Σάββατο, Αυγούστου 23, 2014

η τελετή ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας το διάστημα 2014 - 2019

Το μεσημέρι της Κυριακής 24 Αυγούστου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των Δημοτικών Συμβούλων και των προέδρων και συμβούλων των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Θήρας για την πενταετία 2014 – 2019, παρουσία του Μητροπολίτη Θήρας ο οποίος ευχήθηκε στους αιρετούς καλή θητεία αναφέροντας χαρακτηριστικά τις φράσεις «η ισχύς εν τη ενώσει» και «το άρχειν εστίν υπηρετείν».

Το παρόν του στην τελετή έδωσε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπυρίδωνας Σπύρου ο οποίος επέλεξε να παραστεί στην συγκεκριμένη τελετή συμβολικά, προκειμένου από την Σαντορίνη να αναφερθεί στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να δείξει η αυτοδιοίκηση της ερχόμενης περιόδου, που συμπίπτει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την οικονομική ανάκαμψη και την ανασύσταση της κοινωνικής συνοχής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι σε περιόδους κρίσης οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα  και να αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους, όποια κι αν είναι.

Σχετικά με την αυτοδιοίκηση ανέφερε πώς, όπως και στις εθνικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, ο λαός δεν δίνει την αυτοδυναμία σε κάποιο (ένα) κόμμα, αλλά με την εντολή του δημιουργούνται κυβερνήσεις συνεργασίας, έτσι και στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να «περάσει» η νοοτροπία της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, παρά τα όποια εμπόδια, κενά ή, παραλείψεις της Νομοθεσίας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ανέφερε πως η τοποθέτησή του αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης κατά την ορκωμοσία της περιόδου 2010 – 2014 και των σκέψεων που είχαν διατυπωθεί τότε σχετικά με την αυτοδιοίκηση, το έργο και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην σημερινή εποχή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζώρζος ανέφερε πως το ενδεχόμενο η Δημοκρατία να εμφανίζεται ή, να φέρεται να έχει χάσει την δυναμική και την χάρη της, μπορεί το ανατρέψει η ίδια καθώς και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, βασιζόμενοι στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την Δικαιοσύνη, που αποτελούν ανάγκες και προϋποθέσεις για την λειτουργία της, ενώ με στόχο την πρόοδο και ευτυχία των μελών της, οφείλει και η ίδια να διαπραγματεύεται τους Νόμους της.

Σχετικά με την νέα αυτοδιοικητική περίοδο ανέφερε πως στόχος είναι να «πάμε ένα βήμα ακόμη προς το καλύτερο» μέσα από καινούργια σύμβολα και δράσεις, για το καλό, την πρόοδο και ευημερία των νησιών μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ζώρζος ευχήθηκε σε όλους να υπηρετήσουν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους.

Με το τέλος της ομιλίας του Δημάρχου, ακολούθησαν οι υπογραφές όλων των νεοεκλεγέντων αιρετών.

Την επιλογή να ορκιστεί πολιτικά (σ.σ. και όχι θρησκευτικά) επέλεξε η κ. Μαρία Αργυρού, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή συσπείρωση στον Δήμο Θήρας», σημειώνοντας πως πρόκειται για πολιτική πράξη και κατ επέκταση πολιτικό όρκο. 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για το γεγονός,

Στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θήρας παρευρέθη την Κυριακή 19 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπυρίδων Σπυρίδων.Ο κ. Σπυρίδων κατά τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής να σημάνει μιααισιόδοξη πορεία για τον Δήμο και επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σαντορίνης στην τουριστική μας οικονομία. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα διαμόρφωσης στον χώρο της αυτοδιοίκησης πνεύματος συνεργασίας που θα υπερκεράσει τα στεγανά της ισχύουσας νομοθεσίας και θα συμβάλλει στην ουσιαστική συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, καθώς έτσι «δημιουργούνται μόνο θετικές προϋποθέσεις για την πορεία του κάθε τόπου».




Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θήρας με την παρούσα σύνθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28.8  με τα εξής δύο θέματα :

1. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015.

2. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΔΗΜΟΤΤΤΙΚΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ( Θ.Ε.Σ.) – ευχαριστήριο και προαναγγελία του «Χώρος Τέχνη»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημιουργού του Στέλλας Καραμπεροπούλου,

Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια και όσους συνεχίζουν να μας βοηθάνε για την ύπαρξη του Θεατρικού Εργαστηρίου Σαντορίνης ( Θ.Ε.Σ.) και την πραγματοποίηση των μαθημάτων και των παραστάσεων!!

Φέτος με την ίδρυση του συλλόγου «ΤΕΧΝΗ» και τον δικό μας χώρο τον «Χώρο Τέχνη» θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα μικρό όνειρό μας να προσφέρουμε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους εδώ, στο νησί της Σαντορίνης, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές Τέχνες.
Σύντομα θα ανακοινωθούν τα μαθήματα αναλυτικά.


Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2014

την αντικατάσταση όλου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης των Φηρών προκήρυξε η ΔΕΥΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,

Το έργο αφορά την αντικατάσταση όλου του κεντρικού βαρυτικού αγωγού ύδρευσης των Φηρών από την κεντρική δεξαμενή έως τα γραφεία της ΔΕΥΑ Θήρας συνολικού μήκους περίπου 1.400 μέτρων, διατομής Φ160 και την αντικατάσταση μέρους του προβληματικού εσωτερικού δικτύου ύδρευσης περίπου 450 μέτρα διατομής Φ90. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται επίσης όλες οι διακλαδώσεις με το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο και οι συνδέσεις των υδρομέτρων στο νέο δίκτυο ύδρευσης.

Με την αντικατάσταση του ως άνω δικτύου η ΔΕΥΑ Θήρας θα λύσει σοβαρά χρόνια προβλήματα από διαρροές και θραύση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης  λόγω παλαιότητας.

