Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2006

  • Παρασκευή 8.12.2006
  • Κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για το 2007, έγκριση μελέτης για τον εξωραϊσμό της περιοχής και την συντήρηση των εγκαταστάσεων του Camping Καμαρίου, και εφαρμογή προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, τα σημαντικότερα θέματα της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 3 το μεσημέρι.
  • Την έναρξη «Σχολείων Γονέων» προανήγγειλε με σημερινή του συνέντευξη στον «Σαντορίνη η 106.4» ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας Σταύρος Ρούσσος. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων γονέων όλων των σχολείων του νησιού με το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, για την ενημέρωση των γονιών και την έναρξη κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής.
  • Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» επέστρεψε στην Σαντορίνη αυτήν τη φορά για να φιλοξενήσει, να ξεναγήσει στο σκάφος και να ενημερώσει για τον τρόπο και το αποτέλεσμα των φετινών του ερευνών στην υποθαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, τους μαθητές της 3ης τάξης όλων των γυμνασίων της Σαντορίνης.
    Πολύ σημαντικά ,κατά τ’άλλα, τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για την χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου.
  • Θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την μετατροπή του Κ.Υ. Θήρας σε νοσοκομείο προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου Παναγιώτης Ευθυβουλίδης δηλώνοντας πως «η μελέτη σκοπιμότητας βγαίνει θετική, ολοκληρώσαμε το νέο οργανόγραμμα λειτουργίας και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί η μετατροπή»
  • Με τη ταινία του ανεξάρτητου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους «Τσακισμένα Λουλούδια», συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας στο οινοποιείο Μπουτάρη αύριο Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Ενώ, Δευτέρα και Τρίτη (11-12.12.2006) οι 15 βραβευμένες ταινίες του «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» θα προβληθούν από την κινηματογραφική λέσχη στο αμφιθέατρο του οινοποιείου στις εννέα το βράδυ.
  • Με νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης ευνοεί τους επαγγελματίες τουριστικών νησιών έως 3.100 κατοίκων.
    Λίγο πριν ψηφισθεί, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το μίνι Ασφαλιστικό, ο υπουργός υιοθέτησε τις παρατηρήσεις βουλευτών της νησιωτικής Ελλάδας, και επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και όχι στο ΤΕΒΕ υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κατοίκων του νησιού δεν ξεπερνά τους 3.100. Επιπλέον αύξησε από τα οκτώ στα έντεκα τον αριθμό των δωματίων μικρών τουριστικών μονάδων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να υπαχθούν στο ΤΕΒΕ, ενώ με λιγότερα υποχρεούνταν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, πληρώνοντας μικρότερα ασφάλιστρα, ενώ ανταποκρινόμενος σε αίτημα βουλευτών της περιφέρειας απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΤΕΒΕ (αντί του ΟΓΑ) για ελεύθερους επαγγελματίες σε κωμοπόλεις άνω των 1.200 κατοίκων και ανέβασε το πληθυσμιακό όριο στις 2.000.
  • Με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Kursad Tuzmen θα συναντηθεί στην Ρόδο ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, για να συζητήσουν τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συγκεκριμένα των νησιών του Αιγαίου και των Τουρκικών Ακτών.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006

  • Πέμπτη 7.12.2006
  • Στους 3.100 κατοίκους αυξήθηκε τελικά ,ύστερα από την χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή, το όριο για την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ ΤΕΒΕ και ΟΓΑ από τους ελευθέρους επαγγελματίες των νησιωτικών περιοχών. Πιέσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση είχαν ασκήσει η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου ο Υπ.Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης.
  • Εκλογές ,πριν από λίγες μέρες, και νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας. Στην θέση του προέδρου επαναξελέγει ο Νίκος Σιγάλας, αντιπρόεδροι ,εκ περιτροπής, για το 2007 ο Γιώργος Δανέζης και για το 2008 η Κατερίνα Καραμολέγκου, γενική γραμματέας η Μαργαρίτα Πρέκα, ειδικός ο Χρυσόστομος Δεναξάς και ταμίας η Αρτεμία Δεναξά.
  • Πολύ σημαντικά τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για την χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου. Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» επιστρέφει και πάλι αύριο στη Σαντορίνη προκειμένου αυτήν τη φορά να φιλοξενηθούν και να ξεναγηθούν στο σκάφος του μαθητές της 3ης τάξης όλων των γυμνασίων της Σαντορίνης.
  • Πρόταση για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην έκθεσή του για την χώρα μας.
    Αντίθετος σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.
  • Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε στον ΟΛΠ η εκδήλωση του «Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων» (HATA) με θέμα “70 ελληνικοί χρυσοί προορισμοί κρουαζιέρας». Μεγάλο το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Το δεύτερο συνέδριο "International Meeting Industry" με θέμα το μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών ξεκίνησε σήμερα στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo
    Το συνέδριο που εστιάζεται στα ταξιδιωτικά κίνητρα θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
  • Τετάρτη 6.12.2006
  • «Για την μοναδικότητα των ελληνικών νησιών», μίλησε χθες ο καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κοκκώδης, σημειώνοντας ότι αποτελούν μοναδική εθνική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά.
  • Για 26 μέρες συνεχίζεται η αποχή των υπερωριών των εργατών στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με την αγορά να δείχνει τα πρώτα σημάδια "εξάντλησης" και όλο και περισσότερα εμπορικά πλοία να αλλάζουν ρότα για λιμάνια γειτονικών χωρών.
  • «Το 16% όλων των ξένων επισκεπτών για τουρισμό που πέρασαν από το "Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσαν ότι έχουν κατοικία στην Ελλάδα», ανακοίνωσε η υπουργός τουριστικής ανάπτυξης στο 11ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ακινήτων με θέμα «Μεγάλα Τεχνικά Έργα και Real Estate Forum». Στον επενδυτικό νόμο του 2006, το 37% αφορούσε τουριστικές επενδύσεις, ενώ στο νόμο του 2007 θα έχουν πάλι μεγάλο ποσοστό οι τουριστικές επενδύσεις και κατά την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο Επενδύσεων 2007-2013 ο τουρισμός θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο από κάθε άλλη προγραμματική περίοδο επενδύσεων στο παρελθόν, επεσήμανε η κα Πετραλιά.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

