Σάββατο, Ιουλίου 12, 2014

έκθεση Φωτογραφίας του ΕΠΑ.Λ. Θήρας (εγκαίνια 2.7, 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Η Φωτογραφική Ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Θήρας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα: "Πύργος Σαντορίνης" που πραγματοποιεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 21:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑ.Λ. Θήρας στον Πύργο.

Η είσοδος του σχολείου και του πάρκινκ βρίσκεται απέναντι από το οινοποιείο SantoWines (στο δρόμο που ανεβαίνει προς το οινοποιείο SantoWines).

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετέχει η μουσική μπάντα μαθητών του σχολείου με έντεχνα και ροκ τραγούδια.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines καλύπτει γαστρονομικά την εκδήλωση.
Στον ίδιο χώρο εκτίθενται τα φωτογραφικά έργα της πολύ πετυχημένης περυσινής έκθεσης της φωτογραφικής ομάδας με θέμα: "Γαστρονομία".

Διάρκεια: Κάθε Πέμπτη για όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο με ώρες λειτουργίας 08:30 - 13:30.
Από 1η Σεπτεμβρίου ως 23 Δεκεμβρίου 2014 καθημερινά με ώρες λειτουργίας 08:30 - 13:30.

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Εστία Πύργου Καλλίστης" στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2014 Έτος Πολιτισμού" της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η φωτογραφική ομάδα, που συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση της, αποτελείται από μαθητές που συμμετείχαν στο εγκεκριμένο, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Κυκλάδων, περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου: "Φωτογραφί - Ζω στη Σαντορίνη" για το σχολικό έτος 2013 - 2014.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με θέματα όπως: "Καλλιτεχνική Φωτογραφία - Τεχνική Φωτογραφίας - Επεξεργασία Εικόνας", ενώ παράλληλα ανέπτυξαν περιβαλλοντική συνείδηση σε θέματα που αφορούν τη Σαντορίνη.

Υπεύθυνος της ομάδας και του προγράμματος είναι ο καθηγητής του ΕΠΑ.Λ. Θήρας Σκουλουδάκης Αθανάσιος του κλάδου ΠΕ12.05 Ηλεκτρολόγων.

Η έκθεση με θέμα: "Πύργος Σαντορίνης" προέκυψε μέσα από μια φωτογραφική εξόρμηση της Φωτογραφικής Ομάδας στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου.

Οι μαθητές περιπλανηθήκαν μέσα στο γραφικό καστέλι, αλλά και στα περίχωρα του Πύργου και ο καθένας αφέθηκε στη φωτογραφική του έκφραση.

Οι συμμετέχοντες φωτογράφισαν και άλλες μέρες και ώρες το ίδιο θέμα κι έτσι συγκεντρώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό. 

πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων της «Εστίας» για το 2014 – οι επόμενες καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» ανακοινώνει τις εκδηλώσεις και δράσεις του για το 2014:

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν
1.         Έγινε με επιτυχία η καθιερωμένη  ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου στις 25/1.
2.         Στο εντευκτήριο του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν δύο παραστάσεις Καραγκιόζη με το Θέατρο Σκιών του Τάσου Γεωργίου την 1η Φεβρουαρίου.
3.         Ο σύλλογός μας συμμετείχε στα έξοδα της τοποθέτησης των φαναριών για το καθιερωμένο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής και στη συνέχεια στον καθαρισμό του χωριού μαζί με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος κ. Ευάγγελο Νομικό.
4.         Από 1η  Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Λαγκαδά με τίτλο « Ένας αιώνας και Κάτι: Το βλέμμα του Φωτογράφου Αντώνη Λαγκαδά μέσα από τις Εικόνες του. Τοπία και μορφές από την Ελλάδα, 1891-1914», στον εκθεσιακό χώρο ΚΑΣΤΕΛΙ 1663, στην είσοδο του Καστελιού Πύργου.
5.         Η Εστία συμμετείχε στη γιορτή του Νηπιαγωγείου του Πύργου στις 6/6/2014 για το τέλος της σχολικής χρονιάς παρέχοντας τεχνικό εξοπλισμό και υποστήριξη όπως κάθε χρόνο.
6.         Εγκαινιάσαμε για φέτος τον εκθεσιακό χώρο του συλλόγου στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 8/6 με την έκθεση  Ζωγραφικής & Ξυλογλυπτικής τμημάτων του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας. Η έκθεση είναι ενταγμένη στο Έτος Πολιτισμού και θα λειτουργεί μέχρι 1/7.  Την ίδια μέρα εγκαινιάσθηκε η πρώτη Ελεύθερη Μικρή Βιβλιοθήκη έξω από τον εκθεσιακό χώρο στην κεντρική πλατεία Πύργου.
7.         Ο σύλλογός μας συμμετείχε στη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στις 12/6 και δώρισε στους τελειόφοιτους μαθητές  το βιβλίο για τον Πύργο του αείμνηστου Αντώνη Κονταράτου.

Εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν προγραμματιστεί
8.         Στις 25/6 ξεκινά ο  διαδικτυακός Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα το χωριό του Πύργου.
9.         Στις 25/6 αρχίζει η λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών στον εκθεσιακό χώρο του δημοτικού διαμερίσματος στην κεντρική πλατεία του χωριού. Με την εθελοντική προσφορά των νέων του χωριού θα δίνονται στους επισκέπτες πληροφορίες και χάρτης-οδηγός με τα αξιοθέατα και τις επιχειρήσεις του Πύργου.
10.        Στις 2/7 εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Ε.ΠΑΛ Θήρας, ενταγμένη στο Έτος Πολιτισμού,  με θέμα ¨Πύργος Σαντορίνης¨ με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Θανάση Σκουλουδάκη και την υποστήριξη της Εστίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.ΠΑΛ.
11.        Στις 6/7 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του διάσημου αμερικανού φωτογράφου William Abranowicz  με θέμα ¨Greece by William Abranowicz¨ στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16/8 στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού του Δήμου Θήρας και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
12.        Στις 27/7 εγκαινιάζουμε την έκθεση φωτογραφίας της κας Τόνιας Νούσσια Αρχιτέκτονα με τίτλο «Σκηνές από το πρόσφατο παρελθόν, Γη, Παραγωγή και Κοινωνία στη Σαντορίνη του 60», με παράλληλη προβολή του ντοκιμαντέρ «Θηραϊκός Όρθρος», στον εκθεσιακό χώρο  ΚΑΣΤΕΛΙ 1663, ενταγμένη στο Έτος Πολιτισμού.
13.        Στις 5/8 στις 21:30 θα γίνει το  ετήσιο καθιερωμένο πανηγύρι του Σωτήρος στην πλατεία Πύργου, με παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική.
14.        Στις 10/8 η καθιερωμένη ομιλία του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Μαρίνου στο εντευκτήριο της Εστίας, στις 20:30.
15.        Στις 19/8 Παγκόσμια Ημέρα για τα 175 χρόνια Φωτογραφίας, θα εγκαινιασθεί έκθεση  φωτογραφίας του διεθνούς φήμης φωτογράφου Herbert List, στον εκθεσιακό χώρο του συλλόγου στην κεντρική πλατεία Πύργου. Διάρκεια της έκθεσης έως τις 15/9. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο  “Από την Μικρά Ασία στο Αιγαίο”  με συντελεστές τον κ. Στάθη Κουκουλάρη, την κα Μάρθα Μαυροειδή και τη μουσική ομάδα DelaParo. Η έκθεση και η συναυλία συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού.
16.        Στο τέλος Αυγούστου η Εστία θα απονείμει, όπως κάθε χρόνο, τα χρηματικά βραβεία και επαίνους στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μαθητές του Πύργου στη μνήμη της δασκάλας του Πύργου Βούλας Κονταράτου.
17.        Στις 14/9 στο εντευκτήριο της Εστίας στις 20:00 θα γίνει η παρουσίαση της συνέχειας της ψηφιοποίησης του αρχείου του πρώην Δήμου Καλλίστης την οποία επιμελείται ο δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού. Την παρουσίαση θα κάνει ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Ιωάννης Γαλαίος.
18.        Στις 19/9 ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφιών παλαιών Θηραίων πολεμιστών και στοιχείων από το στρατιωτικό αρχείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 3/10.
19.        Στις 21/9 θα γίνει η απονομή των βραβείων του ψηφιακού Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα το χωριό του Πύργου Καλλίστης.
Μετά την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή κ.Γιάννη Γαλαίου με θέμα σχετικό με την διαπαιδαγώγηση των νέων.
20.        Στις 4/10 θα γίνει την έκθεση του προχωρημένου τμήματος Ξυλογλυπτικής του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας με υπεύθυνο τον εικαστικό Χρήστο Cesario Αντωνιάδη στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Διάρκεια έως τις 26/10.
21.        Στις 28/10 θα εκτεθούν φωτογραφίες από τη συλλογή του καθηγητή κ. Νικόλαου Αρμάου από τον Πύργο και τον Αθηνιό πριν από τον σεισμό του 1956. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους και θα ανανεώνεται με φωτογραφίες της συλλογής.
22.        Στο εντευκτήριο του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί ομιλία της παιδιάτρου κας Πόπης Καραμολέγκου. Το θέμα και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν σύντομα.
23.        Μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή παρουσίαση της χλωρίδας της Σαντορίνης από τον καθηγητή κ. Σαμψών Κατσίπη θα επαναληφθεί σχετική ομιλία του στο εντευκτήριο της Εστίας μέχρι το τέλος του 2014.


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία Πύργου Καλλίστης»

επισκέψιμος ο ιστορικός ναός της Αγ. Αικατερίνας της Οίας σε συνδιασμό με την λειτουργία εκθετηρίου

Την έναρξη λειτουργίας του εκθετηρίου με εκκλησιαστικά μεταβυζαντινά αντικείμενα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο Ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα επισκεψιμότητας του ιστορικού ναού, παρουσίασαν ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας” κ. Μανώλης Δαρζέντας και ο συγγραφέας του βιβλίου για το Ναό, κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός ο οποίος χτίσθηκε στις αρχές του 1600, φέρει ως σταυροπηγιακός πατριαρχικός ναός 4 αναγνωρισμένα Σιγίλλια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, ένα εκ των οποίων εκτίθεται μαζί με το μολυβδόβουλό του. Στο ναό διασώζονται σε άριστη κατάσταση 17 φορητές εικόνες και ένας μεγάλος Εσταυρωμένος του Μυκονιάτη Αγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη, οι οποίες ζωγραφίσθηκαν κατά την πρώτη ανακαίνιση του ναού το 1722 – 1723. Οι εικόνες αυτές βρίσκονται στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Από τις 20 Ιουνίου το εκθετήριο και ο ναός θα είναι επισκέψιμα με ελεύθερη είσοδο, σε πρώτη φάση μόνο μετά από ραντεβού για ομάδες κοινού ή και μεμονωμένους προσκυνητές, μετά από επικοινωνία με τη Γραμματεία της ΑΜΚΕ “Οι Φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας” (τηλ.:22860/71.008, e-mail: fanari@otenet.gr )

Πληροφορίες για το Ναό στο www.ayiaekaterinaoias.gr  

μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δήμος Θήρας εγκαινιάζει την πρώτη «Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη» έξω από τον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Εστία που βρίσκεται  στην Κεντρική Πλατεία Πύργου.
Πρόκειται για μια νέα δράση του Δήμου Θήρας η  οποία εντάσσεται στο Έτος Πολιτισμού 2014 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο,επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το  χρόνο.
Ακόμη 3 Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες πρόκειται να εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία:

ΦΗΡΑ, Πολιτιστικό Περίπτερο του Έτους Πολιτισμού 2014
ΟΙΑ, Στοά Κοινότητας
ΚΑΜΑΡΙ, Cine Kamari, Θερινός Κινηματογράφος

Η χρήση τους είναι απλούστατη και βασίζεται στη φιλοσοφία της δωρεάν πρόσβασης στη μάθηση και την πληροφόρηση, φέρνοντας πιο κοντά στο βιβλίο τους δημότες και τους επισκέπτες ενώ η συνεχής τροφοδότησή τους θα βασίζεται στην έννοια της ανταλλαγής:        ο αναγνώστης παίρνει ένα βιβλίο και αφήνει ένα δικό του!


Για πληροφορίες, Μαρία Καβαλιέρη, Δήμος Θήρας  τηλ.: 22863 60183

οι Πλέγμα στο Soundwind, Φηρά - Τετάρτη 16/7

Οι Πλέγμα στο Jimmy's Soundwind Bar, στην κεντρική πλατεία Φηρών, την Τετάρτη 16 Ιουλίου.

Σε τραγούδια δικά τους και συνθέσεις από Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Δ. Υφαντή, Χρ. Θηβαίο, Π. Σιδηρόπουλο, Μ. Πασχαλίδη, Γ. Μιχαήλ, Tim Buckley.

Οι «πλέγμα» αποτελούνται από τους : Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι , Χριστόφορος Γαβαλάς – κιθάρα , Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι , Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα, τραγούδι, φυσαρμόνικα.

