Σάββατο, Μαρτίου 21, 2015

επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση για τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης (22.3 12.00)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης καλεί τα μέλη του και όσους επιθυμούν να εγγραφούν, σε επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Συλλόγου στο Επαρχείο Θήρας την Κυριακή 22.3.2015 στις 12.00

Θα συζητηθούν
1.      Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θήρα – Σαντορίνη – Θήρα
2.      Πορεία Συλλόγου
3.      Ελεύθερη συζήτηση

τη Δευτέρα (23.3) το εξ' αναβολής ματς της 13ης Εβδομάδας του "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014-2015"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.,

Το τελευταίο εισιτήριο για το Final 4 αναμένεται να βρει κάτοχο αυτή τη Δευτέρα στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των "οκτώ" του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης "Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2014 - 2015". Επαλαίμαχοι και Σερβιτόροι Σκόνης πρόκειται να... κονταροχτυπηθούν για την πολυπόθητη νίκη που θα τους στείλει απευθείας στην τετράδα, όπου ήδη τους περιμένει με ανοιχτά "φτερά" ο Πήγασος.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, το ματς αναμένεται να κριθεί κυρίως στην ετοιμότητα των παικτών των δύο ομάδων αφού αμφότερες έχουν να δώσουν επίσημο ματς για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Στράτος Παπαδόπουλος, η παρουσία του οποίου είναι καταλυτική για τους Σερβιτόρους κάθε φορά που αγωνίζεται μαζί τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/3/2015
ΦΑΣΗ ΤΩΝ "8"
Επαλαίμαχοι - Σερβιτόροι Σκόνης (19:00)


από 23.3 οι αιτήσεις για ενισχύσεις στους παραγωγούς της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανακοινώνει σε όλους τους παραγωγούς – μέλη της ότι από την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 θα γίνονται οι Αιτήσεις – Δηλώσεις:

1. για τη στρεμματική ενίσχυση αμπελώνων Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και Π.Γ.Ε (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) περιόδου 2015-2016,
2. για την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2015 για όλες τις καλλιέργειες,
3. για την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ 2015 και
4. για την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων,

στο Κατάστημα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης στα Φηρά.

αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας (28.3 09.00 )

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση,

«Μετά από την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και σύμφωνα με το καταστατικό του, καλούνται τα μέλη σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., οι οποίες θα διεξαχθούν στα Φηρά Θήρας, στο κέντρο ψυχαγωγίας ΥΦΕΝ (Κεντρικός Δρόμος Καρτεράδου – Φηρών, δίπλα στο Ε.Κ.Ο.) στις 28/03/2015 από τις 09:00-13:00.

Αρχαιρεσίες θα γίνουν για την ανάδειξη:
1. Διοικητικού Συμβουλίου
2. Εξελεγκτική επιτροπή
3. Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ημέρες και για τις ακόμα δυσκολότερες που έρχονται, εμείς πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ηχηρό, σε όλους. Να δείξουμε την δύναμή μας. Να δηλώσουμε το παρόν σε νέους αγώνες, για να υπερασπιστούμε την δουλειά μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σας καλούμε όλους, να προσέλθετε μαζικά στις αρχαιρεσίες, ώστε ένας ακόμα πιο δυνατός και πιο δραστήριος Σύλλογος, να είναι μπροστά στις εξελίξεις, στις δυσκολίες, στους προβληματισμούς!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ από τις 09:00 έως τις 13:00 Ψ Η Φ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε


Αιτήσεις υποψηφιότητας μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 23/03/2015 στις 21:30 Τηλ: 22860 25301 – Fax: 22860 – 25040

από 1.4 μία, από 2.6 δύο πτήσεις της Ryanair στο δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη – από 30 ευρώ οι τιμές

Από 1η Απριλίου ξεκινούν οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair στο δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη, ενώ από 2.6 και εως 30.10 οι καθημερινές πτήσεις θα είναι δύο.

Οι ώρες στο δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη είναι οι εξής :

Απο 1.4 
07.00 από Αθήνα προς Σαντορίνη και 08.20 από Σαντορίνη προς Αθήνα
Και από 2.6
07.00 από Αθήνα προς Σαντορίνη και 08.20 από Σαντορίνη προς Αθήνα
23.15 από Αθήνα προς Σαντορίνη και 00.30 από Σαντορίνη προς Αθήνα (άφιξη στις 01.20)

Οι τιμές των πτήσεων της εταιρίας στο δρομολόγιο Αθήνα – Σαντορίνη στο πρωινό δρομολόγιο ξεκινούν από 37 ευρώ (χωρίς την ειδική έκπτωση 20% για κρατήσεις εως 23.3 για Τρίτες – Τετάρτες – Πέμπτες το διάστημα 14.4 – 28.5) ενώ οι τιμές της βραδινής πτήσης ξεκινούν από τα 30 ευρώ τελική τιμή, στην οποία είναι διαθέσιμα τα περισσότερα εισιτήρια σήμερα.


Για πληροφορίες και κρατήσεις :  http://www.ryanair.com/

απο 1η Απριλίου τα δρομολόγια των high speed

Από 1η Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγιά τους τα high speed τα δρομολόγια των οποίων χωρίζονται, σε ότι αφορά τις Κυκλάδες σε 2 περιόδους, τόσο σε ότι αφορά την συχνότητα των δρομολογίων από Πειραιά, όσο και τα νησιά που θα εξυπηρετούν.

Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά τα δρομολόγια των ταχύπλοων συνδέουν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μεγαλύτερα, τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, με τα high speed να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις, τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης σε αυτά.

Την Σαντορίνη το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να προσεγγίζουν τα High speed 4, 5 και 6  και το flying cat 4.

