Σάββατο, Απριλίου 23, 2011

χρόνια πολλά - ευχές - συστάσεις

Τις ευχές τους για το Πάσχα μας έστειλαν οι … κάτωθι αναφερθέντες. Τους ευχαριστούμε όλους και ανταποδίδουμε.
Η ευχή της σελίδας μας είναι πως με την βοήθεια του καιρού (κάτσε να βρέχει όλο τον Μάιο και σου λέω ‘γω μετά που θα πάει ο τουρισμός..) , της τύχης και των σπρέντ, όλα καλά θα πάνε και φέτος. Καλή ανάσταση και του χρόνου… όπου κι όπως επιθυμεί ο καθένας!

Ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Ζώρζος,
Η Ανάσταση του Κυρίου μας γεμίζει με ελπίδα τις καρδιές του απανταχού Ελληνισμού, για την Ανάσταση και την Πρόοδο της Πατρίδος μας.
Πορευόμενοι εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής και κρίσης με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες για τα νησιά μας, είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την Ελπίδα και την Πίστη στις καρδιές των συνδημοτών μας και την Πρόοδο στον τόπο μας.
Θέλω ειλικρινά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους Θηραίους και τους Θηρασιώτες, στον κάθε έναν ξεχωριστά, Καλή Ανάσταση, Χρόνια Πολλά, Ψυχική και Σωματική Υγεία, Οικογενειακή και Προσωπική ευτυχία.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης,
«Εκεί που νομίζεις ότι στα αδιέξοδα δεν υπάρχουν απαντήσεις κι ότι ο σταυρός της ανασφάλειας είναι ασήκωτος και σε λυγίζει, έρχεται η ιστορία και η μαρτυρία του Θεανθρώπου για να ενδυναμώσει την κλονισμένη πίστη στις δυνάμεις και στις δυνατότητές μας.
Τα Πάθη και η Ανάσταση, η δοκιμασία και ο θρίαμβος, δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν τον οδηγό μας σε δύσκολες και σκληρές εποχές.
Αυτά ήταν πάντα το ερέθισμα για αφύπνιση, ξύπνημα και αφετηρία για νέα ξεκινήματα. Για να υπερνικούμε ανθρώπινες αδυναμίες, τους φόβους μας και τη μοιρολατρία.
Να μην εγκλωβιζόμαστε στην εσωστρέφεια, τον ατομισμό και την αυτολύπηση που οδηγούν στην αποξένωση και, εν τέλει, στην οπισθοδρόμηση.
Δεν ταίριαζαν ποτέ όλα αυτά στους νησιώτες. Διότι η φύση τους μοιάζει με την Άνοιξη στο Αιγαίο, που ήταν και θα είναι πάντα πιο λαμπρή, πιο φωτεινή.
Στα Αιγαιοπελαγίτικα ξωκλήσια και ναούς, η κατάνυξη, η προσευχή και η περισυλλογή είχαν ανέκαθεν ένα βαθύτερο νόημα.
Όπως και η Ανάσταση, που εκδηλώνεται σαν ξέσπασμα χαράς σε κάθε ευλογημένο βράχο του Νότιου Αιγαίου.
Ας είναι το φετινό ξέσπασμα, έκφραση δύναμης και συναπόφασης για προσωπική υπέρβαση, συμπόρευση και ισχυρής θέλησης να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους, στις παραδόσεις και στις αξίες μας, διεκδικώντας δυναμικά την πρόοδο του τόπου μας.
Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας, Καλή Ανάσταση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων και υφυπουργός Περιφεριακής Ανάπτυξης κ. Ρήγας,
Το παράδειγμα της προσφοράς και της θυσίας του Θεανθρώπου, που έφερε την Ανάσταση και τη Λύτρωση του ανθρώπινου γένους, μας γεννά την ελπίδα και δημιουργεί συναισθήματα ψυχικής ανάτασης και αισιοδοξίας για τη λύτρωση που όλοι περιμένουμε.
Τη λύτρωση από τα πολλά και βασανιστικά αδιέξοδα της καθημερινότητάς μας, τα παγκόσμια οικονομικά και οικολογικά προβλήματα.
Στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει, με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και ειρήνης, να εργασθούμε όλοι μαζί όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται.
Εύχομαι το Αναστάσιμο Φως να φωτίσει τις καρδιές μας και να φέρει υγεία και προκοπή σε όλες και όλους μας και την πρόοδο στην πατρίδα μας. Καλή Ανάσταση, Χρόνια Πολλά.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παπαμανώλης,
Ευχομαι σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε., Χρόμια πολλά με υγεία προσωπική και οικογενειακή. Καλή Ανάσταση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, συμβολίζει την αγάπη και την ελπίδα.
Ας γίνει οδηγός μας, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, ώστε να ξεπεράσουμε το Γολγοθά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τη νέα γενιά. Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα.

Ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος
Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα, ας γίνουν στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, η αφετηρία για Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Δύναμη και Υγεία για όλους. Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ»
μας εύχεται ολόψυχα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ» μας εύχεται
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!



Σχόλιο ... Αναστάσιμο (με κέφι δηλαδή!)
Μου κάνει πλάκα ο θε(ι)ός …

Μέχρι στιγμής το βραβείο σε τοπικό επίπεδο έπερνε ο κ. Ρήγας (βλ. τα πεινασμένα παιδάκια που ζητιάνευαν, που μας είχε στείλει τα χριστούγεννα κι εμείς αναρωτιόμασταν αν έτσι αναμένεται να γίνουν και τα δικά μας παιδάκια...)  Πλέον όμως μακράν μπροστά για την πιο πρωτότυπη πασχαλιάτικη κάρτα περνά ο κ.Παπαμανώλης ο οποίος κάνοντας την διαφορά εμφανίζει στις κάρτες τον εαυτό του! Συνήθως, μαζί με τα πολύχρωμα αυγά και τον σταυρό πήγαινε ο Χριστούλης, ο κ. Παπαμανώλης όμως ανατρέποντας τα δεδομένα (και τα προγνωστικά) έβαλε τον εαυτό του, αντί Αυτού. Δεν το έχουμε ξαναδεί, κι ως εκ τούτου του απονέμουμε το βραβείο της best of κάρτας!



Συστάσεις για μια ακόμη χρονιά κάνουν τα Αστυνομικά Τμήματα των νησιών των Κυκλάδων για την απόφυγή των ατυχημάτων απο βεγγαλικά.

Στις ανακοινώσεις αναφέρεται οτι,
Τα βεγγαλικά, οι κροτίδες, οι φωτοβολίδες, τα πυροτεχνήματα, δεν είναι παιγνίδι. Όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα υλικά αυτά είναι επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή και για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ειδών και να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις για την προμήθεια τους.
Αναλογιστείτε ότι: 
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών και άρα ότι δεν θα προκληθούν ατυχήματα κατά τη χρήση τους.

Επίσης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται το διάστημα αυτό σε δημόσιους χώρους, στο οδικό δίκτυο και την απουσία των πολιτών από τις οικίες τους για διακοπές ή για διασκέδαση, υπενθυμίζει στους πολίτες τα εξής:

Όταν κυκλοφορείτε σε δημόσιους χώρους:
Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, καφετέριες κ.λ.π.) μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα.
Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καμπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.
Ασφαλίστε κατά την κίνηση σας τις πόρτες του αυτοκινήτου σας.
Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, καθώς και να κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
Καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.

Σε περίπτωση που ταξιδέψετε, θυμηθείτε ότι οδηγώ με ασφάλεια, σημαίνει:
Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ.
Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στο άτομα με ειδικές ανάγκες
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
Πριν ξεκινήσω γιο ταξίδι ελέγξω το όχημα που θα οδηγήσω

Με την ευκαιρία των εορτών Πάσχα το προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εύχεται σε όλους τους πολίτες, Χρόνια Πολλά , ήσυχο, χαρούμενο και ειρηνικό ΠΑΣΧΑ.

