Παρασκευή, Ιουλίου 15, 2011

και το τοματάκι έγινε ..pop!, μετά το ασύρτικο και την φάβα

Αποδέχθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, το αίτημα της «Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων» να ενταχθεί στην κατηγορία Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) το τοματάκι Σαντορίνης.

Ο φάκελος αναμένεται να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και να καταχωρισθεί το προϊόν στο μητρώο ΠΟΠ και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη αναγνωρισθεί και καταχωρισθεί στο μητρώο αυτό δύο ακόμη προϊόντα της Σαντορίνης, το ασύρτικο και η φάβα.

το "Exlpore Nautilus" στον Σκάι

Τηλεοπτικό Αφιέρωμα στο Ηφαίστειο του Κολούμπου με τίτλο «Το Πύρινο Αιγαίο- The Volcanic Aegean» θα προβάλει το Σάββατο 16 Ιουλίου 2011 ο τηλεοπτικός σταθμός «Σκάι».

Συγκεκριμένα, θα προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς Exlpore Nautilus που αναφέρεται στις έρευνες που έγιναν τα καλοκαίρια του 2006 και 2010 στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπου από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Rhodes island. Στο Επεισόδιο συμμετέχουν και μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Φηρών.

Πρωταγωνίστρια στον διεθνή Τύπο η Σαντορίνη

Την Σαντορίνη επέλεξε το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό lifestyle "GQ" για την πραγματοποίηση της φωτογράφισης που φιλοξενήθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2011. Κεντρικό ρόλο είχε ο δημοφιλής ηθοποιός Joe Manganiello, γνωστός ως "Alcide", στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "True Blood".
Τα γυρίσματα είχαν ως φόντο τη μοναδική θέα της Καλντέρας, αλλά και εντυπωσιακά πλάνα από παραδοσιακά Κυκλαδίτικα κτίσματα. Η φωτογράφιση προκάλεσε σχόλια πολλών αμερικανικών sites και τηλεοπτικών εκπομπών, σε σχέση με το πρόσωπο του ηθοποιού, τα οποία– θετικά ή αρνητικά– αναπαρήγαγαν την ομορφιά του νησιού.

Τον Αύγουστο στην αμερικάνικη έκδοση του Conde Nast Traveler: Από όλον τον κόσμο και μαζί με τα λιμάνια της Gustavia, των St Barts των Γαλλικών Δυτικών Ινδιών, του Hong Kong, του Durstein στο Δούναβη της Αυστρίας και το Rio de Janeiro, η Σκάλα των Φηρών επιλέχθηκε από το περιοδικό ως μία από τις πέντε τέλειες στάσεις που πρέπει κανείς να κάνει με μια κρουαζιέρα.
Το περιοδικό των περίπου 900.000 αναγνωστών, στο τεύχος Αυγούστου που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες και είναι αφιερωμένο στις κρουαζιέρες, σε ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό ρεπορτάζ, δύο σελίδων, παρουσιάζει και το λιμάνι της Σαντορίνης με τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης της κρουαζιέρας να κάνει λίγο παραπάνω στην πρωτεύουσα των Φηρών.

πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

σχετικά με την ..."Ταχυδρομική Εξυπηρέτηση Θηρασίας" ή no news, good news...

Επιστολή στους βουλευτές (α, μπα, περνάνε κι απο κεί τα αιτήματα για την στελέχωση των ταχυδρομικών γραφείων...,"βίσμα" που το χρειάζεται τελικά κανείς σε αυτην την χώρα.. ) της περιοχής έστειλε ο Δήμος της Σαντορίνης με την οποία τους ζητά την μέριμνα για την ταχυδρομική εξυπηρέτηση της Θηρασιάς.
Σύμφωνα με την επιστολή,

Παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα έγγραφα του Δήμου Θήρας και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίου το πρόβλημα της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της Θηρασίας δεν έχει επιλυθεί.
Το έργο της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης του νησιού υλοποιούσε μέχρι πρόσφατα η Κοινωφελής Επιχείρηση της Οίας, η οποία κατόπιν κατάργησής της δε δύναται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση. Προκειμένου για την επίλυση του προβλήματος προτάθηκε στα Ε.Λ.Τ.Α. η χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση χώρου και εκτέλεση του ταχυδρομικού έργου διά του Αντιδημάρχου κ. Βαρβαρήγου, με αναπληρωτή αυτού τον κ. Συρίγο Νεκτάριο, υπάλληλο του Κ.Ε.Π. Θηρασίας. Δυστυχώς έως και σήμερα τα Ε.Λ.Τ.Α. δεν έχουν ενεργήσει για την εξεύρεση λύσης για την καθημερινή εξυπηρέτηση της Θηρασίας.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την υπεράσπιση και διευκόλυνση των κατοίκων του νησιού της άγονης γραμμής, της Θηρασίας, οι οποίο σήμερα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Σαντορίνη για την εξυπηρέτησή τους.

Μετά κι απο αυτην την ανακοίνωση, ετσι μου έρχεται να .. απολύσω τον εαυτό μου! Κι όμως, κάποιος πρέπει να πηγαίνει τα γράματα και σε αυτην την έρμη την Θηρασιά. ..
Τι κι αν κάνει εκεί τις διακοπές της η Angelina Jolie και τα παιδιά της (αυτοί προφανώς θα εξυπηρετούνται με μέιλ..) τα υπόλοιπα πρέπει με κάποιον τρόπο να λαμβάνουν τα γράμματά τους. ..(!)                                                            

επανεκίνηση για την ΝΔ - local level

Ευτυχώς, η ΝΔ βρίσκεται σε καλό δρόμο (κι αν υπάρχουν ακόμη κόμματα στην ελλάδα, μπορεί, κάποια στιγμή να κυβερνήσει κιόλας...) μετά και την απόφαση του προέδρου της να μην κάνει shut down αλλά restart στο "λειτουργικό" του κόμματός του. Και μην το γελάτε καθόλου, πολλά πράματα στην ζωή είναι ενα κουμπί.. απόσταση..


Μετά λοιπόν κι απο την ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά που λίγοι την πήραν χαμπάρι (κι ακόμη λιγότεροι μέσα στο κόμμα...) τα κομματικά στελέχη της περιοχής μας έπιασαν δουλειά.
Έτσι λοιπόν με ανακοίνωσή του ο "συντονιστής προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Αιγαίο" καθηγητής Πανεπιστημίου Μάνος Κόνσολας, μας λέει οτι κήρυξε την έναρξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας κατάρτισης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες, υπευθυνος για το οποίο είναι ο κ. Παπαμανώλης (πρόκειται για συνωνυμία με τον κυβερνητικό βουλευτή).
Παράλληλα μας λένε οτι η διαβούλευση για την κατάρτιση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στη Σύρο και τις Κυκλάδες, ξεκίνησε απο το Επιμελητήριο Κυκλάδων. (σ.σ. όπως Πασοκ at the good old days...)

Συμπληρωματικό.
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών των επιτροπών κατάρτισης προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τις Κυκλάδες ανά περιφερειακή ενότητα.
Στην Περιφερειακή ενότητα Θήρας ορίστηκαν οι : Χάλαρης Πέτρος, Πελεκάνος Γιώργος και Αρτέμης Νικόλαος.
Καθήκοντα συντονιστή προγράμματος νοτίων Κυκλάδων αναλαμβάνει ο Πελέκης Ηλίας, πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής Θήρας.
Τονίζεται ότι η διαδικασία κατάρτισης προγράμματος είναι μία «ανοικτή» διαδικασία όπου λόγο και άποψη έχουν όχι μόνο οι τοπικές κομματικές οργανώσεις αλλά και οι κοινωνικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε ενεργός πολίτης των νησιών μας.

