Παρασκευή, Μαΐου 24, 2013

συνέδριο με θέμα : “η τοιχογραφία και η αγγειογραφία της 2ης χιλιετίας π.Χ. σε διάλογο”

Συνέδριο με θέμα : “η τοιχογραφία και η αγγειογραφία της 2ης χιλιετίας π.Χ. σε διάλογο” θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 24 - 26 Μαίου 2013 στην Σαντορίνη.

Οι εναρκτήριες ομιλίες και οι χαιρετισμοί των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, την Παρασκευή 24 Μαίου με ώρα έναρξης στις 17.οο, ενώ το συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που έχουν τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των συνέδρεων είναι “Οι επιστήμονες συναντούν τους χρωστήρες. Από τις αποθήκες στα αρχαιολογικά εργαστήρια..”

Το συνέδριο διοργανώνεται απο την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία - Κέντρο Μελέτης Προιστορικής Θήρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους : Α. Βλαχόπουλο, Ν. Μαρινάτου, Χ. Μπουλιώτη, Χ. Ντούμα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων του συνεδρίου είναι οι : Β. Αραβαντινός, Ν. Αγγελίδης, Μ. Λουκά, Ν. Σεπετζόγλου, Ι. Φάπας.

Το συνέδριο απευθύνεται σε αρχαιολόγους και συντηρητές έργων τέχνης καθώς και σε όποιον εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, ενώ οι εναρκήριες ομιλίες του θα πραγματοποιηθούν στο Μπελλώνειο πολιτιστικό Κέντρο (24.5, 17.00)  είναι ανοιχτές για το κοινό και τον Τύπο.


Πρώτη Συνεδρία (ανοικτή για το κοινό της Σαντορίνης, χώρος διεξαγωγής Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο)

Πρόγραμμα ομιλιών :

18.00-18.20 Χρίστος Ντούμας, “Η ανθρώπινη μορφή στο έλεος του χρωστήρα”
18.20-18.40 Χριστίνα Τελεβάντου, “Οι ρίζες της εικονιστικής τέχνης στις Κυ-
κλάδες: από τον Στρόφιλα στο Ακρωτήρι”
18.40-19.00 Robert Ritner, “Egyptian Examples of the ‘Koine’ Art Style of
the 2nd millennium BC”
19.00-19.20 Ναννώ Μαρινάτου, “Spirals and Rosettes: Egyptian, Minoan,
Theran”
19.20-19.40 Joost Crouwel, “Mycenaean Pictorial Pottery in Dialogue with
Contemporary Wall-painting”
19.40-20.00 Συζήτηση
20.00-22.00 Δεξίωση των ομιλητών από τον Δήμο Θήρας
  

το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου (25.5.2013) – θέματα

Το Σάββατο 25.5.2013 στις 11.00 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού στα Φηρά της Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο "δια Βίου Εκπαίδευση – Κατάρτιση – Καινοτομικές Πρωτοβουλίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Εισηγήτρια : κα. Παπατσή Λίνα
ΘΕΜΑ 2ο Επικύρωση πρακτικών της 7ης/27-4- συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εισηγήτρια : κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία
ΘΕΜΑ 3ο Αντικειμενικές Αξίες  Εισηγητής : κ. Πουσσαίος Γεώργιος
ΘΕΜΑ 4ο Λήψη μέτρων για την προστασία της "Δημόσιας Υγείας από την λειτουργία των ΧΑTΑ, ΧΥΤΑ και ΒΙΟΚΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.Εισηγητής : κ. Πουσσαίος Γεώργιος
ΘΕΜΑ 5ο Παράταση άδειας εκμετάλλευσης για τρία (3) χρόνια λατομείου αδρανών υλικών έκτασης 11.315,70 τ.μ. στη θέση «Καμίνια», της "Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου - "Δήμου Θήρας, νήσου Θήρας, Π.Ε. Θήρας Νομού Κυκλάδων, του εκμεταλλευτή κ. Βάλβη Νικολάου του Σπυρίδωνος.
Εισηγητής : κ. Πουσσαίος Γεώργιος
ΘΕΜΑ 6ο Αντικατάσταση των εκπροσώπων της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των αναπληρωτών τους στις εταιρείες, οργανισμούς και επιτροπές (πλην του άρθρου 164,175 του ν. 3852/10). Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος Φώτιος
ΘΕΜΑ 7ο Άδεια κατασκευής γηπέδου μπάσκετ στο "Δήμο Ιητών. Εισηγητής : κ. Πουσσαίος 
ΘΕΜΑ 8ο Παραχώρηση χρήσης, τμήματος 500 τ.μ. ακινήτου της κτηματολογικής μερίδας 1725Α γαιών Καλυθιών, στο "Δήμο Ρόδου προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων. Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος Φώτιος
ΘΕΜΑ 9ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΝΑΙ και Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού "Δωδεκανήσου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο " Ψηφιοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων - αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχεία Ν. Δωδεκανήσου" με προϋπολογισμό 100.000 €. Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος Φώτιος
ΘΕΜΑ 10ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΠΝΑΙ ,
Περιφερειακής Ένωσης "Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ"ΝΑ) και Αναπτυξιακής Εταιρίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε." για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Επιστημονική και Τεχνική Υποστήριξη της Περιφέρεις Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας" με προϋπολογισμό 189.482,76 € πλέον του ΦΠΑ.  Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος Φώτιος
ΘΕΜΑ 11ο Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ "Δήμου Αστυπάλαιας, Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Παραχώρηση χρήσης χώρων του Κάστρου Αστυπάλαιας, για τη στέγαση Πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Αστυπάλαιας". Εισηγητής : κ. Χατζηδιάκος 

ψήφισμα Δ.Σ. Θήρας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond – «Persona non Grata» -!- κινδυνευει να χαρακτηριστεί απο την Σαντορίνη ...

Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και στον υπεύθυνο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κώστα Μουσουρούλη απέστειλε ο Δήμαρχος Θήρας το Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond΄΄.

Το Δημοτικό Συμβούλιο:
-  Απαιτεί από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ σχετικά με το υπ΄ αυτού υποστηριζόμενο ως ανέφικτο πρόβλημα της ανέλκυσης του ναυαγίου.
-  Ζητά από τον Υπουργό να  μην παρεμβαίνει σε όσα θέματα είναι εκκρεμή στα δικαστήρια και αντίθετα να ενεργήσει ό,τι επιβάλει το δημόσιο συμφέρον για την ανέλκυση και απομάκρυνση του μολύνοντος ναυαγίου.

