Σάββατο, Νοεμβρίου 01, 2014

ημερίδα με θέμα: «η πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον» (10.11 16.30 – 21.00)

Ημερίδα με θέμα: «η πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10.11. 16.30 – 21.00 στο Μπελλώνειο πολιτιστικό Κέντρο.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας και του νέου θεσμού του Κοινωνικού Σχολείου και διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Ομιλητές θα είναι οι:
Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος, τέως αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής, υπεύθυνος του τομέα πρόληψης ατυχημάτων του ΕΚΑΒ (1986-2003), εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Δημήτριος Κρεντήρης, γενικός ιατρός, επιμελητής του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.


η επέτειος του Πολυτεχνείου μας εμπνέει ελπίδα και αγώνες για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση – ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Σύμφωνα με το κείμενο,

Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας εμπνέει ελπίδα και αγώνες για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έμεινε να “σκουντάει” την μνήμη μας η 17η του Νοέμβρη, μέρα που έμελλε να σηματοδοτεί τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην επτάχρονη χούντα των Συνταγματαρχών, μέρα κατά την οποία δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να βάλουν τέλος στην πιο μαζική κινητοποίηση του Ελληνικού λαού μέχρι τότε, κόντρα στον φόβο, κόντρα στη σιωπή, κόντρα στον φασισμό!

Από τις 23 Απριλίου του 2010, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτελούν τα όργανα μιας νέας ιδιότυπης οικονομικής δικτατορίας που επιχειρώντας να επιβάλουν τη σιωπή και τον φόβο, χρησιμοποιώντας την αριθμο – τρομοκρατία και εκπορνεύοντας την ελπίδα, λειτουργούν ως στυγνοί εντολοδόχοι εξωτερικών, αλλά και εσωτερικών ολιγαρχικών συμφερόντων, εφαρμόζοντας τις πιο βάναυσες και αντιλαϊκές πολιτικές που γνώρισε η χώρα μας σε καιρό ειρήνης.

Στην ολομέτωπη επίθεση των κυβερνήσεων του μνημονίου υπάρχει απάντηση. Το Πολυτεχνείο, οι αγώνες κάθε Έλληνα δημοκράτη που αψήφισε τον τρόμο και διεκδίκησε την ίδια τη ζωή, να μας γίνουν παράδειγμα, να καταλάβουμε πως πρώτοι εμείς μπορούμε να νικήσουμε την καταπίεση, τον αυταρχισμό, τα μνημόνια, την καταστροφή! Οφείλουμε να κάνουμε πραγματικότητα την κοινωνική επιταγή για μια νέα αρχή, για μια κοινωνία που θα επιδιώκει την κοινωνική ευημερία και όχι στην ευημερία των αριθμών!


Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για όσα μας στέρησαν, για όσα θα ξαναχτίσουμε, για όσα δεν χάθηκαν ακόμα!

νέα ανακοίνωση (30.10) της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία για το θέμα του ραντάρ

Σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση – πρόσκληση της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας σχετικά με το ζήτημα του ραντάρ, ανακοινώθηκε το εξής (30.10.2014 16.00)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κατέστη γνωστό ότι οι υπεύθυνοι τεχνικοί του Στρατού θα φθάσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο στο νησί μας προκειμένου να εκτελέσουν τις εργασίες της αναβάθμισης, με την ενίσχυση δυνάμεων ΜΑΤ, ώστε να μην εμποδιστούν ξανά από την αντίδραση των Θηραίων πολιτών, όπως τον Απρίλιο του 2013, όπου έγινε η πρώτη απόπειρα εγκατάστασης του ραδιοθόλου.

Λόγω της κρισιμότητας και του επείγοντος του προβλήματος που έχει ανακύψει, σας προσκαλούμε στην

ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας στο Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΠΠΟΣ αυτή την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 17.30 το απόγευμα.

Η δυναμική παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη για την ακύρωση των προγραμματισμένων εργασιών του Στρατού στον χώρο του Ραντάρ και θα αναδείξει το πάγιο αίτημα όλων των Θηραίων για άμεση απομάκρυνση του Ραντάρ από την Σαντορίνη.


ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

κατεπείγουσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θήρας (31.10 18.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 19/2014 ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ
(KATEΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, λόγω χρονικού περιθωρίου).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.5 του Δ.Κ.Κ (Ν.3852/2010)   σας καλούμε στη Συνεδρίαση   την    31η του μηνός  Οκτωβρίου 2014,  ημέρα της εβδομάδος  Παρασκευή και ώρα   18:00΄   να προσέλθετε  στην αίθουσα του Δημοτικού  Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Αθλητικού Οργανισμού Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ) για συζήτηση και λήψη απόφασης  στα παρακάτω  θέματα της ημερήσιας διατάξεως:        

1.ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.

2.ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.

3.ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

4.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ- ΠΡΟΕΓΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #600# €.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ

5.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», ΑΠΟ ΤΗΝ 2Η Δ.Υ.Πε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΡΟΕΓΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #1.280# €.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ-ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΡΟΥΛΑ

6.OΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ ΘΗΡΑΣ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ :  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


3-0 Α.Ο. Θήρας – Ανατόλια στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος

Την πρώτη του νίκη στο πλαίσιο των παιχνιδιών του στην Α1 κατηγορία στο βόλει γυναικών, κατέκτησε ο Α.Ο. Θήρας στο παιχνίδι του στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος έναντι της ομάδας Ανατόλια, το απόγευμα της Πέμπτης 30.10 στην έδρα του στο ΔΑΠΠΟΣ.

Ο Α.Ο. Θήρας κατέκτησε μια «καθαρή» νίκη υπερισχύοντας με 3-0 στα (25-17, 25-20, 25-16) μπροστά στους 600 θεατές του αγώνα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προπονήτριας του Α.Ο. Θήρας κ. Μεμετζή με την λήξη του αγώνα :

 «Την χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη, ενώ ήταν πολύ σημαντικό γιατί παίζαμε για πρώτη φορά στην έδρα μας και είχαμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι από δω και πέρα θα αρχίζουμε να παίζουμε ακόμη καλύτερα και θα αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι μας».


ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τον ΧΥΤΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
                                                                                                                        
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ( ΧΥΤΑ), ενημερώνουμε τους κατοίκους/ενδιαφερόμενους  ότι η είσοδος απαγορεύεται στα  μη εξουσιοδοτημένα άτομα.  Ο ανωτέρω χώρος είναι ελεγχόμενης  εισόδου /εξόδου, τόσο για τα συνεργεία του δήμου όσο και για υπαλλήλους της εταιρίας καθαριότητας.

Ο  χώρος ΧΥΤΑ θα είναι  ελεγχόμενα  προσβάσιμος   σε ιδιώτες  για εναπόθεση απορριμμάτων /οικοδομικών  αποβλήτων, μπάζα και κλπ κατά τις εργάσιμες ημέρες και  ώρες από 07.00 έως 15.00.

Μετά το πέρας του ωραρίου ο χώρος θα είναι κλειστός και η είσοδος  θα απαγορεύεται.
          
Από το Δήμο Θήρας


αναφορά του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, για τα προβλήματα και την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος στο Νότιο Αιγαίο

Σύμφωνα με την αναφορά στον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη, με θέμα : «Προβλήματα Πυροσβεστικού Σώματος στο Νότιο Αιγαίο»,
αναφέρεται ότι,                          
                            
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο της 25.10.2014 με αρ. πρωτ.130 της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα στο Νότιο Αιγαίο. Το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «… Στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει καθόλου Πυροσβεστικό προσωπικό και σε νησιά όπως η Μύκονος, η Αμοργός, η Ίος, η Κέα, η Κύθνος, η Σίφνος, η Σέριφος και η Μήλος, υπηρετούν από ένας (1) μέχρι δυο (2) εποχικοί υπάλληλοι ή πενταετούς υποχρέωσης …»
                  
Σημ. σχετικά με την Σαντορίνη, αναφέρεται η ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της υπηρεσίας.




συνεδρίαση τοπικού Συμβουλίου Έξω Γωνιάς της 30-10-2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινότητας της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης,

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡΙΘ. 3/2014
 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

ΘΕΜΑ 1ο        Ανάγκες του χωριού κατά τα χειμερινά δρομολόγια ΚΤΕΛ 2014-2015.
Ο Πρόεδρος, αφού κήρυξε την έναρξη συνεδριάσεως του Τοπικού Συμβουλίου, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε:
Από 2-9-2014 έχουμε ενημερώσει το Δήμο για τη μη ικανοποιητική εξυπηρέτηση με στάσεις των λεωφορείων του ΚΤΕΛ στο εσωτερικό του χωριού μας. Ο Δήμος, συνηγορώντας απέστειλε το έγγραφό μας στο ΚΤΕΛ καθώς επίσης και το από 17-10-2014 έγγραφο με το οποίο ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της Κοινότητάς μας. Ζητήθηκε δε να αναγράφονται στο πρόγραμμα οι στάσεις των λεωφορείων και να εξετασθεί το ενδεχόμενο ώστε πρωινό δρομολόγιο από Καμάρι να διέρχεται από ΄Εξω Γωνιά – Πύργο για την εξυπηρέτηση των μαθητών που φοιτούν στο ΕΠΑΛ. Επειδή ωστόσο δεν βλέπαμε κάποια ανταπόκριση από το ΚΤΕΛ, με το αριθ. 18/18-10-2014 έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Μεταφορών της Περιφέρειας, από το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε να αποσαφηνισθεί και η αρμοδιότητα καθορισμού της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος της λεωφορειακής γραμμής για την Έξω Γωνιά καθώς και της συγκρότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου επιβολής κυρώσεων σε φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου. 
Ήδη, ο Δήμος, με το αριθ. 15959/27-10-2014 έγγραφο ζήτησε από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες να γνωρίσουν άμεσα τις ανάγκες για τα χειμερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ κατά την περίοδο από 1-11-2014 έως 31-5-2015.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να γνωστοποιηθεί ότι για την κάλυψη έως 31-5-2015 των αναγκών της περιοχής μας πρέπει να εκτελούνται τα εξής δρομολόγια:
…………………………………………………………………………………………………………….
Για την εξυπηρέτηση εξάλλου όσων μαθητών του ΕΠΑΛ διαμένουν στο χωριό μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αντίστοιχο πρόβλημα έχει και η Κοινότητα Επισκοπής Γωνιάς, κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση ενός δρομολογίου το πρωί από το Καμάρι προς το ΕΠΑΛ με στάση αυτού στον Άγιο Χαράλαμπο. Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και για την επιστροφή των μαθητών στα χωριά τους με τη λήξη των μαθημάτων. 

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου και των παρισταμένων επί των εξής πρωτοβουλιών του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα έγγραφα τα οποία απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες:
α. Αριθ. 20/20-10-2014 προς τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ «Τοποθέτηση γραμματοθυρίδων».
β. Αριθ. 27/23-10-2014 προς τον κ. Δήμαρχο «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις» και
γ. Αριθ. 29/26-10-2014 προς το Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού «Οδική πρόσβαση στο Πτωχοκομείο Θήρας».
Το Τοπικό Συμβούλιο, μετά την ανάγνωση των ως άνω εγγράφων, υιοθετεί ομόφωνα τις ως άνω πρωτοβουλίες.

