Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2013

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (23.12)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας,

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε τη διαφορά και προσέφερε ένα ξεχωριστό δώρο στους αγαπημένους σου υποστηρίζοντας τα αδέσποτα ζώα του Καταφυγίου της Σαντορίνης.  
Μπλουζάκια SAWA, Ημερολόγα 2014, Xριστουγεννιάτικα στολίδια και δώρα, καθώς και μοναδική κοπριά για τα φυτά σας φτιαγμένη με αγάπη από τα γαιδουράκια του καταφυγίου!
Το παζάρι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου από τις 10.00 εως τις 16.00 στην πλατεία των Φηρών.

This Christmas make the difference and offer a special gift to your loved ones by supporting the stray animals of the Santorini Animal Welfare Association - SAWA shelter
SAWA t-shirts, 2014 Calendars, Christmas ornaments and gifts, and manure for your plants made with love from the shelter donkeys!



οι απόψεις του Δήμου Θήρας επί της Μελέτης Στελέχωσης και το Πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας

Τις απόψεις του στο θέμα της μελέτης στελέχωσης του προγράμματος διαδημοτικής κινητικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε ο Δήμος Θήρας στον αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών σε απάντηση του σχετικού εγγράφου του.

Σύμφωνα με το την απάντηση του Δήμου Θήρας στο κείμενο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Γρηγοράκου,

Σύμφωνα με τη μελέτη στελέχωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι ο Δήμος Θήρας έχει πλεόνασμα τακτικού προσωπικού επτά (7) ατόμων.

Η μελέτη εκπονήθηκε με κριτήρια και δείκτες γενικούς, χωρίς να έχει γίνει εξειδίκευση αυτών ανάλογα με τα πραγματικά προβλήματα και προφανώς τις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας με την υπ΄ αριθμό 569/18.12.2013 Απόφασή του με θέμα ΄΄Έντονη διαμαρτυρία επί των αποτελεσμάτων μελέτης στελέχωσης Δήμου Θήρας - Πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας Υπουργείου Εσωτερικών’’ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του επί των αποτελεσμάτων της μελέτης, την οποία έκρινε ως απαράδεκτη, αβάσιμη και εκτός πραγματικότητας ενώ έκρινε το πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας εντός των ορίων του νομού ως μη εφαρμοστέο στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας.

Επανειλημμένως ο Δήμος Θήρας έχει εκφράσει την αδυναμία του να λειτουργήσει στοιχειωδώς λόγω έλλειψης προσωπικού, των αυξημένων αρμοδιοτήτων και της υποδοχής  1.800.000 επισκεπτών ετησίως, αφού αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδος.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη μόνο το μόνιμο πληθυσμό και δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, και τα προβλήματα αστικού τύπου που δημιουργούνται εξαιτίας της έλευσης τεράστιου αριθμού επισκεπτών που θα απαιτούσαν άλλες δομές στελεχωμένες με προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες αυτές. Αν υπήρχαν στελεχωμένες δομές είναι βέβαιο ότι θα προέκυπταν και περισσότερα έσοδα. Με το υπάρχον προσωπικό αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε στοιχειώδεις και μόνο ανάγκες.  Ο υπογράφων το παρόν εργάζεται εντός του γραφείου επί δωδεκάωρο και πλέον ασχολούμενος και με εργασίες δημοτικού υπαλλήλου. Το ίδιο κάνουν και άλλοι αιρετοί.

Παρά τις ανάγκες αυτές κανένα αίτημα πρόσληψης ακόμη και εποχικού προσωπικού δεν ικανοποιήθηκε ούτε κατά τον αριθμό των υπαλλήλων που αιτείται ούτε κατά το χρόνο που είναι απαραίτητο στο δήμο να προσλάβει αυτούς. Πως άραγε και με ποια λογική απορρίπτονται τα αιτήματά μας; Ποιοι είναι αυτοί που θα μας προστατεύσουν από τα ‘’παράλογα’’ αιτήματά μας; Μήπως σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ο θεσμός που στηρίζει τις κοινωνίες στη δύσκολη αυτή περίοδο; Μήπως δεν υποκαθιστά το Κράτος που φαίνεται να καταρρέει;

Οι μικρότεροι Δήμοι Ίου, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης, εξυπηρετούνται και από υπηρεσίες του Δήμου Θήρας, αυξάνοντας τον όγκο εργασίας των υπηρεσιών.
Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε και να καταρρίψουμε τα στοιχεία, τα κριτήρια, τους συντελεστές και την κατανομή ανά κλάδο μεμονωμένα καθώς κρίνουμε ότι ‘’καταρχήν’’ η μελέτη δεν είναι αποδεκτή.
Αξιότιμε Υπουργέ,

Έχουμε την άσειστη άποψη ότι το Υπουργείο πρέπει να εξετάσει ξεχωριστά τις ανάγκες του κάθε δήμου και ιδιαίτερα των νησιωτικών δήμων. Πρέπει να κατανοήσει ότι ο όρος νησιωτικότητα δεν είναι κοσμητικός τίτλος αλλά ουσία. Πρέπει να κατανοήσει ότι η κινητικότητα δεν εφαρμόζεται στη νησιωτική Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσει ότι η νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη δομών τέτοιων που να υποκαθιστούν τις αδυναμίες του Κράτους. Πρέπει να κατανοήσει ότι η ασφυξία οδηγεί σε θάνατο.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε όχι μόνο να μην μειώσετε κατά επτά (7) το προσωπικό του δήμου αλλά να μας δώσετε τη δυνατότητα να στελεχώσουμε το δήμο με το αναγκαίο προσωπικό που θα εξυπηρετούσε μία πόλη 120.000 κατοίκων.

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος


Σύμφωνα με το ενημερωτικό κείμενο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Γρηγοράκου που εστάλει σε όλους τους δήμους της χώρας,

Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου  Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας  για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:
1.  Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει  μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις  (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.
2.  Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.
3.  Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα  οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.

ευχαριστήριο για το Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο παζάρι ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ που έγινε στις 17/12/13 στο Γυμνάσιο των Φηρών

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Φηρών Θήρας θα ήθελε να ευχαριστήσει τα παιδιά και τους γονείς τους, που γέμισαν με τρόφιμα και αγάπη  «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» και μας τίμησαν με τις αγορές τους από το παζάρι μας. Με τα τρόφιμα και μέρος των χρημάτων θα προσφέρουμε ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και θα γεμίσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν σε ανάγκες του σχολείου μας και των παιδιών μας.
Είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την δύσκολη για όλους μας περίοδο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το ποσόν των 1030,21 ευρώ.

Ευχαριστούμε την διεύθυνση του σχολείου, και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την παραχώρηση του χώρου και την υποστήριξή τους.