Η έντονη τουριστική κίνηση και το κυκλοφοριακό πρόβλημα έκανε πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση βλαβών από τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Θήρας ενώ παράλληλα δημιουργούσε κομφούζιο στην καρδιά των Φηρών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη,

1. Η ΔΕΥΑ Θήρας, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου : «ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΦΗΡΩΝ ΝΗΣΟΥ  ΘΗΡΑΣ», με προϋπολογισμό 182.120,00 ΕΥΡΩ με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
Το έργο υπάγεται στην κατηγορία Υδραυλικών Έργων, με προϋπολογισμό 154.050,86 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα)
2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κτλ.) από την έδρα της υπηρεσίας Πλατεία Σαρπάκη - Φηρά, μέχρι τις 18/09/2014 ημέρα Πέμπτη. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22860-25393/4, FAX επικοινωνίας 22860-25393, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Μάινας Νικόλαος.
3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 23/09/2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη επίδοσης προσφορών) στην έδρα της ΔΕΥΑΘ Πλατεία Σαρπάκη - Φηρά και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης ανά ομάδα εργασιών του άρθρου 6 του Ν 3669/08. Κριτήριο ανάθεσης είναι η Οικονομική Προσφορά με την χαμηλότερη τιμή. 

πρόσληψη προσωπικού 5 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δίμηνης διάρκειας από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του Δήμου Θήρας πρόκειται να προσλάβει 5 άτομα με 2μηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, για την κάλυψη των εξής θέσεων :

Δ.Ε. βοηθών βρεφοκόμων (3), Δ.Ε. γενικών καθηκόντων (1) και Υ.Ε. Βοηθητικού προσωπικού (1).

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (22-28.8) καθώς και για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του Δήμου Θήρας, στο κλειστό γυμναστήριο, εργάσιμες μέρες και ώρες. 

συνάντηση εργασίας του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για τον Πρωτογενή Τομέα

Συνάντηση εργασίας με τον εντεταλμένο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Αντώνη Χατζηιωάννου  πραγματοποίησε σήμερα ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος ενημερώθηκε από  τον κ. Χατζηιωάννου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα την αγροτική ανάπτυξη, τη γεωργία και την αλιεία. Συζητήθηκαν επίσης δράσεις που μπορούν να προωθηθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπους Κόκκινος.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε : « Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών μας, μέσα από στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό πρωτοποριακών δράσεων, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές αλλά και θα δημιουργήσουν νέες. Απαιτείται οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια καθώς επίσης και αξιοποίηση των ενεργών δυνάμεων του τόπου» . 

παραίτηση από την θέση του νεοεκλεγέντος Περιφερειακού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος δημιουργίας» του κ. Κρητικού

Την παραίτησή του και την παραχώρηση της θέσης του σε συνυποψηφίους του που κατήλθαν στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο των κατοίκων της εκλογικής Περιφέρειας Ρόδου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, ανακοίνωσε (22.8) με επιστολή του (12.8) στον επικεφαλής του συνδυασμού «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος δημιουργίας», ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Κρητικός, ιατρός, πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου.

Σύμφωνα με την επιστολή του προς τον κ. Μαχαιρίδη,

Κύριε Περιφερειάρχη, φίλε Γιάννη,
Θέλω να σε ενημερώσω για την απόφαση μου να παραιτηθώ από την θέση του νεοεκλεγέντος Περιφερειακού Συμβούλου με τον συνδυασμό μας «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος δημιουργίας».
Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής:
Παρά το νομότυπο της εκλογής μου, με την παραμονή μου στην θέση του Περιφερειακού Συμβούλου φρονώ ότι παραβιάζω την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων της εκλογικής Περιφέρειας Ρόδου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου που με την ψήφο τους αφενός μεν εκτίμησαν το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής και αφετέρου την προσφορά και το έργο των συνυποψήφιων μου που κατήλθαν στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο των συμπατριωτών μας.
Είχα δηλώσει εξ αρχής με την τιμητική σου πρόσκληση για την υποψηφιότητα μου σαν Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου πως κατέρχομαι σαν απλός στρατιώτης στην μάχη επίλυσης των προβλημάτων του  Δωδεκανησιακού λαού για την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών, μαζί με καταξιωμένους συναδέλφους εν ενεργεία περιφερειακούς συμβούλους και γνώστες των προβλημάτων του συνόλου των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όχι για την κατάληψη αξιωμάτων.

Με το σκεπτικό πως η έδρα που καταλαμβάνει δια του προσώπου μου η παράταξη μας, στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανήκει δικαιωματικά σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες μιας ευνοούμενης Πολιτείας σε αυτούς που διεκδίκησαν την ψήφο του Δωδεκανησιακού λαού με σταυρό προτίμησης, αποποιούμαι της εκλογής μου ως  Περιφερειακού Συμβούλου.
 Αυτό άλλωστε συνάδει με το ήθος και την πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εν γένει Πολιτική μου φιλοσοφία.

Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και εύχομαι καλή επιτυχία  στο δύσκολο αλλά εποικοδομητικό έργο της αντιπολίτευσης. 

δυνατότητα σε 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη την οποία μέχρι σήμερα στερούνταν, δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Μετά από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΗΔΙΚΑ βρέθηκαν 65.835 ενεργοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που πληρούν τα κριτήρια του Ν.4254/2014 (μέσο εισόδημα στην τριετία 2011-2014 μέχρι 12.000 ευρώ, οφειλές μετά την 1-1-2011) και πλέον θα λαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη.

Τα στοιχεία των δικαιούχων έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης του ηλεκτρονικού  συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και έτσι – όπως όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας μας – δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούν στον ΟΑΕΕ για  θεώρηση των βιβλιαρίων τους, καθώς  όλοι οι  αρμόδιοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στους οποίους μπορούν να αποταθούν έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης της ηλεκτρονικής θεώρησης. 

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Ενισχύουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης, παρέχοντας πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στοχευμένα και αποτελεσματικά, σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και τις οικογένειες τους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα».
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας οι 65.835 ασφαλισμένοι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και να ενημερώνονται για την καταχώρηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.