Έναρξη 23:00


συνεργασία με το ARTWEEK.com Art Magazine από την Santorini Biennale 2014

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Biennale Σαντορίνης με τιμή ανακοινώνει την αποκλειστική συνεργασία της με το περιοδικό τέχνης ARTWEEK.com  για τις δημοσιογραφικές της ανάγκες στην  αγγλική γλώσσα.

Οι φίλοι της Biennale Σαντορίνης όπως και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μπορούν να ενημερώνονται από τις ειδικά αφιερωμένες σελίδες του περιοδικού ARTWEEK.com, για τα τελευταία νέα, κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά και το έργο τους, όπως και σημαντικές ημερομηνίες οσον αφορά εκδηλώσεις της Biennale Σαντορίνης.

Santorini Biennale is proud to announce its exclusive partnership with the ARTWEEK.com Art Magazine for all its Media & Press needs.

Friends of the Santorini Biennale as well as media professionals are encouraged to visit ARTWEEK.com, to be informed about the latest news of the exhibition, information about each artist individually and their artworks and significant dates regarding the events of the Santorini Biennale.
Idili Gliati - press officer

- Join us on Twitter: https://twitter.com/biennalesanto


παρουσίαση του δικτύου ενημέρωσης της Π.Ν.Α. για τον τουρισμό και πολιτισμό (30.6)

Ενημερωτική εκδήλωση και διαβούλευση για τον τελικό σχεδιασμό για το δίκτυο ενημέρωσης  «BTi» που δημιουργεί για τον τουρισμό και πολιτισμό, διοργάνωσε στις 30 Ιουνίου η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στην Ρόδο.

Στην παρουσίαση και συζήτηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, ο Χαράλαμπος Λουκάρας  Αντιπρόεδρος του  Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο Νίκος Σησαμάκης Σύμβουλος της Μητρόπολης Ρόδου σε θέματα πολιτισμού και θρησκευτικού τουρισμού, ο Γιώργος Κριτσωτάκης Διευθυντής Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Δωδεκανήσου, ο Βαγγέλης Μουστακάκης Γραμματέας του Συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, και η άντα Καραγιάννη αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα ενημερωτική πλατφόρμα «BT»,  οι σκοποί, οι δυνατότητες και οι τρόποι λειτουργίας της.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το «BTi, ένα καινοτόμο σύστημα στοχευμένης ενημέρωσης».

Για πληροφορίες αλλά και προτάσεις σχετικά με την νέα ενημερωτική πλατφόρμα για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο info@btipnai.gr

 Οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν πληροφοριακό υλικό για το Δίκτυο Ενημέρωσης και να συμμετέχουν στην πιλοτική λειτουργία του μπορούν να το κάνουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην προσωρινή φόρμα εγγραφής στην διεύθυνση  : http://goo.gl/8buoj5


διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις 16 και 17.7 στον κυκλοφοριακό κόμβο στον Πύργο λόγο των εργασιών κατασκευής του

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

«Σας ενημερώνουμε ότι την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη 16 & 17 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο του Πύργου.

Η κίνηση των οχημάτων θα διακόπτεται εκ περιτροπής, ενώ τις απογευματινές ώρες κάθε ημέρας ο κόμβος θα παραμένει ανοιχτός για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών και ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία τους για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.»

Ανάλογες εργασίες πραγματοποιούνται και στον κόμβο που οδηγεί στις περιοχές Εμπορείο, Περίσα και Περίβολος, με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κατεύθυνση τον Περίβολο να χρησιμοποιούν παρακαμπτήριους δρόμους.


νέο "μπαμ" με Καββαθά η Σαντορίνη

Σύμφωνα με ανάρτηση της σελίδας,

Ο Α.Ο. Θήρας συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα με τις μεταγραφικές του κινήσεις αφού απέκτησε και την Άννα Καββαθά δείχνοντας πως ήρθε για να μείνει στην Α1 βόλεϊ των γυναικών.

Ακόμα μία σημαντική μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Α.Ο. Θήρας ο οποίος έχει βάλει πλώρη για τετράδα. Η ομάδα της Σαντορίνης απέκτησε και την Άννα Καββαθά ενισχύοντας έτσι σημαντικά το κέντρο της. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ο ΑΟΘ έχει αποκτήσει τις Τένεβα, Οικονομίδου, Αρτακιανού, Καρπουζά, Βαρουδάκη και Ξαγοράκη.


Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: "Πιστοί  στο σχεδιασμό της ομάδος για την περίοδο 2014-2015 που θέλει να παντρεύει  το ταλέντο με την πείρα και το νεανικό σύνολο το  Δ.Σ. του Α.Ο.ΘΗΡΑΣ  ήρθε σε συμφωνία με την αθλήτρια Άννα Καββαθά. Μετά και την αποχώρησή της από την ΑΕΚ η ταλαντούχα κεντρική είναι πια μέλος της ομάδος της Σαντορίνης. Της ευχόμαστε να είναι γι’αυτήν και τον Α.Ο.ΘΗΡΑΣ μια χρονιά γεμάτη  επιτυχίες και χαρές".

«πώς να μην διαχειρίζεσαι μια Σαντορίνη (ή μια Ελλάδα)» - άρθρο του Σ. Γεωργανά για την Σαντορίνη ..

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου που δημοσιεύθηκε στις σελίδες : http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=35256 και www.anamorfosis.net/blog

Η Σαντορίνη είναι η ελληνική Πόρσε. Προϊόν υψηλής ποιότητας και διεθνούς προβολής, τόσο ξεχωριστό που έχει φτάσει να ζητάει υπέρογκες τιμές - και να τις πληρώνεται*. Δυστυχώς δεν αγαπάμε αρκετά την Πόρσε μας. Τα περσινά ζητήματα ηλεκτροδότησης του νησιού υπενθύμισαν πώς (δεν) φροντίζουμε την ελληνική Πόρσε και αναδεικνύουν μια αδυναμία χαρακτηριστική του ελληνικού μοντέλου με συνέπειες για την πολιτική ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

Συνηθίζουμε τους διθυράμβους περί της ελληνικής γης, ακόμα κι όταν συγκρούονται με την πραγματικότητα, αλλά στην περίπτωση της Σαντορίνης είναι δύσκολο να αποφύγεις την υπερβολή: το επιβλητικό θέαμα της καλντέρας, ο συνδυασμός του ηφαιστειακού τοπίου με τα χιλιάδες άσπρα σπίτια κρεμασμένα στους γκρεμούς, είναι μοναδικός. Το μείγμα τοπίου και ανθρώπινων κατασκευών είναι τυπικά ελληνικό και εν μέρει αποτέλεσμα τυπικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Η πολυφωτογραφημένη Οία και τα Φηρά προσφέρουν ένα εξαιρετικά γραφικό θέαμα, αλλά όχι έναν καλό τόπο για να ζεις.