Ευχόμαστε σε όλους Καλές Γιορτές με Υγεία-Αισιοδοξία και Οικογενειακή Ευτυχία.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ                                                     
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΙΝΗ-ΒΑΣΑΛΑΚΗ
Η ΤΑΜΙΑΣ  ΔΡΟΣΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Η  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΓΗ, ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑ-ΑΔΑΜ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,  ΦΥΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

στα προιόντα ΠΟΠ και το τοματάκι της Σαντορίνης

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης εντάχθηκε το ντοματάκι Σαντορίνης, που έχει μεγάλη καλλιεργητική ιστορία στο νησί και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προιόντα του.

Το ιδιαίτερο και μοναδικό τοματάκι της Σαντορίνης παράγεται κατ αποκλειστικότητα, όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε πρόσφατα, στο νησί, ενώ τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του έχουν από χρόνια μελετηθεί από την Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτικών Προϊόντων της Σαντορίνης, με την επιμέλεια και υποστήριξη της οποίας δημιουργήθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για έγκριση πιστοποίησης προϊόντος ΠΟΠ.

Το τοματάκι της Σαντορίνης προστέθηκε στην λίστα με τα περισσότερα από 1200 πιστοποιημένα ΠΟΠ προιόντα από την Ε.Ε.

The Greek island of Santorini isn’t just famous throughout the world for its beauty, but also for its cherry tomatoes (Tomataki Santorinis), which grow exclusively in the eastern Aegean island’s volcanic soil. The meager rainfall, wind and high temperatures encourage the growth of the tiny tomatoes which have a very concentrated flavor compared to other varieties. In fact they are so small that most visitors find it hard to believe that are indeed tomatoes rather than cherries. The variety is very popular and is used in many dishes and desserts.
The European Commission has awarded the term “Tomataki Santorinis,” a Protected Designation of Origin (PDO) and Protected Geographical Indication (PGI).
It is said that an abbot from the Capuchin monastery on the island of Syros in the Cyclades, brought the first cherry tomatoes to Greece in 1818. However the Santorini variety began to be regularly cultivated in about 1875.
“Tomataki Santorinis”  will be added to the list of more than 1,200 already protected products.


στην Σαντορίνη το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας 2014”

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ενημέρωσε τα μέλη της ότι το διάστημα 12-18 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας 2014” με την συμμετοχή περισσοτέρων από 500 αθλητών από όλο τον κόσμο, από 40 χώρες, κυρίως χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Το “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας 2014” θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Σαντορίνης με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής και Αθλητικής Ανάπτυξης Θήρας και της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.



Για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης την Τετάρτη 18.12 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοάμυνας κ. Θωκταρίδη, του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου και του προέδρου του ΔΑΠΠΟΣ κ. Κατζέλη.

Οι μέχρι σήμερα διοργανώσεις των παγκόσμιων πρωταθλημάτων πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας αποτέλεσαν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στους τόπους και πόλεις στους οποίους έγιναν, ενώ έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας από Μ.Μ.Ε. του χώρου του αθλητισμού και όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοάμυνας η οποία και διοργανώνει την εκδήλωση, ενημέρωσε τα μέλη της σχετικά με την δυνατότητά τους να συνεργαστούν μαζί της στο κομμάτι της φιλοξενίας των αθλητών και της των επισκεπτών της διοργάνωσης.

Α.Ο. Θήρας – Τελχινίς Ρόδου (4.1)

Στην Ρόδο, στην έδρα της αντίπαλης ομάδας “Τελχινίς Ρόδου” θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος αγώνας του Α.Ο. Θήρας στο πλαίσιο των αγώνων των ομάδων της Α2 κατηγορίας στο βόλεϊ γυναικών.                                                                                                              

στην ευρεία σύσκεψη της ΑΔΑ υπό τον αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο ο δήμαρχος Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι αυτών από τα νησιά.

Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υφυπουργό τα εξής θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων και ιδιαιτέρως του Δήμου Θήρας:
•Την επιβάρυνση των μικρών νησιών που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες μίας μεγάλης πολιτείας και την αναγκαιότητα κατανομής σε αυτούς αυξημένων πόρων και μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό 15.000€ και επισκέπτες 1.800.000
•Την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στους τουριστικούς δήμους
•Την αντίρρησή του στο ενδεχόμενο κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων
•Την επαναφορά των εκτάκτων επιχορηγήσεων στις Σχολικές τους Επιτροπές από ιδίους πόρους
•Την τροποποίηση του Νόμου 3316/2005 καθώς ο ανωτέρω νόμος δημιουργεί προβλήματα στην εκπόνηση μελετών
•Την ανάγκη απλούστευσης και επίσπευσης των προσλήψεων προσωπικού Ι.Δ.Ο.Χ.
•Την αύξηση του αριθμού των Ειδικών Συμβούλων/Συνεργατών του Δημάρχου
•Την κατάργηση του ελέγχου σκοπιμότητας
•Την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου στα δημοπρατούμενα έργα σε οικονομικό ύψος μεγαλύτερο του ισχύοντος, καθώς ο έλεγχος δημιουργεί καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων
•Την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι αγνοούνται οι ιδιαιτερότητες των νησιών και δεν λαμβάνονται υπόψη όταν ο κοινός νομοθέτης δρα κανονιστικά παρότι τούτο αποτελεί επιταγή του Συντάγματος
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαδημοτική κινητικότητα.
Στην αντίδραση του Δημάρχου Θήρας και των παρευρισκομένων Δημάρχων ο κ. Γρηγοράκος απάντησε ότι το θέμα μπορεί να ξανασυζητηθεί.

εγκρίσεις έργων στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ν.Α.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεκατριών (13) Έργων συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000€  που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Για τις Κυκλάδες εντάχθηκαν τα εξής έργα:
1.ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΗΣΙΩΝ ΠΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, προϋπολογισμού 700.000€.
2.ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ - ΣΤΗΘΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΝΑΚΛΑΣΤΗΡΕΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΛΠ, ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, προϋπολογισμού 1.000.000€.
3.ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΔΟΥ ΧΩΡΑΣ – ΕΓΓΑΡΩΝ Ν. ΝΑΞΟΥ, προϋπολογισμού 1.300.000€.

4.ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ν. ΑΝΔΡΟΥ, προϋπολογισμού 1.000.000€. 

