Σάββατο, Σεπτεμβρίου 12, 2015

αλλαγή προγραμματισμένων συναντήσεων ανά κοινότητα με θέμα την «Διερεύνηση και αποκατάσταση των προσβάσεων στον νέο οδικό άξονα Αεροδρομίου-Οίας» - αναβάλλονται οι μέχρι σήμερα προγραμματισμένες συναντήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επαρχείου Θήρας,

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για το θέμα της διερεύνησης και αποκατάστασης των προσβάσεων στον νέο οδικό άξονα Αεροδρομίου-Οίας ότι μετά από νέα επικοινωνία με τους αρμόδιους για την επίβλεψη του έργου της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε, αποφασίστηκε να υπάρξει μετάθεση των ήδη προγραμματισμένων συναντήσεων σχετικά με το πιο πάνω αναφερόμενο θέμα, προκειμένου να υπάρξει ακόμα πιο λεπτομερής αποτύπωση εκ μέρους της Εγνατίας στις περιοχές εκατέρωθεν του ανερχόμενου περιφερειακού, οδικού δικτύου.


Μετά την ολοκλήρωση της αποτύπωσης θα υπάρξει εκ νέου σχετική ανακοίνωση του Επαρχείου Θήρας για τις νέες ημερομηνίες συνάντησης με τους εμπλεκόμενους ανά Κοινότητα.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΡΟΥ (14.9 20.00)

Τη Δευτέρα 14.09 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης στις 20.00 με ομιλήτρια την Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια βουλευτή της ΛΑ.Ε. στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2015

ο τουρισμός εκπλήσσει. πάει για νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα

«Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει και φέτος ολοταχώς για νέο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Μέσα στις αντιξοότητες, ελέω capital controls, όχι μόνο άντεξε αλλά και ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος.

Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα περίπου 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεις 26 εκατομμύρια. Μάλιστα η παρούσα αυτή εξέλιξη οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως ανάφερε ο κ. Ρέτσος, στην άνθιση του οδικού τουρισμού, που φέτος πάτησε γκάζι και τροφοδότησε την Ελλάδα με 10 περίπου εκατομμύρια τουρίστες, με τις τουριστικές ροές ακόμα να συνεχίζονται. Μάλιστα, τα δεδομένα και για την επόμενη χρονιά (2016) δημιουργούν από τώρα χαμόγελα αισιοδοξίας.

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα τουριστική χρονιά, είναι πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα του ελληνικού τουριστικού πακέτου μετά την αύξηση του ΦΠΑ, από το 6,5% στο 13% (διαμονή) και 23% (στην εστίαση). Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι ένα μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο θα περάσει στο τουριστικό πακέτο.

Πηγή : http://www.ert.gr/o-tourismos-ekplissi-pai-gia-neo-rekor-se-afixis-ke-esoda/

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2015

μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σύμφωνα με το κείμενο, 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας χρονιάς, με όνειρα φιλοδοξίες, επιθυμία για πρόοδο.
Στην προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την σχολική κοινότητα, διδακτικό προσωπικό, γονείς, μαθητές, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών, για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και οι συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Κάνοντας πράξη τα παραπάνω και παρά το γεγονός ότι η συντήρηση των σχολικών μονάδων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε δυο εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων.
Στόχος μας είναι οι περιφερειακές ενότητες Κυκλάδων να έχουν κατάλληλα σχολεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στο έργο της διδασκαλίας και της μάθησης .
           
Φίλες και φίλοι μαθητές,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή αρχή και καλή επιτυχία στον αγώνα που τώρα ξεκινάτε.
             Έναν αγώνα δύσκολο αλλά και συναρπαστικό, που θα σας εφοδιάσει με χρήσιμες και πολύτιμες γνώσεις και θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μία δυνατή προσωπικότητα ικανή να αντεπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
            Με όπλα σας τη θέληση, την επιμονή και τη θετική διάθεση μπορείτε να αξιοποιήσετε δημιουργικά κάθε γνώση, κάθε δυνατότητα  και κάθε εμπειρία που σας προσφέρει το σχολείο και το εκπαιδευτικό περιβάλλον.
           

            Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

αναβολή προγραμματισμένης συνάντησης με θέμα την «Διερεύνηση και αποκατάσταση των προσβάσεων στον νέο οδικό άξονα Αεροδρομίου-Οίας» - νέα ημερομηνία 17.9 17.00

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η Έπαρχος Θήρας κ. Θεώνη Λειβαδάρου ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες του Δημοτικού διαμερίσματος Φηρών, ότι λόγω έκτακτων, ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεών της, αναβάλεται η προγραμματισμένη συνάντηση για αυτή την  Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί από το Επαρχείο Θήρας.

Η συνάντηση ορίζεται εκ νέου για την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:00 μ.μ στο στέκι των Κοντοχωριανών.

Παρακαλώ όπως, ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες στην περιοχή των Φηρών για την αλλαγή της ημερομηνίας της προγραμματισμένης συνάντησης του Δημοτικού διαμερίσματος Φηρών.


με επιτυχία το πρώτο "Santorini Circus Festival" (4-6.9)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Τρεις ημέρες γεμάτες παρκούρ, θέατρο δρόμου και θεματικές παρελάσεις με ρυθμό, κέφι και τους μεθυστικούς, χορευτικούς ρυθμούς της σάμπα από το συγκρότημα Βloco Swingera, πλαισιωμένο από ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ έδωσαν ένα άλλο χρώμα στο νησί μας από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 έως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του πρώτου "Santorini Circus Festival", που διοργάνωσε ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ σε συνεργασία με τη σχολή εναλλακτικού αθλητισμού και παραστατικών τεχνών Circus Dayz.

Πλήθος κόσμου ντόπιων αλλά και επισκεπτών παρακολούθησαν από κοντά τα καλλιτεχνικά δρώμενα παίρνοντας μάλιστα μέρος στις παρελάσεις, όπου έγιναν ένα με τις καλλιτεχνικές ομάδες, χορεύοντας κι ακολουθώντας το ξέφρενο ρυθμό των κρουστών.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως το τριήμερο του φεστιβάλ παράλληλα με τις παραστάσεις διεξήχθησαν και δωρεάν σεμινάρια παρκούρ, καποέιρα, ακροβατικά εναέρια κι εδάφους, αλλά και τεχνικές τσίρκο για παιδιά.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την προσφορά και την υποστήριξή τους το Διασωστικό σώμα Θήρας, το Δακουτρός Travel, το Vedema Resort, το Cine Kamari, το Santorini Sea Kayak, το δημιουργικό γραφείο Side 2 Side και φυσικά τους αθλητές, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες θεάτρου που έλαβαν μέρος στο πρώτο "Santorini Circus Festival".

Ο Πρόεδρος Τζούρος Ελευθέριος


οινογνωσίες στο οινοποιείο Artemis Karamolegos Winery καθόλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οινοποιείου,

Σεπτέμβριος στη Σαντορίνη: ιδανικός καιρός για επίσκεψη στο Οινοποιείο μας και Οινογνωσία στην μπροστινή αυλή μας που ευωδιάζει από τα αρωματικά φυτά!

Η επίσκεψη περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών του οινοποιείου και συνοδεύεται από μεζέδες κρασιού καθώς και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης (reservations@artemiskaramolegos-winery.com ).

Δείτε τα κρασιά μας αναλυτικά στο http://artemiskaramolegos-winery.com/

Και μην ξεχνάτε: μπορείτε να τα απολαύσετε μαζί με πλήρες γεύμα, ή δείπνο, στο εστιατόριο Αρωμα Αυλής (www.facebook.com/aromaavlisfoodandwine?fref=ts ).

September in Santorini: ideal month to visit Artemis Karamolegos Winery!

The visit includes wine tasting from the whole range of our wines, accompanied by appetizers, and a wine tour to the winemaking facilities (reservations@artemiskaramolegos-winery.com ). 

You can also enjoy our wines with your meal or dinner in Aroma Avlis Food & Wine (www.facebook.com/aromaavlisfoodandwine?fref=ts ).


ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ – ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην διαδικασία της οινοποίησης

Στην πρόσκληση ενός από τα ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης που εδώ και 179 χρόνια συνεχίζει να παράγει και να εμφιαλώνει ποιοτικά κρασιά, αναφέρονται τα εξής :

Ελάτε να κεράσουμε εσάς και τους φιλοξενούμενους σας, ένα ποτηράκι Σαντορινιό κρασί τώρα που ''ξε-βεντεμίζουμε'' . Σας περιμένουμε με αγάπη να μοιραστούμε το μυστικό της δικής μας ευτυχίας!

 ΚΑΝΑΒΑ  ΡΟΥΣΣΟΣ - 179 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟN ΘΗΡΑΪΚΟ OINO

Η Κάναβα Ρούσσος, η παλαιότερη Κάναβα (Οινοποιείο) της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1836, με στόχο την παραγωγή παλαιωμένων οίνων, υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν με την αυθεντικότητά τους τη μοναδικότητα των πολυάριθμων ποικιλιών της θηραϊκής αμπέλου. Χωρίς να παραμερίζει την παραδοσιακή τέχνη του νησιού, αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, στοχεύοντας στην παραγωγή οίνων με πλούσιες γεύσεις και «ζωντανά» αρώματα, που σου αναδύουν αναμνήσεις του παρελθόντος και συνοδεύουν τις χαρές του παρόντος σου. Επιλέγοντας άριστη πρώτη ύλη, ανάμεσα στις εκλεκτότερες γηγενείς ποικιλίες του νησιού: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μανδηλαριά, Μαυράθηρο, δημιουργεί ένα πρωτοπόρο ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων...

H οικογένεια Ρούσσος και οι συνεργάτες της, σας υποδέχονται κατά τη θερινή περίοδο από τον μήνα Απρίλιο έως τον μήνα Οκτώβριο, καθημερινά στο παραδοσιακό οινοποιείο της εταιρίας «ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ» στην περιοχή Μέσα  Γωνιά - Επισκοπή,όπου θα σας ξεναγήσουν στους χώρους της Κάναβας και στα μυστικά των παραδοσιακών γεύσεων της Θηραϊκής γης.

Γευσιγνωσίες 8 διαφορετικών οινικών προϊόντων: Βινσάντο Ρούσσου, Σαντορίνη Ρούσσου, Νικτέρι Ρούσσου, Ριβάρι Ρούσσου, Καλντέρα Ρούσσου, Αθήρι Ρούσσου, Μαυράθηρο Ρούσσου και Νάμα Ρούσσου, προσφέρονται καθημερινά και εμπλουτίζουν τη γεύση σας.
H είσοδος και η ξενάγηση είναι δωρεάν από μέλος της οικογένειας Ρούσσου ή τον οινολόγο μας και διαρκεί περίπου 20λεπτά.
Η χρέωση για την γευσιγνωσία είναι 1,50€ - 2€ ανά ποτήρι, ενώ, έπειτα από συνεννόηση μαζί σας, θα μπορούσαμε να ορίσουμε και ειδικό πακέτο γευσιγνωσίας για ομαδικές.
Οι χαμηλές μας τιμές υφίστανται, καθώς σκοπός μας δεν είναι το υλικό κέρδος, αλλά κυρίως στόχος μας είναι να μυήσουμε τους φιλοξενούμενους μας στην άγνωστη για τους πολλούς Σαντορινιά και Ελληνική Οινική Ιστορία.
Ο κήπος μας μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 άτομα και η ομάδα μας καθίσταται άξια να ανταποκριθεί στη σωστή και εξειδικευμένη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του κάθε φιλοξενούμενου επισκέπτη μας ξεχωριστά.

Ο Οινοτουρισμός είναι από τα σημαντικότερα αναπτυσσόμενα κομμάτια του τουρισμού στη χώρα μας, πόσο μάλλον στη Σαντορίνη, ένα νησί που κληρονομεί έναν από τους αρχαιότερους αμπελώνες της Ευρώπης και κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα παγκόσμια βραβεία από τους γνώστες του είδους, αλλά και από τους ίδιους τους επισκέπτες. Ένας κλάδος, που οφείλουμε να υποστηρίξουμε με τιμιότητα και ατέρμονη αγάπη, δεδομένης της σημαντικότητας, που αυτός κατέχει, στο νησί, την παράδοση, την ιστορία και ειδικότερα σε μας τους ίδιους.