Το ενδιαφέρον πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=35256

ντοματοκεφτέδες με .. μπόλικες παραλλαγές ..!

Νεότερες «συνταγές – παραλλαγές» για νόστιμους «Σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες» αναρτήθηκαν σήμερα στην σελίδα : https://www.sintagespareas.gr/sintages/ntomatokeftedes.html

Μερικές από τις παραλαγές που μπορείτε να διαβάσετε είναι : Ντοματο - πατατο – κεφτέδες, κεφτέδες με λιαστή ντομάτα και καπαροβλάσταρα, ντοματοκεφτεδες φανταστικοί με πουρέ πατάτας, αλλιώτικοι ντοματοκεφτέδες,  ντοματοκεφτές της τεμπέλας Ντοματοκεφτές της τεμπέλας κ.α. !           

ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για την «μικρή ΔΕΗ»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα των 100 βουλευτών (;), έρχεται να ολοκληρώσει την αποδόμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, 64 χρόνια από την ίδρυση της, που σκοπό είχε, από είδος πολυτελείας που ήταν στα χέρια ιδιωτών, να καταστήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προσιτό στους πολίτες, να φθάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο τελευταίο νησί της πατρίδας μας.

Σήμερα ο τεμαχισμός και η πώληση της ΔΕΗ αποτελούν προαπαιτούμενο της τρόικας, μνημονιακή υποχρέωση. Γιατί; Τυχαία οι δανειστές το έβαλαν ως προαπαιτούμενο; Η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 6 δις. ευρώ και έχει και κέρδη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι πίσω από τα «προαπαιτούμενα της τρόικας» δεν κρύβονται παρά οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μια κερδοφόρα επιχείρηση που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά –το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας...εκτός κι αν όχι, αν λάβουμε τις μετρητοίς την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μ.Ταμήλου. (για να δείτε τη δήλωση πατήστε εδώ)

Τρία ακριβώς χρόνια πριν, Ιούλιο του 2011, η τότε αντιμνημονιακή ΝΔ δια στόματος Κ.Χατζηδάκη, ενώ υπερψήφιζε το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφαιρούσε, σε πρώτη φάση, από τη ΔΕΗ τα δίκτυα μεταφορά ενέργειας, με τη δημιουργία του ΑΔΜΗΕ, ζητούσε  να παραμείνουν τα δίκτυα στο κράτος και μιλούσε για ξεπούλημα. Τι άλλαξε από τότε; Όπως σαφέστατα το είπε η κα Βούλτεψη «τότε δεν ήταν κυβέρνηση και οι βουλευτές μπορούσαν να λένε ότι θέλουν».

Πέρσι, Ιούλιο 2013, η συγκυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου που ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή, αποφάσισε να πουλήσει τον ΑΔΜΗΕ (τα δίκτυα – τη ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ) κατά 66%, να δώσει το 17% του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ και να σπάσει τη ΔΕΗ σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι η λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ» και περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού (δηλαδή υδροηλεκτρικά, λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία, την πιο καινούρια μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή), το 30% των εργαζομένων και το 30% των πελατών, δηλαδή 2 εκατομμύρια πελάτες, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρωτοτυπία και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά νομιμότητας. Αυτό βάφτισαν «μικρή ΔΕΗ», που βέβαια όχι απλά δεν είναι μικρή αλλά η πλέον σημαντική, προκειμένου πολύ απλά στη συνέχεια να την ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ. Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, σίγουρη κερδοφορία: αυτός είναι ο ορισμός των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθείται. Τα σκάνδαλα της ENERGA και της HELLAS POWER είναι ακόμα νωπά και αποκαλυπτικά του τρόπου λειτουργίας  της παρασιτικής ιδιωτικοποίησης.

Δεδομένου ότι το κομμάτι που υπολείπεται, αυτό δηλαδή που θα μείνει στο δημόσιο και το ονομάζουν «μεγάλη ΔΕΗ» περιλαμβάνει όλες τις παλιές μονάδες οι οποίες και δεν θα χρειάζονται εφόσον τα μεγαβάτ που απαιτούνται στη χώρα είναι περίπου 7.000 και θα παράγονται σχεδόν στο σύνολό τους από τη «μικρή ΔΕΗ», μιλάμε για πλήρη, 100%, ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας.

Πρόκειται για ένα μεθοδευμένο σχέδιο Η συγκυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση τη «μικρής ΔΕΗ», έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα που έχει ξεκινήσει το 2001 με όσες συνέπειες είχε στα νοικοκυριά, αυξήσεις 102%, και στις επιχειρήσεις 76,5%, με 5 ιδιώτες (με συγκεκριμένα επώνυμα: Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης) να έχουν στον έλεγχό τους το 46,5% της ενέργειας και επιπλέον να επωφελούνται, τα τελευταία 3 χρόνια, με επιδοτήσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ.

Για μας, εδώ στις Κυκλάδες προωθείται με ταχείς ρυθμούς η ιδιωτική ολογοπωλιακή αγορά ενέργειας με την έγκριση για εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. ¨Ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή στις 28/06 η υπαγωγή 2 εξ αυτών στις ενισχύσεις του ν.3908/11 με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Αντί η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει το σχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Περιφέρειας με τη βοήθεια του ΥΠΕΚΑ, με γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος  και του τοπίου, αντί να προωθηθεί το από δεκαετίες εκπονηθεν σχέδιο για την διασύνδεση των Κυκλάδων, επιλέγει να αγνοεί όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και αναφέρονται στις χώρες που έχουν ήδη ιδιωτικοποιήσει την αγορά ενέργειας: ενεργειακή φτώχεια, αυξήσεις τιμολογίων οικιακών καταναλωτών, σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οικονομική ζημία για το δημόσιο, την οποία καλείται να καλύψει ο απλός πολίτης…

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν αφορά συντεχνίες, όπως έχουν το θράσος να διατείνονται οι συγκυβερνώντες και να προχωρούν σε επιστράτευση των απεργών προκειμένου τάχα να προστατεύσουν το «δημόσιο αγαθό»… ποιο, αυτό το οποίο ξεπουλούν. Η αντιστροφή της πραγματικότητας έχει όρια…
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά τον κάθε ένα πολίτη αυτής της χώρας, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και κάθε δημόσιου αγαθού, αποτελεί και κεντρικό ζήτημα δημοκρατίας, του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου τους και όχι κάποιοι κεφαλαιούχοι με γνώμονα την κερδοφορία τους.

