Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2008


Για την κρίση δεν μιλάμε μόνο, την ζούμε.



Μόνο λίγες δεν είναι οι φορές που ακούμε τις τελευταίες μέρες για απολύσεις εργαζομένων, για περικοπή ωρών και ημερών εργασίας και γενικότερα για αλλαγές στον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων στην Σαντορίνη.



Λόγο της φυσιογνωμίας του νησιού, της εποχικότητας δηλαδή των επιχειρήσεων, η πλειονότητα των κατοίκων της Σαντορίνης γνωρίζει τον χρυσό εμπορικό κανόνα που θέλει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το προσωπικό που οριακά καλύπτει τις κατά καιρούς ανάγκες τους.



Όμως, τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει γνώστες περιστατικών όπου μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους, στις οποίες εργαζόντουσαν καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας.



Δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση η απάντηση από πλευράς επιχείρησης έχει να κάνει με την "κρίση". Άλλωστε, απενοχοποιημένα πια, οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες με αφορμή την κρίση βρίσκουν το περιθώριο να προχωρήσουν σε ανακατατάξεις στις οποίες σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.



Μέχρι στιγμής και σε τοπικό επίπεδο, από πλευράς παρατάξεων της Αριστεράς δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση στο φαινόμενο, κάτι που σίγουρα θα βοηθούσε στο να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα ,από την πλευρά στην οποία ανήκει ο καθένας, την κατάσταση.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την Κατασκευή Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας στην Σαντορίνη
κατέθεσε ο βουλευτής του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια ρωτά σχετικά με τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Είναι γνωστά τα προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα στο νησιώτικο χώρο. Η υποστελέχωση, ο ελλιπής εξοπλισμός, ο ανεπαρκής προϋπολογισμός, η έλλειψη πολιτικής κινήτρων για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αλλά και τις αιτίες της προβληματικής λειτουργίας των μονάδων υγείας στα νησιά.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων των νησιών για επίλυση των προβλημάτων και για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κατάσταση επιδεινώνεται. Γίνεται έτσι εμφανής η έλλειψη πολιτικής υγείας της κυβέρνησης και η συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας.

Ειδικότερα, στο νησί της Σαντορίνης που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ο πληθυσμός του τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδεκαπλασιάζεται, το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί και αδυνατεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το έργο της επέκτασης των κτιριακών υποδομών του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας ενώ ουδεμία βελτίωση έχει υπάρξει στον τομέα της στελέχωσης και του εξοπλισμού του.

Εύλογα επομένως η εξαγγελία εκ μέρους του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας στη Σαντορίνη έγινε ασμένως αποδεκτή από το σύνολο των κατοίκων του νησιού.

Μολονότι θεωρούμε ότι οι κτιριακές υποδομές αποτελούν αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την στήριξη και βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντιμετωπίζουμε απολύτως θετικά την κατασκευή του Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας Σαντορίνης υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ετοιμότητα για την ουσιαστική λειτουργία των νέων μονάδων υγείας γεγονός που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί γι αυτές που ήδη λειτουργούν.

Εκφράζοντας το δικό μας εύλογο ενδιαφέρον αλλά και αυτό των κατοίκων της Σαντορίνης για τις διαδικασίες υλοποίησης του νέου Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας, αιτούμεθα την κατάθεση των συγκεκριμένων εγγράφων. καθώς και απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

Κατάθεση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του έργου Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ν. Θήρας.


Κατάθεση του κειμένου της συμβάσεως ανάμεσα στο φορέα υλοποίησης του έργου Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Ν. Θήρας και στον ανάδοχο εργολάβο – κατασκευαστή.
Σε ποια ΣΑΕ έχει εγγραφεί το συγκεκριμένο έργο, ποιος ο συνολικός του προϋπολογισμός και ποια η πίστωση για το έτος 2009;




προσοχή – προσοχή!
Ένας ακόμη!



Ένας ακόμη επικίνδυνος λαγοκέφαλος έκανε την εμφάνισή του στα νερά της Σαντορίνης. Το δηλητηριώδες ψάρι το ψάρεψε ψαράς ανοιχτά των βραχονησίδων «χριστιανά» νοτιοανατολικά της Σαντορίνης. Η εμφάνιση του ψαριού είναι χαρακτηριστικότατη , έχει στρογγυλές κηλίδες σε ολόκληρο το σώμα του, οπότε … τώρα που ξέρετε φροντίστε να είστε προσεκτικότατοι!

