Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013

νέα διάκριση των οινοποιείων της Σαντορίνης από το Wine Spectator

Σύμφωνα με τον Kim Marcus, managing editor since 1988 του περιοδικού «Wine Spectator» καθώς και leading taster για κρασιά από την Αυστρία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την νότια Γαλλία,

«… εχω γίνει λάτρης των λευκών κρασιών από την Ελλάδα και ειδικά αυτών από την Σαντορίνη. Τα κρασιά αυτά παρασκευάζονται από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών με την πλέον αξιοσημείωτη να είναι το «ασύρτικο» που δίνει ζωντάνια (ένταση) στον συνδιασμό των γεύσεων του «φρέσκου» μήλου, των εσπεριδοειδών και των «μεταλλικών» στοιχείων των σταφυλιών, δημιουργώντας ένα μεστό κρασί που επιδέχεται παλαίωσης.
Κορυφαίους παραγωγούς θεωρώ τους Σιγάλα (κτήμα Σιγάλα, στην Οία), Γαία (στον Μονόλιθο) και Γ. Κουτσογιαννόπουλο (στον Βόθωνα) …»  

συναυλία για τους νεφροπαθείς της Σαντορίνης


Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Μουσική Συνάντηση με τη Θηραία Φλώρα Χρυσού και τον Αργύρη Λύλατζη, στο χώρο «ΥΦΕΝ» στα Φηρά.
Τα έσοδα θα διατεθούν στους Νεφροπαθείς Θήρας. Την εκδήλωση στηρίζουν Σύλλογοι από όλο το Νησί. Ώρα έναρξης: 21:00 Πληροφορίες στο 22860 24600

«Εστία Πύργου» - κοπή πίτας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ ΘΗΡΑΣ και ο Τοπικός Συνεταιρισμός Θηραϊκών Προϊόντων, μας προσκαλούν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας τους, που θα γίνει την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. στο εντευκτήριο της ΕΣΤΙΑΣ. Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

κοινότητα Οίας – κοπή της πίτας

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 11.00 θα πραγματοποιήσει την ετήσια καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πίτας της η κοινότητα της Οίας. Η γιορτούλα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της κοινότητας.  

Ν. Συρμαλένιος : εισπρακτικοί οι στόχοι της κυβέρνησης στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης

Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο τα τελευταία 35 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  χρησιμοποιούν ως μέσο για να αποκομίσουν εισπρακτικά ή πολιτικά οφέλη, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με αντικείμενο τις νέες άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος, το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «Νομιμοποίηση της Αυθαίρετης Δόμησης», καθώς τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δασολόγιο, χωρίς κτηματολόγιο και ευνοούν αυτούς που αυθαιρετούν, ειδικότερα όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αδρά για τις παρανομίες τους. Ακολουθείται η πάγια πολιτική είσπραξης προστίμων, δίνοντας συνεχώς παρατάσεις για νέα πρόστιμα, ενώ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η θέσπιση από την κυβέρνηση «προστίμου διατήρησης αυθαιρέτων», που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με ένα σχετικά μικρό χρηματικό ποσό και μάλιστα έναντι του αρχικά υπολογισθέντος προστίμου.

Τόνισε ότι οι Κυκλάδες για χρόνια βρίσκονταν στο απόγειο της αυθαίρετης δόμησης, έχοντας ανάλογες «διευκολύνσεις» από προϊσταμένους πολεοδομιών που πλέον έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που κατείχαν. Σε προσωπική έρευνα που έκανα για το θέμα ως αιρετός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, διαπίστωσα ότι σε δωμάτια της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων υπάρχουν τόνοι φακέλων με πρόστιμα που δεν έχουν εισπραχθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε το θέμα της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Κατεδάφισης που ενώ είχε προταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε συστάθηκε.

Τέλος, έκανε αναφορά στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σαντορίνη, καθώς μετά τους σεισμούς του 1956 δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να χτίσουν σπίτια χωρίς πολεοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να βρίσκονται στη δυσμενή θέση να μην μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν αυτά τα ακίνητα.          

ένωση πολυτέκνων Σαντορίνης – επιτυχημένη η φετινή της γιορτή

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Ένωση Πολυτέκνων Σαντορίνης πραγματοποίησε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου στα Φηρά στις 13 Ιανουαρίου 2013 την κορυφαία εκδήλωσή της που περιελάμβανε τα εξής :
Κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας κκ. Επιφάνειου.
Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης στην οποία απηύθυνε  τις ευχές του σε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πολύτεκνοι. Ειδικότερα, ανέλυσε την αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντισυνταγματική πολιτική της κυβέρνησης δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, όσο και για το νέο φορολογικό νόμο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα τοπικά θέματα και για τη γενική συνέλευση της ΑΣΠΕ και τις προτάσεις που θα υποβληθούν σε αυτήν.
Χαιρετισμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας κκ. Επιφάνειο, τον Επίσκοπο Σύρου και Θήρας κκ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, το Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο Νικόλαο, τον κ. Σιγάλα Αντώνιο, το λιμενάρχη κ. Βασαλάκη κ.ά.
Διαβάστηκαν χαιρετισμοί: του Γενικού Γραμματέα της ΑΣΠΕ, του προέδρου του οργανισμού «Θεόφιλος» κ. Ναυπλιώτη Ιωάννη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου Γεώργιου .
Απονομή επαίνων σε τέκνα πολύτεκνων οικογενειών που αρίστευσαν στα Γυμνάσια, Λύκεια,  και σε μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν στα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Οι βραβευθέντες έλαβαν έπαινο  και συμβολικό χρηματικό ποσό.
Τα παιδιά που αρίστευσαν ήταν Οικονόμου Ηρώ του Παύλου, Δρόσου Μαρία του Μάρκου, Ζαμπέλη Ειρήνη του Ιωάννη, Καραμολέγκου Καλλιόπη του Ευάγγελου, Γαβρίλη Λυδία του Ιωάννη, Φουστέρη Χριστίνα του Σπυρίδωνος, Βάλβη Θεώνη του Μιχαήλ, Ρούσσου Ισαβέλλα του Πέτρου.
Τα παιδιά που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν Δαρζέντας Κωνσταντίνος του Χαράλαμπου, Θωμάτος Γεράσιμος του Ευάγγελου, Θωμάτου Παρασκευή του Ευάγγελου, Καραμολέγκος Χρήστος του Ανάργυρου, Ντάγκαλου Μαρία του Βάιου, Τσαβδαρίδη Πηνελόπη του Αντωνίου, Χάλαρης Ευάγγελος του Σταύρου, Χαραλαμπίδης Μάρκος του Χαράλαμπου, Γαλαίου Καλλιόπη του Προκοπίου, Καρκατζούλη Κυριακή του Ιωάννη, Καφούρος Ευστράτιος του Εμμανουήλ, Κορωναίος Νικόλαος του Διονυσίου.
Απονομή τιμητικών διακρίσεων: Α) στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωδώνης κκ. Χρυσόστομο για τη συμβολή του στην ανέγερση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, Β) στο Γκινοσάτη Δημήτριο, στη  Λίτσα Πετίνη, στον  Καβαλάρη Σπύρο, στον  Καφιέρη Λευτέρη και στον  Πιτσικάλη  Βάλσαμο για την πολύπλευρη προσφορά τους στη θηραϊκή κοινωνία, Γ) στο Δαρζέντα Μανώλη για την πατριωτική του δράση στον αγώνα του ελληνισμού στη μαρτυρική Κύπρο και Δ) στον Παπαδόπουλο Άγγελο για την πολυετή προσφορά του στα αναλόγια της Ι.Μ. Θήρας.  Επίσης, βραβεύτηκε μια υπερπολύτεκνη   μητέρα,  η κα Αρβανίτη Χαραλαμπία.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτικό νησιώτικο πρόγραμμα με χορευτικά του Δήμου Θήρας υπό τη διδασκαλία της κας. Σταματίνας Ξιάρχου.
Ετήσια γενική συνέλευση, απολογισμός για το έτος 2012, ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τους πολύτεκνους, προγραμματισμός δραστηριοτήτων για τη νέα χρονιά.
Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά πλούσιων δώρων σε όλα τα παιδιά των  πολύτεκνων οικογενειών.                          


Ι.Μ. Θήρας – πρόσκληση

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ  ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΡΕΙΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥΣ, την  ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6:00 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.

ΘΑ ΟΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΟΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ :  «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ».
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΘΗΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ


Δήμος Θήρας – ανακοίνωση για την κοπή δέντρων


Επειδή τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται έντονα κρούσματα παράνομης κοπής και παράνομου κλαδέματος δέντρων, που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, γνωρίζουμε στους πολίτες και στους φορείς, ότι σύμφωνα με το  Άρθρο 40 Ν.1337/83 και Εγκ.53/98  το κλάδεμα ή  η κοπή δέντρων, προϋποθέτει άδεια της Δημοτικής Αρχής ή αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ – διαμαρτυρία για τον υπηρεσιακό υποβιβασμό των τελωνείων των Κυκλάδων

Επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κο Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με την «Αναδιάρθρωση τελωνειακών υπηρεσιών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και εκπροσώπων των τελωνειακών υπαλλήλων, λάβαμε γνώση για την ύπαρξη έκθεσης, επιτροπής αξιολόγησης του Υπουργείου σας, για την αναδιάρθρωση των τελωνειακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή μετά την κατάργηση των τελωνείων  των νήσων Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου, και τεσσάρων νήσων της Δωδεκανήσου, προτείνεται η υποβάθμιση των υπαρχόντων τελωνείων, εκτός αυτών της Σύρου και της Ρόδου.
Ειδικότερα υποβαθμίζονται τα τελωνεία Θήρας, Καλύμνου και Κω από β΄ σε γ΄ τάξη, ενώ τα τοπικά τελωνειακά γραφεία β΄ τάξεως σήμερα, των τελωνείων Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Καρπάθου, Πάτμου και Σύμης υποβαθμίζονται σε τοπικά τελωνειακά γραφεία, όπως και το τελωνείο Μεγίστης που είναι σήμερα γ΄ τάξης.

