Σάββατο, Δεκεμβρίου 11, 2010

βοήθεια στο "βοήθεια στο σπίτι" ζητούν οι εργαζόμενοί του

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας στο ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" εξέδωσαν οι εργαζόμενοί του στην Σαντορίνη.
Σύμφωνα με αυτη,

Έχοντας μάθει ότι η χρηματική επάρκεια του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" τελειώνει όπως άλλωστε και οι συμβάσεις μας στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και παρακολουθώντας το οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να σας καταστήσουμε σαφές το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε πολλούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στις οικογένειες τους στα νησιά μας, Θήρα, Θηρασιά και Φολέγανδρο.
Την τελευταία επταετία οι άνθρωποι αυτοί μη έχοντας οποιαδήποτε άλλη πρόνοια από το κράτος και τους φορείς έχουν στηρίξει όλες τους τις ανάγκες πάνω στις δικές μας υπηρεσίες, μας νοιώθουν πλέον σαν δικούς τους ανθρώπους, σαν παιδιά τους.
Μαθαίνοντας λοιπόν οι ωφελούμενοι ότι ενδέχεται να χάσουν τις υπηρεσίες μας έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των Δημόσιων Φορέων και των πρακτικών που ακολουθούν εις βάρος της τρίτης ηλικίας και των ατόμων που χρειάζονται κατ’ οίκον βοήθεια.
Θέλουμε λοιπόν με αυτήν την επιστολή να σας ενημερώσουμε αλλά και να σας παρακαλέσουμε για τις απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά σας ώστε να μην σταματήσει το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι"
Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να καθησυχάζουμε τους ανθρώπους μας ελπίζοντας να λάβουμε θετική απάντηση από εσάς.
Παρακαλούμε να διαβιβάσετε την παρούσα επιστολή μας στους αρμόδιους φορείς.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα, κυρίες
Βαμβακούση Φλώρα, Βενιού Φλώρα,Διβόλη Μαργαρίτα, Μακρή Σοφία, Πιτσικάλη Μαγδαληνή,
Σιγάλα Επιφανεία, Σιγάλα Μαρία.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

στις 17.12 το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Την Παρασκευή 17η Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την σημερινή σύνθεσή του. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής,

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘ. 44/2010 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» (ΔΑΟΣ) ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ»-
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΑΔΕΙΕΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ).
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΜΕ ΕΣΘΠ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.

Σε Πάρο και Ναξο ο Νίκος Συρμαλένιος

Την πρώτη του μετεκλογική επίσκεψη στα νησιά Νάξο και Πάρο πραγματοποίησε το διήμερο 8-9/12  ο επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" Νίκος Συρμαλένιος.
Στις συναντήσεις με τους υποψήφιους και τους φίλους της αυτοδιοικητικής κίνησης συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και η συνέχεια της δουλειάς του Συνδιασμού.
Κοινή εκτίμηση ήταν ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό και ότι πλέον απαιτείται συνέχεια και οργάνωση της παράταξης, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα δεδομένα της νέας περιόδου.
Στη Νάξο ο Νίκος Συρμαλένιος παρακολούθησε τη συνάντηση της γραμματείας της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για τα νησιά μας”, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του “Καλλικράτη”, ενώ συμφωνήθηκε η ανάγκη κοινών θέσεων και παρεμβάσεων και στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης.
Σε συνεντευξεις του σε τοπικά Μέσα ο επικεφαλής του συνδιασμού "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου με τις περικοπές δαπανών για τη δημόσια παιδεία, την υγεία και την ακτοπλοϊα, ενώ σχετικά με το θόρυβο που έχει εγερθεί για τον Οργανισμό της Περιφέρειας, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι το θέμα της έδρας είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και το θέμα της ισόρροπης κατανομής των υπηρεσιών σε όλα τα νησιά, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται επί τόπου και χωρίς μετακινήσεις ταλαιπωρίας. Τόνισε επίσης ότι η “διαμάχη” μεταξύ Δωδεκανησίων και Κυκλαδιτών, καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό έντεχνα κυρίως από πολιτικούς παράγοντες, χωρίς αυτό να αγγίζει τα προβλήματα ουσίας που αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι όσο και συνολικά η περιοχή μας. Τέλος επανέλαβε ότι η τελική επεξεργασία του Οργανισμού πρέπει να γίνει από το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο, του οποίου τα μέλη μέχρι σήμερα δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση.

μαθητές του Γυμνασίου των Φηρών στο Ευρωκοινοβούλιο

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψαν οι εκπρόσωποι των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Θήρας από το Ευροκοινοβούλιο στις Βρυξέλες, όπου με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητών τους παρουσίασαν την Περιβαλλοντική τους εργασία με θέμα:
"Αειφόρος Ανάπτυξη στη Σαντορίνη: το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο"
Κατά τη σχολική χρονιά 2009 - 2010, 52 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα"Αειφόρο Αιγαίο" που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εργάστηκαν με πολύ μεράκι και διάθεση και τελικά επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη μεταβήκαμε στις Βρυξέλες από 1/12 έως 4/12 όπου ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε ημερίδα σχετική με την προστασία των δασών και την Κλιματική Αλλαγή. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα αυτή ήταν καθηγητές Πανεπιστημίων, Ευρωβουλευτές, υπάλληλοι υπουργείων αρμόδιοι με το περιβάλλον, δημοσιογράφοι, και μαθητές από ένα ακόμη Γυμνάσιο στη Νάουσα.

Η παρουσίαση των μαθητών μας, συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες που την παρακολούθησαν. Ουσιαστικά αναφέρθηκαν στα 3 σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας που είναι η χωματερή μας επάνω στην Καλντέρα, το ναυάγιο του Sea Diamond των 22000 τόνων που σαπίζει καθημερινά μέσα στη θάλασσά μας, και η άναρχη δόμηση τόσο κατά μήκος της Καλντέρας όσο και σε όλοκληρο το νησί με την ταυτόχρονη καταστροφή του αρχαιότερου αμπελώνα του πλανήτη που έχουμε την τιμή να διαθέτουμε.

Η πρόσκληση αυτή από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερη τιμή για τα σχολεία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, καθώς αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση του κόπου και του χρόνου 52 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Στην επίσκεψη αναφέρθηκε με ρεπορτάζ της η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Περιφέρεια για εξοπλισμό πυροσβεστικού σώματος

Επίσης, απο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχουμε την ενημέρωση για την Ένταξη της Πράξης  : "Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτης και Νήσων Αιγαίου". Η δημόσια δαπάνη της πράξης για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 2.884.529,00 ευρώ.

Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ

Για την ετήσια συνάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής με θέμα την πορεία του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 - 2013 μας ενημέρωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος στην πορεία του προγράμματος και η απορροφητικότητα απο το 5% των προηγούμενων ετών, το 2010 έφτασε το 27%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Πραγματοποιήθηκε προχθες (8.12.2010) στην Αθήνα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πετράκος, οι Γενικοί Γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας και των εμπλεκόμενων Υπουργείων, ο Υπεύθυνος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ζακ Πονσέ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων, των Περιφερειών και της ΕΕ.
Στην συνάντηση έλαβε μέρος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλειος Μπρακουμάτσος με τα στελέχη της Ε.Δ.Α.
Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνολική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΣΠΑ, οι προβλέψεις για το 2011, η επίδραση που προβλέπεται να έχει η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη στη διαχείριση των Προγραμμάτων, η επί μέρους πορεία του ΕΣΠΑ κατά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τομέα, καθώς και η στρατηγική «Ευρώπη 2020» με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2010-2020.
Έγινε από όλους αποδεκτό ότι το 2010 η πρόοδος στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ ήταν μεγάλη και υπήρξε η βεβαιότητα ότι οι ετήσιοι στόχοι θα επιτευχθούν πλήρως, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης προσπάθειας για το 2011, κατά το οποίο οι στόχοι είναι ακόμη πιο απαιτητικοί.
Στην εισήγηση του, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Μπρακουμάτσος κατέστησε γνωστό ότι οι άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη πρόοδο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα:
έχουν ενταχθεί πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 266,4 εκ. € (ποσοστό 95,2%)
έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 210,7 εκ. € (ποσοστό 75%)
έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές 74,7 εκ. € (ποσοστό ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 26,7%)
Επίσης ανέφερε ότι επιτεύχθηκε πλήρως ο στόχος απορρόφησης της Περιφέρειας, που είχε τεθεί για το 2010 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο οποίος ανερχόταν στο ποσό των 61 εκ. €.
Eπιπλέον σήμερα, η ΕΔΑ έχει δημοσιοποιήσει 34 προσκλήσεις στους τελικούς δικαιούχου, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα.
Έχουν ενταχθεί 56 πράξεις προϋπολογισμού 100,4 εκ €, με νομικές δεσμεύσεις 62,6 εκ. €, για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 30,2 εκ. €.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ:
4 έργα προϋπολογισμού 24,8 εκ. € είναι έργα «γέφυρες»
6 έργα προϋπολογισμού 18,5 εκ. € είναι μεταφερόμενα.
Το 2010 εντάχθηκαν 46 έργα προϋπολογισμού 57,1 εκ €.
Σε στάδιο αξιολόγησης βρίσκονται 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,9 εκ. € και τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2010. (ο σχετικός πίνακας των ενταγμένων το 2010 έργων θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι 20/12/2010).
Η κοινή μεγάλη προσπάθεια το 2010 προσδιόρισε και το άριστο αποτέλεσμα , ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κερδίσαμε το 2010 μια αναπτυξιακή μάχη για να κερδίσουμε το ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ πρέπει τους επόμενους μήνες να κερδίσουμε πολλές μάχες.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

Γυμνάσια Εμπορείου - Φηρών, αθλητικοί αγώνες.

