Παρασκευή, Απριλίου 18, 2008

  • Θερμοκρασία στους 15 βαθμούς κελσίου αυτήν την ώρα έξω από το στούντιο του «Σαντορίνη 106.4» άνεμοι Ν- ΝΔ στα 4-4 μποφόρ.
    Ανάλογε καιρικές συνθήκες αναμένονται για αύριο ενώ η καλοκαιρία αναμένεται να επιστρέψει από τις αρχές της ερχόμενης (μεγάλης) εβδομάδας.

  • Πληρότητα από 70-90% παρουσιάζουν εφέτος το Πάσχα τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων, με την μεγαλύτερη ζήτηση να υπάρχει για την Μύκονο ενώ ακολουθούν Σύρος και Σαντορίνη.
    Τα πακέτα ξεκινούν (για τέσσερις μέρες) από 145 ευρώ το άτομο ενώ παραπάνω από το 50% των κρατήσεων είναι από έλληνες. Κι όλ αυτά παρά τις γενναίες -και φέτος- αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισητηρίων που -παρεμπιπτόντως- κυμαίνονται από 8-22%. Και που είστε ακόμα γιατί αναμένονται και οι καλοκαιρινές. Αυξήσεις…


  • Άντε πάλι τα ίδια και.. καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει τα παράπονα ακροατών από την Περίσα για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Πρόσφατα μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, έγινε ένα ακόμη ατύχημα στην στροφή του Περιβόλου.
    Για να δούμε ….



  • Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων ανακοίνωσε το Μέγαρο Γκύζη.
    Από την ανακοίνωση που λάβαμε :



  • ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ 2008
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1 – 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
    Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/8/2008, 9μμ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
    "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"
    Την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2008, στις 9 το βράδυ, ξεκινά το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής πέντε σύγχρονων καλλιτεχνών, που καταθέτουν την εικαστική τους ματιά συμμετέχοντας με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες και ακουαρέλλες.
    ΧΡΥΣΑ ΑΡΩΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΦΙΔΑ ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΕΖΕΝΙΑ

  • Διάρκεια έκθεσης: 1η – 31η Αυγούστου 2008

  • ΤΡΙΤΗ 5/8/2008, 9μμ: TRIO HELLENIQUE
    ΓΑΛΛΙΚΗ ΦΙΝΕΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ “TRIO HELLENIQUE”
    Το "Trio Hellenique", το διακεκριμένο μουσικό τρίο με τις ελληνικές ρίζες, αποτυπώνει τον αέρα της γαλλικής μουσικής κουλτούρας και την ερμηνευτική του φινέτσα στο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου της 5ης Αυγούστου 2008, που θα δοθεί στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Συναυλιών του Μεγάρου Γκύζη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 στα Φηρά Σαντορίνης. Η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, η βιολονίστα Αλίς Ερτέ και η βιολοντσελίστα Μαριάννα Νομίδου ερμηνεύουν έργα Schubert, Mendelssohn, Arensky.
    “Trio Hellenique” Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο Alice Erté, βιολί Μαριάννα Νομίδου, βιολοντσέλο


  • ΣΑΒΒΑΤΟ 9/8/2008, 9μμ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
    "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ"
    Ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο από τον Γιώργο Ψυχογιό
    Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2008, στις 9 το βράδυ, οι φίλοι της μουσικής θα παρακολουθήσουν στο “Μέγαρο Γκύζη” ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο από τον Γιώργο Ψυχογιό, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008.
    ... από την κλασική μουσική ως την jazz ...
    Ο συνθέτης - αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες (και ακορντεονίστες), με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία και φαντασμαγορική ικανότητα αυτοσχεδιασμού, θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο όσο και μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου εντελώς αυτοσχεδιαστικό. Γιατί κάθε ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού του πιανίστα-συνθέτη Γιώργου Ψυχογιού είναι μοναδικό και δεν μπορεί να επαναληφθεί. Και αυτό γιατί στα ρεσιτάλ του Γ.Ψ. ο μόνος δρόμος που τον οδηγεί είναι ο δρόμος της καρδιάς, του μυαλού και της ψυχής, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το ιδιαίτερο και εκρηκτικό ταμπεραμέντο του νέου πιανίστα.
    Ας αφήσουμε λοιπόν την καρδιά και το μυαλό μας ανοιχτά και ας ακολουθήσουμε τον Γιώργο Ψυχογιό στο ταξίδι που μας προτείνει. Ποιός ξέρει; Μπορεί να μας οδηγήσει σε μονοπάτια εξερεύνησης και ψυχικής ανάτασης, που τόσο τα έχουμε ανάγκη στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής μας.