τα «Ηφαίστεια 2014»

Πλουσιότερα, περισσότερα και πιο θεαματικά από κάθε άλλη φορά, έκριναν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού που τα παρακολούθησαν από διάφορα σημεία της καλντέρας της Σαντορίνης, τα φετινά Ηφαίστεια, την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση στην οποία με εκατοντάδες βεγγαλικά που εκτοξεύονται από τον ηφαίστειο, πραγματοποιείται η εικονική αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Η εκδήλωση αναμένεται κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών της Σαντορίνης, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού σε σημεία της καλντέρας, ώστε να θαυμάσουν το όμορφο και εντυπωσιακό θέαμα, ενδεχομένως με την συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και κρασιού, αλλά και καλής παρέας, με την φετινή εκδήλωση να κρίνεται και να χαρακτηρίζεται ως η εντυπωσιακότερη των τελευταίων ετών.

Τα φετινά ηφαίστεια λόγο και της έκτασης της δημοσιότητας που έχει πάρει η εκδήλωση παρακολούθησαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν πολλοί επισκέπτες του νησιού, αρκετοί εκ των οποίων επαγγελματίες του χώρου των media, αλλά και «απλοί» ιδιώτες ή χρήστες του internet, οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται το υλικό τους, μεγάλο μέρος του οποίου κάνει τον .. γύρο του διαδικτύου!
Στο πλαίσιο της φαντασμαγορικής εκδήλωσης, όπως άλλωστε χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο από τον τοπικό, τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο, πραγματοποιείται η εικονική αναπαράσταση της προϊστορικής έκρηξης του Ηφαιστείου με την ρίψη δεκάδων πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών απο το Ηφαίστειο και τα Φηρά.

Η εκδήλωση χρόνο με τον χρόνο αποκτά περισσότερους φίλους σε .. ολόκληρο τον κόσμο που απολαμβάνουν τις εντυπωσιακές εικόνες της «αναπαράστασης της ηφαιστειακής έκρηξης» απο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα café των Φηρών καθώς και από … οπουδήποτε κι αν βρίσκονται ανα τον κόσμο, μιας και δεν είναι λίγοι οι φίλοι και οι επισκέπτες του νησιού που αναμεταδίδουν το event σε .. real time μέσω των social media από τις φορητές συσκευές τους..




Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2014

νέα πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google, σε συνεργασία με το υπ. Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ για την ενίσχυση του τουρισμού μέσω του διαδικτύου

Σύμφωνα με ανάρτηση του www.in.gr ,

Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση του τουρισμού μέσω του διαδικτύου ανακοίνωσε η Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online», που έχει ως στόχο να παρέχει στις τουριστικές επιχειρήσεις τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και τα διαδικτυακά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια, αλλά και πέραν της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρόλο που οι online αναζητήσεις για διακοπές στη Ελλάδα παραμένουν υψηλές κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, περίπου το 70% των τουριστικών αφίξεων λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Η ευκαιρία για ανάπτυξη είναι σημαντική, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Oxford Economics, αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Μέσω της πρωτοβουλίας, οι επιχειρήσεις θα λάβουν υποστήριξη από την Google για να χρησιμοποιήσουν βασικά εργαλεία όπως το Google My Business και το Google AdWords προκειμένου να βελτιώσουν την παρουσία τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων και στους Χάρτες της Google, αλλά και να προωθήσουν τις προσφορές τους σε περιόδους εκτός της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, ο ΕΟΤ και ο ΣΕΤΕ θα εστιάσουν στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια, αλλά και πέραν της βασικής τουριστικής σεζόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, προϊόντα της Google όπως το Street View, το οποίο καλύπτει και την Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου, βοηθούν στην περαιτέρω ανάδειξη της ομορφιάς της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία θα εγκαινιαστεί στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο, με προοπτική να επεκταθεί σε περισσότερους τουριστικούς προορισμούς το 2015.

Η Google θα οργανώσει εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προωθήσουν τις Φθινοπωρινές τους προσφορές.

Όλες οι τοπικές επιχειρήσεις - άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενες με τον τουρισμό - μπορούν να εγγραφούν στις εκδηλώσεις χωρίς καμία χρέωση μέσω της ιστοσελίδας: g.co/GrowGreekTourism

Μέσω της πρώτης αυτής ενέργειας, η πρωτοβουλία αναμένεται να αγγίξει πάνω από 3000 επιχειρήσεις από τον τομέα του τουρισμού της Κρήτης.

Με αφορμή την πρωτοβουλία η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Στρατηγικό στόχο του υπουργείου Τουρισμού αποτελεί η ποιοτική εξέλιξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Με πρωτοβουλίες του, αλλά και μέσα από συνεργασίες και συνέργειες, το υπουργείο Τουρισμού, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη διεθνή τουριστική αγορά και τον ανταγωνισμό και ανάλογα αξιοποιεί τους μοναδικούς τουριστικούς πόρους της χώρας.»

« Η δημιουργία ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών στην αγορά, διασφαλίζει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αναδεικνύει νέους προορισμούς και υπηρεσίες, εκτός περιόδου αιχμής. Αξιολογώντας τα δεδομένα και τις ανάγκες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι εφικτή η σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μέσα από τις συνεργασίες στο διαδίκτυο και την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Προσθέτουμε στα επικοινωνιακά μας πλεονεκτήματα εξειδικευμένα μέσα επικοινωνίας. Στόχος μας να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς ανέφερε: «το Διαδίκτυο αποτελεί αιχμή της επικοινωνίας του ΕΟΤ, με άξονα την πύλη www.visitgreece.gr . Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις και όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, πρέπει να επωφεληθούν από το Διαδίκτυο. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση κατά 20%, και το ΑΕΠ κατά 3%, αλλά και να δημιουργήσει έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.»

«Ο ΕΟΤ στηρίζει την πρωτοβουλία της Google για παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων και εργαλείων στο τουριστικό κόσμο της Ελλάδας, ξεκινώντας από την Κρήτη. Στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση σαγηνευτικών στοιχείων της Ελλάδας που δεν είναι ευρέως γνωστά».

Ο πρόεδρος του ΣETE, Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε: «Ο ΣΕΤΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Google για την παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων και εργαλείων στον κλάδο, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά εργαλεία προβολής για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες, αν τα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα, μπορούν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα έως και 20% από την αυξημένη ζήτηση για παροχή online τουριστικών επιλογών».