Είναι δύσκολο πραγματικά να κατανοήσουμε τους λόγους της υποβάθμισης των τελωνείων που λειτουργούν σήμερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σήμερα τα τελωνεία μας είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν με πολύ μικρό κόστος για την πολιτεία. Αντίθετα η συμβολή των τελωνείων σε μία παραμεθόρια νησιωτική περιοχή συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των εσόδων, αντιμετωπίζει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας κλπ.
Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της, την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, κατοχυρωμένη με το άρθρο 101 του Συντάγματος, αλλά επίσης λειτουργεί ανορθολογικά, διότι κλείνει ή αποδυναμώνει σημαντικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία , εφορείες, ΙΚΑ, τελωνεία, κλπ, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των νησιών μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα , ο οποίος γνωρίζετε πολύ καλά  την συμβολή του στην εθνική οικονομία.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε τα νησιά μας, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υποδομές ενός κράτους πρόνοιας, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μας.
Η πολιτική σας όμως κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και θα έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των μικρών νησιών μας και την περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση των κοινωνιών μας.
Η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση θα αντιδράσει σε τέτοιες άστοχες πολιτικές, προασπίζοντας όχι μόνο το συμφέρον των νησιών μας, αλλά και αυτό της εθνικής μας οικονομίας, που τόσο πολύ δοκιμάζεται σήμερα.»                               

(έφτασε..) στην βουλή η ερώτηση για τα κενά των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί στη Βουλή στις 6μμ Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου με θέμα «Ελλείψεις σε Διδακτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες».

Πρόκειται για ερώτηση η οποία είχε κατατεθεί στις 12 Οκτωβρίου 2012 και έκτοτε παραμένει αναπάντητη. Οι διορισμοί, που μόλις χθες ανακοίνωσε το Υπουργείο, τοποθετούν 4 καθηγητές σε σύνολο 128 κενών στις Κυκλάδες…

Δεδομένων των σημαντικών κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία των Κυκλάδων με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά κυρίως στην ισότιμη συμμετοχή των μαθητών των Κυκλαδονήσων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της βουλής, την μετατροπή της απλής ερώτησης σε επίκαιρη.

Σύμφωνα με την ερώτηση που είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2012,

Η υποστελέχωση των σχολείων στις Κυκλάδες αποτελεί σύνηθες και καθόλα προβλέψιμο φαινόμενο. Όμως, φέτος, μετά από τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής, με τις αδιάκοπες και ανελέητες επιθέσεις στα λαϊκά και μεσαία στρώματα, με την τραγική μείωση της χρηματοδότησης στις δομές παιδείας, η δημόσια εκπαίδευση στο σύνολο της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης:
Η χειρότερη από ποτέ αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων και η έλλειψη πιστώσεων για αναπληρωτές δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές,
Η τραγική υποχρηματοδότηση τόσο των σχολικών επιτροπών των δήμων για τις λειτουργικές δαπάνες όσο και για τη μεταφορά των μαθητών οδηγεί τα σχολεία σε αδυναμία κάλυψης των άμεσων στοιχειωδών τους αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεπικοινωνία, χαρτί εκτυπώσεων, κλπ., πολλές εκ των οποίων καλούνται ήδη να πληρώσουν οι γονείς με τα πετσοκομμένα εισοδήματά τους.
Ήδη οι σχολικές βιβλιοθήκες έχουν κλείσει, η ενισχυτική διδασκαλία έχει καταργηθεί, τα Γραφεία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, τα προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αγωγή έχουν εξοβελιστεί.
Επιπλέον, η πανευρωπαϊκή πρωτιά στις μειώσεις των αμοιβών των εκπαιδευτικών συντελεί στη πλήρη απαξίωση του κοινωνικού και μορφωτικού ρόλου του εκπαιδευτικού στην κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις Κυκλάδες, μετά την πρώτη φάση διορισμών αναπληρωτών, τα κενά στα σχολεία  παραμένουν σημαντικά: 41 γενικής παιδείας, 90 Ξένων γλωσσών, Πληροφορικής, Γυμναστές, Θεολόγοι, Μουσικής, Καλλιτεχνικών κ.α., 52 κενά για πλήρες ωράριο ειδικοτήτων, καθώς και 17 για ΤΕ και ΔΕ για την κάλυψη λειτουργικών κενών κυρίως των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου σε κάποια νησιά δεν διδάσκονται καθόλου τα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Σε πλείστα σχολεία, όπως αυτό της Σχοινούσας, το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν ακολουθείται. Επίσης, υπενθυμίζουμε εδώ ότι πλέον των 300 εκπαιδευτικών παραμένουν χωρίς οργανική θέση και βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, αλλάζοντας κάθε χρόνο τόπο κατοικίας.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πλήττεται ιδιαίτερα η Ειδική Αγωγή με 13 διδακτικά κενά ενώ που από τους 20 μαθητές που πιστοποιημένα χρήζουν παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης, εξυπηρετούνται μόνο οι 6.
Στα Ειδικά Σχολεία οι ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, κτλ.) είναι  σοβαρότατες, καθώς εγκρίθηκαν μόλις πιστώσεις για 30 θέσεις για όλο το Νότιο Αιγαίο. Η ίδια προβληματική κατάσταση επικρατεί και για τους καθηγητές ειδικοτήτων (ξενόγλωσσους και γυμναστές) στα δημοτικά σχολεία.
Τα σχολεία των Κυκλάδων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα εκπαιδευτικών -ποσοστό αποσπάσεων 30% επί των υπηρετούντων-  ανανεώνοντας σε μεγάλο βαθμό το διδακτικό τους προσωπικό  ετησίως. Πέρα από τα χρονίζοντα κτιριακά προβλήματα σε αρκετά μεγάλα και μικρά νησιά, πέρα από την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, πέρα από τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών που ταλανίζουν το χώρο της εκπαίδευσης στα νησιά, η ανάγκη για πλήρωση των κενών εκπαιδευτικών θέσεων είναι επιτακτική, καθώς λόγω της χρονιότητας του φαινομένου ελλοχεύει ο κίνδυνος της μαθητικής διαρροής ή/και της εγκατάλειψης των νησιών.
Επιπλέον, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των μισθών των εκπαιδευτικών, παρατηρείται το φαινόμενο της άρνησης ανάληψης υπηρεσίας στις Κυκλάδες, καθώς το κόστος διαβίωσης και το συγκοινωνιακό υπερβαίνουν κατά πολύ τις απολαβές τους.

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις του διδακτικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού των σχολείων των Κυκλάδων;
2. Πώς θα διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νησιά; 

Χ. Κόκκινος : Τρομοκρατήστε τους… τρομοκράτες! (!)

(δευτερο θαυμαστικό έχει προστεθεί απο την σύνταξη της σελίδας...)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού «νέα εποχή για τα νησιά» σχετικά με τα φαινόμενα βίας που προκαλούν ανησυχία στον ελληνικό λαό, αναφέρεται οτι,

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στον ελληνικό λαό τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία παλεύει να ορθοποδήσει έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλες και αιματηρές θυσίες, την ώρα που αποκαθίσταται η εικόνα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, τα τελευταία «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα σε δημόσιους χώρους, σε πολιτικά κόμματα, σε απλούς πολίτες και δημοσιογράφους στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και στη δημιουργία φοβικών συνδρόμων.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα δημιουργούν και συντηρούν αίσθημα ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, δυσφημούν τη χώρας μας στο εξωτερικό και τορπιλίζουν την αυξημένη τουριστική κίνηση που αναμένεται φέτος στη χώρα μας.
Το σχέδιο «ανωμαλίας» που οργανωμένα και προκλητικά κάποιοι εφαρμόζουν δεν θα περάσει. Η ελληνική κοινωνία καταγγέλλει τους εκφραστές της τυφλής βίας και καλεί την οργανωμένη πολιτεία να διαφυλάξει τη νομιμότητα και την ειρηνική διαβίωση του λαού μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, σε χώρους που είχαν καταληφθεί από «αναρχικά» στοιχεία και στο «νοικοκυριό» τους βρέθηκαν «αντικείμενα» που αποστολή είχαν τραμπουκισμό και βία, ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους εκφραστές του χάους ήταν η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. δηλώσεις στελεχών) και άλλα αριστερά σχήματα.
Ο Περιφερειακός Συνδυασμός «Νέα Εποχή για τα νησιά μας»
καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου να συζητήσει το θέμα της έξαρσης της τρομοκρατίας και να καταδικάσει απερίφραστα τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας και να απομονώσει τους «ψευτο-προοδευτικούς» υποστηρικτές της.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

Βέιν ο τρομερός .. μια παράσταση με πολύ καλές κριτικές

Θετικότατα σχόλια έχει καταφέρει να αποσπάσει από το κοινό της η παράσταση «Βέιν ο τρομερός» που παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «σκηνή κορδόνι» στο θέατρο «παραμυθίας» (Παραμυθίας 27 και Μυκάλης στο Κεραμεικό).

Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που αναδεικνύει τη φιλία, την αγάπη και τη μοναδικότητα σε κείμενα της Μάρας Χωματίδη και σκηνοθεσία της Έλντας Πανοπούλου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον χειμώνα.

Στην παράσταση συμμετέχει και ο Σαντορινιός στην καταγωγή και αξιόλογος ηθοποιός Φανούρης Κορρές μαζί με τους Aνάργυρο Βαζαίο, Γιάννη Βογιατζάκη, Χρύσα Δημοπούλου, Χριστίνα Μουσσά, Γιώργο Μπουκουβάλα, Μαρίνα Ρέππα, Σπύρο Σαρακηνό, Κωνσταντίνος Φερεντούρο, Μαριλένα Χατζηνικολαϊδη. 

Τις πολύ καλές κριτικές της παράστασης μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ: http://www.athinorama.gr/child/data/performances/?id=10022990&selTab=1#tabs

TripAdvisor: Στη Σαντορίνη το Κορυφαίο Μικρό Ξενοδοχείο διεθνώς για το 2013

Σύμφωνα με δημοσίευμα (25.1.2013) της σελίδας www.reporter.gr

Το TripAdvisor ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων TravelersChοoice awards για τα ξενοδοχεία το 2013. Ήδη στο 11ο έτος τους, τα βραβεία έχουν εντοπίσει τα πιο εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο, στις κατηγορίες “Κορυφαία Ξενοδοχεία”, “Πολυτελείας”, “Ευκαιρίας”, “Καλών Υπηρεσιών”, “Μικρά Ξενοδοχεία” και “B&B και Πανδοχεία”.

Το TripAdvisor διέκρινε περισσότερα από 6.000 βραβευμένα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο το 2012, σε 82 χώρες και εννέα περιοχές διεθνώς. Οι νικητές των TripAdvisor TravelersChoice Awards αναδεικνύονται με βάση εκατομμύρια πολύτιμα σχόλια και απόψεις, που καλύπτουν πάνω από 650.000 ξενοδοχεία και συλλέγονται μέσα σε ένα χρόνο από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

“Για άλλη μια φορά, το TripAdvisor με ενθουσιασμό αναγνωρίζει τα καλύτερα καταλύματα με βάση την πληροφόρηση από εκείνους που πραγματικά έχουν σημασία: τους πελάτες τους”, δήλωσε η Barbara Messing, υπεύθυνη μάρκετινγκ του TripAdvisor. “Είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών που κάνουν αυτά τα βραβεία τόσο ξεχωριστά, καθώς βοηθούν και τους άλλους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα ξενοδοχεία που είναι περισσότερο αγαπητά - ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, σε όλες τις γωνιές του κόσμου”.

Επιλεγμένοι νικητές για το 2013

Κορυφαίο Ξενοδοχείο (ΗΠΑ και διεθνώς) και Κορυφαίο Ξενοδοχείο Πολυτελείας (ΗΠΑ και διεθνώς): Four Seasons Resort Hualalai, στο Historic Kaupulehu, Kailua-Kona, Χαβάη
Καλύτερο Οικονομικό Ξενοδοχείο (ΗΠΑ και διεθνώς): SeaCoast Inn, Hyannis, Μασσαχουσέτη, ΗΠΑ
Ξενοδοχείο με τις Καλύτερες Υπηρεσίες (ΗΠΑ): Hotel California, Palm Springs, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Ξενοδοχείο με τις Καλύτερες Υπηρεσίες (διεθνώς): Lauriston Court Hotel, Llandudno, Ην. Βασίλειο
Κορυφαίο Μικρό Ξενοδοχείο (ΗΠΑ): Inn of the Five Graces, Santa Fe, Νέο Μεξικό,ΗΠΑ
Κορυφαίο Μικρό Ξενοδοχείο (διεθνώς): Anastasis Apartments, Imerovigli, Σαντορίνη, Ελλάδα
Κορυφαίο Best B&B and Inn (ΗΠΑ): Point Clear Cottages, Fairhope, Αλαμπάμα, ΗΠΑ
Κορυφαίο Best B&B and Inn (διεθνώς): Casa Portagioia, Castiglion Fiorentino, Ιταλία.

H πλήρης λίστα των νικητών των TripAdvisor TravelersChoice awards για το 2013: http://www.tripadvisor.com/TravelersChoice 

Πηγή: www.reporter.gr 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

Δήμος Θήρας : «Σχεδιασμός υποβιβασμού της υπηρεσιακής δυνατότητας του Τελωνείου Θήρας».

Σύμφωνα με επιστολή του Δήμου Θήρας στους αρμόδιους υπουργούς,

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει τον υποβιβασμό της υπηρεσιακής δυνατότητος του Τελωνείου Θήρας, από κατηγορίας Β΄ σε κατηγορία Γ΄ Τάξεως ή ακόμη και σε τοπικό Γραφείο.
Ο Δήμος Θήρας, εκφράζοντας τη αγωνία της τοπικής κοινωνίας, δεν αντιλαμβάνεται την ωφελιμότητα ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο είναι κατ’ αρχήν αντίθετο με την Διακήρυξη του Αιγαίου, όπως διατυπώθηκε στο Συνέδριο της Κω 28 Ιουλίου 2008, η οποία αναγνωρίζει τη νησιωτικότητα ως θέμα που απαιτεί ειδική μέριμνα στο πλαίσιο πολλών πολιτικών της Ε.Ε.
Στη διακήρυξη αυτή, γίνεται μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στα μειονεκτήματα και στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών στην Πράσινη Βίβλο για την Εδαφική Συνοχή, προβλέπει ειδική μέριμνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε. με τη χορήγηση μέσων και τη δημιουργία κινήτρων για την ικανοποίηση του στόχου αυτού, μέτρα για τη συγκέντρωση και τη διανομή στοιχείων και πληροφοριών για τα νησιά, για τις ανάγκες της ανάπτυξης και της εφαρμογής των πολιτικών, στο πλαίσιο του Δικτύου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το Χωρικό Σχεδιασμό (ESPON) και θέτει προβληματισμούς οι οποίοι απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία, σε σχέση με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε νησιωτικές περιοχές που είναι επιλέξιμες de facto στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με τους όρους και τις κατηγορίες που περιλαμβάνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, την προώθηση επαρκούς προσβασιμότητας σε κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα και να αποφευχθούν οι διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, τη σύνδεση των νησιών με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Επίσης οι αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούνται, ώστε να επιτευχθούν ισότητα μεταχείρισης και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Εάν υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση, τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία, στον λιμένα Θήρας δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια πραγματοποιώντας είσοδο ή έξοδο για να αποβιβάζουν τουρίστες από ή προς τρίτες χώρες, αλλά θα πρέπει να προσεγγίζουν πριν την είσοδο και πριν την έξοδο άλλους λιμένες εισόδου/εξόδου, με συνέπεια πιθανή διαγραφή της Σαντορίνης από το δρομολόγιο, αύξηση του χρόνου ταξιδίου και κόστους για τον επιβάτη-τουρίστα και τέλος απώλειες για την Οικονομία μας γενικά.
Κατά την τουριστική περίοδο 2012, πραγματοποιήθηκαν 96 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από και προς τρίτες χώρες, με 105.153  περίπου επιβάτες, οι οποίοι συνέβαλαν πολύ σημαντικά στον Τουρισμό.
Όπως είναι γνωστό, διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, δημοσιεύματα του ξένου τύπου και δηλώσεις παραγόντων του Τουρισμού, διατυπώνουν ήδη θετικότερες προβλέψεις στον τομέα αυτόν για την προσεχή τουριστική περίοδο, στην οποία και οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων θα σημειώσουν αντίστοιχη αύξηση, τονώνοντας περαιτέρω τον Τουρισμό, θα δημιουργήσουν και θα διατηρήσουν νέες θέσεις εργασίας, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα και περαιτέρω την ανάπτυξη. 
Στο Τελωνείο Θήρας, υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι και η Υπηρεσία στεγάζεται σε οίκημα του Δημοσίου, το οποίο δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα η υπηρεσιακή δυνατότητα του Τελωνείου αυτού όπως είναι σήμερα, θα διατηρήσει τα σημαντικά, προφανή οφέλη εν σχέσει με το λειτουργικό της κόστος, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής περιοχής μας, μειώνοντας την περιφερειακή ανισότητα σε σχέση με την ηπειρωτική μας Χώρα και θα προωθήσει την απ’ ευθείας προσβασιμότητα από/προς λιμένες τρίτων χωρών της Μεσογείου.
Θα επιθυμούσαμε να επανεξετάσετε τον σχεδιασμό σας για το Τελωνείο Θήρας, διότι η υπηρεσιακή δυνατότητά του, έχει άμεση προφανή σχέση με την τουριστική ανάπτυξη τόσον του νησιού μας, ως διεθνούς εμβέλειας τουριστικού προορισμού, αλλά και της Χώρας μας γενικότερα. 
Την επιστολή μας, απευθύνουμε και στην Κυρία Υπουργό Τουρισμού, όσον και στον Κύριο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι πολιτικές των οποίων σχετίζονται με το αίτημά μας αυτό.

Με εκτίμηση ο αναπληρωτής Δημάρχου, Νικόλαος Καμπουράκης, Αντιδήμαρχος

την ανάγκη για 2ο τελεφερίκ στην Σαντορίνη επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων

Το 2013 ελπίζουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2011 που ήταν καλή χρονιά για την κρουαζιέρα, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες.
Όπως είπε, προβλέπεται να έρθουν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια τουρίστες με κρουαζιερόπλοια και σημείωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά γα να λειτουργήσει ως λιμάνι εκκίνησης, ενώ για τη Σαντορίνη είπε ότι θα πρέπει να γίνει και δεύτερο τελεφερίκ.