Οι Σύλλογοι Γονέων του Γυμνασίου του Εμπορείου και του Γυμνασίου των Φηρών διοργανώνουν μαθητικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης (Basket) και πετοσφαίρισης (Volley) με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των σχολείων.
Οι αγώνες θα διαξαχθούν στο κλειστό Γυμναστήριο  Σαντορίνης την Παρασκευή 10.12.2010 απο τις έξι το απόγευμα εως τις 10.30 το βράδυ.
Με το τέλος των αγώνων θα πραγματοποιηθούν οι απονομές ένω θα υπάρχει και μπουφές.
Η τιμή του εισητηρίου για όλους όσους παρακολουθήσουν τους αγώνες αποφασίστηκε απο τα προεδρεία των Συλλόγων στα 2 ευρώ και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των σχολείων.

Villagio news..

Για τις προβολές και το πρόγραμμα του Cine Villagio στο Καμάρι μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά μέσα απο την σελίδα του, την οποία την μπορείτε να βρείτε και σε λίνκ στην αριστερή στήλη στο "έχουμε και λέμε", εμείς σας υπενθυμίζουμε οτι μέχρι και αυριο Παρασκευή θα προβάλλεται η ταινία "τα λυκάκια" στις 18.30.
Για πληροφορίες, στο 32800

Επίσης, το Σαββατοκύριακο 11-12 Δεκεμβρίου στις 18.30 θα προβληθεί η παιδική ταινία "Arthour-3 ο πόλεμος των 2 κόσμων".

ο ΣΕΤΕ για τον τουρισμό

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 στις 12:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία θα δημοσιοποιήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την πρότασή του για το μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού στα επόμενα χρόνια.  Η  μελέτη έχει τίτλο «Ελληνικός Τουρισμός 2020 : Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και ήταν προγραμματισμένη να παρουσιασθεί στις 30 Νοεμβρίου αλλά η εκδήλωση αναβλήθηκε τότε λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.

Κόκκινος VS Καλλικράτη...

Την έντονη διαφωνία του ως προς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του αυτοδιοικητικού Καλλικράτη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Συνδιασμού Νέα Εποχή για τα Νησιά μας, κ. Κόκκινος.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του αναφέρει οτι,

Τρεις (3) μόλις εβδομάδες πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η κοινωνία μας γίνεται θεατής του παραλόγου. Η πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι οικονομικοί πόροι δεν έχουν διασφαλιστεί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι λιγότεροι από αυτούς που κατά καιρούς εξήγγειλαν οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες. Από τη μια μεταβιβάζουν στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς να της δίνουν πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και από την άλλη υπάρχει σειρά εκκρεμοτήτων και η κυβέρνηση ολιγωρεί και σφυρίζει αδιάφορα αφού πολλές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα εκδοθεί.
Ειδικά για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου επισημαίνουμε:
●Αποφασίζουν αυταρχικά χωρίς διάλογο. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημερώνονται για την ύπαρξη του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφέρειας μέσω των ΜΜΕ και όχι από την κυβέρνηση ή την πλειοψηφούσα παράταξη!
●Με έντεχνο τρόπο και αποπροσανατολιστική τακτική εμπλέκουν και διχάζουν Κυκλαδίτες και Δωδεκανήσιους και τους ωθούν, με έντεχνο τρόπο, σε μια ανούσια και αναποτελεσματική αντιπαράθεση, όπου επικρατεί ο λαϊκισμός και ο «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων για το θέμα του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφέρειας.
●Στην Περιφέρεια μας δεν έχει πραγματοποιηθεί από κανέναν φορέα ενημέρωση ή σεμινάριο για τον «Καλλικράτη» σε επίπεδο αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού (δηλαδή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης).
●Ενημερωνόμαστε μέσω διαρροών στον Τύπο για την ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι υπεύθυνα από τους αρμοδίους!

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, με υπευθυνότητα και διαρκή παρουσία παλεύουμε για την Αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί πραγματικά τον πολίτη. Καταδικάζουμε την κυβερνητική υποκρισία, την τακτική της παραπληροφόρησης και του διχασμού που ακλουθεί καθώς και τις «υπόγειες» συνομιλίες και διαδρομές που γίνονται σε βάρος των νησιωτών μας.

fake Σαντορίνη δεν έχει μονο η Κορέα... (!)

Καθώς (μου) φαίνεται τουλάχιστο, η εικόνα στο background της αυτής της σελίδας που διαφημίζει την Μαγιόρκα, δεν μου πολυφαίνεται για Μαγιόρκα.. Μπορεί πάλι να κάνω και λάθος και να βλέπω παντού Σαντορίνη..(!) ..
Αξίζει πάντως να πούμε και να υπενθυμίσουμε, οτι δεν είναι και λίγες οι φορές που εικόνες απο την Σαντορίνη έχουν χρησιμοποιηθεί ανα τον κόσμο για να διαφημίσουν υπηρεσίες και προιόντα χωρίς πουθενά να αναφέρεται οτι πρόκειται για το συγκεκριμένο νησί. Το να διαφημίζεται όμως ένα άλλο νησί με εικόνες απο την Σαντορίνη, αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί εως και υπερβολικό... Να αγοράζει δηλαδή ο επισκέπτης ορισμένων σελίδων διακοπές στο μέρος που ανα περίπτωση προβάλεται, κρίνοντας απο την εικόνα της Σαντορίνης..
Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες κινήσεις, συστάσεις, ενέργειες κλπ, οι οποίες όμως,καθώς φαίνεται, δεν "φρέναραν" τις διαθέσεις όσων συνεχίζουν να εκμεταλεύονται την εικόνα της Σαντορίνης..

καθένας... όπως μπορεί και ξέρει..

Είναι λογικό. Μια οικονομικού περιεχομένου σελίδα να τιτλοφορήσει τις αυτόνομες -και ιδίων κεφαλαίων, που το πάτε αυτό...  - πρωτοβουλίες τουριστικών περιοχών να προβάλουν τις υπηρεσίες τους ως "ο... καθένας μόνος του για την τουριστική προβολή".  Σε πιο ελέυθερη απόδοση όμως, μπορεί κανείς να πεί οτι πέρα απο την κρατική μέριμνα (και τα κονδύλια) κάθε τουριστική περιοχή παλευει μόνη της να επιβληθεί και να επιβιώσει στον διεθνή τουριστικό χάρτη...

Σύμφωνα με το κείμενο της Έφης Καραγεώργου για το capital
"Μύκονος και Σαντορίνη, Ρόδος και Κως κέρδισαν το στοίχημα όταν αποφάσισαν να αποδεσμευτούν από το άρμα της κρατικής διαφήμισης και να βγουν αυτόνομα στις διεθνείς τουριστικές αγορές."
H Σαντορίνη θεωρείται, από μόνη της, τοπ προορισμός, η Ρόδος μέσα από τον ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Ρόδου), αλλά και η Κως με τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της πέτυχαν αυτό που είναι όνειρο για χιλιάδες ξενοδόχους και επαγγελματίες τουρισμού σε όλη την Ελλάδα: να μην είναι εξαρτημένες από την κρατική διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, που χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται. Απέδειξαν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στο κείμενο, το οποίο μπορείται να διαβάσετε ολόκληρο ακολουθώντας το παραπάνω λίνκ,

Η Σαντορίνη αποτελεί από μόνη της μοναδικό προορισμό παγκοσμίως, με το ηφαίστειο και την Καλντέρα, που θεωρείται το σημαντικότερο ανοικτό γεωφυσικό Μουσείο. Παράλληλα η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι -αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι το ερχόμενο καλοκαίρι- αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Ωστόσο η Σαντορίνη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Ξεκίνησε το «παιχνίδι» με τους γάμους στην Καλντέρα. Οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι οι Κορεάτες ξετρελάθηκαν με την ιδέα και επισκέπτονται κατά χιλιάδες το νησί. Μέσα από μία διεθνή εκστρατεία κατοχύρωσε τη φάβα, ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.
Οι ξενοδοχειακές της μονάδες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα διεθνών αλυσίδων, που διακινούν εκατοντάδες πελάτες ετησίως, οι περισσότεροι των οποίων είναι υψηλών εισοδημάτων.
Απέκτησε το «Black Rock» στούντιο, το πρώτο παγκόσμιας κλάσης συγκρότημα ηχογραφήσεων στην Ελλάδα που εντάσσεται στην κατηγορία World Class 5 και ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ως το καλύτερο στούντιο ηχογραφήσεων στον κόσμο, την ώρα που παρόμοιοι χώροι υπάρχουν στα πιο διάσημα θέρετρα του κόσμου -Κάπρι, Νότια Γαλλία, Ισπανία, Χαβάη, Μπαχάμες-, τα οποία επιλέγουν διάσημοι καλλιτέχνες για τις ηχογραφήσεις τους.