Τα δρομολόγια των Κυκλάδων και τις δύο περιόδους μπορείτε να τα δείτε εδώ :

Τα βασικά δρομολόγια που θα προσεγγίζουν την Σαντορίνη είναι τα εξής :
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΙΟΣ-ΘΗΡΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΙΟΣ-ΘΗΡΑ
ΡΑΦΗΝΑ-ΤΗΝΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΙΟΣ-ΘΗΡΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΘΗΡΑ-ΙΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΜΥΚΟΝΟΣ

Οι τιμές των εισιτηρίων στην οικονομική θέση για το δρομολόγιο Πειραιάς – Σαντορίνη και το αντίστροφο, ξεκινούν από 60 ευρώ. 

από 22.3 στις 15.30 η αναχώρηση του Blue Star από Σαντορίνη – από τις 30.3 η έναρξη του δρομολογίου Ρόδος – Σαντορίνη – Πειραιάς από το Blue Star 2

Από τις 28 Μαρτίου θα ξεκινήσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα δρομολογίων της Blue Star το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει η καθημερινή αναχώρηση του πλοίου της εταιρίας από την Σαντορίνη προς Νάξο, Πάρο, Πειραιά να πραγματοποιείται στις 15.30 με ώρα άφιξης στον Πειραιά στις 23.30

Επίσης στις 30.3 αναμένεται να ξεκινήσει το δρομολόγιο του Blue Star 2 στην γραμμή Ρόδος - Σαντορίνη – (απευθείας) Πειραιάς, με ώρα αναχώρησης από την Ρόδο στις 16.00, από την Σαντορίνη στις 01.10 και άφιξη στον Πειραιά στις 07.30, κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή.


Τα δρομολόγια των πλοίων τροποποιούνται μόνο την ημέρα του Πάσχα, όπου δεν θα πραγματοποιηθεί η αναχώρηση του πλοίου από την Σαντορίνη στις 15.30 

3 οι καθημερινές πτήσεις της Aegean από και προς την Σαντορίνη απο 1.3, 7 από 31.3

Τρείς πτήσεις καθημερινά από και προς Αθήνα - Σαντορίνη πραγματοποιεί από 1.3.2015 η Aegean Airlines ενώ από 31.3.2015 οι πτήσεις αυξάνονται σε επτά.

Οι ώρες των πτήσεων με αναχώρηση από την Σαντορίνη έως 31.3 είναι 11.45 – 16.45 και 20.25 ενώ από 31.3.2015 και εως τις 31.10.2015 οι ώρες θα είναι 06.40 – 09.15 – 11.40 – 14.30 – 17.55 – 20.45 – 22.55


Για κάθε πληροφορία σχετικά με το είδος και κόστος των ναύλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται το site της εταιρίας, στο οποίο οι τιμές βρίσκονται υπο συνεχή διαμόρφωση. 

ρυθμιστικός χαρακτήρας παρά μειώσεις στις τιμές των ακινήτων στην Σαντορίνη

Περισσότερο ως ρυθμίσεις παρά ως μειώσεις μπορούν να θεωρηθούν οι ανακατατάξεις στις τιμές  των προς ενοικίαση ακινήτων στην Σαντορίνη, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών και ανακατατάξεων των τιμών των ακινήτων στην χώρα τα τελευταία χρόνια, και κυρίως από το 2008 και μετά, αλλά και το πώς διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς οι τιμές των προς ενοικίαση ακινήτων της Σαντορίνης δεν διαφέρουν με τους αντίστοιχους μέσους όρους των τουριστικών περιοχών, ανάλογα πάντοτε με το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά, τις υποδομές και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μπορούν να προσμετρηθούν η εποχικότητα στο ενδιαφέρον για την ενοικίαση κατοικίας, με την καλοκαιρινή περίοδο να οριστικοποιείται στους 5 με 6 μήνες ανάλογα και με τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου η εύρεση από πλευράς ενδιαφερομένων σπιτιών για τους μισούς μήνες του χρόνου, θεωρείται δυσκολότερη σε σχέση με όσους ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν αντίστοιχο ακίνητο για όλο το χρόνο, αν και μέχρι στιγμής το ζήτημα αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι τα ακίνητα του νησιού αρκούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων.

Σε αριθμούς και σε μέσους όρους η ενοικίαση ενός ακινήτου 3 δωματίων ξεκινά από τα 300 – 500 ευρώ, ανάλογα βέβαια με τα χαρακτηριστικά του. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση σε πανελλαδικό επίπεδο, μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές έχουν υποστεί τα ακριβότερα ακίνητα σε σχέση με αυτά που καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Οι σημερινές τιμές μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν υποστεί συνολική μείωση την τελευταία επταετία κατά 20-30%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα που διατίθενται για εξάμηνη χρήση ενοικιάζονται επιπλωμένα, κάτι που όμως λόγο της φύσης και της χρήσης τους, δεν αυξάνει σημαντικά την τιμή τους.

Χαρακτηριστικό και μάλιστα από αυτά που σε ελάχιστες περιπτώσεις απαντώνται στην ελλάδα, παρά τον τουριστικό χαρακτήρα και την ανάλογη ανάπτυξη πολλών περιοχών, είναι η ύπαρξη και διάθεση ακινήτων για την διαμονή για συγκεκριμένα διαστήματα και κατά την διάρκεια της εργασίας τους, εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. 

Στην συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, τα ακίνητα δεν χρεώνονται στους ενοίκους τους, αλλά το κόστος χρήσης τους συμψηφίζεται με τον μισθό που συμφωνείται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων και συμφωνιών υπάρχουν στις αμιγώς τουριστικές περιοχές της χώρας, κυρίως εκτός Αττικής.

Χαρακτηριστικό της αγοράς της Σαντορίνης είναι πως το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού καθώς και του ενδιαφέροντος για καλύτερες τιμές ενοικίασης, πολλά ακίνητα της Σαντορίνης ανακαινίσθηκαν και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά, τόσο σε ότι αφορά τους εσωτερικούς τους χώρους και τις υποδομές, όσο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο τους.


