ενώ τον Αύγουστο του 2011 υλοποίησε μια ιδέα που επεξεργαζόταν χρόνια. Την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλακέτας στην μνήμη του πατέρα του σε υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, εύκολα προσβάσιμης ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 "η ιδέα να τιμηθεί και με αυτόν τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο η μνήμη του πατέρα του, υπήρχε εδω και χρόνια, πλήν όμως ο ίδιος δεν είχε καταλήξει στον τόπο και την θαλάσσια περιοχή που θα τοποθετούνταν η πλακέτα, εως και φέτος στην αρχή του καλοκαιριού, οπότε και συζητώντας το με φίλους, κατέληξε στο οτι ιδανικός τόπος για την απόδοση αυτής της τιμής, ήταν η Σαντορίνη. Νησί το οποίο είχε επισκεφθεί ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και είχε εξερευνήσει την υποθαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό και είχε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Η τοποθέτηση της πλακέτας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. απο τον ίδιο τον Πιέρ - Ίβ Κουστώ στην περιοχή "Φάρος" στο Ακρωτήρι -συγκεκριμένα κάτω απο τον βράχο στον οποίο πολλοί διακρίνουν το προφίλ ενός "Ινδιάνου" κι ως εκ τούτου η περιοχή αποκαλείται και με αυτό το όνομα- σε βάθος 7 μέτρων και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες ώστε να έχουν την δυνατότητα να το δουν. 

την Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Γιάννης Βρούτσης

Το Σάββατο 17/11/2011 επισκέφτηκε τη Σαντορίνη ο βουλευτής Κυκλάδων και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ Γιάννης Βρούτσης.
Στο γραφείο της Δημοτικής Οργάνωσης συναντήθηκε με το Δ/Σ και τα Στελέχη της Ν.Δ Θήρας όπου έγινε ενημέρωση και αναπτύχτηκε διάλογος για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε πολλά θέματα.
Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα θέματα της Οικονομίας και Υγείας που αντιμετωπίζει το νησί μας .
Έγινε αναφορά στο Πρόγραμμα Φορολογικής πολιτικής της Ν.Δ και τονίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του Νόμου για το Φ.Π.Α στο χώρο της εστίασης, η κατάργηση του ειδικού τέλους των ακινήτων που εισπράττουν καταχρηστικά μέσω της ΔΕΗ και η ανάγκη παγώματος των υψηλών αντικειμενικών αξιών των ακινήτων του νησιού .
Στην ανησυχία των παρευρισκομένων για ενδεχόμενη εξίσωση του μειωμένου συντελεστή του Φ.Π.Α που ισχύει στα νησιά ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα αντίθετη με αυτό και θα ασκήσει κάθε πίεση για τη διατήρηση του αφού ήταν μέτρο που ίδια εισηγήθηκε στην Ε.Ε και εφάρμοσε.
Επίσης συζητήθηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών παράδοσης του Νέου Νοσοκομείου και έναρξη λειτουργίας του αφού είναι έργο που στο μεγαλύτερο ποσοστό κατασκευάστηκε στο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και θα καλύψει επείγουσες ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών
Η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ Θήρας ευχαριστεί τον βουλευτή και όλους τους παρευρεθέντες για το γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχτηκε.

κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του Σύριζα στο Αιγαίο στο ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ


Με κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις του Σύριζα στο Αιγαίο σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης  του μειωμένου ΦΠΑ αναφέρουν ότι,
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος, εδώ και ένα χρόνο, είχε αναδείξει τον κίνδυνο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.
Στις 30/12, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών, είχαμε σημειώσει σε σχετική μας ανακοίνωση, ότι: “το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει τεθεί και μάλιστα όχι ως "πρόταση του ΔΝΤ", Έχει τεθεί, από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που συνομιλούν με τους ελεγκτές του ΔΝΤ!”
Την ίδια περίοδο, με δυο ερωτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε φέρει το θέμα στην βουλή, όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός, αλλά και τοπικοί βουλευτές, έδιναν καθησυχαστικές απαντήσεις, αν και γνώριζαν ότι αυτό είχε ψηφιστεί και από τους ιδίους!
Σήμερα, το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, δηλαδή των νησιωτών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκφράζουν την αντίθεσή τους, στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών!
Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους νησιώτες!
Γίνεται πλέον σαφές, ότι η εντολοδόχος της ΤΡΟΙΚΑΣ ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα όλες τις καταστροφικές διατάξεις του μνημονίου, αδιακρίτως κόστους και συνεπειών, ιδιαίτερα στη παραμεθόρια περιοχή. Επισημαίνουμε ότι ο συντελεστής ΦΠΑ δεν είναι χάρισμα στους νησιώτες, αλλά αναγκαίο αντιστάθμισμα στα υψηλά μεταφορικά και τη δυσκολία διαβίωσης, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά του Αιγαίου.
Γι αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία η συνολική πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης των τραπεζών –ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-και ΛΑΟΣ!
Εμείς λέμε: Ο μόνος τρόπος για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, είναι η κυβέρνηση να βρει απέναντί του όλους τους κατοίκους του Αιγαίου. Τους μαζικούς φορείς, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, τους συνεταιρισμούς, αλλά και κινήσεις των πολιτών των νησιών που πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Αυτοί είναι που θα δώσουν στη κυβέρνηση του μνημονίου την απάντηση που της αρμόζει!

Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2011

το τέλος μιας σχέσης ..

Ένα κείμενο με τίτλο "το τέλος μιας σχέσης" μπορείτε να διαβάσετε εδω: http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html

shake with us...

4 ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας οι σεισμικές δονίσεις που έγιναν αισθητές σήμερα το πρωί στην Σαντορίνη.
Η πρώτη σημειώθηκε στις 09.04 και ήταν μεγέθους 2,2 βαθμών, η δεύτερη στις 09.15 μεγέθους 2,2βαθμών, η τρίτη στις 09.17 μεγέθους 2,8 βαθμών και η τέταρτη στις 09.20 μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των 2 τελευταίων ισχυρότερων σεισμών εντοπίστηκαν στην πρώτη περίπτωση στην περιοχή του αεροδρομίου και στην δεύτερη στην θαλάσσια περιοχή της καλντέρας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας απο νωρίς το πρωί της Κυριακής 18.12 έχουν σημειωθεί κι άλλοι σεισμοί μεγέθους 1,1 / 1,3 και 1,5 βαθμών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας καθώς το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε φυσιολογικό.