έναρξη λειτουργίας της σελίδας www.syrmalenios.gr

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διαχειριστών της,

Από χθες 23 Ιανουαρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ιστοσελίδας του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Συρμαλένιου, στη διεύθυνση www.syrmalenios.gr  από την οποία μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις δράσεις και παρεμβάσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή. Ειδικότερα από τη δραστηριότητα στη Βουλή, μπορείτε να βρείτε τις ερωτήσεις, αναφορές, τα δελτία τύπου όπως και τις παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ομιλίες στην ολομέλεια αλλά και στις επιτροπές Εμπορίου και Περιφερειακής Ανάπτυξης στις οποίες μετέχει.
Θα θέλαμε να μας στείλετε τυχόν προτάσεις και σχόλια στα email nsyrm@parliament.gr   και synsyrmyk@gmail.com  ώστε η ιστοσελίδα να γίνει όσο το δυνατόν λειτουργικότερη.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και τη βοήθειά σας στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα προβλήματα των Κυκλάδων, να σχεδιάσουμε και να προκρίνουμε τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και λύσεις για να μην περάσουν οι μνημονιακές πολιτικές που αδιαφορούν για τη νησιωτικότητα και οδηγούν τα νησιά μας σε πλήρη υποβάθμιση και απομόνωση.

νέες επιτυχίες των αθλητών του Πανιωνίου Γ.Σ. TKD

Στο 1ο Πανευρωπαικό πρωτάθλημα συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9 -13.1.2013 στο στάδιο του Tae Kwon Do στο Φάληρο, συμμετείχε ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Tae Kwon Do Σαντορίνης, με 8 αθλητές του.
Σε ότι αφορά τις διακρίσεις, στην πρώτη οκτάδα βρέθηκαν ο Γιώργος Καραμολέγκος που κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, η Άννα Καραμολέγκου που κατέκτησε την 5η Πανευρωπαϊκή θέση, ο Κωσταντίνος Φωκάς που κατέκτησε την 5η Πανευρωπαϊκή θέση και ο Μιχάλης Κόστογλου την 5η Πανευρωπαϊκή.
Στους αγώνες, από πλευράς Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Tae Kwon Do Σαντορίνης, συμμετείχαν οι : Φωκάς Δημήτρης , Φουστέρη Μελίνα, Χαμπαίου Κωσταντίνα και Παντελής Ξαγοράρης.          

διάλεξη (26.1) με θέμα «Ποιότητα ζωής σε δύσκολες εποχές» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας προσκαλεί σε ανοικτή διάλεξη με θέμα: «Ποιότητα ζωής σε δύσκολες εποχές» με ομιλητή τον Δρ. Αντώνη Κατσαλή, το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18.00, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Ερμούπολη, και στα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Μήλο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγέλματος και έχει σκοπό να βοηθήσει παρέχοντας σκέψεις και ιδέες αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μοναδική για τον καθένα, αλλά υπάρχουν και κάποιες σκέψεις-δράσεις που έχουν γενικότερο χαρακτήρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται αντί της Ετήσιας Εκδήλωσης του Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος.

Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – αίτημα για την «Επαναλειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου»

Ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κος Ιωάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση - αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την «Επαναλειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου».

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

«Όπως γνωρίζετε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου συνεδριάζει και γνωμοδοτεί σε μηνιαία τουλάχιστον βάση για δεκάδες θέματα που σχετίζονται με την ΚΑ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων και με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Η γραφειοκρατία που ισχύει για τη διεκπεραίωση ακόμη και απλών υποθέσεων πολιτών είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα ακόμη και για υποθέσεις επισκευών, απλών επεμβάσεων ή αλλαγής χρήσης σε ακίνητα, να απαιτείται η εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας προς το Τοπικό Συμβούλιο, με βάση γνωμοδότηση του οποίου εκδίδεται με επιμέλεια της Εφορείας η τελική απόφαση.
Σε πολλές περιπτώσεις για να εκδοθεί απόφαση περνάει ακόμη και ένα ολόκληρο έτος με προφανή ζημία, όχι μόνο για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες γενικότερα.

Για όλα τα ανωτέρω έχουμε διαμαρτυρηθεί κατ΄ επανάληψη δήμοι και φορείς των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να ληφθούν κάποια (λίγα) μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει μεταβληθεί ριζικά το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων.
Στα ανωτέρω προβλήματα έρχεται να προστεθεί η μη σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, λόγω ελλιπούς σύνθεσης, αφού το ΚΕΑ της Ακαδημίας Αθηνών δεν έχει αντικαταστήσει το ορισμένο στο άνω Συμβούλιο τακτικό μέλους του, το οποίο έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών των Κυκλάδων έχουν αυξηθεί, αφού εξ΄ αιτίας αυτής της δυσλειτουργίας είναι αδύνατο κάποιος πολίτης να κάνει ακόμη και μία απλή μεταβολή χρήσης ενός καταστήματος για να μπορέσει να το λειτουργήσει.
Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια εμπλοκή σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης επιδεινώνει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.
Ελπίζω να γίνει κατανοητό, πόσο αναγκαία κρίνεται η παρέμβασή σας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου».                          

«νέα εποχή για τα νησιά» για την συνεδρίαση (22.1) της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού,

Ο κος Χαράλαμπος Κόκκινος και ο κος Παπαμανώλης Γιώργος εκπροσώπησαν τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ στην Οικονομική Επιτροπή που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2013 και αφορούσε τον προϋπολογισμό της ΠΝΑ.
Εγκρίθηκε με ψήφους της πλειοψηφίας, που δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση γιατί συνεχίζεται η ύφεση, η παρακμή και η οπισθοδρόμηση των νησιών μας.
Ο περιφερειακός μας συνδυασμός μειοψήφησε στον προϋπολογισμό 2013 γιατί:
-Δεν κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων για  την  επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης, όπως επιβάλλεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και - κυρίως -  την κοινή λογική.
-Η εισηγητική έκθεση δεν τεκμηριώνει ούτε στο ελάχιστο τα
προϋπολογιζόμενα έξοδα, κατά παράβαση των αρχών δημοσίου λογιστικού, καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο της συγκράτησης των δαπανών και της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων.
-Δεν συνοδεύεται από το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αποτελεί
στοιχείο τεκμηρίωσης των προϋπολογιζόμενων επενδύσεων.
-Ο προϋπολογισμός 2013 καταρτίστηκε χωρίς σύνδεση με τη Στρατηγική της ΠΝΑ, όπως αυτή έχει εγκριθεί και ισχύει. Η Εκτελεστική Επιτροπή κατά την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν έκανε καμία αναφορά στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΝΑ.
*Επικροτούμε τον δεδηλωμένο, από την Εκτελεστική Επιτροπή, κοινωνικό προσανατολισμό του προϋπολογισμού. Αμφισβητούμε, όμως, την ειλικρίνεια των προθέσεων και την αποτελεσματικότητα των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής.
*Ξεκινάμε την τρίτη χρονιά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τα
προβλήματα του "Καλλικρατικού" μορφώματος συσσωρεύονται, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία οικοδομήθηκε.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κος Χαράλαμπος Κόκκινος πρότεινε τον  κο Παπαμανώλη Γεώργιο να καταλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου της επιτροπής όπως είθισται για τη μειοψηφία και στις άλλες επιτροπές της ΠΝΑ. (ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ-ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) και με δεδομένο ότι η προεδρία ανήκει στην πλειοψηφία. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία που έστειλε τη συναίνεση ..περίπατο. 

συνάντηση του Υπ. Εργασίας με τον Peter Jorgensen

O Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτσης συναντήθηκε την Πέμπτη 22.1  με τον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Peter Stub Jorgensen,
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατά την τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο με σκοπό την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

επενδύσεις και τουρισμός οι δρόμοι εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση

Οι προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη 22.1 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ ) και το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα  Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων ομιλητών και τοποθετήσεων, αναφερόμενος στον τουρισμό ο Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Alpha Bank, είπε ότι μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός.  Η άμεση και έμμεση επίδραση του τουρισμού στην οικονομία, μετά την έξοδο από την κρίση, μπορεί να επανέλθει στο 17% του ΑΕΠ που ήταν το 2000, από 15% του ΑΕΠ που είναι περίπου σήμερα.

Σημείωσε ωστόσο πως για να αυξηθεί η συμμετοχή του τουρισμού στην οικονομία στα επόμενα χρόνια και να αναδειχθεί ο τουρισμός σε κυρίαρχο στόχο του αναπτυξιακού προτύπου, θα πρέπει αφενός οι τοπικές κοινωνίες να συστρατευθούν στην επιδίωξη, και να εναρμονισθούν με τις ανάγκες, ενός πιο εξωστρεφούς τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας, και αφετέρου το κέντρο να αλλάξει φιλοσοφία παραγωγής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος.