κόσμος και λαός σε μια ανακοίνωση "αλά υπουργείο"

Περισσότερες σε σχέση με πέρσυ καθώς και κάθε άλλη χρονιά αναμένονται οι αφίξεις τουριστών στη Σαντορίνη από τα Κρουαζιερόπλοια.
Συγκεκριμένα πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες αναμένονται φέτος από τα 750 και πλέον κρουαζιερόπλοια που θα "πιάσουν" λιμάνι στη Σαντορίνη, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 25% στον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας σε σύγκριση με το 2010, όταν 700.000 επισκέπτες αποβιβάστηκαν στο νησί από τα 700 περίπου κρουαζιερόπλοια.
Η Σαντορίνη σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός σε οτι αφορά τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων ενω φέτος αναμένεται να επωφεληθεί απο τις εξελίξεις στην Μεσόγειο.
Ο κλάδος της κρουαζιέρας βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τον αρμόδιο υφυπουργό να δηλώνει ότι εντός του Μαίου τρεις με τέσσερις εταιρίες θα δηλώσουν την Ελλάδα για χώρα εκκίνησης για τις δραστηριότητες τους, κάτι ιδιαίτερα θετικό για τον ελληνικό τουρισμό. "Αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι σοβαρές εταιρίες με ποιοτικό πελατολόγιο, ωστόσο μας ενδιαφέρουν οι μεγάλες εταιρίες και εκεί δίνεται το βάρος των πρωτοβουλιών μας" ανάφερε ο υπουργός.
(απ οτι καταλαβαίνουμε δηλαδή, σοβαρές μεν, λίγες δε οι εταιρίες που διάλεξαν την ελλάδα...
-κι εμείς αναρωτιόμαστε, τα θέλει και τα λέει ο υπουργός...)
Ενδιαφέρουσες στατιστικές σχετικά με τους αριθμούς των αφίξεων επισκεπτών στο πρώτο μισό ης φετινής χρονιάς μπορείτε να διαβάσετε εδω

δυό Κυκλαδίτες στις Βρυξέλλες

Συναντήσεις εργασίας με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Warin και Warnel, καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Sabine Bourdy, είχαν (στις 15.4) ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος και ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της υπογραφής του συμφώνου των νησιών για τον περιορισμό της ενέργειας. (μια πρόταση όλο αυτό κι εγω τείνω να πιστέψω οτι η υπευθυνη του Γρ. Τύπου διαβάζει Μαρκες...)
Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η δυνατότητα εφαρμογής από την πλευρά της Ελλάδας της αρχής του "μεταφορικού ισοδύναμου". Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι για το θέμα της επιδότησης του εισιτηρίου από την Ελληνική Πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αντίρρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική πολιτική του κάθε κράτους-μέλους, το οποίο μόνο με δικά του οικονομικά μέσα επιτρέπεται να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες για να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος για το εισιτήριο των επιβατών και για τις μεταφορές γενικότερα.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίθετα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή πλοίων, εφόσον υπάρξουν κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία θα έχει συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο. Κάτι τέτοιο όμως είναι θέμα του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, τον οποίο αποφασίζει με βάση τις δυνατότητες επιλεξιμότητας το κάθε κράτος – μέλος. Θα μπορούσε δηλαδή μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ να σχεδιαστεί και να ζητηθεί κάτι τέτοιο, όπως εντάσσονται και χρηματοδοτούνται αντίστοιχα και άλλα έργα.
Η Γενική Διευθύντρια Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Sabine Bourdy αποδέχτηκε την πρόταση των κ.κ. Πουσσαίου και Δεκαβάλλα, για την υποβολή ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφορά στην ανάπτυξη των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Κλείνοντας τη συνάντηση τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενότερα με την ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Νότιο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο που θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου.

μεταφορικό ισοδύναμο - πολίτες κόντρα στον καιρό

Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή του με τίτλο "Μεταφορικό ισοδύναμο: Ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης" ο Συνδιασμός "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" αναφέρει οτι,

Την ώρα που οι νησιώτες πλήττονται από την απαράδεκτη αύξηση των ναύλων που επέβαλλαν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, νέα ψυχρολουσία για το νησιωτικό κόσμο της χώρας αποτελούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών που είχαν στις Βρυξέλλες με ανώτατα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γ. Δεκαβάλλας.
Στις συνομιλίες αυτές αποκαλύφθηκε από τους κοινοτικούς -σε αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι στο θέμα της επιδότησης του εισιτηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αντίρρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική πολιτική του κάθε κράτους – μέλους, το οποίο μόνο με δικά του οικονομικά μέσα επιτρέπεται να χρηματοδοτήσει για να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος για το εισιτήριο των επιβατών και για τις μεταφορές γενικότερα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση σε εποχή μνημονίου και γενικών περικοπών, η κυβέρνηση να επωμιστεί ένα τέτοιο κόστος. Γιατί τότε όλα αυτά τα χρόνια, ο λαλίστατος Υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας Π. Ρήγας αλλά και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί βουλευτές πουλούσαν φρούδες ελπίδες και καθρεφτάκια στους “ιθαγενείς”, καλλιεργώντας για άλλη μια φορά ψεύτικες προσδοκίες;
Αντίθετα και σύμφωνα πάντα με τα κοινοτικά στελέχη, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., η κατασκευή πλοίων, εφόσον υπάρξουν κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία θα έχει συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο. Προσθέτοντας επιπλέον ότι κάτι τέτοιο, είναι θέμα του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, τον οποίο αποφασίζει το κάθε κράτος – μέλος. Θα μπορούσε δηλαδή μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ να σχεδιαστεί και να ζητηθεί κάτι τέτοιο, όπως εντάσσονται και χρηματοδοτούνται αντίστοιχα και άλλα έργα.
Αν ισχύει λοιπόν κάτι τέτοιο, γιατί δεν διεκδικήθηκε ποτέ η επιδότηση κατασκευής πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία (π.χ. Νεώριο) και ούτε καν υπήρξε η σκέψη για ακτοπλοϊκούς φορείς με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, όπως είχαμε επισημάνει ότι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Απλούστατα γιατί καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις της με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να αμφισβητήσει την ασυδοσία και τα προνόμια τους.

δήμος Σαντορίνης - επιστολές

Σαμποτάζ! Σαμποτάζ!

Επιστολές στα αρμόδια υπουργεία για τα ζητήματα και τα προβλήματα της δημόσια Υγείας και των υψηλών αντικειμενικών αξιών στην Σαντορίνη έχει στείλει ο Δήμος της Σαντορίνης. Πλήν όμως ο δαίμων του ...pdf δεν μας επιτρέπει να τα ανοίξουμε. Το συντομότερο δυνατό θα σας ενημερώσουμε και για το περιεχόμενό τους.

Βρούτσης - επίσκεψη στην Σαντορίνη

Έπίσκεψη στην Σαντορίνη πραγματοποίησε το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Απριλίου ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.


Κατα την διάρκεια της επίσκεψής του συνάντησε τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νίκο Ζώρζο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης, κ. Χαράλαμπο Δαρζέντα ενω επισκέφθηκε την Θηρασιά συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Βαρβαρίγο και τον Πρόεδρο της Δημ. Τ.Ο. Ν.Δ Σαντορίνης, κ. Ηλία Πελέκη.
Την Κυριακή 17 Απριλίου παρέστει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορίου Σαντορίνης, όπου παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία ενω την ίδια ημέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήρας κ. Καφούρο και επισκέφθηκε την Οία συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Τοπ. Συμβουλίου Οίας.
Την Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 πήγε στην Αμοργό όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Λευτέρη Βενιό και στην Σίκινο όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Γιάννη Συρίγο.

Επίλογος (του δημοσιογράφου..)
Και καλά με τα δελτία Τύπου των επισκέψεων των πολιτικών στα χωριά που θυμίζουνε κάτι απο Μαυρογυαλούρο, το ακόμη πιο αστείο όμως είναι να υποθέσει κανείς πως θα ήταν αν εκδίδονταν δελτία Τύπου για τους εαυτούς και την παρέα μας... τον κυρ Κώστα συνάντησε πχ ο κυρ Γιάννης και παίξανε ενα ωραιότατο τάβλι κλπ...!
(αυτό το "Δημ. Τ.Ο. Ν.Δ" θα αργήσω να το ξεπεράσω....)!