Σχόλιο. Του πήρε πολύ καιρό του κ. Σαμαρά να ξεπατηκώσει τα βήματα -και τα σχέδια...!- του κ. Γιώργου στην προσπάθειά του να τον διαδεχτεί στην εξουσία; Οτι έκανε πάντως το πασόκ ως αντιπολίτευση, βλέπουμε να το κάνει σήμερα η ΝΔ... (good luck..)

Λεζάντα : είναι αυτό που λέμε "κόμμα με προοπτική.." ή, στο βάθος, πρόεδρος...

δημοτικό συμβούλιο - θέματα

Την Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 19.00 η επόμενη συνεδρίση του δημοτικού συμβουλίου Σαντορίνης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.3979/2011 ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.), ΜΕ ΘΕΜΑ : « ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
ΕΠΑΝΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #10.000# €.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #4.640# €- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ-ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΩΝ ΑΠΟ ΛΙΘΟΔΟΜΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΟΙΑΣ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #3.011,00# €.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.779,00# €.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΦΗΡΩΝ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #22.000,00# €.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ PARΚING ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΗΡΩΝ », ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #3.051,00# €- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : « ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ PARΚING ΠΕΡΙΣΣΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #23.188,75 # €- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : « ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ PARΚING ΦΗΡΩΝ & ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ», ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #23.188,98 # €- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, KANONIΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΠΕΡΙΣΣΑΣ ΘΗΡΑΣ, «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΞΕΝΩΝΑ ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ».
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΑΗΗΕ).
ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Μπορεί και να γίνει του ..."Σύριζα" (και να δείς ποιός το 'πε...) στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την έκφραση διαφορετικών απόψεων για το "κυκλοφοριακό των Φηρών".


Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε με την λήξη της συνεδρίασης οι υπερισχύοντες να έχουν καταφέρει να πείσουν τους διαφωνούντες, ώστε να αποφευχθεί η μεταξύ τους διάσπαση και η δημιουργία νέου κόμματος. (!)
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Όπως για παράδειγμα η μερική εφαρμογή των μέτρων. Αναλόγως με το τι εξυπηρετεί. Μονά - ζυγά, μέρα νύχτα, θα περνάνε μονον τα αυτοκίνητα που έχουν τουλάχιστο 3 επιβάτες, Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και τα Σαββατοκύριακα τα ..ποδήλατα, μόνο οι έλληνες και οχι οι αλλοδαποί (sic!) κ.ο.κ.
Στην Αθήνα δηλαδή που έχουνε το "μονά - ζυγά" (ένα, δύο, χί, στά διπλά παίξ'το άσσο...) χαζοί είναι;

Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

SANTORINI SUNSET FESTIVAL - the beggining ..

Ο Δήμος Θήρας και το Kisiris Events σας καλωσορίζουν στη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο "SANTORINI SUNSET FESTIVAL".

Πρόκειται για μια ιδέα που έχει σκοπό να φέρει τους επισκέπτες του νησιού σε επαφή με την τέχνη με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
Στόχος είναι το μεγαλείο της φύσης να πλαισιωθεί με δρώμενα τέχνης που αναδεικνύουν την ομορφιά του νησιού μας.
Για τον Ιούλιο του 2011 προγραμματίσαμε να παρουσιάσουμε μια σειρά συναυλιών με βασικό άξονα το πέρασμα από την Κλασσική στην Ελληνική λόγια μουσική.
Ένα ταξίδι από τις άριες του Μozart και του Puccini στις αγαπημένες μελωδίες του Κώστα Γιαννίδη ,του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι συναυλίες θα λάβουν χώρα στις παρακάτω τοποθεσίες :
Δευτέρα 18 Ιούλιου 2011, στο Καστέλι Πύργου.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, στην πλατεία Αγίου Γερασίμου στο Φηροστεφάνι.
Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011, στην πλατεία της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία.

Η ώρα έναρξης είναι 8.00 μ.μ. και η προσέλευση ελεύθερη.
Συμμετέχουν: Ελπινίκη Ζερβού (Σοπράνο), Ζαφείρης Κουτελιέρης (Βαρύτονος), Ασημακοπούλου Μυρτώ (Πιάνο), Φιλική συμμετοχή: Αλέξανδρος Βελώνιας (Κρουστά)

Πολύτιμη είναι η προσφορά των επιχειρήσεων του νησιού, που χωρίς τη δική τους συνεισφορά αυτή η ιδέα δε θα μπορούσε να είναι υλοποιήσιμη.
Ελπίζουμε το SANTORINI SUNSET FESTIVAL να γίνει ένας θεσμός που θα αναδεικνύει την τέχνη σε σχέση με το φυσικό μας τοπίο και θα προάγει τον πολιτισμό μας με αποδέκτη τον πολίτη και τον επισκέπτη.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα, δίνοντας με την παρουσία σας το έναυσμα και την ώθηση για περαιτέρω πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού ποιοτικού χαρακτήρα.

Καταδίκες για την κατάρρευση του βιοκλιματικού στεγάστρου στη Σαντορίνη

Εξι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου Ουαλού τουρίστα και τον τραυματισμό ακόμη έξι ανθρώπων -πέντε τουριστών και ενός Ελληνα- από την κατάρρευση στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, το αρμόδιο δικαστήριο έπειτα από μακρά αποδεικτική διαδικασία εξέδωσε το περασμένο Σάββατο την ετυμηγορία του για τους συνολικά 12 κατηγορουμένους.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους οκτώ από τους δώδεκα εμπλεκομένους επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης.
Οι έξι από τους κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο υπεργολάβος του έργου, ένας πολιτικός μηχανικός, ο αρχιτέκτονας και ο επιβλέπων μηχανικός, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 50 μηνών ο καθένας. Ενας πολιτικός μηχανικός και ο αρχικός μελετητής φορτίου καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 43 μηνών ο καθένας.
Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε προκληθεί όταν ένας από τους άξονες που στήριζε το βιοκλιματικό στέγαστρο, έκτασης 1.000 τ.μ., κατέρρευσε. Τη στιγμή εκείνη στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγούνταν περίπου 60 επισκέπτες. Εκτός από τον Ουαλό, που έχασε τη ζωή του, από την κατάρρευση του στεγάστρου τραυματίστηκε ένας Σαντορινιός εργάτης και πέντε αλλοδαποί τουρίστες, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά.
Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου στη Νάξο, όπου περισσότεροι από 50 μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν για υπό κρίση αδικήματα (βαθμό πλημμελήματος), όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, φθορά μνημείου και παραβίαση κανόνων ασφαλείας.
Πηγή : ελευθεροτυπία 13.7.2011
Δημοσίευση "καλλιστορώντας"
Πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του χώρου και την αρχαιολογική του αξία μπορείτε να διαβάσετε και εδω

Morin Mars - part 2..