Στα προς ενοικίαση ακίνητα δεν συμπεριλαμβάνονται, για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, όσα αφορούν την διάθεσή τους σε επισκέπτες του νησιού, και τα οποία χρεώνονται ανά διανυκτέρευση. 

το πρόγραμμα των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων του Μαρτίου – σήμερα Σάββατο 21.3 η τρίτη άφιξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου

Το πρόγραμμα των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων του Μαρτίου ανακοίνωσε πρίν από λίγες ημέρες η Ένωση λεμβούχων Θήρας.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ :  http://www.santorini-boatmenunion.com/images/krouazieroploia.pdf

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής καλοκαιρινής περιόδου επισκέφθηκε την Σαντορίνη στις 15.3 και ήταν το CELESTYAL OLYMPIA με ώρες παραμονής 15:30 - 20:30, το οποίο επανέλαβε την άφιξη και παραμονή του την Πέμπτη 19.3 .

Πρόκειται για ένα από τα πλήρως ανακαινισμένα και με νέα ονομασία πλοία της εταιρίας Luis Cruises που πραγματοποιούν επισκέψεις σε λιμάνια – πόλεις της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και σε μεγάλη συχνότητα βρίσκεται η Σαντορίνη.

Το πρόγραμμα των επομένων ημερών του Μαρτίου έχει ως εξής :

21/03/2015 BERLIN 07:00 - 17:00
22/03/2015 CELESTYAL OLYMPIA 15:30 - 20:30
26/03/2015 CELESTYAL OLYMPIA 15:30 - 20:30
28/03/2015 THOMPSON SPIRIT 07:00 - 16:00 - COSTA ATLANTICA 07:00 - 18:00
29/03/2015 CELESTYAL OLYMPIA 15:30 - 20:30
30/03/2015 BERLIN 08:00 - 18:00

Το πρόγραμμα ενημερώθηκε στις 3/3/2015 και ενδέχεται να αλλάξει χωρίς
προειδοποίηση.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων για τον Απρίλιο.

Όπως και την περσυνή χρονιά οι Πέμπτες και τα Σάββατα αναμένεται να αποτελέσουν τις ημέρες με τις περισσότερες αφίξεις, ενώ οι φορείς των νησιών – λιμένων προορισμών της Σαντορίνης και της Μυκόνου σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Π. και το λιμάνι του Πειραιά, έχουν από κοινού πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες ώστε οι αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων, το κατά δύναμη, να μην συμπίπτουν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συνωστισμός στα λιμάνια που έχει ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα τον περιορισμό της πλήρους εξυπηρέτησης των επιβατών.

Σημαντικό μέρος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσουν φέτος το λιμάνι του Κατάκολου που μαζί με τον Πειραιά αποτελεί για πρώτη φορά από φέτος λιμάνι επιβίβασης, καθώς και τα λιμάνια – προορισμοί του Ηρακλείου της Κρήτης και της Κέρκυρας τα οποία για πρώτη φορά φέτος θα δεχθούν μεγάλο αριθμό κρουαζιεροπλοίων. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ SEA DIAMOND

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας ενημερώνει τους δημότες του ότι βγήκε η απόφαση σήμερα (20.03.2015) από το Τριμελές Ποινικό Εφετείο για τους τρεις τελευταίους κατηγορούμενους του ναυαγίου SEA DIAMOND και οι επιβληθείσες ποινές είναι οι εξής:
α)        Στον Πλοίαρχο Ιωάννη Μαρίνο:
Φυλάκιση 2 ετών για διατάραξη θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Φυλάκιση (20) μηνών για τις ανθρωποκτονίες.
Φυλάκιση Ενός έτους για πρόκληση ναυαγίου.
Φυλάκιση τεσσάρων μηνών για παραβίαση της SOLAS 1974. Παραμένει η επιβληθείσα σ'αυτόν ποινή (18) μηνών της προηγούμενης απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης που αυτή δεν ανηρέθη και παραμένει.
β)        Στον Ανθυποπλοίαρχο Παναγιώτη Κουβέλη.
Φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη θαλάσσιων συγκοινωνιών.
Φυλάκιση 20 μηνών για τις ανθρωποκτονίες.
Φυλάκιση 8 μηνών για πρόκληση ναυαγίου.
Φυλάκιση 4 μηνών για παραβίαση Διεθνούς Κανονισμού Προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.
γ)         Στον Γενικό Διευθυντή ομίλου εταιρειών LOUISΓεώργιο Κουμπενά.
Φυλάκιση δύο (2) ετών για διαρκή θαλάσσια ρύπανση. 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημαρχείου Θήρας


Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Εφετείο ύστερα από μερική αναίρεση του Άρειου Πάγου την εφετειακή απόφαση (11.2014) για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέραςστη Σαντορίνη, μετά από αναίρεση που είχαν ασκήσει οι τρεις κατηγορούμενοι, που είχαν καταδικαστεί για πλημμελήματα.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι καλώς καταδικάστηκε ο πλοίαρχος για το αδίκημα της παραμέλησης διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, ενώ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση γι’ όλα τα άλλα αδικήματα, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.