Η πρόταση μας:
Ανάπτυξη της ΔΕΗ, ασφάλεια εφοδιασμού, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, προϋπόθεση για νέες παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιώτες.
Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ΔΕΗ όπως και οι άλλες σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Άμεσος στόχος να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να μην διαλυθεί αλλά να είναι ενιαία, να εκσυγχρονιστεί και να προσανατολιστεί ώστε να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε τη δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Καλούμε όλους τους πολίτες των νησιών μας να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κανενός δημόσιου αγαθού. Σήμερα είναι η ενέργεια, αύριο οι αιγιαλοί, μεθαύριο το νερό, αργότερα τα δάση…
Είναι συλλογικό αλλά και ατομικό μας χρέος να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια περιουσία.  

ΣΥΡΙΖΑ Σύρου – ανακοίνωση για την πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση στην Σύρο

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η πρόσφατη παρουσία του Υπουργού Εργασίας στο νησί μας πέρασε λίγο απαρατήρητη…
Δεν μπορούν όμως να περάσουν απαρατήρητες και να μείνουν ασχολίαστες οι επιλεκτικές επισκέψεις του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι το γηροκομείο και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αλλά και στο Ναυπηγείο του Νεωρίου, του οποίου οι εργαζόμενοι, λόγω της εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν, αποτελούν κατ΄εξακολούθηση αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από νυν και παρελθόντες πολιτευτές.

Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε από τον κ. Βρούτση προς τους εργαζόμενους. Προφανώς θα αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροπολογία-“ανάσα” για το Νεώριο και υποτίθεται και για τους εργαζόμενούς του, η οποία αφορούσε “ρύθμιση” ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών της επιχείρησης προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ έτσι ώστε να μπορεί να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, για την οποία και θριαμβολόγησε η συγκυβέρνηση και για μια ακόμη φορά λοιδορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ που υποχρεώθηκε να ψηφίσει «παρών», καθώς δυνητικά μεν η συγκεκριμένη τροπολογία θα διευκόλυνε την πληρωμή των εργαζομένων, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τροπολογία θα κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι θα διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων.

Αυτό για το οποίο δεν ξέρουμε αν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες της Σύρου, είναι αυτά που καταγράφονται στη αριθ. 143/10/2014 έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  επί της συγκεκριμένης τροπολογίας:  «Έτσι, μέχρι 30/6/2017 θα εξοφληθεί ποσό 2.500.000 ευρώ περίπου, αντί των 10.000.000 που προβλέπεται σήμερα, από τις δύο αντικαθιστάμενες ρυθμίσεις. (Για το εναπομείναν ποσό των 7.500.000 ευρώ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ο τρόπος εξόφλησης), για να συμπληρώσει πιο κάτω «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται συνολική υστέρηση εσόδων του προϋπολογισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών Ασφαλιστικών Φορέων (ν.π.δ.δ. επιχορηγούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό), ποσού 12.500.000 ευρώ περίπου».

Γι΄αυτό θριαμβολόγησαν, γι΄αυτό ο κ. Βρούτσης επισκέφθηκε το Νεώριο, γι΄αυτό νωρίτερα το είχε επισκεφτεί ο κ. Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΙΚΑ, που αφού περιέκοψε 12,5 εκ. από τους ασφαλισμένους, δεν βρήκε χρόνο να επισκεφθεί ούτε το κατάστημα του ΙΚΑ Σύρου καθώς περνούσε.

Επίσης, δεν ξέρουμε αν ο κ. Βρούτσης επισκέφθηκε τις άλλες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου του, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, ο ΟΑΕΕ ή το ΣΕΠΕ ή … δεν υπήρχε λόγος εφόσον όλα είναι μια χαρά.

Βρήκε όμως χρόνο να ψηφοθηρήσει επισκεπτόμενος το Γηροκομείο, στο οποίο εξασφάλισε «κατόπιν ενεργειών του» επιχορήγηση από το Κρατικό Λαχείο, αλλά και να φωτογραφηθεί με τους φιλοξενούμενους στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, θυμίζοντας μας εποχές … παλαιών Επικαίρων.
Ένα γηροκομείο στο οποίο, κατά δήλωση του προέδρου του ΔΣ, έχουν μειωθεί τα έσοδα αφού έχουν μειωθεί οι συντάξεις των φιλοξενούμενων γερόντων.

Ένα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που κάθε χρόνο απειλείται η λειτουργία του, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την μόνιμη και απρόσκοπτη παρουσία του.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης αυτών των δομών. Δεν ανέφερε όμως πόσο θα επιβαρυνθούν οι γονείς, πόσα παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αφού η χρηματοδότηση θα είναι ακόμη 20εκ. ευρώ λιγότερη από πέρσι…


Για όλα αυτά, μάλλον δεν μπόρεσε να βρεθεί μια … χαριστική ρύθμιση, όπως δεν βρίσκεται για τους συνταξιούχους  που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, για τους νησιώτες με αναπηρίες που περιμένουν ακόμη και χρόνο για να περάσουν από την επιτροπή του μοναδικού ΚΕΠΑ στη Σύρο, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που μην μπορώντας ούτε μετά από ρύθμιση να καταβάλουν εισφορές μένουν ανασφάλιστοι, για τους άνεργους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο…

ανακοίνωση για τα στοιχεία του «Εργάνη» του 6.2014

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Ιούνιο 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Τα δεδομένα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως αυτά αποτυπώνονται ψηφιακά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, εξακολουθούν να είναι θετικά και αυτό το μήνα.

Πράγματι, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες απο τις απολύσεις, ενώ σαφώς πιο εντυπωσιακό είναι το ύψος του αντίστοιχου ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων σε επίπεδο εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου. Το πρώτο εξάμηνο του 2014, λοιπόν, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (90.534 θέσεις εργασίας) και μακράν η υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Η ανεργία παραμένει μεν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήρθε τυχαία, καθώς οι οργανωμένες προσπάθειες τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και, γενικότερα, της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη και ανακούφιση των ανέργων και την ανάκαμψη της οικονομίας με στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανέκοψαν την ανοδική εξέλιξη της ανεργίας και «γύρισαν» το δείκτη ανεργίας προς τα κάτω.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση από εδώ και στο εξής είναι η ταχύτητα της μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Η δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και η παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και σε αυτό το σημείο αποφασιστικός παράγοντας είναι η συνεπής εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και ένας νέος ανταγωνιστικός δυναμισμός της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Ώστε το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας να έχει αντίκρυσμα στην καθημερινότητα των πολιτών, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς για όλους, να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρές  και μεγάλες επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά.

