Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Έχουμε πόσιμο αφαλατωμένο νερό ! (τα Φηρά δηλαδή)
Κι ελπίζουμε να αποκτήσουν -σύντομα- κι όλες οι υπόλοιπες περιοχές του νησιού



Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 2.2.2009 η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας με θέμα το αφαλατωμένο νερό που παρέχει πλέον στους καταναλωτές των Φηρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΔΕΥΑΘ μας ενημερώνει ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2008 κυκλοφορεί στο δίκτυό ύδρευσης του Δημοτικού Διαμερίσματος των Φηρών αφαλατωμένο νερό. Η ΔΕΥΑ Θήρας εκ τότε πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους δοκιμαστικής λειτουργίας από τους οποίους διαπιστώθηκε η ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της μονάδας αφαλάτωσης. Η ποιότητα του προσφερόμενου νερού στους καταναλωτές παρακολουθείται και ελέγχεται προκειμένου να διατηρεί τα οριζόμενα από την νομοθεσία όρια και συγκεκριμένα να είναι σύμφωνη με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/2001 _ΦΕΚ – 892 Β/11-07- 20-01 σχετικά με την «ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» σε συμμόρφωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως ισχύει σήμερα.

Η ΔΕΥΑ Θήρας σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι διασφαλίζει την ποιότητα του προσφερόμενου νερού έως τον υδρομετρητή των καταναλωτών αλλά θα πρέπει να γίνει από κάθε καταναλωτή με δική του ευθύνη έλεγχος του εσωτερικού δικτύου των εγκαταστάσεών του ότι λόγο παλαιότητας των σωληνώσεων και του υπόλοιπου εξοπλισμού υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα του προσφερόμενου νερού.

Η ΔΕΥΑΚ σημειώνει επίσης ότι για τους καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής των Φηρών οι οποίοι υδρεύονται με αφαλατωμένο νερό θα ισχύει πλέον το τιμολόγιο αφαλατωμένου νερού, βάση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΘ σύμφωνα με την 122/2007 απόφαση του ΔΣ.




Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία λόγω αναγκαίων τεχνικών εργασιών στο Σταθμό παραγωγής του νησιού για την αυξηση της διαθέσιμης ισχύος ενόψει του φετινού καλοκαιριού, είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης και της Θηρασιάς την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009 από τις 07.00 π.μ. – 11.00 π.μ.

Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι επειδή η επανατροφοδότηση των νησιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό το ενδεχόμενο έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα από την επαναλειτουργία μηχανημάτων ή συσκευών όπως είναι οι ηλεκτρικές κουζίνες ή οι ηλεκτροκινητήρες.



την Τσικνοπέμπτη 19 Φεβρουαρίου ο ομάδα "Λάβα" Εμπορείου σας καλεί στην ετήσια γιορτή της που θα γίνει στην ταβέρνα Μαιρούλα στην Βλυχάδα.
Βιολί θα παίξει ο Βαγγέλης Σιγάλας και η είσοδος με πλήρες μενού είναι στα 20 ευρώ.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Τις ελλείψεις γιατρών από την Σαντορίνη επεσήμανε με παρέμβασή του σήμερα στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 ο πρόεδρος της κοινότητας του Πύργου Αντώνης Καραμολέγκος. Αφορμή για την παρέμβαση ήταν το ότι χθες, δεν πήγε αγροτικός γιατρός στο ιατρείο του Πύργου για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του χωριού με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι άνθρωποι … μάταια να περιμένουν έξω από το ιατρείο προκειμένου να γράψουν φάρμακα ή να εξεταστούν. Το κενό δημιουργήθηκε εξ αιτίας της νόμιμης άδειας του αγροτικού γιατρού που εξυπηρετεί την περιοχή αλλά και λόγο των αυξημένων αναγκών που υπήρχαν εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας.

Κάνουμε ότι μπορούμε, προσπαθώντας να υπερβούμε ακόμη και τις αδυναμίες του
-γραφειοκρατικού- συστήματος απάντησε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ματθαίος Δαρζέντας ο οποίος μας ενημέρωσε για την αδυναμία της υγειονομικής μονάδας του νησιού να στείλει χθες γιατρό στον οικισμό. Ο κ. Δαρζέντας με αφορμή το περιστατικό αναφέρθηκε στις κωλυσιεργίες που εμφανίζονται κατά καιρούς στην λειτουργία της μονάδας, μιας και όπως ,χαρακτηριστικά, ανέφερε «εκεί που νομίζεις
-ύστερα από χρονοβόρους γραφειοκρατικούς αγώνες και διαδικασίες- ότι έχεις καλύψει τις θέσεις του οργανογράμματος του Κέντρου Υγείας κι ότι όλα πάνε καλά, εκεί εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις λόγο μεταθέσεων των γιατρών» Ο κ. Δαρζέντας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή από το Κ.Υ. λείπουν τρείς νοσοκόμες κι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την λειτουργία του Κ.Υ. το καλοκαίρι οπότε και οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Τουλάχιστο μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα «τρέχουν» κυριολεκτικά και φέτος το καλοκαίρι σύλλογοι και φορείς του νησιού να προσλάβουν νοσηλεύτριες για να συνδράμουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας….