-  Να ασκήσει όλα τα δικαίωματα που προβλέπονται από τους Νόμους για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου για την συγκεκριμένη περίπτωση.
-  Σε διαφορετική περίπτωση και ενόψει του γεγονότος ότι η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και οι δηλώσεις του Υπουργού ως αυτές εγένοντο συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, ο μ ό φ ω ν α  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας αποφασίζει αν δεν ανακαλέσει ο Υπουργός, να κηρύξει τούτον προσωπικά για τη νήσο Θήρα Persona non Grata.
-  Να γνωστοποιηθεί το ψήφισμα και στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.          



Σπύρος Δανέλλης: «Στη θάλασσα θα βρούμε πολλές από τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά»

Ομιλία με θέμα τις δυνατότητες των θαλάσσιων και παράκτιων κλάδων για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έδωσε στο συνέδριο European Maritime Week του Πανεπιστημίου Πειραιά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της ευρωβουλής για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη", Σπύρος Δανέλλης. 

Ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις κεντρικές πτυχές της έκθεσής του για τους θαλάσσιους και παράκτιους κλάδους, κάνοντας ειδική μνεία στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως "οι θαλάσσιοι κλάδοι αναμένεται να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. 
Ήδη σήμερα, σε κλάδους όπως είναι η ναυτιλία και η θαλάσσια ενέργεια η γαλάζια οικονομία του ευρωπαϊκού Βορά στερείται εργαζομένων με κατάλληλα προσόντα, επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία. 

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτούς τους κλάδους είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. 
Για αυτόν τον λόγο είναι επιζήμιο για την Ελλάδα να χάνει τους καλύτερους νέους επιστήμονες, τους ερευνητές της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας ή τους ναυπηγούς μηχανολόγους,  οι οποίοι αντί να προσθέτουν αξία στην Ελλάδα καταλήγουν στο Ρότερνταμ και στο Αμβούργο."

Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές, ο Σπύρος Δανέλλης είπε πως "αναβάθμιση χρειάζονται ήδη οι λιμενικές υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλά μέρη της Μεσογείου. 
Στην Ελλάδα, η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου της κρουαζιέρας καθιστά αναγκαία την επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις και για αυτό απαιτείται η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων... και όλες αυτές οι αναβαθμίσεις θα έχουν κόστος. 
Η συμβολή λοιπόν του κοινοτικού προϋπολογισμού σε αναπτυξιακές επενδύσεις - ειδικά στα κοστοβόρα έργα στις μεταφορές και την ενέργεια - είναι εκ των ων ουκ άνευ."

Για το θαλάσσιο περιβάλλον, ο έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε πως "Οι ελληνικές θάλασσες περικλείουν τα νησιά μας και δίνουν ζωή στα παράκτια οικοσυστήματα που παρέχουν πολυάριθμα οφέλη στους κατοίκους των ακτών. Αλλά η επί χρόνια συσσώρευση των επιπτώσεων της υπερβολικής αστικοποίησης και τουριστικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε απώλεια και υποβάθμιση φυσικών τοπίων και βιότοπων και σε αρκετές περιοχές εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών. 
Η ταυτόχρονη δράση για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση νέων και αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων σε ένα πραγματικά αειφόρο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλάζιας ανάπτυξης." 


η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας στηρίζει την δράση «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας»

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας ανακοινώνει στα μέλη της ότι στηρίζει και θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στην δράση «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» που υλοποιεί ο Δήμος Θήρας, με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, της αγροτικής παραγωγή και των οινοποιείων του  νησιού μας.

Για τον λόγο αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας ανακοινώνει στα μέλη της, ότι μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου συμμετέχουν στις συναντήσεις της Επιτροπής Γαστρονομίας που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στο Γραφείο του Δημάρχου Θήρας.

Η δράση «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» που υλοποιεί ο Δήμος Θήρας,  θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική μιας και σκοπό έχει να βελτιώσει, να αναδείξει και να προωθήσει το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, λόγοι για τους οποίους οφείλουμε να την στηρίξουμε και και να υποστηρίξουμε την συνέχισή της στο μέλλον.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά και εχει στηρίξει αρκετές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενα στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες της δράσης, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη – φιλοξενία σε δημοσιογράφους και μέλη ομάδων και αποστολών που επισκέπτονται την Σαντορίνη στο πλαίσιο της δράσης «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» που υλοποιεί ο Δήμος Θήρας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας παροτρύνει τα μέλη της να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξουν την πολύ σημαντική αυτή δράση.


Για την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Μανώλης Καραμολέγκος, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Πατηνιώτης.

η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας χορηγός του 3ου Διεθνούς Συμποσίου «Άμπελος 2013» (30-31.5.2013)

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, 

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας ανακοινώνει ότι υποστηρίζει και είναι ενας από τους χορηγούς στην διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Συμποσίου «Άμπελος 2013» που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30 - 31 Μαΐου στην Σαντορίνη και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Νομικού, στα Φηρά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα του : 

  
Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2013 θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, όπου είχαν γίνει με επιτυχία και τα προηγούμενα διεθνή συμπόσια το 2003 και 2006.

Από τότε οι εξελίξεις στον παραγωγικό αμπελώνα, την οινοποιητική τεχνική και τεχνολογία και τη διεθνή αγορά οίνου έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αμπελο-οινικό τομέα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος 2013 περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες που αναφέρονται στην Αμπελουργία, την Οινολογία, το Θεσμικό πλαίσιο και τον Πολιτισμό. 


Για την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, το Δ.Σ. 
Ο πρόεδρος Μανώλης Καραμολέγκος, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Πατηνιώτης. 

δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή - Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων νήσου Θηρασίας (Ν200a)»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και την ωρίμανσης της μελέτης «Κατασκευή - Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων νήσου Θηρασίας (Ν200a)» το έργο θα δημοπρατηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. την 9/7/2013.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.



