Παρασκευή, Απριλίου 04, 2008

Αυριο Σάββατο 5 Απριλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο του Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης και με αφορμή την «μαύρη» αυτή επέτειο, η Επιτροπή Πολιτών Θήρας αποφάσισε και διοργανώνει σειρά κινητοποιήσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καλώντας αύριο Σάββατο όλους τους κατοίκους του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Αθηνιού στη 13.00

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή :


ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "SEA DIAMOND",ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ, ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ , ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ. ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΩΡΑ 1 ΜΕΣΗΜΕΡΙ:
-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΙΟΥ
-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ
-ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ.ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ.
ΩΡΑ 2 ΜΕΣΗΜΕΡΙ:
-ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΠΛΕΥΣΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΜΒΟΥΧΩΝ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΟΚΑΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ. ΜΕ ΣΥΡΙΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΕΜΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑΡΙΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ "SEA DIAMOND" ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ:
-ΘΑ ΗΧΗΣΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΕΚΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ SOS ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ- Ε.ΕΝΩΣΗ- ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΘΗΡΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΤΟ "SEA DIAMOND" ΑΝΕΛΚΥΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


-ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΤΟ ΚΤΕΛ ΘΗΡΑΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΙΟ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ :12.15 TO ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4/2008 ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ . ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ:22860-23812

Τετάρτη, Απριλίου 02, 2008

  • Σημαντικές διακρίσεις για τα σαντορινιά κρασιά στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 19-21.3.2008
    ΠΗΓΗ: newsletter nea@santorini.net

  • Σάρωσαν τα σαντορινιά κρασιά στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οινικές συναντήσεις της χώρας. Στο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, τα σαντορινιά κρασιά συγκέντρωσαν συνολικά 10 χρυσά και 9 ασημένια μετάλλια, με κορυφαίο το Μεγάλο Χρυσό βραβείο που απέσπασε το Οινοποιείο Χατζηδάκη για το Vinsanto του. Συνολικά συμμετείχαν 8 οινοποιεία από τη Σαντορίνη, τα οποία αναμφίβολλα έκαναν αισθητή την παρουσία τους! Τα μετάλλια κατανεμήθηκαν ως εξής (τα οινοποιεία αναφέρονται κατά αλφαβητική σειρά):
  • Οινοποιία Γαβαλά: Νυκτέρι 2007 - Χρυσό, Vinsanto 2002 - Ασημένιο, Σαντορίνη 2007 - Ασημένιο.
  • Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου: Vinsanto 2005 - Ασημένιο
  • Οινοποιείο Μπουτάρη: Καλλίστη 2005 - Χρυσό, Vinsanto 2004 - Χρυσό
  • Σαν...τωρινή: Νυκτέρι 2007 - Ασημένιο
  • Κτήμα Σιγάλα: Βαρέλι Σαντορίνη 2006 - Χρυσό, Vinsanto 2003 - Ασημένιο, Σαντορίνη 2007 - Ασημένιο, Σαντορίνη 2003 - Ασημένιο
  • Κάναβα Ρούσσος: Νυκτέρι 2003 - Χρυσό
  • Οινοποιείο Χατζηδάκη: Vinsanto 2000- Μεγάλο Χρυσό, Σαντορίνη Νυκτέρι 2006 - Χρυσό, Σαντορίνη 2007 - Ασημένιο
  • SantoWines: Vinsanto 2003 - Χρυσό, Σαντορίνη Ασύρτικο Reserve 2006 - Χρυσό, Σαντορίνη Ασύρτικο 2007 - Χρυσό, Vinsanto Reserve 4 Ετών Παλαίωσης 1999 - Ασημένιο
  • Μαθητικό διαγωνισμό με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που συνέβη το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond, διοργανώνει και προκηρύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας.
  • Α. Ζωγραφικής για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Σαντορίνης με θέμα το ναυάγιο.
  • Β. Συγγραφής δοκιμίου περιβαλλοντικού προβληματισμού ή επιστολής διαμαρτυρίας για το Εννιαίο Λύκειο, ΤΕΕ, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ Θήρας.

  • Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να συγκεντρωθούν ανά Σχολείο και να έχουν παραδοθεί έως την Μ. Τρίτη 22 Απριλίου 2008, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στο Εμπορείο. Αφού αξιολογηθούν από αρμόδιες επιτροπές, θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια) σε ειδική εκδήλωση στην οποία και θα παρουσιαστούν. Τα κείμενα και οι ζωγραφιές των μαθητών που θα βραβευθούν θα χρησιμοποιηθούν ως υλικό για την έκδοση καλαίσθητου φυλλαδίου το οποίο θα αποσταλεί στους Πολιτειακούς παράγοντες και σε όλους γενικά τους φορείς που εμπλέκονται στο πάγιο αίτημα των Θηραίων για ανέλκυση του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου από το βυθό της Καλδέρας.
  • Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ. 6973 379 949.
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ διοργανώνει ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης (IWOS)


  • Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του Συλλόγου:
    Μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου μας που έφερε μαθητές και δασκάλους σε επαφή με την HELMEPA Ελλάς, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1982 από ανθρώπους της Ελληνικής Ναυτιλίας με σκοπό τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους μας, καταφέραμε να ενταχθούμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA, αφού κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή 8 σχολείων της Σαντορίνης, συνολικά 355 παιδιά και 25 δάσκαλοι.
    (Το 2003 ξεκινήσαμε την προσπάθεια με 2 δασκάλους και 37 παιδιά)

  • Δεσμευτήκαμε λοιπόν, να συμμετάσχουν ομάδες παιδιών στα πλαίσια του HELMEPA JUNIOR PROGRAM στον ετήσιο καθαρισμό παραλιών που διοργανώνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ με την βοήθεια των σχολείων, του Δήμου και του Λιμεναρχείου.
    Mε χαρά ανακοινώνουμε ότι στις 03, 04, 05 και 06 Απριλίου 2008 θα έρθει εκπρόσωπος της οργάνωσης στο νησί μας και θα παρουσιάσει, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Θα ενημερώσει για το θαυμάσιο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας που έχει μεγάλη ανάγκη από τη δική μας προστασία όπως και θα εξηγηθεί ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα παιδιά μας σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μια παρουσίαση των δραστηριοτήτων από παιδιά-μέλη των ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA του νησιού μας. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν ζωγραφιές με θέμα σχετικό με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τις οποίες θα παρουσιάσουν και αργότερα να σταλούν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον ετήσιο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΦΙΣΑΣ (σε χαρτόνι διαστάσεων 50εκ. επί 70εκ. και όχι με απαλά χρώματα που δυσκολεύουν την εκτύπωση).


  • Το έργο που θα κριθεί καλύτερο παίρνει το πρώτο βραβείο το οποίο είναι η εκτύπωση του έργου σε ΑΦΙΣΑ με τα ονόματα των μελών της ομάδας και του Εκπαιδευτικού τους στα ελληνικά και αγγλικά.


  • Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ζωγραφικής θα ανακοινωθεί κατευθείαν στα σχολεία.
    Το Σάββατο 5Απριλίου 2008 ο εκπρόσωπος της HELMEPA, του λιμεναρχείου της Σαντορίνης και του Συλλόγου μας θα παρευρεθούν στις 9:30 το πρωί στη παραλία του Μονολίθου, όπου θα γίνει ο καθαρισμός από τα μέλη τις ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΕLMEPA. Υπενθυμίζουμε στα παλιά μέλη να φέρουν τα καπέλα, τις φανέλες, τις κονκάρδες που τους έχουν δοθεί στο παρελθόν.


  • Προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στην εκδήλωση στις 03, 04, 05 & 06 Απριλίου και ελπίζουμε να έχουμε και φέτος μεγάλη συμμετοχή στον ετήσιο καθαρισμό παραλιών ( για μικρούς και μεγάλους)στις 06 Απριλίου στις 10:00 το πρωί που οργανώνει ο Σύλλογός μας στις διάφορες παραλίες του νησιού.
  • Αυτές οι εκδηλώσεις θα γίνουν και με την ευκαιρία της <Παγκόσμιας Ημέρας Της Γης> που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι επίσης να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους με την ουσιαστική σχέση: Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του.


  • Η ιδέα είναι να δουλέψουμε ομαδικά πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα στον τόπο μας, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε σεβασμό για αυτόν και στη συνέχεια να τον φροντίσουμε.
    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού για την αίθουσα, όπως και τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία, τις τοπικές αρχές που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή και για την μεγάλη ευκαιρία που δίνουν σε όλους μας που κατοικούμε σ’ αυτό το πανέμορφο νησί να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
    Σύμφωνα με το πρόγραμμα :