Σε δεξίωση, που παρέθεσε ο Δήμαρχος Θήρας προς τιμήν της 16χρονης Μορίν Μαρς από την Αμερική, έγινε η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη Θήρας, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, όπου της απονεμήθηκε το τιμητικό μετάλλιο του Δήμου Θήρας σύμφωνα με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.
Τη δεξίωση πλαισίωσε παραδοσιακή ορχήστρα, υπό τους ήχους της οποίας η Μορίν με την οικογένειά της, χόρεψε, διασκέδασε και γεύτηκε σαντορινιές γεύσεις, κατά τη διάρκεια ενός μαγευτικού ηλιοβασιλέματος.
Ο Δήμαρχος Θήρας εξύμνησε το θάρρος και τη δύναμη της 16χρονης και σημείωσε το γεγονός ότι αποτελεί παράδειγμα και λαμπρή απόδειξη της ικανότητας του ανθρώπου να υπερνικά ανυπέρβλητα εμπόδια.
Την επόμενη ημέρα η Μορίν, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Οίας - Θηρασίας κ. Γεώργιο Βαρβαρήγο επισκέφθηκε και το νησί της Θηρασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου,
Είμαστε βέβαιοι ότι η παρουσία της στο νησί θα δώσει δύναμη και ελπίδα σε όσους ανθρώπους περνούν ανάλογες δυσκολίες, κυρίως δε σε νέα παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες κα χρειάζονται δύναμη και υποστήριξη για να τις ξεπεράσουν. Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί το ξενοδοχείο "Βορεινά" το οποίο ανέλαβε δωρεάν τη φιλοξενία της οικογένειας, την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων "Σπυριδάκος" για την δωρεάν παραχώρηση ενός αυτοκινήτου, την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την άψογη διεξαγωγή της δεξίωσης, καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στην ικανοποίηση της επιθυμίας της Μορίν Μάρς.

η συνέντευξη (14.7) του Περιφερειάρχη

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης παραχώρησε την Πέμπτη 14 Ιουλίου στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδης.

Σύμφωνα με σημεία των τοποθετήσεών του,

Σχετικά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ανέφερε οτι,
Προσπαθούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να στήσουμε τον μηχανισμό, ο οποίος θα μας διευκολύνει προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους, τους οποίους έχουμε βάλει.
Στην Περιφέρεια τη δική μας ο Καλλικράτης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση σε ότι αφορά την εφαρμογή του. Και αυτό γιατί είμαστε ένα νησιώτικο σύμπλεγμα με διάσπαρτες περιφερειακές υπηρεσίες και με πολύ λίγο προσωπικό.
Σιγά σιγά όμως, με την καλύτερη οργάνωση και τα προβλήματα ξεπερνιούνται και πιστεύω ότι και στην πορεία θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σε αυτή τη βάση ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη θα προσφέρει πάρα πολλά.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάναμε τις καταγραφές, είδαμε πού υπάρχουνε δυσκολίες και συγκροτήσαμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες προκειμένου και να λειτουργήσουν καλύτερα και να είναι αποδοτικότερες.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ και τα Τομεακά Προγράμματα,
Δεν αλλάξαμε τίποτα σε ότι αφορά στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Παραμένει η ίδια γιατί και αποτελεσματική είναι και θέλουμε να έχουμε τις μηχανές στο φουλ γιατί θέλουμε έως τον Σεπτέμβρη να έχουμε κλείσει το ΕΣΠΑ σε ότι αφορά το περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο ξέρετε ότι πάει πολύ καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ευελπιστώντας ότι θα ξεπεράσουμε σε απορροφήσεις το 40% και έτσι να μπορέσουμε στα επόμενα χρόνια και έως το 2015 να έχουμε απορροφήσει το σύνολο του προγράμματος που αφορά την Περιφέρειά μας.

Σχετικά με τον τουρισμό,
Σε επίπεδο Περιφέρειας, κατά μέσον όρο, υπάρχει αύξηση των αφίξεων περίπου 20%. Η Μύκονος τον Ιούνιο είχε αύξηση 16% και η Ρόδος 32%.
Υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση σε ότι αφορά το θαλάσσιο τουρισμό. Η Μύκονος, φέτος, θα σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Και άλλα νησιά όμως όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Πάτμος θα έχουν αύξηση.
Ωστόσο, παρά την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό. Τον περασμένο μήνα η Νάξος είχε μείωση σε ποσοστό πάνω από 40%. Θα υπάρξει πρόβλημα για τον εσωτερικό τουρισμό. Πρέπει να δούμε πως αυτές οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή γίνεται συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ με το υπουργείο Ανάπτυξης και θα απελευθερωθεί ένα αποθεματικό της τάξης των 100 εκατομμυρίων και το οποίο θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αυτές τις κατευθύνσεις στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

"νέα εποχή" για την εικόνα των νησιών

Για "εικόνα πρωτοφανούς εγκατάλειψης στην Σύρο" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Νέα Εποχή για τα νησιά μας", σημειώνοντας οτι,
Από τα μέσα Ιουλίου, η Σύρος, θα είναι η μοναδική έδρα Περιφέρειας που δεν θα έχει αεροπορική σύνδεση. Το νοσοκομείο Σύρου αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αναξιοποίητο μένει κομμάτι της νέας πτέρυγας. Η επιχειρηματικότητα βιώνει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, τα «λουκέτα» διαδέχονται το ένα το άλλο στις επιχειρήσεις και η ανεργία καλπάζει. Το Νεώριο Ναυπηγείο Σύρου, η βαριά βιομηχανία της περιοχής αντιμετωπίζει την κυβερνητική αδιαφορία, αφού το κράτος δεν του καταβάλλει τα χρωστούμενα από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν υπάρχει σχέδιο στήριξής του. Οι ελπίδες για τη θερινή οικονομική ανάκαμψη λόγω του τουρισμού αποδεικνύονται φρούδες. Οι Έλληνες τουρίστες, κύριοι επισκέπτες του νησιού, αναζητούνται ακόμα.

Ο περιφερειακός συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ » παραμένει διαρκώς κοντά στους πολίτες, εντοπίζει τα προβλήματα και καλεί κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, προτού να είναι πολύ αργά…

Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης - ενημέρωση

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων που έγινε στις 9 -10 Ιουλίου στα Άνω Λιόσια, με τον αθλητή Φωκά Δημήτρη. Ο αθλητής στην παρθενική του σε επίπεδο Πανελληνίου Πρωταθλήματος εμφάνιση, αναμετρήθηκε με τους δεκαέξι καλύτερους αθλητές της Ελλάδος και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης  συγχαίρει τόσο τον κ. Φωκά Δημήτρη για την προσπάθεια που κατέβαλλε όσο και την προπονήτρια κ. Τσουκνίδου Μαρία, για τις πολλές επιτυχίες που εχει καταφέρει.

για το ταχυδρομικό πρακτορείο της Θηρασιάς

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης, κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις αναφορές για ζητήματα που απασχολούν τα νησιά Κύθνο, Κέα, Μήλο και Θηρασιά, του Νομού Κυκλάδων. Σχετικά με την Θηρασιά ρώτησε τον υπουργό μεταφορών (επισυνάπτοντας τις επιστολές του Δήμου Θήρας (α.π. 9042/10-06-2011) και της Κοινότητας Θηρασιάς (α.π. 19/31-05-2011) σχετικά με τη διακοπή της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Πρακτορείου Θηρασίας.