περιφέρεια - συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hotel της Ρόδου, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού καλωσόρισε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 110 τουριστικούς πράκτορες και πωλητές ταξιδιωτικών γραφείων από ολόκληρη την Ρωσία, που φιλοξενήθηκαν στην Ρόδο, στο πλαίσιο της προώθησης του τουριστικού μας προορισμού στην δυναμική αυτή αγορά.
Με πρωτοβουλία του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού LABYRINT που πλέον πραγματοποιεί πτήσεις από 11 μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας προς Ελλάδα (κυρίως Κρήτη, Ρόδο και Κω) και του ομίλου LE GRANT, που υποδέχτηκε τους εκλεκτούς επισκέπτες, οι τελευταίοι είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου και τις λοιπές υποδομές που καθιστούν την περιοχή ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Όπως επεσήμανε η κ. Διακοσταυριανού, οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και η φιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας, αποτέλεσαν τις βάσεις για την προώθηση μιας ευρύτερης και με συνέχεια συνεργασίας σε τουριστικό επίπεδο.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε επενδύσει, με σχέδιο και αλλεπάλληλες επαφές, στη Ρωσική αγορά, πολιτική επιλογή που δικαιώνεται κάθε χρόνο.

Συριζα - περιοδεία Σύρος

Στα πλαίσια της πανελλαδικής εξόρμησης για την απόκρουση του “Συμφώνου Σταθερότητας για το Ευρώ” και τη διατύπωση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκιο της παράταξης αποτελούμενο από το Μανώλη Γλέζο, το Δημήτρη Βίτσα γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και το Νίκο Συρμαλένιο επικεφαλής των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/4 πολιτική συγκέντρωση στην Ερμούπολη της Σύρου. Στη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο μπροστά σ' ένα πολυπληθές ακροατήριο αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, όπου αναδείχθηκαν με οξύ τρόπο τα αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Οι ομιλητές ζήτησαν:
την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο  και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Τόνισαν επίσης την επικινδυνότητα συνέχισης αυτής της πολιτικής και την ανάγκη να βρεθεί ο λαός στο προσκήνιο για να απομακρυνθεί η κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από ένα συνασπισμό εξουσίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα πλαισιώνεται από πολίτες ευρέος φάσματος και από πολιτικές δυνάμεις που ξεκινούν από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και φθάνουν στην αριστερά της αριστεράς.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ επισκέφθηκε το δημοτικό συμβούλιο καθώς και το Εργατικό Κέντρο των Κυκλάδων.
Το Σάββατο 16/4, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκαν την Τήνο όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Π. Κροντηρά και αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ακολούθησε συνάντηση με μέλη και φίλους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

το πήρατε κι εσείς εντελώς τοις μετρητοίς..

Σχετικά με την πρόσφατη ομόφωνη ανακοίνωση συμπαράστασης των Περιφερειαρχών προς τον κ.Ψωμιάδη ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, έκανε την εξής δήλωση:
Με έκπληξη διαβάσαμε την ομόφωνη ανακοίνωση συμπαράστασης της Διοικούσας Επιτροπής των Περιφερειαρχών προς τον κ. Π. Ψωμιάδη, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που καταδικάστηκε και στο εφετείο για παραβίαση της νομοθεσίας και είναι πιθανό να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του.
Ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ.Μαχαιρίδη να διευκρινήσει αν συνυπέγραψε την ανακοίνωση και αν ναι, σε τι ακριβώς συμπαραστέκονται στον κ. Ψωμιάδη οι Περιφερειάρχες -και ο ίδιος- με την απόφασή τους αυτή;
Σε μια εποχή που η κοινωνία και οι πολίτες είναι οργισμένοι εξαιτίας της ασυλίας πολιτικών, υπουργών και βουλευτών που θέλουν να είναι υπεράνω του νόμου ακόμα και για παραβάσεις και αδικήματα που έχουν σχέση με το ποινικό δίκαιο, έρχονται οι Περιφερειάρχες και παίρνουν θέση υπέρ ενός συναδέλφου τους που καταδικάστηκε από το δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα.
Είναι ένδειξη μιας κακώς εννούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης χωρίς αρχές;
Επιδιώκουν και οι πρόσφατα εκλεγμένοι Περιφερειάρχες να ισχύσει ένα καθεστώς ασυλίας και για αυτούς, όπως και για τους υπουργούς με τον νόμο “περί ευθύνης (δηλ ανευθυνότητας) των υπουργών” - ακόμα και όταν διαπράτονται ποινικά αδικήματα;
Είναι δυνατόν οι πρώτοι αιρετοί περιφερειάρχες να ακολουθούν τον δρόμο εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην διαφθορά, στην χρεοκοπία και στην απαξίωση της πολιτικής;
Γνωρίζουν και αποδέχονται τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 (γνωστού ως «Καλλικράτη») που καλούνται να εφαρμόσουν;

οικολόγοι πράσινοι για ανεργία στο Ν. Αιγαίο

Αναφορά στην "αυξανόμενη" ανεργία στο Νότιο Αιγαίο κάνουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν οτι,

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία και στο Νότιο Αιγαίο, που καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη υψηλότερη θέση, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί από το 15,3% τον Ιανουάριο 2010 στο 20,2% τον Ιανουάριο 2011.
Είναι σαφές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δεν δημιούργησε μια βιώσιμη οικονομία, ενώ οι ελλείψεις στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές είναι μεγάλες, αδιανόητες τις περισσότερες φορές για άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Δυστυχώς, με ευθύνη και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου βγήκε από τον Στόχο 2 χωρίς να έχει συμπληρώσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές που χρειάζεται, αφού φαίνεται να έχει ένα από τα υψηλότερα εισοδήματα κατά κεφαλή, κάτι που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην σύνθετη πραγματικότητα της περιφέρειάς μας.

κοινότητα Οίας - συλλυπητήρια

Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Οίας του Δήμου Θήρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής 17ης Απριλίου ανακοίνωσε οτι,
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε  το θάνατο της αειμνήστου Σπυριδούλας Αρβανίτη, υπαλλήλου της κοινότητας της Οίας που απεβίωσε στην Αθήνα. Η εκλιπούσα υπήρξε υπόδειγμα ανθρωπιάς, συνέπειας, καλοσύνης, τιμιότητας και εργατικότητας.
Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος και το Κοινοτικό Συμβούλιο εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλειά της.

Βρούτσης για .. ελλείμματα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, ΓιάννηςΒρούτσης με αφορμή την 3η κατά σειρά παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Πόση ικανοποίηση άραγε, μπορεί να αισθάνεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν έχει καταφέρει να καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο;
Ρεκόρ απόκλισης, κατά 11%, από τους στόχους που η ίδια είχε θέσει, για την αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Ρεκόρ αδυναμίας για την είσπραξη των εσόδων, μετά και από την 3η κατά σειρά παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων .
Ρεκόρ προχειρότητας στην οργάνωση και λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης Taxisnet, η οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.
Ρεκόρ αφερεγγυότητας, σε μια περίοδο που η χώρα αξιολογείται καθημερινά.
Η Ν.Δ., καλεί επιτέλους την κυβέρνηση να απαντήσει, εάν θα αναληφθούν και καταλογιστούν ευθύνες, για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών».

Κόκκινος - περιοδεία..

Στην Άνδρο μετέβησαν στις 8 και 9 Απριλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους Νοτίου Αιγαίου της παράταξης του κ.κ. Δημήτρη Λοτσάρη και Κωνσταντίνο Κουκά και με τα στελέχη του συνδυασμού κ.κ. Δαλέζιο Γιάννη και Λώλο Θάνο περιόδευσαν στο νησί και παρέστησαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας της Θεοσκεπάστου.
Στην συνέχεια ο κος Κόκκινος μαζί με τα μέλη του περιφερειακού του συνδυασμού περιόδευσαν στο νησί της Άνδρου, όπου διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν, ότι η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή είναι απούσες, γιατί:
α) δεν πραγματοποιούνται αναπτυξιακές δράσεις,
β) δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες του χειμώνα στο οδικό δίκτυο και στην «Χωματερή». Τα προβλήματα αναμένεται να μεγιστοποιηθούν ενόψει της θερινής περιόδου, οπότε η Άνδρος θα δεχθεί πλήθος επισκεπτών,
γ) το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί.