Είμαστε στην διάθεση σας για όποια διευκρίνιση στα τηλ: 2286031349 και 6972420640.
 
Ρούσσου Αγάπη, Υπ. Φιλοξενίας - Mktg Assistant

ένα εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την κάλυψη των κατεπειγουσών παρεμβάσεων στα νησιά για το μεταναστευτικό - ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κω, ύψους 200.000 ευρώ

Την διάθεση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ  το οποίο θα διοχετευθεί σε δράσεις άμεσης διαχείρισης του οξύτατου μεταναστευτικού προβλήματος  στα νησιά που επλήγησαν, καθώς και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, με σκοπό την αποκατάσταση της εικόνας της Κω, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, αποφάσισε ομόφωνα το περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κω, η οποία τους τελευταίους μήνες βιώνει με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν το νησί να ανακάμψει και να επουλώσει τις πληγές του, άμεσα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, με το βλέμμα στην τουριστική περίοδο του 2016.

Εκτενή αναφορά σε όλες τις πτυχές και παραμέτρους του προβλήματος έκανε ο κ. Χατζημάρκος στην εισήγηση του, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους παρόντες εκπροσώπους των τοπικών φορέων για τις προσπάθειες που κατέβαλε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συναισθανόμενη πλήρως το εύρος της κρίσης και την εξέλιξή της, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, σηκώνοντας ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό φορτίο, χωρίς να έχει καν την αρμοδιότητα.

«Ηθικοί λόγοι μας επέβαλαν να ξεπεράσουμε τα όρια των αρμοδιοτήτων μας και να αναπτύξουμε στο μάξιμουμ την παρέμβασή μας. Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το πρόβλημα με ανθρωπισμό και σοβαρότητα. Σηκώσαμε ένα βαρύ φορτίο οικονομικού και πολιτικού κόστους που δεν μας αναλογούσε.  Το πρόβλημα ήλθε για να μείνει. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική. Είμαστε μάρτυρες της ιστορίας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα νησιά μας, απέναντι στην πατρίδα και στο έθνος μας να συνεργαστούμε, αφήνοντας στην άκρη όλες τις διαφορές μας, μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος στην εισήγησή του.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κω του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Frans Timmermans και του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και σε συνάρτηση με την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «η επίσκεψη αυτή άλλαξε τα δεδομένα και επιτέλους το ζήτημα έγινε ευρωπαϊκό», πως «τώρα πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά με την Ευρώπη για την αντιμετώπισή του» και πως «στην Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις για το μεταναστευτικό, το σχέδιο που θα αποφασιστεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται  Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την Κω η ύπαρξη ενός ειδικού προγράμματος διαχείρισης  - βελτίωσης της εικόνας του νησιού στο εξωτερικό, το οποίο θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Κω, την Ένωση Ξενοδόχων Κω, το Επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς.

Μετά από διεξοδική  συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:


1.         Παραμένουμε σταθεροί στις απαιτήσεις μας για στελέχωση, παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας και υγειονομικό έλεγχο  των Σωμάτων Ασφαλείας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
2.         Ζητάμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετοχή στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που κατευθύνεται στην χώρα μας ειδικά για το μεταναστευτικό, καθώς διαθέτουμε τους διαχειριστικούς μηχανισμούς για άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων.
3.         Προχωρούμε στην εκπόνησης ειδικού προγράμματος τουριστικής προβολής   της Κω, ύψους    200.000 ευρώ. 

4.         Διεκδικούμε ειδική νομοθετική πρόβλεψη για την στήριξη της αγοράς που πλήττεται .

5.         Διαθέτουμε ποσό  1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη όσων δαπανών περιγράφει ο Ν. 4332/15 ΑΡΘΡΟ 10 για την διαχείριση του μεταναστευτικού.


Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος, αμέσως μετά  τόνισε πως «σήμερα, από την Κω,  με την ομόφωνη απόφασή μας, γινόμαστε  χρήσιμοι στον τόπο και  την πατρίδα μας».


Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κω παρέστησαν ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, οι βουλευτές  Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, οι πολιτευτές  Γιάννης Παππάς και Νινέττα Μανούση,  ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, η  Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, η Γεν. Γραμματέας της ΕΞΚ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω Πασχάλης  Βρακίδης, ο Υπεύθυνος Τοπικού Παραρτήματος ΕΒΕΔ-ΚΩ Στέργιος Γαιλλίζης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κική Μακρή και η Ιωάννα Ρούφα, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όραμα Κίνημα Πολιτών Κω».

συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου Ν. Αιγαίου (10.9 10.30)

Σήμερα Πέμπτη 10 Σεπτεβρίου στις 10.30 στην Κω θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο : Κατάθεση προτάσεων για το µεταναστευτικό πρόβληµα των νησιών της ∆ωδεκανήσου και εξέταση αιτηµάτων ∆ήµων και σωµάτων ασφαλείας για στήριξη και καθορισµού Προϋπολογισµού για την αντιµετώπιση. Εισηγητής : Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζηµάρκος
ΘΕΜΑ 2ο : 5η Τροποποίηση Προϋπολογισµού & Τεχνικού Προγράµµατος ∆ωδεκανήσου 2015 Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 3ο : Σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης για προγράµµατα κατάρτισης ανέργων, επαγγελµατιών και αυτοαπασχολούµενων στον Νοµό Κυκλάδων. Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ια Βίου Μάθησης κ. Ανανίας Άγγελος
ΘΕΜΑ 4ο : Καθορισµός Ειδικοτήτων για την πρόσληψη προσωπικού µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου διάρκειας 8 µηνών, δέκα πέντε (15) ατόµων. Εισηγήτρια : Γενική ∆/ντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Π.ΝΑ. κα. Αριστείδου Ευµορφία
ΘΕΜΑ 5ο : Ορισµός Περιφερειακού Συµβούλου µε τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για την Προγραµµατική Σύµβαση «Μελέτη οδού Λιβάδι – Άγιος Ιωάννης και οριοθέτηση ρέµατος Αυλόµωνα». Εισηγητής: Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης
ΘΕΜΑ 6ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ και παραχώρηση οχηµάτων για το έργο «Περιβαλλοντική προστασία του νησιού της Ρόδου και η εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας καθώς και δράσεις για την αντιµετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων» Εισηγητής : Πρόεδρος Οικονοµικής Επιτροπής ΠΝΑ κ. Φιλήµωνας Ζαννετίδης
ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αιγαίου και του ΤΕΕ – Τµήµα ∆ωδεκανήσου για το έργο «Υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων του δασικού πλούτου και οργάνωση δασικών – γεωχωρικών δεδοµένων στα ∆ωδεκάνησα»  Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείο ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων και του ΤΕΕ- Τµήµα ∆ωδεκανήσου για το έργο «Εργασίες για την ολοκλήρωσηµεταγραφών στο Κτηµατολόγιο Ρόδου» Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Ρόδου για το έργο «Ηλεκτροφωτισµός γηπέδου Φανών». Εισηγητής : Πρόεδρος Οικονοµικής Επιτροπής ΠΝΑ κ. Φιλήµωνας Ζαννετίδης
ΘΕΜΑ 10ο : Έγκριση σύναψης ∆ιαβαθµιδικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Ρόδου για το έργο «Συµπλήρωση δύο (2) λυόµενων αιθουσών στο ΕΠΑΛ Παραδεισίου ∆ήµου Ρόδου» προϋπολογισµού 50.000,00 € Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ια Βίου Μάθησης κ. Ανανίας Άγγελος
ΘΕΜΑ 11ο : Έγκριση σύναψης ∆ιαβαθµιδικής Σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ∆ήµου Ρόδου για το έργο «Προµήθεια ποδοσφαιρικού τάπητα και λοιπού εξοπλισµού για τις ανάγκες του γηπέδου ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ.Ρ. στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Καρακόνερου του ∆ήµου Ρόδου» Εισηγητής: Προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ιοικητικών & Οικονοµικών ∆ωδεκανήσου, κ. Τριαντάφυλλος Καραγιάννης
ΘΕΜΑ 12ο : Αλλαγή καταστατικού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Γαληνός. Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ηµόσιας Υγείας κ. Καραμαρίτης Νικόλαος
ΘΕΜΑ 13ο : Αύξηση µετοχικού κεφαλαίου – συµµετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ για εξόφληση οφειλών στο ΝΑΤ. Εισηγητής: Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος ∆ηµόσιας Υγείας κ. Καραµαρίτης Νικόλαος
ΘΕΜΑ 14ο : Σχεδιασµός µέτρων Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ∆ωδεκανήσου Εισηγητής : Αντιπεριφερειάρχης ∆ωδεκανήσου κ. Κόκκινος Χαράλαµπος
ΘΕΜΑ 15ο : Επικύρωση πρακτικών 8ης/28-7-2015 συνεδρίασης Περιφερειακού Συµβουλίου
ΘΕΜΑ 16ο : Λήψη απόφασης για ορισµό τόπου συνεδρίασης του επόµενου Περιφερειακού Συµβουλίου


εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σύρο (13.9)

Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά με τους πολίτες και σας προσκαλεί στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση στη Σύρο, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.


Κεντρικός Ομιλητής ο Νίκος Ξυδάκης (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), με την παρουσία των υποψήφιων βουλευτών Κυκλάδων Αντώνη Συρίγο, Νίκο Συρμαλένιο και Χριστίνα Ευθυμιάτου.  

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ (10.9)

Το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ των Κυκλάδων, για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Διογένης» στην Ερμούπολη, όπου οι υποψήφιοι  θα αναφερθούν στις θέσεις της Συμπαράταξης.

δημοπρατούνται δύο περιβαλλοντικά έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ στο Νότιο Αιγαίο

Την έγκριση δημοπράτησης δυο περιβαλλοντικών έργων Αποκατάστασης ΧΑΔΑ σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο του  επικαιροποιημένου  Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τα έργα «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην θέση “Σταυροπέδα” του Δήμου Άνδρου», προϋπολογισμού 1.267.000,00 ευρώ και «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην θέση “Γιαννοχώραφα” του Δήμου Καλύμνου», συνολικού προϋπολογισμού 129.920,00 ευρώ.


Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΑΑ και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του σχεδιασμού σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο για την διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση των λειτουργούντων ΧΑΔΑ, με σκοπό την οριστική λήξη της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Γιάννης Βρούτσης: «Νέα μείωση κατά 4,2 % στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων,

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη μισθών του Β’ τριμήνου του 2015 στο σύνολο της οικονομίας, κατέδειξε τις ολέθριες συνέπειες της ανεύθυνης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο Δείκτης Μισθών χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) του Β' τριμήνου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β' τριμήνου 2014, παρουσιάζει μείωση κατά 4,2% έναντι μείωσης 2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο Δείκτης Μισθών του Β' τριμήνου 2015, με εποχική διόρθωση, αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Β' τριμήνου 2014 υποχωρεί κατά 2,1% έναντι πτώσης 2,7% κατά την σύγκριση του 2014 προς το 2013.

Μια σειρά από ανεύθυνες ενέργειες, παραλείψεις και τραγικούς χειρισμούς στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, κατάφεραν να ανακόψουν την αυξητική πορεία στους μισθούς, που είχε πετύχει και διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Το 2014 αποτέλεσε κομβικό έτος για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, από το Γ’ τρίμηνο του 2010 και μετά από 16 τρίμηνα συνεχόμενης μείωσης, το αρνητικό κλίμα του δείκτη μεταβολής μισθών ανεστράφη σε θετικό εντός του 2014.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ωρίμανσης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς υπέρ των εργαζομένων.