«πολίτες κόντρα στον καιρό» – τοποθέτηση για την Στρατηγική της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Απασχόληση

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» κ. Χρυσαφίδη στην συζήτηση του θέματος για την Στρατηγική της Περιφέρειας για την Απασχόληση, αναφέρθηκαν τα εξής :

Έρχομαι σε δύσκολη θέση γιατί σίγουρα με πολύ κόπο η ομάδα έργου συνέταξε την εισήγηση αυτή των 124 σελίδων που και ενδιαφέροντα σημεία έχει, και πίνακες με απογραφή του 2001 έχει και προτάσεις έχει και, και, και, όμως κάτι δεν έχει. Μάλλον δεν είχε. Δεν είχαν οι συντάκτες την μαντική ικανότητα – αν και μαθηματικά είναι προδιαγεγραμμένα όσα συμβαίνουν - να προβλέψουν ότι οι κυβερνώντες με την πολιτική τους θα καταφέρουν να κάνουν την εισήγηση να μοιάζει με ιστοριούλα. Πέρα από αυτό, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Λείπουν οι δείκτες φτώχειας (σχετικής και απόλυτης) που χωρίς αυτούς τα ποσοστά απασχόλησης δίνουν τη μισή εικόνα, καθώς δεν υπολογίζονται όλοι όσοι, ναι μεν απασχολούνται αλλά δεν  ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, η ημιαπασχόληση, η μαύρη εργασία  και η υποαπασχόληση δεν καταγράφονται και οδηγείται έτσι κανείς σε εσφαλμένες αφετηρίες σχεδιασμού δράσεων για την απασχόληση. Έτσι, ενώ ως ένας από τους στόχους (σελ.42) τίθεται «η ενίσχυση του εισοδήματος ειδικών πληθυσμιακών ομάδων που κινδυνεύουν να περιέλθουν ή βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας» δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα να στηρίξουν τις κατάλληλες δράσεις.
Ενδεικτικό της στείρας τεχνοκρατικής προσέγγισης είναι η «δημιουργική» περιγραφή των δεικτών ανεργίας: «Ενώ κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 και 2010 η Περιφέρεια παρουσίαζε υψηλότερα  ποσοστά μέσης ετήσιας ανεργίας από αυτή τη χώρας, το 2011 και το 2012, η θέση της βελτιώθηκε συγκριτικά µε την χώρα».

Οι παρατηρήσεις στα συμπεράσματα των σελ. 40-41 είναι σημαντικές αλλά απλά περιγράφουν δεδομένα και γνωστά προβλήματα και ευκαιρίες, οι οποίες και αποκρυσταλλώνονται σε στόχους στη σελίδα 42.
1. τα προγράμματα θα είναι πλέον «επενδυτικές πρωτοβουλίες» και όχι δεδομένα κονδύλια, σελ. 53, στα οποία οι αιρεσιμότητες θα κάνουν την εκταμίευσή τους πολύ δύσκολη.
2. δε γίνεται λόγος πουθενά για την ανάγκη αλλαγής κατάταξης της περιφέρειας στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες με βάση και άλλα κριτήρια πέρα του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος καθώς: α. δεν ασκήθηκε καμία σοβαρή πίεση από τις κυβερνήσεις των μνημονιακών ετών να ληφθεί υπόψη η κρίση και έτος αναφοράς να γίνει το 2011. β. δεν έχει γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάταξη. Η στρατηγική, δηλαδή το κεφάλαιο 3, δεν αποτελεί παρά μια επανάληψη ή αντιγραφή πανομοιότυπων στρατηγικών που υπαγορεύονται από την κεντρική εξουσία και προσαρμόζονται «ελαφρά».
1. ουσιαστικά μιλάμε για απασχόληση που καθιερώνει την πρακτική άσκηση μαθητεία ως κυρίαρχο τρόπο απασχόλησης με 400 το πολύ ευρώ, (τα παλιά stage θα είναι παράδεισος μπροστά σε αυτά),
2. δεν δημιουργεί συνέργειες μεταξύ των προτεινόμενων τομέων και υστερεί σε διακλαδικότητα.
3. κλείνει το μάτι σε εκκλησία, επιμελητήριο, συνδικάτα υποσχόμενο μοίρασμα της εργολαβικής πίτας για την απασχόληση των ανέργων. Γενικά τάζει πολλά σε αρκετούς, όχι όμως στους απλούς κατοίκους. Για παράδειγμα, το κέντρο ασύγχρονης εκπαίδευσης μπορεί να γίνει χωρίς έξοδα από αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας (Γ ΚΠΣ). Όμως, ήδη το έχουν τάξει…
4. στερείται τόσο οράματος, όσο και ρεαλισμού, ναι ταυτόχρονα! Αυτά όσον αφορά την τεχνική πληρότητα της μελέτης, τώρα όσον αφορά  την πολιτική της  επανερχόμενος  στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση (κεφ.2ο, σελ. 43), οι οποίες, όπως αναφέρεται θα «πρέπει να μείνουν αμετάβλητες μέχρι το 2014» πραγματικά αναρωτιέται κανείς πώς στην Ελλάδα του μνημονίου μπορούμε να συζητάμε για αυτά. Αποτελεί πραγματικά πρόκληση προς τους πολίτες αλλά και τον κοινό νου.

Είναι δυνατόν να αναμασάμε τα περί αύξησης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, την ανάπτυξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, την ίδια ώρα που ψηφίζεται ένα πολυνομοσχέδιο – ένα νέο μνημόνιο – που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες πολίτες, αποδομεί αντί να ενισχύει την όποια τεχνική εκπαίδευση υπήρχε, διαλύει τα σχολεία  και οδηγεί στη φτώχεια κάθε μέρα εκατοντάδες συμπολίτες μας;

Για ποια απασχόληση μιλάμε; Του κατώτατου μισθού; Την ανασφάλιστη; Την εκ περιτροπής; Για ποια «δια βίου» μάθηση, όταν η ίδια η «μάθηση» διώκεται;
Καμία κατευθυντήρια γραμμή, κανένα πρόγραμμα, καμία στοχοθεσία δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα με την ασκούμενη πολιτική. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, απλώς θα συζητάμε φιλολογικά – ως λέσχη – μακριά από την κοινωνία και τους πολίτες.

Τα ευχολόγια και τα «στρογγυλέματα» για ανάγκη «συστράτευσης των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου» για την αντιμετώπιση της ανεργίας (όπως αναφέρεται στον επίλογο) είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετούν παρά μόνο το διαρκές κουκούλωμα της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουμε και υποδηλώνουν την απραξία και την αβουλία των αιρετών να εκπροσωπήσουν πραγματικά τους πολίτες τους και τα δικαιώματά τους, των αιρετών που επί τρία χρόνια τώρα εξαντλούν την «έντονη» διαμαρτυρία τους με επιστολές και ψηφίσματα, βάζοντας στην ουσία «πλάτη» στις ασκούμενες πολιτικές.

Οι διαπιστώσεις, οι επιφυλάξεις και οι δήθεν προβληματισμοί του επιλόγου δεν μας πείθουν. Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που θα συστρατευτούν; Όλες όσες μας οδήγησαν στα μνημόνια και την καταστροφή; Εκείνες που διαλύουν το κράτος και ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο;

Συνάδελφοι  επιτέλους  ας τελειώνει αυτή η πατριωτικής επικάλυψης καραμέλα. Η μόνη συστράτευση που μπορεί να υπάρξει είναι η συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, των εργαζομένων, ανέργων… για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.