ΘΕΜΑ 3ο  Καθρέπτες οδικής κυκλοφορίας.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι μέχρι σήμερα, κάτοικοι του χωριού έχουν επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης στρογγυλού καθρέπτη οδικής κυκλοφορίας στα εξής σημεία:
-  αντικατάσταση αυτού που βρίσκεται στην έξοδο από τον εσωτερικό δρόμο του χωριού στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τον Πύργο στο ύψος της παλαιάς κάναβας του ΨΥΛΟΥ (υπάρχει μόνο η βάση).
- εγκατάσταση νέου που να δείχνει τα αυτοκίνητα που έρχονται από Μεσαριά προς Καμάρι στους ανερχόμενους στο δρόμο που έρχεται από τον οικισμό «περιβόλια» έναντι της γεώτρησης.
- εγκατάσταση νέου που να δείχνει τα αυτοκίνητα που έρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις επί του σημερινού δρόμου προς το  Πτωχοκομείο μετά το σπίτι Καραμολέγκου (πρώην αρχοντικού Αλαφούζου) καθώς και άλλου στη στροφή που βρίσκεται το σπίτι Σαλίβερου.
Μετά από διαλογική συζήτηση, εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος για τη διαβίβαση αιτήματος στο Δήμο.
  
ΘΕΜΑ 4ο    Σταθεροποίηση κάδων απορριμμάτων.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί τα εξής αιτήματα:
α. Να μετακινηθεί ο κάδος απορριμμάτων στη στροφή Γεωργίου Ρούσσου και Αρτεμίου Μάινα περίπου 60 μ. πιο πάνω στην ίδια πλευρά του δρόμου ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Η θέση αυτή όμως είναι βραχώδης και η διάνοιξη εσοχής (χώρου παραμονής) θα πρέπει να γίνει από το συνεργείο του Δήμου.
β. Χρειάζεται να μετακινηθούν οι κάδοι απορριμμάτων στην περιοχή του Αγίου Ελεήμονα κάτω από το υπάρχον στην περιοχή  ελαιόδενδρο για να μην παρασύρονται από ισχυρούς ανέμους και να κατασκευασθεί προστατευτικό τοιχίο. Ο Σύμβουλος κ. Ρούσσος Παναγιώτης αναλαμβάνει την κατασκευή προστατευτικού τοιχίου στη νέα θέση για να μην παρασύρονται από ανέμους. 
Το Συμβούλιο, μετά διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα να ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου στην πρώτη περίπτωση και να γίνει αποδεκτή η προσφορά του Συμβούλου κ. Παναγιώτη Ρούσσου στη δεύτερη περίπτωση.

ΘΕΜΑ 5ο   Άρση επικινδυνότητας προβλήτα «ΑΒΙΣ».
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα αυτό λέγοντας:
Ο εν λόγω προβλήτας εξυπηρετεί κατά τη χειμερινή περίοδο επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη της περιοχής. Ο προβλήτας όμως αυτός κατά το θέρος κατακλύζεται από κολυμβητές, πολλοί εκ των οποίων είναι μικρής ηλικίας.
Όπως παρατηρήσαμε, αλλά και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας επισημαίνουν, ο προβλήτας αυτός έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές που αποτελούν κίνδυνο στη διέλευση των κολυμβητών και αιτία μικροτραυματισμών ενώ τμήμα αυτού έχει παρασυρθεί στο θαλάσσιο χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται .
Επειδή ο προβλήτας βρίσκεται στα όρια της περιοχής του Καμαρίου προς την παραλία της Έξω Γωνιάς, και μαζί με κατοίκους του Καμαρίου εξυπηρετεί και τους κατοίκους του χωριού μας, με το αριθ. 2/3-9-2014 έγγραφό μας ζητήσαμε τη σύμφωνη γνώμη της κατά τόπο αρμόδιας Δημοτικής Κοινότητας, το Συμβούλιο της οποίας εξέδωσε την αριθ. 39/2014 απόφαση της 22-9-2014. Με την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα για την επισκευή του προβλήτα προς αποφυγή ατυχημάτων.
Περαιτέρω, με το ως άνω έγγραφό μας προτείναμε  όπως ζητηθεί από τη «ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ» η σύνταξη μελέτης των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την επέκταση του προβλήτα προς εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών και ανάπτυξη της περιοχής ώστε να επιλεγεί και προγραμματιστεί ο τρόπος και το μέγεθος της επέκτασης αυτού καθώς και η κατασκευή στην περιοχή αυτή κεκλιμένου (γλίστρας) για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών. Για το θέμα αυτό υπήρξε επιφύλαξη του Συμβουλίου για τη μελέτη του θέματος ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν θα επηρεάζεται η ακτογραμμή.
Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία ράμπας για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού από άτομα μειωμένων κινητικών δυνατοτήτων.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι στις παραλίες του νησιού μας δεν υπάρχει ανάλογη ευκολία για τους έχοντες μειωμένες κινητικές δυνατότητες και ότι μια τέτοια ενέργεια θα αξιοποιηθεί και στην περαιτέρω τουριστική προβολή.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα τη διαβίβαση της αλληλογραφίας στη  «ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ», τονίζοντας την επίταση του ενδιαφέροντός μας  για την επισκευή του προβλήτα, την περισυλλογή του τμήματος του προβλήτα που έχει παρασυρθεί και τη δημιουργία ευκολίας για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού από άτομα μειωμένων κινητικών δυνατοτήτων. Εξουσιοδοτείται προς τούτο ο Πρόεδρος για τις απαιτούμενες ενέργειες.