πολύ κακό για το τίποτα - περιφέρεια ενημέρωση

Το έχετε ακούσει αυτό που λένε, "πολύ κακό για το τίποτα";
Κάπως ετσι μοιάζει η εξέλιξη της υπόθεσης του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου της 18ης Απριλίου που θα πραγματοποιούνταν ύστερα απο αίτημα συμβούλων της μειοψηφίας. Τελικώς, ματαιώθηκε "μετά από αίτημα των αιτούντων", όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Την Πέμπτη 28 Απριλίου στις 11:00 στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με θέματα :
Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.
Εισηγήτρια : κ. Δέσποινα Σώζου - Διακοσταυριανού
Συγκρότηση Επιτροπής επεξεργασίας του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Γκούφας
Συγκρότηση Επιτροπής επεξεργασίας του Οργανισμού της Περιφέρειας
Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
Ορισμός δύο εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία :
« ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Πουσσαίος
Ορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού εκπροσώπου της Περιφέρειας στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων των Αναπτυξιακής Εταιρείας Αριάδνη,Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κυκλάδων -Ορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Άνδρου και λήψη απόφασης μεταβίβασης των μετοχών στο Δήμο Άνδρου και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.
Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της καταργούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου. Συγχωνεύσεις, καταργήσεις και λύσεις νομαρχιακών ν.π.δ.δ. και επιχειρήσεων.
Ορισμός  μελών  για τη συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων  των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων της Π.Ν.Α «ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε.», «ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΕ», «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε.» «ΑΝ.ΔΩ.ΑΕ», «Κ.Ε.Κ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», «ΓΑΛΗΝΟΣ», «ΔΙΟΔΟΣ», «ΔΟΤ».
Ορισμός εκπροσώπου στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των ανωνύμων εταιρειών της Π.Ν.Α «ΦΥΤΩΡΙΟ Α.Ε.»,«ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΕ», «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε.» «ΑΝ.ΔΩ.ΑΕ», «Κ.Ε.Κ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» , «Α.Ν.Ε.Κ Καλύμνου» «Ν.Ε ΤΉΛΟΣ 21ος αιώνας SEA STAR»
Εισηγητές : Γεώργιος Πουσσαίος – Παπατσή Λίνα
Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ανάπτυξη «Στρατηγικών σχεδίων» στο πλαίσιο του ΕΝPI CBC MED (Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης) (ΙΕVP) σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Provence –Alpes- Cote d’Azur (PACA) της Γαλλίας και άλλους εταίρους της Μεσογειακής λεκάνης. Εισηγητές: Δέσποινα Σώζου-Διακοσταυριανού, Γεώργιος Πουσσαίος

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκαν οι κατανομές και πληρώθηκαν οι λογαριασμοί Έργων και Μελετών συνολικού ύψους 7.948.636,00€.
Επισημαίνεται ότι, από την αρχή του έτους 2011 έχουν εκτελεστεί κατανομές, σε Έργα και Μελέτες που υλοποιούνται στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ( Κυκλάδες Δωδεκάνησα ) 13,8 εκ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκτελεστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και πρόσθετες κατανομές ύψους 1.5 εκ €. Σημειώνεται ότι, μέσω των Συλλογικών Αποφάσεων της Περιφέρειας, υλοποιούνται 433 Έργα και 81 Μελέτες, συνολικού Προϋπολογισμού 431,3 εκ. ευρώ.

κι εμείς μιλάμε με το skype αλλά δεν κάνουμε κι ετσι.. μες την υπερβολή οι πολιτικοί...

Η Π.Ν.Α. μας ενημερώνει πάντως οτι,
Τρέχοντα θέματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας ήταν το αντικείμενο της πολύωρης συνεργασίας που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τους πέντε αντιπεριφερειάρχες που αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή της περιφερειακής αρχής.
Στα γραφεία της Περιφέρειας ήταν ο Περιφερειάρχης με τους Γιώργο Πουσσαίο και Τζώρτζη Μακριωνίτη, ενώ από τη Ρόδο συμμετείχαν οι Φώτης Χατζηδιάκος, Σωτήρης Παμπάκας και Δέσποινα Διακοσταυριανού.
Ο κ. Μαχαιρίδης κατέστησε σαφές, ότι ο διάλογος μεταξύ των στελεχών της περιφερειακής αρχής, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι καθημερινή, αν χρειαστεί, πρακτική, ώστε οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας Περιφέρειας να μην αποτελούν εμπόδιο για παραγωγή έργου και ουσιαστική συνεργασία. ("προχωρημένα" πράματα δηλαδή...)

ομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων - ενημέρωση

Η ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΑΔΕΣ», ενημερώνει τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων των Κυκλάδων, ότι η διαδικασία Δήλωσης Τιμών των τουριστικών καταλυμάτων για το 2011 έχει ξεκινήσει.
Όλοι οι επιχειρηματίες οφείλουν να υποβάλλουν Δήλωση τιμών στο τοπικό Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων του νησιού τους.
Επιχειρήσεις που δεν θα δηλώσουν εγκαίρως τις τιμές τους (μέχρι 31/5/2011), τιμωρούνται με πρόστιμο από τον Ε.Ο.Τ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Σύλλογό τους και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: www.fede.gr

Κόκκινος - ενημέρωση για οικονομική επιτροπή και υγεία

Ενημέρωση για την 5η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μας έστειλε ο Συνδιασμός "νέα εποχή για τα νησιά" με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο.
Εμείς, παρουσιάζουμε την τοποθέτηση του Συνδιασμού σε δυό θέματα αναφέροντας επιγραμματικά όλα τα υπόλοιπα που σηζητήθηκαν.
"Διακήρυξη για την καθαριότητα των χώρων και υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Μυκόνου, Μήλου, Πάρου, Κέας-Κύθνου, Τήνου, Νάξου, Άνδρου και Θήρας για το οικ.έτος 2011"
Σε προγενέστερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχαμε καυτηριάσει το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος της σύμβασης καθαριότητας των υπηρεσιών Νομού Κυκλάδων για το 2010, το οποίο είχε ανέλθει στις 500.000 €. Η κριτική που ασκήσαμε στο θέμα είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό του κόστους για το 2011 κατά 50%(!!) και την ανάλογη εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη διακήρυξη για την καθαριότητα των χώρων των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων του Νομού Κυκλάδων, από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο 2011 (7 μήνες), με προϋπολογισμό 142.680 € (σε ετήσια βάση περίπου 245.000 €, έναντι 500.000 € το 2010) και ψηφίστηκε ομόφωνα.
«Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Δωδεκανήσου» κατά τρεις μήνες, μέχρι την 13.1.2011»
Ο συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας χαιρετίζει την ολοκλήρωση του έργου και εύχεται την ταχεία έναρξη λειτουργίας του μουσείου το οποίο είναι δυνατό να αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών για το νησί της Ρόδου και παράλληλα να θυμίσει σε όλους μας την ένδοξη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου.
«Συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην υλοποίηση workshop στη Ρόδο και Κω τον Απρίλιο 2011»
Όμως η παραπάνω ενέργεια, όπως και κάποιες άλλες που πραγματοποιήθηκαν, είναι αποσπασματικές, κοστοβόρες (συμμετοχή Περιφέρειας για το workshop 33.000 €), χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα και δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο προγραμματισμό που όφειλε να είχε για τα ζητήματα τουρισμού η περιφερειακή αρχή. Το κόστος της εκδήλωσης (συνολικός προϋπολογισμός 140.000€) θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους βασικούς συνδιοργανωτές (ΕΟΤ και Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) και τα χρήματα της περιφέρειας να διατεθούν σε άλλη δράση για τον τουρισμό.
Επίσης, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ. Διακοσταυριανού είχε ήδη αναγγείλει διοργάνωση της συνάντησης και είχε δεσμεύσει την Περιφέρεια από το Φεβρουάριο 2011, αγνοώντας και υποβιβάζοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή και προκαλώντας ερωτηματικά γιατί δεν επιλέχθηκαν και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για τη συγκεκριμένη δράση.
«Απευθείας ανάθεση της «Γεωλογικής μελέτης καταπτώσεων στον επαρχιακό δρόμο Κόρωνου Σκαδού στη Νάξο».
«Απευθείας ανάθεση σε εταιρία της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών του Περιφερειακού Συμβουλίου»
Κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού για τη «Βελτίωση γηπέδου στο Βαθύ Καλύμνου», προϋπολογισμού 240.000 €.
Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για τη μετάπτωση της λειτουργίας του on line συστήματος του Τμ. Μεταφορών της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων μέσω του δικτύου Σύζευξις.
Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Χάλκης».