  • ΔΕΥΤΕΡΑ 11/8/2008, 8:30μμ: ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ "Κέντρο Βάρους"
    “Η2Ο: 7 σταγόνες φτάνουν!”
    Ένα έργο επιστημονικής φαντασίας για παιδιά από 8 έως 88 ετών! Μία παράσταση κουκλοθεάτρου βασισμένη στο βιβλίο του Alain Grousset ”Le fourmit vert” ("Το πράσινο μυρμήγκι").

    Το Κουκλοθέατρο “Κέντρο Βάρους” δημιουργήθηκε από την Κλειώ Κιούλπαλη και την Ανθίππη Πετράκη. Η νέα αυτή παράσταση της ομάδας θα παίζεται από το Νοέμβριο του 2008 στο θέατρο “Αλκμήνη” στην Αθήνα.
    Οι συντελεστές:
    Σκηνοθεσία, κούκλες-σκηνικά, παίζουν: Κλειώ Κιούλπαλη, Ανθίππη Πετράκη
    Μουσική: Η μουσική της παράστασης είναι κολλάζ από συνθέσεις των Jean Jacques Lemetre, Spearhead, MC 900, Mano Negra κ.α.
    Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
    Ήχος: Γιάννης Χαραλαμπίδης
    Διάρκεια παράστασης: 60΄
    Καλώς ορίσατε στο χώρο του παραμυθιού και του ονείρου, στο κουκλοθέατρο!
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 13/8/2008, 9μμ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
    “ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ” ... και όχι μόνο
    Η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζει, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008, μια νέα πρόταση μουσικής παράστασης με αφορμή τη νέα της δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο “Μέχρι το τέλος”, ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς στο σύγχρονο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
    Νατάσσα Μποφίλιου, τραγούδι Θέμης Καραμουρατίδης, πιάνο – ενορχήστρωση Άρης Ζέρβας, τσέλο Γρηγόρης Ντάνης, κιθάρα Φοίβος Κουντουράκης, τύμπανα


    Τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Σταμάτη Κραουνάκη, Χαρούλας Αλεξίου, Λένα Πλάτωνος, Δήμητρας Γαλάνη, τραγούδια από τους δίσκους της “Εκατό μικρές ανάσες” και “Εν Λευκώ”, αλλά και ξένα τραγούδια από τον Astor Piazzola έως τον Nick Cave και την Amy Winehouse, συνθέτουν ένα νεανικό πρόγραμμα που επιμελούνται καλλιτεχνικά δυο νέοι δημιουργοί, ο συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης και ο στιχουργός Γεράσιμος Ευαγγελάτος.
    Η Νατάσσα Μποφίλιου καταθέτει το προσωπικό μουσικό της αποτύπωμα με τραγούδια που με αμεσότητα, επικοινωνιακή δύναμη και αλήθεια, περιγράφουν το βλέμμα των νέων ανθρώπων σ’ ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 18/8/2008, 9μμ: ΛΟΥΪΖΑ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
    "Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"
    Λουϊζα Σοφιανοπούλου, φωνή ................................., πιάνο Irwan Easty, κιθάρα Δημήτρης Παπαδόπουλος, φλάουτο
    Η Λουίζα Σοφιανοπούλου επιλέγει αγαπημένα τραγούδια που εκφράζουν τον έρωτα στις πιο δημοφιλείς και τραγουδισμένες γλώσσες του κόσμου. Θα τραγουδήσει στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλέζικα, τραγούδια για τον έρωτα σύγχρονα και παλαιότερα, από διάφορα μουσικά στυλ, που κοινό σημείο έχουν όσα φέρνει μαζί του ο έρωτας - χαρά, ενθουσιασμό, θαυμασμό, ελπίδα, ευγνωμοσύνη, αλλά και πόνο, θλίψη, απογοήτευση, τρέλα ...