Με απόφασή του που ανακοινώθηκε στις 20.3.2015 το Εφετείο εξέδωσε την απόφαση, όπως αυτή αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Θήρας. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ – ανακοίνωση αποφάσεων (συνεδρίαση 22.3)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας την  22 Μαρτίου  2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, κατόπιν της αριθ. 15/18-3-2015 πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν τρεις παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο  Έξω Γωνιάς Θήρας.
Συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις επί των ακόλουθων θεμάτων:

ΘΕΜΑ 1ο       Αυτοψία σε γενόμενη επέμβαση και διευθέτηση ομβρίων υδάτων. 
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, γνωστοποίησε ότι κατόπιν  τηλεφωνικής καταγγελίας την 21-2-2015, διαπιστώσαμε ότι από το δυτικότερο τμήμα του χωριού μας (περιοχή κοινοτικών δεξαμενών) προς την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου (Πύργος) κατασκευαζόταν ιδιωτικός δρόμος από μπετόν πλάτους περίπου 3,5 μέτρων, παράλληλα με το υπάρχον μονοπάτι από το οποίο διέρχονται περιηγητές. Επίσης διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο μονοπάτι αυτό, οι οποίες, όπως μας αναφέρθηκε, προκλήθηκαν από τον εργολάβο εγκατάστασης σωλήνα ύδρευσης  της ΔΕΥΑΘ (ανατολικά) και από ρίψη μπάζων (δυτικά) από τρίτους.
Με το αριθ.9/21-2-20105 έγγραφό μας ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να διενεργήσει αυτοψία, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στην ως άνω περιοχή και να υποχρεωθούν οι υπαίτιοι προς αποκατάσταση των πραγμάτων.
Ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην αποκατάσταση του ως άνω μονοπατιού. Επίσης  το ενδιαφέρον μας εστιάζεται και στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων  τόσο εξ αιτίας των έργων που έγιναν ανατολικότερα της θέσης αυτής στην ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου Πρέκα όσο και εξ αιτίας του ως άνω νέου δρόμου από μπετόν  και των γενόμενων διαμορφώσεων. Υπόψη ότι ήδη από την υπάρχουσα μέχρι και το 2014 κατάσταση στην περιοχή, τα όμβρια ύδατα προκαλούσαν  ζημίες στις ανατολικότερες ιδιοκτησίες (γκρέμισμα τοίχων και διάνοιξη χαντακιών)  και πλημμύριζαν τμήμα του δρόμου που καταλήγει στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, μεταφέροντας ποσότητες ελαφρόπετρας που παγιδεύονται στο οδόστρωμα αυτό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση αυτοκινήτου. Δεν πρέπει να αναβληθεί η κατάρτιση της μελέτης για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων που οδηγούνται τόσο στην περιοχή ανατολικότερα των κοινοτικών δεξαμενών όσο  και νοτιοδυτικά της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη κατά τον τρέχοντα μήνα δύο φορές απασχολήθηκε το συνεργείο του Δήμου για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας οχημάτων στη δεύτερη ως άνω θέση.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο υιοθετεί ομόφωνα το ως άνω έγγραφο καθώς και το 14/3-2015 έγγραφό μας προς το Δήμο και ζητά να επιληφθεί κατεπειγόντως ο Δήμος.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα θέματα:
α. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 της Αποκεντρ. Διοίκησης Αιγαίου στη συνεδρίαση της 16-2-2015 (πρακτικό 17) γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την ονομασία της πλατείας της Κοινότητάς  μας σε πλατεία Ευαγγελίας Πρέκα – Ζώρζου.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να αναμείνουμε τον ερχομό των μελών της οικογένειας και την από αυτούς ανάληψη πρωτοβουλίας και γνωστοποίηση των προτάσεών τους. 
β. Το τρίτο θέμα της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της 13-2-2015 (πρακτικό 2/2015) αναφερόταν στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη στροφή ΑΒΙΣ μέχρι το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.  Σχετικό είναι το αριθ. 5/7-2-2015 έγγραφό μας προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το αριθ. 6/9-2-2015 έγγραφό μας προς τη ΔΕΥΑΘ. Με το αριθ. 20/24-2-2015 έγγραφό μας ζητήσαμε από το Δήμο να ενεργήσει για κατάλληλη σήμανση προς ενημέρωση των οδηγών, ο οποίος και ανταποκρίθηκε σχετικά. Αναμένονται και οι χωρίς αναβολή ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου δεδομένου ότι θα παρέλθει  χρονικό διάστημα και λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων  που απαιτούνται.
γ. Με το 12/4-3-2015 έγγραφό μας υπενθυμίσαμε στους κατοίκους  τον Κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, επισημαίνοντας θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Για τα μπάζα κατεδαφίσεων και τα ογκώδη μπάζα που προκαλούνται από οποιοδήποτε λόγο, απαιτείται η προηγούμενη συνεννόηση με το Δήμο πριν αυτά μετακινηθούν από τη θέση παραγωγής τους.    
δ. Την 12-3-2015 αποστείλαμε ηλεκτρονικό μήνυμα στον Αντιδήμαρχο κ. Καμπουράκη συγκεντρωτικά στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις οδικής σήμανσης που έχουμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου μας. Την 20-3-2015 υπέδειξα στον υδραυλικό του Δήμου τα ακριβή σημεία τοποθέτησης των σημάνσεων.
ε. Την 16-3-2015 θέσαμε υπόψη του Αντιδημάρχου κ. Καμπουράκη αναλυτικά τα θέματα στα οποία αναμένουμε ανταπόκριση από το Δήμο σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου μας.