μίσθωση ακινήτου

Το ενδιαφέρον του για μίσθωση χώρου για την στέγαση των γραφείων των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου εκδήλωσε ο δήμος Σαντορίνης. Το ακίνητο που γυρεύει ο δήμος πρέπει να είναι κοντά του, σε καλή κατάσταση, να έχει πάρκιγκ, κι όλα αυτά στην τιμή των 400 ευρώ per month.. Η μίρθωση θα διαρκέσει 6 χρόνια.

σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία των ζώων

Το μάθαμε κι αυτό σχετικά με τον νέο Νόμο για την προστασία των ζώων (ο οποίος έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου)
οτι πρόκειται δηλαδή για διαφορετικό κείμενο απο αυτό στο οποίο είχε προηγηθεί επεξεργασία και διάλογος και είχε προετοιμαστεί επι υφυπουργίας Αποστολάκη, απο αυτό που τελικώς ψηφίστηκε επι υφυπουργίας Δριβελέγκα και συναντά τις διαφωνίες αρκετών φιλοζωικών οργανώσεων και σωμαείων της χώρας.
Σύμφωνα με το κείμενο που λάβαμε και αξίζει της προσοχής σας,

Μετά την αντικατάσταση της Υφυπουργού κ. Αποστολάκη με τον κ. Δριβελέγκα, όλη η Φιλοζωική κοινότητα αγωνιούσε για να δει ποια θα είναι η αντιμετώπιση του νέου επιτελείου προς τον προτεινόμενο νόμο της πρώην υφυπουργού. Την προηγούμενη εβδομάδα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ το προσχέδιο νόμου που αφορούσε στην προστασία των ζώων με την ενημέρωση ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα πήγαινε για περαιτέρω διαβούλευση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Όταν όμως διαβάσαμε προσεκτικά το αναρτηθέν προσχέδιο νόμου διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα προσχέδιο με απώτερο σκοπό να καταστήσει τον εθελοντισμό εντελώς αδύνατον, να τιμωρεί τους φιλόζωους που έχουν έστω και ένα ζώο παραπάνω με 500 € πρόστιμο κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεδαφικής και ανέφικτης πρότασης ήταν ότι μόνον οι δήμοι είχαν δικαίωμα «προστασίας» για τα αδέσποτα σε συνεργασία πιθανόν με κάποιο σωματείο αλλά μόνον αν υπάρχει υποδομή καταφυγίου, νοσοκομείο και κατάλληλος εξοπλισμός. Στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις από όλο το φιλοζωικό κίνημα με συναντήσεις με τον υφυπουργό και το επιτελείο του, συνεντεύξεις τύπου κ.α. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε όμως από το γραφείο της κ. Αποστολάκη η οποία ενημέρωσε ότι τα προσχέδιο το οποίο η ίδια είχε αφήσει προς έγκριση δεν ήταν αυτό που είχε αναρτήσει το ΥΠΑΑΤ! Σήμερα, είδαμε ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο της κ. Αποστολάκη το οποίο είναι πολύ πιο κοντά στους φιλοζωικούς στόχους μας.
Το νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε εδω, ελπίζοντας εν τω μεταξύ οτι δεν θα έχουν υπάρξει άλλες εκπλήξεις.

Τρίτη, Ιουλίου 12, 2011

στα καθ' ημών ..ή, και του ύψους και του βάθους..

Κατα τα άλλα, στα δικά μας τα καθημερινά, οι πρόσφατες ποιοτικές διακρίσεις του νησιού απο δυό δημοφιλή τουριστικά περιοδικά, αναπτερώνουν όσο να ναι το (πεσμένο;) ηθικό μας περί της ημετέρας τουριστικής κίνησης σε σχέση με την ποιότητα που αποδίδεται στους επισκέπτες, πλήν όμως δεν βελτιώνουν (ετσι απο μόνες τους..) την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων.
Η οποία επιδέχεται βελτιώσεων που όπως φαίνεται έχει ωριμάσει ο καιρός να γίνουν.
Πρόκειται άλλωστε για πράγματα που μες την απελπισία μας ώρες ώρες πολλάκις έχουμε περιγράψει και δεν είναι καθόλου η ώρα τους να το κάνουμε τώρα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, πόσο μάλλον όταν δεν κινείται κανείς στο νησί για διακοπές, βλέπει πράγματα και φαινόμενα που τον λυπούν. Κυρίως στο κομμάτι της αισθητικής, της καλογουστιάς δηλαδή. Και χωρίς κανέναν ρόλο "υπηρεσίας αισθητικής" νομίζω οτι όλοι πρέπει να βάλουμε το χεράκι μας με κινητήρια δύναμη τους εκλεγμένους.
Να βλέπουμε δηλαδή τις διακρίσεις, να τις χαιρόμαστε, να τις πανηγυρίζουμε και να τις απολαμβάνουμε, πλήν όμως να έχουμε και την σαφή εικόνα της πραγματικότητάς μας.
Να "πετάμε" αλλά και να "πατάμε" όπως λέμε αρκετές φορές και στην ραδιοφωνική μας εκπομπή.

"Σαντορίνη, Σπίτια του Θεού" απο την Αθήνα στην Σαντορίνη

Το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στη Χριστιανική Εστία των Φηρών εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ.Επιφάνιο και τον Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο η έκθεση "Σαντορίνη, Σπίτια του Θεού" του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα, καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη.

Ο Βαρλάμης από τη δεκαετία του ‘70 εγκαταστάθηκε στην Σαντορίνη και δημιούργησε το θερινό Αρχιτεκτονικό Σεμινάριο στη Μεσαριά, που μελέτησε και παρουσίασε την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης σε φοιτητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Οι πρωτότυπες εργασίες του δημοσιεύτηκαν στα πιο ειδικά επιστημονικά περιοδικά και έγιναν αντικείμενο διδασκαλίας σε Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Το 1995, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρουσίασε την Σαντορίνη σαν παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής επιβίωσης και το 1989 στο Παρίσι, στην επετειακή έκθεση «Ευρώπη των Δημιουργών» την αρχιτεκτονική ουτοπία της «Ατλαντίδας –Σαντορίνης». Η έκθεση "Σαντορίνη, Σπίτια του Θεού" παρουσιάστηκε τον Ιούνιο με επιτυχία στην Αθήνα, στη αίθουσα Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι και θα λειτουργεί για το κοινό καθημερινά από τις 7.00 μέχρι τις 10.00 το βράδυ.



Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχετικά με τα έργα του αναφέρει οτι,

Το να ζωγραφίσει ένας Έλληνας τοπία της πατρίδας του, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Πολλοί παράγοντες δυσκολεύουν την αποτύπωση, γιατί στην ουσία οι τόποι μας είναι βαθιά μέσα μας γραμμένοι κι αυτή η συναισθηματική σχέση δυσκολεύει μια προβολή σε μια εικόνα.
Κι ύστερα με ποια μέθοδο; Ιμπρεσσιονιστική, ρεαλιστική, μεταμοντέρνα;

Το να συλλάβει κανείς την Σαντορίνη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βλέπει κανείς μόνο την επιφάνεια, μόνο τα στερεότυπα.
Για να ζωγραφίσω την Σαντορίνη έπρεπε να εμβαθύνω στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Επέμεινα στον ορισμό της φαντασίας, δηλαδή των εικόνων που πέφτουν στα στρώματα της ψυχής. Σ’ εκείνα τα κατάλοιπα που στο τέλος αγγίζουν τις αμετάβλητες ιδέες.