Οικολογικός Άνεμος για Οργανισμό Περιφέρειας

Ανακοίνωση με θέμα τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας εξέδωσε ο Συνδιασμός "Οικολογικός Άνεμος". Στην ανακοίνωσή του ο Συνδιασμός χαρακτηρίζει λάθος τον τρόπο να ξεκινήσει ένας νέος θεσμός, κρίνοντας μεταξύ άλλων στις παρατηρήσεις του, οτι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (έτσι όπως οργανώθηκαν) δεν έρχονται σε αντιστοιχία με τον τρόπο οργάνωσης της κεντρικής ή της ευρωπαϊκής διοίκησης ενω εκφράζει την απορία του γιατί ο σχεδιασμός δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Ένας νέος θεσμός, όπως αυτός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ξεκινάει χωρίς προετοιμασία, και, αν δεν αλλάξει κάτι, με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Στα δυο βασικά ζητούμενα, δηλαδή στο πώς θα οργανωθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με έναν σύγχρονο κι αποτελεσματικό τρόπο και στο πώς οι υπηρεσίες της θα φτάνουν σε πολίτες και φορείς και στο πιο μικρό νησί, οι απαντήσεις που υπάρχουν στο σχέδιο Οργανισμού της Περιφέρειας είναι εντελώς λανθασμένες. Θα έπρεπε, με δεδομένο ότι η περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι νησιωτική, να έχει γίνει εγκαίρως ο σχεδιασμός και να έχουν λυθεί τα προβλήματα.

Για τη διαδικασία:
Η κυβέρνηση διαμόρφωσε χωρίς διαβούλευση σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τους Οργανισμούς Περιφερειών, που βρίσκονται τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση, μεταξύ άλλων και αυτόν για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Πώς είναι δυνατόν, όμως, ένας Οργανισμός που αφορά στη λειτουργία ενός εκλεγμένου θεσμού, όπως είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, να μην τεθεί προς διαβούλευση πριν οριστικοποιηθεί και να μην διατυπώσουν τις απόψεις τους αυτοί που εκλέχτηκαν για να αποτελέσουν το πολιτικό σώμα του θεσμού;

Επί της ουσίας:
Το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για τον Οργανισμό της Περιφέρειας είναι μια πρόχειρη συρραφή της μέχρι τώρα λειτουργίας της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηρίζεται από απουσία οράματος αλλά και άγνοια των δομών και του ρόλου των ευρωπαϊκών περιφερειών. Δεν υπάρχει στοιχειωδώς αντιστοιχία του τρόπου οργάνωσης της Περιφέρειας με αυτόν της κεντρικής ή ευρωπαϊκής διοίκησης (πχ δεν αντιστοιχούν οι Γενικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας με τα υπουργεία ή με τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στην Περιφέρεια συσσωρεύεται μεγάλος όγκος γραφειοκρατικών αρμοδιοτήτων χωρίς να διαφαίνεται η διαδικασία που θα συμβάλλει στην αλληλεπίδραση περιφερειακής, ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής. Επειδή είναι ακριβές σχεδόν αντίγραφο του σχεδίου που έχει παρουσιαστεί και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η περιφέρεια μας είναι νησιωτική και πλήττεται από έλλειψη κοινωνικών υποδομών και εσωτερικής κοινωνικής συνοχής.

Οι προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ:
1. Διαβούλευση για τον Οργανισμό της Περιφέρειας:
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου καλεί τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην στηθεί ένας νέος θεσμός πάνω σε ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Πρώτος στόχος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ο δομημένος διάλογος, για να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, νησιωτικό και οικολογικό μοντέλο οργάνωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στο διάλογο αυτό πρέπει να λάβουν μέρος τόσο τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες από τα διάφορα νησιά και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες.
2. Να πηγαίνουν οι υπηρεσίες στον πολίτη αντί να ταλαιπωρείται ο πολίτης και να αυξάνεται το χάσμα πληροφόρησης.
Άμεση επιδίωξη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είναι να δημιουργηθούν ενδοπεριφερειακά σε κάθε νησί, ανεξαρτήτως μεγέθους του, δομές παρόμοιες με τα ΚΕΠ για όλες τις υποθέσεις της Περιφέρειας, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και οι φορείς και του πιο μικρού νησιού άμεσα, άνετα, στον τόπο τους, για όλες τις συναλλαγές του με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ:
«Η διαβούλευση για την οργάνωση της Περιφέρειας δεν είναι απαραίτητη μόνο για λόγους «τυπικούς» ή εμμονής σε διαδικασίες αλλά και επειδή το σχέδιο που έχει κατατεθεί για επεξεργασία από το ΣτΕ αποπνέει την εικόνα μιας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης γραφειοκρατικής, αναποτελεσματικής, μακριά από τους πολίτες και άσχετης με τις σημερινές απαιτήσεις για την επίτευξη της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας .
Δεν περιμέναμε, βέβαια, να διαπνέεται από όραμα αλλά πως είναι δυνατόν να μην αντιστοιχεί καν στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις που προκύπτουν από το ελληνικό Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή πολιτική; Απουσιάζει από το κείμενο έστω και η λέξη «βιωσιμότητα». Πώς μπορεί έτσι να περιμένει κανείς η σχεδιαζόμενη οργάνωση της Περιφέρειας να είναι σε θέση να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική, στην οικονομία, στις υποδομές που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον τις νησιωτικές κοινωνίες;
Καλούμε τον Περιφερειάρχη και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να οργανώσουν ουσιαστική κι αποτελεσματική διαβούλευση για τον Οργανισμό με στόχο μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων και όχι μέρος του προβλήματος.
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου θα επιδιώξει το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει ως κεντρική προτεραιότητα για τη νέα Περιφέρεια τη μείωση της απόστασης από τον πολίτη, την εξάλειψη της ανάγκης να ταξιδεύει ο κάτοικος από νησί σε νησί για τις υποθέσεις του, την ελαχιστοποίηση της χωρίς λόγο γραφειοκρατίας».

Σχοινούσα (μάλλον..) ξεκόλλησε το έργο για το λιμάνι

Σύμφωνα με την σημερινή ειδησεογραφία μαθαίνουμε οτι ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η τροποποίηση των χερσαίων εγκαταστάσεων του έργου «Κατασκευή λιμανιού Σχοινούσας στον όρμο Λιβάδι και οδού προσπέλασης από τη χώρα προς το λιμάνι» για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Κι αυτό που ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση, είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πορεία του έργου που δεν είναι άλλο, απο την κατασκευή ασφαλούς λιμανιού στην Σχοινούσα.

Για το θέμα, ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, είχε στείλει ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, που έχει «παγώσει» από το 2007.
Στη διάρκεια εκσκαφών βρέθηκαν στο λιμάνι λείψανα μεταβυζαντινής εποχής, δείγματα αρχαίας κεραμικής και ένας πολύ σημαντικός παλαιοχριστιανικός οικισμός.
Κατά τη συνεδρίασή του, το ΚΑΣ αποφάσισε ο ήδη ανασκαμμένος χώρος να μείνει ελεύθερος και να απομακρυνθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις από τον χώρο, όπου βρίσκονται τα αρχαία.
Το έργο εγκρίθηκε με τον όρο να εξασφαλισθεί η προστασία των ευρημάτων, να διεξαχθεί έρευνα στο χώρο του λιμανιού και ο φορέας σε συνεργασία με την αρμόδια εφορία να καταθέσει μελέτη για τη προστασία των αρχαιοτήτων.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΔΗΚΕΘ ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήρας,
ενημερώνουμε την καλλιτεχνική ομάδα θεαμάτων από το Εργαστήρι θεάτρου δρόμου ότι ο κος Βαζαίος Κωνσταντίνος θα βρίσκεται μαζί μας το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου  και ώρα 17:00 έως 19:00 στο κτίριο δωρεάς του Εμμανουήλ Βαμβακούση στο Καμάρι Θήρας και καλούμε όποιους νέους φίλους επιθυμούν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν με τον κο Βαζαίο στο τηλ 6977745170

Πολίτες κόντρα στον Καιρό, οχι στην υποβάθμιση της Παιδείας

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις πολιτικές (κι αναφέρεται στον εκπαιδευτικό Καλλικράτη) που προβλέπουν τις συγχωνέυσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων καθώς και γενικότερα την υποβάθμιση της Παιδείας, εξέδωσε ο συνδιασμός Πολίτες Κόντρα στον Καιρό.
Η ανακοίνωση προκύπτει ως συνέχεια των επιστολών διαμαρτυρίας που έχουν εκδόσει σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών των Κυκλάδων, "κόντρα" στους σχεδιασμούς για ανακατατάξεις στις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Η ανάλγητη πολιτική του μνημονίου έκανε αυτές τις μέρες αισθητή την παρουσία της και στο χώρο της Παιδείας, όπου οι κυβερνητικοί εντολοδόχοι της, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, προανήγγειλαν καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων και άλλα παρεμφερή ευεργετήματα, ξεκινώντας ουσιαστικά την υλοποίηση των περικοπών των κονδυλίων.

