Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009




Δυό σημαντικές ειδήσεις επεφύλαξε για την Σαντορίνη η περασμένη Παρασκευή 9 Ιανουαρίου.

Η πρώτη αφορά την επίσκεψη στη Σαντορίνη του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρέθηκε στο νησί για να παραστεί στην τελετή αγιασμού και θεμελίωσης του Νέου Νοσοκομείου του νησιού που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται δίπλα στο κλειστό Γυμναστήριο στον Καρτεράδο.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στον υπαίθριο χώρο όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
Μετά την τελετή και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το έργο εντάσσεται στο «Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» που για πρώτη φορά δημιουργείται στην πατρίδα μας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ότι οι διαδικασίες έτρεξαν πολύ γρήγορα, κάτι που ,όπως παραδέχτηκε, είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα! Το έργο ,είπε, δημοπρατήθηκε σε χρόνο μηδέν, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει βούληση είναι εφικτά τα πάντα.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους Σαντορινιούς που πίστεψαν σε αυτήν την προσπάθεια και έδωσαν χρήματα για την κατασκευή του έργου καθώς και στην Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου για την παραχώρηση του οικοπέδου. (πάντως, από πότε και γιατί τα δημόσια έργα γίνονται ρεφενέ δεν το έχω καταλάβει….)
Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον καθηγητή Χαράλαμπο Ρούσσο που όπως είπε δούλεψε με πολύ μεράκι και αγάπη για να φθάσουμε σήμερα να θεμελιώνουμε το νέο Νοσοκομείο, ενώ ο Δήμαρχος της Σαντορίνης Άγγελος Ρούσσος μίλησε για τον συνεργάτη του Μιχάλη Ρούσσο μιας και είναι αυτός που φροντίζει για την καλή πρόοδο του έργου.

Σχετικά τώρα με τα χαρακτηριστικά του έργου, με αφορμή την πρόσφατη τελετή σημειώνουμε ότι θα έχει δυναμικότητα 42 κρεβατιών, θα έχει ακτινολογικό τμήμα, μικροβιολογικό εργαστήριο, μονάδα εμφραγμάτων, μονάδα τεχνητού νεφρού (5 μηχανήματα), άσηπτο χειρουργείο, μαιευτική κλινική, και τμήμα επειγόντων περιστατικών. Οι εγκαταστάσεις του θα καλύψουν έκταση 4.600 τμ2 , το κόστος ανέρχεται στα 13.900.000 ευρώ ενώ η παράδοσή του αναμένεται τον Σεπτέβρη του 2010. Η ευχή όλων μας το έργο να εκπληρώσει τους στόχους και τις προσδοκίες που τίθενται σήμερα, στο ξεκίνημά του.

Η περασμένη Παρασκευή όμως, δεν ήταν μια μέρα «γεμάτη» μόνο για τους Σαντορινιούς αλλά και για τον Υπουργό που μετα την Σαντορίνη το πρόγραμμα περιελάμβανε την Νάξο για τα εγκαίνια του εκεί Νέου Γενικού Νοσοκομείου.
Εκεί όμως η επίσκεψη του Υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις και … -κυριολεκτικά- «παρατράγουδα» μιας και ομάδα Ναξιωτών υποδέχτηκε τον υπουργό με πανό που έγραφαν «είσαι ανεπιθύμητος» και φωνάζοντας συνθήματα «έλα και πες μας το γιατί εγκαινιάζεις το γιαπί» «Τρίτη φορά εγκαίνια σε ντουβάρι, τέρμα ο εμπαιγμός σε πήραμε χαμπάρι». Όπως ανέφεραν όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την κίνηση, το έκαναν για να δείξουν την τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας στη Νάξο, μιας και όπως είπαν χάνονται άνθρωποι επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και εξειδικευμένο προσωπικό στο νοσοκομείο αλλά ούτε και μηχανήματα.








































































  • Η δεύτερη σημαντική είδηση της περασμένης Παρασκευής έχει να κάνει με την απόφαση του δημάρχου να αντικαταστήσει του δύο πρώτους αντιδημάρχους του, τον Αντώνη Σιγάλα και τον Γιάννη Αργυρό με τον Μιχάλη Λαγκαδά και τον Γιάννη Φουστέρη.

  • Ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου από τον δήμαρχο Θήρας κ. Ρούσσο οι δυό νέοι Αντιδήμαρχοι για το δεύτερο μισό της δημοτικής Αρχής, την διετία 2009-2010 (το καλό!)
    Πρώτος Αντιδήμαρχος ορίστηκε ο Μιχάλης Λαγκαδάς με αρμοδιότητα ,εξ ορισμού, να αντικαθιστά τον δήμαρχο σε περίπτωση απουσίας του, και επιπλέον αρμοδιότητες την εποπτεία των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, το γραφείο Ακίνητης περιουσίας και τον βρεφονηπιακό σταθμό.
    Δεύτερος αντιδήμαρχος ορίστηκε ο Γιάννης Φουστέρης με αντικείμενα την καθημερινότητα (κι εδώ η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα δεν έχουμε καταλάβει τι είδους αιτήματα καλείται να ικανοποιήσει σε αυτόν τον τομέα ο -κάθε- αρμόδιος αντιδήμαρχος!),την υποδοχή και εξυπηρέτηση των πολιτών, θέματα παιδείας και τουριστικής προβολής.

  • Με την ευκαιρία να «φρεσκάρουμε» και τις αρμοδιότητες των άλλων δυο αντιδημάρχων, έτσι λοιπόν ο Αντώνης Καντζέλης είναι υπεύθυνος για το γραφείο κίνησης οχημάτων, για την εποπτεία των Δημοτικών Επιχειρήσεων καθώς και για θέματα αθλητισμού, ενώ ο Σπύρος Δρόσος για την καθαριότητα.


  • Τέλος εποχής
    Σε ότι αφορά τώρα τους δυό πρώην αντιδημάρχους, ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι σχέσεις τους με τον δήμαρχο δεν ήταν καλές μιας και είχαν διαφορετική άποψη για πολλά θέματα, άποψη την οποία δεν δίσταζαν να εκφράζουν δημόσια και στα δημοτικά συμβούλια.

  • Οι τίτλοι τέλους είχαν πέσει εδώ και καιρό.
    Το τέλος στη σχέση των δύο αντιδημάρχων με τον Άγγελο Ρούσσο είχε γραφτεί από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού οπότε και άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Αντώνης Σιγάλας και ο Γιάννης Αργυρός σχεδίαζαν να ετοιμάσουν δικό τους συνδυασμό για τις επόμενες εκλογές, μιας και οι διαφωνίες τους με την πολιτική του δημάρχου ήταν πια φανερές ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που έκαναν λόγο για την αδυναμία τους να παράγουν έργο υπο τις παρούσες συνθήκες.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν φανερό ότι η «ομάδα» ή ακόμη και η παρέα όπως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, του διοικητικού σχήματος του δήμου θήρας όπως αυτή ξεκίνησε πρίν από 6 χρόνια είχε χάσει το κέφι την αισιοδοξία, την φαντασία και πάνω απ όλα την ομοψυχία της.
  • Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες οι κύριοι Σιγάλας και Αργυρός αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη στα τοπικά Μέσα όπου θα εξηγήσουν τους λόγους της απομάκρυνσής τους.
    Τότε, πιθανότατα να απαντηθεί και το ερώτημα που πλανάται στο νησί, σχετικά με το γιατί οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι, από τη στιγμή που είχαν διαχωρίσει την θέση τους από την πολιτική του δήμου Θήρας και σχεδίαζαν και τον δικό τους συνδυασμό, δεν είχαν αποχωρήσει από την διοίκηση του δήμου, αλλά περίμεναν(;) την απομάκρυνσή τους.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Δύο λίθοι σε μια μέρα.
Τους θεμέλιους λίθους για την κατασκευή των Νέων Νοσοκομείων της Σαντορίνης και της Νάξου θα βάλει αύριο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή στη Σαντορίνη και λίγες ώρες αργότερα στη Νάξο. Η εκδήλωση στην Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί στο εργοτάξιο του Νέου Νοσοκομείου με την παρουσία των τριών βουλευτών του Νομού και του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπου Κόκκινου.


διοικητικά πειράματα ή
Το μπαλάκι στους δήμους
Οι δήμοι καλούνται και πάλι ύστερα από 20 χρόνια συνεργασίας με εταιρίες καθαριότητας και εργολαβίες, να διαχειριστούν το θέμα της καθαριότητας των περιοχών τους προσλαμβάνοντας μόνιμο ή εποχικό προσωπικό.
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν ύστερα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οπώτε, οι δήμαρχοι καλούνται να "ανακαλύψουν" τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα δεδομένα, απο την άλλη πλευρά όμως σκάνε μπαλόνια μιας και θα περνούν πλέον απο το χέρι τους οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

Εκλογή νέου Αντιπρόεδρου αλλά και 12 θέματα περιλαμβάνει η πρόσκληση της Κοινότητας της Οίας για το επόμενο Κοινοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στις 11.00 το πρωί.




