Ήταν η απόρροια ενός έργου, μιας συνεπούς προσπάθειας, που στόχο είχε την ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Δυστυχώς όμως, η ανοδική αυτή πορεία όχι μόνο στην εξέλιξη των μισθών αλλά γενικά στην οικονομία, διακόπηκε και αναστράφηκε βίαια από την ανεύθυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ανακοίνωση μάλιστα της ΕΛΣΤΑΤ για τη ραγδαία μείωση των μισθών κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται μόλις δυο ημέρες μετά τις εμφατικές και μεγαλόστομες ανακοινώσεις του πρώην Πρωθυπουργού για τις «επιτυχίες» του στη στήριξη των εργαζομένων.
Όμως τον διέψευσε η ίδια η πραγματικότητα.

Από τη μια η εκτίναξη της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
Από την άλλη οι νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Αποτελούν την πιο «ηχηρή απόδειξη» της αποτυχίας τους.
Συνεπώς, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, το συμφέρον των εργαζομένων δεν επιτυγχάνεται με ευχές, κραυγές, διακηρύξεις και ιδεοληψίες.

Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο, αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική συνέπεια. Και η Νέα Δημοκρατία αυτά τα διαθέτει.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2015

οι υποψήφιοι των κομμάτων στις Κυκλάδες

Οι υποψήφιοι των κομμάτων των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στις Κυκλάδες είναι οι εξής :

ΣΥΡΙΖΑ : Συρμελένιος Νίκος,  Συρίγος Αντώνιος, Μανιός Νίκος, Μαυρουδή Άννα, Ευθυμιάτου Χριστίνα, Στελλάς Σταύρος,

Νέα Δημοκρατία : Βακόνδιος Γεώργιος,  Βρούτσης Ιωάννης, Δαρζέντας Χαράλαμπος,  Λαζαρόπουλος Γεώργιος, Μονογιού Αικατερίνη, Μπάιμπα Βιργινία, Χριστόπουλος Γεώργιος

Το Ποτάμι : ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ,  ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , ΒΑΖΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΜΑΡΙΟΣ, ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ,

Κ.Κ.Ε. : Γκίκας Αναστάσιος, Καιλής Νικόλαος, Παγούνη Φωτεινή, Πρωτόπαπα Φρατζέσκα, Σιγάλας Ευάγγελος, Χρυσολωράς Θεόδωρος

Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.) : Γαιτάνης Αβέρκιος, Βλασερός Γιάννης, Καφιέρης Δημήτρης, Μπάιλας Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεώργιος, Πολατσίδης Χρήστος,

Χρυσή Αυγή : Κάπελλας Γιώργος, Καψάλης Πέτρος, Κολλιάκη Μαρία – Αγγελική, Κουλουριώτης Λευτέρης, Μαύρος Ευστράτιος, Πετρακοπούλου Δήμητρα,

Λαϊκή Ενότητα : ΜΙΣΚΕ∆ΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,  ΛΑΥΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,  ΖΑΧΑΡΟΥ ΑΡΕΤΗ,  ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,  ΚΟΝΤΟΠΙ∆ΗΣ

Ένωση Κεντρώων : Βακόνδιος Γεώργιος, Βασιλάκης Μανώλης, Γουσέτη Δημήτρα, Καταρης – Κουτσομύτης Σπύρος, Τζαβάρας Θεόδωρος,

Ανεξάρτητοι Έλληνες : Ντόλκας Δημήτριος, Πρωτόπαπας Μιχαήλ, Τουλούπης Μιχαήλ, Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Φωσκόλου Μαργαρίτα, Χάλαρη Φλώρα,

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. : Βασιλά Αγγελική, Δρόσου Ξένη, Λάμπρου Νικόλαος, Μανδυλαρα Ηρώ, Σκαρπέλης Αντώνιος,


Ε.Π.Α.Μ. : Δόγου Ζωγραφιά, Κατσαρος Λάμπρος, 

πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Θήρας στους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής σχετικά με το θέμα του δρόμου αεροδρομίου – Οίας (13.9 11.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θήρας κ. Γεράσιμος Κανακάρης και το Τοπικό Συμβούλιο Θήρας καλούν σε συνάντηση την Κυριακή  13 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11:00 στην αίθουσα Κοντοχωριανών,  τους ιδιοκτήτες ακινήτων , στην Διοικητική Περιφέρεια της ΔΚ Θήρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις ιδιοκτησίες τους εξ αιτίας της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Αεροδρομίου-Οίας.


Κατά την διάρκεια της σύσκεψης θα αναζητούν τρόποι επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων  καθώς θα παραστούν εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων : το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, ψηφοδέλτιο μάχης και ευθύνης!

Σύμφωνα μρ την ανακοίνωση της Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης αναφέρονται τα εξής :

Συμφέρον όλων μας να μην υπάρχουν συμφέροντα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες να δώσουν ισχυρή εντολή τετραετίας σε αυτούς που έχουν επιλέξει να μην αφήσουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ιστορία, σε αυτούς που καταθέτουν κάθε στιγμή την αλήθεια στον ελληνικό λαό, σε αυτούς που δεν εγκαταλείπουν τη μάχη, σε αυτούς που μπορούν να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή!

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες σε συνεργασία με τους Οικολόγους-Πράσινους αποτελείται από τους: Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό, Άννα Μαυρουδή, Χριστίνα Ευθυμιάτου (Οικολόγοι Πράσινοι) και Σταύρο Στέλλα.

Μόνο μπροστά! Προχωράμε με όραμα και υπευθυνότητα κόντρα σε όσους μάχονται να μας γυρίσουν πίσω!

Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεμπερδεύουμε με το παλιό! Κερδίζουμε το αύριο!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ στις 10/9
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο σας προσκαλεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Νάξου, στην συνέντευξη τύπου - παρουσίαση του ψηφοδελτίου Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι του Τύπου καθώς και  εκπρόσωποι κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της Νάξου.

επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου και Αντώνη Συρίγου σε Τήνο και Άνδρο

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος περιόδευσαν στην Τήνο την Κυριακή 6/9 και στην Άνδρο τη Δευτέρα 7/9.

Στην Τήνο συναντήθηκαν με κατοίκους του νησιού σε Χώρα, Πύργο και Καλλονή και συζήτησαν μαζί τους τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της συμφωνίας. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα. Kοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δώσει τη μάχη για να κρατήσει τη χώρα όρθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα που κατέθεσε και σε βάθος τετραετίας θα αμβλύνει τις φορολογικές αδικίες που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναδιανέμοντας τα βάρη υπέρ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και θα τολμήσει να προχωρήσει σε ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, τις οποίες οι δυνάμεις της διαπλοκής στερούμενες πολιτικής βούλησης δεν τόλμησαν.

Στην Άνδρο περιόδευσαν σε Γαύριο, Χώρα και Μπατσί, συνομίλησαν με πολλούς κατοίκους και είχαν μια ολιγόωρη συνάντηση με  μέλη, φίλους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόρθι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν  πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη συμφωνία, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, τη διαφθορά και τη δημόσια διοίκηση. 

Οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος εξήγησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία προκειμένου  να εφαρμόσει το πρόγραμμά του σε βάθος τετραετίας.  Σε σχέση με το φορολογικό και την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποτελούν δείγμα γραφής όσων πρόκειται να επακολουθήσουν μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Τονίστηκε ότι ο σχεδιασμός ενός σταθερού φορολογικού συστήματος οφείλει να συνοδεύει τον γενικότερο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αφού αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο είσπραξης δημοσίων εσόδων, αναδιανομής του πλούτου αλλά και ανάπτυξης. 

Ως προς το ασφαλιστικό, σημειώθηκε ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές, το κούρεμα των αποθεματικών τους και η καλπάζουσα ανεργία δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο. Για το λόγο αυτό τόνισαν ότι, παρά τις πιέσεις κατά τη διαπραγμάτευση, το θέμα αυτό έμεινε ανοιχτό, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις και δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση. Έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή η οποία μελετά το ζήτημα εκ βάθρων με σκοπό να μην οξυνθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στους συνταξιούχους οι μειώσεις των συντάξεων που αγγίζουν το 30 ή και 40%. Διευκρίνισαν δε ότι τα χρήματα από τη μείωση του 2% ή του 6% για όσους εισπράττουν και επικουρική σύνταξη δεν θα κατευθύνονται στην εξόφληση του χρέους, αλλά θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των συνταξιούχων. Σημειώθηκε ακόμη η ανάγκη για πραγματικό εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης στον αντίποδα των περαιτέρω απολύσεων και των οριζόντιων περικοπών για τις οποίες είχε δεσμευθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η Τήνος και η Άνδρος αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνο μπροστά. Στις 20 του Σεπτέμβρη δίνουμε ισχυρή εντολή να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή, να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα τα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα, να συνεχίσουμε τη σύγκρουση με το φαύλο παρελθόν και τη διαπλοκή!
  

επίσκεψη του Νίκου Μανιού, υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, στην Σέριφο

Σε πολύ καλό κλίμα και με αυξημένη προσέλευση των κατοίκων της Σερίφου, δεδομένου του γεγονότος ότι η τουριστική περίοδος δεν έχει τελειώσει και ότι δυο σημαντικά πανηγύρια ήταν σε εξέλιξη, μίλησε εχτές, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Νίκος Μανιός στο προαύλιο του Γυμνασίου της Σερίφου.

Στην ομιλία του, ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές, τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και τα αποτελέσματά της. Κατέδειξε τα επιμέρους αρνητικά σημεία της συμφωνίας, αλλά και τα εν δυνάμει θετικά της στοιχεία, που μπορούν και πρέπει να γίνουν η αφετηρία μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι νόμοι που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίστηκαν κόντρα στη Ν.Δ. αποτελούν δείγματα γραφής μιας Αριστερής διακυβέρνησης με ευαισθησία προς τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν την κρίση.

Το αγροτικό ζήτημα και ο ΕΝΦΙΑ κυριάρχησαν στην συζήτηση. Τέθηκε το ζήτημα της υψηλής ποιότητας των Κυκλαδικών αγροτικών προϊόντων και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τους. Παρ’ όλα τα δύσκολα φορολογικά μέτρα της συμφωνίας, ο Νίκος Μανιός υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η αγροτική, ποιοτική και παραδοσιακή παραγωγή στις Κυκλάδες, η οποία με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δέχθηκε σοβαρά πλήγματα. Οι ομάδες παραγωγών, η κατοχύρωση Κυκλαδικών προϊόντων ως ΠΟΠ, και η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής μπορούν να γίνουν εργαλεία στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης σε μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση.


Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να καταργήσει, σημειώθηκε ότι στην συμφωνία εξασφάλιστηκε η καταβολή του σε 5 αντί για 3 δόσεις και η διατήρηση και για το τρέχον έτος της έκπτωσης του 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα. Με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016, η κλιμακωτή καταβολή του ΕΝΦΙΑ με βάση και κοινωνικά και εισοδηματικό κριτήρια θα είναι δυνατή.

συνέλευση των ΕΜΕΙΣ – 10.9 20.00

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την ανταλλαγή πολιτικών απόψεων, εν'όψει εκλογών, αποτίμηση της δράσης μας (εδώ θα χρειαστεί η κριτική, αλλά και η αυτοκριτική όλων), ενημέρωση όλων των μελών για την υπόθεση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, και αναδιαμόρφωση της σχήματος λειτουργίας των ΕΜΕΙΣ, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο.


Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο γραφείο των ΕΜΕΙΣ στον Καρτεράδο. 