Επίσης,
ανακοίνωση με θέμα την κατάσταση στον χώρο της Υγείας στις Κυκλάδες εξέδωσε στις 19 Απριλίου ο κ. Κόκκινος.
Το σχολιάκι; Αυτό που μου "κόλησε" απο την όλη ανακοίνωση, είναι η αναφορά στους σημερινούς κυβερνώντες οτι "από επαναστάτες έγιναν χειροκροτητές της ισοπέδωσης και της παρακμής"... (!)

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία της ανακοίνωσης,

Αυτή είναι η κατάσταση της υγείας στα νησιά μας:
Υπολειτουργούν τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Σύρου, Νάξου και το σύνολο των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων. Οι κυβερνώντες κλείνουν αφτιά και μάτια στις κινητοποιήσεις στη Ρόδο και στη Πάρο καθώς και στις εκκλήσεις των απελπισμένων κατοίκων των νησιών μας.
Συγκεκριμένα:
Το νοσοκομείο της Ρόδου βιώνει τις χειρότερες στιγμές του. Κλινικές κλείνουν, εξαντλούνται οι αντοχές στο ηρωικό και υποστελεχωμένο προσωπικό, οι εφημερίες δεν έχουν πληρωθεί , η διοίκηση τελεί υπό παραίτηση και δέχεται πιέσεις από την κοινωνία και «συντροφικά μαχαιρώματα»!!!
Στη Σύρο τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Ο διοικητής του νοσοκομείου αντικαταστάθηκε αφήνοντας αιχμές για υπονόμευση από τους ίδιους τους κυβερνητικούς ομοϊδεάτες του και οι νέοι χώροι από την επέκταση του νοσοκομείου δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως (έργο της περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας).
Στη Πάρο η αυτοδιοίκηση και οι φορείς διαμαρτύρονται απεγνωσμένα για την εξαθλίωση του Κέντρου Υγείας. Δυστυχώς είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Το προβληματικό «γαϊτανάκι» συνεχίζεται στη Νάξο, στη Κω, την Κάλυμνο και στο σύνολο των Κέντρων Υγείας και των πολυδύναμων Ιατρείων των νησιών μας.
Το Πολυδύναμο Ιατρείο της Λίνδου και του Κορθίου Άνδρου που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2009 λειτουργούν ελάχιστες ώρες ημερησίως.
Στο πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός.
Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω που το κτίριο και ο εξοπλισμός του παραδόθηκαν το Μάιο 2009, δεν έχει στελεχωθεί και δεν λειτουργεί!!
Τα έργα για την Υγεία που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και με εθνικούς πόρους, δεν προχωρούν.
Φαρμακευτικοί σύλλογοι και γιατροί σταματούν να παρέχουν στους ασφαλισμένους υπηρεσίες με πίστωση γιατί τους χρωστούν τα ταμεία (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ κ.τ.λ).
Οι κυβερνώντες και η Περιφερειακή αρχή (θυμίζω το τις 2008 συνεδριάσεις έξω από το νοσοκομείο της Ρόδου από «πράσινους» αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τις διαμαρτυρίες από τον κ. Μαχαιρίδη με την περιβόητη «γενειάδα διαμαρτυρίας» που είχε αφήσει) από επαναστάτες έγιναν χειροκροτητές της ισοπέδωσης και της παρακμής!

Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

πανηγύρια, εντός κι εκτός

 Τι κάνεις στην Σαντορίνη; ρωτούν καμιά φορά συνάδελφοι απο τον χώρο του "παραδοσιακού".
"Καλά" (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θέλω να απαντήσω πανηγύρια!) απαντώ με επιφυλάξεις, μη τυχόν κι αρχίσει για ακόμη μια ακόμη φορά η κουβέντα περί των πλεονεκτημάτων του νησιού σε σχέση με την πρωτεύουσα (και τις δουλειές που δίνει τελευταία...) Καμιά φορά δε, και αναλόγως με την εποχή, απαντώ πως παρακολουθώ κι ορισμένα απο τα πανηγύρια που διοργανώνονται και πραγματοποιούνται στον τόπο, σκεπτόμενη οτι κι οι συνάδελφοί μου "κομμάτι" απο πανηγύρια παρακολουθούν όταν περιμένουν τις αποφάσεις των εκδοτών για το ποιός θα πληρώνεται και πόσο (φαεινή η ιδέα να κοπούν οι πάνω απο τις συλλογικές συμβάσεις αποδοχές, ούτε οι εκδότες δεν τολμούσαν να το θίξουν εάν δεν το έθεταν απο την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων-!-). Εν πάσει περιπτώσει, απο πίτα που δεν τρως (και καλύτερα, εν προκειμένω...) που λέει κι ο λαός τι σε νοιάζει κι αν καεί (ναι, αλλά είναι έτσι;..)
Η υπόθεση πάντως με το τι συμβαίνει αυτήν την εποχή στις εφημερίδες μου θυμίζει την πρόσφατη ιστορία με τον «τζόγο» (σσ την νομιμοποίηση των "μαύρων" φρουτομηχανών) όπου ενώ η μισή Ελλάδα στοιχηματίζει πλέον μέσω διαδικτύου, το κράτος (δια μέσου της Βουλής του..) διαβουλεύεται για το -απολεσθέν- ποσοστό του, και πως και ποιός θα το διαχειρίζεται (σε περίπτωση που νομιμοποιηθούν τα .. φρουτάκια!..)
Κάπως έτσι και ο παραδοσιακός Τύπος διαβουλεύεται, την ώρα που .. ολόκληρη η Ελλάδα γράφει…
«Silence is violence» υποστηρίζουν-ασφυκτιώντας- μερικοί συντάκτες του παραδοσιακού στην Αθήνα και μάλλον δεν έχουν κι άδικο...
Όπως και να έχει, αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε και πολύ καλύτερα στην "Ελευθεροτυπία" η οποία κατορθώνει αυτήν την εποχή να εκφράζει απόψεις που οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν... Να ναι καλά.
Κατά τα άλλα κι εκτός Τύπου, τα «πανηγύρια» συνεχίζονται, μιας και δεν χρειάζεται να είναι κανείς φοβερός παρατηρητής για να καταλάβει ότι οι τελευταίοι που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτήν την εποχή είναι οι βουλευτές της! Πόσο μάλλον αυτοί της Περιφέρειας, οι οποίοι δηλώνουν (δηλώνουν και δεν δηλώνουν..) ότι πολύ «κουμπωμένοι» θα εκδράμουν φέτος στις περιφέρειές τους να γιορτάσουν το Πάσχα φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους και γενικότερα του κόσμου με αφορμή τις κυβερνητικές επιλογές. Και το πρόβλημα βέβαια δεν εντοπίζεται στο τι λέει και κάνει ο κόσμος (που πολύ καλά λέει και κάνει) αλλά στο πώς αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις οι βουλευτές (της κυβέρνησης βεβαίως βεβαίως..) οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως μπερδεμένοι ως προς τα καθήκοντά τους, κάτι που αποδεικνύει σε πολλές περιπτώσεις ότι, είτε δεν έχουν καλοκαταλάβει τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησής τους ώστε να τα υποστηρίξουν, είτε εμφανίζουν μεγάλη απροθυμία να το κάνουν (να έχουν επηρεαστεί από τον κόσμο; είναι κι αυτό ένα πιθανό σενάριο..)
Η κουβέντα, καθώς φαίνεται πάντως, θα ξανανοίξει σχετικά με τον ρόλο των βουλευτών, κι αυτήν την φορά δεν θα περιοριστεί στο πώς επιλέγουν να ψηφίζουν σε ότι αφορά τα εντός κοινοβουλίου καθήκοντά τους, αλλά γενικότερα στον ρόλο τους ως μέλη μιας ομάδας που παλεύει να επιτελέσει ένα κάποιο έργο..
Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν θέλει και πολύ να «φορτώσει» η κυβέρνηση, να βαρεθεί την καζούρα βρε αδερφέ, και να γυρίσει να τους πεί, «τώρα εσείς είστε μαζί μου ή όχι;»