ευαισθητοποίηση του Πολίτη σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος από το Λιμεναρχείο Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Θήρας,
      
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου ότι,

α) Η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα Προστασίας του θαλάσσιου Περιβάλλοντος καθώς και των ακτών μας αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για την χώρα μας και είναι άμεσα συνυφασμένο με την οικονομική και πολιτιστική της ανάπτυξης .Τα νησιά μας όπως γνωρίζεται αποτελούν έναν από τους ομορφότερους παγκόσμιους προορισμούς οφείλουμε λοιπόν να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσες και ακτές τους. Η ενεργοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος  είναι στόχος ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων μας.

β) Οι θάλασσες και οι ακτές μας κινδυνεύουν από τα απορρίμματα, τα απόβλητα από παράκτιες δραστηριότητες και λιμενικές εγκαταστάσεις ,καθώς και από την λειτουργική και ατυχηματική  ρύπανση από πλοία. Μετά τα ανωτέρω εφιστάται η χρησιμοποιήσει πάντα των δοχείων περισυλλογής απορριμάτων όταν βρισκόμαστε σε ακτή ή σε πλοίο. Μη διστάζετε να ενημερώνετε άμεσα την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή για κάθε περιστατικό ρύπανσης που διαπιστώνετε και παρέχεται κάθε πληροφορία που θα σας ζητηθεί (ακριβή τοποθεσία, την πηγή προέλευσης της ρύπανσης κ.λ.π). 

γ) Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος καθώς και το Λιμεναρχείο Θήρας λειτουργούν σε 24ωρη βάση Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης : 108, Λιμεναρχείο Θήρας :2286022239
Διεύθυνση Προστασίας περιβάλλοντος τηλέφωνο : 210 4191565. 

αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες περιοχών της Σαντορίνης

Από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, που έχει έδρα στην οδό: Κλώνου και Κ. Στεφάνου 8, Τ.Κ. 84100 Ερμούπολη, Σύρος, ανακοινώνεται ότι με το  οικ. 24938/1670/20.05.2013 έγγραφό μας, αναρτήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 ο Δασικός Χάρτης των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων Ακρωτηρίου, Εμπορειού, Επισκοπής, Μεγαλοχωρίου και Πύργου του Δήμου Θήρας, Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14 του ν. 3889/2010 (Φ.Ε.Κ. 182Α΄), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 55 του Ν. 4030/11  (Φ.Ε.Κ. 249Α΄).

Με την παραπάνω ανάρτηση, η οποία έχει γίνει στους χώρους ανακοινώσεων του Δήμου Θήρας, και της Υπηρεσίας μας, απευθύνεται ταυτόχρονα πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κάθε ενδιαφερομένου κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση της ανωτέρω ανακοίνωσης στον Τύπο. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες.

Το έντυπο υποβολής αντιρρήσεων είναι διαθέσιμο στα γραφεία της Υπηρεσίας μας και στο Δήμο Θήρας. Επίσης, είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στις ιστοσελίδες του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και της Κτηματολόγιο Α.Ε. Για τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων ισχύουν τα αναφερόμενα στις διατάξεις του άρθρου 16 Ν. 3889/2010 καθώς και στο 115488/405/1-7-11 έγγραφο της Γεν. Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος με τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και σε έντυπη μορφή.
Η υπηρεσία και ο χώρος συγκέντρωσης των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν ή θα αποσταλούν, για την περαιτέρω επεξεργασία τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3889/2010 είναι η Δ/νση Δασών Κυκλάδων.
                                                                                                                                                                                                                 
Η Διευθύντρια Δασών α.α. Μαρία Φωσκόλου, Δασολόγος

εκπαιδευτικό σεμινάριο για επαγγελματίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Ο Δήμος Θήρας σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:

«Εισαγωγή στον Κόσμο του Κρασιού»

Εισηγητής θα είναι ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος Α.Π.Θ., Διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II, από τη «Γαία Οινοποιητική».

Στο σεμινάριο, που είναι ειδικά δομημένο για τους εργαζόμενους στην εστίαση, θα αναπτυχθούν θέματα Παραγωγής/Νομοθεσίας  και Γευσιγνωσίας.
Θα ακολουθήσει  Πρακτικό μέρος - Εργαστήρι  με ταιριαστούς και μη ταιριαστούς συνδυασμούς κρασιών (χωρίς ετικέτες) και εδεσμάτων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 και ώρα 16:00, στο Οινοποιείο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι, θα έχει διάρκεια περίπου 3 ώρες και  θα δοθεί χρόνος για διατύπωση ερωτημάτων και παροχή διευκρινίσεων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και με τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου είναι χρήσιμη η προεγγραφή, ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
           
Για προεγγραφές και πληροφορίες:
Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Tηλ. 22863 60183, 60600


δημοτικό Λιμενικό Ταμείο – διαγωνισμός για τις παραλίες

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πραγματοποίησε φανερή πλειοδοτική και προφορική δημοπρασία για την παραχώρηση αιγιαλού σε Μονόλιθο και Βλυχάδα.
Συγκεκριμένα η δημοπρασία αφορά:

Μονόλιθος – Το τμήμα του αιγιαλού του Μονολίθου που βρίσκεται ανάμεσα στον βόρειο μόλο και στο κεντρικό μόλο της λιμενικής ζώνης , χωρισμένο σε τρεις θέσεις των 500 τ.μ. έκαστη. Στo τμήμα που βρίσκεται βόρεια του βόρειου προσήνεμου λιμενοβραχίονα έκτασης 500 τ.μ.
Βλυχάδα – Ο αιγιαλός που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λιμενικής ζώνης έκτασης 500 τ.μ.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας στα Φηρά την 24 Μαΐου 2013
Οι τιμές είχαν οριστεί ως εξής :

1. Για τον αιγιαλό του Μονόλιθου:
Α) για τη θέση 1 (βόρεια θέση) το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000,00 €) για όλο το έτος.
Β) για τη θέση 2 (μεσαία θέση) το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) για όλο το έτος.
Γ) για τη θέση 3 (νότια θέση) το ποσό των χιλίων ευρώ (2.000,00 €) για όλο το έτος.
Δ) για τη θέση 4 (βόρεια του βόρειου λιμενοβραχίοντα) το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500,00 €) για όλο το έτος.
2. Για τον αιγιαλό της Βλυχάδας το ποσόν των πεντακοσίων ευρώ (500,00 €) για όλο το έτος.


ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων (1.6.2013)

Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων των Παλαιμάχων Σαντορίνης και των Παλαιμάχων Πανιωνίου διοργανώνεται για το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 στις 19.00 στο γήπεδο του Καμαρίου. Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για την στήριξη του Γηροκομείου Θήρας. 