Μπορεί η κατακραυγή που εισέπραξε η κυβέρνηση από την εξαγγελία και μόνο, να έκανε τον περιφερειακό διευθυντή Ν. Αιγαίου, τον κ. Ράπτη, να ανακρούσει προς το παρόν πρύμνα, όμως τίποτα δεν προμηνύει την οριστική απόσυρση των μέτρων, αφού αυτά αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή, που αποκαλείται μάλιστα “αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης”. Αναβάθμιση που τελικά σημαίνει περιστολή δαπανών μέσα από εκατοντάδες συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη τη χώρα (Καλλικράτης στην εκπαίδευση), χωρίς φυσικά να λαμβάνεται υπόψη καμιά ιδιαιτερότητα, όπως η νησιωτική, που κατά τα άλλα παραμένει στην ημερήσια διάταξη όλων των επιφανών κυβερνητικών στελεχών, υπουργών και μη.

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα για τις όποιες αποφάσεις, γνωμοδοτούσαν τόσο οι νομαρχιακές επιτροπές παιδείας, όσο και τα νομαρχιακά συμβούλια, που καλούνταν να τοποθετηθούν αναλυτικά σε προτάσεις συγχώνευσης, κατάργησης, αλλά και αναβάθμισης ή και ίδρυσης σχολικών μονάδων.

Οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” καταδικάζουν απερίφραστα την πολιτική αυτή και συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο στους συλλόγους των γονέων, στους φορείς των εκπαιδευτικών, σε αυτοδιοικητικούς φορείς που εναντιώνονται στα σχέδια υποβάθμισης της εκπαίδευσης.
Ένα είναι σίγουρο: Η πολιτική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας θα μας βρει κάθετα αντίθετους και θα συναντήσει την ομόθυμη καταδίκη και αντίσταση των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών.

Κόκκινος, οχι στις εκπτώσεις ... (οχι τις εμπορικές φυσικά..)

"Οχι στις εκπτώσεις στην παιδεία και στην υγεία" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδιασμού "Νέα εποχή για τα νησιά μας" κ. Κόκκινος. Στην ανακοίνωσή του ,μεταξύ άλλων, ανεφέρεται στον αποκαλούμενο και "εκπαιδευτικό Καλλικράτη" στο πλαίσιο των αναμενόμενων συζητήσεων του Υπ. Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκπτώσεις στην Παιδεία και στην Υγεία, στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων την ιδία ώρα που τα λειτουργικά έξοδα των υπουργείων είναι υπέρογκα και οι έμμισθες επιτροπές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση της κυβερνητικής προσπάθειας συνένωσης σχολείων στη Σύρο.
Τέτοιες ενέργειες μας γυρνούν δεκαετίες πίσω όπου τα πολυπληθή τμήματα εμπόδιζαν την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και την κατάκτηση της γνώσης.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση μείωσε τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προχώρησε σε κομματικές επιλογές και τοποθετήσεις στελεχών στην εκπαίδευση.
Όμως και στον τομέα της υγείας τα πράγματα είναι δυσάρεστα. Το κλείσιμο των μονάδων υγείας φέρνει την έντονη ανησυχία στους πολίτες ιδιαίτερα στους νησιώτες μας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουν πρωτοφανή υποβάθμιση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα βλέπουν ότι έργα δεν προσχωρούν και η υποστελέχωση των μονάδων υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Καλούμε την κυβέρνηση που υποδούλωσε τη χώρα στο ΔΝΤ να προχωρήσει σε αναπτυξιακές δράσεις και να σεβαστεί επιτέλους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Βρούτσης για εργασιακές σχέσεις, νεότερο..

Νεότερη ανακοίνωση με αφορμή τις επερχόμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις εξέδωσε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με αυτην και ,ελαφρώς, συνοψίζοντας την,

«Η μάχη που φαίνεται να διεξάγεται για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ανάμεσα σε συνδικάτα εργαζομένων, τους εργοδότες και την κυβέρνηση, έχει τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και 6 μήνες.
Οι προβλέψεις του Μνημονίου για:
• «…υπερίσχυση των συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης, έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών….»
• «…απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις…»
• «…τροποποίηση του 1876/1990, ώστε το καθένα από τα δυο διαπραγματευόμενα μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, αν διαφωνεί με τη μεσολάβηση…»,
έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα και έχουν γίνει πλέον νόμος του κράτους.
Η εκ των υστέρων αναζήτηση συναινέσεων με τους Κοινωνικούς Εταίρους, είναι προσχηματική.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, με δραματικό τρόπο, την κριτική και τις επισημάνσεις που κάναμε από την πρώτη στιγμή μελέτης του Μνημονίου, ότι η κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική προχειρότητα, σπουδή συμβιβασμού και ανεπάρκεια για τη διαμόρφωση πλαισίου αλλαγών στην αγορά εργασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι επίμαχες εργασιακές ρυθμίσεις:
- Έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, απέναντι σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύει για πολλά χρόνια στη χώρα.
- Περιορίζουν το κόστος εργασίας, σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο μέγεθος και χαρακτηριστικά (άνω των 50 εργαζομένων και λειτουργία επιχειρησιακού σωματείου).
- Είναι αμφίβολο εάν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα.
- Είναι βέβαιο ότι περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνουν το εισόδημά τους και ενισχύουν την ύφεση στην οικονομία.

Πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική αγορά εργασίας, είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της απασχόλησης, που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία.
Η Ν.Δ., στηρίζει το θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων.
Υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εκτιμά ως θετική τη λειτουργία του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας και αυτό γιατί εξασφαλίζει στοιχειώδη αμοιβή αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και συνακόλουθα κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, εξασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στο πεδίο του εργασιακού κόστους.
Οι όποιες στρεβλώσεις στη λειτουργία θεσμών, όπως οι κλαδικές συμβάσεις και οι Διαιτητικές αποφάσειςδεν μπορεί να αποτελούν πρόσχημα για ανατροπές αμφίβολης αποτελεσματικότητας στο οικονομικό περιβάλλον.
Οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας, όπως η υψηλή αδήλωτη εργασία (25%, περίπου), το έλλειμμα δεξιοτήτων των Ελλήνων εργαζομένων (σε 4% υπολογίζεται το χάσμα δεξιοτήτων), η χαμηλή κινητικότητα και προσαρμοστικότητα (εργαζομένων και επιχειρήσεων), τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης (ιδιαίτερα γυναικών, νέων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας), το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Η πρότασή μας είναι να αρχίσει η σταδιακή μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών καθώς και να ξεκινήσει άμεσα ο εξορθολογισμός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια χώρα καθίσταται ανταγωνιστική μόνο όταν παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, πετυχαίνει υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής, που  διασφαλίζουν τη δυναμική και ουσιαστική προσήλωση της κοινωνίας στην καλλιέργεια της ποιότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας».

Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

εκλογικά αποτελέσματα new...

Σύμφωνα με τις νεότερες αναρτήσεις του Πρωτοδικείου της Σύρου σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας και σύμφωναμε την ενημέρωση που λάβαμε απο τον συνδιασμό "Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου", δίνεται μιά ακόμη έδρα στον συνδιασμό, απο τις δύο που είχαν δοθεί στην μείζονα αντιπολίτευση στην Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου, ορίζεται οτι δικαιούχος της έδρας στην Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς είναι ο Γιάννης Χανιώτης του Φλώριου, με πρώτο επιλαχόντα τον Μιχάλη Φλώρο.

Για άνιση κατανομή των εδρών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνδιασμός του υποψηφίου Δημάρχου για τον Δήμο της Σύρου κ. Πάπιτσης, καθώς σε περιοχές που συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά, δεν αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα χάνοντας έδρες απο συνδιασμούς που πήραν λιγότερες ψήφους.
Σε ανακοίνωσή του ο συνδιασμός χαρακτηρίζει παράλογη και αντισυνταγματική την κατανομή των εδρών στις δημοτικές κοινότητες Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Μάνα σημειώνοντας οτι θα υποβάλει ενστάσεις.

ένα κείμενο αφιερωμένο στους Δήμους και τους αιρετούς τους..

Αυτό συμβαίνει με τους καλούς δημοσιογράφους. Γράφουν ένα κείμενο το οποίο μπορεί να ταιριάξει σε πολλές περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα το κείμενο του κ. Στεφανου Kασιματη γραμμένο για την Καθημερινή, με θέμα την καθαριότητα, και όχι μόνο, του Δήμου της Αθήνας, το οποίο μπορεί όμως ωραιότατα να ταιριάξει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις…


Σύμφωνα με το κείμενο,


Συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συνέβη και φέτος. Λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα της Αθήνας ή στη χωματερή στη Φυλή, παραλύει εκ των πραγμάτων (ή αδρανεί για λόγους σκοπιμότητος) ο μηχανισμός, σχηματίζονται στα πεζοδρόμια της πόλης οι λόφοι των «εικαστικών παρεμβάσεων», οπότε τίθεται το αμείλικτο δίλημμα: Χριστούγεννα με το σκουπιδαριό ή συνεχίζουμε με τον καθιερωμένο τρόπο; (Αλλιώς, Χριστούγεννα με ψευδαίσθηση ευμάρειας ή με τη χειρότερη όψη του εαυτού μας;) Όπου ως «καθιερωμένος τρόπος» νοείται η ανανέωση των συμβάσεων. Φέτος ενδέχεται να συνέβαλε στο φαινόμενο και η κάμψη του ηθικού στις υπηρεσίες του δήμου, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και της διάλυσης που επέφερε. Πάντως, επελέγη ξανά ο καθιερωμένος τρόπος: το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε τον δρόμο για την άμεση πρόσληψη συμβασιούχων στις υπηρεσίες των δήμων, ο δε απερχόμενος δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλεγείσα λύση, την οποία χαρακτήρισε «ρεαλιστική».
Αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στον όρο που χρησιμοποίησε ο απερχόμενος δήμαρχος. Τι είναι ο ρεαλισμός και γιατί η ανανέωση των συμβάσεων είναι η ρεαλιστική λύση; Αν θεωρήσουμε ότι ρεαλισμός είναι η πρόσληψη της πραγματικότητας διά των αισθήσεων, τότε η λύση είναι πράγματι ρεαλιστική. Τα σκουπίδια αναδίδουν απαίσιες οσμές και προσφέρουν άθλιο θέαμα, άρα το συμφέρον είναι να μαζευτούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα: δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του κράτους, που επιβάλλει περικοπές δαπανών, η λύση που προτιμήθηκε, εκτός από ρεαλιστική, είναι και βιώσιμη; Μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο;