Τι πρόλογος κι αυτός!
Κι ενώ, για τα κανονικά, τα παραδοσιακά, πανηγύρια ήθελα να γράψω!
Τον μεγαλύτερο "Λάζαρο" της Σαντορίνης σήκωσε για μια ακόμη φορά φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου "το Μετόχι". Σύμφωνα με το έθιμο που αναβίωσε και φέτος, το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου (16 Απριλίου φέτος) παιδιά του χωριού μάζεψαν λουλούδια και μαζί με τα αλισμαριά που είχαν συγκεντρώσει μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού στόλισαν τον ύψους 5 μέτρων σταυρό που το απόγευμα της ίδιας ημέρας τοποθετήθηκε στην πλατεία του χωριού. Την αναβίωση του εθίμου παρακολούθησαν φέτος μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων με αφορμή εργασία που είχαν πραγματοποιήσει με θέμα τα "παραδοσιακά ελληνικά έθιμα του Πάσχα" ενώ στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε την δεσποινίδα Έλενα Ντιντιλά η οποία κρατά την εργασία της με θέμα "το έθιμο του Λαζάρου στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης".


Ιδιαίτερη αναφορά όμως αξίζει να κάνουμε στον αγαπητό και ακούραστο "μάγειρα" του χωριού κ. Ευθύμιο ο οποίος τα πολλά τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος για τα φαγητά που προσφέρονται στα πανηγύρια του χωριού καθώς και για το ... σερβίρισμά τους! Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τον ευγενέστατο κ. Ευθύμιο επί το έργο, κεφάτο και ευδιάθετο όπως πάντα παρά τις πολλές ώρες δουλειάς που είχαν προηγηθεί πάνω απο το καζάνι για το βράσιμο των οσπρίων..
Ο Σύλλογος επίσης είχε την όμορφη ιδέα να μοιράσει στα παιδιά του χωριού μεταλλικά φαναράκια για να τα κρατήσουν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
Εμείς, πολύ απλά, ευχόμαστε "και του χρόνου", καλή δύναμη σε όσους δουλεύουν για την πραγματοποίησή της, η γιορτή να κατορθώσει να μαζέψει και να ευχαριστήσει τον κόσμο της. Ποιό άλλο άλλωστε είναι το νόημα αυτών των γιορτών;!

εαρινή αιμοδοσία 2011

Για την «39η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης» μας ενημέρωσαν η τράπεζα αίματος Σαντορίνης και ο Δήμος της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους,

Εν όψει της εθελοντικής αιμοδοσίας η οποία θα διεξαχθεί στο νησί μας κατά την χρονική περίοδο από 30.4.2011 έως και 08.05.2011, θέλουμε να ενημερώσουμε τόσο τους εθελοντές αιμοδότες μας, όσο και το ευρύτερο κοινό του τόπου μας, το σημαντικότατο και κοινωνικότατο ρόλο που έχει η εθελοντική αιμοδοσία.
Δυστυχώς στην χώρα μας, η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια ακόμα υπαρκτή κατάσταση που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα, να θέτει σε κίνδυνο την ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εκείνων, που μπορούν με την τελείως ανώδυνη γι' αυτούς εθελοντική αιμοδοσία, να προσφέρουν το πολυτιμότερο για όσους το χρειάζονται θεραπευτικό μέσο, το αίμα.
Η όλη χρονική διάρκεια της αιμοδοσίας ανέρχεται στα 5 με 10 λεπτά. Λεπτά, αρκετά και σημαντικά, ώστε να σωθεί μια ζωή που ουσιαστικά την έχει άμεσα ανάγκη.
Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνυόμενη ως η υπέρτατη πράξη φιλαλληλίας, ανθρωπιάς και αγάπης.
Ποιος από μας θα μπορούσε να αρνηθεί το δικαίωμα της ζωής σε ένα μικρό παιδί;
Γι΄ αυτό, δώσε ζωή από τη ζωή σου, στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, που το έχει άμεσα ανάγκη.
Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να συμμετέχετε με όλες σας τις δυνάμεις στην 39η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία που θα γίνει στο νησί μας κατά τις πιο κάτω ημερομηνίες:

Σάββατο 30 Απριλίου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΛΕΜΒΟΥΧΟΙ - ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Κυριακή 01 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 02 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΟΙΑ

Τρίτη 03 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : 134 ΣΜ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΜΕΣΣΑΡΙΑ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τετάρτη 04 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΗΡΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΠΥΡΓΟΣ

Πέμπτη 05 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΦΗΡΑ

Παρασκευή 06 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σάββατο 07 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΚΑΜΑΡΙ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΚΑΜΑΡΙ

Κυριακή 8 Μαΐου 2011
ΠΡΩΙ : ΕΜΠΟΡΕΙΟ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ : ΕΜΠΟΡΕΙΟ

πασχαλινό παζάρι ένωσης ζωοφίλων


Το Πασχαλινό της Παζάρι θα πραγματοποιήσει το Μ. Σάββατο 23 Απριλίου η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας στις 11 το πρωί στην Πλατεία των Φηρών.
Στην ίδια ανακοίνωση μας ευχεται να έχουμε καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Dear friends,
You are invited to SAWA's Easter Bazaar on Saturday 23 April at the central square of Fira. See you there!
Happy Easter!

Π. Ρήγας - ενημέρωση για θεσμικές αλλαγές στην στελέχωση των υπηρεσιών υγείας

Με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας μας ενημέρωσε σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του στον τομέα της υγείας στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρασχέθηκε, ο κ. Ρήγας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τους υπεύθυνους της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για την προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία στον Νομό των Κυκλάδων.


(σημείωση η .. απαραίτητη, γιατί ναι μεν με τον «Καλλικράτη» λειτουργούμε σε επίπεδο Περιφέρειας, πλην όμως, οι βουλευτές, ασκούν πιέσεις για την βελτίωση των δημόσιων υποδομών στα επίπεδα των περιοχών εκλογής τους..)

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΣΥ στις Κυκλάδες» ο κ. Ρήγας μας ενημερώνει ότι,
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο, προχωρά στην κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ορισμένων θεσμικών ζητημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα στα νησιά μας, στον τομέα της Υγείας.
Έτσι, για την κάλυψη των κενών θέσεων των αγροτικών γιατρών, στο χρονικό διάστημα της τρίμηνης εκπαίδευσης που πραγματοποιούν οι νεοδιοριζόμενοι στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, θα δίνεται η δυνατότητα στη ΔΥΠΕ να παρατείνει τις συμβάσεις όσων ήδη υπηρετούν, εφόσον το επιθυμούν ή διαφορετικά να προσλαμβάνει επικουρικούς γιατρούς, για τρεις μήνες.
Επίσης, η ΔΥΠΕ θα έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται η ίδια τον κατάλογο των επικουρικών γιατρών, ο οποίος και θα παραμένει ανοικτός, ούτως ώστε, σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού από τον πρώτο του καταλόγου, να καλείται ο επόμενος στη σειρά κ.ο.κ.
Οι πιο πάνω ρυθμίσεις θα εισαχθούν στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
Για τη γενικότερη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΣΥ στο νησιωτικό χώρο, αλλά και για τη διαμόρφωση των νέων Οργανισμών των Νησιωτικών Μονάδων Υγείας, καθώς επίσης και για το καθεστώς διακομιδής των ασθενών, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει συγκροτήσει επιτροπή, η οποία και θα καταθέσει τις προτάσεις της, προκειμένου να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:
Διορίζονται και καλούνται για ανάληψη υπηρεσίας 5 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο της Σύρου (καρδιολόγος, νευρολόγος, οφθαλμίατρος και δύο παιδίατροι), καθώς και ένας παθολόγος για το Κ.Υ. της Πάρου.
Διορίζονται, από τη ΔΥΠΕ, 11 επικουρικοί γιατροί στις μονάδες Υγείας που εποπτεύονται από το Νοσοκομείο Σύρου και 3 για όσες εποπτεύονται από το Νοσοκομείο της Νάξου (δηλαδή σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών Πάρου, Αμοργού, Μήλου, Σίφνου κ.λ.π.).
Δίνεται η δυνατότητα στη ΔΥΠΕ να τοποθετήσει επικουρικούς γιατρούς στις νησιωτικές Υγειονομικές Μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις παραϊατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνο με το αντικειμενικό σύστημα επιλογής (κριτήρια ΑΣΕΠ).