Τα έργα μου αναφέρονται στην προσωπική μου σχέση με το νησί μου. Γι’ αυτό είναι έργα της μνήμης κι αυτά δείχνουν μια άλλη εικόνα, πιο πραγματική, πιο βαθύτερη.
Τα έργα μου δείχνουν την τραγική εξέλιξη του αγαπημένου μου νησιού.
Δείχνουν μια αρχέγονη φύση, μια θεϊκή δημιουργία, με μια πλαστικότητα που ευκόλυνε αυτό το μεγαλείο της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής, το οικολογικό πρότυπο της επιβίωσης, σ’ ένα δύσκολο τόπο, εύφορο όμως και παραδεισένιο.
Τα έργα μου θέλουν να φυλάξουν αυτή την απαράμιλλη φύση του νησιού, ενάντια στη μανία του καιρού μας να εξαφανίσουν το φυσικό περιβάλλον και να το αντικαταστήσουν με ξενοδοχεία και ντισκοτέκ. Η φύση όμως του νησιού δεν είναι απέραντη, έχει κι αυτή όρια που ήδη αρχίζουν να υπερβαίνονται απ’ την ταχύτητα της εποχής μας.
Τα έργα μου γίνονται έτσι ένας ύμνος στην Σαντορίνη και στην ελπίδα να σωθεί η πραγματική της φύση που όρισε την αγάπη μας και την ταυτότητά μας...

αστυνομικό δελτίο αποδομένο λογοτεχνικά..

φυλάει ο θεός τον κλέφτη, αλλά φυλάει και τους νοικοκυραίους...

Μας το έλεγαν φίλοι, μας το έλεγαν γνωστοί, και απέμενε η ανακοίνωση της Αστυνομίας Σαντορίνης να επιβεβαιώσει τα λεχθέντα. Τις τελευταίες μέρες στο νησί κυκλοφορούσαν πληροφορίες οτι κάποιοι καλόβλεπαν τις ξένες περιουσίες, έχοντας μάλιστα στοχοθετήσει ξενοδοχεία και σπίτια, ενώ δεν έλλειπαν και φήμες για κάποιους που κυκλοφορούσαν στις παραλίες όχι για να ορμήσουν στην θάλασσα αλλά στις.. τσάντες (!) των λουομένων. Γνωστά πράματα δηλαδή, που στο βάθος του μυαλού μας λίγο εως πολύ όλοι τα έχουμε υπόψη γι αυτό και φυλάμε τα ρούχα μας, για να τα έχουμε.. όλα.
Στην Σαντορίνη, μέχρι σήμερα και παρά την πολύ μεγάλη κίνηση των επισκεπτών είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα φαινόμενα κλοπών και γενικότερα παραβατικής δραστηριότητας, γεγονός στο οποίο συμβάλει και η σοβαρή δουλειά που γίνεται από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε η “τάξη και η ασφάλεια” να συνεχίσουν να επικρατούν στην περιοχή μας...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας της Σαντορίνης, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλγερίας, 54 ετών και οι δυο, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές, σύσταση εγκληματικής ομάδας και παράνομη διαμονή, ενώ αναζητείται, ακόμη, ένας συνεργός τους. Από τις έρευνες εξιχνιάστηκαν τέσσερις κλοπές και δυο απόπειρες κλοπών σε οικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είχαν διαπράξει οι συλληφθέντες το διάστημα 19-5-2011 έως 5-7-2011.

Περιφέρεια - ενημέρωση

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Περιφέρειας στη Σύρο (Επτανήσου 35).

Παράλληλα έχουμε την ενημέρωση οτι την Τρίτη 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Σύρο συνάντηση εργασίας μεταξύ του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών κυρίων Πουσσαίου και Μακρυωνίτη καθώς επίσης και με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γκούφα, με αντικείμενο τον συντονισμό και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ρήγας για μετεγραφές φοιτητών

Ερώτηση με θέμα την "'αρση των ανισοτήτων στις μεταγραφές φοιτητών" κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας στις υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας, τις οποίες ρωτά "Εάν άρουν την ανισότητα και αδικία μεταξύ των κατοίκων των μικρών και μεγάλων Αυτοδιοικητικών Περιφερειών της Χώρας σε σχέση με τους δικαιούμενους μεταγραφής σε Περιφερειακά ΑΕΙ – ΤΕΙ."

Βρούτσης για τα δημόσια οικονομικά

'Επεσε δουλειά και στην αντιπολίτευση... εκεί μέσα όλη μέρα πρέπει να ασχολούνται με αριθμούς, δεν εξηγείται αλλιώς....

Σε ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Κυκλάδων (μια ώρα δρόμος τίτλος..!) κ. Βρούτσης, σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, μας ενημερώνει οτι,

«Η κατάσταση στην οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο (σ.σ. και που είστε ακόμα..) Υπάρχει πλήρες στέγνωμα της αγοράς, έλλειψη ρευστότητας, εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από το οτι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους, που τον Οκτώβριο του 2009 ήταν περίπου 31 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει, τα 41 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά πριν έρθουν και τα νέα μέτρα του Εφαρμοστικού Νόμου, από τον επόμενο μήνα, τα οποία, όχι μόνο θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αλλά θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα, περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας.
Η Ν.Δ. θεωρεί επιτακτική την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της για τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ., όπως αναπτύχθηκαν στο «Ζάππειο ΙΙ».
Ειδικότερα, προτείνουμε: "Μείωση φορολογικών συντελεστών, Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρίες (flat rate), Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%, Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό, Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων", τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή «κόκκινη γραμμή» από εδώ και στο εξής: Παράθυρο ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχειών, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας. Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών».

Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού μας λέει οτι,
«Η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών.
Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού αναδεικνύει, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο κάθε καλοπροαίρετος αναλυτής εντός και εκτός χώρας, το απόλυτο «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής. Αποδεικνύει ότι ο εφετινός Προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο «εικονικής πραγματικότητας».
Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα εκτοξεύεται.
(σ.σ. "οι κερδοσκόποι πλουτίζουν" θα ήθελε να πεί ο συντάκτης, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια..)

Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2011

Σαντορίνη: διπλή πρωτιά για "το ομορφότερο νησί του κόσμου"

Πρόκειται για μία ακόμα πρωτιά για τη Σαντορίνη, καθώς ανακηρύχθηκε από τους αναγνώστες του αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travel + Leisure το ομορφότερο νησί του κόσμου.
Ο διαγωνισμός που διεξάγει το έγκριτο περιοδικό γίνεται φέτος για 16η φορά, με τη Σαντορίνη από την έκτη θέση πέρυσι να κατακτά την κορυφή, αφήνοντας πίσω της το Μπαλί και τα νησιά Καλαπάγκος.
Το ταξιδιωτικό περιοδικό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους φιλόξενους ανθρώπους, το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα και τα όμορφα σοκάκια με τα λευκά σπίτια με τις γαλάζιες οροφές.