Η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία (Οκτώβριος 2010) έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος: «Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση απορροφά όλο και περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι οι 6.000 περίπου δήμοι και κοινότητες περιορίστηκαν σε 1.034. (σ.σ.: αναφέρεται στην προ του “Καλλικράτη” κατάσταση). Την ίδια περίοδο, οι δήμοι ίδρυσαν 6.000 περίπου δημοτικές επιχειρήσεις, τα οικονομικά των οποίων δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχει μια σημαντική “δημοσιονομική ασυμμετρία”. Οι δήμοι ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος των δαπανών τους και στη συνέχεια απαιτούν (και συνήθως λαμβάνουν) αυξημένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Είναι γνωστό ότι η ασυμμετρία αυτή οδηγεί σε συνεχή και ανεξέλεγκτη διόγκωση των δαπανών».
Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας, το σύστημα που ακολουθούσαν οι δήμαρχοι ώς τώρα –να προσλαμβάνουν εργάτες και να εξασφαλίζουν την αφοσίωσή τους στέλνοντάς τους πίσω από ένα γραφείο– είναι αδύνατον να συνεχιστεί. Η καπατσοσύνη των προκατόχων του, να αποσπούν μεγαλύτερη επιχορήγηση από το κράτος, δηλαδή να διογκώνουν τη φούσκα του χρέους, δεν έχει μέλλον. Ο νέος δήμαρχος, εφόσον θέλει να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, την καθαριότητα, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πείσει τους ανθρώπους που προσλήφθηκαν για τη δουλειά αυτή να βγουν από τα γραφεία και να επιστρέψουν στους δρόμους. Δεν θα ήθελα όμως να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει, πρώτα απ’ όλα, την απροθυμία εργατών που εξελίχθηκαν σε υπαλλήλους γραφείου, γιατί ο άνθρωπος αμέσως συνηθίζει στα εύκολα. Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι, όσο κι αν δυσκολεύεται να ξεσυνηθίσει, δεν μπορεί να το πετύχει – ανάγκα και θεοί πείθονται. Κι αυτό δεν ισχύει μόνον για την αναδιοργάνωση του Δήμου, ισχύει για όλο τον κρατικό μηχανισμό. Είναι, σε τελευταία ανάλυση, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μας ως κοινωνία.

τα οικονομικά του Δήμου Θήρας

Δεν υπάρχει σάλιο. Άλλοι το λένε και “φλούδα”


ή ίσα βάρκα ίσα γιαλό. (και πάλι καλά..)

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Θήρας σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία, σε επιστολή της οποίας με αποδέκτες τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι οι οφειλές του δήμου ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο του διαθέσιμου υπολοίπου του ταμείου. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, “αφαιρώντας” από το ταμείο τα κόστη μισθοδοσίας των υπαλλήλων για τους μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος συν το δώρο, το υπόλοιπο δεν καλύπτει την πληρωμή των οφειλών και με δεδομένο ότι σύμφωνα με την νομοθεσία θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση διαθέσιμα στο ταμείο 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτει ότι ο Δήμος Θήρας δεν αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό “άνοιγμα”, πλήν όμως καλείται να διαχειριστεί τις οφειλές του σε συνδιασμό με τα αναμενόμενα έσοδά του, καθώς και το ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλα (ή ούτε και μικρά..) έξοδα.
Συνεπώς, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η διαχείριση σε συνδιασμό με το πρόγραμμα που έχει σκοπό να υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή, η οποία αντιμετωπίζει και το οξυμένο πρόβλημα της καθαριότητας, που ως γνωστό, θέλει χέρια και χρήματα….
Από πλευράς οικονομικής υπηρεσίας πάντως υπάρχει η εισήγηση για την μη έγκριση των επιχορηγήσεων στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Ένα σχόλιο….
Εάν οι Δήμοι (με οφειλές…) ήταν επιχειρήσεις, μπορεί και να έκλειναν.
Ή μπορεί να αναζητούσαν τρόπους να ενταχθούν στον πτωχευτικό νόμο (τον καινούργιο, με τα πολλά κενά, όπως λένε οι ειδικοί) προκειμένου να μην τους κυνηγάνε οι πιστωτές τους και να τους δοθεί ο χρόνος ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν μπας και μαζέψουν κανα φράγκο και τους ξεχρεώσουν.
Ή μπορεί και να αναγκάζονταν να διακόψουν την συνεργασία τους με κάποιους εργαζομένους τους.
Ή θα"έκλειναν" στα σίγουρα τις δουλειές που ανοίγουν χωρίς να έχουν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα να τις καλύψουν.
Επειδή όμως οι Δήμοι δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά υποχρεώνονται να λειτουργούν με όρους ιδιωτικών επιχειρήσεων (να έχουν έσοδα, έξοδα, προϋπολογισμό, εργαζόμενους, παραγόμενο έργο κλπ ) την ίδια ώρα που το κράτος ξεσπά επάνω τους τα χειρότερα κόμπλεξ του, εδώ έχουμε μια μεγάλη παραδοξότητα. Να μην υπάρχουν πόροι, ή να δίνονται με το σταγονόμετρο, με τις ανάγκες σε κόστη έργου και προσωπικού να είναι δυσανάλογα μεγάλες. Αυτόν τον γόρδιο οικονομικό δεσμό, σε αυτό το τεντωμένο σχοινί ισορροπίας, καλούνται να λύσουν και να περπατήσουν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 06, 2010

Σύλλογος Αλβανών - εκλογές

Τις εκλογές του πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος των Αλβανών της Σαντορίνης. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 394 άτομα ενω πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο κ. Τσέλας. Παλαιά αλλά και νέα μέλη απαρτίζουν το νέο διοικητικό Συμβούλιο.
Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων αποδεικνύει το ενδιαφέρον των Αλβανών που ζούν στο νησί να συμμετέχουν στα κοινά. Εμείς ευχόμαστε στον πρόεδρο καλή θητεία και στον σύλλογο να πετύχει τους στόχους του.

Βρούτσης για ασφαλισμένους του Δημοσίου


Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση εξόφλησης των φαρμακοποιών και τη συνακόλουθη ταλαιπωρία των συνταξιούχων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια της Πολιτείας, να μην εξοφλεί τους λογαριασμούς των Φαρμακοποιών για τις συνταγές των Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Οι Ασφαλισμένοι του Δημοσίου και κυρίως οι συνταξιούχοι, βλέπουν -μετά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους- να χρειάζεται σήμερα να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, γιατί το «σίριαλ» των απλήρωτων συνταγών των φαρμακείων συνεχίζεται εδώ και 9 μήνες.
Σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση προς τον ΟΠΑΔ και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξ’ ιδίων τα φάρμακά τους.

στην Σύρο ο Μαχαιρίδης

Τη Σύρο επισκέφθηκε όπως μας ενημέρωσε ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό προς τιμή του πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, συμμετείχε στην Αρχιερατική Χοροστασία και Θεία Λειτουργία, όπως και στη λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

οι ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας στην Σύρο

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στην Κινηματογραφική Λέσχη της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Αιγαίου οι βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, που δεν προβλήθηκαν την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Η πρωτοβουλία της μεταφοράς των ταινιών του Φεστιβάλ στη Σύρο και η επιμέλεια της διοργάνωσης ανήκει στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα  "Άποψη"
Θα γίνουν δύο προβολές με το ίδιο πρόγραμμα:
Α΄προβολή: 19.00-21.00
Β΄προβολή: 21.00-11.00

Θα προλογίσει ο Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης της εφημερίδας Άποψη.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

1. ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ (ΛΕΓΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ) 37’

2. ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΗΛΙΟΥ (ΔΕΜΙΡΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ) 34’

3. Ο ΠΛΑΝΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ (ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ) 27’

4 .ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΕΡΜΑ(ΚΙΝ/ΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ) 16’

Συνολική διάρκεια ταινιών 114 λεπτά.