ΘΕΜΑ 6ο   Επιδιόρθωση ζημίας του δρόμου από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους προς το Πτωχοκομείο.
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το θέμα αυτό λέγοντας:
Ο δρόμος προς το Πτωχοκομείο διέρχεται πάνω από αρκετές υπόσκαφες κατασκευές με αποτέλεσμα, από τη διέλευση των οχημάτων σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, να δημιουργούνται  καθιζήσεις και προβλήματα στους περιοίκους. Οι μέχρι σήμερα επιδιορθώσεις γίνονται από το τεχνικό πρόγραμμα του χωριού μας, απορροφώντας  σημαντικό ποσό των διαθέσιμων στην Κοινότητά μας χρηματικών ποσών.
Προτείνεται η άμεση επιδιόρθωση του δρόμου προκειμένου να μην αφεθεί το Πτωχοκομείο χωρίς οδική πρόσβαση τουλάχιστο των ασθενοφόρων αλλά παράλληλα να επισπευθεί η αναζήτηση άλλης οδικής πρόσβασης καθώς και η αναζήτηση της χρηματοδότησης της κατασκευής του νέου δρόμου με βάση την αρχή ότι το Πτωχοκομείο Θήρας, όχι μόνο κατά το καταστατικό του αλλά και στην πράξη καλύπτει τις ανάλογες ανάγκες όλου του νησιού μας.
Μετά την πρόχειρη επιχωμάτωση που έγινε την 25-10-2014 φαίνεται εύκολα ότι υπάρχει ζημία στο οδόστρωμα και όποιο όχημα διέλθει διέρχεται με την αποκλειστική ευθύνη του οδηγού του.
Σήμερα το πρωί το συνεργείο του Δήμου με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι προτίθεται να αποκλείσει την κυκλοφορία μέχρι την επιδιόρθωση του δρόμου.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριαζής μας δήλωσε ότι θα καταβληθεί εκ μέρους του Δήμου προσπάθεια άμεσης πλην όμως όχι οριστικής αποκατάστασης της ζημίας και συμφωνήσαμε όπως οι κάτοχοι οχημάτων που σταθμεύουν στην περιοχή μέχρι αύριο το πρωί και ώρα 10.00 απομακρύνουν με δική τους ευθύνη, αν το επιθυμούν, τα οχήματά τους από τους χώρους στάθμευσης εντός της περιοχής που αποκλείεται.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:
- Να γίνει άμεσα πρόχειρη επισκευή από το Δήμο.
- Να γίνει τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος με πρόβλεψη επισκευής του δρόμου αυτού από το σημείο της τωρινής ζημιάς μέχρι τη στροφή Σαλίβερου. Για το λόγο αυτό πρέπει να προηγηθεί, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η κατάρτιση μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να μην καταρρεύσει ο δρόμος.  Κρίνεται δε σκόπιμο όταν θα γίνεται η μελέτη να ενημερωθούν οι Σύμβουλοι της  Κοινότητάς μας για να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους.


ομόφωνα δεκτή από την ΕΝΠΕ η πρόταση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Την άμεση έκδοση απόφασης από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος σχετικά με τους κεντρικούς άξονες του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά την διαχείριση του επόμενου χρηματοδοτικού πλαισίου (ΕΣΠΑ 2014-2020), πρότεινε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, θέση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των μελών της ΕΝΠΕ.

Συγκεκριμένα, την αντίθεση τους στα σχέδια κυβερνητικών παραγόντων για αποδυνάμωση των Περιφερειών αναφορικά με την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων εξέφρασαν τα μέλη της ΕΝΠΕ και παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε επίσημα στην ΕΝΠΕ το σχέδιο νόμου, αλλά οι πληροφορίες προέρχονται από "ασφαλείς" διαρροές.

Στην ίδια, πρώτη, συνεδρίαση της ΕΝΠΕ,  η ημερήσια διάταξη αφορούσε θέματα οργανωτικής ετοιμότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:


" Η χώρα οφείλει να κάνει βήματα που θα της προσθέτουν ωριμότητα, θεσμική θωράκιση και δημοκρατικό περιεχόμενο. Οι σκέψεις για αποδυνάμωση του περιφερειακού θεσμού με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των κρατικών μηχανισμών στην διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων μόνο ως οπισθοδρόμηση μπορούν  να  χαρακτηριστούν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τίποτα διαφορετικό ή αντίθετο από την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των περιφερειακών θεσμών τόσο του δεύτερου αλλά και του πρώτου βαθμού. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η συγκέντρωση έβλαψε την χώρα σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, μόνο η εφαρμογή μοντέλου περιφερειακής μεταφοράς ευθυνών και πόρων μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο αύριο."

Νησιωτική Ανατροπή - 2η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Νέας Περιφερειακής Περιόδου 2014 - 2020

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης,

Η  Άννα  Μαυρουδή,  Περιφερειακή  Σύμβουλος  Κυκλάδων,  συμμετείχε  στην συνεδρίαση  της  Οικονομικής  Επιτροπής  της  Περιφέρειας  την  Παρασκευή  24 Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο σε τηλεδιάσκεψη με την Ρόδο, όπου και συζητήθηκαν 33 θέματα ημερησίας διατάξεως και 4 εκτός ημερησίας.

2η Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Νέας Περιφερειακής Περιόδου
2014-2020

Θέματα Συμβάσεων Τεχνικών Συμβούλων
Αιχμή της συνεδρίασης αποτέλεσαν τα θέματα 27 και 28, δηλαδή οι εγκρίσεις προκήρυξης ανοικτών διαγωνισμών για Τεχνικό Σύμβουλο για τον έλεγχο του Τεχνικού Προγράµµατος της ΠΝΑΙ µε αντικείμενο ελέγχου το διοικητικό, φυσικό και οικονοµικό αντικείμενο ανά έργο και για Τεχνικό Σύμβουλο για τη Στρατηγική Επικοινωνίας Τουριστικής Προβολής της ΠΝΑΙ για το έτος 2015, 130.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία και καταψηφίσαμε. Πρόκειται για μια παραδοχή της κατάρρευσης της λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς αναγνωρίζεται ότι λόγω α. της διαρκούς αλλαγής νομοθετικού πλαισίου χωρίς την απαραίτητη επιμόρφωση του προσωπικού, β. των μνημονιακών επιταγών, τις συνέπειες των οποίων καλούνται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλα τα πεδία, γ. της τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και δ. της προσφάτως ψηφισθείσας κυβερνητικής τροπολογίας για την μετακύλιση των προστίμων σε περίπτωση παραβίασης κοινοτικών κανονισμών στους Δήμους και στις περιφέρειες -όταν αυτά λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και συρρικνωμένους πόρους- δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο και οι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης οδηγούνται στην υποβάθμιση και στην σταδιακή απαξίωση.