Η διευθύντρια μάρκετινγκ της Google Ελλάδας, Μαρία Φουντά ανέφερε: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην δυναμική του διαδικτύου για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ειδικότερα σε τομείς με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Google επενδύει στη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας αυτό το Φθινόπωρο από την Κρήτη. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα του πρώτου αυτού πιλοτικού προγράμματος, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την πρωτοβουλία σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς το 2015».

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση (30.8 21.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ, το διεθνές χορευτικό σχήμα Σαντορίνης της κας Σταματίνας Ξιάρχου και ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ξηροποτάμου Δράμας σας προσκαλούν σε μία ανεπανάληπτη μουσικοχορευτική εκδήλωση το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 στις 21:00 στα Φηρά, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί τοπικοί χοροί της Δράμας και των Κυκλάδων υπό τη μουσική συνοδεία του παραδοσιακού οργανοπαίχτη Αντώνη Αρβανίτη και του μουσικού Γιάννη Βαρβαρήγου.  

μουσικοχορευτική βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μεσαριάς (30.8)

Σύμφωνα με πρόσκλησή του,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαριάς "Ο Άγιος Δημήτριος" σας προσκαλεί το Σάββατο 30 Αυγούστου και ώρα 21:00 στην Κεντρική Πλατεία Μεσαριάς, στην μουσικοχορευτική βραδιά που διοργανώνει με τον Βαγγέλη Σιγάλα στο νησιώτικο και τον Μανώλη Φύτρο στο λαϊκό πρόγραμμα. Είσοδος Ελεύθερη

ο Καραγκιόζης του «Θίασου Αθανασίου» στην Σαντορίνη (27.8 20.30)

Ο λαϊκός μας ήρωας μαζί με όλους τους γνωστούς ήρωες του θεάτρου σκιών,  σας περιμένουν να διασκεδάσετε στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου « ΚΑΝΑΒΑ  ΡΟΥΣΣΟΣ» , την Τετάρτη  27 Αυγούστου  στις 8.30 μ.μ.

Ο Θίασος Αθανασίου θα παρουσιάσει το έργο «Ο Καραγκιόζης απο ψαράς παραλίγο ..Βεζύρης».
Τιμή  εισιτηρίου 5€ . Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα δωράκι για κάθε παιδί.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ολοκληρώθηκαν τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα σε Σύρο, Θήρα και Κρήτη με αφορμή την ενθρόνιση στην Σύρο του νέου καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και αποστολικού τοποτηρητή Κρήτης κ. Πέτρου Στεφάνου

Με την πραγματοποίηση του τρίτου κατά σειρά  πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στα Χανιά στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας, την Κυριακή 17 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν οι τελετές ως συνέχεια της ενθρόνισης στην έδρα της Καθολικής Επισκοπής στην Σύρο, του νέου Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και αποστολικού τοποτηρητή Κρήτης, κ. Πέτρου Στεφάνου.

Η χειροτονία και η τελετή ενθρόνισης στην Σύρο του νέου Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Κρήτης των Ρωμαιοκαθολικών κ. Πέτρου Στεφάνου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο από τα διοικητικά του καθήκοντα Σεβασμιώτατο κ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επισκοπής την Σύρο την Τετάρτη 2 Ιουλίου, με μεγάλη συμμετοχή από πλευράς Συριανών.

Το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Σαντορίνη, ως συνέχεια της χειροτονίας και τελετής ενθρόνισης στην Σύρο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Αυγούστου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Καθολική Επισκοπή Θήρας, παρουσία των Αρχών του νησιού και αρκετών Θηραίων, ορθοδόξων και καθολικών, που τίμησαν με την παρουσία τους τον νέο Καθολικό Επίσκοπο, κ. Στεφάνου, αλλά και τον  απερχόμενο κ. Παπαμανώλη.

Κατά την έναρξη της τελετής αναγνώστηκε το επίσημο έγγραφο του Πάπα Φραγκίσκου που ονομάζει τον σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου επίσκοπο των εκκλησιαστικών επαρχιών Σύρου – Θήρας και Κρήτης.

Τέλος, παρουσία πλήθους Ελλήνων και ξένων πιστών ενθρονίστηκε την Κυριακή 17.8 στα Χανιά ο νέος καθολικός επίσκοπος Σύρου, Θήρας και αποστολικός τοποτηρητής Κρήτης κ. Πέτρος Στεφάνου.

Η ενθρόνιση έγινε στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας, επί της οδού Χάληδων, όπου τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο με τον απερχόμενο επίσκοπο σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη -που παρουσίασε τον νέο επίσκοπο στους πιστούς- και τον αρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου Ιωάννη Ρόμπου.

Κατά την έναρξη της τελετής αναγνώστηκε το επίσημο έγγραφο του Πάπα Φραγκίσκου που ονομάζει τον σεβασμιότατο Πέτρο Στεφάνου επίσκοπο των εκκλησιαστικών επαρχιών Σύρου – Θήρας και Κρήτης.

Ο Πέτρος Στεφάνου είναι ο 11ος καθολικός επίσκοπος Κρήτης και αναλαμβάνει μετά τον Φραγκίσκο Β” ο οποίος -σύμφωνα με τους κανόνες της καθολικής εκκλησίας- αποσύρθηκε με τη συμπλήρωση του 75ου έτους ηλικίας και πλέον θα υπηρετεί από άλλο μετερίζι την εκκλησία διαμένοντας μόνιμα στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Καθολική Επισκοπή Κρήτης ιδρύθηκε το 1874.

Ως έδρα του επισκόπου ορίστηκαν τα Χανιά, διότι ήταν η διοικητική πρωτεύουσα του νησιού.
Πρώτος επίσκοπος διορίστηκε ο Αλοΐσιος Κανναβό που υπηρέτησε έως το 1889. Αναλυτικά οι διατελέσαντες καθολικοί Επίσκοποι Κρήτης είναι: • Αλοΐσιος 1874-1889 • Άγγελος 1889-1898 • Αντωνίνος 1899-1908 • Φραγκίσκος Α’ 1908-1926 • Ισίδωρος 1926-1939 • Ροβέρτος 1939-1948 • Αμεδαίος 1948-1951 • Αρσένιος 1952-1953 • Γεώργιος 1953-1974 • Φραγκίσκος Β’ 1974 – 2014.

πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός (20.8) για την νέα αγωνιστική περίοδο του Α.Ο. Θήρας

Το πρωινό της Τρίτης 20 Αυγούστου στην έδρα των προπονήσεών του, στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή του αγιασμού της ομάδας από τον Μητροπολίτη Θήρας.

Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Α.Ο. Θήρας κ. Σκοπελίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι,

Σε ότι αφορά την ομάδα μας οφείλω να πω ότι η σπουδαία, εντυπωσιακή και θεαματική της πορεία την χρονιά 2013 – 2014 και η επιτυχία της να βρεθεί στην Α1 Εθνική κατηγορία, παρά την σύντομη παρουσία της στα «παρκέ», είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων όσων την υποστήριξαν από οποιοδήποτε πόστο, τους οποίους και εκ μέρους του νέου Δ.Σ. ευχαριστώ.

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. του «Α.Ο. Θήρας» θα ήθελα να ενημερώσω της αθλήτριες του Συλλόγου και την ομάδα που τις υποστηρίζει και περιβάλει, ότι ως Δ.Σ. θα σταθούμε δίπλα σε κάθε ανάγκη τους, καλύπτοντας τις απαιτήσεις που θα υπάρξουν με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ θα ήθελα παράλληλα να ζητήσω την κατανόησή τους για την όποια αδυναμία ενδεχομένως έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, λόγο της ιδιαιτερότητας του νησιού και των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων των περισσοτέρων Σαντορινιών αυτή την εποχή λόγο του τουρισμού.

Δεσμευόμαστε ότι ως Δ.Σ. θα σταθούμε δίπλα σε κάθε ανάγκη της ομάδας καλύπτοντας τις απαιτήσεις της, και ζητούμε την κατανόησή σας για ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε.

Εύχομαι η συνεργασία τους με τον «Α.Ο. Θήρας» και η ένταξή τους στην «οικογένειά του» να αποτελέσουν μια σπουδαία προσωπική και αθλητική εμπειρία, αποδεικνύοντας και στο κομμάτι του αθλητισμού την φιλόξενη διάθεση του νησιού μας.

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. θα ήθελα να ευχηθώ στις αθλήτριες, την προπονήτρια και σε όλη την ομάδα του «Α.Ο. Θήρας», καλή αθλητική σεζόν, καλή δύναμη, καλή υγεία και καλούς αγώνες, και να ευχαριστήσω όλους όσους από οποιοδήποτε πόστο και με όποιο τρόπο μπορούν, υποστηρίζουν την ομάδα. 

Νωρίτερα και σύμφωνα με ανάρτηση του www.thirasport.gr ,

Οι αθλήτριες του Α.Ο. Θήρας υποβλήθηκαν σε εργομετρικές και άλλες εξετάσεις ενώ οι προπονήσεις που θα είναι καθημερινές θα ξεκινήσουν στις 21 Αυγούστου.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο και το παρών έδωσαν όλες οι αθλήτριες, το προπονητικό τιμ καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και φίλοι της ομάδας.

Από αύριο οι αθλήτριες του Α.Ο. Θήρας ''αφήνονται'' στα έμπειρα χέρια της Ελένης Μεμετζή με το πρόγραμμα να ''γράφει'' σίγουρα πολλά χιλιόμετρα τις πρώτες μέρες της σκληρής προετοιμασίας.


έκθεση φωτογραφιών του Herbert List στην «Εστία» - με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού στην Σαντορίνη, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 20 Αυγούστου στον Πύργο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εστία».

Πρόκειται για την έκθεση μέρους των φωτογραφιών που εντάσσονται στην συλλογή «ΕΛΛΑΣ» του Herbert List, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν την Σαντορίνη την δεκαετία του 1940, με μια από τις δημοφιλέστερες φωτογραφίες διεθνώς του φωτογράφου, το «ψάρι στην γυάλα» να έχει ως φόντο την θάλασσα της Σαντορίνης και το ηφαίστειο.

Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας για τα 175 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης φωτογραφικής εικόνας, ενώ σύμφωνα με την σύντομη ομιλία του δημάρχου Θήρας στα εγκαίνιά της, χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία εκδήλωση του καλοκαιριού στο πλαίσιο του «Έτους Πολιτισμού 2014»

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο «Εστία» του Πύργου Καλλίστης, το Athens House of Photography και το Ventouris Photograph.

Η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της «Εστίας» στην κεντρική πλατεία του Πύργου και είναι επισκέψιμη καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, την γαστρονομική πρόταση του εστιατορίου «Σελήνη» που στον μπουφέ της παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της ολοκαίνουργιες δημιουργίες της, πολύχρωμες πιτούλες με γέμιση από κομματάκια ψαριών, κρέμας αβοκάντο και μελιτζανοσαλάτας, ενώ η γλυκιά πρόταση αποτελούνταν από μικρές μπουκίτσες σφολιάτας με μαρμελάδα! 

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ακολούθησε επίσης μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού στην Σαντορίνη με τίτλο «Απο την Μικρασία στο Αιγαίο» με την συμμετοχή του δεξιοτέχνη του βιολιού Στάθη Κουκουλάρη, το δοξάρι του “Δούναβη”, όπως  τον αποκαλούν οι παλαιότεροι  σε ένα πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής, που ξεκινά από την Σμύρνη και την Πόλη του χθες, περνά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και καταλήγει στις Κυκλάδες του σήμερα.


Μαζί του ήταν η Μάρθα Μαυροειδή και την μουσική ομάδα DelaParo, οι οποίοι ικανοποίησαν και χειροκροτήθηκαν από το κοινό που τους παρακολούθησε. 

η Σαντορίνη το καλύτερο νησί του κόσμου, σύμφωνα με το Τravel and Leisure

Σύμφωνα με ανάρτηση του www.in.gr , http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231341435

Στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα νησιά του πλανήτη το 2014 βρέθηκε η Σαντορίνη, μετά την ψηφοφορία των αναγνωστών του αμερικανικού περιοδικού «Τravel and Leisure».

Την περασμένη χρονιά η Σαντορίνη βρισκόταν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Φέτος απέσπασε βαθμολογία 89,98, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Μάουι με 89,51 βαθμούς.