    Ανάμεσα σ' εκείνα που θα ακουστούν είναι: “πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι” του Μάνου Χατζιδάκι, “ερωτικό” του Νίκου Ξυδάκη, “όλα μπερδεύονται γλυκά” της Μελίνας Τανάγρη, “χίλιες σιωπές” του Νίκου Ζούδιαρη, “natural woman” της Carole King, “nothing compares to you” του Prince, “je suis malade” του Serge Lama, “ne me quittes pas” του Jacques Brel, “canzone del mal di luna” του Nicola Piovani, “amara me” του Nino Rota, “pajaros perdidos” του Astor Piazzolla, “un ano de amor” και “piensa en mi” της Luz Casal.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/8/2008, 9μμ: ANTONIS LADOPOULOS JAZZ QUARTET
    "LITTLE FLOWERS" … OF JAZZ
    Ο Αντώνης Λαδόπουλος και το κουαρτέτο του θα δώσουν μία ξεχωριστή συναυλία jazz στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 στη Σαντορίνη. Θα παίξουν προσωπικές συνθέσεις του Αντώνη Λαδόπουλου αλλά και γνωστά jazz standards.
    Αντώνης Λαδόπουλος, σαξόφωνο Σάμι Αμίρης, πιάνο Περικλής Τριβόλης, κοντραμπάσο Γιάννης Σταυρόπουλος, ντραμς


  • ΤΡΙΤΗ 26/8/2008, 9μμ: ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ-ΜΑΤΣΚΕ & UWE MATSCHKE
    "ΡΕΣΙΤΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΙΟΛΙ"
    Ένα ξεχωριστό Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές την Τρίτη 26 Αυγούστου 2008 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 στα Φηρά Σαντορίνης. Ο γνωστός Γερμανός πιανίστας Uwe Matschke και η κόρη του, η εξαιρετική νέα βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε θα ερμηνεύσουν έργα των συνθετών J. Brahms, L. v. Beethoven, C. Debussy, E. Grieg και N. Milstein.
    ΔΑΝΑΗ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΑΤΣΚΕ, βιολί UWE MATSCHKE, πιάνο


  • ΣΑΒΒΑΤΟ 30/8/2008, 9μμ: ΕΥΗ ΣΙΑΜΑΝΤΑ
    " JAZZ - SOUL"
    Το Σάββατο 30 Αυγούστου 2008 το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2008 φιλοξενεί την Εύη Σιαμαντά, μία σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια με ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες, που κινείται με ευκολία και άνεση από είδος σε είδος αλλά κυρίως ανάμεσα στο χώρο της jazz και της soul.
    Οι φίλοι λοιπόν της jazz και της soul θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την καταπληκτική φωνή της Εύης Σιαμαντά σε ένα ευρύτερο jazz-soul ρεπερτόριο, με τη σύμπραξη ενός σπουδαίου γκρουπ μουσικών, του κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη.
    Εύη Σιαμαντά, φωνή Τάκης Πατερέλης, άλτο σαξόφωνο Δημήτρης Σεβδαλής, πιάνο Γιάννης Παπαδόπουλος, ηλεκτρικό μπάσο Αλέξανδρος “Δράκος” Κτιστάκης, ντραμς



  • ΕΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ 2008
    4ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΙΑΝΟΥ : 2 - 9/9/2008
    ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ART “THE MUSE”
    Ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου οργανώνεται από την International Association of Art "The Muse" και θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του Πνευματικού Κέντρου "Μέγαρο Γκύζη" στα Φηρά Σαντορίνης από τις 2 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2008. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός, πού γίνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 2005, είναι ανοικτός σε πιανίστες από όλον τον κόσμο ηλικίας από 15 έως 30 ετών και θα διεξαχθεί σε τρεις γύρους.