ΘΕΜΑ 3ο   Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος στη συνεδρίαση της 1-12-2014 και του 6ου θέματος της 13-1-2015 του Τοπικού μας Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα να:
- τεθεί στην υπάρχουσα πινακίδα μετά το χώρο στάθμευσης στο μνημείο των Ηρώων ένδειξη για την απαγόρευση  εισόδου στο δρόμο προς το εσωτερικό του χωριού οχημάτων συνολικού βάρους 3,5 τόνων και πλάτους 2 μ. των εισερχόμενων οχημάτων.
-  συμπληρωθεί η σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης με την τοποθέτηση απαγορευτικού σήματος στην αρχή του δρόμου μετά το χώρο στάθμευσης καθώς και αμέσως μετά τη στροφή Σαλίβερου. Η σήμανση να καλύπτει και τις δύο κατευθύνσεις.
- τεθεί στη συμβολή του δρόμου αυτού με το δρόμο προς τον Πύργο σήμα για το αδιέξοδο στην κατεύθυνση προς το Πτωχοκομείο.
- τοποθετηθούν πλαστικά κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου κατά τη συνεδρίαση της 19-1-2015 έλαβε ομόφωνα την αριθ. 11/2015 ομόφωνη απόφαση με την οποία γνωμοδότησε θετικά για τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας της Τοπικής Κοινότητας με την παρατήρηση να μπορεί να εισέλθει ασθενοφόρο και να τοποθετηθούν ανοιγοκλεινόμενες μπάρες ασφαλείας ή προσταφερούμενα κολονάκια.
Κατόπιν των ανωτέρω, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει  ομόφωνα να συστήσει την πιστή τήρηση των περιορισμών που έχουν αποφασιστεί από το Τοπικό Συμβούλιο προκειμένου να μην απαιτηθεί η τοποθέτηση και ανοιγοκλεινόμενης μπάρας.

ΘΕΜΑ 4ο   Λοιπές περιπτώσεις σήμανσης οδικού δικτύου.
Συμπληρωματικά πρέπει να ληφθεί απόφαση και για  τις εξής περιπτώσεις σήμανσης:
α. στη στροφή κάτω από τον Άγιο Ελεήμονα και στο σημείο εξόδου από την κατοικία του Μάινα Αρτέμη, όπου συμπίπτει η έξοδος τριών ιδιοκτησιών, θα πρέπει να τεθεί και πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται «Προσοχή έξοδος οχημάτων». Σχετική με το τελευταίο θέμα είναι και η από 9-2-2015 αίτηση προς το Δήμο του Μάινα Αρτέμη. 
β.  αντικατάσταση του στρογγυλού καθρέπτη πριν την οικία του Ακύλα (υπάρχει μόνο η βάση).
γ. σήμανση για το αδιέξοδο του δρόμου και στον πρώτο ασφαλτόδρομο προς τα δεξιά μετά τον Άγιο Χαράλαμπο.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα η τοποθέτηση των ως άνω σημάνσεων και του καθρέπτη.

ΘΕΜΑ 5ο   Αντιμετώπιση επικίνδυνου κτίσματος.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο θέμα υπενθύμισε ότι από το 2012 το κτίριο κάτω από την πλατεία του χωριού χαρακτηρίστηκε με έκθεση της Υπηρεσίας Δόμησης ως επικίνδυνο. Αφού ζητήσαμε εγγράφως την ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής για μη συμμόρφωση των υπόχρεων, προχθές υπήρξε έγγραφη ενημέρωση του Δήμου από τον πληρεξούσιο μηχανικό αυτών, η οποία αναφέρει ότι έχει αιτηθεί άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης και καταλήγει: «Παρακαλώ πολύ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ως προς την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων  από την νοτιοανατολική γωνία της υπερκείμενης πλατείας ή και την περισχοίνιση του τμήματος αυτού άλλως θα είστε εσείς υπεύθυνοι για οποιοδήποτε ατύχημα προκληθεί σε διερχόμενους τρίτους».
Ενημερώθηκε αναλυτικά ο μισθωτής του χώρου που εκμεταλλεύεται παρακείμενο κατάστημα ο οποίος την 20-3-2015 υπέβαλε αίτηση με την οποία ζητά την έγκριση για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του τμήματος του τοίχου στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
α. ως προς το αίτημα του πληρεξούσιου μηχανικού, να του συστήσουμε ότι θα πρέπει να βγάλει άδεια μικρής κλίμακας για την άμεση αποκατάσταση της επικινδυνότητας και
β. ως προς το αίτημα του μισθωτή του χώρου του παρακείμενου καταστήματος δεν έχουμε αντίρρηση αν οι εργασίες γίνουν μόνο σε κοινοτικό χώρο και εγκρίνει η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

Ο πρόεδρος, Παρασκευάς Σαλίβερος

σημαντική αυτοδιοικητική διάκριση για τον Δήμαρχο Μυκόνου Κ. Κουκά σε εθνικό επίπεδο

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α) επιλέχθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθ’ υπόδειξη του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Το Ι.Τ.Α., αποτελεί επιστημονικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης (think tank) για θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού, ενώ επιχειρεί να καλύψει το κενό που η ίδια η Αυτοδιοίκηση εντοπίζει τα τελευταία χρόνια: την ανάγκη της μελέτης και επιστημονικής προσέγγισης και τεκμηρίωσης των ζητημάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Το Ι.Τ.Α., το οποίο ανασυγκροτείται, φιλοδοξεί με τη νέα του πλέον διοίκηση, να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο της Αυτοδιοίκησης για την παραγωγή των βασικών πολιτικών επιλογών στρατηγικής, μέσα από τη σύνθεση και την αξιοποίηση της γνώσης των ειδικών, πανεπιστημιακών, επιστημόνων και ερευνητών. Επιδιώκει να αξιοποιήσει την πολύτιμη και συσσωρευμένη εμπειρία των αιρετών που έχουν υπηρετήσει το θεσμό και μπορούν να βλέπουν τα πράγματα, ή να εντοπίζουν παραμέτρους από μια διαφορετική -απ’ αυτή της αυστηρά ακαδημαϊκής προσέγγισης- οπτική.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και αποτελούμενο αποκλ ειστικά από αιρετούς και πρόσωπα καταξιωμένα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης διασφαλίζει την πολιτική και επιστημονική όσμωση στην προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος Μυκόνου, εκτός από το νεώτερο μέλος, μοναδικός εκπρόσωπος της νησιωτικής Ελλάδας, είναι ο μόνος Δήμαρχος εκτός Αττικής που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ι.Τ.Α. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται για γίνει η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. στα γραφεία του Ινστιτούτου στην Αθήνα.


Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε πως: «αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα και το Δήμο Μυκόνου που εκπροσωπώ, το ότι ένας σχετικά νέος αυτοδιοικητικός, από τη νησιωτική Ελλάδα, επιλέγεται να συμμετέχει στη διοίκηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με καταξιωμένα στελέχη και σημαντικούς επιστήμονες που συνδιαμορφώνουν την αυτοδιοικητική πολιτική σε εθνικό επίπεδο.  Ευχαριστώ το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη τιμή της ομόφωνης επιλογής μου ως μέλος, και είμαι πεπεισμένος ότι η νέα διοίκηση του Ι.Τ.Α θα συνδυάσει την εμπειρία και τη γνώση ώστε να  επιτύχει τα βέλτιστα αποτελέσματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης τα επόμενα χρόνια. Προτεραιότητά μου θα αποτελέσει η ανάδειξη της νησιωτικότητας στη χάραξη των κεντρικών πολιτικών επιλογών, καθώς και οι απαραίτητες θεσμικές μεταβολές που έχω διαπιστώσει από την εμπειρία μου πως είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν».

σε έλληνα σεφ πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής κουζίνας στον διαγωνισμό Young Chef

Οι ελληνικές γεύσεις αναδεικνύονται στα χέρια του νεαρού Έλληνα σεφ Άλεξ Τσιοτίνη, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μεσογειακής Κουζίνας στον διαγωνισμό γαστρονομίας Young Chef, στο Τελ Αβίβ!


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα https://www.facebook.com/HGastronomiaStonEllhnikoTourismo?fref=nf καθώς και στο κείμενο που γράφτηκε για την «Lifo». 

Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2015

«Santorini. The one» από την Ogilvy για την διεθνή προβολή της Σαντορίνης

Το λογότυπο, τους στόχους και την φιλοσοφία της διεθνούς καμπάνιας προβολής της Σαντορίνης παρουσίασε η εταιρία Ogilvy το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου στην Σαντορίνη.

Η καμπάνια πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δ.Ε.Η. με τον Δήμο Θήρας και φορείς του νησιού στο πλαίσιο των ανταποδοτικών παροχών της επιχείρησης στην Σαντορίνη ως «αποζημίωση» για την ταλαιπωρία που υπέστησαν κάτοικοι και επιχειρηματίες τον Αύγουστο του 2012 από τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε το λογότυπο που θα συνόδευε όλες τις δράσεις της που αφορούν στην διεθνή προβολή του νησιού κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Στην καμπάνια περιλαμβάνονται και 5 βίντεο που θα ενταχθούν και θα υποστηριχθούν σε πλατφόρμες προβολής και δικτύωσης.

Το πρώτο βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=xPVjtJwp620
Santorini. The most beautiful tourism place in the world

SANTORINI the one

ανακοίνωση και πρόγραμμα του Δήμου Θήρας για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Τον τρέχοντα μήνα ολόκληρος ο Ελληνικός λαός θα εορτάσει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.
Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα σε βαρύ κλίμα σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη δια μέσου των αιώνων τη φλόγα του πατριωτισμού και του αγώνα εναντίον της σκλαβιάς και έγιναν φωτεινό παράδειγμα για κάθε λαό.
Τιμούμε ιδιαίτερα την ηρωική εκείνη γενιά του 1821 που έδωσε τα πάντα και έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγουμένων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας τα δύο υπέρτατα αγαθά, την Ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την Ελευθερία μας ως Λαό.
Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα Σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Οργανισμούς.
Γι’ αυτό παρακαλούμε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε οι καθιερωμένες εκδηλώσεις να τελεσθούν με κάθε επισημότητα σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να τονισθεί η εξέχουσα σημασία της Εθνικής Επετείου.
Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:
1.         Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, από τις 08:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
2.         Φωταγώγησηόλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
3.         Ομιλίες σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κ.λ.π την  24η Μαρτίου.
4.         Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους την 24η Μαρτίου. Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.
5.         Το πρωί της 25ης Μαρτίου, ώρα 07:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και οι μουσικές, όπου υπάρχουν, θα περιέλθουν τους δρόμους και θα παιανίσουν θούρια και εμβατήρια.
Την ίδια ημέρα και ώρα 11:00 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θήρας – Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανείου.
Επίσημη δοξολογία θα γίνει στις Τοπικές & Δημοτικές Κοινότητες.
Παρακαλούνται οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πυροσβεστικές Αρχές, καθώς και οι προϊστάμενοι των Δημοσίων κ.λ.π Υπηρεσιών, κατά την έναρξη της δοξολογίας να καταλάβουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Ναού.
Στα Φηρά Θήρας, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα Αγγελική ΜπούραΦιλόλογος του Λυκείου Φηρών.
6.         Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των Ηρώων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από κάθε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα.
Στα Φηρά Θήρας μετά τη δοξολογία θα ψαλλείεπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών κατά την καθιερωμένη σειρά και τάξη, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση  52749/28.9.2006 (ΦΕΚ 1488 τ.Β΄/6.10.2006). Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών κα στη συνέχεια θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος από Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.
Το πρόγραμμα κατάθεσης στεφανιών θα καταρτισθεί από την οικεία Δημοτική Αρχή, τηρούμενης της 52749/28.9.2006 (ΦΕΚ 1488 τ.Β΄/6.10.2006 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, για το προβάδισμα.
7.         Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών και τμήματος του Αεροπορικού Αποσπάσματος Θήρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο δρόμο που περνάει έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.
8.         Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γεώργιος Μερτής, Δημοτικός Υπάλληλος του Δήμου Θήρας.
9.         Το πρόγραμμα κατόπιν προγραμματισμού μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις, όπως χορούς από μαθητές, θεατρικές παραστάσεις από Συλλόγους ή μαθητές κ.λ.π.