Με δυό λόγια, αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε - με συνέπεια και αποφασιστικότητα και με την ίδια ένταση –τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.  

Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2014

CasablancaSoul - οι «48 ώρες» την Πέμπτη και Παρασκευή 17 και 18.7

To CasablancaSoul φιλοξενεί στο μικρό stage του για δύο βραδιές γεμάτη πραγματική ζωντανή μουσική, με τους 48 Ώρες, την Πέμπτη 17/7 και Παρασκευή 18/7, ένα από τα δρώμενα για τα 10 έτη λειτουργίας του !

Μία προθεσμία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μία μπάντα. Η προθεσμία ήταν 48ωρη και το συγκρότημα διάλεξε να την χρησιμοποιήσει ως όνομά του. Ήταν Μάιος του 2003 και η πρώτη πρόβα του γκρουπ σε ολοκληρωμένη σύνθεση διακόπηκε από τον εργοδότη/δάσκαλο μουσική τους, τους με τη φράση: "Παιδιά πρέπει να ανοίξω το μαγαζί οπωσδήποτε μεθαύριο... Έχετε δυο μέρες να ετοιμαστείτε!" Έτσι λοιπόν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, βγήκε και το όνομα "48 Ώρες". Από εκείνη την ημέρα άρχισε μια συναρπαστική Οδύσσεια με αδιάκοπες συναυλίες, πρόβες, προβληματισμούς και ζυμώσεις, που διαμόρφωσαν τον μετέπειτα ήχο και εικόνα των "48 Ωρών". Το χειμώνα του 2008-09 οι 48 Ώρες συνεργάζονται με τον Χρήστο Δάντη και εμφανίζονται μαζί του στην "Αρχιτεκτονική" στο Γκάζι καθώς και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα εμφανίζονται και σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές. Το φθινόπωρο του 2009 οι 48 Ώρες δηλώνουν συμμετοχή στο X Factor 2, όπου μετά από μια θυελλώδη πορεία στο διαγωνισμό, στον τελικό αναδεικνύονται 3οι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τις εμπνευσμένες διασκευές της και τις μοναδικές ερμηνείες.
Το καλοκαίρι του 2013 οι 48 Ώρες κυκλοφορούν το single "Coming Closer" (http://youtu.be/9FCXxK0627c ) Ο χειμώνας του 2013 έρχεται με εμφανίσεις στην Πύλη Αξιού με τον Αντώνη Ρέμο καθώς και με την Πέγκυ Ζήνα και τον Τάκη Ζαχαράτο. Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφορεί το single “One More Try” (http://youtu.be/E3iAJ-3I6T0 )

Την επόμενη εβδομάδα σειρά παίρνουν στην σκηνή του CasablancaSoul οι γνωστοί σε όλους C:Real, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Γενική είσοδος: 10 Ευρώ με ποτό

Κρατήσεις: 22860-21671 (μετά τις 21.30) είτε στο 6940 586006-Νίκος

Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2014

συναυλία κουαρτέτου εγχόρδων "Evenos" στο ΑΚ Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Σαντορίνης (30.7 20.30 )

To Κουαρτέτο Εγχόρδων “ Evenos ”παρουσιάζει στον χώρο του ΑΚ Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Σαντορίνης συναυλία με έργα των Mendelssohn, Arvo Pärt, Σκαλκώτα, A.Piazzolla παρασύροντας το κοινό της Σαντορίνης σε μία Μουσική Διαδρομή “Απο τον Mendelssohn στον Σκαλκώτα”.

Ταυτότητα της παράστασης
Ivan Knezeviz: 1ο Βιολί , Γιάννης Πετράκης: 2ο Βιολί , Οδυσσέας Λάβαρης: Βιόλα , Mathieu Jocque: Βιολοντσέλο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα τών:
Ν. Σκαλκώτα, Arvo Part, Astor Piazzolla, F. Mendelssoh, D. Despic

Τετάρτη 30 Ιουλίου, Ώρα: 21:30, Eλεύθερη Eίσοδος

Το 2012 τέσσερις νέοι μουσικοί με διαφορετικό τόπο καταγωγής αλλά με κοινό τόπο σπουδών και καλλιτεχνικής δράσης, την Γερμανία, αποφάσισαν να ενώσουν τις μουσικές τους ιδέες και γνώσεις ιδρύοντας το κουαρτέτο “Evenos”. Το κουαρτέτο εγχόρδων (2 βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο) αποτελεί την κορυφαία έκφραση μουσικής δωματίου ανάμεσα στα πολλά διαφορετικά σχήματα που υπάρχουν, όπως το τρίο εγχόρδων, το κουιντέτο εγχόρδων, το πιάνο κουιντέτο κτλ.

Ο Γκαίτε είχε παρομοιάσει το κουαρτέτο εγχόρδων με ένα διάλογο μεταξύ τεσσάρων μορφωμένων ανθρώπων. Ενώνοντας τις διαφορετικές σχολές και κουλτούρες του κάθε μουσικού, τα μέλη του κουαρτέτου “Evenos” έχουν κοινό σκοπό την ενιαία έκφραση μέσω της μουσικής γλώσσας. Το σχήμα εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες στην Γερμανία και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Έσσεν της Γερμανίας στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Andreas Reiner. Αυτό το καλοκαίρι το κουαρτέτο περιοδεύει σε πόλεις της Κρήτης και στη Σαντορίνη στο ΑΚ Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Σαντορίνης, παρουσιάζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα από Mendelsshon μέχρι Νίκο Σκαλκώτα.

AK Art Galleries | Επαρχιακή Οδός Φηρών Πύργου | 6983096771 info@ak-galleries.com

Για περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της εκδήλωσης : https://www.facebook.com/events/1444589635820448/?notif_t=plan_user_invited 



οι «C:REAL» στο CASABLANCASOUL BAR (Πέμπτη και Παρασκευή 24 -25.7)

To Casablanca Soul φιλοξενεί στο μικρό stage του για δύο βραδιές γεμάτη ζωντανή μουσική, με τους C:REAL, την Πέμπτη 24/7 και Παρασκευή 25/7, ένα από τα δρώμενα για τα 10 έτη λειτουργίας του !

Γενική είσοδος 10 ευρώ με ποτό. To live ξεκινά στις 00.30 για όλους όσους αργούν να τελειώσουν από την δουλειά τους.