«Έχουμε στα χέρια μας την ανεπανάληπτη ευκαιρία, που παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη, να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική μας θέση και να γίνουμε μια ισχυρή και ευημερούσα οικονομία. Υπάρχουν, όμως, πολλοί, στις τοπικές κυρίως κοινωνίες, που, φοβούμενοι τον ανταγωνισμό και το μέλλον, επιλέγουν πεισματικά την ασφάλεια της συνήθειας και της ακινησίας, και των δοκιμασμένων, αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας, λύσεων. Εξασφαλίζουν, έτσι, την διατήρηση του status quo για τους εαυτούς τους, καταδικάζουν, όμως, την Ελλάδα στη στασιμότητα.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2013

στη Σαντορίνη και στο Ρέθυμνο οι τελικοί των Κυπέλλων Ανδρών και Γυναικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "volleynews.gr", οι αποφάσεις έχουν παρθεί από την ΕΟΠΕ αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί καθώς η Επιτροπή διοργανώσεων θέλει να δει εάν η γυναικεία ομάδα του ΟΠΕ Ρεθύμνου θα φτάσει μέχρι το φάιναλ-4, οπότε σε αυτή την περίπτωση το Ρέθυμνο θα διοργανώσει την τελική φάση του Κυπέλλου γυναικών και η Σαντορίνη των Ανδρών.

Εάν ο ΟΠΕΡ δεν περάσει στο φάιναλ-4 του Κυπέλλου γυναικών η πόλη της Κρήτης θα φιλοξενήσει το φάιναλ-4 του κυπέλλου ανδρών και η Σαντορίνη των γυναικών.

Στη Σαντορίνη η μοναδική μεγάλη διοργάνωση ήταν το Σούπερ Καπ τον Οκτώβριο του 2010 με νικητή τον Ολυμπιακό σε βάρος του Παναθηναϊκού. 

συνεδρίαση επιτροπής τουριστικής προβολής Δήμου Θήρας – θέματα

Την Πέμπτη 24.1 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Θήρας με τα εξής θέματα :
Συμμετοχή Δήμου στην τουριστική έκθεση BIT / MILANO (14-17/2/2013).
Συμμετοχή Δήμου στην τουριστική έκθεση ITB / BERLIN (6-10/3/2013).
Σαντορίνη 2013 Έτος Γαστρονομίας.
Γενικότερα θέματα τουριστικής προβολής.

διήμερο εργασίας (24-25.1) στο Ηράκλειο για την κρουαζιέρα

Στις 24 - 25 Ιανουαρίου 2013 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης από τη MedCruise (Μεσογειακή Ένωση Λιμένων) ένα διήμερο εργασίας για θέματα κρουαζιέρας.

Ο ΟΛΠ A.E. αποτελώντας το μεγαλύτερο Λιμάνι Κρουαζιέρας στην Ελλάδα και ουσιαστικά το μοναδικό Λιμάνι Επιβίβασης/Αποβίβασης Επιβατών (HOME PORT), αλλά και το Λιμάνι που παρέχει συμπληρωματικές υπηρεσίες στα πλοία, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα υπόλοιπα λιμάνια, θα συμμετέχει με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΛΠ A.E. και Πρόεδρο της MedCruise κ. Σταύρο Χατζάκο και τον Διευθυντή Εξυπηρέτησης Επιβατών & Εκμετάλλευσης Χώρων κ. Θεόδωρο Τσίτουρα.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Λιμένων:
Βαρκελώνης, Καρχηδόνας, Ντουμπρόβνικ, Λιμένων Γαλλικής Ριβιέρας, Ηρακλείου
Κόπερ, Λιβόρνο, Οδησσού, Παλαμός, Πειραιώς, Σέτε, Σούδας, Βενετίας

Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εταιρειών κρουαζιέρας, καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας εκπροσωπώντας την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας (ECC/CLIA). Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιασθεί η συγκριτική μελέτη που έχει ολοκληρώσει η MedCruise για τα λιμενικά τέλη καθώς και οι πρακτικές των Λιμένων που αφορούν τη διαδικασία υποδοχής και προγραμματισμού ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, η πολιτική αποβλήτων και τα δικαιώματα επιβατών.
Στόχος της διημερίδας είναι να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των Εταιρειών Κρουαζιέρας και των Λιμένων προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή κατά το δυνατό προσέγγιση και να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και οι ανάγκες της κάθε πλευράς.

γυμνάσιο Εμπορείου – εκδήλωση

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Γυμνάσιο του Εμπορείου Θήρας μας προσκαλεί στην γιορτή που διοργανώνει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 23.00 στο «μπουρλότο» στην Περίσα.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα κληρωθούν για ένα tablet pc. Είσοδος 10 ευρώ. 

Π. Ρήγας – ομιλία σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ

Στην διεύθυνση : http://www.prigas.gr/?p=main μπορείτε να δείτε την αγόρευση του Βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα στη ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και τη λήψη απόφασης για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ν. Συρμαλένιος, για την "Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές στο νομό Κυκλάδων"

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος κατεθεσε αναφορά την επιστολή των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, με θέμα τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη χειμαζόμενη αγορά, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.
Πρότασή μας κ. Υπουργέ, είναι να ακούσετε και να εμπιστευθείτε , έστω και την τελευταία στιγμή, τους θεσμοθετημένους Φορείς του εμπορίου, δίνοντας στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτοί τη λειτουργία της αγοράς τους, μέσα σε πλαίσιο που εσείς θα ορίσετε, και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κάποιες Κυριακές το χρόνο, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
                                      
Την αναφορά υποστηρίζουν οι ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΗΣ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΊΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ
•           ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΗΛΟΥ
•           ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ
•           ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΡΙΧΑ ΚΥΘΝΟΥ
•           ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΡΧΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
•           ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ



«πολίτες κόντρα στον καιρό» για την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της ΠΝΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Συνεδρίασε χθες (22.1) η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κύρια θέματα την εκλογή αντιπροέδρου και την έγκριση του προϋπολογισμού της ΠΝΑ για το οικονομικό έτος 2013.

Τοποθετούμενος για το θέμα του Προϋπολογισμού του έτους 2013, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, εκπροσωπώντας τους  «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σήμερα ερχόμαστε να επικυρώσουμε μια άκρως τυπική διαδικασία, ενώ θα έπρεπε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας να ήταν το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο για τη χρονιά που μας έρχεται. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό εναρμονισμένο πλήρως με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλει η κυβέρνηση αφαιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Έχουμε πει και το ξαναλέμε ότι ο “Καλλικράτης” και τα μνημόνια έχουν στραγγαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για επιχορηγήσεις προϋπολογίζονται 4,7 εκ. €, όταν απολογιστικά το 2011 είχε κλείσει με 6,5 εκ. €. Ταυτόχρονα οι μνημονιακές πολιτικές επιβάλλουν τη λειτουργία του λεγόμενου “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης” που στην ουσία του είναι Παρατηρητήριο Οικονομικής Υποτέλειας. Για τους παραπάνω λόγους, δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί από την Περιφερειακή Αρχή».

συνεδρίαση περιφερειακού Συμβούλιου Ν. Αιγαίου (28.1) – θέματα

Την Δευτέρα 28.1 στην Σύρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 13ης/15-12-2012 και 1ης/7-1-2013
συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2ο Προϋπολογισμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικ. Έτους 2013
Εισηγητής : κ. Μακρυωνίτης Γεώργιος
ΘΕΜΑ 3ο Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικονομικού
έτους 2013 Εισηγητές :κ. Πουσσαίος Γεώργιος και Χατζηδιάκος Φώτιος
ΘΕΜΑ 4ο «Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών Επιτροπής
Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου» σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν.3852/10. Εισηγητής : κ. Χατζηιωάννου
ΘΕΜΑ 5ο «Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών Τουριστικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, δια Βίου Μάθησης, Καινοτομίας, Έρευνας & Ανταγωνιστικότητας καθώς και Απόδημου Ελληνισμού» σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν.3852/10.
Εισηγήτρια : κα. Φτακλάκη Παρασκευή – Ελευθερία
ΘΕΜΑ 6ο Ορισμός εκπροσώπων Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές
τους για συμμετοχή στις Επιτροπές των Λιμενικών Αρχών Περιφέρειας
Νοτίου Αιγαίου Εισηγητής : κ. Περιφερειάρχης
ΘΕΜΑ 7ο Πανεπιστήμιο Αιγαίου : Προβλήματα – Προοπτικές Εισηγητής : Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας
ΘΕΜΑ 8ο Παραχώρηση ακινήτου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο
Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για ανέγερση δημοτικού Σχολείου στην δημοτική Κοινότητα Βάρης Εισηγητής : κ. Μακρυωνίτης Γεώργιος 

Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

αποστολή φαρμάκων από τον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Σήμερα 22 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήσαμε από την Σαντορίνη την πρώτη αποστολή φαρμάκων προς ασφαλή διάθεση!
Οι κάτοικοι του νησιού μας έριξαν στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία του νησιού μας 171,7 κιλά ληγμένα φάρμακα τα οποία αν πεταγόντουσαν στον κοινό κάδο απορριμμάτων θα κατέληγαν στο έδαφος της Σαντορίνης.

σχετικά με τα κενά εκπαιδευτικών στην Θηρασιά

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος  Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασιάς,  κ. Ευάγγελου Παράβαλου,  με την οποία γίνεται αναφορά στην άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών διδακτικών θέσεων του Γυμνασίου Τ.Λ. του νησιού. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η  μη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των νησιωτών αφενός δημιουργεί την τάση μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα και αφετέρου υπονομεύει την ίση μεταχείριση των πολιτών, και ιδίως των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι και δε διδάσκονται τα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 4 μήνες πριν τη διεξαγωγή τους.