Είναι φανερό ότι η απώλεια τεχνογνωσίας από την περιφέρεια συμβάλλει στην σταδιακή υποκατάσταση των υπηρεσιών και στην έμμεση ιδιωτικοποίησή τους. Αντί να διεκδικήσει η περιφερειακή αρχή προσλήψεις, επιμόρφωση και την απόσυρση της τροπολογίας, προσφεύγει σε εμβαλωματικές λύσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και δαπάνης για τον φορολογούμενο πολίτη.

Θέματα Τουριστικής Προβολής
Ειδικότερα, για το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου για την Στρατηγική Επικοινωνίας Τουριστικής Προβολής, επισημάναμε ότι πολλά σημεία της περιγραφής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι μια αναποτελεσματική ως προς τη στοχοθεσία θέση Τεχνικού Συμβούλου,  διατυπώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, τις ακόλουθες ενστάσεις και παρατηρήσεις:

1. Δεν νοείται στρατηγική χωρίς ορίζοντα τουλάχιστον 3ετίας. Η «Στρατηγική για το 2015» είναι κενή περιεχομένου καθώς έχουν ήδη έχουν κλείσει. Η ομάδα-στόχου δεν μπορεί να είναι μόνο οι μεμονωμένοι τουρίστες με κόστος μάλιστα 60.000ευρώ.
2.           Είναι ασαφές ποιες είναι οι έρευνες και οι μελέτες που αναφέρονται ότι θα χρησιμοποιηθούν.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι το βασικό ερώτημα του ποιος θα καθορίσει τις προδιαγραφές και τους όρους του διαγωνισμού έμεινε αναπάντητο.

Σε συνδυασμό με το 30ο θέμα της έγκρισης «∆ράσεων Προγράμµατος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»,  για το οποίο δεν υπήρχε εισήγηση της υπηρεσίας, μόνο της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη, είναι φανερή η έλλειψη συντονισμού των δράσεων και προγραμματισμού για τον τουρισμό: για παράδειγμα, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μια προγραμματική σύμβαση με το Επιμελητήριο Δωδ/σου για την τουριστική προβολή που επικαλύπτει το παρόν θέμα και υπάρχει νέα χρέωση για το ίδιο αντικείμενο!

Η καθυστέρηση στην συγκρότηση της Επιτροπής Τουρισμού από όπου θα πρέπει να ελέγχεται η σκοπιμότητα όλων των σχετικών δράσεων οδηγεί στην έλλειψη συντονισμού δράσεων. Επίσης, καταψηφίστηκαν και οι μετακινήσεις των αιρετών σε τουριστικές εκθέσεις, καθώς θεωρούμε ότι σε περιόδους κρίσης δεν δικαιολογείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ανάγκη πολυπληθούς αποστολής αιρετών της Περιφέρειας σε  εκθέσεις εξωτερικού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, προτείναμε να παραπεμφθούν τα θέματα Τεχνικών Συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή/και στην Επιτροπή Τουρισμού, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. Σημαντική, τέλος, θεωρούμε ότι είναι και η αποσαφήνιση των προθέσεων της περιφερειακής Αρχής σχετικά με τις ανάγκες σε τεχνογνωσία και συντονισμό αλλά και των πολιτικών κατευθύνσεων του νέου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ).

Κατά τα λοιπά, η θέση μας είχε ως εξής:

Θέματα Αντιπλημμυρικής Προστασίας
Στα θέματα 2 έως 11, η παράταξη της Νησιωτικής Ανατροπής υπερψήφισε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών για τον καθαρισμό χειμάρρων Ρόδου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου χαρακτήρα έργα πολιτικής προστασίας έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν τα πρωτοβρόχια, οπότε χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός, δεδομένων των χρονοβόρων διαδικασιών. Ο συντονισμός με τους Δήμους, αρμοδιότητα των οποίων αποτελούν τα εν λόγω έργα πρέπει να γίνει πιο συστηματικός και με σαφή χρονοδιαγράμματα.

Θέματα Μεταφοράς Μαθητών
Στα θέματα 25 και 26, η παράταξη της Νησιωτικής Ανατροπής υπερψήφισε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών δεδομένης της επείγουσας κατάστασης. Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Αρχής, τονίστηκε η  αναγκαιότητα ριζικής αναμόρφωσης της ΚΥΑ που ρυθμίζει τα θέματα μεταφοράς μαθητών. Οι εργατοώρες που καταναλώνονται, η γραφειοκρατία που δημιουργείται και η ανάγκη για πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής (τροπολογίες)  αποκαλύπτουν ένα πολύπλοκο, δαπανηρό, αναποτελεσματικό και  οριζόντιο σύστημα μεταφοράς μαθητών που δεν συνάδει με μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και την υποχρέωση της πολιτείας για δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

Η περιφερειακή σύμβουλος κατέθεσε προτάσεις της Περιφερειακής Παράταξης για:
• ζητήματα ανακύκλωσης του άχρηστου υλικού και εξοπλισμού της περιφέρειας με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για την καταστροφή του εν λόγω υλικού που πρέπει να διαγραφεί από τα οικεία μητρώα της Περιφέρειας

•  τη σύνδεση των προγραμμάτων της Περιφέρειας, όπως είναι το “HYBRID PARKS” INTERREG με την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών

• την εγγραφή αντίστοιχου ποσού (3.000 ευρώ για τα Δωδεκάνησα) για τις Κυκλάδες για φυλλάδια Πολιτικής Προστασίας

Τέλος, ανέδειξε δύο φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας: πρώτον, τον ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια, απότοκο των ανάλγητων φορολογικών πολιτικών της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και φορολογείται ενώ ταυτόχρονα έχει στερηθεί πάνω από το μισό των πόρων της. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κληθείς να εξηγήσει δημοσιεύματα, απάντησε ότι στις Κυκλάδες είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τα ακίνητα και το οφειλόμενο ποσό, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στα Δωδεκάνησα.