τοποθέτηση Π. Ρήγα για Οργανισμό περιφέρειας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Και καλά όσοι απο την φύση της θέσης τους εμφανίζονται "απέναντι" στον νέο Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, μπορούμε να πούμε οτι δικαιολογούνται. Όσοι όμως προσπαθούν να δημιουργήσουν,  να εμφανίσουν ή βλέπουν "κόντρα" μεταξύ του βουλευτή των Κυκλάδων κ. Ρήγα και του Περιφερειάρχη του Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, προφανώς δεν βλέπουν καλά. Σε αυτό τουλάχιστο το συμπέρασμα καταλήγουμε διαβάζοντας την επιστολή του πρώτου -του κ. Ρήγα- με την οποία στηρίζει και αιτιολογεί τις επιλογές του δευτερου -του κ. Μαχαιρίδη- ως προς τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας. Στο κείμενό του ο κ. Ρήγας διευκρινίζει οτι δεν "υπερασπίζεται" τις Κυκλάδες έναντι της Δωδεκανήσου, αλλά διατυπώνει την άποψή του για τη δομή και λειτουργία, τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Εναντίον του Γιάννη Μαχαιρίδη ξιφουλκούν, τώρα, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Τον κατηγορούν για προδοσία για απεμπόληση των συμφερόντων του νομού της Δωδεκανήσου για «γκαουλάιτερ» της Κυβέρνησης και για άλλα αστεία παρόμοια. Αιτία η υποτιθέμενη συναίνεση του Νέου Περιφερειάρχη στο Σχέδιο του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και η υποτονική, κατά τον ισχυρισμό της νεοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, αντίδραση στο σχέδιο του Οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι νεοδημοκράτες - και όχι μόνο - των Κυκλάδων κατηγορούσαν το Γιάννη Μαχαιρίδη ως εχθρό των Κυκλάδων, του οποίου οι μύχιες προθέσεις ήταν να μεταφέρει την έδρα της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο και να καταστήσει τις Κυκλάδες το «φτωχό συγγενή» στο Νότιο Αιγαίο .
Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία στις Κυκλάδες και ο εκπρόσωπός της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κ. Κόκκινος, σιωπούν. Κανένα σχόλιο για τις ακραίες και δημαγωγικές απόψεις των ομοϊδεατών τους από τα Δωδεκάνησα. Καμιά δήλωση για το πώς βλέπουν τον οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Τελικά, ο Μαχαιρίδης τι από τα δύο είναι; Ο «πράκτορας» της Δωδεκανήσου στις Κυκλάδες ή ο «γενίτσαρος» που προδίδει τα Δωδεκάνησα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυκλάδων.
Βεβαίως, τίποτα από όλα τα παραπάνω δε συμβαίνει.
Απλώς, όσοι δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις και σαφείς απαντήσεις στα σύγχρονα πολιτικά προβλήματα υποκαθιστούν την πολιτική λειτουργία με την παραπολιτική, τον ορθολογισμό με τη δημαγωγία και τη σοβαρή επιχειρηματολογία με το λαϊκισμό. Και είναι πασίδηλο ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται διαχρονικά θέσεων για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους .

Πρόσφατα, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχα την ευκαιρία να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για το σύνολο των αλλαγών που επέρχονται με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αρχιτεκτονική και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, καθώς και στο ρόλο του κράτους.
Σήμερα, με αφορμή τις απολιτικές και δημαγωγικές κορώνες παραγόντων του δεξιού κυρίως πολιτικού φάσματος στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε απάντηση αντίστοιχων τοπικιστικών και λαϊκίστικων εξάρσεων στις Κυκλάδες, θα διατυπώσω -όσο συνοπτικότερα γίνεται- την άποψή μου για τη δομή και λειτουργία, τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο Οργανισμός λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οφείλει να υπηρετεί και να υπακούει στις παρακάτω αρχές και ανάγκες :
Τον ενιαίο χαρακτήρα της Περιφέρειας ως αυτοτελούς αυτοδιοικητικής μονάδας.
Το νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας με την πολυνησιακή συγκρότηση και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν .
Το ενιαίο της Περιφερειακής Διοίκησης, η οποία οφείλει να υπόκειται στις βασικές αρχές της διοικητικής επιστήμης, όσον αφορά τη διάρθρωση της και τη λειτουργία της .
Την τήρηση των αρχών της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είναι αδιανόητο να υποχρεωθεί νησιώτης, που με τις υπάρχουσες δομές της αυτοδιοίκησης εξυπηρετείτο μέχρι σήμερα στο επίπεδο του νησιού του ή του νομού του, να μετακινείται σε άλλο νησί ή άλλο νομό.
Την κατοχύρωση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, του δικαιώματος των εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στην Κρατική Περιφέρεια να παραμείνουν στο νησί που υπηρετούν σήμερα μετατασσόμενοι στις νέες υπηρεσιακές δομές της αιρετής Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ως ακραία εξαίρεση και πάντα με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, πρέπει να προβλέπεται η μετακίνηση υπαλλήλων από νησί σε νησί για υπηρεσιακές ανάγκες. Η μετακίνηση είναι νοητή όταν έχει σχέση με την ιεραρχική εξέλιξη του εργαζομένου, εφ΄ όσον ο ίδιος το επιδιώξει.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Σύρος, τα επιτελικά όργανα της Περιφερειακής Διοίκησης που είναι οι Γενικοί Δ/ντές πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Όλες οι διευθύνσεις των υπηρεσιακών μονάδων της Περιφέρειας πρέπει να αντιστοιχούνται στο επίπεδο της έδρας των δύο νομών, δηλαδή σε Σύρο και Ρόδο, και οι υπόλοιπες οργανικές μονάδες επιπέδου τμήματος ή γραφείου θα πρέπει να προβλέπονται στις έδρες των Περιφερειακών ενοτήτων (σημερινών επαρχείων).
Ειδικές υπηρεσίες, ad hoc επιτροπές, που σήμερα λειτουργούν κυρίως στα Δωδεκάνησα και παρέχουν υπηρεσίες στα νησιά του συγκεκριμένου νομού πρέπει να διατηρηθούν (π.χ. γνωμοδοτική επιτροπή αναπτυξιακού νόμου , τμήμα διαχειριστικής αρχής κλπ).
Όσον αφορά την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά, η άποψη μου είναι σαφής. Οι τρεις γενικές Δ/νσεις πρέπει να έχουν έδρα τον Πειραιά. Οι οργανικές μονάδες των τριών αυτών Γενικών Δ/νσεων, σε επίπεδο διεύθυνσης τμήματος ή Γραφείου, θα πρέπει να βρίσκονται ισόρροπα κατανεμημένες στις έδρες των νομών και των περιφερειακών ενοτήτων ολόκληρου του Αιγαίου.
Καθοριστική είναι η ευθύνη των αιρετών, των πολιτιστικών στελεχών, των κομμάτων, των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων αλλά και των μέσων ενημέρωσης σε αυτή την προσπάθεια .
Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να απομακρυνθεί από τα πεδία του φανατισμού, του ξεπερασμένου και ανιστόρητου τοπικισμού, της εξυπηρέτησης προσωπικών και ιδιοτελών συντεχνιακών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να διεξαχθεί με όρους μέλλοντος .

Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

η (φέικ) Σαντορίνη της Σεούλ (μεγάλη η χάρη της..)

Εδω το θέ(α)μα μοιάζει αστείο, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν το κατακρίνουμε,  αφού έτσι του αρέσει του ανθρώπου εμάς μας περισσευει, πλήν όμως θα ήθελα να ρωτήσω "εκείνη η Σαντορίνη έχει σκουπίδια;"!
Σε κάθε περίπτωση πάντως, διαφήμιση μας κάνει (ο άνθρωπος..) σύμφωνα και με τις νέες διαφημιστικές θεωρίες "ντόρος να γίνεται..."
Απο την άλλη, και σύμφωνα με τα οικονομικά σου, αμα παντρευτείς μια φορά (ενδεχομένως την πρώτη..) στο πλαστικό ξωκκλήσι, όταν τα οικονομικά σου φτιάξουνε (μπορεί να σου κάτσει π.χ. μια καλή εξαγωγή ..) τότε την δέυτερη (φορά ή και γυναίκα) θα πας να την παντρευτείς σε αυτό το ρομαντικό μέρος που δεν είχες τα λεφτά να πας την πρώτη (φορά ή γυναίκα, που μόλις της έδωσες διαζύγιο).
Όπώτε, συμπατριώτες μου, μην σπέυσετε να τον αναθεματίσετε τον Σεουλέζο, σε μας επιστρέφει το καλό..
Οχι, οχι το ρεπορτάζ δεν αναφέρεται στο πόσοι χωρίζουν μετά... Σημασία έχει πως όσοι παντρευονται στην Σαντορίνη το φχαριστιόνται. Το μετά δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας....
Τέλος, .. δικιά του είναι (η πλαστική Σαντορίνη) οτι αντικειμενικές αξίες θέλει της δίνει...

Θέλω να διαβάσω περισσότερα για την φεικ Σαντορίνη...