Την πρωτιά στις προτιμήσεις των αναγνωστών τόσο της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Conde Nast Traveler», όσο και του αμερικανικού περιοδικού «Travel and Leisure» κατέκτησε φέτος η Σαντορίνη.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ν. Ζώρζος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του νησιού που με τον επαγγελματισμό τους πέτυχαν συνολικά τη διάκριση αυτή, δήλωσε υπερήφανος τονίζοντας πως «η βαριά βιομηχανία, με πρωτοπόρο τη Σαντορίνη, όχι μόνο αντέχει στην ύφεση, αλλά δίνει και ελπίδες για αναπτυξιακές προοπτικές τόσο στα άμεσα όσο και στα συμπληρωματικά επαγγέλματα του τουρισμού».
πηγή : εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

Σαντορίνη: Σύμβουλος τουρισμού η MTC GROUP

Τη θέση του συμβούλου τουρισμού της Σαντορίνης, αναλαμβάνει η MTC GROUP, μετά τη σχετική απόφαση του Δήμου Θήρας. Στο πλαίσιο της αντίστοιχης σύμβασης, η εταιρεία, θα εκπονήσει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο προβολής και προωθητικών ενεργειών, με στόχευση στην εσωτερική αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, παράλληλα με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τουριστικού μάρκετινγκ για την περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης.

Το πακέτο υπηρεσιών περιλαμβάνει τη λειτουργία οργανωμένου Γραφείου Τύπου με έμφαση τον τομέα του Τουρισμού, καθώς και την συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου σε θέματα προβολής (δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης), τόσο προς καταναλωτές–ταξιδιώτες όσο και ως προς το trade κοινό (ταξιδιωτικούς πράκτορες, δημοσιογράφους).
«Η εταιρεία, είχε συνεργαστεί για σύντομο χρονικό διάστημα στο παρελθόν με τον Δήμο Θήρας και τώρα ανανεώνεται αυτή η συνεργασία με το «νέο» Δήμο της Σαντορίνης, στην εκτεταμένη και ολοκληρωμένη του- τουριστικά- μορφή", δήλωσε ο πρόεδρος της MTC, Νότης Μαρτάκης.
Ο Δήμος Θήρας δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης από της συνένωση του προϋπάρχοντος Δήμου Θήρας και της Κοινότητας Οίας και περιλαμβάνει σήμερα τα νησιά Θήρα και Θηρασιά, καθώς και τις γειτονικές τους νησίδες.
Η MTC GROUP, με την ιδιότητα του Συμβούλου Τουρισμού περιοχών, ασχολείται αντιστοίχως με το τουριστικό marketing και προβολή της Μυκόνου, της Μήλου, της Αλοννήσου και της Αλυκής Πάρου.

πηγή: Ναυτεμπορική

Η συνέντευξη της Άννας Βίσση στον Σαντορίνη 106.4

Για τον Σάκη Ρουβά, τον Νίκο Καρβέλα, την κόρη της, Σοφία, τα νέα επαγγελματικά της σχέδια, τη σχέση της με το κοινό, αλλά και τη Σαντορίνη, όπου βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές, μίλησε η Άννα Βίσση στον Σάκη Πατηνιώτη και τον «Σαντορίνη fm 106,4», αποκαλύπτοντας: «Αν θα αποσυρόμουν ποτέ, η Σαντορίνη μπορεί να ήταν το νούμερο 1 στη λίστα μου».
Όσο για τις live εμφανίσεις της, τόνισε: «Εγώ πάντα κοιτάω να πετύχω την επαφή με τον κόσμο» και πρόσθεσε: «Αυτό που πρώτα με ενδιαφέρει να ξυπνήσω στον κόσμο δεν είναι η προσοχή τους, είναι το πάθος τους. “Το στοίχημα Άννα Βίσση” είναι να ξυπνήσουν οι αισθήσεις τους».

Σχετικά με το κοινό που την ακολουθεί ανέφερε: «Είναι υπέροχο για έναν καλλιτέχνη να βλέπει πιστούς φίλους», ενώ για τις γυναίκες fans της είπε: «Οι πιο μεγάλες γυναίκες με αποκαλούν “Αννούλα” τους. Μια γυναίκα καταλαβαίνει την άλλη τι έχει περάσει για να πετύχει και να μπορέσει να αντέξει στον χρόνο. Τώρα, για τις πιο νεαρές, εισπράττω το “Γεια σου ρε Αννούλα”. Δηλαδή, αυτό που είμαι το λέω και δεν βγάζω προς τα έξω μόνο τα καλά μου και δεν φοβάμαι να αποκαλύψω και μια πλευρά μου που δεν είναι πιο τέλεια. Και αυτό η νέα γενιά επειδή έχει μια άλλη γλώσσα επικοινωνίας, το καταλαβαίνει».
Για το κεφάλαιο άνδρες, τόνισε: «Γενικά, στους διάσημους ανθρώπους η συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας είναι λίγο προσεκτική» και πρόσθεσε: «Είναι άσχημο να θέλουν να σου πουν κάτι άλλο και να σου λένε άλλο επειδή είσαι η Άννα Βίσση», ενώ η άποψή της για τις σχέσεις είναι: «Μου αρέσουν οι σχέσεις οι ειλικρινείς, που έχουν λόγο ύπαρξης και όχι είμαστε για να 'μαστε».
Για τη σχέση της με τον Νίκο Καρβέλα, σημείωσε: «Είναι μια σχέση πάθους εδώ και χρόνια, όχι ερωτική, αλλά και τότε που ήταν (ερωτική), το κοινό μας πάθος πάντα ήταν η μουσική, αυτό μας ένωνε».
απομαγνητοφώνηση : www.yupi.gr

Morin Mars, her wish came true ..

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου έφτασε στην Σαντορίνη η 16χρονη Μορίν Μάρς από την Αμερική η οποία όντας ασθενής είχε εκφράσει την επιθυμία στην οργάνωση "make a wish" να επισκεφθεί την Σαντορίνη. "Αίτημα" στο οποίο στάθηκε τυχερή μιας και η οργάνωση σε συνεργασία με τον Δήμο της Σαντορίνης έκαναν το όνειρό της πραγματικότητα. Έτσι, την Κυριακή 10 Ιουλίου ο Δήμος του νησιού παραχώρησε δεξίωση προς τιμήν της στο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, όπου της ανακοινώθηκε η ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη Θήρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, η επίσκεψη της Μορίν Μάρς είναι μία επιπλέον ευκαιρία προβολής της Σαντορίνης και της ελληνικής φιλοξενίας, καθώς πλάνα της επίσκεψης αναμένεται να αναμεταδώσουν απο αμερικανικά και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το στιγμιότυπο ανήκει στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν της απο την δημοτική αρχή. Στα όσα ανέφερε σε δηλώσεις της σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ήθελε να έρθει στην Σαντορίνη έχοντας επηρεαστεί απο την ταινία "Mama mia".
Εμείς της ευχόμαστε να απολαύσει το όνειρό της, (δεν είναι και μικρό πράγμα να το ζει κανείς..) να νιώσει αυτές τις ημέρες "dancing queen" και .. προσοχή στους έλληνες αλιείς, οχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί η απόσταση Virginia - Thira, είναι μεγάλη....

άλλος για το απόσπασμα ..