Τέλος ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχέςκαι τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Ίδρυμα Θήρας.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί φορείς θα συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου να έχει Πανεθνικό και Παλλαϊκό χαρακτήρα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση να αποτελέσει ορόσημο για τη συναδέλφωση του λαού.
            Στις εκδηλώσεις και τη Δοξολογία είναι προσκεκλημένοι να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων, όλες οι Αρχές του Τόπου, τα αναγνωρισμένα Σωματεία και Οργανώσεις που λειτουργούν νόμιμα, τα Σχολεία και όλοι οι δημότες.

εορτασμός 25ης Μαρτίου 2015 – ανακοίνωση της επάρχου Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η 25η Μαρτίου, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές, πιο ελπιδοφόρες, πιο έντονες συναισθηματικά εορτές για τον Ελληνισμό και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Είναι η ημέρα, που γιορτάζουμε το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι ταυτόχρονα ημέρα μνήμης και ευλάβειας. Ημέρα μνήμης της ηρωικής αυτοθυσίας των αγωνιστών του 1821, πιστεύοντας στο όραμα μιας Μεγάλης, Ελεύθερης, Αυτόνομης και Ισχυρής Ελλάδας. Ημέρα Ευλάβειας, γιατί η ευχή της Μεγαλόχαρης ήταν αυτή, που έκανε το εφικτό το ακατόρθωτο: Το όραμα αυτό, μέσα από αγώνες και θυσίες, να γίνει πραγματικότητα.

Όσο και αν δυσκόλεψαν οι καταστάσεις, όσες θυσίες και αν έπρεπε να γίνουν, οι αγωνιστές του 1821 δεν έχασαν την πίστη και την αλληλεγγύη τους. Όπως τότε λοιπόν, έτσι και σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει σε ένα δύσκολο μονοπάτι, μόνο αν μείνουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους.

συμμετοχή της Σαντορίνης στην Τουριστική έκθεση International Travel & Tourism Exhibition MITT 2015 στη Μόσχα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 22η Διεθνής Τουριστική έκθεση International Travel & Tourism Exhibition MITT 2015 που πραγματοποιείται στη Μόσχα και στην οποία συμμετέχει η Σαντορίνη με το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η έκθεση ξεκίνησε χτες, 18 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την 21η του μήνα αυτού.

Τις δύο πρώτες μέρες της έκθεσης μπορούσαν να επισκεφτούν οι εμπορικοί επισκέπτες, ενώ οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν είναι διαθέσιμες για το κοινό. Η έκθεση έχει μεγάλη συμμετοχή καθώς  έλαβαν μέρος 2056 εκθέτες από 203 χώρες, σε μια εκθεσιακή επιφάνεια που υπερβαίνει τα 50.000τ.μ.

Το παρόν στην έκθεση πέρα από το Δήμο Θήρας έδωσαν επιχειρηματίες από τη Σαντορίνη καθώς και τουριστικοί πράκτορες του νησιού. Την επίσκεψη της στο περίπτερο πραγματοποίησε και αυτή τη φορά η αν. Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά η οποία και ήρθε σε επαφή με τον εκπρόσωπο του Δήμου Θήρας κ.Λουκά Μπελλώνια.

Το περίπτερο που φιλοξενείται η Σαντορίνη κοσμείται και από το νέο λογότυπο της, “Santorini The One”, το οποίο και βρίσκεται σε πρωταγωνιστική θέση.


Εξίσου σημαντικής σημασίας με την έκθεση του Βερολίνου αποτελεί και η έκθεση στη Μόσχα, αφού και οι δύο πραγματοποιήθηκαν σε κομβικό χρονικό διάστημα, λίγο δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν.

εορταστική εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας για την 25η Μαρτίου (22.3 18.30)

Σύμφωνα με ανακοίνωση – πρόσκληση της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ και ΝΗΣΩΝ,

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού & Νήσων σας προσκαλεί στην εορταστική εκδήλωση του Γραφείου Νεότητας για την 25η Μαρτίου στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας στα Φηρά την Κυριακή 22 Μαρτίου το απόγευμα και ώρα 18:30.

Θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλος, με θέμα «Εκκλησία και 1821».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Οίας. 

διήμερη επίσκεψη στη Σαντορίνη του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

Τη Σαντορίνη επισκέφτηκε το διήμερο 18 και 19 Μαρτίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

      Στην ατζέντα των επαφών του Αντιπεριφερειάρχη κυριάρχησε η παρουσία του στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί για την ανέλκυση του Sea Diamond με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Νικολάου Ζώρζου, της Επάρχου κας Θεώνης Λειβαδάρου, των Περιφερειακών Συμβούλων Θήρας Ευάγγελου Σιγάλα και Ιωάννη Δεκαβάλλα, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Ηλία Πελέκη, των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής του Αγώνα των Θηραίων Πολιτών για τη ανέλκυση του ναυαγίου, όπου αποφασίστηκε η ανάληψη της πρωτοβουλίας συνάντησης με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος προ πενταετίας είχε τοποθετηθεί υπέρ της αναγκαιότητας ανέλκυσης του πλοίου.

      Επιπλέον χτες το πρωί ο κ. Λεονταρίτης συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο του νησιού, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου και με τη συμμετοχή της Επάρχου, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Αντωνίου Βουτσίνου, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

        Ακολούθως επισκέφτηκε το Γυμνάσιο της Μεσσαριάς στο οποίο ολοκληρώνονται οι εργασίες με την τελευταία παρέμβαση που αφορά στην ασφαλτόστρωση του πάρκινγκ του σχολείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων προκειμένου να ακολουθήσει άμεσα η διοικητική παραλαβή του έργου. Σημειώνεται ότι το έργο παραδίδεται στη μαθητιώσα νεολαία του νησιού μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των τελευταίων μηνών από τη νέα Περιφερειακή Αρχή που το παρέλαβε σταματημένο ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2012.