Δαιμόνιος επιχειρηματίας θέλει να πείσει τους συμπατριώτες του να παντρεύονται στα Φηρά-«μαϊμού» αντί να ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια διαλέγουν την Καλντέρα της Σαντορίνης ως την ιδανική τοποθεσία για τον γάμο τους. Η επιθυμία αυτή άνοιξε την όρεξη των Κορεατών -που θέλουν να στήσουν μια «Σαντορίνη στη Νότια Θάλασσα» (μικρή φωτογραφία)

O κ. Στιβ Ζιεόν είναι ένας 50χρονος δραστήριος επιχειρηματίας που έχει πάθος με τη Σαντορίνη. Μόνο που κ. Ζιεόν θέλει τη Σαντορίνη δική του, και μάλιστα να την έχει κοντά του, στη... Σεούλ.
Ετσι έβαλε μπροστά ένα φιλόδοξο (πλην κιτς) σχέδιο να δημιουργήσει ένα πιστό αντίγραφο της Σαντορίνης έξω από τη Σεούλ, σε μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων που φρόντισε να αγοράσει εδώ και χρόνια. Βεβαίως, όσο κι αν προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κορεατική Σαντορίνη, όσα χρήματα κι αν ξοδέψει, δεν πρόκειται ποτέ να βρει στη Σεούλ το απέραντο γαλάζιο και το μαγικό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα. Ο κορεάτης επιχειρηματίας κατασκευάζει (ή προσπαθεί να κατασκευάσει) ένα πιστό αντίγραφο των Φηρών, της πρωτεύουσας της Σαντορίνης που είναι χτισμένη πάνω στο φρύδι των γκρεμνών της Καλντέρας. Ο λόγος; Για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα νεαρά κορεατικά ζευγάρια να τελούν εκεί τον γάμο τους, αντί να έρχονται στο κατάλευκο νησί του Αιγαίου.

Φανταστείτε την έκπληξη των τριών βουλευτών, μελών της Ελληνοκορεατικής Επιτροπής Φιλίας, των κκ. Κ. Καρτάλη (ΠαΣοΚ), Κ. Κουκοδήμου (ΝΔ) και Ι. Κοραντή (ΛΑΟΣ), που βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Σεούλ, όταν τους παρουσιάστηκε σε ανάγλυφη μακέτα η... κορεατική Σαντορίνη: «Ξέρετε, κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδαπερί τις 40.000 Κορεάτες.Οι περισσότεροι για να παντρευτούν στη Σαντορίνη» τους ειπώθηκε όταν ο κ. Ζιεόν ξεδίπλωνε τις φιλοδοξίες του για τα αρχιτεκτονικά σχέδιά του να δημιουργήσει ένα πιστό(;) αντίγραφο της Σαντορίνης, με τα εκκλησάκια του και τους ανεμόμυλούς του, στην Απω Ανατολή.

Η συνέντευξη Ντούμα στην Καθημερινή (5.12)

Όπως έχουμε αναφέρει, μπόλικες φορές(...) και είναι και προφανές, ο κάθε δημοσιογράφος λέει τα δικά του. Κι αυτό είναι υγιές γιατί, αν ήταν να λέμε όλοι τα ίδια, πρώτων θα ήταν βαρετό και δεύτερον θα υπήρχε μεγάλος λάκος στην φάβα (ντόπια, αν προτιμάτε..)

Η συνάδελφος Μαργαριτα Πουρναρα επέλεξε για τίτλο στην συνέντευξή της με τον αρχαιολόγο κ. Χρίστο Ντούμα για την Κυριακάτικη Καθημερινή, την φράση (του ιδίου) οτι,
"η κατάργηση της αξιοκρατίας μας οδήγησε στον γκρεμό". 
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντούμας αναφέρεται στην διαμόρφωση και στην πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας στον τόπο και τον χρόνο. Με μεγάλη, δεν θα έλεγα ειλικρίνεια, αλλά διαύγεια και καθαρότητα, ώς αποτέλεσμα της ώριμης πια προσέγγισης της διαδρομής του.

Με τις συνεντευξεις των σημαντικών ανθρώπων, που έχουν αποδείξει στον χρόνο τους αγώνες και την προσφορά τους συμβαίνει το εξής, τουλάχιστο έτσι το αντιλαμβάνομαι εγω. Μπορεί να λένε τα ίδια πράγματα με εναν "απλό (ή λαικό) άνθρωπο" πλήν όμως τους προσδίδουν μια μεγάλη σοβαρότητα και αιτιολογημένη άποψη.. Ίσως αυτό να ναι και το χρέος όσων αποκαλούμε "διανοούμενοι"ή στοχαστές..
Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε διβάζοντας την "πρόταση" του κ. Ντούμα περί κατάργησης των κομμάτων...

Θέλω να διαβάσω την συνέντευξη! (η συνέντευξη εδω)

Κι ένα κομμάτι, εδω:

Οι εικόνες της μετεμφυλιακής Ελλάδας των φοιτητικών του χρόνων είναι ακόμα εναργείς. «Είχε παντού φτώχεια και δυστυχία. Τη χώρα την είχαν ρημάξει η Κατοχή και ο Εμφύλιος. Θυμάμαι την Αθήνα γεμάτη ζητιάνους, τους νέους να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Ομως τότε, όσο δύσκολες και αν ήταν οι συνθήκες, ο κόσμος είχε αξιοπρέπεια. Ενας συμφοιτητής μου εργαζόταν ως σκουπιδιάρης τις νύχτες, έξω από το πανεπιστήμιο. Ούτε εκείνος το θεωρούσε ντροπή, ούτε και εμείς που τον κάναμε παρέα. Ολοι αγωνίζονταν για να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Τίμια, με μπέσα. Αργότερα όλα αυτά εξατμίστηκαν. Ετσι, οδηγηθήκαμε σταδιακά στη σημερινή κατάσταση, σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση αξιών».

«Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, διότι καταργήσαμε την αξιοκρατία και την αριστεία όπως την όριζαν οι αρχαίοι. Ετσι, η άμιλλα κατασυκοφαντήθηκε ως ελιτισμός. Γενικεύτηκε το σύνθημα «Ο λαός στην εξουσία». Στην Ευρώπη, η αριστοκρατία κρατούσε τις μεγάλες θέσεις στον στρατό, την εκκλησία και στην οικονομία. Εδώ δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε εύρωστη αστική τάξη. Στην ελληνική εκκλησία πηγαίνουν συνήθως παιδιά από την επαρχία και όταν βρίσκονται σε υψηλά πόστα δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την ισχύ τους. Ποιος θα φανταζόταν σε άλλη χώρα έναν μητροπολίτη όπως ο Ανθιμος να ανακατεύεται με τέτοια ζέση στα θέματα των δημοτικών εκλογών, απειλώντας τον Μπουτάρη; Στην πολιτική και την οικονομία η εξουσία πέρασε στα χέρια του λαού με τη χούντα, όπου καραβανάδες από τα λαϊκά στρώματα μπορούσαν να διατάζουν. Η ζημιά ολοκληρώθηκε με το ΠΑΣΟΚ, όταν ισοπεδώθηκαν όλα, με τη μετριοκρατία να διαφεντεύει. Ημασταν αφελείς να μην καταλάβουμε τι σήμαινε η δέσμευση του Αντρέα Παπανδρέου να φτιάξει καινούργια τζάκια. Ξήλωσε την εναπομείνασα αστική τάξη και άρχισαν οι ρεμούλες για να φτιαχτεί η νέα. Κάποιοι λένε ότι το 1981 ήρθε η αναγκαία επούλωση των πληγών από τον διχασμό του Εμφυλίου. Είναι σωστό μέχρις ενός βαθμού. Δυστυχώς, ο Παπανδρέου πέταξε νωρίς έξω από την ηγετική του ομάδα ανθρώπους που είχαν διαφορετική άποψη και όραμα».

«Στην Ελλάδα ζούμε το παρατεταμένο τέλος της τουρκοκρατίας, δηλαδή της συνέχισης των πελατειακών σχέσεων» συνεχίζει ο Χρίστος Ντούμας. «Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι είναι στην κουλτούρα μας, στο αίμα μας, να κατηγορούμε τους άλλους για όσα συμβαίνουν. Ακόμα και εκφράσεις στη γλώσσα μας το μαρτυρούν αυτό. Οι Αγγλοι λένε λ. χ. «I drop the glass». Εμείς καταφεύγουμε στο «Μου έπεσε το ποτήρι» λες και φταίει εκείνο που έσπασε. Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να ξεφύγουμε από την αδράνεια και την αποχή. Για να φτιαχτεί η νέα Ελλάδα, χρειάζεται πρώτα απ' όλα να φτιάξουμε την εκπαίδευσή μας, η οποία πάσχει από την πελατειακή νοοτροπία σε όλες τις βαθμίδες. Εκεί είναι η βαθύτερή μας πληγή», λέει ο αρχαιολόγος, προτείνοντας και κάτι πιο τολμηρό.

«Ας καταργήσουμε εντελώς τα κόμματα για ένα χρονικό διάστημα. Τα αξιώματα να τα παίρνουν οι πολίτες με κλήρο, όπως στην ακμή της αθηναϊκής δημοκρατίας. Μιλάμε βεβαίως για πολίτες που έχουν μόρφωση, πνευματική και ψυχική υγεία και ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Να έχουν μία μόνο θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Για να έχουν δικαίωμα εξάντλησής της, να κρίνονται κάθε έτος. Μόνο έτσι θα γλιτώσουμε και από τα τζάκια και από τις πολιτικές δυναστείες. Σήμερα είμαστε σε ένα αδιέξοδο, όπου πολιτικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί βγάζουν ολόκληρες περιουσίες σε μερικές θητείες ενώ κάποτε πέθαιναν στην ψάθα. Πρέπει να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες για όλους τους Ελληνες πολίτες με έμφαση όχι στο «έσχες» αλλά στο «πόθεν». Σε όποιον δεν μπορεί να αποδείξει το «πόθεν» να δημεύονται τα υπάρχοντά του. Χρειάστηκαν οι 300 του Λεωνίδα για να εμποδίσουν τους Βαρβάρους να μπουν στην Ελλάδα και άλλοι 300 σήμερα στη Βουλή για να μας στείλουν στους Βαρβάρους».

«Δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε πολλούς τρομοκράτες νέας γενιάς από καλά σπίτια. Η νεολαία είναι αγανακτισμένη. Κάποιοι πιστεύουν, πολύ κακώς, ότι αυτή είναι η διέξοδος. Είναι μια μορφή διαμαρτυρίας με την οποία δεν συμφωνώ καθόλου. Εγώ βέβαια είμαι πια 77 χρόνων. Δεν ξέρω πώς θα σκεφτόμουν αν ήμουν εικοσάρης. Πολλοί λένε ότι ακριβώς αυτή η γενιά των είκοσι και κάτι είναι κακομαθημένη. Δεν μπορώ να ρίξω τις ευθύνες στα παιδιά. Η κοινωνία είναι φυτώριο και η εκπαίδευση είναι το λίπασμα. Πώς θα μπορούσαν να βγουν αλλιώς όταν αυτό το πνεύμα τους εμφυσήσαμε στο σπίτι και το σχολείο;».

Ζητάμε από τον Χρίστο Ντούμα να μας σχολιάσει τον αυτοσχεδιασμό των συμβασιούχων που σκαρφάλωσαν πάνω στα Μάρμαρα του Παρθενώνα για να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους. «Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να μην έχεις πληρωθεί για τόσο καιρό και είναι κατάπτυστη η ελληνική πολιτεία που δεν τους δίνει τα χρήματά τους», απαντά. «Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί βεβηλώνουν το μνημείο για να διαμαρτυρηθούν. Η Ακρόπολη τους χρωστάει και δεν τους δίνει; Αν είχαν αποφασίσει να αποκλείσουν το σπίτι του αρμόδιου υπουργού θα τους είχα συμπαρασταθεί. Αν είχαν απαιτήσει να μείνουν οι βουλευτές απλήρωτοι για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, επίσης θα ήμουν στο πλευρό τους. Δυστυχώς δεν χτυπούν τον εργοδότη τους, αλλά το μνημείο. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση έχουν επικρατήσει τα παπανδρεϊκά λαϊκίστικα πρότυπα. Το περιστατικό αυτό με κάνει να δω καθαρά και την υποκρισία της πολιτείας. Καταδικάζει τους καταληψίες της Ακρόπολης και κλείνει τα μάτια στο τι συμβαίνει γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πιο σημαντικό μουσείο της χώρας, του οποίου η γειτονιά έχει καταντήσει απόπατος. Απορώ με τον υπουργό Πολιτισμού που πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο του που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και δεν έχει ακόμα ενοχληθεί τόσο από όσα συμβαίνουν, ώστε να αναλάβει δράση».

κι άλλη επιστολή εν οψει εκπαιδευτικού Καλλικράτη

Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης σχετικά με τις πρώτες -καταγεγραμμένες...- αντιδράσεις "κόντρα" στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για τον "εκπαιδευτικό Καλλικράτη" στον οποίο περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολείων, αναρτούμε σήμερα την επιστολή που λάβαμε απο τον Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου- Μυκόνου και της  Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων σχετικά με το θέμα.
Η επιστολή δημοσιεύεται ολόκληρη μιας και παρουσιάζει επικαιροποιημένα στοιχεία, σε τοπικό επίπεδο, για την κατάσταση στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αξίζει να πούμε οτι εγγράφως στο θέμα του "εκπαιδευτικού Καλλικράτη" έχουν αναφερθεί ο Περιφεριακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Ράπτης (ο οποίος αρχικά έκανε μια
-φιλότιμη- προσπάθεια να τον παρουσιάσει ως "καλό", πρωτού μυριστεί αντιδράσεις και τα γυρίσει τα πράματα στο "θα δούμε...") καθώς και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας που ναι πια πεπειραμένος και δεν του πήρε πολύν ώρα να βρεί πληροφορίες και να συντάξει μια επιστολή που να προειδοποιεί και να παρακαλά συνάμα, να μην ανακατώσει το υπ. Παιδεία περαιτέρω τα σχολεία των Κυκλάδων, αλλά να κοιτάξει αντ' αυτού να στείλει κανα φράγκο γιαί τα πράματα είναι σκούρα...
 


η ανακοίνωση

Η φετινή σχολική χρονιά αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της πολιτικής των περικοπών, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και του Μνημονίου στο πεδίο του δημόσιου σχολείου. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών και με μια δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% (2.825 διορισμοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), την ίδια στιγμή, που αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων (11.000), λόγω των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Παιδείας, για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της αδιοριστίας και των περικοπών στην εκπαίδευση, προχώρησε σε συμπτύξεις τμημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, σε αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών και σε εκτεταμένη χρήση ελαστικής απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό σκοπό να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/-τριών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η έκδοση του νέου προϋπολογισμού για το 2011 σηματοδοτεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και προδιαγράφει τη χειρότερη χρονιά για το δημόσιο σχολείο σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Η κυβέρνηση περικόπτει κατά 20% τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, ήτοι 1,25 δις ευρώ (6.283 δις έναντι 7.534 δις το 2010), υπερβαίνοντας κατά 600 εκατ. τις περικοπές που προέβλεπε και το ίδιο το Μνημόνιο. Σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών κατά 500 εκατομμύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη», δημιουργούνται, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, ανυπέρβλητα προβλήματα για την άμεση λειτουργία των σχολείων. Μια απλή ανάγνωση των αριθμών μάς οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα πως η μείωση των διορισμών και η συνολική συρρίκνωση των δαπανών για την εκπαίδευση θα οδηγήσει στη δραματική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στη αναπόφευκτη μετακύλιση του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης στους ίδιους τους γονείς.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο της άγριας λιτότητας και των περικοπών, σχεδιάζεται από το Υπουργείο και τις αντίστοιχες περιφερειακές διοικήσεις, η συγχώνευση ακόμα και το κλείσιμο σχολικών μονάδων και η μεταφορά των παιδιών στα υπόλοιπα σχολεία. Η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου που συμβαδίζει με αντίστοιχες προτάσεις για το κλείσιμο περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί μια σαφή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση. Η συγχώνευση-κλείσιμο σχολικών μονάδων θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία των υπόλοιπων σχολείων, θα αυξήσει δραματικά την αναλογία μαθητών – εκπαιδευτικού και θα κατακερματίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της σχολικής ζωής.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία σε νησιωτικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες. Η προοπτική της συρρίκνωσης του σχολικού δικτύου θα εντατικοποιήσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά προβλήματα των νησιωτικών περιοχών. Μια πρώτη, μάλιστα, γεύση της πολιτικής των περικοπών στο χώρο της Παιδείας και στα νησιά μας είχαμε με την ακύρωση ή την υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών όπως η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ή, ακόμη, με την κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών/-τριών των αθλητικών τμημάτων (Τ.Α.Δ.). Μια πολιτική που συνοδεύεται και από αντίστοιχες περικοπές και στον τομέα της υγείας. Έτσι, οι πολίτες των νησιωτικών περιοχών αναπόφευκτα θα βιώσουν με πολύ χειρότερους όρους τη συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών της υγείας και της παιδείας.
Θυμίζουμε, επίσης, πως οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 101 του ελληνικού Συντάγματος, περί νησιωτικότητας, που επιτάσσει «τη διοίκηση και τον κοινό νομοθέτη … να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών..». Πρόκειται, κατά συνέπεια, για ρυθμίσεις που είναι, όχι μόνο, καταφανώς κοινωνικά άδικες, αλλά κινούνται και στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Από αυτή την άποψη, οι προτάσεις που κυκλοφορούν σε διοικητικό επίπεδο για το κλείσιμο-συγχώνευση, στη Σύρο, δύο δημοτικών σχολείων, ενός γυμνασίου και ενός λυκείου εκτιμούμε ότι αποτελούν ένα ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας και αποκαλύπτουν το ψευδεπίγραφο χαρακτήρα των κυβερνητικών συνθημάτων για το «νέο σχολείο» και για το « πρώτα ο μαθητής». Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για το «νέο σχολείο» οδηγούν, όχι μόνο στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά ακόμα και σε λουκέτα έξω από τις σχολικές μονάδες. Είναι, πράγματι, προκλητικό μερικές εβδομάδες μόνο μετά τις εκλογές και τις ποικίλες υποσχέσεις για «ανάπτυξη», μέσω της μεταρρύθμισης Καλλικράτη, νησιωτικές περιοχές, όπως η Σύρος, να βρίσκονται κάτω από την απειλή του κλεισίματος σχολικών μονάδων και της καταπάτησης του κοινωνικού δικαιώματος στη μόρφωση και στην εκπαίδευση. Οι ήδη αδικημένες νησιωτικές περιοχές, που θα έπρεπε να λαμβάνουν επιπρόσθετους πόρους για την υγεία και την εκπαίδευση, φαίνεται να βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής των περικοπών και του Μνημονίου.

Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο δεν είναι υπόθεση μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι υπόθεση της κοινωνίας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους/-ες , τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τις Ενώσεις Γονέων να υπερασπιστούν τη λειτουργία όλων των σχολείων και να ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί το σχολικό δίκτυο και να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν σχολικές μονάδες. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς στη Σύρο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού (δήμοι-νομαρχία) να τοποθετηθούν δημόσια, παίρνοντας σαφή θέση υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της λειτουργίας του.