Παράλληλα, και για το ίδιο θέμα,
Ο περιφερειακός συνδυασμός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ εκφράζει την συμπαράσταση και τη στήριξή του στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των μαθητών της Θηρασιάς για άμεση πλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν από το Γυμνάσιο του νησιού. Το 2013 βρήκε το Γυμνάσιο της Θηρασιάς με μόλις έξι  καθηγητές ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα  (μεταξύ αυτών λείπει και φιλόλογος) όπως διαπίστωσε και στην περιοδεία της στο νησί η περιφερειακή μας σύμβουλος Ιουλία Καραμολέγκου.
Το δικαίωμα στη μόρφωση των κατοίκων των νησιών μας είναι αδιαπραγμάτευτο.
Καλούμε το νέο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το σύνολο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης των νησιών μας, να συνεργαστεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να καλυφθούν άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών λειτουργών στη Θηρασιά και στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Στέλνουμε το μήνυμα οτι η Παιδεία πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα και οτι η επένδυση στη γνώση είναι απάντηση στην κρίση.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

η φετινή (2013) κοπή της πίτας της Santo Wines

Με την παρουσία πολύ κόσμου, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου η γιορτή για την κοπή της πίτας της Santo Wines (της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων) στο οινοποιείο της στον Πύργο.
Κατά την διάρκεια της γιορτής τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του Διοικητικού της συμβουλίου κ. Καφούρος ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία και πορεία της, ενώ τις ευχές τους για μια όλο και αποδοτικότερη συνέχεια εξέφρασαν ο δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μάινας, καθώς και ο Μητροπολίτης Θήρας κκ Επιφάνιος.
Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ο Λιμενάρχης Θήρας, ο Διοικητής του Αεροπορικού αποσπάσματος Θήρας, καθώς και πλήθος εργαζομένων στον Συνεταιρισμό.

Σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου του ΔΣ της Santo Wines κ. Καφούρου,

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Διοικητά του Αεροπορικού αποσπάσματος, κύριε Λιμενάρχα, Συνάδελφοι στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, εργαζόμενοι στην ένωση,  Κυρίες και κύριοι.

Η πατρίδα μας περνάει δύσκολα χρόνια, ήδη μπήκαμε στον τέταρτο χρόνο φτώχιας, ανεργίας, δυστυχίας, μειωμένης ανεξαρτησίας και κοινωνικής αναταραχής.
Προσβλέπουμε και  προσευχόμαστε στον Πανάγαθο ότι πολύ σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας.
Είναι κοινή άποψη όλων ότι η  ανάπτυξη για την Πατρίδα μας, θα έρθει  μέσα από την ανάπτυξη της γεωργίας  και του τουρισμού.

Θυμάμαι όταν πριν έξι χρόνια ξεκινάγαμε εδώ μέσα όλοι μαζί, να φτιάξουμε μια σύγχρονη και υγιή συνεταιριστική οργάνωση, είχαμε βάλει σαν στόχο να έρθουν δίπλα μας νέα παιδιά, να φυτέψουμε νέα αμπέλια, να  οργώσουμε περισσότερα χωράφια και να δώσουμε αξία στο κρασί μας, στη τομάτα μας και στη φάβα μας.
Τότε κάποιοι μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και κάποιοι ίσως  με  ειρωνεία. Ήταν  βλέπεται ακόμη   η εποχή που το χρήμα κυκλοφορούσε πλουσιοπάροχα, που η ενασχόληση με την γη αξιολογούταν παλιομοδίτικη, η εποχή που το κρασάκι μας, οι ελιές μας,  η φέτα και κάθετι δικό μας, μας προκαλούσαν αλλεργία, αντίθετα μας γοήτευαν το ουίσκι, η βότκα, το ροκφόρ, το μπέικον και γενικά κάθε ξενόφερτο και εισαγόμενο προϊόν.

Σήμερα έξι χρόνια μετά, καταφέραμε να διπλασιάσουμε σχεδόν την καλλιεργούμενη γη πάνω στο νησί μας, να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειες μας με σεβασμό στο περιβάλλον, να παράγουμε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα,  και να εξασφαλίζουμε,  σε αυτά τα δύσκολα χρόνια,  ένα κύριο ή συμπληρωματικό  εισόδημα  σε όλο και  περισσότερους πατριώτες μας  που  τους επιτρέπει ακόμη να ζουν αξιοπρεπώς.
Μόνο το προηγούμενο έτος  το 2012, η αγροτική γη,  συνείσφερε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ στις αγροτικές  Σαντορινιές οικογένειες, από το πρωτογενές προϊόν, χώρια   την υπεραξία που άφησε στην οικονομία του νησιού   η  μεταποίηση και η  εμπορία των προϊόντων αυτών .
Μέσα από την δουλειά μας, εδώ στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, δείξαμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από την στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα, στις ήπιες παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, το σεβασμό του περιβάλλοντος,  την αγάπη για το αμπέλι και το χωράφι και γενικά την στροφή  στις πανάρχαιες αρετές  και αξίες της φυλής μας.

Το νησί μας σήμερα δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό μόνο για το ηφαίστειό του, την καλντέρα του, τις αρχαιότητές του και τη φυσική του ομορφιά. Το κρασί μας, η φάβα  μας , το τοματάκι μας,   οι παραδοσιακές μας  γεύσεις, η τοπική κουζίνα και η γαστρονομία μας,  αποτελούν έναν επιπλέον σημαντικό λόγο να επισκεφτεί κανείς τη Σαντορίνη.  Θα λέγαμε ότι όλα μαζί  αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Σαντορίνης  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η νέα χρονιά,  το 2013 ανακηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας ως έτος γαστρονομίας για το νησί μας. Μία γαστρονομία βασισμένη  στα προϊόντα, στην παράδοση, στις συνταγές    και στις προσπάθειές των παραγωγών μας.  Ήδη τις μέρες που προηγήθηκαν αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν,  όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας, με αφορμή την  επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Θήρας στην Μητρόπολη της πατρίδος μας, στην  Αθήνα, για  την ανακήρυξη του 2013 ως έτους Γαστρονομίας,   προέβαλαν και θα προβάλλουν  το νησί μας, ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς.
Μια προβολή πολύ  μεγαλύτερη  από το να  συμμετείχαμε σε δεκάδες  εκθέσεις και ξοδεύαμε του κόσμου τα λεφτά. Αξίζει να επαινέσουμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής που προχωράει  χέρι χέρι με τον Σαντορινιό  παραγωγό.        

Δυστυχώς για κάποιους η επιτυχία αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, εξαπατώντας τον ξένο και ντόπιο καταναλωτή, πουλώντας του ως Σαντορινιά προϊόντα, προϊόντα ξενόφερτα, κακής ποιότητας, προκαλώντας τεράστια ζημιά και δυσφήμιση στην προσπάθεια τη δική μας αλλά και στο νησί μας γενικότερα.
Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που έναντι του ιδίου οφέλους,   ουδόλως νοιάζονται ούτε για το γενικό καλό, ούτε  για   την  οικονομική ευρωστία της Ένωσης ούτε και για   το εισόδημα του παραγωγού. Για αυτούς,  το  άγχος και η αγωνία τους είναι να μετρούν, πόσα καρπούζια έχουμε βάλει κάτω από τη μασχάλη μας στην προσπάθειά  που καταβάλλουμε για τον τόπο μας,    και μέλημά τους είναι με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, τώρα που η Δημοκρατία μας έχει αδυνατήσει,  μήπως μπορέσουν και αρπάξουν κανένα καρπούζι  για να γλυκαθούν.
Είναι σημείο των καιρών μας δυστυχώς, οι άνθρωποι που μας έριξαν στο πηγάδι να μεταμορφώνονται σε σωτήρες για να μας βγάλουν από αυτό  το πηγάδι που οι ίδιοι μας έριξαν .

Σε όλους αυτούς, τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής, που η ίδια η κοινωνία τους έκρινε και τους κατέταξε, ευχόμαστε  ειλικρινά η νέα χρονιά να τους φέρει υγεία και γαλήνη.
Αγρότισσες και αγρότες της Σαντορίνης το 2013 έχω την ελπίδα ότι θα φέρει το φως. Ένα φως για τις ελεύθερες φωνές, τις καθαρές σκέψεις, για τις Αξίες, τις Αρχές και τα Ιδανικά. Από τις 20 Φλεβάρη του τρέχοντος έτους,  ο Πρόεδρος σας ο Πρόεδρος  της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, προτάθηκε ομόφωνα από σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, να ηγηθεί της κορυφαίας Εθνικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου και  να πάρει στις πλάτες του το ελληνικό κρασί, τους Έλληνες αμπελουργούς και τους Έλληνες οινοποιούς, Συνεταιριστές και ιδιώτες.

Σε  αυτή τη δύσκολη περίοδο που βουλιάζει η ελληνική οικονομία, μου ανατίθεται το εθνικό  έργο  να ηγηθώ της προσπάθειας να  βγάλουμε  το Ελληνικό κρασί έξω από σύνορα της χώρας μας, να κερδίσουμε  την αναγνωσιμότητα που του  αξίζει,   και    να το  αναδείξουμε εκεί που πραγματικά μπορεί να πάει, να κερδίσει την παγκόσμια αγορά.
Κυρίες και κύριοι η τιμή στο πρόσωπο του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, αποτελεί τιμή στην Ένωσή μας, τιμή στο Σαντορινιό κρασί που αποτελεί τη ναυαρχίδα της  όλης προσπάθειας  να βγάλουμε το Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, αλλά κυρίως αποτελεί  τιμή και επιβράβευση σε όλους εσάς, που με κόπο και ιδρώτα  συνεχίζεται να ποτίζεται με αίμα και ιδρώτα τα άγια χώματα του νησιού μας.

Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι, ΑΝ  στην προσπάθειά  αυτή δουλέψουμε όλοι μαζί,  Εθνικά,  με την συμπαράσταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει άριστη λειτουργία,   με συνέργειες των οινοποιείων και των αμπελουργών,     χωρίς εσωστρέφεια, και αντιπαλότητες,  χωρίς την εγχώρια διαπλοκή, και κυρίως χωρίς όλους αυτούς τους δήθεν πρόθυμους που δεν διστάζουν στον βωμό του κέρδους να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Διοίκηση της Ένωσης, τους εργαζόμενους σε αυτήν και όλους εσάς για την συνεχή και αδιάλειπτη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Ακρωτηρίου  και  στον φίλο τον Κυριάκο τον Φαρισαίο, που θα ομορφύνουν με τα τραγούδια τους και τη μουσική τους τη  σημερινή μας  εκδήλωσή. 
Εύχομαι σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά η νέα χρονιά να φέρει υγεία, δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τυχόν κι   άλλες δυσκολίες, αλλά κυρίως  να φέρει την Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη Ελλάδα.  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

το «σήμα» Σαντορίνη προσελκύει τουρίστες και στην... Ταϊλάνδη

Σύμφωνα με κείμενο του Στάθη Κουσούνη για την εφημερίδα "Καθημερινή" με ημερομηνία 20.1.2013,

Η τουριστική ταυτότητα της Σαντορίνης ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και αποτελεί πλέον ένα ισχυρό όπλο για την προσέλκυση τουριστών ακόμη και στην... Ταϊλάνδη. Για του λόγου το αληθές, ένα νέο υδάτινο πάρκο θα δημιουργηθεί στην κεντρική Ταϊλάνδη με την επωνυμία Santorini Water Fantasy.

Πρόκειται για μια επένδυση 3,2 εκατ. δολαρίων, η οποία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου του επιχειρηματία Σουπόουτζ Ταντασιριζάκουλ, προέδρου του Pena house Co Ltd. To νέο πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 4 στρεμμάτων και θα ανοίξει την ερχόμενη άνοιξη ως προσθήκη στο πάρκο ψυχαγωγίας Santorini Park, το οποίο ήδη λειτουργεί, αξιοποιώντας το όνομα της Σαντορίνης, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Cha-Am Premium Outlet Mall.

Το εμπορικό κέντρο λειτουργεί περίπου οκτώ χρόνια στην περιοχή Χιούα Χιν σε απόσταση 200 χλμ. από την Μπανγκόκ. Ο κ. Ταντασιριζάκουλ δήλωσε ότι η αγοραστική δύναμη των ξένων και των κατοίκων της Μπανγκόκ αλλά και των επαρχιών της, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί τα Σαββατοκύριακα, είναι ποικίλη και αυξάνεται κάθε χρόνο. Με αφορμή τη νέα επένδυση, συμπλήρωσε: «Θεωρήσαμε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθεί αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να στηρίξει την αύξηση των τουριστών στο εγγύς μέλλον». Το Σαββατοκύριακο οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δέχονται έως και 10.000 επισκέπτες, εκ των οποίων ποσοστό 15%-20% είναι ξένοι.

Να σημειωθεί ότι γύρω από το εμπορικό κέντρο και το πάρκο ψυχαγωγίας έχουν ανοίξει νέες επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί συγκροτήματα κατοικιών και ξενοδοχεία. Το υπάρχον πάρκο αναπτύσσεται σε 8 στρέμματα από ένα σύνολο 23,7 ιδιόκτητων στρεμμάτων.
Σε τρία χρόνια από τώρα, σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας, θα προστεθούν περισσότερες εγκαταστάσεις προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση των τουριστών.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται να προστεθούν άλλα 8 όμορα στρέμματα για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 150 δωματίων.

Εξάλλου, την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης αξιοποίησε και η ασιατική ξενοδοχειακή αλυσίδα Thunderbird για τη δημιουργία ξενοδοχειακής αλυσίδας στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Τhunderbird Resorts - Poro Point, το οποίο χρησιμοποιεί για διάφορες εγκαταστάσεις του ονόματα ελληνικών περιοχών, όπως Αthena Villa, Patio Santorini κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σαντορίνη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ασιάτες, ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση γαμήλιων τελετών.

Φέτος, η Σαντορίνη προβάλλει δυναμικά και ένα άλλο πρόσωπο για την προσέλκυση τουριστών μέσω της γαστρονομίας της. Μάλιστα, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, παρουσίασε την πρωτοβουλία ανακήρυξης του 2013 ως έτος Γαστρονομίας για τη Σαντορίνη.

ΕΠΑΜ Θήρας – πρόσκληση σε συζήτηση

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,
Το ΕΠΑΜ Θήρας προσκαλεί τους Σαντορινιούς, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στον πολυχώρο «ΥΦΕΝ» στα Φηρά, σε ανοιχτή ομιλία - συζήτηση.
Θα συμμετέχει, μέσω σύνδεσης internet, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

έκκληση για οικονομική υποστήριξη για το γηροκομείο Θήρας από τον Μητροπολίτη της Ι.Μ. Θήρας κκ Επιφάνιο

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σαντορίνη TV» παραχώρησε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης Θήρας κ.κ. Επιφάνιος με θέμα την λειτουργία του «Γηροκομείου Θήρας».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην συνέντευξή του, το γηροκομείο αυτήν την εποχή φιλοξενεί τον μέγιστο αριθμό ηλικιωμένων σύμφωνα με τις δυνατότητές του, ενώ ζήτησε την οικονομική και ηθική υποστήριξη των κατοίκων του νησιού ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μια νέα πτέρυγα που θα παρέχει την δυνατότητα περίθαλψης περισσοτέρων ηλικιωμένων.
Το «Γηροκομείο» της Σαντορίνης λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του στην «Μέσα Γωνιά» της Σαντορίνης, φιλοξενώντας σήμερα 19 ηλικιωμένους ασθενείς που επωφελούνται των υπηρεσιών του. 

πανευρωπαϊκές διακρίσεις από τους αθλητές του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου στο 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα TKD

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου που υπογράφει για το ΔΣ ο ΓΓ του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Σαντορίνης Γιάννης Διαμαντόπουλος,

Πανευρωπαϊκές διακρίσεις μας χάρισαν οι αθλητές μας στο 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα TKD που διοργάνωσε η ΕΤΑΝΕ στο κλειστό γυμναστήριο Φαλήρου στις 9-13/1/2013.Στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός συμμετείχαν 686 αθλητές από 17 χώρες, γεγονός που φανερώνει και το υψηλό επίπεδο στο οποίο διεξήχθησαν οι αγώνες.

Οι αθλητές μας, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας μας κ. Τσουκνίδου Μαρίας, επέδειξαν ήθος και αποφασιστικότητα και κατάφεραν, όχι μόνο να κλέψουν τις εντυπώσεις αποσπώντας θετικά σχόλια απο προπονητές και αθλητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και να διακριθούν, κατακτώντας αξιοζήλευτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ο αθλητής μας, Γιώργος Καραμολέγκος που συμμετείχε στην κατηγορία έως 45 Kg, αγωνίστηκε με πάθος και κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο . Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διάκριση τόσο για τον ίδιο τον αθλητή όσο και για τον σύλλογό μας. Για πρώτη φορά ο σύλλογός μας, εδραιώνεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αντανακλώντας με την διάκριση αυτή, την σκληρή δουλειά που γινεται στις καθημερινές προπονήσεις μας.
Ο θρίαμβος όμως των επιτυχιών δεν σταμάτησε εδώ.Τρεις ακόμα αθλητές μας, η Καραμολέγκου Άννα, ο Φωκάς Κωνσταντίνος, και ο Κώστογλου Μιχάλης κατέλαβαν τις πέμπτες (πανευρωπαϊκές)   θέσεις,  σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από τα μετάλλια, δίνοντας πάνω στο tatami τον καλύτερο τους εαυτό. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι, Ξαγοράρης Παντελής, Φωκάς Δημήτριος, Χαμπέου Κωνσταντίνα και τέλος, η άτυχη Φουστέρη Μελίνα, η οποία τραυματίστηκε στο πρώτο αγώνα και αποχώρησε από την συνέχεια της διοργάνωσης. Ευχόμαστε στην αθλήτρια μας γρήγορη ανάρρωση και σύντομα να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους.
Γίνεται πλέον φανερό ότι, η ανοδική πορεία του συλλόγου ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια της Σαντορίνης και ελπίζουμε το νέο έτος να συνεχίσει να μας χαρίζει τέτοιες διακρίσεις.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την προπονήτρια μας κ. Τσουκνίδου Μαρία και όλους τους αθλητές της αποστολής, όχι μόνο για τις διακρίσεις που φέρανε στις αποσκευές τους, αλλά κυρίως για την ελπίδα και χαρά που έδωσαν σε όλους τους φίλους του συλλόγου. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει το έθνος μας, τα παιδιά μας, μας δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας και της ανάτασης.

οι Πέμπτες στη Σαντορίνη είναι όπως οι Τετάρτες στην Αθήνα!

Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του cine Villagio στο Καμάρι της Σαντορίνης,

Δείτε πρώτοι τις ταινίες κάθε εβδομάδος πληρώνοντας 1 εισιτήριο για δύο άτομα!
Η παραπάνω προσφορά αφορά ταινίες 2D και για είσοδο 2 ατόμων (€4.00/θεατή). Για τις ταινίες 3D η είσοδος θα είναι €8.00/θεατή. 
Με like και share των αναρτήσεων του Villagio στο profile σας έχετε την δυνατότητα να μπείτε σε κληρώσεις και να κερδίσετε δωρεάν εισιτήρια.