το 9ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους πυρήνες Θήρας και Σύρου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου

Το 9ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο που δημιουργήθηκε από τους πυρήνες Θήρας και Σύρου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, μπορείτε να δείτε εδώ :
https://sites.google.com/site/epamthiras/epamthiras/9.EPAM%20Newsletter%20%28%CE%95%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%A3%202015%2C%2006-12%20%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%202015%29.pdf?attredirects=0&d=1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ CNN

Τo link της Συνέντευξης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο CNN, για την μεταναστευτική κρίση στα νησιά μας μπορείτε να το δείτε εδώ : http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/tv/2015/09/04/exp-the-world-right-now-hala-gorani-george-hatzimarkos.cnn.html  

η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Τέχνης και του Πολιτισμού - πλούσιο σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενός ευρέως φάσματος, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, σε Αθήνα, Σίφνο, Ρόδο, Πάτμο

Ένα πολιτιστικό τριήμερο πλούσιο σε εικόνες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις του Νοτίου Αιγαίου ήταν αυτό που πέρασε, με την Περιφέρεια να οργανώνει, να προωθεί και να στηρίζει ένα μωσαϊκό δράσεων Τέχνης και Πολιτισμού, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτει αυτός το τόπος.

Από το Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Σίφνο ως τη θεατρική παράσταση στην Πάτμο, από τους μικρούς παραμυθάδες στο Golden Hall στην Αθήνα, μέχρι την έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα Γλύπτη Νίκου Φλώρου στο Καστέλο και την πρώτη εκδήλωση TED στην Ρόδο, το Νότιο Αιγαίο, μέσα από τις δράσεις της Περιφέρειας, τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, μετατράπηκε σε ένα τόπο συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας. Ανθρώπων  που υπηρετούν και δημιουργούν  Πολιτισμό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, με τις δικές του ιδέες και αξίες, από την δική του οπτική γωνία, που ενώνουν την ιστορία και την παράδοση με την καινοτομία και ανοίγουν καινούργιους δημιουργικούς δρόμους που ξεπερνούν τα σύνορα και φέρνουν το Νότιο Αιγαίο ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς αλλά και του εγχώριου ενδιαφέροντος.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με την διοργάνωση και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι οι εξής:

Αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) – Ρόδος

Η μεγάλη έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη Νίκου Φλώρου, προπομπός του Έτους Ελληνορωσικής φιλίας 2016,  φιλοξενείται από το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με πρωτοβουλία και διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Πρόκειται  για πέντε ανάγλυφους πίνακες αφιερωμένους στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο,  για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Ρόδος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό της πορείας της Έκθεσης από την Αγία Πετρούπολη στο Τολέδο, στο Κρατικό Μουσείο «Ελ Γκρέκο»,  στις αρχές Νοεμβρίου, όπου ο Περιφερειάρχης έχει κληθεί να τελέσει τα εγκαίνια.  Είναι το δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ήδη έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ, παράλληλα με την έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Λούβρου  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Τα δύο κορυφαία γεγονότα πολιτισμού για το 2015, ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας και κάνουν πράξη την βασική στόχευση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για  εξωστρέφεια και στον πολιτισμό.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι  μαθητές -συγγραφείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διηγούνται... - Αθήνα

Με σκοπό να αναδείξει τους μελλοντικούς συγγραφείς, και στο πλαίσιο της δράσης Discover South Aegean, στο Golden Hall,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου  μια μοναδική συλλογική δουλειά, ένα παραμύθι γραμμένο από τα παιδιά του Αιγαίου,  «που στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το χρυσό του ήλιου, ακουμπούν το δικό τους όνειρο».    Τα παραμύθια διηγήθηκε  με ζεστή φωνή, χρωματισμένη από συναίσθημα και αγάπη για τα παιδιά, η  Κάρμεν Ρουγγέρη πλαισιωμένη από την πολυτάλαντη θεατρική της ομάδα, σε μια λαμπρή εκδήλωση που απέσπασε πανελλήνιο ενδιαφέρον και κέρδισε όλους όσους αγαπούν τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ξεχωριστό πολυχώρο του Golden Hall στην Αθήνα, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατηρεί την έκθεση «Discover South Aegean» με ελεύθερη είσοδο για την πανελλήνια και διεθνή προβολή των νησιών μας από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2015.  Ο διαγωνισμός , μια ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και το τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

 9ο  Φεστιβάλ κυκλαδίτικης γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» - Σίφνος

 Η μεγάλη γιορτή γεύσεων και παραδοσιακών προϊόντων έγινε  το τριήμερο 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο κυκλαδίτικο νησί , με εξαιρετική  επιτυχία. Μια  συνδιοργάνωση του πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό. Στη φετινή διοργάνωση που πλαισιώθηκε από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, συμμετείχε αντιπροσωπεία από την Ολλανδία, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση. Φέτος, συμμετείχαν  με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών η Αμοργός, η Άνδρος, η Ίος, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σύρος, η Σχοινούσα και η Φολέγανδρος, ενώ φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα ήταν  η Ρόδος. Επίσης στο γαστρονομικό φεστιβάλ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και Γαστρονομίας.

Οι Πειρατές του Αιγαίου - Πάτμος

Οι Πειρατές του Αιγαίου «κατέλαβαν» την Πάτμο! Το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου,  στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου παρουσίασε την παράσταση «Οι πειρατές του Αιγαίου».
Μία διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους  με αληθινές ιστορίες και παραμύθια από το παρελθόν, γεμάτες συγκίνηση, χαρά αλλά και ηρωικές στιγμές των απλών ανθρώπων, εναντίον των σκληρών, πονηρών αλλά και αδίστακτων πειρατών.

TEDxRhodes 2015 - Ρόδος


Το TEDxRhodes 2015 είναι μια τοπικά διοργανωμένη εμπειρία TED από τους μόνιμους αλλά και τους διεθνείς κατοίκους και επισκέπτες του νησιού της Ρόδου. Μια «τοπικόσμια» ή «παντοπική» πρωτοβουλία σε έναν κατεξοχήν κοσμοπολίτικο τόπο που σκοπό έχει να μπολιάσει και να εμπλουτίσει διεπιστημονικές ιδέες με επίκεντρο τον άνθρωπο, φέροντας το μήνυμα ότι η ζωή βιώνεται από κοινού με τον δίπλα, τον απέναντι. Στα πλαίσια λοιπόν του TED και βασισμένα στις αρχές και στα πρότυπα του είναι οι εκδηλώσεις TEDx, οι οποίες είναι τοπικές και αυτόνομα οργανωμένες εκδηλώσεις που επιτρέπουν στις κατά τόπους κοινωνίες να συγκλίνουν γύρω από δημιουργικές ανησυχίες των κατοίκων τους, γιορτάζοντας αξιόλογες καινοτόμες ιδέες και την ανάδειξή τους σε παγκόσμιο επίπεδο! Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται πλέον και το πρώτο TEDxRhodes, που ξεκίνησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στον Προμαχώνα του  Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. 

2 χρόνια επιτυχούς υλοποίησης του έργου «ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα»

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο “Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα  Μεσαιωνικά - Σύγχρονα Δίκτυα”,  το οποίο  διοργανώθηκε από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου στη διάρκεια “πολιτιστικής κρουαζιέρας”.

Συμπληρώνοντας  δύο χρόνια επιτυχούς υλοποίησης του έργου “ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα”, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε “εν πλω” σε κρουαζιέρα που ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά και διασχίζοντας το Αιγαίο έπλευσε μέσα από τον Βόσπορο στη Μαύρη Θάλασσα και περνώντας από την Κωστάντζα και τη Βάρνα κατάληξε  στην Κωνσταντινούπολη.

Το έργο ΛΙΜΗΝ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007-2013” και εθνικούς πόρους και συντονίζεται από το ΕΚΒΜΜ. Συνεργάζονται σε αυτό ως εταίροι 7 φορείς από 6 χώρες: το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), ο Δήμος Καβάλας, (Ελλάδα), το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κωστάντζα (Ρουμανία), το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Οδησσού, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τη Γεωργιανή Τέχνη και Κληρονομιά “G. Chubinashvili” (Γεωργία) και ο Δήμος Βάρνας (Βουλγαρία).
Συνεπικουρούν και στηρίζουν κάθε δραστηριότητα και προσπάθεια, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ (BSEC Business Council),  η Ένωση Λιμένων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας (BASPA - Black and Azov Seas Ports Association) και η “Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας” (International Black Sea Club).

Το Συμπόσιο άνοιξε τις εργασίες του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά στις 21 Αυγούστου με τα εγκαίνια της έκθεσης “Ωδή στη Θάλασσα” με έργα σύγχρονης τέχνης από τους φοιτητές των εργαστηρίων Ζωγραφικής και Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Συμπόσιο είχε ως στόχο να συζητήσει εκτενώς  για την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τουρισμό  στις περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Οι διοργανωτές έφεραν κοντά ειδικούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτιστικού τουρισμού, των πολιτιστικών διαδρομών, της ιστορίας και οικολογίας των παράκτιων περιοχών της περιοχής. 

Συμμετείχαν περίπου 100 εξέχοντες προσκεκλημένοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες εξειδικευμένοι στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία αλλά και εμπειρογνώμονες από Ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες. 

Στη διάρκεια του Συμποσίου 60 ομιλητές από όλες τις χώρες παρουσίασαν έρευνες πεδίου, καλές πρακτικές, ιδέες και σχέδιά τους σε σχέση με την ανάδειξη (πολιτιστική και τουριστική) των πόλεων-λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας αλλά και κοινωνικών και  οικονομικών ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη των περιοχών. 

Τα πρακτικά του Συμποσίου αναμένονται να εκδοθούν τον Νοέμβριο του 2015.

Κύριο μέλημα του Συμποσίου, όπως και του έργου ΛΙΜΗΝ, ήταν ο θεσμός του “Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας”  και οι συνθήκες για την πιλοτική λειτουργία και εγκαθίδρυσή του. Η καθιέρωση του νέου και πολλά υποσχόμενου αυτού θεσμού,  σκοπό έχει να συνδέσει την περιοχή του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας με όρους πολιτιστικούς και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια κινητοποίησης στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού.

Το Συμπόσιο έκλεισε στην Κωνσταντινούπολη την 28η Αυγούστου με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «3 Θάλασσες, 7 Λιμάνια: Πολιτιστικές Διαδρομές από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα», που πραγματοποιήθηκε στον ιδιαίτερο χώρο του Μουσείου του Koç.

Περισσότερα στις  για τα προγράμματα “ΟΛΚΑΣ” (www.olkas.net ) και “ΛΙΜΗΝ” (www.limenproject.net ) https://www.facebook.com/CulturalPorts

Επικοινωνία:
•           Δρ Φλώρα Καραγιάννη, Αρχαιολόγος, Επιστημονικώς υπεύθυνη έργου.
•           Αναστασία Χατζηνικολάου, Αρχιτέκτων, Συντονίστρια έργου.
e-mail : info@ekbmm.gr


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΝΠΙΔ)

«μια φορά και έναν καιρό… τα παιδιά με όνειρο αλλάζουν τον κόσμο!» ένα παραμύθι γραμμένο από τα παιδιά του Αιγαίου, με πρωτοβουλία της Π.Ν.Α.