ανακοίνωση πρόσληψης προσωπικού από τα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ
στο πλαίσιο του ‘Έργου με τίτλο: «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου» το οποίο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους για τις θέσεις:

 (α) ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στους Δήμους υλοποίησης του έργου
και
(β) ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Κ.Δ.Β.Μ. στους Δήμους υλοποίησης του έργου


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ  ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/5/2013 ΕΩΣ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

 ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ site ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) www.inedivim.gr

 Για πληροφορίες : ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΔΗΜΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΗΛ. 213 1311503 

το πρώτο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Το πρώτο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, στη Λέρο.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν οι 34 Δήμαρχοι της Περιφέρειάς μας και 91 Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τα Δημοτικά Συμβούλια ως εκπρόσωποι του Δήμου στη Γ.Σ. της Π.Ε.Δ.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι νέοι «Καλλικρατικοί» νησιωτικοί δήμοι, είναι πολλά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Στην ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου, περιλαμβάνονται θέματα όπως είναι:
•           Τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.
•           Η καταστατική θέση των αιρετών.
•           Το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης «Σ.Ε.Σ.»).
•           Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Εκτός όμως των προαναφερομένων θεμάτων θα συζητηθούν και θέματα καίριας σημασίας που απασχολούν σήμερα τις τοπικές νησιωτικές μας κοινωνίες, όπως είναι αυτά της υγείας, της παιδείας και της συγκοινωνίας.

Στο Συνέδριό μας θα κληθούν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν ουσιαστικά στις εργασίες του, αρμόδιοι εκπρόσωποι της πολιτείας, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί μας, κλπ, έτσι ώστε εκτός από την περιγραφή των προβλημάτων μας να αποφασιστούν κοινές και συγκεκριμένες δράσεις, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μας, θα τιμηθούν προσωπικότητες από το χώρο των αιρετών της αυτοδιοίκησης, του στελεχιακού δυναμικού των Ο.Τ.Α., του επιστημονικού και κοινωνικού χώρου.

                                    

απο τις καθαρότερες της Ευρώπης οι ελληνικές θάλασσες και ακτές

Στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν «εξαιρετική» ποιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) το 2012.

Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της ΕΕ, συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν.

Μπορούν μάλιστα να κατεβάσουν τα στοιχεία για την Ελλάδα σε αρχείο .kml για το Google Earth.

Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.

Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναρτώνται επίσης στο διαδικτυακό Μητρώο Ταυτότητας Υδάτων Κολύμβησης, το οποίο όμως μέχρι την Τρίτη δεν είχε ενημερωθεί με την έκθεση για το 2012.

*Η κατάταξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με το σήμα της Γαλάζιας Σημαίας, μια πιστοποίηση που δίνει το διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 60 χώρες-μέλη του.                                                  

μεγάλες αυξήσεις στην άφιξη τουριστών από την Κίνα προαναγγέλλει η Όλγα Κεφαλογιάννη

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανκινεζικής Ένωσης Δημοσιογράφων και την Επιτετραμένη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας κυρία Zhao Liyng είχε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού.

Η υπουργός επισήμανε στους συνομιλητές της ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταστεί η Ελλάδα, πρώτος τουριστικός προορισμός για τους κινέζους, στην Ευρώπη.

την εφαρμογή προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για 100.000 δικαιούχους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας

Την εφαρμογή προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για 100.000 δικαιούχους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΞΕΕ, η υλοποίηση του προγράμματος, δαπάνης 10 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τον Νέο ΟΑΕΔ και η αρχή του θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2013, με στόχο τη μερική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΟΓΑ για 120.000 δικαιούχους, ύψους 27 εκατ. ευρώ, που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, χαιρέτησε την απόφαση του Γ.Βρούτση, σημειώνοντας ότι η επανέναρξη του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, έστω και σε τόσο μικρή έκταση, υποδηλώνει τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη τόνισε ότι ο Κοινωνικός Τουρισμός ως θεσμός, ειδικά σήμερα, προσιδιάζει με σανίδα σωτηρίας για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Παράλληλα, προσέθεσε, η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου αποτελεί «ανάσα» για τους προορισμούς της χώρας που παραδοσιακά απορροφούσαν εσωτερικό τουρισμό και οι οποίοι πλήττονται σήμερα ιδιαίτερα από την ύφεση.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι από το 2014 το ποσό διάθεσης και ως εκ τούτου και ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ, θα αυξηθούν. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι μελλοντικά ο αριθμός των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας νέων στον τουρισμό θα είναι πολλαπλάσιος των 10.000 που είναι σήμερα.

Κάνοντας λόγο για το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσιάζει, σε απόλυτους αριθμούς και εγκυρότητα, τα στοιχεία της απασχόλησης πανελλαδικά.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι μετά την απομείωση της εισφοράς του μη μισθολογικού κόστους κατά 1,1%, εξετάζεται η εκ νέου ποσοστιαία μείωσή του κατά 1%, ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου, και ως ισοδύναμο μέτρο το υπουργείο προβλέπει την είσπραξη του ποσού από την προσπάθεια πάταξης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. 

τριήμερο αστυνομικών εξορμήσεων στην Περιφέρεια (17–19.5) – ο απολογισμός

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου, 

Οι εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων και είχαν σημαντικά αποτελέσματα

Εκτεταμένες αστυνομικές εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 17 έως 19 Μαΐου 2013 (Παρασκευή έως και Κυριακή), σε όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης).

Οι εξορμήσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και είχαν τη μορφή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων, με στόχο την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών συμπεριφορών καθώς και την αντιμετώπιση προβλημάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος
Συμμετείχε προσωπικό από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών, Υπηρεσιών Αλλοδαπών κ.λπ. ενώ κατά περίπτωση, συνέδραμαν και συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.
Πιο αναλυτικά  στις εξορμήσεις αυτές:
•           Διατέθηκαν (3.249) αστυνομικοί και (1.167) οχήματα συνολικά για αστυνομικές δράσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια.
•           Ελέγχθηκαν (17.805) άτομα, καθώς και (14.084) οχήματα συνολικά σε όλη την Επικράτεια.
•           Προσήχθησαν (1.921) άτομα (1.089 ημεδαποί και 832 αλλοδαποί).