Δεύτερον, την ανάγκη στήριξης από την Περιφέρεια των επαγγελματιών αλιέων μικρών σκαφών, για τους οποίους δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο απαλλαγή των αλιευτικών σκαφών κάτω των 15 μέτρων από την υποχρέωση εγκατάστασης των συσκευών αυτόματου εντοπισμού, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της εξαίρεσης βάσει των άρθρων 9, παρ.5 και 15 παρ.4 του Καν(ΕΚ)1224/2009.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο έλεγχος των αλιευτικών δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες αρχές αποτελεί βασικό μέσο για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και κατ’ επέκταση για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, τονίστηκε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να διασφαλίσει την επαρκή και αποτελεσματική κατάρτιση του συνόλου των υπόχρεων αλιέων, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του κλάδου των επαγγελματιών αλιέων ως προς την ηλικιακή κατανομή, τη διαμονή σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, την εξοικείωση με την σύγχρονη τεχνολογία.



παλιά αρχοντικά της Σύρου ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες

Σύμφωνα με την παλαιότερη ανάρτηση, http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231327964

Η Σύρος ξεκλειδώνει τις πόρτες παλιών αρχοντικών και καλεί τους επισκέπτες του νησιού να κάνουν μια βουτιά στην ιστορία τους σε μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με βάση το σχεδιασμό, από την επόμενη τουριστική περίοδο, επιλεγμένα ιστορικά ακίνητα της Ερμούπολης, δημόσια και ιδιωτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται γκρουπ τουριστών με τη συνοδεία ξεναγού.

Οι μελλοντικοί επισκέπτες θα μπορούν να μπουν σε παλιά αρχοντικά, με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, να θαυμάσουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες, να εμπνευστούν από τον αξιόλογο ζωγραφικό διάκοσμο. Και όλα αυτά παρουσία των ιδιοκτητών, καθώς τα κτίρια είτε κατοικούνται είτε λειτουργούν ως χώροι εργασίας.

«Ποδαρικό» σε μια πιλοτική ξενάγηση έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Νεότητας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Σεργκέι Ιβάνοφ, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές των αρχοντικών. Η παρουσία του υπουργού στη Σύρο είναι ένα άνοιγμα προς τη ρωσική αγορά και την προσέλκυση ρώσων επισκεπτών στο νησί.

Η ιδέα του πρότζεκτ ανατέθηκε σε τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης, Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του Service Design ώστε να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Σύρου.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί ταξίδι στον χρόνο και δίνει μια γεύση από την ιστορία του τόπου σχεδιάζουν, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης οι: Γαλάτεια Πανουργιά, Αννα Δανά, Ντέμπη Λοϊζου και Ελένη Μπουρλιού, με επιβλέποντα τον υποψήφιο διδάκτορα, Σπύρο Μποφυλάτο.

«Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες οι ξεναγήσεις σε τέτοιου είδους χώρους. Οι λόγοι που ανοίγουν τα κτίρια είναι πολλοί. Άλλοι το κάνουν για να μπορούν με τα έσοδα να τα συντηρούν, άλλοι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άλλοι τα βλέπουν ως επιχείρηση. Η διαφορά με τη Σύρο είναι πως πολλά κτίρια του εξωτερικού δεν κατοικούνται, απλώς μένουν επιπλωμένα» δήλωσε στο ΑΠΕ η Ελένη Μπουρλιού, μία από τις τέσσερις φοιτήτριες που εργάζονται πάνω στο πρότζεκτ.

Σε πρώτο επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής επιλέχτηκε μια συγκεκριμένη διαδρομή εντός της πόλης, που συμπεριλαμβάνει από τα παλαιότερα τμήματά της και μερικά από τα σημαντικότερα ακίνητα, δημόσια και ιδιωτικά (κτίριο Περιφέρειας, Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θέατρο Απόλλων, κτίριο οικογένειας Κοή, μουσείο Κυβέλη κ.ά.).

«Εργαστήκαμε περίπου δύο μήνες, ψάχνοντας να βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ιστορικά αυτά κτίρια. Ψάξαμε βιβλιοθήκες, μιλήσαμε με ανθρώπους εν ζωή, κάναμε την έρευνά μας για να είμαστε έτοιμες να παρουσιάσουμε αναλυτικά την ιστορία τους» πρόσθεσε η Ντέμπη Λοΐζου. 


«Πάρος μέσα από τη χαρτογράφηση των Ρώσων 1770-1774» – με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης τον Σεπτέμβρη, από το 2015 αναμένεται να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση το Μουσείο

Η Πάρος την εποχή των Ορλωφικών 1770-1774 Μόνιµη Έκθεση στα κελιά του Άϊ-Γιάννη ∆έτη
Μία άγνωστη αλλά σηµαντική ιστορική στιγµή για την Πάρο αφορά στην εγκατάσταση το 1770, στον κόλπο της Νάουσας, της ναυτικής βάσης των Ρώσων, µετά την πρώτη εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στον Οθωµανικό ζυγό και την καταστροφή του τουρκικού στόλου, στον κόλπο του Τσεσµέ, επεισόδια γνωστά ως «Ορλωφικά».

Με ορµητήριο τον ναύσταθµο της Νάουσας από το 1770 έως το 1774, ο ρωσικός στόλος, µε συνεχείς εχθροπραξίες στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στον οθωµανικό στόλο, ανάγκασε την Πύλη να υπογράψει συνθήκη ειρήνης (Κιουτσούκ Καϊναρτζή 1774) µε την οποία η Ρωσία πέτυχε την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά του Βοσπόρου και ανέλαβε την προστασία των ορθοδόξων υπηκόων της Οθωµανικής αυτοκρατορίας. Η συνθήκη αποτέλεσε και την απαρχή για την αναβάθµιση του γεωπολιτικού ρόλου του Αιγαίου και την άνθιση της ελληνικής ναυτιλίας.

Στη χερσόνησο και τον όρµο του ‘Αϊ Γιάννη, διασώζονται σήµερα ορατά τα ίχνη αυτής της ιστορικής περιόδου, όπου εκατοντάδες ρωσικά πλοία ελλιµενίστηκαν και δηµιουργήθηκαν οχυρές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης και χώροι δια- βίωσης για την παραµονή πλέον των 10.000 ανθρώπων (πληρώµατα και στρατός).