 «Μια φορά και έναν καιρό… τα παιδιά με όνειρο αλλάζουν τον κόσμο! Μέσα από την αθωότητα των δικών τους ματιών που λάμπουν, βλέπουμε και εμείς σήμερα  έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο καθαρό, πιο λαμπερό. Τον κόσμο που οφείλουμε να τους παραδώσουμε… Με πολύ  χαρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε μια μοναδική συλλογική δουλειά, ένα παραμύθι γραμμένο από τα παιδιά του Αιγαίου, που στο βαθύ μπλε της θάλασσας και το χρυσό του ήλιου, ακουμπούν το δικό τους όνειρο». Με αυτές τις σκέψεις ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προλόγισε τα παιδικά παραμύθια που με ζεστή φωνή, χρωματισμένη από συναίσθημα και αγάπη για τα παιδιά, αφηγήθηκε η κα. Κάρμεν Ρουγγέρη πλαισιωμένη από την πολυτάλαντη θεατρική της ομάδα, με την κα. Δέσποινα Πολυκανδρίτου και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και μουσικούς, σε μια λαμπρή εκδήλωση που απέσπασε πανελλήνιο ενδιαφέρον και κέρδισε όλους όσους αγαπούν τα παιδιά και το παιδικό βιβλίο.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ξεχωριστό πολυχώρο του Golden Hall στην Αθήνα, όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατηρεί την έκθεση «Discover South Aegean» με ελεύθερη είσοδο για την πανελλήνια και διεθνή προβολή των νησιών μας από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2015. Το Golden Hall είχε τα χρώματα του Νοτίου Αιγαίου και των νησιών του απ’ άκρο σ’ άκρο και οι χιλιάδες επισκέπτες του αντικρίζουν τις εικόνες όλων των νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στα μόνιτορ και τις γιγαντοοθόνες προβάλλονται αξιοθέατα και μηνύματα από το Νότιο Αιγαίο, αποτελώντας μια δυνατή προβολή της Περιφέρειάς μας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τον μαθητικό διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού σε όλα τα δημοτικά σχολεία των νησιών μας, με θέμα: «Οι μικροί νησιώτες, η δύναμη της φύσης, η ενέργεια και το περιβάλλον» με σκοπό οι μαθητές και οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στην ιδέα της αειφορίας και να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και την αγάπη για τη φύση, τον κόσμο και τον πλανήτη μας, με δυο λόγια να αγαπήσουν τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα που αναπνέουμε, την ίδια τη ζωή… Συνδιοργανωτής στην όμορφη αυτή δράση είναι η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης που υπό τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άγγελο Ανανία του οποίου η προσφορά ήταν πολύτιμη και σημαντική, έφερε τον διαγωνισμό στους μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγιναν μικροί συγγραφείς και έγραψαν παιδικά παραμύθια για την καθαρή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια επελέγησαν τα δύο καλύτερα παραμύθια από επιτροπή που όρισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την έκδοση και τη διανομή τους στην Τρίτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στις τάξεις των σχολείων που διακρίθηκαν. Ο κ. Ανανίας στο χαιρετισμό του αναφέρει ότι «η επιτυχημένη παρουσίαση της έκδοσης είναι η εορταστική κατάληξη μιας πολύ σημαντικής δράσης. Μέσα από αυτή οι μαθητές συνειδητοποίησαν την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οφέλη από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή στη συγγραφή αυτού του παραμυθιού, ένωσε τους μικρούς νησιώτες και τις μικρές νησιώτισσες καθιστώντας τους όλους σύμμαχούς μας στη μάχη εναντίον της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων που μας περιβάλλουν». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στέλιος Μπρίγγος, εκπαιδευτικός και ο ίδιος, ο οποίος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη δράση «ως εκδήλωση πολιτισμού, γιατί η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον και ο σεβασμός προς τις μελλοντικές γενεές που πρέπει να έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους της γης μας είναι πολιτισμός». Ο Έπαρχος της Περιφερειακής ενότητας Καλύμνου κ. Γιάννης Θεμέλαρος συνόδεψε τη μικρή συγγραφέα Θεολογία Κανέλλη από το μικρό Αγαθονήσι που έγραψε το βραβευμένο παραμύθι «Φίνος ο Δελφίνος σε δίαιτα!» που μιλάει για ένα μικρό δελφίνι και την υπεραλιεία στο Αιγαίο. Η Θεολογία είπε ότι «ζω στο Αγαθονήσι που είναι ένας βράχος μες στη θάλασσα με 100 Ελληνικές ψυχές χωρίς να έχω τις επιλογές που έχουν τα άλλα παιδιά, αλλά πάνω του έμαθα να αγαπώ τη θάλασσα, τα πλάσματά της και τους ανθρώπους γιατί ζω κοντά στη φύση και ξέρω ότι το περιβάλλον είναι η ζωή μας». Ο κ. Θεμέλαρος συμπλήρωσε ότι «τα παιδιά μας είναι η ζωή μας, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτά προσπαθούμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενωμένοι και με στόχο στα Ελληνικά νησιά μας να ξημερώσουν καλύτερες μέρες». Η δασκάλα του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου του Αγαθονησίου και της Θεολογίας, κα. Χριστίνα Φανάρα που επιτελεί λειτούργημα στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορά μας, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στα μικρονήσια της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων είπε για την επιτυχία της μαθήτριάς της, «νιώθω τόση συγκίνηση και δακρύζω από χαρά γι’ αυτό το παιδί που εκπροσωπεί την αληθινή Ελλάδα και μόνη πέτυχε να διακριθεί και να μας διδάξει πολλά». Εκεί βρισκόταν και οι συνάδελφοί της, κ. Θανάσης Παπανικολάου, δάσκαλος της Ε2 τάξης που διακρίθηκε στον διαγωνισμό με το παραμύθι «Οι μικροί νησιώτες, η δύναμη της φύσης, η ενέργεια και το περιβάλλον», με την Διευθύντρια του σχολείου κα. Σίσσυ Τσαντσαράκη που εκπροσώπησαν το Δημοτικό σχολείο Κεφάλου Κω. Ο δάσκαλος κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η επιτυχία της τάξης του και του σχολείου της Κεφάλου οφείλεται στη συλλογική εργασία των μαθητών στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο για την επιτυχία τους αλλά και γιατί «αγαπούν και σέβονται τη φύση και το περιβάλλον». Η Διευθύντρια ανέφερε ότι «το παραμύθι έχει πρωτότυπους και ευχάριστους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν και κλέβουν την παράσταση και οι μαθητές που θα το διαβάσουν θα ευχαριστηθούν». Ο μικρός μαθητής της πέμπτης τάξης Γιώργος Γιάννου εκ μέρους όλων των συμμαθητών του είπε «κίνητρό μας δεν ήταν η επιτυχία στο διαγωνισμό αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα για το περιβάλλον, εργαστήκαμε με φαντασία και διάθεση και είμαστε χαρούμενοι που διακρίθηκε η εργασία μας». Ο Έπαρχος της Περιφερειακής ενότητας Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός είπε για την επιτυχία των μαθητών της Κεφάλου ότι «χαίρομαι για τα παιδιά μας γιατί δείχνουν ότι θα γίνουν καλύτερα από εμάς και συγχαίρω όλα τα παιδάκια σε όλα τα νησιά που έγραψαν όμορφα παραμύθια για εκείνα και για εμάς τους μεγάλους». Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν, ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος, οι οποίοι δικαιολογημένα αισθάνονται υπερήφανοι για την επιτυχία των παιδιών των νησιών τους. Στην όμορφη και μεγάλη αυτή προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όλοι βοήθησαν, αλλά ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην Διευθύντρια του Γραφείου Περιφερειάρχη κα. Χάιντι Λαζάνη, η οποία εργάστηκε, στήριξε, έδωσε ιδέες και πνοή στην όλη διοργάνωση, γεγονός που τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης. Συγκίνηση προκάλεσε και ο χαιρετισμός του κ. Φλεβάρη, ο οποίος εκτός από την αγάπη για τη φύση μίλησε για την αγάπη προς τα παιδιά που πρέπει να εκδηλώνουν οι μεγάλοι για να μπορεί ο μικρός Aylan που τον σκέπασαν για πάντα τα νερά του Αιγαίου και τον έφεραν στις ακτές της νησιωτικής Ελλάδας να χαμογελά από τον ουρανό κάθε φορά που μικρά παιδιά παίζουν και γελούν όπως ταιριάζει στην ηλικία τους στα νησιά και στις πόλεις της Μεσογείου, δείχνοντας τον δρόμο στην Ευρώπη και στους λαούς της. Ας δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα στα παιδιά μας και στα παιδιά όλου του κόσμου να ζήσουν με ασφάλεια σε ένα ανθρώπινο κόσμο με την ομορφιά της φύσης και των πλασμάτων της γύρω τους και αυτό τον κόσμο θα παραδώσουν και αυτά όταν έρθει η ώρα στα δικά τους παιδιά. Ίσως οι μεγάλοι δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ή ίσως ότι είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό, όμως τα παιδιά που τα κύματα της θάλασσας τους ψιθυρίζουν παραμύθια, το πιστεύουν.

Γ. Χατζημάρκος: «Η συνάντηση της Κω σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά μας»

Ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης για την χώρα μας και κυρίως για τα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  την συνάντηση της Κω, την περασμένη Παρασκευή, οπότε βρέθηκαν στο νησί για να δουν από κοντά το πρόβλημα ο Α’ Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans και ο  Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης  Αβραμόπουλος, συνοδευόμενοι από υψηλόβαθμους εκπροσώπους των ευρωπαΙκών οργανισμών που εργάζονται για την αντιμετώπισή του, όπως η Frontex, η  Europol,  η  Eurojust  και η EASO .

«Η συνάντηση στην Κω είναι εξαιρετικά σημαντική διότι σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και αυτό διότι  “ξεκλειδώνει”  την ευρωπαίκή χρηματοδότηση  άνω τον 400 εκατ. Ευρώ, για την διαχείριση του προβλήματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά την συνάντηση της Κω, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι επιτέλους θα αρχίσουμε να δουλεύουμε οργανωμένα και μεθοδικά και έχοντας όλη την Ευρώπη στο πλευρό μας, για να στηριχθεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η ευρωπαϊκή σταθερότητα συνολικά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει  αίτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα  για την χρηματοδότησή της. Το αίτημα κατατέθηκε προ ημερών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι μέσα σε λίγες ημέρες έλαβε όλες εκείνες τις αποφάσεις για το πρόβλημα που δεν είχαν ληφθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Εντός της εβδομάδας εξάλλου  θα υπάρξει συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη όπου θα τεθεί προς συζήτηση και το μεταναστευτικό.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι «το πρόβλημα ήλθε για να μείνει»  και ότι «σίγουρα δεν είναι ένα ζήτημα  η συζήτηση του οποίου μπορεί να περιορίζεται ως πρόβλημα μιας ή δύο χωρών. Η συζήτηση πρέπει να γίνει σε ανώτατο  ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμμετέχουν σε αυτό το σύνολο των χωρών».
Με αυτό ως δεδομένο, επόμενο χρονικό  ορόσημο για το μεταναστευτικό  θα είναι η 14η Σεπτεμβρίου οπότε το θέμα ανοίγει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,  με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Μέχρι τότε, ενδέχεται να έχει γίνει και  η εκταμίευση των πρώτων κοινοτικών κονδυλίων , ύψους 33 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Αβραμόπουλο.
«Συμμετέχουμε με πρόταση και ετοιμότητα διαχείρισης ως Περιφέρεια, σε συνεννόηση και με τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ωστόσο ότι   «θα υποτιμούσαμε πάρα πολύ το πρόβλημα, αν λέγαμε ότι η αντιμετώπισή του είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση είναι προφανώς αναγκαία, όμως χρειάζεται ένα νέο σχέδιο και πάνω από όλα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σηκώσει όλο αυτό το διάστημα μόνη της, στις μικρές, αδύναμες πλάτες της, το βάρος του μεταναστευτικού». 

Σημειώνεται ότι  η Περιφερειακή Αρχή συμμετείχε πάντα στην διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών  που δέχονται τα νησιά λειτουργώντας έξω από κάθε έννοια αρμοδιοτήτων, αγνοώντας το οικονομικό ή πολιτικό κόστος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε καταθέσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
 «Η στάση μας έχει αναγνωριστεί και από τους κατοίκους των νησιών και από τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς και για τον λόγο αυτό είμαστε ως Περιφέρεια μεταξύ των συνομιλητών σε ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , όπου έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο απευθείας  επικοινωνίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην λήψη των μέτρων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προστατευτεί η ζωή των νησιών που αυτό το καλοκαίρι υπέστησαν το «τσουνάμι» της μεταναστευτικής κρίσης.