  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/9/2008, 9μμ: ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΟΣΣΟΥ
    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΕΣΥ”
    Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008, στις 9 το βράδυ, θα γίνουν στο "Μέγαρο Γκύζη" τα εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Ειρήνης Δρόσου με τίτλο “Καρδιά μου εσύ”. Θα εκτεθεί η νέα δουλειά της Σαντορινιάς εικαστικού, που επανέρχεται δυναμικά χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά υλικά ακρυλικά σε plexiglass και λάδια.




    Διάρκεια έκθεσης: 12 – 30 Σεπτεμβρίου 2008
  • Πνευματικό Κέντρο “ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ”, 847 00 Φηρά, Σαντορίνη
    Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου
    e-mail: gyzi@otenet.gr , web site: www.megarogyzi.gr

Πέμπτη, Απριλίου 17, 2008

Την πρόταση για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία της Σαντορίνης και σε κεντρικά σημεία του νησιού, έχουν καταθέσει στον Δήμο Θήρας οι μαθητές του τμήματος Διαχείρησης Φυσικών Πόρων της Β' Λυκείου Φηρών.
Η επιστολή που εχουν συντάξει και αποστείλει στον Δήμο Θήρας είναι η εξής :

Κύριε Δήμαρχε,
Στα πλαίσια του μαθήματος της Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και ύστερα από ώριμη σκέψη νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον.
Παίρνοντας ως αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση βιοποικιλότητας (πανίδας και χλωρίδας), τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της οικολογικής καταστροφής (φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.λ.π.) και τη δραματική μείωση των φυσικών πόρων σκεφτήκαμε ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακυκλώσουμε το χαρτί που χρησιμοποιούμε.
Ζητάμε λοιπόν, από το δήμο να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης τουλάχιστον χαρτιού, στα σχολεία μας και σε κεντρικά σημεία του νησιού και στη συνέχεια να επιληφθεί της μεταφοράς του χαρτιού σε μονάδες ανακύκλωσης.
Με αυτόν τον τρόπο σώζουμε τα εναπομείναντα δάση μας. Το περιβάλλον δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά και στις επόμενες γενιές και χρέος μας είναι να το παραδώσουμε ως έχει αν όχι καλύτερο.
ΥΓ: Συνημμένα υποβάλλουμε κατάσταση με υπογραφές μαθητών και πολιτών της Σαντορίνης.
Με εκτίμηση
Η ομάδα των μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα της Διαχείρισης των Φυσικών Πόρων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:
12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες).
1,5-2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).
Κι όμως, με την ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού που ανακυκλώνουμε:
Σώζουμε τη ζωή 17 δέντρων!
Εξοικονομούμε ενέργεια και κατανάλωση νερού κατά 50%!
Μειώνουμε την ρύπανση κατά 74%!
Μειώνουμε τα απορρίμματα!
Έχουμε χαμηλότερες τιμές στα χαρτικά είδη!
Δημιουργούμε αρκετές νέες θέσεις εργασίας!
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!
ΔΑΣΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 15 ΜΟΝΟ ΛΕΠΤΑ!

Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

  • Θερμοκρασία στους 17 βαθμούς κελσίου, άνεμοι Δυτικοί στα 7 μποφόρ οι καιρικές συνθήκες αυτήν την ώρα στη Σαντορίνη.


  • Σημαντική εξέλιξη για το στέγαστρο του Ακρωτηρίου, κατατέθηκε χθές
    στην Πολεοδομία Θήρας αίτηση για την έκδοση άδειας για την πραγματοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του στεγάστρου από την εργολήπτρια κοινοπραξία.
    Ύστερα απ’ αυτήν την εξέλιξη υπολογίζεται ότι όσο ταχύτερα εκδοθεί η πολεοδομική άδεια τόσο συντομότερα θα αρχίσουν κι οι εργασίες αποκατάστασης μπας και ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο. Πηγή: newsletter : nea@santorini.net

  • Με στόχο τη δημιουργία μίας Τοπικής Ομάδας Προσκοπισμού στη Σαντορίνη, που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και στην απασχόληση παιδιών και νέων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στις 19.00 συνάντηση στην αίθουσά του στο Εμπορείο που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να στελεχώσουν αυτήν την προσπάθεια. Την ενημέρωση θα κάνει η Έφορος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Κυκλάδων.