Πάντως βλέποντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία ο χώρος της υγείας ,άλλωστε μαθαίνουμε ότι από αύριο ξεκινούν 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας ενώ παγώνουν και πάλι οι προμήθειες των νοσοκομείων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα ,προφανώς, δημιουργούνται από τον τρόπο που διαχειρίζεται το «σύστημα» η διοίκηση του χώρου της υγείας….

Τρίτη, Φεβρουαρίου 10, 2009

Σε έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας προσανατολίζεται ο Δήμος Θήρας κινητοποιώντας και πάλι με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς τις τεχνικές του υπηρεσίες αλλά και το προσωπικό που εκτελεί έργα.


Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή είναι μια παρέμβαση του Δήμου που αναμένεται να κάνει -επιτέλους- την ζωή και την καθημερινότητά μας πιο απλή και πιο εύκολη.
Πρόκειται για την διάνοιξη που εχει ξεκινήσει εδώ και δυό μέρες στην τελευταία επάνω στροφή του δρόμου του Αθηνιού, εκεί όπου περιμένουν τα αυτοκίνητα προκειμένου να εισέλθουν και να εξέλθουν αντίστοιχα από το κεντρικό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η παρέμβαση είναι σημαντική μιας και θα ανοίξει χώρο στα διερχόμενα αυτοκίνητα γιατί μέχρι στιγμής η κατάσταση ήταν γνωστή, με δυσκολία διασταυρώνονταν τα αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο σημείο ενώ τα καλοκαίρια σχηματίζονταν μεγάλες ουρές. Τουλάχιστο στο εξής δεν θα έχουμε τον φόβο «μην βρούμε» αριστερά ή δεξιά! Η παρέμβαση γίνεται με την καθοδήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δρόσου.



Την ετήσια καθιερωμένη γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας τους θα κάνουν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο τα χορευτικά σχήματα του Δήμου Θήρας και το Διεθνές Χορευτικό Σχήμα της δασκάλας χορού κ. Σταματίνας Ξιάρχου.




Αυτά τα πουλάκια, που θα κάθονται τώρα;







































αν και το μπλόγκ αναφέρεται σε θέματα απο την τοπική επικαιρότητα της Σαντορίνης,
μπήκα στην διαδικασία να αναρτήσω τις παραπάνω φωτογραφίες νοσταλγόντας -πολλές φορές είναι η αλήθεια- την παλιά μου γειτονιά, την Κυψέλη, και το πάρκο στην συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, εκεί όπου τις προηγούμενες ημέρες έγινε ενα έγκλημα.
Κόπηκαν χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής τα δέντρα που ... εχουμε να βλέπουμε πλέον στις φωτογραφίες, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος σταθμευσης. Δυστυχώς όπως μαθαίνω απο τα δελτία ειδήσεων αλλά και απο φίλους κατοίκους της παλιάς μου γειτονιάς παρά το γεγονός οτι οι άνθρωποι με το που είδαν τι πάει να γίνει, βγήκαν στο δρόμο αντιδρώντας στην κοπή των δέντρων, οι υπάλληλοι του δήμ(ι)ου ήταν αποφασισμένοι, ενω και η αστυνομία προσπάθησε και τελικά κατάφερε να εμποδίσει τους κατοίκους να αποτρέψουν αυτην την πράξη. Δυστυχώς.
Οι παραπάνω εικόνες είναι πλέον... μονον εικόνες που θυμίζουν το πράσινο παρελθόν της γειτονιάς.
δυστυχώς για μια ακόμη φορά, άλλοι, αποφάσισαν για το πως θα ζήσουν την καθημερινότητά τους οι κάτοικοι της συγκεκριμένης ,στην προκειμένη περίπτωση, περιοχής.
το αισιόδοξο όμως, απο την άλλη πλευρά, είναι πως είδαμε και βλέπουμε ακόμη ανθρώπους που μένουν στην περιοχή να αντιδρούν στην περαιτέρω υποβάθμισή της.
επιμένοντας πως ο χώρος θα πρέπει να μείνει ελευθερος και να γίνει ενα όμορφο πάρκο.
η εγκατάλειψή του άλλωστε τα τελευταία χρόνια απο τις υπηρεσίες του δήμου, που δεν καθάριζαν και δεν συντηρούσαν τον χώρο μας κάνει να σκεφτόμαστε οτι σκόπιμα τον είχαν εγκαταλείψει ώστε αντί για πάρκο να γίνει σκουπιδότοπος, κι ετσι να περάσουν ευκολότερα τα σχέδια για την αξιοποίησή του ως χώρου πάρκιγκ...
οι φωτογραφίες εχουν ημερομηνία την 29η .1. 2008

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009


Στα εντελώς «επάνω» του ήταν το Κλειστό μας Γυμναστήριο το Σαββατοκύριακο που πέρασε μιας και φιλοξένησε τρείς σημαντικούς αγώνες μπάσκετ και … πάμε να δούμε τα αποτελέσματα!