«Οι νησιώτες μας σήμερα φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι έχουν επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά, έναν απίστευτο ανθρωπισμό, μεγάλες αντοχές και μια μοναδική στάση απέναντι στο πρόβλημα, ενώ υποφέρουν και οι ίδιοι μετά από μια εξαετή οικονομική ύφεση. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τα νησιά μας , χωρίς λαϊκισμούς, με μεγάλη υπευθυνότητα και με σχέδιο που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και γι ατην χώρα μας και για την Ευρώπη» προσθέτοντας πως «Είναι σαφές ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει το δικαίωμα και να ονειρεύεται και να προσπαθεί για μια καλύτερη ζωή. Ο δικός μας σεβασμός απέναντι στο διεθνές δίκαιο είναι δεδομένος, όπως και η πίστη μας στις ανθρωπιστικές αξίες. Το έχουμε αποδείξει αυτό ως χώρα επανειλημμένως και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.   Από εκεί και πέρα υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται , υπάρχουν σύνορα, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται και  να είναι σεβαστά από όλους».

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΕΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 – ανακοίνωση του Λιμενικού ταμείου Θήρας σχετικά με τις χρεώσεις νέων και παλαιών υπηρεσιών του

Στην συγκεντρωτική ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας αναφέρονται τα εξής :

Στη Θήρα και στο Δημοτικό Λιμενικό κατάστημα σήμερα στις 20 του μήνα Αυγούστου του έτους 2015 ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 10:30 π.μ. συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση με αριθμό πρακτικό 10/2015  το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και με τις κάτωθι αποφάσεις καθόρισε τα τέλη για το Οικονομικό έτος 2016.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜΟ 135 /  ΑΔΑ 7Ψ3ΨΟΕ2Ε-3ΙΗ
Θέμα : Καθορισμός αντιτίμου παροχής ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος στις Λιμενικές Ζώνες του ΔΛΤ Θήρας
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Καθορίζει το αντίτιμο Νερού και Ρεύματος στα λιμάνια ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας έτους 2016 και μετά όπως αναφέρονται στην εισήγηση και συγκεκριμένα :

1.- Η τιμή χρέωσης κατανάλωσης μίας κιλοβατώρας ( 1 KWH ) σε 3,00 €, με βάση την πραγματική κατανάλωση . Σε περίπτωση κατανάλωσης μικρότερης της μονάδας στρογγυλοποιείται στη μονάδα.

2.- Η τιμή χρέωσης ενός κυβικού μέτρου νερού ( 1 Μ3 ) σε 10,00 € , με βάση την πραγματική κατανάλωση . Σε περίπτωση κατανάλωσης μικρότερης της μονάδας στρογγυλοποιείται στη μονάδα .

3. Η εγγύηση για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού καθορίζεται στο ποσό των
100,00 € / ετησίως  και ισχύει για τα σκάφη που χρησιμοποιούν την ίδια παροχή κατά τη διάρκεια του έτους, για πρακτικούς λόγους .
Η εγγύηση δεν μεταβιβάζεται και η ισχύς της συνεχίζει καθ όλη τη διάρκεια χρήσης του εξοπλισμού, από τον ιδιοκτήτη του σκάφους η την εταιρία η οποία το εκμεταλλεύεται.
Η εγγύηση καταπίπτει υπέρ του ΔΛΤ Θήρας σε περίπτωση ζημιάς του εξοπλισμού ή μη εξόφλησης του λογαριασμού με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου .

4.- Οι υπηρεσίες στα λιμάνια θα παρέχονται μόνο από το Λιμενικό Ταμείο .
5.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΔΛΤ Θήρας .

6.  – Η απόφαση θα δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ  136  / ΑΔΑ  ΨΟ0ΞΟΕ2Ε- Ι04    
Θέμα :  Καθορισμός αντιτίμου πρόσδεσης σκαφών ημερήσιων εκδρομών, διερχόμενων σκαφών, χρήσης Ναυδέτων και σημαδούρων στις Λιμενικές Ζώνες του ΔΛΤ Θήρας

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Α.- Καθορίζει για το έτος 2016 και μετά τα παρακάτω αντίτιμα ως εξής , με τα έσοδα των οποίων θα καλύπτονται τα νέα έργα , οι προμήθειες εξοπλισμού και ανταλλακτικών συντήρησης υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού , η συντήρηση και τα διοικητικά έξοδα , καθώς και τα έξοδα του σκάφους ασφαλείας :
1.- Λιμενικές Ζώνες Αθηνιού – Βλυχάδας – Αμμούδι – Αρμένη - Κόρφος, πρόσδεση διερχόμενων σκαφών 30,00 ευρώ και με χρήση σκάφους 100,00 ευρώ ανά πρόσδεση .
2.- Λιμενικές ζώνες Αθηνιού – Βλυχάδας – Αμμούδι - Αρμένης – Κόρφος – Φηρών για σκάφη επαγγελματικά ημερήσιων εκδρομών 10,00 ευρώ / ημέρα και για τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη το τέλος καθορίζεται 300,00 ευρώ / ετησίως .
3.- Λιμενική Ζώνη Όρμου Φηρών – Αρμένης Πρυμνοδέτηση ποσό 30,00 ευρώ / ανά ημέρα .
4.- Χρήση ναυδέτων στον Όρμο Φηρών 150,00 ευρώ / ημέρα .
5.- Χρήση ναυδέτων στον Όρμο Φηρών για σκάφη άνω των 30 μέτρων 300,00 ευρώ / ημέρα
6.- Χρήση ναυδέτου Αρμένης για όλα τα σκάφη 100,00 ευρώ / ημέρα .
7.- Χρήση τσαμαδούρων στις Λιμενικές ζώνες του ΔΛΤ Θήρας 100,00 ευρώ / ημέρα .
8.- Χρήση μηχανήματος για ανέλκυση / καθέλκυση σκαφών 50,00 ευρώ / αποκοπή
(στο ανωτέρω τέλος εξαιρούνται οι επαγγελματίες ψαράδες) .
Β.- Οι υπηρεσίες στα λιμάνια θα παρέχονται μόνο από το Λιμενικό Ταμείο .
Γ.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και στην ιστοσελίδα του ΔΛΤ Θήρας .
Δ. – Η απόφαση θα δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στα τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ  137   / ΑΔΑ ΒΧΗΗΟΕ2Ε-ΚΛΒ         
Θέμα :  Καθορισμός αντιτίμου εφαρμογής ελέγχου επιβατών και αποσκευών για την εφαρμογή του Κώδικα ISPS στις Λιμενικές ζώνες του ΔΛΤ Θήρας 

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1.- Καθορίζει για το έτος 2016 και μετά, αντίτιμο εφαρμογής ελέγχου επιβατών και αποσκευών για την εφαρμογή του Κώδικα ISPS σύμφωνα με το Ν. 3622 / 2007, στις Λιμενικές ζώνες του ΔΛΤ Θήρας 1,00 € ανά επιβάτη σε όλα τα υπόχρεα πλοία κρουαζιέρας, στα πλοία τύπου Α οι επιβάτες θα καταβάλουν 0,50 λεπτά.
Με τα έσοδα των ανωτέρω τελών θα καλύπτονται τα νέα έργα ISPS, οι προμήθειες εξοπλισμού και ανταλλακτικών συντήρησης υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού ασφαλείας, η συντήρηση και τα διοικητικά έξοδα , καθώς και τα έξοδα του προσωπικού ασφαλείας.
2.- Οι υπηρεσίες στις λιμενικές ζώνες θα παρέχονται μόνο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας .
3.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας .
4. – Η απόφαση θα δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ  138 / ΑΔΑ ΩΨ3ΚΟΕ2Ε-ΩΔΖ
Θέμα :  Καθορισμός αντιτίμου χρήσης Κοινοχρήστων χώρων με βάση και τις αντικειμενικές αξίες στις Λιμενικές ζώνες του ΔΛΤ Θήρας 
 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Α.- Καθορίζει τα τέλη και τα δικαιώματα έτους 2016 και μετά όπως αναφέρονται στη εισήγηση του προέδρου και συγκεκριμένα :

ΤΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ
Λιμενική ζώνη                        Τέλη Κ/Χ                                                                       
ΑΘΗΝΙΟ        65,00 € / μ2
ΦΗΡΑ (ΟΡΜΟΣ)       65,00 € / μ2
ΒΛΥΧΑΔΑ    -
ΑΜΜΟΥΔΙ    90,00 € / μ2
ΑΡΜΕΝΗ       65,00 € / μ2
ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ           -
ΡΙΒΑ   5,00 € / μ2
ΚΟΡΦΟΣ        5,00 € / μ2
Β.- Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με πλήρη τα δικαιολογητικά έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν οι άδειες χρήσης .
Γ.- Οι παραχωρήσεις διέπονται από τους κάτωθι όρους και προϋποθέσεις :
1 ) Να μην παρακωλύεται η άνετη ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία πεζών και να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού αλλά και η προσέγγισή του προς τη θάλασσα .
2 ) Οι ενδιαφερόμενοι θα διατηρούν τον χώρο που τους παραχωρείται καθαρό και θα συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της οικείας Λιμενικής Αρχής .
3 ) Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τις προβλεπόμενες (όπου απαιτείται) άδειες και εγκρίσεις .
4 ) Σε περίπτωση που αποφασισθεί από τον φορέα διοίκησης η κατασκευή λιμενικών ή άλλων δημοσίου συμφέροντος ή εξυπηρετούντων την κοινή χρήση έργων στον παραχωρούμενο χώρο ή αλλαγή χρήσης αυτού , θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγκαταλείψει την χρήση του μέσα σε τακτή από το Διοικητικό Συμβούλιο προθεσμία χωρίς καμιά αξίωση για αποζημίωση .
5 ) Ο παραχωρούμενος χώρος θα παραδοθεί στην αρχική του κατάσταση , μετά την λήξη της παραχώρησης .
6 ) Ο παραχωρησιούχος δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά το δικαίωμα του σε άλλον ή να συνάψει οποιαδήποτε σχέση γι’ αυτό , με ή χωρίς αντάλλαγμα (π.χ. υπεκμίσθωση κ.λ.π.) που να αφορά την έκταση που παραχωρήθηκε ή τις εγκαταστάσεις και γενικά τα έργα πάνω σε αυτή,χωρίς την προηγούμενη έγκριση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα .
7 ) Το παραχωρούμενο δικαίωμα χρήσης του χώρου, μπορεί να ανακληθεί εκ μέρους του Δημοσίου για λόγους Εθνικής ανάγκης, άμυνας και ασφάλειας της Χώρας . Στην περίπτωση αυτή υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος να εγκαταλείψει τη χρήση του χώρου μέσα σε τακτή προθεσμία , χωρίς καμιά αξίωση από το Δημόσιο ή το Λιμενικό Ταμείο για αποζημίωση .
8 ) Με μέριμνα του ενδιαφερομένου θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας και της παραλίας σύμφωνα με τον Ν.743/77 (ΦΕΚ 319 Α!/17-10-77) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει .
9 ) Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων διαμόρφωσης του παραχωρούμενου χώρου και κάθε μεταβολή αυτού από επιχωματώσεις , προσχώσεις θαλασσίων εκτάσεων κλπ. .
10 ) Η παράβαση των διατάξεων του νόμου και η παράβαση των όρων και περιορισμών που έχουν τεθεί στην πράξη παραχώρησης καθώς και η μεταβολή του σκοπού ή της χρήσης της παραχώρησης ή της έκτασης που έχει παραχωρηθεί για χρήση, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωση του παραχωρησιούχου αζημίως για τον φορέα διοίκησης λιμένα, για την οποία
εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, η οποία κοινοποιείται σε αυτόν , στην οικεία Λιμενική Αρχή και στην Κτηματική Υπηρεσία .
11 ) Απαγορεύεται στον παραχωρησιούχο να προβεί σε οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα έργου χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις της κείμενης νομοθεσίας .
12 ) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χρησιμοποίηση χώρου μεγαλύτερης έκτασης από τον παραχωρηθέντα , θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 27 του ν.2971/2001(Α’-285) , η οποία παραπέμπει στις διατάξεις περί προστασίας δημοσίων κτημάτων ( Έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής και Πρωτοκόλλου Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία ) .
13 ) Ο χρήστης θα διατηρεί το χώρο καθαρό με δικά του έξοδα . Υποχρεούται να λαμβάνει κάθε φορά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και από τις περιστάσεις επιβαλλόμενα μέτρα , για την αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή ατυχήματος στις εγκαταστάσεις ή σε τρίτους στον παραχωρούμενο χώρο , για τα οποία πάντως είναι αποκλειστικά υπεύθυνος . Ο χρήστης έχει την πλήρη ποινική και αστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε πρόσωπα και πράγματα στον παραχωρούμενο χώρο .
14 ) Το τέλος χρήσης που καθoρίζεται με την απόφαση αυτή δεν περιλαμβάνει τέλος χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου όπου απαιτείται .
15 ) Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση στους ενδιαφερόμενους της παραχώρησης χρήσης παραλιακού χώρου -πεζοδρομίου είναι να έχουν εξοφλήσει τυχόν βεβαιωμένες ταμειακά ή στην Δ.Ο.Υ. οφειλές τους προς την Υπηρεσία μας.
Η καταβολή του αντιστοίχου ανταλλάγματος παραχώρησης θα γίνει για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις με την έκδοση της άδειας παραχώρησης χώρου .
Σε περίπτωση μη καταβολής θα αίρεται η άδεια παραχώρησης και θα ενημερώνεται η Λιμενική Αρχή για την επιβολή των σχετικών προστίμων .
16 ) Η αίτηση του ενδιαφερομένου θα συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα , η δε απόφαση της παραχώρησης θα υποβάλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση και στη συνέχεια μετά την έγκρισή της κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στη Λιμενική Αρχή Θήρας για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των κειμένων διατάξεων .
17 ) Να τηρεί τους όρους που αναφέρονται στον Κανονισμό Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων και αυτούς που θα προκύψουν στην τελική έγκρισή του .
Δ.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας .
Ε.- Αναθέτει στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τις περαιτέρω ενέργειες .
ΣΤ. – Η απόφαση να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. 


ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ  139  /  ΑΔΑ 6ΛΟΥΟΕ2Ε-ΨΝΞ
Θέμα : Καθορισμός αντιτίμου χρήσης WC και Ντουζ στις Λιμενικές Ζώνες. Καθορισμός αντιτίμου χρήσης πλυντηρίου 3,00 ευρώ ανά χρήση

1.- Καθορίζει το αντίτιμο χρήσης WC και ντούζ έτους 2016 και μετά όπως αναφέρονται στην
εισήγηση στα λιμάνια ΒΛΥΧΑΔΑ, ΑΘΗΝΙΟ, ΦΗΡΑ, ΑΜΜΟΥΔΙ και συγκεκριμένα :
Η τιμή χρέωσης χρήσης WC και ντουζ είναι 0,50 € και θα βαρύνει μόνο τους χρήστες .
2.- Καθορίζει το αντίτιμο χρήσης πλυντηρίου έτους 2016 και μετά όπως αναφέρονται στην
εισήγηση στα λιμάνια ΒΛΥΧΑΔΑ, ΑΘΗΝΙΟ, ΦΗΡΑ, ΑΜΜΟΥΔΙ και συγκεκριμένα :
Η τιμή χρέωσης ανά χρήση πλυντηρίου είναι 3,00 € και θα βαρύνει μόνο τους χρήστες .
3.- Οι υπηρεσίες στα λιμάνια θα παρέχονται μόνο από το Λιμενικό Ταμείο .
4.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας .


ΑΠΟΦΑΣΗ  ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ  142 / ΑΔΑ  ΩΙΚΡΟΕ2Ε-ΛΒΜ
Θέμα :   Επιβολή τέλους για την απόκτηση καρτών ελέγχου πρόσβασης στην ενιαία Λιμενική Εγκατάσταση «Θήρας»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.- Εγκρίνει την επικαιροποίηση του «Εγχειριδίου Έκδοσης και Διαχείρισης Καρτών Ελέγχου Πρόσβασης» με την κατάλληλη προσαρμογή του ώστε να καλύπτει και τις απαιτήσεις του Ν. 4150/2013 σε ότι αφορά την έκδοση καρτών ελέγχου πρόσβασης για την ευρύτερη περιοχή Λιμένα σύμφωνα με το υπό Αναθεώρηση Σχέδιο Ασφάλειας Λιμένα (ΣΑΛ) .
2.- Εγκρίνει τον παρακάτω Πίνακα, με το κόστος έκδοσης καρτών ελέγχου πρόσβασης, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υφιστάμενου «Εγχειριδίου Έκδοσης και Διαχείρισης Καρτών Ελέγχου Πρόσβασης».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΡΤΑΣ        Χρέωση Ευρώ
Κάρτα Αορίστου Διάρκειας Προσωπικού Λιμενικών Εγκαταστάσεων του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας» και των Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών.    ΔΩΡΕΑΝ
Κάρτα Καθορισμένης Διάρκειας Συναλλασσόμενων (Ισχύος έως 3 έτη).     30,00
Κάρτα Μικρής Διάρκειας Συναλλασσόμενων (Ισχύος έως 3 μήνες).            20,00
Κάρτα Επισκέπτη (ολιγόωρης ισχύος).           ΔΩΡΕΑΝ
Κάρτα Πρόσβασης Οχήματος Προσωπικού «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας» και Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών.     ΔΩΡΕΑΝ
Κάρτα Πρόσβασης Οχήματος Καθορισμένης Διάρκειας Συναλλασσόμενων (Ισχύος έως 3 έτη).    30,00
Κάρτα Πρόσβασης Οχήματος Μικρής διάρκειας (ισχύς έως 3 μήνες).          20,00
Προσωρινή Άδεια Πρόσβασης Οχήματος Επισκέπτη (ολιγόωρης ισχύος).   ΔΩΡΕΑΝ
Άδεια Οχήματος Ειδικών Περιπτώσεων.       30,00
                                                                       
           
Α. - Οι ανωτέρω υπηρεσίες στα λιμάνια θα παρέχονται μόνο από το Λιμενικό Ταμείο η από εξουσιοδοτημένες γι αυτό εταιρίες .
Β.- Η απόφαση να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και στην ιστοσελίδα του ΔΛΤ Θήρας . 


Με τιμή Για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας Ο Πρόεδρος  ΠΕΛΕΚΗΣ ΗΛΙΑΣ



παρουσίαση υποψήφιων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στην Αθήνα – σύνοψη τοποθετήσεων ομιλητών και βίντεο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των υποψηφίων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των συνεργαζόμενων Οικολόγων-Πρασίνων στις Κυκλάδες στον Πολιτιστικό χώρο "Καμίνι" στο Γαλάτσι. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, και παρευρέθηκαν φίλοι και ετεροδημότες.

Στις σύντομες τοποθετήσεις, οι ομιλητές -κατά σειρά παρουσίασης- ανέφεραν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Νίκος Ξυδάκης: «Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής περιόδου. Η Αριστερά όχι μόνο κυβέρνησε τους προηγούμενους μήνες, αλλά διεκδικεί την ανανέωση της εντολής για την επόμενη τετραετία»

Ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι «...δεν πρέπει να διστάσουμε εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κερδίσαμε την προοπτική της ιστορίας, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Με ευθύνη και καθήκον θα φέρουμε την δημοκρατική άνοιξη που πολλές φορές ο ελληνικός λαός πλησίασε, αλλά δεν ολοκλήρωσε». Στα πλαίσια των πολλαπλών αγώνων του 19ου και 20ου αιώνα και της αντιστασιακής παράδοσης του ελληνικού λαού και της δημιουργίας, κάλεσε σε διαρκή μάχη και αγώνα «..ώστε να ξαναφτιάξουμε την χώρα, ως μια ιστορική ευθύνη της γενιάς μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Νίκος Συρμαλένιος: «Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες έχουμε μια ιστορική διαδρομή στους αγώνες της Αριστεράς μακριά από συνειδησιακούς συμβιβασμούς»
Ο Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε την συμφωνία που ήρθε στην Βουλή ως έναν σταθμό σε έναν πόλεμο διαρκείας. Ήταν ένας συμβιβασμός για να μείνει η χώρα όρθια και εντός Ευρωζώνης, σύμφωνα με την εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στην ΛΑΕ, έκρινε ότι εγκατέλειψαν τον αγώνα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα. Εκτίμησε ότι τελικά θα ακολουθήσουν μια πορεία ανάλογη αυτής του ΚΚΕ.
Τα κόκκινα δάνεια, το νέο ασφαλιστικό, οι νέες εργασιακές σχέσεις, και το χρέος είναι ρήγματα που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση. Θα είναι καταστροφικό να τα αναλάβουν η ΝΔ και ο πρόεδρος της, που είναι γνήσιος εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και του παλαιοκομματικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε όλο το προηγούμενο διάστημα έναν κρατικό μηχανισμό, δομημένο με τρόπο αντιδραστικό, γραφειοκρατικό και με συντηρητικές αντιλήψεις, ο οποίος έφερε μεγάλες αντιστάσεις στις προσπάθειες, από μέρους της κυβέρνησης, επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων. Γι΄ αυτό τον λόγο παρατηρήθηκαν μια σειρά από καθυστερήσεις σε ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στα νησιά των Κυκλάδων, όπως το ακτοπλοϊκό και η υγεία. Η εφαρμογή της νησιωτικότητας εντάσσεται στον νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντώνης Συρίγος: «Πέραν του κυβερνητικού προγράμματος, πρέπει να καλλιεργήσουμε το όραμα μας. Το όραμα μιας Ελλάδας που θα πατάει στα πόδια της, οικονομικά εύρωστη, δίκαιη, μακρυά από δανεισμό και μνημόνια έχοντας την ικανότητα να σταθεί στο φλέγον γεωπολιτικό τοπίο»

Ο Αντώνης Συρίγος, αναφερόμενος στην πιθανή "δυσφορία" που κάποιοι εκφράζουν για τις πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες (εκλογές του Γενάρη, δημοψήφισμα και οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη), έκρινε ότι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον λαό για την έγκριση των επιλογών και του προγράμματός του, αποτελεί θεμελιώδη έκφραση των δημοκρατικών διαδικασιών, μέσα από τις οποίες ενδυναμώνεται η πολιτική συνειδητότητα αλλά και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε απτά δείγματα γραφής με τα νομοθετήματα που έφερε στην Βουλή: η υποστήριξη των αδυνάτων, η φιλελευθεροποίηση των ποινικών διαδικασιών, η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η αποκατάσταση αδικιών στην δημόσια διοίκηση, η διαμόρφωση ενός πιο συμβατού με τα ευρωπαϊκά θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην ιθαγένεια, κλπ. Και αυτά, ενώ η σκληρή διαπραγμάτευση απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της, μην αφήνοντας περιθώρια για περισσότερες τομές.
Σχετικά με την συμφωνία, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό, για μια στρατηγική υποχώρηση την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει, στο πλαίσιο της ηθικής της ευθύνης, για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία με μικρά πλεονεκτήματα, που σε αντίθεση με το φαινομενικά μικρό τους μέγεθος, το μέλλον θα καταδείξει την αξία τους.
Έκρινε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με θετικό πρόσημο, με διάλογο επί προτάσεων και θέσεων για κάθε θέμα. Η ψήφος πρέπει να είναι θετική, καθώς με αυτή επιλέγεται δρόμος, κατεύθυνση και διακυβέρνηση. Η αρνητική ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας, εκδίκησης ή θυμού δεν συνιστούν πρόταση.
Αναφορικά με τη νησιωτική πολιτική, υποστήριξε ότι η αρχή της νησιωτικής ιδιαιτερότητας δεν έχει ουσιαστικά εκφραστεί μέχρι σήμερα. Η συνταγματική έκφραση της, υποστήριξε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αντιστάθμισμα στα μέτρα που έφερε η συμφωνία, όπως αυτό της άρσης του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ.
Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση, ανέφερε ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αναγκαία συνθήκη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αριστερή κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και θα της δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Νίκος Μανιός: «Δεν τα κάματε όπως λέγατε, δεν τα κάματε όπως θέλατε, δεν τα κάματε όπως θέλαμε και εμείς. Αλλά μην κάνετε καμιά ζαβάδα και σηκωθείτε και φύγετε γιατί θα έρθουν οι άλλοι και θα μας εγδάρουσηνε!»