οι προβληματισμοί των Δήμων των Κυκλάδων για την κινητικότητα προσωπικού στους ΟΤΑ

Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «κινητικότητα προσωπικού στους ΟΤΑ έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας το σύνολο των αιρετών του Νομού Κυκλάδων, θέλω να θέσω υπόψη σας τον προβληματισμό, αλλά και τις αντιρρήσεις μας, σε ότι αφορά τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα έργου του Υπουργείου σας, και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

Εξετάζοντας ειδικότερα τα κριτήρια και τις παραδοχές  της ομάδας έργου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία πρόχειρη προσέγγιση από τα μέλη αυτής.  Ειδικότερα και σε ότι αφορά τους νησιωτικούς μας δήμους, για μία ακόμη φορά δεν έχει ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, εφαρμογή της νησιωτικότητας και το πλήθος των αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτης στους δήμους μας. Σήμερα οι νησιωτικοί δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα σε ειδικότητες  που είναι αναγκαίες για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Οι δήμοι μας σήμερα, πέραν της πληθώρας των αρμοδιοτήτων που τους έχουν δοθεί, καλούνται με τα λιγοστά μέσα τα οποία διαθέτουν να υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους νησιώτες, οι οποίοι πλήττονται από τη σφοδρή οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας.

Η πολιτεία είναι απούσα στα περισσότερα από τα νησιά μας και οι δήμοι καλούνται να καλύψουν σημαντικές ανάγκες , ειδικά στους τομείς της πρόνοιας , της υγείας και γενικότερα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό το τεράστιο έργο το οποίο καλούνται οι νησιωτικοί μας δήμοι να επιτελέσουν, τα στελέχη της κεντρικής εξουσίας φαίνεται ότι δεν έχουν καμία «αίσθηση» για τις ανάγκες μας.
Με βάση τα δικά μας πραγματικά στοιχεία και τις ανάγκες μας, οι νησιωτικοί δήμοι, όχι μόνο δεν είναι πλεονασματικοί, αλλά πολλοί εξ΄ αυτών είναι ελλειμματικοί σε μεγάλο βαθμό, όπως ήδη έχω αναφέρει.  Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τα μέλη της επιτροπής, είναι και η μεγάλη διακύμανση του πληθυσμού στα νησιά μας, ειδικότερα τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός αυτών είναι πολλαπλάσιος του μόνιμου. Συνεπώς δεν μπορούν οι νησιωτικοί δήμοι να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία και στο μέσο όρο των δήμων, με βάση τον πληθυσμό της απογραφής.

Τέλος, είναι προφανές ότι στο νησιωτικό χώρο δεν είναι εύκολη η μετακίνηση του προσωπικού από τον ένα δήμο στον άλλο, λόγω της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου. Η ένταξη του προσωπικού σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα στα νησιά, θα οδηγήσει ουσιαστικά στην απόλυση του προσωπικού.
Με βάση τα ανωτέρω, σας καλούμε να επανεξετάσετε με πραγματικά στοιχεία τους νησιωτικούς δήμους και να είστε βέβαιοι ότι θα διαπιστώσετε, ότι το σύνολο των δήμων μας, στερείται εκείνο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο πρέπει να υπάρχει για την εκπλήρωση αφενός των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος μας.

Αναγνωρίστε επιτέλους τη νησιωτικότητα και αφαιρέστε από τους τυχόν σχεδιασμούς σας τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων μας, διότι διαφορετικά θα οδηγήσετε με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τη νησιωτική αυτοδιοίκηση.»


οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α. (23.12) – θέματα

Την Δευτέρα 23.12 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα:

1. Αποστολή πρακτικού διαπραγμάτευσης για δαπάνες Ταχυδρομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νομού Δωδεκανήσου.
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: Κατασκευή ολοήμερου Δημοτικού σχολείου Κεφάλου Ν. Κώ.
3.Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης προσφορών του πρόχειρου διαγωνισμού «Προμήθεια εξοπλισμού μηχανημάτων και μηχανογράφησης του δημόσιου ΚΤΕΟ Ρόδου», προϋπολ. 35.500,00€
4. Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου «Επισκευή κτηρίου πλησίον Νοσοκομείου – Κ.Υ. Λέρου», προϋπολογισμού 39.000,00€ .
5. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου», προϋπολ.675.000,00€.
6. Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νήσου Χάλκης».
7.Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου : «Συντήρηση Εθνικού Οδικού Δικτύου Ρόδου – Λίνδου & Ανατολικές Ακτές – Αεροδρόμιο », προϋπολογισμού 1.600.000,00€.
8. Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης προσφορών 2ης ένστασης διαγωνιζόμενης εταιρείας και πρακτικού επιτροπής επί της ένστασης για τον πρόχειρο διαγωνισμό ανάδειξης μειοδότη για την «Παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων με το brand της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», προϋπολογισμού 69.600,00€ με ΦΠΑ.
9. Έγκριση χρηματοδότησης σύνδεσης με το δίκτυο διανομής Χαμηλής Τάσης του έργου « 4ο Γενικό Λύκειο Πόλεως Ρόδου (Ροδοπούλα)».
10. Έγκριση όρων δημοπράτησης του έργου : «Συντήρηση οδικού δικτύου Ν. Κύθνου (2013)».
11.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαιώσεως του έργου «Λιμενικά έργα Ψάθης Κιμώλου» αναδόχου ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε.
12. Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας στο έργο: «Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού δικτύου ν. Άνδρου (2012)», αναδόχου Φ. Σ. Καζασίδη Ε.Δ.Ε.
13. Εκδίκαση ένστασης κατά τη διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για το έργο: «Επισκευή υφιστάμενου τμήματος λιμένα Μέριχα Κύθνου».
14. Έγκριση πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου διακίνησης εγγράφων και δεμάτων προς το εσωτερικό για την κάλυψη των ταχυδρομικών αναγκών των Υπηρεσιών των Π.Ε. Κυκλάδων  και των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. του Νομού έτους 2014 προϋπολογισμού πενήντα έξι χιλιάδων ευρώ (56.000,00 €) συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και πρακτικού κλήρωσης μελών.
15. Έγκριση δαπάνης 10.000,00€ για πληρωμή προγραμματικής σύμβασης για το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
16.Έγκριση  πρακτικού επιτροπής για την καταγραφή, χαρακτηρισμού άχρηστου υλικού των υπηρεσιών της έδρας της ΠΝΑ.
17. Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 133/2013 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.
18. Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 490/2013 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.
19.Έγκριση  για τροποποίηση της υπ’ αρίθμ.377/2013/13-09-2013 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με το διαγωνισμό Μεταφοράς Μαθητών για το σχολικό έτος 2013-2014”.
20. Έγκριση πρακτικού επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων προσφυγών για τον Διαγωνισμό Προμήθειας ειδών γραφικής ύλης έτους 2013.
21. Έγκριση παραχώρησης χρήσεως αυτοκινήτου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 
22. Αποδοχή Χρηματοδότησης .
23. Έγκριση Δράσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .
24. Έγκριση Δράσεων Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
25. Έγκριση διαφόρων δαπανών – διάθεσης πιστώσεων.
26. Έγκριση Δράσεων Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
27. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.




Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2013

ανακοίνωση Δήμου Θήρας και Εμπορικού Συλλόγου Θήρας συνάντηση με ΑEGEAN-OLYMPIC

Με πρωτοβουλία του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας πραγματοποιήθηκε, την 14.12.2013 στην Αθήνα, συνάντηση,  μεταξύ του Προέδρου του Συλλόγου Εμπόρων  κ. Νίκου Νομικού, του Αντιπροέδρου του Συλλόγου κ. Γεωργίου Συνολάκη, του Δημάρχου Θήρας κ. Αναστασίου-Νικολάου Ζώρζου, του Αντιδημάρχου Θήρας κ. Νικολάου Καμπουράκη και του Διευθυντή Πωλήσεων Ελλάδος της αεροπορικής εταιρείας ΑEGEAN-OLYMPIC κ. Σαδόπουλου Στέφανου, σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Σαντορίνης με την Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση διατυπώθηκαν προς το Διευθυντή Πωλήσεων Ελλάδος της ΑEGEAN-OLYMPIC οι εξής προτάσεις, προς ικανοποίηση από την εταιρεία, για την περίοδο 2014-2015:

1.Δρομολόγηση αεροσκάφους Airbus, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη μεταφορική  δυνατότητα επιβατών και να μην επηρεάζεται από τυχόν δύσκολες καιρικές συνθήκες
2.Δρομολόγηση αεροσκάφους το πρωί και το απόγευμα από/προς Σαντορίνη-Αθήνα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μετάβασης και επιστροφής των ταξιδιωτών αυθημερόν
3.Δρομολόγηση αεροσκάφους την Παρασκευή και την Δευτέρα, ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες του Σαββατο-Κύριακου
4.Μειωμένο εισιτήριο για τους Εμποροεπαγγελματίες της Σαντορίνης κατά την τουριστική περίοδο
5.Μειωμένο αεροπορικό ναύλο για τους επιβάτες που ταξιδεύουν για λόγους υγείας τους
6.Αεροπορική σύνδεση της Σαντορίνης με πόλεις της Ευρώπης που αποτελούν σημαντικές τουριστικές αγορές
7.Συμβολή της εταιρείας στην επέκταση-διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με τη διατήρηση της πυκνότητας των δρομολογίων τους μήνες Νοέμβριο και Μάρτιο
8.Επανεξέταση των ήδη υψηλών αεροπορικών ναύλων, με προοπτική μείωσής τους
9.Συνεργασία Δήμου Θήρας και Aegean-Olympic για τη βελτίωση των υποδομών στον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης από την ΥΠΑ
10.Μειωμένο αεροπορικό ναύλο για τους Θηραίους.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων Ελλάδος της ΑEGEAN-OLYMPIC, απεδέχθη τις προτάσεις αυτές, πλην της τελευταίας, την οποία θα εξετάσει περαιτέρω.

Για την αεροπορική σύνδεση της Σαντορίνης μέσω της ΑEGEAN-OLYMPIC, θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία και συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη 16.1.2014, στην οποία συμμετάσχουν οι κκ.  Δήμαρχος Θήρας, ο  Πρόεδρος της Aegean-Airlines και οι Φορείς του Νησιού μας.


Πανιώνιος – Α.Ο. Πάρου (21.12 16.30) στο ΔΑΠΠΟΣ

Στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. το Σαββάτο 21/12/2013 στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών στο πλαίσιο 3ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της ΕΣΚΚ μεταξύ των ομάδων του Πανιώνιου Σαντορίνης και του Α.Ο. Πάρου.  

υλοποίηση έργων Περιβάλλοντος και Μεταφορών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020

Αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την υλοποίηση έργων Περιβάλλοντος και Μεταφορών εξέδωσε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους περιορισμένους -σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους- διατιθέμενους πόρους, προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, της αναστροφής της ύφεσης στην οικονομία, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της άρσης των ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτής της περιόδου και μέσα από την καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων, ιδιαίτερα στους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών, για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι επιβάλλεται η  ιδιαίτερη αντιμετώπιση της περιοχής μας και η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, ανεξάρτητα από την εικόνα που εμφανίζουν οι χρησιμοποιούμενοι δείκτες του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια παραμένει η εξασφάλιση της αειφορίας με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η συνετή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων, καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών σε όλα τα νησιά στο τρίπτυχο “νερό, λύματα, απορρίμματα”.
Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο για την υλοποίηση έργων υποδομής περιβάλλοντος, εκτός των πόρων του Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, μπορούσαν να αντληθούν πόροι και από το Ε.Π. Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΠΕΡΑΑ) με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Οι πόροι αυτοί συνολικά ανήλθαν περίπου στα 232 εκ. €.

Αναλυτικότερα :
Εκχωρήθηκαν στην Περιφέρεια πόροι ύψους 114 εκ. € και υλοποιούνται 75 έργα ύδρευσης- διαχείρισης, λυμάτων και απορριμμάτων, ενώ
Επιπλέον εντάχθηκαν από την ΕΥΔ του ΕΠ ΠΕΡΑΑ, άλλα 25 έργα της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκ. €.
Δεδομένου ότι αρκετά από τα παραπάνω έργα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ, αλλά και με βάση τις υπόλοιπες καταγεγραμμένες ανάγκες, εκτιμάται ότι για κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο θα χρειαστούν για έργα περιβάλλοντος πόροι ύψους 234 εκ. €, δηλαδή ανάλογου ύψους με αυτούς της  τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Απορρίμματα
Παρά τη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από τους Δήμους, που έχουν την αρμοδιότητα υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο. Επιτακτικότερη δε είναι η ανάγκη αποκατάστασης  των παράνομων ΧΑΔΑ με δεδομένη πλέον την επιβολή χρηματικών κυρώσεων (προστίμων) από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι που εξακολουθούν να τους λειτουργούν ή / και να μην έχουν αποκαταστήσει.
Τα παρακάτω υπολειπόμενα έργα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι συνολικού Π/Υ 27,5 εκ. €.
ΧΥΤΑ Χάλκης,1 εκ. €  , ΧΥΤΑ Κάσου, 2 εκ. € , ΧΥΤΑ Λέρου, 4 εκ. € ,        ΧΥΤΑ Καλύμνου, 3 εκ. € ,      ΧΥΤΑ Αδρανών νήσου Ρόδου, 3,5 εκ. € , ΧΥΤΑ Σικίνου, 1 εκ. € , ΧΥΤΑ Άνδρου, 4,5 εκ. € , ΧΥΤΑ Τήνου, 4 εκ. € , ΧΥΤΑ Θήρας – Θηρασίας, 4,5 εκ.