Κρατήσεις: 22860-21671 (μετά τις 21.30) είτε στο 6940 586006-Νίκος

Oι C:REAL ξεκίνησαν το 1996 και μέχρι το 2000 κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ με Αγγλικό στίχο (REALTIME [1997], STOP KILLING TIME [2000]) σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Επιτυχίες από αυτές τις 2 πρώτες δισκογραφικές τους δουλειές όπως το «Visions of you», «Stop killing time»  και «With or without you» θεωρούνται ίσως και οι πιό κλασσικές τους μέχρι σήμερα!
Mε την προσχώρηση της Ειρήνης Δούκα στο group το 2002, οι C:real συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το 2010 κυκλοφορώντας 4 άλμπουμ (Τα πιό μεγάλα σάγαπώ [2003], Χίλια χρόνια [2004], Κάθε μου σκέψη [2006], Ινβάιν [2008]) καθώς και το single « Ότι αξίζει» το 2010!

Tα τραγούδια επιτυχίες από τα άλμπουμ αυτά κατέκλυσαν κυριολεκτικά το airplay των ραδιοφώνων με επικεφαλής το «Επικίνδυνα σε θέλω» που μετρήθηκε ως το πιό πολυπαιγμένο Ελληνικό τραγούδι της πενταετίας 2004-2009!  

Το συγκρότημα επίσης τιμήθηκε με 7 μουσικά βραβεία την περίοδο 2004 – 2008!  
Το 2011, μετά την αποχώρηση της Ειρήνης Δούκα το συγκρότημα επανέρχεται με νέα τραγουδίστρια την Γεωργία Λαζοπούλου.  

Tο νέο τους single στην Sony Music «Visions of you» είχε τραγουδήσει η ιδιαίτερα αγαπημένη τότε στο ελληνικό κοινό Sarah Jane Morris . Μερικούς μήνες αργότερα το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει σε 33 χώρες και oι C:REAL βρέθηκαν σε tour στη ...Μαλαισία!!  

15 χρόνια μετά επαναλαμβάνουν το "πείραμα" στην Feel Good Records με την υπέροχη φωνή της Oceana να τραγουδάει το ολοκαίνουριο single "Sleepless Nights" .

Γενική είσοδος 10 ευρώ με ποτό. To live ξεκινά στις 00.30 για όλους όσους αργούν να τελειώσουν από την δουλειά τους.

Κρατήσεις: 22860-21671 (μετά τις 21.30) είτε στο 6940 586006-Νίκος

Αθήνα και Οία στους 50 προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης,

Μία παγκόσμια διαδικτυακή πρωτιά για την Ελλάδα: Αθήνα και Οία στους 50 προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του, σύμφωνα με έρευνα παγκόσμιας διαδικτυακής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα στο ίντερνετ ανάμεσα στους επισκέπτες της μεγαλύτερης ίσως διαδικτυακής κοινότητας για ταξιδιωτικούς προορισμούς http://www.minube.net  η Ελλάδα κερδίζει δύο θέσεις στην πρώτη 50άδα, με την  Αθήνα και την Οία να κλέβουν, και όχι άδικα, τις εντυπώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου σε δεκάδες σελίδες στο ελληνικό διαδίκτυο.


οι Πλέγμα στο Soundwind, Φηρά - Τετάρτη 30/7

Απόψε Τετάρτη 30.7 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη εμφάνιση των «Πλέγμα» στο Soundwind Bar στην κεντρική πλατεία των Φηρών.

Θα παίξουν ραγούδια δικά τους και συνθέσεις από Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Δ. Υφαντή, Χρ. Θηβαίο, Π. Σιδηρόπουλο, Μ. Πασχαλίδη, Γ. Μιχαήλ, Tim Buckley.

Οι «Πλέγμα» αποτελούνται από τους : Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι , Χριστόφορος Γαβαλάς – κιθάρα, Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι , Βασίλης Παναγιωτίδης - κιθάρα, τραγούδι, φυσαρμόνικα

Έναρξη 23:00


S.A.F. – συναυλία Ελεωνόρας Ζουγανέλη (25.7)

Το Santorini Arts Factory ανοίγει τον κύκλο των μουσικών εκδηλώσεων του, με την συναυλία της μοναδικής Ελεωνόρας Ζουγανέλη, την Παρασκευή 25 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.
Τίτλος της συναυλίας : "Η δύναμή σου, δύναμή μου..."

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μετά από τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που τις παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου και ήταν όλες sold out κάνει μια στάση στην πανέμορφη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας.

Εκεί που χτυπά η καρδιά της, εκεί που συναντιέται με το πάθος της και την αγάπη της για το τραγούδι, εκεί η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θέλει να ταξιδέψει το κοινό της και φέτος το καλοκαίρι και να πάρει δύναμη από τη δύναμη όλων αυτών, που την αγαπούν και τη στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Με κάθε εμφάνιση της επιβεβαιώνει την πληθωρική της προσωπικότητα και καταθέτει ακομπλεξάριστα και με αυτοπεποίθηση την απόλυτα δική της ταυτότητα, το «soundtrack της δικής της γενιάς», που χωράει επιλογές μιας παγκόσμιας μουσικής σκηνής, διαφορετικές κουλτούρες, τολμηρές μίξεις, αλλά και αναδρομή στα νεανικά και πιο πρόσφατα μελωδικά βιώματα της.

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, με την αψεγάδιαστη φωνή της, το πάθος της, τη δυναμική της σκηνική παρουσία, καταφέρνει να αγγίξει, να ξεσηκώσει, να συγκινήσει, να συνεπάρει, να γίνει μια φωνή και μια μεγάλη παρέα με όλους όσοι έχουν επιλέξει να τη δουν από κοντά και να την ακούσουν! Και είναι χιλιάδες αυτοί! Και η επιλογή όλων δικαιώνεται!

Πάνω στην σκηνή, παρέα με τους εξαιρετικούς μουσικούς της, θέλει πρώτα η ίδια να παρασύρεται από τις μελωδίες και τον λυρισμό τους έτσι ώστε να μπορεί να μαγεύει και το κοινό της με τις ερμηνείες της.

"Η δύναμή σου, δύναμή μου..."
Πλαισιώνεται από μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών:
Ευριπίδης Ζεμενίδης: Κιθάρα, Νίκος Πασσαλίδης: έγχορδα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος: πλήκτρα, Παρασκευάς Κίτσος: Μπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος: Τύμπανα.
Ενορχηστρώσεις: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Χειρισμός φωτισμού: Βασίλης Καραμούζης
Σχεδιασμός Ήχου: Νίκος Παππάς, Αργύρης Λιανός

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 15.00 € / ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 12.00 € / ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:30

τα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ με το Φώτη Σπύρο στην κάναβα Ρούσσου (23.7, 21.00)

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΚΡΙΜΜ του Φώτη Σπύρου την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 9:00 μ.μ. στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ στην ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΕΣΑ ΓΩΝΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Mια φορά και έναν καιρό… και το ταξίδι ξεκινά!