      Η λεπτομερής αναφορά στην πρόοδο των εργασιών της υλοποίησης του έργου του οδικού άξονα Αεροδρόμιο-Φηρά-Βουρβούλο-Οία ήταν το θέμα μιας ακόμη σύσκεψης στην οποία παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης και στην οποία συμμετείχαν ακόμη η Έπαρχος, η επιβλέπουσα μηχανικός και ο ανάδοχος του έργου. Όπως έγινε γνωστό μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να παραδοθούν το τμήμα Αεροδρόμιο-Βουρβούλο και ένα μέρος του μικρού περιφερειακού των Φηρών, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.


      Πριν αναχωρήσει από τη Σαντορίνη ο κ. Λεονταρίτης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Επαγγελματιών Οδηγών TAXI και συζήτησε μαζί τους το θέμα της παράνομης διακίνησης επιβατών που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο νησί, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με την Έπαρχο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της περιοχής για όλα τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο.  

oµάδα Γυναικών Σαντορίνης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νεοσύστατης ομάδας γυναικών Σαντορίνης,

• Επειδή εμείς οι γυναίκες βιώνουμε τα προβλήματα της υγείας, πρόνοιας, παιδείας, της οικογένειας με καθημερινό, βασανιστικό τρόπο και είμαστε τα πρώτα και μεγάλα θύματα της «κρίσης» τους
• Επειδή και στο νησί μας το Κέντρο Υγείας δεν έχει προσωπικό, μηχανήματα και υγειονομικό υλικό, τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν, το νοσοκομείο παραμένει έτοιμο αλλά κλειστό και ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί δέχονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία
• Επειδή οι παιδικοί σταθμοί, η φροντίδα των ηλικιωμένων και γενικά υπηρεσίες πρόνοιας συρρικνώνονται και δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις σημερινές ανάγκες και της κοινωνίας μας
• Επειδή τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε κάθε χώρο αλλά κυρίως στον τουρισμό , μέρα με την ημέρα διαλύονται ολοκληρωτικά εφόσον το φάντασμα της ανεργίας παραμονεύει και οδηγεί στην αποδοχή απαράδεκτων συνθηκών εργασίας
• Επειδή η ανεργία είναι και εδώ παρούσα και υπάρχουν οικογένειες που στο σπίτι τους δεν μπαίνει ούτε ένα μεροκάματο
• Επειδή η ενημέρωσή μας από την τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο είναι – επιεικώς – ανεπαρκής και άχρηστη, για να μην πούμε ύποπτη και επικίνδυνη
• Επειδή … Επειδή … Επειδή …
Ο κατάλογος με τα προβλήματα συνεχίζεται σχεδόν ατελείωτος.

Γι’ αυτό το λόγο...
Εμείς, γυναίκες από όλες τις ηλικίες, νοικοκυρές, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχοι, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματά μας με το μοναδικό τρόπο που θα μας φέρει σίγουρα αποτελέσματα.
Το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα.

Επειδή το μέλλον το δικό μας και των οικογένειών μας είναι δικό μας χρέος και δική μας πρόκληση
Επειδή τίποτα δε χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με την επιμονή και τον αγώνα μας
Επειδή οι γυναίκες, είμαστε πολλές – όλες - και έχουμε δίκιο σε ό,τι απαιτούμε,
Συγκροτήσαμε την «Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης» στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Καλούμε κάθε γυναίκα που θέλει να αγωνιστεί μαζί μας, να έρθει στην Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης και να συμβάλει με τη δική της σκέψη και φυσική παρουσία στην προσπάθειά μας.

σε αποστολή για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία ο Μ. Καφούρος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Ε.Δ.Ο.Α.Ο

Ως πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.) συμμετέχει ο κ. Μάρκος Καφούρος στην αποστολή του οργανισμού στην Αυστραλία στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος που οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 για την προβολή και προώθηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό από πλευράς Ε.Δ.Ο.Α.Ο. έμφαση έχει δοθεί στις αγορές της ήδη ανεπτυγμένης Αμερικής αλλά και την αγορά της Κίνας, και το σχεδιασμό για την καινούρια και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Αυστραλίας.
  
Η υλοποίηση του προγράμματος προβολής για το 2015 γίνεται στο πλαίσιο του νέου generic προγράμματός της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, που δίνει έμφαση έχοντας κατηγοριοποιήσει τις αγορές 3 ηπείρων.

Τον Νοέμβριο του 2014 η ΕΔΟΑΟ είχε παρουσιάσει σε όλα τα οινοποιεία της χώρας τις νέες δράσεις για την προώθηση του Ελληνικού κρασιού που σχεδιάζονται για το 2015.

Στην εκδήλωση είχε απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Καφούρος. Τις παρουσιάσεις ξεκίνησε ο κ. Αρκουμάνης ο οποίος, αφού αποτίμησε το σημαντικό έργο που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες χρονιές στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΚΟΑ, ανέπτυξε το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η ΕΔΟΑΟ για τη νέα περίοδο καλύπτοντας όλες τις Χώρες που πρόκειται να αναπτυχθούν δράσεις: ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Αυστραλία.   

Σε ότι αφορά τις δράσεις για την Αυστραλία, η κ. Μπλούχου, κάνοντας μια πρώτη καταγραφή των δράσεων που σχεδιάζονται είχε αναφέρει πως πρόκειται για μια αγορά με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και με σημαντικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό κρασί. Οι σχεδιαζόμενες δράσεις βασίζονται στην υπάρχουσα εμπειρία που έως τώρα το Ελληνικό κρασί έχει αποκομίσει από την παρουσία του σε ήδη αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.