•           Διαπιστώθηκαν συνολικά (5.873) παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, ενώ βεβαιώθηκαν αντίστοιχα και διοικητικές παραβάσεις, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Διοικητικές – Δημοτικές Αρχές.
•           Συνελήφθησαν (410) άτομα για διάφορα αδικήματα. Ειδικότερα, συνελήφθησαν (2) άτομα για ληστείες, (10) για κλοπές και διαρρήξεις, (140) για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, (64) διωκόμενοι με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα ή κακουργήματα, (1) για παραβάσεις που αφορούν στο λαθρεμπόριο, (165) για διάφορα ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, κ.λπ.
•           Συνελήφθησαν (24) άτομα για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά και κατασχέθηκαν περίπου ένα (1) κιλό κάνναβης και μικροποσότητες ηρωίνης  και άλλων ναρκωτικών ουσιών,
•           Κατασχέθηκαν επίσης (39) ναρκωτικά χάπια, το ποσό των (766) ευρώ, (21) όπλα διαφόρων τύπων,(1.456) φυσίγγια, (7) καπνογόνα, (2) παιγνιομηχανήματα, (2) κινητά τηλέφωνα, (2) οχήματα  και πάνω από (400) είδη παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές  εξορμήσεις – επιχειρήσεις έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση.

Παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, που έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον ασφάλειας, όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού και παραγραμματισμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

σύσκεψη στην ΠΝΑ για τα έργα της Εγνατία Οδός Α.Ε.

Ενημερωτική σύσκεψη για τα έργα με φορέα διαχείρισης την Εγνατία Οδό Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής καθώς και υπεύθυνοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε.
Διαπιστώθηκαν προβλήματα κυρίως αδειοδοτήσεων που λειτουργούν ανασταλτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να υπάρξει πληρότητα στους φακέλους ένταξης και ωρίμανση των έργων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο και οδεύουν προς την επόμενη.
Στα έργα περιβάλλοντος υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε ότι αφορά στις απαλλοτριώσεις.

Κινδυνεύουν πολλά έργα τόσο λόγω καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις από φορείς του δημοσίου όπως αρχαιολογικές υπηρεσίες, κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, ΠΕΧΩ κ.λ.π. όσο και από δικαστικές εμπλοκές στον καθορισμό της τιμής μονάδος.
Ο Περιφερειάρχης έχει ξεκινήσει επαφές με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να προσδιορίζονται όσο το δυνατόν συντομότερα οι υποθέσεις προσδιορισμού τιμών μονάδων για τις απαλλοτριώσεις έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

«οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου» – προτάσεις για υπο συζήτηση θέματα μεταξύ των οποίων και το Sea Diamond και συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο (25.5) στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδιασμού «οικολογικός άνεμος Ν. Αιγαίου» με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Χρυσόγελο,

ΘΕΜΑ:  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ-
Πρόταση για θέματα που πρέπει να συζητηθούν

Θέματα προς συζήτηση

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να θέσουμε δυο σοβαρά θέματα προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Σαντορίνη στις 25/5/2013.
1. Το ένα θέμα αφορά στην συνέχιση των μετρήσεων  σε δείγματα θαλάσσιου νερού και θαλάσσια είδη σχετικά με τις επιπτώσεις από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, με βάση και την παλιότερη συζήτηση και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που όμως δεν υλοποιήθηκε από τότε.

Επίσης, το θέμα του συντονισμού της ανέλκυσης του ναυαγίου το οποίο αποτελεί εγκαταλλειμμένο απόβλητο, σύμφωνα και με παλιότερη δήλωση του τότε Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ Στ. Δήμα.

2. Το δεύτερο θέμα αφορά στην ραγδαία διάβρωση της ακτής Πλατύς Γυαλός Σίφνου ως αποτέλεσμα έργου που υλοποιήθηκε από την τότε Νομαρχία. Η διάβρωση προχωράει με πολύ γρήγορο ρυθμό και πλέον έχει προκαλέσει ζημιά όχι μόνο στην ακτή αλλά και σε κτίσματα και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με δεδομένη την μορφή της ακτής και τις τάσεις διάβρωσης.

Αναλυτικότερα, και σχετικά με το πρώτο θέμα :

Παρακολούθηση νερών και ανέλκυση ναυαγίου SEA DIAMOND
ΟΑ_Α.Ερ. 1/Ναυάγιο SEA DIAMOND (συνεδρίαση 03/03/2011)

Eρώτηση προς τον Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη, και τους αντιπεριφερειάρχες κ Γ. Πουσσαίο και Γ. Μακρυωνίτη, σε συνέχεια της επιστολής μας την 20/2/2011
(με βάση το άρθρο 16 του σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου)

Θέμα: Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη θέση της Περιφέρειας σε σχέση με το ναυάγιο SEA DIAMOND

Σε πρόσφατη έκθεσή  του (Φεβρουάριος 2011), ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει «αδράνεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και των συναρμόδιων υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (νυν Υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας) και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημ. Έργων (νυν Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιμ. Αλλαγής), όσον αφορά την πρόβλεψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ναυαγίου. Συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα ολοκληρωμένη εκτίμηση του ενδεχόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου από την μακρόχρονη παραμονή του ναυαγίου στο βυθό της Καλντέρας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να υπολογισθούν οι εν δυνάμει επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στην τουριστική ανάπτυξη και στην οικονομική γενικότερα δραστηριότητα του νησιού. Επίσης δεν έχει καταρτισθεί σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής διαρροής ρυπογόνων ουσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΔ 11/2002».

Κατά συνέπεια «Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε στους συναρμόδιους φορείς να εκπονήσουν περιβαλλοντική μελέτη για την εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων του ναυαγίου. Επίσης πρότεινε, ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης, να χαρακτηριστεί τμήμα ή το σύνολο του ναυαγίου ως απόβλητο, και να γίνει μελέτη που να ορίζει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική ρύπανση.

Ο Συνήγορος ζήτησε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε σε περιπτώσεις ναυαγίων να συντάσσονται υποχρεωτικά ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που θα αναλύουν τους ενδεχόμενους περιβαλλοντικούς «κινδύνους».       Τέλος, πρότεινε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυάγια από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων ή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση».

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι «Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προτάσεις του πορίσματος (Δεκέμβριος 2010) του Συνηγόρου του Πολίτη». 