Εξάλλου από τα έργα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου εκείνα που πιθανά θα «μεταφερθούν» - ολοκληρωθούν στη νέα έχουν εκτιμώμενο προϋπολογισμό 46,8 εκ. €.

Στην Περιφέρεια προγραμματίζονται έργα ύδρευσης που αφορούν σε επεξεργασία (αφαλατώσεις – διυλιστήρια), αποθήκευση και μεταφορά νερού για την κάλυψη της επάρκειας των νησιών, συνολικού ύψους  περίπου 50 εκ. €.  

Επίσης άλλα αναγκαία έργα λόγω της τουριστικής επιβάρυνσης των νησιών έχουν καταγραφεί και ανέρχονται σε κόστος 37,4 εκ. € περίπου:
Έργα διαχείρισης λυμάτων Σερίφου, 2,3 εκ. € ,  Αναβάθμιση ΕΕΛ Κιμώλου, 0,7 εκ.€ , Τμήμα ΚΑΑ από Σάλακο έως Καλαβάρδα Ρόδου, 1,7 εκ.  , Αποχέτευση Ανάφης, 1 εκ. €,  Αποχέτευση και ΕΕΛ Ιουλίδας και Κορρησίας Κέας, 5 εκ.  , Αποχέτευση και ΕΕΛ Κύθνου, 5 εκ.  , Ολοκλήρωση αποχέτευσης οικισμού Χώρας - Κάστρου Σικίνου, 200 χιλ. , Αποχέτευση και ΕΕΛ Κάτω Μερών Εξωμβούργου Τήνου, 2,5 εκ.  , Δίκτυο αποχέτευσης - Βιολογικός καθαρισμός Αγαθονησίου, 600 χιλ.  , Δίκτυο αποχέτευσης & βιολογικός καθαρισμός Τελένδου, 700χιλ. €  , Δίκτυο αποχέτευσης &βιολογικός καθαρισμός  Ψερίμου, 700 χιλ.  , Δίκτυο Αποχέτευσης Αγκάλης και ΕΕΛ Φολεγάνδρου, 2 εκ. €,  ΕΕΛ και δίκτυα αποχέτευσης περιοχής Αιγιάλης Αμοργού, 5 εκ. , Δίκτυα αποχέτευσης & ΕΕΛ νότιων παραλιών Πάρου,10 εκ. €  , Δίκτυα αποχέτευσης Ακαθάρτων Οικισμών Γαλλησσά, Φοίνικα και Ποσειδωνίας Σύρου, 13 εκ.
Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο παραμένουν:
η αντιμετώπιση της νησιωτικότητας και των προβλημάτων στις μεταφορές και στην πρόσβαση στις αγορές, με έμφαση στις υποδομές και στις υπηρεσίες μεταφορών και την προσέλευση επενδύσεων από τον ηπειρωτικό χώρο και η άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με την ενίσχυση των μικρών νησιών και των περιοχών χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης

Από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 υλοποιούνται 29 έργα μεταφορών συνολικού ύψους 75 εκ. €., ενώ από το Ε.Π. Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας υλοποιείται επίσης ένα έργο προϋπολογισμού 17 εκ. €.

Ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και της εκπόνησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Μεταφορών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την ΕΔΑ Μεταφορών, έχει προχωρήσει στην καταγραφή των προτεραιοτήτων του τομέα μεταφορών και των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.
Οι εν λόγω προτάσεις αφορούν στις πύλες εισόδου (λιμάνια και αεροδρόμια) που έχουν καταγραφεί ως Διευρωπαϊκά Δικτύων Μεταφορών καθώς και σε παρεμβάσεις σε άλλα λιμάνια (ένα σε κάθε νησί) λόγω απομόνωσης.
 Όσον αφορά στα οδικά έργα δεδομένου ότι στα νησιά δεν υπάρχουν διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα τα προτεινόμενα έργα αφορούν αποκλειστικά σε σύνδεση των πυλών εισόδου μεταξύ τους ή με την πρωτεύουσα του νησιού.
Το κόστος των εν λόγω καταγεγραμμένων έργων είναι αρκετά υψηλό (469 εκ. €) και θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης κάποιων απ’ αυτών.


συναντήσεις για τα έργα της Π.Ν.Α.

Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υπηρεσιακών παραγόντων παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Παπασιώπη Ζωή Δ/ντρια ΕΥΔ/ΕΠ-ΕΠ, Τρέζου Στεφανία Συνεργάτιδα του Υπουργού, Νασιάκος Φώτιος Συνεργάτης του Υπουργού, Κουντούρης Γεώργιος Γεν. Δ/ντής Υδραυλικών Έργων, Νικολάου Δημήτριος Δ/ντής Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Κοτσώνης Αντώνης Δ/ντής Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Μακρής Διονύσης Γεν.Δ/ντής Συγκοινωνιακών Έργων, Τασσιόπουλος Δημήτρης Δ/ντής Οδικών Έργων, Βαλαβάνης  Δ/ντής Αερ. Ν. Ελλάδος και Παπαγεωργίου  Δημήτρης Δ/ντής  Λιμενικών &Έργων Αεροδρομίων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα αιτήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης - ΣΕΣ) και αφορούν τόσο στα έργα περιβάλλοντος (νερά-λύματα- απορρίμματα) και στις υποδομές προσπελασιμότητας (Λιμάνια-Αεροδρόμια-Οδικά δίκτυα).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια καθώς και οι λιμενικές εγκαταστάσεις αναλύθηκαν λεπτομερώς και εκφράστηκαν από τον Περιφερειάρχη οι τραγικές επιπτώσεις που έχει για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τις απαραίτητες επεκτάσεις των αερολιμενικών και λιμενικών εγκαταστάσεων η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για  συμβάσεις παραχώρησης και ιδιώτες.

συνεργασίες μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών και τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή του Δήμου Θήρας Νομού Κυκλάδων

Ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή στάλθηκε ηλεκτρονικά σε αρκετούς κατοίκους της Σαντορίνης τις προηγούμενες μέρες με σκοπό την συλλογή στοιχείων σχετικά με τη γνώση, τη συμμετοχή και την άποψη των κατοίκων του νησιού αναφορικά με το αν και κατά πόσον υφίστανται συνεργασίες μεταξύ Πολιτιστικών Οργανισμών της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ερωτήσεις είχαν ενδιαφέρον, παρείχαν το κίνητρο για να προβληματιστούν οι ερωτώμενοι σχετικά με την λειτουργία των πολιτιστικών οργανισμών στο νησί ενώ ελπίζουμε τα αποτελέσματα να δώσουν στους διαχειριστές τους ενδιαφέροντα στοιχεία για εκτενή αξιοποίηση. 