Τρίτη, Απριλίου 19, 2011

Αρχιπέλαγος - ενημέρωση για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος

"Ουσιαστική ενημέρωση" μας παρέχει η οικολογική οργάνωση "Αρχιπέλαγος" αναφερόμενη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο.
Με την ίδια ανακοίνωση δεν διστάζει να σταθεί απέναντι σε φαινόμενα "αποπροσανατολισμού"  που απο την μια διαφημίζουν δυνατότητες "πράσινης ανάπτυξης" κι απο την άλλη εγκαταλείπουν ολόκληρες περιοχές στην .. τύχη των σκουπιδιών τους..
Κάνοντας λόγο για "κρουαζιέρα πλαστικού στο Αιγαίο από την Οικολογική Καταστροφή στην Άνδρο" σε ανακοίνωσή της σημειώνει οτι,

Δύο μήνες μετά την την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο παράκτιο οικοσύστημα της Άνδρου από την αποκόλληση και κατολίσθηση παράνομης χωματερής, το ταξίδι τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται. Μεγάλοι όγκοι πλαστικών έχουν φτάσει μέχρι τα κεντρικά Δωδεκάνησα, προκαλώντας ήδη τεράστια ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με τους τελευταίους νοτιάδες τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου, ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης (παράνομες χωματερές, απορροές ποταμών κλπ).
Δύο μήνες μετά, οι ιθύνοντες σιωπούν περιμένοντας ίσως τη θάλασσα να αναλάβει τη συγκομιδή και να απορροφήσει τον μεγαλύτερο όγκο των σκουπιδιών της χωματερής.
Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Περιβάλλοντος τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Potoċnik και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων κα Δαμανάκη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
Ωστόσο, η βραδυπορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο η συγκεκριμένη χωματερή (ο όγκος που αποκολλήθηκε εκτιμάται σε 200.000 κυβικά περίπου), όσο και πληθώρα άλλων που λειτουργούν παράνομα στις “πίσω αυλές” των νησιών συνιστούν τεράστια πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης για τα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Και ενώ τα ψάρια θα αρχίσουν οσονούπω να διαμαρτύρονται για την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.
Τα έντυπα μέσα συνεχίζουν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι τύπου των μεγαλοεπενδυτών των ΑΠΕ, αναπαράγοντας τον «μπαμπούλα» της κλιματικής αλλαγής, ενισχύοντας την αυτοενοχή και προωθώντας τον οδοστρωτήρα της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

επιμελητήριο Κυκλάδων - υλοποίηση νέων προγραμμάτων

Το «Επιμελητήριο Κυκλάδων» μας ενημερώνει για τα νέα, από πολύ ενδιαφέροντα έως .. απαραίτητα για πολλούς, εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αναμένεται να υλοποιήσει το διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2011.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε επιχειρηματίες-μέλη του, εργαζόμενους σε αυτούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα υλοποιηθούν σε : Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σύρο και Τήνο.
Επίσης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας ενημερώνει ότι εξασφάλισε την συμμετοχή των ενδιαφερομένων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων μαζικής εστίασης μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με καθηγητές του τομέα Επισιτιστικών Θεμάτων της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης & εξόφληση συμμετοχής είναι η 3η Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την Δικτυακή Πύλη του Επιμελητήριου Κυκλάδων: www.e-kyklades.gr  ή να απευθύνονται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τηλ. 22810 82346 είτε στο e-mail: contact@cycladescc.gr  καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.

Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής :
Είσπραξη ανεκπλήρωτων οφειλών και υποχρεώσεων
Τεχνικές εξυπηρέτησης και ικανοποίησης πελατών για εμπορικές επιχειρήσεις
Τεχνικές εξυπηρέτησης και ικανοποίησης πελατών για τουριστικές επιχειρήσεις
Οργάνωση, λειτουργία και διαμόρφωση εικόνας καταστήματος
Οικογενειακές επιχειρήσεις - προβλήματα και προοπτικές
Οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων μαζικής εστίασης μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον
Περιβαλλοντική διαχείριση & διαχείριση αποβλήτων για συνεργεία/φανοποιεία αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων (απαραίτητο για την ανανέωση αδείας)

επιμελητήριο - Περιφέρεια αποτελέσματα ημερίδας για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία την περασμένη Τετάρτη 13 Απριλίου, η ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».


Συνολικά 130 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας που υλοποιήθηκε με το σύστημα τηλεδιάσκεψης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καλύπτοντας έτσι όχι μόνο τη Σύρο, αλλά και 7 νησιά: Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, που συμμετείχαν ενεργά με καίριες παρατηρήσεις και ερωτήσεις.
Την ημερίδα χαιρέτισαν και υποστήριξαν με την παρουσία τους στο βήμα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Αλέξης Τσιάντης.
Κεντρικός εισηγητής της ημερίδας ήταν το Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, κ. Χρήστος Πεολίδης, που εκτός από την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος στο σύνολό του, υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα του, τόσο σε επίπεδο στόχων (μείωση της ενεργειακής δαπάνης) όσο και σε επίπεδο διαδικασιών υλοποίησης με την ενεργοποίηση, αφενός του νέου θεσμού των «επιθεωρητών ενέργειας» που καλούνται να εφαρμόσουν τον νέο «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων» και αφετέρου του μηχανισμού «μόχλευσης» κεφαλαίων, δηλαδή της ανατροφοδότησης του προγράμματος με κεφάλαια, μέσα από τον συνδυασμό της επιδότησης – δανειοδότησης των ενδιαφερομένων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο ρόλος των 4 τραπεζών που επιλέγησαν μετά από πρόσκληση και έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Γι’ αυτό και ο φάκελος της αίτησης υποβάλλεται σε μια από αυτές τις 4 συνεργαζόμενες τράπεζες, δηλαδή την Εθνική, την ALPHA, την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι πιστοποιημένοι «ενεργειακοί επιθεωρητές» της Σύρου είχαν προετοιμάσει μια εισήγηση, προκειμένου να εξηγήσουν την διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και της έκδοσης του «πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης». Ένα έγγραφο που στο άμεσο μέλλον θα συνοδεύει κάθε πράξη αγοραπωλησίας ή ιδιωτικής μίσθωσης ακινήτου.
Ενεργό συμμετοχή είχαν στην ημερίδα και τα άλλα 7 νησιά που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις μέσα από το σύστημα τηλεδιάσκεψης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, η Σαντορίνη έθεσε το θέμα των υψηλών αντικειμενικών αξιών, ενώ η Πάρος επεσήμανε ότι τα επιλέξιμα κόστη του προγράμματος δεν καλύπτουν παρά ένα μέρος του συνολικού ύψους των δαπανών εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά. Γιατί το κόστος αντικατάστασης κουφωμάτων ή ανανέωση ηλιακού συσσωρευτή στα νησιά είναι υψηλότερο από τα όρια του συνολικού προϋπολογισμού που επιδοτεί το πρόγραμμα, δηλαδή τα όρια των 15.000 Ευρώ ανά ωφελούμενο ιδιώτη.
Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://exoikonomisi.ypeka.gr  στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις». Πληροφορίες παρέχονται επίσης και στο τηλέφωνο του Γραφείου Αρωγής (help desk) του προγράμματος: 210 9797400.
Στην ημερίδα είχαν κληθεί και παρακολούθησαν και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, όπως οι κατασκευαστές και οι έμποροι κουφωμάτων, συστημάτων θέρμανσης, μόνωσης κλπ (σχεδόν 20% του ακροατηρίου της αίθουσας του Επιμελητηρίου στη Σύρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πληρώνει απευθείας τους επαγγελματίες προμηθευτές μέσα σε διάστημα 4 μηνών, για την πώληση – εγκατάσταση των υλικών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας που προβλέπονται σε κάθε εγκεκριμένη αίτηση.