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31/1/2011 στη Σύρο, είχαμε επισημάνει ότι είναι απαραίτητο πριν εκλεγούν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συμμετάσχουν στις επιτροπές ανέλκυσης ναυαγίων να έχει συζητηθεί η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας για το θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond.   

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πριν από μερικές μέρες (18/2/2011), παρουσιάστηκαν στην Σαντορίνη τα συμπεράσματα της μελέτης «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του «Sea Diamond» – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές» που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου.

Με την από 20/2/2011 επιστολή μας ζητούσαμε να προσκληθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο (3/3/2011) ο καθηγητής κ Ε. Γιδαράκος για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της μελέτης, κάτι που δεν έχει γίνει, όμως, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που μοιράστηκε στους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Με δεδομένο ότι η μελέτη διαπιστώνει «παρουσία βαρέων μετάλλων και ρύπων στην θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας και σε θαλασσινά», καθώς και «δημιουργία ενός τοξικού μείγματος από την διάλυση συσκευών με επικίνδυνα/τοξικά υλικά» και χαρακτηρίζει ως «αναγκαιότητα την ανέλκυση ή την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond»,

ερωτώνται ο Περιφερειάρχης κ Γ. Μαχαιρίδης και οι δυο αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες κ Γ. Πουσσαίος και Γ. Μακρυωνίτης:

1. Έχει παραλάβει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου την μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου; (παρακαλούμε να τεθεί στη διάθεσή μας αντίγραφο της μελέτης)
2. Προτίθεται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία με βάση τις δυο βασικές διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη:
(α) ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης, να χαρακτηριστεί τμήμα ή το σύνολο του ναυαγίου ως απόβλητο, και να γίνει μελέτη που να ορίζει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική ρύπανση)
(β) μεταφορά των αρμοδιοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυάγια από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία στις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων ή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση;
3. Σχεδιάζει η περιφέρεια να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την ανέλκυση ή την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond πριν δημιουργηθούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις, όπως υποδεικνύει η μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης; 

http://ecoanemos.wordpress.com , email: ecoanemos@gmail.com

Πέμπτη, Μαΐου 23, 2013

μια πολύ όμορφη και χρήσιμη σελίδα για τα μονοπάτια της Σαντορίνης από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Ε.Π.Α.Λ. Θήρας

Μια πολύ όμορφη και χρήσιμη σελίδα για τα μονοπάτια της Σαντορίνης δημιούργησαν ως αποτέλεσμα των περιπατητικών εξορμήσεών τους τον χειμώνα του 2011 τα μέλη της «περιβαλλοντικής - πεζοπορικής ομάδας του Ε.Π.Α.Λ. Θήρας» στο πλαίσιο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους, με θέμα την φύση και το περιβάλλον.

Την όμορφη και χρήσιμη σελίδα μπορείτε να την δείτε εδώ :

Το κείμενο στην αρχική σελίδα που την συνοδευει αναφέρει τα εξής:

Η πεζοπορική ομάδα του Ε.Π.Α.Λ. Θήρας , γνωστοί και ως  «ατρόμητοι εξερευνητές των μονοπατιών της Σαντορίνης»  συναντιούνται κάθε Σάββατο στις 12:00 μ.μ., σε διάφορα σημεία της Σαντορίνης από όπου ξεκινούν πανέμορφα μονοπάτια του νησιού. Το νησί μας παρόλο το μικρό του μέγεθος , έχει πολλές και διαφορετικές διαδρομές που συνήθως καταλήγουν σε παραλίες ή σε κάποια από τα πολλά γραφικά εκκλησάκια που βρίσκονται διασκορπισμένα στο τοπίο της Σαντορίνης.

Κάθε Σάββατο λοιπόν ακόμη και με πολλά μποφόρ οι ατρόμητοι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου ,που μόνο όποιος  αποφασίσει να αφήσει το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι για λίγο και  να περπατήσει , μπορεί να ανακαλύψει.

Είμαστε μια πολύ δεμένη ομάδα με πάρα πολλούς μαθητές να είναι πρόθυμοι να διασχίσουν  φιδογυριστά μονοπάτια και να εξερευνήσουν την άγνωστη Σαντορίνη. Τους λέμε λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο και ένα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ που κάνουν την ομάδα αυτή τόσο ζωντανή ,διασκεδαστική και να μην ξεχνιόμαστε , ατρόμητη!

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους καθηγητές του  ΕΠΑΛ Θήρας καθώς και των άλλων σχολείων, αλλά  και τους φίλους  ,που μας συνοδεύουν  στις εξορμήσεις μας   και μας προσφέρουν  απίστευτη χαρά και φυσικά βοήθεια. Τέλος θαυμάζουμε απεριόριστα τους λιλιπούτειους εξερευνητές και το σκύλο τους , τον Κεραυνό που είναι και η μασκότ της ομάδας.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφερθούμε στη συγκινητική προθυμία των κατοίκων της Σαντορίνης ,να μας εμπιστεύονται  τα κλειδιά από τις εκκλησίες ,και  έτσι να μας δίνουν τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το εσωτερικό τους.

Ελπίζουμε οι περιηγήσεις αυτές να αποτελέσουν ένα μικρό έναυσμα , για μεταγενέστερες εξερευνήσεις σε θαυμαστά μέρη που δεν είναι πάντα γνωστά ή εύκολα προσβάσιμα .

Υπεύθυνοι Καθηγητές Περιβαλλοντικού Προγράμματος Ελευθερίου Κωνσταντία ,Μάντου Κατερίνα  και Δημήτρης Παπαναγιώτου. Σας παρουσιάζω τους    ατρόμητους εξερευνητές των μονοπατιών της Σαντορίνης!

Στην σελίδα αναφέρονται στοιχεία και πληροφορίες για τις εξής πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές :

Περίσσα-Αρχαία Θήρα
Ακρωτήρι-Κόκκινη παραλία-παραλία Καμπιά
Βόθωνας-Παναγιά Τρύπα
Περίσσα –Εκκλησία Κατευχιανής
Πύργος –Εκκλησάκι της Γεννήσεως
Μεγαλοχώρι – Χριστός Τα Αθέρμι
Καμάρι –Εκκλησάκι Ζωοδόχου Πηγής
Πύργος-Εμπορείο
Ημεροβίγλι –Σκάρος
Μεγαλοχώρι –Λουτρά Πλάκας

καλοκαιρινές πτήσεις για Μύκονο και Σαντορίνη από την Astra Airlines

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, οτι από τις 21 Ιουνίου 2013 η Astra Airlines ξεκινάει τακτικές προγραμματισμένες πτήσεις για Μύκονο και Σαντορίνη απευθείας από Θεσσαλονίκη.