Η Σαντορίνη είναι το μοναδικό νησί της Ευρώπης που κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, καθώς στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται τα νησιά της Χαβάης, που βρίσκονται στην δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και έκτη θέση.

Το Μπαλί βρίσκεται στην πέμπτη θέση, τα νησιά Γκαλαπάγκος στην έβδομη, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι στην όγδοη, το Βανκούβερ του Καναδά στην ένατη και τα Νησιά Σαν Χουάν της Ουάσιγκτον στη δέκατη θέση.

Στην κατάταξη των ευρωπαϊκών νησιών η Ελλάδα έχει και πάλι τα πρωτεία: καταλαμβάνει τρεις θέσεις στην πρώτη πεντάδα. Πέραν της πρώτης Σαντορίνης, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κρήτη και στην πέμπτη θέση η Μύκονος.

Τις άλλες δύο θέσεις στην ευρωπαϊκή πεντάδα κατέχει η Ιταλία, με το Κάπρι να είναι δεύτερο και τη Σικελία να έρχεται τέταρτη.

Οι παραπάνω διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο για την Σαντορίνη αναδημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε δεκάδες ελληνικές και εκατοντάδες διεθνείς σελίδες στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν και δημοσιεύονται αρκετές περί του αντιθέτου απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι παραπάνω διακρίσεις θεωρούνται «πλασματικές» και μεμονωμένες, αναφέροντας αντίστοιχες περιπτώσεις και λίστες του ίδιου ταξιδιωτικού portal που εμφανίζουν το νησί στην μέση της λίστας των προτιμήσεων των αναγνωστών του, καθώς και περιπτώσεις σημαντικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών «λιστών» από τις οποίες η Σαντορίνη, όπως υποστηρίζεται, απουσιάζει….



συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου (27.8 – θέματα)

Την Τετάρτη 27.8 στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 7ης/15-7-2014 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συµβουλίου
ΘΕΜΑ 2ο Έκθεση αποτελεσµάτων εκτέλεσης Π/Υ Β΄ τριµήνου 2014.  Εισηγητής : κ. Γ. Μακρυωνίτης
ΘΕΜΑ 3ο Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος ΠΕ Κυκλάδων έτους 2014 (Επικαιροποιήσεις Οικονοµικών Στοιχείων, Εγγραφές Υποέργων Συντηρήσεων Οδικών ∆ικτύων Νησιών ΠΕ Κυκλάδων, κ.λπ.) Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος -  Τροποποίηση Τεχνικού Προγράµµατος ∆ωδεκανήσου έτους 2014 Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος  
ΘΕΜΑ 4ο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Νοτίου Αιγαίου 2014 - 2020. Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 5ο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025. Εισηγητής : κ. Α. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 6ο Ενηµέρωση Μελών Π.Σ. (Λήψη σχετικής Απόφασης) για την χορήγηση Παράτασης για το έργο «ΠΣ πρ. ΝΑΚ & ΥΠ.ΠΟ. &  Τουρ. για την συνέχιση Ανασκαφών στο Λιµάνι της Σχοινούσας». Εισηγητής : κ. Γ. Πουσσαίος
ΘΕΜΑ 7ο 'Έγκριση σύναψης Προγραµµατικής Σύµβασης µεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείου ∆ικαιοσύνης ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων για την υλοποίηση του έργου µε τίτλο : "Αποκατάσταση βιβλιοδεσίας των φθαρµένων βιβλίων κτηµατολογίου Ρόδου". Εισηγητής : κ. Φ. Χατζηδιάκος 

Γιάννης Νομικός: «Στο χωράφι γίνεσαι πιο ταπεινός» - συνέντευξη στην «Καθημερινή» (19.8.2014)

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραχώρησε ο Γιάννης Νομικός, ο πλέον γνωστός καλλιεργητής και παραγωγός φάβας Σαντορίνης, καθώς και άλλων αγροτικών προιόντων της Σαντορίνης που παράγει αλλά και συσκευάζει στο εργαστήριό του και διατίθενται μέσω της εταιρίας του σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο.

Ο κ. Νομικός απαντώντας σε ερωτήσεις της Τασούλας Επτακοίλη, αναφέρθηκε στην διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής και τυποποίησης του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος, στην διατροφική του αξία, στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της σημερινής εγχώριας και όχι μόνο αγοράς, στα προβλήματα που συναντά σήμερα ο παραγωγός στον δρόμο του, αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι 8 στις 9 φάβες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν είναι αυθεντικές..,  στην χαρά και ικανοποίηση που προσφέρει η ζωή κοντά στην γή, αλλά και στις -μεγάλες..- δυσκολίες της αγροτικής ζωής στην Σαντορίνη του 1960. ..

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 19.8.2014

Σύμφωνα με το κείμενο,

 «Αν θέλεις να καλλιεργήσεις φάβα και να έχεις επιτυχία, πρέπει να γίνεις ο ίδιος φάβα!» Αυτή τη μάλλον σουρεαλιστική συμβουλή τού έδωσε ο πατέρας του, ο Τζώρτζης, αγρότης από κούνια, όταν έμαθε την επιθυμία του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γη. «Με τα χρόνια, κατάλαβα τι εννοούσε: πως αν δεν νιώσεις σε απόλυτο βαθμό πώς λειτουργεί το φυτό και τι έχει ανάγκη για να αποδώσει τα μέγιστα, δεν θα καταφέρεις τίποτα» λέει ο Γιάννης Νομικός.

«Η συγκομιδή, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει πολύ πριν βγει ο ήλιος. Γιατί έτσι το “σακουλάκι” που περιέχει τους καρπούς, με την υγρασία της νύχτας θα διατηρεί την ελαστικότητά του και δεν θα κινδυνεύει να σπάσει. Αυτό, αν δεν το πάθεις, δεν θα το μάθεις...» «Πάθει μάθος», όπως έγραψε ο Αισχύλος. Και ο Σαντορινιός παραγωγός από τα μικράτα του, μέσα από κάθε λογής παθήματα και κακοτοπιές, έμαθε πολλά, και για τη γη, και για τη ζωή.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Εξω Γωνιά, ένα από τα πιο όμορφα κεφαλοχώρια του νησιού. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, από τα χωράφια προσπαθούσαν να ζήσουν. «Κάθε καλοκαίρι, για παράδειγμα, λιάζαμε τοματάκια και φτιάχναμε πελτέ. Θυμάμαι τεράστιες ποσότητες σε σκαφίδια στην αυλή μας. Οσος κι αν ήταν όμως αυτός ο υπέροχος “πελτές του ήλιου”, δεν αρκούσε για να μας θρέψει. Πιτσιρικάς, έβγαινα κάθε μέρα στη γειτονιά, να πουλήσω στους χωριανούς ό,τι περίσσευε, πότε γάλα από τις κατσίκες μας, πότε φασολάκια και κολοκυθάκια από το μποστάνι μας».