  • Ανακυκλώστε τις παλιές σας συσκευές στον Κωτσόβολο
    Τις παλιές σας ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές μπορείτε να δίνετε για ανακύκλωση στο κατάστημα Κωτσόβολος, ανεξάρτητα από το εάν θα κάνετε κάποια αγορά από το κατάστημα. Τις συσκευές αυτές θα τις παραλαμβάνει η εταιρία, θα τις αποθηκεύει και θα τις διακινεί σε εταιρεία ανακύκλωσης δωρεάν για τους καταναλωτές. Για κάθε διευκρίνιση μπορείτε να καλείται στο 32 264 και 32353.


Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

  • Το ναυάγιο του Sea Diamond επανήλθε στη Βουλή με ερώτηση της Ελπίδας Παντελάκη που ρωτά για το χρονοδιάγραμμα για την άντληση και ανέλκυση του πλοίου καθώς και για το τι γίνεται με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρία.
    Απαντώντας πάντως -κι αυτό είναι σημαντικό- ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης επαναδιαβεβαίωσε ότι θα γίνει απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και απενεργοποίηση των ρύπων του πλοίου.
    Την πλήρη ερώτηση αλλά και την απάντηση του υπουργού μπορείτε να διαβάσετε στο www.kykladesnews.gr

  • Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού :

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η θέση του Υπουργείου είναι πάγια. Θα πρέπει να γίνει απάντληση όλων των καυσίμων από το SEA DIAMOND, που είναι πολλά. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί πράσινο διαβατήριο για το πλοίο. Αυτό σημαίνει ανέλκυση ή αδρανοποίηση των ρυπογόνων ουσιών που πράγματι υπάρχουν και αποτελούν οικολογική βόμβα στο βυθό της Σαντορίνης.

Με αυτήν τη λογική ευχαριστώ την κυρία Παντελάκη, για την ερώτηση, για να απαντήσουμε συγκεκριμένα, επειδή ειπώθηκε πολλές φορές στους φορείς της Σαντορίνης περί της ευρωπαϊκής βοήθειας ή κατά πόσο θα μπορούσε να ζητήσει η ελληνική Κυβέρνηση τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιχείρηση της απορρύπανσης της περιοχής της Καλντέρας άρχισε αμέσως μετά το ναυάγιο με το συντονισμό και την εποπτεία του Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου μας.

Η απορρύπανση των προσβληθεισών ακτογραμμών της περιοχής της Καλντέρας ολοκληρώθηκε στις 20.7.2007. Οι παραλίες αποδόθηκαν για χρήση στο κοινό και συντάχθηκε σχετικό πρακτικό επιθεώρησης το οποίο συνυπογράφηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη Λιμενική Αρχή, από την ανάδοχο εταιρία της απορρύπανσης και από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Αυτό όσον αφορά την ακτογραμμή. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που σημαίνει ότι οι ακτές της Σαντορίνης δεν έχουν καμία ρύπανση αυτήν τη στιγμή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε απελευθέρωση ρυπογόνων ουσιών από το πλοίο. Γι’ αυτό υποχρεούται και βρίσκεται εκεί η απορρυπαντική εταιρεία.

Η εταιρία απειλείται με επιβολή αστικών και ποινικών κυρώσεων οι οποίες επιβάλλονται κιόλας και διατηρεί εκεί την εταιρεία απορρυπάνσεως που είχε πει ότι την αποσύρει.

Τι σημαίνει όμως ευρωπαϊκή βοήθεια; Για να υπάρξει ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το εθνικό σχέδιο καταπολέμησης περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο, πράγμα που δεν θεωρήθηκε ότι ήταν αναγκαίο και δεν ζητήθηκε συνδρομή επιπρόσθετων μέσων έμψυχου δυναμικού ή εξοπλισμού από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω υποβολής εθνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού που προβλέπεται από το κοινοτικό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η απόφαση 792/2001 της CELATROM. Αυτό περιορίζεται στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, εφόσον οι ζημιές υπερβαίνουν ένα κατώτατο όριο που για την Ελλάδα έχει καθοριστεί στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Δηλαδή, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ζημιά πάνω από 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να καταβληθεί αποζημίωση όταν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για ευθύνη τρίτου για τις ζημιές. Ούτε η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη.