  • 03 Απριλίου, 2008 9:30πμ - Δημ. Σχολεία των Φηρών και της Οίας, επίσημοι, στελέχη συλλόγων και ενώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού. Είναι ανοιχτό στο κοινό.
  • 04 Απριλίου, 2008 9:30πμ - Δημ. Σχολεία του Ακρωτιρίου, του Εμπορείου, του Καμαρίου, της Μεσσαριάς, του Πύργου και του Καρτεράδου στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού

  • 05 Απριλίου, 2008 - 10:00πμ - Καθαρισμός της παραλίας του Μονοίιθου από τα μέλη της HELMEPA

  • 06 Απριλίου, 2008 - 10:00πμ - Ετήσιος καθαρισμός παραλιών του Διεθνή Συλλόγου Γυναικών (I.W.O.S.)
    Tόποι συνάντησης για τον ετήσιο καθαρισμό παραλιών του Διεθνή Σύλλογο Γυναικών (I.W.O.S.) είναι οι εξής:
    Ακρωτήρι: Παραλία κάτω από τις ανασκαφές (ταβέρνα Μελίνα)
    Όια: Μπαξέδες ( 06.04.,Μπαξέδες,αναβάλετε,θα ανακοινωθεί η καινούρια ημερομηνία )
    Καρτεράδος: Ταβέρνα Πάνος
    Περίβολος: Υα Υα Κλαμπ
    Καμάρι: Παλιό εργοστάσιο Αβίς

  • Με αυτές τις προσπάθειες της HELMEPA και του Διεθνή Συλλόγου Γυναικών θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το πληθυσμό γενικώς της Σαντορίνης.
    Τα συγχαρητήρια στις < καλές κυρίες που καθαρίζουν τις παραλίες μας > πρέπει να γίνουν δραστηριοποίηση για το καλό του νησιού! Ειδικά φέτος μετά από το περιστατικό με το <> και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να επηρεάσουν το νησί μας ελπίζουμε να δραστηριοποιηθούν πολλοί κάτοικοι.
    Να μην ξεχάσουμε ότι τις < γαλάζιες σημαίες > που αποδείχνουν στους τουρίστες ότι οι παραλίες μας είναι καθαρές τις παίρνουμε από αυτήν την δραστηριότητα.

  • Ο Σύλλογός μας προτείνει να καλέσετε την κα. Χριστίνα Καλούδη, στέλεχος της HELMEPA ( 697 43 21 784 ) και τον Σωτήρη Κοπατσάρη (22860 33120), πρόεδρος του παιδικού συμβουλίου της HELMEPA, για αναλυτική ενημέρωση πάνω στο παιδικό πρόγραμμα. Ο Σωτήρης θα λάβει φέτος μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στη Νορβηγία.
    Η πρόεδρος, Άννη Ξαγοράρη
    Η υπεύθυνη του περιβαλλοντικού τμήματος, ‘Ανγια Συρίγου

  • 12 – 17 βαθμοί κελσίου οι θερμοκρασίες σήμερα στην Σαντορίνη, άνεμοι στα 4 μποφόρ, από ανατολικές διευθύνσεις. Την πιθανότητα καταιγίδων για σήμερα και αύριο επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι.

  • Σε κινητοποιήσεις ανήμερα της επετείου της βύθισης του Sea Diamond , στις 5 Απριλίου, μέρα Σάββατο, αναμένεται να προχωρήσει η Επιτροπή Πολιτών Θήρας, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε χθές Τρίτη 1 Απριλίου σε έκτακτη Συνέλευση της Επιτροπής. Κατά την διάρκεια της μέρας αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση – πρόσκληση στους πολίτες του νησιού να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

  • Εκδήλωση με θέμα «Πειραιώς Επιχειρείν» - προοπτικές του Αναπτυξιακού Νόμου διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου στο Μπελλώνειο στις 19.00 το κατάστημα Φηρών της τράπεζας Πειραιώς.
    Για την παρουσία σας μπορείτε να ενημερώνεστε στο 22860 21003 από τον κ. Γεώργιο Παπακοσμά.

  • Οξύ πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών και στις μετακινήσεις των πολιτών έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη αποδρομολόγηση του πλοίου «Αρσινόη» λόγο της ετήσιας επιθεώρησης η οποία παρατείνεται για άγνωστους λόγους. Το πλοίο εκτελούσε τα δρομολόγια της ενδοεπικοινωνίας για τα νησιά της Επαρχίας Θήρας και σύμφωνα με τον Έπαρχο Θήρας «έχει διακοπεί κάθε αναγκαία τροφοδοσία των νησιών ενώ η μετακίνηση των πολιτών γίνεται με μεγάλες δυσκολίες»