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond : απαράδεκτες οι δηλώσεις του Υπ. Ναυτιλίας

Σύμφωνα με το κείμενο και την ανακοίνωση της συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond,

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης έκανε πρόσφατα (10/12/2013) τις εξής δηλώσεις (μεταξύ άλλων) για το Sea Diamond.

Δείτε την ερώτηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ και την απάντηση  του υπουργού.

Ερώτηση:  Το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί περιβαλλοντική απειλή για το θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης; Στις τελευταίες περιβαλλοντικές εκθέσεις του το ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει ότι οι επιπτώσεις που διαπιστώνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σε γενικές γραμμές αμελητέες. Οι τοπικοί φορείς του νησιού ζητούν την ανέλκυσή του. Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Καταρχάς κάποιοι θέλουν στο κουφάρι του πλοίου και στο όνομα των νεκρών να κανιβαλίσουν. Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένα πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα. Αποτελεί επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας. Νομίζω ότι τις προτάσεις του θα πρέπει να τις σεβόμαστε και να μην αφήνουμε τον κάθε έναν που πολιτικολογεί στα καφενεία, να διαμορφώνει την πολιτική της χώρας. Το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα. Παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης υπάρχει διαρκής και ηλεκτρονική και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθορισμό της περιοχής. Βεβαίως οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον που έχει σχέση με την επέκταση της ρύπανσης, αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα και κατάλληλα.


Ως Συντονιστική Επιτροπή αναρωτιόμαστε:
1) Τη στιγμή που εμείς διεκδικούμε αποζημίωση αστικής ευθύνης από την Louis και την ασφαλιστική της, και εκκρεμεί δικαστική απόφαση, ο υπουργός ως δημόσιο πολιτικό πρόσωπο υποστηρίζει πως πολιτικολογούμε στα καφενεία, ότι όλα είναι καθαρά και ξάστερα και ότι είμαστε υπερβολικοί στις απαιτήσεις μας. Είναι αυτές οι δηλώσεις του σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον; Έτσι υποστηρίζει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας στην ανέλκυση που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πρέπει να αναλάβει;;;;
2) Είναι ο πρώτος υπουργός που έχει στα χέρια του μία ξεκάθαρη απόφαση Δικαστηρίου, η οποία ρίχνει πλήρως τις ευθύνες του ναυαγίου και της ρύπανσης στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, και θεωρεί ότι το αίτημά μας για ανέλκυση του ναυαγίου σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι κανιβαλισμός επάνω στο κουφάρι του πλοίου και στο όνομα των θυμάτων...
3) Είναι ο πρώτος υπουργός, από τους έξι που είδαμε μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, που χωρίς να ακούσει τίποτε από αυτά που έχει να του πει η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, αν και ζητήσαμε επανηλλημένως συνάντηση, κάνει δηλώσεις που ουσιαστικά υποστηρίζουν τις θέσεις του πλοιοκτήτη και αδιαφορεί για τις απόψεις μας ουσιαστικά υβρίζοντάς μας. Δεν κρατάει καν τα προσχήματα ως δημόσιο πρόσωπο, παρόλο που εκκρεμεί και άλλη μία απόφαση της δικαιοσύνης στο Εφετείο τον επόμενο μήνα.
4) Μας λέει ξεκάθαρα πως δεν έχει τη διάθεση να κάνει τίποτε παραπάνω για την υπόθεση του ναυαγίου, μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο σύμπτωμα επέκτασης της θάλασσιας ρύπανσης. τότε θα αντιμετωπιστεί "άμεσα και κατάλληλα"..... Κοινώς, όταν θα γίνει και άλλη ζημιά θα τρέξουν να μας σώσουν...
Ποια είναι η στάση μας απέναντι σε όλα αυτά; Κατά την άποψη της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, κάθε Θηραίος πολίτης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οφείλουμε να βγούμε από το λήθαργο και να διεκδηκήσουμε τα αυτονόητα τόσο για την περιβάλλον μας όσο και για την υγεία μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του. Για όσα συμβούν στο μέλλον στο νησί μας, θα έχουμε όλοι μας μερίδιο ευθύνης!
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Με την ίδια ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή μας ενημερώνει και για το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελου Γιδαράκου  προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το ναυάγιο του SEA DIAMOND.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι πρόσφατες δηλώσεις σας, σχετικά με το ναυάγιο του SEA DIAMOND και συγκεκριμένα την επικινδυνότητα αυτού, ως προς την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, πραγματικά με εξέπληξαν, δυστυχώς δυσάρεστα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να προβώ στην άμεση αποστολή της παρούσας ανοιχτής επιστολής, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα της ισχύουσας κατάστασης και να αρθούν λανθασμένες εντυπώσεις, που προκύπτουν από τα λεγόμενά σας.
Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ή μη των αναλύσεων του ΕΛΚΕΘΕ επί του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού ζητήματος του SEA DIAMOND, που με τόση θέρμη υποστηρίζετε ότι όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι και το Πολυτεχνείο Κρήτης, εδώ και 4 χρόνια, πραγματοποιεί δειγματοληψίες, αναλύσεις σε διαπιστευμένα Ιδρύματα του εξωτερικού και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (τωρινών και μελλοντικών) στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση, όχι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, αλλά της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για ποιο λόγο τα αποτελέσματα των μελετών του Πολυτεχνείου Κρήτης τα αγνοείτε, αν όχι τα αποσιωπάτε; Μήπως η αξιοπιστία της έρευνας που πραγματοποιείται με κρατικά κονδύλια, σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς Ιδρύματα της χώρας μας, δεν θεωρείται επαρκής από το Υπουργείο; Ή μήπως απλά τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι αρεστά;

Η δε αξιοπιστία και εγκυρότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία πρόσφατα μάλιστα αποφάνθηκε για την περίπτωση του SEA DIAMOND, αναγνωρίζοντας την πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή, είναι κι αυτή ανεπαρκής για το Υπουργείο;

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις σας: «…το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.», εν μέρει δικαιολογούνται από την άγνοιά σας επί του συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου, εντούτοις τις θεωρώ απαράδεκτες, λόγω της θέσης σας. Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, κ. Υπουργέ, ό,τι δεν είναι ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν αποτελεί κίνδυνο / απειλή. Επίσης, η αποκατάσταση ενός ρυπασμένου πεδίου ή η άρση μιας οποιαδήποτε επικινδυνότητας δεν αξιολογείται από τα χρήματα τα οποία έχουν ξοδευτεί, αλλά από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