Όμως, η ασφαλιστική κάλυψη υπάρχει και υποχρεούνται η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι ασφαλιστές να κάνουν την απάντληση και να απελευθερώσουν το βυθό της Σαντορίνης.

Για την επιβολή των διοικητικών προστίμων. Κατά των υπευθύνων του SEA DIAMOND η λιμενική αρχή Σαντορίνης μέχρι σήμερα έχει βεβαιώσει 294 παραβάσεις και έχει εκδώσει 234 αποφάσεις επιβολής προστίμου, από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία 157 αποφάσεων ύψους 1.382.000 ευρώ στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πέραν αυτού, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόφασης επιβολής προστίμου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ύψους 1.200.000 ευρώ. Για την είσπραξη αυτή των δημοσίων εσόδων προβλέπεται η απόδοση αντιστοίχων ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων με την προηγούμενη διαδικασία.

Επιβάλλουμε δε κάθε μέρα πρόστιμο της τάξης των 8.800 ευρώ και σήμερα και από τη στιγμή που θα συνεχίσουν οι υπαίτιοι να μην καταθέτουν σχέδιο απάντλησης, αυτό από δω και πέρα διπλασιάζεται.

Τι έχει γίνει σήμερα όσον αφορά την απάντληση; Πέρα από τις εισαγγελικές παραγγελίες που έχει εκδώσει ο αντιεισαγγελέας Νάξου, κατόπιν αιτήσεως του Υπουργείου, πέρα από την προφορική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Υπουργείο σύστησε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης, που είναι κατά νόμο υπεύθυνο και έκανε διαγωνισμό –έκανε πρόσκληση- το Νοέμβριο του 2007 για εξειδικευμένες εταιρείες, προκειμένου να ληφθούν προσφορές για την ανέλκυση του πλοίου.

Αυτή η διαδικασία δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επειδή όμως με δική μας έρευνα από το Υπουργείο βρήκαμε εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν την απάντληση και την απενεργοποίηση του ναυαγίου, στείλαμε τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών στο Λιμενικό Ταμείο και αυτό έκανε ξανά στις 6 Φεβρουαρίου διεθνή διαγωνισμό, με δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Υπάρχουν εταιρίες που προτίθενται. Αυτός ο διαγωνισμός λήγει σε 25 μέρες από τις 6 Φεβρουαρίου.

Δεν έχει λοιπόν καμία δικαιολογία η πλοιοκτήτρια εταιρία ούτε ο ασφαλιστές να μην πληρώσουν την απάντληση και την απενεργοποίηση των ρύπων του πλοίου αυτού.

Κυρία Παντελάκη, σας διαβεβαιώ ότι αυτή εδώ η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης και εγώ και το Λιμενικό Σώμα είμαστε καθημερινώς πάνω απ’ αυτή την υπόθεση.

Θέλουν δεν θέλουν θα κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στο λαό της Σαντορίνης. Θα γίνει απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και απενεργοποίηση των ρύπων του πλοίου. Ευχαριστώ πολύ».

  • Στο ίδιο θέμα

  • «Το ναυάγιο βρίσκεται σε θέση επικίνδυνη για την ισορροπία του. Η κλίση του πυθμένα είναι πολύ μεγάλη και με τον πρώτο σεισμό θα φύγει προς το βάθος της Καλντέρας, με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά. Χρειάζεται απάντληση εδώ και τώρα.» δηλώνει στο ίδιο site ο Γιώργος Χρόνης διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι : Το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ κλήθηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση του "μαύρου κουτιού" και να προχωρήσει στην επισκόπηση του ναυαγίου μέσω λεπτομερούς βιντεοσκόπησης. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς το όλο έργο ενώ το ΥΕΝ μας οφείλει ακόμη τις δαπάνες της όλης επιχείρησης, χωρίς να διερωτάται κανείς πού βρέθηκαν τα χρήματα αυτά (82.000 ευρώ) για να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση».