Ο Νίκος Μανιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αποδομώντας το επιχείρημα ότι αυτό το μνημόνιο είναι το χειρότερο από τα δύο προηγούμενα και επιχειρηματολόγησε καταδεικνύοντας ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθώς το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο δέσμευαν τη χώρα με πενταπλάσια μέτρα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μείωση των συντάξεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πραγματικό πρόβλημα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η μείωση κατά 2% (ή 6% για όσους έχουν και επικουρική ασφάλιση), τροφοδοτεί το σύστημα υγείας και τους ασφαλιστικούς φορείς και όχι τους δανειστές, ενώ υπενθύμισε ότι με τα προηγούμενα μνημόνια, οι μικρές και μικρομεσαίες συντάξεις μειώθηκαν κατά 30-35%.
Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτό μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης. Αναφέρθηκε γι΄ αυτό τον λόγο στον ΕΝΦΙΑ που, ενώ το τρέχον έτος θα πληρωθεί σύμφωνα με τα προηγούμενα μνημόνια, το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί κλιμακωτά και με αναλογικότητα σε σχέση με τα εισοδήματα, κάνοντας έτσι την φορολόγηση δικαιότερη προς τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα.
Τα παραπάνω, όπως ανέφερε, αποδεικνύουν ότι η πολιτική δεν αναλώνεται στην λογική "μνημόνιο-μη μνημόνιο", αλλά υπάρχει πολιτική δικαιοσύνης προς τους φτωχότερους και όσους έχει καταστρέψει η πολιτική οριζόντιων περικοπών. Αυτή την ανάλυση μοιάζει να την έχει καταλάβει πολύ καλύτερα ο κόσμος και η κοινωνία, παρά κάποια πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο είναι ένας διαφορετικός δρόμος που δείχνει ότι κάτι αλλάζει και αυτός είναι τα νομοθετήματα που πέρασε η κυβέρνηση και δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς.
Από την μια έχει ειπωθεί ότι η συμφωνία είναι μια ατιμωτική ήττα. Η κατάργηση του 5€ στα νοσοκομεία, η ελάφρυνση των ΑμΕΑ και ο νόμος για την αθρωπιστική κρίση είναι μια τιμητική νίκη! Η θέση του καθενός μας στην κοινωνική και εισοδηματική πυραμίδα είναι κύριος παράγοντας καθορισμού της στάσης μας απέναντι στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συμφωνία.
Το ΟΧΙ στα μέτρα που έφερε η διαπραγματευτική ομάδα, σηματοδότησε την πτώση της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο δεν μας ψήφισε ο λαός τον Γενάρη. Αυτό το ΟΧΙ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι αγώνες είναι διαρκείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντι του ένα οργανωμένο σύστημα, μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κανείς δεν αναφέρει τι κερδίσαμε με αυτή την διαπραγμάτευση. Φέραμε στο κέντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο τον αγώνα του ελληνικού λαού, το ζήτημα αν η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Ξαναγεννήσαμε την έννοια του διαλόγου, θέσαμε επί τάπητος το ζήτημα της δημοκρατίας στην Ε.Ε. και του που πάει η Ε.Ε.
Παίρνοντας κανείς την "μεζούρα" για να αποτιμήσει την πολιτική κατάσταση, χάνει τα σημαντικότερα δομικά ζητήματα, που η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει. Συζητάμε για παράδειγμα αν θέλουμε ένα σύστημα παιδείας που να μην χρειάζονται τα φροντιστήρια; Θα δώσουμε τον Αριστερό αγώνα της αναμόρφωσης της παιδείας, τον αγώνα που δίνει ο Μπαλτάς, ένας φιλόσοφος της εκπαίδευσης;
Η κριτική μπορεί να λέει ότι είχαμε αυταπάτες. Δεν είμαστε όμως απατεώνες!
Οι αντίπαλοι μας δεν είχαν αυταπάτες. Ήξεραν πού πήγαιναν και τι να περιμένουν. Ήταν όμως απατεώνες!
Για να μην μας γδάρουνε λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε μέχρι τις εκλογές, να δράσουμε αυτές τις 15 ημέρες, να ξεμπερδεύουμε με δαύτους!»

Χριστίνα Ευθυμιάτου: «Οι Οικολόγοι-Πράσινοι στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη μάχη ενάντια στην υφαρπαγή του δημόσιου χώρου και των δημόσιων, συλλογικών αγαθών»

Οι Οικολόγοι–Πράσινοι συμμετείχαν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδο με τον Γιώργο Δημαρά, βουλευτή Β΄ Αθήνας και τον Γιάννη Τσιρώνη που ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η Χριστίνα Ευθυμιάτου ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού. Όπως επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον να αναλυθεί πολιτικά το ερώτημα ποιων δυνάμεων, ποιας πραγματικότητας ήταν αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία, για να δώσουμε την μελλοντική μάχη εναντίον αυτών που μας έφεραν σε αυτό το μνημόνιο. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κύκλους που υποστήριζαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. με στόχο να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο μέσω ενός εθνικού, υποτιμημένου νομίσματος και δεν ήθελαν να υπάρξει το παράδειγμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στον νότο της Ευρώπης.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την συμφωνία μη δίκαιη και μη βιώσιμη, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρεθούν στο μέλλον ισοδύναμα, αλλά και να γίνουν σημαντικές τομές στην ελληνική κοινωνία «για να βρούμε την δική μας συμφωνία».

Σταύρος Στέλλας: «Το σύστημα έχει ενοχληθεί γιατί τα παιδιά των κατατρεγμένων, που πήγαν σε εξορίες και φυλακές έγιναν Υπουργοί»

Ο Σταύρος Στέλλας έκρινε απαραίτητες τις παρούσες εκλογές, αφενός γιατί η κυβέρνηση έπεσε εσωτερικά και αφετέρου γιατί εκλέχθηκε στην προηγούμενη αναμέτρηση με διαφορετικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για όσα έκανε, για εκείνα που δεν έκανε, αλλά και γι΄αυτά που θα κάνει. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως τη μεγαλύτερη νίκη του ελληνικού λαού ενάντια σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε ότι το διακύβευμα στο οποίο έδωσε λύση το δημοψήφισμα ήταν αν θα έπεφτε η κυβέρνηση εξαιτίας των πιέσεων στις διαπραγματεύσεις ή όχι. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε όρθια ενάντια σε κάθε σενάριο αριστερής παρένθεσης. Η Αριστερά έχει μάθει να αγωνίζεται και τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών στις Κυκλάδες, 3 στους 4 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτούν μια μεγάλη νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά θα δώσει και αυτή την μάχη και θα την κερδίσει!
Υπάρχει κυβερνητικό έργο που πρέπει να γίνει με την κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει την Αριστερά, ενάντια στο σύστημα και σε κάθε μορφής αντίδραση.

Δημήτρης Πολιτόπουλος: «Με κυβέρνηση ΝΔ θα πληρώσουν οι πολίτες περίπου 6 δις. για να διαχειριστούν τα απορρίμματα οι μεγαλοεργολάβοι. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα απορρίμματα θα τα διαχειριστούν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες με εκτιμώμενα έσοδα 13 δις»

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος κατέθεσε την εμπειρία που είχε ως σύμβουλος για πέντε μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος: ένα δομημένο κράτος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσων εργάζονται για μια άλλη Ελλάδα. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που σχετίζεται και με τα νησιά των Κυκλάδων, αναφέρθηκε σε έναν τεράστιο μηχανισμό και συμφέροντα τζίρου 1,5 δις € που έβαζε τρικλοποδιές στο έργο της κυβέρνησης και αντιμετωπίστηκε με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων».
Υποστήριξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ είχε δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν και οι μεγαλοεργολάβοι να πλουτίζουν. Τα 900 εκ. € του ΕΣΠΑ για τα απορρίμματα είχε προβλεφθεί να κατανεμηθούν ως εξής: 300 εκ. € στους δήμους και 600 εκ. € στα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων ΣΔΙΤ με συμβάσεις 28 ετών. Αυτές οι επιλογές ΣΔΙΤ θα κόστιζαν στους πολίτες περίπου 6 δις €. Με τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταργούνται τα εργοστάσια και τα 600 εκ. € πάνε στους δήμους οι οποίοι, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και θα φέρουν 13 δις έσοδα.
Αυτό το παράδειγμα της διαφοράς προσέγγισης καίριων ζητημάτων, αποδεικνύει, όπως τόνισε, ότι "...εμείς δεν είμαστε μέρος του συστήματος", ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε: "πρέπει να αγωνιστούμε γιατί τα μέτρα που θέλουμε να λάβουμε, θα είναι πάντα μέτρα υπέρ των φτωχών, των μικρομεσαίων, υπέρ των βιοτεχνών και όχι υπέρ των βιομηχάνων.

Άννα Μαυρουδή: «Δίνουμε μια ιστορική μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη, την λογοδοσία, την αλληλεγγύη, την διαφάνεια, τον ορθολογισμό, την υγιή ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, απέναντι σε απίστευτες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, επιθέσεων από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό και τη ντόπια διαπλοκή»

Με αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση των προσφυγικών ροών ξεκίνησε την ομιλία της η Άννα Μαυρουδή, στηλιτεύοντας την αδράνεια, το υποκριτικό ενδιαφέρον και τις πολιτικές παρεμβάσεις των συντηρητικών ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εν μέρει δημιούργησαν την εκρηκτική κατάσταση στην λεκάνη της Μεσογείου και στην Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα κατηγόρησε και τη ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις για δραματική αύξηση των προσφύγων και παρέδωσε μηδενικό έργο προετοιμασίας υποδοχής, μια στάση που εδράζεται τόσο σε ιδεολογικούς όσο και ψηφοθηρικούς λόγους, καθώς μια Ευρώπη-φρούριο, η οποία πουλά όπλα, επιδιώκει την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων αλλά αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως «λαθρομετανάστες», αποτελούσε πάντα βασική πολιτική θέση της δεξιάς.
Στη συνέχεια, επεσήμανε το χαμηλό επίπεδο και περιεχόμενο της ασκούμενης αντιπολίτευσης, με παραποιήσεις, μισές αλήθειες και απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεπλύνουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων πολιτικών μέσω της 7μηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει η μη επανεκλογή της κυβέρνησης «τρόπαιο» στα χέρια των εγχώριων και ευρωπαίων νεοφιλελευθέρων για τον παραδειγματισμό και τη συμμόρφωση και άλλων λαών. Ανέφερε παραδείγματα του αριστερού προσήμου του κυβερνητικού έργου, όπως ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων των αυτοκινητοδρόμων, και άλλα.
Τόνισε, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ιστορική μάχη για τα αυτονόητα: την κοινωνική δικαιοσύνη, την λογοδοσία, την αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, τον ορθολογισμό, την υγιή ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, απέναντι στις δυνάμεις των ολιγαρχών, των «τζακιών», της διαπλοκής, των σκανδάλων, του κοινωνικού αυτοματισμού και της στρεβλής ανάπτυξης 40 χρόνων. Μια μάχη που δίνεται σε απίστευτες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων, επιθέσεων από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό και τη ντόπια διαπλοκή. Μια μάχη που αν είναι νικηφόρα για την αριστερά απέναντι στην παλινόρθωση του «παλαιού καθεστώτος», θα μας διασφαλίσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο, και εδώ και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη, να συγκρουστούμε για το μέλλον μας, την αξιοπρέπειά μας. Σε αυτή τη μάχη, οι δίκαιες διεκδικήσεις και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και σε ζητήματα νησιωτικότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση διαφορετικών πολιτικών, που θα επιτρέψουν στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να απεμπλακεί από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας.

Τα βίντεο από την εκδήλωση με όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμα εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCp14orOyMBIfMdNkHTB-scw