Για την ιστορία, το δηλητηριώδες ψάρι δεν σύχναζε ,γενικώς, στα νερά της Μεσογείου αλλά βρέθηκε σ’αυτην τα τελευταία χρόνια ,μιας και αποφάσισε να διασχίσει την διώρυγα του Σουέζ μιας και βρήκε τα νερά της Μεσογείου αρκετά ζεστά για τα γούστα του!

Άλλωστε, είναι γνωστό από το 2004 ότι το εν λόγο ψάρι έχει ξεκινήσει να «βολτάρει» στα νερά των Κυκλάδων. Ενδεικτικά αναφερόμαστε ένα δημοσίευμα του Τύπου με ημερομηνία το καλοκαίρι του 2007.
http://www.reporto.gr/news.asp?ID=6990













Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, με την κατάργηση της χρήσης διχτυού και του περιορισμού της αλιευτικής δυνατότητας των ερασιτεχνών αλιέων, εξ αιτίας της εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών απέστειλε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου.





Στη σχετική αναφορά της, καταθέτοντας και επιστολές διαμαρτυρίας συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων των Κυκλάδων καθώς και της Πανελλήνιας ένωσης συλλόγων ερασιτεχνών αλιέων αναφέρει:
Οι κάτοικοι της πατρίδας μας με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτών και κυρίως οι κάτοικοι των νησιών μας είναι φυσικό ως μοναδικό τρόπο ευχαρίστησης και διασκέδασης να έχουν την ενασχόλησή τους με τη θάλασσα.
Στην ουσία η δυνατότητα που τους δίνεται να ψαρεύουν διαρκεί μόλις 4 μήνες (Ιούνιο – Ιούλιο- Αύγουστο – Σεπτέμβριο), αν δεν έχουμε καλοκαίρι με συχνούς αέρηδες (μελτέμια) όπως συμβαίνει συχνά στις Κυκλάδες, οπότε το ψάρεμα περιορίζεται σε λίγες μέρες.
Οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν με λίγα μέτρα δίκτυ (απλάδι) για να εξασφαλίσουν μερικά ψάρια για την οικογένειά τους δεν προξενούν ζημιά στα οικοσυστήματα και τα ιχθυοαποθέματα, αλλά ασκούν αυτή τη θαλάσσια δραστηριότητα με πολλή αγάπη και σεβασμό για τη θάλασσα και ότι υπάρχει σε αυτήν.
Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, ώστε να ενισχυθεί η ερασιτεχνική αλιεία χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως άλλωστε έχει γίνει και με άλλες χώρες της Ευρ. Ένωσης αλλά να τονωθούν και δράσεις της νησιωτικότητας, όπως ο αλιευτικός τουρισμός.
Γνωρίζοντας δε την ιδιαίτερη ευαισθησία του κ. Υπουργού για τη νησιωτική Ελλάδα, που έμπρακτα έχει αποδειχθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ευελπιστεί ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ερασιτεχνών αλιέων.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2008

Συναντήσεις με την Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα αντιπροσωπεία αιρετών και μελών της Επιτροπής Αγώνα για την ανέλκυση του SEA DIAMOND.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ναυαγισμένου πλοίου, ενώ στις προθέσεις της αντιπροσωπείας ήταν να συνεχίσουν να ασκούνται πιέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς και σε επίπεδο κοινοβουλίου με στόχο την ανέλκυση.
Εκτός από τους επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς η Επιτροπή συναντήθηκε
με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνο για θέματα περιβάλλοντος Σπύρο Κουβέλη, παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα.

Η Επιτροπή Αγώνα των Θηραίων πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων σύμφωνα με την οποία :


Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Θηραϊκού λαού για την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος κ. Σπύρος Κουβέλης, παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα, στην αντιπροσωπεία από τη Σαντορίνη, που επισκέφθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετείχαν ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος. Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γρατσίας, ο Αντιπρόεδρος κοινότητας Οίας – Θηρασίας κ. Νίκος Παγώνης και από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών η κα Μ. Αργυρού, ο κ. Λ. Λυγνός, η κα Μ. Ρουσσάκη, ο κ. Π. Σιγάλας και ο κ. Κ. Τσιγαρίδας.

Ωστόσο, η αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαιολόγησαν όμως την απουσία του Προέδρου, στο φορτωμένο του πρόγραμμα. Φορείς και πολίτες πιστεύουν ότι ως πιθανά μελλοντικός πρωθυπουργός οφείλει να δεσμευτεί ότι το ναυάγιο θα ανελκυστεί από τη θάλασσα της Σαντορίνης και γενικότερα του Αιγαίου. Δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κα. Παπαρήγα, παρουσία της κας Διαμάντως Μανωλάκου βουλευτής του κόμματος, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση του Κ.Κ.Ε. στον δίκαιο αγώνα του Λαού της Σαντορίνης.