Ποιος δεν ξέρει τους Αδελφούς Γκριμμ; τους συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών. Ποιος δεν ξέρει τα παραμύθια τους; Κοκκινοσκουφίτσα,  Ωραία Κοιμωμένη,  Χιονάτη,  Χάνσελ και Γκρέτελ και πολλά πολλά άλλα. Παραμύθια που άντεξαν στο χρόνο, ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για πρώτη φορά μια παιδική θεατρική παράσταση που μέσα από τις κλασικές ιστορίες των Αδελφών Γκριμμ και τους ήρωες τους, προσκαλεί  τα παιδιά να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο των παραμυθιών τους και να μπουν σ’ αυτόν.

Νεράιδες, ζώα, ξωτικά, θαυματουργά δαχτυλίδια, περίεργα πουλιά, βασιλιάδες, μάγισσες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες, αποτελούν το πολύχρωμο σκηνικό των παραμυθιών σε μια διαδραστική παράσταση μέσα στο νερό με αληθινές λίμνες, δέντρα, εντυπωσιακά κοστούμια και υπέροχες μουσικές .

 Η αξία της αγάπης, της αλληλεγγύης, της αποδοχής, της  γενναιοδωρίας, της πίστης στον εαυτό μας , μέσα  από τη σύγκρουση καλού και κακού και με όπλο την εξυπνάδα ενάντια στην δύναμη ,είναι μερικά από τα διδακτικά μηνύματα των παλιών αυτών λαϊκών παραμυθιών της «γιαγιάς».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο αγαπημένος ηθοποιός Φώτης Σπύρος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί.
Πρόκειται για μια καταπληκτική κωμωδία που έχει μαγέψει το κοινό και θα σας μείνει αξέχαστη. Μια θεατρική παράσταση , για κάθε ηλικία, που δεν πρέπει να χάσετε .

Κείμενο - Σκηνοθεσία : Φώτης Σπύρος
Βοηθός Σκηνοθέτη : Ηλίας Μπαγεώργος, Σχεδιασμός Σκηνικών - Κοστουμιών : Βαλεντίνος Βαλάσης , Κοστούμια : Ελένη Ψύρρα , Φωτισμοί : Τρύφων Κεχαγιάς , Ηχοληψία: Γιάννης Κυρατζής , Επιμέλεια σκηνικών: Ανδρέας Κουλμπερτίεβ .
Παίζουν : Φώτης Σπύρος, Θεοδοσία Δαμδούμη, Χρήστος Kορδελάς,  Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασιλική Συρανίδου.

Τιμή εισιτηρίου:10€, Παιδικό 8€ , Οικογενειακό 3 ατόμων και άνω:  8€ ανά άτομο ,  Άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικά :   8€

Πληροφορίες στο 6987 089 778  9:30π.μ.- 2:00μ.μ. και 5:30μ.μ. -10:00μ.μ.    


«Στρογγύλη 2014» - ανακοίνωση για τα εισιτήρια του Φεστιβάλ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης σας ενημερώνει πως από την Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014 μπορείτε να προμηθεύστε τα εισιτήρια για το 1ο Φεστιβάλ «Στρογγύλη 2014», που θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 9 και 10 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου από τα παρακάτω σημεία προπώλησης:

Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας, Φωτογραφείο Santorini photo (Κεντρική πλατεία Φηρών), Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου ( Καμάρι).

Η τιμή του εισιτήριου ανέρχεται στα 20 ευρώ και αντιστοιχεί και για τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ.


Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα μπορείτε να επισκέπτεστε και την νέα ιστοσελίδα του οργανισμού για να ενημερώνεστε σχετικά με τα τεκταινόμενα και το πρόγραμμα του Κλειστού Γυμναστηρίου, στην διεύθυνση :  http://dapposarena.blogspot.gr/

συναυλία - αφιέρωμα στους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού από τον πολιτιστικό σύλλογο της Μεσαριάς (28.7 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαριάς "Ο Άγιος Δημήτριος" σας προσκαλεί στη Λαϊκή Συναυλία-Αφιέρωμα στους θρύλους του ελληνικού τραγουδιού: ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ - ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ - ΤΣΙΤΣΑΝΗ, που θα γίνει τη Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 21:00 στην κεντρική πλατεία της Μεσαριάς.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

«Αριελ η μικρή γοργόνα» παιδική παράσταση στην κάναβα Ρούσσου (27.7 21.00)

« Η Μικρή Γοργόνα »  του Χανς Κριστιαν Αντερσεν στις 28 Ιουλίου ημέρα Δευτέρα ώρα 8.30 μ.μ. στην Κάναβα Ρούσσος, Μέσα Γωνιά Επισκοπή Θήρας.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΟΡΑΣΗ - Παιδική σκηνή Δελφινάκι « Άριελ η Μικρή Γοργόνα »

Το θέατρο Δελφινάκι από την αρχή της διαδρομής του, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, παραμένει αφοσιωμένο στο κλασικό παραμύθι. Ο λόγος είναι προφανής. Η δυναμική αυτών των παραμυθιών που μεγάλωσαν τόσες γενιές είναι τεράστια και οι συμβολισμοί τους αμέτρητοι.

Φέτος έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν « Άριελ η Μικρή Γοργόνα » σε θεατρική διασκευή Θανάση Λιούνη.
Ένα κλασικό παραμύθι για παιδιά , όπου μέσα από την δράση, τις διάφορες κωμικές καταστάσεις , τη μουσική, τα τραγούδια και με όλο το σκηνικό διάκοσμο βγαίνει όλη εκείνη η ομορφιά των αισθημάτων που γεννά ένα παραμύθι.

Δουλέψαμε σε αυτόν τον σπουδαίο μύθο με κέφι και μεράκι και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που θα τον μοιραστούμε μαζί σας.   

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
ΣΚΗΝΙΚΑ- ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Μαρίνα Κουγκάϊ , ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Έφη Φωκά  , ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Γιώργος Ζελίνης ,  ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ : Ζωή  Γρηγοριαδου ,  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Θανάσης Λιούνης,  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γεώργιος Λαμπριανίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αναστασία Παντούση, Έντζελ Καπανδρίτης, Ιωάννα Προσμίτη, Σοφιάννα Γρηγοριάδη, Πάτρικ Τοχουμίδης και ο Θανάσης Λιούνης .


Τιμή Εισιτηρίου  10 ευρώ