Οι πτήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή!, με τελική τιμή μαζί με τους φόρους στα 100 ευρώ.

Θα χαρούμε να σας δούμε στις πτήσεις μας!



Astra Airlines
Thermi Thessaloniki, Greece
+30 2310 489 390
+30 2310 489 391
+30 2310 489 392 (sales dept.)



ανακοίνωση από το Κλειστό Γυμναστήριο για το ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Volley 2013

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24  ΜΑΪΟΥ 2013.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2286 0 24828 FAX: 2286 0 24317

αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γραφείο Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας

Το Σάββατο 25 Μαΐου στις 6:30 μ.μ στο γήπεδο Καμαρίου Θήρας το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων διοργανώνει διενοριακές αθλητικές εκδηλώσεις με νέους και παιδιά από όλες τις κατηχητικές συντροφιές της Σαντορίνης σε διάφορα αγωνίσματα και αθλήματα.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ στην αυλή της Χριστιανικής Εστίας στα Φηρά Θήρας θα πραγματοποιηθεί η ΕΟΡΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ 2013 με καλλιτεχνικές παρουσιάσεις από τα παιδιά και τους νέους από όλη την Σαντορίνη με αφορμή την ανανέωση των συναντήσεων κατηχήσεως για την επόμενη χρονιά !!!

Από το γραφείο νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων.       



διακρίσεων συνέχεια για το Ασύρτικo εσοδείας 2012 της SantoWines

Διακρίσεων συνέχεια για το Ασύρτικo εσοδείας 2012 της SantoWines, το οποίο κατέκτησε το Ασημένιο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό International Wine Challenge 2013 του Λονδίνου, και μάλιστα με την υψηλότερη διάκριση για τον Θηραϊκό αμπελώνα και μια από τις καλύτερες θέσεις όλων των ελληνικών συμμετοχών! 

Επίσης, διακρίθηκε με το Χάλκινο μετάλλιο στον διαγωνισμό International Wine and Spirit Competition 2013.

Εντυπωσιακά και τα σχόλια και η βαθμολόγια του καταξιωμένου οινοδημοσιογράφου και σύμβουλου, Quentin Sadler, από τη Μεγάλη Βρετανία που δοκίμασε επιλεγμένες ετικέτες μας:
92 βαθμούς για το Ασύρτικο 2012 -"εξαιρετικό κρασί με εντυπωσιακή καθαρότητα και μια τέτοια ποιότητα οξύτητας και μεταλικότητας που του προσδίδει μια απαράμιλλη φινέτσα και μια θαυμάσια επίγευση".

93 βαθμούς στο Vinsanto, “ενα εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί που στέκεται υπέροχα και μόνο του" και διακρίνεται για "το εντυπωσιακό βάθος και την πολυπλοκότητα της γεύσης του".
"Από όλες τις γευστικές δοκιμές, υπάρχει ένας ελληνικός αμπελώνας που πάντα ενθουσιάζει τους οινόφιλους. Και αυτός δεν είναι άλλος από το νησί της Σαντορίνης και τα λευκά κρασιά του" , αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tο άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδω : 


SantoWines Santorini Assyrtiko 2012 rocks! One more international distinction for our fresh 2012 wine: Silver medal at the International Wine Challenge 2013 in London! Honored with the highest distinction among all the Santorini wines and one of the top of all wines of Greece! In addition to our collection, a bronze medal at the International Wine And Spirit Competition 2013.
We are so excited for its great reviews! The esteemed wine writer and consultant from Great Britain Quentin Sadler, tasted our wines and awarded them with fantastic notes and scores:
92 for Assyrtiko 2012 “.. it was the acidity and mineral quality that gave this its finesse and elegance and the finish was wonderously long. A great wine..”
93 for Vinsanto 2004 “The flavours were astonishing with great depth, concentration and complexity”
"One region consistently proved to be the crowd pleaser. This was the white wines from the beautiful volcanic island of Santorini", he describes.
Read the article
http://quentinsadler.wordpress.com/2013/04/10/santorini-a-great-wine-region/


την Μύκονο επέλεξε (μεταξύ άλλων προρισμών) για τις φετινές του διακοπές ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Russell Crowe

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή»,



Russell Crowe praises Greek islands on Twitter after visit to Myconos 
 
Reports of Oscar-winning Russell Crowe vacationing on the cosmopolitan Aegean island of Myconos earlier this week were accompanied by tweets from the actor himself.

“How is it that I've lived 49 years on this planet but never been to the Greek Islands before.  So beautiful. Yassou Mykonos I will return,” wrote the New-Zealand-born, Australia-based actor on his Twitter account, which is followed by over 950,000 people, on Tueday.

Following Mykonos, Crowe, who earned an US Academy Award for his performance in Ridley Scott's 2000 epic «Gladiator», was reportedly vacationing in neighboring Turkey.
                                                                                     
Με την ολοκλήρωση των διακοπών του στην Μύκονο ο δημοφιλής ηθοποιός σημείωσε στο twitter του πως (σε ελεύθερη απόδοση…) «μετά από 49 χρόνια ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, και μη έχοντας επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, κατάφερα να απολαύσω την υπέροχη Μύκονο…»

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι τα tweets του δημοφιλούς ηθοποιού ακολουθούνται από 950.000 αναγνώστες…  

όταν το Hollywood συνάντησε την Ελλάδα…

Και μιας κι ο λόγος για Hollywood, ένα ενδιαφέρον κείμενο της Χρύσας Γκόγκα σχετικό με τις επισκέψεις δημοφιλών ηθοποιών του στην Ελλάδα φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες η σελίδα www.news.gr

Σύμφωνα με τις πρώτες παραγράφους του κειμένου,

Απέραντο γαλάζιο, λαμπερός ήλιος και χρυσές αμμουδιές. Οι ομορφιές της Ελλάδας ήταν και θα είναι το ιδανικό σκηνικό για ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές παραγωγές.