Ως προς το αίτημα της αντιπροσωπείας, να αναχθεί το πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα, η κα Παπαρήγα υποσχέθηκε ότι σύντομα μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που διεκπεραιώνεται στο τέλος του Δεκέμβρη, το κόμμα της θα το φέρει αμέσως μετά σε συζήτηση στη βουλή, στην ώρα του Πρωθυπουργού.

Η Γενική Γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Κυβέρνησης ότι δεν θα διαθέσουν για την ανέλκυση χρήματα, για να μην επιβαρυνθούν οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες. Δεν ζήτησε κανείς να φορολογηθούν οι πολίτες, να φορολογηθούν αυτοί που πρέπει και ανάμεσα σε αυτούς και οι εφοπλιστές.

Στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση, να χρηματοδοτήσει την ανέλκυση και να διεκδικήσει μέσω δικαστικής οδού τα χρήματα, από την πλοιοκτήτρια εταιρεία LOUIS, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου, η οποία εκφράστηκε παρουσία και του βουλευτή κ. Θ. Δρίτσα στάθηκε θετικά, στηρίζοντας και αυτός τον αγώνα του Θηραϊκού λαού. Απάντησε ότι με επερώτηση στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει το αίτημα της ανέλκυσης.

Ωστοσο, φάνηκε επιφυλακτικός για το αν θα επιτευχθεί η ανέλκυση, καθώς όπως είπε η λογική των πραγμάτων, όπως αυτά λειτουργούν στην Ελλάδα, δείχνουν ότι το ναυάγιο θα παραμείνει στο βυθό της καλντέρας, εκτός όπως είπε χαρακτηριστικά ο αγώνας του λαού συνεχιστεί και αναγκάσει την Κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσει.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια δεν στάθηκε εφικτή την ίδια ημέρα, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένεται όμως σύντομα η νέα ημερομηνία της συνάντησης.

Τέλος, με προβληματισμό απεχώρσησε από τις συναντήσεις αυτές η αντιπροωσωπεία και τα κύρια μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών, αλλά με τη βεβαιότητα και την απόλυτη πίστη ότι η υπόθεση του ναυαγίου βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων και φίλων της Σαντορίνης και μόνο μέσα από τον αγώνα θα απαλλαγούν τα νερά της καλντέρας και του Αιγαίου γενικότερα, από την οικολογική αυτή βόμβα, που όσο ο χρόνος περνά μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε πολύ χειρότερη και μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Την ευθύνη φέρει η πολιτεία και ως πολίτες αυτής της πολιτείας, απαιτούμε από αυτήν να μας προστατεύσει, ως υποχρεούται.
Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν
Άντε πάλι τα ίδια….

(αν παραθέταμε τα κείμενα που είχαμε γράψει τα -τρία τουλάχιστο- τελευταία χρόνια για τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου, οι διαφορές σε ότι αφορά τα έργα, τις τοποθετήσεις του Δημάρχου, αλλά και της αντιπολίτευσης, θα εντοπίζονταν πολύ δύσκολα)

Έργα που βοηθούν την καθημερινότητα των πολιτών χαρακτηρίστηκαν από την δημοτική αρχή, μικρά και όχι αναπτυξιακά απάντησε η αντιπολίτευση.

Χθες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας με κυρίαρχο θέμα αυτό του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θήρας για το 2009
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απο τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας καθώς και από αυτούς που ανήκουν στον συνδυασμό του Χαράλαμπου Δαρζέντα. Αρνητικά ψήφισαν οι επικεφαλής και οι δημοτικοί Σύμβουλοι των συνδυασμών των κυρίων Νίκου Ζώρζου και Γεράσιμου Καφιέρη που ανέφεραν ότι το πρόγραμμα είναι αντιαναπτυξιακό και κάθε χρόνο έρχεται σχεδόν ίδιο με μικρές αλλαγές χωρίς να δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νησιού.

Ναι μεν αλλά
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι Δήμαρχος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επανέλαβε πολλές φορές τη φράση « βάλαμε ότι μας ζητήσανε» εννοώντας τα αιτήματα για έργα στα χωριά από πλευράς τοπικών συμβουλίων.
Το θέμα ,όμως, δεν είναι μόνο τι ζητούν οι πολίτες αλλά και τι οραματίζεται
ο -κάθε- δήμαρχος για τους πολίτες του.
Αυτό βέβαια είναι άλλη μεγάλη κουβέντα, που θα την κάνουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.


Αισιόδοξο ,τέλος, είναι το γεγονός, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα Θησέας η αποχέτευση της Περίσσας.