Ξέροντας πόσο δύσκολη θα ήταν η ζωή του γιου της αν επέλεγε τον δρόμο της αγροτιάς, η Αρτεμία Νομικού τον παρότρυνε να σπουδάσει. Για να συνεισφέρει, μάλιστα, περισσότερο στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα, έπιασε δουλειά ως μαγείρισσα στο πτωχοκομείο της Εξω Γωνιάς. «Προτιμούσε να στερηθεί εκείνη τα πάντα ώστε να μπορώ απερίσπαστος να διαβάζω τα μαθήματά μου. Για να πάω στο λύκειο στα Φηρά, έπρεπε κάθε μέρα να μου δίνει 5 δραχμές: 4 για τα εισιτήρια του λεωφορείου και μία για να αγοράσω κάτι να φάω. Αν δεν είχε, δανειζόταν για να μην λείψω ούτε μία μέρα από το σχολείο. Ε, αυτήν τη μία δραχμή εγώ δεν την ξόδευα. Γιατί θα ντρεπόμουν αν αναγκαζόταν να ξαναδανειστεί για χάρη μου...»

Ο Γιάννης πέρασε στη Βιομηχανική Πειραιά και το όνειρο της μητέρας του έγινε πραγματικότητα. Τα χρόνια των σπουδών πέρασαν με τον ίδιο να έχει πάντα στο μυαλό του τη Σαντορίνη. Με το πτυχίο στις αποσκευές του επέστρεψε και κατόπιν ωρίμου σκέψεως αποφάσισε να γίνει... αγρότης! «Τελικά, παρά τις δυσκολίες, φαίνεται πως είχα μπολιαστεί με την αγάπη των γονιών μου για τη γη» εξηγεί.

Λίγο μετά το 2000 άρχισε να ασχολείται με τη φάβα. «Πίστεψα στη μοναδικότητά της. Είχα την πεποίθηση πως αν η παραδοσιακή καλλιέργεια αυτής της εκλεκτής ποικιλίας, η οποία “μεγαλουργεί” στο δύσκολο, άνυδρο έδαφος του τόπου μου, παντρευτεί με τις σύγχρονες μεθόδους, μόνο καλά αποτελέσματα θα προκύψουν».

Σήμερα καλλιεργεί 70 στρέμματα με τον τρόπο των παλιών Σαντορινιών, όπως τονίζει. «Σπέρνουμε στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, ιδανικά του Αγίου Νικολάου, όπως με συμβούλευε ο πατέρας μου. Ξεκινάμε από τα χωράφια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα γιατί εκεί το κλίμα είναι πιο ήπιο και πρωιμίζει η παραγωγή, έπειτα η σπορά συνεχίζεται στα ορεινά. Τον Μάιο μαζεύεται ο καρπός, τον Ιούνιο αλωνίζεται, μπαίνει σε βαρέλια στις αποθήκες και αφήνεται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο να ωριμάσει, να έρθει στη σωστή υγρασία. Η φυσική ωρίμανση, χωρίς... τερτίπια, είναι η καλύτερη, να έχεις την υπομονή να περιμένεις ώστε η φάβα να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και τη μεστή γεύση της, όχι να τη βάλεις στο ξηραντήριο, όπως είναι η εύκολη λύση. Με το που μπαίνει ο Γενάρης, αρχίζουμε να αλέθουμε».

Μια καλή χρονιά η σοδειά του μπορεί να φτάσει τους 12 - 15 τόνους. Μέχρι την τελευταία στιγμή όμως υπάρχει η ανασφάλεια. «Οταν ξεκίνησα, ήμουν αφελής. “Πάμε καλά!” έλεγα. “Το σόδεψες; Το έπιασες στα χέρια σου; Μην μιλάς λοιπόν” με μάλωναν οι παλιοί. Είχαν δίκιο. Μπορεί να έρθει ένας ξαφνικός καύσωνας ή ένας δυνατός αέρας και να σου καταστρέψει την παραγωγή...»

Το 2006 ολοκληρώθηκε και η βιοτεχνία του Γιάννη Νομικού, μια μικρή, υποδειγματικά οργανωμένη κάθετη μονάδα. «Εχουμε την ευθύνη της παραγωγής, της επεξεργασίας, της συσκευασίας και της διανομής ώστε να διασφαλίζουμε την άριστη ποιότητα του προϊόντος που θα φτάσει στον καταναλωτή».

Μόνο δύο τυποποιημένες φάβες παράγονται στο νησί: του τοπικού συνεταιρισμού (SantoWines) και του ίδιου. Η βιοτεχνία του συσκευάζει επίσης φιστίκια Αιγίνης δικής του παραγωγής και λιαστά ντοματάκια.

Στα σχέδιά του είναι και μια μονάδα παρασκευής γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων. «Θα ξεκινήσουμε από μαρμελάδα φραγκόσυκο» με ενημερώνει με ενθουσιασμό.

Από το 2011 η θηραϊκή φάβα είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Στη δική του συσκευασία αναγράφεται: «Αγρόκτημα Γιάννη Νομικού, γνήσια φάβα Σαντορίνης».