Με την Μόνιµη ‘Εκθεση στο κτίριο των κελιών και µια θεµατική διαδροµή στα ερείπια των ρωσικών εγκαταστάσεων, αναδεικνύουµε στον ίδιο τον ιστορικό τόπο, όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, αυτή την ιδιαίτερη στιγµή της ιστορίας της Πάρου και της χερσονήσου του Άϊ-Γιάννη ∆έτη.

Επιλέξαµε να µην κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο µε ασφαλώς καλύτερες προδιαγραφές εκθεσιακού χώρου, γιατί πιστεύουµε ότι η οµορφιά του παραδοσιακού λαϊκού κτίσµατος αλλά και του περιγύρου του, µε το Μοναστήρι, τη θάλασσα, τον βυθισµένο µώλο και η εγγύτητά του µε τα ερείπια των ρωσικών εγκαταστάσεων, αποτελούν σηµαντικά πλεονεκτήµατα για την επιλογή του. Άλλωστε δεν πρόκειται να δηµιουργηθεί ένα µουσείο όπου θα φυλάσσονται αντικείµενα εποχής, αλλά να αναδειχθεί µε σύγχρονα µέσα, µια σηµαντική ιστορική περίοδος για το ελληνικό Αρχιπέλαγος και την ελληνική ναυτιλία, όπου η Πάρος έπαιξε κεντρικό ρόλο.

Με χορηγία του Ιδρύµατος Λεβέντη, εκπονήθηκαν ιστορικές και µουσειολογικές µελέτες από οµάδα ελλήνων και ρώσων ιστορικών-ερευνητών µε επικεφαλής την καθηγήτρια Τζελίνα Χαρλάφτη σε Αρχεία της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ευρώπης µε γενικό θέµα: Πόλεµος και Ειρήνη στο Αιγαίο 18ος αιώνας, Ορλωφικά και Ελληνική Ναυτιλία, και µε έµφαση στον ρόλο της Πάρου.
Με χορηγία του Ιδρύµατος Νιάρχου, µετατράπηκε το παραδοσιακό κτίσµα των κελιών σε σύγχρονο µουσειακό χώρο µε βάση αρχιτεκτονική µελέτη της Μελετητικής οµάδας ΥΨΙΛΟΝ, µε επικεφαλής την αρχιτέκτονα Ένη ∆ηµητριάδη.
Επιστηµονική υπεύθυνη της Έκθεσης είναι η κ. Ελευθερία Ζέη ιστορικός- ερευνήτρια.


Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014

«ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» – σύμφωνα με τις αναρτήσεις του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Εύπλοια»

Ενδιαφέροντα κείμενα, απόψεις και τοποθετήσεις για τα νησιά των Κυκλάδων φιλοξενεί στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό http://eyploia.gr/

Στα περιεχόμενά του περιλαμβάνονται αναφορές για τα νησιά
Άνδρος  – ΟΛΓΑ, ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΣ,  Κάλυμνος – ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Γυναικών, Κυκλάδες – Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ,Κως – ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΠΙΣ, Λέσβος – ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, Μύκονος -  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΙΚΟΝΟΣ, Σύρος – ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ, Τήνος – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, Γαύδος – ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΥΤΥΧΙΑ 


αναβλήθηκε η συνεδρίαση (29.10.2014) του δημοτικού συμβουλίου Θήρας

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση (29.10.2014) του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας λόγο μη ύπαρξης απαρτίας.

Από την πλειοψηφία απουσίαζαν τρείς δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας παρούσα ήταν μόνο η επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ. Αργυρού.

 Από τα σημαντικότερα θέματα της συνεδρίασης ήταν το θέμα της διαχείρησης και χωροθέτησης των απορριμμάτων καθώς και το αίτημα της Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία για συζήτηση και λήψη απόφασης στο θέμα της εγκατάστασης του νέου ραντάρ.

ανακοινώσεις της Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία για το θέμα της εγκατάστασης του νέου ραντάρ

Τις ανακοινώσεις που ακολουθούν ανάρτησε στην σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  https://www.facebook.com/iprophetouelioutheras
η Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία Θήρας, με την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητιόταν το θέμα που είχε θέσει σχετικά με την εγκατάσταση πλησίον της του νέου ραντάρ, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες και ανακοίνωση (27.10.2014) της Μονής, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποστήριξη του αιτήματος της Ι.Μ. Προτφήτη Ηλία Θήρας για την μη εγκατάσταση του ραντάρ πλησίον της, αλλά σε άλλο χώρο, είχαν συγκεντρωθεί χθες (29.10.2014) στον χώρο που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο αρκετοί πολίτες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις,

29.10.2014

AN KAI EIXAME THN ATYXIA THΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΗΛΘΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ,
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΙΤΕ Ή ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ (ΚΙΝΗΣΗ ΓΕΡΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ, ΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΤΛ), ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ.

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΑΣΚΗΣΤΕ ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΡΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΚΑΡΔΙΑΣ.
ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ.




28.10.2014

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ANAKOINΩΣΗ Ι.Μ. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΘΗΡΑΣ

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΠΠΟΣ στις 18:00,

η ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΗ σας καλεί ΟΛΟΥΣ να παρευρεθείτε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση στηρίζοντας την αδελφότητα μας στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει την επικείμενη - μέσα στο επόμενο δεκαήμερο- εγκατάσταση του ραδιοθόλου στο Ραντάρ Θήρας.

Ακούστηκε ότι μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ θα έλθουν ώστε ανεμπόδιστα να μπορέσουν οι μηχανικοί του Στρατού να τοποθετήσουν τον ραδιοθόλο...

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.



27.10.2014

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ,

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΘΕΡΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΑΣ ΗΛΙΑ.

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ 2 ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΟΤΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΘΗΡΑΣ..

ΔΙΑΔΟΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΓΕΡΑΝΟ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΑΣ!