Τον διοικητή του θα αλλάξει το αεροπορικό απόσπασμα Σαντορίνης την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 12.00 με τον σμήναρχο κ. Θεόδωρο Καρκαμπούνα να παραδίδει την διοίκηση στον σμήναρχο κ. Λουκά Γιαννάκη.
Αυτά αναφέρει η σχετική πρόσκληση και το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι πως απ οτι φαίνεται "πέταξαν" οι παλιές καλές(;) ημέρες με τις ανάλογες τελετές να πραγματοποιούνται τις πρώτες βραδινές ώρες, με τις γυναίκες να φοράνε τα κοκτέιλ ενδύματά τους, τους άνδρες τα καλά τους κοστούμια, και να φλερτάρουν δίπλα απο τους γεμάτους μπουφέδες με ενα ποτήρι κρασί στο χέρι... Υπηρεσιακού "στάιλιγκ" πλέον οι αλλαγές των στρατιωτικών διοικήσεων, είναι αυτό που λένε περασμένα μεγαλεία, ή ... το χάσαμε το κορμί πατριώτη...

new entry, απο τα δικά μας παιδιά (!)

Μπορεί να διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα (ακριβός αλλά και .. ακριβώς! ο τηλεοπτικός χρόνος..) το στόρι όμως τα λέει όλα.
Μεσημεράκι, παραλία, ήλιος, ξαπλώστρες, ζέστη κλπ. Κι ενώ η παρέα τριών φίλων λιάζεται, περνούν οι ... δυό φίλοι, με τον Φανούρη να διαμαρτύρεται στον φίλο του γιατί ... ακούμπησε το “στέρεο” στην άμμο! Για να μην σας λέμε πολλά, πρόκειται για διαφήμιση εταιρίας κινητής τηλεφωνίας όπου συμμετέχει ο φίλος μας απο την Σαντορίνη Φανούρης Κορρές, ο οποίος και .. τα σπάει.. Το κόνσεπτ άλλωστε σε εμάς του νησιώτες είναι, αν μη τι άλλο, γνώριμο! To spot μπορείτε να το δείτε εδω

Αιγαίου πλόες, φύλλο πρώτο..

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το 1ο Φύλλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας "Αιγαίου Πλόες" της Περιφερειακής Παράταξης Ν.Αιγαίου "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό".
Η νέα αυτή έκδοση αποτελεί την ηλεκτρονική συνέχεια της εφημερίδας "Κυκλαδικοί Πλόες" που για 15 σχεδόν χρόνια εξέδιδε η ΣΥΝΚυκλαδική αναφερόμενη με τον δικό της χαρακτηριστικό τρόπο και την υπεύθυνη στάση σε θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες, ως μέρος του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στην παρούσα έκδοση η βασική συντακτική ομάδα διατηρήθηκε ενώ εμπλουτίστηκε και με καινούργιους ανθρώπους απο τα Δωδεκάνησα.
Οι "Αιγαίου Πλόες" κυκλοφορούν ηλεκτρονικά μέσω mail, ενώ ο συνδυασμός μας πληροφορεί οτι τα θέματα της έκδοσης μπορείτε να τα διαβάσετε και στην σελίδα της παράταξης στο www.politesna.blogspot.com

Μαχαιρίδης - ιδιοκτήτες ταξί, ή "ταξιτζήδες"..

Αποφασίστε. Είναι οδηγοί ταξί ή ταξιτζήδες;!

Με τους δυό παραπάνω χαρακτηρισμούς αναφέρεται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη και των ιδιοκτητών Ταξί.
Η συνάντηση έγινε στο Αεροδρόμιο «Διαγόρας» (πρωτότυπο αυτό, αν και δεν ξέρουμε αν κάποιοι ήταν με τα .. διαβατήρια στα δόντια.. σε αυτή την χώρα πάντως καλού κακού καλό είναι να "βαστάς" ενα διαβατήριο επάνω σου..)
Ο κ. Μαχαιρίδης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των επαγγελματιών και εξέφρασε την πάγια θέση του και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόβλεψη, ότι για κάθε νομοθέτημα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών "που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται από κανέναν".

Τώρα που το σκέπτομαι, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης δεν έχει όνομα... Κι η αλήθεια είναι οτι με γυροφέρνουν διάφορες σκέψεις, αλλά, δεν τις λέω γιατί... πάλι θα λέτε οτι είμεθα φαντασιόπληκτοι..

Την επόμενη μέρα ο κ. Μαχαιρίδης δέχθηκε τους ιδιοκτήτες ταξί στο γραφείο του και τους είπε οτι "η απελευθέρωση μπορεί και πρέπει να γίνει με καθαρούς κανόνες που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού ξεχωριστά, με αδιαπραγμάτευτη παράμετρο τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Συμφωνούμε στην εξυγίανση, όμως δεν μπορεί μια άδεια ταξί να δίνεται για ένα τάλιρο».
Διαβεβαίωσε μάλιστα τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στελέχη του Υπουργείου, θα αποστείλει και επιστολή προς τον κ. Γιάννη Ραγκούση που θα του θυμίζει τη συνταγματική επιταγή για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και τη διαθεσιμότητα των Περιφερειών να αναλάβουν την ευθύνη της χορήγησης των αδειών, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Κόκκινος - ιδιοκτήτες ταξί, ή, η φανέλα με το Νο9..

Ο κ. Κόκκινος πάντως τους αναφέρει ως "ταξιτζήδες" (στην γλώσσα του λαού δηλαδή..) και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως,

Μέρα με τη μέρα το κυβερνών κόμμα αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Η «φιλολαϊκή μάσκα» έπεσε ανεπιστρεπτί. Κάθε μέρα δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και νέα δυσβάσταχτα, αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Οι ανακολουθίες, τα ψέματα και οι «ακάλυπτες πολιτικές επιταγές» διαδέχονται το ένα το άλλο. Τελευταία θύματα αυτής της ανάλγητης πολιτικής οι ταξιτζήδες.
Άλλα διαβεβαίωνε ο κ. Ρέππας άλλα κάνει ο κ. Ραγκούσης. Χωρίς διάλογο, χωρίς να υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες, χωρίς να λάβει υπόψη ιδιαιτερότητες όπως αυτές της νησιωτικότητας, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, βάλλει κατά ενός ακόμη κλάδου που τα περισσότερα στελέχη του είναι καταχρεωμένα από δάνεια και αγωνίζονται νυχθημερόν για το μεροκάματο του πόνου (κάπου το χω ξανακούσει αυτό.. θυμήθηκα! το χω αφιερώσει παλαιότερα στον κ. Πιπεργιά!)
Το ΠΑΣΟΚ κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και ισοπεδώνει τα πάντα. Η οργή των ταξιτζήδων όπως εκφράστηκε σ’ όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά μας ας ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και της παρακμής.
"Αν δεν αλλάξουν πολιτική δεν θα βρίσκουν τόπο να κρυφτούν!" λέει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κόκκινος, κι εγω θα συμπλήρωνα, ούτε ταξί να φύγουν... (!)