παραιτήσεις απο την δημοτική οργάνωση του πασοκ Σαντορίνης

-Δηλαδή (σύντροφέ) άμα φύγουνε άλλοι τρείς από το τοπικό Πασόκ, το διαλύσαμε το "σύστημα"; έγινε η επανάσταση;
-Μπα, ... (διατηρείς ακόμη τόσο ανατρεπτική θεωρία;!) ο σοσιαλισμός -ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές του- διατηρεί σοβαρές εφεδρείες... ανακατατάξεις πάντοτε γίνονται. εξαρτάται απο το πως το βλέπει κανείς....

Τις παραιτήσεις τους από την δημοτική οργάνωση Πασοκ Θήρας υπέβαλαν η (πρώην) γραμματέας του κ. Σοφία Κίτσου και το μέλος κ. Δημήτρης Καφιέρης κατά την διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τοπικά θέματα.
Στην συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα του ρόλου που διαδραμάτισε η τοπική οργάνωση στις προηγούμενες εκλογές. Κάποιοι υποστήριξαν οτι διαδραμάτισε, κάποιοι οτι δεν διαδραμάτισε και κάποιοι άλλοι οτι .. διαδραμάτισε εντελώς. Η αλήθεια είναι οτι στην ουσία επρόκειτο για το ξέσπασμα μιας κρίσης που διαφαινόταν εδω και καιρό, μιας και ήταν γνωστό οτι υπήρχαν στελέχη της οργάνωσης που εξέφραζαν δυσαρέσκεια (άλλοι πάλι το αντιμετώπιζαν κρατώντας σοβαρές αποστάσεις...) για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η οργάνωση τις δημοτικές εκλογές.
Σε συνέντευξή της σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής της η κ. Κίτσου ανέφερε ότι μια απο τις αιτίες που την οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες και η συνεχιζόμενη υποβάθμισή της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφασή της πάρθηκε με την ματαίωση σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί με θέμα τις «νησιώτικες πολιτικές υγείας».
Σε σχέση με την λειτουργία της κομματικής οργάνωσης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα αυτό πριν και αλλά και μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές οπώτε και εμφανίστηκαν προβλήματα με τις υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων να πάρουν την στήριξη της οργάνωσης, υπήρχαν έριδες, έλλειψη συλλογικότητας και παρεμβατικότητας.
Τέλος η κ. Κίτσου διευκρίνισε ότι παρά την παραίτησή της από την οργάνωση, παραμένει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Ανοίγει ξανά το Ακρωτήρι της Σαντορίνης - δημοσίευμα

Σε άρθρο της με τίτλο "Ανοίγει ξανά το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στις 31 Μαϊου" η εφημερίδα "το Βήμα" της Κυριακής (17.4.2011) αναφέρεται στις τελευταίες, ευχάριστες, εξελίξεις σχετικά με την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η νέα κατασκευή, η χρηστικότητά της, ο οικολογικός της χαρακτήρας, ενω γίνεται επιγραμματική αναφορά στην "περιπέτειά" της το 2005 οπότε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρευσε με αποτέλεσμα η κατασκευή να ξεκινήσει απο την αρχή. Σχεικά με την εν εξελίξει δικαστική πορεία της υπόθεσης αναφέρεται οτι "η αναζήτηση των αιτίων δεν κατέληξε πουθενά και επίσημο πόρισμα δεν υπήρξε."
(σχόλιο απο αυτά που μονο εαν έχει κέφι κανείς τα κάνει.., ενα σούπερ-στέγαστρο έπεσε δηλαδή, αλλά κανένας δεν έχει -ακόμη..- καταλάβει γιατί...)

Σύμφωναμε τις δικές μας πληροφορίες, τα τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Σαντορίνη έχουν ξεκινήσει να εντάσουν στα προγράμματά τους, αν και με επιφυλακτικότητα προς το παρόν, την επίσκεψη με πούλμαν στο Ακρωτήρι, κι αυτό που απομένει είναι να δούμε είναι η ανταπόκτριση του κόσμου, η οποία αναμένεται να είναι καλή με δεδομένο οτι το Ακρωτήρι είναι το σημαντικότερο μνημείο του νησιού.

Σύμφωνα με μέρη του άρθρου,

Από τις 31 Μαΐου, καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου, μια νέα εποχή αρχίζει για τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και για ολόκληρο το νησί. Δεν υπάρχει άλλωστε αντίστοιχο αρχαίας πόλης 3.500 ετών που να έχει δώσει τόσα ευρήματα, να είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιον πλούτο πληροφοριών για τους ανθρώπους και τη ζωή τους σε εποχές μη καταγεγραμμένες στον ιστορικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα να συνδέεται με ένα συνταρακτικό γεγονός, μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείου στον κόσμο.
Μια πόλη-μουσείο θα γνωρίζουν οι επισκέπτες του Ακρωτηρίου και μάλιστα σε περιβάλλον με συνθήκες «θερμοκρασιακής άνεσης», το οποίο δημιουργείται χάρη στον βιοκλιματικό σχεδιασμό του στεγάστρου από τον βραβευμένο γι΄ αυτήν ακριβώς την ιδέα αρχιτέκτονα κ. Νίκο Φιντικάκη. Η πυκνή δόμηση, τα πολυώροφα κτίρια με τις πλούσιες τοιχογραφίες αλλά και το ανεπτυγμένο αποχετευτικό σύστημα, οι αποθήκες και οι βιοτεχνικοί χώροι, οι δρόμοι και οι πλατείες και μαζί οι θεματικές εκθέσεις αρχαίων αντικειμένων τις οποίες οργανώνει σε επιλεγμένα σημεία του οικισμού ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Χρίστος Ντούμας, «ψυχή» του Ακρωτηρίου από το 1975, συνθέτουν τα στοιχεία του αρχαιολογικού χώρου.
Περί το 1/10 είναι το τμήμα της πόλης που βρίσκεται κάτω από το στέγαστρο. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για το κέντρο της, όπως λέει ο κ. Ντούμας. «Γιατί τοιχογραφίες φαίνεται να υπάρχουν ακόμη και στα κτίρια που δεν έχουν ανασκαφεί. Δεν νομίζω λοιπόν ότι όλα τα σπίτια ήταν τόσο πλούσια και περιποιημένα». Σε 50-60 ανέρχονται τα κτίρια που έχουν εντοπισθεί σε αυτόν τον χώρο, ωστόσο ανασκαμμένα πλήρως είναι μόνο τέσσερα-πέντε. «Για πρώτη φορά όμως θα αναδειχθούν τώρα οι κορυφές άλλων ώστε ο επισκέπτης να έχει την κάτοψη του οικισμού» λέει ο καθηγητής.
Το 2000 ξεκίνησε η κατασκευή του στεγάστρου προκειμένου να αντικαταστήσει τη μικρή και απλή μεταλλική κατασκευή που είχε τοποθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄70- επί Σπυρίδωνος Μαρινάτου, ο οποίος ανακάλυψε το Ακρωτήρι το 1967. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2005 και ενώ το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, η υποχώρηση της στέγης σε ένα σημείο της, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων έξι, ανέστειλε τα πάντα. Η αναζήτηση των αιτίων όμως δεν κατέληξε πουθενά και επίσημο πόρισμα δεν υπήρξε.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα βρετανική μελέτη, έγιναν αλλαγές στον στατικό κυρίως φορέα. Αλλαξαν εξ ολοκλήρου τα αντισεισμικά εφέδρανα που προστατεύουν το στέγαστρο από σεισμικές δονήσεις, καταπονήσεις και φορτία, αλλά και η μεταλλική αρθρωτή στέγη (χωροδικτύωμα) η οποία αντικαταστάθηκε από πιο συμπαγή κατασκευή, επίσης μεταλλική. Το κόστος πάντως για το Ελληνικό Δημόσιο παρέμεινε το ίδιο: 32 εκατ. ευρώ (16 εκατ. από το Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και 16 εκατ. από το ελληνικό κράτος).