Τρίτη, Ιανουαρίου 06, 2009

Καλή χρονιά φίλες και φίλοι του μπλόγκ και του Σαντορίνη 106.4.
Καλή χρονιά, με υγεία -για να έχουμε όλα τα υπόλοιπα-, κέφι αισιοδοξία, χαρά, ανατροπές, εκπλήξεις, καλές και δυνατές παρέες, φαντασία, παλά και καλά -ενίοτε παλιά- τραγούδια αλλά και.. μπόλικη τύχη! Άλλωστε, όλο και περισσότερα πράγματα είναι θέμα τύχης! (και συγκυριών) αυτό που λένε τάιμινγκ!


Κατά τ’ άλλα, περιορισμένη κρίνεται η κίνηση στην γιορτινή Σαντορίνη, όχι τόσο σε ότι αφορά τις αγορές και τα ψώνια όσων μείναμε στο νησί, αλλά τις επιλογές μας για εξόδους, φαγητό και διασκέδαση. Αυτό που για μια ακόμη χρονιά συζητήσαμε εμείς που λόγο υποχρεώσεων μείναμε στο νησί, ήταν πως ενώ υπήρχε η διάθεση για εξόδους και βόλτες και λόγο εποχής για την δαπάνη χρημάτων, οι επιλογές ήταν περιορισμένες.


Δεν θέλουμε να βλέπουμε τη Σαντορίνη μόνο ως καλοκαιρινή εικόνα.
Από την άλλη πλευρά, μια από τις πιο όμορφες εικόνες των φετινών γιορτών ήταν κάποια νέα ζευγάρια που μαζί με τα παιδιά τους κυκλοφορούσαν στους δρόμους του νησιού φωτογραφίζοντας την ομορφιά του τοπίου, γευμάτιζαν στα -όσα ανοιχτά- εστιατόρια και γενικά απολάμβαναν την ηρεμία του τόπου αυτήν την εποχή.
Πάντως, αν και λίγοι οι χειμωνιάτικοι ταξιδιώτες της Σαντορίνης, αυτό που μας είπαν στις κουβέντες μας ήταν πως η εικόνα του νησιού αυτήν την εποχή δικαίωσε τις προσδοκίες τους.


Με συννεφιά και βροχή έγιναν και φέτος οι καθιερωμένες τελετές Αγιασμού των υδάτων στην Σαντορίνη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε από τον Δήμο Θήρας ο Αγιασμός στον Αθηνιό έγινε στις 11.15, στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Βλυχάδας την ίδια ώρα , στον Όρμο Φηρών στις 12:00 και στο αλιευτικό καταφύγιο του Έξω Γιαλού Φηρών στο Κοντοχώρι στις 16:30 .


Περιορισμένες οι ανακατατάξεις παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις.
«Μια από τα ίδια» η σύσταση του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου μιας και το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής ανέδειξε εκ νέου πρόεδρο του οργάνου τον Μακάριο Σκοπελίτη απόφαση στην οποία μειοψήφησαν ψηφίζοντας λευκό Νίκος Ζώρζος και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του ο Νίκος Σιγάλας και Λευτέρης Ζώρζος Αντιπρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο Ευάγγελος Ζώρζος και Γραμματέας ο Μανώλης Δακορώνιας Στην Δημαρχιακή επιτροπή προτάθηκαν από τον Δήμαρχο και εξελέγησαν ομόφωνα οι Γιάννης Γρατσίας , Σπύρος Δρόσος , Γιώργος Ρούσσος και ο Γιάννης Φουστέρης. Από την μειοψηφία προτάθηκαν και εξελέγησαν ομόφωνα οι Γιώργος Καραχάλιος και Νίκος Σιγάλας.


Στις 9η Ιανουαρίου θα έρθει τελικά στην Σαντορίνη ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο στο νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Η τελετή είχε προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές του περασμένου μήνα αλλά αναβλήθηκε λόγο της τρέχουσας επικαιρότητας.