Ο κ. Κόκκινος, μας ενημερώνει παράλληλα οτι περιόδευσε στα νησιά Κω, Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο στις 3 και 4 Ιουλίου συνοδευόμενος από Περιφερειακούς Συμβούλους και είχε συναντήσεις με τους Δημάρχους Κω και Καλύμνου, με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπροσώπους φορέων και πολίτες των νησιών, ενω στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ πήγαινε μαζί με την φανέλα του. Οχι ακριβώς την δική του, αλλά της Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004 την οποία εσχάτως δεν αποχωρίζεται ποτέ (κάποιοι λένε οτι κοιμάται κιόλας μαζί της..) και την οποία αναρτούσε στα στούντιο των σταθμών που επισκεπτόταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μιας και η φανέλα αποτελεί σύμβολο ενότητας, αγωνιστικότητας και υπερηφάνειας (πότε με το καλό θα δούμε και στην Σαντορίνη την φανέλα;...)
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγο φανέλα-φετίχ του κ. Κόκκινου, αφού κυκλοφορήσει σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου, θα βγεί σε δημοπρασία απο τον οίκο "Χρίστος" με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του ταμείου για την "σωτηρία της Ελλάδος". (τώρα, το τι θα πιάσει, δεν το ξέρουμε...)
Στις συνεντεύξεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας στο νησί του Ιπποκράτη (η Κώς είναι βρε αστοιχείωτοι..!), στο ΚΥ της Αντιμάχειας που οι κυβερνώντες δεν το στελεχώνουν, στα υποστελεχωμένα Νοσοκομείο της Κω, της Καλύμνου και το Αγροτικό Ιατρείο της Ψερίμου καθώς και άλλων νησιών..

επισκέψεις σε Ανάφη και Σαντορίνη απο στελέχη της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Χάλκη και Ανάφη, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε την Χάλκη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακριωνίτης επισκέφθηκε την Ανάφη.
Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιάκωβο Ρούσσο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στους οποίους έγινε παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Επίσης, ο κ. Μακριωνίτης στην τριήμερη περιοδεία του, το τριήμερο 6 έως 8 Ιουλίου 2011, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Ηλία Μάινα, επισκέφθηκε και τη Σαντορίνη.
Εκεί, (εδω δηλαδή...) συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Ζώρζο ενω επισκέφθηκε τα έργα που εκτελεί η περιφέρεια στο νησί, όπως η κατασκευή Επαγγελματικού Λυκείου και του Δημοτικού Σχολείου Μεσσαριάς και συζήτησε με τους αναδόχους προβλήματα και την εξέλιξη των έργων.
Την Παρασκευή συμμετείχε στο Συνέδριο για τη Μικρόκαρπη Ντομάτα, που διοργάνωσε η "Ηλιότοπος" σε συνεργασία με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και σε εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης στο έπακρο της πρωτογενούς παραγωγής στα νησιά μας.

"Μια αληθινή γεύση του Αιγαίου" στο Στρασβούργο

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης,
Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία που είχε ο ευρωβουλευτής του Pasok Κρίτων Αρσένης να προσκαλέσει στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφηβους μουσικούς παραδοσιακών οργάνων από το Αιγαίο και τους δασκάλους τους, "πρωτεργάτες της αναβίωσης της αυθεντικής νησιώτικης μουσικής".
Η εκδήλωση με τίτλο "Μια αληθινή γεύση του Αιγαίου" έκανε αίσθηση στο Ευρωκοινοβούλιο εξ αιτίας της εντυπωσιακή παρουσία των νέων μουσικών του Αιγαίου ενω περιλάμβανε και έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πίττα με θέμα τα "Πανηγύρια του Αιγαίου".

Την πρόσκληση προς τους νεαρούς μουσικούς αλλά και την ευθύνη της οργάνωσης της αποστολής είχε η αρμόδια για τα θέματα πολιτισμού υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 20 έφηβοι μουσικοί από τις Κυκλάδες, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν πάνω από 120 συνομηλίκους τους, οι οποίοι συγκροτούν ήδη στα νησιά μας μιαν ιδιαίτερη “πολιτιστική κοινότητα”. Η συγκρότηση της κοινότητας αυτής σφυρηλατείται και διευρύνεται συνεχώς, χάρη στις Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις που εδώ και χρόνια διοργανώνονται στις Κυκλάδες.

Με τους ήχους της τσαμπούνας, του τουμπιού, του σαντουριού, του βιολιού και του λαούτου, τιμήθηκε η αληθινή όψη της Ελλάδας, εκείνη της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της πηγαίας δημιουργίας, της ανάδειξης ανάμεσα σε ίσους, της πλούσιας σε σπάνιες παραδόσεις ιστορικής κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις τους οι ευρωβουλετές Έβελιν Ρέγκνερ (Αυστρία) είπαν "Ήταν η κατάλληλη εκδήλωση σε στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα!" η Άννα Ρόζμπαχ (Δανία) "Είναι όμορφο να βλέπεις κάτι θετικό από την Ελλάδα αυτές τις ημέρες, που να μην σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Γιατί η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να δώσει, φιλικούς ανθρώπους, πολιτισμό με ιστορία, όμορφη φύση και καλό φαγητό.", Νέσα Τσίλντερς (Ιρλανδία),  Ήταν υπέροχο να συμμετέχεις σε αυτό το χαρούμενο γεγονός που έσπασε την κατήφεια που καμιά φορά μας κυκλώνει. Ας χορεύουμε περισσότερο και ας μιλάμε λιγότερο!" Βίκτωρ Μποστινάρου (Ρουμανία) "Η εκδήλωση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά τις ομορφιές της Ελλάδας και τον πλούσιο πολιτισμό της. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να ανακαλύψουμε και να καταλάβουμε καλύτερα την Ελλάδα τώρα, σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο", Μαρία Ιριγκουέν Πέρεζ (Ισπανία) "Εξαιρετικό φαγητό, όμορφη μουσική και καταπληκτικός χορός! Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα σύντομα.."
Οι δικοί μας (σσ ευρωβουλευτές) δεν είπαν τίποτε διότι ή για τα πανηγύρια θα έπρεπε να μιλήσουν η για τα χάλια μας τα οικονομικά και η εποχή δεν ευνοεί τέτοιους συνειρμούς....

Διάσωση χελώνας caretta caretta στη Σάμο

(σώστε την χελώνα καρέτα - καρέτα που λέει κι ενα παλιό και παρείστικο τραγουδάκι...!)
Άγιο είχε (δεν μπορεί, θα χουνε και οι -τυχερές- χελώνες τον δικόν τους..) η βαριά τραυματισμένη χελώνα Caretta caretta, η οποία σώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σάμο από την «ανθρώπινη αλυσίδα» που δημιουργήθηκε με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία λουόμενων, εθελοντών του ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με το Λιμενικό και την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways.

Η χελώνα, ηλικίας περίπου 20 ετών και βάρους 29 κιλών, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30/6 τραυματισμένη (έφερε βαρύ τραύμα στο κεφάλι από προπέλα), στην παραλία Ψιλή Άμμος στo Πυθαγόρειο Σάμου. Λουόμενοι ειδοποιούν αμέσως το Αρχιπέλαγος και μια πενταμελής ομάδα καταφθάνει. Προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρει τη χελώνα σε κτηνιατρείο στο Βαθύ.
Την επόμενη μέρα, με την άψογη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και την αμέριστη βοήθεια της Διεύθυνσης της Hellenic Seaways και του πληρώματος του επιβατηγού «Νήσος Μύκονος» η χελώνα μεταφέρεται με συνοδεία ερευνητή του Αρχιπελάγους στον Πειραιά.
Η χελώνα, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, έχει πολλές πιθανότητες, μετά από αυτόν το συντονισμένο …μαραθώνιο, σύντομα να αναρρώσει και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον…
Σχετικό βιντεάκι μπορείτε να δείτε εδω