Γ. Βρούτσης – συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ - θετικές και σημαντικές αποφάσεις για την μείωση της ανεργίας

Συνάντηση είχε την Παρασκευή 18.1 ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης κ. Frederic Valuer και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πρόταση- πρωτοβουλία «EUSTARTER» του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη η οποία κατατέθηκε σήμερα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και από τη χώρα μας, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη των Ευρώπη.

Η ανάγκη για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε στη σύνοδο της Ολομέλειας του CEMR στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 2012, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αποτέλεσμα αυτών είναι τόσο η πρωτοβουλία «EUSTARTER», όσο και η επικείμενη συνδιάσκεψη δήμων και περιφερειών όλου του ευρωπαϊκού νότου στο Παρίσι.

Η πρόταση για την υλοποίηση «EUSTARTER»  κατατέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβρη από τον πρόεδρο του CEMR και δήμαρχο Στουτγάρδης Wolfrang Schuster στον πρόεδρο της ΕΕ Jose Manuel Barroso, έγινε ήδη αποδεκτή και αναμένεται η έγκρισή  της από τις κυβερνήσεις των 27,της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο  γενικός γραμματέας του CEMR Frederic Valuer, σημειώνοντας ότι σήμερα πάνω από 5,5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί πραγματική καταστροφή από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε δυνατό μέσο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 16 και 27 ετών που είναι άνεργοι ή που διαθέτουν την κατάρτιση ή την επαγγελματική πείρα να αποκτήσουν μία πρώτη εργασιακή εμπειρία. Ρεαλιστικός στόχος θεωρείται να υποστηριχτούν 1 εκατομμύριο νέοι σε όλες τις χώρες-μέλη, ενώ για τη χώρα μας μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Η χρηματοδότηση προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο. Οι τομείς που θα μπορούν να απασχοληθούν είναι δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.  
Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από αυτούς τους φορείς. Οι νέοι θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών και κατά συνέπεια θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του και απεδέχθη την πρόταση του CEMR και της ΚΕΔΕ, προτείνοντας η υλοποίησή της να ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα στην ανεργία των νέων.

στοχευμένη καμπάνια για την προώθηση της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού, σχεδιάζει ο ΣΕΤΕ

Ο ΣΕΤΕ ξεκινά μια στοχευμένη επικοινωνιακή καμπάνια με στόχο την ανεύρεση οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν την υλοποίηση του σχεδίου μάρκετινγκ για την ελληνική γαστρονομία.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που ο ΣΕΤΕ παρουσίασε το 2009, η ελληνική γαστρονομία μπορεί με στοχευμένες ενέργειες marketing, να αναδειχθεί και να καθιερωθεί  ως ένας από τους βασικούς λόγους προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα.
Η καμπάνια ανεύρεσης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση του έργου αυτού  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που συνδέονται με τη γαστρονομία, άμεσα ή έμμεσα.
Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΤΕ αποτελεί αφορμή για συστράτευση όλων όσοι υπηρετούν υπεύθυνα τον ελληνικό τουρισμό, καθώς από την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα ωφεληθεί το σύνολο του τουριστικού τομέα και όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Γ. Βρούτσης – (δηλώσεις..) περί του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και .. άλλων δαιμονίων..

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης στον Κυριακάτικο Τύπο σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς του δήλωσε ότι,

«Αν ρωτούσε κάποιος σήμερα τι είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η απάντηση θα ήταν, ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων.
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος!
Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος.
Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων».

Ενώ, στην συνέντευξή του στον Γιώργο Γάτο, για την εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου» (19.1.2013) μεταξύ άλλων ανέφερε πως, 

«…η καταπολέμηση της ανεργίας έχει αναδειχθεί στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί η ανεργία και ιδιαίτερα οι μακροχρόνιες μορφές της, όπως συμβαίνει π.χ. με τους νέους, είναι το πλέον επώδυνο και επικίνδυνο στοιχείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Μέχρις ότου η οικονομία μας αποκτήσει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα περισσότερο εξωστρεφές, παραγωγικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο από ό,τι στο παρελθόν, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς στους ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας. Να εντάξουμε αυτή τη λογική ως οριζόντια προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές των παραγωγικών υπουργείων. Αυτό ήταν και το νόημα του «συναγερμού» που σήμανε ο Πρωθυπουργός.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί το μεγάλο και στοχευμένο πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν λίγες μέρες.  Πρόγραμμα με καινοτόμα στοιχεία σχεδιασμού, τα οποία εκτιμούμε ότι θα εξασφαλίσουν την πλήρη απορρόφηση  και βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας. Και κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο στο παρελθόν. 

Θα υπάρξει και πότε οικονομική στήριξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βάλει λουκέτα και δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος; 
Πράγματι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν κατηγορίες εργαζομένων που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση. Σε πολλές περιπτώσεις η  ύφεση έχει μειώσει τον κύκλο εργασιών τους, ενώ κάποιοι επαγγελματίες έχουν προβεί και σε πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων τους.
Για αυτό το λόγο, ενεργοποιούμε - και συμπληρώνουμε σε κάποια ασαφή σημεία της που αφορά στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες - νομοθετική διάταξη του 2011 για την παροχή ειδικού βοηθήματος σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.
Εκτιμώ ότι η διαδικασία αυτή θα έχει περατωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Θεωρείτε επαρκές για έναν άνεργο το  επίδομα των 360 ευρώ; 
Στην πραγματική του διάσταση είναι ένα προσωρινό βοήθημα και μέσο στήριξης των ανέργων μέχρι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Άρα, η επανένταξη στην απασχόληση είναι το κυρίως ζητούμενο.
Ωστόσο, προβληματίζομαι όχι μόνο για το χαμηλό ύψος του επιδόματος ανεργίας, αλλά και για το ότι μένουν ακάλυπτες πολλές κατηγορίες ανέργων, κυρίως μακροχρόνιοι και νέοι άνεργοι. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και να το επανεξετάσουμε πολύ σύντομα.

Έχουν τελειώσει οι ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις ή πρέπει να αναμένουμε κι' άλλες υπό την πίεση είτε των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, είτε της τρόϊκας; 
Εκτιμώ ότι οι αλλαγές των δυόμισι τελευταίων ετών στα εργασιακά έχουν κλείσει όλα τα σχετικά θέματα που έθεσαν οι δανειστές μας από την υπαγωγή της χώρας στο χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, πρέπει να επισημάνω ότι ο κύριος στόχος που έχει τεθεί από την τρόϊκα είναι η μείωση του μοναδιαίου κόστους  εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, προκειμένου να καλύψει η χώρα το χάσμα ανταγωνιστικότητας που είχε δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία πριν την κρίση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι με την εφαρμογή και ωρίμανση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.
Συνεπώς, αυτό που προέχει τώρα είναι η συνεπής εφαρμογή των ήδη νομοθετημένων δεσμεύσεων μας, αλλά και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Και, σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών υποστήριξης των ανέργων για την επιστροφή τους στην εργασία.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ενός Ενιαίου Κώδικα Εργασίας. Τι αλλαγές θα κάνετε; 
Η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της επόμενης χρονιάς. Ένα μεγάλο έργο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που θα «πετάξει» όλα τα περιττά διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη από την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Προσοχή, όμως, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στα δικαιώματα και την ποστασία των εργαζομένων.
Έτσι, όχι μόνο θα ενισχύσει τη μικρομεσαία και δυναμική επιχειρηματικότητα. Όχι μόνο θα δημιουργήσει ελκυστικό κλίμα και για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας.
Αλλά, το κυριότερο, θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων, με την καθιέρωση απλών, καθαρών και σταθερών κανόνων.
Γιατί αυτό ακριβώς,  οι απλοί και σταθεροί κανόνες, είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. 

Η τρικομματική στήριξη "γείωσε" αντιδημοφιλείς και δύσκολες αποφάσεις όπως αυτές που πήρατε για τα εργασιακά και τις συντάξεις. Αντέχει άλλες; 
Αυτή η τρικομματική κυβέρνηση αποτελείται από κόμματα με διαφορετικές αντιλήψεις και αξιακές ιεραρχήσεις που, ωστόσο, έχουν σκοπό να ξεπεράσουν τα κομματικά στεγανά τους και να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση. Αναπόφευκτος ήταν, λοιπόν, ο δημοσιονομικός εξορθολισμός, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν και οι προσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όσες αλλαγές προωθήσαμε είχαν σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης, να ξεπεραστούν στρεβλώσεις οι οποίες υπονόμευσαν για χρόνια την παραγωγικότητα της εργασίας και την επιχειρηματικότητα και να προωθήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη. Πάντως, η τρικομματική κυβέρνηση έχει δείξει ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτουργεί με σύνεση, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, παραμερίζοντας τον παράγοντα της μικροπολιτικής και «γειώνοντας» τις φωνές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Αυτό είναι το στοιχείο που την κάνει να αντέχει…
  
(σ.σ. οι απαντήσεις που επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε έχουν να κάνουν με τις πολιτικές και παροχές του Υπουργείου προς τους πολίτες και όχι τις επιλογές του ως προς την διασφάλιση των εσόδων του και τα σχετικά με τις ταμειακές του ανάγκες)