  • «Το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ κλήθηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση του "μαύρου κουτιού" και να προχωρήσει στην επισκόπηση του ναυαγίου μέσω λεπτομερούς βιντεοσκόπησης. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς το όλο έργο. Σήμερα μάς οφείλει ακόμη το ΥΕΝ τις δαπάνες της όλης επιχείρησης, χωρίς να διερωτάται κανείς πού βρέθηκαν τα χρήματα αυτά (82.000 ευρώ) για να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση».

  • Ο Γιώργος Χρόνης του ΕΛΚΕΘΕ δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον της θαλάσσιας έρευνας: «Κρύβομαι από τους τοπικούς διευθυντές της ΔΕΗ για να μη μου κόψουν το ρεύμα, αφού η Πολιτεία δεν πληρώνει καμία ανελαστική δαπάνη. Η ΚΕΔ διεκδικεί αναδρομικά ενοίκια και ποσοστά επί των εισιτηρίων του Ενυδρείου Θαλασσόκοσμος, τα οποία αρνούμαι να πληρώσω, γιατί αρνείται να καλύψει τα χρέη το υπουργείο Οικονομικών. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου διεκδικεί αναδρομικά αυξήσεις της τάξης του 700% από παλιές οφειλές ενοικίων».

  • Ο ρόλος του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ στο χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντικός: «Είναι σημαντικός, γιατί μας τον ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, μέσα από το 6ο Πλαίσιο της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Έρευνα των Οικοσυστημάτων και τις Κλιματικές Αλλαγές, βρέθηκε το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ να συντονίζει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι σαφώς μια αναγνώριση για τη χώρα».




Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

  • Κακοκαιρία τέλος, καλωσήρθε το καλοκαίρι!
    Στους 24oC αυτήν την ώρα η θερμοκρασία, καιρός αίθριος, άνεμοι στα 3 -μόλις- μποφόρ, από ανατολικές διευθύνσεις. Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν όλη τη βδομάδα με την θερμοκρασία να χτυπά κόκκινο -για την εποχή-
    φθάνοντας στους 26 βαθμούς. Ενώ, τα σενάρια για πολλούς και επαναλαμβανόμενους καύσωνες φέτος το καλοκαίρι δίνουν και παίρνουν,… προετοιμαστείτε ανάλογα….


  • Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν προχθές Σάββατο οι εκδηλώσεις του τοπικού παραρτήματος του ΕΕΣ με τις δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και τις ομιλίες γιατρών στο Μπελλώνειο. Εντυπωσιακή σύμφωνα με το ΔΣ του παραρτήματος ήταν η συμμετοχή του κοινού μιας και εξετάστηκαν περισσότερα από 300 άτομα.


  • Πνιγμένα στο τσιμέντο εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια πολλά νησιά των Κυκλάδων, γυρνώντας την πλάτη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ακολουθώντας τη σύγχρονη άποψη. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια χτίστηκαν στη Νάξο 4.000 καινούργια κτίρια, στη Μύκονο 2.500, στη Σαντορίνη 2.500 και στην Πάρο περισσότερα από 2.000.
    Το καλό είναι πάντως ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καινούργια κτήρια είναι όμορφα και καλόγουστα.


  • Ψηφιακή Ελλάδα ναι … αλλά πότε;;; (παρεμπιπτόντως, στην ευρωπαϊκή κατάταξη ερχόμαστε τελευταίοι)
    Μια νέα πάντως τεχνολογία που ονομάζεται wireless mesh και που αναμένεται να καλύψει ευρυζωνικά την επαρχία θα εφαρμοστεί φέτος το καλοκαίρι στην Πάτμο
    δίνοντας λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές και ιδίως τα νησιά, από την αδυναμία των σημερινών τηλεπικοινωνιακών παρόχων να υποστηρίξουν ενσύρματα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Ενώ το wireless mesh θεωρείται ιδανική τεχνολογία για την κάλυψη των νησιών. Καλό το παράδειγμα της Πάτμου, για να δούμε πότε θα εφαρμοστεί και στις Κυκλάδες... πηγή : www.kykladesnews.gr