κ. Υπουργέ,
Eδώ και χρόνια τα αποτελέσματα των μελετών μας, οι φωνές του Θηραϊκού λαού και πρόσφατα οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, αγνοούνται επιδεικτικά. Γιατί; Γιατί το κράτος δεν ασχολείται συστηματικά με το θέμα, διεκδικώντας και απαιτώντας ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία μας από τους υπεύθυνους του ναυαγίου; Γιατί δεν επιβάλλει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν ακολουθεί τα παραδείγματα γειτονικών χωρών (π.χ. περίπτωση Costa Concordia στην Ιταλία); Γιατί αρκείται στο να ωραιοποιεί την υφιστάμενη κατάσταση και να εθελοτυφλεί;
Βάσει της 35χρονης επιστημονικής που πορείας και των δεδομένων που έχω στα χέρια μου για τη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης, σας διαβεβαιώνω ότι το ναυάγιο του SEA DIAMOND αποτελεί σημαντικότατη περιβαλλοντική απειλή, η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά. Λήψη ημίμετρων για τα μάτια του κόσμου, αποδοχή αρεστών και μόνο περιβαλλοντικών μετρήσεων, καθώς και εθελοτύφλωση δεν προστατεύουν κανέναν και τίποτα από τους υφιστάμενους κινδύνους.

Για άλλη μια φορά θέτω τον εαυτό μου και την επιστημονική μου ομάδα στη διάθεση του κράτους, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τη «δική μας εικόνα» που αποκομίζουμε από την υφιστάμενη κατάσταση ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου του SEA DIAMOND, καθώς και την υπάρχουσα επικινδυνότητα.

Πέραν τούτου, προς διαπίστωση της εφ’ εαυτής νοητής συνεχούς απελευθέρωσης πετρελαϊκών και άλλων τοξικών ρύπων, επισκεφτείτε το χώρο του ναυαγίου του SEA DIAMOND.

Με εκτίμηση,
Καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος,
Υπεύθυνος Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας SEA DIAMOND
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικινδύνων Αποβλήτων
Δ/ντής: Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής
73100-ΧΑΝΙΑ, Τηλ: 28210-37789-90 , Fax: 28210-37850


με μεγάλη ανταπόκριση η συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, και ρουχισμού από το Cultural Village Santorini of the past σε συνεργασία με την Κιβωτό του Κόσμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών της πρωτοβουλίας,

Μέσα σε έναν περίπου μήνα καταφέραμε, σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της Σαντορίνης, να συγκεντρώσουμε συνολικά 132 κούτες με ρουχισμό, τρόφιμα διαρκείας, προϊόντα πρώτης ανάγκης, φάρμακα και καθαριστικά για να τα προσφέρουμε ως δώρο Χριστουγέννων στην Κιβωτό του Κόσμου. Αύριο όλα τα προσφερόμενα αγαθά θα μεταφερθούν απο τη Σαντορίνη στην Αθήνα ΔΩΡΕΑΝ από τη Μεταφορική ΧΑΛΑΡΗΣ μετά από πρωτοβουλία του κ. Αντώνη Χάλαρη, τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την υποστήριξή του! Ευχαριστούμε και όλους όσους πρόσφεραν οτιδήποτε μπορούσαν για τα παιδιά και τις μητέρες της Κιβωτού του Κόσμου!!

Για περισσότερες πληροφορίες, στοιχεία και φωτογραφίες σχετικά με την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Cultural Village Santorini of the past μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του στο facebook, στην διεύθυνση :

Π. Ρήγας, αναφορές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας

Αναφορές για την ελλιπή παροχή υπηρεσιών υγείας στο Νότιο Αιγαίο, τα κενά στο Γυμνάσιο –ΛΤ Κιμώλου, τν κατάργηση ΔΕΥΑ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων, το Κέντρο Υγείας Μήλου, και τα κενά στο Γυμνάσιο- ΤΛ Γαυρίου,
κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας προς τους αρμόδιους Υπουργούς στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας ως βουλευτής Κυκλάδων.

Αναλυτικά το περιεχόμενο και τα κείμενα των αναφορών μπορείτε να τα διαβάστε στην σελίδα : http://www.prigas.gr/?p=main  

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – ανακοίνωση

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης σας ανακοινώνουν  ότι θα μοιραστούν   μακαρόνια,  κασέρι και κεφαλογραβιέρα σε όλους τους Πολύτεκνους που ανήκουν στην ένωση μας και στους άπορους που έχουν εγκριθεί ύστερα από τον έλεγχο του Υπουργείου  .
Η διανομή θα γίνει  ως εξής :
Πέμπτη 19/12/13 έως και Δευτέρα  23/12/13  από τις 11:00 πμ.-16:00 μμ. . στο Βόθωνα στο γήπεδο του μπάσκετ.
Επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία θα δοθούν μόνο αυτές τις μέρες

Οι πολύτεκνοι καλείστε να έχετε μαζί σας την κάρτα των πολυτέκνων και οι άποροι ένα εκκαθαριστικό της εφορίας. 

το τελευταίο φετινό live των πλέγμα στο Tranquilo (18.12)

Την τελευταία τους live εμφάνιση στο χειμωνιάτικο beach bar Tranquilo στην παραλία της Περίσας θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου οι .. ολοένα και δημοφιλέστεροι σε Σαντορίνη αλλά και Αθήνα “Πλέγμα”.

Πρόκειται για την τέταρτη φετινή “χειμωνιάτικη” εμφάνιση του γκρουπ στο συγκεκριμένο χώρο, γεγονός που έρχεται ως συνέπεια και αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχημένων εμφανίσεών τους που συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό..

Οι “Πλέγμα” αποτελούνται από τους : Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι , Χριστόφορος Γαβαλάς – κιθάρα , Γιάννης Βαρβαρήγος - λαούτο, τραγούδι

Οι “Πλέγμα” θα παρουσιάσουν για μια ακόμη φορά αγαπημένα τραγούδια δικά τους αλλά και του κοινού τους, από τους Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμα, Χαΐνηδες, Δ. Ζερβουδάκη, Υπόγεια Ρεύματα, Π. Σιδηρόπουλο, Ν. Άσιμο, Tim Buckley, κ.α.

Το Tranquilo θα είναι κλειστό κατά την διάρκεια των γιορτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους στο facebook,

Αποχαιρετάμε το 2013 την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου στο Tranquilo, στην παραλία της Περίσσας.
Τελευταίο live της χρονιάς για τους Πλέγμα και το Tranquilo, το οποίο θα παραμείνει κλειστό για την περίοδο των εορτών.
Έναρξη 21:30 Είσοδος ελεύθερη.