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ


ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Θήρας με θέμα : «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών»

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Προς ενημέρωση των καταναλωτών της ΔΕΥΑ Θήρας, σας αποστέλλουμε απόσπασμα του Ν. 4304 (άρθρο 25) που αφορά την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και παρακαλούμε για την άμεση δημοσίευση του.

Άρθρο 25 Ν. 4304,ΦΕΚ234/Α’/23.10.2014
1. Οφειλές προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 30.9.2014, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του οικείου διοικητικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων
ανάλογα με το ποσό της οφειλής, τα ποσοστά απαλλαγής από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια η οποία δεν ρυθμίζεται στο παρόν άρθρο.
2. Τα προβλεπόμενα, στην απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, ποσοστά απαλλαγής τελούν απαραιτήτους σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τον αριθμό των δόσεων. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής
παρέχεται υποχρεωτικά απαλλαγή κατά εκατό τοις εκατό (100%) από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από σαράντα (40) ενώ η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από σαράντα (40) ευρώ.
4. Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης το αργότερο έως τις 14.11.2014. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση το αίτημα εξετάζεται από τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α., κατόπιν σχετικής εισήγησης τουπροϊσταμένου της οικείας οικονομικής υπηρεσίας.
5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την ψήφισή του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
 22860-25393/4  E-Mail : deyathira@otenet.gr

Πληρ. Ζώρζος Ευάγγελος

το greekreporter για το «Μελιτίνι» με τα αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα!

Τον Απρίλη του 2014 ξεκίνησε την λειτουργία του το καφέ – μεζεδοπωλείο «Μελιτίνι» στην Οία της Σαντορίνης, στο οποίο οι επισκέπτες του μπορούν να βρουν και απολαύουν αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η επιλογή της Σαντορίνης έγινε με βάση τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά, αλλά και τον σαφή θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το «Μελιτίνι» είναι ένα μαγαζί με συγκεκριμένη ταυτότητα που διαθέτει αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα.

Στόχος μας αρχικά ήταν, δήλωσαν στην κάμερα του greekreporter οι δημιουργοί του, η δημιουργία ενός χώρου όπου οι έλληνες θα μπορούσαν να βρούν και να απολαύσουν σε συνδιασμό με την υπέροχη θέα της Οίας, αποκλειστικά ελληνικά προιόντα, σε προσιτές τιμές, μιας και προσπάθειά μας ήταν να μικρίνουμε τα ποσοστά των κερδών μας ώστε να κερδίσουμε τον κόσμο. Στην πορεία όμως, κι ενώ καταφέραμε τον δευτερο στόχο μας, λόγο της ιδιαιτερότητας του νησιού, οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επισκέπτες του νησιού.

Τέλος όπως δήλωσαν η Σαντορίνη αποτελεί .. «άλλη ελλάδα» που καμία σχέση δεν έχει με το γκρίζο της Αθήνας .. ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως το κράτος δεν στέκεται αρωγός στην επιχειρηματικότητα, αλλά.. μάλλον της δημιουργεί εμπόδια..

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις προτάσεις του, το «Μελιτίνι» τους περιμένει στην Οία.

Σύμφωνα με την ανάρτηση (29.10.2014)  του http://greece.greekreporter.com/2014/10/29/melitini-a-sweet-greek-crisis-story-made-in-santorini/ για το όμορφο καφέ με τα έντονα και ιδιαίτερα ελληνικά στοιχεία,

What you get at “Melitini” is Greek products only! A former banker, Pantelis Hadjiconstantis, and his childhood friend Takis Drosos, left behind their lives in Athens and moved to Santorini to open the first traditional cafe that serves only Greek products at the picturesque village of Oia.

The economic crisis that has hit Greece in the past few years has brought out the best in some people. Takis and Pantelis are two of them. They met as university students and their favorite pastime was to sit at quiet, traditional cafes and taverns and enjoy good Greek food. Little did they know that a few years later they would make a living out of it and creating a model that can help the local Greek economy.

Pantelis was working at a bank but he didn’t see any future in that; no prospects for a real career, so he quit. Whereas most young Greeks prefer a steady job even with a meagre income, Takis and Pantelis took the risk to leave Athens and open a traditional, old-fashioned cafe in picturesque Santorini.

They named it Melitini, after their favorite traditional sweet from Santorini that is served at Easter, after the Resurrection of Christ. It is a pastry shell filled with a mixture of sugar, cheese, butter and mastic. And that’s how the two friends want to keep it: traditional, and Greek!

“We love Greece; we believe in the quality of Greek products. Meats, smoked hams, sausages, Greek products are the best,” says Takis. What you get at “Melitini” is Greek products only, most of them natural and organic. For example, they serve the famous salami from Leukada, renowned cheeses from Naxos, olives from Kalamata and so on.

Drinks are also Greek. “No foreign brands here, and we intend to keep it this way” they say filled with pride.

If they run out of something, they won’t serve anything similar they consider inferior in quality. The beverages are all Greek too! The guys don’t even serve Coca-Cola; that’s how purist their approach is.

Even though they operate in the most tourist island of Greece with hundreds of thousands foreign visitors each year, their plan was to target Greeks. The cafe is too casual for tourists who sometimes seek something more glamorous, but still, tourists are easily persuaded to come back once they taste the food at Melitini, the two friends say.

The choice of Santorini came in a flash for them. They say they could have opened Melitini anywhere. They picked Santorini because they felt they would have more chances to succeed there. Now they feel lucky that they chose the beautiful Cycladic island. “Santorini is a different Greece,” Pantelis says. “Life is easy here, so you can work more hours without feeling tired. You don’t have the grayness of Athens,” adds Takis.

As for the financial risk in the not so much business-friendly Greece, the two guys say that they love what they do so they took the chance. It’s not easy, they say: “You are on your own, no one will help you. The state won’t help, they won’t sponsor businesses like this. All you get from the state is hurdles.”
Still, a beautiful Santorini sunset and a glass of a nice Greek wine can make you forget all that!

Την παρουσίαση του ελληνικού καφέ – μεζεδοπωλείου μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=PVptrXbFM-Y