Τα ελληνικά νησιά και η ιδιαίτερη ελληνική κουλτούρα, αρχαία και σύγχρονη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών ταινιών του Χόλυγουντ. Το φλερτ της χώρας μας με τον ξένο κινηματογράφο ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50, όταν η Σοφία Λόρεν, πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Το παιδί και το Δελφίνι» έφερε το πρώτο κινηματογραφικό συνεργείο από το εξωτερικό στο γραφικό νησί της Ύδρας.

Όλο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ :


Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

θεατρική παράσταση «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία Πύργου» (25.5)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων  διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο της Σαντορίνης,  την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή, από την Εταιρεία Θεάτρου PEQUOD,  το Σάββατο  25 Μαΐου 2013 στον Πολιτιστικό Σύλλογο  «Εστία Πύργου» και ώρα 21:00.

Κείμενο : Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : PEQUOD
Παίζουν : Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή.

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει "Το διπλό βιβλίο", ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. 

Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας.

Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του "ρωμαίικου" που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως όμως η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου "στο δικό μας κόσμο το σημερινό", ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα. 

Τρίτη, Μαΐου 21, 2013

έκθεση Παιδικού Βιβλίου από το Δημοτικό Σχολείο του Καρτεράδου

Το σχολείο Καρτεράδου για  11η  χρονιά, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  και την ενεργή συμμετοχή όλων των Δημοτικών Σχολείων – Νηπιαγωγείων Δήμου Θήρας,  διοργανώνει και φέτος Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στις 23 και 24 Μαΐου στο χώρο του σχολείου.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα επισκεφτούν το Σχολείο μας οι συγγραφείς παιδικών  λογοτεχνικών βιβλίων, Μαρία Αγγελίδου και Άρης  Δημοκίδης.

Την Πέμπτη 23-5-2013  και ώρα 19.30  θα πραγματοποιηθεί ομιλία των συγγραφέων στο Μπελλώνειο  Πολιτιστικό Κέντρο με θέματα:                                                                                    
α) «Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα», από την  κ. Μαρία Αγγελίδου,
β) «Η δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας», από τον κ.  Άρη  Δημοκίδη.

Η παρουσία σας τόσο στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου όσο και  στο Μπελλώνειο  Πολιτιστικό Κέντρο στην ομιλία των συγγραφέων, θα μας δώσει δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή και τις επόμενες σχολικές χρονιές!

Χορηγός των εκδηλώσεων : Βιβλιοπωλείο Νομικός


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ
ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ- ΘΗΡΑΣ 

το πρόγραμμα χαρτογράφησης, συντήρησης και σήμανσης των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας από το Δήμο Θήρας, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «The Way»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Η υλοποίηση του προγράμματος Χαρτογράφησης, Συντήρησης και Σήμανσης των παλιών δρόμων και των μονοπατιών της Θήρας και της Θηρασίας από το Δήμο Θήρας, παρουσιάστηκε πριν την ειδική προβολή της ταινίας «The Way» από την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στο οινοποιείο Μπουτάρη.

Η ταινία ήταν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μίας σηματοδοτημένης πεζοπορικής «Στρογγυλής» διαδρομής 70 χιλιομέτρων πάνω στο σώμα της «Καλλίστης», η οποία θα αποτελέσει αφορμή για την προσέλκυση μίας άλλης μορφής τουρισμού, του περιπατητικού, ιδίως κατά τις περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.
Ο πεζοπόρος-περιηγητής περπατώντας στα ριμίδια και τα μονοπάτια της ελαφρόπετρας και της ομορφιάς θα γνωρίσει τα δύο νησιά, θα βιώσει και θα αισθανθεί αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του προσφέρει ο μαζικός τουρισμός.

Ο «Δρόμος», η διαδρομή δηλαδή που προτείνεται για μία εξαήμερη εκδρομή στη Σαντορίνη, ξεκινά από το Φάρο του Ακρωτηριού, συνεχίζει στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, το Εμπορείο, την Αρχαία Θήρα, τα Φηρά, την Οία, περνάει στη Θηρασία, στο Μοναστήρι της Κεράς και από το Ηφαίστειο καταλήγει και πάλι στη Θήρα. Έχει κύριες αλλά και μικρότερες διαδρομές και παρακάμψεις, προκειμένου ο επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Πληροφορίες για τη δράση για τα Μονοπάτια έδωσε ο Δημάρχος Θήρας κ. Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Περιοχών Πεζοπορικού Ενδιαφέροντος κ. Κώστας Ζαρόκωστας και η Αρχιτέκτονας και Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Βούλα Διδώνη – Μποζινέκη.
Υπό το συντονισμό του Προέδρου της Κ.Λ.Θ κ. Χριστόφορου Βαμβακούση έγινε συζήτηση με το κοινό ενώ οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Θήρας  κ.κ.  Ελευθερίου  Κωνσταντία και Σκουλουδάκης Αθανάσιος παρουσίασαν τις δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΕΠΑΛ Θήρας σε μία όμορφη εικονική παρουσίαση.    

ημέρες Γαστρονομίας (και) στο Μουσείο Μπενάκη!

Και μιας και στην Σαντορίνη υλοποιείται το πρόγραμμα «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» αξίζει να αναφερθούμε στην ιδέα και πρόταση του Μουσείου Μπενάκη!

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, εκδήλωση με τίτλο “Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική”, το τριήμερο 24 έως και 26 Μαϊου στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138.

Μία πρότυπη διοργάνωση της Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

H συλλογική αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.).

Το δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» περιλαμβάνει διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:
Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν γευστικές δοκιμές κ.α).
Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή βραβευμένων mixologists.

Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού όπως: «Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. 
Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων γραφείων design. 
Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς. 
Η ταυτότητα της νέας ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο. 
Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών. 
Βιωματική επίσκεψη σε οικείους ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς. 
Γνωριμία με τους ανθρώπους της ελληνικής γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
Αφιέρωμα στη σχέση γαστρονομίας και τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων κ.α.
Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής δράσης. Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών. 
Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από δίκτυα και φορείς.

Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
Ημερομηνία: 24-26 Μαΐου 2013, 10.00-23.00
Πληροφορίες: 210 345 3111
Γενική είσοδος: 10 ευρώ, παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν
Προπώληση: www.viva.gr

Για όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις της διοργάνωσης (εκπαιδευτικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες, γευστικές δοκιμές κλπ.) δεν υπάρχει καμία επιπλέον χρέωση πέρα από αυτή της γενικής εισόδου.