  • Tρίτη 5.12.2006
  • Προτάσεις για τον Νέο κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παραχώρηση ακινήτων για την ανέγερση νηπιαγωγείου στα Φηρά και 5χ5 στο Φηροστεφάνι και προτάσεις για την ίδρυση προαγωγή και κατάργηση δημοτικών σχολείων, τα θέματα της συνεδρίασης του επόμενου Επαρχιακού Συμβουλίου την Πέμπτη 7.12 στις 11 το πρωί.
  • Σήμερα η πολύ σημαντική συνεδρίαση του ΔΣ του τελεφερίκ με θέμα την άμεση αγορά νέου υγειονομικού αεροσκάφους. Στα 600.000 χιλιάδες ευρώ προσδιορίζεται το κόστος. "Έχουν εντοπιστεί κατάλληλα αεροσκάφη" σύμφωνα με δήλωση του πιλότου Γιάννη Γρατσία στον "Σαντορίνη 106.4".
  • Την διαμαρτυρία φορέων και επιχειρηματιών της Σαντορίνης έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη απομάκρυνση του επιμελητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) από το νησί. Χίλιοι περίπου οι ασφαλισμένοι που αναγκαστικά θα εξυπηρετούνται στην Σύρο ή στον Πειραιά.
  • Ανανέωσε την θητεία της στην προεδρία της κινηματογραφικής λέσχης Θήρας η κ. Μαργαρίτα Ρουσσάκη μετά τις χθεσινές αρχαιρεσίες στο νεοεκλεγέν ΔΣ.
  • Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 4-8 το απόγευμα στον Βόθωνα, καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Λιμνάρηδων Θήρας για την ανάδειξη ΔΣ του συλλόγου.
  • Αρχίζει αύριο ,δέκα μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση, στο Εφετείο της Αθήνας η δίκη των 7 κατηγορουμένων για το πολύνεκρο ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα.
    323 οι μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν. 16 και 19 χρόνια φυλάκισης οι αρχικές ποινές για πλοίαρχο και υποπλοίαρχο αντίστοιχα.
  • Μεγαλειώδης εκδηλώσεις από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον Δήμο Ερμουπόλης στον φετινό εορτασμό του Αγ. Νικολάου πολιούχου της πόλης με αφορμή την επίσκεψη στην Σύρο του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρoλου Παπούλια.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

  • Δευτέρα 4.12.2006
  • Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των πιέσεων που ασκήθηκαν στον Υπ. Απασχόλησης από την βουλευτή Κυκλάδων Άρια Μανούσου και τον Υπ.Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη για την αναπροσαρμογή του πληθυσμιακού πλαφόν που αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΕΒΕ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις θα αυξηθεί στους 3000 κατοίκους το όριο για την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα.
    Για «οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών των μικρών νησιών που έχουν πληθυσμό πάνω από 1200 κατοίκους προκειμένου να σωθούν από την κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία» λέει για το θέμα ο Παναγιώτης Ρήγας.
    Αύριο η συζήτηση στη Βουλή.
  • Τον τομέα «νησιών και νησιωτικής πολιτικής» ανέλαβε μετά και τις χθεσινές ανακατατάξεις στο Πασοκ, ο Παναγιώτης Ρήγας.
  • Σήμερα στις 8.30 το απόγευμα συνεδριάζει και πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες του το νέο 7μελές ΔΣ της κινηματογραφικής Λέσχη Θήρας μετά και τις εκλογές του περασμένου Σαββάτου.
  • Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Οία» παρουσία του προέδρου της κοινότητας και του συνόλου των συντελεστών του.
  • Αύριο η συνεδρίαση του ΔΣ του τελεφερίκ με θέμα την αγορά νέου αεροσκάφους.
  • Διακήρυξη μειοδοτικής δημοπρασίας εξέδωσε το Επαρχείο Θήρας για την στέγαση του επαγγελματικού λυκείου.