«Υπάρχει και μη γνήσια;» τον ρωτώ κι εκείνος παίρνει φωτιά! «Πρόσφατα, ο ΕΦΕΤ έκανε γενετικό έλεγχο σε εννέα φάβες που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ως σαντορινιές. Οι τέσσερις ήταν κτηνοτροφικά μπιζέλια Αγγλίας. Αλλες τέσσερις ήταν αλεσμένα κουκιά ή φάβα χαμηλής ποιότητας. Μόνο μία ήταν αυθεντική. Το ανακοίνωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρης, σε συνέδριο που έγινε το καλοκαίρι εδώ, με αφορμή το Ετος Γαστρονομίας. Καλά όλα αυτά. Τι έγινε όμως στη συνέχεια, θα μάθουμε; Τιμωρήθηκαν παραδειγματικά οι παραβάτες; Ή δεκάδες τέτοια προϊόντα κυκλοφορούν ακόμα από τις λαϊκές έως τα καλύτερα εστιατόρια;»

Ο Γιάννης έχει μια επτάχρονη κόρη, την Τζωρτζίνα. «Δεν ξέρω τι θα επιλέξει στη ζωή της, αλλά θα προσπαθήσω να της διδάξω όσα έμαθα στη δική μου διαδρομή. Αγρότης δεν είναι απλώς να καλλιεργείς κάτι και να έχεις σοδειά, είναι φιλοσοφία. Εγώ, όταν είμαι στο χωράφι, νιώθω πιο ελεύθερος. Κι επειδή εξαρτώμαι από τη φύση, βλέπω καθημερινά τη δύναμή της, γίνομαι πιο ταπεινός».

‘Ονειρό του είναι να επεκτείνει κάποτε την επιχείρηση, φτιάχνοντας μια αγροτουριστική μονάδα. «Να βλέπουν οι επισκέπτες της Σαντορίνης πώς παράγεται η φάβα, το λάδι, οι ξηροί καρποί. Δεν με αφορά ο τουρισμός πολυτελείας, με τη λογική της πισίνας και του σπα. Η φύση και τα προϊόντα, αυτή είναι η ταυτότητά μας...»


info: Αγρόκτημα Γιάννη Νομικού, Βόθωνας Σαντορίνης, τηλ. 22860-31016

οι αδυναμίες του Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Σύμφωνα με κείμενο της Νανάς Δαρειώτη σε –παλαιότερη..- ανάρτηση του ηλεκτρονικού περιοδικού «αλάτι και πιπέρι»,

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη, στον Πύργο της Σαντορίνης, είναι ο πατέρας και πρωτεργάτης του κινήματος που καθιέρωσε τη Σαντορίνη ως διεθνή γαστρονομικό προορισμό.

ΑΓΑΠΩ
Να προσφέρω πραγματική φιλοξενία στο εστιατόριο.
Την αρμονία της γεύσης ανάμεσα σε φαγητό και κρασί.
Τη Σαντορίνη, ως μόνιμο τόπο εργασίας και ως τόπο κατοικίας.
Τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά σε ό,τι κι αν κάνω.
ΒΑΡΙΕΜΑΙ
Τα φρουφρού και αρώματα, γενικώς, σε όλες τις εκδοχές τους.
Τη γευστική απογοήτευση που ακολουθεί μια κακή μπουκιά, όπου κι αν τη γευθείς.
Όχι άλλες λευκές νεοταβέρνες!
Την ατομικότητα και την κακή συμπεριφορά.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 1 (Δεκέμβρης 2012) 

το υψηλής τεχνολογίας φαρμακείο της Σαντορίνης

Το ρομποτικό σύστημα με το οποίο ταξινομούνται και μεταφέρονται τα φάρμακα από την αποθήκη στον πάγκο του φαρμακείου Ζαχαρόπουλου στα Φηρά της Σαντορίνης παρουσίασαν πρίν από λίγες μέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο ιδρυτής του φαρμακείου Δημήτρης Ζαχαρόπουλος και ο συνεχιστής του ή η νέα γενιά, Νικόλας Ζαχαρόπουλος.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση του συστήματος έγινε στις 18.8.2014 με το σύστημα να είναι τοποθετημένο και λειτουργικό από το 2009.

Όπως εξήγησαν οι ιδιοκτήτες του φαρμακείου το ρομποτικό σύστημα δεν υποκαθιστά τις ανθρώπινες εργασιακές και προσωπικές σχέσεις, αλλά υποστηρίζει την καλύτερη οργάνωση της επιχείρησης και διευκολύνει τους εργαζόμενους.

Το βίντεο με την πρόσφατη παρουσίαση μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=Keq7-NTpYoA 

αρχιτεκτονικές διακρίσεις με έδρα την Θηρασιά

Σχέδιο για την Θηρασιά κορυφαίο έργο στην κατηγορία του, στα αριστεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής του 2010

Σύμφωνα με παλαιότερη (1.2011) ανάρτηση της «Καθημερινής»

Κορυφαίο έργο στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο» αναδείχθηκε η επισκευή και αναστήλωση διατηρητέου κτιρίου και μετατροπή σε κατοικία, στη Θηρασιά της Σαντορίνης (Μαίρη Καβάγια). Η ίδια αρχιτέκτονας απέσπασε τον δεύτερο έπαινο για ένα ακόμα έργο στη Σαντορίνη (ξενοδοχείο «Κάπαρη» στο Ημεροβίγλι).

Σε θεσμό εξελίσσονται τα ετήσια βραβεία αρχιτεκτονικής «Δομές» από την ομώνυμη, διεθνή επιθεώρηση που απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 143 συμμετοχές. Σχεδόν οι μισές (76) αφορούν μη υλοποιημένες μελέτες της περιόδου 2008-2010 και αυτό ίσως μας λέει κάτι για την απόσταση ανάμεσα στις καλές προθέσεις ταλαντούχων επαγγελματιών και στην «πραγματική» αρχιτεκτονική έξω στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Αρχιτεκτονικό σχέδιο για την όμορφη Θηρασιά βρέθηκε όμως και δυό χρόνια αργότερα στα Diploma Projects - Annual awards 2012 -  Designation and Annual Diploma Project Awards, στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ 2012 της Διαδικτυακής έκθεσης ανάδειξης και ετήσιας Βράβευσης Διπλωματικών Εργασιών 2012 από το www.GreekArchitects.gr

Στις Διπλωματικές Εργασίες - Βραβεία 2012 διακρίθηκε (Έπαινος) το σχέδιο 163.12 Ερευνητικό κέντρο στη Θηρασία, της Ξένιας Παπατριανταφύλλου.

Την μακέτα του σχεδίου μπορείτε να την δείτε στο λίνκ που ακολουθεί.