Οι δύο πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 7.2 , ο πρώτος μεταξύ της ομάδας παίδων του Πανιωνίου και παίδων της Ερμούπολης με τελικό σκορ 41- 100 με νικητές τους φιλοξενούμενους. Ο δεύτερος αγώνας του Σαββάτου διεξήχθη μεταξύ της ομάδας των εφήβων του Πανιωνίου και των εφήβων της Ερμούπολης με τελικό σκορ 48- 60, ενώ ο χθεσινός αγώνας μεταξύ των ανδρών του Πανιωνίου και της Ερμούπολης έληξε –πάλι με νικητές τους φιλοξενούμενους!- 54-60.
Και οι τρείς αγώνες συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό θεατών, συγκεκριμένα το βράδυ του Σαββάτου στο Κλειστό έγινε … το αδιαχώρητο.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ,βέβαια, στους επόμενους αγώνες να καταφέρουμε να κερδίσουμε τους φιλοξενούμενούς μας!



Πολύ κόσμο συγκέντρωσε χθες η τελετή κοπής της πίτας του Ερυθρού Σταυρού που έγινε στο Μπελλώνειο, ενώ το θεατρικό που παρουσίασε ομάδα ενηλίκων από το Ακρωτήρι καταχειροκροτήθηκε και πέτυχε το στοίχημά της να κάνει τον κόσμο να μάθει και να θυμηθεί στιγμιότυπα από το παρελθόν του νησιού και βέβαια να ..χαμογελάσει!


Απόλυτα πετυχημένη όμως ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου του Ακρωτηρίου σε συνεργασία με τους δασκάλους του σχολείου και θέμα την λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου.


Ομιλία με θέμα την ασφαλή χρήση του ίντερνετ πραγματοποίησε χθες Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού στο Καμάρι η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας , με ομιλητή τον κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη, καθηγητή Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ΕΚΠΑ


Αξίζει τέλος να αναφερθούμε και σε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για δωρεάν εξετάσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στη Σαντορίνη υπο την αιγίδα του Δήμου Θήρας.
Συγκεκριμένα με την διοργάνωση του Δήμου Θήρας πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30 -31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου δωρεάν έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας, στα Φηρά, την Μεσαριά και το Εμπορείο.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ καλή, ικανοποίησε τις προσδοκίες των διοργανωτών και σίγουρα κινητοποίησε τον κόσμο να κάνει ένα πρώτο έλεγχο της κατάστασης του αναπνευστικού του συστήματος.



Κι άλλα ορφανά.
Συγκεκριμένα τρία. Ένα άσπρο, ένα μαύρο, κι ένα καφέ.


Πρόκειται για τρία σκυλάκια 15 ημερών τα οποία από το Σάββατο μεγαλώνουν χωρίς την μαμά τους η οποία έπεσε θύμα φόλας στον Καρτεράδο. Δεν πρόκειται για αδέσποτα ζώα. Η «μαμά μπουμπού» ήταν ιδιόκτητη και έμενε με την οικογένειά της από το 2000 στον Καρτεράδο, οπότε και το Σάββατο βγήκε για λίγο από το σπίτι ακλουθώντας την αφεντικίνα της για να κάνει τη βόλτα της. Τότε, το ζωάκι έφαγε πιθανότατα ένα κομμάτι κρέας που είχε μέσα γυαλί και πέθανε σε λίγο μόλις λεπτά. Το τρόπος αυτός δολοφονίας ζώων είναι ο απόλυτα αποτελεσματικός μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα να του χορηγηθεί αντίδοτο.
Η γυναίκα που μας κατήγγειλε το περιστατικό μας είπε ότι το Σάββατο στον Καρτεράδο υπήρχαν και πολλές νεκρές γάτες.
Το περιστατικό με το σκυλί καταγγέλθηκε στην αστυνομία και ο αστυνομικός ασφαλείας δήλωσε ότι η καταγγελία θα ερευνηθεί.


Ανακοίνωση
Χάθηκε σκυλάκι θηλυκό ράτσας σπάνιελ μπρετόν, ακούει στο όνομά Λίζα, είναι λευκό με κανελί στίγματα και χάθηκε στον Πύργο.
Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 31093 και 22922. ιδιοκτήτης του χαμένου σκύλου είναι ο κ. Φύτρος Αντώνιος κάτοικος Πύργου Θήρας.